Håndbog for træambassadører. Træ gavner klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Håndbog for træambassadører. Træ gavner klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien"

Transkript

1 Håndbog for træambassadører Træ gavner klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien

2 Indhold 1. Træ er verdens mest miljøvenlige råstof Træ er fornyeligt Træ fjerner CO 2 fra luften Træ er CO 2-neutralt når det brændes af Træforbrug er godt for skovene Træforbrug er ikke skyld i rydning af regnskoven Træ kan certificeres 2. Træ er dejligt Træ er godt for alle sanser Træ er hygiejnisk Træ er rart at bo i 3. Træ er praktisk Træ er stærkt Træ er levende, og det kan styres Håndbog for træambassadører Træ gavner klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien Denne samling af fakta og argumenter om træ er sammenskrevet på baggrund af Træ Er Miljøs workshop for træambassadører den 23. september Workshoppen og redigeringen er udført med økonomisk støtte fra Miljøministeriets produktudviklingsordning for skovbrug og træindustri. Håndbogen er egnet til at blive kopieret og spredt til alle der elsker træ og gerne vil gavne klimaet, miljøet og skovene og som derfor gerne vil fortælle omverdenen om de mange gode grunde til at vælge træ overalt hvor træ kan bruges. Vi modtager meget gerne kommentarer og forslag til håndbogen på info@trae.dk. Og husk at du altid kan finde masser af viden og nyheder om træ og træprodukter på Danmarks træportal. Bestil også det gratis nyhedsbrev fra siden til dig selv og til alle andre mulige ambassadører for træ i Danmark. Held og lykke og god fornøjelse med at sprede det gode budskab om træets fantastiske fordele. 4. Træ er økonomisk Træ er ofte billigt at bygge med Træ er samfundsøkonomisk langt det bedste materiale Træ Er Miljø - November 2009

3 1. Træ er verdens mest miljøvenlige råstof Træ er nøglen til en bæredygtig fremtid: 1. Træ er en fornyelig ressource, vokset op på solenergi og luftens kulstof. 2. Træ giver ikke affald, men energi der sparer kul, olie og gas. 1.1 Træ er fornyeligt Derfor kommer der mere og mere træ i Danmarks og Europas skove, uanset at nogle af træerne bliver fældet. I Danmark høstes fx kun halvdelen af skovenes årlige tilvækst, målt i m 3 træ. 1.2 Træ fjerner CO 2 fra luften Træ og alle planter er lavet af luftens CO 2 og solenergi. Træer og træprodukter gavner derfor klimaet ved at fjerne CO 2 fra luften og lagre det indtil træet rådner eller bliver brændt. I Danmark stiger mængden af træprodukter så meget hvert år at der oplagres kulstof svarende til 2 % af Danmarks CO 2-udledning. Jo mere træ der bruges, jo mere CO 2 bliver fjernet fra atmosfæren og lagt på lager. Illustration: Fra spillet Shoot Make Wood på 1 m 3 træ sparer atmosfæren for 2 tons CO 2 Når træ bruges i stedet for fx stål og beton, gavner det klimaet på 2 måder: 1. Der lagres cirka 1 ton CO 2 i 1 m 3 træ. 2. Der spares i gennemsnit yderligere 1 ton CO 2 som produktionen af et tilsvarende produkt i stål eller beton medfører. Derfor spares atmosfæren for 2 tons CO 2 når 1 m 3 træ erstatter 1 m 3 beton eller stål, fx i byggeriet. Og til sidst kommer en tredje gevinst for miljøet: Efter brug kan træproduktet brændes hvorved den lagrede solenergi udnyttes. Det sparer kul, olie og gas, og det efterlader intet affald. CO 2 besparelse = tons

4 Kulstofkredsløbet i træbaserede produkter Kuldioxid Kuldioxid Genbrug af rent træaffald Træ til energi (træaffald ikke egnet til genbrug) Savværk Pladefabrik Illustration: Fra bogen Gør noget ved klimaændringerne: Brug træ. Bogen er udgivet på engelsk af CEI-Bois (4. udgave i 2008) og oversat til dansk af Træets Arbejdsgivere, Træfonden og Træets Uddannelsesog Udviklingsfond i 2009.

5 1. Træ er CO2-neutralt når det brændes af 1.3 Uanset om træ rådner eller bliver brændt af, frigives træets U CO2 og solenergi. Derfor gælder det om at udnytte energien, C fx i en brændeovn eller et kraftværk. Så kan man spare fx kul, olie og gas. Træ er verdens mest miljøvenlige råstof. Hvis vi undlader at udnytte denne resurse, skader vi klimaet, miljøet og skovene. Derfor er træ en CO2-neutral energikilde: Man udnytter D energi og kulstof (C) som allerede er i kredsløb, i stedet for e at hente ekstra kulstof op af jorden i form af kul, olie og gas. A Annoncen med sloganet pumpe eller plante er designet af Staffan Sjöberg i 1993 for at vise hvordan skov- og træindustrien kan slå Sj offensivt igen imod konkurrenter som fx olie, plast, beton og metal. Nåleskov i modlys. Foto: istockphoto. 1.4 Træforbrug er godt for skovene Der høstes træ i stort set alle skove i Danmark og Europa. Men det er ikke et problem for skovene - tværtimod: Det er godt for skovenes udvikling at træ bliver høstet. Unge træbevoksninger skal tyndes for at de resterende træer kan vokse sig store. Skovene genplantes når træer bliver fældet. Skovarealet stiger i Danmark og hele Europa og har gjort det i mange år. Jo mere træ der bruges, jo større økonomisk tilskyndelse er der til at plante ny skov og dermed øge skovarealet. Høsten af træ giver skovene en indtægt som øger mulighederne for også at udvikle skovenes andre naturværdier. For eksempel et rigt dyre- og planteliv. Bøgeskov i modlys. Foto:

6 1.5 Træforbrug er ikke skyld i rydning af regnskoven På verdensplan skyldes 18 % af den menneskeskabte CO2-udledning, at klodens skovareal årligt falder cirka 0,5 %. Det skyldes rydning af tropisk regnskov, ofte ved simpel afbrænding. Illustration fra filmen Skove og klimaændringer: En bekvem sandhed. Se filmen på Danmarks forbrug af træprodukter (papir og møbler undtaget) dækkes af træ fra disse lande: Danmark: 25 % Sverige: 25 % Tyskland og Finland: 20 % Norge, Polen, Baltikum, Rusland, Østrig og andre: 25 % Troperne: Under 5 % Regnskovene ryddes ikke på grund af træproduktion, men fattigdom: Skov omlægges til landbrugsjord der kan producere kødkvæg, soja og majs som både efterspørges lokalt og i høj grad af den rige verden. Verdens behov for billig bøf på gaflen medvirker derfor langt mere til skovrydning end behovet for tropisk tømmer. Regnskoven kan reddes hvis den bliver mere værd for lokalbefolkningen end den landbrugsjord der ellers kunne være på arealet. Og skoven bliver værdifuld hvis omverdenen køber bæredygtigt produceret træ fra regnskovene. 1.6 Træ kan certificeres Der er mange certificeringssystemer for træ, fx FSC og PEFC. Certificering dokumenterer at træet kommer fra skove hvor der genplantes, hvor der sørges for udviklingen af naturværdier og hvor der tages sociale hensyn. Ingen andre materialer har samme dokumentationsmuligheder. Man bør især være opmærksom på muligheder for at købe certificeret træ fra dele af verden med korruption og dårligt fungerende lovgivning. Her er der risiko for at skovdriften ikke er bæredygtig. Stak af savet tømmer ved savværk (istockphoto) I den rige verden uden korruption og med velfungerende love, er træet bæredygtigt og til gavn for klimaet, miljøet og skovene, uanset om træet er certificeret eller ej. I Danmark er fx 40 % af skovarealet certificeret. Men vi har lovgivning der sikrer at alt dansk træ er bæredygtigt.

7 2. Træ er dejligt 2.1 Træ er godt for alle sanser Træ er smukt og fås i vidt forskellige farver og åretegninger. Træ føles godt. Det er varmere og blødere mod huden end andre hårde materialer. Derfor er det dejligt at stryge hånden hen over et træmøbel. Træ lyder godt. I boliger dæmper træ lyden. Koncertsale bygges i træ fordi det giver den bedste akustik. Og blæsere, strygere, guitarer, kontrabasser, klaverer, flygler, orgler, trommer og xylofoner er lavet af træ. Træ lugter godt, især når det er frisk. Og på vidt forskellige måder, alt efter træarten. Træ smager godt, fx når man lagrer vin på egefade. 2.2 Træ er hygiejnisk Træ dræber bakterier. Derfor er fx skærebrætter af træ mere hygiejniske end af fx plast og metal. Alle almindelige opvaskemidler er lige så effektive på træ som på andre materialer. Lovgivningen begrænser brug af træ i fødevareindustrien på grund af manglende viden hos lovgivere og myndigheder om træs hygiejniske egenskaber. 2.3 Træ er rart at bo i Mange oplever indeklimaet i træhuse som behageligere end i andre huse. Det kan der være mange grunde til: Træ er et levende materiale der svinger med luftens fugtighed og fjerner følelsen af indelukket luft. Træ er behageligt at gå på. Trægulve fjedrer en smule og er mindre belastende for ryg og ben end fx beton. Mange idrætsudøvere, som fx håndboldspillere, foretrækker at spille på trægulve. Træ dæmper husets lyde.

8 Brænde er Danmarks største kilde til vedvarende og CO 2-neutral energi. Brændeovnen giver desuden en sund og behagelig cirkulation af indeluften. Skorstensrøgen indeholder mikroskopiske partikler som kan være sundhedsskadelige. Hvis der fyres korrekt i brændeovnen med tørt og rent brænde, rigelig luft og høj temperatur er partiklerne i brænderøg ikke nær så farlige som røgen fra fx tobak, stearinlys og biler. Tjek om skorstensrøgen er næsten usynlig. Så er der god økonomi, sundhed og miljø i fyringen.

9 3. Træ er praktisk 3.1 Træ er stærkt I forhold til sin vægt er træ det stærkeste materiale der findes. Træ er let at bearbejde. Undersøgelser viser desuden at træhuse er meget modstandsdygtige overfor jordskælv. De forbliver oprejste, mens betonhuse kollapser når undergrunden bliver ustabil. Fordelen ligger i træets elasticitet. Stabilitet under jordskælv dokumenteret ved seismisk test af 7 etagers træhus. Foto: Romano Magrone; Progettosofie. Træ er en smule elastisk. Derfor har træet tekniske muligheder som ingen andre materialer har. Træ kan bruges overalt og til vidt forskellige formål. Stadthaus i Murray Grove, London: 9 etagers træhus verdens højeste moderne træhus. Foto: Will Pryce Højhuse af træ er kraftigt på vej frem. De kan bygges hurtigere og billigere end højhuse af stål og beton. Fordelen ligger i træets lave vægt. Trætårne til vindmøller kan blive en stærk konkurrent til traditionelle ståltårne. Et trætårn er mere holdbart, stærkere, ruster ikke og er billigere. 100 meter høj vindmølle fra Tyskland. Modelfoto:

10 De norske stavkirker er bygget i tallet af fyr og står endnu. Foto: wikipedia (venstre: Petr Šmerk; øverst: J. Morten Dreier) 3.2 Træ er levende, og det kan styres Fordi træ er et biologisk materiale, kan det nedbrydes af sol, vind, vand og mikroorganismer. Men med de rette forholdsregler kan fx et træhus holde i mange generationer: Vælg den rigtige træart. Brug træet korrekt. Sørg fx for at lede vand væk. Brug den rette træbeskyttelse når det er nødvendigt.

11 4. Træ er økonomisk 4.1 Træ er ofte billigt at bygge med Moderne træbyggerier, både parcelhuse, fleretagesbygninger og store broer, er ofte yderst konkurrencedygtige på prisen sammenlignet med andre byggematerialer. En hovedårsag er træets store styrke i forhold til den lave vægt. Erfaringer fra det svenske træbyggeprogram viser at fleretagesbyggeri af træ oftest er det billigste. 4.2 Træ er samfundsøkonomisk langt det bedste materiale I fremtiden vil der blive stillet stadigt strengere krav om mindre energiforbrug og CO 2-udledning, fx i byggeriet. Når energiforbrug og CO 2-udledning medregnes i den samfundsøkonomiske pris for et byggeri, er der ingen tvivl: Træ er langt det mest økonomiske materiale. Også udvidelse af et eksisterende byggeri er ofte billigst med træ.

12 Træ er genialt Træ er en fornyelig ressource Træ kan bruges og genbruges igen og igen Træ giver intet affald, men CO 2-neutral energi når det kasseres Træ er verdens mest miljøvenlige råstof. Denne håndbog forklarer hvorfor. Og det giver også de mange andre gode grunde til at vælge træ overalt hvor træ kan bruges. Læs mere Danmarks træportal hvor du altid kan finde masser af viden og nyheder om træ og træprodukter. Bestil også det gratis nyhedsbrev fra siden. Se også Træ Er Miljøs side på Facebook med masser af billeder og lyd om træer og skov. Send os meget gerne kommentarer til håndbogen på Layout: Tina Lindstam /

Hvis du bruger mere træ, kan du gavne klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien... træ er genialt

Hvis du bruger mere træ, kan du gavne klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien... træ er genialt Hvis du bruger mere træ, kan du gavne klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien... træ er genialt Træ er verdens mest miljøvenlige råstof Træ er nøglen til en bæredygtig fremtid:

Læs mere

mindre co 2 større livskvalitet

mindre co 2 større livskvalitet dig og din brændeovn mindre co 2 større livskvalitet Foreningen af leverandører af pejse og brændeovne i Danmark Investering i en brændeovn og korrekt fyring med træ er det mest effektive, du og din familie

Læs mere

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Oversigt Meget er sagt om træ et par slides om begreber Øgede krav nødvendiggør

Læs mere

Red regnskoven. brug bæredygtigt tropisk træ. Dansk Træforening

Red regnskoven. brug bæredygtigt tropisk træ. Dansk Træforening Red regnskoven brug bæredygtigt tropisk træ Dansk Træforening Red regnskoven brug bæredygtigt tropisk træ Brugen af tropisk træ bliver ofte automatisk kædet sammen med noget negativt. Det at bruge tropisk

Læs mere

Industrien ønsker mere dansk træ i rette kvalitet og til rette tid

Industrien ønsker mere dansk træ i rette kvalitet og til rette tid S k r i v t e k s t h e r Industrien ønsker mere dansk træ i rette kvalitet og til rette tid Henrik Thorlacius-Ussing Direktør for Roldskov Savværk og formand for Træ- og møbelindustrien Skovkonference,

Læs mere

Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler

Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler Ting, der holder længe, giver langt mindre miljøbelastning end ting, der kræver løbende udskiftning. Og de giver som regel større brugsglæde og mere

Læs mere

Kære TV2 Klimadebatten er for alvorlig til kampagnejournalistik

Kære TV2 Klimadebatten er for alvorlig til kampagnejournalistik Kære TV2 Klimadebatten er for alvorlig til kampagnejournalistik Åbent brev fra direktørerne for Dansk Fjernvarme, DI Energi, HedeDanmark, Dansk Skovforening, Dansk Energi, Skovdyrkerne, Træ-og Møbelindustrien

Læs mere

Nu skal kunderne have styr på. Fup & Fakta om miljø og brændeovne

Nu skal kunderne have styr på. Fup & Fakta om miljø og brændeovne Nu skal kunderne have styr på Fup & Fakta om miljø og brændeovne Næstbilligste opvarmning lige efter kropsvarme Markedsføringspakke der skaber opmærksomhed Fup & Fakta-kampagnen omfatter en række markedsføringselementer,

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

Skovenes og skovbrugets bidrag til Danmarks klimaplan

Skovenes og skovbrugets bidrag til Danmarks klimaplan Skovenes og skovbrugets bidrag til Danmarks klimaplan Skovkonference på Christiansborg 11. oktober 2018 Jakob Ellemann-Jensen: Vi skal passe på vores skove. De er gode for vores klode, og derfor skal vi

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

At bygge med træ muligheder og udfordringer. Thomas Mark Venås, Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut

At bygge med træ muligheder og udfordringer. Thomas Mark Venås, Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut At bygge med træ muligheder og udfordringer Thomas Mark Venås, Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut Træ som byggemateriale Udsagn om muligheder Træ er et miljøvenligt materiale Træ er billigt Træ har

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN TAG ANSVAR FOR FREMTIDEN Som forbrugere i dagens Danmark er vi så privilegerede at have muligheden for at gøre en stor forskel for miljøet.

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Grundbegreber om bæredygtig udvikling

Grundbegreber om bæredygtig udvikling Grundbegreber om bæredygtig udvikling Begreber til forståelse af bæredygtig udvikling Bæredygtig udvikling handler om, hvordan vi gerne ser verden udvikle sig, og hvordan det skal være at leve for os nu

Læs mere

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat?

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat? Du kan gøre en forskel Du har sikkert allerede hørt om klimaforandringer og drivhuseffekt. Om overforbrug og madspild. Du har sikkert også set billeder af isbjerge, der smelter, af oversvømmelser eller

Læs mere

Vi har kun en jord! Selvom det er svært at komme med et endegyldigt svar på jordens tilstand, er én ting sikkert: vi har kun én jord.

Vi har kun en jord! Selvom det er svært at komme med et endegyldigt svar på jordens tilstand, er én ting sikkert: vi har kun én jord. Vi har kun en jord! De miljøproblemer, vi hører om i medierne, er ofte usynlige for det blotte øje. Vi kan ikke se hullet i ozonlaget, lugte de hormonforstyrrende stoffer i legetøjet, smage resterne af

Læs mere

Færre røggener og mindre træforbrug Tænd op fra toppen

Færre røggener og mindre træforbrug Tænd op fra toppen Færre røggener og mindre træforbrug Tænd op fra toppen Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltning, Miljøområdet Optænding fra toppen Brændeovnsejerne, der tænder op fra toppen, nedbringer antallet af

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet

Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet OPGAV E BESKRIVELSE 10. juni 2015 Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet 1. Formål Der ønskes gennemført

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

FSC-certificerede produkter fra SCA

FSC-certificerede produkter fra SCA FSC-certificerede produkter fra SCA Hvad er FSC? FSC (Forest Stewardship Council) er en uafhængig, international organisation, som støtter udvikling af miljømæssigt bæredygtige, socialt fordelagtige og

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder Inger Kærgaard FSC -mærkede udgivelser - papir fra ansvarlige kilder Hvorfor vælge FSC-mærket papir? FSC-mærket er verdens hurtigst voksende mærkningsordning til bæredygtigt træ og papir. Ved at købe og

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Pia Frederiksen, Seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab, AU Medlem af Klimarådet Biomassens betydning for grøn omstilling Klimaperspektiver og anbefalinger

Læs mere

Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir

Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir Aarhus Kommune stiller krav om, at alle træbaserede produkter skal have en lovlig og bæredygtig oprindelse. Denne brochure

Læs mere

OBAMBUS. Vores formål med produktet er at skabe budskabet om at bambus bare er bedre økonomisk, miljømæsigt og æstetisk.

OBAMBUS. Vores formål med produktet er at skabe budskabet om at bambus bare er bedre økonomisk, miljømæsigt og æstetisk. OBAMBUS Vi er vilde med bambus af ganske simple årsager: Det er den hurtigst voksende plante i verden og dermed en fantastisk kilde til bæredygtig produktion. Samtidig er bambus et af de hårdeste materialer,

Læs mere

TRÆPILLER TRÆFLIS TRÆBRIKETTER TRÆPILLESMULD. 30års. erfaring

TRÆPILLER TRÆFLIS TRÆBRIKETTER TRÆPILLESMULD. 30års. erfaring 8U 002 7A196 PL 006 TRÆPILLER TRÆFLIS TRÆBRIKETTER TRÆPILLESMULD 30års erfaring www.danpellets.dk Producenten Firmaet PPUH Walerian Grzegorz Fabich blev grundlagt 1987. Firmaet Fabich hører til de største

Læs mere

Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. 9839 1437. Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf.

Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. 9839 1437. Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. Tak til alle annoncører i denne brochure mail@skoerpingvarmevaerk.dk www.skoerpingvarmevaerk.dk mail@skoerpingvarmevaerk.dk www.skoerpingvarmevaerk.dk Kom indenfor i dit varmeværk blev etableret i 1961.

Læs mere

Gode råd om miljørigtig brug af brændeovne

Gode råd om miljørigtig brug af brændeovne Gode råd om miljørigtig brug af brændeovne Brug brændeovnen rigtigt! Din brændeovn er kun miljøvenlig, hvis du bruger den rigtigt. Hvis du fyrer med vådt træ og affald, eller hvis du ikke sørger for tilstrækkelig

Læs mere

OMTANKE FOR MILJØET. med døre fra JELD-WEN

OMTANKE FOR MILJØET. med døre fra JELD-WEN OMTANKE FOR MILJØET med døre fra JELD-WEN Menneske & natur "I dag er vi ansvarlige for i morgen" Jens Bach Mortensen, CEO JELD-WEN Europe Omhu for det vigtigste Vores liv: Vores nærmeste, vores hjem og

Læs mere

CO 2 -neutral ferie. i klima balance. Sol Ild Sand Vand. www.skallerup.dk

CO 2 -neutral ferie. i klima balance. Sol Ild Sand Vand. www.skallerup.dk CO 2 -neutral ferie i klima balance Sol Ild Sand Vand www.skallerup.dk Vi tager ansvaret for klima og miljø seriøst 2 Brochuren er tilrettelagt af Asbjørn Kommunikation og trykt af Prinfo Aalborg på miljø-

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger

BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger Grøn omstilling? Skovrydning CO 2 -neutralitet? Land grabbing

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

Biogas i cirkulær økonomi

Biogas i cirkulær økonomi Biogas i cirkulær økonomi Ph.d. Jens Peter Mortensen, Danmarks Naturfredningsforening Holbæk den14. januar 2019 PS: Jeg kan på ingen måde tage stilling til en konkret lokalisering af et biogasanlæg. Det

Læs mere

Velkommen til en grøn virksomhed. Novopan - først i Skandinavien

Velkommen til en grøn virksomhed. Novopan - først i Skandinavien novopan facts 1950 1. spånplade produceres 1971 NORDALIM startes 1978 Produktion af melaminbelagte plader påbegyndes 1978 VIBOPAN købes 1982 Nye aktionærer optages I ejer-kredsen 1990 Overtagelse af konkurrende

Læs mere

Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Man kan skelne mellem lagerenergi og vedvarende energi. Sæt kryds ved de energiformer, der er lagerenergi. Olie Sol

Læs mere

Materialer. Materialer. Materialer. Materialer. Miljø. Miljø. Miljø. Miljø. Mulighed for genbrug ved genbrug og bortskaffelse. Giftige hjælpestoffer

Materialer. Materialer. Materialer. Materialer. Miljø. Miljø. Miljø. Miljø. Mulighed for genbrug ved genbrug og bortskaffelse. Giftige hjælpestoffer Materialer Mulighed for genbrug ved genbrug og bortskaffelse Produktion af byggematerialer er forbundet med CO udledning. De fleste byggematerialer er begrænsede og kan ikke genskabes. Dette påvirker nutidige

Læs mere

Novopan - først i Skandinavien

Novopan - først i Skandinavien novopan facts 2013 Nyt elektrofilter til rensning af luft fra tørreovne 2004 Mekanisk rensningsanlæg for træaffald startes 2000 Produktion i Glumsø lukker 2002 Nyt, stort og moderne opskæringsanlæg indvies

Læs mere

Træ- og facadebeklædning med unik gennemimprægnering og holdbarhed

Træ- og facadebeklædning med unik gennemimprægnering og holdbarhed Træ- og facadebeklædning med unik gennemimprægnering og holdbarhed Det bedste gran Superwood er Verdens Bedste Bræt! Det er gennemimprægneret gran fra udvalgte nordiske skove. Perfekt til smukke, miljøvenlige

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26.

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26. Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26. maj 2011 Tal og fakta Brændefyring er vedvarende energi. Hele den vestlige

Læs mere

Markedet for flis. Divisionsdirektør Steen Riber, HedeDanmark & repræsentant for Træ til energi.

Markedet for flis. Divisionsdirektør Steen Riber, HedeDanmark & repræsentant for Træ til energi. Markedet for flis Divisionsdirektør Steen Riber, HedeDanmark & repræsentant for Træ til energi. HedeDanmark vurdering af forventet flisforbrug. woodchip consumption in Denmark 99 98 97 96 95 94 93 92 91

Læs mere

Træ En guide over træsorter, som VEKSØ forhandler.

Træ En guide over træsorter, som VEKSØ forhandler. Træ En guide over træsorter, som VEKSØ forhandler. Det Bæredygtige Trævalg Træsorter fra hjemlige himmelstrøj EN NORDISK BØLGE Kig efter vores FSC -certificerede produkter. I Norden er man i højere grad

Læs mere

På modsatte side: Se det blæser i træerne. Johanne leger og Squids nederste ring giver hende lige lidt ekstra højde når hun står på den.

På modsatte side: Se det blæser i træerne. Johanne leger og Squids nederste ring giver hende lige lidt ekstra højde når hun står på den. DANSK squid FAMILY INDHOLDSFORTEGNELSE Bordet Squid Small...4-9 Squid Small samling... 10-11 Squid small fakta og farver... 13 Andre Manga produkter... 14 Lidt om Manga...15 På modsatte side: Se det blæser

Læs mere

Bæredygtige bygninger og byggeri og virkelighedens udfordringer. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker, forfatter,

Bæredygtige bygninger og byggeri og virkelighedens udfordringer. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker, forfatter, Bæredygtige bygninger og byggeri og virkelighedens udfordringer Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker, forfatter, Privat forbrug (Gennemsnitlig stigning 2,6% p.a.) 8000 Mængdeindeks 7000 6000 5000 4000

Læs mere

Bæredygtig i fødevareproduktionen. Plastik! Har vi et problem?

Bæredygtig i fødevareproduktionen. Plastik! Har vi et problem? Bæredygtig i fødevareproduktionen Plastik! Har vi et problem? Bæredygtighed i fødevareproduktionen Den nuværende tid, er vi ved at drukne i affald og plastik. Vi bruger en masse, måske overflødig, energi

Læs mere

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune?

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? VARME- KILDER Undervisningsmodul 1 Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? Hvordan bliver din bolig varmet op? Når vi tænder for radiatorerne, er vi vant til, at der bliver dej lig varmt. Det er især

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om indregning af CO 2 -udledning fra biomasse som supplement til det nationale CO 2 -regnskab

Forslag til folketingsbeslutning om indregning af CO 2 -udledning fra biomasse som supplement til det nationale CO 2 -regnskab Beslutningsforslag nr. B 56 Folketinget 2014-15 Fremsat den 23. januar 2015 af Per Clausen (EL), Henning Hyllested (EL), Christian Juhl (EL), Pernille Skipper (EL) og Finn Sørensen (EL) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

REFLECTION HARMONY RELAXATION

REFLECTION HARMONY RELAXATION REFLECTION HARMONY RELAXATION WIKING Volcanic 2 m. fedtsten Miljøomtanke Fyring med træ er en alternativ energiform, og afbrænding af træ er en CO 2 neutral proces. Et WIKING brændkammer er udviklet med

Læs mere

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft!

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! www.sonnenkraft.dk Derfor er solvarme genialt forever clever Der er masser af god energi i solen Solenergi og energireserver sat i forhold til jordens

Læs mere

KørGrønt Alt andet er helt sort. Optimer din elbils rækkevide

KørGrønt Alt andet er helt sort. Optimer din elbils rækkevide KørGrønt Alt andet er helt sort Optimer din elbils rækkevide Ny teknologi nye udfordringer Elbilen er ny i den danske bilpark. Det er en anden teknologi, end vi er vant til, og udfordringen består i at

Læs mere

-BambusDet naturlige valg

-BambusDet naturlige valg Breakfast Club 18/3-2011 -BambusDet naturlige valg Et bæredygtigt alternativ Hvem, hvad og hvorfor? Hvem er vi? Hvilket kundesegment? GreenDeck Bamboo ApS Producenter Etableret i oktober 2010 Private Eneforhandler

Læs mere

VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS. www.luft-til-luft.dk

VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS. www.luft-til-luft.dk VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS www.luft-til-luft.dk BILLIG VARME OG GODT INDEKLIMA En luft-til-luft varmepumpe er både en forbedring af dit fritidshus og en god investering. Pumpens enkle princip

Læs mere

DEN LILLE MILJØFOLDER

DEN LILLE MILJØFOLDER DEN LILLE MILJØFOLDER Myter og fakta om tryksager Hvad er et svanemærket trykkeri? Miljøtip: Skån miljøet og få 12% i rente Tlf. 87 303 303 info@lasertryk.dk Miljøfolder Læs om vores miljøpolitik og kommentarer

Læs mere

Munio Jewelry designer, udvikler og producerer smykker af høj

Munio Jewelry designer, udvikler og producerer smykker af høj J E W E L R Y E f t e r å r / V i n t e r 2 011 1 2 munio jeg forsvarer Munio Jewelry designer, udvikler og producerer smykker af høj kvalitet med det formål at medvirke til at bevare klodens fældningstruede

Læs mere

Co2 neutralitet af biomasse fra skovene

Co2 neutralitet af biomasse fra skovene WBA fakta Co2 neutralitet af biomasse fra skovene Sammenfatning Brugen af biomasse fra skovene er CO2-neutral, fordi CO2 (kuldioxid) i træer stammer fra atmosfæren og det frigives til atmosfæren ved forrådnelse

Læs mere

Ren luft til danskerne

Ren luft til danskerne Ren luft til danskerne Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening. Selvom luftforureningen er faldende, har luftforurening fortsat alvorlige konsekvenser for danskernes sundhed,

Læs mere

Den lille miljøfolder

Den lille miljøfolder baggrund_blå_uden-pletter_med-sky.pdf 1 03-09-2010 15:29:55 541-826 Svanemærket tryksag K - Miljø.indd 1 Den lille miljøfolder Læs om vores miljøpolit ik og kommentarer til mil jødebatten Myter og fakta

Læs mere

YTONG/SIPOREX det behagelige indeklima Bygning med porebeton

YTONG/SIPOREX det behagelige indeklima Bygning med porebeton YTONG/SIPOREX det behagelige indeklima Bygning med porebeton Xella Danmark A/S Sønderskovvej 11 8721 Daugaard Tlf.: +45. 75 89 50 66 Fax: +45. 75 89 60 30 www.xella.dk 2 3 Stenen som har ændret byggeverdenen

Læs mere

Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood

Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood 2 www.sodra.dk Ægte trægulve vokser på træerne SÖDRA HAR RØDDER I DE SVENSKE SKOVE. BOGSTAVELIG TALT. TRÆ ER ET NATURLIGT BYGGEMATERIALE, BRUGT GENNEM

Læs mere

FØRSTE BOG OM KLIMA OG VEJR BERNDT SUNDSTEN & JAN JÄGER

FØRSTE BOG OM KLIMA OG VEJR BERNDT SUNDSTEN & JAN JÄGER Forskerne tror, at jordens klima forandres, fordi vi slipper alt for meget ud i naturen. Forstå, hvorfor jordens klima er ved at blive varmere. For at kunne løse dette store problem, må vi hjælpes ad.

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

ISOKLINKER. Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV

ISOKLINKER. Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV ISOKLINKER Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV Dear Reader, ISOKLINKER facade isoleringssystemer er blevet afprøvet og testet gennem mange år og løbende forskning og udvikling

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve August 2007 Biologi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve August 2007 Biologi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve August 2007 1/23 B5 Indledning Den danske skov Ca. 12 % af Danmarks areal er dækket af skov. Det mest almindelige skovtræ er rødgran. Det skyldes, at de danske skove er produktionsskove,

Læs mere

MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser

MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser Der findes mange problemer i verden, men også enkle løsninger. På nogle af dem. På kontoret er det vigtigt, at arbejdsdagen kører så glat som muligt, og

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

En løsningsmodel der kan købe menneskeheden lidt mere tid.

En løsningsmodel der kan købe menneskeheden lidt mere tid. En løsningsmodel der kan købe menneskeheden lidt mere tid. GROW FOR IT er en non-profit forening der tilbyder mennesker en mulighed for at balancere deres CO 2 udledning gennem skovrejsning. Den 1. marts

Læs mere

KLIMAAFTALE? Statsminister Lars Løkke Rasmussen HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Statsminister Lars Løkke Rasmussen HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Statsminister Lars Løkke Rasmussen Jeg er Danmarks statsminister. Jeg går ind for, at en grøn omstilling skal kunne betale sig. Det er vigtigt, at Danmark forbliver konkurrencedygtig og derfor mener jeg,

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: GHz.

Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: GHz. Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: 2.4-2.4835GHz. DK 24.05.2018 / 53-0774 www.hwam.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Download IHS SmartControl appen* 3 Forbind rumtemperaturføleren med brændeovnen 3 Wi-Fi

Læs mere

Lette løsninger for et bedre miljø!

Lette løsninger for et bedre miljø! Lette løsninger for et bedre miljø! Jackon A/S er Nordens ledende producent af isolering og emballage i polystyren. Vi leverer energieffektive og komplette løsninger til fundament og bolig. Der er mange

Læs mere

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked.

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked. CSR politik Corporate Social Responsibility (CSR) står for virksomhedens sociale ansvar og er udtryk for de frivillige politikker, virksomheden har sat op for etisk og social ansvarlighed i forhold til

Læs mere

BÆREDYGTIG BIOMASSE. DONG Energy 4. oktober 2017

BÆREDYGTIG BIOMASSE. DONG Energy 4. oktober 2017 BÆREDYGTIG BIOMASSE DET LANGE PERSPEKTIV, MARKED, TEKNOLOGI OG FREMTID DONG Energy 4. oktober 2017 DONG Energy går forrest i energiomstillingen Global markedsleder indenfor havvind Biomasse Nul Kul fra

Læs mere

Byggeri med et formål. Bæredygtigt byggeri.

Byggeri med et formål. Bæredygtigt byggeri. Byggeri med et formål. Bæredygtigt byggeri. Civica har i Årslev opført 40 bæredygtige almene familieboliger. Afdelingen Lensmarken er Civicas første og Fyns første - boligbyggeri, hvor man i hele projektets

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

Træinformation. Mikael Koch. Træ og Bæredygtighed

Træinformation. Mikael Koch. Træ og Bæredygtighed Mikael Koch Træ og Bæredygtighed 1 Ny dagsorden Træinformation De næste generationer skal have de samme muligheder som de foregående 3 De 3 søjler Social Bæredygtighed Miljømæssig Bæredygtighed Økonomisk

Læs mere

3. Det globale kulstofkredsløb

3. Det globale kulstofkredsløb 3. Det globale kulstofkredsløb Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I kulstofkredsløbet bliver kulstof (C) udvekslet mellem atmosfæren, landjorden og oceanerne. Det sker når kemiske forbindelser

Læs mere

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Dato: 26-11-2009 Videnblad nr. 08.01-22 Emne: Træer Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Træer og grønne områder kan være med til at hjælpe os gennem en hverdag med et ændret klima.

Læs mere

CLEVER TEMA: Opladning

CLEVER TEMA: Opladning Kære elbilist Nu har du forhåbentlig gjort dig en række erfaringer med at køre i elbil vi er glade for, at du deler de erfaringer med os til fordel for projektet. I denne nyhedsmail vil vi gerne fortælle

Læs mere

Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer.

Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer. Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer. Vivian Kvist Johannsen Med bidrag og analyser af bl.a. Lars Graudal, Palle Madsen, Niclas Scott Bentsen, Claus Felby, Thomas Nord-Larsen

Læs mere

Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet NOAHs Forlag

Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet NOAHs Forlag Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet I 10.000 år der været et ret stabilt klima på Jorden. Drivhuseffekten har været afgørende for det stabile klima, og den afgøres af mængden af kuldioxid

Læs mere

Grøn energi i hjemmet

Grøn energi i hjemmet Grøn energi i hjemmet Om denne pjece. Miljøministeriet har i samarbejde med Peter Bang Research A/S udarbejdet pjecen Grøn energi i hjemmet som e-magasin. Vi er gået sammen for at informere danske husejere

Læs mere

Perspektiv for udbud af dansk produceret træ-baseret biomasse

Perspektiv for udbud af dansk produceret træ-baseret biomasse Perspektiv for udbud af dansk produceret træ-baseret biomasse Divisionsdirektør Steen Riber HedeDanmark a/s 16-03-2010 Hovedbudskaber (hvis jeg mister den røde tråd) Der er ingen sikre tal på potentialet

Læs mere

Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien.

Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien. FSC F000100 FSC FSC F000208 A.C. All rights - FSC reserved Danmark - All rights reserved Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien. FSC Danmark 14/09/2016 FSC F000208 Hvad er FSC og hvad

Læs mere

Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet. Adresser

Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet. Adresser Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet Adresser Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet Som en større produktionsvirksomhed, er det vores pligt og ansvar at forholde os til miljøet. Vi arbejder derfor i Damgaard-Jensen

Læs mere

SKOV klima og mennesker

SKOV klima og mennesker SKOV klima og mennesker Undervisningsmateriale til at-forløb, samfundsfag, naturgeografi og biologi i gymnasiet og HF Indhold SKOV klima og mennesker 1 SKOVE OG KLIMAFORANDRING Naturgeografi / samfundsfag

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Mundtlig eksamen i Geografi C

Mundtlig eksamen i Geografi C Mundtlig eksamen i Geografi C Lærer: Morten Sigby-Clausen (MSC) Censor: - Eksamensopgaver: 1. Vandets kredsløb og grundvand i Danmark 2. Stigningsregn og monsun 3. Atmosfæren, indstrålingsvinkel og strålingsbalance

Læs mere

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vivian Kvist Johannsen Skov & Landskab

Læs mere

Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge

Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge Hverken byggelovens eller kommunernes egne krav til bæredygtighed i byggeriet følges. Gjorde de det, ville det ikke blot revolutionere byggebranchen,

Læs mere

Energiforbrug og klimaforandringer. Lærervejledning

Energiforbrug og klimaforandringer. Lærervejledning Energiforbrug og klimaforandringer Lærervejledning Generelle oplysninger Forløbets varighed: Fra kl. 9.00 til kl.12.00. Målgruppe: Forløbet er for 3. klasse til 6. klasse. Pris: Besøget er gratis for folkeskoler

Læs mere

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Varmeplan Hovedstaden Workshop, January 2009 Udfordringen er enorm.. Global generation European generation 34,000 TWh 17,500 TWh 94% 34% 3,300 TWh 4,400

Læs mere

Malene Bendix Tegninger Eva Wulff. Genplant Planeten. Træets kredsløb og klimaet

Malene Bendix Tegninger Eva Wulff. Genplant Planeten. Træets kredsløb og klimaet Malene Bendix Tegninger Eva Wulff Genplant Planeten Træets kredsløb og klimaet Indhold Introduktion Introduktion Kapitel 1: Vi planter træer 4 Kapitel : Vi dyrker træer 1 Kapitel : Vi fælder træer 18 Kapitel

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere