Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model"

Transkript

1 NOTAT Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model Hvordan påvirkes medlemmer af Benchmarking & indtægtsrammeregulering i affaldsenergisektoren? Dette notat omfatter en analyse af Benchmarkingmodellens konsekvenser, udarbejdet af sekretariatet i Dansk Affaldsforening i samarbejde med foreningens nedsatte Task Force Energi-gruppe. Baggrund I dette notat beskrives konsekvenserne af ændringer i reguleringen af affaldsenergisektoren for forskellige typer af medlemmer af Dansk Affaldsforening Side 1 af 8 J.nr Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Tlf.: danskaffaldsforening.dk Konsekvenserne af ændret regulering beskrives ud fra de hovedformer, som fremgår af notatet om henholdsvis Benchmarking & indtægtsrammeregulering og i forhold til Licitationsmodellen. Derfor er der et notat for hver hovedform. Bemærk at det er muligt at den fremtidige regulering af affaldsenergisektoren både omfatter krav om benchmarking & indtægtsrammeregulering og samtidig krav om kommunalt/fælleskommunalt udbud af forbrændingsegnet affald samt selskabsgørelse af affaldsenergianlæggene. I nærværende notat er det et hensyn at nedbringe kompleksiteten i mulige konsekvenser af ny regulering, ved at beskrive de nye regulatoriske tiltag adskilt. Men som sagt: det er muligt af konsekvenserne bør forstås og beskrives i én sammenhæng. Sekretariatet har valgt at beskrive konsekvenserne i forhold til følgende 5 områder. Kravet om aktieselskabsgørelse og refinansiering Graden af anvisning / udbud af forbrændingsegnet affald Effektivisering via fastsættelse af forbrændingstaksten vs. affaldsvarmeprisen Kapacitetsregulering Ny administrativ praksis og ekstra bureaukrati Notatet afsluttes med nogle kommunalpolitiske perspektiver ved den ændrede reguleringsform.

2 6 typer af medlemsvirksomheder i analysen Fælleskommunalt selskab (I/S) uden fjernvarmedistribution, men med andre affaldsopgaver (fx AffaldPlus / Karanoveren / ARC) Fælleskommunalt selskab med fjernvarmedistribution (fx Vestforbrænding/Norfors) Fælleskommunalt selskab uden andre affaldsopgaver (fx Energnist) Kommunalt ejet selskab som del af forvaltning (Affaldvarme Aarhus, Bofa) Kommunalt aktieselskab (Svendborg, Frederikshavn forsyning) for et affaldsenergianlæg. En kommune/forsyningsvirksomhed uden ejerskab til affaldsenergianlæg. Side 2 af 8 1. Fælleskommunalt selskab (uden fjernvarmedistribution) Kravet om aktieselskabsgørelse og refinansiering Ved regulatorisk benchmarking & indtægtsrammeregulering er der ikke forventning om, at der vil blive stillet krav om aktieselskabsgørelse samt refinansiering, uanset om benchmarking og indtægtsrammereguleringen omfatter både varmesiden og affaldssiden, eller kun varmesiden. Et fælleskommunalt selskab vil skulle følge en fælles udmeldt kontoplan samt fælles principper for regnskabsaflæggelse for selve affaldsenergivirksomheden. Der må derfor forventes indført en fælles kontoplan, der skelner mellem omkostninger, der kan henføres til produktion og omkostninger, der kan henføres til alle andre aktiviteter i virksomheder. Den fælles kontoplan vil omfatte omkostninger, der både er fælles for varme- og affaldssiden, såvel som særomkostninger til henholdsvis varme- og affaldssiden. Eftersom der allerede i dag er krav til, at kommuner og fælleskommunale virksomheder viser resultat og balance for de adskilte aktiviteter, antages det, at disse virksomheder allerede i dag råder over en regnskabspraksis, der bl.a. kan vise de totale omkostninger for affaldsenergianlæggene. Sekretariatet forventer derfor, at anlæggenes eksisterede regnskabspraksis blot til tilpasses på nogle udvalgte områder. Detaljeringsniveauet for kontoplanen kendes ikke. Jo mere detaljeret en kontoplan, des mere styring og kontrol men også større mulighed for at tage hensyn til individuelle forhold såsom tidligere afholdte investeringer i konkrete effektiviseringer (fx røggaskondensering).

3 Der er ikke forventning om at benchmarking og indtægtsrammeregulering fører til krav om refinansiering af affaldsenergivirksomheden. Graden af anvisning / udbud af forbrændingsegnet affald Ved regulatorisk benchmarking & indtægtsrammeregulering er der ikke forventning om, at kommunerne vil få krav om ændret anvisning eller indskrænket mulighederne for at varetage affaldsenergiopgaven in-house uden udbud. Side 3 af 8 Der kan evt. i lyset af netop udsendt vejledning om fælleskommunale virksomheder eventuelt blive strammet op om det aftaleretlige grundlag for at udøve virksomhed i fælleskommunalt regi. Effektivisering via fastsættelse af forbrændingstaksten vs. affaldsvarmeprisen Ved regulatorisk benchmarking & indtægtsrammeregulering er der forventning om, at affaldsenergianlæggene vil blive stillet overfor at blive reguleret i forhold til den årlige udmeldt omkostningsramme. Omkostningsrammen vil afspejle hvilke krav, der i det konkrete tilfælde stilles til virksomhedens maksimale omkostninger. Når der justeres for almindelige pris- og omkostningsudvikling m.m., herunder evt. ændringer i virksomhedens rammevilkår, er der forventning om, at årligt reducerede omkostningsrammer fører til effektivisering (færre økonomiske omkostninger pr. produktionsenhed (behandlet mængde, produceret energi etc.). Hvis den årlige udmeldte omkostningsramme alene vedrører omkostningerne til produktion af affaldsvarme, vil dette give et effektiviseringsbeløb, mens en omkostningsramme for hele virksomheder vil give et større effektiviseringsbeløb. Effektiviseringskravet (procenten) kan således designes efter hvilket effektiviseringspres, som man politisk mener sektoren skal udsættes for. Kapacitetsregulering Ved regulatorisk benchmarking & indtægtsrammeregulering er der ikke forventning om, at kapacitetsreguleringen for affaldsenergianlæggene vil blive ændret. Det betyder at, enhver kapacitetsudvidelse eller -indskrænkning for anlæg mindre end 25 MW vil følge projektbekendtgørelsen, der er udstedt i medfør af Varmeforsyningsloven, og hvor enhver energianvendelse skal være samfundsøkonomisk begrundet. Der må forventes stillet krav om, at affaldsgrundlaget for ny kapacitetsudbygning vil være dokumenteret via kommunen som projektgodkendende myndighed.

4 Ny administrativ praksis & ekstra bureaukrati Ved regulatorisk benchmarking & indtægtsrammeregulering er der forventning om, at affaldsenergianlæggene i den initiale indkøringsfase (år ), skal bruge ekstra administrative ressourcer på at tilpasse deres omkostningsstyring og regnskabspraksis til nye krav. Side 4 af 8 Forbruget af administrative ressourcer, hvis den regulatoriske benchmarking & indtægtsrammeregulering omfatter både varmesiden og affaldssiden, vil kun være marginalt større. Der vil ligeledes skulle anvendes et større ledelsesmæssigt ressourceforbrug til sikring af at affaldsenergivirksomheder overholder de lovgivningsmæssige krav. Efter den initiale indkøringsfase forventes både det administrative og ledelsesmæssige forbrug at falde tilbage til nærmest dagens niveau. 2. Fælleskommunalt selskab med fjernvarmedistribution Kravet om aktieselskabsgørelse og refinansiering Der er ikke på dette område forskel på konsekvensbeskrivelsen af et fælleskommunalt selskab med eller uden fjernvarmevarmedistribution. Graden af anvisning / udbud af forbrændingsegnet affald Der er ikke på dette område forskel på konsekvensbeskrivelsen af et fælleskommunalt selskab med eller uden fjernvarmedistribution. Effektivisering via fastsættelse af forbrændingstaksten vs. affaldsvarmeprisen Der er som udgangspunkt ikke på dette område forskel på konsekvensbeskrivelsen af et fælleskommunalt selskab med eller uden fjernvarmedistribution. Dog skal man være opmærksom på, at benchmarking og indtægtsrammereguleringen, som også omfatter selve (affaldsvarme) fjernvarmeproduktionen, ligeledes kan medvirke til, at den samlede varmepris overfor varmeforbrugeren relativt vil kunne nedsættes, alt andet lige. Kapacitetsregulering Der er som udgangspunkt ikke på dette område forskel på konsekvensbeskrivelsen af et fælleskommunalt selskab med eller uden fjernvarmedistribution.

5 Ny administrativ praksis og ekstra bureaukrati Der vil som udgangspunkt være et ekstra initialt administrativt og ledelsesmæssigt ressourceforbrug, når den fælleskommunale affaldsenergivirksomhed omkostnings- og regnskabsmæssigt skal opdeles i henholdvis produktions- og distributionsrelaterede aktiviteter. Når benchmarkingen og indtægtsrammereguleringen er indkørt, forventes ressourceforbruget at kunne blive reduceret igen. Side 5 af 8 3. Fælleskommunalt selskab uden andre affaldsopgaver (fx Energnist) De fem områder Der er ikke forventning om, at konsekvensbeskrivelsen for et fælleskommunalt ejet affaldsenergianlæg uden andre affaldsopgaver i forhold til Benchmarking og Indtægtsrammeregulering vil adskille sig fra et fælleskommunalt selskab med eller uden fjernvarmevarmedistribution. 4. Kommunalt ejet selskab som del af en forvaltning (Affaldvarme Aarhus, Bofa) De fem områder Der er ikke forventning om, at konsekvensbeskrivelsen for et kommunalt ejet affaldsenergianlæg som del af en forvaltning, vil adskille sig fra et fælleskommunalt selskab med eller uden fjernvarmevarmedistribution. Eneste ændring kan være, at et kommunalt affaldsenergianlæg, der direkte er knyttet til den kommunale forvaltning (med stor sandsynlighed) vil blive stillet overfor at skulle ændre sin omkostningsstyrings- og regnskabspraksis til at kunne opfylde kravene i den regulatoriske benchmarking og indtægtsrammeregulering. 5. Kommunalt ejet affaldsenergianlæg, organiseret i et aktieselskab (Svendborg, Forsyningen/Frederikshavn) decentralt anlæg De fem områder Der er ikke forventning om, at konsekvensbeskrivelsen for et kommunalt ejet affaldsenergianlæg i aktieselskabsform vil adskille sig fra et fælles kommunalt selskab med eller uden fjernvarmevarmedistribution.

6 6. En kommune/forsyningsvirksomhed uden ejerskab til affaldsenergianlæg. Side 6 af 8 Kravet om aktieselskabsgørelse og refinansiering Der er ikke forventning om at en kommune eller kommunalt forsyningsvirksomhed uden ejerskab til affaldsenergianlæg direkte påvirkes af regulatorisk benchmarking og indtægtsrammeregulering, idet der ikke stilles krav om aktieselskabsgørelse samt refinansiering. Graden af anvisning / udbud af forbrændingsegnet affald Der er ikke forventning om at en kommune eller kommunalt forsyningsvirksomhed uden ejerskab til affaldsenergianlæg direkte påvirkes af regulatorisk benchmarking og indtægtsrammeregulering for så vidt angår den hidtidige kommunale anvisning af forbrændingsegnet affald samt mulighederne for udbud af forbrændingsegnet affald. Effektivisering via fastsættelse af forbrændingstaksten vs. affaldsvarmeprisen Kommuner og kommunale forsyningsvirksomheder, som udbyder deres forbrændingsegnet affald, kan formentlig få fordele af, at den samlede affaldsenergivirksomhed i hele Danmark blive omfattet benchmarking & indtægtsrammeregulering, idet et effektiviseringspres forventes at føre til generelt lavere affaldsforbrændingstakster. Afhængig af, om benchmarking og indtægtsrammereguleringen bliver fuldt offentligt tilgængeligt kan denne ændrede regulering formentlig give kommuner og kommunale forsyningsvirksomheder, der ikke råder over egne affaldsenergianlæg, generel større indsigt i behandlingsvilkår og markedspriser. Men igen vil markedspriserne i høj grad bero på den generelle markedssituationen med over- eller underkapacitet i markedet. Kapacitetsregulering Der er ikke forventning om at en kommune eller kommunal forsyningsvirksomhed uden ejerskab til affaldsenergianlæg direkte påvirkes af regulatorisk benchmarking og indtægtsrammeregulering for så vidt angår den samlede kapacitetsregulering omkring affaldsenergianlæggene. Disse kommuner eller forsyningsvirksomheder vil som hidtil have mulighed for at indgå i fælleskommunale samarbejder, dersom de finder fordele derved.

7 Ny administrativ praksis & ekstra bureaukrati Der er ikke forventning om at en kommune eller kommunal forsyningsvirksomhed uden ejerskab til affaldsenergianlæg direkte påvirkes af regulatorisk benchmarking og indtægtsrammeregulering for deres eget administrative praksis omkring udbud af deres forbrændingsopgaver. Side 7 af 8 Kommunalpolitiske perspektiver i benchmarkingmodellen En politisk beslutning om at kommunale affaldsenergianlæg på både affalds- såvel som varmesiden skal omfattes af benchmarking & indtægtsrammeregulering vil indskrænke både kommuners og virksomhedsledelsens styringsmæssige beføjelser. Benchmarking & indtægtsrammereguleringen vil overordnet fastsætte effektiviseringsgevinster, som den konkrete virksomhed skal realisere i givne år. Det sker samtidig med, at der på tværs af alle kommunale anlæg fastsættes ensartede rammevilkår for opgørelse og indregning af omkostninger, fordeling af omkostninger i forhold til varme og affald m.m. Sidstnævnte indskrænker det råderum, som anlæggene i dag har til at håndtere ekstraordinære ressourceforbrug, med sigte på at udjævne årlige variationer i takster og varmepriser. Rammevilkår for de kommunale affaldsenergianlæg vil således i høj grad være bestemt af de effektiviseringskrav, som staten (regulator) måtte stille til virksomhederne. Hvis de kommunale affaldsenergianlæg både omfattes af benchmarking & indtægtsrammeregulering for affaldsvarmesiden, og samtidig omfattes af pligten til at udbyde deres kommunale, forbrændingsegnede affald, udsættes anlæggene for muligheden af et særdeles risikabelt krydspres, som kan bringe anlæggene ud i spekulative, kommercielle praksisser og rutiner til afdækning af risici (øget renteafdækning, etc.). Det kan på sigt sætte det kommunale ejerskab på den politiske dagsordenen. Kombinationen af benchmarking & indtægtsrammeregulering, krav om aktieselskabsgørelse og licitation af kommunalt affald vil samlet kunne føre til, at de kommunale opgaver fremadrettet vil blive varetaget i forskellige organisatoriske enheder. Det vil betyde en ny grænsedragning mellem, hvilke opgaver kommuner har ret og pligt til udføre blandt andet in-house, og hvilke opgaver kommunen alene kan søge foranstaltet af andre aktører (markedet). Kommunen kan således ikke længere selv vælge at udføre alle pålagte affaldsopgaver i samme organisatoriske enhed (forvaltning / fælleskom-

8 munalt selskab / aktieselskab). Tabet af synergieffekter, når opgaver splittes op i flere organisatoriske enheder, må alt andet lige forøge kommunernes samlede ressourceforbrug ved løsning af opgaverne. Kommunernes interesse i fortsat at eje affaldsenergianlæg, uanset krav om benchmarking & indtægtsrammeregulering samt krav om at kommunerne skal udbyde deres kommunale affald, kan fortsat være stor. Det skyldes, at affaldsenergivirksomheden fortsat forventes at kunne sikre levering af billig og stabil, lokal energi, ligesom virksomheden fortsat vil kunne tilbyde sine lokale erhvervsvirksomheder behandling af deres erhvervsaffald. Side 8 af 8

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Renovation, Administration Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Dato 4. april 2016 Sagsbehandler Anita Hallgreen Direkte telefon 79 79 14

Læs mere

Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen

Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen NOTAT Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen Hvordan påvirkes medlemmerne af licitationsmodellens indførelse i affaldsenergisektoren? Dette notat omfatter en analyse af Licitationsmodellens konsekvenser,

Læs mere

Benchmarking af (affald)varmeforsyningen

Benchmarking af (affald)varmeforsyningen NOTAT Benchmarking af (affald)varmeforsyningen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en benchmarkmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt

Læs mere

Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme).

Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme). NOTAT Licitationsmodellen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en Licitationsmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt på de beskrivelser

Læs mere

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren Bilag 8 Dato 19. oktober 2018 sagsnr. 14120002 reference /pn Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren I nærværende notat er skitseret mulige konsekvenser af en liberalisering af affaldsenergisektoren.

Læs mere

Effektivisering af affaldsenergisektoren

Effektivisering af affaldsenergisektoren NOTAT Effektivisering af affaldsenergisektoren Dansk Affaldsforening bemærkninger til rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren september 2016 Indledende bemærkninger

Læs mere

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME OG AFFALDSSEKTOREN Varme fra affaldsforbrændingsanlæg er meget velkommen. Non-profit og prisloft er en nødvendig regulering,

Læs mere

Rammevilkår for licitationsmodel

Rammevilkår for licitationsmodel NOTAT Rammevilkår for licitationsmodel -affald til energiudnyttelse i et marked 09.09.2016 Side 1 af 7 J.nr. 4.1.29 Baggund Dette notat beskriver en model og 7 rammevilkår, der er nødvendige for at kommunalt

Læs mere

NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN

NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN GÅ HJEM MØDER NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN Astrid Birnbaum, faglig chef Dansk Fjernvarme abi@danskfjernvarme.dk GÅ HJEM MØDER KOLDING, AALBORG OG RINGSTED Dagsorden Gennemgang af embedsværkets anbefaling:

Læs mere

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2017

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2017 Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren Forsyningssurvey August 2017 INDHOLD Emne Forord Hovedkonklusioner Undersøgelsesresultater Bilag 2 FORORD Pluss og EY har for andet år gennemført

Læs mere

AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN. Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018

AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN. Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018 AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018 HVAD ER AFFALDSENERGI? Kommunalt El Affald Energi Erhverv Varme Produktionsmidler - Maskinel - Mandskab - Hjælpestoffer

Læs mere

AFFALDPLUS E.T. J.NR. 13/10729 KLAGE FRA NÆSTVED VARME- VÆRK

AFFALDPLUS E.T. J.NR. 13/10729 KLAGE FRA NÆSTVED VARME- VÆRK Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 www.horten.dk Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Eigil Worm Dir +45 3334 4212 Mob +45 5234 4212 ewo@horten.dk

Læs mere

Valg til bestyrelsen i DAF

Valg til bestyrelsen i DAF NOTAT Valg til bestyrelsen i DAF Valg til Dansk Affaldsforenings bestyrelse skal sikre, at: Medlemmerne vælger i alt 11 personer fra deres styrende organer (fx bestyrelser, byråd) til at indgå i foreningens

Læs mere

Varmeforsyningsloven og område 4

Varmeforsyningsloven og område 4 Varmeforsyningsloven og område 4 Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temamøde om Landsbynærvarme Dansk Fjernvarme, marts 2014 Hvad siger loven? Varmeforsyningslovens formål er bl.a. at: fremme den mest samfundsøkonomiske,

Læs mere

Gennemgang af notat om effektivisering udarbejdet af Dansk Affaldsforening

Gennemgang af notat om effektivisering udarbejdet af Dansk Affaldsforening Gennemgang af notat om effektivisering udarbejdet af Dansk Affaldsforening 2. juli 2015 PwC har efter aftale med Dansk affaldsforening, g gennemgået notatet Effektivisering Hvordan sektoren realiserer

Læs mere

Præsentation af Hovedresultater fra Pluss og EY s analyse af prioriteterne i forsyningssektoren

Præsentation af Hovedresultater fra Pluss og EY s analyse af prioriteterne i forsyningssektoren Præsentation af Hovedresultater fra Pluss og EY s analyse af prioriteterne i forsyningssektoren Dansk Affaldsforening 22. marts 2018 Foto: w ww.danskaffaldsforening.dk UNDERSØGELSESDESIGN OG DATAGRUNDLAG

Læs mere

Forsyningssektoren Undersøgelse af strategier og tendenser BILAGSRAPPORT

Forsyningssektoren Undersøgelse af strategier og tendenser BILAGSRAPPORT Forsyningssektoren 2016 Undersøgelse af strategier og tendenser BILAGSRAPPORT August 2016 Indhold 1 Indledning... 3 2 Prioriterede indsatser i 2016... 3 3 Effektiviseringspres... 7 4 Afdækning af samarbejdsformer...

Læs mere

Lovgivning med betydning for mikrokraftvarme

Lovgivning med betydning for mikrokraftvarme Lovgivning med betydning for mikrokraftvarme Finn Bertelsen, Energistyrelsen Dansk Mikrokraftvarme Afslutningskonference, 23. september 2014 Hvad siger loven? Varmeforsyningslovens formål er bl.a. at:

Læs mere

Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution

Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution www.pwc.dk Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution Den nye Elforsyningslov, der blev vedtaget af Folketinget 2. juni 2017, medfører nye rammer for den økonomiske regulering for

Læs mere

NOTAT OM RAMMERNE FOR KOMPETENCEOVERDRAGELSE OVERDRAGELSE AF DRIFTSOPGAVER TIL ARC

NOTAT OM RAMMERNE FOR KOMPETENCEOVERDRAGELSE OVERDRAGELSE AF DRIFTSOPGAVER TIL ARC Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Bilag 2 J.nr. 179870 15. august 2018 NOTAT OM RAMMERNE FOR KOMPETENCEOVERDRAGELSE OVERDRAGELSE AF DRIFTSOPGAVER TIL ARC

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget L 177 Bilag 1. Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget L 177 Bilag 1. Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 177 Bilag 1 Offentligt Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Den 13. marts

Læs mere

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2018

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2018 Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren Forsyningssurvey August 2018 INDHOLD Emne Forord Hovedkonklusioner Undersøgelsesresultater Bilag 2 FORORD Pluss og EY har for tredje år gennemført

Læs mere

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2011 for selskaberne:

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2011 for selskaberne: Acadre 10 16395 Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2011 for selskaberne: o Svendborg Forsyning A/S ( Vand og Affald ) o Svendborg Forsyningsservice A/S o Svendborg Vand A/S o Svendborg Spildevand A/S o Svendborg

Læs mere

Selskabsgørelse af forbrændingssektoren Overvejelser om kommende regulering. www.energiogmiljo.dk

Selskabsgørelse af forbrændingssektoren Overvejelser om kommende regulering. www.energiogmiljo.dk Selskabsgørelse af forbrændingssektoren Overvejelser om kommende regulering 1 Det vil jeg tale om Organisation Åbningsbalance Skatteforhold Finansiering Stranded costs Varmepris Medarbejdere Ledelse Samarbejde

Læs mere

Høringssvar om costdrivere

Høringssvar om costdrivere NOTAT Høringssvar om costdrivere Reference til udsendt notat Bruttoliste over Costdriverkategorier og vejledning af 12. april 2019,19/05905 Teknisk høring af vejledning 10-maj-2019 Side 1 af 88 J.nr. 4.1.37

Læs mere

Tak for det udsendte regeringsudspil om den nye affaldssektor, som Reno Djurs I/S hermed ønsker at knytte nogle bemærkninger til.

Tak for det udsendte regeringsudspil om den nye affaldssektor, som Reno Djurs I/S hermed ønsker at knytte nogle bemærkninger til. Miljøstyrelsen Jord & Affald Strandgade 29 1401 København K!"#$%&$$$$ '(#$%&$$)) ***" " + " )",--$ Tak for det udsendte regeringsudspil om den nye affaldssektor, som Reno Djurs I/S hermed ønsker at knytte

Læs mere

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund KARA/Noveren I/S Bestyrelsen København 15. november 2013 Johan Weihe Partner T +45 72 27 34 53 jhw@bechbruun.com Sagsnr. 005168-0075 jhw/jhw/sap Notat Modernisering af affaldsforbrændingssektoren 1. Baggrund

Læs mere

Fremtidens organisering af kommunale opgaver. Ved Johan Weihe

Fremtidens organisering af kommunale opgaver. Ved Johan Weihe Fremtidens organisering af kommunale opgaver Ved Johan Weihe 2 Organisationsformer Privat leverandør Kommunalt fællesskab ( 60-selskab) L548 14-selskab Kommunen OPP Kommunalt ejet A/S Selvejende institution

Læs mere

Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed Side 1 af 6

Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed Side 1 af 6 NOTAT Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed 08-04-2019 Side 1 af 6 J.nr. NIR 11.7.20.2-02 Notatet uddyber Dansk Affaldsforenings høringsbrev (J. Nr.: NIR

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Referat Energitilsynsmøde den 24. februar 2015 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 160 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) cob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Vejle Fjord 11. november Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Forsyningsstrategi konkurrenceudsættelse af: 1. Genanvendelig affald 2. Affaldsenergisektoren Beslutninger bør tages på et oplyst grundlag

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) Jacob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Emner Generelle henvendelser ENAO Energitilsynets elektroniske anmeldelsessystem Kontrolgruppens fokusområder

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 19 Bilag 1 Myndigheds- og driftsopgaver 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 31135427 1. Sammenfatning

Læs mere

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne:

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne: Acadre 07 27813 Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne: o Svendborg Forsyning A/S o Svendborg Forsyningsservice A/S o Svendborg Vand A/S o Svendborg Spildevand A/S o Svendborg Affald

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 12 Bilag 2 Selskabskonstruktion og ejerforhold 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 36 92 83 19 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 27078672 1. Anbefaling

Læs mere

Den nye samlede indtægtsramme dækker driftsomkostninger, investeringsomkostninger og finansielle omkostninger.

Den nye samlede indtægtsramme dækker driftsomkostninger, investeringsomkostninger og finansielle omkostninger. Flere politiske partier i Køge står uforstående over for ny lovregulering af kommunens private drikkevandsforsyninger og kommunens egne drikkevands- og spildevandsselskaber. Siden 2007 har kommunens egne

Læs mere

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj.

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj. UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFOR- BRÆNDINGSANLÆG 15. oktober 2015 Varme 15/08156 TBHO I medfør af 5, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 1213 af 17. december 2012 om fastsættelse af prislofter og

Læs mere

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Forbud og hjemler - kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling?

Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling? Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling? Temadag om varmepumper, 29. september 2016 v/ Marie Hindhede, kontorchef, Energistyrelsen Energistyrelsen 30. september 2016 Side

Læs mere

- Orientering og uddybning af forliget

- Orientering og uddybning af forliget En ny og forbedret regulering af den danske vandsektor - Orientering og uddybning af forliget Kontorchef Inger Bergmann, Naturstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet Dagsorden 1. Baggrund for vandsektorforliget

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 93 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 93 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 L 93 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning (Standardisering af regnskabsføring og dataindsamling mv.

Læs mere

Prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2015

Prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2015 Affaldsforbrændingsanlæggene, jf. bilag 1 Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi 15. oktober 2014 Sag 14/05870 / TBHO Prislofter for affaldsforbrændingsanlæg gældende for 2015 I medfør af

Læs mere

Hvilke lovændringer i varmeforsyningen og den økonomiske regulering er på vej?

Hvilke lovændringer i varmeforsyningen og den økonomiske regulering er på vej? Hvilke lovændringer i varmeforsyningen og den økonomiske regulering er på vej? Ny regering ~ Ny varmegruppe ~ Ny regulering Mercan-Ellen Nielsen Center for Forsyning Energistyrelsen meni@ens.dk Side 1

Læs mere

NY REGUELRING AF FJERNVARMESEKTOREN

NY REGUELRING AF FJERNVARMESEKTOREN NY REGUELRING AF FJERNVARMESEKTOREN RÅDGIVNINGSGRUPPEØDE, 31. MAJ RUNE MOESGAARD, AFDELINGSCHEF POLITISK ØKONOMISK SEKRETARIAT DANSK FJERNVARME ORGANISATION 2016 Medlemmer Generalforsamling Bestyrelse

Læs mere

STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN. Astrid Birnbaum Faglig chef

STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN. Astrid Birnbaum Faglig chef STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN Astrid Birnbaum Faglig chef EFFEKTIVISERING I FJERNVARMESEKTOREN Maj 2015 kom regeringen (den forrige) med Vækstinitiativ 2015 Forsyningssektor skal effektivisere

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 25. oktober 2016 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 176 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

I det følgende er der omtalt nogle emner, der også kan indgå i kommunens politiske drøftelse af strategien.

I det følgende er der omtalt nogle emner, der også kan indgå i kommunens politiske drøftelse af strategien. N OT AT Høring Kommunernes fælles digitaliseringsstrategi Repræsentanter fra en lang række kommuner har sammen med KL udarbejdet et udkast til en fælleskommunal digitaliseringsstrategi, der nu er sendt

Læs mere

EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M.

EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M. EJERSTRATEGI 2014-2017 FOR VIRKSOMHEDER INDEN FOR TEKNIK- OG MILJØOMRÅDET M.M. Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer 6-1-2014 2012-26903 2013-183605 Baggrund og afgrænsning Køge

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Louise Brix, Energistyrelsen Energistyrelsen 2. Februar 2017 Agenda Baggrund Forsyningsstrategi Udspil om Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrænding

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Emner 1. Kort om Energitilsynet hvem er vi? 2. Nye regler på varmeområdet 3. Nye afgørelser 4. Hvad kommer der

Læs mere

TEMADAG: MENS VI VENTER PÅ NY REGULERING HVILKEN RAMME FOR DEN ØKONOMISKE REGULERING SER VI IND I? Rune Moesgaard, Politisk økonomisk sekretariat

TEMADAG: MENS VI VENTER PÅ NY REGULERING HVILKEN RAMME FOR DEN ØKONOMISKE REGULERING SER VI IND I? Rune Moesgaard, Politisk økonomisk sekretariat TEMADAG: MENS VI VENTER PÅ NY REGULERING HVILKEN RAMME FOR DEN ØKONOMISKE REGULERING SER VI IND I? Rune Moesgaard, Politisk økonomisk sekretariat INDLEDNING Vi står over for en fundamental anderledes økonomisk

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave.

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. (Pixie-udgaven er lavet på baggrund af rapport udarbejdet af Udbudsportalen i KL december 2013) Indledning: Den 1. april 2013

Læs mere

Lynettefællesskabet I/S

Lynettefællesskabet I/S Bilag til pkt. 5 Lynettefællesskabet I/S 18. september 2009 Vandsektorlovens konsekvenser for Lynettefællesskabet 1. Baggrund Et bredt politisk flertal i Folketinget vedtog den 28. maj 2009 Lov om vandsektorens

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Elnetreguleringens udvikling. Gå-hjem-møde om god regulering af naturlige monopoler den 24. april 2015

Elnetreguleringens udvikling. Gå-hjem-møde om god regulering af naturlige monopoler den 24. april 2015 Elnetreguleringens udvikling Gå-hjem-møde om god regulering af naturlige monopoler den 24. april 2015 Men der er opnået gode resultater selvom der også har været mange sten på vejen Konsolideringen har

Læs mere

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9.

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9. 17. januar 2012 1600 DAGSORDEN for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9.00 Mødested: AVV-administrationen Mandøvej 4 Hjørring Fraværende: Ingen

Læs mere

Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling

Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 318066 Brevid. 3144643 Ref. NPN Dir. tlf. 4631 3619 nielspetern@roskilde.dk Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling 8. maj

Læs mere

BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2016 Forbrænding

BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2016 Forbrænding BEATE Benchmarking af affaldssektoren 216 Forbrænding Rapporten er udarbejdet af Dansk Affaldsforening, DI og Dansk Energi. Redskabet til indsamling af data er stillet til rådighed af Energistyrelsen.

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber i Odense bestyrelsessammensætning og honorar

Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber i Odense bestyrelsessammensætning og honorar NOTAT Borgmesterkontoret Til gruppeformændene Flakhaven 2 Postboks 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66139209 E-mail bmf@odense.dk Aktivt ejerskab i forhold til de kommunale aktieselskaber

Læs mere

ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016

ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016 ERFA HALM OG TRÆFLIS ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016 Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 10. november 2016 DANSK FJERNVARME-FAKTA 50 kommunalt ejede forsyninger og selskaber, som

Læs mere

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2019

Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren. Forsyningssurvey August 2019 Indsatsområder og udviklingstendenser i forsyningssektoren Forsyningssurvey August 2019 INDHOLD Forord Hovedkonklusioner Undersøgelsesresultater Bilag FORORD Pluss og EY har for fjerde år i træk gennemført

Læs mere

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV I/S Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV Indledning Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S i daglig tale forkortet til AVV er et interessentskab, som ejes af Brønderslev og Hjørring

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 L 91 Bilag 9 Offentligt DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg Skanderborg, den 25. januar 2016 HSA/BI Spørgsmål

Læs mere

Notat vedr. undersøgelse af muligt salg af en eller flere af Silkeborg Kommunes forsyningsvirksomheder mv.

Notat vedr. undersøgelse af muligt salg af en eller flere af Silkeborg Kommunes forsyningsvirksomheder mv. 28. februar 2011 Notat vedr. undersøgelse af muligt salg af en eller flere af Kommunes forsyningsvirksomheder mv. I Kommunes budget for 2011 er der afsat 1 mio. kr. til undersøgelse af muligheden for eventuelt

Læs mere

BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2013 (data fra 2012) Forbrænding

BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2013 (data fra 2012) Forbrænding BEATE Benchmarking af affaldssektoren 2013 (data fra 2012) Forbrænding Rapporten er udarbejdet af Dansk Affaldsforening, DI og Dansk Energi. Redskabet til indsamling af data er stillet til rådighed af

Læs mere

Reformopfølgning Regulering af fjernvarmesektoren

Reformopfølgning Regulering af fjernvarmesektoren Bilag 3 D. 07. april 2016 Reformopfølgning Regulering af fjernvarmesektoren Stemmeaftale mellem Regeringen (Venstre), Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: AJ Sagsnr.: 12/634

NOTAT. Sagsbeh.: AJ Sagsnr.: 12/634 SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Til: Regler for garantiprovision for kommunale garantistillelser Økonomiudvalget/Byrådet Dato: 28. november 2012 Sagsbeh.: AJ Sagsnr.: 12/634 Økonomiafdelingen

Læs mere

Aftale. ophævelse af det kommunale fællesskab, Sydjysk Affaldsvarme I/S

Aftale. ophævelse af det kommunale fællesskab, Sydjysk Affaldsvarme I/S Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Advokat, ph.d. Sagsbehandler Pernille Aagaard Truelsen Advokat, ph.d. Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 40 J.nr. 11799 paa@energiogmiljo.dk

Læs mere

I/S AffaldPlus Ved Fjorden Næstved

I/S AffaldPlus Ved Fjorden Næstved I/S AffaldPlus Ved Fjorden 20 4700 Næstved Fremsendes alene pr. e-mail til: I/S AffaldPlus: tof@affaldplus.dk og affaldplus@affaldplus.dk, Næstved Varmeværk A.m.b.a.v/advokat Agnete Nordentoft, Bech-Bruun:

Læs mere

ENERGIDAGSORDEN FORÅR 2017

ENERGIDAGSORDEN FORÅR 2017 TEMADAG OM NY LOVGIVNING ENERGIDAGSORDEN FORÅR 2017 Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 12. januar 2017 ENERGIPOLITISKE HASTESAGER 2016-17 Lovgivning om regulering af fjernvarmesektoren

Læs mere

Affaldsgebyrer Organisering i affaldssektoren. Advokat Line Markert 17. juni 2010

Affaldsgebyrer Organisering i affaldssektoren. Advokat Line Markert 17. juni 2010 Affaldsgebyrer Organisering i affaldssektoren Advokat Line Markert 17. juni 2010 Affaldssektorens organisering i dag Regulatoriske rammer for affaldssektoren Organisatoriske overvejelser side 2 Kommunernes

Læs mere

Notat. Vedr. opdeling af projektforslag for Hornbæk. 1. Baggrund

Notat. Vedr. opdeling af projektforslag for Hornbæk. 1. Baggrund Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Indehaver, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Partner, advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Direkte: 25 29 08 43

Læs mere

Notat. Notat om forholdet mellem byrådet og Faxe Forsyning

Notat. Notat om forholdet mellem byrådet og Faxe Forsyning Notat Postadresse: Udviklingsenheden Frederiksgade 9, 4690 Haslev Telefon 56 20 30 00 Telefax 56 20 30 01 www.faxekommune.dk Kontoradresse: Frederiksgade 9, 4690 Haslev Direkte telefon 56 20 36 87 ansvc@faxekommune.dk

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER

NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER NOTAT OM RINGSTED KONGRESCENTER 1. INDLEDNING Som led i overvejelserne omkring den fremtidige drift af Ringsted Kongrescenter har Ringsted Kommune anmodet Horten om et notat, der kan danne baggrund for

Læs mere

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Alander Lindfors

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Alander Lindfors Nyt fra Energistyrelsen Tina Alander Lindfors Side 1 Indhold Varmeforsyningsloven kommuners hjemmel Ny projektbekendtgørelse Store varmepumper Energistyrelsens rejsehold Moderniseret regulering i fjernvarmesektoren

Læs mere

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME ERFA-TRÆF FOR ADMINISTRATION OG REGNSKAB AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME Birgitte Faaborg, konstitueret chef for faglig afdeling Dansk Fjernvarme GARANTIPROVISION 1. Statsstøttereglerne Kommissionens

Læs mere

TEMADAG OM NYESTE LOVGIVNING ENERGIPOLITISK STATUS MV. Astrid Birnbaum Faglig chef

TEMADAG OM NYESTE LOVGIVNING ENERGIPOLITISK STATUS MV. Astrid Birnbaum Faglig chef TEMADAG OM NYESTE LOVGIVNING ENERGIPOLITISK STATUS MV Astrid Birnbaum Faglig chef SENESTE NYT OM FORHANDLING AF ENERGISPAREAFTALE NUVÆRENDE ENERGISPAREAFTALE 2020 Energispareindsatsen løber til og med

Læs mere

Liberalisering af affaldssektoren

Liberalisering af affaldssektoren Liberalisering af affaldssektoren Aarhus, den 3. november 2016 2 Baggrund om liberalisering af affaldssektoren Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren, En effektiv affaldssektor, 2004: Det anbefales,

Læs mere

Protokol. I/S REFA Bestyrelsesmøde. Henrik Høegh Poul-Henrik Pedersen Lene Hatt. Afbud Henrik Høegh-Andersen Bo Abildgaard Ole Bronné Sørensen

Protokol. I/S REFA Bestyrelsesmøde. Henrik Høegh Poul-Henrik Pedersen Lene Hatt. Afbud Henrik Høegh-Andersen Bo Abildgaard Ole Bronné Sørensen Protokol I/S REFA Bestyrelsesmøde Dato: Fredag den 01.04.2016 Tidspunkt: Kl. 10.00 Sted: REFA, Energivej 4, 4800 Nykøbing F. Administrationsbygningen Indeholder: Pkt. 1 8 Mødedeltagere: Henrik Høegh Poul-Henrik

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og byggeloven

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og byggeloven Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 177 Bilag 4 Offentligt Til L 177 [Ændringsforslag stillet den {FREMSAT}] Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 10. november 2017 J nr. 2017-5414 Indledning Energistyrelsen indbyder hermed kvalificerede

Læs mere

DANSK AFFALDSFORENING

DANSK AFFALDSFORENING DANSK AFFALDSFORENING Affaldsdage 2017 Året der gik i Dansk Affaldsforening Jacob H. Simonsen Det går ufatteligt godt Genanvendelse af husholdningsaffald ÅR 2013 2014 2015 7 fokus fraktioner 27% 31% 33%

Læs mere

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved)

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved) Affaldsforbrænding Stranded cost 1. Indledning Miljøstyrelsen overvejer i øjeblikket forskellige modeller for modernisering af forbrændingssektoren. Som led i den proces herunder Kammeradvokatens undersøgelse

Læs mere

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W www.sum.dk Kommunernes Landsforening KL@KL.dk Dato: 4. juni 2010 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: HAE J.nr.: 2008-3908

Læs mere

Økonomisk strategi for Ballerup Kommune

Økonomisk strategi for Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 14. juni 2018 Tlf. dir.: 4477 2209 E-mail: cbd@balk.dk Kontakt: Christian Boe Dalskov Sagsid: 00.30.04-P15-1-18 Økonomisk strategi for Ballerup Kommune Formål Formålet med den økonomiske

Læs mere

UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION

UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION side 1 UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION 24. NOVEMBER 2014 Line Markert, advokat KAN VI BRUGE TAKSTFINANSIEREDE MIDLER TIL UDVIKLING AF VANDTEKNOLOGIER? side 2 DE JURIDISKE RAMMER I SKEMAFORM

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA notat Skanderborg, den 1. maj 2015 CEL/KBJ Vedr.: Udredning vedr. aftale om ny vandsektorlov DANVA giver med dette notat sine medlemmer en foreløbig udredning

Læs mere

Vejledning om årsregnskab. Vejledningsmøder 24. og 29. januar 2018

Vejledning om årsregnskab. Vejledningsmøder 24. og 29. januar 2018 Vejledning om årsregnskab Vejledningsmøder 24. og 29. januar 2018 Årsregnskabet Indberetning Så vidt muligt indsende underskrevet årsregnskab den 15. april 2018 Mulighed for eftersendelse indtil den 5.

Læs mere

Effekter af en mere ensartet, incitamentsbaseret økonomisk regulering

Effekter af en mere ensartet, incitamentsbaseret økonomisk regulering NOTAT 29. marts 2017 Effekter af en mere ensartet, incitamentsbaseret økonomisk regulering Sammenfatning Regeringens forsyningsstrategi Forsyning for fremtiden oplister en række principper og tiltag, der

Læs mere

Vejledende udtalelse om substitutionsprisprincippet og omkostningsfordeling på anlæg med forenet produktion

Vejledende udtalelse om substitutionsprisprincippet og omkostningsfordeling på anlæg med forenet produktion Ea Energianalyse a/s Att. Hans Henrik Lindboe Sendt via mail: hhl@eaea.dk 4. juli 2017 Varme 17/02452 RVN Vejledende udtalelse om substitutionsprisprincippet og omkostningsfordeling på anlæg med forenet

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres?

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? DEBATOPLÆG Frit erhvervsaffald til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? Europas mest effektive affaldsbehandling RenoSam har dokumenteret, at

Læs mere