Verdensøkonomien er i fremgang - men stadig præget af usikkerhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Verdensøkonomien er i fremgang - men stadig præget af usikkerhed"

Transkript

1 Allan Sørensen, chefanalytiker MAJ 2017 Verdensøkonomien er i fremgang - men stadig præget af usikkerhed Verdensøkonomien genvinder momentum og er på vej ind i et opsving. Tillidsindikatorerne er positive, og ledigheden falder i store dele af verden. Det går bedre end ventet på vores nære eksportmarkeder. Eksporten sluttede stærkt af i 2016 og vil vokse med 4½ pct. i 2017 den højeste vækst siden Der er dog stadig stor usikkerhed, som kan afspore væksten i verdensøkonomien. Verdenshandlen genvinder momentum Efter et par meget sløje år er verdenshandlen igen ved at genvinde momentum. Verdenshandlen vokser med det højeste tempo i 6½ år. Verdenshandelen er ved at genvinde momentum Verdenshandel i mængder, sæsonkorrigeret Indeks, 2010 = Vækst i procent Vækst i seneste 3 md. i fht. foregående 3 md. (h.a.) Verdenshandel i mængder (v.a.) -16 Kilde: CPB World Trade Monitor

2 2 Stærk afslutning på 2016 efter laveste vækst siden finanskrisen Verdenshandlen voksede sidste år i det langsomste tempo siden finanskrisen, men en stærk afslutning på 2016 og start på 2017, trækker nu for alvor verdenshandlen frem igen. I de seneste to år er verdenshandlen steget langsommere end den samlede vækst i verdensøkonomien. Dette er nu vendt, og bl.a. IMF venter, at denne udvikling fortsætter. Stigningen i handelsintensiteten er et positivt tegn for verdensøkonomien, som viser, at landene ikke har lukket sig om sig selv, men at den frie handel fortsat trives på trods af stigende protektionisme i flere lande. Stigende produktion og erhvervstillid Den stigende verdenshandel har også givet sig udslag i stigende industriproduktion over det seneste halve år, både i USA, eurolandene og Asien. I samme periode har der også været en klar bedring i erhvervstilliden blandt industrivirksomhederne. Stigende erhvervstillid i fremstillingsindustrien Sæsonkorrigeret erhvervstillid Indekstal, normal = Nettotal Kina (venstre akse) USA (venstre akse) EU (højre akse) Kilde: Macrobond -40 Erhvervstillid signalerer fremgang I både USA, Kina og EU er industrivirksomhederne i et betydeligt bedre humør end for et år siden. Industrivirksomhedernes humør faldt en lille smule i april i USA og Kina, men forventningerne er stadig positive og signalerer fremgang. De europæiske industrivirksomheder er i det bedste humør siden Der er stadig betydelig usikkerhed om væksten i verdensøkonomien, men erhvervslivet har en styrket tro på fremtiden, hvilket får det igangværende opsving til at se mere holdbart ud. Dog er der samtidig en betydelig usikkerhed omkring udviklingen i verdensøkonomien fremadrettet, jf. det sidste afsnit.

3 3 Også forbrugerne er i godt humør Faldende ledighed giver udfordringer med mangel på arbejdskraft Også på forbrugersiden er der optimisme at spore. Både de europæiske og amerikanske forbrugere er i rigtig godt humør for tiden. Den meget lempelige pengepolitik gør det muligt at låne til lave renter, og da prisstigningerne stadig er forholdsvis små, oplever mange forbrugere en stigende købekraft. Selv om væksten i mange lande, og verdensøkonomien generelt, fortsat er ganske lav, så har fremgangen været stærk nok til at sikre, at flere og flere har fået fodfæste på arbejdsmarkedet. Ledigheden er faldet i mange lande. I EU og USA er ledigheden nu på det laveste niveau siden finanskrisen. Flere og flere lande oplever udfordringer med mangel på arbejdskraft sfa. et øget pres på arbejdsmarkedet, hvilket kan bremse væksten i de kommende år. Dette gælder eksempelvis i Danmark, USA og Tyskland. Ledigheden falder i Europa og USA Ledige i pct. af arbejdsstyrken, sæsonkorrigeret Procent EU Eurolandene USA Kilde: Macrobond Opsving ser holdbart ud Væksten er blevet opjusteret på vores nærmarkeder Forbedringer på arbejdsmarkedet, og relativ høj forbruger- og erhvervstillid i mange lande, understøtter vækst i både forbrug og investeringer og dermed også fortsat vækst i verdenshandlen. Dermed ser det igangværende opsving forholdsvis holdbart ud, så længe der ikke opstår alvorlige problemer med mangel på arbejdskraft eller fornyet politisk uro. De seneste måneders nøgletal har været overraskende positive, hvilket har medført, at flere internationale prognoser er blevet opjusteret over det seneste halve år, særligt på nærmarkederne. Fra januar til april er forventningerne til væksten eurolandene i 2017 blevet opjusteret fra 1,4 til 1,7 pct., Sverige fra 2,3 til 2,7 pct. og Storbritannien fra 1,4 til 1,7 pct. Det er godt nyt for de danske eksportvirksomheder.

4 4 Vækst i verdensøkonomien Realvækst i BNP BNP-vægt (PPP) Eksportvægt USA 15,6 8,3 1,6 2,2 2,4 Japan 4,1 2,3 1,0 1,3 1,0 Storbritannien 2,3 6,4 1,8 1,7 1,3 Eurolandene 11,7 36,5 1,7 1,6 1,5 - Tyskland 3,3 15,9 1,9 1,5 1,6 Sverige 0,4 11,9 3,3 2,7 2,2 Asien (ekskl. Japan) 35,6 8,8 6,0 6,0 5,9 - Kina 17,9 4,5 6,7 6,5 6,2 - Indien 7,3 0,5 7,0 7,3 7,6 Syd- og Mellemamerika 7,8 2,2-1,1 1,4 2,5 - Brasilien 2,6 0,6-3,6 0,6 2,5 Østeuropa 8,3 8,9 1,5 2,3 2,6 - Rusland 3,1 0,9-0,2 1,2 1,7 - Polen 0,9 2,9 2,8 3,3 3,2 Verden, BNP-vægtet 100,0-3,1 3,4 3,6 Verden, eksportvægtet - 100,0 2,2 2,3 2,2 Kilde: Consensus Economics, IMF, Danmarks Statistik og DI Den danske eksportmarkedsvækst er opjusteret 0,3 pct.point i 2017 i forhold til DI s seneste prognose fra november. Væksten på de danske eksportmarkeder er dog fortsat væsentlig lavere, end hvad vi har oplevet historisk. De danske eksportmarkeder vokser fortsat langsommere end verdensøkonomien samlet set Eksporten sluttede 2016 flot af I de kommende år ventes væksten i verdensøkonomien fortsat at være betydeligt højere end væksten på de danske eksportmarkeder. En øget tilstedeværelse på de fjerne markeder i Asien vil styrke vækstpotentialet i dansk eksport. Over de næste ti år ventes lande som Indien, Kina, Egypten, Pakistan og Indonesien at kunne byde på vækstrater på mere end 5 pct. om året. 1 Udviklingen i dansk eksport Den positive udvikling i verdensøkonomien afspejles også i dansk eksport, som sluttede 2016 flot af med en vækst på 4,3 pct. i fjerde kvartal. Både eksporten af varer og tjenester steg ekstraordinært meget hen mod udgangen af DI Indsigt VM i vækst: Her er fremtidens vindere, maj 2017.

5 5 Lille tilbagegang i starten af 2017 Ifølge betalingsbalancen 2 faldt eksporten af både varer og tjenester i første kvartal 2017 (opgjort i løbende priser). Der var tilbagegang i januar og februar, men i marts steg eksporten igen. Eksport af varer og tjenester Kædede 2010-priser Mia. kr Mia. kr Kilde: Danmarks Statistik og DI Eksportvirksomhederne er optimistiske Vi forventer, at udviklingen fra marts fortsætter i resten af 2017.,Det bakkes op af resultater fra DI s Virksomhedspanel, som viser, at eksportvirksomhederne tror på fremgang i andet kvartal. Eksportvirksomhedernes forventninger til omsætningen er steget siden sidste efterår og er nu på det højeste niveau siden Det er oplysningerne fra betalingsbalancen, der ligger til grund for eksporten i nationalregnskabet. Danmarks Statistiks opgørelse af udenrigshandel viser dog også et fald i den samlede vareeksport på 0,2 pct. i første kvartal, udenrigshandlen med tjenester opgøres dog til at være steget i første kvartal. Alle opgørelserne er i løbende priser, men omregnet til faste priser venter vi et mindre fald i første kvartal DI s prognosekørsel er lukket d. 5. maj, og har ikke indarbejdet eksporttallene for marts.

6 6 Eksportvirksomhedernes forventninger til omsætningen Beskæftigelsesvægtede nettotal af vurderingerne til det kommende kvartal i forhold til samme kvartal året før 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0,0-0,1-0,2-0,3-0,4 Anm.: Værdier over nul signalerer fremgang. Kilde: DI's Virksomhedspanel Højeste eksportvækst siden 2011 Vi venter på den bagrund en realvækst i eksporten på 4,4 pct. i Dette er den højeste vækst siden 2011, hvor eksporten samlet set steg med 7,2 pct. En overraskende stærk udvikling i 2017 kan godt sende eksportvæksten højere op. Der skal dog en del til for at overhale eksportvæksten fra 2011, hvor eksporten for alvor kom tilbage efter et historisk stort dyk under finanskrisen. Eksport af varer og tjenester Mia. kr. realvækst i procent Eksport af varer 699 6,5 5,8-0,6 2,4 1,3 2,1 1,5 4,4 2,3 Eksport af tjenester ,5 4,2 0,4 7,3 1,4 2,1 4,4 3,4 Eksport af varer og tjenester ,9 7,2 1,2 1,6 3,6 1,8 1,7 4,4 2,7 Kilde: Danmarks Statistik og DI Den meget stærke afslutning på 2016 har givet eksporten et godt afsæt ind i 2017, hvilket er med til at forklare den relativt høje vækst i Fremadrettet venter vi en svagt stigende kvartalsvækst i eksporten, men selve årsvæksten bliver lidt lavere i 2018 end i Eksportudsigter skal ses i lyset af usikkerhed Den forventede udvikling i dansk eksport skal dog ses i lyset af den betydelig usikkerhed, som fortsat hænger over verdensøkonomien.

7 7 Global usikkerhed er fortsat høj Usikkerhed om væksten i verdensøkonomien Den samlede globale økonomisk-politiske usikkerhed steg efter valget af Donald Trump som præsident i USA til det højeste niveau nogensinde. I de seneste måneder er den globale usikkerhed faldet igen, men ligger fortsat på et meget højt niveau. Stor usikkerhed i verdensøkonomien Global økonomisk-politisk usikkerhed Indeks, 2010 = Kilde: Economic Policy Uncertainty Det seneste halve år har budt på flere positive overraskelser, som har bekræftet os i, at verdensøkonomien bevæger sig i den rigtige retning. Der har dog også været et par negative overraskelser, som i den kommende tid kan føre til nedjusteringer af prognoserne for enkelte lande og for verdensøkonomien. Nedenfor er nævnt nogle af de usikkerhedsmomenter, der kan påvirke væksten i verdensøkonomien i de kommende år: Donald Trump og styrken af amerikansk økonomi Kina: Langsom vækstnedgang eller hård landing Valg i Europa og geopolitik Pengepolitik, renter og inflation Øget protektionisme Amerikansk økonomi skuffede i første kvartal Donald Trump og styrken af amerikansk økonomi I USA var jobvæksten i marts på blot , og BNP voksede i første kvartal med blot 0,2 pct. I takt med at prognosemagerne får indarbejdet de seneste nationalregnskabstal, kan det godt føre til nedjusteringer af vækstskønnene for USA i Den seneste jobrapport viste dog, at der blev oprettet nye jobs i april, hvilket tyder på øget vækst i andet kvartal. I de seneste prognoser skønnes en vækst i amerikansk økonomi på 2,2 pct. i 2017.

8 8 Usikkerhed om amerikansk kurs De største usikkerheder i amerikansk økonomi handler dog om Donald Trumps finans- og handelspolitiske linje. Vil og kan Donald Trump gøre alvor af sine protektionistiske udmeldinger? Hvor store bliver de finanspolitiske lempelser, hvornår indtræffer de, og hvordan reagerer FED? Kina: Langsom vækstnedgang eller hård landing Kinesisk økonomi voksede i 1. kvartal med 6,9 pct. i forhold til samme kvartal året før. Væksten er lavere end for år siden, men kinesisk økonomi skyder fortsat en høj fart. Kina forventes at opretholde en vækst på over seks procent i de kommende år. Tvivl om væksten i Kina Investeringsdrevet økonomi med stor gæld Valget af Macron sikrer stabilitet Fortsat ingen afklaring om Brexit Kina oplevede i starten af maj stærkt faldende priser på jern og kul, hvilket har sået tvivl om styrken af væksten i kinesisk industri og økonomien som helhed. Der har ved flere lejligheder været sat tvivl om de officielle væksttal fra Kina, og flere iagttagere mener, at væksten er lavere end de officielle væksttal indikerer. Den kinesiske regering har en målsætning om en vækst i økonomien på ca. 6½ pct., som den vil gøre alt for at indfri. Kina er i gang med en omstilling af økonomien, hvor det nu i langt højere grad er de kinesiske forbrugere, der skal være den økonomiske drivkraft. Investeringerne er dog fortsat meget afgørende for væksten i Kina, men det bliver sværere og sværere at finde investeringer med et højt samfundsøkonomisk afkast, og med en hastigt stigende gæld kan det tvinge kineserne til at skrue ned for vækstambitionerne i de kommende år. Valg i Europa og geopolitik I Europa er der i 2017 mange valg, som kan give usikkerhed om den økonomisk-politiske kurs i EU. Valget af Emmanuel Macron til præsident i Frankrig har dog mindsket den politiske og økonomiske usikkerhed i Europa væsentligt. Forhandlingerne om brexit giver usikkerhed om den fremtidige markedsadgang til et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder. Theresa May fastholder, at afskeden med EU, der blev stemt igennem sidste juni, står fast. Men parlamentet er splittet om, hvordan man skal forlade EU. Premierministeren har udskrevet valg i juni for at sikre befolkningens mandat til de kommende forhandlinger med EU. Til efteråret er der valg i Tyskland, som er Europas suverænt største økonomi og Danmarks største eksportmarked. Selvom fronterne indtil videre ikke er trukket så skarpt op, så har valget betydning for danske eksportvirksomheder.

9 9 Geopolitiske spændinger, terror og flygtninge Geopolitiske spændinger kan også få indflydelse på den økonomiske udvikling i de kommende år. Der er fortsat ikke en løsning på situationen mellem EU og Rusland. Terroren bliver stadig ved med at vise sit grimme ansigt i Europa. Og tiltager flygtningestrømmene igen, kan det sætte EU s ydre og indre grænser under pres, hvilket kan føre til sammenbrud af Schengen-aftalen og den frie bevægelighed i Europa. Pengepolitik, renter og inflation Der har over de seneste år været ført en meget lempelig pengepolitik i både USA, EU, Japan og Kina. Der er imidlertid stigende usikkerhed om den fremadrettede kurs. Strammer FED renten mere end planlagt? Strammer ECB renten? I USA er man så småt begyndt at stramme pengepolitikken og har hævet renten tre gange siden december Den amerikanske centralbank (FED) har varslet to ekstra renteforhøjelser i 2017, men en mere lempelig finanspolitik i USA kan tvinge FED til at hæve renten mere end planlagt. Omvendt kan de svage job- og væksttal i starten af 2017 få FED til at være lidt mere afventende. ECB har forlænget det europæiske opkøbsprogram, men på rygteplan tales der om, at renten kan blive hævet allerede i år. I den seneste tid er euroen blevet styrket over for dollaren, og kronen er ligeledes blevet styrket i fht. et sammenvejet udland. Styrkelser af kronen vil give danske eksportvirksomheder modvind på eksportmarkederne. Udsving i kronekursen Nominel effektiv kronekurs Indeks, 2012 = Kilde: Danmarks Nationalbank Olieprisen igen under 50 dollar per tønde De seneste måneder har også budt på nye fald i olieprisen, som igen er blevet sendt ned under 50 dollars pr. tønde. Faldet i prisen på olie og andre råvarer påvirker i høj grad væksten i Afrika, Sydamerika

10 10 og Mellemøsten, da landene i disse regioner har en stor råvareproduktion. Udviklingen i råvarepriserne skaber også usikkerhed om inflationen på nærmarkederne, og dermed forbrugernes reale købekraft. Antallet af handelsrestriktioner i vækst Øget protektionisme Verdenshandlen hæmmes af et stigende antal protektionistiske tiltag, som fortsætter med at vokse. I maj 2010 havde verdens 20 største økonomier sat 324 handelsrestriktioner i værk, i oktober 2016 var dette steget til Mange af disse barrierer blev indført som kortsigtede svar på krisen, men ifølge WTO var blot 25 procent af disse midlertidige foranstaltninger blevet fjernet i oktober Brexit og valget af Donald Trump i USA ses som en udtryk for den stigende folkelige bekymring i forhold til globaliseringen og den frie handel. America First var et centralt slogan i Donald Trumps valgkampagne, som varslede en mere protektionistisk linje i USA s handelspolitik. Øget amerikansk protektionisme vil formentlig blive gengældt af andre lande, hvilket kan føre en til global handelskrig. Donald Trump har dog siden valget blødt lidt op på sine tidligere udmeldinger, men der hersker fortsat stor usikkerhed om USA s fremtidige handelspolitik. Frihandelsaftaler med Canada og Japan Der er dog også lyspunkter på den handelspolitiske scene. I efteråret blev EU og Canada enige om en frihandelsaftale, og det forventes, at der i løbet af 2017 kan underskrives en frihandelsaftale mellem EU og Japan. Dermed har europæiske virksomheder fået bedre adgang til to af verdens største økonomier. International vækst er afgørende for dansk økonomi På trods af de ovenfor skitserede usikkerhedsmomenter så peger alle internationale prognose på fremgang i de kommende år, og fremgangen bliver større end i Med dette udgangspunkt forventes der stigende eksport i både 2017 og Eksporten vil i de kommende år bidrage positivt til væksten i dansk økonomi, hvor der ventes en vækst i BNP på ca. 2 pct. i både 2017 og 2018.

11 11 Efterspørgsel og udbud i dansk økonomi Niveau Mia. kr. Procentvis mængdeændring Privat forbrug 979 1,9 2,1 2,7 Offentligt forbrug 526-0,1 0,9 0,6 Faste bruttoinvesteringer 413 5,2-0,3 3,7 Lagerinvesteringer 2-0,5-0,1 0,0 Indenlandsk efterspørgsel ,6 1,1 2,3 Eksport af varer og tjenester ,7 4,4 2,7 Heraf varer 699 1,5 4,4 2,3 Import af varer og tjenester 953 2,4 2,6 3,6 Heraf varer 596 1,9 2,1 3,5 Bruttonationalprodukt ,3 2,1 2,0 BVT i private byerhverv ,0 3,1 2,5 Note: Ændringer i lagerinvesteringer i pct. af BNP det foregående år Kilde: Danmarks Statistik og DI Den internationale konjunktursituation er afgørende for Danmark, som er en lille åben økonomi med en stor eksport, og hvor danske arbejdspladser afhænger af virksomhedernes salg til udlandet. Hele DI s prognose for dansk økonomi kan læses her

Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport

Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 FEBRUAR 2018 Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport Verdensøkonomien er inde i et globalt opsving. Optimismen bobler, vækstudsigterne er

Læs mere

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 DECEMBER 2017 Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Væksten i verdensøkonomien er tiltagende, og opsvinget har nu fået fat i alle regioner i verden.

Læs mere

Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA

Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 299 6323 JULI 217 Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA Der hersker stor usikkerhed om den politiske kurs i USA. Kursen har stor betydning for amerikansk

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Eksporten har skuffet og risici hælder til negativ side

Eksporten har skuffet og risici hælder til negativ side Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JUNI 2018 Eksporten har skuffet og risici hælder til negativ side Dansk eksport er bremset op, hvilket er utrolig skuffende, da vi befinder os midt i

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Usikkerheden stiger og væksten aftager

Usikkerheden stiger og væksten aftager 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk,

Læs mere

Gunstige forhold for øget eksport

Gunstige forhold for øget eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE August 2015 Gunstige forhold for øget eksport Tiltagende vækst på vores nære eksportmarkeder og en svækket valuta i forhold til f.eks. USA og Kina giver gunstige forhold for øget

Læs mere

Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen

Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 MARTS 2018 Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2018, men er knap så positive

Læs mere

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur 9-- Forberedelse af lønforhandlingen Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur Overblik Fra august til september var bruttoledigheden næsten uændret, dog med en lille stigning på. Dermed lå bruttoledigheden

Læs mere

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Sverige er et marked i vækst med gode muligheder

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

Ny eksportnedtur kan koste 24.000 arbejdspladser

Ny eksportnedtur kan koste 24.000 arbejdspladser ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE februar 2016 Ny eksportnedtur kan koste 24.000 arbejdspladser Eksporten har udviklet sig meget skuffende igennem 2015. Den ventede bedring af de internationale konjunkturer bør

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Obama overdrager stærk økonomi til Trump

Obama overdrager stærk økonomi til Trump Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Obama overdrager stærk økonomi til Trump Den 20. januar indsættes Trump som USA s 45. præsident. Amerikansk økonomi er blevet stærkt forbedret

Læs mere

Mindre optimistiske forbrugere

Mindre optimistiske forbrugere NØGLETAL UGE 51 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mindre optimistiske forbrugere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge er der kommet nye tal, der er med til at tegne det aktuelle

Læs mere

nye job i sommerhalvåret

nye job i sommerhalvåret Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 JUNI 2018 18.000 nye job i sommerhalvåret DI s medlemmer forventer fremgangen fortsætter ind i efteråret. Svarene fra vores medlemmer indikerer,

Læs mere

Japan rummer muligheder for dansk eksport

Japan rummer muligheder for dansk eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 Mikkel Bess, stud.polit JULI 2017 Japan rummer muligheder for dansk eksport Frihandelsaftalen med Japan vil løfte dansk eksport til verdens tredjestørste

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen Pejlemærker for dansk økonomi, december 2016 - Positive takter, og på vej ud af krisen Det ventes, at verdensøkonomien og dansk økonomi vil fortsætte de positive takter i de kommende år og, at vi nu er

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 1 Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 2 Agenda Konjunkturerne i dansk økonomi EU og Brexit USA og Trump Finansiel uro

Læs mere

Amerikansk økonomi på vej frem igen

Amerikansk økonomi på vej frem igen Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit jabc@di.dk SEPTEMBER 2016 Amerikansk økonomi på vej frem igen Væksten i amerikansk økonomi er på vej op igen efter

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent Konjunktur / Politik 15-11-2017 1 USA Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Da de to foregående måneders rapporter blev opjusteret

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Kinas store omstilling: Nu skal forbrugerne trække væksten

Kinas store omstilling: Nu skal forbrugerne trække væksten Af chefanalytiker Allan Sørensen, als@di.dk November 217 Kinas store omstilling: Nu skal forbrugerne trække væksten Kina er blevet en afgørende spiller i verdensøkonomien og for dansk eksport. Den kinesiske

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst

DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 3377 3912 AUGUST 2016 DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst Siden DI s prognose fra maj er væksten i verdensøkonomien

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

Den 19. maj 2009. Sagsnr.: Prognose for verdensøkonomien i 2008-10

Den 19. maj 2009. Sagsnr.: Prognose for verdensøkonomien i 2008-10 Den 19. maj 29 Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, mogr@di.dk, cheføkonom Klaus Rasmussen, kr@di.dk, økonomisk konsulent Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk og økonomisk konsulent Allan Sørensen, als@di.dk

Læs mere

Eksportoptimisme giver forårsstemning

Eksportoptimisme giver forårsstemning DI ANALYSE april 2015 Eksportoptimisme giver forårsstemning DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2015, og virksomhederne er mere optimistiske, end de har været seneste kvartaler. Det er

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

IMF: Svagere global vækst i år

IMF: Svagere global vækst i år NØGLETAL UGE 4 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt IMF: Svagere global vækst i år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav et lidt blandet billede af udviklingen i dansk og global

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangene uge har været en rolig uge på nøgletalsfronten. Vi har dog fået nye

Læs mere

Informationsmøde om lokale lønforhandlinger

Informationsmøde om lokale lønforhandlinger Informationsmøde om lokale lønforhandlinger Underdirektør Steen Nielsen (snn@di.dk) Konsulent Nicolas Jul Mosgaard-Kristiansen (nicm@di.dk) Dagens program 15.00 16.10 Konjunkturer, arbejdsmarked og lønudvikling

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hvad skal trække væksten i Q2?

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hvad skal trække væksten i Q2? NØGLETAL UGE 32 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hvad skal trække væksten i Q2? Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav nogle interessante nøgletal. Først og fremmest fik tal

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet Anders Goul Møller, Økonomisk konsulent angm@di.dk SEPTEMBER 2016 Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet DI s medlemsvirksomheder forventer et positivt 4.kvartal 2016, med rekordhøje forventninger for hjemmemarkedsvirksomhederne.

Læs mere

Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden

Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden Danske eksportvirksomheder sender deres varer længere og længere ud i verden.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 - Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2018-14513 bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu

Læs mere

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer.

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelse 9 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelsen for 9 indeholder et temakapitel om finanskrisen og faren for protektionistiske tiltag. Da kapitlet blev skrevet i foråret 9 og

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser

Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser Gennem de sidste måneder er vækstskøn for flere lande blevet nedjusteret. De nyeste forventninger til den økonomiske vækst tegner et mere pessimistisk

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

DI Prognose: Fremgang i usikre tider

DI Prognose: Fremgang i usikre tider DI Økonomisk politik og analyse NOVEMBER 2018 DI Prognose: Fremgang i usikre tider Der hersker betydelig usikkerhed om udviklingen i verdensøkonomien. Men de internationale prognoser peger i retning af,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving NØGLETAL UGE 18 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge bød på tal for ledigheden frem til marts. Ledigheden steg

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid Af: Kristian Skriver, økonom & Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge har der været meget stille med nøgletal på udviklingen

Læs mere

Få hindringer på de nære eksportmarkeder

Få hindringer på de nære eksportmarkeder ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juni 215 Få hindringer på de nære eksportmarkeder Danske virksomheder oplever få hindringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslande og emerging markets uden

Læs mere

Rekordmange jobs afhænger af eksport

Rekordmange jobs afhænger af eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 APRIL 2019 Rekordmange jobs afhænger af eksport 825.000 eksportrelaterede jobs i Danmark. Aldrig nogensinde før har så mange danske jobs været afhængige

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2010

Status på udvalgte nøgletal november 2010 Status på udvalgte nøgletal november 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Stigning i bruttoledigheden I september var 168.3 registrerede bruttoledige og bruttoledigheden er dermed

Læs mere

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Økonomisk kommentar: Foreløbigt Nationalregnskab 3. kvt. 2014 Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi De foreløbige Nationalregnskabstal for 3. kvartal

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2016

Status på udvalgte nøgletal marts 2016 Status på udvalgte nøgletal marts 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat ind i 216 med endnu et fald i ledigheden,

Læs mere

Eurolandene har overskud på handlen med omverden

Eurolandene har overskud på handlen med omverden Den 22. august 212 Eurolandene har overskud på handlen med omverden Eurolandene oplever nu tilsammen det største handelsoverskud i dette årtusinde. Handelsoverskuddet skyldes i stor udstrækning en stigende

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Væksten lader vente på sig i de private byerhverv

Væksten lader vente på sig i de private byerhverv ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Væksten lader vente på sig i de private byerhverv År 2015 har for de private byerhverv generelt været en pose blandede bolsjer. Produktionen har samlet set stået stille,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen NØGLETAL UGE 25 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge fik vi tal, der bekræftede, at udviklingen i den danske

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2010

Status på udvalgte nøgletal december 2010 Status på udvalgte nøgletal december 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Lille stigning i bruttoledigheden Bruttoledigheden steg med 1.2 personer, således at der i oktober var

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal Oktober 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse

Status på udvalgte nøgletal Oktober 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på udvalgte nøgletal Oktober 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Den danske økonomi er langsomt på vej tilbage på sporet. De økonomiske vismænd forventede

Læs mere

Fortsat svag vækst i de private erhverv

Fortsat svag vækst i de private erhverv Prognosen er udarbejdet af DI s afdeling for økonomisk politik og analyse NOVEMBER 216 Fortsat svag vækst i de private erhverv I 215 og 216 har det private forbrug stort set været alene om at give fremgang

Læs mere

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Den 22. maj 2012 Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Danske virksomheder oplever få udfordringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslan- de og emerging markets uden for Europa kan

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har budt på flere interessante nøgletal,

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts 30. marts Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

#14. Privat sektor i forskellige tempi. 30. januar 2013 Side 1 ØKONOMISK TEMA. Krisens anden bølge har ramt en række brancher. di.

#14. Privat sektor i forskellige tempi. 30. januar 2013 Side 1 ØKONOMISK TEMA. Krisens anden bølge har ramt en række brancher. di. ØKONOMISK TEMA Privat sektor i forskellige tempi #14 3. januar 213 Side 1 di.dk Krisen har stadig godt tag i store dele af økonomien og virksomhederne slikker fortsat deres sår. En række brancher er blevet

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jan. 16 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Højeste vækst i danskernes forbrug i 12 år

Højeste vækst i danskernes forbrug i 12 år DI s afdeling for økonomisk politik og analyse opaafd@di.dk FEBRUAR 2018 Højeste vækst i danskernes forbrug i 12 år Der er udsigt til fortsat fremgang i dansk økonomi og over 60.000 nye jobs i de kommende

Læs mere

Skuffende eksport tager toppen af væksten

Skuffende eksport tager toppen af væksten Afdelingen for økonomisk politik og analyse opa@di.dk, 3377 3777 MAJ 2018 Skuffende eksport tager toppen af væksten Beskæftigelsen er steget jævnt og ganske kraftig de seneste fem år. Produktionen er også

Læs mere

Sundhedseksporten sætter skub i dansk økonomi

Sundhedseksporten sætter skub i dansk økonomi Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef mras@di.dk, 3377 3936 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 MARTS 2018 Sundhedseksporten sætter skub i dansk økonomi Dansk sundhedsindustri har

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag

Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag Dagens nationalregnskab viser som ventet en svag positiv vækst i 1. kvartal 2013 på 0,2 pct. Bortset fra lagrene er det underliggende svært

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014 2016 2018 NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for væksten i dansk økonomi i 2. kvartal. Det er særlig

Læs mere

Flere års tab af eksportperformance er bremset op

Flere års tab af eksportperformance er bremset op ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Februar 2016 Flere års tab af eksportperformance er bremset op Danmarks samlede vareeksport performer ikke lige så godt som i 2000, når den sammenlignes med eksporten fra vores

Læs mere

1. december Resumé:

1. december Resumé: 1. december 2008 Af Martin Madsen (tlf. 3355 7718) Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) Resumé: NATIONALREGNSKAB: DANSK ØKONOMI UNDER STÆRKT PRES De foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal 2008

Læs mere

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal NØGLETAL UGE 48 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har blandt andet gjort os en smule klogere på udviklingen

Læs mere

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Marts 2017 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr. NØGLETAL UGE 44 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 1..52.27. kr. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge var præget af sløje tal for væksten i den europæiske økonomi. Vi fik det første

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2016

Status på udvalgte nøgletal november 2016 Status på udvalgte nøgletal november 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsen steg igen i august mens ledigheden faldt i september efter et

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. November 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. November 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien November 20 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 For spørgsmål eller kommentarer kontakt: Kim Fæster 89 89 71 67/60 75 62 90 kf@jyskebank.dk

Læs mere

Status på økonomiske nøgletal juni 2019

Status på økonomiske nøgletal juni 2019 NØGLETAL JUNI 219 Status på økonomiske nøgletal juni 219 Af: Kristian Skriver, økonom Fremgangen i dansk økonomi kom fint fra start i 219 med en vækst på,2 pct. i 1. kvartal. Trods væksten var en anelse

Læs mere

Optimismen i Euro-området daler

Optimismen i Euro-området daler NØGLETAL UGE 13 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Optimismen i Euro-området daler Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi et nyt og bedre bud på, hvordan væksten i dansk økonomi sluttede 2018 af.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud 2013K1 2013K3 2014K1 2014K3 2015K1 2015K3 2016K1 2016K3 2017K1 2017K3 2018K1 NØGLETAL UGE 27 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangne

Læs mere

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år NØGLETAL UGE 6 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 218: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, seniorøkonom og Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge bød i tråd med de foregående

Læs mere

Økonomisk Redegørelse Maj 2012

Økonomisk Redegørelse Maj 2012 Økonomisk Redegørelse Maj 1 Hovedbudskaber: Udsigt til svag genopretning i Danmark som i seneste ØR Lille bedring af internationale konjunkturer siden årsskiftet Store usikkerheder om udviklingen risiko

Læs mere