ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD"

Transkript

1 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD

2 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2016 april 2017 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt på i det kommende år. Vi lægger i vores planlægning vægt på, hvor børnene er udviklingsmæssigt og tager derudfra udgangspunkt i vores aktiviteter. Året vil bære præg af Krop og bevægelse samt Sprog Vi vil i den første periode fra april juni 2016 arbejde med eventyr, hvor vi gennem dialogisk læsning og udvidet grundværksted vil vi beskæftige os med et eventyr af H.C. Andersen. Vi vil samtidig have fokus på krop og bevægelse i naturen og børns leg. I perioden fra september og oktober vil vi arbejde med krop og bevægelse hvor børnene skal være aktive såvel ude som inde. I november vil vi lave julegaver. I december vil vi lave forskellige juleaktiviteter på grupperummene samt fælles i huset. Fra januar april 2017 vil vi arbejde med projektet Mig og min by, hvor fokus vil være på Egebæk/Hviding og Roager. Vi vil besøge lokale erhvervsdrivende for at børnene lærer deres by at kende og de muligheder, der er. Der arbejdes med at børnene lærer deres adresse at kende og får et kendskab til, hvor børnene bor ift. hinanden. Efterbehandling af oplevelser og indtryk vil foregå digitalt via små bøger samt kunstnerisk. I år er indsatsområderne krop og bevægelse for de 3 og 4 årige samt digital læring for de 5 årige. I mellem-gruppen (4 årige) vil vi have fokus på at børnene udfordres motorisk og udfordres på deres udholdenhed. Krop og bevægelse vil blive indtænkt i hverdagen samt de kreative processer, så der ikke kun arbejdes siddende ved et bord. Dette har har til formål at understøtte børnenes sproglige kompetencer og kropslige bevidsthed. De digitale medier har vi valgt at bruge som et redskab og formidling i de forskellige processer og projekter.

3 Sproglig udvikling Det er i det sociale samspil med andre børn og voksne, børnene udvikler deres sprog, sprogforståelse og ordforråd. I legen er det vigtigt for det enkelte barn at kunne sætte ord på hensigter, følelser og behov samt gøre sig forståelig rent udtalemæssigt. Derfor vil vi støtte det enkelte barn ud fra dets forudsætninger ved at bruge de understøttende sprogstrategier. Vi vil gennem den daglige samtale med børnene være bevidste om at sætte ord på det, vi laver, det vi ser og vores oplevelser. På denne måde får børnene udvidet deres ordforråd og udviklet deres sprogforståelse på en naturlig måde. Samtidig skærpes børnenes opmærksomhed for de ting, der omgiver dem. Vi vil være opmærksomme på at benævne børnenes følelser. Eksempelvis når vi voksne siger til barnet: Du ser ud til at være ked af det, lærer barnet, hvad det er for en følelse, der optager det. Barnet får på denne måde lært at sætte ord på sine følelser og dermed udvidet sit ordforråd. Vi vil gennem samtale i dagligdagen tale om, hvor børnene bor, hvad deres mor og far hedder, hvilket arbejde forældrene har. Dette er med til at give børnene en større omverdensbevidsthed. Vi vil arbejde med, at børnene fortæller om oplevelser hjemmefra, eks. hvad de har lavet i weekenden. Vi vil arbejde med begreber fx modsætninger: stor/lille og høj/lav. Dette vil vi gøre i de aktiviteter, hvor det falder naturligt i f.eks. i Balsalen/hallen og i naturen, hvor vi kan lege med former, størrelser og farver. For at øve børnenes sprogforståelse vil vi arbejde med flere og længere kollektive beskeder, eks. jeg vil have, at I går ud og tisser og bagefter går ned og får jakke på. Vi vil arbejde med målrettet med dialogiske læsning i fordybelsestiden med henblik på små grupper samt implementerer rim og remser, synge, lege sanglege, læse og dramatisere historier og eventyr i vores samlinger. Vi vil bruge rekvisitter for at konkretisere historien. Vi vil samtidig gennem hele året, for hver periode have fokusord der understøtter det projekt vi er i gang med. Vi sætter ord på ønsket adfærd ved eksempelvis at sige, jeg vil gerne have, du stopper med at drille i stedet for at sige du må ikke drille. Vi vil arbejde med Fri for mobberi materialet, hvor vi skaber dialog ud fra bl.a. børnenes egne oplevelser, plancher og historiefortælling. Vi vil have fokus på de børn, der har særlig brug for sprogstimulering, ved at etablerer små sproggrupper.

4 Personlig udvikling For at styrke det enkelte barns selvværd og selvtillid er vi opmærksomme på at guide, benævne og bekræfte børnene. Vi henter til tider hjælp hos husets Marte Meo terapeut for at få redskaber til at håndtere enkelte børn eller grupper i situationer, hvor vi har brug for vejledning. Vi vil støtte børnene, så de tør være i centrum. Dette vil vi fx gøre i samling gennem børnenes egne fortællinger og musik. Endvidere vil vi være opmærksomme på, at alle børn kommer til orde i de samtaler, vi har i gruppen. Vi vil benævne børnenes følelser ved fx at sige: Jeg kan se, at du er ked af det eller du ser glad ud. Dette hjælper børnene med til at forstå, hvilke følelser de har. Vi bruger Fri for mobberi - materialet til at hjælpe barnet til at forstå egne og andres følelser og derved lærer at sætte ord på. Vi vil lægge vægt på, at vi giver børnene nogle udfordringer, der kan give succesoplevelser. Succesoplevelserne er med til at bekræfte børnene i deres initiativer og giver dem mod på nye udfordringer. Det er vigtigt, at vi voksne bekræfter barnet i de gode initiativer, som det tager. Dette er med til at give barnet selvværd, og at barnet føler sig set og hørt samt får mod på at tage nye initiativer. Eksempelvis hvis et barn selv tager tøj på, kan den voksne sige, du var hurtig til at tage tøj på. Dette kan motivere barnet til selv at gå i gang med at tage tøj på. Vi vil samtidig opfordre børnene til at hjælpe hinanden. Vi vil fortsat øve børnene i at blive selvhjulpne. Alt det, de selv kan, er med til at give barnet selvtillid og igen mod til at prøve nye udfordringer og tage nye initiativer. Vi lægger vægt på, at børnene kan glæde sig over andres glæde. Det vil vi gøre ved at fremhæve det barn, der er glad for at præstere noget nyt, overfor de andre børn: Se Mikkel, han har lært at hoppe på et ben. Mikkel bliver i denne situation set af de andre børn. Vi vil være opmærksomme på at øve turtagning, så børnene lærer at give plads til andre børn. Samtidig giver det også børnene en forudsigelighed i forhold til at vide, hvornår det er barnets tur. Vi vil øve børnene i at modtage og udføre kollektive beskeder ift. deres udviklingsniveau for at styrke deres koncentration og evne til at modtage beskeder. Vi vil fortsætte med de daglige rutiner, som er med til at give børnene en mere overskuelig hverdag og derved mindske konflikter og give mindre ventetid. Medbestemmelse vil fortsat være en del af hverdagen inden for de givne rammer. Vi voksne vil sætte ord på det, så børnene er opmærksomme på, at de er med til at bestemme. Vi voksne vil være tydelige i vores kommunikation. Vi vil give børnene modspil sådan de bliver robuste.

5 Motorisk udvikling For at styrke børnenes alsidige motoriske udvikling vil vi i hverdagen være bevidste om, at børnene får forskellige motoriske udfordringer. Vi har fokus på de særlige behov, det enkelte barn har i sin motoriske udvikling. Skønner vi, at et barn har problemer med motorikken, er der mulighed for at få lidt ekstra motoriktræning. Vi vil til samling veksle mellem motoriske og stillesiddende aktiviteter. Når vi har Balsalen eller er i hallen, lægger vi vægt på lege, der styrker børnenes motorik. Vi laver blandt andet forhindringsbaner, leger sanglege, kaster med bolde og laver aktiviteter, hvor eks. kravle, og krybe indgår. Vi vil fortsat øve grundmotorik, men samtidig vil der komme flere udfordringer for børnene i form af eks. nye rammelege, hvor den voksne sætter rammerne op og børnene udfylder dem. I Skovbo/skoven får børnene motoriske udfordringer ved eksempelvis at gå i ujævnt terræn, gå udenfor stierne, trille på bakken, klatre i træer etc. Vi vil være opmærksomme på børnenes fysiske udfoldelse og udfordre dem med grovmotoriske aktiviteter. På legepladsen vil vi hjælpe og opfordre børnene til at øve sig i at gynge, cykle, klatre mv. Vi vil bruge forskellige redskaber og materialer, når vi tegner, maler og modellerer så finmotorikken styrkes. Vi vil af og til lave mad. Dette giver mulighed for at øve sig i at skrælle og skære. Dette er med til at øve finmotorikken samt giver mulighed for forskellige smags og sanseoplevelser. Vi vil deltage i forårets Påskeløb og efterårets Motionsløb. Vi vil være ude stort set hver dag. Vi vil arbejde med at børnene bliver mere selvhjulpne ift. selv at tage tøj på og af. Vi vil gennem hele året have fokus på børnenes motoriske udvikling gennem vores indsatsområde krop og bevægelse hvor de vil blive udfordret på blandet andet deres udholdenhed. Dette vil vi gøre ved at visse aktiviteter kommer til at foregår i eksempelvis kuperet terræn og ture i Skovbo.

6 Social udvikling Vi vil fortsat hjælpe børnene til et forpligtende fællesskab og lære dem de sociale spilleregler, der er gældende i Børnebo og i Paraplyen. Dette gør vi bl.a. ved hjælp af Fri for mobberi materialet. Fri for mobberi materialet bliver benyttet på den måde, at vi i konfliktsituationer børnene imellem prøver at mægle, sådan børnene øver sig i at takle konfliktsituationer selv. I samling vil vi tale ud fra børnenes egne oplevelser og samtaletavler. Derudover arbejder vi med massage, sang og historiefortælling for at børnene får en forståelse af, hvordan man er en god ven og, hvordan man behandler hinanden. For at styrke børnenes fællesskabsfølelse for gruppen og ansvar overfor hinanden vil vi give dem fælles oplevelser ved eksempelvis at tage på ture sammen. Endvidere vil vi dagligt tale om, hvem der ikke er i børnehaven, så børnene lærer, at alle i gruppen er betydningsfulde. Vi voksne vil hjælpe børnene med at styrke deres empatiske evner. Dette vil vi gøre ved at tale med børnene om eksempelvis, når et barn er ked af det, Mikkel er ked af det, fordi han savner sin mor. Vi er ligeledes opmærksomme på, at vi er rollemodeller både i vores måde at tale til hinanden og til børnene på. Vi lægger vægt på, at børnene har en acceptabel omgangstone, at vi taler pænt til hinanden og lærer at tage hensyn til hinanden. Vi voksne vil hjælpe med at takle konfliktsituationer ved at hjælpe børnene med at sætte ord på forløbet og i fællesskab finde en løsning. Vi vil lære børnene at sige fra på en ordentlig måde f.eks., når de siger nej til at lege med et andet barn. Samtidig er det vigtigt, at børnene lærer at acceptere et nej. Vi vil øve børnene i at være i centrum og at vente på tur. Dette vil vi gøre i lege, hvor børnene skiftes til at være midtpunkt. Vi vil lægge stor vægt på, at vi rydder op fælles både inde i børnehaven og ude på legepladsen. Dette for at børnene lærer, at vi må hjælpe hinanden, og at vi alle er ansvarlige. Vi vil i det kommende projekt have samarbejdsopgaver, hvor to eller flere børn skal lave noget fælles. Samtidig vil vi i de daglige gøremål også være opmærksomme på, at børnene hjælper hinanden og samarbejder. For at børnene kan udvikle deres sociale kompetencer, skal det være muligt både at lege strukturerede lege, der er voksenstyrede men også den frie leg, hvor børnene øver sig i normer og sociale spilleregler. Vi vil sætte tid af til leg, da børnene gennem legen udvikler sine sociale kompetencer, ved bl.a. at afprøve forskellige roller og tilegne sig kundskaber om sig selv og sine omgivelser. Vi voksne vil hjælpe de børn, der har svært ved at finde nogle kammerater, ved eksempelvis at triangulere, dvs. den voksne går med i legen og fremhæver og støtter op om barnets kompetencer. Sådan de andre børn vil blive opmærksomme på, hvad dette barn har at byde ind med, og dermed muligvis skabe nye relationer. Vi vil have fokus på at styrke børnenes venskaber, ved eksempelvis at danne mindre legegrupper.

7 Kulturelle og kunstneriske udtryksformer. Vi vil introducere forskellige materialer og teknikker for børnene for at give børnene forskellige erfaringer i måder at udtrykke sig på. Vi vil arbejde med udvidet grundværksted, hvor vi vil have fokus på at tegne/tegneteknikker samt arbejde tredimensionelt. Derudover vil vi arbejde videre med at klippe og klistre, former og farver. Når vi arbejder kunstnerisk vil vi give børnene mulighed for at bruge hele kroppen. I samling vil vi lægge vægt på rim og remser, synge, lege sansemotoriske lege og læse historier. Vi vil tage udgangspunkt i børnenes ønsker og interesser, men samtidig have en tydelig rammer, så børnene kender strukturen for samlingen. Vi vil lave en fødselsdagsgave til børnene. I november vil hvert enkelt barn lave en julegave. Vi deltager i børnehavens traditioner i december. Vi vil flere gange om året deltage i fællesarrangementer i børnehaven, det kan eks. være musik eller teater. Fra januar - april 2017 vil vi arbejde med projektet Mig og min by. I den forbindelse vil vi tage på ture i lokalområdet og besøge lokale virksomheder. Udmeldt indsatsområde for Esbjerg kommune for er Krop og bevægelse, hvilket vi vil inddrage i hverdagens aktiviteter. Vi vil introducerer børnene for eventyr og eventyres verden. Vi vil arbejde med det gennem dialogisk læsning og kreative processer. Vi vil samtidig besøge biblioteket og få besøg af Den lille bogbus.

8 Natur og naturfænomener. For at børnene får et varieret kendskab til naturen, vil vi opholde os i naturen og inddrage forskellige naturfænomener i hverdagen. Vi vil lave bål for at opleve ild, røg, farverne i bålet, temperaturer, lugten og svien i øjnene. I Skovbo/skoven og i nærmiljøet vil vi finde dyrespor og - huler og lade fantasi og viden bestemme, hvilket dyr det stammer fra. Vi vil gå ture, helst udenfor stierne. Trille ned ad bakkerne, klatre i træerne, gå balance på stubbe og væltede træer. Når vi er i Skovbo/skoven vil vi være nysgerrige og undrende sammen med børnene på dyre- og blomsterlivet og bruge opslagsbøger. Lege i sandkassen, bygge huler, finde pinde og stubbe der kan bruges til at lade fantasien få frit løb. Vi voksne vil støtte og styrke børnenes nysgerrighed for naturen ved at dele børnenes undren og derved lade dem danne sig nye erfaringer. Vi vil ligeledes følge børnenes ideer til de ture, vi skal gå, og de aktiviteter, vi skal lave. Vi vil hjælpe børnene til at udvise respekt for naturen samt lære, at mennesker er en del af naturen. Hvis fx et barn kommer til at ødelægge en myretue eller smide affald, vil vi tale med børnene om de konsekvenser, vores adfærd har for naturen. Vi vil styrke børnenes sanser for naturen ved at gøre dem opmærksomme på, hvad der er omkring os, eks fuglesang, årstidernes vejrforholde, farver og flora og småkryb. Vi vil skabe rammerne for at børnene lærer via egne erfaringer og eksperimenteren i naturen.

9

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2017 april 2018

Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2017 april 2018 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2017-2018 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2017 april 2018 Med udgangspunkt i vores læreplan område Ribe har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Årsplan 5 årige. Børnehus Syd 2015/16

Årsplan 5 årige. Børnehus Syd 2015/16 Årsplan 5 årige Børnehus Syd 2015/16 Årsplan for Opdagerhulen og Regngruppen i Paraplyen fra april 2015 til april 2016. Med udgangspunkt i Børnehus Syds fælles Værdi- & Arbejdsgrundlag beskriver vi her,

Læs mere

Årsplan. 5 årige 2016/17. Børnehus Syd

Årsplan. 5 årige 2016/17. Børnehus Syd Årsplan 5 årige 2016/17 Børnehus Syd Årsplan for Opdagerhulen og Regngruppen fra april 2016 til april 2017. Med udgangspunkt i Børnehus Syds læreplan beskriver vi her, hvad vi vil lægge vægt på i børnenes

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn I Holsted børnehave styrker vi barnets sociale kompetencer Fordi børn der er sociale har større forudsætning for at samarbejde, de bliver mere tolerante, og alvorligt drilleri/mobning mindskes. Det knytter

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Børnehus Syd. Årsplan for de 5-årige 2017/18

Børnehus Syd. Årsplan for de 5-årige 2017/18 Børnehus Syd Årsplan for de 5-årige 2017/18 Årsplan for Opdagerhulen og Regngruppen fra april 2017 til april 2018. Med udgangspunkt i Værdi- & Arbejdsgrundlag beskriver vi her, hvad vi vil lægge vægt på

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener De overordnede mål er, at den pædagogiske praksis og børnemiljøet giver mulighed for, at børnene udvikler handle-kompetencer i forhold til: At udvikle glæde ved at færdes i, udforske,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Bevægelse i hverdagen. Mellembørn

Bevægelse i hverdagen. Mellembørn Bevægelse i hverdagen. Mellembørn 2016-17 Bevægelse i hverdagen Fra april 2016 til april 2017 har vi i Børnehus Syd fokus på at arbejde med børn og bevægelse. I perioden vil vi tænke bevægelse ind i de

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER SOCIALE KOMPETENCER Vi vil hjælpe barnet med: At kunne sige til og fra At vide hvordan man er en god ven eller kammerat At lære at respektere egne og andres grænser At kunne vente og udsætte egne behov

Læs mere

Læreplan. Lystrup dagpleje

Læreplan. Lystrup dagpleje Læreplan Lystrup dagpleje Alsidig personlig udvikling. Dagtilbuddets mål: - at have indlevelse i andre - at tage initiativ - at være psykisk robust - at udvikle kendskab til sig selv - at handle selvstændigt

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen.

Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen. LÆreplaner 2016: 1. Social kompetence: Lære sociale spilleregler. Indgå aktivt i fællesskaber. Kan samarbejde, hjælpe, vise omsorg og deltage i konfliktløsninger. Kunne etablere og fastholde relationer

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Vi vil arbejde med forskellige temaer og pædagogiske læreplaner henover året. Temaet er Hvem er jeg hvad kan jeg? og Kom og leg med

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk Tema Mål Alment Særligt Personlige kompetencer At styrke børnenes selvværd og selvtillid Børnenes selvværd og selvtillid styrkes ved f.eks. at støtte børnene i selv at tage tøj på, dække bord, lave mad,

Læs mere

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål:

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål: Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: - Barnet føler glæde og velvære ved at bruge sin krop. - Barnet udvikler kropsbevidsthed. - Barnet udvikler sin grov- og finmotorik. - Barnet selv klarer af

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

KLAR TIL SKOLE!   FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER www.struer.dk Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn,

Læs mere

Læreplan for Daginstitutionen Nørremarken

Læreplan for Daginstitutionen Nørremarken Læreplan for Daginstitutionen Nørremarken 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... side 3 Grundlæggende værdier... side 4 Læringssyn... side 5 Barnets alsidige personlige udvikling - mål... side 6 Barnets

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær.

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær. Pædagogiske læreplaner for Dagtilbud Skovby Stjær. Læreplanerne for vores dagtilbud rummer vores tanker om det daglige samvær med børnene. Det at have børnene i vores varetægt og vores pædagogiske arbejde

Læs mere

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig!

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig! Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig! 2 Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde.

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde. Indledning. I den pædagogiske læreplan er s mål for de 6 kompetencer beskrevet og derefter, hvordan vi vil. Læreplanen skal løbende evalueres vi skal observere og evaluere og derudfra analysere, hvad det

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere