Eventyrhusets beskrivelse af de. Pædagogiske læreplanner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Eventyrhusets beskrivelse af de. Pædagogiske læreplanner"

Transkript

1 Eventyrhusets beskrivelse af de Pædagogiske læreplanner

2 Efter tilsynet 2014 i Herlev Kommunes dagtilbud, fandt man frem til at grundlaget for at evaluere og sammenligne institutionernes arbejde med læreplanstemaerne ikke var til stede. Derfor besluttede en fælles ledergruppe efter inspiration fra distriktsledelsen at de kommende beskrivelser af læreplanstemaerne skal tage udgangspunkt i KLs værkstøj Temperaturmåling. Temperaturmålingen indeholder mål og tegn for de seks temaer i de pædagogiske læreplaner. Det vil sige, at der er opstillet mål og tegn, der gennem observationer kan vise, at børnegruppen er i gang med at udvikle kompetencer inden for de seks temaer i de pædagogiske læreplaner. Institutionens handleplaner / praksisbeskrivelser fortæller hvordan der lokalt vil arbejdes med at nå de beskrevne tegn på læring. Tegn og handleplaner vil herefter udgøre institutionens pædagogiske læreplan. Den pædagogiske læreplan mangfoldiggøres på institutionens hjemmeside. Læreplanerne vil løbende blive redigeret, således at vores udvikling og refleksioner samt erfaringer og evalueringer dokumenteres og bruges aktivt i planlægningen af vores pædagogiske praksis.

3 Evaluering I Eventyrhuset har vi aftalt at læringsmålene fra vores læreplaner skal benyttes i de projektbeskrivelser (skema 1) samt beskrivelser af hvordan der på uge basis vil blive arbejdet med projektet (skema 2). Herved vil vi kunne opnå en løbende evaluering af vores arbejde med læreplanstemaerne og derved kunne ændre på vores praksis om nødvendigt. Hele beskrivelsen af læreplanstemaerne vil blive taget op til revision og evalueret en gang om året. Dette vil være et naturligt punkt på vores årlige personale weekend som indtil nu har fundet sted ultimo februar. Evalueringen vil være baseret på de erfaringer og resultater fra den endelige evaluering af projekterne i de enkelte grupper. Disse vil være beskrevet i gruppernes skema 3. Vi håber på denne måde at kunne samle op på vores arbejde med læreplanstemaerne på en mere systematisk måde

4 Alsidig personlig udvikling Børns personlige udvikling sker bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Samtidig med at børn skal have mulighed for at opleve sig selv som afholdte og værdsatte individer, der er beskyttet af et fællesskab, skal de også lære at se og forstå samspillet og de konflikter, der kan opstå med andre både børn og voksne. Det er vigtigt, at børn får mulighed for at få et stadigt mere nuanceret kendskab til både sig selv og andre. At føle sig genkendt og husket af andre, både som det barn, der startede i dagtilbuddet, og den person, det senere udviklede sig til at blive, giver børn kontinuitet og tryghed. Om alsidig personlig udvikling henvises til ekspertgruppens artikelsamling på Indenrigs- og Socialministeriets hjemmeside, Alsidig personlig udvikling og børnemiljøvurderinger Den pædagogiske læreplans tema om alsidig personlig udvikling har flere snitflader med børnemiljøvurderingens temaer om det psykiske børnemiljø og det æstetiske børnemiljø. Der kan derfor arbejdes med disse temaer i sammenhæng, så læreplanen og børnemiljøvurderingen kan supplere hinanden og samlet danne grundlag for tilrettelæggelsen af den pædagogiske indsats i forhold til børnenes alsidige personlige udvikling og dagtilbuddets børnemiljø.

5 Mål Alsidig personlig udvikling Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i samspil med andre og bruger legen til at afprøve omverdenen Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer andre Børnene betragter andre i leg Skabe inspirerende lære- legemiljøer som kan stimulere barnet fantasi. Skabe rutiner i dagligdagen som kan gi barnet de trygge rammer der er nødvendigt for at fordybe sig i legen i samspil med andre børn og nærværende voksne. Børnene tager initiativ til at sætte lege i gang både for sig selv og andre Børnene forhandler roller i lege Børnene kan bevæge sig mellem forestilling og virkelighed Give barnet mulighed for at være medbestemmende og medskabende af de lege- læringsmiljøer som kan være med til at udfordre barnets fantasi og kreativitet. Give plads tid og plads til at lege, ved at børnene får mulighed til at vælge til og fra i aktiviteterne for der igennem at styrke venskaber.

6 Børnene udforsker omverdenen og sig selv Børnene tager initiativ til kendte aktiviteter Børnene opsøger kendte relationer Børnene afprøver muligheder i omgivelserne Børnene viser vilje til at forfølge egne interesser Vi tilrettelægger gruppens aktiviteter med udgangspunkt i barnets spor. Indretningen i rummet (ude som inde) skaber tydelighed og genkendelighed for barnet. Udgangspunktet er at barnet skal blot ved at se på rummet vide hvad det kan foretage sig der. Børnene tager initiativ til nye aktiviteter Børnene opsøger nye relationer Børnene træffer valg ved at vælge til og fra Børnene tør deltage i nye situationer med ukendte roller Vi tilrettelægger gruppens aktiviteter med udgangspunkt i barnets spor. Indretningen i rummet (ude som inde) skaber tydelighed og genkendelighed for barnet. Udgangspunktet er at barnet skal blot ved at se på rummet vide hvad det kan foretage sig der.

7 Børnene positionerer sig i forhold til fællesskab, rammer og rutiner Børnene søger de voksnes opmærksomhed, ved at vise behov for omsorg og støtte Børnene afprøver egne og andres grænser Børnene kender de faste rutiner i hverdagen Lære at være en del af fællesskabet, eks.. ved samling ture spisesituationer m.m. Positive rollemodeller for børnene Nærværende voksne Gennem leg lære børnene at udvise respekt for hinanden. Gennemgående rutiner der giver en overskuelig og genkendelig dag. Børnene hjælper andre, når der er behov for det Børnene forhandler med andre om krav eller regler Børnene kan udsætte egne behov Lære børnene at udvise respekt for hinanden, men samtidigt lære at det er i orden at være forskellige og have en anden mening. Dette vil vi gøre ved at være i dialog med børnene omkring deres følelser i forskellige situationer. Hjælpe børnene med at sætte ord på lytte og spørge ind. Gennem projekter lære børnene at der er regler der skal efterleves når man er en del af et fællesskab. Som blandt andet at vente på tur. Være bevidste positive rollemodeller. Fastholde at der er nogle aktiviteter man skal deltage i.

8 Sociale kompetencer Sociale kompetencer handler om at kunne indgå positivt med andre mennesker i venskaber, grupper og kulturer i forskellige situationer. Disse kompetencer udtrykkes og tilegnes af børn i samspil med hinanden og andre voksne. Om sociale kompetencer henvises til ekspertgruppens artikelsamling på Indenrigs- og Socialministeriets hjemmeside, Sociale kompetencer og børnemiljøvurderinger Også ved den pædagogiske læreplans tema om børns sociale kompetencer er der flere snitflader til børnemiljøvurderingens temaer om det psykiske børnemiljø og det æstetiske børnemiljø. Derfor kan der også i forhold til dette tema arbejdes med læreplanen og børnemiljøvurderingen, så de supplerer hinanden og samlet danner grundlag for tilrettelæggelsen af den pædagogiske indsats i forhold til børnegruppens og det enkelte barns sociale kompetencer og dagtilbuddets børnemiljø.

9 Mål Sociale kompetencer Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i fællesskaber som basis for at knytte venskaber Børnene leger med hinanden Børnene udtrykker glæde ved at gøre det samme som andre Hjælpe børnene med at opbygge ny fællesskaber. Indrette rummet så børnene synes det er spændende at være der. Følge barnets spor Nærværende voksne Børnene giver sig til at lege med andre og / eller løse opgaver sammen med andre Børnene forhandler indbyrdes og deltager i konfliktløsning Alle børn har nogen at lege med Via projekter og daglige rutiner lære børnene at løse konflikter med hinanden. Projektgrupper på basis af køn, interesse, bopæl m.m. Indretning der giver mulighed for lege i små og store fællesskaber. Indretning der opfordrer til fri og struktureret lege Stimulere barnets empatiske evner gennem dialog. Skabe et anerkendende, inkluderende læringsmiljø, hvor barnet kan agere med andre børn og indlevende tydelige voksne.

10 Børnene udvikler en imødekommende tilgang til andre Børnene reagerer på andres mimik og kropssprog Børnene udviser nysgerrighed i forhold til andre Børnene udtrykker glæde ved at møde andre kendte børn og voksne Tydelige voksne der er autentiske. Anerkende barnets følelser, men sætter grænser ved uhensigtsmæssig handling. Stimulering af barnet selvtillid/selvværd gennem projekter samvær og dialog. Stimulerer fantasien gennem projekter og leg. Mulighed for at være medbestemmende Børnene tager kontakt til andre og opfordrer dem til at tage del i lege Børnene udviser nysgerrighed i forhold til andres aktiviteter Børnene respekterer andres grænser Tydelige voksne der er autentiske. Anerkende barnets følelser, men sætter grænser ved uhensigtsmæssig handling. Stimulering af barnet selvtillid/selvværd gennem projekter samvær og dialog. Stimulerer fantasien gennem projekter og leg. Mulighed for at være medbestemmende og medskabende Fri for mobberi

11 Børnene udvikler forståelse for sociale samspil Børnene giver udtryk for egne følelser og behov overfor andre Børnene ved, hvornår en kontakt fra en voksen drejer sig om de andre i gruppen Børnene reagerer på andres følelsesudtryk Tydelige voksne der er autentiske. Anerkende barnets følelser, men sætter grænser ved uhensigtsmæssig handling. Stimulering af barnet selvtillid/selvværd gennem projekter samvær og dialog. Stimulerer fantasien gennem projekter og leg. Mulighed for at være medbestemmende Børnene både leder og lader sig lede i aktiviteter med andre Børnene udviser empati overfor hinanden Børnene formår at komme med i lege Tydelige voksne der er autentiske. Anerkende barnets følelser, men sætter grænser ved uhensigtsmæssig handling. Stimulering af barnet selvtillid/selvværd gennem projekter samvær og dialog. Stimulerer fantasien gennem projekter og leg. Mulighed for at være medbestemmende

12 Pædagogiske læreplaner og sprogvurdering Arbejdet med børns sproglige udvikling kan tage afsæt i de sprogvurderinger, som tilbydes alle børn i 3-års alderen og igen inden skolestart. Med afsæt i sprogvurderingen kan der ske en yderligere konkretisering af det pædagogiske arbejde med sproget i dagtilbuddet. Sprogvurderingens funktion er at give pædagogerne indblik i det enkelte barns sproglige udvikling. En sprogvurdering af denne karakter kan bruges som grundlag for overvejelser om, hvilke pædagogiske handlinger der kan iværksættes. Disse overvejelser kan indgå i arbejdet med den pædagogiske læreplan. Sprogvurderingen og den pædagogiske læreplan skal således supplere hinanden, så de samlet danner grundlag for tilrettelæggelsen af den pædagogiske indsats i forhold til både børnegruppen og det enkelte barn. Om sproglig udvikling henvises til ekspertgruppens artikelsamling på Indenrigs- og Socialministeriets hjemmeside,

13 Mål Sprog Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene udvikler kommunikative kompetencer Børnene lytter og reagerer Børnene kan forstå konkrete sproglige instrukser Vi voksne sætter ord på alle hverdagens handlinger. Vi er tydelige i vores verbale sprog og i vores kropssprog. Der bruges små enkelte sætninger og ord, så børnene forstår beskeden rent. Børnene bruger ord til at udtrykke behov og følelser Som voksne, er vi nærværende og hjælper det enkelte barn, med at sætte ord på følelser og handlinger. Vi tager udgangspunkt i Sprogpakken og tilhørende pædagogiske metoder. Børnene etablerer dialog med andre børn og voksne Børnene bruger sprog til løsning af vanskelige situationer sammen med andre Børnene bruger sprog til at udtrykke behov, følelser og tvivl Børnene koncentrerer sig om at lytte til andres fortællinger Vi vil arbejde med de 10 understøttende sprogstrategier, som aktivt vil blive brugt i den daglige kommunikation med det enkelte barn- hvilket understøtter dialogen mellem barn og voksne. Vi støtter børnene i at bruge det verbale sprog, særligt i konflikter. Vi sætter ord på egne og andres følelser, når børnene har svært ved dette. Vi læser for børnene i små og store grupper og lader børnene komme med egne fortællinger. Her øver vi det, at lytte til hinanden og undgå at afbryde. Vi tager udgangspunkt i Sprogpakken og tilhørende pædagogiske metoder.

14 Børnene undersøger sproget og eksperimenterer med det Børnene leger at de læser op Børnene spørger til nye ord Vi arbejder med små aldersopdelte lege/læsegrupper (dialogisk læsning). Vi støtter op om børnenes sproglige nysgerrighed, blandt andet ved hjælp af bøger og konkreter/visualisering. Vi skaber små legemiljøer med bøger der opfordre børnene til at blive fortrolige med bøger Børnene digter egne historier Børnene leger med sproget gennem eksempelvis rim og remser Børnene er nysgerrige overfor ord og begreber de ikke kender Vi vil arbejde ugentligt med Dialogisk læsning, i små grupper. Grupperne er sammensat ud fra børnenes sproglige kompetencer. På denne måde skabes tryghed i gruppen og god mulighed for, at det enkelte barn tager del i aktiviteten. Vi præsenterer børnene for nye ord og forklarer dets betydning, samt relaterer til noget børnene kender i forvejen. Vi leger med rim og remser og lader børnene forsøge sig frem, alene og i fællesskab. Vi synger og læser til samlinger, ved aktiviteter og ved frugt. Vi skaber legemiljøer hvor sproget bliver en naturlig element

15 Børnene benytter forskellige sprogformer Børnene gentager hvad andre børn og voksne siger Børnene bruger enkelte ord og sætninger til at beskrive hverdags situationer Vi voksne sætter ord på ting og handling. Hvert enkelt barn bliver mødt og guides på deres individuelle sproglige niveau. Vi er lyttende og nærværende og giver det enkelte barn rum og mulighed for at udtrykke sig. Vi har stor opmærksomhed på to sprogsproblematikken og støtter op om vores og forældrenes fælles indsats, i forhold til det enkelte barn. Børnene afstemmer sproget efter situationen (leg, trøst, skænderi osv.) Børnene udvikler forskellige lege / rollelege vha. sproget Børnene bruger sproget til at fortælle, hvad de mener Vi voksne er rollemodeller og er opmærksomme på, at være tydelige omkring, hvordan vi bruger sproget, hvornår. Der benyttes forskelligt toneleje, i forskellige situationer. Det er vores ansvar, at skabe de bedst mulige rammer, hvorpå børnene kan udvikle lege, hvor sproget har en væsentlig rolle. Vi tager udgangspunkt i det tematiske sprogarbejde og tilrettelægger vores fællesaktiviteter ud fra temaer, hvor sproget udgør en aktiv del, af det tema der arbejdes med. Vi skaber legemiljøer hvor sproget bliver en naturlig element

16 Krop og bevægelse Børn udvikler i barndommen grundlæggende motoriske evner, der styrker deres forudsætninger for at udvikle sig. Dagtilbud skal bidrage til at styrke børns udvikling af motoriske færdigheder, udholdenhed og bevægelighed. En aktiv brug af naturen og dagtilbuddets nærmiljø giver muligheder for fysisk udfoldelse og udfordring. Ved aktivt at udforske kroppens muligheder og begrænsninger udvikles børnenes færdigheder og vaner. De får erfaringer i, hvad det betyder at koble f.eks. det talte sprog og kropssproget, og de udvikler herigennem også respekt for, at andre kan have et andet udtryk og andre reaktioner. Om krop og bevægelse henvises til ekspertgruppens artikelsamling på Indenrigs- og Socialministeriets hjemmeside,

17 Mål Krop og bevægelse Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene opsøger aktiviteter, der stimulerer til motorisk udvikling Børnene opsøger balanceaktiviteter gynger, triller, ruller, drejer, snurrer osv. Børnene opsøger finmotoriske aktiviteter deltager i af-og påklædning, tegner, bygger med klodser osv. Børnene imiterer og gentager grovmotoriske aktiviteter hopper, danser, klatrer osv. Der gives rum og tid til fysisk og motorisk udfoldelse, både indendørs og udendørs. Vi voksne hjælper og guider børnene, når nyt skal læres. Motoriske udfoldelser, gøres til leg, hvor der udvises glæde og begejstring. Vi laver perler, klipper, maler og klistrer. Der bygges med lego og laves simple puslespil. Vi husker at skabe rum og tid til af og påklædning, så børnene øver sig på dette og oplever at mestre opgaven. Vi som voksne er deltagende, når der f. eks. Laves motorikbane, leges boldlege og kongens efterfølger, da børnene kopierer og tager ved lære. Børnene mestrer balanceaktiviteter slår kolbøtter, gynger, triller, ruller, drejer, snurrer osv. Børnene mestrer finmotoriske aktiviteter deltager i af- og påklædning, tegner, bygger osv. Vi tænker fin og grov motoriske aktiviteter ind i hverdagen, for at skabe genkendelighed og tryghed ved de enkelte aktiviteter. Dette for bedst muligt udbytte og udvikling. Vi har både fastlagte aktiviteter og giver plads til spontanitet. I vores ugeplan, er der indlagt faste fysiske aktiviteter to-tre gange ugentligt, på tværs af stuerne. F. eks. Forhindringsbane, slås lege, som brydekampe og fægtning, sanglege, løb i nærområdet m. m. Vi har stor opmærksomhed, på det enkelte barns formåen og giver et kærligt skub for at udfordre, gennem leg.

18 Børnene udvikler en sund og aktiv livsstil Børnene eksperimenterer med grov motoriske aktiviteter klatrere i træer, går på line, hopper ned fra højder, tumler i puderum osv. Børnene eksperimenterer med aktiviteter eller legeredskaber løber op og ned ad en bakke, bestiger en scooter eller cykel osv. Børnene udtrykker begejstring eller fordybelse, når de udfører fysiske aktiviteter Børnene er nysgerrige over for forskellig mad Børnene anvender faciliteter ude og inde på en anden måde end det oprindeligt er tiltænkt konstruerer en forhindringsbane af stole, borde og mælkekasser osv. Børnene udtrykker begejstring eller fordybelse, når de Vi skaber mulighed for grov motoriske udfoldelser på legepladsen og inspirerer til fysisk leg. Vi sørger som voksne for, at vi udviser begejstring og glæde ved aktiviteterne og er deltagende i alle henseender. Vi udfordrer og hjælper børnene med det der er svært og nyt. Børnene introduceres for en varierende kost og inviteres til at prøve at smage på nyt. Vi indføre begrebet mad mod Børnene får lov til at udfolde sig og være kreative i forhold til fysisk leg. Vi giver lov til spontane og kreative konstruktioner. Der laves forhindringsbaner inde og ude under kontrollerede forhold, for at give børnene nye muligheder for fysisk aktivitet. Børnene introduceres for en varierende kost og inviteres til at prøve at smage på nyt. Vi indføre begrebet mad mod

19 Børnene udvikler kropsbevidsthed eksperimenterer med fysiske aktiviteter Børnene har kendskab til sund mads betydning for kroppen Børnene accepterer at være fysisk tæt på kendte voksne eller børn Børnene afprøver egne fysiske muligheder Børnene rører ved forskellige materialer dej, mudder, regnvand mm. Børnene har erfaring med både kropslig nærhed og distance sætter grænser for sig selv og andre Børnene er bevidste om egen krops styrke Børnene er bevidste om, hvornår kroppen er afslappet Børnene kender til, at kroppe kan have Vi voksne sørger for tæt daglig kontakt med alle børn. Når et nyt barn starter tilknyttes der en primærvoksen. Dette for at opnå tæt tryghed fra start og langsom tilvænning til fysisk kontakt, på egne præmisser. Efterfølgende udvides til hele gruppen. Alle børn bliver stimuleret efter alder. Med hjælp fra en voksen, gives der f. eks mulighed for at kravle op på egen stol, kravle op på puslebordet med hæve/sænke funktion, gå ved siden af klapvogn m. v. Vi sørger som voksne for, at børnene får mulighed for at bruge sine sanser. Der røres ved mudder, efter regnvejr, bygges med blødt/hårdt sand, der røres ved modellervoks og bruges fingermaling. Vi inkorporerer planlagte aktiviteter i ugens løb, hvor vi gennem voksenstyrede aktiviteter, har fokus på sanserne. Det kan være lege, hvor der kastes bløde bolde på hinanden, tovtrækning, fodbold, brydning o.lign. Vi vil starte med massage, hvor børnene enten massere hinanden, eller får massage af os voksne, med forskellige materialer. Vi vil benytte os af yoga, afspænding og afslapning med stille musik, for at gøre børnene bevidste om kroppens tilstand, både i bevægelse og hvile.

20 forskellig udseende eller formåen Vi gør børnene bevidste om egen krop, ved at lave aktiviteter der giver bedre kropsbevidsthed, f. eks.massage. Vi snakker med børnene om køn og forskellene derpå. Der snakkes med børnene på forskellig vis, alt efter alder.

21 Naturen og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen bidrager både til den følelsesmæssige, mentale og fysiske udvikling. Naturen giver rum for oplevelser og aktiviteter på alle årstider og i alt slags vejr. Temaet skal bidrage til at gøre børn bekendt med og give dem forståelse for planter, dyr, årstider og vejr. Børn kan få vigtige erfaringer, eksperimentere og hente viden om naturfænomener og sammenhænge. Inddragelse af naturen kan danne grundlaget for en varig interesse, respekt og ansvarlighed for natur og miljø. Om natur og naturfænomener henvises til ekspertgruppens artikelsamling på Indenrigs- og Socialministeriets hjemmeside,

22 Mål Natur og naturfænomener Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene udvikler tilknytning til naturen Børnene udtrykker glæde ved naturen Børnene opsøger selv gode steder at være Vi voksne skaber gode rammer og forståelse i og for naturen. Dette ved at gå ture, hvor vi sammen med børnene, efter årstid samler blade, kastanjer, finder blomster, dufter til ting, hopper i vandpytter og bygger snemænd. Børnene inddrager naturting i deres leg Vi snakker om vejret og naturens gang. Vi bruger naturens gode bud på legemuligheder. Der samles vand og leges i bunker med blade. Børnene udtrykker lyst til at komme ud og opleve naturen, uanset vejr og årstid Børnene reagerer i højere grad med fascination end med væmmelse under naturoplevelser Vi voksne præsenterer naturen for børnene - vi gør den indbydende og interessant. Ved at skabe aktiviteter i al slags vejr og udvise glæde og begejstring ved alle årstider, holder vi fast i klicheen der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Vi har faste traditioner året rundt, som børnene kender og glæder sig til. F. eks Motionsdagen, som kombinere krop og bevægelse og natur. Børnene viser hensyn til planter, træer og dyr Børnene bidrager til at holde naturen ren Vi udforsker det rige dyre og planteliv og lader børnene blive fortrolige med f. eks at holde et insekt, røre ved mudder og smage på spiselige blade. Vi lærer børnene at man skal passe på naturen og særligt dens levende væsener. Vi snakker om dyreliv og lader dem udforske det, med hensyntagen.

23 Passe på en orm, holde en snegl, dufte til en blomst uden at plukke den osv. Børnene oplever naturen med krop og sanser Børnene har lyst til at lege i forskellig natur Børnene bevæger sig tillidsfuldt i naturen hopper, klatrer, gemmer sig osv. Børnene bruger sanserne aktivt i naturen kigger, lytter, føler osv. Vi sørger for at alle børnene bliver bekendt med forskellige former for natur. Vi lytter til fuglefløjt, puster til mælkebøtter og dufter til blomster. Vi smider skoene og mærker sand og græs mellem tæerne. Vi skaber glæde og begejstring, ved selv at udvise dette, i naturen. Vi øver sammen med børnene. At klatre på store sten og i træer, at hoppe ned igen, at bruge kræfter på at komme op ad bakker og at mærke suset i maven, når man løber ned. Ved at tilbringe mange timer udendørs, bliver børnene fortrolige med dette læringsrum. Børnene færdes legende og selvsikkert i varieret terræn og beplantning Børnene udtrykker sig uopfordret om deres naturoplevelser Vi giver børnene kendskab til naturens muligheder, ved at opleve sammen med dem. Vi leger lege og laver fællesaktiviteter i forskellige omgivelser. vi har øje for det enkelte barns formåen og flytter grænser, så børnene udfordres, hvor de kan. Vi øver sammen med børnene. At klatre på store sten og i træer, at hoppe ned igen, at

24 bruge kræfter på at komme op ad bakker og at mærke suset i maven, når man løber ned. Ved at tilbringe mange timer udendørs, bliver børnene fortrolige med dette læringsrum. Børnene tilegner sig viden og erfaring med naturen og naturfænomener I naturen peger børnene genkendende på dyr og planter Børnene undersøger smådyr, planter, jord eller vand Børnene er opmærksomme på vejrlig sol, regn, sne, blæst, kulde, varme mv. Børnene håndterer smådyr, planter, jod og vand Børnene fortæller om forskellige dyrs og planters levesteder og livsbetingelser Børnene eksperimenterer om årsag, virkning om sammenhænge Børnene samtaler om form, længde, antal og vægt Vi voksne pirrer børnenes nysgerrighed, ved at udvise begejstring for de ting vi finder. Vi sætter ord på alt vi ser og opdager, for at knytte det verbale sprog til det visuelle. Dette giver børnene en større mulighed for genkendelse. Vi giver lov til at blive beskidt, våd og klistret. Man ser bedst med fingrene. Der bliver altid snakket om og mærket på vejret, så børnene lærer at kende forskel og begå sig i al slags vejr. Vi følger børnenes spor og undersøger nærmere, når børnene bliver optaget af noget. Dette ved hjælp af biblioteksbesøg, internettet eller viden fra eksperter. Ved aktiviteter sætter vi størrelsesbegreber på naturens indhold måler blade, tæller ben, tester evner osv. Vi giver børnene lov til at gå på opdagelse og guider for bedst mulige hensyntagen. Vi snakker om det enkelte dyr eller plante, når vi har fat i en/et, for at konkretisere og lære børnene at passe på den/det.

25 Kulturelle udtryksformer og værdier Dagtilbud skal give børn mulighed for at opleve kunst og kultur og for selv at udtrykke sig æstetisk. Kultur er udtryk for menneskers forståelse af og tilgang til verden. Det er gennem mødet med andre og det anderledes, at man definerer sit eget kulturelle ståsted og genkender egne kulturelle rødder. Mødet med andre udtryksformer giver børn kendskab til, at menneskers sprog, vaner og levevilkår kan være forskellige. Temaet omhandler udtryksformer som børnelitteratur, film, faglitteratur, musik, billeder med mere. Men også deltagelse i kunstneriske arrangementer, udflugter til kulturelle tilbud i lokalsamfundet og andet kan bidrage til børns kulturelle kendskab. Om kulturelle udtryksformer og værdier henvises til ekspertgruppens artikelsamling på Indenrigs- og Socialministeriets hjemmeside,

26 Mål Kulturelle udtryksformer og værdier Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Kulturelle og kunstneriske oplevelser er betydningsfulde for børnene Børnene er opmærksomme på den kulturelle oplevelse Børnene søger hen imod den kulturelle oplevelse Vi har året igennem, faste traditioner med kulturelle begivenheder. Vi laver billedcollager og laver kontinuerligt aktiviteter i et projekt, så børnenes opmærksomhed skærpes, ved det genkendelige. Børnene reagerer med følelsesmæssige udtryk i nuet Vi sætter ord og følelser på børnenes oplevelser Børnene er fokuserede på den kulturelle oplevelse Børnene lever aktivt med i den kulturelle oplevelse Børnene reagerer med følelsesmæssige udtryk i forventningen til det, der kommer Vi vil bestræbe os på at benytte de kulturelle tilbud som tilbydes i kommunen, for at give børnene et bredere kendskab til muligheder i nærmiljøet. (Biblioteket Gammelgård- musik og teater- Klauzdal m.m.) Vi arbejder med dokumentation i børnehøjde, når der laves kulturelle tiltag i vores projekter, hvor børnene får mulighed for at udtrykke sig og sætte ord på deres oplevelser.

27 Børnene bidrager til at skabe en fælles legende stemning under kulturelle traditioner og fællesaktiviteter som samling, højtlæsning, musik og drama Børnene er optagede af aktiviteten ser, lytter og lever med Børnene bidrager aktivt til aktiviteten danser, bevæger sig, imiterer osv. Ved at skabe en legende kultur i dagligdagen, tager børnene selv initiativ til at være deltagende i igangsatte aktiviteter. De der måtte have behov for guidning hjælpes. Vi er som voksne deltagende og engagerede, for at vise børnene at- det er sjovt at være med. Børnene er optagede af aktiviteten ser, lytter, lever med, snakker og spørger ind Børnene bidrager aktivt til aktiviteten taler, danser, bevæger sig, imiterer og improviserer Vi skaber altid rum for dialog, så børnene har mulighed for at snakke om netop det, der har optaget dem. Vi laver løbende projekter omkring eventyr, hvor børnene tager aktiv del i handlingerne og selv har mulighed for at improvisere. Ved hyppige gentagelser, bliver det enkelte barn i stand til, selv at tage initiativ. Her griber vi som voksne øjeblikket og anerkender barnets formåen og tiltag, ved deltagelse og mulighed for fællesaktivitet.

28 Børnene improviserer og bruger forskellige kulturelle udtryksformer i skabende aktiviteter / lege Børnene anvender forskellige legeredskaber når de leger Børnene begynder at kunne deltage i forskellige spil puslespil, vendespil, billedlotteri m.m. Børnene afprøver forskellige materialer maling, ler, gips, naturmaterialer m.m. Vi som voksne, skaber en legekultur, hvor børnene bliver bevidste om, hvordan legetøj, spil, m. m. anvendes Helt simple spilleregler tages i brug, så børnene bliver bekendt med turtagning og lærer at vente på hinanden. Vi skaber små læringsrum, så det er tydeligt for børnene, hvad man har mulighed for, de enkelte steder. Børnene anvender forskellige legeredskaber eller legemønstre, når de leger Børnene tager selv initiativ til at spille spil Børnene udtrykker sig med forskellige kunstformer og materialer maling, ler, gips, naturmaterialer m.m. Børnene tager selv forskellige elektroniske medier i brug som en del af deres leg Vi er som voksne deltagende i spil, opgaver og logiske aktiviteter, for at vise børnene deres muligheder. Der er nem adgang på stuerne, til at tage materialer, som tæpper, puder, klodser mv. i brug, så det er overskueligt. Vi har simple alderssvarende spil til alle aldersgrupper og børnene introduceres for dem løbende. Via atypiske og anderledes kreative projekter, inspireret af andre kulturinstitutioner, giver vi børnene mulighed for at bruge anderledes materialer. Vi anvender IPAD s i børnehøjde, hvor digitaliseringen med forskellige apps og lignende, giver mulighed for læring.

29 Projektbeskrivelse (skema 1) Overskrift for forløbet/ projektet Sammenhæng/ Begrundelse (Hvorfor har vi valgt forløbet/projektet. Hvilke spor har vi set hos børnene. Hvilken kompetence vil vi sætte i fokus og hvilke kan også berøres) Mål (pædagogiske læringsmål se KLs mål) (Hvad vil vi med børnene Hvad skal de lære) Tegn (Hvordan ved vi at vi er på rette spor. Hvordan kan vi se at børnene får noget ud af det)

30 Tiltag (Hvilken indsat og hvilke aktiviteter kan tænkes at understøtte både legen og læringen. Hvordan vil vi dokumentere) Dokumentation (Hvad og Hvordan vil vi dokumentere undervej i vores projekt.)

31 Ugeplanen (skema 2) Gruppe: Uge: Overskrift for forløbet/ projektet Mål (pædagogiske læringsmål) (Hvad vil vi med børnene Hvad skal de lære ud fra de mål vi beskrev i skema 1) Tegn (Hvordan ved vi at vi er på rette spor. Hvordan kan vi se at børnene får noget ud af det) Tiltag (Hvilken indsat og hvilke aktiviteter kan tænkes at understøtte både legen og læringen. Hvem gør hvad - voksne)

32 Dokumentation (Hvilken form for dokumentation vil være relevant og understøtter målene og tegnene) Evaluering (Hvordan gik ugen. Hvad var godt. Hvad var skidt. På barn og voksen højde. Hvad tager vi videre til næste uge) Reflektion (Hv)

33 Evalueringsskema (skema 3) Tema: Skriv projektets navn: Kan anvendes uanset om det er et kort eller langt projekt - kan bruges i forhold til spontant opståede projekter Deltagere: Hvem har deltaget i projektet Projektets tidsrum: Hvilke kompetenceområder var i spil Beskriv det kompetenceområde som var i fokus og skriv hvilke andre områder som samtidig berørtes Børns læring og erfaringsdannelse Hvad vurderer jeg / vi, at børnene har lært (jf. f.eks. målene skema 1) fået erfaringer

34 med, undersøgt nærmere i dette projekt Rapport fra projektet Her en kort beskrivelse af forløbet planer og de løbende refleksioner med en tydelig dokumentation / beskrivelse af børns medbestemmelse og medindflydelse Vurdering Skriftlig fremstilling af. Baggrunden for pædagogernes vurdering af, hvad børnene lærte sig og erfarede på baggrund af de inddragede kompetenceområder Vurdering af børns medindflydelse og medbestemmelse undervejs i projektet Observationer af børns brug af de nye erfaringer i egne selvinitierede lege Generel vurdering af det samlede projektforløb i forhold til opstillede mål hvad lærte pædagogen om sit pædagogiske arbejde planer og metoder Og hvad kan næste skridt blive?

35 Dokumentation - Udvælgelse og opsætning af billeder 1. synsvinkel: Hvad skete ; - der udvælges billeder fra den løbende dokumentation, som så tydeligt som muligt viser, hvad børnene lavede og oplevede i projektet. 2. synsvinkel; Læring og udvikling i en målorienteret praksis ; - der udvælges billeder fra den løbende dokumentation, som viser pædagogernes vurdering, at hvad børnene lærte sig og erfarede. billedsiderne laves i A4 format og indgå/ vedlægges den skriftlige rapport

OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige

OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige Indberetning > Observationsgruppe 4-årige 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om de observerede kompetencer hos en gruppe af 4- årige børn. Som observatør har du aftalt med din leder at observere

Læs mere

OBSERVATIONSGRUPPE 2-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 2-årige

OBSERVATIONSGRUPPE 2-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 2-årige Indberetning > Observationsgruppe 2-årige 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om de observerede kompetencer hos en gruppe af 2- årige børn. Som observatør har du aftalt med din leder at observere

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Alle børn bliver modtaget af en voksen om morgenen i det omfang de har brug for.

Alle børn bliver modtaget af en voksen om morgenen i det omfang de har brug for. Mål Alsidig personlig udvikling Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i samspil med andre og bruger legen til at afprøve omverdenen Alle børn er glade og føler sig trygge

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: - sikre at der er plads til at udfolde sig på fysisk. - tilbyde forskellige bevægelseslege,sanglege,hoppelege.

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Mål Alsidig personlig udvikling. Tegn på læring vi vil se at: 2 år: Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer andre Børnene betragter andre i leg

Mål Alsidig personlig udvikling. Tegn på læring vi vil se at: 2 år: Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer andre Børnene betragter andre i leg Mål Alsidig personlig udvikling Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i samspil med andre og bruger legen til at afprøve omverdenen Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod to år

Mål og indikatorer på vej mod to år Mål og indikatorer på vej mod to år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Mål Alsidig personlig udvikling. Tegn på læring vi vil se at: Vi skal arbejde mere med aktiviteter på tværs af stuerne

Mål Alsidig personlig udvikling. Tegn på læring vi vil se at: Vi skal arbejde mere med aktiviteter på tværs af stuerne Mål Alsidig personlig udvikling Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i samspil med andre og bruger legen til at afprøve omverdenen Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige kompetencer

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Solstrålen Læreplaner, 2013

Solstrålen Læreplaner, 2013 Solstrålen Læreplaner, 2013 Forord Børns udvikling skal forstås som en helhed derfor begyndte vi i Solstrålen, at kigge på hvordan vi kunne skabe bedre sammenhæng mellem læreplanstemaerne og institutionen

Læs mere

Sammenhæng Baggrund, forudsætninger

Sammenhæng Baggrund, forudsætninger PÆDAGOGISK LÆREPLAN 2014-2016 Skårup Børnehus: Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan i perioden 2014 og 2016 Skårup Børnehus Østerdalen Skårup Børnehus SMTTE på: Alsidig personlig udvikling Dato:

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan

Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan Vi arbejder efter dagtilbudsloven, hvor der i Afsnit II, Dagtilbud til børn indtil skolestart, Kapitel 2, 7, bl.a. står følgende: børn i dagtilbud skal have

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia Alle dagtilbud skal ifølge Dagtilbudsloven udarbejde Pædagogiske Læreplaner, der skal indeholde områderne: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.:

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.: Pædagogiske læreplaner for Rødkilde Børnehus Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i 2004. Den foreskriver bl.a.: Børn i dagtilbud skal have et børnemiljø, som fremmer trivsel,

Læs mere

Vi er positive rollemodeller ved at være igangsættende og aktivt deltage i børnenes leg.

Vi er positive rollemodeller ved at være igangsættende og aktivt deltage i børnenes leg. Mål Alsidig personlig udvikling Tegn på læring vi vil se at: Handleplaner Evaluering Børnene indgår i samspil med andre og bruger legen til at afprøve omverdenen Børnene eksperimenterer i leg Børnene imiterer

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere