Sunde sikre indkøb. i rengøringsvirksomheder. En indføring i arbejdsmiljørigtige indkøb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sunde sikre indkøb. i rengøringsvirksomheder. En indføring i arbejdsmiljørigtige indkøb"

Transkript

1 Sunde sikre indkøb i rengøringsvirksomheder En indføring i arbejdsmiljørigtige indkøb

2 En indføring i arbejdsmiljørigtige indkøb i rengøringsvirksomheder. Sunde sikre indkøb

3 Branchearbejdsmiljørådet for Service og Tjenesteydelser: Fællessekretariatet H. C. Andersens Boulevard København V Tlf Fax: Arbejdsgiversekretariatet H. C. Andersens Boulevard København V Tlf Fax: Andre adresser: Arbejdstilsynet Postboks København C Tlf.: Fax: Publikationen kan bestilles hjem via eller hentes digitalt på 1. oplag 2010 ISBN Varenr: Sekretariatet for ledere Vermlandsgade København S Tlf: Fax: Arbejdstagersekretariatet H. C. Andersens Boulevard 38, 2. sal 1553 København V Tlf: Fax: Videncenter for Arbejdsmiljø Lersø Parkallé København Ø Tlf.: Hvorfor Hvorfor er indkøbene vigtige for arbejdsmiljøet?... 1 Hvad er ellers vigtigt for arbejdsmiljøet?... 2 Hvordan Hvordan kommer vi bedst i gang?... 3 Hvad er en arbejdsmiljørigtig indkøbspolitik?... 4 Hvilke krav bør vi stille til vores leverandør?... 5 Hvem skal vi involvere i udvælgelsen af produkter?... 7 Hvorfor skal vi teste de produkter vi kunne tænke os at bruge?... 8 Rengøringsmidler Hvordan udvælger vi de rigtige rengøringsmidler?... 9 Hvorfor skal vi have en fælles indkøbsliste?...11 Hvad skal vi så vidt muligt undgå?...12 Redskaber og maskiner Hvordan udvælger vi de rigtige redskaber og maskiner?...13 Hvad skal vi være særligt opmærksomme på ved udvælgelsen?...15 Vigtigt for: Mopper...16 Vigtigt for: Støvsugere...16 Vigtigt for: Rengøringsvogne...17 Vigtigt for: Maskiner...18 Indhold:

4 Der er især fire forhold, som kan true helbredet inden for rengøring: Forkerte arbejdsstillinger Tungt fysisk arbejde Ensidigt gentaget arbejdet Direkte hudkontakt med vand og rengøringsmidler. Hvorfor Det er jeres ansvar som rengøringsvirksomhed at sikre, at jeres medarbejdere: kan udføre deres arbejde på en ergonomisk rigtig måde har minimalt tungt fysisk arbejde har tilstrækkelig variation i arbejdet og ikke har direkte hudkontakt med vand og rengøringsmidler. Hvorfor Det kan jeres valg af rengøringsmidler, redskaber og maskiner være med til. Hvorfor er indkøbene vigtige for arbejdsmiljøet? 1.

5 Der er især fire forhold, som kan true helbredet inden for rengøring: forkerte arbejdsstillinger tungt fysisk arbejde ensidigt gentaget arbejde direkte hudkontakt med vand og rengøringsmidler. Det er jeres ansvar som rengøringsvirksomhed at sikre, at jeres medarbejdere: Hvorfor Hvorfor er indkøbene vigtige for arbejdsmiljøet? Hvorfor kan udføre deres arbejde på en ergonomisk rigtig måde har minimalt tungt fysisk arbejde har tilstrækkelig variation i arbejdet, og ikke har direkte hudkontakt med vand og rengøringsmidler. Det kan jeres valg af rengøringsmidler, redskaber og maskiner være med til. 1.

6 Som virksomhed er det jeres pligt at følge med i den teknologiske udvikling og sørge for, at I til hver en tid bruger de metoder og produkter, som sikrer jeres medarbejdere bedst. Sagt lidt enkelt: Det der var godt nok for fem år siden, er muligvis ikke godt nok længere. Hvordan Hvad er ellers vigtigt for arbejdsmiljøet? At købe rigtigt ind er selvfølgelig ikke nok. Et sundt og sikkert arbejdsmiljø afhænger af mange forhold: forholdene på arbejdsstedet, hvor I skal gøre rent tilrettelæggelsen af medarbejdernes arbejde uddannelsen og træningen af jeres medarbejdere valg af rengøringsmidler, -redskaber og -maskiner medarbejdernes holdninger/arbejdskultur. Som virksomhed skal I sikre, at alle disse forhold er i orden og lever op til kravene i Arbejdsmiljøloven. Forholdene hænger selvfølgelig sammen, og I er nødt til at have dem alle med i betragtning, når I køber ind. Det er ikke nok at købe en ergonomisk moppe. Den skal også passe til forholdene på arbejdsstedet, arbejdet skal være tilrettelagt derefter, medarbejderne skal vide, hvordan man bruger den og de skal forstå, hvor vigtigt det er, at de i den forbindelse passer på sig selv. Hvordan Hvordan kommer vi bedst i gang? 2. 3.

7 Som virksomhed er det jeres pligt at følge med i den teknologiske udvikling og sørge for, at I til hver en tid bruger de metoder og produkter, som sikrer jeres medarbejdere bedst. Sagt lidt enkelt: Det der var godt nok for fem år siden, er muligvis ikke godt nok længere. Hvordan Hvad er ellers vigtigt for arbejdsmiljøet? At købe rigtigt ind er selvfølgelig ikke nok. Et sundt og sikkert arbejdsmiljø afhænger af mange forhold: Forholdene på arbejdsstedet, hvor I skal gøre rent Tilrettelæggelsen af medarbejdernes arbejde Uddannelsen og træningen af jeres medarbejdere Valg af rengøringsmidler, -redskaber og -maskiner Medarbejdernes holdninger/arbejdskultur. Som virksomhed skal I sikre, at alle disse forhold er i orden og lever op til kravene i Arbejdsmiljøloven. Forholdene hænger selvfølgelig sammen, og I er nødt til at have dem alle med i betragtning, når I køber ind. Det er ikke nok at købe en ergonomisk mobbe. Den skal også passe til forholdene på arbejdsstedet, arbejdet skal være tilrettelagt derefter, medarbejderne skal vide, hvordan man bruger den og de skal forstå, hvor vigtigt det er, at de i den forbindelse passer på sig selv. Hvordan Hvordan kommer vi bedst igang? 2. 3.

8 Nogle af Danmarks mest succesfulde rengøringsvirksomheder har allerede gjort arbejdsmiljø til en fast del af deres indkøbsprocedure. De giver følgende syv råd for at komme godt i gang: 1. Indfør en arbejdsmiljørigtig indkøbspolitik. 2. Find en god, troværdig leverandør. Det er en rigtig god idé at drøfte indkøbspolitikken med medarbejderne, inden den vedtages. På den måde sikrer I jer, at punkterne er relevante og kan bruges i dagligdagen. En arbejdsmiljøpolitik må selvfølelig ikke gå op i lutter principerklæringer og flotte ord. Den bør tværtimod indeholde en konkret angivelse af, hvordan I i praksis vil gribe opgaven an. Hvordan 3. Inddrag medarbejderne i udvælgelsen af produkter. 4. Test, sammenlign, diskuter og vælg ud. 5. Udarbejd en fælles indkøbsliste for rengøringsmidler. 6. Kør indkøbspolitikken ind i de daglige rutiner. 7. Følg op med uddannelse og træning. Hvad er en arbejdsmiljørigtig indkøbspolitik? En arbejdsmiljørigtig indkøbspolitik er en beslutning i ledelsen om at sikre, at jeres indkøb af rengøringsmidler, redskaber og maskiner lever op til lovgivningens krav om et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Beslutningen behøver ikke at være skrevet ned, men det kan være god idé at gøre det eventuelt i forbindelse med, at I formulerer en politik for jeres arbejdsmiljø i det hele taget. Hvilke krav bør vi stille til vores leverandør? Jeres leverandør har ikke blot pligt til at sikre, at de produkter, I køber er lovlige. Leverandøren har også pligt til at forsyne jer med en god og fyldestgørende brugsvejledning eller betjeningsvejledning. I bør desuden kræve, at jeres leverandør følger med i den teknologiske udvikling og kan rådgive omkring, hvilke rengøringsmidler, redskaber og maskiner I bør købe for at sikre medarbejdernes sikkerhed og sundhed bedst muligt. Dette fritager jer selvfølgelig ikke fra jeres eget ansvar, men vil hjælpe jer med hurtigere at finde frem til de rigtige produkter. En god leverandør kan også tilbyde træning og kurser, og således hjælpe jer med at sikre at de produkter I køber, nu også bliver brugt rigtigt

9 Hvordan kommer vi bedst i gang? Hvem skal vi involvere i udvælgelsen af produkter? Som virksomhed er det jeres pligt at inddrage sikkerhedsorganisationen i valg af metoder og produkter i hvert fald, hvis I har over 10 ansatte. Det er dog en god idé ikke blot at inddrage sikkerhedsorganisationen, men skabe en dialog om valg af metoder og produkter med alle medarbejderne. Det kan f.eks. ske gennem jeres inspektører eller arbejdsledere, som har den daglige kontakt med medarbejderne ude på arbejdsstederne. Dialogen med medarbejderne er vigtig af to grunde: Medarbejderne har en masse relevante erfaringer, som I kan trække på, og det er medarbejderne som i sidste ende skal anvende de produkter, I køber ind. Hvis de ikke bakker op om jeres indkøbspolitik, bliver den aldrig nogen succes

10 Hvorfor skal vi teste de produkter, vi kunne tænke os at bruge? I har selv ansvaret for, at de produkter I køber, lever op til kravene i Arbejdsmiljøloven. Det er derfor ikke nok, at jeres leverandør kan anbefale produkterne, eller at de er sikkerhedsmæssigt godkendte, CE-mærkede eller svanemærkede. Det er en god idé at prøvekøre de rengøringsmidler, redskaber og maskiner, I kunne tænke jer at bruge i lille skala først, f.eks. over en periode på tre måneder. På den måde får I også medarbejderne involveret i udvælgelsen. Rengøringsmidler Hvordan vælger vi de rigtige rengøringsmidler? 8. 9.

11 Hvorfor skal vi teste de produkter, vi kunne tænke os at bruge? I har selv ansvaret for, at de produkter I køber, lever op til kravene i Arbejdsmiljøloven. Det er derfor ikke nok, at jeres leverandør kan anbefale produkterne, eller at er de sikkerhedsmæssigt godkendte, CEmærkede eller svanemærkede. Rengøringsmidler Det er en god idé at prøvekøre de rengøringsmidler, redskaber og maskiner, I kunne tænke jer at bruge i lille skala først, f.eks. over en periode på tre måneder. På den måde får I også medarbejderne involveret i udvælgelsen. Hvordan vælger vi de rigtige rengøringsmidler? Rengøringsmidler 8. 9.

12 Der er 9 grundregler, som det er en god idé at følge ved indkøb af rengøringsmidler: 1. Hav som udgangspunkt så få produkter som muligt. Det meste rengøring kan klares med 4-5 produkter. 2. Brug rengøringsmidler med så få indholdsstoffer som muligt. Rengøringsmidler 3. Brug kun rengøringsmidler med en god og tydelig varedeklaration. 4. Brug kun rengøringsmidler, der kommer med en god og fyldestgørende brugsanvisning. 5. Brug så vidt muligt rengøringsmidler i en form, der sikrer rigtig dosering. 6. Tjek i brugsanvisningen om rengøringsmidlerne har sundhedsfarlige egenskaber. 7. Erstat altid de rengøringsmidler, der er farlige med nogle, der er mindre farlige, når der er mulighed for det (kaldes også for substitutionsprincippet ). 8. Undersøg, om I ved at gå over til andre rengøringsmetoder, f.eks. brug af fiberklude eller imprægnerede engangsklude, kan bruge færre rengøringsmidler. 9. Lav en fælles indkøbsliste med de rengøringsmidler, I kan stå inde for (en såkaldt positivliste ). Hvorfor skal vi have en fælles indkøbsliste? Mange steder kan hver enkelt inspektør/arbejdsleder selv bestemme, hvilke rengøringsmidler, der skal købes ind. Resultatet er ofte kaos og et meget svingende arbejdsmiljø. Ved at have en fælles indkøbsliste, som alle er forpligtet til at bruge, kommer der orden i kaos, og I kan sikre jer, at de produkter, I bruger, lever op til jeres og lovens krav

13 Hvad skal vi så vidt muligt undgå? Undgå rengøringsmidler tilsat farvestoffer eller parfume. De kan fremkalde kronisk allergi. Undgå rengøringsmidler med organiske opløsningsmidler som f.eks. alkoholer (husholdningssprit m.m.) og glykoler. Undgå såkaldte KRAN-stoffer, det vil sige stoffer, som kan fremkalde kræft, skade evnen til at få sunde børn, fremkalde allergi eller forgifte hjernen og nerverne. Dette gælder blandet andet EDTA, NTA og fosfonater. Redskaber og maskiner Hvordan udvælger vi de rigtige redskaber og maskiner? Redskaber og maskiner Undgå rengøringsmidler som bliver sprayet eller forstøvet. De kan gå ind i luftvejene

14 Hvad skal vi så vidt muligt undgå? Undgå rengøringsmidler tilsat farvestoffer eller parfume. De kan fremkalde kronisk allergi. Undgå rengøringsmidler med organiske opløsningsmidler som f.eks alkoholer (husholdningssprit m.m.) og glykoler. Redskaber Redskaber og maskiner Undgå såkaldte KRAN-stoffer, det vil sige stoffer som kan fremkalde kræft, skade evnen til at få sunde børn, fremkalde allergi eller forgifte hjernen og nerverne. Dette gælder blandet andet EDTA, NTA og fosfonater. Undgå rengøringsmidler som bliver sprayet eller forstøvet. De kan gå ind i luftvejene. og maskiner Hvordan udvælger vi de rigtige redskaber og maskiner?

15 Der er 7 grundregler, som det er en god idé at følge ved køb af redskaber og maskiner: 1. Køb altid de redskaber og maskiner som belaster kroppen mindst. 2. Tag altid højde for, hvordan hvert enkelt arbejdssted er indrettet, og hvad der er af arbejdsopgaver, ved valg af redskaber og maskiner. Redskaber og maskiner 3. Følg med i den tekniske udvikling og udskift løbende jeres redskaber og maskiner med dem, der belaster kroppen mindst. 4. Køb kun redskaber og maskiner, der opfylder Arbejdsmiljølovens krav til ergonomi og sikkerhed. 5. Anvend altid maskiner, når der er mulighed for det. Det mindsker belastningen ved både tungt og ensidigt gentaget arbejde. 6. Når I ikke kan bruge maskiner, så vælg de redskaber og metoder til rengøring, som belaster kroppen mindst. 7. Vælg kun redskaber og maskiner, der kommer med en god og fyldestgørende brugsanvisning. Hvad skal vi være særligt opmærksomme på ved udvælgelsen? Her er nogle af de ting, I skal være særligt opmærksomme på, når I vurderer rengøringsvogne, mopper, støvsugere og maskiner

16 Vigtigt for: Mopper Moppeskafter: Moppeskafter bør hurtigt og nemt kunne indstilles i længden (min cm). Tykkelsen bør være på 3-4 cm, og de bør være lavet af et materiale, så de hverken føles kolde eller glatte. Skafterne bør være forsynede med en stor, kugleformet knop for enden og også gerne med en manchet, som kan yde hænderne støtte. Endelig kan et knækled på skafterne hjælpe rengøringsassistenterne med at komme ind under borde, stole og reoler uden at bukke sig. Moppefremførere: Vælg moppefremførere i den rigtige størrelse. Ved brug af 8-tals metoden eller ved rengøring af trange arealer eller ru gulve, bør moppefremføreren ikke være bredere end 60 cm. Ved store brede arealer vil det imidlertid lette arbejdet med en bred moppefremfører, f.eks. på 120 cm, som rengøringsassistenterne kan skubbe foran kroppen, mens de går. Vigtigt for: Støvsugere Støvsugerrøret: Længden på støvsugerrøret bør kunne indstilles, så det passer til medarbejderens højde. Hjulene: Hjulene bør være store og letløbende, og der bør også være hjul på mundstykket. Sugeevne og ledning: Støvsugerens sugeevne bør selvfølgelig kunne justeres efter behov, og ledningen til støvsugeren rulles sammen automatisk. Vigtigt for: Rengøringsvogne Håndtag: Højden på håndtagene bør kunne justeres, så de passer til medarbejdernes højde. De skal som minimum kunne justeres til mellem 85 og 130 cm. Håndtagene bør have en diameter på 3-4 cm, må ikke indeholde nikkel og skal være lavet i materiale, der ikke føles koldt. Hjul: Hjulene bør være store og have en diameter på mindst 10 cm. Hjulene bør kunne dreje, og mindst ét af hjulene bør kunne låses, så vognen ikke triller. Skal vognen bruges på noprede gulve, bør hjulene ikke have faste ringe, men luftfyldte dæk. Indretning: Vognen må ikke være unødigt stor, men skal passe til de rengøringsmetoder, I anvender. De redskaber som jeres medarbejdere bruger hyppigt, bør alle kunne sættes i vognen, så assistenterne hverken skal bukke sig eller række op efter dem. Spande og kurve bør desuden kunne placeres skråt, så de er nemme at komme til Hvordan udvælger vi de rigtige redskaber og maskiner? Redskaber og maskiner

17 Vigtigt for: Maskiner Køreegenskaber: Maskinen bør være let at køre og styre, og den skal være stabilt konstrueret, så den ikke vælter under betjening. Det er en fordel, at der er træk på hjul eller børster, så maskinen bliver let at gå med. Styrehåndtag: Styrehåndtaget bør kunne indstilles, så det passer til rengøringsassistentens egen højde. Den skal minimum være på cm. Styrehåndtaget bør desuden være mindst 45 cm bredt, 3-4 cm tykt og behageligt at holde på. Endelig bør styrehåndtaget sidde, så man kan gå bekvemt uden at støde benene mod maskinen. Instrumenter, knapper og håndtag: Kontrolinstrumenterne bør være nemme at aflæse og forstå, og gashåndtaget være ergonomisk udformet og sidde et sted, som er let at nå og betjene. Det gælder også maskinens øvrige knapper og håndtag. Gashåndtaget skal desuden være udstyret med dødemandsbetjening, så maskinen automatisk stopper, når man slipper håndtaget. Førerplads: På store maskiner med sæde til føreren skal det være nemt at stige af og på. Sædet skal kunne indstilles i forhold til pedaler og rat, og polstringen være lavet i et materiale der tillader huden at ånde. Førerpladsen som helhed skal give føreren god bevægelsesmulighed og må ikke lede til fastlåste arbejdsstillinger. Støj og vibrationer: Maskinen skal afgive så lidt støj som muligt og vibrationsniveauet være lavt. Alle bevægelige dele i maskinen skal være afskærmede, så føreren ikke risikerer at få klemt hænder eller fødder. Opladning: Batteridrevne maskiner bør være nemme at lade op. Der bør være let adgang til opladningspladsen, og batteritid og opladningstid passe til den måde arbejdet udføres på. Vær opmærksom på, at der kan gøre sig særlige krav gældende til opladningsrummet. Ledninger: Vælger I maskiner med ledning, bør I sikre jer, at ledningen er lang nok, og at der er stikkontakter nok på arbejdsstedet. Kemikalier: Dosering af rengøringsmiddel skal kunne ske, uden at det kommer i kontakt med huden eller den luft, der indåndes. Støv, gasser og aerosoler skal desuden opsamles så effektivt, at føreren ikke bliver påvirket. Vand og rengøring: Påfyldning og tømning af vand bør kunne ske ved hjælp af slange, og det bør være let at rengøre maskinen. Det bør blandt andet være nemt at få rondeller og børster af og på. Redskaber og maskiner

18 i indkøbsprocessen og ikke mindst, hvilke krav I bør stille til rengøringsmidler, redskaber, maskiner og leverandør. I denne publikation kan I læse, hvordan I sammen med medarbejdere og sikkerhedsorganisation får indtænkt arbejdsmiljøet hurtigere og bedre arbejde og færre klager og større tilfredshed hos kunderne. mindre sygefravær blandt medarbejderne mindre udskiftning af medarbejdere Ved at indtænke arbejdsmiljøet i jeres indkøb vil I komme til at opleve en god afsmittende effekt på hele jeres forretning i form af: de mest effektive. og maskiner. Det viser erfaringerne fra de virksomheder i rengøringsbranchen, vi har talt med. De sunde og sikre produkter er Det er en god forretning at leve op til lovens krav om et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Også når I køber rengøringsmidler, redskaber 20.

19 Det er en god forretning at leve op til lovens krav om et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Også når I køber rengøringsmidler, redskaber og maskiner. Det viser erfaringerne fra de virksomheder i rengøringsbranchen, vi har talt med. De sunde og sikre produkter er de mest effektive. Ved at indtænke arbejdsmiljøet i jeres indkøb vil I komme til at opleve en god afsmittende effekt på hele jeres forretning i form af: mindre sygefravær blandt medarbejderne mindre udskiftning af medarbejdere hurtigere og bedre arbejde og færre klager og større tilfredshed hos kunderne. I denne publikation kan I læse, hvordan I sammen med medarbejdere og sikkerhedsorganisation får indtænkt arbejdsmiljøet i indkøbsprocessen og ikke mindst, hvilke krav I bør stille til rengøringsmidler, redskaber, maskiner og leverandør. TabulaRasa.biz

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord ADRESSER OG TELEFONNUMRE Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V www.bfa5.dk Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade 4 1790 København

Læs mere

Rengøring. APV-spørgeskema

Rengøring. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema Rengøring Virksomhed: Afdeling: Dato: 29-10-2010 09:46 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur 1.02. Trækgener 1.03. Luftkvalitet (f.eks. støv, lugt, tobaksrøg, dampe, fugt)

Læs mere

Check på rengøringsvogne og -maskiner

Check på rengøringsvogne og -maskiner 1 af 12 01-12-2014 15:33 Check på rengøringsvogne og -maskiner OBS: Henvisningerne i den elektroniske udgave af publikationen er opdateret i forhold til den trykte udgave. RENE LINJER I ARBEJDSMILJØET

Læs mere

DIT HJEM MIT ARBEJDE Rengøring og anden service i private hjem

DIT HJEM MIT ARBEJDE Rengøring og anden service i private hjem DIT HJEM MIT ARBEJDE Rengøring og anden service i private hjem Kontaktperson og stempel Her følger de 11 områder, vi skal have talt om og aftalt, inden vi går i gang med arbejdet i dit hjem. DIT HJEM -

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

2014 Rengøring. APV-spørgeskema

2014 Rengøring. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Rengøring Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 12:53 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener 1.03. Luftkvalitet (f.eks. støv, lugt,

Læs mere

Branchevejledning om. unge under 18 år. i hotel- og restaurationsbranchen

Branchevejledning om. unge under 18 år. i hotel- og restaurationsbranchen Branchevejledning om unge under 18 år i hotel- og restaurationsbranchen 1 Indledning Hotel- og restaurationsbranchen er en af de brancher, hvor mange unge under 18 år har fritidsjob. Når der er unge ansatte,

Læs mere

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen Du bør tænke på dit eget arbejdsmiljø, og hvordan du kan tage vare på dig selv i dagligdagen. Uanset om du er nyansat eller har været kasseassistent i længere tid, er det altid en god idé med jævne mellemrum

Læs mere

Arbejdsmiljøledelse hvad er det?

Arbejdsmiljøledelse hvad er det? Arbejdsmiljøledelse hvad er det? Arbejdsmiljøledelse beskriver de aftaler, I har indgået for at sikre et godt arbejdsmiljø. På samme måde som I aftaler at spille efter de samme regler på en fodboldbane.

Læs mere

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN TRIN 1 Er du klar til at stige op? Det handler om ikke at falde ned. Det første trin er derfor at sikre, at din stige er i orden, inden du kravler op. Er stigen

Læs mere

Vejledning om. Ergonomi og rengøring

Vejledning om. Ergonomi og rengøring Vejledning om Ergonomi og rengøring Indholdsfortegnelse Forord... 1 Indledning... 2 Tilrettelæggelse af rengøringsarbejde... 3 God oplæring og instruktion... 3 Godt samarbejde mellem virksomheder... 4

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

God ergonomi i rengøringsarbejdet

God ergonomi i rengøringsarbejdet TUP14 motivation og læringsudbytte God ergonomi i rengøringsarbejdet FOKUS PÅ TOSPROGEDE AMU KURSISTER Pas på kroppen når du arbejder! Mennesker arbejder med rengøring alle steder, også mange steder, hvor

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

Hvordan skaber vi bedre trivsel og arbejdsglæde?

Hvordan skaber vi bedre trivsel og arbejdsglæde? RENGØRING, VASKERIER OG RENSERIER Hvordan forebygger vi nedslidning på jobbet? Hvordan skal vi forholde os til kemikalier? Hvordan sikrer vi god instruktion og oplæring? Hvordan laver vi APV? Hvordan skaber

Læs mere

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Denne tjekliste er et praktisk værktøj til landmænd, der planlægger at indkøbe nye maskiner. Tjeklisten er fortrinsvist rettet mod lanmænd inden for kvægbruget,

Læs mere

10 gode råd til et bedre arbejdsmiljø for stuepiger 10 tips for a better work environment

10 gode råd til et bedre arbejdsmiljø for stuepiger 10 tips for a better work environment Inspirationsmateriale til instruktion og oplæring af stuepiger med anden sproglig baggrund end dansk 10 gode råd til et bedre arbejdsmiljø for stuepiger 10 tips for a better work environment Forord Brug

Læs mere

2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads

2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads 2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads Bliv klar til en grøn smiley Arbejdstilsynet screener i disse år arbejdsmiljøet på alle danske virksomheder. Alle

Læs mere

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen Indhold Ansvar for maskinsikkerhed 3 Tag ansvar for maskinsikkerheden Risikovurdering og APV 4

Læs mere

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til RENGØRING Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er

Læs mere

Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner -

Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner - Sådan får I en kropsvenlig salon - om indretning og ergonomi på frisørsaloner - Indhold Sådan får I en kropsvenlig salon 3 Aflastning og variation 3 Fleksibel arbejdshøjde 3 Gode pladsforhold 4 Korte rækkeafstande

Læs mere

INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads

INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads Hvad sker der ved Arbejdstilsynets screening? Branchearbejdsmiljørådet har lanceret testen Klar til screening, fordi Arbejdstilsynet

Læs mere

Rengøring og arbejdsmiljø. i billeder

Rengøring og arbejdsmiljø. i billeder Rengøring og arbejdsmiljø i billeder Forord Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser vil med dette hæfte informere og oplyse om de grundlæggende arbejdsmiljøforhold i form af billeder og

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

Rengøring og arbejdsmiljø. i billeder

Rengøring og arbejdsmiljø. i billeder Rengøring og arbejdsmiljø i billeder Forord Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser vil med dette hæfte informere og oplyse om de grundlæggende arbejdsmiljøforhold i form af billeder og

Læs mere

PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvad har jeg egentlig pligt til? Hvis skyld er det, hvis noget går galt på virksomheden? Og hvem har ansvaret

Læs mere

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Eksempelvis save, boremaskiner, skruemaskiner, hugge- og skæremaskiner, hækkeklippere Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at der

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ TUNGE LØFT Løfter medarbejderne tunge emner eller byrder manuelt? Løfter eller holder medarbejderne tungt værktøj eller redskaber under arbejdet, f støvsuger, skraldespande, gulvspande

Læs mere

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet,

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, 1 Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, tobaksrøg) Støj: Oplever du problemer med støj (støjniveau,

Læs mere

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S Rapporten er lavet d.18-09-2012 APV 2012 - Firma A/S Afgrænsninger Skabelon: Svarfordelingssrapport Områder: APV Kortlægning: APV 2012 Denne rapport: Firma A/S Periode for svar: Fra: 06-09-2012 Til: 14-09-2012

Læs mere

Hvad kan vi gøre for at komme mobning til livs?

Hvad kan vi gøre for at komme mobning til livs? HOTEL OG RESTAURATION Hvordan undgår vi faldulykker på de glatte gulve? Hvad må de unge medarbejdere under 18 år arbejde med? Hvordan laver vi APV? Hvordan forebygger vi belastning af skuldre og nakke?

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Indledning Trucks, el-heste og andre løftevogne bruges i stort omfang på lagre. Arbejdstilsynets

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

HOTEL RENGØRING - EN VEJLEDNING FOR RENGØRINGSASSISTENTER OG STUEPIGER BRANCHESIKKERHEDSRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER (BSR 8)

HOTEL RENGØRING - EN VEJLEDNING FOR RENGØRINGSASSISTENTER OG STUEPIGER BRANCHESIKKERHEDSRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER (BSR 8) HOTEL RENGØRING - EN VEJLEDNING FOR RENGØRINGSASSISTENTER OG STUEPIGER BRANCHESIKKERHEDSRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER (BSR 8) Indledning Ved hotelrengøring er man udsat for en lang række påvirkninger

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

V 50/60Hz 120W

V 50/60Hz 120W STØVSUGER MODEL: 17Z0C Best.nr. 1025 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 120W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger...

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen Du kan vente dig i butikken 1 Tillykke med din graviditet! Når du er gravid, sker der utrolig mange ting i din krop. Derfor dukker der naturligvis en masse spørgsmål

Læs mere

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndskubbet plæneklipper Indhold 3 Forord 4 Indledning 7 Klipning af græs på skråninger 9 Rotorplæneklipper 16 Opsummering Forord 3 Denne branchevejledning Håndskubbet

Læs mere

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Forord Hvert eneste år er der flere hundrede frisørelever, der får håndeksem. Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser har lavet

Læs mere

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling 2013 Scenarie 1 Nuværende trivselsmåling (uændret) 98 spørgsmål Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Scenarie 2 21 spørgsmål om

Læs mere

Undervisning EUD, HHX og HTX Arbejdspladsvurdering APV

Undervisning EUD, HHX og HTX Arbejdspladsvurdering APV Bilag 4.13 Hensigten med at udarbejde en APV er at fokusere på forhold i virksomheden, der kan forbedres. Hvis de nævnte forhold ikke er e, sættes X i feltet Ikke. Hvis et forhold er i orden, sættes X

Læs mere

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring Arbejdsteknik Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring. Arbejdsteknik

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Manuel udskiftning af hjul

Dialogmateriale om forebyggelse muskel- og skeletbesvær. Manuel udskiftning af hjul Manuel udskiftning af hjul Film om manuel udskiftning af hjul Manuelt, teknisk arbejde kan medføre mange gentagne bevægelser og akavede arbejdsstillinger, hvor man ikke har mulighed for at flytte sig.

Læs mere

Rengøring og arbejdsmiljø. i billeder

Rengøring og arbejdsmiljø. i billeder Rengøring og arbejdsmiljø i billeder Forord Branchearbejdsmiljøudvalg for service-turisme vil med dette hæfte informere og oplyse om de grundlæggende arbejdsmiljøforhold i form af billeder og kort tekst

Læs mere

kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Samarbejde mellem Check-in og bagagehåndtering Ud fra de to film skal I diskutere, hvordan korrekt

Læs mere

Rum/arbejdsområde: Problemet Ja Nej Bemærkninger. Arbejdsstedets indretning

Rum/arbejdsområde: Problemet Ja Nej Bemærkninger. Arbejdsstedets indretning 1 of 12 Arbejdsstedets indretning Er størrelsen på de enkelte arbejdsrum tilpasset produktionen? Er der tilstrækkelig plads til, at medarbejderne kan arbejde uden hindringer Er der tilstrækkelig plads

Læs mere

Formålet med undersøgelsen er at lave en APV (arbejdspladsvurdering), der skal sikre, at arbejdet udføres sikkert og sundt for alle medarbejdere.

Formålet med undersøgelsen er at lave en APV (arbejdspladsvurdering), der skal sikre, at arbejdet udføres sikkert og sundt for alle medarbejdere. APV checkskema Hvad er formålet med APV en? Formålet med undersøgelsen er at lave en APV (arbejdspladsvurdering), der skal sikre, at arbejdet udføres sikkert og sundt for alle medarbejdere. APV arbejdet

Læs mere

Tobaksindustri V ejledning om EGA i tobaksindustrien

Tobaksindustri V ejledning om EGA i tobaksindustrien Organisationer repræsenteret i Industriens Branchearbejdsmiljøråd: Arbejdstagerside: Dansk Metal Specialarbejderforbundet Kvindeligt Arbejderforbund Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund Forbundet

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

APV spørgeskema skabelon

APV spørgeskema skabelon Ulykker I orden / Ja Problem / Nej Bemærkninger/løsningsforslag Er der ryddeligt og orden i lokalet, så der ikke er risiko for fald og andre ulykker? Er gulvbelægning uden huller og ujævnheder samt generelt

Læs mere

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vandforsyning Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:39 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

Har I styr på kemien?

Har I styr på kemien? Har I styr på kemien? GITTE LINDHARD & TINA JENSEN NIRAS JOBLIFE 19-11-2018 Har I styr på kemien Hvorfor er det vigtigt? 1. Få styr på lovkravene. Færre eller ingen bemærkninger fra Arbejdstilsynet og

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN

GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN GODE RÅD NÅR DU SIDDER I KASSEN NÅR DU SIDDER I KASSEN NÅR DU SIDDER I KASSEN Indstil din stol. Indstil fodstøtten. Indstil tastatur og bonudkast. Lad varerne komme til dig. Undgå at løfte varerne. Varier

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv.

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv. FEBRUAR APRIL JUNI August Fysiske forhold - Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø Enig 45 88,2% 55 96,5% 47 85,5% 48 90,6% Uenig 3 5,9% 2 3,5% 7 12,7% 5 9,4% Ikke relevant 3 5,9% 0 0,0% 1 1,8% 0

Læs mere

V 50/60Hz 700W

V 50/60Hz 700W STØVSUGER MODEL: VCS35B17 Best.nr. 5749 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 700W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I

Læs mere

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Oplæg af: Fysioterapeut, Master of Public Health og Specialist i sundhedsfremme og forebyggelse Definitionerne afslører perspektivet.

Læs mere

Adresser og telefonnumre

Adresser og telefonnumre Adresser og telefonnumre Fællessekretariatet Børsen 1217 København K Kontoradr.: Sundkrogskaj 20 2100 København Ø Tlf.: 70 13 12 00 Fax: 77 33 46 11 www.barserviceogtjenesteydelser.dk Arbejdsledersekretariatet

Læs mere

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål # Emner til den fysiske del af APV en 1 FYSISKE FORHOLD Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø 2 FYSISKE FORHOLD 3 FYSISKE FORHOLD 4 FYSISKE FORHOLD 5 FYSISKE FORHOLD 6 FYSISKE FORHOLD 7 FYSISKE

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger... 3 Tunge eller akavede løft, træk og skub... 4 Computer

Læs mere

God rengøring kommer ikke af sig selv

God rengøring kommer ikke af sig selv God rengøring kommer ikke af sig selv Udvikling af bedre hygiejne og rengøringsmetoder på ældreområdet Rengøring har stor betydning for indeklimaet, hygiejnen og trivslen for både borgere og personale

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med førerhus Eksempelvis græsklippere, fejemaskiner, traktorer, transportere Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt,

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i juni 2018.

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i juni 2018. Nyhedsbrev nr. 6/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i juni 2018. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Ergonomi Støj Vibrationer. - din fremtidssikring

Ergonomi Støj Vibrationer. - din fremtidssikring Ergonomi Støj Vibrationer - din fremtidssikring Tænker du ergonomisk? Selv små ændringer i dit arbejdsmiljø kan gøre underværker for dit helbred både i dag og i fremtiden. Læs derfor denne brochure grundigt

Læs mere

Arbejdsmiljø på motorredskaber

Arbejdsmiljø på motorredskaber Arbejdsmiljø på motorredskaber - Checkliste til brug ved anskaffelse af ny maskine Maskinfabrikat og type: Titel: Arbejdsmiljø på motorredskaber Forfatter: Landskonsulent Jens J. Høy, Landscentret Byggeri

Læs mere

Sikkerhed Daglig erhvervsrengøring

Sikkerhed Daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring Undervisningshæftet handler om sikkerhed i rengøringsbranchen. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Lone Thingholm Lauridsen, AMU Fyn Rinna Mølgaard, AMU Fyn Januar 2014

Læs mere

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner NB: BST modtager meget gerne en kopi af udfyldte tjekskemaer. Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Eksempelvis save, boremaskiner, skruemaskiner, hugge- og skæremaskiner, hækkeklippere

Læs mere

Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 Hold 52 Grundforløb elektriker SDE

Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 Hold 52 Grundforløb elektriker SDE Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 0 Andreas Vedel Rasmussen Side 1 11-02-2009 Indledning... 2 Udstyret... 2 Skærmen... 2 Bordet og Stolen... 3 Musen og tastaturet... 3 Variation... 4 Variation

Læs mere

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS PASSER I PÅ RYGGEN? HAR I DET GODT OG TRIVES I? I 2015 øger Arbejdstilsynet tilsynsindsatsen over for de dansker bagerbutikker, det gælder derfor om at tjekke op på, om I

Læs mere

2014 Catering. APV-spørgeskema

2014 Catering. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Catering Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 11:09 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

V 50/60Hz 220W

V 50/60Hz 220W STØVSUGER MODEL: P5 Best.nr. 1315 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 220W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG OG

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering GODE RÅD OM... arbejdspladsvurdering SIDE 1 indhold 3 APV er et lovkrav for alle arbejdsgivere med ansatte 3 Årligt møde om arbejdsmiljøarbejdet 3 Hvad er arbejdsmiljø? 4 Hvad skal man undersøge? 4 APV

Læs mere

Forsvar og politi. Branchevejledning Forebyg høreskader

Forsvar og politi. Branchevejledning Forebyg høreskader Forsvar og politi Branchevejledning Forebyg høreskader Bevar din hørelse! Denne branchevejledning handler om forebyggelse af høreskader i forsvar og politi. Den er rettet mod alle, der er udsat for støjbelastninger

Læs mere

Fysisk Arbejdspladsvurdering Rengøring på Hospital. Sygefravær

Fysisk Arbejdspladsvurdering Rengøring på Hospital. Sygefravær Fysisk Arbejdspladsvurdering Rengøring på Hospital Sygefravær Arbejdspladsvurdering - beskrivelse af processen I det følgende er en enkel og lettilgængelig metode for udarbejdelse af APV beskrevet. Metoden

Læs mere

FÅ ET BEDRE PSYKISK ARBEJDSMILJØ LUK VÆRKTØJSKASSERNE OP...

FÅ ET BEDRE PSYKISK ARBEJDSMILJØ LUK VÆRKTØJSKASSERNE OP... FÅ ET BEDRE PSYKISK ARBEJDSMILJØ LUK VÆRKTØJSKASSERNE OP... Et godt psykisk arbejdsmiljø giver større arbejdsglæde og færre sygedage Derfor er det på tide at trække i arbejdstøjet og arbejde for et endnu

Læs mere

Arbejde med motorkædesave

Arbejde med motorkædesave Arbejde med motorkædesave At-vejledning B.5.1.1 September 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 2.07.2 af november 1983 Arbejde med motorkædesave skal tilrettelægges og udføres i overensstemmelse med Atvejledningen

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet 4. DELTAGELSE I dette afsnit beskrives sikkerhedsrepræsentanternes deltagelse og inddragelse i arbejdsmiljøarbejdet samt hvilke forhold, der har betydning for en af deltagelse. Desuden belyses deltagelsens

Læs mere

Tips til korrekt indkøb og anvendelse af rengøringsmidler, man typisk kan have brug for i hjemmet eller på arbejdsplads.

Tips til korrekt indkøb og anvendelse af rengøringsmidler, man typisk kan have brug for i hjemmet eller på arbejdsplads. Tips til korrekt indkøb og anvendelse af rengøringsmidler, man typisk kan have brug for i hjemmet eller på arbejdsplads. Udarbejdet af www.zimplex.dk Professionel erhvervsrengøring 1 Indhold Rengøringsmidler...

Læs mere

Det drejer sig om en virksomhed med hårde store gulvarealer, mange trapper og lokaler med mange tunge stole og borde.

Det drejer sig om en virksomhed med hårde store gulvarealer, mange trapper og lokaler med mange tunge stole og borde. CASE RENGØRING 1 CASE RENGØRING Situation nr. 1 I rengøringsselskabet Tornado rejses der ved et møde mellem medarbejdere og ledelse en række spørgsmål i forbindelse med rengøringen hos et af selskabets

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros VEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER INDHOLD FORORD................................................

Læs mere

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM RENGØRINGSMIDLER

BRANCHEVEJLEDNING OM RENGØRINGSMIDLER BRANCHEVEJLEDNING OM RENGØRINGSMIDLER Indholdsfortegnelse Forord 1 Indledning 2 Indkøb og brug af rengøringsmidler 3 Rengøringsmidler hvad og hvor 3 Substitution (erstatning) 4 Instruktion og oplæring

Læs mere

Løft rigtigt, når I gør rent

Løft rigtigt, når I gør rent KOST-SERVICE Løft rigtigt, når I gør rent - et TR/AMR værktøj til dig og din arbejdsplads Dette værktøj er til dig, som er arbejdsmiljørepræsentant (AMR) eller tillidsrepræsentant (TR). Du kan læse om,

Læs mere

Fysisk APV 'Er der tilstrækkelig lys på din daglige arbejdsplads, fx dit kontor? 2. 'Er der et passende indeklima på din arbejdsplads?

Fysisk APV 'Er der tilstrækkelig lys på din daglige arbejdsplads, fx dit kontor? 2. 'Er der et passende indeklima på din arbejdsplads? Fysisk APV 2014 1. 'Er der tilstrækkelig lys på din daglige arbejdsplads, fx dit kontor? (Zoo, Ja (1) 92% 23 100% 18 81% 22 94% 15 Nej (2) 8% 2 0% 0 19% 5 6% 1 1,0 1,2 2. 'Er der et passende indeklima

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af kørende maskiner med sæde Eksempelvis græsklippere, fejemaskiner, traktorer, transportere. Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at

Læs mere

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til STILLADSARBEJDE Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler

Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler Tjekliste: arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af servicebiler Eksempelvis kassevogne, små lastbiler, pick-up er, tjenestebiler og personbiler Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at

Læs mere