Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010"

Transkript

1 Aftale om regionernes økonomi i 2011 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 12. juni 2010 aftale om regionernes økonomi for Aftalen kan downloades på under økonomi. Aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi blev ligeledes indgået lørdag den 12. juni Dette punkt til Økonomisk Vejledning gennemgår de økonomiske forudsætninger bag økonomiaftalen og beskriver væsentlige aftalepunkter. Der skal endvidere henvises til øvrige punkter i Økonomisk Vejledning, som beskriver lov- og cirkulæreprogrammet, pris- og lønskøn, kommunal medfinansiering, den statslige aktivitetspulje samt aftalen vedr. sundheds IT. 1. Aftalt udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne og aktivitet i 2011 på sundhedsområdet Regionernes økonomi blev forhandlet med udgangspunkt i aftalegrundlaget for 2010, det vil sige på niveau med budgetterne for Der er aftalt et samlet udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne i 2011 på mio. kr. Heraf udgør udgifterne til medicintilskuddet mio. kr., jf. tabel 1. Tabel 1. Aftalt udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne i 2011 på sundhedsområdet. Mio. kr. Aftalt udgiftsniveau ekskl. medicintilskud Medicintilskud Aftalt udgiftsniveau i alt Anm: udgiftsniveauet i tabel 1 er opgjort ekskl. DUT og øvrige reguleringer Det skal bemærkes, at der i beløbene i tabel 1 ikke indgår reguleringer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet (DUT). De beskrives nærmere i vejledningspunktet Generelle tilskud til regionerne i 2009 og 2010, lov- og cirkulæreprogram. Senere i dette vejledningspunkt er udgiftsniveauet inkl. DUT dog opgjort. Den aftalte vækst på sundhedsområdet i 2011 i forhold til aftalegrundlaget for 2010 fremgår af tabel 2. Der er på sundhedsområdet ekskl. medicintilskud aftalt en realvækst i 2010 på mio. kr., inkl. udgifter til medicintilskud er væksten på mio. kr.

2 Side 2 Tabel 2. Aftalt realvækst i 2011 i forhold til aftalegrundlaget for 2010 i mio. kr. og 11pl Medicintilskud 213 Aftalt realvækst - aktivitet (3 pct.) produktivitet (2 pct.) øvrige sundhedsudgifter Vækst i 2011 i forhold til aftalegrundlaget 2010 ekskl. medicintilskud Vækst i 2011 i forhold til aftalegrundlaget 2010 inkl. medicintilskud For 2011 er der forudsat en aktivitetsvækst på sygehusområdet på 3,0 pct. og et produktivitetskrav på 2 pct. Aktivitetsvæksten svarer til mio. kr. og produktivitetskravet til mio. kr.. Samlet set udgør realvæksten i udgifterne til sygehusaktivitet 612 mio. kr.. Med økonomiaftalen for 2011 er der enighed om, at den aftalte aktivitet i 2011 ligger oven på den faktiske aktivitet i Dermed forventes sygehusene at levere en aktivitetsvækst i 2010 på 1,4 pct., for at nå op et aktivitetsniveau på mio. kr. (målt i produktionsværdi). Realvæksten på øvrig sundhed på mio. kr. omfatter bl.a. sygehusmedicin, praksissektor og øvrige sygehusudgifter, der ikke er aktivitetsbelagt (patientbefordring, patientskadeerstatninger). Medicintilskud I økonomiaftalen for 2011 er der aftalt et nyt skøn for de forventede udgifter til tilskudsberettiget medicin i 2010, og der er aftalt et udgiftsniveau for Der er i økonomiaftalen lagt et skøn for udgifterne til tilskudsberettiget medicin i 2010 på mio. kr. til grund for aftalen. Det er stort set uændret set i forhold til regnskab 2009, hvor niveauet var mio. kr.. Tabel 4 viser baggrunden for medicinskønnet i Der forventes en stigning i udgifterne til tilskudsberettiget medicin fra 2010 til 2011 på 213 mio. kr. svarende til 3,1 pct.

3 Side 3 Tabel 4. Baggrund for medicinskøn for 2010 i mio. kr. Skøn for medicinudgifterne i 2011, juni Skøn for medicinudgifterne i 2010, juni Difference 213 Vækst i pct. 3,1% For 2011 er der ligeledes aftalt et garantiniveau for udgifterne til tilskudsberettiget medicin. Det vil sige, at 75 pct. af afvigelsen mellem det forudsatte niveau og det realiserede niveau i 2010 reguleres over regionernes bloktilskud i 2011 med en midtvejregulering i Det aftalte udgiftsniveau opgjort inkl. DUT Regionerne kan inden for det aftalte udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne afholde udgifter svarende til det i økonomiaftalen aftalte niveau, korrigeret for mer- og mindreudgifter som følge af opgaveændringer. Det samlede udgiftsniveau i 2011 for nettodriftsudgifterne på sundhedsområdet inkl. DUT og andre reguleringer kan opgøres foreløbigt til mio. kr., jf. tabel 5. Tabel 5. Aftalt udgiftsniveau inkl. DUT og andre reguleringer i 2011 i mio. kr. i 11 pl Udgiftsniveau ekskl. medicintilskud DUT på sundhedsområdet, jf. lov- og cirkulæreprogrammet 85,6 Korrektioner af lov- og cirkulæreprogrammet - bløderudligningen (finansiel karakter) 50,2 - forventet kommunal medfinansiering af DUT-sager på lov- og cirkulæreprogrammet (FORELØBIG) 10,8 Udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne inkl. DUT og øvrige reguleringer (ekskl. medicintilskud) Medicintilskud Udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne inkl. DUT og øvrige reguleringer Det fremgår af aktstykke nr. xxx af 17. juni 2010, at regionernes bloktilskud i 2011 forøges med 85,6 mio. kr. som følge af DUT. Den samlede udgiftsmæssige konsekvens af lovændringerne er på nogle områder større end de bloktilskudsreguleringer, der er foretaget. Det skyldes, dels at noget af udgiftsniveauet er finansieret af kommunerne, dels at enkelte DUT-sager er finansielle, og dermed ikke har udgiftsmæssig påvirkning. Af aktstykket fremgår således, at regionernes bloktilskud i 2011 reduceres med 50,2 mio. kr. som følge af bløderudligningsordningen. Dette er en ren finansiel regulering og påvirker ikke i sig selv regionernes udgiftsramme. Derfor skal beløbet trækkes ud af den samlede DUT-regulering på 85,6 mio. kr., svarende til at der skal lægges 50,2 mio. kr. til for at opgøre det samlede udgiftsniveau i 2011, jf. tabel 5.

4 Side 4 For så vidt angår kommunal medfinansiering, viser en foreløbig opgørelse, at der skal lægges ca. 10,8 mio. kr. til udgiftsniveauet, som følge af kommunal medfinansiering i 2011 af de nye lovændringer (DUT-sagerne). Der er i DUT-sagen vedrørende pulje til ansættelse af mere personale i retspsykiatrien forudsat kommunal medfinansiering på 6,1 mio. kr. i 2010 og 2011, i DUT-sagen vedrørende tilskud til psykologbehandling i praksissektoren for særligt udsatte persongrupper er der forudsat kommunal medfinansiering på 4,2 mio. kr. i 2010 og 2,1 mio. kr. i Derudover er der ved DUT-sagen vedr. tilskud til psykologbehandling for særligt udsatte persongrupper (tilskud til behandling af angst) forudsat kommunal medfinansiering på 2,6 mio. kr. i både 2010 og Samlede udgifter på sundhedsområdet finansieret i aftalen Ud over finansiering af det aftalte udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne på mio. kr. (ekskl. DUT), jf. tabel 1, er der i aftalen finansieret anlægsudgifter og renteudgifter. Der er samlet set finansieret udgifter for mio. kr. i økonomiaftalen for 2011, jf. tabel 6. Inklusiv DUTreguleringer mv. er det samlede udgiftsniveau mio. kr. Heri forudsættes det muligt at refinansiere afdrag ved ny lånoptagelse inden for en samlet ramme på 350 mio. kr. Det er en forudsætning for refinansieringen, at der søges om dispensation i Indenrigsog sundhedsministeriet. Tabel 6. Forudsatte udgifter i alt på sundhedsområdet i 2011 i mio. kr. i 11pl Udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne ekskl. DUT og øvrige reguleringer Bruttoanlægsudgifter - Anlægsniveau heraf hensættelse til medfinansiering Pulje til IT 50 Bruttoanlægsudgifter i alt Anlægsindtægter -60 Nettorenteudgifter 90 Afdrag 350 Refinansiering af afdrag ved låneoptag -350 Udgiftsniveau i alt ekskl. DUT og øvrige reguleringer DUT-reguleringer mv. 147 Udgiftsniveau i alt inkl. DUT Udgifterne finansieres af et statsligt bloktilskud, den statslige aktivitetsafhængige pulje og det kommunale grundbidrag og aktivitetsafhængige bidrag. Herudover kommer eventuelle lånemuligheder, der er aftalt særskilt.

5 Side 5 Der er med aftalen blevet afsat en pulje til IT-investeringer på 50 mio. kr. Puljen er fratrukket regionernes bruttoanlægsniveau og udmøntes på finansloven. Den samlede finansiering fremgår af tabel 7. Det statslige bloktilskud udgør i aftalen mio. kr. (ekskl. reguleringer som følge af DUT mv.), og det kommunale grundbidrag udgør kr. pr. indbygger i 2011 svarende til mio. kr. samlet set. Grundbidraget er fastsat ud fra en regulering af bidraget i 2010 med et samlet pris- og lønskøn for 2011 på 0,8 pct. inkl. medicin, samt reviderede befolkningstal for betalingskommunerne. Tabel 7. Forudsat finansiering af udgifterne i 2011 i mio. kr. i 11pl Statsligt bloktilskud (ekskl. DUT mv.) Statslig aktivitetsafhængig pulje Kommunalt aktivitetsafhængigt bidrag (ekskl. DUT) Kommunalt grundbidrag Øvrig finansiering* 87 Samlede finansiering i økonomiaftalen Aktstykke - DUT 86 - Andre reguleringer -21 Revideret bloktilskud på aktstykket Foreløbigt kommunal medfinansiering af DUT-sagerne 11 Revideret kommunal medfinansiering Samlet revideret finansiering Den statslige aktivitetsafhængige pulje udgør 2.617,3 mio. kr. ekskl. den del, der medfinansieres af kommunerne, eller 3.201,0 mio. kr. inkl. kommunal medfinansiering. Det er forudsat, at den kommunale aktivitetsafhængige finansiering i 2010 udgør ,6 mio. kr. samlet set, dvs. inkl. kommunernes medfinansieringsandel i den statslige aktivitetsafhængige pulje. Dette er dog eksklusiv kommunernes medfinansieringsandel på DUT-sagerne, jf. tabel 5. I vejledningspunktet Kommunal medfinansiering i 2010 uddybes forudsætningerne bag den kommunale medfinansiering. På de områder, hvor der ikke er forudsat kommunal medfinansiering (sygehusmedicin, øvrige sygehusudgifter, psykiatri, medicintilskud), er finansieringen sikret gennem bloktilskuddet. Finansiering inkl. DUT mv. Inklusiv DUT og andre reguleringer på aktstykket opgøres det regionale bloktilskud til ,9 mio. kr., jf. tabel 5. Set i forhold til den kommunale medfinansiering vurderes den foreløbigt at

6 Side 6 blive løftet med 10,8 mio. kr., som følge af DUT-sagerne på aktstykket af den 17. juni Samlet stiger den kommunale medfinansiering i alt til mio. kr., jf. tabel 5. Øvrig finansiering Den øvrige finansiering på 87 mio. kr. i tabel 5 dækker over finansieringen af IT-puljen på finansloven for 2011 på 50 mio. kr., anden finansiering fra tidligere år på 22 mio. kr. 1, samt den tidligere bonuspulje for Region Hovedstadens vedkommende (15 mio. kr.). 3. Efterregulering og midtvejsregulering af udgifter til medicintilskud i 2008 og 2009 Efterreguleringen af medicingarantien for 2009 er opgjort, og den aftalte regulering håndteres i midtvejsreguleringen af bloktilskuddet for Endelig regulering af medicingarantien for 2009 Med økonomiaftalen for 2010 blev der sat et nyt skøn for udgifterne til tilskudsberettiget medicin for I det oprindelige skøn fra juni 2008 vedr udgjorde udgifterne til medicintilskud mio. kr. I forbindelse med aftalen for 2010 blev dette skøn nedjusteret til mio. kr. Samlet set fik regionerne reguleret bloktilskuddet for 2009 ned med -619 mio. kr. ved midtvejsreguleringen i Udgifterne til tilskudsberettiget medicin i regnskab 2009 lå 66 mio. kr. over skønnet for 2009 fra juni Regionernes bloktilskud for 2010 bliver i 2010 reguleret op med 50 mio. kr. som følge af den endelige efterregulering af medicingarantien, jf. tabel 8. Tabel 8. Opgørelse af endelig regulering af medicingarantien for 2009 i mio. kr. Medicinskøn 2009, juni Regnskab Difference 66 Midtvejsregulering (75 pct.) 50 Midtvejsregulering af medicingarantien for 2010 Der er med økonomiaftalen for 2011 aftalt at annullere midtvejsreguleringen af medicinskønnet for Der er aftalt et nyt skøn for 2010, men medicingarantien er annulleret for midtvejsreguleringen af Det nye niveau for udgifterne til tilskudsberettiget medicin er mio. kr. i Forudsætninger for det beregnede udgangspunkt for økonomien på sundhedsområdet Udgangspunktet for udgifterne var aftalegrundlaget for 2010 svarende til de vedtagne budgetter for De 22 mio. kr. udgøres af Regional medfinansiering af digital signatur fra aktstykke 2008 på -10,7 mio. kr. samt Forhøjelse af bidrag til sundhed.dk fra aktstykke 2009 på -11 mio. kr.

7 Side 7 Pris- og lønreguleringen på sundhedsområdet er opgjort til 0,8 pct. (ekskl. medicintilskud) fra 2010 til Læs mere vedrørende pris- og lønudviklingen i 2011 i vejledningspunktet Pris- og lønudviklingen for Øvrige forudsætninger i det beregnede udgangspunkt Der er for 2010 fortsat taget højde for, at regionerne har øgede udgifter til tjenestemandspensioner, som oprindeligt ikke indgik i det udgiftsniveau, der blev overført til regionerne med strukturreformen. De tidligere amtslige udgifter til tjenestemandspensioner er henført til staten, idet staten står for udbetalingen af pensioner til amtslige tjenestemænd, der er gået på pension senest 31. december Regionerne afholder udgifterne til de tjenestemænd, der går på pension efter 1. januar I det beregnede udgangspunkt er der taget højde for udgiftsprofilen på eksisterende DUT-sager (skæve DUT), PL-rul på sundhed, samt udgiftsprofilen på udfasningen af H:S s forskningspulje. 5. Regional udvikling Der er aftalt et samlet udgiftsniveau på regional udvikling på mio. kr. (ekskl. DUTreguleringer). Udgangspunktet for udgifterne var aftalegrundlaget for 2010 svarende til budget I økonomiaftalen for 2011 er det aftalt, at regionerne er med til at støtte op om genopretningsplanen for den danske økonomi. Det medfører en reduktion af udgifterne til regional udvikling med 12 mio. kr. i 2011, 25 mio. kr. i 2012 og 50 mio. kr. i Dertil kommer der DUT-sager for 76,5 mio. kr., jf. nedenstående tabel 9, samlet set et udgiftsniveau på mio. kr. i Tabel 9. Aftalt udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne i 2011 for regional udvikling i mio. kr. i 11pl Nettodriftsudgifterne for regional udvikling DUT-sager, lov- og cirkulæreprogram 77 Samlet udgiftsniveau for nettodriftsudgifterne (inkl. DUT) Pris- og lønreguleringen er fastsat til 1,8 pct. fra 2010 til 2011, jf. vejledningspunkt om pris- og lønskøn i Udgifterne finansieres af et bloktilskud på 2.179,2 mio. kr. og et udviklingsbidrag på 671,7 mio. kr. Det kommunale udviklingsbidrag udgør 121 kr. pr. indbygger i Bidraget er fastsat på baggrund af en regulering af udviklingsbidraget for 2010 med et samlet pris- og lønskøn for 2011 på 1,8 pct., samt reviderede befolkningstal for betalingskommunerne. 6. Aftale om sundheds-it Der henvises til det særskilte punkt i Økonomisk Vejledning vedr. aftalen om sundheds IT.

8 Side 8 7. Omprioritering af ressourcer til mere borgernær sundhed Med økonomiaftalen for 2011 er der aftalt et samlet produktivitetskrav på 2 pct. svarende til mio. kr. Med økonomiaftalen er der nævnt udvalgte områder, som kan bidrage til dette: Mere effektiv administration i regionerne Nedbringelse af sygefravær Fælles og effektivt indkøb Ultimo 2010 skal regionerne udarbejde en redegørelse for, hvorledes de opnår de nødvendige omprioriteringer. 8. Psykiatri Regeringen har i økonomiaftalen for 2011 forpligtet sig til at søge den nødvendige parlamentariske opbakning i regi af satspuljen til at videreføre projekter, der vedrører retspsykiatrien, ikkepsykotiske lidelser og opsøgende teams i behandlingspsykiatrien.

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Udsendt juni 2011

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Udsendt juni 2011 Aftale om regionernes økonomi i 2012 Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 2. juni 2011 aftale om regionernes økonomi for 2012. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2012 Udsendt juni 2012

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2012 Udsendt juni 2012 Aftale om regionernes økonomi i 2013 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 9. juni 2012 aftale om regionernes økonomi for 2013. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2009 Udsendt juni 2009

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2009 Udsendt juni 2009 Aftale om regionernes økonomi i 2010 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 13. juni 2009 aftale om regionernes økonomi for 2010. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under Regionernes økonomi.

Læs mere

Aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi blev indgået i juni måned.

Aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi blev indgået i juni måned. N O T A T Aftale om regionernes økonomi i 2016 Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 20. august aftale om regionernes økonomi for 2015. Aftalen kan findes her: http://regioner.dk/- oe-konomi/-oekonomiaftaler/~/media/e0d316c40ebf40fe84ac3ba393252319.ashx

Læs mere

Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi

Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi N O T A T 27-06-2016 Sag nr. 16/1332 Dokumentnr. 32066/16 Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 9. juni aftale om regionernes økonomi

Læs mere

Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi

Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi NOTAT Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi 07-07-2017 EMN-2017-03127 1070218 Sanne Nørgaard Laursen Regeringen og Danske Regioner indgik tirsdag den 6. juni aftale om regionernes økonomi

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt juni 2008

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt juni 2008 Aftale om regionernes økonomi i 2009 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 14. juni aftale om regionernes økonomi for 2009. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under Regionernes økonomi.

Læs mere

Økonomisk vejledning 2019: Aftale om regionernes økonomi

Økonomisk vejledning 2019: Aftale om regionernes økonomi NOTAT Økonomisk vejledning 2019: Aftale om regionernes økonomi Regeringen og Danske Regioner indgik tirsdag den 5. juni aftale om regionernes økonomi for 2019. Aftalen mellem regeringen og KL blev indgået

Læs mere

Tabel 1 Aftalt udgiftsniveau i 2015 på sundhedsområdet, mio. kr. og 15-pl

Tabel 1 Aftalt udgiftsniveau i 2015 på sundhedsområdet, mio. kr. og 15-pl N O T A T Aftale om regionernes økonomi i 2015 Regeringen og Danske Regioner indgik tirsdag den 3. juni aftale om regionernes økonomi for 2015. Aftalen kan findes her: http://regioner.dk/~/media/mediebibliotek_2011/økonomi/økonomiaftal

Læs mere

Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT)

Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT) Dokumentnr. 34627/07 Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT) Aftale om regionernes økonomi for 2008 Regeringen og Danske Regioner indgik søndag 11-06-2007 aftale om regionernes økonomi

Læs mere

Regionernes budgetter i 2010

Regionernes budgetter i 2010 Kapitel 2 11 Regionernes budgetter i 2010 Regionerne vedtog i september 2009 deres budgetter for 2010. Regionerne holdt sig for fjerde år i træk inden for det udgiftsniveau, der blev aftalt i økonomiaftalen

Læs mere

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt Økonomisk politik Aftale om regionernes økonomi i 2007 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 10-06-2006 aftale om regionernes økonomi for 2007. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2007 Udsendt

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2007 Udsendt Dokumentnr. 35553/07 De statslige aktivitetsafhængige puljer i 2008 Regeringen og Danske Regioner indgik den 11-06-2007 aftale om regionernes økonomi i 2008. Hovedlinierne i aftalen er beskrevet i punktet

Læs mere

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt Økonomisk politik Den statslige aktivitetsafhængige pulje i 2007 Regeringen og Danske Regioner indgik den 10-06-2006 aftale om regionernes økonomi i 2007. Hovedlinierne i aftalen er beskrevet i budgetvejledningspunktet

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 I efteråret 2007 vedtog de fem regioner deres andet årsbudget budgetterne for 2008. Alle budgetter blev vedtaget med meget brede flertal i regionsrådene. Og budgetterne

Læs mere

Regionernes budgetter for 2011

Regionernes budgetter for 2011 Regionernes budgetter for 2011 I oktober 2010 vedtog samtlige regionsråd budgettet for 2011. Det var en udfordrende proces for alle regioner, da de fortsat stod i en økonomisk vanskelig situation med store

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 I efteråret 2008 vedtog regionsrådene budgetterne for 2009. Budgetterne ligger for tredje år i træk inden for den aftalte udgiftsramme med regeringen. Budgetterne

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2013

Kommunal medfinansiering 2013 Side 1 Kommunal medfinansiering 2013 Regeringen og Danske Regioner indgik den 9. juni 2012 aftale om regionernes økonomi for 2013. Den 1. januar 2012 trådte den nye ordning for kommunal medfinansiering

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning Regeringen og Danske Regioner indgik den aftale om regionernes økonomi for 2009.

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning Regeringen og Danske Regioner indgik den aftale om regionernes økonomi for 2009. Dokumentnr. 37584/08 Kommunal medfinansiering 2009 Regeringen og Danske Regioner indgik den 14-06-2008 aftale om regionernes økonomi for 2009. Den kommunale medfinansiering er en af regionernes finansieringskilder

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2017

Kommunal medfinansiering 2017 Side 1 Kommunal medfinansiering 2017 Regeringen og Danske Regioner indgik den 9. juni 2016 aftale om regionernes økonomi for 2017 (ØA17). Denne vejledning beskriver beregningen af den forudsatte kommunale

Læs mere

Aktivitetspuljen 2018

Aktivitetspuljen 2018 NOTAT Aktivitetspuljen 2018 07-07-2017 EMN-2017-02702 1060187 Thomas Ljungberg Jørgensen Regeringen og Danske Regioner indgik den 6. juni 2017 aftale om regionernes økonomi for 2018 (ØA18). Principperne

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2018

Kommunal medfinansiering 2018 NOTAT Kommunal medfinansiering 2018 07-07-2017 EMN-2017-02702 1060463 Thomas Ljungberg Jørgensen Regeringen og Danske Regioner indgik den 6. juni 2017 aftale om regionernes økonomi for 2018 (ØA18). Denne

Læs mere

Aktivitetspuljen 2017

Aktivitetspuljen 2017 Aktivitetspuljen 2017 Regeringen og Danske er indgik den 9. juni 2016 aftale om regionernes økonomi for 2017 (ØA17). Principperne for udbetaling af den statslige, aktivitetsbestemte pulje og fastsættelse

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2012

Kommunal medfinansiering 2012 Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Kommunal medfinansiering 2012 Regeringen og Danske Regioner indgik den 2. juni 2011 aftale om regionernes økonomi for 2012. Den 1. januar 2012 træder den nye

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2014

Kommunal medfinansiering 2014 Side 1 Kommunal medfinansiering 2014 Regeringen og Danske Regioner indgik den 4. juni 2013 aftale om regionernes økonomi for 2014. Denne vejledning beskriver beregningen af den forudsatte kommunale medfinansiering

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2009 og 2010

Kommunal medfinansiering 2009 og 2010 Dokumentnr. 32942/09 Kommunal medfinansiering 2009 og 2010 Regeringen og Danske Regioner indgik den 13-06-2008 aftale om regionernes økonomi for 2010. Denne økonomiske vejledning omhandler midtvejsreguleringen

Læs mere

Økonomisk vejledning kommunal medfinansiering 2020

Økonomisk vejledning kommunal medfinansiering 2020 NOTAT Økonomisk vejledning kommunal medfinansiering 2020 Regeringen og Danske Regioner indgik den 4. september 2019 aftale om regionernes økonomi for 2020 (ØA20). Denne vejledning beskriver beregningen

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL september 2015

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL september 2015 Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL16 29. september 2015 Der er med finanslovforslaget for 2016 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2016-2018 i medfør

Læs mere

forslag til investeringsplan for sundhedsområdet godkendes som ramme for forslag til budget 2014.

forslag til investeringsplan for sundhedsområdet godkendes som ramme for forslag til budget 2014. Forslag til budget 2014: 1. behandling Resumé Efter indgåelsen af økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner 4. juni 2013 godkendte forretningsudvalget 18. juni 2013 det forelagte forslag til

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2016

Kommunal medfinansiering 2016 Side 1 Kommunal medfinansiering 2016 Regeringen og Danske Regioner indgik den 20. august 2015 aftale om regionernes økonomi for 2016. Denne vejledning beskriver beregningen af den forudsatte kommunale

Læs mere

Regionsrådets temadage 29. og 30. januar Den økonomiske situation og forskellige løsningsmodeller.

Regionsrådets temadage 29. og 30. januar Den økonomiske situation og forskellige løsningsmodeller. Regionsrådets temadage 29. og 30. januar 2008. Den økonomiske situation og forskellige løsningsmodeller. Per Grønbech www.regionmidtjylland.dk Forventet driftsresultat 2007 Tal i mio. kr. Merudgift/mindreindtægt

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL august 2016

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL august 2016 Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL17 29. august 2016 Der er med finanslovforslaget for 2017 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2017-2019 i medfør af

Læs mere

Pris- og lønudviklingen , juni udsendt d

Pris- og lønudviklingen , juni udsendt d N O T A T Pris- og lønudviklingen 2006-2008, juni 2007 - udsendt d. 25-06-2007 Sidste skøn for pris- og lønudviklingen blev udmeldt af Danske Regioner i april 2007, og indeholdt skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

1. Finansieringssystemet for regionerne

1. Finansieringssystemet for regionerne Indhold 1. Finansieringssystemet for regionerne...4 1.1. Strukturreformen...4 1.2. Finansiering af sundhedsområdet...5 1.3. Finansiering af regionernes udviklingsopgaver...7 2. Regionernes indtægter i

Læs mere

Forslag. Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009

Forslag. Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009 2007/2 LSF 174 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-2400-54 Fremsat den 28. marts 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL august 2015

Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL august 2015 Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL16 25. august 2015 Der er med finanslovsforslaget for 2016 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2016-2018 i medfør

Læs mere

Indhold i lovændring Regler om egenbetaling for behandling med kunstig befrugtning, refertilisation og sterilisation ophæves pr

Indhold i lovændring Regler om egenbetaling for behandling med kunstig befrugtning, refertilisation og sterilisation ophæves pr for Rudersdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Social- og Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet og Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2015

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2015 Budgetkontrol pr. 1. oktober 7. SUNDHED I 1.000 kr. Afvigelse: - = mindreudgift eller merindtægt og += merudgift eller mindreindtægt FORKLARINGER TIL AFVIGELSER Oprindeligt Korrigeret Forbrug Forventet

Læs mere

Likviditeten. pr. 31. maj Opgørelse og prognose. Region Midtjylland

Likviditeten. pr. 31. maj Opgørelse og prognose. Region Midtjylland Likviditeten pr. 31. maj 2010 Opgørelse og prognose Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1. LIKVIDITETSOPGØRELSE... 3 Månedlig likviditetsopgørelse...3 Kassekreditreglen...3 2. SKØN FOR GENNEMSNITSLIKVIDITETEN...

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

Budget 2013 og overslagsår på sundhedsområdet.

Budget 2013 og overslagsår på sundhedsområdet. Budget 2013 og overslagsår 2014 2016 på sundhedsområdet www.regionmidtjylland.dk Overordnede præmisser for budget 2013 på sundhedsområdet Balance mellem finansieringsgrundlag og budgetterede udgifter ingen

Læs mere

Budget 2019 Regional Udvikling

Budget 2019 Regional Udvikling Afdeling: Regional Udvikling/Økonomi Journal nr.: Dato: 08. august 2018 Budget 2019 Regional Udvikling Sidepapir til brug for 1. behandlingen, august 2018 1. Indledning Regional Udvikling omfatter i henhold

Læs mere

1. Finansieringssystemet for regionerne

1. Finansieringssystemet for regionerne Indhold 1. Finansieringssystemet for regionerne...3 1.1. Regionernes opgaver...3 1.2. Finansiering af sundhedsområdet...4 1.3. Finansiering af regionernes udviklingsopgaver...5 2. Regionernes indtægter

Læs mere

Generelle forudsætninger i økonomiaftalen 2013 for driften af sundhedsområdet.

Generelle forudsætninger i økonomiaftalen 2013 for driften af sundhedsområdet. Forudsætninger for budget 2013. Økonomiaftalen 2013 og forslag til budgetrammer 2013 Generelle forudsætninger i økonomiaftalen 2013 for driften af sundhedsområdet. Serviceløft på 1,1 mia. kr. Nulvækst

Læs mere

Samtlige regioner. Budgetlægningen for 2012

Samtlige regioner. Budgetlægningen for 2012 Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K Samtlige regioner T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M im@im.dk W www.im.dk Dato: 30. juni 2011 Enhed: Kommunaløkonomi Sagsbeh.: BS Sags nr.: 1103617 Dok. nr.: 568367

Læs mere

Pris- og lønudvikling

Pris- og lønudvikling Danske - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt juni 2008 Pris- og lønudvikling 2007-2009 Sidste skøn for pris- og lønudviklingen blev udmeldt af Danske i juni 2007, og indeholdt en endelig opgørelse for 2006

Læs mere

N O T A T. Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag. Bloktilskuddet i tilskudsmodellen

N O T A T. Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag. Bloktilskuddet i tilskudsmodellen N O T A T Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget fra 2007 til 2012. Endvidere er der foretaget mindre

Læs mere

Resultatet af økonomiaftalen 2010.

Resultatet af økonomiaftalen 2010. Resultatet af økonomiaftalen 2010. Bo Johansen www.regionmidtjylland.dk Økonomiaftalen 2010 Driftsbudget 2010: Regulering 2009 forudsætninger RM Realvækst 2010 forudsætninger RM Sammenfatning 2010 og handlemuligheder.

Læs mere

a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige resultater af den statslige udgiftskontrol,

a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige resultater af den statslige udgiftskontrol, Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 155 Offentligt Aktstykke nr. 155 Folketinget 2017-18 Bilag 155 Finansministeriet. København, den 27. juni 2018. a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige

Læs mere

- at fremskrivningsprocenten for det statsgaranterede udskrivningsgrundlag fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2008 til 2011 udgør 8,2.

- at fremskrivningsprocenten for det statsgaranterede udskrivningsgrundlag fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2008 til 2011 udgør 8,2. Folketingets Finansudvalg Christiansborg 1218 København K Finansministeriet. København, den 17. juni 2010. a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at statens bloktilskud

Læs mere

Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar Overførte midler fra 2013 gæld

Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar Overførte midler fra 2013 gæld Overordnet konklusion: Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar 2014 Tabel 1: (1.000 kr.) Forventning til årets resultat samt forventet overførsel fra

Læs mere

- at fremskrivningsprocenten for udskrivningsgrundlaget fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2007 til 2010 udgør 8,8.

- at fremskrivningsprocenten for udskrivningsgrundlaget fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2007 til 2010 udgør 8,8. Finansudvalget 2008-09 Aktstk. 180 Aktstykke Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 1218 København K nr. 180 Finansministeriet. København, den 19. juni 2009. a. Finansministeriet anmoder hermed

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriet. Budgetlægningen for 2013. Samtlige regioner

Økonomi- og Indenrigsministeriet. Budgetlægningen for 2013. Samtlige regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M im@im.dk W www.im.dk Samtlige regioner Dato: 29. juni 2012 Enhed: Kommunaløkonomi Sagsbeh.: BS

Læs mere

Kommunal Budgetoversigt. April 2005

Kommunal Budgetoversigt. April 2005 Kommunal oversigt April 2005 Kommunal oversigt 2005 og aftalerne April 2005 Kommunal budgetoversigt, april 2005 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Publikationen kan bestilles

Læs mere

Mødested : Mødetidspunkt : Fraværende :!" # $$ $ %& '() *%&%&

Mødested : Mødetidspunkt : Fraværende :! # $$ $ %& '() *%&%& Side 1 af 32 Mødested : Mødetidspunkt : Fraværende : # $$ $ %& '() *%&%& + '$ $$*&! "!#,%&#-.%/,%+..*&0 $" 1,%2* $*3 ',45! $ 43$.,6!0! 86,%91$6,%) $*$ 0$0)$- "3.0 #$,%-) $*$ 0$0)$& "3.0 #$,%%$.4.0,&:3

Læs mere

Kommunal Budgetoversigt. Budget 2004 og aftalerne

Kommunal Budgetoversigt. Budget 2004 og aftalerne Kommunal Budgetoversigt Budget 2004 og aftalerne Januar 2004 Kommunal Budgetoversigt, januar 2004. I tabeller kan afrunding medføre, at beløbene ikke summer til totalen. Publikationen kan bestilles hos:

Læs mere

Bloktilskudsreguleringer 2009 og 2010

Bloktilskudsreguleringer 2009 og 2010 Område: Økonomi Udarbejdet af: Christian Lehmann Afdeling: Økonomisk Sekretariat E-mail: Christian.Lehmann@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/11926 Telefon: 76631656 Dato: 2. september 2009 Bloktilskudsreguleringer

Læs mere

Regionernes regnskaber 2015

Regionernes regnskaber 2015 24. maj 2016 Regionernes regnskaber 2015 Samlet kommer regionerne ud med et regnskabsresultat i 2015, der viser et meget lille underforbrug. Det resultat står i modsætning til tidligere år, hvor regionerne

Læs mere

Afsnit 11 Udvalgte nøgletal

Afsnit 11 Udvalgte nøgletal Afsnit 11 Udvalgte nøgletal Afsnit 11 - side 1 Afsnit 11 - side 2 er på trafiklysnøgletal 2018 Tabel 1: Kommunernes serviceramme 2018 Udvikling i serviceudgifterne pr. indbygger fra regnskab 2016 til teknisk

Læs mere

Pris- og lønudvikling

Pris- og lønudvikling Danske - Økonomisk Vejledning 2009 Udsendt Marts 2009 Pris- og lønudvikling 2008-2010 Sidste skøn for pris- og lønudviklingen blev udmeldt af Danske i juni 2008, og indeholdt en endelig opgørelse for 2007

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Regulering af bloktilskud for 2008 og forslag til budgetomplaceringer. til Regionsrådets møde den 20.

Bilag. Region Midtjylland. Regulering af bloktilskud for 2008 og forslag til budgetomplaceringer. til Regionsrådets møde den 20. Region Midtjylland Regulering af bloktilskud for 2008 og forslag til budgetomplaceringer Bilag til Regionsrådets møde den 20. august 2008 Punkt nr. 1 Notat vedr. midtvejsregulering af bloktilskuddet for

Læs mere

Forslag til budget

Forslag til budget ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 6 2016 Dato: 11. august 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Forslag til budget 2017-2020 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 15.

Læs mere

5.4 Bilag til kapitel 5

5.4 Bilag til kapitel 5 Budget- og regnskabssystem for regioner 5.4 - side 1 Dato: 14. marts 2008 Ikrafttrædelsesår: 2007 5.4 Bilag til kapitel 5 5.4.1. Bilag 1 - Resultatopgørelse Sundhed Bloktilskud fra staten (1.90.90) Kommunale

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Social - og Sundhedsudvalget

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Social - og Sundhedsudvalget Budget Social - og Sundhedsudvalget Indledning Budgetrapporten fokuserer på budgetafvigelser. Der er derfor ikke kommentarer til udviklingen inden for budgetområder, hvor forbruget følger det budgetterede.

Læs mere

Bilag 4 NOTAT. Allerød Kommune. Medfinansiering status 2015 og budget

Bilag 4 NOTAT. Allerød Kommune. Medfinansiering status 2015 og budget Bilag 4 NOTAT Medfinansiering status 2015 og budget 2016-2019 Allerød Kommune Ældre og Sundhed Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Medfinansiering

Læs mere

D - Budgetopfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag

D - Budgetopfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag D - opfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag Sagnr.: 17/14847 Sagsansvarlig: HELLE KISUM J.nr.: 00.30.00 Ø00 Sagen afgøres i: Byrådet Anledning I Billund Kommunes principper

Læs mere

De kommunale og regionale regnskaber 2013. I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen.

De kommunale og regionale regnskaber 2013. I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. De kommunale og regionale regnskaber 2013 De kommunale og regionale regnskaber 2013 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Henvendelse om publikationen kan ske til: Økonomi-

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende:

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende: Foreløbig budgetbalance for budget 2011-2014. Byrådet fik på møde den 22. juni 2010 gennemgået status på budget 2011 samt økonomiaftalen for kommunerne i 2011, med de usikkerheder dette tidlige tidspunkt

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Udmøntning af bloktilskudsreguleringer for 2016

Udmøntning af bloktilskudsreguleringer for 2016 Område: Økonomi Udarbejdet af: Christian Lehmann Afdeling: Økonomisk Sekretariat E-mail: Christian.Lehmann@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 16/29429 Telefon: 76631656 Dato: 23. august 2016 Udmøntning af

Læs mere

Pris- og lønudviklingen

Pris- og lønudviklingen NOTAT Pris- og lønudviklingen 2017-19 Denne vejledning indeholder en endelig opgørelse af pris- og lønudviklingen i 2017, et revideret skøn for 2018 samt et første skøn for 2019. Skønnene for 2018 og 2019

Læs mere

Pris- og lønudviklingen

Pris- og lønudviklingen NOTAT 30-08-2019 EMN-2019-00805 1301234 Pris- og lønudviklingen 2018-20 Denne vejledning indeholder en endelig opgørelse af pris- og lønudviklingen i 2018, et revideret skøn for 2019 samt et første skøn

Læs mere

Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering)

Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering) Økonomi Økonomisk Sekretariat Chefkonsulent Hans Henrik Assmann Direkte +4597648488 hhka@rn.dk 9. august 2016 NOTAT Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering)

Læs mere

Forretningsudvalget, august Basisbalance og status vedrørende Budget 2019

Forretningsudvalget, august Basisbalance og status vedrørende Budget 2019 Forretningsudvalget, august 2018 Basisbalance og status vedrørende Budget 2019 ØA2019: Sundhed Økonomi Landsplan + generelt løft, Sundhed 800 mio. + generelt løft, Psykiatri 200 mio. - teknologibidrag

Læs mere

Ændringer i økonomien siden B2014-2017

Ændringer i økonomien siden B2014-2017 Bilag 2 Dato 20-08-2014 Ændringer i økonomien siden B2014-2017 Tabellen viser de væsentligste ændringer i økonomien i budgetforslaget for 2015-2018. Ændringerne er kommet til, siden Byrådet sidst har behandlet

Læs mere

En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at

En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at N O T A T Regionernes brug af private leverandører En stor del af regionernes udgifter går til private. Nye tal viser, at - 50 procent af regionernes driftsudgifter går til private svarende til 56,2 mia.

Læs mere

Bilag 4: Direktionens forslag til et budget i balance

Bilag 4: Direktionens forslag til et budget i balance Haderslev Kommune Økonomi & Løn - Fælles stabe Bygning C, Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74342711 / 23720311 slor@haderslev.dk 09-08-2017 Sagsident: 17/10069 Sagsbehandler:

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Halvårsregnskab 2017

Halvårsregnskab 2017 Halvårsregnskab 2017 Regnskabsopgørelse pr. 30-06-2017 Alle beløb i 1.000 kr. Vedtaget Omplac og Korrigeret Halvårs Administrativt Forventet Afvigelse - = indtægt/overskud / + = udgift/underskud budget

Læs mere

NOTAT. 2. budgetprognose Budget

NOTAT. 2. budgetprognose Budget NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk cavt@lejre.dk Dato: 22. august 2015 J.nr.: 2. budgetprognose Budget 2016-2019 På budgetseminar 1 den 24. april 2015

Læs mere

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger.

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger. NOTAT 03-03-2017 Sammenfatning af kommunens årsregnskab Høje-Taastrup Kommune har fortsat en robust økonomi, men har i løbet af året været udfordret på servicerammen. I har den økonomiske styring således

Læs mere

Halvårsregnskab 2012

Halvårsregnskab 2012 Halvårsregnskab 2012 August 2012 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2012... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Forslag til budget 2014-2017

Forslag til budget 2014-2017 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 15. august 2013 Økonomibilag nr. 7 2013 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr: 2013-1268 Dok.nr: 2013-140248 Forslag til budget 2014-2017 Baggrund

Læs mere

1. ENDELIGT REGNSKAB 2012 FOR REGION HOVEDSTADEN

1. ENDELIGT REGNSKAB 2012 FOR REGION HOVEDSTADEN 1. ENDELIGT REGNSKAB FOR REGION HOVEDSTADEN PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE Forretningsudvalget den 7. maj 2013, sag nr. 1 ADMINISTRATIONENS INDSTILLING 1. at årsregnskab anbefales overdraget til revisionen,

Læs mere

Bilag 5. Tilskud og udligning

Bilag 5. Tilskud og udligning Bilag 5 Tilskud og udligning 22. april 2013 Sagsbehandler: JTP Dok.nr.: 2013/0006724-2 Kommunaldirektørområdet Økonomiafdelingen Indledning Der er en række ændringer på både skat og T/U (tilskud-udligning)

Læs mere

Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020

Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020 Bilag Afsluttende rapport for initiativ 2.5 i den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd, 2013-2020 Stamdata Stamdata for initiativ 2.5 fremgår af nedenstående tabel 1. Tabel 1: Stamdata for initiativ

Læs mere

Aarhus Kommunes regnskab for 2018

Aarhus Kommunes regnskab for 2018 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 3. april 2019 Aarhus Kommunes regnskab for 2018 1. Resume Driftsresultatet for 2018 viser en forbedring på 326 mio. kr. i forhold

Læs mere

Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget

Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget N O TAT Opdatering september 2010 Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget fra 2009 til 2014. De nye skøn har konsekvenser for KL s skøn for balancetilskuddet

Læs mere

6. ENDELIGT REGNSKAB 2013 FOR REGION HOVEDSTADEN

6. ENDELIGT REGNSKAB 2013 FOR REGION HOVEDSTADEN 6. ENDELIGT REGNSKAB FOR REGION HOVEDSTADEN BAGGRUND FOR SAGENS FREMLÆGGELSE Årsregnskabet skal afgives til revisionen inden den 1. juni 2014, hvorefter revisionen senest den 15. august 2014 afgiver en

Læs mere

Aktstykke nr. 163 Folketinget Bilag Afgjort den 24. juni Finansministeriet. København, den 17. juni 2010.

Aktstykke nr. 163 Folketinget Bilag Afgjort den 24. juni Finansministeriet. København, den 17. juni 2010. Aktstykke nr. 163 Folketinget 2009-10 Bilag Afgjort den 24. juni 2010 163 Finansministeriet. København, den 17. juni 2010. a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at statens

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 4. maj 2017 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.10-S00-8-16 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\568860\dokumenter\akt190.fm 27-06-08 10:49:08 k01 pz

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\568860\dokumenter\akt190.fm 27-06-08 10:49:08 k01 pz O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\568860\dokumenter\akt190.fm 27-06-08 10:49:08 k01 pz 1 Bilag Finansministeriet. København, den 19. juni 2008. 190 a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Konjunkturudviklingen, udviklingen i pris, løn og indkomster

Konjunkturudviklingen, udviklingen i pris, løn og indkomster Konjunkturudviklingen, udviklingen i pris, løn og indkomster Pris- og lønudviklingen 2005-2007 Sidste budgetvejledning blev udsendt i juni 2005. Denne budgetvejledning fra juni 2006 forholder sig til den

Læs mere