Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet"

Transkript

1 Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på markedet

2 Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på byggebranchen I december 2016 foretog RIB en markedsundersøgelse blandt byggeriets parter. Omkring 700 deltagere besvarede en række spørgsmål om deres brug af og erfaringer med IKT- og andre IT-værktøjer, og om deres forventninger og ønsker til fremtidens byggeri. Brugen af IKT-værktøjer fremmer kommunikation og formidling Vi spurgte til deltagernes syn på anvendelsen af IKT i byggeriet. Tre ud af fire gav udtryk for, at digitalisering i form af IKTværktøjer fremmer kommunikation, formidling og vidensdeling, dokumentation og erfaringsopsamling. Over 60% mente, at anvendelsen af IT i byggeriet har en positiv effekt på hhv. kvalitet og logistik. Konkret opleves det, at IKT giver bedre dokumentation og bedre styring. Deltagerne repræsenterede et bredt udsnit af byggebranchens parter Måske netop fordi formidling og vidensdeling fremmes med IKT, oplever over to tredjedele af de adspurgte, at der sker færre fejl i projektprocessen. IKT har altså givet udbytte, men der er stadig et stykke vej at gå, dels i relation til den praktiske implementering af IKT, dels fsva. byggeriets øvrige digitale processer. Selv om halvdelen af de adspurgte er enige i, at digitalisering gør byggeriets parter mere effektive og fremmer samarbejdet med mellem parterne, udpeges der stadig kun en overordnet IKT-ansvarlig på 56% af byggeprojekterne. Men hvordan kan det være, når byggebranchen rent faktisk oplever, at man får udbytte af IKT? Hvorfor er IKT så ikke en integreret del af flere byggeprojekter? Branchens IT-parathed halter stadig Noget af svaret kan måske findes i byggevirksomhedernes IT-parathed. En tredjedel af respondenterne siger f.eks., at deres samarbejdspartnere synes det er besværligt at arbejde med IKT-værktøjer, og 27% at de digitale værktøjer er for komplekse.

3 Det er svært at få entreprenørerne med på at bruge IT - vi bruger meget tid på at undervise Al information skal alligevel over en , fordi nogle ikke bruger IKT rigtigt, og det bliver dobbelt arbejde Selv om branchen er kommet langt de senere år, halter IT-investeringerne pr medarbejder stadig bagud i forhold til andre brancher. Det samme gør tilsyneladende IT-paratheden og implementeringen af IKT- og andre IT-værktøjer i praksis. Der er dog ikke meget tvivl hos vores respondenter om, hvordan billedet vil se ud fremover: 91% Der er overvældende enighed om, at det digitale byggeri er her for at blive. 91% siger, at vi vil opleve stadigt mere intensiv anvendelse af IT i byggeriet. Samtidig rapporterer over en tredjedel af de adspurgte, at deres medarbejdere synes, det er besværligt at arbejde med IKT-værktøjer. Når kun 13% af bygge- og anlægsbranchens medarbejdere tilbydes IT-opkvalificering på et år imod et normtal på 25%, ligger der tilsyneladende et behov for at fokusere på opgaven med at få opkvalificeret byggeriets medarbejdere over de kommende år, så de er klar til den fremtidige udvikling og den stadigt stigende anvendelse af IT til alle byggeriets processer. 13% 25% Kilde: Dansk Byggeris strategi for den digitale udvikling i bygge- og anlægsbranchen 2016 Det bekræftes i høj grad af denne undersøgelse. Vi spurgte, hvordan branchen kommer videre herfra:

4 Det vurderes altså i høj grad, at opkvalificering af medarbejdere er et centralt indsatsområde, hvis vi skal have mere udbytte af IKT. Brugerne er ikke uddannet nok til brugen af værktøjerne. Der er ikke gode nok uddannelser og for få tilbud. Branchens samarbejdsprocesser står foran en transformation Det er ikke kun kvalifikationerne blandt branchens medarbejdere, der skal adresseres. Næsten lige så mange respondenter nævner ændringer i parternes samarbejdsstruktur som et vigtigt indsatsområde. Byggebranchen er stadig i nogen grad præget af konflikter og modstridende interesser, og det bekræftes også i denne undersøgelse. Oplever at rådgivere udnytter muligheden for hurtigt at rette i projekter til at sende et utal af revisioner ( aflevere et ikke helt færdigt projekt) - det koster meget tid i ny projektgennemgang. (Det volder mest besvær at) holde styr på projektets mange interessenter, som ikke har et fælles erfaringsgrundlag eller fælles interesser. 28% oplever at der er færre konflikter mellem parterne, når der anvendes IKT på projekterne. Omvendt er der altså 72% der ikke mener, IKT-reglerne har bidraget til færre konflikter. Det samme gælder fejl og mangler i byggeriet. Hvad skal der så til for at ændre samarbejdet i branchen, så konflikter og fordyrende fejl undgås? Vil øget anvendelse af IT i byggeriet understøtte en udvikling, hvor byggeriets parter finder nye og integrerede samarbejdsformer? Vil faserne i byggeriet blive udvisket yderligere som en konsekvens af øget anvendelse af IT? Størstedelen af de adspurgte mener, at digitaliseringen af byggeriets processer vil understøtte vejen mod nye, integrerede samarbejdsformer, og næsten 50% peger på, at byggeriets faser vil blive udvisket som en konsekvens af øget IT-anvendelse. Så der er klare forventninger til, at IT over tid vil bidrage til en større integration i parternes samarbejde og resultere i mere sammenhængende processuelle og faglige indsatser over tid.

5 Begge disse tendenser udgør iøvrigt kerneområder i IPD, Integrated Project Delivery, en ny tilgang til byggeriet, hvorved alle discipliner på et byggeprojekt samarbejder på sammen måde, som man gør i en virksomhed, med fælles mål og fuld transparens samt med brug af digitale værktøjer (IKT og BIM), der letter samarbejdet og optimerer projektets udformning. IPD Erfaringerne viser, at IPD skaber hurtigere leveringstider, lavere omkostninger og færre eller ingen konflikter parterne imellem. Branchens udfordringer Hvilke udfordringer støder branchen mest ind i, og hvad betyder de for projekterne? Her er vores respondenters Top 3: De største udfordringer Størst indflydelse på byggeriets økonomi 44% 61% 46% 28% 47% 24% Tid og forsinkelser vurderes absolut til at være de største udfordringer, branchens parter slås med til daglig. Men også bygbarhed er et vigtigt tema, der tillægges stor betydning for byggeriets økonomi. Skal bygbarheden forbedres markant, kræver det at designere, tekniske eksperter og udførende samarbejder allerede tidligt i processen, så det sikres, at det der projekteres også kan opføres i den virkelige verden. Der spildes enorme ressourcer i byggeriet, hver gang et byggeri skal projekteres om, fordi det ikke er bygbart. Manglende bygbarhed kan endog have konsekvenser helt ud på byggepladsen, med fordyrende forsinkelser til følge. Det er derfor ganske naturligt, at byggeriets parter ser bygbarhed som en vigtig udfordring. Selv om godt en tredjedel af undersøgelsens deltagere er enige om, at projekterne er blevet mere bygbare med IKT, skal der altså mere til, hvis udfordringerne relateret til manglende bygbarhed skal adresseres fuldt ud.

6 Sammenhængen mellem det fagtekniske - bygbarheden - og parternes samarbejde blev også ganske tydelig, da undersøgelsens deltagere blev spurgt, hvilke tiltag de mener bedst kan adressere byggeriets hovedudfordringer (kvalitet, produktivitet, pris): Digital kvalitetskontrol, transparens i samarbejdet, IT og digital projektledelse er de hovedindsatser, der peges på for at bringe byggeriet videre. Bolden ligger hos bygherre Der skal altså laves om på den måde, vi arbejder på i byggeriet, hvis bygbarheden skal fremmes og vi dermed skal kunne undgå forsinkelser og fejl og øge branchens lønsomhed. De traditionelle sekventielle arbejdsmetoder, hvor ansvaret skubbes nedad og udad, er ikke garanter for produktivitet og økonomi. Et flertal vurderer, at byggebranchen med de nuværende forudsætninger / i den eksisterende kontekst er i stand til at omstille sig og foretage et paradigmeskifte. Men hvem skal drive denne transformation? Det står ret klart, hvad deltagerne i denne undersøgelse mener:

7 Det er altså bygherre, og i næsten samme grad de rådgivende, der sidder med bolden. Således forholder det sig også, når vi spørger til ansvaret for IKT-værktøjerne: Hvem skal vælge IKT-værktøjer? Hvem skal eje dem? Samlet set lægges der altså op til at bygherre, og i forlængelse heraf dennes rådgivere, forholder sig til projektplanlægnings- og byggeprocesserne og tager det nødvendige lederskab mod mere integrerede samarbejdsformer, mere digitalisering og kvalificerede medarbejdere, der forstår at anvende både nutidens og fremtidens digitale værktøjer til at understøtte en transformation af byggeriet. IT-mæssigt er forudsætningerne til stede for at påbegynde en disruption af det traditionelle byggeri. Teknologier som BIM og VDC (Virtual Design & Construction) muliggør transparente design- og projekteringsprocesser og understøtter planlægning og eksekvering gennem hele byggeriets udførelse. Løbende vil der komme nye teknologier og værktøjer, der effektiviserer byggeriet yderligere - blandt andet eksperimenteres der i stadigt højere grad med droner og AR - men allerede de eksisterende IKT-, design- og BIM-værktøjer kan i høj grad understøtte nye samarbejdsformer. En transformation af byggeriet i retning mod bedre samarbejde, større bygbarhed og færre fejl og forsinkelser vil alle byggeriets parter drage fordel af, idet produktiviteten og dermed lønsomheden øges. Spørgsmålet er, hvad der skal til for at foretage det paradigmeskifte, og hvordan vi kommer i gang. RIB A/S Februar 2017

8

Sammen om fremtidens byggeri

Sammen om fremtidens byggeri Jakob Orbesen, konsulent i DI Byg jaor@di.dk, 2132 0321 APRIL 2018 Sammen om fremtidens byggeri På tværs af værdikæden i byggeriet tegner der sig en vilje til - og ikke mindst et ønske om - at styrke samarbejdet

Læs mere

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction?

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Årsmøde 2008 - Lean Construction Construction Norge Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Pernille Walløe COWI A/S Parallelvej 2 DK-2800 Kongens Lyngby Direkte +45

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Selv efter et årti er BIM stadig et af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til.

Læs mere

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Den digitale byggeplads Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Hvilke fordele kan man drage af en digital byggeplads? Og hvordan kommer man selv i gang med digitale løsninger

Læs mere

Hvad er BIM? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter?

Hvad er BIM? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter? Michael Jepsen Projektdirektør Sweco Danmark T&M Roads Project Management

Læs mere

Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus

Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus Informationsmøde Torsdag 29. august 2013 Industriens Hus Agenda 14.00 På vej mod nye standarder 14.30 Kend det, prøv det, brug det 15.00 Pause 15.15 Sådan kommer du i gang 15.30 Spørgsmål og afrunding

Læs mere

Adgang til data svaret på effektivt byggeri? BIM UNIVERSE 2019 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri

Adgang til data svaret på effektivt byggeri? BIM UNIVERSE 2019 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Adgang til data svaret på effektivt byggeri? BIM UNIVERSE 2019 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Dansk Byggeri Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation for knap 6.000 virksomheder inden for

Læs mere

White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri

White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri 16. februar 2017 Revision: 1 Version 1 Februar 2017 MT Højgaard A/S Knud Højgaards Vej 7 2860 Søborg +45 7012 2400 mth.dk CVR 12562233 Væsentlige kollisioner

Læs mere

En digital fremtid? 1 Mattias Straub

En digital fremtid? 1 Mattias Straub En digital fremtid? 1 En digital fremtid? Grundlæggende forudsætninger Statens rolle Mulige scenarier Rum og handlemuligheder 2 Produktivitet og kvalitet Lean Systemleverancer Digitalisering 3 Lean Nøgleord

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1. Stamoplysninger Projekttitel. Indsatsområde

Projektbeskrivelse. 1. Stamoplysninger Projekttitel. Indsatsområde Projektbeskrivelse 1. Stamoplysninger Projekttitel Indsatsområde Der er pt. en række store byggeprojekter i gang eller under opstart i Nordjylland, som alle indebærer stor aktivitet og dermed behov for

Læs mere

10 ECTS 1C Projektstyring (planlægning og styring af tid, processer og ressourcer)

10 ECTS 1C Projektstyring (planlægning og styring af tid, processer og ressourcer) Bilag 1: Oversigt over obligatoriske uddannelseselementer og fag 1. semester 5 ECTS 1A Byggeforståelse (introduktion til byggebranchen) Skal kunne håndtere afkodning af detaljeringsgraden af udbudsmaterialet

Læs mere

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen.

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen. 3. BYGGEPROCESSEN 3. BYGGEPROCESSEN Formået med kapitlet er at redegøre for aktiviteterne og samspillet mellem aktørerne i byggeprocessen, på baggrund af de beskrevne aktører. Byggeprocessen er her defineret,

Læs mere

THE POWER OF LESS I PRAKSIS

THE POWER OF LESS I PRAKSIS THE POWER OF LESS I PRAKSIS UOVERTRUFFEN KVALITET PÅ BEGGE SIDER ET BREDT UDVALG AF LØSNINGER TIL BEGGE SIDER AF VÆGGEN Alle byggeprojekter kan være komplekse og udfordrende, både i design-, planlægnings-

Læs mere

Projektet består af flg. aktiviteter: STARTmøder STARTkurser STARTprojekter

Projektet består af flg. aktiviteter: STARTmøder STARTkurser STARTprojekter Deltagelse i STARTprojekter bips Lyskær 1 DK 2730 Herlev Telefon +45 7023 2237 bips@bips.dk www.bips.dk cvr 27109489 Intro bips har i regi af cuneco udviklet en række standarder og services, som danner

Læs mere

DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2017

DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2017 DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 217 Af Svend Bie og Poul Henrik Due Facilities Management er under forandring. Medlemsundersøgelsen, der er gennemført op til Årskonferencen, peger på en række udviklingstræk,

Læs mere

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011 Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar 28. marts 2011 Grafik: Morten FC Dagens program Projektoptimering Oplæg: Glenn Ballard om projektoptimering Projektgruppen præsenterer arbejdet

Læs mere

Rapport 3 semester. Kan man skabe tillid i byggeriet ved at bygge efter Trimmet byggeri.

Rapport 3 semester. Kan man skabe tillid i byggeriet ved at bygge efter Trimmet byggeri. Kan man forbedre tilliden i byggeriet ved at bruge ledelsesformen trimmet byggeri og hvordan er det muligt. Kan det overhovedet lade sig gør? Rapport 3 semester Kan man skabe tillid i byggeriet ved at

Læs mere

Højgaard Holding A/S. Ordinær generalforsamling. torsdag den 6. april 2017

Højgaard Holding A/S. Ordinær generalforsamling. torsdag den 6. april 2017 Højgaard Holding A/S Ordinær generalforsamling torsdag den 6. april 2017 Højgaard Holding koncernen Væsentligste aktiv er 54 % ejerskab af MT Højgaard Højgaard Industri producerer betonsveller for Banedanmark,

Læs mere

SÅDAN ØGER DU PRODUKTIVITETEN PÅ DIN BYGGEPLADS BYGGEPLADS

SÅDAN ØGER DU PRODUKTIVITETEN PÅ DIN BYGGEPLADS BYGGEPLADS SÅDAN ØGER DU PRODUKTIVITETEN PÅ DIN BYGGEPLADS BYGGEPLADS INDHOLD 3. Indledning 4. Brug af moderne udstyr 5. Udnyttelse af digitalisering 6. Beregningen af de faktiske omkostninger til dit værktøj 8.

Læs mere

I MT Højgaard gennemfører vi projektet virtuelt før vi gør det i praksis.

I MT Højgaard gennemfører vi projektet virtuelt før vi gør det i praksis. 1 I MT Højgaard gennemfører vi projektet virtuelt før vi gør det i praksis. FRA 2D TIL 6D MED VDC 2 Traditionelt Design med 2D Idéer omsættes til design i 2D, som kan omdannes til 3D i hovedet Idé 2D plantegning

Læs mere

VDC i Per Aarsleff. Á s t r í ð u r E l í n Á s g e i r s d ó t t i r V D C D e v e l o p m e n t M a n a g e r

VDC i Per Aarsleff. Á s t r í ð u r E l í n Á s g e i r s d ó t t i r V D C D e v e l o p m e n t M a n a g e r VDC i Per Aarsleff Á s t r í ð u r E l í n Á s g e i r s d ó t t i r V D C D e v e l o p m e n t M a n a g e r Lidt om mig Kommer fra Island men har boet i Danmark over 20 år Har arbejdet i byggebranchen

Læs mere

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER En bog til håndværkeren der er klar til at tage det digitale skridt og dermed optimere sin dagligdag. Koster det at skippe digitaliseringen? Flere og flere virksomheder

Læs mere

Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen. Midtvejsseminar 3. maj 2010

Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen. Midtvejsseminar 3. maj 2010 Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen Midtvejsseminar 3. maj 2010 Dagens program 13.00 Velkomst med kort introduktion til Værdiskabende Byggeproces og projektet 13.15 Gennemgang af udkast til vejledning

Læs mere

E#eruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen

E#eruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen Tema: IKT- bekendtgørelsen E#eruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen 2 Vores 3 ydelsesområder Rådgivning Uddannelse Forskning IKT rådgivning

Læs mere

Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten

Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten Sådan kan arkitekten arbejde for materialeproducenten Digitale muligheder, effektive arbejdsgange og lovkrav - der er mange grunde til, at arkitekter og ingeniører ændrer arbejdsmetoder. Hvad betyder det

Læs mere

Analyse af byggeriet som forretning

Analyse af byggeriet som forretning Jakob Orbesen, konsulent jaor@di.dk, 2132 0321 OKTOBER 2017 Analyse af byggeriet som forretning Byggeriet er overordnet en fornuftig forretning, som i forhold til overskudsgrad og afkastet af investeret

Læs mere

Fremtidens Digitale Jernbane

Fremtidens Digitale Jernbane Fremtidens Digitale Jernbane Status og resultater 2017.11.07 Gita Monshizadeh Program Start point Den nye Bane København-Ringsted Fremtidens Digitale Jernbane - leverancer Håndtering af projekter Teknologisk

Læs mere

Håndværksrådets spørgeskemaundersøgelse. byggeriet

Håndværksrådets spørgeskemaundersøgelse. byggeriet Håndværksrådets spørgeskemaundersøgelse om udbudsmaterialer i byggeriet Håndværksrådets Bygge- & Anlægsudvalg September 2009 1. HVAD SKAL DER TIL FOR AT FORBEDRE BYGGEPROCESSEN Håndværksrådets Bygge- og

Læs mere

Studieordningens del 3

Studieordningens del 3 Studieordningens del 3 Studieordningens del 3 er et supplement til institutionsdelen af studieordningen 2016 på byggekoordinatoruddannelsen. 1. Oversigt over obligatoriske uddannelseselementer og fag Studieordningens

Læs mere

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

Kickstart din virksomheds digitale rejse

Kickstart din virksomheds digitale rejse www.pwc.dk Kickstart din virksomheds digitale rejse Revision. Skat. Rådgivning. Har du overvejet digitalisering men ved ikke, hvor din virksomhed skal starte? Hvordan vil digitalisering i Danmark påvirke

Læs mere

MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN

MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN 2014-17 Visionen Visionen for politikken er: DETTE ER EN KORT GENNEMGANG AF DIGITALISERINGSPOLITIKKENS FORMÅL, OPBYGNING OG INDHOLD, SOM SKAL ANSES SOM ET SUPPLEMENT

Læs mere

Hvad siger årsregnskaberne fra 2010 om virksomhedernes økonomi juni 2011 SURVEY.

Hvad siger årsregnskaberne fra 2010 om virksomhedernes økonomi juni 2011 SURVEY. Hvad siger årsregnskaberne fra om virksomhedernes økonomi juni 11 SURVEY www.fsr.dk Hvad siger årsregnskaberne fra om virksomhedernes økonomi? FSR danske revisorer har gennemført en survey-undersøgelse

Læs mere

Nye Teknologier i Byggeriet Anbefalinger

Nye Teknologier i Byggeriet Anbefalinger Nye Teknologier i Byggeriet Anbefalinger Nye Teknologier i Byggeriet Anbefalinger Den globale byggebranche står overfor en teknologisk transformation, og i Danmark har vi et stort potentiale for øget vækst,

Læs mere

K- afdelingen lader IT i stikken

K- afdelingen lader IT i stikken K- afdelingen lader IT i stikken Kommunikationsfolk bør i langt højere grad rette blikket mod IT- afdelingen. Alt for ofte står den alene med opgaver, der bliver helt afgørende for virksomhedens konkurrenceevne

Læs mere

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING HVAD ER OPENBIM STUDIO? OpenBIM Studio er et BIM-baseret værktøj til brugerind dragelse, kvalitetssikring og videndeling på nybyggerier og renoveringsprojekter. OpenBIM

Læs mere

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri. Dansk Byggeri, 11. april 2013

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri. Dansk Byggeri, 11. april 2013 Indikatorer på Det fejlfrie byggeri Dansk Byggeri, 11. april 2013 Program Den kvantitative undersøgelse - Forhold der har særlig betydning - Store og små byggesager - Entrepriseformerne Den kvalitative

Læs mere

Institutioner dag De Digitale Dage

Institutioner dag De Digitale Dage Hvordan uddanner vi de nye i branchen i de nye værktøjer? DBF, 6.11.2013 Mads Carlsen Civilingeniør i byggeledelse, AAU, 2003 Konsulent i UCN act2learn Teknologi Underviser på UCN bygningskonstruktør Ekstern

Læs mere

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer

Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Specialist: IKT aftaler og samarbejdsrelationer Modul 3: 06. december 2016-08. december 2016-3. sæson 1. Dag: Aftaleforhold, arbejdsmetoder og samarbejdsrelationer Overblik og svar på indgåelse af aftaler

Læs mere

Åbne dialogmøder. Det effektive granskningsmøde ved brug af 3D modeller Fredericia

Åbne dialogmøder. Det effektive granskningsmøde ved brug af 3D modeller Fredericia Åbne dialogmøder Det effektive granskningsmøde ved brug af 3D modeller 03.10.2017 - Fredericia 1 Dagsorden Velkommen Formål med møderne BIM i Banedanmark Eksempel på granskningsmøde med brug af 3D En stemme

Læs mere

Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM:

Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM: Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM: Modul 2: 08. november 2016-10. november 2016-3. sæson 1. Dag: Niveauer og formater / Paradigmeskiftets juridiske konsekvenser PROGRAM: 08. november

Læs mere

Sjakbajsuddannelsen. Gennemgang af moduler

Sjakbajsuddannelsen. Gennemgang af moduler Sjakbajsuddannelsen Gennemgang af moduler Mål/moduler/kurser Sjakbajs - Økonomi og ressourceoptimering Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajs - Service og kundepleje Sjakbajs - Byggeriets lov- og

Læs mere

Sjakbajsuddannelsen. Mål/moduler/kurser. Gennemgang af moduler. Sjakbajs - Byggeriets lov- og regelsystem. Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet

Sjakbajsuddannelsen. Mål/moduler/kurser. Gennemgang af moduler. Sjakbajs - Byggeriets lov- og regelsystem. Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajsuddannelsen Gennemgang af moduler Mål/moduler/kurser Sjakbajs - Økonomi og ressourceoptimering Sjakbajs - Aftaleforhold i byggeriet Sjakbajs - Service og kundepleje Sjakbajs - Byggeriets lov- og

Læs mere

Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)?

Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)? Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)? Markant vækst for byggeriet i 2017 - ny rekord er på vej i 2018! 1, Byggeriet fortsætter frem de kommende år 2. Flere prognoser og analyser

Læs mere

Salgsmål % 24% 39% 14% Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling

Salgsmål % 24% 39% 14% Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling Salgstrends 2017 Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling Salgsmål 2016 Over 110% 101-110% 100% 7% 16% 24% 47% når salgsbudgettet for 2016. 47% af sælgerne mener, at deres

Læs mere

Topledernes forventninger til 2018

Topledernes forventninger til 2018 Topledernes forventninger til 20 Januar 20 Resume Topledernes forventningerne til 20 er positive. 72 pct. forventer øget salg mod kun 4 pct., der forventer reduceret salg. To tredjedele forventer medarbejdervækst,

Læs mere

Hvad er VDC, og hvordan bruges det?

Hvad er VDC, og hvordan bruges det? Hvad er VDC, og hvordan bruges det? Christian Sveigaard, VDC-koordinator, NCC Danmark A/S Gennem en lavpraktisk tilgang med jordnære konkrete eksempler på samarbejdet mellem de digitale processer, arbejdsmiljø

Læs mere

Fælles fynsk tillæg til beskæftigelsesplan

Fælles fynsk tillæg til beskæftigelsesplan 2016 Fælles fynsk tillæg til beskæftigelsesplan 2016 Baggrund Arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer går på tværs af kommunegrænserne. Formændene for Arbejdsmarkeds-/Beskæftigelsesudvalgene

Læs mere

Efteruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen

Efteruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen Tema: IKT-bekendtgørelsen Efteruddannelsesmuligheder - hvordan kommer vi videre? Konstruktørdag den 25. oktober 2014 Kim Jacobsen K-Jacobsen A/S 24-10-2014 2 Vores 3 ydelsesområder Rådgivning Uddannelse

Læs mere

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri sådan kommer du godt i gang FÅ DE BEDSTE RESULTATER TIL TIDEN Har du lyst til at: At forbedre dine faglige kompetencer? Mindske fejl og

Læs mere

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator Kolofon 2015-05-08 < Forrige side IKT-projektroller Vejledning 2 bips Lyskær 1 2730

Læs mere

Den strategiske vision frem mod 2010

Den strategiske vision frem mod 2010 byggeri informationsteknologi Illustrationerne fra 3D cases vist i nyt og på konferencer. Et af formålene med standarder er at støtte medlemmerne i at implementere 3D arbejdsmetode og nyttiggøre BIM (Building

Læs mere

Dynamics AX hos Columbus

Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX er ikke længere bare Dynamics AX Stop lige op, før du vælger at opgradere Vejen til produktivitet er Rollecentre Henrik fortæller dig, hvordan det er at være kunde

Læs mere

Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM:

Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM: Videregående: Implementering og optimering af IKT & BIM: Modul 2: 16. november 2015 + 17. november 2015 + 18. november 2015 2. sæson 1. Dag: Niveauer og formater / Paradigmeskiftets juridiske konsekvenser

Læs mere

IKT - når vi bygger og når vi forvalter. Erfa Digitalisering byggeri/drift 31. maj Middelfart

IKT - når vi bygger og når vi forvalter. Erfa Digitalisering byggeri/drift 31. maj Middelfart IKT - når vi bygger og når vi forvalter Erfa Digitalisering byggeri/drift 31. maj Middelfart Hvad skal vi med IKT? IKT er Informations- og kommunikations teknologi. IKT bekendtgørelsen er fra april 2013

Læs mere

DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION. Casper Gullach, NCC 2018

DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION. Casper Gullach, NCC 2018 DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION Casper Gullach, NCC 2018 AGENDA VDC hos NCC Inddragelse i designfasen Forberedelse inden produktion VDC i produktion Mål og udfordringer Involvering af VDC på vores

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering

Lean Construction-DK s. Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering Lean Construction-DK s Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering Introduktion Hvor Lean Construction i udførelsen fokuserer meget på at minimere spild og skabe et godt flow i arbejdet, er indsatsen

Læs mere

VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT

VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT KONFERENCE 2 0. S E P T E M B E R 2 0 1 6 ÅRHUS Konferencen er udviklet i samarbejde med VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT BYGGERIETS NYE VÆRDIKÆDE BYGGEBRANCHEN VERSION 2.0 * Branchens bud på hvordan man

Læs mere

Samarbejde i Cloud en!

Samarbejde i Cloud en! Samarbejde i Cloud en! -Ved Kenneth Staack Mortensen Kenneth Staack Mortensen Privat 38 år, gift og 3 børn Bor i Vanløse (i en alt for lille lejlighed) Eksportingeniør Hos NTI (siden 2015) Business Manager,

Læs mere

BIM og øget projektkvalitet

BIM og øget projektkvalitet BIM og øget projektkvalitet -hvordan openbim kan øge projektkvaliteten Thorsten Falk Jensen, bygherrerådgiver, NIRAS AGENDA Baggrund Projektkvalitet og modeller What s in it for me? Teknologi, faglighed

Læs mere

Byggesagens faser og workflow

Byggesagens faser og workflow Byggesagens faser og workflow En byggesags projektering strækker sig over mange faser, der gradvist øger projekteringsmaterialets detaljering. En yderligere udfordring er, at en lang række interessenter

Læs mere

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014 IKT i Danske 20 01 2014 IKT i Danske 1. Hvad er IKT, BIM, CCS, A104, IFC, IDM, IFD...? Overordnet tilgang og forklaring af begreberne 2. Nyt samarbejde, forandring og muligheder i nye processer, projektledelse

Læs mere

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Udarbejdet af Merete Hende og Mette Foss Andersen, 2014 1 Formål Dette

Læs mere

End-to end projektering med BIM 360

End-to end projektering med BIM 360 End-to end projektering med BIM 360 BIM Universe 2019 Morten Strandgaard Hos NTI (siden 2016) Project Manager Ansvarsområder: IKT ledelse BIM Specialist BIM 360 platformen (Cloud) Palle Bisgaard Hos Future

Læs mere

Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse?

Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse? Nye kompetencekrav i transporterhvervet nye veje til udvikling af disse? Forfatter: Lars Dagnæs, Institut for Transportstudier Emneplacering: Godstransport og Logistik, transportknudepunkter Indledning

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE OVERORDNET FORMÅL MED UDDANNELSEN Danske Arkitektvirksomheder og CBS Executive udbyder

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 68 endeligt svar på 28 spørgsmål 4 Offentligt TALEMANUSKRIPT Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter Side 1 af

Læs mere

DET KOMPLETTE BADEVÆRELSE TIL ALLE PROJEKTER

DET KOMPLETTE BADEVÆRELSE TIL ALLE PROJEKTER DET KOMPLETTE BADEVÆRELSE TIL ALLE PROJEKTER UOVERTRUFFEN KVALITET PÅ BEGGE SIDER Badeværelsesmøbler ET BREDT UDVALG AF LØSNINGER TIL BEGGE SIDER AF VÆGGEN Brusebadsløsninger og badekar Alle byggeprojekter

Læs mere

IPD i dansk kontekst

IPD i dansk kontekst IPD i dansk kontekst Udarbejdet som del af projektet: Pejlemærker for fremtidens digitale samarbejde gode råd til at skabe mere værdi Hent publikationen her: Pejlemærker-for-fremtidens-digitale-samarbejde

Læs mere

Byggeriets Evaluerings Center

Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Foreslået af regeringen i task force redegørelsen december 2000 Stiftet af F.R.I., PAR, Danske Entreprenører, BYG, BAT-kartellet kartellet, Byggematerialeindustrien, Fonden

Læs mere

Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier

Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier Thomas Qvortrup Christensen, seniorchefkonsulent, TQCH@DI.DK, 3377 3316 Anders Michael Tetens Hoff, chefkonsulent, AHOF@DI.DK, 3377 3899 NOVEMBER 2018 Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier

Læs mere

Forsyningssektoren Undersøgelse af strategier og tendenser. Rapport

Forsyningssektoren Undersøgelse af strategier og tendenser. Rapport Forsyningssektoren 2016 Undersøgelse af strategier og tendenser Rapport August 2016 1 Introduktion Pluss har sammen med EY gennemført en spørgeskemaundersøgelse af strategier og tendenser i den danske

Læs mere

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Resultat: Flere større udbud i kommunerne To tredjedele af de tekniske chefer i de kommuner, som skal lægges sammen, forventer, at

Læs mere

Er du arkitekt MAA? Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund

Er du arkitekt MAA? Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund I midten af april udsendte Arkitektforeningen et elektronisk spørgeskema, vedrørende den kommunale arkitekturpolitik, til samtlige af landet

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

4. Hvordan er du primært involveret i projekter? Er det som:

4. Hvordan er du primært involveret i projekter? Er det som: Mannaz undersøgelse 2011 Rapporten er udarbejdet på baggrund af undersøgelsen gennemført i juni 2011 med svar fra 672 respondenter. Formålet med rapporten er at tage temperaturen på ProjektDanmark og afdække

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder »BIM Universe - Håndtering og deling af information Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder as Kort om ALECTIA A/S Vores opfattelse af BIM Vores fokus Vores erfaringer Vores ønsker »Fakta om

Læs mere

Digitalisering har overhalet byggeprocessen

Digitalisering har overhalet byggeprocessen Digitalisering har overhalet byggeprocessen Fredag den 11. marts 2016 LEAN CONSTRUCTION DK Christian Lerche 2 bips er byggeriets digitale udviklingsforum bips er samarbejde med alle byggeriets parter om

Læs mere

BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR

BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR Knud Erik Busk, Formand for Bygherreforeningen i Danmark Indhold: INDLEDNING...2 BYGHERREFORENINGEN I DANMARK...2 IKKE KUN EN KØBENHAVNER-KLUB...2

Læs mere

Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne

Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne Tema 1 IT, de digitale løsninger skal understøtte byggeprocessen til fordel for bygherrerne Byggestyring, kvalitetssikring og dokumenthåndtering kommer alt sammen til at foregå digitalt. For at leve op

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

Mini projekt C201. Afleveret d. 30. april 2003. Udarbejdet af: Anne Svendsen Martin Thaarup Asger Bendtsen. Jesper Linding Rikke Pedersen

Mini projekt C201. Afleveret d. 30. april 2003. Udarbejdet af: Anne Svendsen Martin Thaarup Asger Bendtsen. Jesper Linding Rikke Pedersen PROJEKTLEDELSE Mini projekt C201 Afleveret d. 30. april 2003 Udarbejdet af: Anne Svendsen Martin Thaarup Asger Bendtsen Jesper Linding Rikke Pedersen BROHUSET 1 Indledning En virksomheds struktur kan være

Læs mere

HR-survey Øjebliksbillede af opgaver, prioriteter og udfordringer for HR i kommunerne

HR-survey Øjebliksbillede af opgaver, prioriteter og udfordringer for HR i kommunerne HR-survey 2016 Øjebliksbillede af opgaver, prioriteter og udfordringer for HR i kommunerne Om undersøgelsen Igen i år tager COK pulsen på bevægelser i den kommunale HR s opgaveportefølje og oplevede styrker

Læs mere

nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S

nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S Telefon: 70 10 14 00 E-mail: nti@nti.dk Web : www.nti.dk nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S FORORD AF MICHAEL MØLLER JENSEN DIVISIONSCHEF,

Læs mere

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN Version 1 Marts 2017 Side 1 of 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Formål med projektplanen...4 Generel Projektinformation...4 Baggrund...5 Holstebro Kommunes

Læs mere

De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen. FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014

De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen. FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014 De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014 IKT-lederuddannelsen på www.iktuddannelse.dk www.iktuddannelse.dk IKT-lederuddannelsen Formål At gøre IKT-lederen

Læs mere

DI-branchernes forhold til digitalisering

DI-branchernes forhold til digitalisering DI-branchernes forhold til digitalisering Digitaliseringen påvirker brancherne forskelligt. For at få bedre indblik i digitaliseringens betydning inden for de enkelte brancher har DI s digitaliseringsindsats

Læs mere

Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering

Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering Værdien når ikke længere end til IT-afdelingen ANALYSE RP OVERBLIK Analysens konklusioner... side 3 Baggrund for analysen... side 4 5 nøglefaktorer

Læs mere

organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse 2. halvår 2013

organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse 2. halvår 2013 organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse Malerfagets konjunkturundersøgelse Resume Stigende omsætning og beskæftigelse (side 2) Den første halvdel af bød på en pæn omsætningsfremgang

Læs mere

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser.

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Digital Konvergens 1 BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Indlæg på Bips konferencen 2012 Den 10. september 2012 ved Thomas Hejnfelt, Grontmij Digital Konvergens 2

Læs mere

ANALYSE AF PRODUKTIVITETSPOTENTIALER I BYGNINGSRENOVERING UDFØRT FOR DANSK BYGGERI, MTH, NCC OG IDA-BYG I REGI AF RENOVERING PÅ DAGSORDENEN

ANALYSE AF PRODUKTIVITETSPOTENTIALER I BYGNINGSRENOVERING UDFØRT FOR DANSK BYGGERI, MTH, NCC OG IDA-BYG I REGI AF RENOVERING PÅ DAGSORDENEN ANALYSE AF PRODUKTIVITETSPOTENTIALER I BYGNINGSRENOVERING UDFØRT FOR DANSK BYGGERI, MTH, NCC OG IDA-BYG I REGI AF RENOVERING PÅ DAGSORDENEN 1 Om analysen Byggeriets parter har vurderet t i forskellige

Læs mere

Lokationsbaseret & Successiv

Lokationsbaseret & Successiv Pla Planlægning & Digitialisering Lokationsbaseret & Successiv 7. JUNI 2018 Effekt af god planlægning Indtjening på sagen Resultatet for entreprenør virksomheden Marginalbidraget til bundlinjen bliver

Læs mere

Værdibaseret workshopprojektering

Værdibaseret workshopprojektering Værdibaseret workshopprojektering Lean Construction DK Lisbet Wolters Workshopbaserede byggeprocesser siden 2001. Workshopprojektering på boligprojekter, skoler, erhvervsdomiciler Workshops hvad er det?

Læs mere

Projektlederuddannelsen

Projektlederuddannelsen Projektlederuddannelsen Intensiveret fokus på egen praksis Projektlederen skal kunne skabe og facilitere resultater og udvikling af organisation og mennesker. De traditionelle metoder og værktøjer skal

Læs mere

Niels Ole Karstoft Stig Brinck

Niels Ole Karstoft Stig Brinck BIM samarbejdsformer og Samprojektering Niels Ole Karstoft Stig Brinck 19. FEBRUAR 2018 Disp. forslag Proj.forslag Udbud Udførelsesproj. Forventet design Fastlagt design Endeligt design Produktion Arkitekt

Læs mere

Civilingeniør i. Byggeledelse

Civilingeniør i. Byggeledelse Civilingeniør i Byggeledelse Specialet i Byggeledelse En byggesag gennemløber flere faser, og i alle faser spiller ingeniører en væsentlig rolle. Specialet i Byggeledelse tager udgangspunkt i byggeriets

Læs mere

Debat og dialog - styring

Debat og dialog - styring Debat og dialog - styring SIDE 1 Projektets innovationsmodel 1. Formidling og motivation ud fra bedste praksis eksempler 2. Beskrivelse i vejledninger til hver aktør og proces 3. Udvikling af nye og tilpasning

Læs mere

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi

DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi DANMARKS BEDSTE MEDLEMSSERVICE Dansk Byggeris strategi 2017-2018 1 FORORD Danmarks bedste medlemsservice er titlen på Dansk Byggeris nye strategi. Grunden til, at vi har valgt netop den titel, er fordi,

Læs mere