look at Calibration

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "look at Calibration"

Transkript

1 Take a look at Calibration Kalibrering er en samling af handlinger som, under specifikke betingelser, etablerer forholdet mellem værdier fra et måleinstrument eller målesystem, eller værdier fra et referencemateriale og tilhørende værdier repræsenteret ved normaler Definitioner er der dog mange af, de er brede og generelle, og de fleste virksomheder forsøger at etablere en kalibreringsproces indenfor en af definitionerne. Dette afspejles også i de mange forskellige rutiner og processer, som man ser rundt omkring. Under specifikke betingelser Hvad betyder det, og hvilke specifikke betingelser skal være til stede? Hvilke begrænsninger har rutinen og referencematerialet, og er man i virksomheden bekendt med de faktorer, som kan påvirke resultatet? Man ser ofte en blanding af metoder, kvalitet af udførsel og valg af instrumenter og referencer. De fleste har nok oplevet forskellige typer revision, både internt og eksternt, og kalibrering kan være et yndet tema. Ofte bliver en kontrol af revisoren ligeledes brugt som dokumentation for, at kalibreringsprocessen er gennemført, og resultatet er verificeret og godkendt. Man oplever dog sjældent, at selve kalibreringsprocessen er verificeret fra et procesteknisk synspunkt mht. kvalitet, usikkerhed, risici, betingelser, muligheder samt kalibreringsformål. Det er der nok flere grunde til. Før man går videre, bør man gøre sig klart, hvorfor man kalibrerer. Kalibrering - et nødvendigt onde? Kalibrering kræver tid og ressourcer, og bør gennemføres med faste tidsintervaller. Af samme årsag anses brugen af ressourcer ifm. kalibrering tit som et nødvendigt onde - papirarbejde, som skal udføres for at tilfredsstille interne krav, samt krav fra kunder og myndigheder. Kalibrering af målepunkter er vigtig for fødevaresikkerhed. Forkert håndtering af produkter kan forvolde skade på liv og helbred. Dette er uden tvivl vigtigt, men derudover kan en forkert håndtering også have konsekvenser for arbejdspladser, varemærker/brands samt virksomhedens økonomi, omdømme og andre former for goodwill. Levnedsmiddelindustrien er fyldt med målepunkter og måleinstrumenter. Dette skyldes, at produktionen nu er kompleks og automatiseret, og at der er behov for at styre processen hele vejen igennem. Derudover vil man gerne sikre en korrekt og stabil produktkvalitet, en korrekt brug af energi samt reduktion af miljøbelastningen. Sikring af produktionen vil i mange tilfælde spare en virksomhed penge. Et målepunkt ude af kontrol betyder, at indtægter og udgifter er ude af kontrol. Kalibreringsprocessen bliver dermed også et værktøj til at kontrollere indtægter og udgifter.

2 Forkert håndtering af produkter kan forvolde skade på liv og helbred. Dette er uden tvivl vigtigt, men derudover kan en forkert håndtering også have konsekvenser for arbejdspladser, varemærker/brands samt virksomhedens økonomi, omdømme og andre former for goodwill. Risiko- og mulighedsbaseret tilgang Risikobaserede kvalitetssystemer og tankegange har længe været indarbejdet i levnedsmiddel industrien. Gennem i en kombination af god fremstillingspraksis (GMP) i EU, retningslinjer fra USA (FDA) og metoden for fødevaresikkerhed (HAC- CP) samt andre nationale og internationale love og regulativer, har branchen længe haft en risikobaseret tilgang som oftest med udgangspunkt i fødevaresikkerhed og HMS. Efter sidste gennemgang af ISO9001 er den risikobaserede tankegang blevet en stor del af standarden, og den procesbaserede tilgang kræver nu flere detaljer om input, output, ressourcer, ansvar, risici og muligheder. farvekoder. Betegnelserne angiver forskellige niveauer for risici og muligheder. Ved en procesbaseret tilgang definerer man grænserne mellem de forskellige niveauer samt kategoriserer dem. De forskellige kategorier kan senere relateres direkte til en bestemt kalibreringsstrategi og kalibreringsproces. For at kunne foretage denne analyse, skal man først kortlægge sin proces og målepunkter. Fig. 1 Dette påvirker din kalibreringsproces. På samme måde som man tidligere har beregnet risiko ved hvert procestrin mht. sandsynlighed for og konsekvenser ved uønskede hændelser ift. fødevaresikkerhed eller HMS, bør man nu benytte en procesbaseret tilgang til at beregne kalibreringsformål, usikkerhed, kalibreringsmetoder og nøjagtighed mht. risici og muligheder. I en analyse kan man afdække risici, som derefter kan defineres og håndteres. På samme måde kan man desuden afdække mulighederne for reducering af ressourcebrug ved kalibrering ved for eksempel at øge interval, ændre krav til nøjagtighed, reducere energiomkostninger osv. Practice Guide; A risked based approach to calibration management. Figur 1 viser et eksempel på en matrix, som kan anvendes til kategorisering af risici og muligheder. Matricen i eksemplet anvender bogstaver og

3 Kritisk område, acceptområde, usikkerhed og nøjagtighed Forskellige målepunkter i processen vil have divergerende værdier indenfor det kritiske område, og heraf behov for differentierede krav til målepunkterne. Valg af acceptområde bør baseres på målepunktets kritiske område for processen og processens faktiske behov. På samme måde bør man sikre den faktiske nøjagtighed for målepunktet svarer til bekræftet kritisk område og acceptområde for processen. Man ser tit, at acceptområdet enten bliver fastsat ud fra målepunktets samlede nøjagtighed, eller at den samlede nøjagtighed for målepunktet ikke opfylder kravet for det fastsatte acceptområde. Niveauet for usikkerhed er ikke vigtigt for os, vi kompenserer for en højere usikkerhed ved at øge temperaturen for at sikre, at processen ligger indenfor det kritiske område Fint nok, men hvad med muligheder i processen? Har dette konsekvenser for vores energiforbrug? Har det indvirkning på produktkvalitet og miljøbelastningen?

4 Beregning af usikkerhed er afgørende for kalibreringsprocessen Alt udstyr og instrumenter, som er knyttet til målepunktet, bidrager med usikkerhed. Det samme gælder både referencemateriale og de metoder, som benyttes til at etablere forholdet mellem målepunkt og tilhørende værdier repræsenteret ved normaler. Hvis målepunktet eller referencematerialet ikke er nøjagtigt nok, eller man ikke opfylder kravene til specifikke betingelser, vil kalibreringen være nytteløst. Man har da et målepunkt ude af kontrol, uden at man måske er klar over det. Kalibreringsstrategi Procesbaseret tilgang Baseret på den udførte risiko- og mulighedsanalyse, bør man udarbejde en kalibreringsstrategi for målepunkter. Kalibreringsstrategien bør være tilpasset proceskrav samt krav fra kunder og myndigheder. En gennemarbejdet kalibreringsstrategi skelner mellem valg af metoder, acceptkriterier, krav til frekvens og valg af en samlet nøjagtighed for at håndtere de risici og muligheder, som afdækkes. Figur 2 viser et eksempel på en kalibreringsstrategi, som relaterer til risiko- og mulighedsmatrix. Fig. 2

5 Forskellige processer har forskellige accept kriterier og nøjagtighed. Dette skyldes blandt andet, at enkelte centrale processer kræver en stor grad af nøjagtighed for at kunne levere samme kvalitet hver gang. Kontrol i løbet af processen giver en variabel mindre at tage hensyn til ved variationer i kvalitet. På samme måde kan man reducere energiforbruget betydeligt ved at reducere temperaturen med 1 grad. Processer foregår i stigende grad døgnet rundt, og i løbet af et år vil en reduceret temperatur ved et procestrin potential udgøre en markant besparelse. Det forudsætter dog, at man har kontrol over det kritiske område, usikkerhed/ nøjagtighed samt egne kalibreringsprocesser. Bedste praksis for kalibreringsproces Det er afgørende at fjerne risikoen for menneskelige fejl i kalibreringsprocessen. Manuelle procedurer, aktiviteter og registreringer vil bidrage med usikkerhed til målepunktets repræsenterede værdi. Med Bactoforces kalibreringsprogram får du adgang til automatiserede kalibreringsprocedurer og registreringer samt beregninger i form af online kalibreringscertifikater, hvor målepunkt og tilhørende kalibreringsresultat er direkte sporbare til internationale normaler. Brugeren kan finde informationen med blot et klik i vores web-baseret rapporteringssystem R-force. Bactoforce kan hjælpe dig med at foretage en procesbaseret analyse af dine målepunkter, kortlægge risici og muligheder samt give råd og vejledning for valg af niveau for målepunkter og kalibreringsstrategi. Dette vil sikre dine processer samt afdække dine muligheder for at optimere dit totale ressourcebrug. En stor del af denne risiko kan fjernes ved at automatisere registrering af værdier via referencematerialet. Det samme gælder også for beregning af fejl og sandsynligheden for, at målepunktet falder indenfor acceptområdet. Selve kalibreringsproceduren kan automatiseres vha. kalibreringssoftware, som sørger for, at kalibreringsprocessen altid udføres på samme måde, og sikrer, at processen har en konstant sporbarhed og repeterbarhed. Alle transmittere har tendens til at drive over tid. Graden af driften bør måles ved at sammenligne historiske målinger, og derved beregne usikkerheden ved målepunktet. Resultatet fra beregningen kan benyttes til at vurdere sandsynligheden for, at målepunktet holder sig indenfor accept området i perioden op til den næste kalibrering. Kontakt dit lokale Bactoforce konto og hør nærmere. Referencer: Beamex Calibration White Paper; 2015 revision of ISO9001 The GAMP Good Practice Guide; A risked based Approach to calibration management. ILAC G-24 IEC 60751:2008 Af Magne Brauten, General Manager, Bactoforce Nordic Sammenholdt med det kritiske område i processen, kan man afgøre om kalibreringsintervallet bør ændre, og eventuelt om ustabile målepunkter bør byttes ud. Dokumentation og certifikater med sporbare resultater er vigtige, og bør være let tilgængelige.

look at Calibration

look at Calibration Take a look at Calibration Kalibrering er en samling af handlinger som, under specifikke betingelser, etablerer forholdet mellem værdier fra et måleinstrument eller målesystem, eller værdier fra et referencemateriale

Læs mere

Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017

Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017 Modtagekontrol af apparatur (til eget lab og hos kunde) Marianne Tambo Andersen Akkrediteringsdag 9. juni 2017 1 Modtagekontrol 1. Modtagelse af indkøbt udstyr af det akkrediterede laboratorium (vare).

Læs mere

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger Kalibrering og modtagekontrol ved Erik Øhlenschlæger 4.6 Eksterne ydelser og leverancer Laboratoriet skal have en beskrevet procedure for valg og indkøb af eksterne ydelser,, der kan påvirke kvaliteten

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-1

Velkommen Gruppe SJ-1 Velkommen Gruppe SJ-1 Lasse Ahm Consult Torsdag, den 25. september 2014 15:35 1 Program Programmet ser således ud: Kl. 10.00 Velkomst ved Lasse Michael Ahm - Info om ændringer blandt medlemmerne Kl. 10.05

Læs mere

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger

Kalibrering og modtagekontrol. ved Erik Øhlenschlæger Kalibrering og modtagekontrol ved Erik Øhlenschlæger 4.6 Eksterne ydelser og leverancer 4.6.2 Laboratoriet skal sikre, at indkøbte kalibreringer, ikke anvendes, før det er blevet kontrolleret, eller det

Læs mere

Bilag 2 til. 6.1 Sikkerheds Element Metoden

Bilag 2 til. 6.1 Sikkerheds Element Metoden Bilag 2 til 6.1 Sikkerheds Element Metoden 1 Bilag 2 Begrebsforklaring Tiltag og idéer er præsenteret i hovedtabellen og bilagstabellerne. Nogle af de begreber som er benyttet, kan det være nødvendigt

Læs mere

Ledningsevne - Måling og kalibrering i farmaceutiske vandsystemer. Jeanett N. Sørensen Martin Madsen. Novo Nordisk

Ledningsevne - Måling og kalibrering i farmaceutiske vandsystemer. Jeanett N. Sørensen Martin Madsen. Novo Nordisk 1 Ledningsevne - Måling og kalibrering i farmaceutiske vandsystemer Jeanett N. Sørensen Martin Madsen Novo Nordisk 2 Novo Nordisk en farmaceutisk virksomhed Novo Nordisk produces: Insulins, hormones and

Læs mere

Infoblad. IATF Automotive

Infoblad. IATF Automotive Side 1 af 5 IATF 16949 - Automotive Standarden IATF 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen i

Læs mere

FAT test kan kun undtagelsesvis overføres, et eksempel kunne være verifikation af tag nummerering og el-diagrammer, som kræver en adskilt maskine.

FAT test kan kun undtagelsesvis overføres, et eksempel kunne være verifikation af tag nummerering og el-diagrammer, som kræver en adskilt maskine. Kontraktbilag 8 Prøver 1 FAT og SAT FAT og SAT skal sikre at systemet er klar til kvalificering, dvs. alle test fra IQ, OQ og PQ bør kunne genfindes. Testmateriale udarbejdet af leverandør i forbindelse

Læs mere

KALIBRERINGSCERTIFIKAT

KALIBRERINGSCERTIFIKAT Side 1 af 5 KALIBRERINGSCERTIFIKAT Udarbejdet i henhold til Dansk Akkrediterings ovennævnte registringsnummer 1. For: Henrik Tofteng A/S Nyager 6 265 Brøndby 2. er i overensstemmelse med DANAK's retningslinier

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

CSR Corporate Social Responsibility. Glenn Madsen Corporate Account Manager, F&B INDUSTRY 25 Januar 2018

CSR Corporate Social Responsibility. Glenn Madsen Corporate Account Manager, F&B INDUSTRY 25 Januar 2018 CSR Corporate Social Responsibility Glenn Madsen Corporate Account Manager, F&B INDUSTRY 25 Januar 2018 1 Agenda 2 Ecolab og CSR Hvad er en TPA? TPA processen Hvordan kan en TPA hjælpe kunden? Hvad har

Læs mere

Fire almindelige ØMME PUNKTER VED TRYKKALIBRERING

Fire almindelige ØMME PUNKTER VED TRYKKALIBRERING Fire almindelige ØMME PUNKTER VED TRYKKALIBRERING Trykkalibrering er ofte afgørende for procesreguleringssystemer, hvor den bidrager med at optimere driften og sikre anlæggets sikkerhed. Trykinstrumentering

Læs mere

ERFARINGER MED PED-AUDIT KRAV TIL PERSONCERTIFICERING TIL PED:

ERFARINGER MED PED-AUDIT KRAV TIL PERSONCERTIFICERING TIL PED: KRAV TIL PERSONCERTIFICERING TIL PED: AT Bekendtgørelse nr. 743 af 23.09.1999 Bilag 1 afsnit 3.1.2 Endelig sammenføjning Personalet skal være godkendt af kompetent tredjepartsorgan: - et bemyndiget organ

Læs mere

Modul opbygget usikkerhedsberegning for afprøvning af VA-komponenter. Nordtest, projektnr.: 1614-02 Teknologisk Institut, projektnr.

Modul opbygget usikkerhedsberegning for afprøvning af VA-komponenter. Nordtest, projektnr.: 1614-02 Teknologisk Institut, projektnr. Modul opbygget usikkerhedsberegning for afprøvning af VA-komponenter Nordtest, projektnr.: 1614-02 Teknologisk Institut, projektnr.: 1043072 MAJ 2004 Modul opbygget usikkerhedsberegning for afprøvning

Læs mere

Verifikation af CO2 opgørelse November 2015

Verifikation af CO2 opgørelse November 2015 Verifikation af CO2 opgørelse November 2015 1 Verifikation af CO2 udledning En gang årligt skal den årlige CO2 udledning verificeres af et anerkendt akkrediteringsfirma DNV BVQ... Energibalance-metode

Læs mere

Nyt om ISO-standarder ISO 14001:2015 ISO 9001:2015 ISO 45001:2016. Jan Støttrup Andersen. Lidt om mig:

Nyt om ISO-standarder ISO 14001:2015 ISO 9001:2015 ISO 45001:2016. Jan Støttrup Andersen. Lidt om mig: Velkommen til Nyt om ISO-standarder ISO 14001:2015 ISO 9001:2015 ISO 45001:2016 1 Lidt om mig: Jan Støttrup Andersen Force Technology; Audit og Forretningsudvikling Konsulent indenfor ledelsessystemer

Læs mere

5.1.2 Kan IO identificeres i organisati- onen?

5.1.2 Kan IO identificeres i organisati- onen? Rød: Udgår af 17020 Gul: Ændringer og tilføjelser i 17020:2012 ISO 17020:2005, ISO 17020:2012 3 Administrative krav 5 Krav til opbygning 5.1 Administrative krav 3.1 Juridisk identificerbar afd. 5.1.1 Juridisk

Læs mere

Kalibrering i praksis.

Kalibrering i praksis. Kalibrering i praksis Kalibrering i praksis Agenda Onsdag 15/3 14.30-15.15 Kalibrering hvorfor? Hvad er en kalibrering? Torsdag 16/3 11.00-12.00 - Reference / sporbarhed - Måleevne - Præcision og Nøjagtighed

Læs mere

MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015

MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015 MILJØ REDEGØRELSE 2014-2015 Vores papirarbejde er i orden - også når det handler om miljøet Johnsen Graphic Solutions A/S har gennem mere end 20 år ført en dokumenteret og målrettet miljøpolitik til gavn

Læs mere

Revideret Miljøledelsesstandard

Revideret Miljøledelsesstandard Revideret Miljøledelsesstandard ISO 14001:2015 Ændringer ift. DS/EN ISO 14001:2004 Dokumentationskrav i ny ISO 14001 GREENET- Revideret ISO 14001 1 MiljøForum Fyn - Revideret ISO 14001 2 1 Termer og definitioner

Læs mere

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat ÌÇkK[Â"ÈqkkÎ Certifikat dato 2017-07-14 Kalibreret af Jesper Allan Sørensen Godkendt af Claus Clemensen 1 (5) KUNDE: SAXE HANSEN A/S WALGERHOLM 17 3500 VÆRLØSE KALIBRERINGSOBJEKT: YDELSE: KALIBRERINGENS

Læs mere

Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug)

Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Indhold 1. Indledning... 1 2. Kvalitetsstyring... 1 3. Risikoanalyse - HACCP-analyse...

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Proline Prosonic Flow B 200

Proline Prosonic Flow B 200 Products Solutions Services Få hjælp til vedligeholdelse af din biogasmåler Slide 1 Prosonic Flow B 200 Den foretrukne målingsteknologi for våd biogas. Innovativ industri optimeret flowmåler til biogas.

Læs mere

High performance maksimér potentialet. En måling er bedre end 100 mavefornemmelser. Per Hartlev ph@whitebox.dk 30/9-2015

High performance maksimér potentialet. En måling er bedre end 100 mavefornemmelser. Per Hartlev ph@whitebox.dk 30/9-2015 High performance maksimér potentialet En måling er bedre end 100 mavefornemmelser Per Hartlev ph@whitebox.dk 30/9-2015 Release-styring Hjælpe værktøjer Kvalitets sikring Leverandør kontrakter Kurser Opgave

Læs mere

Styring af testmiljøer almindelig god praksis

Styring af testmiljøer almindelig god praksis White paper Styring af testmiljøer almindelig god praksis Søren Beyer Nielsen Ph.D., M.Sc. Pragmatic Consult A/S v. 1.2 Pragmatic Consult A/S Stadagervej 42 2730 Herlev Danmark Tel: 44 92 23 77 Fax: 44

Læs mere

Nyt fra ILAC akkrediteringsdagen 13 juni Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair

Nyt fra ILAC akkrediteringsdagen 13 juni Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair Nyt fra ILAC akkrediteringsdagen 13 juni 2018 Erik Øhlenschlæger, International Manager DANAK, ILAC AIC chair 1 2 ILAC AIC Væsentligste arbejdsgrupper/områder: WG 17025 WG 15189 WG 17034 (RMP and ISO 20387

Læs mere

Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres definitioner

Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres definitioner DBI Retningslinje RTL010-1 1. udgave, Byggedata, opdateret 1. december 2013 August, 2013 Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres definitioner Gyldigt kalibreringscertifikat Kameraet skal kalibreres mindst

Læs mere

Start i cirklen med nummer 1 - følg derefter pilene:

Start i cirklen med nummer 1 - følg derefter pilene: Bogstaver Bogstavet a Skriv bogstavet a i skrivehusene: Farv den figur som starter med a: Bogstavet b Skriv bogstavet b i skrivehusene: Farv den figur som starter med b: Bogstavet c Skriv bogstavet c i

Læs mere

Proceduren Proceduren for en given vare eller varetype fastlægges ud fra:

Proceduren Proceduren for en given vare eller varetype fastlægges ud fra: Forudsætning for CE-mærkning En fabrikant kan først CE-mærke sit produkt og dermed få ret til frit at sælge byggevaren i alle EU-medlemsstater, når fabrikanten har dokumenteret, at varens egenskaber stemmer

Læs mere

KK Kapabilitetskvalificering

KK Kapabilitetskvalificering DI-version 2014-06-23 KK Kapabilitetskvalificering for Udstyr Alle rettigheder tilhører DI 2-5-3 - TPM - KK - Kapabilitetskvalificering - 2014-06-23 (Ant)4-06-23 side 1 af 11 Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

Tjekliste: Sådan laver du en it-risikovurdering i TRIN. Sikker it-drift. Leveret af specialister.

Tjekliste: Sådan laver du en it-risikovurdering i TRIN. Sikker it-drift. Leveret af specialister. Tjekliste: Sådan laver du en it-risikovurdering i TRIN Sikker it-drift. Leveret af specialister. Hvordan foretager man en itrisikovurdering af et system? Hvilke punkter skal man igennem? Hvad kan outputtet

Læs mere

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence HVORFOR 2015 REVISIONEN? I en verden hvor de økonomiske, teknologiske og miljømæssige udfordringer

Læs mere

Kvalitetsstyring og HACCP ved brug af fodertilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug)

Kvalitetsstyring og HACCP ved brug af fodertilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Kvalitetsstyring og HACCP ved brug af fodertilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Indhold 1. Indledning...1 2. Risikovurdering - HACCP-analyse...1 3. Kvalitetsstyring...2 4. Foderhygiejneforordningens

Læs mere

Sådan udarbejder du en CO2-indsatsplan

Sådan udarbejder du en CO2-indsatsplan CO2 - indsatsplan Sådan udarbejder du en CO2-indsatsplan Følgende vejledning beskriver hvordan du kan udarbejde en CO2-indsatsplan for sin virksomhed. Ved en indsatsplan forstås en proces, hvor der sættes

Læs mere

PK Proceskvalificering

PK Proceskvalificering DI-version 2014-06-23 PK Proceskvalificering for Produkt på Udstyr Alle rettigheder tilhører DI 2-5-3 - TPM - PK - Proceskvalificering - 2014-06-23 (Ant)-23 side 1 af 10 Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

Change management og automatisk backup. Har du styr på din backup?

Change management og automatisk backup. Har du styr på din backup? Change management og automatisk backup Har du styr på din backup? Håndterer du data manuelt? Håndterer du stadigvæk dine software programmer og data manuelt? (PLC, SCADA, robotter, CNC...) I så fald kender

Læs mere

SuperbrugerService PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT LAD OS VÆRE DIN PROMARK-SUPERBRUGER

SuperbrugerService PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT LAD OS VÆRE DIN PROMARK-SUPERBRUGER LAD OS VÆRE DIN PROMARK-SUPERBRUGER Med kan I trygt overdrage funktionen som superbruger i ProMark til Mark Information. Vi sørger både for den løbende opsætning og vedligeholdelse af stamdata, profiler

Læs mere

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER REGLER. Version 2012. Erhverv oplyst 2012. Gyldig fra den 2012

HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER REGLER. Version 2012. Erhverv oplyst 2012. Gyldig fra den 2012 HÅNDBOG FOR ENERGI KONSULENTER Version 2012 REGLER Erhverv oplyst 2012 Gyldig fra den 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE GYLDIGHED 02 Gyldighed 02 STAMDATA 03 Stamdata 03 METODE TIL ENERGIMÆRKNING 07 Metode til

Læs mere

Leverandørstyring: Stil krav du kan måle på

Leverandørstyring: Stil krav du kan måle på Leverandørstyring: Stil krav du kan måle på 1. Marts 2018 Rikke Saltoft Andersen, Teamleder, Kontor for Systemforvaltning Hovedbudskaber ISO 27001 standarden muliggør reference til standard leverancer

Læs mere

Bilag 7. Kvalitetsstyring - Entreprenørmodellen. HUR 17. udbud af almindelig rutekørsel Bilag 7 side 1

Bilag 7. Kvalitetsstyring - Entreprenørmodellen. HUR 17. udbud af almindelig rutekørsel Bilag 7 side 1 HUR 17. udbud af almindelig rutekørsel Bilag 7 side 1 Bilag 7 Kvalitetsstyring - Entreprenørmodellen 7.1 Hovedprincipper og anvendelse... 2 7.1.1 Kvalitetsstyringssystemets hovedprincipper... 2 7.1.2 Grundlaget

Læs mere

Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører)

Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører) DGC-notat 10.11.2006 1/5 Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører) Dette notat beskriver rammerne for, hvordan en kedelleverandør

Læs mere

HACCP trin for trin. Af Liselotte Schou Hansen HACCP konsulent og dyrlæge

HACCP trin for trin. Af Liselotte Schou Hansen HACCP konsulent og dyrlæge HACCP trin for trin Af Liselotte Schou Hansen HACCP konsulent og dyrlæge Hvad er HACCP Hazard Analysis of Critical Control Points Eller på dansk: Risikoanalyse af Kritiske Styringspunkter HACCP er en metode

Læs mere

EN Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911

EN Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911 EN 16911 Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911 30 minutter. EN 16911 har 2 dele: EN16911 1 er om den manuelle måling,

Læs mere

Indledning Målet med denne aktivitet er at: Afdække løsningsrummet for risikobaseret rengøring i kødindustrien

Indledning Målet med denne aktivitet er at: Afdække løsningsrummet for risikobaseret rengøring i kødindustrien Rapport 31.12.2014 2003024 RENPÅNY Version1 AGLK/JUSS Kunder og myndigheders forventninger til risikobaseret rengøring (Milepæl 1, deliverable 1.1) Anette Granly Koch Baggrund Indledning Målet med denne

Læs mere

07-12-2015. Måleusikkerhed. FVM temadag, 1. oktober 2015, Hotel Koldingfjord

07-12-2015. Måleusikkerhed. FVM temadag, 1. oktober 2015, Hotel Koldingfjord Måleusikkerhed FVM temadag, 1. oktober 2015, Hotel Koldingfjord 1 Baggrund Teknologisk Institut Selvejende, almennyttigt, non-profit GTS-institut 1000+ medarbejdere fordelt på MANGE forskellige områder

Læs mere

Handlinger til adressering af risici og muligheder Risikovurdering, risikoanalyse, risikobaseret tilgang

Handlinger til adressering af risici og muligheder Risikovurdering, risikoanalyse, risikobaseret tilgang Handlinger til adressering af risici og muligheder Risikovurdering, risikoanalyse, risikobaseret tilgang Eurolab Danmark Netværksmøde 6. november 2018 1 Risikovurdering i ISO 17025:2017 De væsentligste

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Indholdsfortegnelse Indledning 3 Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource? 6 Pris på outsourcing

Læs mere

Kundeundersøgelse uge 40 2012

Kundeundersøgelse uge 40 2012 Kundeundersøgelse uge 40 5 Vejledende kvalitetsindeks - Lokalbanen 4 3,75 3,78 3,79 3,95 3,99 4,09 4,07 4,08 4,09 3 2 1 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund for undersøgelse...

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Anders Svaneborg Dato: 6. oktober 2014 QA:

Læs mere

Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten

Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten Med en voksende globalisering og større samhandel med udenlandske kunder har mange virksomheder behov for og ønske om at sikre virksomheden mod fremtidige udsving

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Som led i at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for Folketingets vedtagelse af store anlægsprojekter

Læs mere

Elma PH-222. English usermanual Page 6-7 EAN:

Elma PH-222. English usermanual Page 6-7 EAN: Elma PH-222 Dansk/norsk manual Side 1 - XX Svensk manual Sida 2 - XX English usermanual Page 6-7 EAN: 5706445230297 Indhold Dansk/Norsk brugermanual... 3 Indledning... 3 Egenskaber... 3 Specifikationer...

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Et bud på regulatorisk strategi og niveau(er) for nye MedTech virksomheder

Et bud på regulatorisk strategi og niveau(er) for nye MedTech virksomheder Presentation title 1 Et bud på regulatorisk strategi og niveau(er) for nye MedTech virksomheder Peter Bøge Senior Controls manager, Novo Nordisk; Formand for Medicoindustriens ekspertgruppe for Safety

Læs mere

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens:

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: DS/ISO 31000 Risikoledelse ISO 31000 - Risikoledelse Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: overordnede

Læs mere

Guide til outsourcing af FSC produktion

Guide til outsourcing af FSC produktion Guide til outsourcing af FSC produktion 1 NEPCon Guide til outsourcing af FSC produktion August 2012 NEPCon 29 juli 2012 1. Introduktion Outsourcing af produktionsprocesser er i fremvækst som følge af

Læs mere

Working for You. Anton Paar Certified Service

Working for You. Anton Paar Certified Service Working for You. Anton Paar Certified Service Anton Paar Certified Service Udvidet instrumentservice Garantiforlængelse i op til 3 år, som dækker alle reparationer* fra leveringsdatoen Vedligeholdelsesservice

Læs mere

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat SW14 KRAFTKAL vers. nr. 0.36t CAL Reg. nr. Kalibreringscertifikat Dette certifikat erstatter tidligere fremsendte kalibreringscertifikat nr..1k53 af d. 0160531. OBJEKT: Fabrikat og nr.: Internt firma nr.:

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2019/02/05-2019/02/05 Projektnummer DNV GL Team Leader PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Larsen

Læs mere

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat SW4 KRAFTKAL vers. nr. 0.37h CAL Reg. nr. Kalibreringscertifikat Tasknummer: OBJEKT: Fabrikat og nr.: Internt firma nr.: Type: Registreringsudstyr: Måleområde: REKVIRENT: Adresse: Rekvisitionsnummer: KALIBRERING

Læs mere

Tag kontrollen tilbage. - Sådan undgår du hardware servicefælden

Tag kontrollen tilbage. - Sådan undgår du hardware servicefælden Tag kontrollen tilbage - Sådan undgår du hardware servicefælden Dyre serviceaftaler æder dit IT budget Du kender det sikkert allerede. Som IT Chef har du selv et stigende krav til dine leverandører omkring

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-1

Velkommen Gruppe SJ-1 Velkommen Gruppe SJ-1 Lasse Ahm Consult Tirsdag, den 17. marts 2015 21:05 1 Program Programmet ser således ud: Kl. 10.00 Velkomst ved Lasse Michael Ahm - Info om ændringer blandt medlemmerne Kl. 10.05

Læs mere

Reducér risikoen for falske mails

Reducér risikoen for falske mails Reducér risikoen for falske mails Center for Cybersikkerhed 1 November 2017 Indledning Center for Cybersikkerhed oplever i stigende grad, at danske myndigheder og virksomheder udsættes for cyberangreb.

Læs mere

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning Agenda Midlende Pitotrør - Primær og sekundær element - Bernoullis ligning - Kalibreringsfaktor - Tryktab - Versioner - Direkte eller remote monteret transmitter - Montage retning - Respektafstande - Spool

Læs mere

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat SW14 KRAFTKAL vers. nr. 1.3 CAL Reg. nr. Kalibreringscertifikat OBJEKT: Fabrikat og nr.: Internt firma nr.: Type: Registreringsudstyr: Måleområde: REKVIRENT: Adresse: Rekvisitionsnummer: KALIBRERING I.H.T.:

Læs mere

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Teknologisk Institut, Byggeri Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Deskriptorer: Beton, temperaturudvidelseskoefficient

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2012 Innovation skal ledes

DI s innovationsundersøgelse 2012 Innovation skal ledes DI s innovationsundersøgelse 12 Innovation skal ledes DI, Ledelsesudvikling og Produktivitet April 13 1 Fakta om undersøgelsen Deltagerne har svaret på et spørgeskema, der blev udsendt elektronisk og besvaret

Læs mere

Teknologier og udfordringer. Claus Melvad

Teknologier og udfordringer. Claus Melvad Måling af vandindhold Teknologier og udfordringer Claus Melvad Indhold Tre definitioner af vandindhold Oversigt over 14 målemetoder Vurdering af begrænsninger, usikkerheder og fejlbidrag Plan for fremtidigt

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

Forberedelse og planlægning af GMP Audit

Forberedelse og planlægning af GMP Audit Forberedelse og planlægning af GMP Audit Juli, 2014 Indledning I de kommende sider får du nogle hurtige tips og råd til din forberedelse og planlægning af en GMP audit. Dette er ikke en komplet og grundig

Læs mere

Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten

Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten VIDEN OM Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten Med en voksende globalisering og større samhandel med udenlandske kunder har mange virksomheder behov for og ønske om at sikre virksomheden mod fremtidige

Læs mere

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat SW14 KRAFTKAL vers. nr. 1.37v CAL Reg. nr. Kalibreringscertifikat OBJEKT: Fabrikat og nr.: Internt firma nr.: Type: Registreringsudstyr: Måleområde: REKVIRENT: Adresse: Rekvisitionsnummer: KALIBRERING

Læs mere

Bliv klar til de brandbare kølemidler!

Bliv klar til de brandbare kølemidler! Skab bæredygtighed i din forretning: Bliv klar til de brandbare kølemidler! HVORFOR SKAL DU LÆSE DENNE BROCHURE? Ganske enkelt: Fordi mange lav GWP (Global Warming Potential) kølemidler er brandbare og

Læs mere

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat SW4 KRAFTKAL vers. nr. 0.37j CAL Reg. nr. Kalibreringscertifikat Tasknummer: OBJEKT: Fabrikat og nr.: Internt firma nr.: Type: Registreringsudstyr: Måleområde: REKVIRENT: Adresse: Rekvisitionsnummer: KALIBRERING

Læs mere

Verifikation af CO2 opgørelse Jumi 2016

Verifikation af CO2 opgørelse Jumi 2016 Verifikation af CO2 opgørelse Jumi 2016 1 Verifikation af CO2 udledning En gang årligt skal den årlige CO2 udledning verificeres af et anerkendt akkrediteringsfirma DNV BVQ... Energibalance-metode 2 Verfikation

Læs mere

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER Høje-Taastrup Kommune Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/03/13-2018/03/14 Projektnummer DNV GL Team Leader Auditteam PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Chr. Larsen Leif

Læs mere

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat SW4 KRAFTKAL vers. nr..37u CAL Reg. nr. Kalibreringscertifikat Tasknummer: OBJEKT: Fabrikat og nr.: Internt firma nr.: Type: Registreringsudstyr: Måleområde: REKVIRENT: Adresse: Rekvisitionsnummer: KALIBRERING

Læs mere

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/04/10-2018/04/10 Projektnummer PRJC-498414-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Jesper Halmind SAFER, SMARTER, GREENER 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

DIGITALISERING. FOTOHOUSE ApS Kærvej 28 2970 Hørsholm Telefon + 45-20 58 30 75 Email info@fotohouse.dk

DIGITALISERING. FOTOHOUSE ApS Kærvej 28 2970 Hørsholm Telefon + 45-20 58 30 75 Email info@fotohouse.dk DIGITALISERING I forbindelse med digitalisering af bevaringsopgaver I forbindelse med digitalisering af bevaringsopgaver, kan vi tilbyde både produkter og hjælp til forskellige opgaver, der sikre det bedst

Læs mere

Asset Management. DANVA 7. December 2015

Asset Management. DANVA 7. December 2015 Asset Management DANVA 7. December 2015 Strategiprojekt: Kvalitetsniveau 2014 Kunne vurdere rette omkostningsniveau: Metoder til vurdering/beslutning af rette kvalitets- og serviceniveau Formålet er at

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING e Indholdsfortegnelse Indledning 3 Outsourcing Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource 6

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-2

Velkommen Gruppe SJ-2 Velkommen Gruppe SJ-2 Lasse Ahm Consult Torsdag, den 19. marts 2015 23:23 1 Program Programmet ser således ud: Kl. 10.00 Velkomst ved Lasse Michael Ahm - Info om ændringer blandt medlemmerne Kl. 10.05

Læs mere

Struktureret Compliance

Struktureret Compliance Struktureret Compliance FRA DEN SURE GAMLE MAND. Compliance, Quality og ControlManager - del1 2 DEL 1 STRUKTURERET COMPLIANCE (INFORMATIONSSIKKERHED) DEL 2 COMPLIANCE OG DE MANGE EKSTERNE KRAV DEL 1 STRUKTURERET

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Quality management systems Guidelines for quality plans

Quality management systems Guidelines for quality plans Dansk standard DS/ISO 10005 3. udgave 2006-12-05 COPYRIGHT Danish Standards. NOT FOR COMMERCIAL USE OR REPRODUCTION. DS/ISO 10005:2006 Kvalitetsstyringssystemer Retningslinjer for kvalitetsaktivitetsplaner

Læs mere

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5 Side : 1/5 1. Anvendelsesområde Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af virksomheder i henhold til: a. DS/EN ISO/IEC 17065 Overensstemmelsesvurdering Krav til organer,

Læs mere

Måleusikkerhed. Laboratoriedag 9. juni 2011

Måleusikkerhed. Laboratoriedag 9. juni 2011 Måleusikkerhed..alle usikkerhedskomponenter af betydning for den foreliggende situation tages i betragtning ved, at der foretages en passende analyse (ISO 17025, pkt 5.4.6.3) Laboratoriedag 9. juni 2011

Læs mere

Evaluering af Soltimer

Evaluering af Soltimer DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-16 Evaluering af Soltimer Maja Kjørup Nielsen Juni 2001 København 2001 ISSN 0906-897X (Online 1399-1388) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Beregning

Læs mere

Authorised Economic Operator AEO Knæk koden til en snart uundgåelig toldmæssig certificering

Authorised Economic Operator AEO Knæk koden til en snart uundgåelig toldmæssig certificering Authorised Economic Operator AEO Knæk koden til en snart uundgåelig toldmæssig certificering Ved at benytte reglerne om gensidig anerkendelse kan certificeringen i praksis udvides til at dække vareførsel

Læs mere

Business Institute A/S

Business Institute A/S Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 28/09/2018-28/09/2018 Projektnummer PRJC-499744-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Torben Paarup Pedersen Auditteam Mette Geisler SAFER, SMARTER,

Læs mere

Triolab lægger vægt på et tæt samarbejde med kunden, sådan at de tilbudte løsninger fungerer optimalt og tilpasses kundens behov.

Triolab lægger vægt på et tæt samarbejde med kunden, sådan at de tilbudte løsninger fungerer optimalt og tilpasses kundens behov. Side 1 af 8 Indledning Triolab er et firma, der forhandler kvalitetsløsninger til laboratorier i flere segmenter. Triolab er et firma, der forestår totalløsninger. Der tilbydes support på højt fagligt

Læs mere

Risikostyring ifølge ISO27005 v. Klaus Kongsted

Risikostyring ifølge ISO27005 v. Klaus Kongsted Risikostyring ifølge ISO27005 v. Klaus Kongsted Agenda Dubex A/S Formålet med risikovurderinger Komponenterne Risikovurderinger Dubex A/S fakta og værdier Den førende sikkerhedspartner De bedste specialister

Læs mere

Fagerberg WATERFLUX Batteriflowmåler, til det åbne land og vandværker

Fagerberg WATERFLUX Batteriflowmåler, til det åbne land og vandværker Fagerberg 2017 www.fagerberg.dk WATERFLUX 3000 Batteriflowmåler, til det åbne land og vandværker OPTIFLUX Magnetisk induktive flowmålere Til vandværker og drikkevandsforsyning Modulérbare flowsensorer

Læs mere

BUSINESS ASSURANCE. Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER

BUSINESS ASSURANCE. Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER BUSINESS ASSURANCE Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER 2 ISO 22000 Formålet med dette dokument er at give jer indsigt i overgangen til ISO 22000:2018, den reviderede standard for fødevaresikkerhed.

Læs mere

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018 Målbillede for risikostyring i signalprogrammet Juni 2018 1 Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for risikostyringen i Signalprogrammet (SP) definerer de overordnede strategiske mål for risikostyring,

Læs mere

Guide til outsourcing af FSC produktion

Guide til outsourcing af FSC produktion Guide til outsourcing af FSC produktion 1 NEPCon Guide til outsourcing af FSC produktion Januar 2017 NEPCon Client Guide 20. januar 2017 1. Introduktion til denne guide VIGTIGT Denne guide er udviklet

Læs mere