16 MILJØGODKENDELSE 16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN DAMBÆKVEJ 4, 4800 NYKØBING F.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "16 MILJØGODKENDELSE 16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN DAMBÆKVEJ 4, 4800 NYKØBING F."

Transkript

1 16 MILJØGODKENDELSE 16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN DAMBÆKVEJ 4, 4800 NYKØBING F. GULDBORGSUND KOMMUNE MAJ 2015

2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 RESUME, SAMLET VURDERING OG AFGØRELSE BAGGRUND DATABLAD RESUME AFGØRELSE VILKÅR FOR MILJØGODKENDELSE GENERELLE FORHOLD GØDNINGSPRODUKTION OG - HÅNDTERING PÅVIRKNING FRA AREALER BEDST TILGÆNGELIGE TEKNIK (BAT) OG BEGRÆNSENDE FORANSTALTNINGER EGENKONTROL OG DOKUMENTATION GENERELLE BEMÆRKNINGER MILJØTEKNISK BESKRIVELSE OG VURDERING GENERELLE FORHOLD GØDNINGSPRODUKTION OG -HÅNDTERING PÅVIRKNING FRA AREALER BEDSTE TILGÆNGELIGE TEKNIK (BAT) OG BEGRÆNSENDE FORANSTALTNINGER EGENKONTROL OG DOKUMENTATION OFFENTLIGHED OG HØRING HØRING SAMLET VURDERING OG KONKLUSION BILAG... 22

3 SIDE 3/22 1 RESUME, SAMLET VURDERING OG AFGØRELSE 1.1 BAGGRUND Guldborgsund Kommune har d. 21. november 2014 modtaget ansøgning fra Poul Aage om godkendelse af bedriftens arealer til modtagelse af husdyrgødning fra andre bedrifter. Arealerne ejes eller forpagtes alle af ansøger, og drives under CVR-nr Ansøgningen er indkommet via det elektroniske ansøgningssystem husdyrgodkendelse.dk, og har skema nr Det er version 3 af ansøgningsskemaet indsendt d. 20. februar 2015, der ligger til grund for miljøgodkendelsen. Det er overførslen af husdyrgødning fra et husdyrbrug med 11 miljøgodkendelse, der udløser kravet om 16 miljøgodkendelse. Bliver overførslerne ikke gennemført bortfalder denne 16 godkendelse, med mindre der modtages anden husdyrgødning fra en ejendom, som har en godkendelse efter 10, 11 eller 12 i husdyrloven. 16 godkendelsen betragtes som udnyttet, når modtagelsen af husdyrgødning fra et af omtalte husdyrbrug, som har taget deres godkendelse i brug, begynder. Hvis overførslen påbegyndes og aftalen opsiges, bortfalder 16 godkendelsen derimod ikke, jf. dog 33 om bortfald ved manglende udnyttelse i 3 på hinanden følgende år. Der er søgt om modtagelse og udbringning af husdyrgødning fra bedriften Jakobsen Agro I/S med husdyrproduktion på henholdsvis Gavlhusvej 1 og Bøgelundsvej 14, 4800 Nykøbing F., som begge er godkendt efter husdyrlovens 11. Der er søgt om modtagelse af husdyrgødning indeholdende ca kg N (kvælstof) og 861 kg P (fosfor) svarende til 40,35 DE i svinegylle. Ud over de modtagne mængder husdyrgødningen indgår der i denne godkendelse en egenproduktion af ca. 820 kg N og 120 kg P svarende til ca. 6 DE i kvæggødning og 2 DE i hestegødning i form af dybstrøelse fra egen bedrift. Samlet set skal der udbringes i alt ca kg N og 980 kg P svarende til 48,3 DE husdyrgødning på arealerne. Bedriften råder over 33,74 ha til udbringning af husdyrgødning. Der er således søgt om et husdyrtryk på 1,43 DE/ha. Alle arealer ligger i Guldborgsund kommune.

4 SIDE 4/ DATABLAD Titel: 16 miljøgodkendelse til udbringning af husdyrgødning på arealer drevet under Dambækvej 4, 4800 Nykøbing F. Godkendelsen omfatter: Godkendelse af 33,74 ha til udbringning af husdyrgødning svarende til i alt ca kg N, 980 kg P og 48,3 DE. Dato ikrafttrædelse: 28. maj 2015 Bedriftens navn og adresse: Dambækvej 4, 4800 Nykøbing F. CVR-nr. og P-nr.: (P-nr ) CHR-nr.: Ejendomsnummer: Matr.nr. og ejerlav: 2a m.fl. Hullebæk By, Systofte Bedriftens ejer og ansøger: Poul Aage, Dambækvej 4, 4800 Nykøbing F. Konsulent: Miljø & Natur Landbrugsrådgivningen, Jakob Altenborg, Frellingvej 27, 8560 Kolind. Tlf , jakob@miljoeognatur.dk Tilsynsmyndighed: Guldborgsund Kommune, Center for Miljø & Plan, Parkvej 37, 4800 Nykøbing F. Udkast til afgørelse sendt i 3 ugers høring med frist den 22. maj 2015 Godkendelsesdato d. 28. maj 2015 Godkendelse annonceret d. 2. juni 2015 Klagefrist udløber d. 1. juli 2015 Søgsmålsfristen udløber d. 28. november 2015 Retsbeskyttelse udløber d. 28. maj 2023 Revurdering påbegyndes 2023

5 SIDE 5/ RESUME Miljøgodkendelsen indeholder en miljøteknisk beskrivelse af forhold i relation til udbringning af husdyrgødning på bedriftens arealer samt kommunens vurderinger og bemærkninger til eventuelle miljømæssige påvirkninger fra udbringningen. I henhold til de gennemførte beregninger i husdyrgodkendelse.dk, kan udbringningen af husdyrgødning på bedriftens arealer gennemføres uden, at beskyttelsesniveauerne udstukket i lovgivningen overskrides. Ved overholdelse af de vilkår, som miljøgodkendelsen er betinget af, er det vurderet, at beskyttede naturområder, med tilhørende plante- og dyrearter, ikke vil blive væsentligt påvirket som følge af udbringning af husdyrgødning på arealerne. Samme vurdering er foretaget med hensyn til udvaskning af næringsstoffer til recipienter og anden mulig påvirkning af følsomme naturområder eller Natura 2000 områder. Endelig er det Guldborgsund kommunes vurdering, at der gennemføres BAT i relation til udbringning af husdyrgødning på bedriftens arealer i det omfang, at BAT ikke strider mod proportionalitetsprincippet. Kommunen vurderer således, at husdyrbruget har truffet de nødvendige foranstaltninger til forebyggelse og begrænsning af forurening fra bedriftens udbringningsarealer. Vand- og Natura 2000 planer. Vand- og Natura 2000 planerne blev vedtaget i december Vandplanerne for er vedtaget i oktober Det fremgår af planerne, at kommunerne ikke skal skærpe kravene i husdyrgodkendelser udover de fastlagte beskyttelsesniveauer vedr. næringsstoffer for at opfylde kravene i Vandog Natura 2000-planerne. Der skal som hidtil gennemføres en konkret vurdering af de enkelte ansøgninger i forhold til, om de vil kunne påvirke et vandområde eller Natura 2000-område væsentligt. Samlet er det Guldborgsund kommunes vurdering, at der kan meddeles miljøgodkendelse til den ansøgte udbringning af husdyrgødning, uden at det medfører væsentlige virkninger på miljøet eller omkringboende. Dette er naturligvis vurderet på baggrund af, at de givne forudsætninger og vilkår overholdes. 1.4 AFGØRELSE Guldborgsund Kommune meddeler hermed godkendelse til udbringning af husdyrgødning indeholdende ca kg N (kvælstof) og 860 kg P (fosfor) svarende til 40,35 DE i svinegylle fra anden bedrift. Derudover kan der udbringes ca. 820 kg N og 120 kg P svarende til ca. 6 DE i kvæggødning og 2 DE i hestegødning i form af dybstrøelse fra egen bedrift. Samlet kan der udbringes i alt ca kg N og 980 kg P svarende til 48,3 DE husdyrgødning pr. planår på bedriftens arealer. Arealerne fremgår af tabel 2 samt bilag 1. Miljøgodkendelsen bliver meddelt i henhold til 16, i Lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lovbkg. nr af 4. december 2009 med senere ændringer (også kaldet husdyrloven).

6 SIDE 6/22 Miljøgodkendelsen er baseret på oplysninger i ansøgningen, og på baggrund heraf er der stillet en række vilkår i miljøgodkendelsen. Hvor intet andet er nævnt træder vilkårene i kraft ved godkendelsens ibrugtagning.

7 SIDE 7/22 2 VILKÅR FOR MILJØGODKENDELSE 2.1 GENERELLE FORHOLD 1. Arealerne skal drives og husdyrgødningen skal udnyttes, som oplyst i ansøgningsmaterialet. 2. Guldborgsund Kommune skal underrettes, når der første gang modtages husdyrgødning jf. denne miljøgodkendelse. 3. Guldborgsund Kommune skal orienteres, hvis modtagelsen af husdyrgødning ophører helt eller delvist. Orienteringen skal ske senest 14 dage efter, at beslutningen om ophør er meddelt til/af leverandøren. 2.2 GØDNINGSPRODUKTION OG - HÅNDTERING 4. Der må årligt modtages svinegylle fra anden bedrift svarende til ca kg N (kvælstof) og 860 kg P (fosfor). Derudover kan der anvendes husdyrgødning fra egen bedrifts husdyrproduktion svarende til 820 kg N og 120 kg P i form af dybstrøelse fra kvæg og heste. 2.3 PÅVIRKNING FRA AREALER 5. På bedriftens arealer, som indgår i denne godkendelse, må der udbringes husdyrgødning i form af dybstrøelse produceret indenfor bedriften svarende til 820 kg N og 120 kg P pr. planår (1/8 til 31/7). Derudover må der udbringes importeret svinegylle svarende til kg N og 860 kg P. 6. Ved naturområdet ved mark 4 (se kort 2), må der ikke udbringes flydende husdyrgødning nærmere end 10 m (ved svinegylle) og 20 m (ved kvæggylle) fra naturområdets øverste kant medmindre udbringningen sker med forsuret gylle eller ved nedfældning. Udbringning af fast husdyrgødning må ikke foretages i en afstand af m fra naturområdets øverste kant med mindre, at husdyrgødningen nedbringes inden 6 timer regnet fra udbringningstidspunktet. Afstanden udmåles fra kanten af engen/mosen, hvor denne overgår til dyrket mark. 7. På bedriften må der ikke anvendes et plante-/svinesædskifte, der har et højere udvaskningsindeks end Den modtagne husdyrgødning må anvendes på de på bilag 1 viste udbringningsarealer. 9. Der må ikke tilføres bedriftens arealer anden organisk gødning end det i godkendelsen angivne. 2.4 BEDST TILGÆNGELIGE TEKNIK (BAT) OG BEGRÆNSENDE FORANSTALTNINGER 2.5 EGENKONTROL OG DOKUMENTATION 10. Gyldig kontrakt om modtagelse af husdyrgødning inkl. kort over udbringningsarealerne skal til enhver tid kunne fremsendes eller fremvises til Guldborgsund Kommune. Dokumentationen skal opbevares i 5 år.

8 SIDE 8/ Ved tilsyn skal der foreligge dokumentation for, at godkendelsens vilkår er overholdt for de sidste 5 år f.eks. i form af kopi af de til NaturErhvervstyrelsen indsendte gødningsregnskaber. 12. Til dokumentation for, at vilkår vedrørende sædskifte er overholdt skal der opbevares markplaner/gødningsregnskaber og ansøgninger om støtte efter enkeltbetalingsordningen m.v. for de sidste 5 år. 2.6 GENERELLE BEMÆRKNINGER Bedriften skal til enhver tid leve op til gældende regler i love og bekendtgørelser. Dette gælder også, selvom disse regler skulle være skærpede i forhold til denne miljøgodkendelse. Udover ovenstående vilkår er der en række love, bekendtgørelser, samt kommunale regulativer, som driften og indretningen af bedriften skal være i overensstemmelse med. Nedenstående liste er ikke fuldstændig, men kun en opremsning af de regler, der erfaringsmæssigt hyppigst bliver overset. Opmærksomheden henledes specielt på: - Jf. Lov om miljøgodkendelse m.m. af husdyrbrug, 33, stk. 3 vil en manglende udnyttelse af hele eller dele af godkendelsen i 3 på hinanden følgende år medføre et varigt bortfald af den ikke udnyttede del. - Jf. Lov om miljøgodkendelse m.m. af husdyrbrug, 40 stk. 1 følger der med denne miljøgodkendelse 8 års retsbeskyttelse. Dato for retsbeskyttelsens udløb er 28. maj Jf. Lov om miljøgodkendelse m.m. af husdyrbrug, 41 og Bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug 40 skal miljøgodkendelsen revurderes 8 år efter den er meddelt dvs. i 2023 og derefter mindst hvert 10. år. - Jf. bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug nr af skal ændringer i udbringningsarealerne anmeldes til og godkendes af Guldborgsund Kommune. - Jf. Lov om miljøgodkendelse m.m. af husdyrbrug 39, kan tilsynsmyndigheden påbyde afhjælpende foranstaltninger, hvis produktionen/driften medfører væsentlig mere forurening end forudsat ved meddelelse af denne godkendelse. Kan ulemperne ikke afhjælpes, kan tilsynsmyndigheden nedlægge forbud mod drift af virksomheden eller aktiviteten. - Bekendtgørelse nr. 853 af om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v. s krav omkring opbevaring og anvendelse af husdyrgødning. - Bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække i planperioden 2014/2015, pt. bekendtgørelse nr. 113 af med senere ændringer. Guldborgsund Kommune Center for Miljø & Plan 28. maj 2015 Frederik Cordes Leder af Natur / landinspektør Marlene Bendix Jensen Agronom

9 SIDE 9/22 3 MILJØTEKNISK BESKRIVELSE OG VURDERING 3.1 GENERELLE FORHOLD Godkendelsen omfatter landbrugsmæssige aktiviteter på arealer drevet under ejendommen Dambækvej 4, 4800 Nykøbing F. ejet af Poul Aage. Til ejendommen er der knyttet en husdyrproduktion med CHR-nr , og ejendommen drives af Poul Aage under CVR-nr , hvor både husdyrbruget og arealerne indgår. Under generelle forhold er der sat vilkår om, at arealerne skal drives, og husdyrgødningen skal udnyttes, som anført i ansøgningsmaterialet. Dette skal sikre, at grundlaget for beregninger og vurderinger i denne miljøgodkendelse fastholdes. Lovbundne krav omkring udbringning og udnyttelse af den organiske gødning skal naturligvis efterkommes. For at Guldborgsund Kommune kan kontrollere de tidligere nævnte regler om udnyttelse og evt. senere kontinuitetsbrud, er der sat vilkår om, at kommunen skal orienteres, når miljøgodkendelsen tages i brug, samt hvis en kontrakt om modtagelse af husdyrgødning opsiges. Kommunes vurdering Guldborgsund Kommune vurderer, at når de stillede vilkår overholdes, er der taget højde for forudsætningerne for denne godkendelse. 3.2 GØDNINGSPRODUKTION OG -HÅNDTERING Gødningstyper og mængder Gødning til udbringning på arealerne består af modtaget husdyrgødning i form af svinegylle samt dybstrøelse fra egen husdyrproduktion på bedriften. Den årlige produktion og modtagelse af kvælstof og fosfor i de forskellige gødningstyper på bedriften, som indgår i den ansøgte drift fremgår af nedenstående tabel. Tabel 1. Husdyrgødning til arealer Gødningstype Kg kvælstof Kg fosfor Udnyttelses DE % Modtaget Svinegylle ,35 Egen produktion Dybstrøelse 821,0 120,5 45 7,95 I alt til rådighed ,54-42,26 (svin+hest) 6,04 (kvæg) Der er sat vilkår om hvilke mængder kvælstof og fosfor, der må modtages og udbringes på de angivne arealer på 33,74 ha. Vilkåret omfatter kg N (kvælstof) og 860 kg P (fosfor) svarende til 40,35 DE i svinegylle fra anden bedrift. Derudover kan der udbringes ca. 820 kg N og 120 kg P svarende til ca. 6 DE i kvæggødning og 2 DE i hestegødning i form af dybstrøelse fra egen bedrift.

10 SIDE 10/22 Samlet må der udbringes i alt ca kg N, 980 kg P og 48,3 DE husdyrgødning pr. planår, og derved maksimalt 1,43 DE/ha. Anden organisk gødning Det er oplyst, at der ikke modtages anden organisk gødning som eksempelvis spildevandsslam, halmaske og lign. på bedriften, hvilket der ligeledes er sat vilkår om. Vilkåret er stillet, da der i beregningerne i ansøgningen ikke er taget højde for tilførsel af næringsstoffer med andre organiske gødningstyper på arealerne. En sådan tilførsel vil potentielt kunne føre til øget udvaskning af næringsstoffer fra arealerne. Vilkåret er stillet for at sikre, af forudsætningerne for udvaskningsberegningerne i miljøgodkendelsen overholdes. Den meget restriktive angivelse af tilladelige gødningsmængder er nødvendig, idet de beregninger, der er foretaget i ansøgningssystemet, kun er gyldige, så længe forudsætningerne for beregningerne er overholdt. Kommunes vurdering Guldborgsund Kommune vurderer, at der ikke vil være væsentlig påvirkning af omgivelserne fra de angivne gødningsmængder Transport Færdsel på offentlige veje reguleres af politiet og henhører under færdselsloven. Guldborgsund Kommune kan derfor kun henstille til, at der driftsmæssigt tages hensyn til omboende og andre trafikanter med hensyn til trafikken Lugt Beboerne i landzonen må som hovedregel acceptere de lugtgener, der følger af udbringning af husdyrgødning. I forbindelse med udbringning af husdyrgødning kan der forekomme lugtgener. Ved overholdelse af reglerne i husdyrgødningsbekendtgørelsen vil lugtgenerne normalt være kortvarige og uden væsentlig betydning. Der er derfor ikke sat vilkår om lugtreducerende tiltag Forurening/uheld For godkendelser efter 16 er der ingen krav om beredskabsplan, men de er omfattet af 52 i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug. Paragraffen har følgende ordlyd: Stk. 1 Den, som er ansvarlig for forhold eller indretninger, som kan give anledning til forurening, skal i tilfælde af væsentlig forurening eller overhængende fare for væsentlig forurening straks underrette tilsynsmyndigheden om alle relevante aspekter af situationen. Dette gælder også i tilfælde af en miljøskade eller en overhængende fare for en miljøskade. Stk. 2 Den, som er ansvarlig for forhold eller indretninger, som kan give anledning til forurening, skal i tilfælde af væsentlig forurening eller overhængende fare for væsentlig forurening straks afværge den overhængende fare for forurening eller forhindre yderligere udledning af forurenende stoffer m.v. Dvs. der er pligt til at mindske evt. forurening mest muligt, samt at kontakte tilsynsmyndigheden hurtigst muligt. Det er tilsynsmyndigheden, der afgør, om der er truffet tilstrækkelige foranstaltninger til at stoppe forureningen og rydde op efter evt. forurening.

11 SIDE 11/22 Hvis et uheld sker uden for normal arbejdstid, skal miljøvagten kontaktes via 114. Kontakt til miljøvagten skal følges op af kontakt til tilsynsmyndigheden ved først kommende lejlighed. Da disse forhold allerede er gældende for bedriften via lovgivningen, er der ikke sat vilkår om disse forhold i miljøgodkendelsen. Kommunens vurdering Guldborgsund Kommune vurderer, at overholdelse af de givne vilkår medvirker til, at forudsætningerne for beregningerne, som ligger til grund for miljøgodkendelsen, holder. Det vurderes derfor, at der ikke vil være væsentlig risiko for øget påvirkning af omgivelserne med næringsstoffer end antaget og vurderet i de enkelte afsnit af miljøgodkendelsen. 3.3 PÅVIRKNING FRA AREALER Udbringningsarealer, harmoni og aftaler Samlet set skal der udbringes husdyrgødning svarende til 48,3 DE på bedriftens arealer. Udbringningsarealerne, der indgår i denne godkendelse, svarer til 33,74 ha og fremgår af tabel 2 og bilag 1. Arealerne skal vurderes i henhold til udvaskningsrisiko og skal screenes for eventuel sårbar natur jf. de følgende afsnit. De i denne godkendelse fastlagte mængder husdyrgødning til udbringning er således tilpasset netop disse arealer. Til opfyldelse af harmonikravet indgår der 33,74 ha til udbringning af husdyrgødning fra hhv. 42,26 DE i svin og heste samt 6,04 DE i kvæg. Harmonikravet er således opfyldt, og alle de angivne arealer ejes under bedriften. Kommunens vurdering Kommunen vurderer, at harmonikravet til bedriften er overholdt Lokalisering og data for udbringningsarealer Godkendelsen omfatter samtlige arealer, der ejes eller forpagtes af bedriften på godkendelsestidspunktet. Nedenstående tabel viser en oversigt over bedriftens arealer, som anvendes til udbringning af husdyrgødning, og som de fremgår af ansøgningsmaterialet. Arealerne fremgår ligeledes af kortoversigt på bilag 1. Tabel 2. Arealoversigt fra husdyrgodkendelse.dk

12 SIDE 12/22 Udbringningsarealerne afvander via det offentlige, rørlagte vandløb Hullebækløbet til Tåderup Å og Tingsted Å se kort 1 (se yderligere i bilag 2). Kort 1. Beliggenheden af udbringningsarealerne i forhold til offentlige vandløb. Kommunens vurdering Ifølge ansøgningsmaterialet er det generelle krav om P-overskud overholdt ved det ansøgte projekt. Da der ikke er særligt skrående udbringningsarealer mod vandløbene, og da vandløbene er adskilt fra udbringningsarealerne med udyrkede bræmmer, vil risikoen for overfladisk afstrømning af overfladevand med jordpartikler m.v. være ringe. Det vurderes, at vandløb og øvrige ferske recipienter ikke påvirkes væsentligt af det ansøgte projekt Nitrat til overfladevand Sårbarheden for udvaskningen af kvælstof i form af nitrat til overfladevand afgøres af, hvilke nitratklasser arealerne ligger i. For nitratklasse 1-3 er der reduktion i det tilladte husdyrtryk, og hvis der ønskes fuldt husdyrtryk på arealerne skal udvaskningsberegningerne vise, at den aktuelle udvaskning vil være lavere end den maksimalt må være ifølge beregningerne i den digitale ansøgning. Nitratklasserne for arealerne er angivet nedenfor sammen med det maksimale dyretryk og udvaskningsberegninger for den aktuelle og den maksimale udvaskning. Der er i denne opgørelse taget højde for, at der indgår krav om sædskifte med maksimalt udvaskningsindex (se senere afsnit) ud over lovkrav. Tabel 3. Udvaskning af nitrat til overfladevand Ha Tilladt dyretryk Tilladt DE Nitratklasse 0 0,0 - - Nitratklasse 1 0,0 - - Nitratklasse 2 0,0 - - Nitratklasse 3 33,74 0,72 DE/ha 33,02 Samlet 0,72 DE/ha 33,02 DE Maksimal Aktuel udvaskning udvaskning 51,2 Kg N/ha 49,9 Kg N/ha Fordelingen af arealer i nitratklasser medfører, at der maksimalt må udbringes husdyrgødning svarende til 33,02 DE (0,72 DE/ha) uden yderligere tilpasninger. Ansøger

13 SIDE 13/22 ønsker at udbringe 1,43 DE/ha svarende til 48,3 DE. Med de gennemførte beregninger i ansøgningssystemets Farm-N model ses det, at den aktuelle udvaskning med tiltag i form af krav til sædskifte på arealerne ligger under den maksimale udvaskning, hvorved reglerne jf. husdyrgodkendelsesloven overholdes. På bedriftens arealer er der stillet vilkår om, at der maksimalt må anvendes 48,3 DE pr. planår, således at der ikke udbringes mere end 1,43 DE/ha, med en tildeling af ca kg N, 980 kg P og 48,3 DE. Desuden er der sat vilkår om, hvilke arealer der må udbringes husdyrgødning på. Arealerne er angivet på bilag 1. Påvirkninger af hav Da antallet af dyreenheder i oplandet til Guldborgsund er faldende, vurderes den ansøgte produktion i sammenhæng med andre planer og projekter ikke at have en væsentlig påvirkning af det marine område og dermed af Natura 2000-område nr Afskæringskriterium 1 jf. Miljøstyrelsens elektroniske vejledning er overholdt (se yderligere i bilag 2). Til brug for vurderingen af, hvorvidt N-udvaskningen fra den ansøgte udvidelse i sig selv vil have en væsentlig virkning på natura 2000-området, er der foretaget beregninger af N- udvaskningen fra den ansøgte produktion samt i en situation, hvor der ikke tilføres husdyrgødning til de samme arealer, dvs. svarende til et planteavlsbrug. Beregningen skal afklare, om det ansøgte udgør under 5 % (for sårbare vandområder) og 1 % (for meget sårbare vandområder) af den samlede nitratudvaskning til det aktuelle vandområde, se tabel 4. Udvaskning ved ansøgt drift (med ansøgt sædskifte inkl. efterafgrøder) = 49,9 kg N/ha/år Udvaskning, svarende til planteavlsbrug (med planteavlssædskifte) = 48,7 kg N/ha/år Merudvaskning som følge af husdyrbruget = 1,2 kg N/ha/år Tabel 4. Udvaskningen af kvælstof fra udbringningsarealerne til Guldborgsund ved ansøgt drift. Guldborgsund Samlet N-tilførsel fra oplandet; ton N/år (jf. Vandplan/basisanalyse) 685 ton Udbringningsareal; ha Ansøgt drift - udvaskning fra rodzonen, kg N/ha/år Reduktionspotentiale 33,74 ha 1,2 kg N/ha/år 0,75 Ansøgt drift - Samlet udvaskning af N til vandområdet, kg N/år Ansøgt drift - udvaskning i forhold til samlet N-tilførsel til vandområdet 30,4 kg N/år 0,004 % Beregningerne viser, at udvaskningen af kvælstof fra husdyrbrugets arealer til Guldborgsund udgør 1,2 kg N/år ved det ansøgte projekt. Tilførslen svarer til 0,004 % af den samlede tilførsel af kvælstof fra oplandet til Guldborgsund. Da Guldborgsund er et meget sårbart vandområde, viser beregningsmodeller, at tilførsel af kvælstof i mængder på 1 % og derunder af den samlede kvælstoftilførsel fra oplandet ikke

14 SIDE 14/22 medfører påviselige ændringer i vandområdets tilstand, jf. Miljøstyrelsens elektroniske vejledning. Afskæringskriterium 2B er dermed overholdt, og det vurderes på denne baggrund, det ansøgte ikke i sig selv vil have en væsentlig virkning på vandområdet og herunder natura 2000-område 173. Det er kommunens samlede vurdering, at det ansøgtes udledning af kvælstof til Guldborgsund hverken i sig selv eller sammen med andre kilder og projekter i området vil have en væsentlig indvirkning på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-område nr Kommunens vurdering Guldborgsund kommune vurderer på baggrund af arealernes placering i nitratklasser og driften af arealerne, at der ved overholdelse af de stillede vilkår og drift af arealerne som angivet i forudsætningerne for beregningerne, at der ikke vil ske en væsentlig påvirkning af omgivelserne og recipienter med kvælstof Nitrat til grundvand Ingen af udbringningsarealerne ligger i nitratfølsomme indvindingsområder eller indsatsområder for grundvand. Placering af nitratfølsomme indvindingsområder og lokale indsatsplaner danner baggrund for fastsættelse af beskyttelsesniveauet for grundvand. Kommunes vurdering Guldborgsund Kommune vurderer, at der ikke sker væsentlig påvirkning af nitratfølsomme indvindingsområder eller indsatsområder, da der ikke ligger nogle af disse udpegninger indenfor udbringningsarealet til bedriften Fosfor Udbringningsarealerne ligger udenfor oplande til Natura 2000-områder, der er følsomme overfor fosfor. Der er således tilladt at dyrke arealerne ud fra det generelle harmonikrav, og uden hensyn til et eventuelt fosforoverskud. Risikoen for udvaskning af fosfor fra udbringningsarealerne afhænger bl.a. af jordens fosfortal. Fosfortallet er et udtryk for jordens indhold af plantetilgængeligt fosfor. Hvis fosfortallene er tilstrækkelige lave, er der dog en begrænset risiko for, at der vil ske udvaskning af fosfor fra arealerne. Der er ikke opgivet fosfortal i ansøgningen, da det er irrelevant for vurderingerne. Til vurdering af det maksimale tilladte fosforoverskud er der nedenfor vist hvilken placering i fosforklasser, der er for de enkelte arealer. Tabel 5. Fosforberegninger Fosforklasse 0 (JB<4 og P-tal <4) Fosforklasse 1 (P-tal 4-6) Fosforklasse 2 (lavbundsarealer) Fosforklasse 3 (P-tal >6) Ha Tilladt fosforoverskud Max. Kg fosfor i overskud tilladt 33,74 11,6 Kg P/ha/år 391 kg

15 SIDE 15/22 Der må ifølge lovgivningens krav være et fosforoverskud på arealerne under de givne forudsætninger svarende til 391 kg P. Reelt vil der være et overskud på 391 kg P. Overskuddet opnås ved, at der tilføres 29,1 kg P/ha og fra føres 17,5 kg P/ha, hvilket giver et overskud på 11,6 kg P/ha/år * 33,74 ha giver 391 kg P i overskud. Dette betyder, at kravet til overholdelse af fosforoverskuddet på arealerne er overholdt. Beregningerne er baseret på 33,74 ha med sædskifte S8 (med et udvaskningsindeks på 88), hvor der er fraførsel af fosfor med afgrøderne svarende til et arealvægtet gennemsnit på 17,5 kg P/ha. Samlet set er der fosforoverskud på arealerne ved de anvendte gødningsmængder og det valgte sædskifte for den ansøgte produktion. Kommunens vurdering Det generelle krav om P-overskud overholdt ved det ansøgte projekt. De ferske recipienter (vandløb) i forbindelse med udbringningsarealerne vurderes at være tilstrækkelig beskyttet ved overholdelse af krav fastlagt i husdyrgødningsbekendtgørelsen og i Bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug. Dog skal ansøger ved udbringning være opmærksom på, at der ikke sker direkte eller indirekte afstrømning til vandløb. Guldborgsund Kommune har på den baggrund vurderet, at der kan meddeles miljøgodkendelse til den ansøgte udbringning af husdyrgødning uden, at der er behov for yderligere vilkår omkring fosfor Påvirkning af 3-beskyttet natur De beskyttede naturtyper ved det nordlige udbringningsareal er forholdsvis robuste naturtyper, set i forhold til påvirkningen med næringsstoffer. Med undtagelse af Bilag IVarter (som behandles i afsnit 3.3.8) indeholder lokaliteten ikke fredede-, lokalt truede- eller særligt bevaringsværdige arter. Det vurderes derfor, at udbringningen af husdyrgødning på de ansøgte arealer ikke vil påvirke de beskyttede naturtyper, som ligger nær udbringningsarealet (se yderligere i bilag 2) Påvirkning af Natura 2000-områder Udbringning af husdyrgødning medfører en afdampning af kvælstof, der i en afstand af m afhængig af gødningstype, i nogle tilfælde op til 100 m, fra markkanten giver en tilførsel på 1 kg N/ha/år. Ved tilførsel af 1 kg N/ha/år og derover kan der påvises en tilstandsændring af et naturområde, jf. Miljøstyrelsens husdyrvejledning. Med en afstand på ca. 2,6 km og derover til nærmeste habitatnaturtype i Natura 2000-området, vurderes det, at udbringningen af husdyrgødning på de ansøgte arealer hverken i sig selv eller sammen med andre planer og projekter i området vil have en væsentlig påvirkning på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området (se yderligere i bilag 2) Påvirkning af arter med særlige beskyttelseskrav (Bilag IV) Ved besigtigelserne er der foretaget en konkret vurdering af, om de enkelte naturområder kan være yngle- eller rasteområder for padder, der er omfattet af EU-habitatdirektivets Bilag IV. Projektet kan kun godkendes, hvis der ikke sker en beskadigelse eller ødelæggelse, herunder gradvis forringelse af yngle- eller rasteområder for Bilag IV-arter jf. Habitatbekendtgørelsens 11 og Naturbeskyttelseslovens 29a. Ved udbringning af husdyrgødning sker der en afdampning af kvælstof, som afsættes på de omkringliggende arealer. Afsætningen af kvælstof er størst tæt på udbringningsarealet og

16 SIDE 16/22 den falder gradvist med øget afstand til udbringningsarealet. Størrelsen af kvælstofdepositionen er udover afstanden fra udbringningsarealet også afhængig af husdyrgødningstypen og udbringningsteknologien. Naturområder kan ændres som følge af tilførsel af kvælstof. Det er påvist, at tilførsel af 1 kg N/ha og derover medfører tilstandsændringer i et naturområde jf. Miljøstyrelsens husdyrvejledning. Tilstandsændringerne vil f.eks. være i form af en tilgroning af naturområdet med mere kvælstoftolerante og konkurrencestærke plantearter. Den generelle naturtilstand i det kvælstoffølsomme naturområde vil blive ændret og forringet. Det samme gør sig gældende for naturområder og vandhuller, der er yngle- og rasteområde for Bilag IV-arter f.eks. Stor Vandsalamander eller Springfrø, hvor en forøget kvælstoftilførsel bevirker en tilgroning af naturområdet. Herved bliver naturområdet beskadiget eller ødelagt over en årrække, således at det ikke kan fungere som yngle- og rasteområde for Bilag IV-arterne (se yderligere i bilag 2). Hvis afstanden mellem udbringningsarealet og naturområdet er over 100 meter, vil der ifølge Miljøstyrelsens husdyrvejledning sjældent kunne konstateres en påvirkning på over 1 kg N/ha - uanset husdyrgødningstype og anvendt teknologi. Kun i tilfælde med worst case - tab af ammoniak og et udbringningsareal på over 100 ha vil der kunne konstateres påvirkninger på over 1 kg N/ha. Worst case vil typisk være udbringning af fast husdyrgødning uden nedbringning - typisk ved udbringning ovenpå afgrøden. Ved anvendelse af flydende husdyrgødning er tabet betydeligt mindre. Det følger af Miljøstyrelsens husdyrvejledning, at ved udbringning af ubehandlet gylle fra svin vil der ikke være påvirkninger på over 1 kg N/ha bortset fra de nærmeste 10 meter fra udbringningsarealet. Ubehandlet gylle fra kvæg kan derimod have påvirkninger på over 1 kg N/ha indenfor de nærmeste 20 meter fra udbringningsarealet. Anvendelsen af forskellige udbringningsteknologier kan medvirke til, at afdampningen af kvælstof mindskes. Ifølge Miljøstyrelsens husdyrvejledning vil depositionen af kvælstof være mindre end 1 kg N/ha i kanten af et udbringningsareal, hvis udbringningen af gylle sker ved nedfældning eller ved anvendelse af forsuret gylle. I nærværende sag skal arealerne anvendes til udbringning af husdyrgødning fra både heste, kvæg og svin. Husdyrgødningen er i form af dybstrøelse og gylle. Nedenstående tabel viser lokalitet, hvor det er vurderet, at det er et potentielt yngle- og rasteområde for Bilag IV-padder. Tabel 6. Oversigt over naturområder og deres egnethed som yngle- og rasteområde for Bilag IV-padder. Lokalitet Udbringningsareal Forekomst/potentiel forekomst af Bilag IV-arter Vandhul/eng/mose Øst for mark 4 Springfrø, Spidssnudet frø, Stor Vandsalamander For at hindre ændringer i tilstanden af naturområder, der er yngle- og rasteområder for Bilag IV-arter, i forbindelse med udbringning af husdyrgødning, er det kommunens vurdering, at afdampningen af kvælstof ved udbringningen kan reduceres tilstrækkeligt ved anvendelsen af forskellige udbringningsmetoder eller ved at holde afstand til naturområdet. Det vurderes, at der skal stilles følgende vilkår: - Ved naturområdet ved mark 4, må der ikke udbringes flydende husdyrgødning nærmere end 10 m (ved svinegylle) og 20 m (ved kvæggylle) fra naturområdets øverste kant medmindre udbringningen sker med forsuret gylle eller ved nedfældning. Udbringning af fast husdyrgødning må ikke foretages i en afstand af m fra naturområdets øverste kant med mindre, at husdyrgødningen nedbringes inden 6 timer regnet fra udbringningstidspunktet. Naturområdets

17 SIDE 17/22 placering fremgår af kort 2. Afstanden udmåles fra kanten af engen/mosen, hvor denne overgår til dyrket mark. Kort 2. Naturområder som er besigtiget og vurderet i forhold til forekomst af padder omfattet af Bilag IV. Flagermus Udbringningen af husdyrgødning påvirker ikke træer eller bygninger, og det vurderes, at yngle- og rastesteder for flagermus omfattet af Bilag IV ikke vil blive beskadiget eller ødelagt ved projektet. Andre bilag IV-arter Det vurderes ikke sandsynligt, at der indenfor området findes andre bilag IV-arter end de nævnte Sædskifter, efterafgrøder og projekttilpasninger Til overholdelse af krav til nitratudvaskning fra udbringningsarealerne har ansøger valgt at benytte sig af en projekttilpasning i forhold til sædskifte på arealerne. Ansøger har således angivet et sædskifte med lavere udvaskningsindeks set i forhold til referencesædskifterne. Som forudsætning for beregningerne er der angivet 33,74 ha med udgangspunkt i standardsædskifte S8 jf. Notaterne: Standardsædskifter og referencesædskifter, Miljøstyrelsen, 8. februar 2012 og Fosforfraførsel med afgrøder i standardsædskifter. Det valgte sædskifte har et udvaskningsindeks svarende til 88 i forhold til referencesædskiftet S2 og S4 med udvaskningsindeks 93 og 98. Med det valgte sædskifte er udvaskningen fra bedriftens arealer mindre end det tilladte. Derved sikres beskyttelse af de sårbare vandområder, som udbringningsarealerne afvander til. På baggrund heraf er der fundet behov for at stille vilkår til det sædskifte, som skal anvendes på arealerne. Det er således angivet, at der ikke må anvendes et sædskifte, der har et højere udvaskningsindeks end 88.

18 SIDE 18/22 Argumentet for dette vilkår er, at det af ansøger valgte sædskifte er angivet som tiltag for at leve op til lovgivningens krav om udvaskning af næringsstoffer (kvælstof og fosfor). Det angivne sædskifte med fastlagt udvaskningsindeks er således en grundlæggende forudsætning for beregningerne, som skal fastholdes for, at vurderingerne i godkendelsen er aktuelle. Husdyrgodkendelse.dk har således beregnet, at belastningen med husdyrgødning på arealerne højst må være på 0,72 DE/ha. I ansøgningen er der søgt om at udbringe 1,43 DE/ha. Den ønskede tilpasning medfører, at den beregnede reelle udvaskning af kvælstof er angivet til 49,9 kg N/ha i forhold til kravet på 51,2 kg N/ha. Kommunens vurdering Guldborgsund Kommune vurderer, at udvaskning af næringsstoffer fra arealerne, gennem overholdelse af de fastsatte vilkår omkring anvendelse af særlige sædskifter, ikke vil have væsentlig betydning for omgivelserne og recipienter Udskiftning af udbringningsarealer Det skal præciseres, at der er anmeldepligt ved ønske om ændring eller udskiftning af arealer til udbringning af husdyrgødning. Ønskes der udskiftning af arealer, skal dette ske ved anmeldelse til og accept fra Guldborgsund Kommune jf. 15 og 16 i Lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug af 4. december 2009 med senere ændringer. Det samme gælder også for egentlige udvidelser af udbringningsarealerne. Dette er væsentlig i relation til udvaskning af næringsstoffer og påvirkning af følsomme områder. Da det er fastlagt via lovgivningen har kommunen vurderet, at der ikke er behov for yderligere vilkårstillelse i forhold til dette. 3.4 BEDSTE TILGÆNGELIGE TEKNIK (BAT) OG BEGRÆNSENDE FORANSTALTNINGER Gennem Husdyrloven pålægges den enkelte landmand at redegøre for brugen af BAT-bedst tilgængelig teknologi og eventuelt reducere miljøbelastninger og følger heraf ved anvendelse af BAT. Det niveau miljøbelastningen kan nedbringes til ved hjælp af BAT supplerer det fastlagte beskyttelsesniveau. Beliggenheden af bedriften i et særligt følsomt område skærper ikke kravet til BAT. For 16 godkendelser er det kun forholdene omkring udbringning og udnyttelse af husdyrgødningen, der skal vurderes i forhold til BAT. Management Ud over punkter i EU-kommissionens referencedokument om BAT for intensiv fjerkræ- og svineproduktion 2003 (benævnt BREF ) er det jf. Miljøstyrelsen BAT, at søge at opnå størst mulig udnyttelse af næringsstofferne i både husdyrgødning og handelsgødning gennem gødningsplanlægning og gødningsregnskaber - elementer som allerede er implementeret i dansk lovgivning.

19 SIDE 19/22 Udbringning af husdyrgødning De teknikker, der i marken kan reducere ammoniakfordampningen ved udbringning, er rettet mod teknikker, der sørge for, at gyllen hurtigt kommer ned på eller i jorden, eller som giver gyllen en lavere ph-værdi (svovlsyrebehandling). For så vidt angår anvendelse af BAT i relation til udbringning af husdyrgødning på arealerne er det MST s opfattelse, at gældende lovregulering, herunder allerede gennemførte ændringer af Husdyrgødningsbekendtgørelsen, er BAT. Dette er ligeledes kommunens vurdering. De gældende regler omfatter, hvornår og hvordan husdyrgødningen må udbringes, og flere af disse virkemidler er også nævnt i BREF-dokumentet. Der har fra 1. januar 2011 været gældende at udbringning på sort jord og græsmarker skal ske ved nedfældning. Jf. BREF-dokumentet er det BAT at tilpasse tilførslen af gødning efter afgrødernes behov for næringsstoffer og på et tidspunkt, hvor afgrøderne optager næringsstofferne mest optimalt. Desuden skal risikoen for forurening af omgivelserne reduceres ved ikke at tilføre gødning til vandmættede, oversvømmede, frosne eller snedækkede arealer. Endvidere at undlade at tilføre arealerne gødning, hvis de skråner eller støder direkte op til vandløb. Det er samtidig BAT at tilrettelægge udbringningen af husdyrgødning således, at risikoen for lugtgener minimeres. Alle de omtalte forhold er vurderet i forhold til at reducere tabet af næringsstoffer til omgivelserne. En del af disse tiltag er som nævnt dækket af husdyrgødningsbekendtgørelsen og bekendtgørelse om Jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, hvorfor det er et lovkrav at følge dem. Ansøger har beskrevet, at der anvendes følgende i forhold til BAT og udbringning af husdyrgødning: - Gyllen udbringes jf. gældende lovgivning, dvs. gyllen nedfældes eller udlægges med slanger. - Der anvendes kun den energi der er nødvendig for udbringning af husdyrgødningen. - Alt flydende husdyrgødning nedfældes i de afgrødetyper, hvor dette er muligt. Nedfældning er den udbringningsmetode, der giver den laveste ammoniakfordampning. Ligeledes vælges så vidt muligt udbringningstidspunkter, hvor fordampningen af ammoniak er mindst. - Der tages så vidt det er muligt altid hensyn til naboer ved udbringning af husdyrgødning. - Det søges i øvrigt, at udbringe husdyrgødningen indenfor normal arbejdstid. Kommunens vurdering Der er fra MST ikke udarbejdet vejledende emissionsgrænser for nitrat og ammoniakemission i forbindelse med udbringning af husdyrgødning, da de generelle regler er vurderet tilstrækkelige til efterlevelse af BAT. En yderligere reduktion af ammoniakfordampningen ved udbringning i vinterafgrøder vil kunne opnås ved nedfældning jf. MST. Det vurderes dog, at de samfundsøkonomiske omkostninger ved denne teknologi er uforholdsmæssige høje, da nedfældning af husdyrgødning kan medvirke til udbyttetab, og desuden medfører en øget udledning af drivhusgasser. Svovlsyrebehandling af gylle vil kunne medvirke til at reducere ammoniakfordampningen i marken, men denne teknologi vurderes at være uforholdsmæssig dyr at indføre alene af hensyn til miljøeffekten, og dermed ikke proportionel.

20 SIDE 20/22 På baggrund af ovenstående vurderer kommunen, at der ikke er grundlag for at fastlægge vilkår begrundet i BAT i relation til udbringning af husdyrgødningen. Nitrat til udbringningsarealer De teknikker, der kan reducere nitratudvaskningen i forbindelse med udbringning af husdyrgødning, er rettet mod at øge planternes udnyttelse af det tilførte kvælstof. Disse teknikker er følgende: Teknikker i marken, der sørger for, at gyllen fordeles bedst muligt til de afgrøder, som har størst mulighed for at udnytte det tilførte kvælstof. Teknikker, som er målrettet mod at tilbageholde mineraliseret kvælstof i jorden udenfor afgrødernes vækstperiode med henblik på udnyttelse i den efterfølgende vækstsæson. Teknikker, som øger husdyrgødningens andel af mineralsk kvælstof i forhold til organisk kvælstof, kan medvirke til at øge udnyttelsen i marken. Dette er for eksempel separeringsteknikker i kombination med afbrænding eller afgasning af den faste fraktion af husdyrgødningen. Efter kommunens vurdering er en stor del af de ovenstående virkemidler allerede implementeret i landbrugsdriften via Husdyrgødningsbekendtgørelsen. Blandt andet er der fastsat harmonikrav samt regler for, hvornår og hvordan husdyrgødning må udbringes. Endvidere er der i medfør af Lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (gødskningsloven) fastsat bindende normer for den totale kvælstofanvendelse i markdriften samt krav til kvælstofudnyttelsen ved anvendelse af husdyrgødning. Flere af disse virkemidler er desuden nævnt i tidligere omtalt BREF-dokument, hvor det indgår i vurdering af BAT. Kommunens vurdering Kommunen vurderer, at der ved efterlevelse af krav i lovgivningen leves op til BAT i relation til håndtering af husdyrgødningen. 3.5 EGENKONTROL OG DOKUMENTATION I relation til gennemførsel af egenkontrol og dokumentation er der kun stillet få specifikke vilkår i denne godkendelse, da det umiddelbart vurderes tilstrækkeligt at overholde gældende lovgivning. I henhold til gældende lovgivning skal der f.eks. føres journal over udbringning af uorganisk gødning og husdyrgødning på markerne i form af mark- og gødningsplaner, som endvidere bruges til planlægning af kommende sæsons udbringning. Yderligere skal der føres sprøjtejournal, som viser hvilke sprøjtemidler, der er anvendt, og i hvilke mængder på alle arealer. Foruden de her nævnte forhold til egenkontrol henvises der til tidligere afsnit om management samt gennemførsel af kontroller og dokumentation for overholdelse af vilkår i forbindelse med: Omfang af husdyrgødning og anden organisk gødning til udbringning. Omfang af udbringningsarealer. Tilpasninger på sædskifte på arealerne. Der er stillet vilkår om, at der til enhver tid skal foreligge gyldige kontrakter på aftaler om modtagelse af husdyrgødning. Disse kontrakter skal danne grundlag for, at Guldborgsund

21 SIDE 21/22 Kommunes tilsyn med at denne miljøgodkendelses vilkår om maksimal udbringning af kvælstof og fosfor, overholdes. De lovbundne krav om gødningsregnskab, markplan, sprøjtejournal m.m. supplerer Kommunes kontrolmulighed, og disse kan i henhold til gældende lovgivning til enhver tid kræves fremvist. Yderligere er der stillet vilkår i forhold til dokumentation for overholdelse af krav til maksimalt udvaskningsindeks for valgte sædskifter. Dokumentationen for egenkontrollen skal have en sådan form, at den tydeligt viser, at vilkårene i miljøgodkendelsen er overholdt uanset driftsmæssig sammenhæng med andre produktionsanlæg. Dokumentation for overholdelse af vilkårene skal opbevares i mindst 5 år. Guldborgsund Kommune skal ved tilsyn og kontrol have adgang til den nævnte dokumentation. Alle vilkår er stillet for at sikre, at forudsætningerne for miljøgodkendelsen og frivillige tiltag gennemføres og overholdes. Dette vurderes nødvendigt, da det danner grundlag for vurdering af, at der kan meddeles miljøgodkendelse uden, at den ansøgte udbringning af husdyrgødning vil få væsentlig indflydelse på miljøet eller omkringboende. Kommunens vurdering Guldborgsund Kommune vurderer, at gennemførsel af den beskrevne egenkontrol og overholdelse af de stillede vilkår vil medføre, at der løbende holdes øje med, at de givne forudsætninger for miljøgodkendelsen overholdes. Samtidig foreligger dokumentationen i en form, således at kommunen ved tilsyn eller på efterspørgsel kan kontrollere dette. 4 OFFENTLIGHED OG HØRING 4.1 HØRING Udkastet til miljøgodkendelse har været i 3 ugers høring hos ansøger, ansøgers konsulent og øvrige parter. Øvrige parter omfatter i denne godkendelse ejer af bedriften, hvorfra der skal modtages husdyrgødning. Der er ikke tale om anlæg til husdyrhold i denne godkendelse, og derfor ikke angivet høringsparter med udgangspunkt i en konsekvensafstand. Der var frist for afgivelse af bemærkninger på 3 uger frem til og med den 22. maj Der indkom ingen bemærkninger til udkastet, og Guldborgsund Kommune har derfor ikke gennemført ændringer på baggrund af høringen. 5 SAMLET VURDERING OG KONKLUSION I henhold til de beregninger, der gennemføres i det elektroniske ansøgningssystem, kan udbringningen af husdyrgødning på arealerne gennemføres uden at overskride de beskyttelsesniveauer, der er udstukket i lovgivningen. Efter Guldborgsund Kommunes vurdering vil den ansøgte udbringning af husdyrgødning heller ikke give anledning til

22 SIDE 22/22 væsentligt ændrede forhold for naboerne, hverken hvad angår transport, støj eller lignende. Ved overholdelse af de vilkår miljøgodkendelsen er betinget af, er det endvidere Guldborgsund Kommunes vurdering, at plante- og dyreliv i området samt i de 3 områder, der ligger op til udbringningsarealerne, ikke vil blive påvirket i negativ retning. Guldborgsund kommune har vurderet, at beskyttede naturområder med tilhørende planteog dyrearter, ikke vil blive væsentligt påvirket, som følge af udbringning af husdyrgødningen. Samme vurdering er lavet med hensyn til udvaskning af næringsstoffer til recipienter og anden mulig påvirkning af følsomme 7 naturområder eller Natura 2000 områder. Samlet er det Guldborgsund Kommunes vurdering, at der kan meddeles miljøgodkendelse til den ansøgte udbringning af husdyrgødning uden, at det medfører væsentlige virkninger på miljøet. Ved overholdelse af vilkår i godkendelsen, har ansøger truffet de nødvendige foranstaltninger til at forebygge og begrænse forureningen fra den ansøgte udbringning. Samtidig kan udbringningen gennemføres uden at påvirke omgivelserne på en måde, der er uforenelig med hensynet til omgivelserne. Guldborgsund Kommune vurderer, at udbringningen og driften af arealerne kan ske i overensstemmelse med gældende regler og uden væsentlig påvirkning af miljøet, som dette er defineret i husdyrloven, herunder at projektet ikke skader bevaringsstatus for Natura 2000-områder eller yngle- og levesteder for arter optaget på Habitatdirektivets bilag IV. Endelig er det Guldborgsund Kommunes vurdering, at der jf. oplysningerne i ansøgningsmaterialet er tænkt BAT ind i bedriftens drift i det omfang, at BAT ikke strider mod proportionalitetsprincippet. 6 BILAG Bilag 1: Kort over udbringningsarealer. Bilag 2: Naturvurdering til 16 miljøgodkendelse af landbrug Dambækvej 4, 4800 Nykøbing F.

23 Center for Miljø og Plan Miljø & Plan Parkvej 37, 4800 Nykøbing Falster Tlf Fax Bilag 1 Udbringningsareal Dato: J.Nr. 14/49100 Målforhold: 1:10000 Init.: marlj

24 Bilag 2 NATURVURDERING TIL 16 MILJØGODKENDELSE AF LANDBRUG DAMBÆKVEJ 4, 4800 NYKØBING F GULDBORGSUND KOMMUNE MARTS 2015

25 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 PÅVIRKNING FRA AREALER Påvirkning af søer og vandløb Påvirkning af hav Påvirkning af 3-beskyttet natur og skove Påvirkning af Natura 2000-områder Påvirkning af arter med særlige beskyttelseskrav (Bilag IV)...8

26 SIDE 3/ PÅVIRKNING FRA AREALER Påvirkning af søer og vandløb Udbringningsarealerne afvander via det offentlige, rørlagte vandløb Hullebækløbet til Tåderup Å og Tingsted Å se kort 1. Ifølge Vandplan for hovedvandopland 2.5 Smålandsfarvandet har Tingsted Å og den nederste strækning af Tåderup Å begge målsætningen god økologisk tilstand med en tilhørende faunaklasse 5. De øvrige vandløb er ikke målsat i den nuværende vandplan. For disse vandløb skal det jf. Vandplanens retningslinje 3 sikres, at der ikke meddeles tilladelser og godkendelser, der måtte være til hinder for, at vandløbene opnår god tilstand. Kort 1. Beliggenheden af udbringningsarealerne i forhold til offentlige vandløb. Det nordligste udbringningsareal grænser på en kort strækning op til åbne vandløb. Afstanden fra det dyrkede areal til vandløbenes øverste kant er minimum 10 m. Vandløbene er omfattet af beskyttelsen i Naturbeskyttelseslovens 3 dvs. at der ikke uden dispensation kan foretages ændringer i vandløbenes tilstand. Det fremgår af Vandplanen, at ca. 15 % af de åbne vandløb, som indgår i planen, ikke kan forventes, at vandløbene kan leve op til de opstillede mål i 2015 uden en miljøforbedrende indsats, som ligger ud over de gældende spildevandsplaner og allerede vedtagne øvrige

27 SIDE 4/14 miljøforbedrende foranstaltninger. Vandløbene, som grænser op til udbringningsarealerne, indgår ikke i vandplanens indsatsprogram. Ved besigtigelser af vandløbene ved udbringningsarealerne d. 10. marts 2015 er der ikke konstateret stærkt skrånende arealer ned mod de åbne vandløb, og der er udlagt randzoner langs vandløbene. Kommunes vurdering Ifølge ansøgningsmaterialet er det generelle krav om P-overskud overholdt ved det ansøgte projekt. Da der ikke er særligt skrående udbringningsarealer mod vandløbene, og da vandløbene er adskilt fra udbringningsarealerne med udyrkede bræmmer, vil risikoen for overfladisk afstrømning af overfladevand med jordpartikler m.v. være ringe. Det vurderes, at vandløb og øvrige ferske recipienter ikke påvirkes væsentligt af det ansøgte projekt Påvirkning af hav Udbringningsarealerne for husdyrgødning ligger i oplandet til Smålandsfarvandet, hovedopland 2.5. Arealerne ligger i deloplandet til Tåderup Å, der via Tingsted Å afvander til Guldborgsund. Udbringningsarealerne i oplandet til Guldborgsund har nitratklasse 3. Ved nitratklasse 3 regnes med et reduktionspotentiale på 25 % (middelværdi af 0 50 %). Dette betyder, at 25 % af kvælstoffet bliver i jorden og 75 % vaskes ud til recipienten. Guldborgsund er et smalt farvand, der forbinder Smålandsfarvandet med Østersøen via Rødsand. Nord for Nykøbing F. er sundet relativt smalt og gennemskæres af en ca. 6 meter dyb sejlrende. Syd for Nykøbing F. udvides sundet til Bredningen, som har en bredde på 5 km og en middeldybde på 2 meter. I kortere perioder kan der forekomme lagdeling i den nordlige del af sundet, men ikke tilstrækkeligt længe til at der opstår risiko for iltsvind. Bredningen udgør et tærskelområde. Syd for Bredningen er vandet præget af Østersøen, mens det nord for Bredningen er præget af Smålandsfarvandet. Guldborgsund har et areal på 82 km 2 og et afstrømningsopland på 430 km 2. Oplandet til Guldborgsund omfatter de tilgrænsende dele af Lolland og Falster. Kvælstofpåvirkningen fra land udgør 685 ton N/år jf. Vandplan Guldborgsund er en del af Natura 2000-områder nr. 173 Smålandsfarvandet og Guldborgsund med kyster. I vandområdet findes de særligt sårbare habitatnaturtyper (1130 Flodmundinger, 1150 *Kystlaguner og strandsøer samt 1160 Større lavvandede bugter og vige), som er kendetegnende for lavvandede områder med langsom vandudskiftning. Guldborgsund betegnes derfor som et meget sårbart vandområde i forhold til N- udledningen fra oplandet. Der er indenfor vandområdet Rødsand og Guldborgsund indtil videre kortlagt 65 ha af habitatnaturtype 1150 samt 19 ha af habitatnaturtypen Udviklingen i antallet af dyreenheder i oplandet til Guldborgsund er ifølge Miljøstyrelsens opgørelse af faldende fra 2007 til Guldborgsund Kommune har ikke tilstrækkeligt indgående lokalt kendskab til den faktiske strukturudvikling i husdyrbrugene, herunder omfanget af nedlagte brug og udnyttede godkendelser, til at supplere Miljøstyrelsens opgørelse. Af andre relevante kilder til kvælstofudvaskning er udbringning af afgasset biomasse fra Nysted Biogasanlæg samt spildevandsslam. For begge kilder vurderes det, at der er minimale udsving i mængderne og fordelingen af udbringningsarealerne i perioden 2007 og frem til i dag, hvorfor der kan ses bort fra disse bidrag til kvælstofudvaskningen i denne sammenhæng.

28 SIDE 5/14 Alle kystvande omkring Guldborgsund kommune har ifølge Vandplan for hovedvandopland 2.5 Smålandsfarvandet målsætningen god økologisk tilstand. Ingen af kystvandene forventes at opfylde målsætningen i Kommunes vurdering Da antallet af dyreenheder i oplandet til Guldborgsund er faldende, vurderes den ansøgte produktion i sammenhæng med andre planer og projekter ikke at have en væsentlig påvirkning af det marine område og dermed af Natura 2000-område nr Afskæringskriterium 1 jf. Miljøstyrelsens elektroniske vejledning er overholdt. Til brug for vurderingen af, hvorvidt N-udvaskningen fra den ansøgte udvidelse i sig selv vil have en væsentlig virkning på natura 2000-området, er der foretaget beregninger af N- udvaskningen fra den ansøgte produktion samt i en situation, hvor der ikke tilføres husdyrgødning til de samme arealer, dvs. svarende til et planteavlsbrug. Beregningen skal afklare, om det ansøgte udgør under 5 % (for sårbare vandområder) og 1 % (for meget sårbare vandområder) af den samlede nitratudvaskning til det aktuelle vandområde, se tabel 1. Udvaskning ved ansøgt drift (med ansøgt sædskifte inkl. efterafgrøder) = 49,9 kg N/ha/år Udvaskning, svarende til planteavlsbrug (med planteavlssædskifte) = 48,7 kg N/ha/år Merudvaskning som følge af husdyrbruget = 1,2 kg N/ha/år Guldborgsund Samlet N-tilførsel fra oplandet; ton N/år (jf. Vandplan/basisanalyse) 685 ton Udbringningsareal; ha Ansøgt drift - udvaskning fra rodzonen, kg N/ha/år Reduktionspotentiale 33,74 ha 1,2 kg N/ha/år 0,75 Ansøgt drift - Samlet udvaskning af N til vandområdet, kg N/år Ansøgt drift - udvaskning i forhold til samlet N-tilførsel til vandområdet 30,4 kg N/år 0,004 % Tabel 1. Udvaskningen af kvælstof fra udbringningsarealerne til Guldborgsund ved ansøgt drift. Beregningerne viser, at udvaskningen af kvælstof fra husdyrbrugets arealer til Guldborgsund udgør 1,2 kg N/år ved det ansøgte projekt. Tilførslen svarer til 0,004 % af den samlede tilførsel af kvælstof fra oplandet til Guldborgsund. Da Guldborgsund er et meget sårbart vandområde, viser beregningsmodeller, at tilførsel af kvælstof i mængder på 1 % og derunder af den samlede kvælstoftilførsel fra oplandet ikke medfører påviselige ændringer i vandområdets tilstand, jf. Miljøstyrelsens elektroniske vejledning. Afskæringskriterium 2B er dermed overholdt, og det vurderes på denne baggrund, det ansøgte ikke i sig selv vil have en væsentlig virkning på vandområdet og herunder natura 2000-område 173. Det er kommunens samlede vurdering, at det ansøgtes udledning af kvælstof til Guldborgsund hverken i sig selv eller sammen med andre kilder og projekter i området vil have en væsentlig indvirkning på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-område nr. 173.

29 SIDE 6/ Påvirkning af 3-beskyttet natur og skove En række naturtyper er beskyttet af Naturbeskyttelseslovens 3. Disse omfatter moser, strandenge, strandsumpe, ferske enge, overdrev, heder, søer og vandløb. I henhold til Naturbeskyttelsesloven er der forbud mod ændringer af beskyttede naturtypers tilstand. En række af naturtyperne er sårbare over for nitrat- og fosforpåvirkninger ved overfladisk afstrømning fra udbringningsarealerne. Endvidere kan afdampning af kvælstof i forbindelse med udbringningen af husdyrgødning påvirke naturtyperne. Udbringning af husdyrgødning medfører en belastning med ammoniak på over 1 kg N/ha/år i de nærmeste m afhængig af gødningstype, i nogle tilfælde op til 100 m, fra markkanten. Ved tilførsel af over 1 kg N/ha/år kan der påvises en tilstandsændring af et naturområde, jf. Miljøstyrelsens husdyrvejledning. Naturtypernes tålegrænse overfor kvælstof fremgår af tabel 2. Baggrundsbelastningen med kvælstof er 12 kg N/ha/år i Guldborgsund Kommune jf. data fra DMU Naturtype Tålegrænse, kg N/ha/år Overdrev (sure overdrev 10-20; kalkholdige overdrev 15-25) Klit (klit 10-20; fugtige klitlavninger 10-25) Hede (tør hede 10-20; våd hede 15-25) Fersk eng Strandeng Mose og kær 5-25 (højmoser 5-10; hængesæk og tørvelavninger 10-15; fattigkær og hedemoser 10-20; kalkrige moser, væld og rigkær 15-25) Tabel 2. Naturtypernes tålegrænse for kvælstof. Kilde Ammoniakmanualens bilag 3. Især de forekomster af naturtyper, der ligger lige op til udbringningsarealer, vil være under direkte påvirkning. Der er d. 10. marts 2015 foretaget besigtigelse af en beskyttet eng/mose og sø, der ligger umiddelbart øst for det nordligste af udbringningsarealerne. Udbringningsarealerne og de beskyttede naturtyper fremgår af kort 2. Kort 2. Beskyttede naturtyper ved udbringningsarealerne. Søen er lavvandet, næringsrig og lysåben. Den er omgivet af en bred, sumpet zone med fugtigbundsplanter, som går ud i et med den omkringliggende mose. I søens nord- og sydli-

30 SIDE 7/14 ge ender er der områder med dunhammer, mens der især i det sumpede område mod vest er en større bestand af vandmynte. I mosens centrale og sydlige del er jordbunden fugtig/våd med flere partier domineret af f.eks. tagrør, krybhvene, kærstar samt et enkelt pilekrat. Den nordlige ende af området er lidt højere liggende og er bevokset med bl.a. rød svingel, lav ranunkel, tagrør samt høje stauder eksempelvis lådden dueurt og stor nælde. Rester af enkelte hegnspæle vidner om, at området på et tidspunkt har været anvendt til græsningsareal. Det vurderes, at søen samt den centrale og sydlige del af området er egnet som yngle- og rasteområde for bilag IV-padderne springfrø, stor vandsalamander og spidssnudet frø. Kommunens vurdering De beskyttede naturtyper ved det nordlige udbringningsareal er forholdsvis robuste naturtyper, set i forhold til påvirkningen med næringsstoffer. Med undtagelse af Bilag IV-arter (som behandles i afsnit 1.1.5) indeholder lokaliteten ikke fredede-, lokalt truede- eller særligt bevaringsværdige arter. Det vurderes derfor, at udbringningen af husdyrgødning på de ansøgte arealer ikke vil påvirke de beskyttede naturtyper, som ligger nær udbringningsarealet Påvirkning af Natura 2000-områder Natura 2000-områder udgøres af habitat- og fuglebeskyttelsesområder, som til sammen danner et økologisk netværk af beskyttede naturområder gennem hele EU. Princippet i beskyttelsen er, at der ikke i disse områder må foretages noget, som skader de naturværdier (naturtyper og arter), som ligger til grund for deres udpegning. Udbringningsarealerne ligger ca. 2,6 km fra habitatområde H252 Listrup Lyng og ca. 4,3 km fra habitatområde H154 Horrebylyng, der begge indgår i Natura 2000-område nr. 175, se kort 3. Alle arealerne afvander til Guldborgsund, der indgår i Natura 2000-område nr. 173 se afsnit Kort 3. Beliggenheden af udbringningsarealerne i forhold til Natura 2000-område. Natura 2000-området har et areal på 272 ha og udgøres af to moser, henholdsvis Horreby Lyng og Listrup Lyng, der også kaldes for Borremosen. Moserne er dannet som højmoser, hvor tørvemosser er vokset ind over en afløbsløs sø, der er opstået i en istidslavning. I moserne har der fundet tørvegravning sted bl.a. under 2. verdenskrig, hvilket har resulteret i dannelsen af flere søer. Moserne ligger med en indbyrdes afstand på ca. 3,5 km.

TILLÆG TIL 16 MILJØGODKENDELSE

TILLÆG TIL 16 MILJØGODKENDELSE TILLÆG TIL 16 MILJØGODKENDELSE TILLÆG TIL 16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING OG ANDEN ORGANISK GØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN BRARUPVEJ 23, 4840 NR. ALSLEV. GULDBORGSUND KOMMUNE DECEMBER

Læs mere

TILLÆG TIL 11 MILJØGODKENDELSE

TILLÆG TIL 11 MILJØGODKENDELSE TILLÆG TIL 11 MILJØGODKENDELSE TILLÆG TIL 11 MILJØGODKENDELSE TIL SLAGTEKALVEPRODUKTION PÅ BRARUPVEJ 16, 4840 NR. ALSLEV GULDBORGSUND KOMMUNE JULI 2013 SAGSNR.:13/28470 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Resume, vurdering

Læs mere

16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN BLICHERSVEJ 4, 4863 EKSILSTRUP

16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN BLICHERSVEJ 4, 4863 EKSILSTRUP 16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN BLICHERSVEJ 4, 4863 EKSILSTRUP GULDBORGSUND KOMMUNE MARTS 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 2/24 1 RESUME, SAMLET VURDERING OG

Læs mere

16 MILJØGODKENDELSE 16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN SKOVSMINDE I/S, BØGELUNDSVEJ 16, 4800 NYKØBING F.

16 MILJØGODKENDELSE 16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN SKOVSMINDE I/S, BØGELUNDSVEJ 16, 4800 NYKØBING F. 16 MILJØGODKENDELSE 16 MILJØGODKENDELSE TIL UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING PÅ AREALER UNDER BEDRIFTEN SKOVSMINDE I/S, BØGELUNDSVEJ 16, 4800 NYKØBING F. GULDBORGSUND KOMMUNE APRIL 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

FØLGEBREV TIL MILJØGODKENDELSE

FØLGEBREV TIL MILJØGODKENDELSE Jesper Kepp Majbøllevej 93 4862 Guldborg CVR nr. 26687292 FØLGEBREV TIL MILJØGODKENDELSE 10. DECEMBER 2015 Guldborgsund Kommune har d.17. april 2015 modtaget ansøgning fra Jesper Kepp om godkendelse af

Læs mere

0 2,5 kilometer Kertemindevej 250 arealgodkendelse Oversigtskort, alle arealer Bilag 1 Odense Kommune Nørregade 36-38, 5000 Odense C Tlf. 65512525 Initialer: tsan Dato: 03.12.2015 Beskyttede naturområder

Læs mere

FØLGEBREV TIL MILJØGODKENDELSE

FØLGEBREV TIL MILJØGODKENDELSE Jens Peder Larsen Bækvej 3 4990 Sakskøbing CVR nr. 16593478 FØLGEBREV TIL MILJØGODKENDELSE 29. FEBRUAR 2016 Guldborgsund Kommune har d. 20. november 2015 modtaget ansøgning fra Jens Peder Larsen, Bækvej

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Til Ikast-Brande Kommune Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Ikast-Brande Kommune har den 18. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med ansøgning Miljøgodkendelse

Læs mere

Anmeldelse af udskiftning af udbringningsarealer skal sendes til kommunen før planårets begyndelse den 1. august.

Anmeldelse af udskiftning af udbringningsarealer skal sendes til kommunen før planårets begyndelse den 1. august. Notat Erhverv Anmeldelse af udskiftning af udbringningsarealer Den 25. august 2008 I medfør af husdyrgodkendelseslovens 17, stk. 3 er der fastsat regler om anmeldelse af udskiftning af udbringningsarealer.

Læs mere

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk. 16 Godkendelse Ansøgningsnummer Version 5 Dato :00:00. Type

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk. 16 Godkendelse Ansøgningsnummer Version 5 Dato :00:00. Type husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Type 16 Godkendelse Ansøgningsnummer 58259 Version 5 Dato 10-02-2015 00:00:00 Navn Johannes Søgård Adresse Klodhøjvej 50 Telefon 75335253 Mobil 20995833 E-Mail Kort

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune Att.: Rikke Holm Sennels Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune har den 28. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med miljøgodkendelse

Læs mere

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk. 16 Godkendelse Ansøgningsnummer Version 3 Dato :00:00. Type

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk. 16 Godkendelse Ansøgningsnummer Version 3 Dato :00:00. Type husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Type 16 Godkendelse Ansøgningsnummer 65113 Version 3 Dato 15 05 2014 00:00:00 Navn Richard Peeters Adresse Slaugvej 8 Telefon 75 33 32 51 Mobil 20992150 E Mail Kort

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune Verden 1 7200 Grindsted Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune har den 18. maj anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med miljøgodkendelse af Bækgårdsvej

Læs mere

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne på ejendommen matr.nr. 55a Svindinge By, Svindinge beliggende Huslodderne 10, 5853 Ørbæk, cvr.

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne på ejendommen matr.nr. 55a Svindinge By, Svindinge beliggende Huslodderne 10, 5853 Ørbæk, cvr. Teknik- og Miljøafdeling Henrik Dahlhede Huslodderne 10 5853 Ørbæk Dato: 11-09-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 6333 7159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 07/8549. Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne

Læs mere

Drøstrupvej 147, 9690 Fjerritslev

Drøstrupvej 147, 9690 Fjerritslev AREALGODKENDELSE Drøstrupvej 147, 9690 Fjerritslev Godkendelsesdato / offentliggørelse: 18. januar 2016 Indholdsfortegnelse: Ejer og driftsforhold...3 Miljøgodkendelse efter Husdyrloven...3 Generelle forhold...3

Læs mere

Plesnervej 49, 9460 Brovst

Plesnervej 49, 9460 Brovst AREALGODKENDELSE Plesnervej 49, 9460 Brovst Godkendelsesdato / offentliggørelse: 15. februar 2016 Indholdsfortegnelse: Ejer og driftsforhold...3 Miljøgodkendelse efter Husdyrloven...3 Generelle forhold...3

Læs mere

Miljøgodkendelse af arealer

Miljøgodkendelse af arealer Miljøgodkendelse efter 16 i Husdyrgodkendelsesloven Miljøgodkendelse af arealer Sven Andersen Godthåbsvej 4, 4660 Store Heddinge Godkendelsesdato 19. januar 2017 Teknik & Miljø Indhold... Fejl! Bogmærke

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af kvægbruget beliggende Refshøjvej 67, 7250 Hejnsvig Billund Kommune modtog den 5. februar 2014 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk. 16 Godkendelse Ansøgningsnummer Version 7 Dato :00:00. Type. KK Agro Adresse.

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk. 16 Godkendelse Ansøgningsnummer Version 7 Dato :00:00. Type. KK Agro Adresse. husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Type 16 Godkendelse Ansøgningsnummer 91795 Version 7 Dato 22-12-2016 00:00:00 Navn KK Agro Adresse Sæbyvej 11 A Telefon 40420410 Mobil E-Mail jekaptain@fiberpost.dk

Læs mere

Tjekskema Miljøgodkendelser efter 16 Skal desuden anvendes ved høringer fra nabokommuner tist Sagsnr.. Sagsbehandler: Start dato:

Tjekskema Miljøgodkendelser efter 16 Skal desuden anvendes ved høringer fra nabokommuner tist Sagsnr.. Sagsbehandler: Start dato: Tjekskema Miljøgodkendelser efter 16 Skal desuden anvendes ved høringer fra nabokommuner 08-02-2011 tist Sagsnr.. Sagsbehandler: Start dato: Ansøger navn: Bopælsadresse: Email: Tlf. & mb: Ejendommens adresse:

Læs mere

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne.

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne. Odense Kommune Att.: Tine Skyttegård Andreasen Sendt pr. mail Side1/5 Miljø- og Kulturforvaltning Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 14 66 Fax: 65 15 14 99 Email: tbj@kerteminde.dk www.kerteminde.dk

Læs mere

46-udtalelse Mølgårdvej 18, 7200 Grindsted

46-udtalelse Mølgårdvej 18, 7200 Grindsted Billund Kommune, Teknik og Miljø Att. Rikke Sennels Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Teknik og Miljø Toften 2 6818 Årre Tlf. 7994 6800 www.vardekommune.dk vardekommune@varde.dk 46-udtalelse Mølgårdvej 18,

Læs mere

Notat. Baggrund for fastsættelse af beskyttelsesniveauerne

Notat. Baggrund for fastsættelse af beskyttelsesniveauerne Notat Erhverv J.nr. Ref. Den 15. december 2009 I dette notat gøres der rede for, hvorfor overholdelse af husdyrgodkendelseslovens beskyttelsesniveauer normalt betyder, at projektets påvirkning ligger under

Læs mere

AFGØRELSE i sag om 16-godkendelse af bedrift på Avnøvej 15 i Vordingborg Kommune

AFGØRELSE i sag om 16-godkendelse af bedrift på Avnøvej 15 i Vordingborg Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 27. november 2015 J.nr.: NMK-133-00154 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om 16-godkendelse af bedrift på Avnøvej 15 i Vordingborg

Læs mere

AREALGODKENDELSE. Hjortdalvej 74, 9690 Fjerritslev

AREALGODKENDELSE. Hjortdalvej 74, 9690 Fjerritslev AREALGODKENDELSE Hjortdalvej 74, 9690 Fjerritslev Godkendelsesdato / offentliggørelse: 15/7 2010 og 20/7 2010 Indholdsfortegnelse: Vilkår... 3 Projektbeskrivelse... 5 Kommunens vurdering af miljøbelastningen...

Læs mere

AREALGODKENDELSE. Rendbækvej 9, 9493 Saltum

AREALGODKENDELSE. Rendbækvej 9, 9493 Saltum AREALGODKENDELSE Rendbækvej 9, 9493 Saltum Godkendelsesdato / offentliggørelse: 20. juni 2016 1 Indholdsfortegnelse: Ejer og driftsforhold... 3 Miljøgodkendelse efter Husdyrloven... 3 Generelle forhold...

Læs mere

UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING ER IKKE GODKENDEL- SESPLIGTIG

UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING ER IKKE GODKENDEL- SESPLIGTIG Lars Andersen Gårdvej 4 4871 Horbelev CVR.nr. 75380356 05-08-2015 UDBRINGNING AF HUSDYRGØDNING ER IKKE GODKENDEL- SESPLIGTIG Guldborgsund Kommune har den 28. juni 2015 modtaget anmeldelse om udbringning

Læs mere

Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev i relationen til VVM-direktivet

Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev i relationen til VVM-direktivet NOTAT Miljøstyrelsen Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning J.nr. MST-1249-00139 Den 27. januar 2017 Vurdering af muligheden for at undlade bræmmer med teknikkrav op til kategori 2-heder og -overdrev

Læs mere

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 1.1 Fosfor til overfladevand - vandløb, søer og kystvande Hovedparten af fosfortab fra landbrugsarealer sker fra kuperede marker i omdrift langs

Læs mere

Arealer og oplysninger om arealerne omfattet af dette tillæg fremgår af bilag 1 og bilag 2.

Arealer og oplysninger om arealerne omfattet af dette tillæg fremgår af bilag 1 og bilag 2. GÅRDEJER BJARNE NIELSEN Blenstrupvej 15 8983 Gjerlev J Miljø og Teknik Miljø natur og landbrug Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151507 www.randers.dk 22-2-2016 / 09.17.22-P19-4-15

Læs mere

Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12

Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12 Bilag til ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse efter 12 i Lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Ansøgnings nr.: 54975 Claus Vinther-Nielsen Langagervej 6 4780 Stege Dato: 22. juli 2013. Opdateret

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Billund Kommune modtog den 2. november 2016 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler

Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler vvm+habitatdirektiv brug af afskæringskriterier fastholde beskyttelsesniveau neutralisere merudvaskning/påvirkning fra husdyrgødning.

Læs mere

Bilag til notat om Miljøklagenævnets praksis i sager om miljøgodkendelser af husdyrbrug af 6. juli 2009

Bilag til notat om Miljøklagenævnets praksis i sager om miljøgodkendelser af husdyrbrug af 6. juli 2009 Notits Erhverv J.nr. Ref. LOG & HKJ Den 6. juli 2009 Bilag til notat om Miljøklagenævnets praksis i sager om miljøgodkendelser af husdyrbrug af 6. juli 2009 Miljøklagenævnet henviser i en række afgørelser

Læs mere

Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven

Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven Udfordringer ved regulering af afgasset biomasse efter VVM-reglerne og husdyrbrugsloven Eva Folke, Tønder Kommune www.toender.dk 1 Biogasprojekter i Tønder Kommune og nabokommuner www.toender.dk 2 Udfordringer

Læs mere

Notat effekt på N udvaskning ved overførsel af arealdelen fra husdyrgodkendelse

Notat effekt på N udvaskning ved overførsel af arealdelen fra husdyrgodkendelse Notat effekt på N udvaskning ved overførsel af arealdelen fra husdyrgodkendelse til generelle regler Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. marts 2015 Forfatter Anton Rasmussen

Læs mere

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Øksendrupvej 53A, 5871 Frørup

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Øksendrupvej 53A, 5871 Frørup Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Øksendrupvej 53A, 5871 Frørup Marts 2015 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 IKKE-TEKNISK RESUMÉ... 4 AFGØRELSE... 4

Læs mere

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Vormark Alle 2, 5871 Frørup.

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Vormark Alle 2, 5871 Frørup. Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Vormark Alle 2, 5871 Frørup. Februar 2013 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 IKKE-TEKNISK RESUMÉ... 4 AFGØRELSE... 4 VILKÅR

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Ravlundvej 5, 7200 Grindsted

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Ravlundvej 5, 7200 Grindsted Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af husdyrbruget på Ravlundvej 5, 7200 Grindsted Dato: 22. september 2017 Billund Kommune modtog den 12. juli 2017 en ansøgning

Læs mere

Vejledende emissionsgrænseværdier opnåelige ved. anvendelse af den bedste tilgængelige teknik (BAT)

Vejledende emissionsgrænseværdier opnåelige ved. anvendelse af den bedste tilgængelige teknik (BAT) Vejledende emissionsgrænseværdier opnåelige ved anvendelse af den bedste tilgængelige teknik (BAT) Husdyrbrug med konventionel produktion af slagtekyllinger - omfattet af husdyrgodkendelseslovens 11 og

Læs mere

TILLÆG TIL 10 TILLADELSE. Pelsdyrfarmen på Nørredigevej 166, 9440 Aabybro

TILLÆG TIL 10 TILLADELSE. Pelsdyrfarmen på Nørredigevej 166, 9440 Aabybro TILLÆG TIL 10 TILLADELSE Pelsdyrfarmen på Nørredigevej 166, 9440 Aabybro Tilladelsesdato / offentliggørelse 26. august 2016 Indholdsfortegnelse: Ejer og driftsforhold... 2 Miljøtilladelse efter Husdyrloven...

Læs mere

husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Hovedvejen 11, 8900 Randers Telefon 87827200 Mobil 40253222

husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Hovedvejen 11, 8900 Randers Telefon 87827200 Mobil 40253222 husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Type 16 Godkendelse Ansøgningsnummer 7257 Version 5 Dato 30-11-2009 Navn Poul Staal Adresse Hovedvejen 11, 8900 Randers Telefon 87827200 Mobil 40253222 E-Mail cab@lmo.dk

Læs mere

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer. Mosevej 2, 4653 Karise. Efter 16 i husdyrgodkendelsesloven

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer. Mosevej 2, 4653 Karise. Efter 16 i husdyrgodkendelsesloven Miljøgodkendelse af udbringningsarealer Mosevej 2, 4653 Karise Efter 16 i husdyrgodkendelsesloven ANSØGER: Gunner Meiner Pedersen MYNDIGHED: Faxe Kommune Ejendomsoplysninger: Mosevej 2 Natur og Miljø 4653

Læs mere

AREALGODKENDELSE. Vesterbyvej 10, 9460 Brovst

AREALGODKENDELSE. Vesterbyvej 10, 9460 Brovst AREALGODKENDELSE Vesterbyvej 10, 9460 Brovst Godkendelsesdato / offentliggørelse: 29. september 2016 Indholdsfortegnelse: Ejer og driftsforhold... 3 Miljøgodkendelse efter Husdyrloven... 3 Generelle forhold...

Læs mere

16 godkendelse Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Øksendrupvej 53A 5871 Frørup. CVR. nr

16 godkendelse Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Øksendrupvej 53A 5871 Frørup. CVR. nr 16 godkendelse Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Øksendrupvej 53A 5871 Frørup. CVR. nr. 16584177. September 2010 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 AFGØRELSE...

Læs mere

Teknik- og Miljøafdeling

Teknik- og Miljøafdeling Søgyden Teknik- og Miljøafdeling Jan Hansen Søgyden 15 5540 Ullerslev Dato: 16-06-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 63337159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 07/6805. Miljøtilladelse til ændring

Læs mere

10 miljøtilladelse. af græssende kvæghold. Sønderskov. beliggende Sønderskovvej 9, Venø. meddelt den 14. september 2016

10 miljøtilladelse. af græssende kvæghold. Sønderskov. beliggende Sønderskovvej 9, Venø. meddelt den 14. september 2016 POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK 10 miljøtilladelse af græssende kvæghold Sønderskov beliggende Sønderskovvej 9, Venø meddelt den

Læs mere

Hjælp til husdyrgodkendelser

Hjælp til husdyrgodkendelser Dato: 14. januar 2015 Sagsbehandler: Therese Nissen, tgdn@dn.dk, 31 19 32 31 Hjælp til husdyrgodkendelser Start med: Hvornår er der klagefrist (hvis der ikke står en dato, er det 4 uger fra godkendelsesdato)?

Læs mere

Afgørelse vedrørende udvidelse af dyrehold i eksisterende stalde, 2. anmeldelse

Afgørelse vedrørende udvidelse af dyrehold i eksisterende stalde, 2. anmeldelse ASHØJGÅRD V/LARS THOMSEN Kåtrupvej 52 8990 Fårup Miljø og Teknik Miljø natur og landbrug Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151507 www.randers.dk 11 3 2016 / 09.17.46 P19 1 16 Afgørelse

Læs mere

16 godkendelse. Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Assensvej 60, 5853 Ørbæk.

16 godkendelse. Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Assensvej 60, 5853 Ørbæk. 16 godkendelse Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Assensvej 60, 5853 Ørbæk. Oktober 2009 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. MILJØGODKENDELSE...

Læs mere

Gilbjergvej 31 Dyreart Antal DE Småkalve, Jersey (2-6 mdr.) 70 11,7 Opdræt, Jersey (6-25 mdr.) ,4 I alt 102,1

Gilbjergvej 31 Dyreart Antal DE Småkalve, Jersey (2-6 mdr.) 70 11,7 Opdræt, Jersey (6-25 mdr.) ,4 I alt 102,1 Bilag 5: Vilkår i miljøgodkendelse af 17. december 2008 Vilkår Ejendomme, anlæg, drift og arealer, som hører under virksomheden, omfattes med nærværende afgørelse af vilkårene i virksomhedens miljøgodkendelse

Læs mere

Produktionen på ejendommen må maximalt være 56,6 DE i heste.

Produktionen på ejendommen må maximalt være 56,6 DE i heste. Teknik og Miljø Virksomhedsmiljø Prinsens Allé 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 56 09 HANDEL MED HESTE JOHN BYRIALSEN Vievej 24 8832 Skals virksomhedsmiljoe@viborg.dk www.viborg.dk 10 tilladelse til etablering/lovliggørelse

Læs mere

Revurdering af miljøgodkendelse af svinebruget Badskærvej Dybvad

Revurdering af miljøgodkendelse af svinebruget Badskærvej Dybvad Revurdering af miljøgodkendelse af svinebruget Badskærvej 60 9352 Dybvad I medfør af Lovbekg. nr. 442 af 13. maj 2016 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Dato for gyldighed 29-08-2016 * INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

TILLÆG TIL 11 MILJØGODKENDELSE

TILLÆG TIL 11 MILJØGODKENDELSE TILLÆG TIL 11 MILJØGODKENDELSE TILLÆG TIL 11 MILJØGODKENDELSE, GAVLHUSVEJ 1, 4800 NYKØBING F. GULDBORGSUND KOMMUNE MAJ 2015 SAGSNR.:14/49077 Tillæg til miljøgodkendelse til svineproduktion på Gavlhusvej

Læs mere

Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved anmeldelse om udvidelse af antal dyr i eksisterende stalde efter 32 på

Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved anmeldelse om udvidelse af antal dyr i eksisterende stalde efter 32 på POSTBOKS 19 ØSTERGADE 11-15 7600 STRUER T: 96 84 84 84 F: 96 84 81 09 E: STRUER@STRUER.DK WWW.STRUER.DK Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved anmeldelse om udvidelse af antal dyr i eksisterende stalde

Læs mere

Bo Saxdorff Brinkmann Brænderupvej 12 5892 Gudbjerg Sydfyn

Bo Saxdorff Brinkmann Brænderupvej 12 5892 Gudbjerg Sydfyn Bo Saxdorff Brinkmann Brænderupvej 12 5892 Gudbjerg Sydfyn Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk Afgørelse om ikke godkendelsespligt for

Læs mere

Miljøgodkendelse af arealer til

Miljøgodkendelse af arealer til af arealer til Lille Østrupvej 14, Østrup, 9530 Støvring 16 Lov nr. 1486 af 4. december 2009 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Dato for offentliggørelse DATO 2014 Journal nr. 09.17.22-P19-6750-12

Læs mere

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne tilhørende. Rødeledsvej 8, 5892 Gudbjerg Sydfyn

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne tilhørende. Rødeledsvej 8, 5892 Gudbjerg Sydfyn Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne tilhørende Rødeledsvej 8, 5892 Gudbjerg Sydfyn Godkendelsen omfatter: Ejede og forpagtede arealer Adresse: Rødeledsvej 8, 5892 Gudbjerg Sydfyn Godkendelsen er meddelt

Læs mere

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne på Ørbæklunde Gods, matr.nr. 26b m.fl. beliggende Ørbæklundevej 1, 5853 Ørbæk, cvr-nr.

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne på Ørbæklunde Gods, matr.nr. 26b m.fl. beliggende Ørbæklundevej 1, 5853 Ørbæk, cvr-nr. Teknik- og Miljøafdeling Lars-Hågen Lange Ørbæklunde Gods Ørbæklundevej 1 5853 Ørbæk Dato: 30-11-2007 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 63337159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 07/7286. Miljøgodkendelse

Læs mere

Marker. v./miljøchef Hans Roust Thysen. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Plan & Miljø

Marker. v./miljøchef Hans Roust Thysen. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Plan & Miljø Marker v./miljøchef Hans Roust Thysen Disposition Referencesædskifter til kvæg Afgræsning og beregning af kvælstofudvaskning Overfladevand Drikkevand Fosfor Lugt Landscentret Reference sædskifte Standardsædskifter

Læs mere

Standardsædskifter og referencesædskifter

Standardsædskifter og referencesædskifter NOTAT Standardsædskifter og referencesædskifter Erhverv J.nr. Ref. Den 8. februar 2012 Dette notat indeholder tabeller, som viser de standardsædskifter, der kan anvendes i forbindelse med miljøgodkendelser

Læs mere

10-tilladelse til husdyrproduktionen på. Sejstrupvej 7a, 7840 Højslev. Stor race kvier 7-26 mdr.

10-tilladelse til husdyrproduktionen på. Sejstrupvej 7a, 7840 Højslev. Stor race kvier 7-26 mdr. 10-tilladelse til husdyrproduktionen på Sejstrupvej 7a, 7840 Højslev Stor race kvier 7-26 mdr. v/ Frank Jessen, Sejstrupvej 7a, 7840 Højslev Ansøger: Navn: Adresse: Frank Jessen Sejstrupvej 7a, 7840 Højslev

Læs mere

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne i driftsfællesskabet Klør 5, matr.nr. 7d m.fl. beliggende Ringholmvej 14, 5853 Ørbæk, cvr-nr.

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne i driftsfællesskabet Klør 5, matr.nr. 7d m.fl. beliggende Ringholmvej 14, 5853 Ørbæk, cvr-nr. Teknik- og Miljøafdeling Klør 5 Ringholmvej 14 5853 Ørbæk Dato: 31-01-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 6333 7159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 07/9236. Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne

Læs mere

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Minkfarmen Grønborgvej 16, 9700 Brønderslev

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Minkfarmen Grønborgvej 16, 9700 Brønderslev TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE Minkfarmen Grønborgvej 16, 9700 Brønderslev Godkendelsesdato / offentliggørelse: 25. maj 2016 Indhold Indhold... 2 Ejer og driftsforhold... 3 Miljøgodkendelse efter Husdyrloven...

Læs mere

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Banemarken 1, 5853 Ørbæk

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Banemarken 1, 5853 Ørbæk Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen August 2016 Indholdsfortegnelse Indhold INDLEDNING... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 IKKE-TEKNISK RESUMÉ... 4 AFGØRELSE... 4 BORTFALD OG KONTINUITETSBRUD...

Læs mere

#split# Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på Bjørnbækvej 78, 9320 Hjallerup

#split# Tilladelse til skift mellem dyretype i eksisterende stalde på Bjørnbækvej 78, 9320 Hjallerup #split# GÅRDEJER POUL NØRGAARD NIELSEN Bjørnbækvej 78 9320 Hjallerup Sendt til virksomhedens digitale postkasse via CVR.nr.: 15633174 Kopi sendt til LandboNord, att. Allan K. Olesen Plan og Miljø Dato:

Læs mere

Torben Andreasen Langemarken 26 5762 V. Skerninge

Torben Andreasen Langemarken 26 5762 V. Skerninge Torben Andreasen Langemarken 26 5762 V. Skerninge Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk Afgørelse om ikke godkendelsespligt for udvidelse

Læs mere

Miljøgodkendelse. Ændring af svineproduktion Kalvslundvej 18, 6760 Ribe Marts 2014

Miljøgodkendelse. Ændring af svineproduktion Kalvslundvej 18, 6760 Ribe Marts 2014 Miljøgodkendelse Ændring af svineproduktion Kalvslundvej 18, 6760 Ribe Marts 2014 ESBJERG KOMMUNE Natur & Vandmiljø Torvegade 74 6700 Esbjerg Telefon 7616 1616 E-mail miljo@esbjergkommune.dk Web www.esbjergkommune.dk

Læs mere

Til Teknisk Udvalg. Punkt 2 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 7. marts Den 11. februar Natur og Miljø

Til Teknisk Udvalg. Punkt 2 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 7. marts Den 11. februar Natur og Miljø Til Teknisk Udvalg Punkt 2 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 7. marts 2011 Den 11. februar 2011 Miljøgodkendelser af husdyrbrug Status 31. december 2010 Byrådet besluttede den 24. september 2008, at

Læs mere

Torben Styrbæk Larsen Fruens Have 11, 5762 V. Skerninge. Afgørelse efter anmeldelse efter 19f, Fruens Have 15, 5762 V. Skerninge, CVR nr.:

Torben Styrbæk Larsen Fruens Have 11, 5762 V. Skerninge. Afgørelse efter anmeldelse efter 19f, Fruens Have 15, 5762 V. Skerninge, CVR nr.: Torben Styrbæk Larsen Fruens Have 11, 5762 V. Skerninge. Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk Afgørelse efter anmeldelse efter 19f, Fruens

Læs mere

Teknik- og Miljøafdeling

Teknik- og Miljøafdeling Teknik- og Miljøafdeling Bjørn Ø. Nielsen Vældegaard Sulkendrupvej 19 5800 Nyborg Dato: 03-07-2008 Sagsbehandler: Bo Clausen Direkte tlf: 63337159 E-mail: bcl@nyborg.dk Sagsid.: 08/1094. Vurdering af anmeldelse

Læs mere

Vejledende emissionsgrænseværdier opnåelige ved. anvendelse af den bedste tilgængelige teknik (BAT)

Vejledende emissionsgrænseværdier opnåelige ved. anvendelse af den bedste tilgængelige teknik (BAT) Vejledende emissionsgrænseværdier opnåelige ved anvendelse af den bedste tilgængelige teknik (BAT) Husdyrbrug med konventionel produktion af smågrise (gyllebaserede staldsystemer) - omfattet af husdyrgodkendelseslovens

Læs mere

Tillæg til Miljøgodkendelse af husdyrbruget Langagergaard, Østhalvøen 2, 9530 Støvring

Tillæg til Miljøgodkendelse af husdyrbruget Langagergaard, Østhalvøen 2, 9530 Støvring 12 Lov nr. 1486 af 4. december 2009 om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug xx. xxx 2014 Tillæg til Miljøgodkendelse af husdyrbruget Langagergaard, Østhalvøen 2, 9530 Støvring - Flere udbringningsarealer

Læs mere

Tillæg nr. 2 til miljøgodkendelse af 31. marts 2009 på Ildvedvej 6, 7160 Tørring

Tillæg nr. 2 til miljøgodkendelse af 31. marts 2009 på Ildvedvej 6, 7160 Tørring Harald Gammel Skov Ildvedvej 6 7160 Tørring Natur & Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum Tlf.: 7975 5000 www.hedensted.dk Mette Højby Direkte nr.: 7975 5678 mette.hoejby@hedensted.dk Lok.id.: 627-I101-000002 Sagsnr.:

Læs mere

Tillæg nr. 3 til miljøgodkendelse af husdyrbrug

Tillæg nr. 3 til miljøgodkendelse af husdyrbrug TEKNIK OG MILJØ Tillæg nr. 3 til miljøgodkendelse af husdyrbrug Grønnevej 11/13 8500 Grenaa Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf.: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Tillæg nr. 3 til miljøgodkendelse af

Læs mere

BAGGRUND... 3 MILJØGODKENDELSE... 4

BAGGRUND... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Hjulbyvej 138, 5800 Nyborg CVR. nr. 35 40 75 02 Oktober 2014 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 IKKE-TEKNISK RESUMÉ...

Læs mere

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne tilhørende. Sortemosevej 20, 5892 Gudbjerg Sydfyn

Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne tilhørende. Sortemosevej 20, 5892 Gudbjerg Sydfyn Miljøgodkendelse af dyrkningsarealerne tilhørende Sortemosevej 20, 5892 Gudbjerg Sydfyn Godkendelsen omfatter: Ejede og forpagtede arealer Adresse: Sortemosevej 20, 5892 Gudbjerg Sydfyn Godkendelsen er

Læs mere

21-8. Odense Kommune

21-8. Odense Kommune Udbringningsarealer Beskyttede naturområder ( 3) 00 Mose Stalde Gyllebeholder Sø Eng Overdrev Kommunegrænse Internationalt beskyttet natur EF-Habitatområde 1800 1800 meter meter 360 360 meter meter Strandeng

Læs mere

Husdyrgødning Ansøgt: Kg N Kg P DE Tilført Minkgylle 5.600 1.600 53,3 Tilført Kvæggylle 6.080 891 60,8 Total sum: 11.680 2.

Husdyrgødning Ansøgt: Kg N Kg P DE Tilført Minkgylle 5.600 1.600 53,3 Tilført Kvæggylle 6.080 891 60,8 Total sum: 11.680 2. Postadresse: Vesthimmerlands Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Aars GÅRDEJER KRISTIAN STEIN NIELSEN Bandsholmvej 54 Hvorvarp 9600 Aars Tel.: +45 99 66 70 00 post@vesthimmerland.dk www.vesthimmerland.dk Dato:

Læs mere

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Type 16 Godkendelse Ansøgningsnummer 12925 Version 0 Dato 19-08-2009 Navn ns Christian Andersen Adresse Moderupvej 18, 5471 Søndersø Telefon 64841484 Mobil 20961484

Læs mere

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk

Ansøgningsskema. husdyrgodkendelse.dk husdyrgodkendelse.dk Ansøgningsskema Type 16 Godkendelse Ansøgningsnummer 11173 Version 1 Dato 31-08-2009 Navn Anders Andersen Adresse Bække 5, 5471 Søndersø Telefon 64861635 Mobil xxx E-Mail mode18@post8.tele.dk

Læs mere

Arealgodkendelse. Plan, Byg og Miljø 27. september Udbringningsarealer på Davrupvej 7, 4450 Jyderup

Arealgodkendelse. Plan, Byg og Miljø 27. september Udbringningsarealer på Davrupvej 7, 4450 Jyderup Plan, Byg og Miljø 27. september 2010 Arealgodkendelse Udbringningsarealer på Davrupvej 7, 4450 Jyderup Arealgodkendelse er givet til: CVR-nummer: 26027896 Davrup agro v/ Christopher Green Davrupvej 7

Læs mere

Miljøteknisk beskrivelse og vurdering

Miljøteknisk beskrivelse og vurdering Plan, Byg og Miljø 10. december 2012 Miljøteknisk beskrivelse og vurdering Udbringning af husdyrgødning på Reerslevvej 15, 4291 Ruds Vedby Resumé Godkendelsen indeholder vilkår for virksomhedens drift.

Læs mere

Miljøgodkendelse til. Dyrkningsarealerne tilhørende. Ørbækvej 203, 5882 Vejstrup

Miljøgodkendelse til. Dyrkningsarealerne tilhørende. Ørbækvej 203, 5882 Vejstrup Miljøgodkendelse til Dyrkningsarealerne tilhørende Ørbækvej 203, 5882 Vejstrup Godkendelsen omfatter: Ejede dyrkningsarealer Adresse: Ørbækvej 203, 5882 Vejstrup Godkendelsen er meddelt til: Flemming Wulff

Læs mere

Miljøgodkendelse af arealer til

Miljøgodkendelse af arealer til af arealer til Hvingelhatvej 8, 9520 Skørping 16 Lov nr. 1486 af 4. december 2009 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug Dato for offentliggørelse DATO 2014 Journal nr. 09.17.22-P19-6-13 Rebild Kommune

Læs mere

Ny husdyrregulering - perspektiver og fristelser

Ny husdyrregulering - perspektiver og fristelser Ny husdyrregulering - perspektiver og fristelser Natur- og Miljøkonferencen 19. maj 2015 Hovedlinjer i en ny husdyrregulering Husdyr-anlægsregulering Fra antal dyr til stipladser Flere basisafgørelser

Læs mere

Notat. Miljøgodkendelse af husdyrbrug - behov for bræmmer m.v.

Notat. Miljøgodkendelse af husdyrbrug - behov for bræmmer m.v. Notat Miljøgodkendelse af husdyrbrug - behov for bræmmer m.v. Udarbejdet af: Jacob Sterup Dato: 22-06-2010 Sagsnummer.: 09.00.00-P21-4-07 Version nr.: 1 Indledning Almindelig markdrift og udbringning af

Læs mere

Ansøgning om miljøgodkendelse af svineproduktion på Kværndrup Vænge 17, 5772 Kværndrup, med tilhørende udbringningsarealer.

Ansøgning om miljøgodkendelse af svineproduktion på Kværndrup Vænge 17, 5772 Kværndrup, med tilhørende udbringningsarealer. Notat Ansøgning om miljøgodkendelse af svineproduktion på Kværndrup Vænge 17, 5772 Kværndrup, med tilhørende udbringningsarealer Udarbejdet af: Jacob Sterup Dato: 27-02-2008 Sagsid.: 09.02.15-P19-39-07

Læs mere

Afgørelse om ikke godkendelsespligt

Afgørelse om ikke godkendelsespligt POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved anmeldelse af udvidelse af dyrehold i eksisterende stalde

Læs mere

Afgørelse om ændring af dyrehold skift af dyretype Haveskovvej 2, 5932 Humble, CVR nr. 17128485

Afgørelse om ændring af dyrehold skift af dyretype Haveskovvej 2, 5932 Humble, CVR nr. 17128485 Mogens Elnegaard Haveskovvej 2 5932 Humble Læring og Vækst Infrastruktur Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: infra@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk 21-04-2015

Læs mere

BAGGRUND... 3 MILJØGODKENDELSE... 4

BAGGRUND... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Frigårdsvej 5, 5871 Frørup. Cvr. nr. 21251100 September 2012 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 IKKE-TEKNISK RESUMÉ...

Læs mere

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Balsgyden 7, 5540 Ullerslev

Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Balsgyden 7, 5540 Ullerslev Miljøgodkendelse af udbringningsarealer tilhørende ejendommen Balsgyden 7, 5540 Ullerslev Juli 2014 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 IKKE-TEKNISK RESUMÉ... 4 AFGØRELSE... 4 BORTFALD

Læs mere

Notat. Baggrundsnotat og ordforklaring. - vedr. vurdering af ansøgninger om miljøgodkendelse af husdyrbrug og arealer.

Notat. Baggrundsnotat og ordforklaring. - vedr. vurdering af ansøgninger om miljøgodkendelse af husdyrbrug og arealer. Baggrundsnotat og ordforklaring Notat - vedr. vurdering af ansøgninger om miljøgodkendelse af husdyrbrug og arealer Udarbejdet af: Jacob Sterup & Elisabeth Oxenbøll Sørensen Dato: 25-09-2007 Sagsid.: 09.17.00-P19-71-07

Læs mere

16 godkendelse Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Odensevej 60, 5853 Ørbæk. Cvr nr

16 godkendelse Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Odensevej 60, 5853 Ørbæk. Cvr nr 16 godkendelse Miljøgodkendelse af dyrkningsarealer tilhørende ejendommen Odensevej 60, 5853 Ørbæk. Cvr nr. 20524898 September 2010 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 MILJØGODKENDELSE... 4 AFGØRELSE...

Læs mere

Afgørelse om ikke-godkendelsespligt til udvidelse af antal husdyr i eksisterende stald på Sentvedvej 20B, 5853 Ørbæk, cvr-nr.

Afgørelse om ikke-godkendelsespligt til udvidelse af antal husdyr i eksisterende stald på Sentvedvej 20B, 5853 Ørbæk, cvr-nr. Teknik- og Miljøafdelingen Natur og Miljø Kaj Andersen Sentvedvej 20A 5853 Ørbæk Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Bo Clausen Tlf. 6333 7159 E-mail: bcl@nyborg.dk

Læs mere

Miljøgodkendelse. af udspredningsarealer tilhørende Saltoftevej 3, 4295 Stenlille

Miljøgodkendelse. af udspredningsarealer tilhørende Saltoftevej 3, 4295 Stenlille af udspredningsarealer tilhørende Saltoftevej 3, 4295 Stenlille 16 Lov nr. 1572 af 20. december 2006 om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug Dato for gyldighed 19. september 2016 Teknik, Miljø og Drift Rådhusvej

Læs mere

Tillæg nr. 2 til miljøgodkendelse af husdyrbrugsproduktionen

Tillæg nr. 2 til miljøgodkendelse af husdyrbrugsproduktionen Tillæg nr. 2 til 11 miljøgodkendelse af husdyrbrug i henhold til Lov om miljøgodkendelse mv. af husdyrbrug, nr. 1572 af 20/12/2006. Virksomhedens navn: Brøsbjergvej 17 Tillæg nr. 2 til miljøgodkendelse

Læs mere

Grundlag for kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder

Grundlag for kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder NOTAT Miljøstyrelsen J.nr. MST-1249-00105 Ref. Anich/klsch Den 3. marts 2017 Grundlag for kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder Problemstilling Miljøstyrelsen har

Læs mere

Afgørelse om ikke godkendelsespligt

Afgørelse om ikke godkendelsespligt Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved anmeldelse af skift i dyretype efter 29 på Lundgård, Hjermvej 98, 7560 Hjerm den 25. august 2017 Afgørelse om ikke godkendelsespligt ved skift i dyretype på husdyrbruget

Læs mere

Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering

Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering UDKAST Erhverv J.nr. MST-1249-00137 Ref. KLSCH/IRNMA Den 13. januar 2017 Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering Med ny husdyrregulering indføres generelle

Læs mere