D O M. Afsagt den 3. maj 2016 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Peter Thønnings og Marie Louise Klenow (kst.)).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D O M. Afsagt den 3. maj 2016 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Peter Thønnings og Marie Louise Klenow (kst.))."

Transkript

1 D O M Afsagt den 3. maj 2016 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Peter Thønnings og Marie Louise Klenow (kst.)). 21. afd. nr. B : FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Kia Dollerschell) mod Vallensbæk Kommune (advokat Charlotte Kunckel) Denne sag, der er anlagt den 21. februar 2013 ved Retten i Glostrup, er ved kendelse af 23. maj 2013 henvist til behandling ved Østre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. 1. Sagsøgeren, FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A, har nedlagt påstand om, at Vallensbæk Kommune tilpligtes at betale A en godtgørelse på kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg, og til betaling sker. Sagsøgte, Vallensbæk Kommune, har påstået frifindelse. Sagen angår, om Vallensbæk Kommunes videregivelse af visse helbredsoplysninger om A i forbindelse med en høring af As arbejdsgiver var uberettiget, og om A i givet fald har krav på tortgodtgørelse, jf. erstatningsansvarslovens 26. Der har under sagens behandling ved Østre Landsret været foretaget delforhandling af det spørgsmål, om det af A rejste krav på godtgørelse var forældet. Ved kendelse af 12. juni 2015 bestemte landsretten, at det rejste krav ikke var forældet, og at sagen kunne fremmes til realitetsbehandling.

2 - 2 - Sagsfremstilling A blev ultimo januar 2009 opsagt til fratrædelse den 31. juli 2009 fra sin fleksjobstilling som pædagog i den selvejende institution Vuggestuen X. A blev sygemeldt den 26. januar I et af A udfyldt oplysningsskema, sygemeldt lønmodtager til Vallensbæk Kommune dateret 18. februar 2009 var det i rubrikken Årsag til fravær (hvad fejler du) anført psykisk dårlig/stres + fysisk. I rubrikken Er der arbejdsopgaver/arbejdsfunktioner du ikke kan udføre pga. din aktuelle sygdom? Beskriv hvilke var det anført Ja at være på job. Har det fysisk og psykisk dårligt. Græder og er trist. I As praktiserende læges statusattest til Vallensbæk Kommune dateret 1. maj 2009 hedder det: 1. Statusbedømmelse på grundlag af patientjournal m.v. A: Sygehistorie, diagnoser (latin og dansk), prognose. Evt. planlagt/igangværende behandling eller andre oplysninger af betydning for sagen Diagn: depressiv tilstand. Efter fyring udviklet depressiv tilstand hvor hun dårligt er i stand til at komme uden for hjemmet med øget irritabilitet grådlabilitet mm. Hamilton score lettere depressiv, tilbudt antidep beh. men ønsker ikke dette pt. Anbefalet henv til psykolog/psykiater pt vil tage kontakt til psykolog i Hvidovre kommune. Forventes at kunne genoptage nuv. flexjob ved ny ansættelse indenfor 1-2 mdr. I Vallensbæk Kommunes journalnotat af 7. maj 2009 hedder det blandt andet: Partshøring af A. A ringer i f.m. fremsendt statusattest til partshøring. Udtaler at det er korrekt at hun ikke har ønsket at modtage behandling med antidepressivt medicin. Dels er hun i bedring er blevet depressionstestet 3 gange hos egen læge og der er fremgang hver gang. Dels mener hun at tiden læger alle sår.

3 - 3 - Føler sig presset herfra, føler vi vil pådutte hende medicin og kontaktet egen læge. Hun har accepteret henvisning til psykiater og hvis en sådan speciallæge også anbefaler medicin, vil hunnok tage imod. Vejledt om at der gennemsnitlig er 3-6 mdr.s ventetid på en sådan vurdering. Forespurgt om hun selv mener hun er arbejdsdygtig fra primo juni eller primo juli. Aktuel vurdering er, at det er hun ikke. Ved hun kommer ovenpå men er der ikke endnu. Har det stadig bedst når hun bare er indenfor hjemmets 4 vægge. Udtaler i øvrigt at daginstitutionen er selvejende og derfor er det ikke muligt at holde rundbordssamtale med Hvidovre Kommune. Vurdering. A har afvist lægens tilbud om antidepressiv medicinsk behandling. Så længe dette er tilfældet bortfalder retten til sygedagpenge jfr. dagpengelovens 21 stk. 1. A orienteret om at jeg må partshøre hendes arbejdsgiver herom. Jeg har svært ved at se det kan få konsekvenser for hende dels fordi hun er opsagt og dels fordi arbejdsgiveren jo i stedet for sygedagpengene vil få fleksjobtilskud så længe ansættelsen varer. Partshøring fremsendt med kopi til A. I Vallensbæk Kommunes høringsbrev af 7. maj 2009 til Vuggestuen X hedder det: Partshøring vedr. stop af dagpengerefusion vedr. A cpr.nr. A har været sygemeldt fra sit fleksjob siden 26. januar 2009 og i den anledning udbetales der sygedagpengerefusion. Sygdommen skyldes iflg. egen læge en lettere depression. Der er tilbudt behandling med antidepressivt medicin hvilket A ikke ønsker at modtage. Der vedlægges status fra egen læge af Som det også fremgår, vil kommende raskmelding i øvrigt ske i forhold til en anden arbejdsplads end X. A selv vurderer det går fremad og mener, at hun med tiden genvinder sin sædvanlige arbejdsevne. Kan ikke selv udtale sig om hvornår. Det fremgår af dagpengelovens 21 stk. 1 at retten til sygedagpenge bortfalder, så længe den sygemeldte mod lægens opfordring afviser at modtage nødvendig lægebehandling. Derfor agter jeg at standse udbetalingen af sygedagpengerefusion således, at sidste udbetalingsdag bliver Så længe A er ansat og modtager løn vil der som hidtil kunne søges fleksjobtilskud.

4 - 4 - Hvis I har bemærkninger til ovennævnte skal jeg bede om en orientering senest kl. 12, hvorefter der bliver truffet en endelig afgørelse. A indgav klage til Vallensbæk Kommune, Jobcentret, over den videregivelse af oplysninger, som skete ved kommunens brev af 7. maj 2009 til Vuggestuen X. Ved brev af 11. juni 2009 fra Vallensbæk Kommune, Jobcenteret, til A var det anført blandt andet, at kommunen beklagede, at A fandt, at kommunen havde videregivet personfølsomme oplysninger uden tilladelse. Kommunen anførte endvidere blandt andet, at sagsbehandleren havde handlet korrekt i henhold til gældende lovgivning. Ved brev modtaget i Beskæftigelsesankenævnet, Statsforvaltningen Hovedstaden, den 23. juni 2009 klagede A over sagsforløbet som håndteret af Jobcentret i Vallensbæk Kommune. I Beskæftigelsesankenævnets afgørelse af 4. november 2009 til A hedder det blandt andet: Du har i den 26/ og i brev til Beskæftigelsesankenævnet modtaget her den 23/ klaget over Vallensbæk Kommunes videregivelse af oplysninger til din arbejdsgiver i maj 2009, i forbindelse med, at kommunen påtænkte at standse udbetalingen af sygedagpengerefusion, jf. lov om sygedagpenge 21. Kommunen har i brev af 11/ til dig begrundet dette sagsbehandlingsskridt med henvisning til forvaltningslovens 19. Beskæftigelsesankenævnet har den 26/ modtaget sagen fra kommunen med ankeskema og kopi af sagens akter. Nævnet har truffet følgende AFGØRELSE: Kommunen havde ikke grundlag for at sende kopi af statusattest af 1/ samt af 14/ til arbejdsgiver. Begrundelsen er at det drejer sig om personlige oplysninger om dit sygdomsforløb, og en interesseafvejning i den konkrete situation fører til, at partshøring over disse oplysninger ikke burde have fundet sted. Nævnet har lagt til grund, at du den 26/ blev sygemeldt på grund af stofskiftesygdom og obs depression, efter at du var blevet opsagt fra dit fleksjob som pædagog i daginstitution.

5 - 5 - Nævnet har endvidere lagt til grund, at kommunen i brev af 7/ orienterede din arbejdsgiver om, at du ifølge lægen led af lettere depression og at du var tilbudt antidepressiv medicin, hvilket du ikke ønskede at modtage. Kommunen orienterede endvidere bl.a. arbejdsgiver om, at kommunen agtede at standse sygedagpengerefusion efter sygedagpengelovens 21, stk. 1, nr. 1, hvorefter retten til sygedagpenge bortfalder, så længe den sygemeldte mod lægens opfordring afviser at modtage nødvendig lægebehandling. Nævnet finder, at oplysningerne i statusattesten om behandlingen af din sygdom er af personlig karakter, og efter konkret vurdering kan undtages efter forvaltningslovens 15, stk. 1, hvis arbejdsgiver havde bedt om aktindsigt, dvs at oplysningerne har en sådan karakter, at hensynet til dig, må gå forud for din arbejdsgivers interesse. For så vidt angår partshøring er det ligeledes nævnets opfattelse af statusattesten ikke bør fremsendes i kopi, som led i partshøring, jf. samme lovs 19, stk. 1. Nævnet har ikke haft anledning til at tage stilling til, om du, efter din læges vurdering, har undladt at følge lægens anbefaling, eller om der, som du oplyser, alene var tale om drøftelser mellem dig og din læge, om dit sygdomsforløb. Alene din læge vil kunne præcisere om der med den tilbudte medicinske behandling efter lægens opfattelse var tale om "nødvendig lægebehandling". Nævnet gav dig således ret i, at din tidligere arbejdsgiver ikke burde have modtaget kopi af statusattesten som led i partshøring. Afgørelsen er truffet af et enigt nævn. Parterne korresponderede herefter om det passerede og et af A rejst krav om godtgørelse uden at nå til enighed, hvorfor denne sag blev anlagt. Forklaringer Der er under sagen afgivet forklaring af A. A har forklaret blandt andet, at hun var ansat i en fleksjobstilling på 9 timer ugentligt som pædagog i den selvejende institution Vuggestuen X, da hun ultimo januar 2009 blev opsagt til fratræden den 31. juli Hun havde da været ansat i institutionen i cirka 13 år, herunder en periode på 8 måneder som souschef. Hendes ansættelse var i 2005 blevet ændret til et fleksjob. Dette skyldtes, at hendes arbejdsevne var blevet nedsat på grund af eftervirkningerne af to svære fødsler. Årsagen til, at hun i januar 2009 blev opsagt, var besparelser. Hun havde inden opsigelsen erfaret, at man gerne ville af med hende, fordi hun lønningsmæssigt var en

6 - 6 - dyr dame. Efter modtagelsen af opsigelsen gik hun på arbejde i to dage. Hun følte disse dage et stort ubehag. Hun havde rysteture og var meget ked af det. Den konstituerede leder i institutionen sagde til hende, at hun burde sygemelde sig og gå hjem. Dette gjorde hun så. I første omgang regnede hun med, at hun ville komme sig efter et par dage derhjemme. Dette viste sig ikke at holde stik, og hendes sygemelding blev forlænget. Hun var i starten af sygeperioden ved sin læge ca. hver 14. dag. Hun var ved lægen den 1. maj 2009, i hvilken forbindelse statusattesten blev udarbejdet. Hun har ikke givet samtykke til, at hendes arbejdsgiver kunne få tilsendt statusattesten. Arbejdsgiveren var i hendes optik både institutionens daglige leder, institutionens forældrebestyrelse samt medarbejdere ved organisationen Frie Børnehaver, som ydede administrativ bistand til institutionen. Det, der er anført i statusattesten af 1. maj 2009, er korrekt dog var det hende selv, som bragte på bane, at hun skulle opsøge psykolog eller psykiater. Medarbejdere i kommunen havde adgang til en sådan bistand. Hendes læge bragte under konsultationen den 1. maj 2009 på bane som en mulighed, at hun kunne tage psykofarmaka, men lægen insisterede ikke på, at dette skulle ske. Efter kommunens varsling af afgørelsen om bortfald af sygedagpengerefusion tog hun i et par uger mod sin vilje psykofarmaka. Hun fik hjertebanken og ubehag, og herefter ophørte hun med at tage denne medicin. Den psykiater, som hun efterfølgende konsulterede, anbefalede ikke psykofarmaka. Hun opsøgte også en coach, som hjalp hende. Også efter hun var blevet raskmeldt, havde hun det i en længere periode dårligt, når hun blev mindet om sin tidligere arbejdsplads. I øvrigt fungerede hun uden problemer. Hun arbejder nu i en ungdomsklub i Hvidovre. Hun følte sig udstillet ved tanken om, at medlemmer af forældrebestyrelsen og måske også tidligere arbejdskolleger i institutionen havde læst statusattesten af 1. maj 2009 og dermed lægens oplysninger om, at hun havde det psykisk dårligt og sad hjemme og græd. Hun har efter opsigelsen i sit lokalområde og senere på sin nye arbejdsplads mødt personer med tilknytning til Vuggestuen X. Det har hver gang givet et gib i hende. Hun følte sig stemplet som et psykisk vrag, hvilket hun ikke var eller er. Hun var blot i en forbigående krise, fordi hun var blevet fyret. Psykiateren fortalte, at det var normalt at opleve en sådan krise, hvis man bliver afskediget fra et job, som man er glad for. Kommunens høring af Vuggestuen X over den påtænkte afgørelse om bortfald af sygedagpengerefusion førte til, at hun pr. 19. maj 2009 blev bortvist fra institutionen.

7 - 7 - Institutionen henviste til, at hun nægtede at modtage den nødvendige medicinske behandling, og at institutionen derfor mistede sygedagpengerefusion. Institutionen varslede endvidere et erstatningskrav mod hende i anledning af ophøret af sygedagpengerefusion. I forbindelse med disse skridt blev det klart for hende, at institutionen i forbindelse med kommunens høringsbrev af 7. maj 2009 havde fået en kopi af statusattesten af 1. maj Bortvisningen blev trukket tilbage efter indgriben fra hendes fagforening. Vuggestuen X fungerede som en selvejende institution organiseret under Frie Børnehaver. Lederens opgave var blandt andet at ansætte, afskedige og lede personalet og varetage lønadministration og andre ledelsesopgaver. Lederen havde også ansvaret for den løbende kontakt til forældrebestyrelsen. Kommunens høringsbrev af 7. maj 2009 ville naturligt tilgå lederen. Hun har ikke sikker viden om, at oplysninger fra hendes syge- og dagpengesag er blevet givet videre til forældrebestyrelsen. På baggrund af erfaringerne fra sin periode som souschef i institutionen er det hendes vurdering, at det ville være naturligt at oplysningerne blev videregivet til forældrebestyrelsen. Det var først ved bortvisningen, at hun blev informeret om indholdet af kommunens journalnotat af 7. maj Det er korrekt, at hun løbende under sin sygeperiode var i kontakt med kommunens sagsbehandler, B. Hun har i den forbindelse nævnt sine drøftelser med lægen, men har alene fortalt, at lægen havde omtalt psykofarmaka som et behandlingstilbud. Sagsbehandleren pressede under en samtale på for, at hun burde tage psykofarmaka. Hun husker ikke, at sagsbehandleren nævnte, at kommunen ville sende lægens statusattest af 1. maj 2009 til institutionen i forbindelse med en høring, og hun fik ikke kopi af høringsbrevet af 7. maj Hun kan ikke erindre samtaler med sagsbehandleren om eventuelle negative økonomiske konsekvenser for institutionen i form af manglende refusion af sygedagpenge. Hun klagede den 26. maj 2009 til Beskæftigelsesankenævnet over kommunens afgørelse. Hun var ked af, at sagsbehandleren havde presset hende til at tage psykofarmaka, uanset at lægen havde sagt, at dette ikke var en nødvendighed. Procedure

8 - 8 - FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A har til støtte for den nedlagte påstand i det væsentlige procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument, hvori det hedder blandt andet: Til støtte for den nedlagte påstand gøres det herefter sammenfattende gældende, at sagsøgtes videregivelse af oplysningerne i sagsøgers statusattest (LÆ 125), fremlagt som sagens bilag 2, var omfattet af persondatalovens 7, stk. 1, idet der var tale om personhenførbare oplysninger af helbredsmæssig karakter, persondataloven finder anvendelse qua den elektroniske behandling, jf. herved det faktum, at sagens bilag 1 (hvor bilag 2 udgør et underbilag) er affattet elektronisk på et tekstbehandlingsanlæg og ditto journaliseret i sagsøgtes elektroniske sagsbehandlingssystem under sagsøgers cpr. nr., jf. herved lovens 1, stk. 1, jf. 3, nr. 1 og 2, og det er ubestridt fra sagsøgtes side at persondataloven finder anvendelse. Sagsøger bestrider imidlertid, at persondatalovens 7, stk. 2, nr. 4 (som modsætningsvis påstået af sagsøgte, jf. svarskriftet samt sagens bilag 9), udgør et behandlingsgrundlag. Til støtte herfor gøres det nærmere gældende, at det følger af bestemmelsen, at denne alene kan udgøre et behandlingsgrundlag i relation til de i 7, stk. 1 omhandlede oplysninger, såfremt behandlingen er nødvendig for, at et retskrav kan fastlægges, gøres gældende eller forsvares, det følger af sygedagpengelovens 21, stk. 1 nr. 2, at retten til sygedagpenge alene bortfalder når den sygemeldte mod lægens opfordring afviser at modtage nødvendig lægebehandling sagsøger ikke mod lægens opfordring har afvist at modtage nødvendig lægebehandling, sagsøgte har været klar over, at sagsøger har bestridt at det skulle være tilfældet, dette endvidere dokumenteres af sagens bilag 2, hvoraf det fremgår, at sagsøgers praktiserende læge tilbød antidepressiv behandling, men endte med at anbefale henvendelse til psykolog/psykiater, dette skete på baggrund af saglige drøftelser mellem læge og patient/sagsøger om, hvilken behandlingsform der ville være den mest hensigtsmæssige og virkningsfulde i det konkrete tilfælde, jf. tillige sagens bilag 4, dette understøttes af, at den psykiater (speciallæge i psykiatri) som sagsøger efterfølgende opsøgte på lægens anbefaling netop ikke ordinerede medicinsk antidepressiv behandling, jf. bilag 3,

9 - 9 - det følgelig ikke er en korrekt gengivelse af sagsøgers udsagn eller endsige det faktuelle indhold af bilag 2 når sagsøgte i sagens netop fremlagte bilag B anfører, at sagsøger skulle have udtalt at hun ikke har ønsket at modtage behandling med antidepressiv medicin, idet sagsøger på intet tidspunkt har modsat sig, eller ville have modsat sig dette, såfremt lægen havde opfordret hertil/ anbefalet dette, hvilket imidlertid ikke var tilfældet (derimod fremsatte sagsøgers praktiserende læge et tilbud, hvorefter denne på baggrund af en saglig drøftelse med sagsøger endte med at anbefale sidstnævnte at opsøge en speciallæge i psykiatri, hvilken anbefaling sagsøger fulgte nøje), der følgelig/derimod var tale om, at sagsøger ønskede en speciallæges vurdering inden antidepressiv medicin blev ordineret, hvilket lægen netop endte med at anbefale, jf. ovenfor, speciallægen endvidere ikke fandt behandling med antidepressiv medicin indiceret, jf. sagens bilag 3, det følgelig heller ikke er korrekt når det i sagsøgers bilag B fremgår, at hun ville tage imod behandling med antidepressiv medicin såfremt en sådan speciallæge også anbefaler medicin, idet der netop ikke var tale om, at sagsøgers praktiserende læge (også) var kommet med en sådan anbefaling, det kan lægges til grund som ubestridt, at bilag B er et telefonnotat ensidigt udarbejdet af sagsøgte (sagsøgers daværende sagsbehandler B DS ), sagsøger aldrig har set dette notat førend dette fremlægges cirka en uge før hovedforhandlingen, på trods af at dette dokument er affattet allerede den 7. maj 2009, sagsøger som følge heraf og i sagens natur aldrig har godkendt dette dokument, hvorfor det for den gode ordens skyld tillige understreges, at hun bestrider at have udtalt sig som anført, idet dokumentet fremstår decideret fejlagtigt og unuanceret, dette endvidere underbygges af, at sagsøger på tidspunktet for bilag B s affattelse havde et meget anstrengt forhold til hendes sagsbehandler/sagsøgte, hvilket dokumentet tillige tydeligt afspejler, sagsøgtes beslutning om at indstille sygedagpengerefusionen herefter ikke har været hjemlet i sygedagpengelovens 21, stk. 1, nr. 2, hvilken bestemmelse henset til dens bebyrdende karakter ikke kan fortolkes udvidende som gjort af sagsøgte, dette endvidere underbygges af, at sagsøgte tillige selv i svarskriftet erkender, at der som minimum var usikkerhed om lægens oplysninger, hvilket i sagens natur er påfaldende,

10 hverken sagsøgte, eller sagsøgers daværende arbejdsgiver (tredjemand), dermed har haft noget retskrav at fastlægge, forsvare eller gøre gældende i øvrigt. På denne baggrund gøres det ydermere gældende, at der følgelig ikke var pligt for sagsøgte til at foretage partshøring, idet beslutningen om at indstille sygedagpengerefusionen under alle omstændigheder var uhjemlet, jf. ovenfor, dette tillige understøttes af, at det af betænkning nr side 33 fremgår, at afgørelsen af hvilket regelsæt der finder anvendelse (det persondata- eller forvaltningsretlige), netop afhænger af, hvad der giver den registrerede den bedste retsstilling, det i denne sammenhæng turde være åbenlyst, at dette er det persondataretlige, hvilket regelsæt heller ikke giver noget behandlingsgrundlag, det ydermere ikke er korrekt som hævdet af sagsøgte at denne under var forpligtet til at foretage partshøring på den skete måde, idet de omhandlede helbredsoplysninger ikke under nogen omstændigheder burde have været udleveret i forbindelse hermed, dette forhold tillige understøttes af, at der ikke kunne være meddelt aktindsigt i helbredsoplysningerne, jf. herved forvaltningslovens 19, stk. 2, nr. 4, jf. 15, stk. 1, samt sagens bilag 6, helbredsoplysningerne dermed tillige er underlagt tavshedspligt, jf. forvaltningslovens 27, stk. 1, nr. 6, jf. tillige det faktum, at oplysningerne netop ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som fortrolige, jf. persondatalovens 7, stk. 1, hvorfor oplysningerne ikke under nogen omstændigheder pligt til partshøring eller ej - burde have været videregivet til sagsøgers daværende arbejdsgiver, hvorfor sagsøgte tillige har overtrådt forvaltningslovens 27, stk. 1, nr. 6. Endvidere gøres det gældende, at det herudover på ingen måde var nødvendigt for sagsøgte at udlevere de personfølsomme helbredsoplysninger til sagsøgers daværende arbejdsgiver som led i den de-facto gennemførte partshøring, idet arbejdsgiver ikke i forbindelse hermed kunne anvende disse helbredsoplysninger til noget (det havde således været fuldt tilstrækkeligt at henvise til at sagsøgte påtænkte at indstille sygedagpengerefusionen med henvisning til sygedagpengelovens 21, stk. 1, nr. 2 uden nærmere at begrunde dette lægeligt), jf. tillige nu ændringen af sygedagpengelovens 21, med indsættelsen af et nyt stk. 5, hvilket skete med lov nr. 480 af 12. juni 2009, dette tillige underbygges af, at det afgørende i relation til den faktuelle vurdering af, hvorvidt der skal ske indstilling af sygedagpengerefusionen snævert i medfør

11 af sygedagpengelovens 21, stk. 1 nr. 2 i sagens natur må være, hvorvidt den partshørte i hvert fald når det medsendes deciderede helbredsoplysninger vil kunne bibringe afgørelsessagen yderligere faktuelt input af lægefaglig karakter i relation til herved at kunne foretage subsumptionen over, hvorvidt afgørelsesadressaten afviser at modtage nødvendig lægebehandling mod lægens opfordring, eller ikke i øvrigt medvirker til behandlingen i tilstrækkeligt omfang, hvilket sagsøgers daværende arbejdsgiver i sin egenskab af daginstitution i sagens natur ikke har haft mulighed for, partshøringen - ifølge sagsøgtes egen opfattelse, jf. herved bilag B - endvidere ikke kunne få konsekvenser for sagsøger al den stund, at sagsøger allerede sad i opsagt stilling og idet sagsøgers daværende arbejdsgiver i stedet for sygedagpengene ville få fleksjobtilskud så længe ansættelsen varede, det materielle beskyttelseshensyn bag den gennemførte partshøring dermed tillige af denne grund var ikke eksisterende, idet afgørelsen efter sagsøgtes egen opfattelse ikke under nogen omstændigheder ville være til ugunst for parten, jf. forvaltningslovens 19, stk. 1 og dermed overhovedet ikke burde være gennemført (og da slet ikke på den skete måde), jf. tillige ovenfor, sagsøger endvidere på intet tidspunkt har afgivet samtykke til, at sagsøgte kunne udveksle særligt personfølsomme helbredsoplysninger omfattet af persondatalovens 7 med sagsøgers daværende arbejdsgiver, det følger af persondatalovens 3, nr. 8, at et sådant samtykke endvidere skal være en frivillig, specifik og informeret viljestilkendegivelse, hvorved den registrerede indvilliger i, at oplysninger der vedrører den pågældende selv, gøres til genstand for behandling, et sådant samtykke ikke under nogen omstændigheder er afgivet i kraft af det i bilag A anførte, der specifikt vedrører samtykke til udveksling af helbredsoplysninger mellem sagsøgte og sagsøgers egen læge og læge/sygehus, ligesom et sådant samtykke til udlevering af personfølsomme helbredsoplysninger til sagsøgers daværende arbejdsgiver ikke i øvrigt er afgivet på anden vis, det endvidere følger af UfR H, at et ikke nærmere specificeret samtykke (som det i bilag A fremlagte), som udgangspunkt ikke kan antages at omfatte følsomme personoplysninger omfattet af lovens 7, stk. 1, hvorfor der heller ikke i kraft af bilag A eksisterede et behandlingsgrundlag. Ydermere gøres det gældende, at det ovenfor anførte endvidere understøttes af, at Beskæftigelsesankenævnet i Nævnets afgørelse af 4. november 2009, fremlagt som sagens bilag 6, kom frem til, at en konkret afvejning af modstående hensyn måtte føre til (jf. tillige FOB årgang 1993, side 241f), at der ikke skulle være sket udlevering af sagsøgers statusattest, fremlagt som sagens bilag 2, idet denne kunne være undtaget fra aktindsigt i medfør af forvaltningslovens 15, stk. 1, da oplysningerne i attesten

12 om behandlingen af sagsøgers sygdom var af personlig (og helbredsmæssig) karakter, denne retsstilling tillige stemmer overens med Finanstilsynets afgørelse af 25. august 2008 (bilag 10), idet det også i denne sag gjorde sig gældende, at udlevering af fortrolige oplysninger alene kunne ske efter en grundig vurdering af den pågældendes interesse i at oplysningerne hemmeligholdes overfor den finansielle virksomheds interesse i at udnytte/videregive oplysningerne, sagsøgte skønt behørigt opfordret hertil - netop ikke har dokumenteret at have foretaget en sådan afvejning, eller endsige har sandsynliggjort dette, afvejningen dog under alle omstændigheder hvad enten gennemført eller ej ikke er foretaget korrekt, jf. bilag 6, idet udlevering efter Nævnets opfattelse netop ikke burde være sket, det endvidere er påfaldende, at sagsøgte som forvaltningsmyndighed - ikke har søgt Beskæftigelsesankenævnets afgørelse af 4. november 2009 (som man ifølge det oplyste er meget uenig i) indbragt for Ankestyrelsen til prøvelse, men i stedet blot har taget denne til efterretning, det ydermere følger af Henrik Waaben mfl. s kommentar til Lov om behandling af personoplysninger, 2. udgave, side 215 nederst (til 7, stk. 2, nr. 4), at det er en betingelse for at kunne anvende bestemmelsen som undtagelseshjemmel i relation til varetagelsen af tredjemands interesser, at kravet om saglighed, jf. persondatalovens 5, stk. 2, er opfyldt, dette utvivlsomt ikke har været tilfældet henset til, at afgørelsen slet ikke kunne være truffet i henhold til sygedagpengelovens 21, stk. 1, nr. 2, jf. ovenfor, samt at Beskæftigelsesankenævnet efter en grundig afvejning af de modstående hensyn - er kommet frem til, at prøvelse efter forvaltningslovens 15, stk. 1 måtte føre til, at statusattesten (bilag 2) ikke kunne udleveres som led i en begæring om aktindsigt, hvorfor den ej heller kunne udleveres som led i partshøring, jf. forvaltningslovens 19, stk. 2, nr. 4, behandlingen derfor heller ikke i henhold til persondatalovens 5 kunne foretages, hvilket heller ikke er hverken dokumenteret eller sandsynliggjort af sagsøgte, der blot postulerer men ikke underbygger - at behandlingen var saglig, hvortil kommer, at lovens 7 fortsat skal iagttages, hvorfor den foretagne behandling og partshøring - både på persondata- og forvaltningsretligt grundlag - har været uberettiget og uhjemlet, hvorfor sagsøgte skal tilpligtes at svare sagsøger en tortgodtgørelse som påstået, jf. herved erstatningsansvarslovens 26, stk. 1 samt Højesterets dom optrykt i Ugeskrift for Retsvæsen (UfR) årgang 2011, side 2343, idet sagsøgtes handlinger endvidere både aktuelt og potentielt var egnede til kraftigt at forringe sagsøgers fremadrettede erhvervsmuligheder, ligesom den i øvrigt er foretaget i sagsøgtes snævert egenøkonomiske interesse, og har virket stærkt krænkende for sagsøger.

13 Endelig gøres det afslutningsvis gældende, at det ovenfor anførte ydermere underbygges af, at der nu, jf. herved ændringen af sygedagpengeloven ved lov nr. 480 af 12. juni 2009, ikrafttrådt den 5. oktober 2009, ikke længere skal ske partshøring af arbejdsgiver når kommunen overvejer at indstille sygedagpengerefusionen, idet arbejdsgiver alene skal orienteres, jf. sygedagpengelovens 21, stk. 5, og undtagelsesbestemmelsen i lovens 7, stk. 2, nr. 4, så meget desto mindre kan antages anvendt, henset til hvad lovgivers intention har været, ligesom det kraftigt underbygger, at en konkret afvejning af de modstående hensyn også forud for lovændringen - utvivlsomt burde have ført til undladelse af videregivelse af de personfølsomme helbredsoplysninger, idet arbejdsgiver ikke under nogen omstændigheder skulle anvende disse oplysninger herunder henset til, at sagsøger i forvejen sad i opsagt stilling, jf. tillige sagsøgtes egne betragtninger i bilag B, hvorfor sagsøgte skal dømmes som påstået Vallensbæk Kommune har til støtte for den nedlagte påstand i det væsentlige procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument, hvori det hedder blandt andet: Overordnet gør Vallensbæk Kommune gældende, at partshøringen af Vuggestuen X var lovlig og nødvendig, ligesom den er sket på en lovlig måde. 1. Hjemmel til partshøring 1.1 Forvaltningslovens 19 Det kan lægges til grund som ubestridt, at en afgørelse efter sygedagpengelovens 54 om at stoppe refusionen af sygedagpenge til en arbejdsgiver er en afgørelse i forvaltningslovens forstand, og at arbejdsgiveren er part i afgørelsessagen, jf. for sidst nævnte FOB Sygedagpengeloven indeholdt på tidspunktet for den omstridte partshøring ingen særskilt bestemmelse om partshøring af arbejdsgiveren eller en bestemmelse om orientering af arbejdsgiveren, som senere er indføjet i sygedagpengelovens 21, stk. 5, i de tilfælde, hvor der sker partshøring af lønmodtageren om bortfald af sygedagpenge. Partshøring skulle derfor ske efter de almindelige regler i forvaltningsloven. Det gøres gældende, at Vallensbæk Kommune i medfør af de almindelige regler i forvaltningsloven, jf. særligt forvaltningslovens 19 der på daværende tidspunkt fandt anvendelse i den konkrete sag var forpligtet til at partshøre Vuggestuen X om kommunens påtænkte standsning af dagpengerefusionen.

14 De oplysninger, der havde ført til Vallensbæk Kommunes overvejelser om at stoppe refusionen, jf. sygedagpengelovens 21 og 54 dvs. oplysningerne i den såkaldte statusattest (bilag 2) må utvivlsomt anses for at være omfattet af pligten til at foretage partshøring efter forvaltningslovens 19, idet de må anses for at være til ugunst for Vuggestuen X og af væsentlig betydning for sagens afgørelse. Der var således tale om, at denne behandling var saglig og nødvendig af hensyn til Vallensbæk Kommunes behandling af sagen, herunder i forhold til varetagelse af sin forpligtelse til at foretage partshøring, og til at Vuggestuen X kunne varetage sine interesser som arbejdsgiver. Sagsøger blev også orienteret den 7. maj 2009 om partshøringen af Vuggestuen X, jf. bilag B. Vallensbæk Kommune havde således det fornødne retlige grundlag for at videregive oplysningerne i statusattesten til Vuggestuen X i forbindelse med partshøringen, jf. herved også det nedenfor anførte. Som svar på sagsøgers opfordring IV skal det nævnes, at Vuggestuen X ikke afgav et egentlig skriftlig høringssvar. 1.2 Tavshedspligt I forhold til det i stævningen anførte om tavshedspligten bemærkes overordnet, at en videregivelse som led i en berettiget partshøring, ikke kan indebære et brud på tavshedspligten. I den forbindelse skal det særligt fremhæves, at partshøring ikke var udelukket efter forvaltningslovens 19, stk. 2, nr. 4. Det fremgår af denne bestemmelse, at der ikke skal foretages partshøring, hvis parten ikke har ret til aktindsigt med hensyn til de pågældende oplysninger. Det gøres gældende, at Vuggestuen X havde ret til aktindsigt i oplysningerne, som fremgår af statusattesten. Hvis en oplysning er omfattet af retten til aktindsigt, vil den pågældende oplysning ikke skulle anses som en tavshedsbelagt oplysning, jf. princippet i offentlighedslovens 14. Dette følger også af det i Betænkning om offentlighedsloven, betænkning nr. 1510, side 736, anførte, hvorefter der i praksis i meget vidt omfang er identitet mellem de oplysninger, der er omfattet af de almindelige tavshedspligtbestemmelsers (forvaltningslovens 27, stk. 1, nr. 1-7, jf. straffelovens 152, stk. 3, 2. led), og de oplysninger, der ikke er offentligt tilgængelige som følge af offentlighedslovens undtagelsesbestemmelser (lovens 12, stk. 1, og 13, stk. 1). Denne indbyrdes sammenhæng mellem reglerne om tavshedspligt i forvaltningslovens 27 og straffelovens 152 og reglerne om aktindsigt i forvaltningsloven og offentlighedsloven understreger, at en saglig og nødvendig parthøring ikke er i strid med reglerne om tavshedspligt.

15 Forvaltningslovens 27, stk. 1, indeholder en opregning af de hensyn, der efter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde kan føre til, at en oplysning er fortrolig. A har gjort gældende, at oplysningerne i statusattesten må betegnes som fortrolige, idet de er nødvendige at hemmeligholde for at varetage væsentlige hensyn til enkeltpersoners eller private selskabers eller foreningers interesse i at beskytte oplysninger om deres personlige eller interne, herunder økonomiske, forhold, jf. forvaltningslovens 27, stk. 1, nr. 6. Dette bestrides, idet det som nævnt ovenfor gøres gældende, at Vallensbæk Kommune var forpligtet til at gennemføre en partshøring, og at kommunen dermed også var berettiget til at videregive de omhandlede oplysninger. Hertil kommer, at oplysningerne i statusattesten ikke ville kunne undtages fra aktindsigt efter forvaltningslovens 15, hvis Vuggestuen X som part i sagen havde anmodet om aktindsigt hos Vallensbæk Kommune. Kommunen har således foretaget en afvejning af hensynene til Vuggestuen X over for hensynene til A i overensstemmelse med kravene i forvaltningslovens 19 og svarende til den vurdering, som kommunen skulle have foretaget i medfør af forvaltningslovens 15, hvis vuggestuen havde begæret partsaktindsigt, jf. bilag 9. Der henvises i den forbindelse til Folketingsets Ombudsmands udtalelse i FOB , hvor ombudsmanden kritiserede en kommune og rekursmyndigheden for at have givet afslag på en arbejdsgivers anmodning om aktindsigt i en sag om refusion af dagpenge vedrørende en af arbejdsgiverens ansatte. Der var i den pågældende sag også tale om helbredsoplysninger, herunder sygemeldtes diagnose mv. Ombudsmanden gav i udtalelsen bl.a. udtryk for, at der i forbindelse med en myndigheds behandling af en anmodning om aktindsigt efter 15 skal foretages en konkret afvejning af de modstående hensyn. Ombudsmanden tilkendegav bl.a., at myndigheden ikke havde konkretiseret og underbygget, hvilke skadevirkninger, der vil være forbundet med at imødekomme den foreliggende begæring om aktindsigt og henstillede derfor, at sagen blev genoptaget. Sagen der fortsat er et væsentligt præjudikat illustrerer, at der skal være tale om vægtige og konkrete hensyn, der taler imod aktindsigt, for at en begæring herom kan afslås. I nærværende sag er der ligeledes foretaget en konkret afvejning af de modsatrettede hensyn. Vallensbæk Kommune har således i forbindelse med videregivelsen afvejet de hensyn, der taler mod en videregivelse (herunder hensynet til oplysningernes private karakter) over for de hensyn, der taler for en videregivelse (herunder særligt hensynet til at Vuggestuen X får mulighed for at forholde sig til sagens faktiske omstændigheder inden kommunen træffer afgørelse). 1.3 Beskæftigelsesankenævnets afgørelse af 4. november 2009 Det er Vallensbæk Kommunes opfattelse, at ovennævnte udtalelse ikke er korrekt.

16 Vallensbæk Kommune valgte imidlertid efter en konkret vurdering hvori bl.a. indgik ressourcemæssige overvejelser ikke at indbringe sagen for Ankestyrelsen. Det gøres således gældende, at Vallensbæk Kommune ikke er forpligtet til at indbringe en afgørelse fra en rekursinstans, uanset kommunen ikke er enig i afgørelsen. Andre momenter der var afgørende ved kommunens beslutning om ikke at indbringe sagen for Ankestyrelsen var, at nævnet havde truffet beslutning om dels et sagsbehandlingsskridt, som kommunen ikke kunne ændre på, dels om et spørgsmål, som det var tvivlsom om nævnet havde kompetence til at tage stilling til. Endvidere vedrørte afgørelsen af 4. november 2009 allerede ophævet lovgivning, der var blevet ændret ved lov nr. 480 af 12. juni Hertil kommer, at kommuner som udgangspunkt ikke ønsker at føre sag imod borgerne hvilket en anke til Ankestyrelsen eller lignende reelt ville har medført. Derimod bliver kommuner naturligvis nødt til at svare for sig i retssager, der bliver anlagt mod kommunen som her. Når A således nu vælger at sagsøge Vallensbæk Kommune i sagen, vil Vallensbæk Kommune naturligvis søge at få sagen afgjort korrekt, således at den retsopfattelse, der kommer til udtryk i Beskæftigelsesankenævnets afgørelse, i realiteten tilsidesættes af domstolene. Af disse grunde kan kommunen også acceptere og tilslutter sig, at sagen behandles som en principiel sag ved domstolene, jf. i det hele landsrettens afgørelse herom. Hermed anses sagsøgers opfordring V for besvaret. For en ordens skyld bemærkes dog, at det ved Beskæftigelsesankenævnets afgørelse er forudsat, at partshøring skulle ske i den konkrete situation såfremt partshøringsreglerne tillod dette i forhold til de konkrete oplysninger. Kommunen er naturligvis enig i første led af nævnets begrundelse/nævnets forudsætning, dvs. at der som udgangspunkt skulle ske partshøring i den konkrete sag. Andet led er kommunen derimod ikke enig i. Herudover skal det i øvrigt bemærkes, at nævnet ikke har taget stilling til spørgsmål om persondatalovens regler, som sagsøger ellers gør gældende, jf. replikken side 3, sidste afsnit. 1.4 Persondataloven I forhold til det i sagsøgeren anførte om persondataloven bemærkes, at Vallensbæk Kommune er enig i, at kommunens behandling herunder videregivelse af de oplysninger, der fremgik af statusattesten, er omfattet af persondataloven. For en ordens skyld bemærkes, at kommunen ikke har gjort gældende, at partshøringen af vuggestuen er sket med hjemmel i et samtykke, jf. bilag A. Det anførte af sagsøgeren i replikken side 2-3 er derfor irrelevant.

17 Overordnet gøres det i relation til persondataloven gældende, at idet der er tale om en situation, hvor Vallensbæk Kommune er forpligtet til at partshøre over de omhandlede oplysninger og ville være forpligtet til at meddele partsaktindsigt i oplysninger er persondataloven ikke til hinder herfor. Vallensbæk Kommune gør i den forbindelse gældende, at persondatalovens behandlingsregler ikke kan ses isoleret fra forvaltningslovens regler om parthøring. Det følger af persondatalovens 2, stk. 1, at regler om behandling af personoplysninger i anden lovgivning, som giver den registrerede en bedre retsstilling, går forud for reglerne i persondataloven. Forvaltningslovens regler gælder derfor side om side med persondatalovens regler, og afgørelsen af, hvilke regler der finder anvendelse i den konkrete sag, afhænger af, hvad der giver den registrerede den bedste retsstilling. Det skal endvidere fremhæves, at det fremgår af persondatalovens forarbejder, at retten til partsaktindsigt også gælder i forhold til oplysninger omfattet af persondataloven. Det kan herved henvises til betænkning nr. 1345, side 160. Dette indebærer i denne sag, Vallensbæk Kommune har været forpligtet til at inddrage det samme hensyn til vuggestuens interesse i at blive partshørt om oplysningerne, som kommunen skulle have inddraget, hvis vuggestuen havde krævet partsaktindsigt. Hvis kommunen i en sådan situation har pligt til at give partsaktindsigt, vil kommunen også efter persondataloven have ret til rent faktisk at opfylde sin forpligtelse til at gøre dette. Vallensbæk Kommune gør endvidere gældende, at persondatalovens 7, stk. 1 der indeholder et forbud imod at behandle oplysninger om bl.a. helbredsmæssige forhold ikke er til hinder for en sådan videregivelse, jf. lovens 7, stk. 2, nr. 4. Baggrunden herfor er, at behandlingen af oplysningerne var nødvendig for, at et retskrav kunne fastlægges, gøres gældende eller forsvares, og at undtagelsesbestemmelsen i persondatalovens 7, stk. 2, nr. 4, derfor finder anvendelse. Det fremgår således af bestemmelsens forarbejder, at bestemmelsen bl.a. ikke er til hinder for en videregivelse, der er nødvendig i forbindelse med arbejdsgiveres behandling af helbredsoplysninger med henblik på at afgøre, om den registrerede har krav på erstatning og forsikringsselskabers behandling af helbredsoplysninger med henblik på at vurdere, om den registrerede har krav på erstatning. Der kan herved henvises til forslag til lov om behandling af personoplysninger, lovforslag nr. 147 af 9. december 1999, og bemærkningerne til 7, stk. 2, nr. 4. Denne retstilstand er tillige i overensstemmelse med retstilstanden efter lov om finansiel virksomhed, hvor tavshedspligten efter 117 der anses for at give registrerede en bedre retsstilling end persondatalovens behandlingsregler i en konkret sag ikke var til hinder for, at en videregivelse fra et forsikringsselskab til forsikringstager med henblik på, at denne forsikringstager kunne beskytte sine

18 retlige interesser i en tvist med arbejdstageren/den registrerede. Der kan herved henvises til Finanstilsynets afgørelse af 25. august Nærmere gøres det gældende, at behandlingen var nødvendig for, at Vuggestuen X kunne varetage sine interesser forud for Vallensbæk Kommunes afgørelse og for, at kommunen herefter kunne træffe en korrekt afgørelse på en oplyst faktisk og retligt grundlag. Vallensbæk Kommune gør således gældende, at behandlingen var nødvendig for, at kommunen kunne fastlægge Vuggestuen Xs mulige retskrav på refusion af dagpenge. Det gøres desuden gældende, at behandlingen var saglig, jf. persondatalovens 5, stk. 2. Endelig skal det erindres, at de ansatte i Vuggestuen X, der blev bekendt med de videregivne oplysninger, også var undergivet tavshedspligt med hensyn til oplysningerne. Hertil kommer, at det må formodes, at arbejdsgiveren også er blevet bekendt med oplysningerne som led i sagsøgerens løbende orientering om sygemeldingen. * * * * * Den usikkerhed om i hvilket omfang de oplysninger, der fremgår af statusattesten, i sig selv medfører, at dagpengerefusionen skal standses, kan ikke føre til andet resultat. Tværtimod var det netop usikkerheden omkring sagens faktiske omstændigheder og i hvilket omfang de var omfattet af sygedagpengelovens 21, stk. 1, nr. 2 der førte til, at partshøringen blev iværksat. Usikkerheden omkring fortolkningen af sygedagpengelovens 21, stk. 1, nr. 2, taler altså for, at der sker en partshøring over de relevante faktiske omstændigheder. * * * * * Uden at det har direkte betydning for afgørelsen af nærværende sag, gøres det i sammenhæng med det ovenfor anførte gældende, at Vallensbæk Kommune, såfremt det kunne lægges til grund, at A havde afvist at modtage nødvendig lægehandling, ville være berettiget (og forpligtet) til at standse dagpengerefusionen, jf. sygedagpengelovens 21, stk. 1, nr. 2, jf. 54. Sagsøger ses ikke at have bestridt dette. 1.5 Højesterets dom i U H Det er sagsøgtes opfattelse, at den pågældende højesteretssag adskiller sig markant fra nærværende sag, og den derfor ikke kan anvendes til støtte for As synspunkter.

19 A har således i stævningen henvist til Højesterets dom i U H, hvor Højesteret fandt, at Helsingør Kommune skulle betale en bod til en kvinde, som følge af kommunens retsstridige videregivelse af oplysninger om hende til en eventuelt kommende arbejdsgiver. I den pågældende sag var der imidlertid ikke anledning til at anvende persondatolovens 7, stk. 2, nr. 4, idet der ikke var tale om en nødvendig behandling af hensyn til et retskrav. Den kommune, der videregav oplysningerne, havde således ingen selvstændig interesse i videregivelsen, der alene skete for at hjælpe den mulige arbejdsgiver (der var en anden kommune). 1.6 Sygedagpengelovens 21, stk. 5 Det som A anfører omkring den efterfølgende indførelse af sygedagpengelovens 21, stk. 5, kan ikke føre til andet resultat. Det fremgår af den nugældende 21, stk. 5, at når kommunen partshører lønmodtageren i forbindelse med muligt bortfald af sygedagpenge, skal en arbejdsgiver, der er berettiget til refusion efter 54, orienteres om det mulige bortfald af sygedagpenge. Denne bestemmelse blev indført med lov nr. 480 af 12. juni 2009, og fandtes således ikke på tidspunktet for partshøringen i nærværende sag. Der er ikke i forarbejderne til ændringsloven anført noget udtrykkeligt om baggrunden for tilføjelsen af bestemmelse, idet det blot fremgår under de specielle bemærkninger til den foreslåede bestemmelse, at der er tale om "noget nyt". Det må imidlertid kunne udledes af lovændringen, at man hermed har søgt at begrænse den tidligere (mere vidtgående) praksis, hvor kommunerne i lighed med, hvad Vallensbæk Kommune har gjort i nærværende sag partshørte arbejdsgivere i overensstemmelse med de almindelige regler herom i forvaltningsloven. Lovændringen i 2009 taler således for, at der forinden var en videregående pligt for kommunerne til at foretage partshøring, og ikke blot til at orientere om det mulige bortfald af sygedagpenge. 2. Godtgørelse Hvis retten måtte finde, at Vallensbæk Kommune ikke var berettiget til at videregive de omhandlede oplysninger til Vuggestuen X, gøres det gældende, at konsekvensen heraf ikke kan være betaling af en godtgørelse. A har som hjemmelsgrundlag for betaling af en godtgørelse henvist til erstatningsansvarslovens 26. Vallensbæk Kommune gør heroverfor gældende, at denne bestemmelse ikke finder anvendelse i en sag som den foreliggende, ligesom godtgørelse heller ikke skal betales på andet grundlag.

20 Den højesteretssag, som A henviser til (U H) er således ikke sammenlignelig med nærværende sag, idet der i den pågældende sag var tale en om uberettiget videregivelse af særdeles personfølsomme oplysninger (om et muligt alkoholmisbrug), hvor den afgivende myndighed ikke havde nogen selvstændig interesse i videregivelsen. Landsrettens begrundelse og resultat Vallensbæk Kommune foretog ved brev af 7. maj 2009 partshøring af Vuggestuen X i anledning af kommunens påtænkte beslutning om at indstille refusionen af vuggestuens udgifter til sygedagpenge til A. Denne partshøring var i overensstemmelse med bestemmelserne i den dagældende sygedagpengelov og ombudsmandspraksis i tilknytning hertil. Kommunens høringsbrev af 7. maj 2009 var vedlagt kopi af As læges statusattest af 1. maj 2009 med detaljeret beskrivelse af As helbredsmæssige status og lægens overvejelser herom. Spørgsmålet i sagen er, om kommunens videregivelse af lægens statusattest til vuggestuen i forbindelse med partshøringen var uberettiget, og om A i så fald har krav på tortgodtgørelse, jf. erstatningsansvarslovens 26. Efter bevisførelsen er det ikke godtgjort, at andre end en snæver kreds herunder vuggestuens ledelse er blevet bekendt med kommunens høring og indholdet af den medfølgende statusattest fra As læge. Det bemærkes endvidere, at de lægelige oplysninger i statusattesten beskriver, at A var i en lettere depressiv tilstand med tidvise anfald af gråd mv. med forventet genoptagelse af sit arbejde indenfor 1-2 måneder, hvilket tilnærmelsesvis svarer til As egen beskrivelse af sin tilstand, da hun to dage efter modtagelsen af opsigelsen nogle måneder før dateringen af lægens statusattest efter aftale med institutionens leder var blevet hjemsendt fra arbejdspladsen som sygemeldt. Den i statusattesten beskrevne helbredstilstand og lægens overvejelser herom må antages at svare til, hvad der er forholdsvis almindeligt forekommende for en person, der er sygemeldt som følge af en krisetilstand efter en uansøgt afskedigelse fra et mangeårigt ansættelsesforhold.

21 På denne baggrund finder landsretten selvom kommunens videregivelse af oplysningerne i lægens statusattest måtte gå videre end hjemlet i de påberåbte forvaltnings- og persondataretlige bestemmelser at det passerede ikke indebærer en sådan krænkelse af A, at der er grundlag for at tilkende hende tortgodtgørelse i medfør af erstatningsansvarslovens 26, stk. 1. Med denne begrundelse tager landsretten kommunens påstand om frifindelse til følge. Sagen er efter parternes fælles begæring henvist til landsretten som en principiel sag til behandling ved landsretten som første instans. Efter sagens karakter, udfaldet af de under sagen foretagne processkridt og sagens endelige udfald finder landsretten, at sagens omkostninger bør ophæves, således at hver part endeligt bærer halvdelen af de af sagsøgeren erlagte retsafgifter og således at der i øvrigt ikke betales sagsomkostninger til den anden part. T h i k e n d e s f o r r e t : Vallensbæk Kommune frifindes. I sagsomkostninger for landsretten skal Vallensbæk Kommune til FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A betale halvdelen af de af kommunen erlagte retsafgifter. I øvrigt ophæves sagens omkostninger. Det idømte skal betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017 Sag 107/2016 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund som mandatar for A (advokat Jakob Bjerre) mod Vallensbæk

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om sygedagpenge - raskmelding - passivitet - ferie - arbejdsgivers partsstatus - partshøring - refusion

Ankestyrelsens principafgørelse om sygedagpenge - raskmelding - passivitet - ferie - arbejdsgivers partsstatus - partshøring - refusion KEN nr 9746 af 21/07/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-3320-47538 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 26. oktober 2015 Udskriftsdato: 25. december 2018 (Gældende) Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM - 1 Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM2013.469.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Københavns Byret fandt

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 233/2016 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N og O kærer Østre Landsrets kendelse om afslag på beskikkelse af bistandsadvokat (advokat Brian

Læs mere

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn genoptog sagen i lyset af ombudsmandens høring og imødekom aktindsigtsanmodningen fuldt ud.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn genoptog sagen i lyset af ombudsmandens høring og imødekom aktindsigtsanmodningen fuldt ud. 2017-24 Afgørelser vedrørende en læge, der havde fået kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, kunne ikke undtages fra aktindsigt 17. juli 2017 En borger klagede til ombudsmanden over, at Sundhedsvæsenets

Læs mere

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016 2016-6 Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument En borger klagede til ombudsmanden over, at Natur- og Miljøklagenævnet havde givet afslag på aktindsigt i et internt dokument. Afgørelsen var truffet

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion efter stempellovens 29 Udtalt, at den af skattedepartementet anlagte fortolkning af stempelafgiftslovens 30, 2. pkt., hvorefter afgørelser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Henvendelse vedrørende aktindsigt

Henvendelse vedrørende aktindsigt 2014-221623 Dato: 10-06- 2015 Henvendelse vedrørende aktindsigt Skolelederen på skolen har den 19. juni 2014 på din foranledning indbragt en sag for Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ankestyrelsens brev til en virksomhed 2017-45299 Dato: 14-11-2017 Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ishøj Kommune har på A s foranledning den 28. juni 2017 sendt sagen vedrørende kommunens afgørelse

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 Sag 234/2017 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Tina Sejr Gad) mod B (advokat Peter Blenstrup Nielsen) I tidligere instans er afsagt dom af Sø-

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven.

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. 2015-32 Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. Kommune burde derfor have adskilt sine svar 15. juni 2015 En mand havde en omfattende korrespondance

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance FOB 2019-20 Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance om solceller Resumé Finansministeriet undtog i en afgørelse til en journalist en række oplysninger fra aktindsigt

Læs mere

KEN nr 9518 af 27/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2019

KEN nr 9518 af 27/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2019 BILAG 1.2 KEN nr 9518 af 27/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2019 Ministerium: Journalnummer: 18-38347 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens

Læs mere

2. Arbejdsgiverens forpligtelser

2. Arbejdsgiverens forpligtelser N O TAT Arbejdsgiverens indhentning af sygedagpengerefusioner og reaktionsmuligheder overfor lønmodtageren 1. Arbejdsgiverens ret til at modtage dagpengerefusion ved medarbejderens sygefravær Ifølge sygedagpengeloven

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Høringssvar udleveret efter princippet om meroffentlighed

Høringssvar udleveret efter princippet om meroffentlighed 2015-18 Høringssvar udleveret efter princippet om meroffentlighed En journalist anmodede Justitsministeriet om aktindsigt i høringssvarene til lovforslag nr. L 72 om ændring af udlændingeloven (Midlertidig

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

På den baggrund er det Statsforvaltningens opfattelse, at der i den konkrete sag er truffet en lovlig afgørelse om afslag på aktindsigt.

På den baggrund er det Statsforvaltningens opfattelse, at der i den konkrete sag er truffet en lovlig afgørelse om afslag på aktindsigt. 2016-42186 Testresultater og testopgaver i relation til nationale test i skolerne ikke undergivet retten til aktindsigt Dato: 05-08-2016 Statsforvaltningens udtalelse til en borger: Henvendelse vedrørende

Læs mere

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Myndighed: Underskriftsdato: 19. juni 2015 Folketingets Ombudsmand Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Justitsministeriet var berettiget til at afslå aktindsigt i dokumenter vedrørende Grimhøjmoskeen.

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed.

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Kendelse af 22. februar 1996. 95-93.584. Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009:

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009: Tårnby Kommune U.B. har ved mail af 6. maj 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen med klage over Tårnby Kommunes behandling af aktindsigtsbegæring af 27. januar 2009 om opførelse af nye gymnastik-

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til en journalist 2017-84059 Dato: 31-01-2018 Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har den 28. november 2017 klaget over Region Syddanmarks afgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt 2016-22035 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 01-06-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt Du har som journalist på JydskeVestKysten den 7.

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

Begæring om opsættende virkning indgivet efter klagefristens

Begæring om opsættende virkning indgivet efter klagefristens Begæring om opsættende virkning indgivet efter klagefristens udløb Et amtsankenævn havde pålagt et socialudvalg at udbetale sygedagpenge til A. Det sociale udvalg klagede rettidigt til den sociale ankestyrelse

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K.

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K. D O M Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS 25-2896/2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks 1169 1010 København K som mandatar for FAF Kongens Nytorv 21, baghuset 3. sal 1050 København K som mandatar

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Bortfald af sygedagpenge efter sygedagpengelovens 21

Bortfald af sygedagpenge efter sygedagpengelovens 21 Bortfald af sygedagpenge efter sygedagpengelovens 21 Beskæftigelsesankenævnets Praksisundersøgelse 2012 Indhold 1. RESUMÉ OG ANBEFALINGER... 1 2. RESULTATER AF VURDERINGERNE... 3 2.1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER...

Læs mere

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 20. februar 2015 Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Afslag fra Justitsministeriet på aktindsigt i dokumenter udvekslet mellem ministerier og

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport.

Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport. Kendelse af 4. juni 1996. 94-69.159. Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport. Lov om Københavns Fondsbørs 16, stk. 1. Forvaltningslovens 10

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

FOB Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde

FOB Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde FOB 2019-14 Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde ved gennemførelse af ekstrahering Resumé En intern e-mail i Udlændinge- og Integrationsministeriet indeholdt

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt KEN nr 11009 af 11/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. november 2015 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed

Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed Udtalt, at det ikke var i overensstemmelse med motiverne til offentlighedsloven at antage - således som Indenrigsministeriet

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?!

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?! Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til? Østre Landsrets dom af 5. november 2014 1. afd., sag B-2478-13 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for [virksomhed1] (advokat Merete Preisler)

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til Frederikssund Kommune Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt 17. august 2018 Frederikssund Kommune har den 30. januar 2018 indbragt Lokalavisens klage over

Læs mere

Afgørelse vedr. klage over X Kommunes afslag på aktindsigt i navn og adresse på private tilskudsydere til politiske partier

Afgørelse vedr. klage over X Kommunes afslag på aktindsigt i navn og adresse på private tilskudsydere til politiske partier Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K NN T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M valg@im.dk W valg.im.dk Dato: 10. februar 2011 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: DEPMP Sags nr.: 1100224 Dok nr.: 441723 Afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 Sag 240/2017 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for Danske Bank A/S (advokat Merete Preisler) mod HK Post & Kommunikation som mandatar

Læs mere

Medarbejdere fik for sent besked om indstilling der kunne føre til opsigelse

Medarbejdere fik for sent besked om indstilling der kunne føre til opsigelse Medarbejdere fik for sent besked om indstilling der kunne føre til opsigelse En avis bragte en artikel om afskedigelse af to kommunale medarbejdere. Ifølge artiklen havde formanden for et af kommunens

Læs mere

Arbejdsgivers partsstilling i erhvervssygdomssager

Arbejdsgivers partsstilling i erhvervssygdomssager Arbejdsgivers partsstilling i erhvervssygdomssager Udtalt, at jeg på det foreliggende grundlag måtte nære betænkelighed ved at tilslutte mig sikringsstyrelsens og socialministeriets opfattelse, hvorefter

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 5/2019 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4. oktober 2018 og

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens brev til en borger 2016-90922 Dato: 06-12-2017 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Du har den 9. november 2016 anmodet Ballerup Kommune om at indbringe kommunens afgørelse

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

Telefonisk begæring om aktindsigt

Telefonisk begæring om aktindsigt Telefonisk begæring om aktindsigt Udtalt over for værnepligtsstyrelsen, at styrelsens praksis, hvorefter telefoniske begæringer om aktindsigt ikke blev imødekommet, måtte anses for mindre vel stemmende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn Statsforvaltningens udtalelse til borger: Henvendelse vedrørende oplysning om navn på

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede. København, den 8. marts 2012 Sagsnr. 2010 925/LOR/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede. Sagens tema: Advokat A har klaget over, at indklagede

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. København, den 4. november 2013 Sagsnr. 2012-1371/CDE/JML 1. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. Sagens

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse

Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse Aktindsigt i udkast til naturgasredegørelse Energiministeriet havde af hensyn til internt præget samarbejde med naturgasselskaberne og af hensyn til den politisk-parlamentariske proces afslået aktindsigt

Læs mere

Statsforvaltningens brev til Odense Kommune

Statsforvaltningens brev til Odense Kommune 2014-212824 Statsforvaltningens brev til Odense Kommune Dato: 0 9-0 6-2015 Henvendelse vedrørende Odense Kommunes afgørelse om afslag på aktindsigt i specifikationer i borgmester Anker Boyes telefonregning

Læs mere

D O M. Sagen angår en prøvelse af Ankestyrelsens afgørelse af 23. september 2011.

D O M. Sagen angår en prøvelse af Ankestyrelsens afgørelse af 23. september 2011. D O M Afsagt den 30. september 2014 af Østre Landsrets 3. afdeling (landsdommerne Ejler Bruun, Ole Dybdahl og Martin Broms (kst.)). 3. afd. nr. B-659-13: 3F som mandatar for A (advokat Mads Krøger Pramming)

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat:

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningen Syddanmark har den 1. oktober 2010 modtaget din anmodning om genoptagelse af statsforvaltningens afgørelse af 28. september

Læs mere

Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt Udtalelse til Sorø Kommune om aktindsigt Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt 21. november 2018 [A] har den 18. september 2018 på vegne af [B] klaget til Sorø Kommune over kommunens afgørelse

Læs mere

Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven

Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven Det bemærkes indledningsvis, at Statsforvaltningen er enig med Kommune i, at din anmodning om aktindsigt skal behandles efter offentlighedslovens bestemmelser

Læs mere

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)).

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). D O M Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). 22. afd. nr. B-191-16: 1) A 2) B (begge ved advokat Michael S. Wiisbye)

Læs mere

Ekstrahering af oplysninger i internt dokument

Ekstrahering af oplysninger i internt dokument 2015-23 Ekstrahering af oplysninger i internt dokument En journalist klagede til ombudsmanden over, at Sundhedsstyrelsen og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse havde givet delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 Sag 192/2016 A kærer bortvisningen af ham fra et retsmøde i sagen: Anklagemyndigheden mod T Kæren angår bortvisningen af A fra et retsmøde i en straffesag

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 31. august 2009 (J.nr. 2009-0018812) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 samt offentlighedsloven 14. (Lise Høgh, Suzanne Helsteen og Steen Mejer ) Ved

Læs mere

Afslag på aktindsigt i telefonnotat om ministerielt høringsvar fra 2008

Afslag på aktindsigt i telefonnotat om ministerielt høringsvar fra 2008 Myndighed: Underskriftsdato: 6. juni 2016 Folketingets Ombudsmand Udskriftsdato: 25. februar 2017 (Gældende) Afslag på aktindsigt i telefonnotat om ministerielt høringsvar fra 2008 Svar til journalist

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en borger Henvendelse vedrørende Varde Kommunes afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens brev til en borger Henvendelse vedrørende Varde Kommunes afslag på aktindsigt Ankestyrelsens brev til en borger 2017-6072 Dato: 08-06-2017 Henvendelse vedrørende Varde Kommunes afslag på aktindsigt X har den 17. januar 2017 bedt Varde Kommune om at indbringe kommunens afgørelse

Læs mere