Fastsættelse af solvenskrav. 1. Indledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fastsættelse af solvenskrav. 1. Indledning"

Transkript

1 26. august 2009 Fastsættelse af solvenskrav 1. Indledning Finanstilsynet foretog undersøgelse af Skælskør Bank A/S i perioden marts og 31. marts 1. april Undersøgelsen var primært rettet mod bankens kreditområde. Finanstilsynet meddelte banken under møde den 1. april 2009, at undersøgelsen viste, at det af banken opgjorte solvensbehov pr. ultimo 2008 på 7,44 % ikke var tilstrækkeligt. FINANSTILSYNET Århusgade København Ø Tlf Fax CVR-nr finanstilsynet@ftnet.dk ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET I brev af 3. april 2009 blev banken bedt om at gennemgå grundlaget for opgørelsen af solvensbehovet i lyset af tilsynets bemærkninger og at foretage en ny opgørelse af solvensbehovet. I brev af 14. april 2009 meddelte banken, at bankens faktiske solvensprocent og kernekapitalprocent ultimo første kvartal 2009 var 13,1 % henholdsvis 6,7 %, efter at banken i første kvartal 2009 havde realiseret et underskud på 47,7 mio. kr. Banken opgjorde det individuelle solvensbehov til 12,2 %. Da Finanstilsynet vurderede, at det opgjorte solvensbehov ikke var tilstrækkeligt til at afdække bankens risici, besluttede tilsynet at forelægge sagen for Det Finansielle Virksomhedsråd med henblik på fastlæggelse af et solvenskrav, jf. 124, stk. 5, i lov om finansiel virksomhed. Den 20. april 2009 fremsendte tilsynet høringsbrev til banken indeholdende udkast til notat til Det Finansielle Virksomhedsråd. I notatet indstillede Finanstilsynet et solvenskrav på 14,83 %. Den 27. april 2009 indsendte banken sine bemærkninger til høringsudkastet. Af disse fremgik bl.a., at der var en væsentlig forskel på tilsynets værdiansættelse og bankens værdiansættelse af noterede aktier i På Finanstilsynets hjemmeside under "Om os" og "Hvad kan du forvente af Finanstilsynet" findes information om bl.a. sagsbehandlingstider.

2 2 [udeladt]. Disse aktier indgik som en væsentlig del af sikkerhedsstillelsen i 4 engagementer. Banken havde nedskrevet på 2 af disse engagementer ultimo 1. kvartal For de 2 øvrige engagementers vedkommende var der Finanstilsynet og banken imellem en forskel i vurderingen af, hvorvidt der var et aktuelt nedskrivningsbehov på disse eller ikke. Da nedskrivninger på de pågældende engagementer og ikke mindst beregningen af nedskrivningerne på alle 4 engagementer vurderedes at have en væsentlig betydning for bankens egenkapital og dermed for bankens opfyldelse af kapitalkravene, valgte tilsynet at indbringe en sag vedrørende nedskrivning på 4 engagementer for Fondsrådet og stille sagen vedrørende bankens solvensbehov midlertidigt i bero. Den 15. juni 2009 traf Fondsrådet afgørelse i sagen, hvorved banken blev pålagt at foretage yderligere individuelle nedskrivninger i bankens kvartalsrapport for 1. kvartal Nedskrivningerne blev af banken opgjort til ca. 80 mio. kr., hvorefter bankens solvens ultimo 1. kvartal 2009 var 8,6 %. I brev af 26. juni 2009 påbød tilsynet banken at udarbejde en opgørelse af solvensbehovet ultimo juni I brev af 27. juli 2009 har banken oplyst, at man har opgjort solvensbehovet til 10,08 % ultimo juni Den faktiske solvens ultimo juni 2009 udgør 10,5 %. Finanstilsynet har den 6. august 2009 sendt udkast til denne indstilling til Det Finansielle Virksomhedsråd i høring. Den 13. august 2009 holdt tilsynet møde med Skælskør Bank, hvor denne indstilling blev drøftet sammen med bankens udkast til plan for styrkelse af bankens kapitalgrundlag. Banken har indsendt høringssvar dateret den 19. august Høringssvaret vedlægges som bilag A. Denne afgørelse svarer til indstilling udsendt den 21. august 2009, som var tilrettet på baggrund af høringssvaret. 2. Finanstilsynets afgørelse Det er Finanstilsynets vurdering, at det af banken opgjorte solvensbehov på 10,08 % ikke er tilstrækkeligt. Finanstilsynet vurderer, at bankens solvensbehov mindst udgør 13,8 % og fastsætter derfor et solvenskrav på 13,8 % i medfør af 124, stk. 5, i lov om finansiel virksomhed.

3 3 Finanstilsynet har i fastlæggelsen af et højere solvenskrav taget udgangspunkt i bankens solvensbehovsopgørelse pr. 30. juni 2009 og sammenholdt bankens opgørelse med resultaterne fra Finanstilsynets egne modeller, henholdsvis sandsynligheds- og kreditreservationsmodellen, jf. nedenfor. Finanstilsynet begrunder overordnet fastsættelsen af et højere solvenskrav med, at banken på trods af de i forhold til bankens størrelse relativt store nedskrivninger har et betragteligt antal store engagementer med en betydelig tabssandsynlighed. Finanstilsynet tillægger det endvidere stor vægt, at en væsentlig del af bankens engagementer relaterer sig til ejendomsbranchen, som fortsat vurderes som særligt risikobehæftet. Finanstilsynet meddeler i henhold til 225, stk. 1 i lov om finansiel virksomhed en frist til onsdag den 30. september 2009 til at opfylde det af Finanstilsynet fastsatte solvenskrav på 13,8 %. Finanstilsynet vil tage stilling til en eventuel fristforlængelse, såfremt banken anmoder herom. Oplysninger om væsentlige forhold, som kan antages at få betydning for kursdannelsen på bankens aktier, skal hurtigst muligt offentliggøres, jf. 27 i lov om værdipapirhandel m.v. Offentliggørelsen skal ske i overensstemmelse med reglerne i 27 a i lov om værdipapirhandel. Banken har i sit høringssvar tilkendegivet, at banken vil vurdere spørgsmålet om tidspunktet for offentliggørelse i overensstemmelse med 27, stk. 6, i lov om værdipapirhandel. Reglen indeholder en adgang til, at banken, på eget ansvar, kan udsætte offentliggørelsen af intern viden for ikke at skade sine berettigede interesser. Hvis banken finder grundlag for at anvende udsættelsesadgangen, skal banken straks over for tilsynet redegøre for, hvilke berettigede interesser, der efter bankens opfattelse begrunder udsættelse, herunder adressere det forhold at banken har planlagt at rejse kapital fra offentligheden. Det er tilsynets umiddelbare opfattelse at undtagelsen i værdipapirhandelslovens 27, stk. 6, ikke finder anvendelse. I givet fald vil tilsynet forelægge spørgsmålet for Fondsrådet som en hastesag. Finanstilsynets afgørelse kan senest 4 uger efter, at afgørelsen er modtaget, indbringes for Erhvervsankenævnet, Kampmannsgade 1, Postboks 2000, 1780 København V, tlf , jf. 372, stk. 1 i lov om finansiel virksomhed. Det er forbundet med et gebyr at klage til Erhvervsankenævnet.

4 4 3. Finanstilsynets gennemgang af bankens brev af 27. juli samt høringssvar af 19. august 2009 Finanstilsynet har vurderet bankens opgørelse af solvensbehovet ultimo juni 2009 ved anvendelse af 2 modeller, sandsynlighedsmodellen og kreditreservationsmodellen, der nærmere beskrives i følgende afsnit. Udgangspunktet for opgørelsen i begge modeller har været de engagementer, der blev gennemgået ved undersøgelsen i marts måned 2009, og som blev vurderet bonitetsmæssigt. Modellerne er blevet opdateret med bankens angivelse af engagementernes størrelse og eventuelle nedskrivninger pr. 30. juni Bankens oplysninger om værdien af de stillede sikkerheder er ligeledes blevet gennemgået af tilsynet på et overordnet plan, således at i de tilfælde hvor banken har oplyst værdien af de stillede sikkerheder som værende identisk med eller lavere end den af tilsynet opgjorte værdi af sikkerhederne ved undersøgelsen, har tilsynet accepteret denne værdiansættelse. I de tilfælde, hvor banken har vurderet, at værdien af sikkerhederne nu er højere, har tilsynet indhentet yderligere oplysninger og her desuden diskuteret opgørelsen af sikkerhederne med bankens underdirektør Peter Larsen, kreditkontoret. Dette har betydet en ændring af tilsynets opgjorte solvensbehov i udkast til denne indstilling fra 14,03 % til 13,8 %. Banken har i høringssvar af 19. august 2009 argumenteret for en yderligere forøgelse af sikkerhedsværdierne, som tilsynet ikke kan efterkomme. De enkelte sikkerhedsstillelser behandles i bilag B. Finanstilsynet har vurderet, at sikkerhedsstillelser givet i form af aktier i [udeladt] ved en solvensbehovsopgørelse skal ansættes til 0 kr., jf. at sikkerheder ved en solvensbehovsopgørelse skal vurderes fremadrettet og forsigtigt. Finanstilsynets vurdering er baseret på følgende nye forhold omkring [udeladt] Banken har i sit høringssvar henvist til Fondsrådets afgørelse af 15. juni 2009, hvor det blev anført, at banken ved sine nedskrivningsberegninger skulle tage udgangspunkt i aktiernes børskurs. Regnskabsmæssige ned-

5 5 skrivninger skal være foretaget på en måde, så det sikres, at det overordnede krav om at regnskabet skal være retvisende bliver mødt. Ved opgørelsen af værdien af sikkerhed for et engagement til brug for solvensbehovsopgørelsen, er formålet imidlertid et andet. Her skal værdiansættelsen som ovenfor nævnt være fremadrettet og forsigtig. 4. Finanstilsynets undersøgelse Finanstilsynet gennemgik ved undersøgelsen i marts måned 2009 alle bankens engagementer over 10 mio. kr. samt alle engagementer omfattet af 78 i lov om finansiel virksomhed. Herudover blev gennemgået 2 engagementer, der siden indberetningstidspunktet var blevet omfattet af et af ovennævnte kriterier. Engagementerne blev bonitetsvurderet i forbindelse med gennemgangen. Det anslås, at de gennemgåede engagementer på daværende tidspunkt udgjorde ca. 45 % af bankens samlede udlån og garantier. Den anvendte karakterskala med tabssandsynligheder er følgende: Karakter Beskrivelse Tabssandsynlighed (i %) 3 Utvivlsomt gode engagementer 0 eller 1 2a Gode/middelgode engagementer 2, 5 eller 10 2b Svage/risikofyldte engagementer 20, 30,50 eller og 0 Nedskrivnings- og tabsengagementer 100 Andelen af engagementer med karakteren 2b og 1 er betydelig højere end i sammenlignelige institutter. Karakterfordelingen for de gennemgåede engagementer fremgik af side 3 i rapport om tilsynets undersøgelse i banken, der blev fremsendt til banken den 2. juli Rapporten vedlægges som bilag D. 5. Modeller til opgørelse af solvensbehovet Ved opgørelse af solvensbehovet har pengeinstitutterne metodefrihed. Nedenfor er kort beskrevet de modeller, der er anvendt ved opgørelse af solvensbehovet i Skælskør Bank. Alle modeller er behæftet med usikkerhed som følge af de betydelige skønselementer, der indgår specielt ved vurderingen af kreditrisiciene.

6 6 5.1 Skælskør Banks solvensbehovsopgørelse pr (kolonne 1 og 2 i tabel i afsnit 5.4 nedenfor) Skælskør Bank anvender en model udviklet af Lokale Pengeinstitutter. Modellen tager udgangspunkt i de anførte risici i bilag 1 til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Banken estimerer et tillæg i solvensbehovet for hver af disse risici efter bankens eget skøn Finanstilsynets sandsynlighedsmodel (kolonne 3 og 4 i tabel i afsnit 5.4 nedenfor) Denne model tager udgangspunkt i bankens model til opgørelse af solvensbehovet. Finanstilsynet korrigerer opgørelsen i det omfang, Finanstilsynet vurderer at have fået bedre eller mere præcise oplysninger om risici på baggrund af undersøgelsen. For så vidt angår kreditrisici korrigeres modellen således med resultatet af tilsynets engagementsgennemgang. Ved undersøgelsen i marts måned 2009 blev der estimeret et bruttokapitalbehov for hvert enkelt engagement. De enkelte gennemgåede engagementers bruttokapitalbehov findes ved at gange en forsigtigt opgjort blanco med en vurderet tabssandsynlighed jf. skema ovenfor. Eksempelvis bliver engagementer med karakteren (rating) 2b opdelt i engagementer med en skønnet tabssandsynlighed på henholdsvis 20 %, 30 %, 50 % 100 %. Tabssandsynligheden på 100 % anvendtes på 2b engagementer, hvor tilsynet vurderede, at der var objektiv indikation for værdiforringelse, men hvor instituttet endnu ikke havde nedskrevet på engagementet, eller hvor det vurderes, at der er en særlig høj sandsynlighed for, at der fremover vil kunne konstateres objektiv indikation for værdiforringelse. Blanco beregnes på baggrund af et skøn over sikkerhedernes værdi. Dette blanco antages at være det bedste skøn over bankens tab, hvis engagementet bliver nødlidende. Banken har i høringssvar af 19. august 2009 anført, at de 11 engagementer, som har fået tildelt en tabssandsynlighed på 100 % bør betragtes som en portefølje af udlån. Efter bankens opfattelse giver tabssandsynlighed på 100 % pr. engagement et resultat, der er unødvendigt konservativt på porteføljeniveau, og at det ikke er sandsynligt, at alle 100 % vægtede engagementer tabes samtidigt. Efter Finanstilsynets opfattelse giver det imidlertid et skævt billede at se på de 11 engagementer med 100 % vægt

7 7 som en selvstændig portefølje. Hvis der skal gøres en porteføljebetragtning gældende bør der ses på alle de 45 engagementer, som har fået karakteren 2b eller 1, som en portefølje af svage engagementer. I øvrigt er hovedparten af de 11 engagementer, engagementer som banken har nedskrevet på. Endelig er det ikke udelukket, at der kan tabes mere end det beløb, der er afsat på et engagement, da dette beløb udgør 100 % af et skønnet blanco og derfor forudsætter, at de aktiver, som ligger til sikkerhed for engagementet kan realiseres til det beløb, som de er værdiansat til. Tilsynets beregninger er blevet ajourført med bankens indberetning den 27. juli Det samlede bruttokapitalbehov for kreditrisici udgøres af summen af engagementernes bruttokapitalbehov samt bruttokapitalbehovet på den ikke gennemgåede engagementsmasse. Bruttokapitalbehovet på den ikke gennemgåede engagementsmasse har tilsynet ansat til 4,33 % svarende til det højeste årlige kredittab for 95 % fraktilen for gruppe 3 institutterne i perioden Nettokapitalbehovet for kreditrisiko beregnes herefter som det estimerede samlede bruttokapitalbehov fratrukket de af banken foretagne nedskrivninger og hensættelser. Banken har i brevet af 27. juli 2009 argumenteret for, at der på den ikke gennemgåede engagementsmasse anvendes et estimat på 2,55 % (svarende til Lokale Pengeinstitutters eksempel på anvendelig nedskrivningsprocent). Banken henviser til, at den akkumulerede historiske nedskrivningsprocent på hele bankens portefølje i årene har ligget mellem 0,8 % og 2,1 %. Da nedskrivningsprocenterne for de pågældende år udgør et meget begrænset datagrundlag og bl.a. ikke dækker en hel konjunkturcyklus kan tilsynet ikke efterkomme bankens ønske. Banken har i sit høringssvar argumenteret for, at der i stedet kan anvendes en tabsprocent på 3,1 baseret på visse forecast for den nordiske banksektor. Finanstilsynet finder ikke grundlag for at anvende en anden tabsprocent end 4,33, da banken i hvert fald i en periode har haft en svag kreditstyring (hvilket fremgår af den gennemgåede engagementsmasse) og der er ikke grundlag for at antage, at den øvrige engagementsmasse ikke også i en vis grad er præget af dette forhold. Endelig har banken en forholdsvis høj andel af udlån til erhverv (75 % mod gennemsnittet for gruppe 3 pengeinstitutter på ca. 63 % (2008-tal)).

8 8 Den individuelt gennemgåede engagementsmasse beløber sig til 1,5 mia. kr. Bruttosolvensbehovet på denne masse kan opgøres til ca. 423 mio. kr. Banken har opgjort den totale engagementsmasse ultimo juni 2009 til 2,9 mia. kr. Engagementer til et beløb af ca. 1,4 mia. kr. er således ikke individuelt gennemgået af Finanstilsynet. Bruttosolvensbehovet for denne del har tilsynet estimeret til ca. 60 mio. kr. Bruttosolvensbehovet kan således beregnes til at udgøre ca. 483 mio. kr. Ved fra dette beløb at fradrage bankens individuelle nedskrivninger og hensættelser ultimo juni 2009 (180 mio. kr.) samt de gruppevise nedskrivninger (10 mio. kr.) findes et nettosolvensbehov på knap 293 mio. kr. Dette beløb erstatter ved opgørelsen af solvensbehovet efter sandsynlighedsmodellen bankens afsatte kapital i stresstesten til dækning af kreditrisiko (236 mio. kr.) og bankens afsatte kapital til dækning af risikoen på svage engagementer (0 kr.). Banken har ultimo juni 2009 afsat et kapitalkrav på 0 kr. til dækning af de specifikke risici på store engagementer (d.v.s. engagementer, der udgør mindst 10 % af basiskapitalen). I bankens solvensbehovsopgørelse ultimo marts 2009 var beregnet et tillæg på knap 24 mio. kr. beregnet på basis af Lokale Pengeinstitutters forslag til tillæg. Det er tilsynets vurdering, at der fortsat skal afsættes kapital til dækning af risikoen på store engagementer. Der kan her bl.a. henvises til, at banken fortsat har et antal store engagementer og at banken har fået meddelt midlertidig tilladelse til at overskride 145 for 3 engagementer. Bankens store engagementer udgjorde ultimo juni ,22 % af basiskapitalen. Lokale Pengeinstitutter foreslår, at store engagementer af den størrelsesorden skal give et tillæg til solvensbehovet på 1,16 % af de risikovægtede aktiver svarende til 33,235 mio. kr. Det er Finanstilsynets vurdering, at tillægget ikke med rimelighed kan være mindre. Banken har i sit høringssvar anført, at da Finanstilsynet har gennemgået hvert enkelt store engagement og afsat betydelige beløb til dækning af risikoen på disse engagementer, må risikoen anses for at være fuldt afdækket ved tilsynets opgørelse. Det er Finanstilsynets opfattelse, at risikoen ved store engagementer er en koncentrationsrisiko og som følge heraf skal ses uafhængigt af, hvor stor risikoen ved hvert enkelt engagement vurderes at være, jf. kapitaldækningsbekendtgørelsens bilag 1, pkt. 55 a.

9 9 Tilsynet har ligesom ved opgørelsen ultimo marts 2009 accepteret bankens opgørelse af kapital til dækning af kontrolmiljø/operationel risiko. Tilsynet finder dog ikke grundlag for at imødekomme bankens ønske i sit høringssvar om at tillægget for kontrolmiljø og operationel risiko reduceres yderligere. Tilsynet finder således ikke grundlag for at antage, at de nævnte risici er reduceret i et væsentligt omfang siden marts Banken har i forhold til opgørelsen i marts måned 2009 reduceret den afsatte kapital til dækning af omdømmerisici. I lyset af bankens situation finder tilsynet, at bankens omdømmerisici ikke er reduceret siden marts Tilsynet fastholder derfor et tillæg på 7,863 mio. kr. Banken har i sin opgørelse ansat kapitalkravet til kapitalfremskaffelse til 0 kr. Det vurderet fortsat særligt for pengeinstitutter med dårlige regnskabstal vanskeligt at skaffe ny kapital via aktiemarkedet. Det er derfor tilsynets vurdering, at der i den konkrete situation skal være et tillæg for dækning af risiciene ved en kapitalfremskaffelse til banken. Tilsynet har på den baggrund fastholdt det af banken ansatte kapitalkrav ultimo marts 2009 svarende til 15,725 mio. kr. Den af banken fremlagte handlingsplan ændrer efter Finanstilsynets opfattelse ikke ved, at der stadig er en betydelig risiko for, at banken ikke kan rejse ny kapital. Dette bestyrkes af, at banken ikke umiddelbart opfylder kravene til at modtage statslig kapital på grund af størrelsen af bankens kernekapitalprocent. I forhold til opgørelsen ultimo marts måned 2009 har banken endvidere fjernet et kapitalkrav vedrørende likviditetsrisici. I lyset af, at lov om finansiel stabilitet er gældende frem til 30. september 2010, og at banken er tilmeldt garantiordningen, kan tilsynet acceptere, at der ikke p.t. afsættes kapitalkrav til dækning af likviditetsrisici. Ud fra denne opgørelse finder Finanstilsynet, at bankens individuelle solvensbehov skal opgøres til minimum 13,8 % Finanstilsynets kreditreservationsmodel (kolonne 5 og 6 i tabel i afsnit 5.4 nedenfor). Denne model tager udgangspunkt i 8 % -kravet i lov om finansiel virksomhed 124, stk. 2, nr. 1 og resultaterne af undersøgelsen af banken i marts 2009 (efter ajourføring), idet risikoprofilen på kreditområdet er omregnet til et tillæg til solvensbehovet. Modellen bygger på, at lovens mindstekrav på 8 % er dækkende for engagementer med en normal kreditrisiko samt for normale risici uden for kreditområdet. Modellen indregner tillæg for de unormale høje risici. For så vidt angår kredit-

10 10 risiciene giver modellen et tillæg for 2b engagementerne med en skønnet risiko på 50 % eller derover og et tillæg for nedskrivningsengagementerne i den udstrækning, der er et blanco udover den del, der er dækket af en nedskrivning. Tillægget beregnes som en forsigtig opgjort blanco fratrukket bankens eventuelle nedskrivning på engagementet. Modellen er således i særlig høj grad rettet mod bankens risikoprofil på kreditområdet, idet det historisk har vist sig, at det er på kreditområdet, institutternes problemer starter. Det antages, at de fundne kreditreservationer dækker vækst, risikokoncentration, store engagementer, kvaliteten af engagementerne og risiko ved kreditstyringen/kontrolmiljøet. Modellen dækker derimod som nævnt ikke eventuelle andre unormale høje risici. Det vil bero på en konkret vurdering, hvilke risici, der henhører herunder. I Skælskør Bank lagde tilsynet til grund at bankens unormale kreditrisici alene var aflejret i engagementerne over 10 mio. kr. Det almindelige solvensbehov på 8 % forudsættes således at dække risikoen på bankens mindre og mellemstore engagementer samt øvrige risici. På baggrund af denne model vurderer Finanstilsynet, at bankens solvensbehov udgør 18,49 % Opgørelserne i samlet form I omstående tabel vises bankens opgørelse samt Finanstilsynets to modeller sandsynlighedsmodellen og kreditreservationsmodellen. Ved anvendelsen af Finanstilsynets kreditreservationsmodel er der ud over 8 % -kravet og tillægget i solvensbehovet for kreditrisici ikke tillagt yderligere.

11 11 Beregning af Skælskør Bank Pct. af Sandsynligh Pct. af Kreditreserv Pct. af solvensbehov (t. kr.) riskovægt ede poster edsmodellen pr riskovægt ede poster ationsmodell en pr riskovægtede poster Minimumkapitalbehov ,00 Stresstest kreditrisiko ,28 Stresstest markedsrisiko ,69 Stresstest ejendomsrisiko ,31 Stresstest øvrige risici ,33 Stresstest samlet , ,93 Kapital til vækst 0 0,00 Store engagementer 0 0, ,16 Svage engagementer 0 0,00 Geografisk koncentration 0 0,00 Erhvervsmæssig konc. 0 0,00 Konc. af sikkerheder 0 0,00 Unormale kreditrisici ,49 Kontrolmiljø/op. risici , ,88 Strategiske risici 0 0,00 Omdømmerisici , ,28 Risici bankens størrelse 0 0,00 Koncernrisici 0 0,00 Kapitalfremskaffelse 0 0, ,55 Likviditetsrisici 0 0,00 Afviklingsrisici 0 0,00 Andre forhold og risici 0 0,00 I alt , , ,49 6. Konklusion På baggrund af Finanstilsynets kendskab til bankens kreditrisici og styring af disse, er det Finanstilsynets vurdering, at bankens solvensbehov som minimum udgør 13,8 %. Finanstilsynet finder på denne baggrund, at solvensbehovet ikke kan være lavere end 13,8 % og fastsætter et solvenskrav i overensstemmelse hermed. Finanstilsynet fastsætter en frist til onsdag den 30. september 2009 kl til opfyldelse af solvenskravet.

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse Bestyrelsen og direktionen for Fjordbank Mors A/S Algade 2 7900 Nykøbing Mors 24. juni 2011 Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse heraf 1. Finanstilsynets afgørelse og klagevejledning Det

Læs mere

Individuelt solvensbehov 30. september 2012

Individuelt solvensbehov 30. september 2012 Individuelt solvensbehov 30. september 2012 Solvensbehov og den tilstrækkelige basiskapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte BankNordik s Individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr Side: 1 Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr. 30.06.2011 Side: 2 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Beskrivelse af intern proces og metode... 4 Tilstrækkelig

Læs mere

Risikorapport pr. 30. juni 2013

Risikorapport pr. 30. juni 2013 pr. 30. juni 2013 Indhold Indhold risikorapport 30.06.2013 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse

Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse Bestyrelsen og direktionen for Max Bank A/S Femøvej 3 4700 Næstved 7. oktober 2011 Fastsættelse af solvenskrav og frist til opfyldelse heraf 1. Finanstilsynets afgørelse og klagevejledning Det er Finanstilsynets

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. december 2013) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 19. august 2010) Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af solvensbehovsmodel m.m.,

Læs mere

BASEL II Søjle III. Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012

BASEL II Søjle III. Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012 Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012 Udgivet 22. marts 2013 Beskrivelse af solvensbehovsmodel mv. Den interne proces Sparekassens bestyrelse

Læs mere

Solvensbehov og Solvensoverdækning

Solvensbehov og Solvensoverdækning Solvensbehov og Solvensoverdækning Sparekassen Koncern Sparekassens solvens på. 20,86% 19,77% opfylder solvensbehovet på 8,60% 8,41% med. 242,56% 235,08% Basel II Søjle III (Virksomhedens oplysningsforpligtelse)

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26.

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26. Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Redegørelse vedrørende tilstrækkelig basiskapital og individuelt solvensbehov (pr. 26. oktober 2011) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering.

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering. Solvensbehovsrapport Beskrivelse af sparekassens interne proces til opgørelse af den tilstrækkelige basiskapital Sønderhå-Hørsted Sparekasses bestyrelse har halvårlige drøftelser omkring fastsættelsen

Læs mere

Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011

Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011 Individuelt solvensbehov pr. 31. december 2011 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte vestjyskbanks individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering.

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering. Solvensbehovsrapport Beskrivelse af sparekassens interne proces til opgørelse af den tilstrækkelige basiskapital Borbjerg Sparekasses bestyrelse har halvårlige drøftelser omkring fastsættelsen af solvensbehovet.

Læs mere

Individuelt solvensbehov pr. 31. marts 2011

Individuelt solvensbehov pr. 31. marts 2011 Individuelt solvensbehov pr. 31. marts 2011 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte vestjyskbanks individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012

Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012 Individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2012 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital I henhold til lovgivningen skal bestyrelse og direktion fastsætte vestjyskbanks individuelle solvensbehov. Beskrivelse

Læs mere

Tillæg til risikorapport. i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen

Tillæg til risikorapport. i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2010 Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Solvensbehov 2.1 Beskrivelse af solvensbehovsmodel

Læs mere

Frøs Herreds Sparekasse

Frøs Herreds Sparekasse Frøs Herreds Sparekasse Risikorapport 30. juni 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Side Basiskapital 4 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital 5 Solvensbehov og solvenskrav 9 2 Indledning Oplysningerne

Læs mere

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013

Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 Sparekassen Faaborg Koncernen Tillæg til risikorapport Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30. juni 2013 side 1 af 5 Indledning Nærværende tillæg til risikorapport, der offentliggøres på www.sparekassenfaaborg.dk,

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31.03.2012 0 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1

Læs mere

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr Indledning og baggrund

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr Indledning og baggrund Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.12 2009 Indledning og baggrund Som led i implementering af Bankpakke I blev det politisk aftalt, at der i lovgivningen skulle indsættes et krav

Læs mere

Risikorapport. pr. 31. marts 2014

Risikorapport. pr. 31. marts 2014 Risikorapport pr. 31. marts 2014 Indhold Indhold risikorapport 31.03.2014 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. juni 2014) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal sparekassen

Læs mere

Individuelt solvensbehov 30. juni 2018

Individuelt solvensbehov 30. juni 2018 Individuelt solvensbehov 30. juni 2018 Side 1/8 Indhold Indledning... 3 Konklusion... 3 Solvenskrav og det tilstrækkelige kapitalgrundlag... 3 Individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav for virksomheder

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANK A/S

LÆGERNES PENSIONSBANK A/S LÆGERNES PENSIONSBANK A/S Individuelt solvensbehov 30. juni 2014 Indledning Fornålet med denne redegørelse er at opfylde oplysningsforpligtelserne i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer,

Læs mere

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og Risikooplysninger pr. 30.06.2013 for A/S Nørresundby Bank. Indhold Side Indledning 2 1-4. Offentliggøres pt. kun ultimo året 3 5. Beskrivelse

Læs mere

21.08.2014 10042. Risikorapport

21.08.2014 10042. Risikorapport 21.08.2014 10042 Risikorapport 2 Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken.

Læs mere

Langå Sparekasse. Solvensbehov (Basel II Søjle III)

Langå Sparekasse. Solvensbehov (Basel II Søjle III) Langå Sparekasse Solvensbehov 1.1. 2012 (Basel II Søjle III) 1 Oplysninger om solvensbehov Kapitalbekendtgørelsens 64 stiller krav om at pengeinstitutterne skal offentliggøre oplysninger om solvensbehovet

Læs mere

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø 7. oktober 2009 Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Påbud om offentliggørelse af oplysninger som følge af Det Finansielle

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 30 august 2011) Opmærksomhedens henledes på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

Individuelt solvensbehov 30. juni 2016

Individuelt solvensbehov 30. juni 2016 Individuelt solvensbehov 30. juni 2016 Side 1/8 Indhold Indledning... 3 Konklusion... 3 Solvenskrav og det tilstrækkelige kapitalgrundlag... 3 Individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav for virksomheder

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 30. september 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015. GER-nr.

Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015. GER-nr. Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015 GER-nr. 80050410 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31.3.213 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern

Læs mere

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov for Andelskassen Fælleskassen

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov for Andelskassen Fælleskassen Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov for Andelskassen Fælleskassen Baggrund Finanstilsynet har medio januar 212 udgivet en ny vejledning der nøje beskriver de forhold, et pengeinstitut skal overveje

Læs mere

Indhold. Solvensrapport. Side

Indhold. Solvensrapport. Side 2017 Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport december

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. juni 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 30. april 2015) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces for

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 14. august 2014) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

Risikorapport pr. 31. marts 2015

Risikorapport pr. 31. marts 2015 pr. 31. marts 2015 Indhold Indhold risikorapport 31.03.2015 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkelig kapitalgrundlag og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning.

Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning. Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning. Beslutning om størrelsen af Andelskassen Oikos nødvendige kapital og solvensbehov er truffet med baggrund i nedenstående beregning

Læs mere

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr. 30.09.2012

Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov pr. 30.09.2012 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Beskrivelse af intern proces og metode... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 5 Solvensmæssig overdækning... 5 Solvensmål... 5 Dato: 23.11.2012 Side 2 Indledning

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 31. marts 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. september 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side Solvensrapport 2015 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Den interne proces... 4 Beskrivelse af metode... 4 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov...

Læs mere

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2014 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Sparekassen Thy. CVR-Nr. 24 25 58 16

Sparekassen Thy. CVR-Nr. 24 25 58 16 Sparekassen Thy CVR-Nr. 24 25 58 16 Risikorapport vedr. opgørelse af tilstrækkelig basiskapital pr. 30. juni 2014 Risikorapport 30. juni 2014 - Sparekassen Thy Indholdsfortegnelse Indledning 3 Solvensbehov

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 2016 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport

Læs mere

Indhold. Indhold risikorapport Side

Indhold. Indhold risikorapport Side Indhold Indhold risikorapport 30.09.2015 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning... 6 Solvensmål...

Læs mere

SOLVENSBEHOV 30.06.2012

SOLVENSBEHOV 30.06.2012 SOLVENSBEHOV 30.06.2012 MERKUR, DEN ALMENNYTTIGE ANDELSKASSE Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital I henhold til bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen skal bestyrelsen og direktionen sikre,

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport Tillæg til risikorapport Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov 31. marts 2016 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse

Læs mere

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013

Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov Q1 2013 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q1 2017

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q1 2017 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q1 2017 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 1 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 30. juni 2019

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 18. august 2016) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

Risikorapport. 1. halvår 2015

Risikorapport. 1. halvår 2015 Risikorapport 1. halvår 2015 2 Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken.

Læs mere

Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014.

Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014. Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014. Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Solvensbehov

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 30.09.2014

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 30.09.2014 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 30.09.2014 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 1. Beskrivelser af solvensbehovsmodel 3 2. Opdeling af solvensbehovet på risikokategorier 5 3. Kommentarer

Læs mere

Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel

Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel 433-455 Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2017. Udgivet den 8. maj 2017. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Finanstilsynet 26. oktober 2011 Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S I dette notat perspektiveres Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 5. august 2015) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2019

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Q3 2018 Side 1 af 5 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i kapitaldækningsbekendtgørelsen. Tillægget

Læs mere

Risikorapport pr. 30. juni 2014

Risikorapport pr. 30. juni 2014 pr. 30. juni 2014 Indhold Indhold risikorapport 30.06.2014 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport 2. kvartal 2014 vestjyskbank Tillæg til Risikorapport Indledning Denne risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag

Læs mere

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 Solvensbehov 2018 1 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 4. Solvensmæssig overdækning 8 2 1. Indledning Nærværende tillæg

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q CVR-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q CVR-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q1 2019 CVR-nr. 80050410 1/8 INDHOLDSFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag. 1. kvartal 2019

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag. 1. kvartal 2019 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 1. kvartal 2019 Risikooplysninger for koncernen Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkeligt kapitalgrundlag (pr. 31. mars 2019) Ifølge

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4 3. september 218 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 3. september 218...4

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 25. oktober 2017) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Salling Bank gør opmærksom på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013 Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013 Indledning Den interne proces for vurdering og opgørelse af solvensbehovet ( ICAAP Internal Capital Adequacy Assessment Proces) er udgangspunktet

Læs mere

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 Solvensbehov 2015 1 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 4. Solvensmæssig overdækning 7 2 1. Indledning Nærværende tillæg

Læs mere

2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Solvensmæssig overdækning 7

2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Solvensmæssig overdækning 7 Solvensbehov 2017 1 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 4. Solvensmæssig overdækning 7 2 1. Indledning Nærværende tillæg

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q2 2018 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering.

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering. Solvensbehovsrapport Beskrivelse af sparekassens interne proces til opgørelse af den tilstrækkelige basiskapital Sparekassen Den lille Bikubes bestyrelse har halvårlige drøftelser omkring fastsættelsen

Læs mere

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test)

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) Finanstilsynet 26. oktober 2014 Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) 1. Indledning Finanstilsynet har efter anbefaling fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...1 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 218...3 Sparekassen...3

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q2 2017 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

Solvensbehov 30. juni 2016 (Tillæg til risikorapport 2015)

Solvensbehov 30. juni 2016 (Tillæg til risikorapport 2015) Solvensbehov 30. juni 2016 (Tillæg til risikorapport 2015) CVR nr. 34 47 90 89 Indhold Side 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Læs mere

Risikooplysninger for Kreditbanken Kvartalsvis redegørelse om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 30.

Risikooplysninger for Kreditbanken Kvartalsvis redegørelse om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 30. 1. Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag, CRR artikel 438, litra a Bankens metode til vurdering af, hvorvidt den interne kapital er tilstrækkelig til at understøtte nuværende og kommende

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 31. marts 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Kapitalbehov 4. kvartal 2017

Kapitalbehov 4. kvartal 2017 Kapitalbehov 4. kvartal 2017 Risikooplysninger for koncernen Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkeligt kapitalgrundlag (pr. 31. december 2017) Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen

Læs mere

Sparekassen Sjælland A/S

Sparekassen Sjælland A/S Risikooplysninger Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkeligt kapitalgrundlag pr. 30-09-2015 Sparekassen Sjælland A/S Lovgrundlag Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal sparekassen

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport Tillæg til risikorapport Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov 31. marts 2019 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 3. juni 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis Bestyrelsen og direktionen for Nordjyske Bank A/S Torvet 4 9400 Nørresundby 15. marts 2017 Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis 1. Afgørelse Finanstilsynet påbyder

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 31.12.2014 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 1. Beskrivelse af solvensbehovsmodel 3 2. Opdeling af tilstrækkeligt kapitalgrundlag / solvensbehovet på

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q1 2016 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. september 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport Tillæg til risikorapport Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov 30. september 2018 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse

Læs mere

Risikostyring. Pr. 30. juni 2014. Side 1 af 5

Risikostyring. Pr. 30. juni 2014. Side 1 af 5 Risikostyring Pr. 3. juni 214 Side 1 af 5 Baggrund I overensstemmelse med bilag 2 i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag og solvensbehov nr. 295 af den 27. marts 214 gives

Læs mere

Risikorapport. 1. halvår 2017

Risikorapport. 1. halvår 2017 Risikorapport 1. halvår 2017 2 Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken.

Læs mere

Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018

Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018 Tillæg til risikorapport 2. kvartal 2018 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov pr. 30. juni 2018 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne

Læs mere

Dragsholm Sparekasse

Dragsholm Sparekasse Redegørelse for beregning af solvensbehov for Dragsholm Sparekasse 5. september 2012 Side 1 Indholdsfortegnelse: Konsolidering Forretningsprofil Stresstest Kreditrisiko o Stigning i Sparekassens tabs-

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 30.09.2013 0 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1

Læs mere

1. halvår Risikorapport

1. halvår Risikorapport 1. halvår 2012 Risikorapport Individuelt solvensbehov og solvenskrav Fastsættelsen af PenSam Bank's solvensbehov sker på baggrund af en vurdering af de forskellige risikokilder, som påvirker banken. Denne

Læs mere

Regnskabsmæssige topics

Regnskabsmæssige topics Regnskabsmæssige topics Børsen den 21. februar 2013 Ved Thomas Hjortkjær Petersen statsautoriseret revisor, partner Agenda for indlæg 1. Udviklingen i branchen 2. Det individuelle solvensbehov 3. Ny regnskabsbekendtgørelse

Læs mere

SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013

SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013 SOLVENSBEHOVSRAPPORT 31.12.2013 Den lille Bikubes bestyrelse har drøftelser omkring fastsættelsen af solvensbehovet. Drøftelserne tager udgangspunkt i en indstilling fra direktionen. Indstillingen indeholder

Læs mere

Indledning...4 6. Opdeling af solvensbehovet på risikokategorier...5 7. Kommentering af sparekassens solvensbehov...5 Kreditrisici...

Indledning...4 6. Opdeling af solvensbehovet på risikokategorier...5 7. Kommentering af sparekassens solvensbehov...5 Kreditrisici... 2 Indledning...4 6. Opdeling af solvensbehovet på risikokategorier...5 7. Kommentering af sparekassens solvensbehov...5 Kreditrisici...5 Markedsrisici...6 Operationelle risici... 7 Øvrige forhold...8 8.

Læs mere