Plan for udmøntning af den nationale demenshandlingsplan 2025.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Plan for udmøntning af den nationale demenshandlingsplan 2025."

Transkript

1 Plan for udmøntning af den nationale demenshandlingsplan Indledning Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) har sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti indgået en aftale den 15. december 2016 om prioritering af de 470 mio. kr. til konkrete initiativer på demensområdet, som partierne blev enige om at afsætte i forbindelse med satspuljeaftalen for Som led i lanceringen af den nationale demenshandlingsplan 2025 samt opstart af implementeringen af initiativerne har regeringen og satspuljepartierne afholdt et fælles lanceringssymposium den 26. januar Det følger af den politiske aftale, at satspuljepartierne skal orienteres løbende om udmøntning af initiativerne i demenshandlingsplanen, og at der afholdes et årligt møde med satspuljepartierne for at følge op på, at initiativerne udmøntes i overensstemmelse med intentionerne og værdierne i den nationale demenshandlingsplan. For at understøtte, at aftalen om demenshandlingsplanen og de afsatte midler efterfølgende omsættes til bedre vilkår for mennesker med demens og deres pårørende, er det aftalt, at der primo 2017 udarbejdes en udmøntningsplan, som konkretiserer proces, milepæle og tidsfrister m.v. for de enkelte initiativer. Udmøntningsplanen udarbejdes af Sundheds- og Ældreministeriet (herunder Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed) med inddragelse af Børne- og Socialministeriet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, Danske Regioner, KL og Nationalt Videnscenter for Demens. Sundheds- og Ældreministeriet (SUM) har i forlængelse af lanceringssymposiet den 26. januar 2017 afholdt en række møder med de aktører, som er ansvarlige for de enkelte initiativer, som led i opstart på arbejdet med udmøntningen af initiativerne i den nationale demenshandlingsplan.

2 2. Udmøntning af initiativerne i handlingsplanen Den nationale demenshandlingsplan 2025 indeholder 23 konkrete initiativer fordelt på fem fokusområder. Derudover sætter handlingsplanen også mål og retning for indsatsen på demensområdet frem mod 2025 med tre nationale mål, der skal være styrende for indsatsen på demensområdet og medvirke til at løfte fremtidens demensindsats: 1. Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner 2. Flere mennesker med demens skal udredes, og 80 pct. skal have en specifik diagnose. 3. En forbedret pleje- og behandlingsindsats skal nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens med 50 pct. frem mod år Nedenfor i tabel 1 fremgår i oversigtsform de overordnede milepæle for de enkelte initiativer med udgangspunkt i initiativbeskrivelserne. Det fremgår også af oversigten, hvilken aktør der har ansvaret for at drive initiativet og for, at milepælene overholdes. I oversigten indgår tillige opfølgningen på de tre nationale mål for demenshandlingsplanen. 3. Organisering Der nedsættes en udmøntningsgruppe, der har til opgave at følge og fremme, at den nationale demenshandlingsplan 2025 udmøntes i overensstemmelse med intentionerne i handlingsplanen, og at udmøntningsplanens milepæle overholdes. Udmøntningsgruppen sammensættes af repræsentanter fra Sundheds- og Ældreministeriet (formand), Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Børne- og Socialministeriet, Transport-, Bygge- og Boligministeriet, Danske Regioner, KL og Nationalt Videnscenter for Demens. Sundhedsdatastyrelsen inddrages, hvor det er relevant. Udmøntningsgruppen fastsætter selv sin mødekadence men forventes som udgangspunkt at mødes halvårligt frem til udgangen af Forankring i praksis Det er en afgørende forudsætning for udmøntningen af den nationale demenshandlingsplan for 2025, at kommuner og regioner bakker op om og bidrager aktivt til, at handlingsplanen og de nationale mål samt det bagvedliggende værdigrundlag omsættes til praksis. En del af initiativerne udmøntes som ansøgningspuljer med de sædvanlige krav til afrapportering og regnskab mv. for de enkelte, lokale projekter. En stor andel af de 470 mio. kr., der er afsat til initiativerne i demenshandlingsplanen, udmøntes via bloktilskud til henholdsvis regioner og kommuner. Det gælder dels midlerne til initiativ nr. 3 om Færre, tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder, som udmøntes via bloktilskuddet til regionerne, og dels midlerne til initiativ nr. 8 om Flere og bedre tilbud om fysisk træning og aktivitet, som udmøntes til kommunerne via bloktilskuddet. Det følger af den politiske aftale om demenshandlingsplanen, at Sundhedsstyrelsen i løbet af første halvår 2017 udarbejder anbefalinger til brug for omorganiseringen af demensudredningen med henblik på, at der kan indgås en aftale om den videre implementering af anbefalingerne i økonomiaftalen for 2018 mellem staten og regionerne. Side 2

3 Tabel 1. Oversigt over plan for udmøntning 1. Tidlig opsporing og kvalitet i udredning og behandling Initiativ 1. Værktøj til tidlig opsporing af demens. Nationalt Videnscenter for Demens (NVD) udarbejder et værktøj til tidlig opsporing af demens, som kan bruges af fagpersoner i fbm. vurdering af, om der er grundlag for at gå videre med udredning. Initiativ 2. Fokus i almen praksis på tidlige tegn på demens. Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) opfordres til at opdatere deres kliniske vejledning om demens i almen praksis med henblik på at indarbejde nyeste viden på området. Initiativ 3. Færre, tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder. Med afsæt i anbefalinger, der udarbejdes af Sundhedsstyrelsen (), samles demensudredningen på hovedfunktionsniveau på et mindre antal tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder. Ansvarlig Frist/milepæle Økonomi NVD SUM/DSAM /DR NVD afdækker eksisterende redskaber og målgruppens behov i På baggrund heraf udvikles herefter et opsporingsredskab der er klar til pilotafprøvning primo Valideringsstudie i demensudredningsenheder medio Præsentation af værktøjet ultimo Sundheds- og Ældreministeriet har primo 2017 opfordret DSAM til at opdatere deres kliniske vejledning om demens. Sundhedsstyrelsens anbefalinger forventes at foreligge maj Regionernes implementering af Sundhedsstyrelsens anbefalinger aftales i økonomiaftalen for 2018 mellem staten og regionerne. På baggrund af aftalen udmøntes midlerne over blokstilskuddet medio 2017 og igen i 2018 og Regionerne afrapporterer årligt til Sundhedsstyrelsen om brug af midler og implementering af anbefalingerne. I alt 1,6 mio. kr. 2017: 0,9 mio. 2018: 0,7 mio. Udgiftsneutralt I alt 145 mio. kr. 2017: 45 mio. 2018: 50 mio. 2019: 50 mio.

4 Side 2 Initiativ 4. Nye nationale kliniske retningslinjer på demensområdet. Sundhedsstyrelsen udarbejder tre nationale kliniske retningslinjer indenfor demensområdet, som skal supplere nuværende nationale kliniske retningslinjer på demensområdet. Initiativ 5. Nedbringelse af forbruget af antipsykotika til mennesker med demens Der igangsættes en monitorering af forbruget af antipsykotika til borgere med demens, Styrelsen for Patientsikkerheds (STPS) tilsyn i form af screening af medicinering udvides og der iværksættes en læringsindsats for at øge kendskabet til korrekt medicinering i praksis. Initiativ 6. Sundhedsstyrelsen udarbejder nationale anbefalinger til optimale tværsektorielle og tværfaglige forløb. På baggrund af evaluering af eksisterende forløbsprogrammer og samarbejdsaftaler udarbejder Sundhedsstyrelsen faglige anbefalinger for optimale tværsektorielle og tværfaglige forløb for mennesker med demens. SUM, STPS, SDS og Sundhedsstyrelsen igangsætter arbejdet med de tre kliniske retningslinjer i 2. halvår De tre retningslinjer forventes klar 2. halvår Igangsætning af den udvidede screening af lægers udskrivning af antipsykotisk medicin medio Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed klarlægger i første halvdel af 2017 snitflader i initiativdelen omkring læringsindsatser. Styrelsen for Patientsikkerhed igangsætter arbejdet med læringsindsats i efteråret 2017 Sundhedsstyrelsen igangsætter arbejdet med læringsindsats primo Sundhedsstyrelsen påbegynder udarbejdelsen af nationale anbefalinger i 2017 med henblik på færdiggørelse i Side 2 I alt 3 mio. kr. 2017: 1 mio. 2018: 2 mio. I alt 6,14 mio. kr. 2017: 1,38 mio. 2018: 2,38 mio. 2019: 2,38 mio. I alt 2 mio. kr. 2017: 1 mio. 2018: 1 mio.

5 Side 3 2. Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering Initiativ 7. Håndbøger med vidensbaserede anbefalinger til social- og sundhedsfaglig praksis på demensområdet. Sundhedsstyrelsen udarbejder 3-4 enkle og let tilgængelige håndbøger baseret på vidensbaseret anbefalinger til styrkelse af den social- og sundhedsfaglige praksis på demensområdet. Initiativ 8. Flere og bedre tilbud om fysisk træning og aktivitet. Der udvikles i regi af Sundhedsstyrelsen træningspakker tilpasset relevante målgrupper blandt borgere med demens. Initiativ 9. Serviceeftersyn af magtanvendelsesreglerne Eftersynet skal afdække, hvorledes magtanvendelsesreglerne håndteres i praksis. Eftersynet skal munde ud i konkrete anbefalinger til initiativer, herunder evt. lovinitiativer. Initiativ 10. Bedre muligheder for behandling af varigt inhabile patienter Aftaleparterne er enige om at fortsætte arbejdet med ny lovgivning vedr. behandling af behandlingsafvisende, varigt Side 3 Ansvarlig Frist/milepæle Økonomi /KL BSM/SUM SUM Sundhedsstyrelsen påbegynder arbejdet med håndbøgerne i 2017 med afslutning i Afdækning af behov gennemføres medio 2017 Det første tema fastlægges, og arbejdet med temaet igangsættes ultimo Udvikling af koncept for træningspakker i løbet af Formidling af koncept primo Udmøntning af midler til kommunerne via bloktilskuddet i hhv og Kommunerne afrapporterer til Sundheds- og Ældreministeriet gennem KL s årlige dataindsamling 1-2 år efter offentliggørelsen af træningspakkerne. Nedsættelse af arbejdsgruppe foråret Serviceeftersynet gennemføres i Opfølgende implementeringsinitiativer iværksættes i folketingsåret 2017/2018. Lovforslaget i offentlig høring primo Lovforslaget fremsættes i marts Satspuljeforhandlinger i efteråret 2017 ad finansiering. I alt 2,5 mio. kr. 2017: 0,5 mio. 2018: 1,5 mio. 2019: 0,5 mio. I alt 32 mio. kr. 2017: 1 mio. 2018: 10 mio. 2019: 21 mio. I alt 0,5 mio. kr. 2017: 0,5 mio. Er aftalt finansieret af satspuljen for

6 Side 4 inhabile somatiske patienter. 3. Støtte og rådgivning til pårørende til mennesker med demens Initiativ 11. Udvikling og udbredelse af en national værktøjskasse med patientog pårørendekurser Nationalt Videnscenter for Demens udvikler en national værktøjskasse med informationsmateriale og konkrete velafprøvede redskaber til brug for patientog pårørendekurser. Værktøjskassen skal være lettilgængelig, IT-understøttet og stilles gratis til rådighed for kommuner/frivillige organisationer. Initiativ 12. Flere og meningsfulde dagog aflastningstilbud samt støtte til yngre med demens Ansøgningspuljen til aflastning af pårørende med henblik på at sikre flere meningsfulde og fleksible dag- og aflastningstilbud. Initiativ 13. Rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens Sundhedsstyrelsen udvikler koncept for rådgivnings- og aktivitetscentrene med henblik på opslag af ansøgningspulje til opstart af ca nye rådgivnings- og aktivitetscentre på landsplan. Side 4 Ansvarlig Frist/milepæle Økonomi NVD Afklaring medio 2017 af målgruppernes behov i forhold til eksisterende materialer og koncepter. Udvikling af værktøjskassekonceptet frem mod 1. kvartal Konceptet afprøves medio Konceptet implementeres og formidles ultimo Puljeopslag og udmøntning samlet i 2018 med årlige tilsagnsbreve. Konceptudvikling og forberedelse af puljeopslag maj Puljeopslag juni 2017 med frist september. Udmøntning af puljen november Forberedelse og gennemførelse af udbud på evaluering af projektet i 2. halvår af I alt 2,5 mio. kr. 2017: 1,5 mio. 2018: 1 mio. I alt 39 mio. kr. 2018: 17 mio. 2019: 22 mio. I alt 37,5 mio. kr. 2017: 15 mio. 2018: 14,4 mio. 2019: 8,1 mio.

7 Side 5 4. Demensvenlige samfund og boliger Initiativ 14. Lokale og landsdækkende aktiviteter skal understøtte et demensvenligt samfund Side 5 Ansvarlig Frist/milepæle Økonomi I alt 25 mio. kr. Puljeopslag april 2017 med frist juni. Udmøntning af puljen september : 25 mio. Sundhedsstyrelsen udmønter en ansøgningspulje, hvor kommuner, regioner, private aktører og virksomheder samt organisationer kan søge om midler til lokale eller landsdækkende aktiviteter, som bidrager til udviklingen af et demensvenligt samfund. Initiativ demensvenlige kommuner Kommunerne opfordres til at arbejde for et demensvenligt samfund i et brev fra ministeren til alle 98 borgmestre samt formænd for de kommunale sundhedsog ældreudvalg. Initiativ 16. Flere demensegnede plejeboliger med demensegnede omgivelser Transport-, Bygge- og Boligministeriet (TBBM) udmønter en pulje, hvor kommunerne kan ansøge om midler til konkrete projekter, som gør eksisterende plejeboliger og -centre mere demensegnede. Puljemidlerne kommer oven i puljemidler fra satspuljeaftalen 2015 til flere demensegnede boliger. SUM TBBM Ældreministeren skriver i foråret 2017 til kommunerne med opfordring til at blive demensvenlig kommune. Puljemidler fra satspuljeaftalen 2015 til flere demensegnede boliger opslås og udmøntes i 2. halvår af Puljemidler fra den nationale demenshandlingsplan 2025 opslås og udmøntes i 1. halvår af 2018 Udgiftsneutralt I alt 13 mio. kr : 13 mio. 1 Dertil kommer 16 mio. kr. til flere demensegnede boliger fra satspuljeaftalen 2015.

8 Side 6 Side 6 Initiativ 17. National mærkningsordning for demensegnede plejeboliger. Transport-, Bygge- og Boligministeriet udvikler en ny national mærkningsordning for demensegnede plejeboliger, der viser, på hvilke punkter en plejebolig/et plejecenter er demensegnet. Mærkningen vil kunne benyttes til at kategorisere såvel eksisterende som nybyggede plejeboliger og -centre. Initiativ 18. Forsøg med demensvenlige sygehuse. Nationalt Videnscenter for Demens er ansvarlig for bl.a. udvikling af koncept for demensvenlige tiltag på sygehus og for projektstyring. Afprøvningen evalueres og erfaringer opsamles og udbredes. 5. Øget videns- og kompetenceniveau Initiativ 19. Ny national forskningsstrategi på demensområdet og ny forskning. Der udarbejdes en national forskningsstrategi, som har til formål at sætte fokus på og retning for forskningen på demensområdet. Derudover afsættes der midler til fem Erhvers-PhD er, der skal forske i demensområdet. TBBM NVD Rammerne for mærkningsordningen fastlægges i løbet af Udvælgelse af sygehuse i 3. kvartal Udvikling og afprøvning af anbefalinger på udvalgte områder fra ultimo 2017 til primo Evaluering af forsøget medio Udarbejdelse og formidling af anbefalinger ultimo I alt 2,5 mio. kr. 2017: 2,5 mio. I alt 6 mio. kr. 2017: 2 mio. 2018: 2 mio. 2019: 2 mio. Ansvarlig Frist/milepæle Økonomi /SUM/Innovationsfonden Kortlægning af nationale og internationale tendenser og forskningsaktivitet på demensområdet igangsættes ultimo Forskningsstrategi færdiggøres i Opslag for Erhvervs-PhD-stillinger kommer på Innovationsfondens hjemmeside ultimo Frist for første to PhD-ansøgninger første kvartal Første PhD-opstart medio 2018 med planlagt færdiggørelse medio Anden PhD-opstart medio 2019 med planlagt færdiggørelse medio I alt 6,7 mio. kr. Forskningsstrategi: 2017: 0,6 mio. 2018: 0,6 mio. Erhvervs-PhD er: 2018: 2,2 mio. 2019: 3,3 mio.

9 Side 7 Initiativ 20. Permanentgørelse af Nationalt Videnscenter for Demens. Nationalt Videnscenter for Demens bevilling gøres permanent. Initiativet er en del af aftalen om satspuljen for på sundheds- og ældreområdet og er således finansieret. Initiativ 21. Bedre data på demensområdet. For at styrke data på demensområdet opfordres regionerne til at videreudvikle Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens i samarbejde med kommunerne/kl og almen praksis. Initiativ 22. Praksisnært kompetenceløft i kommuner og regioner. På baggrund af et afklarende forarbejde udmelder Sundhedsstyrelsen en ansøgningspulje til kompetenceudvikling i kommuner og regioner, herunder mulighed for Demensrejsehold i 7 nye kommuner. Initiativ 23. Årets demenspris. Årets demenspris uddeles en gang årligt til en medarbejder, der har gjort en særlig indsats på demensområdet. SUM SUM/KCKS-Øst SUM Er gennemført ved satspuljeaftalen for Afklarings- og udviklingsfase i Udmøntning af midlerne over bloktilskuddet i Forarbejde og interessentinddragelse januarmarts Puljeopslag ultimo april 2017 med frist ultimo juni Udmøntning af puljen primo september Udbud på monitorering 3. kvartal Nedsættelse af faglig jury i første halvår Prisen uddeles første gang i 2. halvår Side 7 Er finansieret med satspuljeaftalen for , hvor støtten til NVD er blevet permanentgjort. I alt 1 mio. kr. 2019: 1 mio. kr. I alt 145,36 mio. kr. 2017: 92,82 mio. 2018: 22, : 29,62 I alt 0,3 mio. kr. 2017: 0,1 mio. 2018: 0,1 mio. 2019: 0,1 mio.

10 Side 8 De nationale mål for demensindsatsen Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner. 2. Flere mennesker med demens skal udredes, og 80 pct. skal have en specifik diagnose. 3. En forbedret pleje- og behandlingsindsats skal nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens med 50 pct. frem mod år Ansvarlig Proces samt opgørelse/opfølgning Side 8 SUM/KL Rundspørge til kommunerne med henblik på at følge udviklingen i antallet af demensvenlige kommuner indgår i KL s årlige dataindsamling. Sundheds- og Ældreministeriet offentliggør årlig status i april måned på ministeriets hjemmeside. Første gang i foråret SUM/SDST Sundhedsdatastyrelsen opgør løbende udviklingen i andelen af specifikke demensdiagnoser. Andelen med specifikke demensdiagnoser opgøres som andelen af alle nyregistrerede borgere over 65 år med demens i Landspatientregisteret, der registreres med en specifik demensdiagnose. Sundheds- og Ældreministeriet offentliggør årlig status på ministeriets hjemmeside. Første gang i foråret SUM/SDST Sundhedsdatastyrelsen igangsætter i første halvdel af 2017 en monitorering af forbruget af antipsykotika til borgere med demens. Forbruget af antipsykotisk medicin vil blive opgjort, som andel af borgere med demens der pr. 1. januar i et givent år har indløst minimum én recept på antipsykotisk medicin. Resultaterne af monitoreringen bliver tilgængelig på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside Sundheds- og Ældreministeriet offentliggør årlig status på ministeriets hjemmeside. Første gang i foråret 2018.

Den nationale demenshandlingsplan Trine Toftgaard Lund Kontorchef Sundheds- og Ældreministeriet

Den nationale demenshandlingsplan Trine Toftgaard Lund Kontorchef Sundheds- og Ældreministeriet Den nationale demenshandlingsplan 2025 Trine Toftgaard Lund Kontorchef Sundheds- og Ældreministeriet Udvikling i artikler om demens fra 2013-2017 Hvad skal vi omkring? Arbejdet med den nationale demenshandlingsplan

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Aktstykke nr. 57 Folketinget Afgjort den 23. februar Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 10. februar 2017.

Aktstykke nr. 57 Folketinget Afgjort den 23. februar Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 10. februar 2017. Aktstykke nr. 57 Folketinget 2016-17 Afgjort den 23. februar 2017 57 Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 10. februar 2017. a. Sundheds- og Ældreministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Projektbeskrivelse. Fanø Kommune som demensvenlig kommune

Projektbeskrivelse. Fanø Kommune som demensvenlig kommune Titel på projekt Fanø Kommune som demensvenlig kommune Sagsnr. 2017-3233 Dokument nr. 2018-6601 Udarbejdet af: DL/LA Udarbejdet/revideret d. 17.11.2017 Version nr. 1 Projektleder: Dorthe Lodberg Projektejer:

Læs mere

Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient

Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient 17. november 2016 Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient 1. Indledning Regeringen (Venstre) har sammen med Dansk Folkeparti, Liberal

Læs mere

ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS

ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS KORT VERSION AF DEN NATIONALE DEMENSHANDLINGSPLAN 2025 HØRINGSVERSION EFTERÅR 2016 INDHOLD Forord: Glem ikke mennesket bag demensen 3 Hvad handler denne publikation om?

Læs mere

Udmøntning af midler på ældreområdet

Udmøntning af midler på ældreområdet Sundheds- og Ældreministeriet Udmøntning af midler på ældreområdet Chefkonsulent Søren Svane Kristensen Ældreområdet og det Nære, Sammenhængende Sundhedsvæsen Disposition Fakta om ældreområdet Hvor kommer

Læs mere

1 INDLEDNING 3 VI ER FÆLLES OM DEMENS KORT FORTALT 3 RELATION TIL ANDRE POLITIKKER OG HANDLINGSPLANER 4 2 VI ER FÆLLES OM DEMENS 6

1 INDLEDNING 3 VI ER FÆLLES OM DEMENS KORT FORTALT 3 RELATION TIL ANDRE POLITIKKER OG HANDLINGSPLANER 4 2 VI ER FÆLLES OM DEMENS 6 1 INDLEDNING 3 VI ER FÆLLES OM DEMENS KORT FORTALT 3 RELATION TIL ANDRE POLITIKKER OG HANDLINGSPLANER 4 2 VI ER FÆLLES OM DEMENS 6 INKLUDERENDE SAMFUND 6 SPOTTE OG OPSPORE DEMENS 7 SAMMENHÆNGENDE FORLØB

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2025 Baggrund Demenssygdom er en hastigt voksende folkesygdom. Nationalt Videnscenter for Demens har estimeret, at der vil ske en fordobling af antallet af demente frem mod 2040 1.

Læs mere

Status dokument, primo 2018

Status dokument, primo 2018 Status dokument, primo 2018 1. Tidlig opsporing og kvalitet i udredning og behandling Forslag til tværkommunal indsats og status 1. Værktøj til tidlig opsporing Nationalt Videnscenter for Demens og udvalgte

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

Strategi- og handleplan for demens i Sorø Kommune

Strategi- og handleplan for demens i Sorø Kommune Strategi- og handleplan for demens i Sorø Kommune 2018-2025 Sorø Kommune Marts 2018 Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget på møde den 9. april 2018 1 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Lokal proces i

Læs mere

UDKAST Strategi- og handleplan for demens i Sorø Kommune

UDKAST Strategi- og handleplan for demens i Sorø Kommune UDKAST Strategi- og handleplan for demens i Sorø Kommune 2018-2025 Sorø Kommune Januar 2018 1 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Lokal proces i Sorø Kommune... 6 Aktuelle tilbud og indsatser i Sorø... 6

Læs mere

Analyse af demensområdet

Analyse af demensområdet Analyse af demensområdet 1 Indhold Indledning... 2 1 Initiativer i Den nationale demenshandlingsplan... 2 Fokusområde 1 Tidlig opsporing og bedre kvalitet i udredning og behandling... 2 Fokusområde 2 Bedre

Læs mere

Brug af lægemidler ved demens. - informationsmateriale udarbejdet. til social- og sundhedsfagligt personale på plejecentre

Brug af lægemidler ved demens. - informationsmateriale udarbejdet. til social- og sundhedsfagligt personale på plejecentre Brug af lægemidler ved demens - informationsmateriale udarbejdet til social- og sundhedsfagligt personale på plejecentre Søren Troels Christensen Farmaceut, ph.d. Enhed for Evidens, Uddannelse og Beredskab

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2020 Skønnet antal borgere med demens i Faxe Kommune Fordeling af demensdiagnoser Procentvis forekomst af demens hos +60 årige Den Nationale Handlingsplan for demens Ny national handlingsplan

Læs mere

ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS

ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS NATIONAL DEMENS- HANDLINGSPLAN 2025 JANUAR 2017 INDHOLD Mennesket bag demenssygdommen 3 1 Tidlig opsporing og bedre kvalitet i udredning og behandling 13 2 Bedre kvalitet

Læs mere

Status på demenspuljer søgt i 2017

Status på demenspuljer søgt i 2017 Status på demenspuljer søgt i 2017 1. Praksisnært kompetenceløft i kommuner og regioner 2. Besøg af demensrejseholdet i 2018-2019 3. Aktiviteter der skal understøtte et demensvenligt samfund 4. Flere og

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Til sundhedsministeriet Den 13. oktober 2016 The Danish Nurses Organization Sankt Annæ Plads 30 DK-1250 København K Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Tak for muligheden for at indgive

Læs mere

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Dato 24-02-2017 Sagsnr. 4-1613-205/1 bpse bpse@sst.dk Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Hermed inviteres regioner til at søge om midler

Læs mere

Regeringens initiativer på demensområdet handlingsplan frem mod 2025

Regeringens initiativer på demensområdet handlingsplan frem mod 2025 Regeringens initiativer på demensområdet handlingsplan frem mod 2025 Tre overordnede nationale mål: 98 demensvenlige kommuner Flere skal udredes og 80% skal have en specifik diagnose Forbedret pleje- og

Læs mere

Høringssvar vedr. oplæg til den nationale demenshandlingsplan 2025

Høringssvar vedr. oplæg til den nationale demenshandlingsplan 2025 Sundheds- og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 14. oktober 2016 pt/mk Høringssvar vedr. oplæg til den nationale demenshandlingsplan 2025 Ældre Sagen takker for invitationen til at indgive

Læs mere

Plejehjemsoversigten med og især uden demens

Plejehjemsoversigten med og især uden demens Maj 2019 Plejehjemsoversigten med og især uden demens Notat om oplysninger på plejehjemsoversigten.dk om demens på 921 plejehjem i Danmark Plejehjemsoversigten er oprettet ved lov og skal ifølge Ældreministeren:

Læs mere

Tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder i Danmark. Søren Bredkjær, vicedirektør, Psykiatrien, Region Sjælland

Tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder i Danmark. Søren Bredkjær, vicedirektør, Psykiatrien, Region Sjælland Tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder i Danmark Søren Bredkjær, vicedirektør, Psykiatrien, Region Sjælland Den nationale demenshandlingsplan 2025 Initiativ 3 Færre, tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder

Læs mere

Servicetjek på hjerneskadeområdet

Servicetjek på hjerneskadeområdet Servicetjek på hjerneskadeområdet Præsentation af proces og anbefalinger til drøftelse på seminar- Dansk Selskab for Neuro Rehabilitering V. Line Riddersholm, Ergoterapeut, Senior konsulent. Afrapportering.

Læs mere

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Dato 12-06-2018 Sagsnr. 4-1611-128/5 Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Hermed inviteres kommuner, regioner

Læs mere

ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS

ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS ET TRYGT OG VÆRDIGT LIV MED DEMENS OPLÆG TIL DEN NATIONALE DEMENSHANDLINGSPLAN 2025 HØRINGSVERSION EFTERÅR 2016 INDHOLD Forord: Glem ikke mennesket bag demensen 3 Et trygt og værdigt liv med demens 9 1

Læs mere

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Satspuljeopslag: Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Ansøgningsfrist den 5. april 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet

Læs mere

Dato Sagsnr /1 og /1

Dato Sagsnr /1 og /1 Dato 23-11-2017 Sagsnr. 4-1214-391/1 og 4-1214-392/1 Puljeopslag: Udmøntning af midler til understøttelse af udarbejdelse af genoptræningsplaner og metoder til patientinddragelse for patienter med erhvervet

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Tirsdag den 4. april 2017 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M2, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Birthe Mette Pedersen, Programchef,

Læs mere

Det overordnede mål med puljen er at styrke indsatsen for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade.

Det overordnede mål med puljen er at styrke indsatsen for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade. Dato 01-02-2018 Sagsnr. 4-1613-260/1 Udmøntning af satspuljen Styrket indsats for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade delpulje om afprøvning af redskaber og andre indsatser til målrettet tidlig

Læs mere

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Satspuljeopslag: Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Ansøgningsfrist den 22. november 2018 kl. 12.00 Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner til

Læs mere

Demenshandlingsplanen 2025 hvor langt er vi nået og et blik fremad

Demenshandlingsplanen 2025 hvor langt er vi nået og et blik fremad Demenshandlingsplanen 2025 hvor langt er vi nået og et blik fremad 11. September 2019 Mads Biering la Cour, Enhedschef ældre og demens Sundhedstyrelsen Punkter Status på demenshandlingsplanen 2025 Status

Læs mere

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Projektbeskrivelse. Projektets titel Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Baggrund/ problembeskrivelse Kommissionen om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem fremlagde i sin

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER PÅ ÆLDREOMRÅDET

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET! FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER! HVOR KOMMER

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens.

Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens. Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens. Regeringen og satspuljepartierne har som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet for 2017-2020 afsat

Læs mere

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Program 1 Introduktion til Marselisborg og dagens program 2 Udvikling af en demensstrategi hvorfor og

Læs mere

Praksisnært kompetenceløft i kommuner og regioner

Praksisnært kompetenceløft i kommuner og regioner Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 595 Offentligt Praksisnært kompetenceløft i kommuner og regioner Teknisk gennemgang af udmøntning 2017 Christiansborg, 20. februar

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens s erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens Line Sønderby Christensen, chefkonsulent, Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen, Demensdage 23/5-2019 1 Grethes case det optimale forløb

Læs mere

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser Marts 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser

Læs mere

Notat vedrørende den nationale demenshandlingsplan

Notat vedrørende den nationale demenshandlingsplan Notat vedrørende den nationale demenshandlingsplan De 8 kommuner i Nordklyngen (Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød og Hørsholm) har i fællesskab afdækket de udfordringer

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre

Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre Dato 31-03-2016 Sagsnr. 1-1010-251/1 abmo abmo@sst.dk Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre Hermed inviteres regioner og kommuner til i samarbejde at søge om midler til forsøg

Læs mere

Udgifterne i 2017 finansieres af de på finansloven opførte midler på Reserver og budgetregulering.

Udgifterne i 2017 finansieres af de på finansloven opførte midler på Reserver og budgetregulering. Aktstykke nr. 120 Folketinget 2016-17 120 Børne- og Socialministeriet. København, den 14. juni 2017. a. Børne- og Socialministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at der som følge af Aftale

Læs mere

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg NOTAT Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget Den 21. maj 2015 godkendte

Læs mere

Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling. Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien

Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling. Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet 2010-2013 har fået til opgave at forestå satspuljeprojektet

Læs mere

Resultatkontrakt 2017 MELLEM SUNDHEDSSTYRELSEN OG SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET

Resultatkontrakt 2017 MELLEM SUNDHEDSSTYRELSEN OG SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET Resultatkontrakt 2017 MELLEM SUNDHEDSSTYRELSEN OG SUNDHEDS- OG ÆLDREMINISTERIET 2017 Resultatkontrakt 2017 Sundhedsstyrelsen, Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Vejledning til ansøgningspulje om tilskud til indretning af demensegnede plejeboliger Ansøgningsfrist den 15. marts 2018.

Vejledning til ansøgningspulje om tilskud til indretning af demensegnede plejeboliger Ansøgningsfrist den 15. marts 2018. Vejledning til ansøgningspulje om tilskud til indretning af demensegnede plejeboliger 28.81.13.10 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Ansøgningsfrist

Læs mere

STRATEGISK MÅLAFTALE FOR 2017/2018. CENTER FOR Sundhed og Omsorg Plejehjemmet Falkenberg

STRATEGISK MÅLAFTALE FOR 2017/2018. CENTER FOR Sundhed og Omsorg Plejehjemmet Falkenberg STRATEGISK MÅLAFTALE FOR 2017/2018 CENTER FOR Sundhed og Omsorg Plejehjemmet Falkenberg Indhold Vejledning... 2 1 Kvalitet i kerneopgaven - Demens... 3 2 Kvalitet i kerneopgaven Falkenberg i det nære sundhedsvæsen...

Læs mere

Sammenlægning af demensudredningsenheder hvilke fordele (og ulemper) giver den nye struktur i det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde?

Sammenlægning af demensudredningsenheder hvilke fordele (og ulemper) giver den nye struktur i det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde? DemensDagene 2019 Fredag den 24. maj Sammenlægning af demensudredningsenheder hvilke fordele (og ulemper) giver den nye struktur i det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde? Oplæg ved Anders Meinert

Læs mere

Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet

Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet Satspuljeopslag: Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet Ansøgningsfrist den 23. april 2019 kl. 12.00 22. februar 2019 Som led i satspuljeaftalen på

Læs mere

Demensvenlige kommuner hvordan går det?

Demensvenlige kommuner hvordan går det? 26. januar 19 Demensvenlige kommuner hvordan går det? Statusnotat om kommunernes demenspolitikker og strategier Den 26. januar 17 præsenterede sundhedsminister Ellen Trane Nørby og ældreminister Thyra

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Satspuljeopslag: Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Ansøgningsfrist den 1. november 2019 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet

Læs mere

Livet med demens - styrket kvalitet i indsatsen FAGLIGT OPLÆG TIL DEN NATIONALE DEMENSHANDLINGSPLAN 2025

Livet med demens - styrket kvalitet i indsatsen FAGLIGT OPLÆG TIL DEN NATIONALE DEMENSHANDLINGSPLAN 2025 Livet med demens - styrket kvalitet i indsatsen FAGLIGT OPLÆG TIL DEN NATIONALE DEMENSHANDLINGSPLAN 2025 2016 Livet med demens styrket kvalitet i indsatsen Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 214-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Status på ældremilliarden Enhed: Ældreenheden Sagsbeh.: DEPSSK Sagsnr.: SJ-STD-DEPSSK Dok. nr.:

Læs mere

Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade

Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade Dato 08-12-2017 Sagsnr. 4-1214-393/1 Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade Hermed inviteres patientforeninger på hjerneskadeområdet

Læs mere

Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018.

Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. (31/10 2017 uj/ak) I forbindelse med vedtagelsen af en ny sundhedsplan for i efteråret 2017, er der udarbejdet et notat med forslag til indsatsområder

Læs mere

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 bem Kommissorier for Sundhedsstyrelsens følgegruppe og arbejdsgrupper vedrørende øget faglighed i genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen jf. opfølgningen

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 7. marts 2018 Kl. 14:00 Jysk Park, Radisson Blu, Ansvej 108, 8600 Silkeborg Medlemmer Jan Fischer (A) Michael Aakjær (A) Helle

Læs mere

Genopslag af ansøgningspulje målrettet renovering, etablering eller genetablering af lokale køkkener på plejecentre

Genopslag af ansøgningspulje målrettet renovering, etablering eller genetablering af lokale køkkener på plejecentre Genopslag af ansøgningspulje målrettet renovering, etablering eller genetablering af lokale køkkener på plejecentre Ansøgningsfrist onsdag d. 17. maj 2017 kl. 12.00 Indhold 1. Indledning... 2 2. Puljens

Læs mere

Aftale om satspuljen på ældreområdet for

Aftale om satspuljen på ældreområdet for Regeringen 13. november 2017 Socialdemokraterne Dansk Folkeparti Alternativet Radikale Venstre Socialistisk Folkeparti Aftale om satspuljen på ældreområdet for 2018-2021 Partierne bag satspuljeaftalen

Læs mere

Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose

Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose Dato 15-11-2018 krgr Sagsnr. 7-2810-21/1 Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner til at deltage i en forsøgsordning med befordring af

Læs mere

Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden

Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden J.nr. /4-1613-20/1 P R O J E K T B E S K R I V E L S E Projekt Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden Projektejer Søren Brostrøm Projektleder Bjørn Ursin Knudsen Startdato Januar 2012 Slutdato

Læs mere

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser I nedenstående er udmøntningsplanen for den ældre medicinske patient præsenteret skematisk. Ønskesuddybet viden om udmøntningsplanen henvises til Fælles udmøntningsplan for den ældre medicinske patient

Læs mere

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015 Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj Mål i sundhedsplanen Status på målopfyldelse: Afrapportering 1. 70% af de akutte patienter udskrives direkte fra FAM 2. Alle akutte patienter til indlæggelse

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer NOTAT Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer Dette notat beskriver en model for den fremtidige organisatoriske forankring af forløbsprogrammerne i regionen. Der er i dag ikke en ensartet organisering

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 21. februar 2017 Kl. 12:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 21. februar 2017 Kl. 12:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 21. februar 2017 Kl. 12:30 Sundhed og Træning Århusvej 35, Tirstrup, 8400 Ebeltoft Medlemmer Bende Ingstrup Andersen Leif Hove Karen Møller Hans Græsborg Pedersen

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune Ældre og Sundhed 3450 Allerød

NOTAT. Allerød Kommune Ældre og Sundhed 3450 Allerød NOTAT Allerød Kommune Ældre og Sundhed 3450 Allerød http://www.alleroed.dk Dato: 19. februar 2019 Notat vedrørende Den Nationale Demenshandlingsplan De 8 kommuner i Nordklyngen (Allerød, Fredensborg, Frederikssund,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen mod stofmisbrug September 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om styring af behandlingsindsatsen mod

Læs mere

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune 1 HVIDOVRE - en demensvenlig kommune Hvidovre Kommunes Demenshandlingsplan 2025 2 Hvidovre en demensvenlig kommune Borgere med demens og deres pårørende skal leve et trygt og værdigt liv, hvor de mødes

Læs mere

Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes

Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes Dato 07-03-2018 Sagsnr. 4-1611-128/9 Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes Hermed inviteres patientforeninger og andre organisationer

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 13-02-2017 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen

Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen Gunhild Waldemar Nationalt Videnscenter for Demens National handlingsplan for demens Overordnede mål 2025 1. Danmark skal være et demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE 2019-2023 SAMMEN OM DEMENS 2 Forord Den strategi, som du sidder med i hænderne her, er resultatet af et grundigt arbejde. Strategien tager sit udgangspunkt i Holbæk Kommunes

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

DEMENS POLITIK

DEMENS POLITIK DEMENS POLITIK 2017-2020 1 DEMENSPOLITIKKEN Politikken omhandler 5 fokusområder med tilhørende mål og indsatser: Bedre sygdomsforløb for mennesker med demens Bedre støtte til pårørende Flere demensindrettede

Læs mere

2.4 Initiativbeskrivelse

2.4 Initiativbeskrivelse KL Danske Regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Social- og Integrationsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Finansministeriet 2.4 Initiativbeskrivelse Fuldt digitaliseret kommunikation

Læs mere

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder:

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder: BUDGETNOTAT - UDKAST Demenspakke Baggrund Sundheds- og Omsorgsudvalget har i januar 2015 besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan for demensindsatsen under den nye ældrepolitik. Dette budgetnotat

Læs mere

Seniorrådsmøde Morsø Kommune

Seniorrådsmøde Morsø Kommune REFERAT Seniorrådsmøde Morsø Kommune Mødedato og tid Tirsdag, den 28. november 2017 09.00-11.00 11.00-12.00- Årlig smagsprøvning Morsø Kommune Mødested Skovparkens køkken Østergade 37, 7900 Nykøbing Mors

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 14-12-2016 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere