Moniteringsrapport. LIFE-Engfugleprojektet LIFE/NAT/DK/158. (Restoration of Meadow Bird Habitats REMAB)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Moniteringsrapport. LIFE-Engfugleprojektet LIFE/NAT/DK/158. (Restoration of Meadow Bird Habitats REMAB)"

Transkript

1 Moniteringsrapport LIFE-Engfugleprojektet LIFE/NAT/DK/158 (Restoration of Meadow Bird Habitats REMAB)

2 Indledning For at kunne dokumentere effekten af de gennemførte tiltag i LIFE Engefugleprojektet er der på hvert af de 4 projektområder årligt foretaget optællinger af antallet af ynglende brushane og engryle. I Vejlerne er antallet af ynglende sortterne, plettet rørvagtel samt rørdrum også optalt. Derudover er vandstanden i Vejlerne kontinuert registreret. Baggrund Formålet med LIFE-engfugleprojektet (REMAB) er at forbedre forholdende for ynglende brushane og engryle på 4 nøglelokaliteter for disse arter i Danmark Vestlige Vejler, Harboøre Tange, Nyord og Vestamager. Projektet har desuden til formål at forbedre vandkvaliteten i Tømmerby Fjord og dermed levevilkårene for sortterne, rørdrum og plettet rørvagtel i de Vestlige Vejler. I projektet søges forholdende for engfuglene forbedret ved at; Optimere de hydrologiske forhold på engene Fjerne træer, buske og tagrør Etablere og forbedre afgræsningen af engene Mindske antallet af prædatorer (ræve) I de Vestlige Vejler udarbejdes desuden en forvaltningsplan, og diger og sluser etableres og repareres. Herved optimeres afgræsningen og tilførsel af næringsstoffer til Tømmerby Fjord reduceres, og risikoen for oversvømmelse af engene med saltholdigt vand minimeres. Metode Antallet af ynglefugle er dels optalt som led i det nationale overvågningsprogram for naturen og vandmiljøet (NOVANA), dels vha. frivillige medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening. Brushane og engryle er optalt ved registrering af varslende fugle ved gennemgang af engene. Antallet af rørdrum er baseret på antallet af paukende hanner, og sort terner ved registrering af antal individer i yngleperioden. Plettet rørvagtel er estimeret på baggrund af antal syngende hanner

3 Site 20 De vestlige Vejler Udviklingen hos ynglefuglene i de Vestlige Vejler Indledning I forbindelse med LIFE-engfugleprojektet er der foretaget en række tiltag i de Vestlige Vejler i perioden Tiltagene har været udvidet kreaturafgræsning samt slåning af tilgroede engarealer. Desuden er diget der omkranser Tømmerby Fjord blevet forbedret. I fremtiden vil der tillige blive ændret slusepraksis således at der kan opretholdes en højere vandstand på engene i fuglenes yngletid. Meget tyder på at ændret slusepraksis kan blive meget afgørende for udviklingen i engfuglebestandene. Netop vandstandsforholdende afgør typisk hvor stor bestanden af engfugle bliver samt deres ynglesucces. Det skyldes at vandfyldte pander, kanaler og fugtige forhold forbedrer mulighederne for fødesøgning for ynglefuglene og deres unger, ligesom det forringer adgangsforholdene for en række prædatorer. Blandt engfuglene er det aktuelt mest påfaldende at Stor Kobbersneppe er steget markant i antal i det Vestlige Vejler. Det skyldes uden tvivl den målrettede engpleje i form af både slåning og kreaturafgræsning. Det forventes at de øvrige engfugle vil øge i antal som følge af de yderligere tiltag der snart foretages for at optimere vandstandsforholdene på engene. Forholdene på engene : Slåning blev foretaget på østsiden af Østerild Fjord og på Arupengene (vestsiden af Arup Vejle). Engene fremstod med vand i panderne ved Østerild Fjord samt langs hele østbredden af Arup Vejle. Imidlertid var Arup-engene på vestsiden af Arup Vejle meget tørre. 2007: Engene ved Vesløs Vejle er retableret men Arupengene (på vestsiden) er allerede under tilgroning på grund af for få græssende kreaturer. Vandstandsforholdene blev vurderet til at være gode, bl.a. på grund af en ekstrem høj vintervandstand. : Engene var endnu under tilgroning ved Arup Vejle (vestsiden) og ved Østerild Fjord (østsiden), men der blev foretaget en delvis slåning allerede før 6. juni. Resten af engene (incl. østbredden af Østerild Fjord) blev slået før 6. juli. Tidspunktet for slåningen er alt for tidligt i forhold til det anbefalede slåningstidspunkt (fra 15. juli). Anbefalingerne tager udgangspunkt i ynglefuglenes fænologi og især Rødben, Engryle og Brushane blev givetvis berørt negativt af den for tidlige slåning.

4 Vandstanden på engene var meget lavt på grund af en tørkeperiode i maj/juni, og med lave ynglefugletætheder som følge deraf. : Engene på nordvestsiden af Arup Vejle er endnu under tilgroning. Således dominerer tagrør endnu denne del af engens vegetation. Derudover er der nu sket en meget fin åbning af øvrige engarealer omkring Arup Vejle på grund af bedre afgræsning og supplerende slåning. Engene på østsiden af Østerild Fjord er stadig meget tilgroede, især nord for Dykkerslusekanalen. Vandstanden var relativt lav i både Østerild Fjord og Arup Vejle. Ynglefugle i de Vestlige Vejler Rørdrum (Botaurus stellaris) Plettet Rørvagtel (Porzana porzana) Engryle (Calidris alpina schinzii) Brushane (Philomachus pugnax) Stor Kobbersneppe (Limosa limosa) Sortterne (Chlidonias niger) -Vestlige Vejler Østlige Vejler udflyvende unger Rødben (Tringa totanus) Vandstanden i afløbet fra Arup Vejle er blevet registreret kontinuerligt siden november Stationen bliver tappet hver morgen, og data er tilgængelige på internettet på adresserne: og De viste vandstande er i kote (m DNN). Forskellen på koter i DNN og DVR90 er, ved Arup Vejle, -4 cm.

5 VST [m Kote] nov jan mar maj jul sep nov jan 2007 DDH Mstnr. : Afløb Arup Vejle, os underløb ved Tømmerby kanal [ 1] [VST] [EDT] [Mid] [DD] mar maj jul sep nov VST [m Kote] jan feb mar apr maj jun jul DDH Mstnr. : Afløb Arup Vejle, os underløb ved Tømmerby kanal [ 1] [VST] [EDT] [Mid] [DD] aug sep okt nov dec

6 VST [m Kote] jan feb mar apr maj jun jul DDH Mstnr. : Afløb Arup Vejle, os underløb ved Tømmerby kanal [ 1] [VST] [EDT] [Mid] [DD] aug sep okt nov dec Site 39 - Harboøre Tange Udviklingen af ynglefuglene på Harboøre Tange Indledning Engene på Harboøre Tange har været under tilgroning. Men i de senere år er engene øst for Vestkyststien blevet afgræsset. Afgræsningen har været tilstrækkelig effektiv på arealerne nord for Knobbervej, mens græsningstrykket på de sydlige enge og især på Knobber Enge ikke har været optimal. Arealerne vest for Vestkyststien har ikke været afgræsset i perioden 2006-, og arealerne er derfor under kraftig tilgroning med tagrør. I blev dele af arealerne vest for Vestkyststien afslået, men det afslåede materiale blev ikke fjernet. For at sikre engene mod oversvømning og udtørring blev der i juli 2007 etableret en automatisk sluseport ved den nordlige lagunesø (Thyborøn Fjord). Sluseporten skal sikre at vandstanden i den nordlige lagune holdes mellem -0,20 m o.dnn- og +0,10 m o. DNN i perioden 1. april til 16. oktober. I den resterende del af året står sluseportene åbne. Pga. af problemer med holdbarheden af de sensorer der registrer vandstandene på henholdsvis yder og indersiden af sluseportene har driften af sluseporten være ustabil i perioden Vandstanden i Thyborøn Fjord og i Harboøre Fjord (den sydlige lagunesø) er registreret kontinuerligt i og.

7 Erfaringerne med slusedriften i perioden har vist at det valgte interval på -0,20 m til +0,10 m 0. DNN ikke er tilstrækkeligt højt til at sikre engene på Harboøre Tange mod udtørring. Det overvejes derfor at hæve intervallet fra 0,0 m til 0,25 m o. DNN. Optællingerne af ynglefuglene på Harboøre Tange er foretaget af DOF s Caretakergruppe for Harboøre Tange. I blev gruppen bistået af firmaet Ornit.dk Forholdene på engene Vejret i april 2006 var forholdsvist solfattigt med relativt meget nedbør. Maj og juni var til gengæld forholdsvis solrige. Maj var meget våd, mens juni var forholdsvis tør. April var i 2007 meget varm og tør. Maj og juni var temmelig våde (rekord nedbør i juni) og lune. Vejret i foråret var betydeligt varmere og mere solrigt end normalt. Nedbøren for foråret som helhed var en smule under gennemsnittet, men maj var tør og solrig med lange perioder med østlige vinde. I april-maj var vejret betydeligt varmere og mere solrigt end normalt. Nedbøren var noget under gennemsnittet, især april var tør. Juni var relativ kølig men meget tør. Resultater Ynglefugle på Harboøre Tange Engryle (Calidris alpina schinzii) Brushane (Philomachus pugnax) Stor Kobbersneppe (Limosa limosa) Rødben (Tringa totanus)

8 Vandstande i Thyborøn Fjord i perioden maj til september. Thyborøn Fjord 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0-0,1-0,2-0,3-0, m o.dnn Dato Vandstande i Harboøre Fjord i perioden maj til oktober. Vandstand Harboøre Fjord 0,3 0,2 0,1 m o. DNN 0-0,1-0,2-0,3-0, Dato

9 Site 89 Nyord Udviklingen af ynglefuglene på Nyord Indledning Antallet af ynglefugle på Nyord er estimeret på baggrund af årlige optællinger foretaget Niels Peter Andreasen, sæsonvise optællinger af Dansk ornitologisk forening, Fugleværnsfonden samt enkelt bobservationer fra andre observatører. Forholdene på engene i perioden I 2006 blev der etableret et græsningslaug på engene, hvilket har sikret en bedre afgræsning. Samtidig er tagrør blevet fjernet og der er etableret et blåt bånd på en ca. 3 km lang strækning Foråret 2007 var meget tørt, hvilket påvirkede antallet af ynglefugle. Engene fremstod ret fugletomme i ynglesæsonen. Foråret var forholdsvist kølig og blæsende. Der bliver observeret færre og færre fugle i etableringsperioden i februar-marts, og nedgangen i antal ynglefugle på engene fortsætter. Resultater Ynglefugle på Nyord Engryle (Calidris alpina schinzii) Brushane (Philomachus pugnax) Stor Kobbersneppe (Limosa limosa) Rødben (Tringa totanus) Site 111 Vestamager Udviklingen af ynglefuglene på Vestamager Indledning På Vestamager er optællingerne foretaget af områdets caretakere. Troels Eske Ortvad og Peter Søgaard Jørgensen fra DOF har indsamlet data fra de personer der har deltaget i optællingerne.

10 Forholdene på strandengene i perioden I 2007 og er der i forbindelse med Life-engfugle projektet fjernet ca. 22 ha, krat og skov, hvilket har medført at strandengene nu fremstår som et stort samlet område. Desuden er der i etableret 20 stemmeværker, så det nu er muligt at holde på vandet i en længere periode i foråret var usædvanligt våd, med megen nedbør i sommermånederne. 2007, og var udsædvanligt tørre i forårsmåneder, hvilket har betydet at strandengene har været udtørret i yngelperioden, med forringet mulighed for fødesøgning for vadefugleyngel. Resultater Ynglefugle på Vestamager Engryle (Calidris alpina schinzii) 0 1? 0 0 Brushane (Philomachus pugnax) Stor Kobbersneppe (Limosa limosa) Rødben (Tringa totanus) 29?? 14 Konklusion På baggrund af de indsamlede oplysninger om antallet af ynglende Engryle, Brushane og Stor Kobbersneppe på de fire lokaliteter omfattet af Life Engfugleprojektet kan det konkluderes at de gennemførte tiltag for at forbedre forholdene for engfuglene endnu ikke har kunnet spores i en øgning i antallet af ynglefugle. Tværtimod ser den negative udvikling ud til at forsætte for alle projektets fokusarter. Brushanen er forsvundet som ynglefugl på alle 4 lokaliteter. Engrylen holder kun stand med meget få ynglepar i Vejlerne og på Harboøre Tange og antallet af Stor kobbersneppe er gået jævnt tilbage på alle lokaliteter, og arten er meget tæt på at forsvinde som ynglefugl på Nyord og Harboøre Tange. Mange af projektet tiltag til at forbedre forholdene for engfuglene er først gennemført i og. Der kan derfor endnu ikke konkluderes på om tiltagene vil virke. De registrerede tilbagegange i antallet af ynglende engfugle må derfor i første omgang tilskrives den generelle tilbagegang i bestandene i Europa samt de seneste års meget tørre forår.

Forbedring af levesteder for engfugle

Forbedring af levesteder for engfugle Forbedring af levesteder for engfugle et LIFE-Nature projekt Skov- og Naturstyrelsen Vestjylland 2009 Redaktion Simon Marsbøll og Henning Fjord Aaser Fotos Peter Bundgaard Jensen, Jan Skriver, Ib Nord

Læs mere

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult, juni 2016

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult, juni 2016 Ynglefuglerapport Nyord Enge 2016 Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult, juni 2016 Indledning Fugleværnsfonden indgik i januar 2016 en aftale

Læs mere

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Ynglefuglerapport Nyord Enge 2017 Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Indledning Fugleværnsfonden indgik i foråret 2017 en aftale med konsulentfirmaet

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

After-Life pleje plan for. Ulvshale. Periode: Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Ulvshale. Periode: Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Ulvshale 1. Lokalitetsbeskrivelse 1 Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk Ulvshale er projektområde nr. 13 i LIFE BaltCoast projektet og er en

Læs mere

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Ynglefuglerapport Nyord Enge 2018 Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Indledning Fugleværnsfonden indgik i foråret 2018 en aftale med konsulentfirmaet

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2013

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2013 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2013 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 35 2014 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2013

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2011

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2011 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2011 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 6 2011 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2011 Teknisk

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

OVERVÅGNING AF YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2008

OVERVÅGNING AF YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2008 OVERVÅGNING AF YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2008 Arbejdsrapport fra DMU nr. 251 2009 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER AU AARHUS UNIVERSITET [Tom side] OVERVÅGNING AF YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2008 Arbejdsrapport fra DMU

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

After-LIFE plejeplan for. Hjelmshoved. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs

After-LIFE plejeplan for. Hjelmshoved. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs After-LIFE plejeplan for Hjelmshoved Periode: 2012-2022 Lars Briggs og Kristoffer Hansen Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Hjelmshoved er projektområde nr. 6 i LIFE Baltcoast

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for engryle Calidris alpina schinzii og brushane Philomachus pugnax

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for engryle Calidris alpina schinzii og brushane Philomachus pugnax Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard & Stefan Pihl Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: TA-OP-F1 Titel: Kortlægning levesteder

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2012

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2012 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2012 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 23 2013 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2012

Læs mere

After-Life pleje plan for. Halk Nor. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Halk Nor. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Halk Nor Periode: 2012-2020 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Halk Nor er projektområde nr. 3 i LIFE BaltCoast projektet og er en

Læs mere

Vandføringens Medianminimum Qmm

Vandføringens Medianminimum Qmm Vandføringens Medianminimum Qmm (Natur & Miljø 2013 Nyborg Strand Spor A session 4) Maj 2013 Ole Smith osmi@orbicon.dk Tlf. 40178926 Indhold Lidt historie, begreber og grundlag Qmm definition og relationer

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet . Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet M I L J Ø M I N I S T E R I E T Ynglende og rastende fugle i Vejlerne 2003 Af Palle A.F. Rasmussen og Henrik Haaning Nielsen Vejlerne, som

Læs mere

AFM, rådgivende ingeniører A/S. Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING. Ringstedvej Roskilde. Projektnummer Revisionsnr.

AFM, rådgivende ingeniører A/S. Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING. Ringstedvej Roskilde. Projektnummer Revisionsnr. AFM, rådgivende ingeniører A/S Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING Rekvirent AFM, rådgivende ingeniører A/S Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Projektnummer 3621600134 Projektleder Kvalitetssikring

Læs mere

Overvågning af ynglefugle i Vejlerne, 2007

Overvågning af ynglefugle i Vejlerne, 2007 Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet Arbejdsrapport fra DMU nr. 242, 2008 Overvågning af ynglefugle i Vejlerne, 2007 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet Arbejdsrapport fra

Læs mere

OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF,

OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF, OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF, 25-05-07 1. Metoder Generelt: Optællingsresultater der indtastes under Observationer i DOFbasen skal IBA-bearbejdes ved hjælp af DOFbasens

Læs mere

Referat af mødet 26. maj 2005 om engfugle som led i aftalen mellem DOF og Miljøministeriet

Referat af mødet 26. maj 2005 om engfugle som led i aftalen mellem DOF og Miljøministeriet Til arbejdsgruppen om engfugle SKOV- OG NATURSTYRELSEN Hav- og Habitatkontoret J.nr. SN 2001-402-0159 Ref. Sta/Epi Referat af mødet 26. maj 2005 om engfugle som led i aftalen mellem DOF og Miljøministeriet

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec.

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. Faxe, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 SSJÆ, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Danmark, indbrud 7 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Faxe, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 SSJÆ, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 Danmark, vold 1 9 8

Læs mere

OPTÆLLINGER AF ROVFUGLE PÅ ØSTMØN I VINTERHALVÅRENE 1970-75

OPTÆLLINGER AF ROVFUGLE PÅ ØSTMØN I VINTERHALVÅRENE 1970-75 75-002 VNTERTÆLLNGER OPTÆLLNGER AF ROVFUGLE PÅ ØSTMØN VNTERHALVÅRENE 1970-75 ACCPTER 1/1975 N. P.Andreasen. FORMÅL: Formålet var fra begyndelsen at danne os et indtryk af områdets værdi som tilholdssted

Læs mere

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Her yngler tusindvis af måger, skarver, grågås Her raster tusindvis af gæs, svømmeænder, vadefugle og måger MEN FUGLEFOREKOMSTERNE UDGØR I DAG

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2010

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2010 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2010 Arbejdsrapport fra DMU nr. 264 2011 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER AU AARHUS UNIVERSITET [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2010 Arbejdsrapport fra DMU nr. 264 2011 Henrik Haaning

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose 1 1. Beskrivelse af området Fuglebeskyttelsesområde: F69 Kogsbøl og Skast Mose 557 hektar Kogsbøl og Skast Mose ligger centralt i det åbne land mellem Ballum,

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2009 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER. Arbejdsrapport fra DMU nr AU AARHUS UNIVERSITET

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2009 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER. Arbejdsrapport fra DMU nr AU AARHUS UNIVERSITET YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2009 Arbejdsrapport fra DMU nr. 259 2009 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER AU AARHUS UNIVERSITET [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2009 Arbejdsrapport fra DMU nr. 259 2009 Jørgen Peter Kjeldsen

Læs mere

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult for Vejle Amt 2004 Titel: Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult

Læs mere

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A127 Version: 1 Oprettet: 27.02.2017 Gyldig

Læs mere

Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening?

Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening? Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening? Jesper Fredshavn, Stefan Pihl, Thomas Bregnballe, Thomas Eske Holm, Kevin Clausen og Lars Dalby Naturtilstand for levestedet

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Overvågning af fugle på Vejlerne 2001 Henrik Haaning Nielsen & Palle Rasmussen Vejlerne ligger nord for Limfjorden i Thy.

Læs mere

After-Life pleje plan for. Hjarnø. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Hjarnø. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Hjarnø Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Hjarnø er projektområde nr. 1 i LIFE BaltCoast projektet og er en del

Læs mere

After-LIFE plejeplan for. Urehoved-Dejrø. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs

After-LIFE plejeplan for. Urehoved-Dejrø. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs After-LIFE plejeplan for Urehoved-Dejrø Periode: 2012-2022 Lars Briggs og Kristoffer Hansen Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Dejrø er den del af NATURA 2000 området

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2014

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2014 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2014 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 83 2016 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2014

Læs mere

After-Life pleje plan for. Korevlen. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Korevlen. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Korevlen Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Korevlen er projektområde nr. 11 i LIFE BaltCoast projektet og er en

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

After-LIFE plejeplan for. Bågø. Periode: Lars Briggs, Kristoffer Hansen og Ole Thorup. Amphi Consult v./lars Briggs

After-LIFE plejeplan for. Bågø. Periode: Lars Briggs, Kristoffer Hansen og Ole Thorup. Amphi Consult v./lars Briggs After-LIFE plejeplan for Bågø Periode: 2012-2022 Lars Briggs, Kristoffer Hansen og Ole Thorup Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Bågø er projektområde nr. 4 i LIFE Baltcoast

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014 Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 3. november 2014 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A103 Version: 2

Læs mere

After-Life pleje plan for. Store Vrøj. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Store Vrøj. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Store Vrøj Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Store Vrøj er projektområde nr. 10 i LIFE BaltCoast projektet og

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2016

Ynglefuglene på Tipperne 2016 Ynglefuglene på Tipperne 2016 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. august 2016 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Styrelsen

Læs mere

1 Kalenderen. 1.1 Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre

1 Kalenderen. 1.1 Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre Kalenderen Vejledning til denne kalender findes i Slægtsforskning fra A til Z af Ulrich Alster Klug.. Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre * markerer skudår. 0 02 0 0 * 0 0 0 0 * 0 2 * *

Læs mere

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris4000 Side 1 af 12

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris4000 Side 1 af 12 Denne opgørelse viser den gennemsnitlige elpris pr. kwh - abonnement er indregnet. Øre/kWh jan-14 feb-14 mar-14 Kommerciel el (fpligt) 36,68 36,68 36,68 Abonnement (fpligt) 2,77 2,77 2,77 Nettarif lokal

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet

Ynglefugle i Vadehavet AARHUS UNIVERSITET Ynglefugle i Vadehavet DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE VADEHAVSFORSKNING 13. APRIL 2016 hvilken viden samles og hvordan bruges den? Eigil Ødegaard AARHUS UNIVERSITET DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE

Læs mere

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Saksfjed og Hyllekrog

Saksfjed og Hyllekrog After-Life pleje plan for Saksfjed og Hyllekrog Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Saksfjed og Hyllekrog er projektområde nr. 14 i LIFE BaltCoast

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2018

Ynglefuglene på Tipperne 2018 Ynglefuglene på Tipperne 2018 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. november 2018 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen

Læs mere

GIS og Grøn Vækst. Regeringens samlede udspil for bedre miljø og natur

GIS og Grøn Vækst. Regeringens samlede udspil for bedre miljø og natur GIS og Grøn Vækst Regeringens samlede udspil for bedre miljø og natur Regeringens løsning på vandrammedirektivet og Natura2000 EU sætter rammerne for Danmark miljøindsats Miljøets tilstand bla. en GIS

Læs mere

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard NOTAT Sagsnr.: 14/10818 Dok.nr.: 95799/17 Afdeling for Byg Land og Miljø Sagsbehandler Carsten Horup Bille 55 36 24 91 caho@vordingborg.dk NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering

Læs mere

After-LIFE Conservation Plan

After-LIFE Conservation Plan LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats Bøjden Nor After-LIFE Conservation Plan 1. Indledning Connect Habitats (aftale nr. LIFE09 NAT/DK/000371) blev gennemført i perioden 1. september 2010 til 31. december

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne 2012

Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2013 Ole Amstrup 1 Mogens Bak 1 Karsten Laursen 2 1 Amphi Consults 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 6. oktober 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Oversvømmelsesrisiko i et fremtidigt klima

Oversvømmelsesrisiko i et fremtidigt klima Oversvømmelsesrisiko i et fremtidigt klima Marie Louise Mikkelsen Naturgeografiskspeciale - Københavns Universitet Et samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Læs mere

Naturpleje og engfugle i Borreby Mose

Naturpleje og engfugle i Borreby Mose Naturpleje og engfugle i Borreby Mose - med fokus på Stor Kobbersneppe og Brushane Rekvirent: Rådgiver: Slagelse Kommune Orbicon A/S Miljø og Natur Ringstedvej 20 Dahlsvej 3 4000 Roskilde 4220 Korsør Telefon

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

L2 | Odder - Mårslet - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Lystrup | Gyldig 12~August~2019 | Aarhus Letbane

L2 | Odder - Mårslet - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Lystrup | Gyldig 12~August~2019 | Aarhus Letbane - - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Hverdage, ikke 24/12, 31/12 og 5/6 4.33 4.35 4.36 4.38 4.40 4.41 4.42 4.44 4.46 4.47 4.50 4.52 4.53 4.54 4.56 4.57 4.59 5.01 5.04 4.49 4.51 4.52 4.54 4.56

Læs mere

Bilag 1 Sagsnr.: 07/14161 Dokumentnr.: 49331/16

Bilag 1 Sagsnr.: 07/14161 Dokumentnr.: 49331/16 NOTAT Sagsbehandler: Paul Debois og Stefan Skov Oprettet: 12-04-2016 Bilag 1 Sagsnr.: 07/14161 Dokumentnr.: 49331/16 Rævespærre på Nyord 1) Forhistorie: I 1968 blev der etableret en bro mellem Ulvshale

Læs mere

30. mar 31 1. apr 2 3 4 5. 08:00 Boldopsamling 16:00 Junior 17:30 Fri Elite

30. mar 31 1. apr 2 3 4 5. 08:00 Boldopsamling 16:00 Junior 17:30 Fri Elite april 2015 april 2015 14 1 2 3 4 5 15 6 7 8 9 10 11 12 16 13 14 15 16 17 18 19 17 20 21 22 23 24 25 26 18 27 28 29 30 maj 2015 18 1 2 3 19 4 5 6 7 8 9 10 20 11 12 13 14 15 16 17 21 18 19 20 21 22 23 24

Læs mere

Rotternes liv i de danske kloakker

Rotternes liv i de danske kloakker Aarhus Universitet Rotternes liv i de danske kloakker Aarhus Universitet Biologisk grundlag for målrettet pesticidanvendelse til bekæmpelse af kloakrotte Påbegyndt sommeren 26 Afsluttet foråret 29 Finansieret

Læs mere

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris Side 1 af 6

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris Side 1 af 6 Denne opgørelse viser den gennemsnitlige elpris pr. kwh - abonnement er indregnet. Øre/kWh jan-13 feb-13 mar-13 apr-13 maj-13 jun-13 jul-13 aug-13 sep-13 okt-13 Kommerciel el (fpligt) 38,43 38,43 38,43

Læs mere

VANDSTANDSMÅLINGER I MARIBOSØERNE 2010

VANDSTANDSMÅLINGER I MARIBOSØERNE 2010 NOTAT Projekt : Lolland Kommune Maribosøerne 2011 Kundenavn : Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune Emne : Målestationer i Maribo søerne Til : Preben Hansen og Martin Olsen Fra : Lars Mølgaard Kvalitetssikring

Læs mere

Den grønlandske varmestue Naapiffik Statistik

Den grønlandske varmestue Naapiffik Statistik Statistik Denne statistik viser hovedtal fra den grønlandske varmestue Naapiffik Statistikken er udarbejdet ud fra anonyme besøgslister, der føres hver dag af de medarbejdere der er på arbejde Statistikken

Læs mere

Overfladevand Helhedsbetragtninger

Overfladevand Helhedsbetragtninger 1 of 31 Overfladevand Helhedsbetragtninger Grønt råd 11.06.2015 - Steen Ravn Christensen 2 of 31 3 of 31 Bundfældningtanke i starten af 1900 tallet Første mekaniske renseanlæg i 1948 Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

AFSTRØMNINGSMÅLINGER 2011

AFSTRØMNINGSMÅLINGER 2011 AFSTRØMNINGSMÅLINGER 211 Dette notat præsenterer hydrometriske data fra 3 vandføringsstationer i Norddjurs Kommune og 2 i Syddjurs Kommune. Desuden præsenteres data fra 2 Miljøcenter-stationer placeret

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

AMK-Øst 23. maj Nøgletal for ikke arbejdsmarkedsparate RAR Sjælland

AMK-Øst 23. maj Nøgletal for ikke arbejdsmarkedsparate RAR Sjælland AMK-Øst 23. maj 2016 Nøgletal for ikke arbejdsmarkedsparate RAR Sjælland Maj 2016 Ikke arbejdsmarkedsparate Ikke arbejdsmarkedsparate anvendes her som betegnelse for borgere, der er længere fra arbejdsmarkedet

Læs mere

BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK

BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK ANNE ESKILDSEN JENS-CHRISTIAN SVENNING BEVARINGSSTATUS Kritisk truet (CR) i DK ifølge rødlisten En observeret, skønnet, beregnet eller formodet

Læs mere

Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i Tøndermarsken

Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i Tøndermarsken Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i øndermarsken Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 216 Karsten Laursen

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Eftersøgningssæsonen 13/14. Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet

Eftersøgningssæsonen 13/14. Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Eftersøgningssæsonen 13/14 Mads Flinterup Schweiss-sekretariatet Trafikeftersøgninger 2013 5.449 trafikeftersøgninger ny rekord. 7% stigning fra 2012 Trafikeftersøgninger Udviklingen 6000 5000 4000 3000

Læs mere

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder.

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder. Kvækkende strandtudse Udarbejdet af Amphi-Consult/Rana-Consult v. Peer Ravn December, 2012 Naturplejeprojektet har understøttet bestanden af Stor Kobbersneppe. Baggrund for Naturprojekt for Agersøs strandenge,

Læs mere

YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE 2018

YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE 2018 YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE 2018 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 154 2019 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLENDE OG

Læs mere

Hjemmesiden er opdateret med disse data.

Hjemmesiden   er opdateret med disse data. NOTAT Projekt Lolland Kommune Maribosøerne 2013 Projektnummer 3621300019 Kundenavn Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune Emne Vandstandsmålinger i Maribosøerne 2013 Til Fra Projektleder Kvalitetssikring

Læs mere

Grøn Viden. Vejret i vækståret september august Birgit Sørensen & Iver Thysen. Markbrug nr. 297 Oktober 2004

Grøn Viden. Vejret i vækståret september august Birgit Sørensen & Iver Thysen. Markbrug nr. 297 Oktober 2004 Grøn Viden 2 Vejret i vækståret september 2003 - august 2004 Birgit Sørensen & Iver Thysen 2 Vækståret som helhed var mildt og der faldt lidt mere nedbør end Middeltemperaturen for perioden var 0,9 C højere,

Læs mere

Overvågning af fugle, sæler og planter 1999-2000, med resultater fra feltstationerne

Overvågning af fugle, sæler og planter 1999-2000, med resultater fra feltstationerne Miljø- og Energiministeriet Danmarks Miljøundersøgelser Overvågning af fugle, sæler og planter 1999-2, med resultater fra feltstationerne Faglig rapport fra DMU nr. 35 Danmarks Miljøundersøgelser Miljø-

Læs mere

After-Life pleje plan for. Saltholm. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Saltholm. Periode: Niels Damm. Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Saltholm Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Saltholm er projektområde nr. 12 i LIFE BaltCoast projektet og er en

Læs mere

Ledelsesinformationsrapport for marts 2015 (på baggrund af seneste tilgængelige data *) )

Ledelsesinformationsrapport for marts 2015 (på baggrund af seneste tilgængelige data *) ) 1 Ledelsesinformationsrapport for marts 2015 (på baggrund af seneste tilgængelige data *) ) Indhold Ministermål 1 Flere unge med uddannelse Ministermål 2 Indsats for ledige på kanten Ministermål 3 Færre

Læs mere

Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden

Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden TORBEN EBBENSGAARD, COWI 1 Analysens afgrænsning og metodik Limfjorden, næringsbelastning Dataanalyse af Limfjordens

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2017

Overvågning af padder Randers kommune 2017 Overvågning af padder Randers kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport

LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport Natur- og Vandmiljøafdelingen, Fyns Amt, Danmark i samarbejde med Fugleværnsfonden under Dansk Ornitologisk

Læs mere

121 | Aarhus - Rønde - Ryomgård | Gyldig 30~06~19 | MIDTTRAFIK

121 | Aarhus - Rønde - Ryomgård | Gyldig 30~06~19 | MIDTTRAFIK C Køres rute 122. 6.34 6.50 6.45 D6.20 6.21 6.24 6.28 6.34 6.38 6.45 6.51 6.56 D 7.10 6.53 6.57 7.07 7.29 7.31 7.04 7.08 7.14 7.23 7.25 7.28 7.33 7.40 7.51 8.51 7.38 7.40 7.44 7.48 7.54 7.58 8.03 8.16

Læs mere

Entreprenørs månedsrapport

Entreprenørs månedsrapport Entreprenørs månedsrapport Måned: februar År: Udarbejdet af: Jørn Madsen Kvalitet Egenkontrol 75 5 5 Godkendte elementer i % Godkendte områder i% Der er i februar måned foretaget egenkontrol på 47 projektområder*.

Læs mere

PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND

PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND NY FJORDFORBINDELSE VED FREDERIKSSUND PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND PROGRAM for borgermødet den 17. maj 2010 Kl. 19.00 Kl. 19.05 Kl. 19.15 Kl. 20.15 Kl. 20.35 Velkomst

Læs mere

Entreprenørs månedsrapport

Entreprenørs månedsrapport Entreprenørs månedsrapport Måned: januar År: Udarbejdet af: Jørn Madsen Kvalitet 9 8 7 jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Ovennævnte diagram viser den procentvise godkendelse af de enkelte

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Område i helårspersoner Skøn Aktuelt niveau Tidligere niveau Måltal budget Afstand til mål

Område i helårspersoner Skøn Aktuelt niveau Tidligere niveau Måltal budget Afstand til mål Budgetmål Område i helårspersoner Skøn Aktuelt niveau Tidligere niveau Måltal budget Afstand til mål Kontant- og uddannelseshjælp 2476 2496 2514 2260 236 Ledighedsydelse 280 281 275 233 48 Heraf praktik

Læs mere

Entreprenørs månedsrapport

Entreprenørs månedsrapport Entreprenørs månedsrapport Måned: April År: 213 Udarbejdet af: Jørn Madsen Kvalitet Egen kontrol 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec godkendte projekter 211 godkendte projekter

Læs mere

Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning

Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning 20.december 2017 Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning J.nr. Viden og Analyse ABO/CHN Sammenfatning I denne analyse ses der på udviklingen i arbejdstid for personer

Læs mere

Udvikling og resultater i tal

Udvikling og resultater i tal Udvikling og resultater i tal Ledighedstal Ledigheden i Solrød Kommune var stigende indtil februar 211. Efterfølgende er ledigheden faldet fra 4,8 % i februar 211 til 4,1 % i november 211. Der var således

Læs mere

Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles)

Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles) Bilag 1 Natur Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles)... 1 Skrab til engfugle og strandtudser i marsken (Fælles)... 2 Etablering af græsningslaug i Varde Å-dal (Varde)... 2 Udsigtstårn v.

Læs mere

FAGRAPPORT. August 2010 ... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010

FAGRAPPORT. August 2010 ... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010 FAGRAPPORT August 2010... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010 Indhold Optælling af edderfugle i Limfjorden - april 2010... 1 Indledning... 3 Konklusion... 4 Metode... 5 Områderneoversigt...

Læs mere

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Del 2: 2019 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Opsummering... 3 1.3 Matrikler... 4 2. BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 5 2.1 Tilstand... 6

Læs mere