Vi er positive rollemodeller ved at være igangsættende og aktivt deltage i børnenes leg.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi er positive rollemodeller ved at være igangsættende og aktivt deltage i børnenes leg."

Transkript

1 Mål Alsidig personlig udvikling Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i samspil med andre og bruger legen til at afprøve omverdenen Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer andre Vi er positive rollemodeller ved at være igangsættende og aktivt deltage i børnenes leg. Børnene betragter andre i leg Børnene tager initiativ til at sætte lege i gang både for sig selv og andre Børnene forhandler roller i lege Børnene kan bevæge sig mellem forestilling og virkelighed Vi er positive rollemodeller ved at guide og hjælpe børnene i gang med en leg, ved at give børnene ideer til hvad de kan lege og hvem de kan lege med. Vi underbygger børnene egne ideer og støtter og følger deres spor. Vi giver børnene redskaber til at kunne løse konflikter selv og støtter dem i deres mundtlige formuleringer. Vi hjælper børnene med at sætte ord og følelser på deres handlinger. Vi snakker med børnene om forskellen på leg og virkelig. Børnene udforsker omverdenen og sig selv Børnene tager initiativ til kendte aktiviteter Børnene opsøger kendte relationer Børnene afprøver Vi skaber trygge rammer for børnenes udvikling. Vi anerkender og opmuntrer børnene i deres initiativer i forhold til at opsøge relationer og afprøve nye muligheder. Vi følger børnenes spor.

2 muligheder i omgivelserne Børnene viser vilje til at forfølge egne interesser Børnene tager initiativ til nye aktiviteter Børnene opsøger nye relationer Børnene træffer valg ved at vælge til og fra Børnene tør deltage i nye situationer med ukendte roller Vi stimulerer børnenes fantasi og kreativitet gennem leg og aktiviteter, ved at præsentere dem for forskellige kendte og ukendte situationer og aktiviteter. Vi giver børnene mulighed for at danne nye relationer ved at vi i aktiviteter sammensætter børnene i grupper ud fra forskellige kriterier, sådan at de profilerer af hinandens kompetencer. Vi anerkender børnene i deres valg og støtter dem i det. Børnene positionerer sig i forhold til fællesskab, rammer og rutiner Børnene søger de voksnes opmærksomhed, ved at vise behov for omsorg og støtte Børnene afprøver egne og andres grænser Børnene kender de faste rutiner i hverdagen Vi skaber trygge rammer, viser nærhed og omsorg overfor børnene. Vi viser dem at de er betydningsfulde. Vi ser deres forskelligheder, den enkeltes behov, og vi anerkender dem for den de er. Vi skaber genkendelighed ved faste rutiner.

3 Børnene hjælper andre, når der er behov for det Børnene forhandler med andre om krav eller regler Børnene kan udsætte egne behov Gennem vores handlinger viser vi børnene vigtigheden i at udvise empati overfor hinanden. Vi snakker med børnene om følelser og hvordan vi mærker dem. Når børnene oplever en følelse italesætter vi følelsen over for barnet. Vi anerkender barnets behov, ved let berøring og ved at fortælle barnet, at vi har set og hørt det, men sætter samtidig en ramme for hvornår behovet kan indfries.

4 Mål Sociale kompetencer Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i fællesskaber som basis for at knytte venskaber Børnene leger med hinanden Børnene udtrykker glæde ved at gøre det samme som andre Vi er bevidste om at vi er positive rollemodeller for børnene. Vi er engagerede og tydelige voksne som børnene kan afspejle sig i. Vi viser begejstring for det enkelte barn og dets handling sådan at de andre børn får øje for barnet, og dermed hinanden. Børnene giver sig til at lege med andre og / eller løse opgaver sammen med andre Børnene forhandler indbyrdes og deltager i konfliktløsning Alle børn har nogen at lege med Vi giver plads og tid til at lege ved at børnene har mulighed for at vælge til og fra i aktiviteterne ved derigennem at styrke venskaber. Vi guider børnene til verbalt at løse konflikter. Vi hjælper børnene med at italesætte deres meninger, intentioner og behov. Vi skaber inkluderende fællesskaber. Ved inkluderende fællesskaber forstår vi at alle børn er en del af et større eller mindre lærende fællesskab, hvor ligeværdighed og udvikling er centralt. Børnene udvikler en imødekommende tilgang til andre Børnene reagerer på andres mimik og kropssprog Børnene udviser nysgerrighed i forhold til andre Vi italesætter børnenes og egen mimik og kropssprog. Vi gør børnene opmærksomme på hinanden. Vi udviser glæde, interesse og nysgerrighed for det enkelte barn.

5 Børnene udtrykker glæde ved at møde andre kendte børn og voksne Børnene udvikler forståelse for sociale samspil Børnene tager kontakt til andre og opfordrer dem til at tage del i lege Børnene udviser nysgerrighed i forhold til andres aktiviteter Børnene respekterer andres grænser Børnene giver udtryk for egne følelser og behov overfor andre Børnene ved, hvornår en kontakt fra en voksen drejer sig om de andre i gruppen Børnene reagerer på andres følelsesudtryk Børnene både leder og lader sig lede i aktiviteter med andre Børnene udviser empati overfor hinanden Vi skaber inkluderende fællesskaber. Ved inkluderende fællesskaber forstår vi at alle børn er en del af et større eller mindre fællesskab. Vi har fokus på at fremhæve hvert enkelt barns kompetencer, sådan at de andre børn kan få øje for disse. Vi lærer børnene at respektere hinanden og at det samtidig er i orden at være forskellige og at have en anden mening, ved at være i dialog med børnene om deres følelser i forskellige situationer. Som positive rollemodeller italesætter vi børnenes følelser og behov, sådan så børnene profilerer af de voksnes adfærd. Vi henvender os direkte til hvert enkelt barn ved navns nævnelse, og skaber rum og plads til hvert enkelt barn. Vi snakker med børnene om hvordan vi hver især ser ud i vores kropsprog, og hvilke signaler vi udsender. Vi opstiller rammer og sammensætter relationer sådan så hvert barn får mulighed for at udvikle både lederegenskaber og rummelighed til at lade sig lede. Ved at vi italesætter børnenes følelser og behov og lærer børnene at respektere forskelligheder og bruge disse i deres

6 Børnene formår at komme med i lege samspil, giver vi børnene grobund for at udvise empati. Vi guider børnene i hvordan de kan komme ind i legen. Vi står både foran og ved siden af barnet, i form af at give dem verbale redskaber til at byde sig ind i legen.

7 Mål Sprog Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene udvikler kommunikative kompetencer Børnene lytter og reagerer Vi fastholder og viser interesse for dialogen med barnet. Vi guider børnene i at lytte til hinanden. Børnene kan forstå konkrete sproglige instrukser Børnene bruger ord til at udtrykke behov og følelser Vi giver lette og konkrete beskeder til børnene. De voksne sætter ord på alle handlinger. Vi guider børnene så de kan sætte ord på deres følelser og behov. Børnene etablerer dialog med andre børn og voksne Børnene bruger sprog til løsning af vanskelige situationer sammen med andre Børnene bruger sprog til at udtrykke behov, følelser og tvivl Vi skaber rammer og opfordrer til dialog i dagligdagen, bl.a. ved at støtte barnet i dialog med et andet barn/voksen. Vi guider hvis dialogen er uhensigtsmæssig eller går i stå. Vi er gode rolle modeller ved at tale pænt til børn og voksne. Vi opfordrer børnene til at sætte ord på deres følelser, behov oghandlinger og de voksne viser tydeligt kropssprog overfor børnene. Børnene koncentrerer sig om at lytte til andres fortællinger Børnene undersøger sproget og eksperimenterer med det Børnene leger at de læser op Børnene spørger til nye ord Vi har dagligt fortælling, rim /remser, sang, sprogposer, dukketeater og bøger der er tilgængelige for børnene, som de kan se i alene eller sammen med deres kammerater. Vi har dialogisk læsning med mindre grupper af børn

8 Børnene digter egne historier Børnene leger med sproget gennem eksempelvis rim og remser Børnene er nysgerrige overfor ord og begreber de ikke kender Vi bruger Ipad hvor børnene laver egne historier som de kan vise og fortælle om, til de andre børn. Vi laver fantasihistorier hvor børnene på skift kommer med input til historien. Dagligt rim/remser, dialogisk læsning, bøger der er tilgængelige. Eventyrrummet hvor børnene har mulighed for at læse for sig selv eller sammen med deres kammerater. Vi bruger nuanceret sprog (flad/dyb tallerken, Krus/kop m.m.) Børnene benytter forskellige sprogformer Børnene gentager hvad andre børn og voksne siger Børnene bruger enkelte ord og sætninger til at beskrive hverdags situationer Vi stiller åbne spørgsmål og giver os tid til at lytte Vi sætter ord på vores handlinger, Vi arbejder med modellen. Dvs. børnene får mere taletid end de voksne, så de derigennem bedre får udviklet deres sprog. Vi har to sprogpædagoger der laver sprogvurdering som tilbydes alle 3 og 5 årige børn. Denne vurdering giver indblik i barnets sproglige udvikling.

9 Børnene afstemmer sproget efter situationen (leg, trøst, skænderi osv.) Børnene udvikler forskellige lege / rollelege vha. sproget Børnene bruger sproget til at fortælle, hvad de mener Vi støtter børnene i at sætte ord på følelser/oplevelser og vise respekt for det. Vi tilpasser vores tonefald efter barnets situation. Hjælper børnene til at forstå det non verbale sprog Roser barnet når det er en god kammerat og fortæller hvorfor, så det bliver tydeligt for både det enkelte barn og den øvrige børnegruppe. Opfordrer børnene til selv at klare en konflikt men står parat som støtter Vi er empatiske, lyttende og nærværende voksne som børnene kan indgå i en tillidsfuld relation med og derved får vi skabt lyst hos børnene til at de deler deres oplevelser/viden med os. Mål Krop og bevægelse Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene opsøger aktiviteter, der stimulerer til motorisk udvikling Børnene opsøger balanceaktiviteter gynger, triller, ruller, drejer, snurrer osv. Børnene opsøger finmotoriske aktiviteter deltager i af-og påklædning, tegner, bygger med klodser osv. Børnene imiterer og gentager grovmotoriske aktiviteter hopper, Vi har i vuggestuen et fælles bevægelsesrum som er tilgængeligt hele dagen. Her er der forskellige redskaber der stimulerer børnenes grovmotorik og sanser. Vi styrker børnenes finmotorik i dagligdagen ved at lave forskellige aktiviteter såsom at tegne, lave puslespil, bygge med klodser m.m. Vi skaber også interesse for motorisk udvikling ved at have rytmik, bevægelseslege og sang/dans i dagligdagen. Herigennem afprøves der forskellige balanceaktiviteter hvor vi er støttende og opmuntrende.

10 danser, klatrer osv. Vi udfordrer og støtter børnene i en tidlig alder, så de selv kan tage deres tøj af og på, vaske hænder selv m.m. Vi lader selv børnene kravle op og ned af højstolene ved spisetider og vi har ligeledes stiger til pusleborde og krybber. Alt dette for at gøre børnene mere selvhjulpne og øge deres selvværd. Børnene mestrer balanceaktiviteter slår kolbøtter, gynger, triller, ruller, drejer, snurrer osv. Børnene mestrer finmotoriske aktiviteter deltager i af- og påklædning, tegner, bygger osv. Børnene eksperimenterer med grovmotoriske aktiviteter klatrere i træer, går på line, hopper ned fra højder, tumler i puderum osv. Vi har et bevægelsesrum, som er tilgængeligt hele dagen. Hver stue har endvidere en fast dag, hvor der bliver lavet aktiviteter, der blandt andet støtter op om barnets udvikling af grovmotorikken Der veksles mellem at børnene kan være alene i bevægelsesrummet eller være der i en voksenstyret aktivitet. Vi har dagligt gang i finmotoriske aktiviteter såsom at lave perler, bygge med Lego/magneter/plusplus, tegne og klippe, som alle støtter op omkring den finmotoriske udvikling. Vi gør meget ud af at børnene skal være selvhjulpne, tage tøj af og på, dække bord, klare toiletbesøg og vaske hænder. Vi voksne går forrest som rollemodeller og opfordrer samt opmuntrer børnene til bevægelse, vi udfordrer de stærke og giver en støttende hånd til de mindre motorisk stærke. Vi viser glæde, og udstråler at det er sjovt at røre sig. Vi har bevægelsesuger, bevægelse som fokuspunkt og motionsdag med forældre for at opfordre til at skabe gode vaner hjemme,

11 Børnene udvikler en sund og aktiv livsstil Børnene eksperimenterer med aktiviteter eller legeredskaber løber op og ned ad en bakke, bestiger en scooter eller cykel osv. Børnene udtrykker begejstring eller fordybelse, når de udfører fysiske aktiviteter Børnene er nysgerrige over for forskellig mad På vores legeplads er der masser af muligheder for at udvikle kropsbevidstheden. Her løber vi, ruller/triller, hopper, udforsker naturen, rutsjer, gynger, kører på motorcykler, spiller bold, løber efter sæbebobler m. m. Der er ligeledes også plads til at lave forskellige sang-/bevægelseslege på legepladsen. Vores bevægelsesrum har forskellige redskaber som en sansegynge, sansering og ringe som man kan hænge/gynge i, der er gyngedyr og mulighed for selv at bygge en balancebane. Vi har 2 årlige bevægelsesuger, hvor vi leger med noget nyt materiale (Bubbles)som giver ny inspiration til gode lege. Vi fungerer også som rollemodeller i forhold til gode og sunde spisevaner, ved at spise et pædagogisk måltid sammen med børnene. Her opfordrer vi børnene til at smage på noget nyt og snakker om hvad det er vi spiser. Børnene anvender faciliteter ude og inde på en anden måde end det oprindeligt er tiltænkt konstruerer en forhindringsbane af stole, borde og Vi giver børnene mulighed for at være kreative med vores faciliteter, de får lov til at bruge bl.a. borde og stole i deres leg og på den måde bliver det helt naturligt for dem at bygge forhindringsbane af stole, lave bordet om til en bil, bygge hule, hoppe ned fra bordet på en madras eller lave bordet om til en scene, hvor der bliver danset til musikken fra ghettoblasteren. Udendørs gælder det samme,

12 Børnene udvikler kropsbevidsthed mælkekasser osv. Børnene udtrykker begejstring eller fordybelse, når de eksperimenterer med fysiske aktiviteter Børnene har kendskab til sund mads betydning for kroppen Børnene accepterer at være fysisk tæt på kendte voksne eller børn Børnene afprøver egne fysiske muligheder Børnene rører ved forskellige materialer dej, mudder, regnvand mm. Børnene har erfaring med både kropslig nærhed og distance sætter grænser for sig selv og andre Børnene er bevidste spande bruges eksempelvis til at lave cykelbane. Det lyser ud af øjnene på børnene at de ofte er i flow, når de får lov til at eksperimentere og får mulighed for denne fysiske fordybelse. Der er smil på læben, røde kinder og gode sociale samspil. Vi voksne, giver en hjælpende hånd til at give rum til disse aktiviteter, og hjælper med at finde begejstringen hos de børn, der ikke er så fysisk aktive. Ved frokostbordet snakkes der om sund kost, vi snakker om det vi får at spise og hvilken betydning det har for kroppen at spise sundt. Ved at sætte trygge rammer og ved at være nærværende, er vi med til at understøtte barnet i at udfordre sig selv og lære sig selv bedre at kende. Dette gør barnet også i samspil med andre børn. I vores rytmikforløb afprøver barnet forskellige bevægelseslege, hvor de hopper, ruller, og danser sammen med hinanden. Har det sjovt sammen. Vi laver også sanglege hvor vi holder hinanden i hænderne, masserer hinanden og kan derved også opleve en indre ro sammen med andre børn. På legepladsen er der rig mulighed for at lege med mudder, sand, vand m.m. Herved får barnet mulighed for at lære og udfordrer sig selv med nogle fysiske elementer og finder nogle personlige grænser. Vi lærer barnet at finde egen grænse, hvor går min grænse og hvordan kan jeg rykke ved den? Ved at skabe trygge rammer, og aflæse barnets signaler kan vi hjælpe barnet med at tage skridtet videre og udfordre sig selv, ved at lære sig selv bedre at kende. Når man kender sine egne grænser, bliver det nemmere at gøre dem

13 om egen krops styrke Børnene er bevidste om, hvornår kroppen er afslappet Børnene kender til, at kroppe kan have forskellig udseende eller formåen tydelige overfor ens kammerater. I vores bevægelsesforløb har vi fokus på egen styrke, og laver forskellige aktiviteter der styrker bevidstheden omkring det og at vi alle er forskellige, eksempelvis ved brug af slåskultur, hvor man lærer at finde en ligevægtig modstander. Vi har indrettet et sanse- og afslapningsrum, hvor børnene blandt andet har mulighed for at give hinanden massage, lave mindfulness og i det hele taget give kroppen forskellige sanseoplevelser, hvor kroppen bliver helt afslappet, så børnene kan mærke en indre ro.

14 Mål Natur og naturfænomener Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene udvikler tilknytning til naturen Børnene udtrykker glæde ved naturen Børnene opsøger selv gode steder at være Børnene inddrager naturting i deres leg Vi gør børnene fortrolige med naturen ved at være ude i alt slags vejr, være rollemodeller for børnene ved at vise glæde og være nysgerrig på omgivelserne, vise empati og respekt for dyr og planter. Eks passe på snegle fremfor at træde på dem, men løfte dem over i busken. På denne måde bliver en del af legen at passe på naturen. Vi har en årlig plante dag, hvor alle børn har en blomst/plante med de skal plante på legepladsen, og derved får et ejerskab for deres omgivelser. Børnene udtrykker lyst til at komme ud og opleve naturen, uanset vejr og årstid Børnene reagerer i højere grad med fascination end med væmmelse under naturoplevelser Børnene viser hensyn til planter, træer og dyr Børnene bidrager til at holde naturen ren Vi arbejder hen i mod at give børnene en forståelse og ejer fornemmelse for naturen, så de senere hen får en respekt for naturen. Det gør vi ved at være rollemodeller for børnene, udfordre naturen sammen med børnene og være med når børnene eksempelvis vender en træstamme. Vi giver børnene viden om hvor vigtig naturen er for os som mennesker Når vi er på besøg i naturen, lærer vi børnene hvordan vi skal passe på den, hvad er konsekvensen ved at knække gene, hvorfor vi ikke skal smide affald i naturen o.s.v. Vi står til rådighed for deres undren og spørgsmål. Eks Vi har fundet en død due på legepladsen, mange af børnene var meget nysgerrige omkring årsagen til at den var død og derfor undersøgte vi det sammen ved at lukke den op.

15 Børnene oplever naturen med krop og sanser Børnene har lyst til at lege i forskellig natur Børnene bevæger sig tillidsfuldt i naturen hopper, klatrer, gemmer sig osv. Børnene bruger sanserne aktivt i naturen kigger, lytter, føler osv. Vi tilbyder børnene på vores legeplads at prøve kræfter med forhindringer, så som bakker, klartre ovre træstammer og bildæk, prøve grænser af ovre i urskoven, lege med sand og vand både sommer og vinter. Vi udfordrer børnene på deres sanser, ved at smage, dufte, se og røre ved vores urter i sansebed. Børnene færdes legende og selvsikkert i varieret terræn og beplantning Børnene udtrykker sig uopfordret om deres naturoplevelser Vi kommer i områder med skov da den tilbyder mange forskellige naturaktiviteter, årstidens skifte, samle naturmaterialer, forhindringsbane, sanse skoven, lyde, mærke, se, dufte. Smage på naturen Birkesaft blomster, hvad har vi lige ved hånden vi kan bruge i maden ved bålet På legepladsen, hopper vi i vandpytter, klatrer i træer, afprøver forskellige underlag, holder balancen på en træstamme, leger med naturens materialer. Vi tager naturen med ind i børnehaven og laver plancher, så det bliver en del af deres hverdag at se på.

16 Børnene tilegner sig viden og erfaring med naturen og naturfænomener I naturen peger børnene genkendende på dyr og planter Børnene undersøger smådyr, planter, jord eller vand Børnene er opmærksomme på vejrlig sol, regn, sne, blæst, kulde, varme mv. Børnene håndterer smådyr, planter, jord og vand Børnene fortæller om forskellige dyrs og planters levesteder og livsbetingelser Børnene eksperimenterer om årsag, virkning om sammenhænge Børnene samtaler om form, længde, antal og vægt Vi benytter nærmiljøet, hvor der kan være små krible krable dyr, som børnene stopper op for at kigge på. Vi lægger vægt på at børnene kommer ud i alt slagt vejr, så de kan opleve årets gang på egen krop. Vi benytter kildegårdens naturcenter, hvor der er mange forskellige dyr, planter og der ved en naturlig kilde til undren og spørgsmål om naturen Børnene yder omsorg på små dyr, regnorme, snegle, hvad de kan finde på legepladen. Vi har projekter hvor vi har fokus på krible krable dyr, haletudsen mm. Vi arbejder med at give børnene indblik og forståelse i plantelivet, fra jord til bord For understøtte deres nysgerrighed og svare på deres spørgsmål bruger vi opslagsbøger, ipad og andre metier. Vi undersøger hvad der sker når årstiden skifter, hvorfor blæser det, hvorfor kommer der blomster til foråret.

17

18 Mål Kulturelle udtryksformer og værdier Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Kulturelle og kunstneriske oplevelser er betydningsfulde for børnene Børnene er opmærksomme på den kulturelle oplevelse Vi gøre børnene fortrolige med forskellige materialer så som maling, glas, papir, ler, farver, ligeledes har vi forskellige effekter som musik, hånddukker, bøger osv. Børnene søger hen imod den kulturelle oplevelse Børnene reagerer med følelsesmæssige udtryk i nuet Børnene er fokuserede på den kulturelle oplevelse Børnene lever aktivt med i den kulturelle oplevelse Børnene reagerer med følelsesmæssige udtryk i forventningen til det, der kommer Vi har emner om forskellige boformer hudfarver og traditioner. Vi ser teaterforestillinger, går til koncerter, går på museum. De voksne deltager engageret og taler med børnene om de forskellige oplevelser, så det får en smittende effekt på børnene. Som i vuggestuen har vi de samme forskellige materialer at arbejde med. Børnene bidrager til at skabe en fælles legende stemning under kulturelle traditioner og fællesaktiviteter som samling, højtlæsning, musik og drama Børnene er optagede af aktiviteten ser, lytter og lever med Børnene bidrager aktivt til aktiviteten danser, bevæger sig, imiterer osv. Vi holder samling hver dag med alders opdelte grupper, I disse grupper har vi bla. højtlæsning /dialogisklæsning, musik bevægelses lege hånddukker, teater forskellige sanse poser. Vi følger også traditioner så som Jul, Nytår, Påske, Pinse, Fastelavn,Sankt

19 Hans, Halloween. Børnene improviserer og bruger forskellige kulturelle udtryksformer i skabende aktiviteter / lege Børnene er optagede af aktiviteten ser, lytter, lever med, snakker og spørger ind Børnene bidrager aktivt til aktiviteten taler, danser, bevæger sig, imiterer og improviserer Børnene anvender forskellige legeredskaber når de leger Børnene begynder at kunne deltage i forskellige spil puslespil, vendespil, billedlotteri m.m. Børnene afprøver forskellige materialer maling, ler, gips, naturmaterialer m.m. Vi holder daglig samling hvor vi bl.a. snakker dage, måneder, årstider, hvilken en højtid vi er i nu. Vi har bevægelses lege, dukketeater, sang og musik, rim og remser, højtlæsning/dialogisklæsning. Som i vuggestuen har vi de samme kulturelle traditioner Vi er opmærksomme på at tilbyde børnene et bredt udvalg af legetøj såsom køkken med lege mad, dukker med bleer tøj, sutteflasker, biler, tog, byggeklodser, Lego, puslespil, billedlotteri,, værksted med saks papir maling ler gips osv.

20 Børnene anvender forskellige legeredskaber eller legemønstre, når de leger Børnene tager selv initiativ til at spille spil Børnene udtrykker sig med forskellige kunstformer og materialer maling, ler, gips, naturmaterialer m.m. Børnene tager selv forskellige elektroniske medier i brug som en del af deres leg Vores indretning gør at børnene har let ved at komme til forskellige materialer bl.a. har vi et værksted med maling saks papir lærred ler gips osv. Ligeledes kan børnene selv vælge og tage initiativ til forskellige former for spil udklædnings tøj og vores udbud af legetøj er bredt. Vi opfordrer og inspirerer ved at vise hvorledes man kan anvende de forskellige materialer som vi bruger i hverdagen Børnene har med den voksne tilgang til Ipad Her laver de historier som de selv opdigter og viser til de andre børn, de kan tage billeder af hinanden i forskellige situationer og af ting og steder, som de kan videreudvikle på Ipaden.

OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige

OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige Indberetning > Observationsgruppe 4-årige 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om de observerede kompetencer hos en gruppe af 4- årige børn. Som observatør har du aftalt med din leder at observere

Læs mere

OBSERVATIONSGRUPPE 2-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 2-årige

OBSERVATIONSGRUPPE 2-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 2-årige Indberetning > Observationsgruppe 2-årige 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om de observerede kompetencer hos en gruppe af 2- årige børn. Som observatør har du aftalt med din leder at observere

Læs mere

Mål Alsidig personlig udvikling. Tegn på læring vi vil se at: 2 år: Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer andre Børnene betragter andre i leg

Mål Alsidig personlig udvikling. Tegn på læring vi vil se at: 2 år: Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer andre Børnene betragter andre i leg Mål Alsidig personlig udvikling Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i samspil med andre og bruger legen til at afprøve omverdenen Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Barnets alsidige personlige udvikling. Alle børn skal opleve at blive mødt med: Faste kendte voksne, som er glade for at se dem Opmærksomhed, accept, interesse og

Læs mere

Mål Alsidig personlig udvikling. Tegn på læring vi vil se at: Vi skal arbejde mere med aktiviteter på tværs af stuerne

Mål Alsidig personlig udvikling. Tegn på læring vi vil se at: Vi skal arbejde mere med aktiviteter på tværs af stuerne Mål Alsidig personlig udvikling Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i samspil med andre og bruger legen til at afprøve omverdenen Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: - sikre at der er plads til at udfolde sig på fysisk. - tilbyde forskellige bevægelseslege,sanglege,hoppelege.

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Børneuniversets læreplan:

Børneuniversets læreplan: Børneuniversets læreplan: Vi bruger dagligt lærerplanerne i vores pædagogiske arbejde. Fremtidens Dagtilbud (se afsnittet om dette i virksomhedsplanen) er Børneuniverset tilknyttet indtil 2016, som tager

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Tema 1: Alsidig personlig udvikling

Tema 1: Alsidig personlig udvikling Tema 1: Alsidig personlig udvikling Mål: Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner: (Metode) Evaluering: Alle børn skal opleve tryghed og trives i institutionen. udvikle et positivt selvbillede, selvværd

Læs mere

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER SOCIALE KOMPETENCER Vi vil hjælpe barnet med: At kunne sige til og fra At vide hvordan man er en god ven eller kammerat At lære at respektere egne og andres grænser At kunne vente og udsætte egne behov

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere