Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. January 17 Xx/xxxx-x Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om håndhævelse af direktiv 2006/123/EF om tjenesteydelser i det indre marked, der fastlægger en procedure for indrapportering af krav og tilladelsesordninger relateret til tjenesteydelser, og ændrer direktiv 2006/123/EF og forordning (EU) 1024/2012 om administrativt samarbejde gennem informationssystemet for det indre marked KOM (2016) 821 Nyt notat. 1. Resume Kommissionen fremsatte den 10. januar 2017 forslag til et direktiv om en procedure for indrapportering af krav og tilladelsesordninger relateret til tjenesteydelser (herefter proceduren for indrapportering af regler på serviceområdet). Med forslaget ønsker Kommissionen at fremme et velfungerende indre marked for tjenesteydelser gennem en effektiv procedure, der forhindrer introduktionen af nationale regler, der ikke er i overensstemmelse med servicedirektivet. Forslaget blev annonceret i Kommissionens strategi for det indre marked og blev lanceret som en del af Kommissionens servicepakke. Forslaget styrker den gældende procedure under servicedirektivet ved at formalisere kravene til indholdet af indrapporteringerne; ved at introducere krav om indrapportering af regler i udkastform; ved at udvide indrapporteringsforpligtelsen til bl.a. at omfatte tilladelsesordninger; ved at introducere en konsultationsperiode; og ved at give Kommissionen mulighed for at udstede en advarsel og evt. træffe en afgørelse, hvis nationale regler ikke er i overensstemmelse med servicedirektivet. Forslaget forventes ikke at have betydelige statsfinansielle konsekvenser. Forslaget forventes at styrke virksomhedernes muligheder for at levere tjenesteydelser på tværs af grænserne i EU, hvilket kan øge konkurrencen. Det er endvidere forventningen, at forslaget vil have positive erhvervsøkonomiske konsekvenser, da virksomheder får et overblik over, hvilke regler der gælder på tværs af EU, ligesom Kommissionen får bedre mu-

2 2/11 ligheder for at gribe ind over for uretmæssige regler, der ofte udgør barrierer for tjenesteydere, som ønsker at levere tjenesteydelser til andre markeder i EU. Regeringen støtter Kommissionens forslag om at styrke proceduren for indrapportering af regler på serviceområdet, så det bliver lettere at gribe ind overfor uretmæssige nationale regler, før de træder i kraft. Regeringen vil arbejde for, at forslaget styrkes, ved at interessenter får adgang til at kommentere direkte på indrapporteringerne, på samme vilkår som gør sig gældende for interessenter på vareområdet, og ved at Kommissionen udarbejder vejledning til medlemsstaternes proportionalitetsvurderinger i forbindelse med indrapportering af nationale regler. 1. Baggrund Kommissionen har ved COM(2016) 821 af 10. januar 2017 fremsendt forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om håndhævelse af direktiv 2006/123/EF om tjenesteydelser i det indre marked, om en meddelelsesprocedure for tilladelsesordninger og krav vedrørende tjenesteydelser, og om ændring af direktiv 2006/123/EF og forordning (EU) nr. 1024/2012 om administrativt samarbejde via informationssystemet for det indre marked. Forslaget er oversendt til Rådet den 13. januar 2017 i dansk sprogversion. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEUF artikel 53(1), 62 og 114 og skal behandles efter den almindelige lovgivningsmæssige procedure i TEUF artikel 294. Rådet træffer afgørelse med kvalificeret flertal. Det fremgår af Kommissionens strategi for det indre marked fra oktober 2015, at Kommissionens vision er at skabe et bedre fungerende indre marked, der understøtter små- og mellemstore virksomheders vækstmuligheder, promoverer innovation, fremmer investeringer og styrker forbrugernes beføjelser. Kommissionen lagde i strategien op til en række konkrete tiltag, herunder et lovgivningsmæssigt forslag der skal forbedre den eksisterende procedure for indrapportering af regler på serviceområdet mhp. at skabe et velfungerende indre marked for tjenesteydelser. Forslaget blev lanceret som en del af Kommissionens servicepakke fra den 10. januar 2017, der skal reducere administrative og reguleringsmæssige barrierer for dermed at åbne nye forretningsmuligheder for tjenesteydere samt tilvejebringe tjenesteydelser af høj kvalitet for forbrugerne. Pakken indeholder desuden forslag om et europæisk elektronisk servicekort og en proportionalitetstest forud for vedtagelse af ny regulering af erhverv. Derudover indeholder servicepakken en meddelelse om anbefalinger til reformer af reguleringen af liberale erhverv.

3 3/11 2. Formål og indhold Forslaget skal bidrage til et velfungerende, konkurrencedygtigt indre marked for tjenesteydelser ved at styrke den eksisterende procedure for indrapportering af regler på serviceområdet, så det bliver lettere at gribe ind overfor uretmæssige nationale regler, før de træder i kraft. I medfør af servicedirektivet (2006/123/EF) skal krav og tilladelsesordninger være begrundet i et tvingende alment hensyn, være ikkediskriminerende i forhold til udenlandske tjenesteydere og være proportionale i forhold til det tilsigtede formål. Med henblik på at sikre at nationale regler for tjenesteydere lever op til disse kriterier, blev der med servicedirektivet indført en procedure, der forpligter medlemsstaterne til at indrapportere visse krav under servicedirektivet til Kommissionen. Den eksisterende procedure på serviceområdet har imidlertid ikke været et tilstrækkeligt effektivt instrument til at undgå indførelse af uretmæssige nationale regler på tværs af EU. Med forslaget om at styrke den eksisterende procedure for indrapportering af regler på serviceområdet ønsker Kommissionen at forbedre mulighederne for at håndhæve, at nationale regler, der indskrænker etableringsfriheden og retten til fri udveksling af tjenesteydelser, lever op til forpligtelserne om ikke-diskrimination på baggrund af nationalitet eller bopæl, proportionalitet, samt kan begrundes i et tvingende alment hensyn. I det følgende gennemgås de centrale elementer i Kommissionens forslag. Anvendelsesområde Forslaget til direktiv fastlægger regler om medlemsstaternes indrapportering af udkast til lovgivning eller udkast til administrative bestemmelser, der introducerer nye eller ændrer eksisterende tilladelsesordninger eller krav, der er omfattet af servicedirektivet. Indrapporteringsforpligtelsen Med forslaget forpligtes medlemsstaterne til at indrapportere regler i udkastform mindst tre måneder før vedtagelse. Såfremt en medlemsstat ændrer et regeludkast, der allerede er indrapporteret til Kommissionen, ved fx at udvide den pågældende regels anvendelsesområde eller indhold, skal medlemsstaten på ny indrapportere det reviderede udkast til Kommissionen.

4 4/11 Såfremt en medlemsstat ikke lever op til ovennævnte forpligtelser, anses det for at være en betydelig proceduremæssig mangel, hvilket kan have konsekvenser for anvendelsen af den pågældende regel. Forslaget fastlægger en række krav til indholdet af indrapporteringerne. Medlemsstaterne skal demonstrere, at reglen, der indrapporteres, er i overensstemmelse med servicedirektivet, herunder at reglen er begrundet i et tvingende alment hensyn, er ikke-diskriminerende og proportional. Medlemsstater skal inden for to uger efter vedtagelse af den indrapporterede regel formidle den endelige tekst til Kommissionen. Det fremgår af forslaget, at informationssystemet for det indre marked (IMI) fortsat skal anvendes som elektronisk platform til brug for indrapportering af nationale regler. Tilladelsesordninger og krav der er omfattet af indrapporteringsforpligtelsen Forslaget tydeliggør, at medlemsstaterne allerede i medfør af servicedirektivet skal indrapportere visse krav forbundet med etablering af virksomhed og visse kravrelateret til midlertidig levering af tjenesteydelser. Med forslaget udvides indrapporteringsforpligtelsen til ligeledes at omfatte: a) Tilladelsesordninger, b) Krav om erhvervsansvarsforsikringer og faglige garantier, c) Krav, der forpligter tjenesteydere til udelukkende at udøve én form for virksomhed, eller som indskrænker deres muligheder for at udøve flere former for virksomhed samtidigt eller sammen med andre tjenesteydere. Konsultation Med forslaget introduceres en konsultation mellem henholdsvis den indrapporterende medlemsstat, Kommissionen og de øvrige medlemsstater. Konsultationen kan vare op til tre måneder. Interessenter er ikke en del af konsultationen. Når Kommissionen informerer en medlemsstat om, at medlemsstatens indrapportering er fyldestgørende, har Kommissionen og de øvrige medlemsstater to måneder til eventuelt at fremsende kommentarer. Herefter har den indrapporterende medlemsstat én måned til at besvare eventuelle kommentarer, ved enten at redegøre for hvordan der tages højde for bemærkningerne, eller ved at redegøre for hvorfor der ikke tages højde for de modtagne bemærkninger. Såfremt medlemsstaten ikke modtager bemærkninger inden for to måneder afsluttes konsultationen.

5 5/11 De enkelte ministerier vil, når udkast til lovgivning sendes i offentlig høring, samtidig kunne foretage en indrapportering til Kommissionen og derved leve op til forslagets tre måneders konsultationsperiode fra indrapportering til vedtagelse i Folketinget. Servicedirektivet indeholder endvidere mulighed for at træffe foranstaltninger, hvis der er en sikkerhedsrisiko forbundet med en tjenesteyders udførelse af en specifik tjenesteydelse. Myndighederne vil således, i særligt hastende tilfælde, kunne hindre en tjenesteyders udførelse af en specifik tjenesteydelse. Udstedelse af en advarsel og afgørelse Inden for konsultationsperioden på tre måneder kan Kommissionen udstede en advarsel med henblik på at orientere medlemsstaten om, at Kommissionen ikke mener, at den indrapporterede regel er i overensstemmelse med servicedirektivet, og om at Kommissionen agter at træffe afgørelse herom. Ved udstedelse af en sådan advarsel forlænges perioden, hvor medlemsstaten ikke må vedtage den indrapporterede regel. Hvis Kommissionen har udstedt en advarsel, kan Kommissionen inden for de tre måneder træffe afgørelse om, at regeludkastet ikke er i overensstemmelse med servicedirektivet, og at medlemsstaten skal undlade at vedtage reglen. Information til offentligheden Forslaget præciserer, at Kommissionen skal offentliggøre medlemsstaternes indrapporteringer samt de endelige lovbestemmelser eller administrative bestemmelser på en offentligt tilgængelig hjemmeside. Det vil sige, at Kommissionen eller andre medlemsstaters kommentarer, afgørelser mv., der måtte komme frem under konsultationen, ikke offentliggøres. Kompetent myndighed Medlemsstaterne skal udpege en kompetent myndighed, som skal være national ansvarlig for proceduren for indrapportering af regler på serviceområdet. Sammenhæng med andre indrapporteringsforpligtelser Der kan i nogle tilfælde være overlap mellem indrapporteringsforpligtigelser i forskellige EU-retsakter. Forslaget præciserer, at en medlemsstats indrapporteringsforpligtelse anses for at være opfyldt, i det tilfælde hvor en regel er indrapporteret i overensstemmelse med indrapporteringsproceduren på vareområdet, jf. informationsproceduredirektivet (2015/1535/EU). Det fremgår endvidere af forslaget, at hvis en regel er indrapporteret i overensstemmelse med nærværende direktiv, anses indrapporteringsforpligtelsen i medfør af anerkendelsesdirektivet (2005/36/EF) for at være opfyldt. Afrapportering og review

6 6/11 Kommissionen skal senest tre år efter fristen for gennemførelse af direktivet og herefter hvert femte år forelægge en rapport om anvendelsen af direktivet. På baggrund af rapporterne skal Kommissionen evaluere direktivet og i relevant omfang fremsætte forslag. Ændringer i øvrige EU-retsakter Med forslaget konsekvensrettes en række bestemmelser i servicedirektivet (2006/123/EF) og i IMI-forordningen (1024/2012/EU). I servicedirektivet slettes de bestemmelser, der fastlægger den eksisterende procedure for indrapportering af regler på serviceområdet. I annekset til IMI-forordningen indsættes der referencer til nærværende direktiv. Afsluttende bestemmelser Direktivet skal være implementeret i national lovgivning senest et år efter, det er trådt i kraft. Direktivet træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen. 3. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet er i henhold til den almindelige lovgivningsprocedure (TEUF artikel 294) medlovgiver. Sagen behandles i Europa-Parlamentets udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (IMCO-udvalget). Der foreligger endnu ikke en udtalelse om forslaget. 4. Nærhedsprincippet Kommissionen redegør i forslaget for, at den overordnede målsætning er at skabe et velfungerende indre marked for tjenesteydelser. Da det indre marked er grænseoverskridende, er der ifølge Kommissionen behov for en effektiv og ensartet vurdering af overensstemmelsen mellem medlemsstaternes udkast til nationale regler og servicedirektivet. Det er således Kommissionens vurdering, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet, da formålet med direktivet ikke i tilstrækkeligt omfang vil kunne opnås af medlemsstaterne, men derimod på unionsniveau bl.a. ved brug af fælleseuropæiske IT-systemer. Regeringen vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet regeringen deler Kommissionens vurdering af, at indsatsen for at begrænse uretmæssige nationale regler i det indre marked kræver en fælles europæisk tilgang. 5. Gældende dansk ret

7 7/11 Lov om tjenesteydelser i det indre marked Lov nr. 384 af 25. maj 2009 om tjenesteydelser i det indre marked gennemfører reglerne i servicedirektivet (2006/123/EF). Det fremgår af lovens 15, at økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler med henblik på opfyldelse af forpligtelsen til at oplyse Europa-Kommissionen om nye regler om tjenesteydelser, tjenesteydere og tjenestemodtagere, som følger af artikel 15, stk. 7, og artikel 39 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om tjenesteydelser i det indre marked. Bekendtgørelse om pligt til indrapportering af krav til Europa- Kommissionen Bekendtgørelse nr af 15. december 2009 om pligt til indrapportering af krav til Europa-Kommissionen er udstedt i medfør af 15 i lov om tjenesteydelser i det indre marked. Bekendtgørelsen fastlægger proceduren for indrapportering af love og administrative bestemmelser, der indeholder visse krav forbundet med etablering af virksomhed og krav forbundet med midlertidig levering af tjenesteydelser, til Europa-Kommissionen. Bekendtgørelsen foreskriver endvidere, hvilke krav der skal indrapporteres bl.a. med henvisning til lov om tjenesteydelser i det indre marked. 6. Konsekvenser Lovgivningsmæssige konsekvenser Kommissionen har fremsat forslag til et direktiv, der skal implementeres i dansk ret. Direktivet vil foranledige enkelte ændringer i lov om tjenesteydelser i det indre marked, herunder navnlig kapitel 10, 15 vedrørende pligt til indrapportering. Såfremt direktivforslaget vedtages, vil bekendtgørelsen om pligt til indrapportering af krav til Europa-Kommissionen endvidere skulle ændres. Bekendtgørelsen er udstedt i medfør af 15 i lov om tjenesteydelser i det indre marked. Økonomiske konsekvenser Statsfinansielle konsekvenser Forslaget forventes ikke at have væsentlige statsfinansielle konsekvenser. Der er allerede i dag pligt til indrapportering af visse nationale krav til Kommissionen i henhold til servicedirektivet. Der kan dog opstå en mindre administrativ udgift hos myndigheder, der indfører eller ændrer nationale krav eller tilladelsesordninger med relevans for tjenesteydere, i kraft af skærpede krav til indholdet af indrapporteringerne. Det samme gælder

8 8/11 for den myndighed, der udpeges som kompetent myndighed, der forventeligt vil få en større administrativ opgave i forhold til at uploade indrapporterede regler i informationssystemet for det indre marked (IMI) og i forhold til vejledning af andre myndigheder. Under den gældende procedure for indrapportering af visse krav i henhold til servicedirektivet er Erhvervsstyrelsen dansk kontaktpunkt for indrapporteringerne, men den enkelte myndighed er selv ansvarlig for at indrapportere ny eller ændret lovgivning. Samfundsøkonomiske konsekvenser Kommissionen vil med forslaget få bedre muligheder for at gribe ind over for uretmæssige nationale regler, der ikke er i overensstemmelse med servicedirektivet. Det forventes at styrke virksomhedernes muligheder for at levere tjenesteydelser på tværs af grænserne i EU, hvilket kan øge konkurrencen i de sektorer, der er omfattet af servicedirektivet. Erhvervsøkonomiske konsekvenser Der forventes en direkte erhvervsøkonomisk besparelse for virksomhederne, hvis forslaget vedtages. For det første kan virksomheder få et bedre overblik over, hvilke regler der gælder på tværs af EU, hvilket vil reducere deres efterlevelsesomkostninger. For det andet forventes Kommissionen med en effektiv, gennemsigtig og forpligtende procedure at få bedre muligheder for at gribe ind over for uretmæssige regler. Det forventes at resultere i færre reguleringsmæssige barrierer for tjenesteydere i medlemsstaterne. Andre konsekvenser og beskyttelsesniveauet Forslaget vurderes ikke at have konsekvenser for beskyttelsesniveauet i Danmark. 7. Høring Kommissionens forslag blev sendt i høring i specialudvalget for Konkurrenceevne, Vækst og Forbrugerspørgsmål den 10. januar 2017 med frist for høringssvar den 23. januar Der er modtaget høringssvar fra Dansk Erhverv, DI og Dansk Byggeri. Dansk Erhverv er samlet set yderst positiv over for Kommissionens forslag. Servicesektoren udgør ca. 70 % af det samlede BNP i EU. Alligevel udgør tjenesteydelser kun 20 % af den samlede intra-eu handel. Dette skyldes ifølge Dansk Erhverv bl.a., at medlemsstaterne opsætter for mange unødige barrierer for virksomhederne. For at afhjælpe dette problem, er der behov for en styrkelse af anmeldelse, når medlemsstaterne påtænker at indføre national lovgivning på området. Forslaget er i tråd med en af de anbefalinger, som Kommissionens High Level Group on Business

9 9/11 Services fremlagde i Dansk Erhverv vurderer på denne baggrund, at Kommissionens forslag vil bidrage positivt til at øge intra-eu handlen med tjenesteydelser. Dansk Erhverv støtter ift. artikel 3 og 4 fuldt de notifikationsforpligtelser som Kommissionen foreslår. Dansk Erhverv ønsker ikke, at disse forpligtelser udvandes. Det er essentielt, at medlemsstaterne ikke kan indføre ny lovgivning på de omfattede områder uden gennemsigtighed og mulighed for at gøre indsigelser, såfremt de ikke lever op til forpligtelserne i servicedirektivet. Dette bliver særligt vigtigt, når virksomhederne får mulighed for at få udstedt et EU-tjenesteydelseskort. Dansk Erhverv ønsker ift. artikel 8, at det præciseres i forslaget, at information til offentligheden bliver gjort tilgængelig umiddelbart efter modtagelsen. Det vil sige, at offentligheden har mulighed for at gøre de relevante myndigheder opmærksom på deres bekymringer. DI bemærker, at nationale særregler i de enkelte medlemsstater besværliggør markedsadgangen til de pågældende lande, og det er en barriere for servicevirksomheder, der gerne vil eksportere deres tjenesteydelser. Der er derfor behov for et redskab, der kan forhindre ulovlige nationale særregler, før de bliver til barrierer for servicevirksomheders eksport. DI støtter derfor EU-Kommissionens forslag om at forbedre den nuværende notifikationsprocedure, som knytter sig til servicedirektivet. Servicedirektivet bestemmer, at medlemsstaterne skal notificere visse nationale særregler for EU-Kommissionen. Sådanne særregler må ikke diskriminere på grund af nationalitet, og de skal være begrundet i tvingende almene hensyn og være proportionale. Den gældende notifikationsprocedure har imidlertid vist sig ikke at være et effektivt værn mod nationale særregler, der strider mod servicedirektivet. Proceduren er dermed ikke i tilstrækkelig grad et værn mod et af de grundlæggende problemer for servicevirksomheder, der gerne vil eksportere deres tjenester til andre EU-lande. DI ser EU-Kommissionens forslag som en forbedring af den eksisterende notifikations-procedure, fordi der lægges op til, at det er forslag til særregler, som skal notificeres. DI forstår også Kommissionens forslag således, at der reelt indføres en stand still periode i det tidsrum, som Kommissionen og andre medlemsstater efter direktivforslaget har til at kommentere notificerede særregler, således at den notificerende medlemsstat ikke kan vedtage de påtænkte regler i denne periode. DI ser gerne en sådan stand still periode, ligesom DI støtter forslaget om transparens, der giver stakeholders adgang til at se de forslag, der er notificeret. Tilsammen giver det Kommissionen, medlemsstater og stakeholders mulighed for at gøre indsigelse overfor uhensigtsmæssige særreg-

10 10/11 ler i andre lande, før de bliver til en barriere for virksomhedernes serviceeksport. Videre ser DI positivt på forslaget om at udvide listen over særregler, som notifikationspligten omfatter. Dansk Byggeri finder det positivt, at Kommissionen er kommet med initiativet om et direktiv til bedre anmeldelse af udkast til nationale love om tjenesteydelser. 8. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der er ikke kendskab til andre medlemsstaters holdninger til forslaget. 9. Regeringens generelle holdning Regeringen støtter Kommissionens forslag om at styrke proceduren for indrapportering af regler på serviceområdet, så det bliver lettere at gribe ind overfor uretmæssige nationale regler, før de træder i kraft. Regeringen lægger vægt på, at Kommissionens indsats fører til en reel forbedring af håndhævelsesindsatsen relateret til servicedirektivet. Regeringen støtter således Kommissionens forslag om, at regler skal indrapporteres i udkastform og ikke først efter, at de er vedtaget, samt forslaget om at introducere en konsultationsperiode. Hermed får Kommissionen, andre medlemsstater samt interessenter en reel mulighed for at reagere på nationale regler, der ikke er i overensstemmelse med servicedirektivet, før de træder i kraft. Den tilsvarende procedure på vareområdet har vist sig at være et effektivt instrument til at begrænse introduktionen af uretmæssige nationale regler. Regeringen vil arbejde for mere juridisk klarhed i forhold til proceduren, så forpligtelserne er klare for medlemsstater og interessenter. Regeringen støtter Kommissionens forslag om at udvide indrapporteringsforpligtelsen til bl.a. at omfatte tilladelsesordninger. Regeringen lægger vægt på, at det på samme vis som i servicedirektivet præciseres, at regler, der er fastsat i kollektive aftaler, som er forhandlet med arbejdsmarkedets parter, ikke anses som krav, der skal indrapporteres i henhold til nærværende direktiv. Regeringen støtter forslaget om, at Kommissionen forpligtes til at offentliggøre medlemsstaternes indrapporteringer samt den endelige tekst på en offentligt tilgængelig hjemmeside. Regeringen vil arbejde for, at indrapporteringerne bliver offentligt tilgængelige, umiddelbart efter at Kommissionen har informeret en medlemsstat om, at medlemsstatens indrapporte-

11 11/11 ring er fyldestgørende. Regeringen vil arbejde for, at medlemsstaterne forpligtes til at indrapportere til Kommissionen, når en indrapporteret regel ophæves, så den offentligt tilgængelige hjemmeside kan anvendes som opslagsværk over gældende nationale regler på tværs af EU. Regeringen vil endvidere arbejde for, at interessenter får adgang til at kommentere direkte på indrapporteringerne, på samme vilkår som gør sig gældende for interessenter på vareområdet. Regeringen vil arbejde for, at proceduren for indrapporteringer af regler på serviceområdet baseres på en tidssvarende brugervenlig digital løsning, og at interessenter får adgang til indrapporteringer på vare- og serviceområdet via én brugervenlig elektronisk indgang fx via den kommende platform Single Digital Gateway. Endelig vil regeringen arbejde for, at Kommissionen udarbejder vejledning til medlemsstaternes proportionalitetsvurderinger i forbindelse med indrapportering af nationale regler. 10. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Folketingets Europaudvalg blev orienteret om forslaget i samlenotat vedr. rådsmøde (konkurrenceevne) den 20. februar Samlenotatet blev oversendt til Folketinget den 26. januar Forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg særskilt.

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3544 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. maj 2017 17/03738-3 Rådsmøde (konkurrenceevne) den 29. maj 2017 Indhold 2. Forslag til

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. May 17 Xx/xxxx-x Meddelelse fra Kommissionen om Handlingsplan for at styrke Solvit: give

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.1.2017 COM(2016) 821 final 2016/0398 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om håndhævelse af direktiv 2006/123/EF om tjenesteydelser i det indre

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPDPT Koordineret med: Sagsnr.: 1602936 Dok. nr.: 215934 Dato:

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 37 Offentligt Journalnummer: 12-0213090 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring

Læs mere

Lov om tjenesteydelser i det indre marked

Lov om tjenesteydelser i det indre marked Lov om tjenesteydelser i det indre marked Med kommentarer af Katrine Mulvad Thomsen Sigrid Floor Toft Thor Iversen Jurist- og Økonomforbundets Forlag Lov om tjenesteydelser i det indre marked med kommentarer

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3544 - konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt SUPPLERENDE SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. maj 2017 17/04250-4 Rådsmøde (konkurrenceevne) den 29. maj 2017 Indhold 5.

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Notat. Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund. Til Folketingets Europaudvalg

Notat. Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund. Til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg 2. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Hermed fremsendes notat vedrørende EU-Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. MST-6230-00071 Ref. doble GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Komiténotat til Folketingets Europaudvalg

Komiténotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 258 Offentligt Komiténotat til Folketingets Europaudvalg Dato 18. december 2018 Kommissionens forslag til revideret forordning som gennemfører Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0257 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0257 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0257 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastsættelse af betingelserne og proceduren

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.4.2012 COM(2012) 155 final 2012/0077 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 13. juli 2016 Ændring af direktiv om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe, KOM(2016)

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Forslag til direktiv om elektronisk fakturering i offentlige indkøb

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0234 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 17. maj 2018 KAKRI/JIF J.nr. 2018-1780 Revision af PSI-direktivet 2018 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 117 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 117 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 117 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 16/08209-3 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 28. september 2016 2016-4471 Grund- og nærhedsnotat om Kommissionens forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2987 - Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 26. november 2009 Rådsmøde (transport, telekommunikation og energi søtransport) den 17. december

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 21.6.2016 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Begrundet udtalelse fra Republikken Letlands Saeima om forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår varigheden

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 22 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/2. afd., 2. kt./2.1 J.nr.: PD 07-201/EU17-000008 Den 12. oktober 2007 MMO/RUBJ/TAER FVM

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del Bilag 333 Offentligt Dato: 20. juni 2018 Kontor: Enheden for Internationalt Politisamarbejde Sagsbeh: Viktoria Egsgaard Sagsnr.: 2018-330-0031 Dok.: 774701 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt NOTAT GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om accept af ændringen til 1998-tungmetalprotokollen

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. november 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om Kommissionens forventede forslag om gennemførselsforordning

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del Bilag 201 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 22. maj 2018 Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 232 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 232 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09 FLF alm. del Bilag 232 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 17. april 2009 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 COM(2017) 792 final 2017/0350 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv (EU) 2016/97 for så vidt angår anvendelsesdatoen

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 9. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.8.2017 COM(2017) 424 final 2017/0190 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 24. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om visse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 01. juli 2016 Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.5.2018 COM(2018) 275 final 2018/0130 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af Rådets direktiv 96/53/EF for så vidt angår fristen for

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den 7. juli 2010 Sagsnr.: 99

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den 7. juli 2010 Sagsnr.: 99 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 320 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. juli 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 34 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 34 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del Bilag 34 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2. november 2017 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGE TS EUROP AU D V AL G Klima-, Energi- og Bygnings ministeriet 31. oktober 2014 Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevareenheden/EU-enheden Sagsnr.: 2011-20-25-02612/Dep. sagsnr. 15256 Den 29. november 2012 FVM 098 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01347/Dep. sagsnr. 16346 Den 3. juli 2012 FVM 052 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0007 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0007 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0007 Bilag 1 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 22. februar 2016 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Vita Horneman Sagsnr.: 2016-19203-0831 Dok.: 1859979 GRUND-

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.1.2011 KOM(2010) 791 endelig 2011/0001 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændringsforordning (EF) nr. 2006/2004 om samarbejde mellem nationale

Læs mere

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010.

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 184 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 9. marts 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 69 Offentligt 08.11.2006 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens forordning for principper for god fremstillingspraksis for materialer og genstande bestemt

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Mødedokument ADDENDUM. til betænkning

Mødedokument ADDENDUM. til betænkning Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument 3.5.2016 A8-0064/2016/err01 ADDENDUM til betænkning om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 119 Offentligt

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 119 Offentligt Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 119 Offentligt NOTAT Miljøteknologi J.nr. mst-5200-00056 Ref. Kaasm/CLF Den 16. januar 2015 Rammenotat til Folketingets Europaudvalg og Miljøudvalg vedr. Kommissionens

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt MILJØstyrelsen 9. Marts 2011 Pesticider & genteknologi JL/japed(dep) GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådsdirektiv

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 201 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00430/Dep. sagsnr. 3594 Den 27. januar 2010 FVM 732 NOTAT

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt KOMITÉNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. juni 2015 Europa-Kommissionens forslag af 11. juni 2015 om gennemførelsesretsakt vedrørende

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser L 225/16 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende 12. 8. 98 RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere