Word 2002 Side 1 af 15 Indledende øvelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Word 2002 Side 1 af 15 Indledende øvelser"

Transkript

1 Word 2002 Side 1 af 15

2 Word 2002 Side 2 af 15 Indhold Tekstbehandlingsprincipper...3 Skærmbilledet...4 Titellinien...4 Menulinie...5 Værktøjslinier...5 Margener...5 Linealer...6 Statuslinien...6 Rullepaneler...6 Proceslinie...6 Hjælp...6 Så går vi i gang...7 Åbn...7 Gem - Gem som...8 Formatering - De mest brugte funktioner...9 Attributter...9 Afsnitsjustering...9 Skrifttype og skriftstørrelse...10 Opgave 1:...11 Redigering...12 Markering...13 Markering med musen...13 Markering med museklik...13 Markering med Skift + mus...13 F8 udvider markering...13 Opgave Klip, kopier, sæt ind og flyt...14 Klip...14 Kopier...14 Sæt ind...15 Flyt...15 Opgave

3 Tekstbehandlingsprincipper Word 2002 Side 3 af 15 Når man skal formidle sine tanker og ideer til andre, drejer det sig banalt set om at få sat nogle ord sammen på et stykke papir. Med de utallige muligheder, der er til stede i en moderne tekstbehandler, kan man hurtigt fare vild og miste lysten. Tekstbehandling kan deles op på følgende måde: 1. Valg af skabelon, sideopsætning mv. 2. Indskrivning af tekst 3. Redigering 4. Formatering 5. Layout 6. Udskrivning ad.1 Skabelonen er en meget vigtig del af en tekstbehandler. Alle bruger den - de fleste uden at vide, hvad det er. Vi skal senere beskæftige os en del med skabeloner og se hvilke muligheder, de gemmer. ad. 2 Teksten er det allervigtigste, men ofte bliver energien brugt til alt det sjove en tekstbehandler kan. ad. 3 ad. 4 I denne fase retter vi teksten, flytter, kopierer, søger og erstatter, markerer osv. Her vælges skrifttype, skriftstørrelse, linieafstand, fed, tabulering osv. I det følgende, hvor vi arbejder med WORD, vil vi dykke ned i ovennævnte 6 punkter. Vi kan ikke nå alle mulighederne, men forhåbentligt snuse så meget til WORD, at du selv kan gå videre. Kun træning og atter træning gør tekstbehandling til en leg.

4 Word 2002 Side 4 af 15 Skærmbilledet Titellinie Menulinie Værktøjslinier Formatværktøjslinie Linealer Margen Statuslinie Rullepaneler Proceslinien Titellinien Her findes navnet på det dokument, du arbejder med. Hvis du endnu ikke har gemt et dokument, står der blot Dokument 1, Dokument 2 osv. Er især nyttigt, når du arbejder med flere dokumenter på én gang.

5 Word 2002 Side 5 af 15 Menulinie Her findes samtlige værktøjer i programmet. Sådan set kunne man nøjes med denne linie, men af praktiske årsager har man indført en masse genveje til sine valg af værktøjer. Du vælger et menupunkt på én af følgende 3 måder: 1. Musen: Klik på det ønskede menupunkt, hvorved en underliggende menu træder frem. 2. Hold Alt-tasten nede samtidig med at du trykker på et af de understregede bogstaver i menuen. Alt + I vil eksempelvis aktivere Indsæt 3. Tryk F10 og derefter et af de understregede bogstaver i menuen. Alle valg ophæves ved at trykke ESC-tasten. Værktøjslinier Under menulinien findes værktøjslinierne.. Du tænder/slukker værktøjslinier under menupunktet Vis, hvor du vælger Værktøjslinier Et flueben sættes og fjernes med et klik med musen Normalt er værktøjslinierne Standard og Formatering fremme, men du kan selv bestemme, hvor mange og hvilke værktøjslinier du vil have adgang til på skærmen. Knapperne på værktøjslinierne er genveje til dine valg på menulinien. Margener Er de områder på papiret, hvor man ikke kan skrive almindelig tekst. Se senere under Sideopsætning.

6 Word 2002 Side 6 af 15 Linealer Linealer er nyttige at have tændt. Med dem opnår man et langt bedre overblik over ens dokument. Desuden er de nødvendige, når man vil ændre på tabuleringsmærker m. m. Se evt. anden vejledning. Aktiver Vis på menulinien, og tænd/sluk et flueben ved Lineal. Statuslinien Finder du lige over Proceslinien nederst på skærmen. Her gives oplysninger om dokumentets størrelse, skrivemarkørens position, og forskellige tilstande (valgmuligheder). Ser du f. eks. denne brøk : 3/12. Fortæller den, at der er 12 sider i dokumentet, og at skrivemarkøren befinder sig på side 3. Rullepaneler Bruges til at manøvrere rundt med skærmbilledet, således at du kan se forskellige dele af dit dokument. Der findes utallige andre metoder til hurtigt at hoppe rundt i dokumentet. Hen ad vejen vil du lære nogle af disse muligheder. Proceslinie Hver gang du starter et nyt dokument, så placeres der en knap på Proceslinien, der bærer dokumentets navn. Hvis du har brug for hurtigt at skifte mellem forskellige dokumenter, så gøres det let ved blot at klikke på den tilhørende knap på Proceslinien. Hjælp Under Hjælp på menulinien kan du finde hjælp til alt, hvad Word har at byde på. Hjælpen finder du her. F1-tasten kan også bruges. Er du i tvivl om, hvad en bestemt knap kan bruges til, så klikker du her. Med pilen og spørgsmålstegnet klikker du på den ønskede knap, og en lille forklaring optræder på skærmen.

7 Word 2002 Side 7 af 15 Så går vi i gang Når du starter Word, kan du med det samme gå i gang med at skrive dit dokument. Er det et dokument, der er gemt, og som man ønsker at hente igen enten for at kunne skrive det ud eller for at ændre det, så skal det først hentes ind i computerens lager/memory. Det gøres med Åben. Åbn Under Filer vælger du Åben. Her vælges den mappe, hvor du gemmer dine filer. Her skriver du navnet på den fil, du vil hente frem. Klik derpå på Åben. Du kan hente et dokument på 3 måder: 1. ved at trykke på Åbn knappen i værktøjslinien 2. ved at vælge Filer, Åbn... i menulinien 3. ved at trykke Ctrl + O. (Ctrl findes nederst, helt til venstre på tastaturet. Hold Ctrl-tasten nede, og tryk på O-tasten) Derved vises ovenstående dialogboks.

8 Under Søg i: finder du mappen, hvor din fil ligger. Klik på den lille sorte trekantknap for evt. at søge i en anden mappe. Word 2002 Side 8 af 15 Under Filnavn: skriver du filens navn. Hvis du kan se filen i dialogboksen, kan du også dobbeltklikke på den. I Filtype: kan man vælge at få vist forskellige eller alle filtyper. Som standard viser boksen kun WORD-filer, de hedder doc til efternavn. Det er vigtigt, at du øver dig i og bliver sikker i hopperiet mellem de forskellige drev og biblioteker. Det er nemlig samme princip, du skal bruge, når du skal gemme filer. Gem - Gem som Under Filer vælger du Gem eller Gem som. Første gang du gemmer et dokument, er der ingen forskel på begreberne Gem og Gem som. Du vil automatisk ende i dialogboksen Gem som, når du benytter en af de forskellige valgmuligheder. Derefter bruger du Gem, når du vil overskrive dit gamle dokument og Gem som, når du vil oprette en ny kopi med et andet navn eller gemme på et andet drev.

9 Word 2002 Side 9 af 15 Veje til Gem : Veje til Gem som : Filer, Gem eller Ctrl + s eller knap på værktøjslinien. Filer, Gem som... eller F12-tasten. Et filnavn kunne være Vejledning.doc. Det er ikke nødvendigt at skrive.doc - det klarer WORD selv. De første tegn må bestå af alle tegn undtagen følgende: Mellemrum *?, ; [ ] + = \ / < >. Det er vigtigt løbende at gemme sit dokument, efterhånden som man tilføjer tekst mv. Hvis der sker et eller andet uforudset (strømsvigt, edb-sammenbrud eller lignende), er det kun de seneste ændringer, man mister. Det er en rigtig god rutine at gemme med Ctrl + S, hvert 5. eller 10. minut (s står for det engelske save). Man bestemmer selv, hvor man vil gemme sin fil. Privat er det en god ting med orden i sine filer. Inden man får set sig om, har man i hundredvis af filer, som det kan være svært at finde at finde rundt i, hvis ikke man gemmer dem systematisk. Man hopper mellem de forskellige drev, mapper og undermapper på samme måde, som når man skal åbne et dokument (se Åbn). Formatering - De mest brugte funktioner Attributter Nogle af de hyppigst anvendte formatinstruktioner er de såkaldte tekstattributter. Det er Fed (fremhævet), Kursiv og Understreget tekst. Tekstattributterne anvendes hovedsageligt til at skærpe læserens opmærksomhed. Man bruger som regel genvejsknapperne i formateringsværktøjslinien, som ser ud som følger: Hvis man kun skal bruge attributterne på et enkelt ord, en linie eller et afsnit skal teksten først markeres (se senere). Læg mærke til at du kan se, om knapperne er aktiverede eller ej. Hvis de er aktive er de specielt markeret med en ramme. Det gælder i øvrigt alle knapper og er en stor hjælp i ens redigeringsarbejde. Afsnitsjustering Ofte har man brug for at placere tekst i et afsnit på en speciel måde. Det gælder f.eks. en overskrift, som man ofte centrerer, eller en dato-angivelse i et brev, som man tit højrestiller. Den almindelige tekst (brødteksten) er som regel enten venstrestillet eller justeret med lige margener. Der findes altså 4 måder at justere tekst på. De nås lettest via formateringsværktøjslinien. Bemærk: en af disse knapper vil altid være tændt.

10 Word 2002 Side 10 af 15 Du benytter justeringsknappen Juster til venstre til at placere et afsnit eller markeret område justeret mod venstre margen. Denne form starter programmet med som standard. Du bruger justeringsknappen Centreret på værktøjslinien til at placere afsnit eller et markeret område centreret i forhold til højre- og venstre margen. Du benytter justeringsknappen Højrejuster på værktøjslinien til at placere afsnit eller et markeret område justeret mod højre margen. Du bruger justeringsknappen Lige margener til at placere afsnit eller et markeret område justeret i forhold til både venstre- og højre margen. Dette opnås ved at WORD automatisk justerer mellemrum mellem ord og bogstaver, så justeringen passer. Bruges næsten altid i bøger og aviser. Skrifttype og skriftstørrelse Her skal du kun lige snuse til mulighederne for at ændre skrifttype og størrelse. Det er noget af det, brugerne først falder for, når de kommer i berøring med en tekstbehandler. Ofte med fatale følger som et rodet layout. Men meget mere om det senere. Skrifttypen nås hurtigst via formateringsværktøjslinien. Den ser ud som følger: Hvis du klikker på pilen, der peger nedad, fremkommer en liste over mulighederne for valg af forskellige skrifttyper. Hvis du vil ændre type på en skrevet tekst, markerer du først teksten, og dernæst vælger du din skrifttype ved blot at klikke på den blandt de mange muligheder.

11 Word 2002 Side 11 af 15 Skriftstørrelsen ligger til højre for skrifttypen på værkstøjslinien, og ser ud som dette: Punktstørrelsen er en betegnelse for størrelse på skrift. Denne tekst er f.eks. skrevet med punktstørrelse 12. Skal du ændre størrelse gøres følgende: Markér teksten, der skal ændres, klik på pil-nedad og vælg ny størrelse. Du kan også vælge punktstørrelse ved at klikke på den aktuelle størrelse i den lille rude, og overskrive denne med størrelsen, du ønsker på tastaturet, afslut med et tryk på Enter-tasten.. Opgave 1: Skriv denne tekst så det ser pænt ud, med overskrift, kursiv, fed skrift og andet der gør, at den er indbydende at se på og at læse.. Solens historie (Bruges som overskrift) En gang for længe siden drev en sky, bestående af støv, helium og brint, rundt i universet. På et tidspunkt drev skyen forbi en døende stjerne, som eksploderede. En eksploderende stjerne kaldes for en supernova. Eksplosionen lavede en chokbølge, som fik skyen til at trække sig sammen. Skyen blev ved med at trække sig sammen, også efter at eksplosionen var stoppet. Efter nogle millioner år var skyen blevet meget komprimeret, og den delte sig i tre dele. De tre skyer blev stadigvæk ved med at trække sig sammen, og da der blev mindre og mindre plads, begyndte temperaturerne at stige. På grund af den høje temperatur begyndte brintatomerne at bevæge sig hurtigere og hurtigere Hvis to brintatomer stødte sammen, smeltede de sammen og dannede stoffet helium. På denne måde blev der lavet energi. Dette ville ikke kunne lade sig gøre under normale omstændigheder (altså her på jorden); men på grund af den høje varme var det muligt i de tre skyer. Lige pludselig skete der en fusionsbrand på grund af al den energi, som blev dannet. Ud fra denne brand strømmede endnu mere energi. Da energien ramte overfladen, forvandlede de tre skyer sig til strålende stjerner (dette skete for ca. 5 milliarder år siden). De første milliarder år havde skyerne opført sig ens; men nu hvor de havde forvandlet sig til stjerner, var der kommet en stor forskel i deres masse. Den ene sol fik en masse, der kun var på 1/10 af vores egen sols masse, og den anden havde en masse, der var 10 gange større end solens. Stjernen med den største masse blev også den varmeste og havde farven blåhvid. Stjernen med den mindste masse blev den koldeste, og fik farven rød. Den blåhvide stjerne forbrændte hurtigt sit brintforråd, og "allerede" efter 100 millioner år eksploderede den på grund af mangel på brændsel. Efter denne tid bliver solen, og den røde stjerne tilbage, og der dannes planeter rundt om solen. Solens fremtid Om ca. 5 milliarder år vil solen være næsten udtømt for brint, og den vil svulme op, sluge Merkur, Venus og Jorden. Solen vil blive til det man kalder for en rød kæmpestjerne. Efter en halv milliard år ville solen være totalt udtømt for brint og vil langsomt skrumpe ind (altså ikke ligesom den første stjerne, som blev til en supernova), og ende som en lille hvid stjerne omgivet af gas (helium). Om ca. 100 milliarder år vil også den tredje stjerne slukkes.

12 Redigering Word 2002 Side 12 af 15 Meget af tiden går med at flytte rundt i teksten. Det kan selvfølgelig gøres med musen, men som oftest er genvejstaster at foretrække. Det går meget hurtigere. Nedenstående muligheder kan måske virke lidt skræmmende, men prøv dem. I begyndelsen kan du kun huske et par af mulighederne, men efterhånden vil du opdage logikken i genvejstasterne og derfor benytte dem. Home... Liniestart End... Linieslut Ctrl + højrepil... Et ord frem Ctrl + venstrepil... Et ord tilbage Ctrl + pilop... Et afsnit op Flytter markøren kort. Ctrl + Home... Ctrl + End... Dokumentstart Dokumentslut Flytter markøren langt. I Sidelayout begynder WORD måske at sideinddele, hvilket tager tid. PgUp... PgDn... En skærm op En skærm ned Bladrer frem og tilbage for at skabe lidt overblik. Ctrl + PgUp... Ctrl + PgDn... Til top af skærm Til bund af skærm Disse to er meget gode, hvis du ønsker, at skærmbilledet ikke ændrer sig. Alt + Ctrl + PgUp... Alt + Ctrl + PgDn... En side tilbage En side frem Tekstmarkøren lander på linie 1. Disse bruger jeg mest i Sidelayout. F5 aktiverer dialogboksen Gå til... Mulighederne er nemme at forstå, men har først rigtig mening, hvis man arbejder med meget store dokumenter. Boksen kan også nås ved hjælp af Rediger, Gå til... eller Ctrl + G. Skift + F5 er til gengæld en interessant nyskabelse. Den springer mellem de tre sidste steder, hvor du har redigeret. Den er fin i følgende situation: Du retter en del et sted i teksten, indtil du er færdig, og går videre et helt andet sted i teksten, men kommer hurtigt i tanke om, at du skal rette noget mere det forrige sted. Her bruger du genvejsmuligheden. Prøv! Søg og Erstat. Disse dialogbokse nås fra menupunktet Rediger eller ved hjælp af genvejstasterne Ctrl + B eller Ctrl + H. En smart metode til f.eks. at skifte du ud med De. Flyt med musen. De to rullepaneler i henholdsvis højre side og i bunden kan bruges til at rulle sig gennem dokumentet. Har din mus et scrollehjul, kan det også bruges. Man skal dog være opmærksom på, at tekstmarkøren ikke følger med. Det er ikke helt dumt: hvis du lige skal kigge et andet sted i teksten, kan du med musen kigge lidt et andet sted i teksten, et tryk på en af de vandrette piltaster på tastaturet bringer dig straks tilbage til markøren.

13 Word 2002 Side 13 af 15 Markering Når man redigerer, formaterer, layouter mv. er det ofte kun en del af teksten, man behandler. Derfor er man nødt til at fortælle computeren, hvilken del af teksten, man ønsker at bearbejde. Dette kaldes at markere (fremhæve). Der findes et utal af måder at markere på og i begyndelsen kan det virke uoverskueligt. Man kan både markere ved hjælp af musen og genvejstaster. Jeg vil herunder kun beskrive de hyppigst anvendte markeringsmuligheder. Markering med musen Hold venstre musetast nede mens musen trækkes hen over tekst/grafik, disse markeres, og markeringen slutter, når museknappen slippes. Man kan godt trække ud over skærmen, men pludselig går det meget hurtigt. Denne metode gælder altid, men i praksis er der mange gode, mere præcise og hurtigere måder at markere på. Markering med museklik Hvis du vil markere ord så dobbeltklik sætning så Ctrl + klik afsnit så 3-dobbeltklik Føres musen i venstre margen ændres udseendet på pilen til en højrevendt pil. Hvis du vil markere linie så klik afsnit så dobbeltklik hele dokumentet så 3-dobbeltklik NB! Hvis du har svært ved at dobbeltklikke, så kan musens følsomhed ændres under Kontrolpanel. Markering med Skift + mus Holdes Skift nede og klikkes med musen et sted, markeres området mellem tekstmarkøren og musemarkøren. Den er god, hvis du skal markere et større område præcist og i ét hug. Det letteste er som regel at klikke i starten af markeringen, holde Skift nede og til sidst klikke slutningen af markeringen. F8 udvider markering F8 har sine fordele i forhold til de andre former for markering. Du placerer markøren det rette sted. F8 starter selve markeringsfunktionen, hvilket på statuslinien vises ved UDV. Det smarte er nu, at du kan udvide markeringen ved blot at trykke på enkelte taster. Lad os sige, du står midt i en ret lang sætning, som står i et afsnit med mange sætninger, og vil slette resten af sætningen. Du trykker F8 og derefter punktum, hvorefter markeringen udvides til at omfatte næste punktum. Delete sletter. En anden mulighed er: du har markøren et sted, og ved at du vil markere herfra og til et andet sted, som du kan se på skærmen. Du gider ikke flytte hånden ud på musen, men kan se bogstavet k i nærheden af det sted, hvor du vil slutte markeringen. Du trykker F8 og k så mange gange, at du har lavet den ønskede markering. Måske mangler der lidt i markeringen, men det kan klares med pil tasterne.

14 Word 2002 Side 14 af 15 Bemærk, at F8 låser markeringsfunktionen, indtil der gøres noget ved markeringen. Hvis du fortryder din markering, trykker du ESC for at ophæve selve markeringsfunktionen (læg mærke til at UDV i statuslinien nedtones). Pas på! Når noget er markeret, vil det blive slettet, så snart man trykker på en vilkårlig tast. Ideen er god nok, men kan overraske. Vær dog ikke fortvivlet. Et tryk på Fortryd og den markerede tekst er tilbage igen. Opgave 2. Prøv de forskellige markeringsmetoder på teksten opgav 1. Brug lidt tid på opgaven for at se logikken i markeringsfunktionerne. Rent tidsmæssigt vil meget være sparet, når du kan de mange genveje til markering af tekst. Tving dig til at bruge dem i dit daglige arbejde. Når du er færdig med øvelsen, skal du ikke gemme den. Hvis du ønsker at lege med teksten en anden dag, skal du gemme den i dit personlige bibliotek ved hjælp af funktionen Gem som... Klip, kopier, sæt ind og flyt En af de store fordele ved tekstbehandling er, at man kan flytte ubegrænset rundt på indholdet af et dokument ja endda fra ét dokument til et andet. Først skal den ønskede tekst/grafik markeres, dernæst skal det kopieres eller klippes ud, inden det kan sættes ind det- eller de ønskede sted(er), straks eller senere. Det, der rent teknisk sker, er at teksten/grafikken bliver lagt over i Udklipsholderen, som er et lager i hukommelsen. Dvs. at indholdet i udklipsholderen forsvinder, når man slukker for computeren. Klip Det markerede klippes ud og ligger nu i Udklipsholderen parat til at blive brugt én eller flere gange. Hvis man er sikker på ikke at skulle genbruge det markerede, kan man nøjes med at trykke på Delete-tasten på tastaturet. Valgmuligheder er: Ctrl + X; Rediger, Klip. eller Kopier Som navnet antyder, tager du en kopi af det markerede, til forskel fra Klip. Denne kopi ligger i Udklipsholderen parat til at blive brugt én eller flere gange. Valgmuligheder: Ctrl + C, Rediger, Kopier. eller

15 Word 2002 Side 15 af 15 Sæt ind Sæt skrivemarkøren det rette sted og indsæt det klippede eller kopierede. Valgmuligheder: Ctrl + v; Redigere, Sæt ind eller Flyt Oftest flytter man noget tekst fra ét sted til et andet på samme skærm, dvs. man kan se begge steder. Her kan det ofte være lettest at trække det markerede med musen. Musepilen placeres inde i det markerede, der klikkes med venstre museknap og knappen holdes nede. Derved fremkommer en ny markør og en stiplet firkant. Så trækker du den stiplede markør hen til det nye sted, og musen slippes. Hvis du vil kopiere tekstblokken, holder du Ctrl-knappen nede, mens du udfører ovenstående handling. Opgave 3 Prøv at lege med teksten fra opgave 1 eller benyt en anden tekst. Prøv at udføre ovenstående funktioner. Prøv også de forskellige genveje. Egne noter: Marts 2007 Karl Johan Jørgensen kjj@pmc.odense.dk

Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6

Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6 Indhold Introduktion...3 Tekstbehandlingsprincipper...5 Skærmbilledet...6 Titellinien...6 Menulinie...7 Værktøjslinier...7 Margener...7 Linealer...8 Statuslinien...8 Rullepaneler...8 Proceslinie...8 Hjælp...8

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Word 2002 Side 1 af 19 Indledende øvelser

Word 2002 Side 1 af 19 Indledende øvelser Word 2002 Side 1 af 19 Word 2002 Side 2 af 19 Indhold Elementer i tekstbehandling...3 Skærmbilledet...4 Titellinjen...4 Menulinie...5 Værktøjslinjer...5 Margener...5 Linealer...6 Statuslinien...6 Rullepaneler...6

Læs mere

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med.

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med. Tastaturet er et input værktøj til computeren. Et standard tastatur har 102 taster, men samtidig med at Windows95 blev offentliggjort, blev der lavet et 105 tasters tastatur med 2 ekstra Windows funktioner.

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19

Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19 Word 2007 Indledende øvelser Side 1 af 19 Word 2007 Indledende øvelser Side 2 af 19 Indhold Indhold...2 Elementer i tekstbehandling...3 Skærmbilledet...4 Titellinjen...4 Office-knappen...5 Værktøjslinjen

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen Tekstbehandling Word 2007 Trin 1 Bodil Alexandersen Oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Indstil skærmbilledet... side 4 Midtstilling, Højrestilling og Understregning Fed og Kursiv skrift...

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6

Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6 1 Writer Open Office grundlæggende Indhold Introduktion... 3 Elementer i tekstbehandling... 5 Skærmbilledet... 6 Titellinien... 6 Menulinie... 7 Værktøjslinier... 7 Margener... 7 Linealer... 8 Statuslinien...

Læs mere

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner Start et nyt dokument Start Word: Dobbeltklik på ikonen på skrivebordet (hvis der er en!). Klik på Word-ikonen i proceslinjen

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Tekstbehandling. Trin 1

Tekstbehandling. Trin 1 Tekstbehandling Trin 1 Word 97/03 Bodil Alexandersen August 1999 Revideret oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Menulinie og værktøjslinier... side 4 Sidelayoutvisning (sidebredde og hele

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Rapport - Norge. Indhold

Rapport - Norge. Indhold Januar 2016 Indhold Indhold... 2 Formål... 3 Start på rapporten... 4 Opgave 1... 4 Opgave 2... 4 Stavekontrol... 5 Opgave 3... 5 Sidehoved og sidefod... 6 Opgave 4... 6 Litteraturliste... 8 Opgave 5...

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

FORMATERING AF REGNEARK

FORMATERING AF REGNEARK FORMATERING AF REGNEARK Indtil nu har vi set på, hvordan du kan udføre beregninger i dit regneark, og hvordan du kan redigere i regnearket, for hurtigt at få opstillet modellerne. Vi har derimod overhovedet

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Indhold fordelt på sider

Indhold fordelt på sider Indhold fordelt på sider Indtastning og formellinie 2 Kolonnebredde og rækkehøjde 5 Visninger 2 Indsætte/slette kolonner og rækker 6 Zoom 2 Flet og centrer 6 Markere 3 Diagrammer 6 Flytte, kopiere 3 Tilføje

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Spillernavn Klub Transfer-sum Ole Madsen Skævinge 67.000 kr Otto Skævben Døllefjelde 9.000 kr Lars Larsen Sengeløse 187.000 kr Viggo Lund KGB 885 kr

Spillernavn Klub Transfer-sum Ole Madsen Skævinge 67.000 kr Otto Skævben Døllefjelde 9.000 kr Lars Larsen Sengeløse 187.000 kr Viggo Lund KGB 885 kr Word-6: Tabulatorer Tabulatorer i tekstbehandling bruges til at lave opstillinger af den slags, hvor tingene står pænt under hinanden. Tit forsøger folk at lave noget lignende ved at bruge mellemrums-tasten

Læs mere

Genvejstaster eller museskade?

Genvejstaster eller museskade? Genvejstaster eller museskade? Hop fra ordrehoved til ordrelinjer eller fra finanskladdelinje til momsgruppe med genvejstaste! I forbindelse med skift af økonomisystem fra et DOS-baseret økonomisystem

Læs mere

Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7

Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7 Kvikke sider om rapportskrivning: Word-7 Målet med denne vejledning er, at du ved hvordan du opstiller en rapport, og hvad den skal indeholde. Det er vigtigt, at en rapport er let læselig, overskuelig

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

Publisher 2003 Indhold

Publisher 2003 Indhold Publisher 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Skærmsiden...2 Opgaverude...3 Værktøjer...4 Overskrift...5 Billeder...5 Flytning...6 Ændring af størrelse...6 Formatere billedet...7 Indskrivning af

Læs mere

Tekstbehandling WORD 2007

Tekstbehandling WORD 2007 Tekstbehandling 1 WORD 2007 Indhold Start Program... 4 Luk Programmet Word 2007... 4 Skærmbillede i Word 2007... 5 Titellinje... 5 Båndet... 6 Kontekst faner... 6 Indskrivning af tekst... 7 Markørbevægelser...

Læs mere

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster Genvejstaster Brugerfladen Hjælp Vis/skjul båndet Aktiver adgangstaster Afslut PowerPoint Aktiver genvejsmenu (højreklik) Hop til næste dokumentvindue Hop til forrige dokumentvindue Filhåndtering Gem Gem

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse 1 ordpad er en grundlæggende tekstbehandlingsprogram, der er inkluderet i Windows W (siden Windows 95, hvor det

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...5 Indsætte billede...6 Zoom...6 Designgalleri...6 Sideopsætning...7 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

Excel-1: kom godt i gang!!

Excel-1: kom godt i gang!! Excel-1: kom godt i gang!! Microsoft Excel er et såkaldt regneark, som selvfølgelig bliver brugt mest til noget med tal men man kan også arbejde med tekst i programmet. Excel minder på mange områder om

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Word XP Niv. 1 Side 1

Word XP Niv. 1 Side 1 Word XP Niv. 1 Side 1 WORD XP... 6 SKÆRMBILLEDET...6 Titellinje...6 Menulinje...6 Værktøjslinjer...6 Linealerne...7 Rulleskakter...7 Dokumentvisning...8 Statuslinjen...8 Opgaveruden...8 OFFICE-ASSISTENTEN...

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på.

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på. Indhold Lav en tekstboks...2 Indskrivning af tekst...2 Tekstboksens størrelse...3 Sammenkædning af tekstbokse...4 Billeder og tekster...4 Rækkefølge...6 Fjerne en tekstboks...6 Rammer og udfyldning...6

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Informationsteknologi

Informationsteknologi Råd og vejledning ved rapportskrivning Indhold: 1. Start på rapport oprettelse af forside:... 2 1.1 Oprettelse... 2 1.2 Margener... 2 1.3 Skrifttype... 3 2. Øvrige dele af opgaven... 4 3. Sidehoved og

Læs mere

IT/Tekstbehandling Grundforløb

IT/Tekstbehandling Grundforløb Huskesedler til Microsoft Word 2010 Indholdsfortegnelse Afsnit... 3 Anvend skabelon... 4 Autokorrektur... 5 Billede... 6 Dokumenthåndtering... 7 Flyt, kopier og sæt ind... 8 Flyt og kopier mellem dokumenter...

Læs mere

Modul 15, Word 4 Skabeloner

Modul 15, Word 4 Skabeloner 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 15, Word 4 Skabeloner Sideopsætning 1 I fanen Sidelayout skal du i panelet Sideopsætning trykke på den halvskjulte pil og der kommer et skærmbillede, hvor du

Læs mere

Microsoft Word 2010 Grund DK

Microsoft Word 2010 Grund DK T a r g e t G r u p p e n Microsoft Word 2010 Grund DK Lidt om tekstbehandling generelt... 5 Words opbygning... 6 Musemarkør og indsætningspunkt...6 Margener...7 Linealer...8 Sideopsætning...8 Indryk...9

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Åbn Word. bunden af skærmen vises her: (hold musen stille mens der peges på tekstboks, og der fremkommer en lille tekst: Tekstboks) klik på tekstboksikonet

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

IT i Dagtilbud. Manual til Book Creator VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i Dagtilbud. Manual til Book Creator VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i Dagtilbud Manual til Book Creator Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse Bogen begyndes Mulighed for hjælp i programmet Menuknappen "+" Menuknappen "i" Menuknappen "kasse med pil op" Hvordan

Læs mere

Kingos tekstdokumenter

Kingos tekstdokumenter Kingos tekstdokumenter Via sagskortkomponenten Dokumenter kan der arbejdes med dokumenter på en sag. I Kingo oprettes tekstdokumenter i systemets indbyggede teksteditor, der åbnes ved at vælge Opret dokument.

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Et oplæg med PowerPoint bliver til. Risskov Gymnasium feb. 2007 PowerPoint 2002 Side 1 af 5 Et oplæg med PowerPoint bliver til. Det gode mundtlige oplæg Gode præsentationer sætter fokus på vigtige punkter, kontrollerer informationsstrømmen

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP)

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word er et fantastisk program til tekstbehandling og nærmest en de facto standard i verden for den slags. Igennem en række øvelser (og mange timer foran skærmen)

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

FastStone Image Viewer Indhold

FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer...1 Indhold...1 Introduktion...2 Oversigt...3 Indstilling...3 Hente billeder, der skal vises og redigeres...4 Ændre visning af billeder i Billedgalleriet...5

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Word-2: formatering af teksten

Word-2: formatering af teksten Word-2: formatering af teksten HUSK: når du kommer ud i enden af en linje, så skal du IKKE trykke på Enter-tasten, med mindre du VIL have nyt afsnit!! Programmet skifter automatisk til ny linje for dig.

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

At lave en kommunikationsbog med Phrase-it -

At lave en kommunikationsbog med Phrase-it - At lave en kommunikationsbog med Phrase-it - Først skal der oprettes en ny side, derefter skal der laves en henvisning hertil fra din egen side. 1. Klik på Rediger. En liste rulles ned. 2. Klik på Rediger

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

Introduktion. Installation. En kort oversigt

Introduktion. Installation. En kort oversigt Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Installation...2 En kort oversigt...2 Biblioteksoversigt...3 Liste over mapper...3 Miniatureportrætter...4 Flytte et billede...4 Slette et billede...4 Det nederste

Læs mere

Filer og Mapper. Filer. Mapper

Filer og Mapper. Filer. Mapper Indhold Filer og Mapper... 3 Filer... 3 Mapper... 3 Stifinder... 4 Eksempler på stifinder... 5 Markering af drev, filer og mapper... 5 Vælg vilkårlige mapper/filer... 7 Selandias drev... 8 Opret ny mappe...

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Kvikke sider om rapportskrivning Word-7 (XP)

Kvikke sider om rapportskrivning Word-7 (XP) Kvikke sider om rapportskrivning Word-7 (XP) Målet med denne vejledning er, at du ved hvordan du opstiller en rapport, og hvad den skal indeholde. Det er vigtigt, at en rapport er let læselig, overskuelig

Læs mere

Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk.

Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk. Stifinder Stifinder er et program til navigere rundt med i dine mapper (biblioteker) på din computers Harddisk. Den bruges også til at Oprette, Slette, Flytte og Omdøbe, samt sortere i dem. Den traditionelle

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen Bliv en haj til IT i hverdagen 4.3 PowerPoint Microsoft PowerPoint er et præsentationsprogram, som kan bruges til at oprette flotte præsentationer, der enten kan udskrives eller afspilles på en computer.

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

I gruppen Sideopsætning under fanen Sidelayout er der mulighed for at indstille dokumenters opsætning mht. margener, papirretning og størrelse m.m.

I gruppen Sideopsætning under fanen Sidelayout er der mulighed for at indstille dokumenters opsætning mht. margener, papirretning og størrelse m.m. Sideopsætning Sideopsætning I gruppen Sideopsætning under fanen Sidelayout er der mulighed for at indstille dokumenters opsætning mht. margener, papirretning og størrelse m.m. Margener 1. Vælg Sidelayout

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

Genveje. Åben undermenuen til højre for menupunktet. Marker menupunktet under det markerede. Udfør menupunktets handling Alt Tast Åben menu Alt Tast

Genveje. Åben undermenuen til højre for menupunktet. Marker menupunktet under det markerede. Udfør menupunktets handling Alt Tast Åben menu Alt Tast Dialogbokse Gå til forrige element Shift Tap Gå til forrige faneblad Ctrl Shift Tap Gå til kontrolelement Alt Tast Gå til næste faneblad Ctrl Tap Gå til næste kontrolelement Tap Luk dialogboks Esc Skift

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Billede (fanebladet)...5 Størrelse...5 Streger og farver...6 Skygge...7

Læs mere

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse.

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse. Opgaven handler om at lave en avis med salg og køb af forskellige effekter. Avisen skal indeholde en titel og et antal spalter med overskrifter og annoncer i. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx

Læs mere

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 Indhold Indhold... 1 Tabulatorer... 2 Kontroltegn... 4 Indrykninger... 5 Punktopstilling... 5 Indstilling for tal og bogstaver... 7 Indstilling for punkttegn...

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere