ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE"

Transkript

1 28. marts 2017 Ret & Administration 16/13465 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE BAGGRUND 1. Ret og Administration har i forbindelse med ikrafttræden af engrosmodellen udarbejdet notat 1 af den 31. marts 2016 om Nye arbejdsopgaver for sekretariatet for Energitilsynet i forbindelse med indførelsen af engrosmodellen, som oplister de arbejdsopgaver, sekretariatet for Energitilsynet har fået i forbindelse med engrosmodellens indførelse. Ifølge notatet skal der udarbejdes et nyt og uddybende notat for de enkelte arbejdsopgaver. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 2. Dette notat vedrører tilrettelæggelsen af SETs tilsyn med elhandelsvirksomhedernes indberetning af oplysninger på elpris.dk og egne hjemmesider. 3. Engrosmodellen blev vedtaget ved lov nr. 575 af 18. juni 2012 med ikrafttræden den 1. oktober Engrosmodellen er efterfølgende blevet justeret og udskudt flere gange, først ved ændringslov nr. 633 af den 16. juni 2014 og senest ved ændringslov nr. 577 af den 4. maj Engrosmodellen trådte endeligt i kraft den 1. april Som led i gennemførelsen af engrosmodellen har Energitilsynet fået ansvaret for at etablere og drive en prisportal (elpris.dk) for elpriser, rabatter og vilkår på det danske elmarked for forbrugere med et forbrug op til kwh om året. 5. Elhandelsvirksomhederne har i henhold til elforsyningslovens 72 a, stk. 5 en forpligtelse til at indberette priser, rabatter og vilkår til elpris.dk, og skal desuden have oplysningerne tilgængelige på virksomhedens egen hjemmeside. 6. Energitilsynet kan fastsætte regler om elhandelsvirksomhedernes indberetninger til elpris.dk. Denne bemyndigelse er udmøntet i bekendtgørelse nr af den 25. oktober 2016 om elhandelsvirksomhedernes indberetning af standardpriser, tariffer, rabatter og vilkår på prisportalen elpris.dk 2. 1 Notatet er forelagt og godkendt af direktør Finn Dehlbæk den 12. april Bekendtgørelsens træder i kraft den 1. januar 2017.

2 Side 2/7 7. Det er Energitilsynet, der fører tilsyn med, at elhandelsvirksomhederne indberetter relevante og korrekte oplysninger til elpris.dk, og at oplysningerne kan findes på virksomhedens egen hjemmeside. SETS TILSYNSOPGAVER 8. Det fremgår af elforsyningslovens 72 a, stk. 8, at Energitilsynet fører tilsyn med elhandelsvirksomhedernes overholdelse af stk. 5 om oplysninger på virksomhedens hjemmeside og indberetning til elpris.dk. 9. Et tilsyn med overholdelsen af stk.5 omfatter tilsyn med, at der til enhver tid findes relevante og korrekte oplysninger, herunder priser og vilkår, om alle virksomhedens produkter på elpris.dk og virksomhedens egen hjemmeside. 10. I notat af den 11. april 2016 Nye arbejdsopgaver for sekretariatet for Energitilsynet i forbindelse med indførelsen af engrosmodellen 3 er det foreslået, at opgaven løses ved, at der årligt udvælges et antal elhandelsvirksomheder til stikprøveundersøgelse. 11. Sekretariatet kunne reagere i forbindelse med stikprøveundersøgelsen ved at indlede en dialog med den pågældende elhandelsvirksomhed(er), hvis der viser sig en generel tendens i stikprøveundersøgelsen. Sekretariatet vil ligeledes kunne reagere, hvis sekretariatet modtager generelle henvendelser om problematikker fra virksomheder/forbrugere og/eller fra Ankenævnet på Energiområdet. 12. I det følgende redegøres for formålet med elpris.dk, indberetningspligten samt hvorledes Sekretariatet for Energitilsynet skal varetage tilsynsopgaven. ELPRIS.DK 13. Formålet med engrosmodellen er at fremme konkurrencen på elmarkedet, der traditionelt set har været kendetegnet ved en lav grad af mobilitet blandt elforbrugerne. Engrosmodellen ændrede derfor på ansvarsfordelingen på elmarkedet, således at elhandelsvirksomhederne nu har ansvaret for al kundekontakt. Dette indebærer, at forbrugerne nu kun modtager én samlet regning, i modsætning til tidligere, hvor de modtog to regninger. 14. I forbindelse med engrosmodellens ikrafttrædelse, blev der derfor indført en leveringspligt for elhandelsvirksomhederne, jf. elforsyningslovens 6 b, stk. 1. Leveringspligten afløser den hidtil gældende forsyningspligt. Denne indebar, at elforbrugere, som ikke havde valgt en elhandelsvirksomhed, automatisk modtog elektricitet fra en forsyningspligtig virksomhed til priser, der var reguleret af Energitilsynet. 3 Notatet er forelagt og godkendt af direktør Finn Dehlbæk den 12. april 2016

3 Side 3/7 15. Forbrugerne skal således nu aktivt vælge en elhandelsvirksomhed. Etableringen af elpris.dk skal i den sammenhæng bidrage til, at elforbrugerne på en nem og overskuelig måde kan danne sig et overblik over udbuddet af de forskellige elprodukter og tilhørende priser. 16. Det fremgår af elforsyningslovens 82 b, stk. 1, at Energitilsynet har ansvaret for etablering og drift af en prisportal for elpriser, rabatter og vilkår på det danske elmarked for forbrugere med et forbrug op til kwh om året. Prisportalen skal være gratis og offentligt tilgængelig på internettet og sikre gennemsigtighed, hvad angår elpriser, rabatter og vilkår. 17. Elpris.dk henvender sig således til både private forbrugere og erhvervsvirksomheder med et elforbrug op til kilowatt-timer (kwh) om året Det fremgår af bemærkningerne til bestemmelsen, at det er afgørende for at fremme konkurrencen på elmarkedet, at portalen gør forbrugerne i stand til på et oplyst grundlag at vælge et af elprodukterne på markedet. Forbrugerne skal på en overskuelig måde kunne sammenligne produkter på relevante parametre og nemt vælge det produkt, der passer til deres præferencer 5. INDBERETNING TIL ELPRIS.DK OG OPLYSNINGER PÅ VIRKSOMHE- DENS EGEN HJEMMESIDE 19. Det fremgår som tidligere nævnt af elforsyningslovens 72 a, stk. 5, at elhandelsvirksomheden skal sikre, at der til enhver tid findes relevante og korrekte oplysninger om alle virksomhedens produkter, herunder priser og vilkår, på virksomhedens hjemmeside. Elhandelsvirksomheden skal tillige indberette disse oplysninger til den i 82 b nævnte prisportal, det vil sige elpris.dk, så længe prisportalen drives under Energitilsynets ansvar Under begrebet relevante oplysninger hører blandt andet oplysning om, hvorvidt der er tale om en fast pris for en periode eller en variabel pris, opsigelsesperiode, information om rabatter, særlige introduktionstilbud og andre vilkår for elforbrugerne, herunder oplysning om priser og vilkår, når f.eks. et introduktionstilbud eller en rabat ophører Det fremgår endvidere af elforsyningslovens 82 b, stk. 4, at Energitilsynet kan fastsætte nærmere regler om elhandelsvirksomhedernes indberetninger efter 72 a, stk. 5. Denne bemyndigelse er som sagt udmøntet i bekendtgørelse nr Elpris.dk har i perioden fra 1. april 2016 til december 2016 haft mere end besøgende, hvilket svarer til ca. 560 besøgende om dagen. 5 Jf. bemærkninger til 82 b, stk. 1 i lov nr. 633 om elforsyning. 6 Efter den 1. oktober 2018 kan Energi-, forsynings- og klimaministeren træffe beslutning om, at prisportalen skal lukkes eller sælges, hvis Energitilsynet vurderer, at der ikke længere er behov for prisportalen, jf. elforsyningslovens 82 b, stk Jf. bemærkninger til 72 a, stk. 5 i lov nr. 577 af den 18. juni 2016 om elforsyning.

4 Side 4/7 af den 25. oktober 2016 om elhandelsvirksomhedernes indberetning af standardpriser, tariffer, rabatter og vilkår på prisportalen elpris.dk Det bemærkes, at bekendtgørelsen kun vedrører indberetning til elpris.dk. Det fremgår af bekendtgørelsens 2, stk. 3, at for elprodukter skal elhandelsvirksomheden oplyse følgende: Elproduktets navn, pris, type fast eller variabel, privat, erhverv, klimakategori, dato for senest ændret, leveringsperiode, kontrakts- og betalingsbetingelser vedrørende blandt andet abonnement, betalingsform, og opsigelsesperiode, bindingsperiode, kombinationsprodukt, obligatoriske gebyrer, og øvrige gebyrer. 23. Det fremgår endvidere af bekendtgørelsens 3, 2. pkt., at enhver pris- og vilkårsændring straks og senest ved ikrafttræden skal være indberettet efter 2, stk. 3, nr TILSYN MED INDBERETNINGSPLIGTEN 24. Tilsynet med indberetningspligten skal tilrettelægges ved to årlige stikprøveundersøgelser. Stikprøven tilrettelægges således, at der udvælges seks elhandelsvirksomheder, hvilket svarer til cirka 10 % af de elhandelsvirksomheder, der er repræsenteret på elpris.dk. Det er sekretariatets vurdering, at antallet af udvalgte elhandelsvirksomheder er på et niveau, der sikrer, at stikprøverne vil have en adfærdsregulerende effekt på de priser, der bliver indrettet til elpris.dk. Det skyldes, at elhandlerne vil opleve, at produkterne, der ligger øverst på elpris.dk, hyppigere vil blive udtaget til stikprøveundersøgelse. 25. Udvælgelsen af elhandelsvirksomhederne vil ved begge stikprøver blive foretaget ud fra en søgning på elpris.dk, hvor der tages udgangspunkt i de elhandelsvirksomheder, der ligger øverst på resultatlisten den givne dag. 26. Det er sekretariatets vurdering, at elpris.dk i høj grad benyttes som en markedsføringsplatform, hvor der konkurreres om at ligge øverst på resultatlisten. Det er derfor sekretariatets vurdering, at man ved at målrette tilsynet med de elhandelsvirksomheder der ligger øverst på resultatlisten, bedst sikrer, at tilsynet vil få 8 Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2017.

5 Side 5/7 en adfærdsregulerende virkning hos elhandelsvirksomhederne. Det vil i sidste ende få den betydning, at forbrugerne i højere grad kan handle i tillid til oplysningers rigtighed. 27. Stikprøverne gennemføres to gange årligt, og forventes igangsat i foråret Stikprøverne vil have varierende tema i de to årlige stikprøver, ligesom temaet kan skifte år for år. Temaet vil kunne skifte afhængigt af f.eks. forbrugerhenvendelser eller problemstillinger påpeget af branchen eller eventuelt emner drøftet i følgegruppen til elpris.dk. 28. Det relativt høje antal stikprøver hænger ligeledes sammen med hensynet til gennemsigtighed, herunder med priser og vilkår, som er et af de bærende hensyn for engrosmodellen. 29. Hensynet til gennemsigtighed hænger tæt sammen med målet om at skabe større konkurrence på elmarkedet. Det har væsentlig betydning for fremme af konkurrencen på elmarkedet, at elforbrugerne på en gennemsigtig og forståelig måde kan danne sig et overblik over produkterne på et marked, der traditionelt har været vanskeligt for elforbrugerne at navigere i. Elmarkedet har generelt været kendetegnet ved at have en lav mobilitet blandt forbrugerne. 30. Baseret på ovenstående vil stikprøverne i 2017 have særlig fokus på prisoplysningerne på elpris.dk og elhandelsvirksomhedernes egne hjemmesider. 31. I den første stikprøve i 2017 vil Sekretariatet gennemgå de udvalgte elhandelsvirksomheders prisoplysninger på elpris.dk, og sammenholde dem med prisoplysningerne på virksomhedernes egne hjemmesider. Det vedrører blandt andet de rene elpriser, tillæg til spotprodukter, abonnementspriser, obligatoriske og øvrige gebyrer. Sekretariatet vil på en tilfældig dag tage skærmprint af elhandelsvirksomhedernes hjemmesider og oplysningerne på elpris.dk. Herefter vil det blive gennemgået, om der er overensstemmelse mellem de priser og vilkår, der bliver angivet på elpris.dk og virksomhedernes egne hjemmesider. Det vil i den sammenhæng ligeledes blive undersøgt, om de påkrævede oplysninger om priser og vilkår rent faktisk fremgår af elpris.dk og virksomhedernes egne hjemmesider. 32. I den anden stikprøve i 2017 vil sekretariatet anmode om at få tilsendt fakturaer med tilhørende kontrakter (i anonymiseret form) fra hver af de udvalgte elhandelsvirksomheder. De pågældende fakturaer skal være udstedt på baggrund af et produkt, som elhandelsvirksomhederne er udtaget på baggrund af. Sekretariatet vil herefter med hjælp fra CSV-udtræk 9 fra elpris.dk undersøge, om forbrugerne rent faktisk bliver faktureret i overensstemmelse med den aftale, som de har indgået. Sekretariatet kan med udgangspunkt i CSV-udtrækket undersøge, hvad prisen har været pr. kilowatttime på elpris.dk, og på et hvilket som helst tidspunkt siden 1. april Stikprøven skulle således gerne afdække, om elhandelsvirksomhederne sælger produkterne til den pris, som offentliggøres på elpris.dk og egne hjemmesider. 9 CSV-udtræk anvendes til manuel læsning af data via excel-ark

6 Side 6/7 33. På tilsvarende måde vil sekretariatet gennemgå oplysninger om abonnementspriser, gebyrer og tillæg til spotprisen. 34. Tilsynet vil blive orienteret om resultatet af begge stikprøver, og der sker dermed offentliggørelse af resultaterne. SANKTIONER 35. Det fremgår af elforsyningslovens 72 a, stk. 8, at hvis en elhandelsvirksomhed ikke overholder stk. 5 i bestemmelsen, kan Energitilsynet meddele pålæg om omgående berigtigelse af forholdet. Misligholder elhandelsvirksomheden groft eller gentagne gange sine forpligtelser efter stk. 5, orienterer Energitilsynet energi-, forsynings- og klimaministeren. 36. Formålet med orienteringen er at gøre ministeren opmærksom på de tilfælde, hvor Energitilsynet vurderer, at der er grundlag for at fratage en virksomhed sin registrering i datahubben i henhold til elforsyningslovens 72 a, stk Hvis elhandelsvirksomheden ikke efterkommer påbuddet, vil virksomheden kunne straffes med bøde efter elforsyningslovens 87, stk. 1, nr. 7. OVERSIGTSSKEMA FOR STIKPRØVERNE I 2017 Bestemmelse Tilsyn /Beskrivelse Antal Kriterier (stikprøve ) Priser og vilkår på elpris.dk og virksomhedens egen hjemmeside, jf. ELF 72 a, stk. 5. (stikprøve ) Priser og vilkår på elpris.dk og virksomhedens egen hjemmeside, jf. ELF 72 a, stk. 5. Stikprøve. Sekretariatet 6 De 6 øverste der fremkommer ved en søgning vil gennemgå oplysninger på elpris.dk og på elpris.dk virksomhedens egen hjemmeside. Stikprøve. Sekretariatet 6 De 6 øverste der fremkommer ved en søgning vil sammenholde oplysninger på indsendte på elpris.dk fakturaer med elpris.dk & virksomhedens egen hjemmeside. RELEVANTE BESTEMMELSER Lovbekendtgørelse nr. 418 af den 25. april 2016 om elforsyning: 72 a. ( ) Stk. 5. Elhandelsvirksomheden skal sikre, at der til enhver tid findes Relevante og korrekte oplysninger om alle virksomhedens produkter, herunder priser og vilkår, på virksomhedens hjemmeside. Elhandelsvirksomheden skal tillige indberette disse oplysninger til den i 82 b nævnte prisportal, så længe prisportalen drives under Energitilsynets ansvar. Stk. 6. Klima-, energi- og bygningsministeren kan meddele påbud til en elhandelsvirksomhed, der groft eller gentagne gange misligholder forpligtelserne nævnt i stk Ved manglende opfyldel-

7 Side 7/7 se af et påbud kan klima-, energi- og bygningsministeren fratage elhandelsvirksomheden retten til at være registreret i datahubben. Fratages elhandelsvirksomheden retten til at være registreret i datahubben, overføres elhandelsvirksomhedens aftagenumre uden forsinkelse af Energinet.dk til andre elhandelsvirksomheder efter 72 e. Elhandelsvirksomheden kan registreres på ny, hvis den på et senere tidspunkt kan godtgøre, at den opfylder kravene i stk. 2-5 Stk. 8. Energitilsynet fører tilsyn med elhandelsvirksomhedernes overholdelse af stk. 5. Overholder en elhandelsvirksomhed ikke stk. 5, kan Energitilsynet meddele pålæg om omgående berigtigelse af forholdet. Misligholder elhandelsvirksomheden groft eller gentagne gange sine forpligtelser efter stk. 5, orienterer Energitilsynet klima-, energi-, og bygningsministeren herom. ( ) 82 b. Energitilsynet har ansvaret for etablering og drift af en prisportal for elpriser, rabatter og vilkår på det danske elmarked for forbrugere med et forbrug på op til kwh om året. Prisportalen skal være gratis og offentligt tilgængelig på internettet og sikre gennemsigtighed, hvad angår elpriser, rabatter og vilkår. Stk. 2. Energitilsynet kan udbyde opgaven nævnt i stk. 1 til en uvildig tredjepart, som har det fornødne markedskendskab.( Stk. 3. Efter den 1. oktober 2018 kan klima-, energi- og bygningsministeren træffe beslutning om, at prisportalen skal lukkes eller sælges, hvis Energitilsynet vurderer, at der ikke længere er behov for prisportalen. Stk. 4. Energitilsynet kan fastsætte nærmere regler om elhandelsvirksomhedernes indberetninger efter 72 a, stk. 5, og 82 a, stk. 2. Bekendtgørelse nr af den 25. oktober 2016 om elhandelsvirksomhedernes indberetning af standardpriser, tariffer, rabatter og vilkår på prisportalen elpris.dk. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2017: 2. Elhandelsvirksomhederne skal til prisportalen elpris.dk indberette oplysninger om gældende priser for salg af elektricitet, som fremgår af elhandelsvirksomhedens hjemmeside, jf. elforsyningslovens 72 a, stk. 5. Stk. 2. Priserne skal indberettes i kategorierne fast eller variabel i øre pr. kwh. Stk. 3. For elprodukter skal elhandelsvirksomheden oplyse følgende: 1) elproduktets navn, 2) pris, 3) type fast eller variabel, 4) privat, 5) erhverv, 6) klimakategori, 7) dato for senest ændret, 8) leveringsperiode, 9) kontrakts- og betalingsbetingelser vedrørende blandt andet abonnement, betalingsform, og opsigelsesperiode, 10) bindingsperiode, 11) kombinationsprodukt, 12) obligatoriske gebyrer, og 13) øvrige gebyrer. Stk. 4. Såfremt det er muligt for en kunde at opnå rabat ved at kombinere flere produkter med et elprodukt, eller kunden generelt forpligtiges til at købe et andet produkt sammen med et elprodukt, så skal dette indberettes under kombinationsprodukt. Stk. 5. For kombinationsprodukter skal indberettes den samlede abonnementspris, jf. 2, stk. 3, nr. 2. Stk. 6. Elhandelsvirksomheden skal kun indberette oplysninger vedrørende stk. 3, nr. 10, 11, 12 og 13, hvis virksomheden tilbyder kombinationsprodukt, opkræver gebyr og/eller opkræver øvrige gebyrer. Stk. 7. Elhandelsvirksomheden skal under stk. 3, nr. 8 og 9, oplyse, hvis kunden skal overføres til et andet elprodukt på prisportalen elpris.dk, når et elprodukt med midlertidig pris udløber. Stk. 8. Elhandelsvirksomheden skal på prisportalen elpris.dk markere forsyningspligts- eller tilbagefaldsprodukter.

NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER MV. PÅ ELPRIS.DK

NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER MV. PÅ ELPRIS.DK PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. MAJ 2016 NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER 4. maj 2016 Ret & Administration 16/05074 TRY, OTS RESUMÉ 1. I dette notat orienteres

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR OVER- HOLDELSE AF LEVERINGSPLIGTEN

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR OVER- HOLDELSE AF LEVERINGSPLIGTEN UDKAST 14. december 2016 Ret & Administration 16/12516 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR OVER- HOLDELSE AF LEVERINGSPLIGTEN BAGGRUND 1. Engrosmodellen blev vedtaget ved lov nr. 575 af 18. juni 2012 med

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR TILSYN MED OVERHOLDELSE AF LEVERINGSPLIG- TEN

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR TILSYN MED OVERHOLDELSE AF LEVERINGSPLIG- TEN BILAG 2 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 28. MARTS 2017 28. marts 2017 Ret & Administration 16/12516 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR TILSYN MED OVERHOLDELSE AF LEVERINGSPLIG- TEN BAGGRUND 1. Engrosmodellen blev

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Referat Energitilsynsmøde den 31. maj 2016 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 173 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til beslutning:

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Et år efter implementeringen af engrosmodellen Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Agenda Hvad er engrosmodellen? Eller rettere; hvad er leveringspligten? Hvilke fokuspunkter har myndighederne haft det seneste

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Elpris.dk Nye opgaver vedr. engrosmodellen

Elpris.dk Nye opgaver vedr. engrosmodellen Elpris.dk Nye opgaver vedr. engrosmodellen v/ Pia Rønager Elpris.dk: Oplysninger på elpris.dk og virksomhedens hjemmeside Proces og mål Data om elpris.dk Forslag til ændringer Nye opgaver vedr. engrosmodellen:

Læs mere

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v.

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v. BEK nr 1395 af 25/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-5534

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN)

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN) FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN) 23. november 2017 Engros & Transmission 17/13546 Tobias Ladegaard Hensch AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

10. AUGUST 2016 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2016

10. AUGUST 2016 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2016 10. AUGUST 2016 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2016 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2016 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk 1) 2013/1 LSF 180 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0006 Fremsat

Læs mere

Elprisstatistik 3. kvartal 2018

Elprisstatistik 3. kvartal 2018 Elprisstatistik 3. kvartal 2018 DEN 9. OKTOBER 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk www.forsyningstilsynet.dk Side 2/10 FORSYNINGSTILSYNET

Læs mere

2300 København S. Modstrøm Danmark A/S CVR Islands Brygge 43, 1. sal København S

2300 København S. Modstrøm Danmark A/S CVR Islands Brygge 43, 1. sal København S AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /BBR 2300 København S Energiselskab: Klageemne: Modstrøm Danmark A/S CVR 3388 4788 Islands Brygge 43, 1. sal. 2300 København S Regningsklage Klage over store

Læs mere

Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el

Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el 15. oktober 2014 Engros 14/04339 LVM/MDP Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el Sekretariatet for Energitilsynet har gennemført en undersøgelse af fordelingen af kunder og volumen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk. Til lovforslag nr. L 176 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk. Til lovforslag nr. L 176 Folketinget Til lovforslag nr. L 176 Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 8. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017 FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017 29. november 2016 Engros & Transmission 16/10983 Mikkel Hoffmann Bjarrum SAGSFREMSTILLING 1. Sekretariatet for Energitilsynet (SET)

Læs mere

5. APRIL 2018 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2018

5. APRIL 2018 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2018 5. APRIL 2018 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2018 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2018 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

BILAG 6. Markedsovervågning og sanktionering. 1. Markedsovervågning. 1.1 Kontinuerlige kontroller

BILAG 6. Markedsovervågning og sanktionering. 1. Markedsovervågning. 1.1 Kontinuerlige kontroller BILAG 6 Til Den Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub drift Markedsovervågning og sanktionering Dette notat indeholder en kort beskrivelse af, hvordan Energinet.dk overvåger detailmarkedet

Læs mere

Elprisstatistik 1. kvartal 2019

Elprisstatistik 1. kvartal 2019 Elprisstatistik 1. kvartal 2019 DEN 16. APRIL 2019 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk www.forsyningstilsynet.dk Side 2/10 FORSYNINGSTILSYNET ELPRISSTATISTIK

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1) BEK nr 1353 af 12/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020

Læs mere

27. APRIL 2017 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2017

27. APRIL 2017 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2017 27. APRIL 2017 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2017 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2017 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

10. JANUAR 2018 ELPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2017

10. JANUAR 2018 ELPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2017 10. JANUAR 2018 ELPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2017 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2017 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

UDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TIL- LÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2017

UDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TIL- LÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2017 UDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TIL- LÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2017 11. november 2016 Engros & Transmission 16/10983 Mikkel Hoffmann Bjarrum SAGSFREMSTILLING 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

METODEGODKENDELSE OG GENNEMGANG AF DETAILMARKEDSFORSKRIFTER (EN- ROSMODEL M.M.) UDKAST

METODEGODKENDELSE OG GENNEMGANG AF DETAILMARKEDSFORSKRIFTER (EN- ROSMODEL M.M.) UDKAST PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN 24. MARTS 2015 METODEGODKENDELSE OG GENNEMGANG AF DETAILMARKEDSFORSKRIFTER (EN- ROSMODEL M.M.) UDKAST 23. januar 2015 Detail & Distribution 14/474, 14/475, 14/476, 14/477,

Læs mere

Kick off for høring af ny elprisportal

Kick off for høring af ny elprisportal Kick off for høring af ny elprisportal Energitilsynet 6. november 2014 Partner Per Schultz Eeg Dagsorden 1. Formål, rammer og tidsplan v/ kontorchef Rune Moesgaard, Energitilsynet 2. Temaer i høringen

Læs mere

17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016

17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018

13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 Side 2/9 FORSYNINGSTILSYNET ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger

Læs mere

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Bilag nr. 4 10. april 2015 Detail & Distribution 15/00115 LRN & LAA HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Sekretariatet for Energitilsynet sendte den 23. januar 2015 udkast til notat om metodegodkendelse

Læs mere

UNDERSØGELSE AF PRODUKTFORDELING PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR EL

UNDERSØGELSE AF PRODUKTFORDELING PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR EL PUNKT 7 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 19. MAJ 2015 UNDERSØGELSE AF PRODUKTFORDELING PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR EL 14. april 2015 Engros & Transmission 15/01560 LVM RESUMÉ Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Radius Elnet CVR Teknikerbyen Virum. Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia]

Radius Elnet CVR Teknikerbyen Virum. Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia] AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /KAO 3450 Allerød Energiselskab: Klageemne: Radius Elnet CVR 2991 5458 Teknikerbyen 25 2830 Virum [CVR-adresse: DONG Energy Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000

Læs mere

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: Energiselskab: 4200 Slagelse NRGi Elsalg CVR 3228 5759 v/ NRGi Netservice CVR 2654 8950 Dusager 22 8200 Aarhus N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af

Ændringsforslag. til 2. behandling af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 48 Bilag 5 Offentligt Til L48 [Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning,

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 25. oktober 2016 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 176 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

TREFOR El-Net CVR & EWII Energi CVR Kokbjerg Kolding

TREFOR El-Net CVR & EWII Energi CVR Kokbjerg Kolding AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /SUSJ 6000 Kolding Energiselskab: Klageemne: TREFOR El-Net CVR 2080 6397 & EWII Energi CVR 2081 0440 v/ EWII CVR 2829 7947 Kokbjerg 30 6000 Kolding Flytteopgørelse

Læs mere

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016)

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016) RESTANCEVEJLEDNING 2016 RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT EWII ENERGI A/S (Gældende fra 1. april 2016) Side 2 INDHOLD 1. FORBRUGERAFTALER OM LEVERING AF ELEKTRICITET 2. NÆRMERE REGLER OM SIKKERHEDSSTILLELSE,

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KON- KURS PRODUKTET FOR 2019 (TIL- LÆG TIL SPOT- PRISEN)

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KON- KURS PRODUKTET FOR 2019 (TIL- LÆG TIL SPOT- PRISEN) FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KON- KURS PRODUKTET FOR 2019 (TIL- LÆG TIL SPOT- PRISEN) 30. november 2018 Engros & Transmission Journal Nummer: 17/13546 HELI AFGØRELSE Forsyningstilsynet (FSTS) har på baggrund

Læs mere

Blue Energy Havnegade 31, st København K CVR:

Blue Energy Havnegade 31, st København K CVR: AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /JHE 5750 Ringe Energiselskab: Blue Energy Havnegade 31, st. 1058 København K CVR: 3460 8784 Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning 1

Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning 1 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning 1 (Justering af engrosmodellen og udskydelse af engrosmodellen og leveringspligten) I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1329 af 25. november

Læs mere

Betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse Engrosmodellen

Betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse Engrosmodellen Betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse Engrosmodellen Maj 2014 Høringsudgave Version 1.0 Træder i kraft den 1.10.2015 Jan. 2014 April 2014 April 2014 DATE MFA HSF SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED

Læs mere

BILAG 1 LOVGRUNDLAG ENERGINET.DKS VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART

BILAG 1 LOVGRUNDLAG ENERGINET.DKS VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN [X. MÅNED ÅR] BILAG 1 LOVGRUNDLAG ENERGINET.DKS VILKÅR FOR ADGANG TIL OG BRUG AF DATAHUBBEN - TREDJEPART 9. februar 2016 Ret & Administration 16/00932 LRN LOVGRUNDLAG

Læs mere

Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet til elkunder 1)

Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet til elkunder 1) BEK nr 1233 af 06/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-1458

Læs mere

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Marc Bank Havnealle 23, 2 8700 Horsens Sagsbehandler: /KSV Energiselskab: Gul Strøm CVR 3603 9485 Tagensvej 87, 1. 2200 København N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Modstrøm Danmark CVR Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S

Modstrøm Danmark CVR Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: Forbruger: /SKA 2750 Ballerup Energiselskab: Modstrøm Danmark CVR 3388 4788 Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget LBK nr 1065 af 12/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2807/1491-0019

Læs mere

Restancevejledning 2016

Restancevejledning 2016 Restancevejledning 2016 Restanceprocedure & Leveringspligt [1] Indhold I. Forbrugeraftaler om levering af elektricitet II. III. IV. Nærmere regler om sikkerhedsstillelse, forrentning og tilbagebetaling

Læs mere

Bekendtgørelse om dokumentation af elafgiftsforhold og om registrerede virksomheders overførsel af oplysninger om elafgiftsforhold til Energinet.

Bekendtgørelse om dokumentation af elafgiftsforhold og om registrerede virksomheders overførsel af oplysninger om elafgiftsforhold til Energinet. BEK nr 1083 af 07/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 14-5153175 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv. Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 18. december 2015 J nr. 2015-5895 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning til forbrugere om energiforbrug og fakturering Udkast

Læs mere

KUNDERNE OG ELPRISEN I 2015

KUNDERNE OG ELPRISEN I 2015 KUNDERNE OG ELPRISEN I 2015 Energiforum 26. maj 2016 Kontorchef, Mads Lyndrup Engros & Transmission, Energitilsynet 1 Baggrund for prisundersøgelsen Udvikling på el-detailmarkedet Tilbagefaldsproduktet

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. juni 2014. Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. juni 2014. Forslag. til Til lovforslag nr. L 180 Folketinget 2013-14 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. juni 2014 Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk

Læs mere

Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren

Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren 2 5 15/05744 AFGØRELSE Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren, er ugyldig. Energiselskabet skal fritage forbrugeren for betaling af det leverede

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 1) (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1)

Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1) BEK nr 311 af 20/03/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygmingsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0134

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 3. kvartal 2014

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 3. kvartal 2014 Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 3. kvartal 2014 Indledning Formålet med elprisstatistikken for forsyningspligtprodukter er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små

Læs mere

Energitilsynets påbud af 21. december 2015 for så vidt angår gasprisguiden.dk og påbuddet af 21. juni 2016 stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 21. december 2015 for så vidt angår gasprisguiden.dk og påbuddet af 21. juni 2016 stadfæstes. A F G Ø R E L S E (lov om naturgasforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER

Læs mere

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 UDKAST TIL AFGØRELSE 26. oktober 2018 Ret & Administration SBCL 18/14520 Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 RESUMÉ Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har

Læs mere

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2015

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2015 Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2015 Indledning Formålet med elprisstatistikken for forsyningspligtprodukter er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små

Læs mere

Ørsted Salg & Service A/S CVR Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia. FORMAND Poul Gorm Nielsen

Ørsted Salg & Service A/S CVR Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia. FORMAND Poul Gorm Nielsen AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: Forbruger: /SUSJ 2600 Glostrup Energiselskab: Klageemne: Ørsted Salg & Service A/S CVR 2721 0538 Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia Regningsklage Aflæsning af

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

Dine klager af 5. og 7. februar 2014 over adgang til målerdata hos Dong Energy Eldistribution

Dine klager af 5. og 7. februar 2014 over adgang til målerdata hos Dong Energy Eldistribution Hanne Kjærskov Get Through Power Aps Storegade 7 8382 Hinnerup 11.04.2014 Sag 14/02266 / LAA Din ref.: Dine klager af 5. og 7. februar 2014 over adgang til målerdata hos Dong Energy Eldistribution Ved

Læs mere

DataHub. Kraft i Vest. 27. September 2013. John Griem, Energinet.dk

DataHub. Kraft i Vest. 27. September 2013. John Griem, Energinet.dk DataHub Kraft i Vest 27. September 2013 John Griem, Energinet.dk Overblik Om Energinet.dk Baggrund for at lave en DataHub DataHub ens funktionalitet Engrosmodellen Fakta om Energinet.dk Selvstændig, offentlig

Læs mere

Bilag 1 E. Opgavebeskrivelse

Bilag 1 E. Opgavebeskrivelse 20. januar 2014 J.nr. 2009/2018-0001 Ref. Bak/fma Bilag 1 E. Opgavebeskrivelse Indhold 1. Baggrund... 2 2. Forsyningspligtens omfang og indhold... 2 2.1 De udbudte bevillingsområder... 2 2.2 Forsyningspligtens

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen

Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen 15. januar 2013 J.nr. 2201/1182-0006 Ref. BAK Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen HØRINGSUDGAVE Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1) I medfør af 7 a

Læs mere

DANSK ENERGIS STANDARDAFTALE MEL- LEM NETSELSKAB OG ELLEVERANDØR OM BRUG AF DISTRIBUTIONSNETTET

DANSK ENERGIS STANDARDAFTALE MEL- LEM NETSELSKAB OG ELLEVERANDØR OM BRUG AF DISTRIBUTIONSNETTET PUNKT [X] ENERGITILSYNETS FORMØDE DEN 6. OKTOBER 2015 DANSK ENERGIS STANDARDAFTALE MEL- LEM NETSELSKAB OG ELLEVERANDØR OM 13. august 2015 Ret & Administration 15/05734 OTS RESUMÉ 1. I denne sag skal Energitilsynet

Læs mere

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2014

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2014 Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 14 Indledning Formålet med elprisstatistikken for forsyningspligtprodukter er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små og

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Sammenfatning af høringssvarene

Sammenfatning af høringssvarene Devoteam A/S Lyngbyvej 2 DK-2100 Copenhagen Denmark Tel +45 20 45 07 00 E-mail info.dk@devoteam.com www.devoteam.dk 9. december 2014 Sammenfatning af høringssvarene Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

Skatteudvalget L 144 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Skatteudvalget L 144 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 L 144 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt 10. april 2015 J.nr. 14-4601203 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 144 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet

Læs mere

Introduktion til Engrosmodellen

Introduktion til Engrosmodellen Introduktion til Engrosmodellen Juni 2013 Dato - Dok.nr. 1 Intentioner med Engrosmodellen (Uddrag fra bemærkninger til lovforslaget fremsat 25. april 2012, gennemført ved LOV nr 575 af 18/06/2012) forbrugerne

Læs mere

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS 2012-2015 Side 2/8 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTER PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR GAS... 3 FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER...

Læs mere

Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse

Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Maj 2015 Version 1.3 Træder i kraft den 1.4.2016 April 2015 April 2015 Maj 2015 DATE LJD HSF MHS NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED

PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED 1. KVARTAL 2016 PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED Side 1/13 ENERGITILSYNET PRISSTATISTIK FOR ELHANDELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED Obs: 1. kvartal 2016 er sidste gang elprisstatistikken

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk (Ophævelse af forsyningspligten, indførelse af leveringspligt, udskydelse af engrosmodellen, naturgasselskabers

Læs mere

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om elhandelsvirksomhederns opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om elhandelsvirksomhederns opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet 4. november 2015 J.nr. 2015-1458 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om elhandelsvirksomhederns opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december Forslag. til Til lovforslag nr. L 66 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december 2017 Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om fremme af vedvarende energi, lov om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning 2012/1 LSV 58 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0126 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Forbruger: 4520 Svinninge Energiselskab: SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 på vegne af SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 Hovedgaden 36 4520 Svinninge Sekretariat:

Læs mere

Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked. 1. kvartal 2014

Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked. 1. kvartal 2014 11. april 2014 Sag 14/03001 / LVM Deres ref. Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked 1. kvartal 2014 Siden markedsåbningen i 2003 har forbrugerne frit kunne vælge elleverandør. For

Læs mere

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Dette informationsmateriale henvender sig til dig, der har kontakt med boligudlejere. Materialet gennemgår de konkrete konsekvenser, de kommende ændringer

Læs mere

Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser

Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser (Elforsyning) Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser Fungerende nævnsformand, Professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, cand.jur.

Læs mere

Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER

Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER Vilkår for deltagelse i DataHub'en MÆGLER mellem 18. september 2012 LRO/HSF Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Som systemansvarlig operatør i Danmark med pligt til etablering og drift af en

Læs mere

Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked. 4. kvartal 2014

Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked. 4. kvartal 2014 7. januar 2015 Sag 14/03001 / LVM Deres ref. Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsensvej 35 2500 Valby Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked 4. kvartal 2014 tlf. 41 71 54

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

Energinet.dk - Metodegodkendelse og genenmgang af forskrifter (engrosmodellen)

Energinet.dk - Metodegodkendelse og genenmgang af forskrifter (engrosmodellen) 25.08.2014 Sag 14 /06727 / laa Deres ref. Hbk/shr Energinet.dk - Metodegodkendelse og genenmgang af forskrifter (engrosmodellen) Resumé Energinet.dk har den 13. juni 2014 anmeldt de nye metoder i 3 markedsog

Læs mere

2017/1 LSV 66 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december Forslag.

2017/1 LSV 66 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december Forslag. 2017/1 LSV 66 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-1237 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 151 Bilag 1 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 151 Bilag 1 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 151 Bilag 1 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 19. februar 2015 Center for Forsyning Høring af udkast til forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Justering

Læs mere

Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Metodeanmeldelse af Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" September 2015 MFA/HSF 1. Baggrund Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

Den 1. februar 2013 fraflyttede den tidligere lejer installationsadressen. Herefter blev udlejeren indsat som kunde.

Den 1. februar 2013 fraflyttede den tidligere lejer installationsadressen. Herefter blev udlejeren indsat som kunde. 2 5 AFGØRELSE Energiselskaberne HEF NET og Energi Nord skal inden 30 dage fra dato tilbagebetale 5.639,75 kr. til forbrugeren med tillæg af renter svarende til 8 % over Nationalbankens udlånsrente fra

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Dansk Energis kommentarer til Energitilsynets analyse af konkurrencen på detailmarkedet for el

Dansk Energis kommentarer til Energitilsynets analyse af konkurrencen på detailmarkedet for el Sekretariatet for Energitilsynet post@energitilsynet.dk Dok. ansvarlig: HGB Sekretær: Sagsnr: 2003-209 Doknr: d2012-6272-3.0 31-08-2012 Dansk Energis kommentarer til Energitilsynets analyse af konkurrencen

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing 24. november 2016 Detail & Distribution AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S

Læs mere