Kommunerne er ikke klar til seksuel sundhed side 2 Men høring om emnet på Christiansborg bragte mange gode forslag frem.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunerne er ikke klar til seksuel sundhed side 2 Men høring om emnet på Christiansborg bragte mange gode forslag frem."

Transkript

1 Maj 2007 Indhold Kommunerne er ikke klar til seksuel sundhed side 2 Men høring om emnet på Christiansborg bragte mange gode forslag frem. Fortalerarbejde virkede over for Verdensbanken...side 4 Politisk pres sikrede SRSR en fremtrædende plads i Verdensbankens nye strategi for sundhed, ernæring og befolkning. Havde sex for første gang og fik hiv...side 5 Derfor er det ikke nok at prædike afholdenhed, lyder budskabet i en ny fil om det amerikanske aids-program pepfar. Seksuel sundhed en vej ud af fattigdom side 7 Konference på Christiansborg sætter fokus på sammenhængen mellem FNs 2015-Mål og seksuel sundhed. Europæisk enighed om kampen mod hiv/aids.side 8 På en konference i Bremen bekræftede politikerne atter deres støtte til FNs handlingsplan på området og 2015-Målene. 9,2 mia. mennesker i 2050 i bedste fald...side 9 Nye globale befolkningstal understreger behovet for bedre adgang til familieplanlægning. Portugisisk abort med dansk fingeraftryk side 10 Danske politikere var med til at sikre legalisering af abort i Portugal.

2 Maj side 2 Kommunerne er ikke klar til seksuel sundhed Men høring om emnet på Christiansborg bragte mange gode forslag frem. Det er nu godt fire måneder siden, at kommunalreformen trådte i kraft, og de 98 nye storkommuner overtog ansvaret for det forebyggende arbejde omkring seksuel sundhed fra amterne. Men endnu er det kun et fåtal af kommunerne som har udarbejdet en plan for området. Sådan lød hovedkonklusionen, da Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed i samarbejde med Fagligt Netværk for Seksuel Sundhed for nylig afholdt en høring om emnet på Christiansborg. - Kommunerne står med ansvaret. Det er en fantastisk mulighed, men samtidig er der stor fare for, at den seksuelle sundhed bliver glemt, sagde generalsekretær Bjarne B. Christensen fra Sex & Samfund i sit indlæg. Allerede i januar måned sendte Sex & Samfund et tilbud om partnerskab på området ud til samtlige kommuner, men foreløbig har kun en enkelt kommune reageret, hvilket foreningen ser som et klart bevis på, at den seksuelle sundhed ikke har førsteprioritet hos de kommunale beslutningstagere. Bente Klarlund, formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed bekræftede, at man indtil nu har fokuseret på de fire store : Kræft, rygning, alkohol og motion, også kaldet KRAM:

3 Maj side 3 Men måske er det på tide, at udvide begrebet med et S eller mere mundret til KYS & KRAM. De mindre forebyggelsesområder skal ikke drænes økonomisk eller politisk af de store, traditionelle sundhedstrusler. Forebyggelse skal tages lige så alvorligt som behandling, og her bør seksuel sundhed også have sit eget budget, fastslog hun. Netop penge eller rettere manglen på samme spiller en stor rolle for kommunernes indsats på området. Nina Gath fra Kommunernes Landsforening lagde således ikke skjul på, at der mangler penge til den forebyggende indsats. - I alt har kommunerne fået 200 mio. kroner til såkaldt borgerrettet forebyggelse. Det svarer til godt 2 mio. kroner i snit pr. kommune, så kommunerne er nødt til at prioritere benhårdt. Derfor fokuserer de på KRAM-faktorerne i stedet for f.eks. seksuel sundhed, som så let drukner, fastslog hun. Ifølge Nina Gath mangler kommunerne også konkret viden om seksuel sundhed og hvilke former for aktiviteter og indsatser, der virker. - Der er klart brug for en central, sundhedsfaglig stærk rådgivning på området. Lige som der er behov for at synliggøre seksuel sundhed som et selvstændigt forebyggelsesområde, konkluderede hun. De manglende danske midler blev sat i relief af Maryse Kok fra det hollandske Sundhedsministerium. I Holland afsættes der nemlig langt større midler til det forebyggende arbejde omkring seksuel sundhed end i Danmark, og det har ført til tilsvarende øget politisk fokus omkring emnet. Heldigvis kom indlægsholderne og deltagerne også med mange gode bud på, hvordan vi kommer videre herhjemme. - Jeg har noteret mig, at der både skal KYS og KRAM på banen, lige som der er brug for et fælles vidensforum. Der er heller ingen tvivl om, at der er behov for øget finansiering til området, lige som seksuel sundhed skal synliggøres som et selvstændigt indsatsområde for kommunerne. Her kan man bl.a. oprette modelkommuner eller lære af bl.a. de hollandske erfaringer. Og så skal der være mere og anderledes forskning og udvikling inden for seksuel sundhed, lige som det bør overvejes at oprette selvstændige sundhedscentre for unge, sagsagde formanden for Tværpolisk Netværk, Kirsten Brosbøl (S), da hun rundede høringen af. Se præsentationerne fra høringen på Tværpolitisk Netværks hjemmeside

4 Maj side 4 Fortalerarbejde virkede over for Verdensbanken Politisk pres sikrede SRSR en fremtrædende plads i Verdensbankens nye strategi for sundhed, ernæring og befolkning. Hvis nogen skulle være i tvivl om at fortalerarbejde betaler sig, har de nu fået et skoleeksempel at læne sig op ad. I april førte et verdensomspændende pres fra ngo er og politikere over hele verden til, at en række af Verdensbankens 24 Executive Directors afviste det foreløbige udkast til bankens nye strategi for sundhed, ernæring og befolkning. Politikerne og ngo erne var kritiske over strategi-udkastet, fordi begrebet seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR) var fjernet fra store dele af teksten eller formuleret så vagt, at det var nærmest usynligt. Det fik advarselslamperne til at blinke hos bl.a. International Planned Parenthood Federation, der mener, at SRSR bør være et nøgle-element i den nye strategi. Derfor mobiliserede IPPF i eksprestempo sit fortaler-netværk for at øve politisk pres på Verdensbanken. Fra dansk side har der også været fokus på sagen. Udenrigsministeriet kontaktede den danske ambassade i Washington, lige som IPPFs danske medlem Sex & Samfund løbende har været i kontakt med ministeriet og Danida. Samtidig gik Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed ind i sagen. Kirsten Brosbøl (S) og Helle Sjelle (C), der er henholdsvis forkvinde og næstforkvinde for netværket, sendte således et brev til samtlige Verdensbankens Executive Directors. Her understregede de to politikere bl.a., at begrebet seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder skulle nævnes direkte i udkastet: Vi mener, det er en forudsætning for øget velfærd for mange tusinde kvinder og børn og i nogle tilfælde en forudsætning for deres overlevelse overhovedet at de ikke afskæres fra reproduktive sundhedsydelser, og at SRSR opfattes som basale menneskerettigheder, der bør gælde alle, skriver Kirsten Brosbøl og Helle Sjelle videre i brevet. Aktionen lykkedes. Dagen før strategi-udkastet skulle være godkendt, blev det afvist af de europæiske Executive Directors, som bad banken komme med et nyt udkast. Samtidig kontaktede Verdensbanken IPPF, og forsikrede organisationen om, at SRSR selvfølgelig skulle inkluderes fuldt ud den nye strategi. Det endelige udkast er nu vedtaget af Verdensbankens bestyrelse og her har SRSR fået en fremtrædende plads og et 3½ side langt afsnit i den 78 sider lange strategiplan. Her kan man bl.a. læse følgende: Reproduktiv sundhed betyder, at folk har mulighed for et tilfredsstilende og sikkert sexliv, og at de har muligheden og friheden til at reproducere sig selv når og med den de ønsker. Det betyder også, at mænd og kvinder skal informeres og have adgang til sikker, effektiv og billig prævention efter eget valg, lige som der skal være adgang til sundhedsydelser så kvinderne kan gå sikkert gennem såvel graviditeten som fødslen. Læs den samlede strategiplan på Verdensbankens hjemmeside

5 Maj side 5 Havde sex for første gang og fik hiv Derfor er det ikke nok at prædike afholdenhed, lyder budskabet i ny film om det amerikanske aids-program PEPFAR. - Nogen gange bliver jeg bare så vred. Den unge, mørke kvinde på filmen har tårer i øjnene. Rundt omkring i salen er der bomstille. Det er svært ikke at blive rørt af den 23-årige kenyaner Juliet Awuors historie. Som 17-årig gik hun i seng med sin kæreste for første gang. Hun bad ham bruge kondom, og det gjorde han, men ingen af de to vidste, hvordan man brugte det ordentligt. Derfor tog Juliets kæreste kondomet af, mens de havde sex, og hun endte med at blive både gravid og smittet med hiv. Juliets fortælling indgår i den film, som organisationen Population Action International (PAI) har lavet om det det amerikanske aids-program PEPFAR (Presidents Emergency Plan for AIDS Releif). Her kritiseres PEPFARprogrammet for at satse for ensidigt på afholdenhed og ikke lære de unge om f.eks. kondomer. I marts var PAI på besøg i både England og København for at præsentere filmen. Den blev vist både ved et fyraftensarrangement hos Sex & Samfund og dagen efter på Christiansborg, hvor Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed stod bag arrangementet. PEPFAR er for ufleksibelt Men hvorfor er det overhovedet vigtigt med en PEPFAR-film? - Det er det, fordi den viser, hvordan USA's afholdenheds-politik underminerer store dele af hivforebyggelsen i ikke mindst Afrika. Foreløbig har to uafhængige undersøgelser vist, at PEPFAR-programmet er for ufleksibelt, og at det presser andre former for forebyggelse ud. Det har ødelagt den hidtidige ABC-politik, der både satsede på afholdenhed, trofasthed og kondomer. ABC-politikken fik ellers antallet af nye hiv-tilfælde til at falde i de afrikanske lande, men nu prædiker man kun afholdenhed og nægter de unge adgang til vigtige informationer, siger PAIs leder Amy Coen. Hun var med under besøget i København, og mener, det var vigtigt at vise filmen i netop Danmark.

6 Maj side 6 - Danmark har i mange år haft en fremtrædende rolle i kampen for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR). Samtidig er I en af hoveddonorerne i mange af de lande, hvor PEPFAR er involveret og har dermed mulighed for at udfordre den amerikanske afholdenheds-politik og sikre, at der stadig er fokus på andre forebyggelses-metoder. Det gælder ikke mindst brugens af kondomer, fastslår hun. Danmark vil følge sagen op Under besøget fik Amy Coen og de øvrige PAI-repræsentanter diskuteret PEPFAR-programmet med såvel danske NGO er som en række folketingspolitikere. Og hun er meget tilfreds med den modtagelse, som PAIs film har fået i Danmark. - Reaktionerne har været stort set ens i England og Danmark. Dog virkede det som om, at der var større interesse i Danmark omkring at undersøge Danidas hiv/aids-forebyggelse, og hvordan den påvirkes af PEPFAR. Vi er selvfølgelig meget interesserede i, at man følger pengene og ser, hvilke programmer de bliver brugt til. I øjeblikket har vi ikke noget overblik over, om PEPFAR-programmet påvirker den danske og den engelske indsats og andre europæiske udviklingsprogrammer, så det vil være værdifuld viden også for os, konkluderer Amy Coen. I maj får Abstaining from Reality, som er titlen på PAIs film, sin debut i den amerikanske kongres, når den vises på Capitol. Derfra skal den så på en mindre turné til New York og San Francisco, lige som det er planen, at den skal vises i Ottawa for det canadiske parlament samt en række canadiske NGO er. PAI arbejder også på en opfølgning til filmen, der skal fokusere på gifte afrikanske kvinder, og hvordan PEPFAR ignorerer det faktum, at mange kvinder smittes i ægteskabet af deres mænd. Læs mere om PAI på deres hjemmeside og om PEPFAR på Du kan også se PEPFAR-filmen på Tværpolitisk Netværks hjemmeside

7 Maj 2007 side 7 Seksuel sundhed en vej ud af fattigdom Konference på Christiansborg sætter fokus på sammenhængen mellem FNs 2015-mål og seksuel sundhed. I 2007 er verdenssamfundet nået halvvejs tidsmæssigt set mod de 2015-mål, som FN godkendte i år Men endnu er der ingen tegn på, at man når de 8 mål, der bl.a. omfatter afskaffelse af ekstrem fattigdom og sult. Og slet ikke, hvis seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR) ikke bliver en integreret del af dem. Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed har derfor besluttet at sætte fokus på sammenhængen mellem SRSR og 2015-målene. Det sker ved en konference på Christiansborg den 6. juni klokken i 7Socialdemokraternes gruppeværelse. Konferencen har fået det symbolske navn +Sex som en påmindelse om, at det handler om at tilføre verden mere seksuel sundhed. Målgruppen er politikere (folketingspolitikere, politikere fra andre tværpolitiske politikergrupper i Europa, europaparlamentarikere, ungdomspolitikere m.m.), bistandsaktører og medier. Der er tale om et tætpakket program. Udviklingsminister Ulla Tørnæs indleder +Sex konferencen, hvorefter der bl.a. vil være indlæg fra generalsekretær Gill Greer fra International Planned Parenthood Federation (IPPF) samt en repræsentant fra FNs befolkningsorganisation UNFPAs hovedkvarter i New York.

8 Maj side 8 Europæisk enighed om kampen mod hiv/aids På en konference i Bremen bekræftede politikerne atter deres støtte til FNs handlingsplan på området og 2015-målene. I 2004 tilsluttede europæiske politikere sig den såkaldte Dublin-erklæring om bekæmpelse af hiv/aids i Europa og Centralasien. Den er for nylig blevet fulgt op af Bremen-erklæringen hvor europæiske politikere endnu engang har forpligtet sig til at lede den nationale, europæiske og internationale indsats mod hiv/aids. Det skete da ministre og regeringsmedlemmer fra EU's medlemslande og nabolande mødtes i Bremen den 12. og 13. marts til konferencen Responsibility and Partnership Together against HIV/Aids. - Ved Bremen Konferencen er det lykkedes os at nå til enighed om, at kampen mod hiv/aids kun kan lykkes med stærkt politisk lederskab. Dette emne må der tages hånd om fra højeste mulige politiske niveau. Jeg er meget glad for, at Forbundskansleren Dr. Angela Merkel har erklæret hiv/aids som et gennemgående tema for det tyske EU formandskab, og at hun har erklæret, at temaet hiv/aids skal diskuteres I Ministerrådet, lyder kommentaren til konferencen fra den nuværende Præsident for EUs sundhedsministerråd, den tyske Sundhedsminister, Ulla Schmith. I sluterklæringen fra konferencen genbekræfter politikerne deres støtte til handlingsplanen fra FNs befolkningskonference i 1994 i Kairo samt Målene. Sluterklæringen understreger også flere gange, at det er vigtigt, at politikere, FN-systemet og civilsamfundet samarbejder for at løfte den store indsats, som skal til for effektivt at forebygge udbredelsen af hiv og behandlingen af aids. Download sluterklæringen

9 Maj side 9 9,2 mia. mennesker i 2050 i bedste fald Nye globale befolkningstal understreger behovet for bedre adgang til familieplanlægning. FN har netop udgivet deres opdaterede befolkningstal, der forudser, at verdens befolkning vil nå 9,2 milliarder mennesker i år Og her er der endda tale om minimumstal, som forudsætter, at det gennemsnitlige antal fødte børn i Afrika bliver ved med at falde. Skulle det nuværende niveau imidlertid fortsætte, vil verdens befolkning i stedet forøges med 5 milliarder til i alt 12 milliarder mennesker i 2050! Denne nye rapport bekræfter også, at langt størstedelen af befolkningsvæksten vil finde sted i udviklingslandende - særligt de 50 fattigste lande. - På nuværende tidspunkt mangler omkring 200 millioner adgang til sikker og effektiv præventionsservice. Finansieringen til familieplanlægning må forøges, hvis disse kvinders behov skal dækkes, ikke kun for at afgøre verdens fremtid, men også for at forebygge uønskede graviditeter og reducere mødre- og børnedødeligheden, siger UNFPAs Eksekutivdirektør om talen og fortsætter: - Disse fremskrivninger bør minde verdens ledere om det de forpligtede sig til i 2005 ved FNs verdenstopmøde nemlig at sikre alle adgang til reproduktiv sundhed ved år For yderligere information om de opdaterede befolkningstal fra 2006 besøg FNs hjemmeside

10 Maj side 10 Portugisisk abort med dansk fingeraftryk Danske politikere var med til at sikre legalisering af abort i Portugal. Efter mange års tovtrækkeri vil det fremover være muligt for kvinder i Portugal at få foretaget en legal abort indenfor de første 10 uger af graviditeten. Sådan lød afgørelsen, da 60 pct. af portugiserne gik til stemmeurnerne den 11. februar. Og ja et til abort blev yderligere stadfæstet, da den portugisiske præsident sagde endeligt god for at ophæve det eksisterende abortforbud. Danmark har bl.a. været med til at påvirke afgørelsen via Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed. I januar udarbejdede netværket således en støtteappel til det portugisiske folk om at stemme ja til fri abort. Udover, at støtteappellen blev sendt til Portugal blev den også omdelt til de andre eksisterende tværpolitiske netværk i Europa. Det resulterede i, at seks andre parlamentariker grupper sendte lignende appeller til Portugal herunder en appel fra Europaparlamentet underskrevet af 48 europaparlamentarikere. - Det er utrolig glædeligt at se at så mange europæiske politikere bakkede op om vores initiativ og vigtigst af alt, at det portugisiske folk efter så mange år har valgt at sikre de portugisiske kvinder retten til den fri abort. Baseret på de danske erfaringer har den fri abort kombineret med en stærk forebyggende indsats indenfor seksualundervisning samt sikring af adgangen til præventionsmidler reduceret antallet af aborter. Det har vi ikke lagt skjul på over for portugiserne, lyder Kirsten Brosbøls kommentar til afstemningsresultatet. Læs mere om Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed på netværkets hjemmeside

April 2007 LEDER side 2

April 2007 LEDER side 2 April 2007 LEDER side 2 Edderkoppen spinder sit net Netværk er et nøgleord hos Sex & Samfund både nationalt og internationalt. Et er nemlig, hvad foreningen selv kan gøre på området, men det er det, vi

Læs mere

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat 1. Introduktion Kære Folketingskandidat Sex & Samfund laver i samarbejde med avisen 24timer denne spørgeskemaundersøgelse om folketingskandidaternes holdninger til sex, seksuel sundhed og seksuelle rettigheder.

Læs mere

DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU

DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Sociale Anliggender og Miljø 2. oktober 2003 ARBEJDSDOKUMENT om fattigdomsbetingede sygdomme og reproduktiv sundhed i AVS-landene i forbindelse

Læs mere

Udenrigsudvalget URU Alm.del Bilag 55 Offentligt

Udenrigsudvalget URU Alm.del Bilag 55 Offentligt Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del Bilag 55 Offentligt Aktstykke nr. Folketinget -NaN Udenrigsministeriet. København, den 29. november 2016. a. Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM SEX & SAMFUNDS INTERNATIONALE ARBEJDE

ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM SEX & SAMFUNDS INTERNATIONALE ARBEJDE SEKSUALITET RETTIGHEDER SEX & POLITIK REGERINGER R MÆND UNGE REGERINGER SUNDHEDSYDELSER RETTIGHEDER AVIDITETER MØDREDØDELIGHED ABORT PRÆVENTION ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011

Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011 Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011 Spørgsmålene er sendt ud til samtlige opstillede kandidater ved folketingsvalget 2011. I det følgende har vi opstillet

Læs mere

SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK

SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK ANBEFALINGER FRA Høring om Seksuel sundhed i Danmark afholdt på Christiansborg den 19. april 2007 Af Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv

Læs mere

Indhold. September 2007

Indhold. September 2007 September 2007 Indhold +Sex Konference blev et tilløbsstykke side 2 Sammenhængen mellem seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder og 2015 Målene blev slået fast med syvtommersøm på +Sex Konferencen

Læs mere

Overordnede konklusioner

Overordnede konklusioner Hvad er Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder? Reproduktiv sundhed dækker i bred forstand over mental og social velfærd igennem hele livet relateret til reproduktion- Reproduktive rettigheder er

Læs mere

Unge mennesker dyrker ikke sex. USAs kongres løsner Den Globale Mundkurv. World Contraception Day

Unge mennesker dyrker ikke sex. USAs kongres løsner Den Globale Mundkurv. World Contraception Day Juli 2007 LEDER side 2 Seksuel sundhed en vej ud af fattigdom Budskabet er klart: Hvis ikke vi satser på at forbedre den seksuelle og reproduktive sundhed i udviklingslandene, så får vi ikke løst alle

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 14.9.2011 B7-2011/0000 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2011 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5, om

Læs mere

Begrundelse. Kl. 11:46

Begrundelse. Kl. 11:46 27) Forespørgsel nr. F 32: Forespørgsel til ministeren for udviklingsbistand: Hvilke initiativer agter regeringen at tage for at gennemføre den danske befolkningsstrategi»the Promotion of Sexual and Reproductive

Læs mere

Debat mellem Kirsten Brosbøl (S) og minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen, fra folketinget den 28. maj 2008

Debat mellem Kirsten Brosbøl (S) og minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen, fra folketinget den 28. maj 2008 Debat mellem Kirsten Brosbøl (S) og minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen, fra folketinget den 28. maj 2008 Hvilke konkrete initiativer vil ministeren tage for at bremse og vende den

Læs mere

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2 Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids ➋ Graviditet ➌ Sult Svar: 2 MED LIVET SPIL Hvor mange piger mellem 15 og 19 år bliver årligt gravide i Afrika syd for

Læs mere

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika Danmarks Indsamling 2011 Det nye Afrika Fremtiden er de unges. Unge repræsenterer håb og mod. Men på et kontinent, hvor uddannelse er svær at få, arbejdsløsheden ekstrem og dødeligheden høj, har Afrikas

Læs mere

VERDE. fra fattigdom til fremtid

VERDE. fra fattigdom til fremtid K A P VERDE fra fattigdom til fremtid NU KAN KAP VERDE SELV Det er en glædelig begivenhed i BØRNEfondens 45-årige historie, at vi nu kan afslutte vores arbejde i Kap Verde. Vores lange, seje træk har bidraget

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udviklingsudvalget ÆNDRINGSFORSLAG 1-5

EUROPA-PARLAMENTET. Udviklingsudvalget ÆNDRINGSFORSLAG 1-5 EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udviklingsudvalget 2009 2007/2274(INI) 13.2.2008 ÆNDRINGSFORSLAG 1-5 (PE400.466v01-00) Årsberetningen om menneskerettighederne i verden 2007 og EU's menneskerettighedspolitik (2007/2274(INI))

Læs mere

15571/17 ef 1 DG C 1

15571/17 ef 1 DG C 1 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2017 (OR. en) 15571/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 11. december 2017 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt Tirsdag den 24. maj 2016 kl. 15: Foretræde for Sundhedsudvalget Tak for den store støtte I har givet til Sex & Samfunds arbejde. Tak

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET Den 12. november 2004 FNV, j.nr. 400.E.2-0-0. Notat

UDENRIGSMINISTERIET Den 12. november 2004 FNV, j.nr. 400.E.2-0-0. Notat UDENRIGSMINISTERIET Den 12. november 2004 FNV, j.nr. 400.E.2-0-0. Rådsmøde (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 22.-23. november 2004 Notat 1. Effektiviteten af EU s eksterne aktioner

Læs mere

grin? indsats mod aids Er Danmarks i verden helt til En statusrapport over Danmarks aids-indsats 2006 TEGNING I ROALD ALS

grin? indsats mod aids Er Danmarks i verden helt til En statusrapport over Danmarks aids-indsats 2006 TEGNING I ROALD ALS Er Danmarks indsats mod aids grin? i verden helt til En statusrapport over Danmarks aids-indsats 2006 TEGNING I ROALD ALS A I D S - F O N D E T ı I B I S ı F O L K E K I R K E N S N Ø D H J Æ L P H u m

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 Mødedokument 2009 24.11.2004 B6-0192/2004 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 103, stk. 2 af Anne Van Lancker, Glenys

Læs mere

v. Bjarne B. Christensen, Generalsekretær og Marianne Lomholt, national chef. Seksuel sundhed

v. Bjarne B. Christensen, Generalsekretær og Marianne Lomholt, national chef. Seksuel sundhed Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 641 Offentligt Sex & Samfunds foretræde i Sundhedsudvalget v. Bjarne B. Christensen, Generalsekretær og Marianne Lomholt, national chef. Tirsdag

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Reproduktiv sundhed blandt etniske minoriteter i Danmark. Anne Rygaard Bennedsen Axelborg 9. november 2007

Reproduktiv sundhed blandt etniske minoriteter i Danmark. Anne Rygaard Bennedsen Axelborg 9. november 2007 Reproduktiv sundhed blandt etniske minoriteter i Danmark Anne Rygaard Bennedsen Axelborg 9. november 2007 WHO s definition reproduktiv sundhed Reproductive health is a state of complete physical, mental

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

Indhold. December December 2007

Indhold. December December 2007 December 2007 December 2007 Indhold Vær med til at styrke den seksuelle sundhed.side 2 Vi har store forhåbninger til, at folketingsmedlemmerne er indstillet på at sætte ekstra fokus på den seksuelle sundhed

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ÆNDRINGSFORSLAG 1-35

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ÆNDRINGSFORSLAG 1-35 EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 2008/2115(INI) 27.6.2008 ÆNDRINGSFORSLAG 1-35 Siiri Oviir (PE407.727v01-00) Hvidbogen: Sammen om sundhed: en strategi for EU

Læs mere

HVORDAN KAN MAN UNDGÅ, AT UNGE BEGYNDER AT RYGE?

HVORDAN KAN MAN UNDGÅ, AT UNGE BEGYNDER AT RYGE? 54 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 6: HVORDAN KAN MAN UNDGÅ, AT UNGE BEGYNDER AT RYGE? forebyggelse og kampagner www.op-i-røg.dk 55 Kapitel 6: Indhold Kapitlet giver et overblik

Læs mere

Notat fra Cevea, 03/10/08

Notat fra Cevea, 03/10/08 03.10.08 Danskerne efterspørger globalt demokrati og debat Side 1 af 5 Notat fra Cevea, 03/10/08 Cevea Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 31 64 11 22 cevea@cevea.dk www.cevea.dk Mens politikerne

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder. fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder. fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder 2002/0052(COD) 16. september 2002 UDTALELSE fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder til Udvalget om Udvikling

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Sociale Anliggender og Miljø 6.8.2014 UDKAST TIL BETÆNKNING om de sociale og økonomiske følger af fejlernæring i AVS-landene Ordførere: Alban

Læs mere

NOTAT FORSLAG TIL OPPRIORITERING AF INITIATIVER,

NOTAT FORSLAG TIL OPPRIORITERING AF INITIATIVER, NOTAT FORSLAG TIL OPPRIORITERING AF INITIATIVER, DER SKAL FORBEDRE DEN SEKSUELLE SUNDHED. København d. 5. oktober 2006 Forebyggelse i relation til seksuel sundhed bør styrkes via en merbevilling på 20

Læs mere

Genvej til udvikling. Uden adgang for alle til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder kan FN s 2015 mål for en bedre verden ikke opfyldes

Genvej til udvikling. Uden adgang for alle til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder kan FN s 2015 mål for en bedre verden ikke opfyldes Udgivet af 2015 MÅL Genvej til udvikling Uden adgang for alle til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder kan FN s 2015 mål for en bedre verden ikke opfyldes 2007 markerer en vigtig milepæl på vejen

Læs mere

92-gruppen. Til Statsminister Anders Fogh Rasmussen. Udviklingsminister Ulla Tørnæs. Den 16. juni 2008

92-gruppen. Til Statsminister Anders Fogh Rasmussen. Udviklingsminister Ulla Tørnæs. Den 16. juni 2008 Til Statsminister Anders Fogh Rasmussen og Udviklingsminister Ulla Tørnæs 92-gruppen c/o CARE Danmark Nørrebrogade 68 B, 2200 KBH N Tlf: 35 245090 ell. 35 245091 e-mail: tdc@92grp.dk Website: www.92grp.dk

Læs mere

2.1 Fakta om rettigheder

2.1 Fakta om rettigheder 2.1 Fakta om rettigheder Børn og unge har ret til at bestemme over deres egen krop. De har ret til selv at bestemme, hvem der må give dem et knus, hvem de vil være kæreste med, og hvem der må se deres

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

FAKTA THE MEXICO CITY POLICY. Restriktionerne er rettet mod:

FAKTA THE MEXICO CITY POLICY. Restriktionerne er rettet mod: K V I N D E R N E S U - L A N D S U D V A L G 1 THE MEXICO CITY POLICY»... Det er min overbevisning, at skatteyderes penge ikke skal bruges til at betale for aborter, fortalervirksomhed eller aktiv promovering

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Sociale Anliggender og Miljø AVS-EU 3640/A/03 24. november 2003 UDKAST TIL BETÆNKNING om fattigdomsbetingede sygdomme og reproduktiv sundhed i

Læs mere

Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder -

Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder - Tale til nytårskur 7. januar 2008 Koldinghus - Poul-Erik Svendsen - Det talte ord gælder - Velkommen til Region Syddanmarks nytårskur. På vegne af regionsrådet, er jeg glad for, at så mange er mødt op

Læs mere

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige Sundhedsstyrelsens kommentarer til Undersøgelse af befolkningens holdning, viden og adfærd i forhold til seksualitet, sexsygdomme og hiv 1 Baggrund for undersøgelsen 1 2 Hiv/aids 2 3 Klamydia 4 4 Præventionsvalg

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage nogle måneder efter fødslen. Hvad er forklaringen?

Læs mere

I bilaget følger til delegationerne et udkast til Rådets konklusioner, som der blev opnået enighed om i Socialgruppen den 30. april 2008.

I bilaget følger til delegationerne et udkast til Rådets konklusioner, som der blev opnået enighed om i Socialgruppen den 30. april 2008. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 6. maj 2008 (15.05) (OR. en) 9055/08 SOC 261 NOTE fra: Socialgruppen til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet (EPSCO) Tidl. dok. nr.: 8582/08

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Et sygt samfund. - Kan problemerne løses?

Et sygt samfund. - Kan problemerne løses? Et sygt samfund - Kan problemerne løses? Biologi A,B og C niveau: Epidemiers natur-hiv i Zimbabwe: Hvordan påvirker HIV/AIDS og kolera menneskekroppen? Præsentation af problematikken og den faglige relevans.

Læs mere

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST?

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? Erhverv Norddanmark og NIRAS, 28.11.18 Oplæg ved Finn Reske-Nielsen, FN-forbundet Hvad er

Læs mere

Danmark yder knap 16 mia. kr. i udviklingsbistand. EU's budget 2014-2020, for udviklingsbistand udgør 382,5 mia. kr.

Danmark yder knap 16 mia. kr. i udviklingsbistand. EU's budget 2014-2020, for udviklingsbistand udgør 382,5 mia. kr. Bruxelles den 12-14. november 2013 Årtiers udviklingspolitisk samarbejde har skabt et stærkt dansk brand internationalt indenfor bistands- og udviklingsarbejde. Danske virksomheder kan bidrage med konkrete

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 9. februar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 17. oktober 2007 En ny Ioannina-afgørelse Man har på det seneste i de europæiske medier

Læs mere

Februar 2007 LEDER side 2

Februar 2007 LEDER side 2 Februar 2007 LEDER side 2 Abort er en menneskeret Retten til fri abort er ikke noget, man kan tage for givet, hverken i Portugal, hvor vælgerne netop har sagt ja til abort, eller i Danmark, hvor abortloven

Læs mere

Frivillighed skal kun tjene den gode sag

Frivillighed skal kun tjene den gode sag Frivillighed skal kun tjene den gode sag Hovedtale af Preben Brandt, tidligere formand for Rådet for Socialt Udsatte, ved Frivillig Fredag i Thisted 26. september 2014 Tak for indbydelsen til at komme

Læs mere

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig 9. oktober, 2012 Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig?aldrig siden anden verdenskrig har der været så store spændinger mellem Vesteuropas folk

Læs mere

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15.

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15. Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 106 Offentligt Samrådsspørgsmål E [samrådet finder sted den 25.2.2010 kl. 13] Vil ministeren redegøre for, hvorledes man fra dansk side påtænker

Læs mere

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den 11. januar 2011. 13 min. [Overskrift] Intro: Godt nytår og mange tak for rapporten. 11. januar 2011 KADAH/DORBI

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder UDKAST TIL BETÆNKNING

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Lige Muligheder FORELØBIG 2001/2128(INI) 2. april 2002 UDKAST TIL BETÆNKNING om seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (2001/2128

Læs mere

INDSATSER OG RESULTATER I KONGRESPERIODEN

INDSATSER OG RESULTATER I KONGRESPERIODEN INDSATSER OG RESULTATER I KONGRESPERIODEN Socialpædagogerne er en løsningsorienteret fagforening. Det betyder, at vi lægger vores forslag til løsninger frem og samarbejder bredt politisk med dem, der måtte

Læs mere

KIRSTEN TORPE SI DANMARK FOR SI DANMARK S VERDENS BEDSTE NYHEDER S KAMPAGNE

KIRSTEN TORPE SI DANMARK FOR SI DANMARK S VERDENS BEDSTE NYHEDER S KAMPAGNE KIRSTEN TORPE SI DANMARK FOR SI DANMARK S VERDENS BEDSTE NYHEDER S KAMPAGNE Soroptimist International Danmark Advocacy Verdens Bedste Nyheder Hvad Hvem er VBN??????? VBN start 2010. Selvstændig forening

Læs mere

En gruppe hiv-smittede spøger i mørket

En gruppe hiv-smittede spøger i mørket En gruppe hiv-smittede spøger i mørket 1000 mennesker i Danmark anslås at være hiv-smittede uden at være blevet testet. De udgør mørketallet` blandt hiv smittede. Kan man få dem i behandling, kan man bremse

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Ministerens talepapir fra samrådet den 17. november 2005.

UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Ministerens talepapir fra samrådet den 17. november 2005. Udenrigsudvalget URU alm. del - Svar på Spørgsmål 20 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Den 24. november 2005 UDV, j.nr. 400.E.2-0-0. Rådsmøde (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 21.-22.

Læs mere

Fælles erklæring om et tættere fransk/dansk udviklingssamarbejde med særlig fokus på Sahel

Fælles erklæring om et tættere fransk/dansk udviklingssamarbejde med særlig fokus på Sahel Fælles erklæring om et tættere fransk/dansk udviklingssamarbejde med særlig fokus på Sahel Præambel Danmark og Frankrig er enige om, at multilateralt samarbejde inden for rammerne af et stærkt, regelbaseret,

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

Oktober 2006 LEDER side 2

Oktober 2006 LEDER side 2 Oktober 2006 LEDER side 2 Flere penge til forebyggelse, tak Samfundet skal bruge væsentligt flere penge på forebyggelse af hiv/aids, sexsygdomme og uønskede graviditeter. Sex & Samfund foreslår, at den

Læs mere

Forord. Det danske Sund By Netværk søger, som charteret anbefaler, at gå fra strategier til handling. København januar 2006

Forord. Det danske Sund By Netværk søger, som charteret anbefaler, at gå fra strategier til handling. København januar 2006 Forord Et af WHO s hovedformål er at medvirke til at opnå det højest mulige sundhedsniveau for alle mennesker. WHO søger gennem det internationale samarbejde om sundhedsfremme at påvirke medlemslandenes

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B6-0345/2005

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B6-0345/2005 EUROPA-PARLAMENTET 2004 Mødedokument 2009 11.1.2006 B6-0046/2006 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B6-0345/2005 jf. forretningsordenens artikel 108, stk. 5 af Ģirts

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 1.2.2017 2016/0275(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed til Budgetudvalget

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Hvad skal I høre om i dag: Hvorfor projekt Familieplanlægning i alkoholog stofbehandlingen Podcast Rusmiddeleksponerede børn Kort præsentation

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser EUROPA-PARLAMENTET 2004 Mødedokument 2009 21.9.2005 B6-0510/2005 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser jf. forretningsordenens artikel 103, stk. 2 af Glenys Kinnock,

Læs mere

EUROBAROMETER OPFATTELSER AF EUROPA-PARLAMENTET I DANMARK INTERREGIONAL ANALYSE

EUROBAROMETER OPFATTELSER AF EUROPA-PARLAMENTET I DANMARK INTERREGIONAL ANALYSE NATIONALE REGIONER 1 METODOLOGISK BILAG: REGIONAL ANALYSE AF EUROBAROMETERRESULTATERNE Den følgende regionale analyse er baseret på Europa-Parlamentets Eurobarometer-undersøgelser. Eurobarometer-undersøgelser

Læs mere

Den seksuelle sundhed har brug for støtte. Seksuel sundhed på Christiansborg. Fingeren nedad til seksuel sundhed i Finansloven

Den seksuelle sundhed har brug for støtte. Seksuel sundhed på Christiansborg. Fingeren nedad til seksuel sundhed i Finansloven September 2007 LEDER side 2 Den seksuelle sundhed har brug for støtte Der er brug for maksimalt pres fra alle sider for at få den seksuelle sundhed opprioriteret på finansloven, i regionerne og i kommunerne,

Læs mere

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist.

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist. Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist lene@bewild.dk www.bewild.dk MÅLENE TRÅDTE I KRAFT DEN 1. JANUAR 2016 OG SKAL FREM TIL 2030 SÆTTE OS KURS MOD EN MERE BÆREDYGTIG UDVIKLING FOR BÅDE MENNESKER

Læs mere

Undervisning i brugen af Cornell-noten

Undervisning i brugen af Cornell-noten Undervisning i brugen af Cornell-noten I denne lektion arbejder I med at skrive for at lære Målet for denne lektion: Du lærer at bruge Cornell-noten til at Eleverne får et Cornell-noteark og udfylder det

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 Indledning Derfor en værdighedspolitik Værdier Vi

Læs mere

DANSK OPBAKNING TIL EU INDE I HISTORISK HØJKONJUNKTUR

DANSK OPBAKNING TIL EU INDE I HISTORISK HØJKONJUNKTUR DANSK OPBAKNING TIL EU INDE I HISTORISK HØJKONJUNKTUR Kontakt: Malte Kjems, Kommunikationschef +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk RESUME Når danskerne om en måned skal stemme til Europa-Parlamentsvalget,

Læs mere

LIGE MANGE PIGER OG DRENGE STARTER I SKOLE HALVDELEN AF VERDENS FATTIGE ER FORSVUNDET. Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse

LIGE MANGE PIGER OG DRENGE STARTER I SKOLE HALVDELEN AF VERDENS FATTIGE ER FORSVUNDET. Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse HALVDELEN AF VERDENS FATTIGE ER FORSVUNDET LIGE MANGE PIGER OG DRENGE STARTER I SKOLE Verdens Bedste Nyheder, befolkningsundersøgelse NGO Forum Rapport, oktober 2013 1 De fem segmenter I rapporten skelnes

Læs mere

Og i regeringsgrundlaget kan man umiddelbart efter det afsnit, jeg lige læste op, læse følgende:

Og i regeringsgrundlaget kan man umiddelbart efter det afsnit, jeg lige læste op, læse følgende: Retsudvalget 2011-12 REU Alm.del Bilag 550 Offentligt RETSUDVALGETS HØRING 3. SEPTEMBER 2012 om PET I ET MENNESKERETLIGT PERSPEKTIV 1. Ude godt, hjemme bedst Danmark er et land, der gerne vi påvirke andre

Læs mere

FAGLIGT NETVÆRK FOR SEKSUEL SUNDHED BESTYRELSESMØDE NR AUGUST 2008 REFERAT. Referat fra møde nr. 3 Torsdag d. 28.

FAGLIGT NETVÆRK FOR SEKSUEL SUNDHED BESTYRELSESMØDE NR AUGUST 2008 REFERAT. Referat fra møde nr. 3 Torsdag d. 28. Referat - Side 1 FAGLIGT NETVÆRK FOR SEKSUEL SUNDHED BESTYRELSESMØDE NR.3 28. AUGUST 2008 REFERAT Referat fra møde nr. 3 Torsdag d. 28. august 2008 Deltagere: Bjarne Rasmussen, Frederiksberg Sundhedscenter,

Læs mere

International Partnership for Microbicides. 7,5 mio. kr. 2012-2013 06.35.02.11.41

International Partnership for Microbicides. 7,5 mio. kr. 2012-2013 06.35.02.11.41 UFT 104.c.100.b.. IPM. Ekstra generelt bidrag til International Partnership for Microbicides. International Partnership for Microbicides. 7,5 mio. kr. 2012-2013 2002: 2,0 mio. kr., 2003: 3,0 mio. kr.,

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 01. juli 2016 Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af

Læs mere

Redegørelse over eksisterende indsatser overfor unge vedrørende seksuel

Redegørelse over eksisterende indsatser overfor unge vedrørende seksuel Bilag 1 Redegørelse over eksisterende indsatser overfor unge vedrørende seksuel sundhed I Københavns kommune foregår der forskellige indsatser allerede og nye indsatser er under udvikling. Unge, 12-20

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for Juni 2007

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for Juni 2007 Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for 2005 Juni FAKTUELT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Europa-Parlamentets beslutning om decharge

Læs mere

Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune

Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune Lone.hein@holstebro.dk 24 20 52 15 HOLSTEBRO KOMMUNE FAKTA Ca. 57.000 indbyggere Mange ungdomsudannelser -: Gymnasium, HF, VUC, Teknisk

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

FN og verdenssamfundet står overfor store globale udfordringer. Gennem. de senere år er antallet af flygtninge og fordrevne vokset, så vi i dag står

FN og verdenssamfundet står overfor store globale udfordringer. Gennem. de senere år er antallet af flygtninge og fordrevne vokset, så vi i dag står Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 103 Offentligt BUDSKABER Samrådsspørgsmål J: Reformer i FN Åbent Samråd i Udenrigsudvalget den 7. februar 2017 Taletid: 10-12 minutter Samrådsspørgsmål:

Læs mere

Hvorfor skal ØL støtte udviklingen af økologisk jordbrug i udviklingslande? - Per Rasmussen, ØL

Hvorfor skal ØL støtte udviklingen af økologisk jordbrug i udviklingslande? - Per Rasmussen, ØL Hvorfor skal ØL støtte udviklingen af økologisk jordbrug i udviklingslande? - Per Rasmussen, ØL ØL s formålsparagraf At sikre den fortsatte udvikling af økologisk fødevareproduktion frem mod de økologiske

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 23.11.2011 B7-0615/2011 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0669/2011 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5, om

Læs mere

Samrådsspørgsmål AL. Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009?

Samrådsspørgsmål AL. Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009? Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 24 Offentligt Samrådsspørgsmål AL Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009?

Læs mere

Samrådsspørgsmål DZ fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren. Vil regeringen tage initiativ globalt og i EU til at sætte adgang til

Samrådsspørgsmål DZ fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren. Vil regeringen tage initiativ globalt og i EU til at sætte adgang til Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 750 Offentligt Samrådsspørgsmål DZ fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren for Udviklingsbistand Vil regeringen tage initiativ globalt

Læs mere

FAKTA OM RETTIGHEDER

FAKTA OM RETTIGHEDER FAKTA OM RETTIGHEDER Børn og unge har ret til at bestemme over deres egen krop. De har ret til selv at bestemme, hvem der må give dem et knus, hvem de vil være kæreste med, og hvem der må se deres private

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

Introduktion Mødre fortjener stor anerkendelse for deres mangeårige, hengivne og uselviske indsats

Introduktion Mødre fortjener stor anerkendelse for deres mangeårige, hengivne og uselviske indsats Introduktion Det er en kæmpe gave at være mor, hvilket jeg tror, at langt de fleste med glæde vil skrive under på. Men det er også benhårdt arbejde. Mere benhårdt end man på nogen måde kan forestille sig

Læs mere

Tematisk evaluering af danske NGO ers støtte til civilsamfund i Ghana og Etiopien

Tematisk evaluering af danske NGO ers støtte til civilsamfund i Ghana og Etiopien Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Bilag 60 Offentligt Danida UDENRIGSMINISTERIET DAC sektor: 150 Tematisk evaluering af danske NGO ers støtte til civilsamfund i Ghana og Etiopien evalueringresumé 2009.07

Læs mere

Sluk Lyset 26.03.11 kl. 20:30. Vær en del af verdens største klimakampagne

Sluk Lyset 26.03.11 kl. 20:30. Vær en del af verdens største klimakampagne Sluk Lyset 26.03.11 kl. 20:30 Vær en del af verdens største klimakampagne Sluk lyset Foto: Kim Vadskær Earth Hour er verdens største klimakampagne, hvor mennesker over hele kloden står sammen, viser deres

Læs mere

Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A)

Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A) Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A) Budget 2014 Borgerrepræsentationens 1. budgetmøde, 2. september 2013 Da jeg startede i skole for snart mange år siden, fortalte min mor mig

Læs mere