LEDELSESGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LEDELSESGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016"

Transkript

1 LEDELSESGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

2 INDHOLD Ledelsesgrundlag 3 Ydre vilkår 7 Indre vilkår 9 Ledelsesgrundlag 11 Beslutnings- og mødestruktur 18 Sådan bruges ledelsesgrundlaget 22

3 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE

4 4 I ARBEJDET MED AT UDREDE OG BEHANDLE HAR SYGE- HUSETS LEDERE PATIENTEN I CENTRUM SAMT FOKUS PÅ KVALITET, SAMMENHÆNG, TILGÆNGELIGHED OG EFFEKTIVITET.

5 5 Sygehuset er nået langt i at realisere politiske mål og visioner for syddansk psykiatri. Muligheden for, at borgere kan blive behandlet ambulant tæt på, hvor de bor, er øget. Successivt tages nybyggede psykiatriske afdelinger i brug. Akut syge borgere mødes i akutmodtagelser med fokus på psykisk og somatisk sygdom. Telepsykiatri og digital patientkommunikation gør det nemmere at tage hånd om sig selv og sin pårørende. Og patienter og pårørende er partnere både i behandlingsforløbet og som repræsentanter i arbejdsgrupper og udvalg samt som medarbejdere og frivillige. Med det afsæt bevæger sygehuset sig frem mod 2018, hvor partnerskabsaftaler mellem afdelinger og sygehusledelse sætter mål og rammer for en halvering af brugen af tvang. Og hvor lighed i sundhed er et omdrejningspunkt på linje med lige fokus på psykisk og somatisk sygdom og på patientsikkerhed. Disse tiltag er beskrevet overordnet i Virksomhedsgrundlaget Psykiatrien i Bevægelse og knyttes her sammen med ledelsesgrundlaget, der ligger i en naturlig forlængelse heraf og giver et samlet overblik over, hvad ledelse er i Psykiatrien i Region Syddanmark. Ledelse sker i mange sammenhænge og med mange deltagere. Ledelse handler om normer, værdier og relationer og om processer. Ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark defineres af en række ydre og indre vilkår fx lovgivning og af egne mål og visioner for, hvad ledelse er. Ledelsesgrundlaget og strukturen danner, sammen med de overordnede værdier, fundamentet for den måde, vi arbejder på. Ledelse er en central forudsætning for at understøtte og udvikle medarbejdere og den fælles kerneopgave, så Psykiatrien i Region Syddanmark samlet set lever op til sygehusets mission: Psykiatrien i Region Syddanmark udreder og behandler mennesker med psykisk sygdom med det formål, at de bliver raske eller så velfungerende, at de kan leve deres liv og tage del i samfundet.

6 6 Den vigtigste opgave er at sikre, at borgere i Region Syddanmark får den rigtige hjælp, det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Sygehuset skal tage sig af de mest syge og i kraft af specialviden og faglige kompetencer gå forrest i arbejdet med at sikre et velfungerende samarbejde med patienter og pårørende på tværs af sektorer. Sygehuset skal indrettes, så det fysisk, organisatorisk og fagligt har det bedste udgangspunkt for at udfylde denne rolle. Ledelsesgrundlaget er et element heri. Ledelse er en selvstændig disciplin og godt lederskab er fundamentet for, at medarbejderne kan se mening med og mulighed for at være med til at opfylde sygehusets mission. Ledelse er også grundlaget for at levere service og høj faglig kvalitet til patienter og pårørende samt for at sikre udvikling og effektivitet i sygehusets drift. Ledelsesgrundlaget er retningsgivende i forhold til ledelse på alle niveauer i sygehuset. Ledelsesgrundlaget er struktureret og opbygget med en beskrivelse af de ydre og indre vilkår, selve ledelsesgrundlaget og ledelsesstrukturen.

7 7 YDRE VILKÅR for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark De ydre vilkår omfatter love, aftaler og politikker på nationalt og regionalt niveau. Sondringen mellem det regionale ansvar for behandlingspsykiatrien og det kommunale ansvar for sociale tilbud og støtte er endvidere et vilkår. Samarbejdet omkring patienter og pårørende samordnes via sundhedsaftalerne mellem de 22 kommuner og Region Syddanmark. Sundhedsloven og Psykiatriloven Sundhedsloven regulerer indsatsen i sundhedsvæsenet og fastsætter krav, der skal sikre respekt for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse samt opfylde behovet for: Let og lige adgang til sundhedsvæsenet Udredning og behandling af høj kvalitet Sammenhæng mellem ydelserne Valgfrihed Let adgang til information Et gennemsigtigt sundhedsvæsen Kort ventetid til udredning og behandling. For psykiatriens vedkommende gælder også særlige bestemmelser, som er fastlagt i psykiatriloven i forhold til frihedsberøvelse og anvendelse af tvangsforanstaltninger i behandlingen af psykisk syge. Beføjelser som stiller krav om en særlig bevågenhed også ledelsesmæssigt. På regionalt niveau er regionsrådet øverste myndighed og ansvarligt for, at sundhedsvæsenet tilbyder en patientrettet indsats vedrørende forebyggelse, sundhedsfremme og behandling. Region Syddanmark skal endvidere i samarbejde og dialog med øvrige interessenter sikre en stadig udvikling af kvaliteten og en effektiv ressourceudnyttelse i sundhedsvæsenet gennem uddannelse, forskning, planlægning og samarbejde. Den syddanske psykiatriplan er et element heri. Medarbejderindflydelse Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse danner sammen med særligt aftalte spilleregler i Region Syddanmark den lokale aftale, som er den overordnede ramme for medindflydelses-, medbestemmelses- og arbejdsmiljøarbejdet i sygehuset. Rammeaftalen danner en del af grundlaget for Region Syddanmarks personalepolitik. Lokalaftalen skal skabe grundlag for kontinuerlig udvikling af samarbejdet

8 8 mellem ledelse og medarbejdere samt sikre, at alle medarbejdere har ret til medindflydelse og medbestemmelse. Ledelsen er forpligtiget til at informere om væsentlige ledelsesbeslutninger og andre forhold, der har betydning for arbejds- og personaleforhold. Ledelsen er ligeledes forpligtiget til at inddrage medarbejderne ved fastlæggelse af retningslinjer i relation til arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Det konkrete arbejde foregår primært i det daglige samarbejde mellem ledelse og tillidsrepræsentanter og gennem det fælles medarbejderudvalg, lokale medarbejderudvalg og arbejdsmiljøorganisationen.

9 9 INDRE VILKÅR for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark Psykiatriplanen Den syddanske psykiatriplan fastlægger på overordnet niveau det faglige indhold i, antallet og placering af afdelinger og funktioner i Psykiatrien i Region Syddanmark. Samarbejde med kommuner, praksissektor og det øvrige sundhedsvæsen skal sikre gode og sammenhængende patientforløb. Samtidig skal der til stadighed arbejdes på at udvikle sygehuset som en attraktiv arbejdsplads blandt andet ved fokus på forskning, udvikling og uddannelse. Til at konkretisere og operationalisere psykiatriplanens intentioner er der udarbejdet et koncept for ambulant psykiatri, et koncept for døgnpsykiatri, et koncept for oligofrenipsykiatri og et koncept for akutpsykiatri. Disse er retningsgivende for tilrettelæggelsen af indsatsen i Psykiatrien i Region Syddanmark. Virksomhedsgrundlag Psykiatrien i bevægelse Virksomhedsgrundlaget fastlægger de overordnede rammer indenfor hvilke god ledelse defineres. Der er formuleret vision, mission og værdier samt udarbejdet en strategi for sygehuset. Mission Psykiatrien i Region Syddanmark udreder og behandler mennesker med psykisk sygdom med det formål, at de bliver raske eller så velfungerende, at de kan leve deres liv og tage del i samfundet. Vision Patienter og pårørende oplever, at Psykiatrien i Region Syddanmark sikrer kvalitet i tilbuddene, sammenhæng i udredning og behandling, tilgængelighed samt effektivitet. Sygehusets medarbejdere og ledere er veluddannede. Udvikling og forskning er en vigtig del af hverdagen. Høj faglighed, trivsel og det gode arbejdsmiljø prioriteres. Som stor regional uddannelsesinstitution er sygehuset med til at uddanne studerende og elever inden for alle relevante faggrupper og specialer. Åbenhed og dialog er omdrejningspunkt for mødet mellem sygehuset og

10 10 patienter og pårørende. Sygehuset inddrager og samarbejder med patienter og pårørende og med andre, der spiller en vigtig rolle for recovery og helbredelse (fx kommuner, egen læge og andre sygehuse). Akut syge patienter bliver mødt i en akutmodtagelse med fokus på psykisk og somatisk sygdom. Sygehuset tilbyder udredning og behandling inden for rammerne af de til enhver tid gældende garantier. Medarbejdere og ledere forebygger brug af tvang og har halveret brugen af tvang i Sygehuset behandler 90 procent af patienterne ambulant, og sikrer, at der er døgnbehandling og en seng til alle patienter, der har brug for det. Både ambulant behandling og døgnbehandling sker i tidssvarende fysiske rammer. Telepsykiatri og digital kommunikation og information er velfungerende tilbud til patienter og pårørende. Værdier De fælles nationale værdier for psykiatri (respekt, faglighed og ansvar) samt Region Syddanmarks borgerrettede og medarbejderrettede værdier er fundament for sygehusets virke. Værdierne danner også sammen med sygehusets politikker, retningslinjer og instrukser grundlaget for ledelse i sygehuset og for, hvordan ledere og medarbejdere kan skabe mening og forpligtigelse i organisationen. Medarbejdere og ledere viser RESPEKT for patienter og pårørende ved at være i dialog og ved at inddrage patienter og pårørende i behandlingen. Medarbejdere og ledere vægter ordentlighed i ord og handling og har fokus på, at der er RUM TIL FORNYELSE OG BEGEJSTRING, så alle er med til at skabe vækst i FAGLIGHED. Medarbejdere og ledere lader sig inspirere og udvikle af samarbejdet med patienter og pårørende. Medarbejdere og ledere deler viden, tager udfordringer, faldgruber og fejl op og arbejder på at sikre, at rammer, ressourcer og motivation er på plads. Hver eneste patient og pårørende mærker, at medarbejdere og ledere tager ANSVAR. Medarbejdere og ledere sikrer sammenhængende forløb og gode løsninger i hverdagen. Ansvaret gælder også kollegernes og egen trivsel.

11 11 LEDELSESGRUNDLAG Ledelse handler om at lede andre. Ledelse er at træffe beslutninger, sætte retning, opstille klare og tydelige mål og følge op. Ledelse er at vise tillid og loyalitet. Ledelse er at skabe resultater sammen med medarbejderne og skabe rammer for udvikling af selvledelse. Ledelse er at anvende de tildelte ressourcer optimalt samt at udvikle og tage initiativer. Alt sammen med det mål at give den bedste behandling til borgere med psykisk sygdom. Ledelse er at vise respekt for patienter, pårørende og medarbejdere ved i samarbejde at planlægge og tilrettelægge behandlingen. Respekt er at udstikke klare mål og følge op, vise ordentlighed, tydelighed, vilje og evne til at lytte, anerkende og samarbejde. Ledelse er at sætte fagligheden i højsædet ved at skabe rum til fornyelse og begejstring. Faglighed forstået som at sætte mål for den faglige indsats og drage læring. Faglighed som at sikre sammenhæng i indsatsen og fokusere på patienter og pårørende. Ledelse er at tage ansvar for, at rammer, ressourcer og motivation er på plads. Ansvar er at sikre, at opgaver og kompetencer følges ad, og at der er klare og korte kommunikationsveje. Ansvar er at tage vare på det fælles arbejdsmiljø. Ledelsesstrukturen i Psykiatrien i Region Syddanmark Psykiatrien i Region Syddanmark består af psykiatriske afdelinger, børneog ungdomspsykiatriske afdelinger, Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, PsykInfo, Telepsykiatrisk Center, Service og Administrationen. En klinisk afdeling er som udgangspunkt organiseret, så der er ambulante funktioner, døgnpsykiatri og akuttilbud. Ledelsesorganisationen er det fundament, hvorpå sygehuset skal udvikle den faglige indsats overfor patienterne. Ledelsesstrukturen afspejler de formelle ledelsesniveauer, som i et forpligtende samarbejde med den faglige struktur, skal sikre den bedst mulige udredning, behandling samt sammenhæng i forløbene for patienterne. Ledelsesstrukturen består af tre formelle ledelsesniveauer sygehusledelse, afdelingsledelse og funktionsledelse, suppleret med en tværgående faglig struktur, som skitseret nedenfor.

12 12 Sygehusledelse Afdelingsledelse Funktionsleder og overlæge Funktionsleder Specialeansvarlig overlæge Maxigrupper Ambulant, døgn og akut Øvrige Ledelse af sygehuset Sygehuset ledes af en sygehusledelse bestående af en administrerende sygehusdirektør, en lægefaglig og en sygeplejefaglig direktør. Sygehusledelsen har ansvaret for den overordnede ledelse af sygehuset under respekt for de udmeldte rammer og beslutninger. Sygehusledelsen refererer til regionsdirektøren, som repræsenterer Region Syddanmarks direktion. Ledelse af afdelinger De psykiatriske og de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger ledes af en afdelingsledelse, der refererer til sygehusledelsen. Afdelingsledelsen har fælles ledelse i betydningen, at den enkeltes handlinger og beslutninger sker på vegne af afdelingsledelsen, og det enkelte medlem er overordnet leder for alle medarbejdere i afdelingen. Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, PsykInfo, Telepsykiatrisk Center, Service og Administrationen ledes af en afdelingschef, som har det samlede ledelsesansvar for afdelingen. Denne refererer til sygehusledelsen. Sygehusledelse og afdelingsledelser leder blandt andet gennem uddelegering af opgaver og kompetencer til andre ledelsespersoner fx overlæger, funktionsledere og medarbejdere med særlige opgaver.

13 13 For at sikre at korrekt faglig behandling går hånd i hånd med en hensigtsmæssig anvendelse af afdelingens ressourcer skal afdelingsledelsen til stadighed sikre, at det gensidige forpligtende samarbejde mellem de forskellige ledere i afdelingen fungerer smidigt og effektivt. Afdelingens underordnede ledere har et fælles ansvar for at koordinere og tilrettelægge indsatsen overfor patienterne under hensyntagen til afdelingens økonomi og drift samt patientsikkerhed og kvalitet. De har tillige et ansvar for, at medarbejderne er korrekt instruerede og at instrukser er ajourførte. Ledelse af funktioner Funktionsledelse etableres, hvor driftsgrundlaget under hensyntagen til behandlingstilbuddet, funktionens størrelse, geografiske placering eller organisering gør det nødvendigt. En funktion kan være et døgnafsnit, en lokalpsykiatri. En funktionsleder defineres som én leder med personaleansvar. Funktionslederen varetager den daglige ledelse af alle ikke-lægefaglige medarbejdere i en funktion. Funktionslederen refererer til afdelingsledelsen. Funktionslederen har, indenfor de rammer som er udstukket af afdelingsledelsen, ansvaret for, at den daglige drift finder sted under hensyntagen til gældende regler, bestemmelser og instrukser. Funktionslederen har ansvaret for at planlægge ressourceforbrug i funktionen hensigtsmæssigt via delegation fra afdelingsledelsen. Funktionslederen er ansvarlig for de ledelsesmæssige opgaver i funktionen fx at holde medarbejderudviklingssamtaler. Faglig ledelse og ansvar for særlige opgaver Sygehusets overlæger har en væsentlig lederrolle i sygehuset. Overlægerne leder og organiserer det konkrete patientforløb og den konkrete udrednings- og behandlingsindsats. Det faglige og kliniske ledelsesansvar og virke i forbindelse med patientbehandlingen skal ske indenfor de rammer, der er udstukket af afdelingsledelsen og i overensstemmelse med sygehusets instrukser og virksomhedsgrundlag. Afdelingsledelsen kan udover at lede gennem funktionsledere og overlæger lede ved at uddelegere særlige opgaver og kompetencer fx vedrørende uddannelse- og vejledning, kvalitet- og udvikling, fagområder samt forskning og projekter. Overlæger og andre medarbejdere med særlige opgaver har et afgørende medansvar for sygehusets udvikling og drift og skal i det daglige arbejde

14 14 indgå i et tæt og forpligtende tværfagligt ledelsessamarbejde med funktionslederne for i fællesskab og sammen med afdelingsledelsen at nå sygehusets mål. Den faglige struktur Fagområder Faglig bevågenhed på enkelt funktioner og områder sikres gennem etablering af fagområder i Sundhedsstyrelsens terminologi. Afdelingerne organiseres i et antal fagområder, typisk mellem tre og seks afhængig af afdelingens størrelse og forpligtigelser, herunder specialfunktioner. Et eksempel på et fagområde er psykoser, ældrepsykiatri eller spiseforstyrrelser. Et fagområde omfatter såvel den ambulante indsats som indsatsen under indlæggelse. Fagområderne for hver afdeling fastlægges af sygehusledelsen i dialog med afdelingsledelsen. Et fagområde kan etableres indenfor én afdeling eller på tværs af afdelingerne, hvor funktionens størrelse og kompleksitet tilsiger dette. Specialeansvarlig overlæge Som faglig ansvarlig for et fagområde udpeges en specialeansvarlig overlæge. Ansvaret omfatter hele området hvad enten det er etableret indenfor én afdeling eller på tværs af kliniske afdelinger. Den specialeansvarlige overlæge skal sikre den faglige kvalitet og udvikling inden for et eller flere fagområder (herunder udarbejdelse af kliniske retningslinjer og instrukser indenfor området) og løbende medvirke til uddannelse og opdatering af kollegaer fra alle faggrupper. Ansvaret for godkendelse og implementering påhviler afdelingsledelsen. Den specialeansvarlige overlæge er specialeansvarlig i relation til eventuelle specialfunktioner indenfor området. Den specialeansvarlige overlæge indgår i et forpligtende samarbejde med funktionsledere og overlæger omkring driften og udviklingen af fagområdet.

15 15 Matrixgrupper Børne- og ungdomspsykiatrien organiseres i matrixgrupper på tværs af de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger. Matrixgrupperne erstatter rollen som specialeansvarlig overlæge. Matrixgrupperne arbejder med indhold og udvikling af den faglige kvalitet i specialet, herunder udarbejdelse af kliniske retningslinjer og instrukser indenfor fagområdet. Eksempler på matrixgrupper er neuropsykiatri, spiseforstyrrelser, affektive lidelser og psykoser. Matrixgrupperne skal tilgodese specialisering i diagnoser og alder. Ansvar og kompetence Ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark indebærer ansvar og kompetence afstemt efter ledelsesopgaven på det konkrete ledelsesniveau. Ansvar er både ret og pligt til at udføre en opgave. Ansvar kan ikke delegeres. Den ansvarlige kan delegere opgaver og kompetence til medarbejdere, så disse får ret til beslutning og handling. Kompetence er ret til at varetage løsning af en opgave, selvom ansvaret ikke nødvendigvis er placeret samme sted. Afdelingsledelsen har det overordnede faglige og ledelsesmæssige ansvar for patientbehandlingen. Afdelingsledelsen har ligeledes et ansvarsforhold i forlængelse af autorisationslovenes bestemmelser. Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed (recepter og attester) påhviler den ledende overlæge i henhold til bekendtgørelse 1219 af den 1/ Ansvar og kompetencer til at foretage økonomiske dispositioner fastlægges i Regler for Økonomstyring og registreringspraksis i Region Syddanmark. Sygehusets udmøntning af regelsættet fremgår af Psykiatriens Ledelsestilsyn.

16

17 PATIENTEN I CENTRUM KVALITET SAMMENHÆNG TILGÆNGELIGHED EFFEKTIVITET

18 18 BESLUTNINGS- OG MØDESTRUKTUR Ledelse af psykiatrisygehuset kædes sammen via møder og samarbejds- og ledelsesfora. Ledelsesmæssige beslutninger træffes gennem disse fora. De overordnede møde- og beslutningsstrukturer er med til at gøre beslutningsprocesserne i sygehuset effektive, involverende og tydelige. Der er følgende overordnede mødefora: Sygehusniveau Sygehusledelsesmøder Sygehusledelsesmøder er besluttende møder om strategiske, overordnede og konkrete forhold vedrørende varetagelse af sygehusets drift. Møderne holdes som udgangspunkt én gang om ugen. Deltagerne er sygehusledelsen og den administrative ledergruppe. Referat fra sygehusledelsesmødet foreligger to dage efter mødet. Referatet lægges på intranettet. Møder mellem sygehusledelsen og afdelingsledelserne Sygehusledelsen og afdelingsledelserne mødes en gang om måneden. Ledermødet er et besluttende mødeforum, hvor strategiske, generelle og konkrete sager af principiel eller konkret betydning for de ledelsesmæssige eller tværgående forhold i psykiatrisygehuset drøftes. Administrationens ledergruppe deltager i møderne. En gang om året holdes ledermødet i seminarform, primært med fokus på tematiseret drøftelse. Referat fra ledermødet foreligger senest en uge efter mødet. Referatet lægges på intranettet. Herudover mødes sygehusledelsen to gange årligt med den enkelte afdelingsledelse (bilaterale møder). Møderne vedrører primært økonomi, aktivitet og kvalitet samt afdelingernes udfordringer og ledelsessparring. En gang om året holdes en temadag for sygehusets funktionsledere, overlæger, afdelingsledelser og sygehusledelse.

19 19 Ud over de systematiske møder deltager sygehusledelsen i møder med afdelingsledelsen efter behov. Initiativ herfra kan komme fra begge parter. Udover de formelle ledelsesfora har sygehusledelsen etableret en række rådgivende udvalg og fora der, via involvering af sygehuses afdelingsledelser, medarbejdere og andre relevante ressourcepersoner, skal være med til at kvalificere sygehusledelsens beslutningsgrundlag. Hvert udvalg/mødefora arbejder på en delegeret beføjelse, som fremgår af udvalgtes kommissorium. Referater foreligger i henhold til det i kommissoriet foreskrevne. Sygehuset har følgende råd, udvalg og mødefora Psykiatriens Kvalitetsråd Oversygeplejerskegruppe FMU fælles medarbejderudvalg Arbejdsmiljøudvalg Beredskabsudvalg Videns- og Kompetenceudviklingsrådet Forskningsstrategiråd Psykiatriens Lægemiddelkomite Det lokale lægelige videreuddannelsesråd Lægefagligt specialeråd psykiatri Lægefagligt specialeråd børne- og ungdomspsykiatri Klinisk Etisk Komite Afdelingsniveau Hver afdelingsledelse holder løbende møder om ledelses- og driftsmæssige forhold. Den enkelte afdelingsledelse tilrettelægger mødekadence og struktur. Referater lægges på intranettet.

20

21

22 22 SÅDAN BRUGES LEDELSESGRUNDLAGET Ledelsesgrundlaget er grundlag for ledelse i det daglige og er referenceramme i situationer eller ved drøftelser, hvor ledelse er på dagsordenen, både formelt og uformelt. Det kan være i forbindelse med rekruttering af nye ledere, omlægninger og sammenlægninger af afdelinger og funktioner.

23

24 PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK Teglgårdsparken Middelfart GRAFISK DESIGN : P19 TRYK : CLAUSENGRAFISK

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt

Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt 1) Formål At skabe klarhed over generelle ledelsesmæssige krav, kompetencer og forventninger til sygehusets ledere. 2.1) Fundamentet for ledelsesgrundlaget i Sygehus

Læs mere

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1 2013 Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt Udarbejdet: Strategi og Udvikling/Kommunikation 2013. Godkendt: Direktionen 10.2013. Revideres: 2014 2 3 EKSTERNE RAMMER FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Læs mere

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø Introduktion til MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø > 2 MED-systemet i Region Syddanmark består af 130 udvalg og 630 arbejdsmiljøgrupper MED samarbejdet I samarbejdet

Læs mere

indhold Mission, vision og værdier 8 Strategi 18 Fokusområder 24

indhold Mission, vision og værdier 8 Strategi 18 Fokusområder 24 Virksomhedsgrundlag 2011 2015 indhold Mission, vision og værdier 8 Strategi 18 Fokusområder 24 3 Forord De psykiatriske afdelinger og funktioner i Region Syddanmark er inden for de seneste år blevet samlet

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Administrationen udfører de vedtagne beslutninger og har ansvaret for at løse regionens opgaver inden for de politisk besluttede rammer.

Administrationen udfører de vedtagne beslutninger og har ansvaret for at løse regionens opgaver inden for de politisk besluttede rammer. Organisationsplan 1 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget for Region Sjællands virke... 3 1.1 Regionens hovedopgaver... 3 1.2 Vi er til for dig... 3 1.3 Grundlæggende organisatoriske principper... 4 2. Region

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Psykiatri og Social i Region Midtjylland (05.02.13)

Ledelsesgrundlag for Psykiatri og Social i Region Midtjylland (05.02.13) Ledelsesgrundlag for Psykiatri og Social i Region Midtjylland (05.02.13) Ledelse i Psykiatri og Social bygger overordnet set på Region Midtjyllands Ledelses- og Styringsgrundlag med vægt på decentralisering,

Læs mere

Ydre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 5. Indre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 7. Ledelsesgrundlag 8

Ydre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 5. Indre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 7. Ledelsesgrundlag 8 LEDELSESGRUNDLAG Sygehusledelsen, juli 2011 INDHOLD Ydre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 5 Indre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 7 Ledelsesgrundlag 8 Mødestruktur

Læs mere

MED-systemet i Region Syddanmark - medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø

MED-systemet i Region Syddanmark - medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø Introduktion til MED-systemet i Region Syddanmark - medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø regionsyddanmark.dk MED-systemet i Region Syddanmark omfatter mere end 325 udvalg med i alt næsten 3000

Læs mere

Ledelsesregulativ for Region Hovedstaden

Ledelsesregulativ for Region Hovedstaden Ledelsesregulativ for Region Hovedstaden 20. marts 2015 1. INDLEDNING... 3 2. OVERORDNET ADMINISTRATIV ORGANISERING... 4 2.1 Koncerndirektion... 4 2.2 Koncerncentre... 5 2.3 Hospitaler... 6 2.3.1 Hospitalsdirektioner...

Læs mere

9. januar 2008 Psykiatriens Sygehus i Region Syddanmark - forslag til psykiatriens fremtidige overordnede driftsorganisation

9. januar 2008 Psykiatriens Sygehus i Region Syddanmark - forslag til psykiatriens fremtidige overordnede driftsorganisation 9. januar 2008 Psykiatriens Sygehus i Region Syddanmark - forslag til psykiatriens fremtidige overordnede driftsorganisation Indledning På Regionsrådets møde d. 20. december 2007 vedtog Regionsrådet en

Læs mere

Psykologer i Psykiatrien i Region Syddanmark

Psykologer i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Psykiatri- og Socialstaben Udarbejdet af: Ulla Wernberg-Møller Afdeling: Psykiatri- og Socialstaben E-mail: Ulla.Wernberg-Moeller@rsyd.dk Journal nr.: Telefon: 7663 1483 Dato: foråret 2014 Temanotat

Læs mere

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 - en del af Aarhus Universitetshospital Psykiatri og Social Baggrund Direktionen i Region Midtjylland og psykiatri- og socialledelsen har besluttet at igangsætte

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

vi bygger på faglighed & fællesskab

vi bygger på faglighed & fællesskab Strategiske mål 2011 sygehus sønderjylland vi bygger på faglighed & fællesskab Sygehus Sønderjylland vil i alle sammenhænge levere kvalitet døgnet rundt. Sygehuset har derfor udarbejdet en strategiplan

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN

UDVIKLINGSPLAN SAMMENHÆNG, BEDRE BEHANDLING OG MERE SUNDHED FOR MENNESKER MED PSYKISK SYGDOM UDVIKLINGSPLAN 2018-2021 INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Rammer for udviklingsplanen................... 5 Udfordringer for psykiatrien

Læs mere

1 Indledning. 2 Shared care

1 Indledning. 2 Shared care 1 Indledning Anvendelsen af ny teknologi og samarbejde med praksissektoren er højt prioriterede udviklingsområder i Region Midtjyllands psykiatriplan. Regionsrådet nedsatte på den baggrund i februar 2008

Læs mere

God ledelse i Psykiatrien Region H

God ledelse i Psykiatrien Region H God ledelse i Psykiatrien Region H Forord Psykiatrien i Region H er en stor virksomhed, hvor 5.300 engagerede medarbejdere hver dag stræber efter at indfri en fælles ambition om at være førende i forskning

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet Koncern HR, Stab 21.05.13/PG Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet God ledelse er en forudsætning for et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen, som er karakteriseret ved høj

Læs mere

Stillings- og funktionsbeskrivelse for oversygeplejerske ved Regionspsykiatrien Vest

Stillings- og funktionsbeskrivelse for oversygeplejerske ved Regionspsykiatrien Vest Stillings- og funktionsbeskrivelse for oversygeplejerske ved Regionspsykiatrien Vest Navn: Afdeling Regionspsykiatrien Vest Afsnit Stilling Oversygeplejerske Organisatorisk placering Oversygeplejersken

Læs mere

1) Virksomhedsgrundlag

1) Virksomhedsgrundlag Sydvestjysk Sygehus - Tværgående Sydvestjysk Sygehus - 1 LEDELSE - 1.01 Virksomhedsgrundlag - Politikker og strategier Dokumentbrugere: SVS Læseadgang: Alle Tværgående Sydvestjysk Sygehus Udskrevet er

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Psykiatri- og socialområdet

Psykiatri- og socialområdet Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni 2013 Psykiatri- og socialområdet 1 v/psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen Psykiatri Ét sygehus med afdelinger og funktioner fordelt i Region Syddanmark

Læs mere

Stillings- og personprofil. Lægelig direktør. Sygehus Lillebælt Region Syddanmark. April 2015

Stillings- og personprofil. Lægelig direktør. Sygehus Lillebælt Region Syddanmark. April 2015 Stillings- og personprofil Lægelig direktør Sygehus Lillebælt Region Syddanmark April 2015 Arbejdsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Telefon: 76 63 10 00 Stilling

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Indledning Den lokale MED Aftale og Arbejdsmiljøaftalen fastsætter de overordnede rammer for arbejdsmiljøarbejdet i Aarhus Kommune, herunder at Fælles MED Udvalget

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson.

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson. 1 Kompetenceprofiler Sundhed og omsorg og Socialområdet handicap og psykiatri Kompetenceprofil Forord Skrives af relevant ledelsesperson. - Den færdige introducerede medarbejder - Opdelt i generel profil

Læs mere

Procesplan for revision af psykiatriplanen

Procesplan for revision af psykiatriplanen 12/12917 Notat Procesplan for revision af psykiatriplanen 2012 2013 På baggrund af behov for serviceeftersyn af Region Syddanmarks psykiatriplan Fremtidens psykiatriplan opstilles her procesplan. Forudsætninger

Læs mere

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET Institutlederen er instituttets øverste leder, hvis vigtigste opgave er at udøve et tydeligt og inspirerende lederskab, der sikrer og videreudvikler den højeste

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: Styrket sundhedsfagligrådgivning og lettere adgang til børneog ungdomspsykiatrisk udredning i Region Syddanmark. 2. Med udredningsretten og behandlingsgarantien

Læs mere

Administrerende sygehusdirektør

Administrerende sygehusdirektør Stillings- og personprofil Administrerende sygehusdirektør Sygehus Lillebælt Region Syddanmark Februar 2015 Arbejdsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Telefon: 76 63

Læs mere

Aalborg Kommunes Fælles Ledelsesgrundlag Januar 2009

Aalborg Kommunes Fælles Ledelsesgrundlag Januar 2009 Aalborg Kommunes Fælles Ledelsesgrundlag Januar 2009 2 Aalborg Kommunes Fælles Ledelsesgrundlag Kære leder i Aalborg Kommune Der skrives og tales meget om nutidige og fremtidige krav til god ledelse. Samfundsudviklingen

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik Maj 2008 Arbejdsmiljøpolitik for Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik i s arbejdsmiljøpolitik beskriver regionens fælles holdninger, værdier og handlinger på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

Klinikchef. Klinikchefen er garant for:

Klinikchef. Klinikchefen er garant for: Funktionsbeskrivelse Klinikchef Stillingsbetegnelse: Klinikchef Målsætning: Klinikchefen er øverste ansvarlig for klinikken, og er dermed ansvarlig for den samlede kvalitet og drift i klinikken. Klinikchefen

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen

Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen Jobbetegnelse Ledende overlæge/ledende bioanalytiker Sted Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Stillingsindehaver Ledende overlæge, Inge Panum Ledende bioanalytiker Organisatorisk

Læs mere

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis VISION FOR PRAKSISOMRÅDET God kvalitet i praksis 1 Forord Med denne vision sætter Region Sjælland gang i en proces, der skal udvikle praksisområdet de kommende år. REGION SJÆLLAND STYRKER PRAKSISOMRÅDET

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

20. december Side 1

20. december Side 1 20. december 2016 Hovedaftale vedrørende samarbejde om forskning, udvikling og uddannelse på sundhedsområdet mellem Region Midtjylland, VIA University College, VIA Sundhed og Aarhus Universitet, Health

Læs mere

Administrerende sygehusdirektør

Administrerende sygehusdirektør Stillings- og personprofil Administrerende sygehusdirektør Sygehus Lillebælt Region Syddanmark September 2018 Arbejdsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Telefon: 76

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Principper for rådgivningen via de tværfaglige specialeråd i Region Midtjylland

Principper for rådgivningen via de tværfaglige specialeråd i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Principper for rådgivningen via de tværfaglige specialeråd i Region Midtjylland Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk

Læs mere

Regeringens Handleplan for psykiatri: Ligeværd nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser

Regeringens Handleplan for psykiatri: Ligeværd nyt fokus for indsatsen for mennesker med psykiske lidelser Område: Psykiatri og Socialstaben Afdeling: Psykiatri og Socialstaben Journal nr.: 14/21285 Dato: 13. juni 2014 Udarbejdet af: Anita Lerche E mail: Anita.Lerche@rsyd.dk Telefon: 76631007 Notat Regeringens

Læs mere

ET SUNDHEDSVÆSEN MED PATIENTEN I FOKUS

ET SUNDHEDSVÆSEN MED PATIENTEN I FOKUS ET SUNDHEDSVÆSEN MED PATIENTEN I FOKUS DSR S ANBEFALINGER TIL DE FÆLLES AKUTMODTAGELSER DSR S ANBEFALINGER TIL DE FÆLLES AKUTMODTAGELSER De fælles akutmodtagelser (FAM erne) er etableret for at højne kvaliteten

Læs mere

Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

Notat. Struktur i forbindelse med sundhedsaftalerne og kommunesamarbejdet. Til: Sundhedsudvalgets møde d. 3. juni 2010

Notat. Struktur i forbindelse med sundhedsaftalerne og kommunesamarbejdet. Til: Sundhedsudvalgets møde d. 3. juni 2010 Notat Til: Sundhedsudvalgets møde d. 3. juni 2010 Vedrørende: Bilag: - Samarbejdsstruktur vedr. sundhedsaftalerne og kommunesamarbejdet Struktur i forbindelse med sundhedsaftalerne og kommunesamarbejdet

Læs mere

Indsatsområder på sundhedsområdet i 2018.

Indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. Indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. (20/12 2017 uj/ak) I forbindelse med vedtagelsen af en ny sundhedsplan for Region Syddanmark i efteråret 2017, er der udarbejdet et notat med indsatsområder for

Læs mere

Forslagsstiller Ændringsforslag Foreslået handling Administrationens bemærkninger 1. Jorun Bech (A) Side 19, 2. punkt om Sociale klausuler, 2.

Forslagsstiller Ændringsforslag Foreslået handling Administrationens bemærkninger 1. Jorun Bech (A) Side 19, 2. punkt om Sociale klausuler, 2. Ændringsforslag til Regionsrådets strategi 2018-2021 (version af 9. april 2018) Forslagsstiller Ændringsforslag Foreslået handling Administrationens bemærkninger 1. Jorun Bech (A) Side 19, 2. punkt om

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/3359 Dato: 16. februar 2012 Udarbejdet af: Anja Stentoft Reilev E mail: Anja.Stentoft.Reilevn@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 5146 9456 Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet

Læs mere

Psykiatri- og Socialudvalget

Psykiatri- og Socialudvalget Psykiatri- og Socialudvalget 20. NOVEMBER 2018: Oplæg ved Charlotte R. Josefsen og Torben Kyed Larsen Regeringens psykiatriplan det aktuelle politiske og faglige grundlag for psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget

Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Et stærkt fag i udvikling Layout: Dansk Sygeplejeråd 12-28 Foto: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd december 2014. Alle

Læs mere

Mission - Vision ( Strategispor og strategiske indsatser )

Mission - Vision ( Strategispor og strategiske indsatser ) Mission - Vision 2019 ( Strategispor og strategiske indsatser ) VISION Hjertesygdomme 2019 Vi vil i vores tværfaglige samarbejde med patienten i centrum være kendt for, til enhver tid at stræbe imod at

Læs mere

Arbejdsmiljø politik og drøftelse

Arbejdsmiljø politik og drøftelse Arbejdsmiljø politik og drøftelse Camilla Skytte Behrendsen og Niels Jørgen Rønje HR Personaleudvikling Arbejdsmiljø og trivsel team 23.feb. 2016 Arbejdsmiljø og trivsel team, der bl.a. arbejder med at

Læs mere

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 75 BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Indledning Til brug for de regioner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse og

Læs mere

Politik for grunduddannelse på Aarhus Universitetshospital

Politik for grunduddannelse på Aarhus Universitetshospital Politik for grunduddannelse på Aarhus Universitetshospital Aarhus Universitetshospital Uddannelsesrådet Indholdsfortegnelse Politik for grunduddannelsesområdet Aarhus Universitetshospital... 1 Formål med

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland Kommunalbestyrelsen Horsens kommune Regionsrådet Region Midtjylland modtog den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Midtjylland og

Læs mere

Vores sundhedsaftale. 1. udkast

Vores sundhedsaftale. 1. udkast Vores sundhedsaftale 1. udkast Disposition 1. Forord 2. Vores udfordringer 3. Vores fælles visioner - Mere sammenhæng i borgerens forløb - Mere lighed i sundhed - Mere samspil med borgeren - Mere sundhed

Læs mere

Strategi for udvikling af sygeplejen. på Sygehus Thy-Mors

Strategi for udvikling af sygeplejen. på Sygehus Thy-Mors Strategi for udvikling af sygeplejen på Sygehus Thy-Mors 2 Indledning Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Strategi for udvikling af sygeplejen på Sygehus Thy-Mors... 4 At udføre sygepleje... 4 At lede

Læs mere

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland FORORD... 3 BAGGRUNDEN FOR STRATEGI FOR SYGEPLEJEN I PSYKIATRIEN I REGION NORDJYLLAND... 4 Nationale og regionale politiske strategier

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

KVALITET FØRST Patientsikkerhed og patientinddragelse Effektivitet og lighed i behandlingen - en kvalitetspolitik

KVALITET FØRST Patientsikkerhed og patientinddragelse Effektivitet og lighed i behandlingen - en kvalitetspolitik Region Hovedstaden KVALITET FØRST Patientsikkerhed og patientinddragelse Effektivitet og lighed i behandlingen - en kvalitetspolitik Region Hovedstaden kvalitetspolitik - 1 Hvorfor en kvalitetspolitik?

Læs mere

Koncept for Ambulant psykiatri

Koncept for Ambulant psykiatri Koncept for Ambulant psykiatri Psykiatrien i Region Syddanmark 1. version 2015 Indholdsfortegnelse Forord Indledning.. s. 4 Del 1: Indsatser for udvikling af fremtidens ambulante psykiatri 1.1 Sammenhæng

Læs mere

Koncernledelsen, bestående af direktionen, afdelings- og stabschefer, medvirker til at skabe tværgående sammenhæng i organisationen.

Koncernledelsen, bestående af direktionen, afdelings- og stabschefer, medvirker til at skabe tværgående sammenhæng i organisationen. Notat vedr. administrativ hovedstruktur i Silkeborg Kommune Indhold Den administrative hovedstruktur 1. Direktionen 2. Koncernledelsen 3. Direktører 4. Afdelings- / stabschefer Den administrative hovedstruktur

Læs mere

Ældre & Rehabilitering

Ældre & Rehabilitering Stillingsbeskrivelse Faglig leder med speciale i planlægning i i Ishøj Kommune Ishøj Hjemmepleje er en enhed med ca. 100 medarbejdere og 4 ledere. Vi yder sygepleje til ca. 300 borgere samt personlig og

Læs mere

Psykiatri GOD LEDELSE. i Region Hovedstadens Psykiatri

Psykiatri GOD LEDELSE. i Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatri GOD LEDELSE i Region Hovedstadens Psykiatri FORORD Region Hovedstadens Psykiatri er en stor virksomhed, hvor 5.100 engagerede medarbejdere hver dag stræber efter at indfri en fælles ambition

Læs mere

Ny organisering i Regionshuset

Ny organisering i Regionshuset Ny organisering i Regionshuset Organisationsdiagram for den nye organisation - foreløbig overordnet illustration af Region Syddanmarks organisation Regionsråd Regionsdirektør Koncerndirektør Drift og Økonomi

Læs mere

Hjertesygdomme. Mission - Vision ( Strategispor og strategiske indsatser )

Hjertesygdomme. Mission - Vision ( Strategispor og strategiske indsatser ) Hjertesygdomme Mission - Vision 2018 ( Strategispor og strategiske indsatser ) VISION Hjertesygdomme 2018 Vi vil med vores dreamteam og patienten i centrum være kendt for, til enhver tid, at være den

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016)

Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016) Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016) Dette dokument definerer de generelle rammer i relation til roller og ansvar for de forskellige ledelsesniveauer og ledelsesfora.

Læs mere

Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018.

Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. (31/10 2017 uj/ak) I forbindelse med vedtagelsen af en ny sundhedsplan for i efteråret 2017, er der udarbejdet et notat med forslag til indsatsområder

Læs mere

Dato: 30. januar Brevid:

Dato: 30. januar Brevid: Dato: 30. januar 2018 Brevid: 3484099 Opsamling af hidtidige drøftelser omkring Regionsrådets strategi 2018-2021 1. Strategiens formål Strategiens formål vil omfatte: De områder, hvor der er brug for en

Læs mere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Notat Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Overordnede forventninger Lederen skal se sig selv som en del af en helhed, der omfatter det lokale område, og hele Århus Kommune. Lederrollen tager

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Stillings- og funktionsbeskrivelse for ledende terapeut ved Terapiafdelingen

Stillings- og funktionsbeskrivelse for ledende terapeut ved Terapiafdelingen Marts 2008 Stillings- og funktionsbeskrivelse for ledende terapeut ved Terapiafdelingen Organisation: Afdeling: Terapiafdelingen Stilling: Ledende terapeut Udpeges af: Afdelingsledelsen Refererer til:

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal instruks for Standard 2.1 Kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal instruks for Standard 2.1 Kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Lokal instruks for Standard 2.1 Kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner i fællesskab. Alle

Læs mere

Job- og kravprofil. Medicoteknisk chef Region Syddanmark

Job- og kravprofil. Medicoteknisk chef Region Syddanmark Job- og kravprofil Medicoteknisk chef Region Syddanmark Februar 2019 Arbejdsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Telefon: 76 63 10 00 Stilling Medicoteknisk chef Refererer

Læs mere

Ledelse. i Odense Kommune

Ledelse. i Odense Kommune Ledelse i Odense Kommune 9 1 Ledelsesgrundlag i Odense Kommune I Odense Kommunes arbejde med at sikre gode serviceløsninger for borgere og virksomheder og skabe den nødvendige dynamik i udviklingen af

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Svendborg Erhvervsskole. Version 15

Ledelsesgrundlag. Svendborg Erhvervsskole. Version 15 Ledelsesgrundlag Svendborg Erhvervsskole Version 15 Indholdsfortegnelse 1. Formål og baggrund... 3 2. Skolens værdier... 3 3. Kodeks for strategisk dialogforums arbejde... 4 Ejerskab:... 4 Dialog:... 5

Læs mere

ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET

ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Grafisk tilrettelægning: Dansk Sygeplejeråd Forsidefoto:

Læs mere

Ledelse i. Region Midtjylland. Overordnede stillingsbeskrivelser for ledere på hospitaler og psykiatri- og socialområdet. Region Midtjylland

Ledelse i. Region Midtjylland. Overordnede stillingsbeskrivelser for ledere på hospitaler og psykiatri- og socialområdet. Region Midtjylland Ledelse i Region Midtjylland Overordnede stillingsbeskrivelser for ledere på hospitaler og psykiatri- og socialområdet Region Midtjylland September 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Forord...4

Læs mere

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland.

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland. Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Ledelses- og Styringsgrundlag Opdateret via proces i 2012-2013 hvor blandt andre koncernledelsen og MEDsystemet har været inddraget

Læs mere

Overordnet personalepolitik for Ikast-Brande Kommune

Overordnet personalepolitik for Ikast-Brande Kommune Overordnet personalepolitik for Ikast-Brande Kommune Indledning...1 Formål...2 Arbejdsmiljø...2 Ledelse...3 Rekruttering...3 Mangfoldighed og ligestilling...3 Introduktion...3 Fastholdelse...4 Kompetenceudvikling

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Alternativt forslag til Psykiatriplan 2015-2020 vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Psykiatriledelsen Baggrund I høringsudgaven til psykiatriplan 2015-2020 indgår der et forslag

Læs mere

Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni Sundhedsområdet. v/sundhedsdirektør Jens Elkjær

Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni Sundhedsområdet. v/sundhedsdirektør Jens Elkjær Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni 2013 Sundhedsområdet v/sundhedsdirektør Jens Elkjær Disposition: Præsentation af sundhedsvæsenet Vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Struktur og rammer

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

Børn & Unges leadership pipeline. Direktør

Børn & Unges leadership pipeline. Direktør Forvaltningschef Leder af ledere - skoleleder, DT-leder, FU-leder Børn & Unges leadership pipeline Direktør Leder af ledere - områdechef, FU-chef Leder af medarbejder Medarbejder Niveau 1: Direktør Arbejde

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten MODEL FOR VÆRDIBASERET SUNDHED I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været styret og afregnet med takststyring. Det har blandt andet

Læs mere

Indsæt Billede Fra fil her

Indsæt Billede Fra fil her Indsæt Billede Fra fil her Indsæt Billede Fra fil her Udfordringer for fremtidens sundhedsvæsen Enhedschef Jean Hald Jensen Det Borgernære Sundhedsvæsen 1. December 2011 Sundhed og sygdom Sundhed spiller

Læs mere

Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland

Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Patient- og pårørendeinddragelse er vigtigt, når der tales om udvikling af sundhedsvæsenet. Vi ved nemlig, at inddragelse af patienter

Læs mere

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Version 1, August 2011 Aarhus Universitetshospital Organisation af patientsikkerhedsarbejdet Patientsikkerhedsarbejdet

Læs mere

Mission Værdier Visioner

Mission Værdier Visioner Mission Værdier Visioner 2 MISSION VÆRDIER VISIONER Udgivet af: Psykiatrien i Region Nordjylland, juni 2009 Illustrationer: Marianne Lipschitz Jørgensen Layout/Tryk: PrinfoAalborg/Vester Kopi 3 INDHOLD

Læs mere