Almen kastetræning til atletik - af Carsten Bomme

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Almen kastetræning til atletik - af Carsten Bomme"

Transkript

1 Almen kastetræning til atletik - af Carsten Bomme Introduktion til kast Den almene kastetræning anvendes traditionelt som en del af den almen fysiske træning i atletik. Baggrunden for dens anvendelse skal nok, som andre fysiske træningselementer i atletikken, findes i at man ser en generel forbedring af kropsstyrken, kropsstammen og den eksplosive styrke ved udøvelse af atletikkens kasteøvelser (kuglestød, diskoskast, hammerkast og spydkast). Almen kast kan anvendes til forbedringer af kredsløbet, koordinationsevnen, den almene kropsstyrke, kropsstamme og den eksplosive styrke og indgår derfor ikke kun hos kastere, men også ofte hos sprintere, springere og i mindre grad hos løbere. Ud over at styrke disse generelle fysiske områder danner forskellige almene kast grundlag for de specifikke kast (kuglestød, diskoskast, hammerkast og spydkast). Ved udøvelsen af forskellige almene kast sker der en indlæring af den basale centralbevægelse og der skabes en grundlæggende fornemmelse for at accelerere et redskab på en hensigtsmæssig måde. Centralbevægelsen er en betegnelse for den bevægelse, der udføres som en helkropsbevægelse for at få en optimal acceleration af kasteredskabet fra power position (se beskrivelse nedenfor i Kast i atletik ). For at opnå den størst mulige acceleration af redskabet skal man udnytte den muskelkraft man har til rådighed. Dette gøres ved at starte bevægelsen fra benene efterfulgt af hoften/mave/ryg regionen efterfulgt af de øvre kropsdele som bryst og skulder og afsluttende med kastearmen eller kastearmene. Herved udnytter man de relativt stærke benmuskler og skaber forspænding i de efterfølgende kropsafsnit. Generelt handler det om at få en fornemmelse for at opnå en så lang afsluttende bevægelse som muligt. Man skal forsøge at opnå fornemmelsen for at arbejde/trykke fra benene inden man sætter overkroppen ind. Man taler om at opnå separation mellem ben og overkrop. For en nærmere beskrivelse af den tekniske udførelse af atletikkasteøvelserne henvises til bogen ATK-Kast. Som i alle atletikkens discipliner kræver det en vis atletisk kunnen for at få succes i kast. Jo bedre atletens generelle koordinationsevne er, jo lettere vil det være for atleten at opnå den optimale fornemmelse for bevægelsesmønstret i kast. Jo større kropsstyrke og kropsstammestyrke atleten har, jo mere effektivt vil bevægelsesmønstret udmønte sig i en acceleration af redskabet. Endvidere er det generelt en fordel med stor styrke og en eksplosiv muskulatur, lange lemmer og stor bevægelighed i hofteregionen, specielt i hoftebøjeren, og i bryst og skulderregionen. Det store talent vil kunne genkendes ved at have udsigt til lange lemmer, kraftige knogler og udvise eksplosiv styrke samt god koordinationsevne.

2 Kast i atletik Figur 1: Power Position hvor begge ben har kontakt i de fire kast. De fire kast der anvendes i mesterskabssammenhæng er kuglestød, diskoskast, hammerkast og spydkast. Yderligere kastes vægtkast ved nationale mesterskaber i flere lande, bl.a. i Danmark. I skolesammenhæng og i børneatletik kastes der også boldkast, hvor bolden vejer enten 150g eller 250g. I alle atletikkens kasteøvelser indledes med et tilløb, som ender med en to-bens fase, der kaldes power position, og afsluttes med en udkastfase. Figur 1 ovenfor viser atletikkens fire kast, hvor atleten er i power position. Oversigt over anvendte træningskasteredskaber til kastetræning generelt og specifikt Indtil 11 år Bolde (håndbolde og andre lette bolde) til forskellige 1-armskast Bolde til boldkast Forskellige spydkast-attrapper til spydkastlignende kast Ærteposer til spydkast- og diskoskastlignende kast 400 g spyd til spydkast 1-2 kg kugler til kuglestød Diskos-attrapper (gummi) til diskoskastlignende kast 0,75 kg diskosser (kan fås i ekstra lille diameter) til diskoskast Slyngbolde til diskoskast- og hammerkastlignende kast Forskellige lette hammerkast-attrapper (kan selv laves med reb og bolde) 2 kg hamre til hammerkast 1-2 kg medicinbolde til alle mulige forskellige 2-arms kast år Kuglestød: Piger: 2-3 kg kugler, Drenge: 2-4 kg kugler Diskoskast: 0,75-1 kg diskosser til diskoskast Slyngbolde til kast og kasteimitationer 0,5-1 kg små bolde 1 kg kugler Hammerkast: Piger: 2-3 kg hamre, Drenge: 2-4 kg hamre Forskellige hammerkast-attrapper Spydkast: Piger: g spyd, Drenge: g spyd Bolde til boldkast (125 g og 250 g) Håndbolde og andre lette bolde (op til 500 g) Almen kast: Medicinbolde: 1-4 kg Kugler: 1-4 kg

3 15-17 år Kuglestød: Piger: 3-4 kg kugler, Drenge: 4-5 kg kugler Diskoskast: Piger: 1 kg diskosser, Drenge: 1 kg-1,5 kg diskosser Slyngbolde til kast og kasteimitationer 1-1,5 kg små bolde 1-1,5 kg kugler Hammerkast: Piger: 3-4 kg hamre, Drenge: 4-5 kg hamre Forskellige hammerkast-attrapper Spydkast: Piger: 500 g spyd, Drenge: g spyd Håndbolde og andre lette bolde (op til 700 g (piger 500 g)) Almen kast: Medicinbolde: 1-5 kg Kugler: 1-5 kg 18 år og ældre Kuglestød: Piger: 4 kg kugler, Drenge: 6-7,26 kg kugler Diskoskast: Piger: 1 kg diskosser, Drenge: 1,5-2 kg diskosser Slyngbolde til kast og kasteimitationer 1-2 kg små bolde 1-2 kg kugler Hammerkast: Piger: 4 kg hamre, Drenge: 6-7,26 kg hamre Forskellige hammerkast-attrapper Spydkast: Piger: 600 g spyd, Drenge: 800 g spyd Håndbolde og andre lette bolde (op til 1 kg) Almen kast: Medicinbolde: 1-7 kg Kugler: 1-7 kg Tilløbet i kastet Meningen med tilløbet, uanset om det er som en rotationsbevægelse (som i diskoskast kuglestød, hammerkast og vægtkast), et hink (som i kuglestød i glide-teknikken ) eller løb (som i spydkast og boldkast), er at sætte kroppen med redskabet i bevægelse som i sidste ende, med den rette teknik, resulterer i en øget hastighed i redskabet og dermed et længere kast. Man vil altså ved brugen af tilløb, med den rette teknik, kunne kaste længere end ved et stående kast. Power position og udkastfase Som sagt gælder det for atletikkens kastegrene at man kommer igennem en power position fase. I power position handler det om at udnytte den fart man har skabt forinden ved hjælp af et tilløb og skabe den størst mulige acceleration af redskabet ved gennemførelse af centralbevægelsen (se indledning). 3 basisbevægelser i kast De ovennævnte kast adskiller sig ikke kun ift. redskab med også ift. måden hvorpå redskaberne kastes. Kuglestød Som navnet siger, er der i kuglestød tale om at man udfører kastet som en stødbevægelse. Kuglen skubbes/stødes af sted, hvor albuen hele tiden skal befinde sig bag ved kuglen set ift. udstødsretningen. Stødet er den afsluttende fase i kastet og den afsluttende fase af centralbevægelsen.

4 Diskoskast I denne øvelser afvikles kastet med en strakt arm igennem hele kastefasen, hvor diskossen kastes med en slyngende bevægelse. Hammerkast Som i hammerkast afvikles kastet med strakte arme igennem hele kastefasen, men modsat diskoskast anvendes begge arme i kastet. Spydkast Dette kast adskiller sig fra diskoskast og hammerkast ved at afviklingen sker fra en bøjet arm til en strakt arm. Kastearmen afslutter kastet ved en udstrækning af armen. Nærmest som et slag af underarm og hånd frem i kasteretning. Denne form for kast betegnes også som et slagkast. Boldkast Kastet udføres som spydkast og kan betegnes som et slagkast. Udførelsen er lettere end i spydkast, da den runde bold ikke kræver samme bevægelsespræcision som ved kast med et spyd. Der er altså tale om 3 overordnede måder kast i atletik foregår på. En stødbevægelse, en slyngende bevægelse og en slagkastbevægelse. Kast er en helkropsøvelse Overordnet kastes redskaber i atletik efter en acceleration ved centralbevægelsen (se også indledningen ovenfor). Centralbevægelsen resulterer i en forspænding af relevant muskulatur, der i sidste ende optimerer accelerationen af redskabet, der skal kastes. Inden centralbevægelsen sker der en acceleration igennem et tilløb. I Kuglestød, diskoskast og hammerkast er dette tilløb begrænset af at det skal foregå i en ring, hvor der i spydkast er mere reelt tale om et tilløb med et accelererende løb. For at kaste optimalt er der altså tale om en helkropsbevægelse. Kast træner og udfordrer atleten i at koordinere kroppens bevægelse og træner kropsstammen, ben- og overkropsmuskulaturen. Generel kastetræning og indlæring i praksis Det følgende er delt op i en almen fysisk del og en kastestyrke del. Den almene fysiske del tager afsæt i træning af kredsløb, almen koordination og almen styrke, hvor kastet ikke er i fokus. Kastestyrkedelen tager afsæt i kastet, men vil også træne almene fysiske elementer. Almen fysisk kastetræning Træning med medicinbold Nedenfor er der beskrevet et mindre udvalg af øvelser med medicinbold. Der findes mange flere øvelser og kun fantasien sætter grænser for forskellige udgaver af disse øvelser. Øvelserne kan med fordel anvendes fra barn til voksen. Opmærksomheden skal her rettes mod vægten af bolden. Vægten skal tilpasses udøvernes styrkeniveau og øvelsen.

5 Kredsløbsøvelser og eller opvarmningsøvelser - Bevægelse i rummet, passende vægt 1-4 kg, distance og antal kan varieres (fx 50m pr. øvelse), alle øvelser er makkerøvelser. Nedenfor er givet eksempler på disse øvelser; man kan selv finde på flere variationer Øvelse 1: Gadedrenge - aflevering fra bryst eller over hovedet Øvelse 1 hvor der ved gadedrengebevægelse afleveres fra bryst eller over hovedet en person forlæns og en baglæns. Øvelse 2: Sidehop aflevering fra bryst eller over hovedet Hop sideverts overfor hindanden med 3-10 meters afstand der afleveres fra bryst eller over hovedet. Øvelse 3: Krydsløb aflevering fra bryst eller over hovedet Krydsløb foran og bagved evt. med høj knæfremføring. Sideverts bevægelse overfor hindanden med 3-10 meters afstand.

6 Kredsløbsøvelser og eller opvarmningsøvelser - Bevægelse på stedet, hvor man placerer sig overfor hinanden 3-10m afstand. Man udfører så forskellige øvelser på stedet, mens man kaster medicinbolden til hinanden med passende præcision. Der afleveres typisk enten fra bryst eller over hovedet. Typisk antal 5 10 afleveringer pr. person pr. øvelse. Nedenfor er givet eksempler på disse øvelser; man kan selv finde på flere variationer. Øvelse 1: Can-can Skiftevis knæløft med 2 berøringer på hvert ben, hvor der laves can-can mens bolden afleveres frem og tilbage enten fra bryst eller over hovedet Øvelse 2: Langrend med bold Benskifte ved hop frem/tilbage, hvor der laves langrend mens bolden afleveres frem og tilbage enten fra bryst eller over hovedet Øvelse 3: Split-hop med bold Splitte og samle ved hop, hvor der laves split-hop mens bolden afleveres frem og tilbage enten fra bryst eller over hovedet

7 Styrkebetonede øvelser kropsstammestyrkende Medicinbolden vil typisk være en smule tungere sammenlignet med kredsløbsøvelserne. Typisk antal er 10 til 20 pr. øvelse. Boldens vægt vil som tommelfingerregel tage udgangspunkt i kuglestødskuglens vægt for den givne alder ved kast over hovedet (indkastlignende øvelser) anvendes typisk en lidt lettere bold, hvilket også er tilfældet ved 1- arms afleveringer som diskosafleveringer. Styrkebetonede kropsstammestyrkende øvelser med medicinbold Øvelse 1: Rygøvelse Aflevering liggende på maven med løft af overkroppen, hvor der afleveres til makker efter overkroppen er løftet op fra gulvet Øvelse 2: Maveøvelsen Målmand Siddende uden kontakt med fødder. Modtagelse vilkårlige steder øvelsen kan også udvides til at afleveringer foretages vilkårlige steder hele vejen rundt om personen ( jorden rundt ) Øvelse 3: Frontmave Siddende med fødderne i jorden med front mod makker. Aflevering fra siden. Variationsmuligheder er at sidde på knæ eller på en plint/stol. Kan også udføres med en eller flere berøringer ( Bounce ) på hver side af kroppen med bolden mellem afleveringerne.

8 Øvelse 4: Sidemave Som øvelse 3, men placeret med siden mod makker. Kan også udføres uden kontakt med fødderne og siddende på knæ eller på en plint/stol. Er også specialøvelse for hammerkast. Kan som øvelse 3 også udføres med en eller flere berøringer ( Bounce ) på hver side af kroppen med bolden mellem afleveringerne. Øvelse 5: Indkast fra knæsiddende Siddende på knæ med indkast afleveringer. Er også specialøvelse for spydkast. En mave, bryst, skulder-øvelse, hvor der afleveres/kastes relativt hårdt til makkeren Øvelse 6: Stød fra bryst knæsiddende Siddende på knæ med 2-arms stødafleveringer fra bryst. Øvelsen er en mave/bryst-øvelse, hvor der afleveres/stødes hårdt til makkeren.

9 Øvelse 7: Stød fra knæsiddende 1-arm Siddende på knæ med kuglestødsafleveringer fra en arm. Er også specialøvelse for kuglestød. Øvelse 8: Slyng fra knæsiddende Siddende på knæ med diskosafleveringer fra en arm. Er også en specialøvelse for diskoskast. Bevægelighedsbetonede øvelser Under denne kategori af øvelser handler det om at forbedre den almene bevægelighed og smidighed kombineret med at lave nogle afleveringer/kast. Gode anvendelsesmuligheder i den generelle opvarmning. Bevægelighedsbetonede øvelser med medicinbold Øvelse 1: Rulle bagover Siddende med front mod makker. Modtage over hovedet og bevægelse bagud og oprulning af ben hen over kroppen med berøring af gulv over hovedet. Tilbagerulning og aflevering over hovedet som indkast. Øvelse, hvor der rulles bagover, træner bevægelighed i bagsiden, balance, koordination og styrker mave- og brystregionen

10 Øvelse 2: Hækkeløbsstilling Fra hækkeløbsstilling aflevering over hovedet eller fra bryst. Stillingsskift ved rulning eller direkte skift. Øvelse, der træner bevægeligheden i hofteregionen og baglår og træner koordinationsevnen. Øvelse 3: Stående 8-tal Ryg mod ryg opstilling og aflevering ved 8-tal. Øvelse, der træner bevægeligheden omkring den lodrette akse Øvelse 5: Lodrette cirkler Ryg mod ryg opstilling og skiftevis aflevering mellem ben og over hovedet. Øvelse, der primært træner bevægeligheden af bagsiden

11 Kastestyrke Træning med lette bolde Disse øvelser retter sig mod slagkastet og danner grundlag for boldkast og spydkast. Der kan anvendes forskellige lette bolde op til vægten af et spyd. Kastene bør foretages både med den bedste arm og den næstbedste arm. Generelt kan der foretages en stor mængde kast med lette redskaber fx håndbolde. Man skal være varsom med for tunge bolde og lære børn at kaste med submaximal styrke og hastighed, som fx når man laver en håndboldaflevering. Kun ved mange submaximale kast opnår man styrke til at kaste maximale kast. Generelt kan kastene laves til en væg eller til en makker. Man kan også lave forskellige mål, der skal rammes. Afleveringerne foretages jævn før beskrivelsen af spydkastet i ATK kast, hvor man kan finde en detaljeret beskrivelse af kastet, se bl.a. side 243 og billedserierne side med forklaringer. Figurerne præsenteret under øvelse 2 danner grundlag for udkastet i øvelse 3, 4 og 5. Gode øvelser til kast med lette bolde Øvelse 1: Kast fra samlede ben. Stående kast mod mur med samlede ben. Forsøg at lave en bølgende bevægelse op gennem krop- pen ved først at gå ned i knæene, hvorefter hoften presses frem/op og kroppen trykkes op. Derved opnås en forspænding i bryst- og skulderparti. Armindsatsen er afventende, og albuen presses opad. Øvelse 2: Kast med stemskridt og modsatte ben forrest Stående kast med vægtoverføring i stemskridt. Sørg for at aktivere bevægelsen i

12 rækkefølgen: Højre fod, højre hofte, skulder, arm og hånd. Vent med overkropsindsatsen til venstre fod stemmer imod og buepændet er opbygget. Hold armen tilbage, mens albuen slås opad. Bevar jordkontakt med højre fod. Stå ikke for smalt. Øvelse 3: Kast fra gang Gå 3-5 skridt og slut i power position og udfør kastet som øvelse 2 ovenfor. Øvelse 4: Kast fra gang med impulsskridt Gå 2 skridt og lav impulsskridt og udfør kastet som i øvelse 2 og 3. Impulsskridtet er det næstsidste skridt og udgøres af afsættet på venstre fod til jordkontakt med højre fod ved en højrehåndskaster. Se side 200 (afsnit 5.3.7) i ATK-kast for en nærmere beskrivelse af impulsskridtet. Se også billedserie side i ATK-kast. Øvelse 5: Kast fra løb Løb 5 skridt og afslut med et let kast efterfulgt af et impulsskridt og udfør kastet som øvelse 2. Træning med medicinbolde Disse øvelser træner den eksplosive styrke, almene kastestyrke og kastefornemmelse og danner grundlag for alle fire kast (kuglestød, diskoskast, hammerkast og spydkast). Fordelen ved brug af medicinbold er at man kan være sammen parvis eller bruge en væg og derved nå mange kast på kort tid. Medicinbolden skal tilpasses styrkeniveau tommelfingerregelen er igen at anvende kuglestødskuglens vægt for den givne alder (med undtagelse af kast over hovedet og en arms kast som diskoslignende kast, hvor bolden skal være lettere). Vigtigt altid at være opmærksom på at kropsstammen er spændt under udøvelse af kastene. Typiske repetitioner er 5-20 kast pr. øvelse. Kastestyrke Træning med medicinbolde Øvelse 1: Indkast (fra stående med samlede ben, 1- skridt, eller flere skridt) Bold holdes over hovedet og gerne med albuerne bag ørerne. Der kastes fra samlede ben (som ved 1-arms kast se figur 1 umiddelbart ovenfor), fra ét skridt (billedet) og fra 3 skridt og evt. flere skridt med tilnærmet impulsskridt, hvor der afsluttes som vist her. Øvelse 2: Lodrette kast. Med kropsstammen spændt og dermed rank ryg og med strakte arme føres bolde fra over hovedet ned mellem benene ved en bøjning i benene og forover bøjning af overkroppen. Med en kraftig udstrækning af benene (benstrækkerne) og umiddelbart efterfulgt af et kraftigt løft af overkroppen og arme accelereres bolden lodret og kastes lodret op i luften.

13 Øvelse, hvor man sender bolden så langt op i luften som muligt ved kraftig brug af ben, balle, ryg og skuldermuskulatur Øvelse 3: Kast fremad En klassisk øvelse sammen med øvelse 4, der også ofte tjener som testøvelse for atletens eksplosive styrke og kastestyrke blot udført med en kuglestødskugle. Udføres som øvelse 2 blot med en smule vægtforskydning fremad og modsat øvelse 2 handler det om at kaste så langt som muligt. Grundet bevægelsen fremad efterfølges kastet af et eller flere skidt frem. Øvelse, hvor man prøver at kaste så langt som muligt ved kraftig brug af ben, balle, ryg og skuldermuskulatur Øvelse 4: Kast bagover Sammen med øvelse 3 en klassisk testøvelse ved brug af kuglestødskugler. Bevægelsen er som i øvelse 2 og 3, men her er man placeret med ryggen mod kasteretningen, hvor man har en vægtforskydning bagud og afleverer bolden over hovedet bag ved hovedet, hvor man prøver at kaste så langt som muligt. Grundet bevægelsen bagud efterfølges kastet af et eller flere skidt baglæns. Øvelse, hvor man prøver at kaste så langt som muligt ved kraftig brug af ben, balle, ryg- og skuldermuskulatur. Øvelsen kræver god timing som også er tilfældet i alle tekniske atletikøvelser og de olympiske vægtløftningsøvelser, der også bruges meget i atletiktræningen øvelsen opfattes derfor af mange som en central øvelse til træning af timing kombineres med stor kraft og hurtighed.

14 Øvelse 5: Stød fra bryst Bolden stødes fremad fra brystregionen. Accelerationen starter ved udstrækning af benene fra grader til helt strakt. Kastet efterfølges af et eller flere skidt fremad. Øvelse, hvor man ved hjælp af benstrækkerne, mave, bryst og armstrækkerne prøver at kaste så langt som muligt. Øvelse 6: Hammerkast Øvelsen udføres som hammerkast fra power position, hvor man med ryggen mod kastretningen accelerer bolden fra nedre højre side til øvre venstre side (og modsat). Man anvender primært benstrækkerne, mave, ryg- og skuldermuskulaturen. Øvelse, hvor man ved hjælp af benstrækkerne, mave, ryg- og skuldermuskulaturen accelererer bolden Øvelse 7: Diskoskast fra samlede ben og power position (her anvendes gerne en lettere og mindre bold) Udføres som stående diskoskast. Udføres fra samlede ben og/eller fra power position, hvor det igen handler om at udføre centralbevægelsen, hvor benene starter accelerationen og armene afslutter med en aflevering (for nærmere beskrivelse henvises til ATK-kast teknisk progression 12-14år diskoskast). Kastet benytter primært benstrækkerne, mave- og brystmuskulaturen. Øvelse, hvor man ved hjælp af benstrækkerne, mave- og brystmuskulaturen accelererer bolden

15 Øvelse 8: Kuglestød fra samlede ben og power position Udføres som stående kuglestød. Udføres fra samlede ben og/eller fra power position, hvor det igen handler om at udføre centralbevægelsen, hvor benene starter accelerationen og armene afslutter med en aflevering (for nærmere beskrivelse henvises til ATK-kast teknisk progression 12-14år kuglestød). Kastet benytter primært benstrækkerne, mave, bryst og underarmsmuskulaturen. Øvelse, hvor man ved hjælp af benstrækkerne, mave, bryst og- underarmsmuskulaturen accelererer bolden Polsk kaste-10-kamp 10-kampen består af 10 forskellige kast, hvor man noterer længste kast i samtlige 10 øvelser og lægger dem sammen, så man får en samlet kastelængde. Det kan så gentages flere gange om ugen og flere uger frem (se skema nedenfor). Herved kan man konkurrere indbyrdes og med sig selv og herved skabe motivation til at udføre mange kast. Finder god anvendelse i efterårets generelle forberedelse. Som udgangspunkt anvendes vægten for kuglestødskuglen ift. alder, men kan være en fordel at anvende lettere vægte i indkast og diskoskast. Et eksempel på score ark kan ses på næste side.

16 Øvelse Dato Træningsretningslinjer år Scoreark til POLSK KASTE-10-KAMP Som udgangspunkt anvendes den vægt man støder kuglestød med, men det kan være en fordel med en lidt lettere kugle i Indkast og Diskoskast Indkast - 2 arme Stød fra bryst - 2 arme Diskoskast fra samlede ben højre Diskoskast fra samlede ben venstre Kuglestød fra power position højre Kuglestød fra power position venstre Hammerkast venstre Hammerkast højre Kuglekast fremad Kuglekast Bagover Total kastelængde:

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

Træningsmateriale - Kast

Træningsmateriale - Kast Træningsmateriale - Kast Kast Indhold Forord... 2 Generelt om kast... 3 Lektion 1 Stående kast... 5 Lektion 2 impulsskridt... 6 Lektion 3 Et helt kast... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

Teknisk progression Hæk

Teknisk progression Hæk Teknisk progression Hæk For unge og uerfarne hakkeløbere er trin 1 og til dels trin 2, der hvor langt størstedelen af fokus bør være, og først når dette beherskes, giver det mening at gå videre. Det kan

Læs mere

Teknisk progression. Længdespring

Teknisk progression. Længdespring Teknisk progression Længdespring Den tekniske progression på dette niveau, beskæftiger sig med de grundlæggende øvelser til indlæringen af længdespring. Her kan det, i forhold til en praktisk og måske

Læs mere

Træningsmateriale - Kast

Træningsmateriale - Kast Træningsmateriale - Kast Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om kast... 3 Lektion 1 Stående kast... 5 Lektion 2 impulsskridt...

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

KAST LAAANGT. Løb, spring og kast. Kast. Grundform. 20 min

KAST LAAANGT. Løb, spring og kast. Kast. Grundform. 20 min KAST LAAANGT Vælg en tennisbold eller lignende, som I skal kaste så langt som muligt på forskellige måder. I skal kaste: 1) Underhåndskast med en hånd. 2) Stående overhåndskast med højre hånd. 3) Stående

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Dansk Atletik Forbund Kast Rev

Dansk Atletik Forbund Kast Rev Dansk Atletik Forbund Kast Rev. 16.12.2010 Notat vedrørende fastsættelse af profiltal for test i kast: Dette notat indeholder en samlet gennemgang af de testøvelser, der i forhold til atletikkens 4 kastediscipliner,

Læs mere

Styrketræning for rullere

Styrketræning for rullere Styrketræning for rullere Kopieret fra: www.go motionshop.dk. Se også dette link, hvor øvelserne vises live: http://www.gomotion.dk/peasp?p_id=250&page=1 Når man løber på rulleskøjter oplever man, specielt

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET. Nr.8846 Nr.8840 Benøvelse med Armstrækning viskestykke Fokus: Styrke, arme og core. Fokus: udholdenhed. Viskestykke eller lignende som let kan glide over trægulv. Start i armstræk position og sænk dig

Læs mere

Teknik Smash Smashkast

Teknik Smash  Smashkast Teknik Smash For alle volleyballspillere, uanset alder, er det at smashe det sjoveste og mest spændende. Problemet er, at smashet også er den vanskeligste tekniske detalje at lære. Specielt for den aldersgruppe,

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

Teknisk progression Hammerkast

Teknisk progression Hammerkast Teknisk progression Hammerkast For unge og uerfarne hammerkastere gælder det om at lære de tekniske færdigheder indenfor indledende sving, drejninger og aflevering. Målet er at kasteren efter at have været

Læs mere

Bedre håndbold uden skader!

Bedre håndbold uden skader! Bedre håndbold uden skader! Indledning Oversat og gengivet fra norsk efter tilladelse fra E-post: ostrc@nih.no Hjemmeside: www.klokeavskade.no Træningsprogrammet er lavet for at forbedre præstationen og

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke På de følgende sider kan du læse lidt om det nye idrætsmærke, som idrætskoordinatorerne i samarbejde med Hillerød Kommune og Mats Mejdevi

Læs mere

Træningsmateriale 400 meter

Træningsmateriale 400 meter Træningsmateriale 400 meter Indhold Generelt om lang sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Lektion 2 lange stigningsløb... 4 Lektion 3 fartkontrol... 5 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Den røde trå d. Långhøj KFUM

Den røde trå d. Långhøj KFUM Den røde trå d Långhøj KFUM Indledning: Den røde tråd i Langhøj KFUM er bygget på følgende grundlæggende principper som værende de helt centrale ved god håndbolduddannelse: Angrebsmæssigt: - at kunne kaste

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Træningskort. Fit In? Side 1

Træningskort. Fit In? Side 1 Træningskort Fit In? Side 1 Løb Den første generelle opvarmning er løb, så pulsen kommer op. Start med at løbe ca. 5 minutter i salen. Varier gerne mellem almindeligt løb, hælspark og høje knæløft. Lav

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

SportFys Tlf

SportFys   Tlf Nr. Øvelse Illustration Beskrivelse Gentagelse/formål 1 Bækkenløft Øvelse 1 Lig på ryggen med bøjede knæ. Løft bækkenet og den nederste del af ryggen op fra underlaget. Hold i 1-2 sek. Sænk ned igen. -

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stoleøvelser. Det eneste du skal bruge, er en stol uden armlæn. Folderen er udarbejdet

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Naturfitness Tekster til illustrationerne

Naturfitness Tekster til illustrationerne Naturfitness Tekster til illustrationerne OBS! Ved brug af illustrationerne, skal tegneren Bettina Reimer krediteres med sin signatur: Løft af egen vægt 1. Armhævninger i gren Udfordringen til denne øvelse

Læs mere

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Styrk din krop med 24 hurtige

Styrk din krop med 24 hurtige Styrk din krop med 24 hurtige Fitness-, og ernæringsekspert Chris MacDonald og træningsfysiolog og personlig træner Jacob Søndergaard, har i fællesskab leveret 24 effektive styrkeøvelser til PLUS. AfChris

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte BENSVING Formål: Smidighed i ryg og hofte Lig på ryggen med armene ud til siden, benene bøjede og skulderne i mod gulvet Kør roligt knæene ud til siden til de rører jorden og tilbage igen Hold fødderne

Læs mere

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart.

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart. 3 kvinder blev flere minutter hurtigere sådan gjorde de! HUSK I FORM LØBET 2016 På kun 30 dage kan du forbedre din løbetid, hvis du følger I FORMs løbeprogram. Alle kan være med, for programmet tager udgangspunkt

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Teknik serv. Fra underhåndsserv til overhåndsserv

Teknik serv. Fra underhåndsserv til overhåndsserv Teknik serv Fra underhåndsserv til overhåndsserv Underhåndsserven er den første egentlige grundteknik, der indlæres i sit fulde omfang i Kidsvolley. Udviklingen i serven, går fra serv over nettet fra et

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Teknisk progression Sprint

Teknisk progression Sprint Teknisk progression Sprint På dette alderstrin er det de generelle sprinttekniske elementer, der er i højsæde. Det vil sige, at det er sprint generelt, man har fokus på i den tekniske udvikling, og specialisering

Læs mere

Motorikken 2. Klasse

Motorikken 2. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Koordinationsøvelser uden bold

Koordinationsøvelser uden bold Koordinationsøvelser uden bold Det er helt afgørende at arbejde bevidst med koordination og bevægelsestræning for at give børnene det motoriske grundlag, der gør dem i stand til at udføre teknikkerne og

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

MÅLMANDSTRÆNING. Udarbejdet af Kim Nielsen i samarbejde med Allan V. Knudsen Tak til målmændene Mads Jensen og Andreas Mørkholt fra Brønderslev IF

MÅLMANDSTRÆNING. Udarbejdet af Kim Nielsen i samarbejde med Allan V. Knudsen Tak til målmændene Mads Jensen og Andreas Mørkholt fra Brønderslev IF MÅLMANDSTRÆNING Udarbejdet af Kim Nielsen i samarbejde med Allan V. Knudsen Tak til målmændene Mads Jensen og Andreas Mørkholt fra Brønderslev IF Målmandstræning Dette målmandstrænings-program er bygget

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

Elastik-træning til søs

Elastik-træning til søs Elastik-træning til søs 1. Træk til hagen. Læg elastikken dobbelt og monter den i dørken. Fat hver ende af elastikken med hver sin hånd og træk opad til håndryggen rammer hagen / kinderne. Øvelsen styrker

Læs mere

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Træningsprogram 0 Opvarmningsprogram Øvelse Stræk dig skiftevis søger op mod loftet 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Svaje ned strit med numsen og runde op kig ind på maven Kør skuldrene rundt -

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Træningsplan uge Hårlev BK

Træningsplan uge Hårlev BK Træningsplan uge 33 2018 Hårlev BK Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Træningsplan Mandag den 13. August... 3 Træningsplan Onsdag den 15. August... 6 Træningsplan Mandag den 13. August Øvelser:

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

1A Aerobic March. Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4.

1A Aerobic March. Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4. 1A Aerobic March Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4. Gå frem 4, retur 4. På sidste trin vend ¼. 2A Aerobic Jog

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Program for styrketræning

Program for styrketræning Program for styrketræning Her er dit personlige styrketræningsprogram til Go Gentofte Kort fortalt skal du styrketræne ca. 2 gange om ugen de første 6 uger og 2½ gang pr. uge de næste 8 uger. Hver træning

Læs mere

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv.

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv. Udholdenhedstræning UDHOLDENHEDSTRÆNING 6-13 ÅR Trin / alder Træningstype Arbejde Pause Intensitet Gentagelser FUNdamentals Lære at træne 6-13 år Lege Simple stafetter Gå, løbe, cykle, ski Styret af legen

Læs mere

Sundhedsstien i Gyttegård

Sundhedsstien i Gyttegård Balancebomme Her kan du træne din balance. Du kan gå almindelig linegang frem og tilbage over bommen eller konkurrere med en ven. For at gøre det sværere kan du prøve at lukke øjnene, sætte tempoet op

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Udgangsposition: Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene.

Udgangsposition: Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene. Boldøvelse 03 3 Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene. Spænd muskelkorsettet og løft bagdelen fri af gulvet, lad tæerne pege opefter. Bliv oppe med kroppen, løft den ene

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

Styrketræning med frie vægte

Styrketræning med frie vægte Styrketræning med frie vægte Er det bedst at styrketræne i maskiner, eller bedre at bruge løse vægte? Der er fordele og ulemper ved begge dele. I maskinerne er bevægelserne mere kontrollerede, det er nemmere

Læs mere

10-11-2015. DAF/DGI/SDU løberseminar

10-11-2015. DAF/DGI/SDU løberseminar DAF/DGI/SDU løberseminar Løbeanalyse Hvorfor funktionel styrketræning? Hvorfor overhovedet styrketræning? Coretræning Muskeludholdenhedstræning og plyometrisk træning Cirkeltræning Tak for i dag 1 Lægmuskulatur

Læs mere

Motorikken Niveau 4. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund

Motorikken Niveau 4. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stepøvelser, hvor du bruger en stepbænk eller et trappetrin. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Teknisk progression Højdespring

Teknisk progression Højdespring Teknisk progression Højdespring Den tekniske progression på dette niveau beskæftiger sig med de grundlæggende øvelser til indlæringen af højdespring. Her kan det i forhold til en praktisk, måske mere logisk

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Træningsprogram til stolemotion

Træningsprogram til stolemotion Træningsprogram til stolemotion At sidde på stolen: Sæt dig ude på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for at benene er placeret i ret vinkel. Tempo: Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt.

Læs mere

60+ - EN STÆRK ALDER

60+ - EN STÆRK ALDER 60+ - EN STÆRK ALDER Af Nickie Winfield Almquist og Kåre Seidelin 60+ EN STÆRK ALDER Roning er en sport der kan dyrkes langt op i alderdommen. Det kræver blot, at du har lyst til at vedligeholde din krop.

Læs mere