Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe"

Transkript

1 Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget for, at de lærer motoriske aktiviteter. Denne vejledning beskriver ideer til, hvad man kan tænke over og prøve af, når barnet har svært ved at lære grovmotoriske aktiviteter. At ligge på maven kan være svært for mange børn og man må bruge ekstra tid, tålmodighed og mange gentagelser, for at barnet lærer det. At komme fra en stilling til en anden er afgørende for, at barnet får fornemmelse af at kunne bevæge sig hen til det, som det gerne vil undersøge. Det kan give en stor tilfredshed, når det lykkes. At komme op at stå og blive helt klar til at stå og gå selv kan også være en stor udfordring for mange børn. Dit barn kan have behov for, at du hjælpe det ekstra meget og bruger tid sammen med det mange gange om dagen. For lidt og for meget hjælp Det er vigtigt, at være opmærksom på balancen mellem at støtte barnet nok og samtidig hjælpe det mindst muligt. Ved at støtte barnet passende, får det lov at øve sig mest muligt og dermed lov at lære mest muligt, samtidig med at det får oplevelsen af at mestre. I starten vil barnet have brug for meget hjælp og gradvist vil det være mindre og mindre. Når den voksne arbejder i et langsomt tempo sammen med barnet, giver det mulighed for at barnet viser alt det, som det kan. Derefter kan den voksne hjælpe med det som barnet har brug for støtte til.

2 Oversigt over de enkelte fokusområder: Ligge på maven herunder er beskrevet stimulation af balancesansen i øret Dreje rundt om sig selv liggende på maven Skubbe sig baglæns/krybe fremad Trille Komme op i kravle-stilling Holde hovedet når barnet trækkes op fra rygliggende Komme fra siddende til maveliggende og tilbage til siddende Tage støtte på benene Rejse sig til stående Gå med støtte ved møbler Gå fra ting til ting Gå uden støtte Ligge på maven Der er en del børn, som har brug for ekstra hjælp for at blive glade for at ligge på maven. Det er rigtig godt for barnets motoriske udvikling, at det bliver glad for at ligge på maven. Den maveliggende stilling giver bl.a. barnet mulighed for at komme op og orientere sig i omgivelserne, det styrker ryg og nakke og det er også fra denne stilling, de fleste børn kommer videre til de næste trin i den motoriske udvikling. Når det er svært at ligge på maven, er det godt at tilbyde barnet mange forskellige måder at ligge på maven på. Når man laver bevægelse samtidig med, at barnet ligger på maven, kan man gøre det lettere for barnet. Når barnet bevæges, stimuleres balancesansen i øret, som er med til at skabe aktivitet i de muskler, barnet bruger, når det ligger på maven. I starten kan barnet måske kun ligge i meget kort tid, men det gør ikke noget. Det vil gradvist blive længere og længere. Giv barnet pauser og gentag igen. Det er vigtigt at lægge barnet på maven mange gange om dagen.

3 Uden bevægelse: Læg barnet på maven med skråt og fast underlag, fx pusleplade med badehåndklæder under Læg barnet oppe på bord eller lignende, så barnet får udsigt Støt med hånden på enden, så enden ikke tipper i vejret Skub albuerne ind under kroppen og støt dem, hvis de hele tiden glide ud til siden. Hvis armene hele tiden glider ud til siden og det er noget af det som gør, at barnet bliver ked af at ligge på maven, kan det være godt at løsne muskler og led mellem skulderbladene med bevægeøvelser for armene. Det kan den voksne gøre ved at bevæge barnets arme op over hovedet og ind foran kroppen, når det ligger på ryggen eller når man sidder med det på armen/skødet. Det er vigtigt at strække armen så meget i yderstilling, som barnet vil være med til. Hvis barnet giver meget modstand, skal man være tålmodig, gentage det mange gange og se om man gradvis kan få lov at strække armen mere og mere. Med bevægelse: Læg barnet på en træningsbold og bevæg bolden frem og tilbage og fra side til side. Bevægelserne stimulerer balancesansen i ørene, det påvirker muskelspændingen i kroppen og hjælper barnet til at løfte hovedet og bruge bagsidens muskler. Det er en god idè at bruge et spejl foran, så kan man se, hvordan barnet reagerer på legen.

4 Når barnet lænes langt frem på bolden, bliver det svære at løfte hovedet, når barnet er langt tilbage på bolden, bliver det lettere at løfte hovedet. Man kan også udvikle legen ved at lave bevægelserne hurtigere og bevægeudslaget større, desto mere fortrolig barnet bliver med legen. Liggende på maven af den voksne Lad barnet ligge på brystkassen, gerne hvor den voksne ligger skråt, så barnet hjælpes lidt opad. Den voksne kan supplere med små rokkebevægelse, imens der holdes på barnets ende, på den måde vækkes barnets muskler endnu mere. Man kan have barnet liggende hen over sine ben, man kan have benene over kors, så barnet kan ligge lidt skråt opad. Lav evt. små svingebevægelser fra side til side, for at vække barnets muskler. Bærestillinger Bær barnet på din underarm mens det ligger på maven Læn barnet fremad foran din krop Dreje rundt om sig selv på maven liggende på maven Når barnet er blevet glad for at ligge på maven kan det begynde at øve sig i at dreje rundt om sig selv liggende på maven. Det er lettest på glat gulv Placèr legetøj til siderne, så barnet akkurat kan nå det og udvid gradvist Vær opmærksom på at stimulere barnet til at dreje til begge sider

5 Skubbe sig selv baglæns/krybe fremad Når barnet bliver stærkere og stærkere i armene, kan det komme op på strakte arme. Det begynder at skubbe sig lidt baglæns især, hvis det ligger på glat underlag. Det er derfor lettest for barnet at komme baglæns. Først efter barnet i nogen tid har skubbet sig baglæns, begynder det at finde ud af, hvordan det kan trække sig fremad med armene og det begynder gradvis, at hjælpe til med benene Glat underlag gør det lettere for barnet at skubbe sig baglæns og trække sig fremad Hvis barnet ikke kommer baglæns, kan det være fordi det ikke komme højt nok op på armene endnu. Det vil barnet lære af sig selv ved at ligge mere på maven og øve sig og blive stærkere i armene og overkroppen. Man kan skubbe barnets ene fod op i krybestilling, samtidig med at man har noget spændende liggende foran barnet, det gerne vil hen til, så barnet får fornemmelsen af at skubbe fra med benene. Når barnet har strakt benet og er kommet lidt fremad, kan man gøre det samme med det andet ben, så barnet bliver guidet ind i krydsmønsterbevægelser. Holde hovedet når barnet trækkes op fra rygliggende Hold barnet lodret, støt hovedet, hvis det har behov for det Når barnet selv kan holde hovedet, kan man læne det lidt bagud, så det selv skal bøje hovedet fremad. Den voksne skal sidde sådan, at barnet skal kigge lidt nedad, for at få øjenkontakt med èn. På den måde stimulerer man musklerne som bøjer hovedet fremad Desto bedre barnet bliver til at holde hovedet, desto længere kan man læne det tilbage Gradvist kan aktiviteten gøres sværere ved at læne længere tilbage og ved at den voksne holder barnet i hænderne. Trille fra ryg til mave De fleste børn lærer at trille fra ryg til side, ved at tage fødderne til maven og bruge dem som en slags vægtstangarm til at trille om på siden. Det er forsidens muskler barnet bruger. Herefter skal barnet bruge musklerne på bagsiden af kroppen til at komme resten af vejen om på maven.

6 For at lære den første del af trillebevægelsen er det derfor vigtigt at barnet får fødderne mod maven og begynder at opdage dem. Støt fødderne til hænderne, giv evt. små legesokker på som øger barnets interesse for fødderne. Stimulèr barnet til at komme om på siden ved at støtte hoften. Støt kun det nødvendige, så barnet laver mest muligt selv. Hold hånden på hoften og se om barnet kan komme resten af vejen selv. Giv hjælp, hvis det er svært og hjælp evt. med at få den arm som er under barnet fri. Selv om barnet skal have meget hjælp de første gange, vil bare det at barnet får en fornemmelse af bevægelsen, være med det gøre det lettere for barnet de efterfølgende gange. Vær opmærksom på at barnet triller over både højre og venstre side. Hvis en af siderne er sværere, skal det have ekstra opmærksomhed og øves flere gange.

7 Komme fra siddende til maveliggende og tilbage til siddende Når barnet har en begyndende balance i den siddende stilling, begynder det som oftest at læne sig fremad og tage støtte på hænderne. Herefter vil det gradvist blive mere og mere tryg ved at række ud til siden og først ret sent (omkring mdr. ) begynder barnet at kunne tage fra bagud, det vil sige at faldreflekserne er helt udviklede. Hvis dit barn er meget utryg ved at læne sig fremad og eller ud til siderne, kan det være fordi det har brug for at få stimuleret sin balancesans i øret. Balancesansen i øret informerer barnet om, hvordan hovedet stilling er i forhold til tyngden og hvor hurtigt barnet bevæger hovedet og kroppen. Når sansen ikke er udviklet optimalt, får barnet ikke præcise informationer fra kroppen og det kan skabe utryghed. Se under afsnittet om at ligge på maven og den tilhørende video. Fast underlag gør denne aktivitet lettest Læg legetøjet i en afstand fra barnet, så barnet skal række efter det og lige nøjagtig kan nå. Placèr først legetøjet foran barnet og. Derefter mod siden Flyt gradvist legetøjet længere og længere væk Den voksne kan sidde med barnet mellem sine ben, så barnet kan læne sig ud over låret for at nå legetøjet. Hjælp barnet med at komme fra langsiddende til havefruestilling Nogle gange vil knæene glide ud til siden, her kan du støtte knæene/lårene, så barnet kan blive siddende med støtte på knæene Når barnet har været i stillingen i en tid kan man guide det tilbage ved at gøre det nysgerrigt efter at kigge op efter legetøj. Det kan have brug for at man støtter det under på kroppen Man kan guide benene fra knæsiddende til havefruestilling og til langsiddende, men det kan være svært at have hænder nok til at støtte alle steder, så det vigtigste er at hjælpe barnet med at få fornemmelse af bevægelsen.

8 At kravle og forberedelse til at kravle Når barnet skal lære at kravle, er den største udfordring at komme op i kravlestilling. Når barnet er kommet op på alle 4, begynder det at eksperimentere med at rokke frem og tilbage i stillingen. Det kan det bruge lang tid på, inden det begynder at flytte sig enten fremad eller tilbage, og det kan bruge tid på at lære at flytte både arme og ben. Det skal barnet have tid til at øve sig på, det vigtigste er at det får lært at komme op i kravlestilling. Lad barnet ligge meget på maven så det bliver gradvist stærkere i denne stilling Sæt kun barnet i siddende stilling, hvis det har specielt brug for det, hvis barnet er ved at være træt eller det trænger til en pause Det er lettest for barnet, at komme op i kravlestilling, hvis underlaget er fast Hvis barnet virker til at have svært ved at holde benene samlede og tage støtte på knæene, kan du støtte på knæene/lårene Se også videoen ovenfor med at komme fra siddende til kravlestilling over den voksnes lår Rejse sig til stående og ned igen Når barnet skal rejse sig til stående, vil det typisk komme fra kravlestilling eller knæstående Det vil få øje på noget det gerne vil rejse sig ved, række armene op og begynde at bøje det ene ben op i knæ-trapstående, herfra vil det rejse sig ved at stemme fra med det bøjede ben samtidig med at det trækker sig op med hænderne.

9 For nogle børn kan det være svært at komme til stående. Det kan være fordi at barnet i det hele taget har svært ved at tage støtte på benene. Hvis barnet har svært ved at tage støtte på benene, kan man starte med at øve dette. Se afsnittet: Tage støtte på benene. Lad barnet blive interesseret i noget, som er på noget fast et møbel/en puf e.l. og lidt oppe i højden Når barnet kommer hen til møblet, kan man hjælpe barnet op i knæstående, hvis det ikke selv gør det. Det kan være fint at lege her og det kan være fint at øve sig i at komme til knæstående og ned igen. Hjælp barnet med at samle knæene, hvis de vil glide ud til siden Fast underlag er lettest Næste skridt er at man hjælpe barnet til knætrap-stående ved at bøje det ene ben, man kan støtte ned i låret lige over knæ, så barnet stimuleres til at sætte fra med benet. Støt barnet alt det, det har brug for i balancen de første gange, det vigtigste er, at barnet får fornemmelse af bevægelsen. Husk at brug begge ben. Det kan være en svær aktivitet at lære og det kan kræve mange gentagelser. Når barnet skal ned igen, vil det ofte lade sig bumpe de første mange gange. Hvis barnet har brug for hjælp til at komme ned, kan man holde det om maven, så det ikke falder, når man bøjer det ene ben og guider det ned i modsat rækkefølge som op. For mange børn føles det meget unaturligt, men det kan være nødvendigt, hvis barnet ikke kan finde en strategi selv. Hvis barnet virker meget utryg ved at flytte sig, kan det også være fordi det har brug for at få stimuleret balancesans i øret. Balancesansen i øret informere barnet om, hvordan hovedet stilling er i forhold til tyngden og hvor hurtigt barnet bevæger hovedet og kroppen. Se under stimulation af balancesansen i afsnittet og videoen om at ligge på maven Tage støtte på benene Nogle børn virke meget bløde i deres ben og derfor kan de have svært ved at støtte på benene. Det kan være benene enten giver efter eller det kan være at barnet trækker benene op under sig, når man forsøger at sætte det. Det kan skyldes at barnet har nedsat muskelspænding i benene og måske også mere bevægelige led end de fleste børn. Det er

10 normalt, men det kan give behov for ekstra hjælp til barnet, for at det lære motoriske færdigheder. Det er rigtig vigtigt at hjælpe barnet til at mærke sine ben godt, da det vil gøre det lettere at begynde at tage vægt på benene. Desto mere vægt barnet kan tage på benene, desto bedre kan det mærke sine ben og det er en vigtig positiv cirkel at få i gang. Man kan stimulere barnets følesans og ledsans. Det kan man gøre ved at trykke benene med faste tryk, stryge og berøre benene. Man kan trykke fra foden og op gennem benet, når barnet ligger, så der kommer stimulation af leddene. Brug gerne god tid på dette og gentag det mange gange i løbet i dagen (det vil jeg gerne vise på en video.) Man kan sidde med barnet i ridestilling over låret med en lav stol eller andet foran, hvor barnet har noget at lege med. Tryk ned i låret/lige over knæet, så barnet får stimuleret ledsansen i knæ og ankel. Når msn har gjort denne forberedelse lægger man legetøjet så langt væk, at barnet skal rejse sig for nå det. Løft lidt på enden med den ene hånd og tryk ned i det ene og det andet knæ med den frie hånd, da det vil stimulere og hjælpe barnet til at strække benene. For nogle børn, vil de hurtigt fange fornemmelsen, for andre børn skal det gentages mange gange. Så være tålmodig og man skal indstille sig på, at det skal øves mange gange. Når barnet leger i denne aktivitet vil det få mere og mere fornemmelse af sine ben og hvordan det skal bruge benene. Når man starter næste gang, skal man formentlig starte lidt forfra, men fra gang til gang vil det blive lettere og lettere. Man kan have barnet stående på et bord, mens man står bagved. Man kan støtte barnets krop med den arm og trykke det ene ben ned i bordet ad gangen. Man kan holde om hhv. ankel, knæ og hofte, når man trykker ned i bordet. Gå sidelæns ved møbler - fra møbel til møbel gå selv Mange børn elsker at blive gået med holdt i hænderne af den voksne. Det bør man allerhelst undgå eller i hvert fald minimere, da barnet ikke øver sin egen balance og sin egen fornemmelse af, hvad kroppen kan, når det er den voksne, der holder balancen. Lad i stedet barnet øve sig i at gå ved møbler og gradvis udvikle sværhedsgraden, så det til sidst kan gå selv. Man kan lægge legetøjet lidt væk fra barnet så det starter med at skulle række langt for at nå det Derefter lægger man gradvist legetøjet længere og længere væk fra barnet Herefter kan man stille et møbel lidt væk fra det barnet står ved, ikke længere end at barnet kan holde ved det ene møbel og det andet samtidig

11 Lav længere og længere afstand Lav afstanden så lang, at barnet skal slippe ganske kortvarigt og gradvist mere og mere Lave en lille bane fx i stuen hvor der er flere møbler barnet kan gå imellem og lege med ting Stil møblerne så dit barn skal begynde at vende sig, for at kommer over til det andet møbel Gå uden støtte og alt det som kommer efter Når barnet har lært at gå selv, får det nye muligheder. Det skal først øve sig en masse i at gå. Har barnet været sen til at gå, kan det være godt fortsat at være opmærksom på at hjælpe barnet med at udfordre og udvikle sin grovmotorik. Helt grundlæggende handler det om at skabe bevægeglæde hos barnet, så det fortsætter med at udfordre og udvikle dig. Her er lidt ideer. Lad barnet gå i ujævn terræn fx på madrasser på gulvet eller på græsplænen udenfor Lad barnet øve sig i at sætte tempoet op og bremse ned fangeleg eller jeg skal komme efter dig leg inviterer til dette Leg med ballon, det stimulerer både balancen, at skulle justere kroppens stilling og det stimulere samarbejdet mellem syn og hænder, det man kalder øjehåndkoordination. Lav en lille forhindringsbane med de møbler, madrasser, skamler i har ved hånden. Lad barnet kravler over, under, op på og hoppe ned. Fx en lille badeværelses skammel, man går op på og hopper ned på en madras og slår en kolbøtte. Læg et tæppe over en stol, så det bliver en lille hule man skal kravle ind under. Brug fantasien og det som lige er til rådighed og så er det fint, hvis man også har lyst til at supplere med at købe ekstra motorikredskaber, men man kan komme langt med det man har.

12 Lidt senere kan man begynde at øve at balancere på en linje, hoppe, sparke til bold det kræver balance på 1 ben Det er godt at supplere de motoriske aktiviteter med tumlelege, gynge- og rutsje lege. For børn som har brug for et ekstra skub kan forældre/barn gymnastik, svømning og andre fritidsaktiviteter være en god idè. Man kan finde yderligere inspiration på:..her skal være links. Forskning viser at god motorik og gode evner til at lære hænger sammen! Skolebørn der skal lære - er små børn der har været i gang med at lære længe!

At ligge på maven. Sundhedstjenesten

At ligge på maven. Sundhedstjenesten Hver gang dit barn ligger på maven kan det ligge i længere og længere tid, før det græder. Efter nogle dage kan dit barn ligge lidt selv, inden du behøver at lægge dig ned til det, og efterhånden vil det

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

Børn med bløde led 0-2 år

Børn med bløde led 0-2 år Børn med bløde led 0-2 år Fysioterapeuterne og ergoterapeuterne ved Tværfagligt center for børn og unge i Vejle Kommune. Hvad er bløde led. Alle børn er født bløde og bevægelige. Ved nogle børn ses det

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN.

Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN. Sorø Kommune BØRN OG MOTORIK I VUGGESTUEN. Dit barn er nu startet i vuggestuen, hvor det prioriteres at arbejde motorisk med dit barn. Begrundelsen for at fokusere på motorik i hverdagen, er et ønske om

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Hvad menes med øget bevægelighed i leddene?

Hvad menes med øget bevægelighed i leddene? Hvad menes med øget bevægelighed i leddene? Alle børn er født smidige, men i vores arbejde som fysioterapeuter ser vi en del børn, som er ekstra bevægelige i deres led. Det kan være arveligt. Det behøver

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Udgangsposition: Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene.

Udgangsposition: Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene. Boldøvelse 03 3 Rygliggende med underbenene på en bold, bolden placeret under hælene. Spænd muskelkorsettet og løft bagdelen fri af gulvet, lad tæerne pege opefter. Bliv oppe med kroppen, løft den ene

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget INforation under KNÆskallen

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Øvelser efter hofteartroskopi uge 6-12 Dette program indeholder progression af tidligere øvelser, som forberedelse til at kunne vende tilbage til fysisk krævende

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde

Foto: colourbox. Navn. Operation og dato. Fokusområde Foto: colourbox Navn Operation og dato Fokusområde 1 Styrke 1. Grundtræning a. Lig på siden med begge ben bøjede. Sæt elastikken om det øverste lår. Løft øverste knæ op og ned, men fødderne holdes samlede.

Læs mere

Sådan træner du i bassin efter fitboneoperation

Sådan træner du i bassin efter fitboneoperation Bassintræning i varmtvandsbassin: har smertedæmpende effekt gør svære bevægelser lettere har en afslappende effekt udnytter vandmodstanden reducerer din kropsvægt på grund af opdriften giver dig en øget

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Motorikstyrkende lege

Motorikstyrkende lege Motorikstyrkende lege Et inspirationshæfte fra Fællesrådgivningen for Børn og Unge, PPR side 1 Indhold Bage boller... 3 Lege med fokus på kropsbevidsthed... 3 Find to ens billeder... 3 Lege med fokus på

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

Sådan træner du, når du er opereret i knæet

Sådan træner du, når du er opereret i knæet Sådan træner du, når du er opereret i knæet Du skal træne efter din knæoperation for at styrke musklerne omkring knæet. Det er nødvendigt for at du kan opnå normal bevægelighed i knæleddet, og for at du

Læs mere

Træning ved hofte-/lyskeskader

Træning ved hofte-/lyskeskader Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Hvad er en hofte-/lyskeskade Hofte-/lyskeskader er ofte komplicerede og langvarige. Det er ikke ualmindeligt, at genoptræningen

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

1A Aerobic March. Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4.

1A Aerobic March. Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4. 1A Aerobic March Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4. Gå frem 4, retur 4. På sidste trin vend ¼. 2A Aerobic Jog

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra Træningsprogram. Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra  Træningsprogram. Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1 Træningsprogram Programtitel: Chondromalasi Behandler: Fysioterapien Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1 Trin 1. Styrke og stabilitet for yderside af hoften Udgangsposition: Sideliggende med

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed.

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed. Brug bolden 1 Brug bolden 2 I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til at bruge bolden i hverdagen og til at få

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Inderside lår 4 Stå med spredte ben og lad benene glide langsomt fra hinanden til det strækker på indersiderne af lårene. Hold 15-20 sek. 2 - Yderside lår 2 Stå med siden til væggen og støt dig med

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi

Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået foretaget operation

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

Education purposes only Thomas van Elst

Education purposes only Thomas van Elst 1 - Firefodsstående skuldpres Brostående med strakte arme og ben. Sænk overkroppen til hovedet er i kontakt med underlaget og pres op igen. 2 - Spider push-ups Stå på tæer og strakte arme med skulderbreddes

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Træningsprogram. Stabilitetsøvelser for hofte og knæ

Træningsprogram. Stabilitetsøvelser for hofte og knæ Træningsprogram Program titel: Stabilitetsøvelser for hofte og knæ Lavet af: Hospitalenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 7847800 www.terapiafdelingen.dk

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Nederste del af ryggen Stræk

Nederste del af ryggen Stræk Stretching fitnessfaq.info Nederste del af ryggen Stræk Denne øvelse er designet til at forbedre fleksibilitet og fremme afslapning. Lig på ryggen med benene udvidet og dine arme på dine sider. Træk vejret

Læs mere

SportFys Tlf

SportFys   Tlf Nr. Øvelse Illustration Beskrivelse Gentagelse/formål 1 Bækkenløft Øvelse 1 Lig på ryggen med bøjede knæ. Løft bækkenet og den nederste del af ryggen op fra underlaget. Hold i 1-2 sek. Sænk ned igen. -

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Hoftebøjer 2 Stå med benene forskudt, hæderne i siden og ret ryg. Pres hoften frem til der mærkes et stræk på forsiden af hoften. Hold 15-20 sek. og gentag øvelsen med det andet ben. 2 - Inderside

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stoleøvelser. Det eneste du skal bruge, er en stol uden armlæn. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Scapula. Backward rocking. Bevæg dig langsomt tilbage med vægt på armene. Vægtfordeling til siderne

Scapula. Backward rocking. Bevæg dig langsomt tilbage med vægt på armene. Vægtfordeling til siderne Backward rocking Backward rocking Backward rocking Stå på alle 4, skub fra med armene og hold lænden vandret. Bevæg dig langsomt tilbage med vægt på armene. Kom så langt tilbage som du kan, mens du fortsat

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL) Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) KONTAKT FYSIOTERAPEUT: Udarbejdet af fysioterapeuterne på Århus Sygehus, 2009. Tlf. 89 49 73 50, Revideret marts 2009. Ophavsretten tilhører

Læs mere

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Navn Operation Operationsdato Dato efter operation Fokusområde Uge 3: Uge 5: Uge 7: Uge 11: Uge 13: Uge 16: Forventet slutdato: Roskilde kommune.

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Øvelser for gravide i vand

Øvelser for gravide i vand Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide i vand Patientinformation www.koldingsygehus.dk I løbet af graviditeten er det vigtigt, at du holder dig i god form. Det er en god idé at træne 1

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stepøvelser, hvor du bruger en stepbænk eller et trappetrin. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Træningskort. Fit In? Side 1

Træningskort. Fit In? Side 1 Træningskort Fit In? Side 1 Løb Den første generelle opvarmning er løb, så pulsen kommer op. Start med at løbe ca. 5 minutter i salen. Varier gerne mellem almindeligt løb, hælspark og høje knæløft. Lav

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER:

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER: KROKODILLEN FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: Den voksne lægger sig på maven ved siden af barnet, der også ligger på maven. Placér en spændende ting (fx bold med lyd/lys, nøglebundt, glimmerpapir

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Der er mange stillesiddende timer bag rattet, hvad enten man kører bus eller taxi. Bevægelse er meget vigtig

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) Ophavsretten

Læs mere

Guide til 15 typiske forflytninger

Guide til 15 typiske forflytninger Guide til 15 typiske forflytninger En visuel guide, som hjælper til at ungå forflytningsskader Guide til 15 typiske forflytninger 1. Højere op i sengen, 1 hjælper 2. Højere op i sengen, 2 hjælpere (tung

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Når du kører lastbil er der ofte mange stillesiddende timer bag rattet. Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed

Læs mere

OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation

OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation SKULDER-/aLBUEektorEN ortopædkirurgisk afdeling e OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-1189 patientinformation Skulder-/albuesektoren

Læs mere

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Guide til 17 typiske forflytninger

Guide til 17 typiske forflytninger Guide til 17 typiske forflytninger En visuel guide, som hjælper til at ungå forflytningsskader 4. Højere op i sengen, 1 hjælper 12. Højere op i sengen, 2 hjælpere (tung borger) 20. Vending fra ryg til

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Tilbage i stol. Brehms Spilerdug ApS Tlf.:

Tilbage i stol. Brehms Spilerdug ApS Tlf.: Tilbage i stol I denne vejledning viser vi eksempler på hvordan man kan hjælpe en person, der er gledet frem på sædet, længere tilbage i stolen. Ved at være nysgerrig på årsagen til at personen glider

Læs mere

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse.

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse. Generel information Øvelsesprogrammet består af 3 Trin. Start med øvelserne i Trin 1 og gå først til næste Trin i øvelsesprogrammet, når du kan udføre øvelserne uden, at du oplever forværring af smerter

Læs mere