Miljøvurdering af Lokalplan nr Tank- og Serviceanlæg ved Hjejlevej på Knudshoved

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøvurdering af Lokalplan nr. 260 - Tank- og Serviceanlæg ved Hjejlevej på Knudshoved"

Transkript

1 Miljøvurdering af Lokalplan nr Tank- og Serviceanlæg ved Hjejlevej på Knudshoved Indholdsfortegnelse: Formål med miljøvurderingen...1 Ikke teknisk resumé....1 Bilag IV-arter....2 Befolkning, sikkerhed og sundhed 4 Biologisk mangfoldighed flora og fauna...4 Landskab - by og land...5 Trafik og transport...5 Klager over miljøvurdering. 5 Bilag 1: Revideret og uddybet tillæg til Padder og krybdyr på halvøen Knudshoved ved Nyborg, dateret 30. juni 2010, udarbejdet af Amphi Consult. Bilag 2: Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011, udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg Kommune Formål med miljøvurderingen Miljøvurderingen er tilvejebragt i forbindelse med udarbejdelsen af Forslag til lokalplan nr Tank- og Serviceanlæg ved Hjejlevej på Knudshoved. Formålet med miljøvurderingen har været at sikre, at hensynet til miljøet i videst muligt omfang er integreret i lokalplanen. Lov om miljøvurdering af planer og programmer opstiller kriterier for, hvilke planer og programmer, der kræver udarbejdelse af en miljøvurdering. Hvis en plan medfører en væsentlig indvirkning på miljøet, skal der efter lovens bestemmelser gennemføres en miljøvurdering. Screeningen af lokalplanen har vist, at der eventuelt kan være risiko for at Bilag IV-arterne springfrø og stor vandsalamander i nærtliggende vandhuller vil kunne blive berørt af tankog serviceanlægget, der muliggøres med lokalplanen. Miljøvurderingen skal sandsynliggøre, at Bilag IV-arternes levevilkår ikke forringes ved realisering af lokalplanen, herunder hvilke afværgeforanstaltninger der skal etableres for at sikre dette.

2 Som led i afgrænsningen af de miljømæssige forhold, der forventes at blive berørt af planen, skal berørte myndigheder høres herom. Kommunen har vurderet, at der ikke er berørte myndigheder, der skal høres. Ikke teknisk resumé Miljøvurderingen viser, at der kan etableres et tank- og serviceanlæg i forbindelse med rastepladsen på Knudshoved, uden at forholdene for Bilag IV-arterne i området forringes. Til sikring af dette opsættes et paddehegn, der forhindrer Bilag IV-arterne i at komme i kontakt med lokalplanområdet og trafikken på de nærtliggende veje. Bilag IV-arter Padder og krybdyr i området omfattet af Bilag IV i habitatdirektivet er behandlet i en rapport fra juli 2009 samt i et revideret og uddybet tillæg af juni 2010 udarbejdet af Amphi Consult. Knudshovedhalvøen er hjemsted for bilag IV-arterne strandtudse, springfrø, spidssnudet frø og stor vandsalamander. Desuden findes skrubtudse og lille vandsalamander samt skovfirben. Markfirben formodes uddød på området. Stålorm forefindes i lille antal, mens hugorm har været uddød siden 1960 erne. Af de EU beskyttede arter er strandtudsen formentlig uddød i området og spidssnudet frø måske uddød. Desuden må det formodes, at en del flagermusearter benytter området som fourageringsområde. I henhold til Habitatdirektivets artikel 12 må der ikke gives tilladelse til aktiviteter, der kan beskadige eller ødelægge bilag IV arters yngle- og rasteområder. Bilag IV-arterne er strengt beskyttede både indenfor og udenfor habitatområderne, og kræver en særlig bevågenhed i forhold til projektforslaget, jf. jagt- og vildtforvaltningsloven. Reglerne, som trådte i kraft 1. oktober 2009 rummer et forbud mod forsætligt at forstyrre bilag IVarterne med skadelig virkning for arten eller bestanden. Desuden må arternes yngle- eller rasteområder ikke beskadiges eller ødelægges. Der fældes kun enkelte mindre træer og selvsåede buske indenfor lokalplanområdet. Derfor vurderes det, at det ikke kan påvirke disse arter eller andre typer yngle- og rasteområder for flagermus. AmphiConsult har i 2009 undersøgt bestandsforekomsten i området, og fundet at betingelserne for disse arter ikke er optimale på nuværende tidspunkt. De største trusler er manglende egnede vandhuller samt trafikdrab. Lars Hansen har senere i 2011 foretaget en undersøgelse af forekomsten af padder og krybdyr på blandt andet Knudshoved halvøen. Etableringen af tankstationen vil muligvis kunne påvirke bilag IV-paddearterne negativt i forhold til øget dødelighed pga. øget trafik i området, såfremt der ikke foretages afhjælpende foranstaltninger.

3 Afhjælpende foranstaltninger Der er foreslået en række afhjælpende foranstaltninger, til afhjælpning af eventuelle negative effekter på bilag IV-arter som følge af lokalplanen. Med indførsel af de afhjælpende virkemidler vil tiltagene samlet set kunne bidrage til, at der opretholdes økologisk funktionalitet for padder og krybdyr beskyttet af EU habitatdirektiv. Området skitseret i ovennævnte rapport fra juli 2009 indeholder 2 primære ynglelokaliteter med stor vandsalamander og springfrø. Disse 2 vandhuller er beliggende mellem golfbanen og Slipshavnsvej og med ganske få meters afstand til kørebanen og ca. 100 m og 130 m fra det område, hvor tankstationen placeres. Hullerne er vist på Figur 1, benævnt K1 og K2. Netop disse 2 arter vurderes, at få mindre trafikdødelighed ved, at der etableres et permanent paddehegn langs Slipshavnsvej. Figur 1: Beliggenhed af vandhuller i området Som afhjælpende foranstaltninger vil bygherre med baggrund i tidligere udarbejdet padderapport desuden oprense et vandhul på arealet tilhørende Juelsberg Gods, matrikel nr. 1 v v (K17) jf. Figur 1.

4 Paddehegnene skal være C-formet betonhegn af Ziegertypen og indbygges, så padderne ikke kan komme op på vejen ud for vandhullerne, - men at padder og andre dyr, der opholder sig på vejen, kan komme af vejen og ud på golfbanen bag hegnet. Paddehegnet skal have en længde som vist på Figur 2. Paddehegnet etableres for dels at forbedre vilkårene for padderne og dels forhindre padderne i at vandre ud på vejen og bliver kørt over. Dermed sikrer man ikke blot padder og krybdyr mod trafik på serviceanlægget og havnen, men også mod trafikken til og fra DSB s kursusejendom på Fyrvej, Hjemmeværnets Maritime Skole på Slipshavnsvej og øvrig trafik på strækningen. I særdeleshed stor vandsalamander og springfrø vurderes, at få mindre trafikdødelighed ved, at der etableres et permanent paddehegn langs Slipshavnsvej. Et paddehegn vil minimere dødeligheden af de nyforvandlede padder, der kommer op af vandhullerne hvert år og forsøger at krydse vejen. Retableringen af et tilgroet vandhul på matrikel nr. 1 vv Juelsberg Hgd., Nyborg, tilhørende Juelsberg Gods, vil have til formål at forbedre padder og krybdyrs habitatområde. Reetableringen skal sikre yderligere yngle- og fourageringsområde for områdets padder på et vandhulsareal på op til 500 m2. Dette vil også give mulighed for eventuelt at genudsætte spidssnudet frø og strandtudse, der begge anses for at være uddø på området. Der henvises til indgået aftale med Juelsberg Gods som lodsejer om dette. Samlet set vurderes de berørte Bilag IV-arter derfor ikke at blive påvirket af etableringen af tankstationen og den øgede trafikbelastning. Retableringen af vandhullet, som ligger på en strandeng jf. den vejledende registrering af 3 beskyttet natur, vil kræve en dispensation fra naturbeskyttelsesloven. Padderapporterne er vedlagt som bilag til denne miljøvurdering. Bilag 1: Revideret og uddybet tillæg til Padder og krybdyr på halvøen Knudshoved ved Nyborg, dateret 30. juni 2010, udarbejdet af Amphi Consult. Bilag 2: Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011, udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg Kommune 0-alternativ Ved videreførelse af den nuværende tilstand vil de ovennævnte tiltag ikke blive etableret, hvilket vil forringe de samlede forhold for Bilag IV-arterne i området, da de i forvejen påvirkes negativt af den eksisterende trafik.

5 Afhjælpende foranstaltninger og overvågning Det er et krav, at miljøvurderingen beskriver de påtænkte foranstaltninger vedrørende overvågning. Det er kun påtænkte foranstaltninger, idet planprocessen ikke er afsluttet. Det endelige overvågningsprogram vil indgå i den sammenfattende redegørelse, som udarbejdes efter den offentlige hørring. Der foreslås, at der 2 år efter lokalplanens realisering foretages undersøgelser af bestanden af de pågældende arter i forhold til eksisterende referencer. Undersøgelsen foretages af en uvildig paddeekspert. Figur 2: Placering af paddehegn til beskyttelse af Bilag IV-arter

6 Befolkning, sikkerhed og sundhed Lokalplanens realisering er ikke begrænsende for friluftsliv og rekreative interesser. Området er beliggende i det teknificerede område ved motorvej, jernbane, ramper og rasteplads omkring brofæstet. Lokalplanens realisering vil medføre bedre servicering af trafikanter og besøgende i området og i den kommende lystbådehavn. Området er ikke i kontakt med boligområder og vil derfor ikke medføre væsentlige gener med hensyn til støj og vibrationer. Der er tale om erhverv der ikke medfører luftforurening, herunder støv og lugt. Støj fra lokalplanområdet medfører ikke yderligere bidrag i forhold til den eksisterende baggrundsstøj i området Biologisk mangfoldighed flora og fauna Lokalplanområdet grænser op til det internationale naturbeskyttelsesområde, Østerø Sø (EF-habitatområde H99). Lokalplanområdet er beliggende 300 m fra Habitatområdet. Habitatområdet har et areal på 57 ha, hvoraf ca. 26 ha består af kystlagune og småsøer, 3,5 ha skov, ca. 17 ha afgræssede våde strandenge og ca. 10,5 ha er våde strandenge, der er overvokset med rør. Med hensyn til færdsel er strandengene en robust naturtype. Det vurderes, at de besøgende til lokalplanområdet primært handler benzin mv. inden for området. En realisering af lokalplanen vurderes derfor ikke at medføre, at den samlede færdsel i habitatområdet forøges, og derfor ikke vil medføre en negativ påvirkning af Habitatområdet. Landskab - by og land Lokalplanens visualiseringer vise, at lokalplanen ikke medfører en væsentlig negativ påvirkning af området set i lyset af beliggenheden i det teknificerede område omkring brofæstet med motorvej, jernbane/køreledninger og markante rampeanlæg. Lokalplanområdet er beliggende inden for strandbeskyttelseslinjen (naturbeskyttelseslovens 15). Naturstyrelsen har meddelt dispensation til det anlæg, der muliggøres med lokalplanen. Lokalplanen er omfattet af Knudshovedfredningen. Fredningsnævnet for Fyn har meddelt dispensation til det anlæg, der muliggøres med lokalplanen.

7 Trafik og transport Der er optimale trafikale adgangsforhold til/fra overordnet vejnet/motorvej E20. Der er direkte vejadgang til - og fra motorvejen. Det samlede anlæg omkring rastepladsen samt indretningen af lokalplanområdet er dimensioneret til at afvikle trafikken. Klager over Miljøvurdering I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer kan indholdet af miljøvurderingen påklages efter de regler, der er fastsat i den lovgivning, som planen eller programmet udarbejdes i henhold til. I dette tilfælde planloven (se lokalplanens retsvirkninger). Er der bemærkninger til miljøvurderingen skal disse være kommunen i hænde senest den 23. februar Nyborg Kommune / Teknik- og Miljøafdelingen / den 5. december 2014

8 Bilag 1 A/S Knudshoved Havn Vesterboulevard Randers NV Att. Peter Lund Poulsen 30. juni 2010 Revideret og uddybet tillæg til Padder og krybdyr på halvøen Knudshoved ved Nyborg. En bilag IV undersøgelse udarbejdet af Amphi Consult juli 2009 Tillægget er fremkommet på foranledning af A/S Knudshoved Havn, der har fremsat ønske om en mere positivt rettet indsats (modsat den tidligere neutrale konklusion) og som Amphi Consult har udarbejdet samtidig med at nærværende reviderede og uddybende tillæg anskueliggør virkningerne på områdets habitat-status for så vidt angår padder og krybdyr. Nærværende reviderede tillæg skal således ses i den sammenhæng, at der ønskes etableret en bedre end neutral løsning for områdets padder og krybdyr. Sammendrag af tidligere rapport udarbejdet sommeren 2009: Indenfor de sidste 25 år er der sket en kraftig reduktion af paddearter og størrelsen af bestanden på Knudshoved halvøen. Af de EU beskyttede arter er Strandtudsen formentlig uddød og Spidsnudet frø måske uddød. Stor vandsalamander og Springfrø yngler kun et sted på halvøen. Desuden findes Skrubtudse og Lille vandsalamander samt skovfirben. Markfirben formodes uddød på området. Stålorm forefindes i lille antal, mens hugorm har været uddød siden 1960 erne. De nuværende trusler mod Stor vandsalamander og Springfrø består af manglende egnede vandhuller og trafikdrab, da de har fourageringsareal nok på skov, eng og lys åbne arealer. Trafikdrab udgør en væsentlig trussel generelt. Trafikdrab var formodentlig også en væsentlig årsag til at Strandtudsen og Spidssnudet frø uddøde, da arterne tidligere ynglede lige op af slipshavn vejen. De blev sidst set ynglende i år Der er ikke observeret padder på det gamle DSB opmarchområde. Indledning: Efter et ønske fra bygherres side om at Amphi Consult påtog sig opgaven med at identificere egnede tiltag, der kunne medvirke til at forbedre habitat-forholdene for padder og krybdyr på området er der udarbejdet en konsekvens-beregning, der skal sandsynliggøre hvorvidt det vil være muligt for bygherre at initiere positive tiltag for en bedre end neutral miljøpåvirkning på området i forbindelse med etablering af lystbådehavn ved de tidligere færgelejer på området. Amphi Consult - Forskerparken 10, 5230 Odense M

9 Vi har bl.a. i den indledende rapport anført, at området, som det henstår i dag, ikke giver padder og krybdyr optimale betingelser og at øget trafik kan resultere i bestandsnedgange for padder og krybdyr. Disse forhold har bygherre udbedt sig en nærmere redegørelse for således, at Amphi Consult uddyber de mulige tiltag, der kan medvirke til, at der skabes bedre habitat-forhold for padder og krybdyr i forbindelse med etablering af den projekterede lystbådehavn m.v. Vi har set på hvilke fysiske rammer, der er tilstede på området samt hvilke begrænsninger og muligheder der er for at forbedre habitat-forholdene i forbindelse med etablering af en lystbådehavn på området. Det er givet, at visse ændringer og initiativer vil have stor og umiddelbar indvirkning på habitat-området, mens andre på lidt længere sigt vil være til gavn for padder og krybdyrs levevilkår på området på Knudshoved halvøen. Amphi Consult har derfor gennemført en analyse af hvilke tiltag, der kan gennemføres for at den neutrale påvirkning på miljøet opgraderes til en positiv påvirkning. Det har således ikke været en del af arbejdet at skele til om det er økonomisk/politisk muligt at gennemføre alle initiativer. Vi har identificeret følgende tiltag, der positivt vil forbedre habitatforholdene i forbindelse med etablering af lystbådehavn på området: Observationer af padder og krybdyr på arealet for de kommende service-faciliteter og det tidligere DSBs opmarch-areal er sparsomme og kan i dag kun fungere som et rasteområde for padder og der er ikke i dag vandhuller, der kan fungere som yngleområder. Et udtørret vandhul på området er i dag tilgroet og henstår i dag uden vedligeholdelse, trimning eller andre foranstaltninger, der kan påvirke habitatområdets status. Etablering af permanent paddehegn Vi har i den oprindelige rapport vurderet, at et paddehegn med fang kasser i anlægsperioden og et permanent hegn uden fangkasser efter anlægsperioden rundt om projektarealet ville holde projektet neutralt i forhold til padder og krybdyr på området. Eftersom bygherre ønsker belyst, hvorvidt andre alternativer vil have større positiv effekt på området, har Amphi Consult gennemgået alternative løsninger for at nå dette mål om et forbedrede habitat forhold for padder og krybdyr. Området skitseret i rapporten fra juli 2009 indeholder 2 primære ynglelokaliteter med stor vandsalamander og springfrø. Disse 2 vandhuller er beliggende mellem golfbanen og Slipshavnsvej og med ganske få meters afstand til kørebanen. Netop disse 2 arter vurderes, at få mindre trafik dødelighed ved, at der etableres et permanent paddehegn langs Slipshavnsvej. Paddehegnene bør være C-formet betonhegn af Ziegertypen og indbygges så padderne ikke kan komme op på vejen ud for vandhullerne, men at padder og andre dyr der opholder sig på vejen kan komme af vejen og ud på golfbanen. Paddehegnet bør være m langt. Amphi Consult - Forskerparken 10, 5230 Odense M

10 Placeringen af et paddehegn vil skulle anbringes i skellet mellem golfbanen og vejbanen, idet der samtidig er endog optimale forhold til at placere hegnet som en del af den vejgrøft, der er delvis vandfyldt og delvis helt tilgroet. Paddehegnet langs Slipshavnsvej bør etableres med vende elementer ved enderne ved transformerstationen mod syd og i tilsvarende i den nordlige ende således, at padder og krybdyr, der bevæger sig langs hegnet automatisk bliver ledt tilbage på området ved golfbanen og dermed bliver holdt mest muligt væk fra vejen. Forbedringstiltag for padder Stor vandsalamander og Springfrø har kun levebetingelse i form af rasteareal på DSBs opmarchareal, men de har bedre kvalitet rasteareal i skovene på halvøen. Et paddehegn vil minimere dødeligheden af de nyforvandlede padder, der kommer af vandhullerne hvert år og som forsøger at krydse vejen. De fleste vil ikke nå vejen og vandre i anden retning. Dette hegn handler om at sikre bestanden i golfbanens 2 vandhuller overlevelse i samme bestandstørrelse som nu. Stor vandsalamander og Springfrø lever uden for yngletiden af invertebrater, der primært er at finde i fugtige græsarealer og løvskove. a. Den spidssnuede frø vil kunne få nye levevilkår såfremt arten får oprenset sit yngleområde mellem slipshavn vejen og Slipshavn skov som er groet til. Hvis arten er helt uddød kan den genindsættes i et afskærmet område og med adgang til føde i dette vandhul under den forudsætning at vandhullet oprenses først. b. Strandtudsen vil kunne få nye levevilkår såfremt arten får oprenset sit yngleområde mellem Slipshavnvej og Slipshavn skov som er groet til. Hvis arten er helt uddød kan den genindsættes i et afskærmet område og med adgang til føde i dette vandhul under den forudsætning at vandhullet oprenses først. c. Stor vandsalamander og Springfrø kan yngle i det samme yngleområde som spidsnudet frø og Strandtudse og derved vil deres bestande blive væsentligt styrket. Derudover vil en sådan løsning som alternativ til placeringen anført i rapporten fra juli 2009 samtidig begrænse antallet af trafikdræbte stor vandsalamander og Springfrø ved at paddehegnet forhindrer padder og krybdyr adgang til kørebanen, Slipshavnsvej. Et paddehegn vil dermed kunne holde padder og krybdyr væk fra vej-arealet, der bidrager til at bestandene mindskes som følge af trafikdrab. Det vurderes således, at et paddehegn på ca m ca. 2-3 m vest for Slipshavnsvej giver bestandene bedre yngle- og levebetingelser end at placere et kortere paddehegn ved bygningen omkring lystbådehavnen. Lodsejere med etablerede vandhuller på matriklen bør efter gældende regler sørge for jævnlig oprensning af disse for dermed at bidrage til at padder og krybdyr har de optimale betingelser. Af områdets mange vandhuller er langt størstedelen af disse dog uden værdi enten fordi de er salte (næsten alle vandhuller og lavninger i kystzone) eller fordi der er fisk i dem. Dette fremkom også i den oprindelige rapport udarbejdet af Amphi Consult. Amphi Consult - Forskerparken 10, 5230 Odense M

11 Konklusion: Ved en gennemførelse af disse tiltag vil det bidrage til at habitatforholdene for padder og krybdyr i området forbedres i forhold til den neutrale løsning, der var udgangspunktet for rapporten i juli Ovennævnte tiltag vil også hver for sig betyde en beskyttelse af paddernes nuværende forhold og samlet set vil tiltagene kunne bidrage til, at der opretholdes økologisk funktionalitet for padder og krybdyr beskyttet af EU habitatdirektiv. Dermed er det muligt at overholde beskyttelseselementerne i Habitatdirektivets artikel 12. Dette tillæg anbefaler således, at der i etableringsfasen tages højde for at de forbedrende tiltag gennemføres og at dette eventuelt sker i takt med en udbygning af lystbådehavn og omkring liggende service-faciliteter. Ovenstående uddybende rapport er udarbejdet i juni Lars Briggs Amphi Consult Tlf lb@amphi.dk Amphi Consult - Forskerparken 10, 5230 Odense M

12 Bilag 2 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg kommune

13

14 Indhold Indledning 4 Stor Vandsalamander 5 Strandtudse 8 Grønbroget Tudse 10 Spidssnudet Frø 12 Springfrø 14 Grøn Frø 19 Markfirben 21 Øvrige arter 22 Kortbilag 24 3

15 Indledning Med kommunalreformen i 2005 blev amternes naturforvaltning lagt ud til kommunerne. Det er nu de enkelte kommuners ansvar at sikre en mangfoldig natur. Det har givet kommunerne en række nye opgaver. Væsentligt for padderne er EU s Habitatdirektiv, som pålægger kommunerne at sikre levedygtige bestande af en række såkaldte Bilag IV arter. For Nyborg Kommune drejer det sig om arterne Strandtudse, Grønbroget Tudse, Klokkefrø, Løvfrø, Springfrø, Spidssnudet Frø og Stor Vandsalamander. På listen er også krybdyret Markfirben. I 2011 har Nyborg Kommune iværksat en overvågning og kortlægning af alle kommunens bestande af ovennævnte arter. Målet er at få tilvejebragt en beskrivelse af de enkelte bestandes størrelse og bevaringsstatus. Denne rapport omhandler overvågningen i 2011 og vedrører alle Bilag IV arter af padder og krybdyr. Vandhuller i det åbne land er presset af et driftigt landbrug og tilførsel af næringsstoffer. Kun få steder findes endnu egnede yngledamme. Tabet af disse spredningskorridorer har isoleret padderne i små, lokale populationer og mange af disse er akut fare for helt at forsvinde. 4

16 Stor Vandsalamander Triturus cristatus Bilag IV art Stor Vandsalamander - han i yngledragt Overvågning 2011 Der er i 2011 foretaget eftersøgning af yngledamme for Stor Vandsalamander i samme områder, hvor springfrøen er kortlagt, dvs. hele kystzonen nord for Nyborg samt på Knudshovedhalvøen. Derudover er der gjort enkelte fund i andre dele af kommunen. Status 2011 På Knudshovedhalvøen er der fundet stor vandsalamander i 8 ud af 18 undersøgte damme (kort 1, side 7) og arten er således ganske godt udbredt, selvom de enkelte lokaliteter kun tæller et begrænset antal dyr. I og omkring Juelsberg Skov er der fundet stor vandsalamander i 14 ud af 39 undersøgte damme (kort 1, side 7), så også her har arten en god udbredelse, men med en lavere bestandstæthed. I Teglværkskoven er der i den nordlige fundet en voksen hun i skovkanten ind mod Strandvænget. Fundet viser, at arten stadig findes i skoven, men bestanden er meget lille og må regnes som truet, ikke mindst fordi den nordlige del af skoven er grøftet og delvist afvandet. 5

17 Parksø på Juelsberg (tidl. branddam). Et godt eksempel på en lokalitet, som holdes lysåben med brede randzoner og som derfor burde være en perfekt yngledam for padder. Her findes både springfrø, stor og lille vandsalamander, men de klarer sig dårligt, fordi der er fisk i søen og fordi brinkerne er for stejle. I Nordenhuse er der i et vandhul på skovengen ved Præsteskoven (J-31) fundet 5 voksne dyr. Arten har tidligere været almindelig i skoven. I dag er der sandsynligvis kun dette ene ynglested tilbage og grundet tilgroning er det ikke længere velegnet som yngledam. Ved Lysemose lidt nord for, er der i 2011 fundet 2 voksne individer i hhv. vandhul B- 25 og B-26. Begge lokaliteter er stærkt tilgroede og næringsbelastede og næppe egnede som yngledamme. Det er værd at bemærke, at egnens skovmosaikker udgør et optimalt levested, men at manglen på yngledamme betyder, at stor vandsalamander må vurderes som akut truet og bestanden kan være tæt på at uddø i hele området omkring Nordenhuse/Dinestrup. I Bagmosen ved Avnslev blev der i 2011 fundet en død hun. Fundet indikerer, at der stadig findes en lille bestand i mosen. Men tilgroning og forekomst af fisk giver ikke længere egnede ynglemuligheder og bestanden vurderes at være akut truet. Bagmosen er et isoleret moseområde, men skønnes at være tilstrækkeligt stort til at kunne opretholde en bestand. Der vil muligvis kunne findes enkelte andre lokaliteter i kystzonen nord for Nyborg. Men i så fald vil der sandsynligvis være tale om små og isolerede forekomster. Stor vandsalamander kræver yngledamme med god vandkvalitet og nærhed til skov. Udover de nævnte fund er der fundet et eller få eksemplarer ved Kauslunde Å, i Åskoven nær Skalkendrup, i Hjulby Sø og ved Holsmose. Disse fund omtales ikke nærmere, idet de ligger udenfor det undersøgte område og det vides ikke, i hvilken grad, de er en del af en større bestand. Sammenfattende kan det konstateres, at der i kommunens nordøstlige flanke findes ganske pæne bestande i hhv. Slipshavn Skov og i Juelsberg Skov. Derimod mangler 6

18 arten tilsyneladende i de kommunale skove. I det åbne land nord for Nyborg er stor vandsalamander sjælden og findes i dag kun ganske få steder. Disse er alle helt isolerede og meget små bestande, som må anses for akut truede. Anbefalinger Det anbefales at etablere egnede yngledamme til de tre små bestande, hhv. Teglværksskoven, Bagmose og Præsteskoven. 2-3 yngledamme på hver lokalitet vil sandsynligvis kunne fastholde bestandene i en årrække. Dammene behøver ikke at være ret store og er derfor ret billige at anlægge. Men for at opnå et godt resultat, er det vigtigt, at vandhullerne har en god vandkvalitet og er placeret og udformet rigtigt. Kort 1: Foreløbig udbredelse for Stor Vandsalamander i Nyborg Kommune. Øst for linien Nyborg-Avnslev-Kerteminde er et stort antal vandhuller undersøgt, mens der vest for linjen indtil videre kun er tale om tilfældige fund. 7

19 Strandtudse Bufo calamita Bilag IV art Ynglende strandtudser er sidst set i Nyborg Kommune i 2000 Overvågning 2011 Strandtudsen er i 2011 eftersøgt på Knudshovedhalvøen og i kystzonen syd og nord for Nyborg. Derudover er der foretaget aflytning i området omkring Refsvindinge og ved grusgravene ved Anhof. Strandtudsen er ikke konstateret nogen af stederne. Status 2011 Der findes endnu en lille bestand ved Refsvindinge, men alle øvrige bestande i kommunen muligvis uddøde. Herunder er givet en foreløbig status for alle kendte levesteder i Nyborg Kommune: Refsvindinge En gammelkendt og bynær bestand i Refsvindinge er ikke genfundet i 2011 trods flere aflytninger. Det skyldes det meget tørre forår, som udtørrede de mulige yngledamme. I 2010 blev der udsat yngel i en nyetableret dam i Refsvindinge og der gøres forsøg på at reetablere den tidligere bestand. Trods en velment indsats, kan det vise sig vanskeligt at fastholde arten i området, idet der helt mangler egnede sommerbiotoper. For at opretholde en levedygtig bestand, vil det være nødvendigt at genindføre græsning af dele af de tidligere grusgrave, som er en fortrinlig sommerbiotop. 8

20 Den nuværende bestand er en rest af en tidligere og langt større bestand, som fandtes i grusgravene i området. Indtil begyndelsen af 1970 erne var der mange grusgrave i området og bestanden af strandtudser har muligvis været sammenhængende med bestanden langs kystzonen syd for Nyborg. Knudshoved Ingen observationer i Strandtudsen er sidst set i området i Sidste sikre yngleforekomst er fra 2000, hvor en formodet ægsnor blev fundet i vandhullet ved Brønden (lok. K-11). Ægsnoren blev hjemtaget til bestemmelse ved opdræt og 28/6 blev ynglen (30 nyforvandlede tudser) genudsat på lokaliteten. Der findes ikke længere egnede yngledamme på Knudshovedhalvøen og arten har formentlig ikke ynglet i adskillige år. Grundet artens høje levealder kan det ikke udelukkes, at der stadig findes enkelte dyr i området og etablering af egnede ynglesteder må derfor prioriteres højt. Storebæltskysten syd for Nyborg Der er i 2011 foretaget lytninger på optimale aftener i kvækkeperioden, men ingen dyr er hørt. Interviews med lokale tyder ikke på, at der længere eksisterer kvækkedamme, ligesom der ikke foreligger andre fund af arten. Storebæltskysten nord for Nyborg I 1999 blev et fund af en voksen strandtudse ved Strandvænget (parken) verificeret. I 2000 blev der igen fundet et individ, men dette er ikke verificeret. Strandtudsen må i dag anses for uddød i området, idet der ikke foreligger nyere fund og ej heller findes egnede yngledamme, bortset fra temporære markoversvømmelser. Anbefalinger Det anbefales at gøre en aktiv indsats for at bevare de sidste bestande af strandtudser i Nyborg Kommune. Etablering af egnede yngledamme på Knudshoved vil være en væsentlig indsats. Derudover bør det undersøges, om der kan etableres græsningsoverdrev i dele af de tidligere grusgrave ved Refsvindinge og gerne på en måde, så der etableres en korridor i retning af Lillemølle, hvor der findes flere arealer, som er egnede som sommerbiotop. Bestanden langs kysten nord og syd for Nyborg er muligvis uddøde. Naturpleje i disse områder er derfor ikke relevant, med mindre det sker som led i et større projekt. 9

21 Grønbroget Tudse Bufo viridis Bilag IV art Grønbroget Tudse er nyindvandret til Nyborg Kommune fra Sprogø, hvor der findes en stor bestand Overvågning 2011 Grønbroget Tudse er ikke tidligere kendt fra det østfynske område. Det var derfor overraskende, da arten i 2001 blev fundet på Knudshoved. 24/9 blev et trafikdræbt eksemplar fundet på Slipshavnsvej ud for Slipshavn Skov. I 2011 er der på lune sommernætter med regn foretaget eftersøgning på de åbne arealer i området og 13. juni 2011 blev en adult hun på parkeringsarealet ved den gamle færgehavn. Status 2011 De to fund må utvivlsomt skyldes spontan indvandring fra Sprogø. Det er næppe mange individer, der klarer turen over broen, men det kan ikke udelukkes, at flere end de to fundne eks. kan være nået frem. Ligeledes er det sandsynligt, at der fortsat vil ske indvandring af enkeltindivider og at en bestand dermed potentielt er under opbygning. 10

22 Anbefalinger Fundene af grønbroget tudse på Knudshoved må defineres som en bestand og da der ikke findes egnede yngledamme i området, må bestanden vurderes som akut truet. Det anbefales derfor at etablere en egnet yngledam i området. En sådan vil samtidig være til gavn for strandtudse. Der er kun få egnede biotoper, hvoraf det mest oplagte sted vil være de gamle parkeringsarealer ved færgehavnen. 11

23 Spidssnudet Frø Rana arvalis Bilag IV art Spidssnudet Frø er tæt på at uddø i Nyborg Kommune Overvågning 2011 Der er i 2011 foretaget eftersøgning af arten på tidligere kendte levesteder. Status 2011 Der er i 2011 ikke fundet spidssnudet frø i Nyborg Kommune. Det vurderes dog, at der stadig findes enkelte små bestande af spidssnudet frø i Slipshavn og Juelsberg skove, men det er tvivlsomt, om bestanden ved Nordenhuse fortsat eksisterer. Arten vurderes som akut truet i hele Nyborg Kommune. Herunder er givet en oversigt over status for alle kendte levesteder: Knudshoved Der er i 2011 ikke fundet spidssnudet frø på Knudshovedhalvøen. Arten er sidst fundet ynglende i 1995, hvor der blev optalt over 100 ægklumper i søen ved Skovfogedhuset. Den har sandsynligvis også ynglet i de efterfølgende år, men søen blev efterhånden helt uegnet og henligger i dag som meget tilgroet og med ringe vandkvalitet. Mod fjorden er etableret at afløb, der hindrer høj forårsvandstand. Spidssnudet frø er også fundet på Knudshovedhalvøen senere end 1995 og det formodes, at der stadig lever enkelte dyr i området. 12

24 Juelsberg Skov I 2007 blev der fundet et voksent individ i den sydlige del af Juelsberg Skov. I 2008 blev arten eftersøgt i samme området og endnu et individ blev fundet. Begge fund er sket i sensommeren i fugtige skovområder. I både 2010 og 2011 er der eftersøgt yngel i samme del af skoven og der har været stor opmærksom på arten i de øvrige områder. Men ingen dyr er set i Arten må regnes som næsten uddød i hele Juelsbergområdet. Der er givetvis enkelte dyr tilbage og etablering af egnet yngledam vil derfor have stor betydning. Nordenhuse Der er eftersøgt spidssnudet frø på de gamle skovenge ved Præsteskoven i Nordenhuse, men ingen dyr er konstateret. Tidligere fandtes en bestand ved Nordenhuse, hvor der fandtes flere mindre strandog ferskenge, især mod syd og omkring Strandskovgård. Sidste verificerede fund i området er en 4. august 1981, hvor et voksent individ blev fanget på skovengen ved Præsteskoven (Strandskov). Det er muligt, at arten har forekommet langt senere, men i dag synes levestedet ikke at være egnet og arten er måske uddød. Det er sandsynligt, at arten tidligere har fandtes på andre af områdets strandengsarealer langs kysten. Muligvis har der eksisteret en spredningskorridor hele vejen til Juelsberg, hvor arten stadig findes, men er tæt på at forsvinde. Anbefalinger Der er akut brug for pleje eller nyanlæggelse af egnede yngledamme i Slipshavn og Juelsberg skove. Spidssnudet frø kræver, udover yngledamme, også en egnet sommerbiotop i form af lysåbne vådenge, hvilket gør det vanskeligere at foretage den fornødne naturpleje. I Præsteskoven i Nordenhuse er der ligeledes akut brug for pleje eller nygravning af egnede yngledamme. Det bedst egnede område er skovengene ved Strandskovgård, men også ved Lysemose nord for findes gode muligheder for etablering af egnede levesteder. 13

25 Springfrø Rana dalmatina Bilag IV art Store larver af Springfrø Overvågning 2011 Overvågningen har i 2011 omfattet kystzonen mellem Nyborg og Kerteminde, mod vest afgrænset af hovedvej A1 og landevejen fra Avnslev mod Kerteminde. Derudover hele Knudshovedhalvøen undersøgt. Overvågningen af springfrøer har omfattet eftersøgning af æg i perioden ultimo marts til medio april. Æglægningen har i 2011 kulmineret omkring 1. april og forholdene har været optimale for en effektiv overvågning. På Knudshovedhalvøen og i godslandskabet Juelsberg m.v., er næsten samtlige vandhuller undersøgt, mens der mod nord er foretaget stikprøver i de mest oplagte områder. Kun hvor der er gjort fund af ægklumper, er der foretaget yderligere undersøgelser af de omkringliggende vandhuller. Springfrøens udbredelse er nu nøje kendt i kommens nordøstlige del og i de kommende år vil den øvrige del af kommunen blive undersøgt. 14

26 Status 2011 Der er i undersøgelsesområdet fundet springfrøer i et stort antal vandhuller på Knudshovedhalvøen og i og omkring Juelsberg Skov. Derimod er der fra resten af kystzonen kun gjort ganske få fund. Bestandens størrelse og udbredelse i kystområdet nord for Nyborg svarer til resultatet af en undersøgelse i 2010, hvor undertegnede sammen med Henrik Bringsøe undersøgte den nordlige del af Juelsberg Skov. Undersøgelsen i 2011 har omfattet hele området. På Knudshovedhalvøen er bestanden af springfrøer i Slipshavn Skov omtrent af samme størrelse som i hele Juelsbergområdet til trods for, at Slipshavn Skov kun er halvt så stor. Den større bestandstæthed skyldes, at der i 1990 erne blev foretaget oprensning af et stort antal vandhuller. Uden for disse to hovedområder er der fundet 3 små og helt isolerede bestande af springfrøer i den nordlige del af kommunen: Teglværksskoven (nordlige del), Bagmosen ved Avnslev og Præsteskoven i Nordenhuse. I den nordlige del af Teglværksskoven er der fundet 2 ægklumper i grøft med stillestående vand og yderligere 2 er fundet på Strandvængets område nær ved. Fundet i Teglværksskoven er det eneste fund af Springfrø i de kommunale skovområder. Bagmosen nær Avnslev er en interessant lokalitet, som dog ligger meget isoleret i et landbrugsområde. Men området er til gengæld meget stort og har et stort potentiale som ynglested for padder, men der er ingen egnede yngledamme i området. Præsteskoven ved Nordenhuse er næsten tilsvarende, men potentialet for padder er langt større, men manglen på yngledamme er alvorligt problem, som hurtigt kan udrydde de sidste dyr. Det samme gælder moseområdet ved Lysemose strand lige nord for. Alle 3 bestande af springfrøer nord for Nyborg er meget små og akut truet af udryddelse. Oversigt over lokalitet for springfrø i Tabellerne herunder viser en oversigt over fund af ægklumper af springfrø i Tabel 1 viser Juelsberg Skov og lokaliteter nord for og tabel 2 Slipshavn Skov. Antallet af fundne ægklumper svarer omtrent til antallet af kønsmodne hunner og tallene er et udtryk for bestandens størrelse. Desuden er der i tabellerne vist en oversigt over fundsteder for salamandre, grøn frø og skrubtudse. I tabellen er kun nævnt vandhuller med forekomst af mindst en Bilag IV art. Vandhullernes numre svarer til kortene i bilag 2 og 3. 15

27 Nr. Springfrø Stor Lille Grøn Sal. Sal. bufo Frø J X J X J X J X X J X J X X J-17 3 X X J X J X X X J X X J X X J X X X J-27 2 X J-28 2 X X I alt nord for motorvej 109 ægkl. J-54 3 X X J X J X X J X X J-56 2 X X J-61 0 X X J X X J-63 0 X X J-66 0 X X I alt syd for motorvej 88 ægkl. Bagmose 2 X X Præsteskoven 3 X X Teglværkskove 4 X X n J-27 + J-28 Nordlige satellitter 9 ægkl. 16

28 Kort 2: Springfrøens udbredelse på Knudshoved og i området øst for linjen Nyborg-Avnslev-Kerteminde. Bagmosen ved Avnslev, en upåagtet, men smuk lokalitet 17

29 Oversigt over lokaliteter med springfrø i Slipshavn Skov 2011 Nr. Springfrø Stor Sal. Lille Sal. bufo 1 12 X X 2 93 X X 3 72 X X X X X X 13 X X X X X X I alt lok. 8 lok Anbefalinger Bestanden af springfrøer i Slipshavn Skov og Juelsberg Skov vurderes som relativt stabile. I begge områder findes flere yngledamme, som er egnede ynglesteder for alle stedlige paddearter. Det kan imidlertid anbefales, at der med jævne mellemrum foretages naturpleje af udvalgte vandhuller i begge områder. Vandhullerne er alle præget af tilgroning og de fleste har behov for at blive lysåbnet, ligesom mange damme trænger til en nænsom oprensning. I de tre små og isolerede bestande er ynglemulighederne meget ringe og måske ikke til stede. Der er på alle tre lokaliteter akut behov for anlæggelse af mindst 1 egnet yngledam. Det kan nævnes, at alle lokaliteter er større arealer, hvor der også lever flere andre paddearter, bl.a. stor vandsalamander, som også er BilagIV-art. Ved naturpleje er det vigtigt, at arbejdet foretages med biologisk vejledning. 18

30 Grøn Frø Rana esculenta Grøn Frø, kvækkende han Overvågning 2011 Grøn Frø er ikke Bilag IV-art og indgår derfor ikke i overvågningen af padder. Arten er alligevel taget med, idet arten i 2008 er nyfundet i Nyborg Kommune. 11. maj 2008 blev 2 kvækkende hanner set og hørt i Juelsbergskoven, nærmere bestemt i skovsumpen ved Bedstefars Plads (vandhul J 55). Ved gentagne besøg sås og hørtes op til 8 hanner. I 2009 blev arten genfundet ved kortvarigt besøg. Grøn Frø er ikke tidligere registreret fra Juelsberg Skov. I Natur&Ungdoms undersøgelser i 1970 erne indgår arten ikke, men det kan skyldes manglende undersøgelser i kvækkeperioden. I 2011 er der foretaget adskillige aflytninger i maj, på varme dage med sol og varme og med optimale kvækkebetingelser. Arten blev på intet tidspunkt hørt. Status 2011 Det er uvist, om Grøn Frø endnu findes i Juelsberg Skov eller om den er uddød. Ligeledes er det uvist, om der er tale om en oprindelig bestand eller om der på et tidspunkt er sket udsætning af arten. Bortset fra store forekomster på Romsø og Sprogø, findes arten ikke på den østlige del af Fyn. Derimod er den almindelig i store dele af det øvrige Fyn og de nærmeste bestande findes blot km fra Nyborg. 19

31 Anbefalinger Grøn frø er kun kendt fra den ovenfor nævnte lokalitet i Juelsberg Skov. Det er muligt, at arten fortsat kan leve her. Da lokaliteten samtidig er en af de vigtigste lokaliteter for både springfrø og stor vandsalamander, anbefales det at sætte ind med pleje. Det er vigtigt, at dette sker under kyndig bistand fra en vandhulsekspert. 20

32 Markfirben Lacerta agilis Bilag IV art Overvågning 2011 Der kendes tidligere forekomster fra Knudshovedhalvøen og fra Såderup. Begge områder er i 2011 besøgt for eftersøgning af arten, men ingen dyr er fundet. For begge områder gælder det, at der heller ikke længere findes egnede levesteder. Status 2011 Ved Såderup fandtes indtil 1980 erne levesteder nær Pårup, bl.a. på en bred vejrabat, hvor der gennem mange år var deponeret store marksten. Her var markfirbenet ikke sjældent. I samme område og i retning af Rønninge lå tidligere flere mindre grusgrave. Disse kan givetvis have udgjort et større udbredelsesområde, hvori der har været adskillige gode lokaliteter. Det kan ikke udelukkes, at der findes en ukendt lokalitet i Nyborg Kommune. Men meget tyder på, at arten ikke længere findes i kommunen. Anbefalinger Det kan ikke udelukkes, at der i det nævnte område stadig findes relikter af en tidligere bestand. Målrettet naturpleje af udvalgte områder i det tidligere grusgravsområde vil i så fald være til stor gavn for arten. 21

33 Øvrige arter Udover de undersøgte Bilag IV-arter, findes der i Nyborg Kommune en række andre arter af padder og krybdyr. Disse præsenteres kortfattet herunder, men indgår i øvrigt ikke i overvågningsprogrammet. Lille Vandsalamander Triturus vulgaris Lille Vandsalamander er ikke Bilag IV art og indgår derfor ikke i denne undersøgelse. Lille Vandsalamander formodes at være almindelig udbredt og findes sandsynligvis i alle egne af kommunen. Den er forholdsvis tolerant og kan yngle de fleste vandhuller, endda i vandhuller med forholdsvis ringe vandkvalitet. Uden for yngletiden spredes dyrene sjældent over 400 meter fra yngledammen. Selvom arten stadig er vidt udbredt, må det formodes, at der flere steder findes isolerede populationer, som ikke er i genetisk kontakt med nabobestandene. Sådanne isolerede populationer kan være i fare for at forsvinde. Klokkefrø Bombina bombina Bilag IV art Klokkefrøen findes i området ved Tårup Strand. Bestanden overvåges gennem NOVANA-undersøgelserne og indgår derfor ikke i denne rapport Løvfrø Hyla arborea Bilag IV art En tidligere kendt bestand i Kajbjerg Skov uddøde i begyndelsen af 1970 erne. Butsnudet frø Rana temporaria arten er ikke Bilag IV art og indgår derfor ikke i overvågningen. Arten forekom tidligere næsten overalt i landskabet, men vurderes i dag at være forsvundet fra mange lokaliteter og bestanden er måske opsplittet i mindre og adskilte bestande. Skrubtudse Bufo bufo Skrubtudsen er ikke Bilag IV art og indgår derfor ikke i denne undersøgelse. 22

34 Skrubtudsen formodes at være almindelig udbredt og findes sandsynligvis i næsten alle moseområder, skovsumpe m.v. Skrubtudsen vandrer vidt omkring og spredes op til flere kilometre fra større yngleområder. Det må derfor antages, at den østfynske bestand er mere eller mindre sammenhængende og at der sker genetisk opblanding mellem de enkelte populationer. Skovfirben Lacerta vivipara er ret almindeligt og stadig vidt udbredt. Ikke overvåget. Stålorm Anguis fragilis kendes fra de fleste skovområder samt fra bl.a voldterrænet i Nyborg. Arten indgår ikke i denne overvågning. Snog Natrix natrix Der findes sandsynligvis små bestande af snoge i alle større skov- og moseområder. Der foreligger imidlertid ikke nærmere undersøgelser, men bestanden må vurderes at være opsplittet i en række mindre og isolerede bestande. Hugorm Vipera berus Hugormen var tidligere almindelig på hedearealerne langs nordkysten af Knudshovedhalvøen, men forsvandt senest omkring Der kendes ikke bestande i den øvrige del af kommunen. 23

35 Bilag 1: Kort med lokalitetsnumre for vandhuller på Knudshoved. Område K 24

36 Bilag 2: Kort med lokalitetsnumre for vandhuller ved Juelsberg, syd for motorvej Område J 25

37 Bilag 3: Kort med lokalitetsnumre for vandhuller ved Juelsberg, nord for motorvej Område J 26

38 Bilag4: Kort med lokalitetsnumre for vandhuller ved Avnslev syd. Område A 27

39 Bilag 5: Kort med lokalitetsnumre for vandhuller ved Avnslev nord. Område A 28

40 29

41 30

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg kommune Indhold Indledning 4 Stor Vandsalamander 5 Strandtudse 8 Grønbroget

Læs mere

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2012

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2012 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2012 201 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg kommune 1 Indhold Stor Vandsalamander 3 Strandtudse 6 Grønbroget Tudse 8

Læs mere

Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16

Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2013 Indhold Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16 Tekst & fotos:

Læs mere

Overvågning af padder 2011

Overvågning af padder 2011 NATURA 2000 INDSATSPLAN Lars Hansen Overvågning af padder 2011 Lars Hansen:U Overvågning tekst] D A R B E J D E Taf Apadder F N A Ti UKerteminde R K O N S U L Kommune E N T. D K Fi O2011[Skriv R KERTEM

Læs mere

Overvågning af padder 2010

Overvågning af padder 2010 NATURA 2000 INDSATSPLAN Lars Hansen Overvågning af padder 2010 Hansen Lars U DARBEJDET AF NATURKONSULENT. DK FOR K ERTEMINDE K OMMUNE 1 Indhold Indledning.. 2 Anbefalinger overvågning.. 3 Anbefalinger

Læs mere

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia Vejdirektoratet 21. december 2010 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Amphi Consult Kontrolleret af LRM/MAC Godkendt af MXJ VURDERINGSRAPPORT VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

Læs mere

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Udført for Billund Kommune af Ravnhøj Consult, 2016 Vandhullet S10a nyanlagt med indvandring af

Læs mere

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92 Aktionsplan Pamhule Skov DK92 Udarbejdet af Niels Damm Ansvarlige partnere: Naturstyrelsen, Amphi International ApS Baggrund Denne plan beskriver de nødvendige aktioner i projektområdet for at opnå målsætningen

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Klokkefrøen i Slagelse Kommune Fra tidligere at have været vidt udbredt

Læs mere

Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017

Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017 Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017 Fredericia Kommune Trafik & Natur 2017 Rapport udfærdiget af: Amphi-Consult v. Peer Ravn Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune, 2017 Moniteringen er gennemført

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter. Af Bo Levesen, Vejle Kommune

Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter. Af Bo Levesen, Vejle Kommune Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter Af Bo Levesen, Vejle Kommune NATURA2000 netværket Internationale naturbeskyttelsesområder habitatområder fuglebeskyttelsesområder Ramsarområder Habitatdirektivets

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø!

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Udarbejdet af Rana-Consult v. Peer Ravn 2011 Forslag til oprettelse af kommunal naturpark på arealer

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2010

Overvågning af padder Randers kommune 2010 Overvågning af padder Randers kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth

Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth Januar 2010 Tekst: W. Vries & Lars Briggs Feltarbejde: L. Briggs, W. de Vries, W. Lenschow & P. Ravn Figurer og billeder:

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2009

Overvågning af padder Randers kommune 2009 Overvågning af padder Randers kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2015

Overvågning af padder Randers kommune 2015 Overvågning af padder Randers kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 115 Habitatområde H99 Østerø Sø Udkast til Natura

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde.

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde. Bilag 8 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds sydlige del - udvidet område Sagsnr. 2017-0393605 Dokumentnr.

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Indholdsfortegnelse Oversigtskort s. 3 Baggrund for Glænø-Naturplejeprojektet s. 4

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2016 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Nye metoder til undesøgelse af vandhuller www.amphiconsult.dk

Nye metoder til undesøgelse af vandhuller www.amphiconsult.dk Nye metoder til undesøgelse af vandhuller Amphi Consult Naturstyrelsen nye metode til bilag II arter i N2000. Eksempel på andre metoder Novana-metoden Nye metoder under udvikling Hvad betyder fund af bilag

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7

Kommuneplantillæg nr. 7 Kommuneplantillæg nr. 7 Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Rammer 5 Kommuneplanramme 08.B54 - Boligområde 6 2 Redegørelse Baggrund Planområdet er den nordligste del af rammeområderne i Skørping. Det indsendte

Læs mere

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Indhold Metode... 3 Screening... 3 Feltarbejde... 3 Registrering af beskyttet natur... 3 Registrering af bilag IV-arter -

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Miljøvurdering. Sammenfattende redegørelse. Lokalplan nr. 071 og Kommuneplantillæg nr. 012 for et besøgscenter. Hammershus

Miljøvurdering. Sammenfattende redegørelse. Lokalplan nr. 071 og Kommuneplantillæg nr. 012 for et besøgscenter. Hammershus Sammenfattende redegørelse Lokalplan nr. 071 og Kommuneplantillæg nr. 012 for et besøgscenter ved Hammershus Den sammenfattende redegørelse er udarbejdet af Arkitema Architects for Bornholms Regionskommune

Læs mere

Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg Hospital

Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg Hospital KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse 30. august 2018 Sagsnr. 2018-0077827 Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012

Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012 Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012 3. udgave 23. november 2012 Udført af: Per Klit Christensen og Niels Damm AMPHI Consult er et landsdækkende konsulentfirma der arbejder med rådgivning og planlægning

Læs mere

Indsats for. særligt beskyttede padder 10 TRAFIK & VEJE 2009 JUNI/JULI

Indsats for. særligt beskyttede padder 10 TRAFIK & VEJE 2009 JUNI/JULI MOTORVEJSÅBNING: ODENSE-SVENDBORG Indsats for særligt beskyttede padder Motorveje medfører generelt konflikter mellem den tætte trafik og dyrearters vandring og behov for beskyttede levesteder. I 2004

Læs mere

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

Overvågning af padder - baseline 2012

Overvågning af padder - baseline 2012 Overvågning af padder - baseline 2012 66 Herning Århus, Etape 6620 og 6625 Funder Låsby Notat 11. november 2012 (1. udgave) Af Per Klit Christensen og Martin Hesselsøe AMPHI Consult er et landsdækkende

Læs mere

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Rapport fra 2015 Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Forsidefoto: Klokkefrø Bombina bombina - Peer Ravn, Amphi Consult Klokkefrøen i Slagelse Kommune Klokkefrøen

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018 Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1 Indhold Introduktion og baggrund... 3 Undersøgte levesteder og registreringer... 3 Forslag til pleje af de enkelte

Læs mere

Padderne i Odsherred Kommune. En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne

Padderne i Odsherred Kommune. En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne Padderne i Odsherred Kommune En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne Limno Consult Odsherred Kommune Ny viden om Odsherreds frøer, tudser og salamandre Frøers og tudsers kvækken fylder stadig

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2014

Overvågning af padder Randers kommune 2014 Overvågning af padder Randers kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Søen placeres som angivet på figur 1 med en afstand på mindst 2 meter til skel og med et areal på op til ca. 650 m 2.

Søen placeres som angivet på figur 1 med en afstand på mindst 2 meter til skel og med et areal på op til ca. 650 m 2. Til Jens Jørgen Abildskov, Fredskovvej 10, 5883 Oure Sendt med email: abildskov@vetnet.dk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 arne.bruun@svendborg.dk

Læs mere

Proaktiv brug af erstatningsnatur i VVM/SMV

Proaktiv brug af erstatningsnatur i VVM/SMV Proaktiv brug af erstatningsnatur i VVM/SMV Proaktiv brug af erstatningsnatur i VVM/SMV Miljøvurderingsdag 19/8-2015 Martin Hesselsøe (mh@amphi.dk) Biologisk konsulentarbejde siden 1993 Ca. 20 konsulenter

Læs mere

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej 5 8410 Rønde Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 05-10-2016 / 01.03.03-P19-13-16 Landzonetilladelse Du

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2017

Overvågning af padder Randers kommune 2017 Overvågning af padder Randers kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Proaktiv brug af erstatningsnatur i forhold til bilag IV arter

Proaktiv brug af erstatningsnatur i forhold til bilag IV arter Proaktiv brug af erstatningsnatur i forhold til bilag IV arter Oplægget indeholder bidrag fra: Lars D. Bruun (Syddjurs Kommune) Mette Bjerre (Furesø Kommune) Vejdirektoratet Peer Ravn (Amphi Consult) John

Læs mere

A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder

A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder Rapport A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder Version nr. 4, 1. juni 2017 Udarbejdet af Niels Damm og Peer Ravn Ansvarlig partner: Amphi International ApS Baggrund Denne

Læs mere

Nye vandhuller til padder. Restaurering af vandhuller til padder. Lars Briggs Amphi Consult

Nye vandhuller til padder. Restaurering af vandhuller til padder. Lars Briggs Amphi Consult Nye vandhuller til padder. Restaurering af vandhuller til padder. Lars Briggs Amphi Consult e-mail: lb@amphi.dk Indhold: Grundregler for nyanlæg Grundregler for oprensning Anlæg og Pleje Nødvendige undersøgelser

Læs mere

Lokalplanområdet vurderes at være artsfattigt og med relativt lav naturværdi.

Lokalplanområdet vurderes at være artsfattigt og med relativt lav naturværdi. Ingen Ikke væsentlig Væsentlig Miljøvurdering af planer og programmer Screeningsskema iht. lovbekendtgørelse nr. 936 af 24/9 2009. Screeningen (forundersøgelsen) omfatter sandsynlige væsentlige påvirkning

Læs mere

Overvågning af Markfirben Silkeborg kommune 2010

Overvågning af Markfirben Silkeborg kommune 2010 Overvågning af Markfirben Silkeborg kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af Markfirben, Silkeborg kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård

Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård 13 2013 Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Status Kladde KOMPLAN_ID 1486324 Tillæg nummer 13 2013 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Retningslinje for

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4-2017 Rekreativt område Gammelbrovej Øst Status Plannavn Vedtaget Rekreativt område Gammelbrovej Øst Plannummmer 4-2017 Dato for offentliggørelse af forslag 11. september 2018

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - rapport for 2011. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - rapport for 2011. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - rapport for 2011 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Klokkefrøen i Slagelse Kommune Klokkefrøen, Bombina bombina, var

Læs mere

Kommuneplantillæg. Tillæg nr 34 til Kommuneplan Høje Taastrup Station. Blekinge Boulevard. Høje Taastrup Boulevard.

Kommuneplantillæg. Tillæg nr 34 til Kommuneplan Høje Taastrup Station. Blekinge Boulevard. Høje Taastrup Boulevard. Høje Taastrup Station Høje Taastrup Boulevard Berings Gade 2263 Halland Boulevard Blekinge Boulevard 2019 Kommuneplantillæg Tillæg nr 34 til Kommuneplan 2014 Tillæg nr. 34 til Kommuneplan 2014 for Høje-Taastrup

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 20. til Kommuneplan Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 20. til Kommuneplan Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted. Forslag Kommuneplantillæg nr. 20 til Kommuneplan 2013-2025 Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted Forslag Kommuneplantillæg nr. 20 Baggrund Forslaget til kommuneplantillæg nr. 20 til Hedensted

Læs mere

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Projektbeskrivelse 9 standpladser (2 nye) Max højde 330 m (+ 80) 2 yderste dog fortsat max 250 m Ny offentlig adgangsvej Yderligere skovrydning

Læs mere

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 24. februar 2016.

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 24. februar 2016. Naturstyrelsen, Kronjylland Vasevej 7 8920 Randers NV Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 11-04-2016 / 01.03.03-P16-34-16 Landzonetilladelse

Læs mere

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult for Vejle Amt 2004 Titel: Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult

Læs mere

Birgitte Finks Tegnestue Nybyvej Tølløse Nordmarks Alle Att: Birgitte Finkt.: Keld Andersen

Birgitte Finks Tegnestue Nybyvej Tølløse Nordmarks Alle Att: Birgitte Finkt.: Keld Andersen Birgitte Finks Tegnestue Nybyvej 45 4340 Tølløse Nordmarks Alle Att: Birgitte Finkt.: Keld Andersen NOTAT Titel: Bidrag til miljøscreening af lokalplanområde syd for Tølløse vedrørende bilag IV arter.

Læs mere

år: 2018 Kommuneplantillæg Tillæg nr 31 til Kommuneplan 2014

år: 2018 Kommuneplantillæg Tillæg nr 31 til Kommuneplan 2014 Kirkestie n Kirke stien Spangåvej Ve ær K d et år: 2018 Kommuneplantillæg Tillæg nr 31 til Kommuneplan 2014 a Forsl g Indledning Redegørelse Kommuneplanen revideres hvert fjerde år. Hvis der i den mellemliggende

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 125 Vestlige

Læs mere

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt, med en hældning, der ikke overstiger 1:5, og dybden på vandhullet må ikke være mere end 1 meter.

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt, med en hældning, der ikke overstiger 1:5, og dybden på vandhullet må ikke være mere end 1 meter. RANA-CONSULT v/peer Ravn Jacobsen Finlandsvej 6 4200 Slagelse 20-01-2014 Sags id.: 14/329 Sagsbehandler: Dorthe Brix Folsted Aaboer Tilladelse til etablering af et vandhul Afgørelse: Fredericia Kommune,

Læs mere

Væsentlig negativ indvirkning Skal anvendes, når planen medfører væsentlige ændringer i forhold til det bestående miljø.

Væsentlig negativ indvirkning Skal anvendes, når planen medfører væsentlige ændringer i forhold til det bestående miljø. 1/8 Screening for miljøvurdering af planforslag Rammeplan for grundvandsbeskyttelse i Skanderborg Kommune i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Udfyldning af skemaet Skemaet er udfyldt

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 3. oktober 2008 J.nr.: NKN-261-00120 ssc Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vesthimmerlands

Læs mere

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro Side 1/6 Amphi Consult v/ Per Klit Christensen Vistelhøjvej 5, Skarrild 6933 Kibæk Dato: 28-09-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-117-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling

Læs mere

Tillæg 27 til kommuneplan Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg

Tillæg 27 til kommuneplan Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg Tillæg 27 til kommuneplan 2017 - Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg Status: Forslag Offentliggørelse af forslag start: 18. december 2018 Høringsperiode start: 18. december 2018 Høringsperiode slut: 15.

Læs mere

Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk

Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk

Læs mere

Tillæg 32 til Kommuneplan Solvarmeanlæg ved Værum. Status: Vedtaget

Tillæg 32 til Kommuneplan Solvarmeanlæg ved Værum. Status: Vedtaget Tillæg 32 til Kommuneplan 2017 - Solvarmeanlæg ved Værum Status: Vedtaget Offentliggørelse af forslag start: 6. marts 2019 Høringsperiode start: 6. marts 2019 Høringsperiode slut: 1. maj 2019 Vedtagelsesdato:

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019 Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene Sammenfattende redegørelse Februar 2019 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlig høring af planforslagene... 3 2.1

Læs mere

BESKYTTET NATUR (INPUT TIL MILJØRAPPORT)...

BESKYTTET NATUR (INPUT TIL MILJØRAPPORT)... Hillerød Kommune Trollesminde Allé 27 3400 Hillerød Att: Kristian Søgaard NOTAT Foreløbigt bidrag vedrørende miljøvurdering af Helhedsplanen for ULLERØD NORD (december 2014) Tekst: Rune Sø Neergaard, John

Læs mere

Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus

Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus Professor dr. Jur. Peter Pagh Notat om Degnehusene 70, 2620 Albertslund tlf.: 43421238/35323127 email: peter.pagh@jur.ku.dk Etablering af vindmølle og beskyttelse af flagermus Allerød Kommune har bedt

Læs mere

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard ne Dokumenttype: Bilag til TA til ekstensiv overvågning af padder Bilag til: TA. Nr.: A17 Version: 1 Oprettet: 9.6.2011 Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard Gyldig fra: 1.5.2011

Læs mere

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017 Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017 Effektovervågning i forbindelse med projektet Sikring af den midtfynske bestand af strandtudser 2013-2015 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1 Indhold

Læs mere

Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del

Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del Bilag 22 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del Delområderne Tre af delområderne berører helt

Læs mere

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

Holstebro Kommune har modtaget din ansøgning om tilladelse til at etablere en sø på op til 500 m 2 på ejendommen matr. nr. 11a Vemb By, Vemb.

Holstebro Kommune har modtaget din ansøgning om tilladelse til at etablere en sø på op til 500 m 2 på ejendommen matr. nr. 11a Vemb By, Vemb. Side 1/5 Gert Ørskov Jensen Sdr Hedegårdsvej 9 7570 Vemb Dato: 06-08-2014 Sagsnr.: 01.03.03-P19-82-14 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.:9611 7500 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt med en hældning, der ikke overstiger 1:5, og dybden på vandhullet må ikke være mere end 1 meter.

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt med en hældning, der ikke overstiger 1:5, og dybden på vandhullet må ikke være mere end 1 meter. RANA-CONSULT v/peer Ravn Jacobsen Finlandsvej 6 4200 Slagelse 08-04-2014 Sags id.: 14/3714 Sagsbehandler: Dorthe Brix Folsted Aaboer Landzonetilladelse til etablering af vandhul Afgørelse Fredericia Kommune

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af vandhul

Landzonetilladelse til etablering af vandhul Peter Muller Larsen Ellelausvej 17 8660 Skanderborg e-mail: petermullerlarsen@gmail.com Dato: 9. september 2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-5041-16 Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf. 8794

Læs mere

After-Life pleje plan for. Ulvshale. Periode: Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Ulvshale. Periode: Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Ulvshale 1. Lokalitetsbeskrivelse 1 Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk Ulvshale er projektområde nr. 13 i LIFE BaltCoast projektet og er en

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø MAJ AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø MAJ AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø MAJ 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommune- og lokalplaner Kommuneplantillæg nr. 43 er endelig vedtaget d. 9. maj 2018 og offentliggjort på kommunens hjemmeside

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2008

Overvågning af padder Randers kommune 2008 Overvågning af padder Randers kommune 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Undersøgelse af paddeforekomster på arealer syd for Svenstrup Gods, april 2009

Undersøgelse af paddeforekomster på arealer syd for Svenstrup Gods, april 2009 Undersøgelse af paddeforekomster på arealer syd for Svenstrup Gods, april 2009 I foråret 2009 undersøgte jeg på vegne af DN Køge vandhuller for paddeforekomster på Svenstrup Gods arealer. Ét væsentligt

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15

Kommuneplantillæg nr. 15 Kommuneplantillæg nr. 15 til Kommuneplan 2013-2025 Castberggård Kommuneplantillæg nr. 15 Baggrund I forbindelse med Lokalplan 1098, udarbejdes kommuneplantillæg nr. 15, for at sikre den fremtidige disponering

Læs mere

VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund

VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund Dato: 11. oktober

Læs mere

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse Natura2000 Indsatsplan Strandtudse Udarbejdet af miljøkonsulent Lars Hansen Kerteminde Kommune 2007 Indsatsplan for Strandtudse i Kerteminde Kommune Forekomst af Strandtudser i Kerteminde Kommune Strandtudsen

Læs mere

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen Silkeborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen RESUMÉ AF FULD KONSEKVENSVURDERING Rekvirent Silkeborg Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer

Læs mere

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder.

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder. Kvækkende strandtudse Udarbejdet af Amphi-Consult/Rana-Consult v. Peer Ravn December, 2012 Naturplejeprojektet har understøttet bestanden af Stor Kobbersneppe. Baggrund for Naturprojekt for Agersøs strandenge,

Læs mere

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter September 2016 1 Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Anne Villadsgaard, Kystdirektoratet Hvad er Natura 2000? Natura 2000-områder kaldes

Læs mere

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018 Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning TA. nr.: A15 Version: 2 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² Gyldig fra:

Læs mere

KALUNDBORG NY VESTHAVN

KALUNDBORG NY VESTHAVN Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Kalundborg Kommune KALUNDBORG NY VESTHAVN Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I Naturforhold

Læs mere

NOTAT Titel: Vurdering af muligheder for flytning af padder fra vandhul på Haldor Topsøes fabriksanlæg i Frederikssund.

NOTAT Titel: Vurdering af muligheder for flytning af padder fra vandhul på Haldor Topsøes fabriksanlæg i Frederikssund. NIRAS Sortemosevej 19 3450 Allerød Att: Anna Dall nr. LIFE02/ef.: NOTAT Titel: Vurdering af muligheder for flytning af padder fra vandhul på Haldor Topsøes fabriksanlæg i Frederikssund. Dato: 3. udgave

Læs mere