UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN. Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN. Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område"

Transkript

1 UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område - Et regionalt bidrag til drøftelserne om udmøntning af satspuljen 2008

2 UDFORDRINGER I PSYKIATRIEN Psykiatrien i Danmark har gennem de seneste 20 år ændret sig markant. Udviklingen i behandlingsformer og lægemidler har gjort det det muligt i større omfang at erstatte indlæggelse med ambulant behandling og samtidig varetage behandlingen i patientens vante sociale omgivelser. Det har styrket patientens inddragelse og skabt fokus på patientens ansvar for eget liv. Denne udvikling udgør det primære afsæt for den videre udvikling af psykiatrien i Danmark hen imod flere specialiserede tilbud målrettet patienternes behov. Psykiatrien står i dag over for en række krav og udfordringer. For det første får mange patienter ikke et relevant tilbud om udredning og behandling for deres psykiske lidelse. Behandlingskapaciteten er øget inden for de senere år, men pr stod ikke desto mindre børn og voksne på venteliste. For det andet skal psykiatrien ligesom det somatiske sundhedsvæsen behandle patienterne hurtigt og effektivt. Der indføres fra udrednings- og behandlingsret for børn og unge med psykiske lidelser. Det er Danske Regioners ambition, at alle mennesker med psykiske lidelser har fri og lige adgang til specialiseret og differentieret behandling tilpasset den enkelte patients behov. Det kræver en bredt sammensat tilbudsvifte kendetegnet ved høj faglighed, hvor indsatsen ydes i respekt for den enkelte og i samarbejde med alle relevante aktører (alment praktiserende læger/ psykologer/ speciallæger, kommunerne, pårørende m.fl.). Danske Regioner har i forbindelse med forhandlingerne om regionernes økonomi for 2008 aftalt med Regeringen at videreudvikle kvaliteten og udbuddet af behandlingstilbud til sindslidende. Som led heri er det aftalt at prioritere indsatsområderne: Retspsykiatri Udgående og opsøgende virksomhed Ikke-psykotiske lidelser Børne- og ungdomspsykiatri.

3 Retspsykiatri I tråd med omlægningen fra primært stationær psykiatri til høj grad af ambulant behandling er antallet af psykiatriske sengepladser over en 10-årig periode reduceret fra godt sengepladser til ca i Heraf var 238 sengepladser defineret som retspsykiatriske. I samme periode er antallet af retspsykiatriske patienter vokset markant. Alene fra 2005 til 2006 er antallet af patienter, som er omfattet af Kriminalforsorgens tilsyn, vokset fra patienter Heraf var knap 600 indlagte. Blandt årsagerne til den kraftige vækst anses øget misbrug blandt psykisk syge og en øget tendens til at anmelde vold. Som følge heraf oplever regionerne et behov for flere senge i retspsykiatrien. En del af de knap 600 indlagte retspsykiatriske patienter har dom til anbringelse. Disse opholder sig i hele domsperioden på et retspsykiatrisk sengeafsnit. De resterende har dom til behandling og vil efter en tid typisk blive udskrevet til f.eks. ambulant behandling eller ophold i en boform. Med den kraftige vækst i antallet af retspsykiatriske patienter stiger presset dels på de eksisterende retspsykiatriske sengepladser, dels på de almenpsykiatriske sengepladser, da disse ofte må anvendes midlertidigt til retspsykiatriske patienter. Dermed skaber de retspsykiatriske patienter en gøgeungeeffekt, som forplanter sig til hele voksenpsykiatrien. Danske Regioner vurderer, at der er behov for mindst 50 retspsykiatriske sengepladser yderligere til voksne på landsplan og et behov for mindst 10 retspsykiatriske sengepladser i børne- og ungdomspsykiatrien. BEHOVET FOR RETSPSYKIATRISKE SENGE ÅRLIG DRIFTSUDGIFT Danske Regioner - 50 voksensenge á 1.8 mio. kr. 90 mio. kr B&U - senge á 2.5 mio. kr. 25 mio. kr. Psykiatriaftale mio. kr. Økonomiaftale kr.

4 Udgående og opsøgende virksomhed Som led i en generel udvikling af kvaliteten inden for psykiatrien er der gennem de senere år udviklet forskellige opsøgende behandlingsaktiviteter. Eksempler herpå er opsøgende psykoseteams til henholdsvis unge med debuterende skizofreni (OPUS) og psykoseteams til voksne ustabile, hjemløse, selvmordstruede, kriminelle og misbrugere med varig psykose (OP-teams). Der er evidens for at opsøgende behandlingsteams gennem hurtig opsporing, identifikation af sygdommen og igangsættelse af intensive behandlingsforløb i folks eget nærmiljø kan opnå gode resultater. Forsøg med opsøgende behandlingsteams har bl.a. vist, at; flere patienter kan forblive i egen bolig, patienternes tilknytning til familie, bolig, uddannelse og arbejdsmarked fastholdes, kriminalitet i målgruppen reduceres, der kan spares sengedage, frafald fra behandlingen mindskes. Med afsæt i et generelt ønske om at udvide viften af specialiserede psykiatriske behandlingstil-bud ønsker Danske Regioner på baggrund af de positive erfaringer med opsøgende behandlingsteams at udbrede de eksisterende tilbud til hele landet. Erfaringer fra forsøgsordninger i flere amter viser, at målgruppen udgør minimum perso-ner årligt på landsplan, og at patienterne har behov for behandling i ca. tre år. Et team dækker ca. 100 patienter. Danske Regioner vurderer, at ca. 1/3 af målgruppen enten er dækket via de eksisterende opsø-gende tilbud eller modtager en anden form for behandling. BEHOVET FOR OPSØGENDE/UDGÅENDE AKTIVITETER ÅRLIG DRIFTSUDGIFT Danske Regioner - OPUS (2.000 personer á kr.) 120 mio. kr. - OP - teams (2.000 personer á ) 120 mio. kr. Psykiatriaftale mio. kr. Økonomiaftale kr.

5 Behandlingstilbud til ikke-psykotiske sindslidende Psykiatrien har hidtil primært tilgodeset sindslidende med psykoser, maniodepression el.lign. Men mange ikke-psykotiske sindslidende får ofte ikke et relevant psykiatrisk behandlingstilbud. Den fri og lige adgang til sundhedsvæsenet eksisterer derfor ikke for alle behandlingskrævende sindslidende. Den manglende fokus på ikke-psykotiske sindslidende kan skyldes, at der i vidt omfang er tale om usynlige lidelser i den forstand, at målgruppen typisk i udgangspositionen har et socialt liv med både familie, venner og arbejde. Som konsekvens er de sociale og samfundsmæssige konsekvenser tilsvarende store, når derouten sætter ind, og patienternes familieliv og arbejdsliv bryder sammen. Flere rapporter 1 peger på gavnlige effekter ved at opbygge specialiserede behandlingstilbud til ikke-psykotiske patienter. Danske Regioner vil gerne styrke indsatsen for gruppen af ikke-psykotiske patienter og udvide den regionale behandlingskapacitet. For det første ved at hver region etablerer en specialklinik til behandling af ca moderat/ svært depressions-, angst- og maniramte patienter årligt. Der er tale om en begyndende udbygning, da den reelle målgruppe vurderes at være større. For det andet skal regionernes tilbud understøtte, at patienter med lette/ moderate angstlidelser/ depressioner får adgang til behandling hos alment praktiserende læger og privatpraktiserende psykologer. Gruppen af sindslidende med behandlingskrævende let til moderat angst/ depression udgør i udgangspunktet ca personer. Forsøgsordninger i Århus og Fyns amter med henvisning til psykologbehandling (én i offentlig regi og én i privat regi) af personer med lette til moderat svære depressioner viser stor behandlingseffekt og stor patienttilfredshed. Et behandlingsforløb i de to ordninger kostede mellem ca kr. og kr. De generelt lave omkostninger pr. patient skal sammenholdes med de mulige besparelser til især sygedagpenge. I den sammenhæng er det værd at bemærke, at redegørelsen til Folketinget om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked fra maj 2007 viser, at netop gruppen af personer, der tilkendes førtidspension på grund af psykiske lidelser er steget markant. For stort set alle øvrige grupper registreres et fald i antallet af førtidspensionstilkendelser. TILBUD TIL IKKE - PSYKOTISKE ÅRLIG DRIFTSUDGIFT Danske Regioner - 5 klinikker til moderat/ svære lidelser 55 mio. kr. - Psykologhjælp lette/ moderate lidelser o á kr mio. kr. Psykiatriaftale mio. kr. Økonomiaftale mio. kr. 1 Sundhedsstyrelsens MTV-rapport Forebyggende ambulant behandling ved svær affektiv lidelse og DSI-rapporten Undersøgelse af angstsygdomme et bidrag til eksisterende viden om organiseringen af de behandlings-tilbud, der gives til personer med angstsygdomme. 2 Det er tvivlsomt, om de privatpraktiserende psykologer vil behandle til den pris i og med, at de i dag får en højere pris på det private marked.

6 Børne- og ungdomspsykiatri Amterne har med en intensiv indsats og økonomiske tilskud fra centralt hold 3 over en ca. 10-årig periode opbygget det børne- og ungdomspsykiatriske speciale til dets nuværende niveau. Med børn og unge på venteliste pr er behandlingskapaciteten i b&u-psykiatrien fortsat under hårdt pres. Hertil kommer, at regeringen med afsæt i sidste års satspuljeforlig på sundhedsområdet fremsætter lovforslag om indførelse af en udvidet udredning- og behandlingsret i b&u-psykiatrien fra Med retskravet antages gruppen af behandlingsberettigede børn og unge at stige fra ca. 1 pct. til 1 1/2 pct. af en børneårgang. Udrednings- og behandlingsretten indfører udvidet frit valg i psykiatrien og ligestiller dermed psykiatriske patienter med somatiske patienter. Udredningen kan foregå på klinik/ hospital, som regionerne har aftale med. Retten skal fra 2009 også omfatte behandling. Hermed tilgodeses det private marked for sundhedsydelser, hvorved konkurrencen mellem de offentlige og de private udbydere skærpes. Danske Regioner er tilfredse med, at der med udrednings- og behandlingsretten tages hul på det mangeårige kapacitetsproblem i b&u-psykiatrien. Udrednings- og behandlingsretten rejser dog samtidig en række problemstillinger. For det første er der behov for, at modellens indfasning anerkender, at der pr vil være børn på venteliste. For det andet skal behandlingsindsatsen fortsat være kendetegnet ved kvalitet og sammenhæng. Modellens skarpe sondring mellem udredning og behandling må ikke ændre herpå. For det tredje skal taksterne for henholdsvis udredning og behandling (ambulant- og stationær) modsvare de reelle omkostninger. Udrednings- og behandlingsretten indebærer, at b&u-psykiatriens målgruppe udvides betydeligt. Danske Regioner vurderer, at regionerne ved årets udgang har ca. 1 pct. af b&upopulationen i behandling. Såfremt målgruppen udvides til 1 1/2 pct., skal behandlingskapaciteten reelt udvides med børn 4. Det er vanskeligt at beregne de samlede udgifter forbundet med indførelse af en udrednings- og behandlingsret, men til belysning kan det anføres, at den gennemsnitlige behandlingspris i b&u-psykiatrien er ca kr. Danske Regioner skønner på det grundlag at udrednings- og behandlingsretten ved fuld indfasning koster mellem 200 og 300 mio. kr. 3 Børne- og ungdomspsykiatrien er fra 2005 tilført 50 mio. kr. årligt til nedbringelse af ventetider til undersøgelse og behandling. Med psykiatriaftalen blev der fra 2007 afsat 30 mio. kr. årligt til fastholdelse af det aktivitetsniveau, der er opnået med psykiatriaftalen samt 25 mio. kr. årligt til yderligere udbygning af kapa-citeten. 4 I Danmark behandles langt færre børn for psykiske lidelser (0.9 pct. af en børneårgang) end i lande, vi normalt sammenligner os med ( pct.). Det anslås på baggrund heraf, at danske børn med behandlingsbehov ikke henvises til psykiatrien.

7 Psykiatriaftale Med Psykiatriaftalen for er der afsat 680 mio. kr. til behandlingspsykiatrien. Heraf overføres 240 mio. kr. til regionernes bloktilskud til videreførelse af nuværende puljefinansierede aktiviteter. 100 mio. kr. målrettes børne- og ungdomspsykiatrien med henblik på at forberede indførelsen af en udrednings- og behandlingsret fra 2007, og 40 mio. kr. afsættes til landsdæk-kende initiativer. De resterende 300 mio. kr. udmøntes til regionerne inden for retspsykiatri; ikke-psykotiske og opsøgende/ udgående virksomhed. I perioden 2001 til 2006 er der sket en realvækst i amternes udgifter til sygehuspsykiatri på 10 pct. fra 4 mia. kr. til 4,4 mia. kr. Satspuljemidlerne har i samme periode udgjort et konstant beløb på 150 mio. kr. svarende til godt 3,5 pct. af de samlede driftsudgifter. De nye finansieringsbestemmelser i regionerne indebærer, at regionerne ikke som amterne har mulighed for at prioritere og styrke psykiatrien yderligere ved egen kraft alene. 7

8 Dansk kvalitetsmodel for de regionale botilbud på det sociale område Dampfærgevej 22 Postboks København Ø T F E regioner@regioner.dk Dampfærgevej 22 Postboks Udgivet 2593 af Danske Regioner 2100 København Ø September 2007 T F Layout: Kristine Wulff, Danske Regioner E regioner@regioner.dk Tryk: Danske Regioner

Psykiatrien. Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund. Michael Schmidt, ledende overlæge

Psykiatrien. Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund. Michael Schmidt, ledende overlæge Psykiatrien Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund Michael Schmidt, ledende overlæge Psykisk sygdom i Danmark 200.000 lider af depression 250.000 har en angstlidelse 80.000

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMAS Koordineret med: Sagsnr.: 1609792

Læs mere

Udrednings- og behandlingsret

Udrednings- og behandlingsret Udrednings- og behandlingsret Baggrund (for emnet): I henhold til Finanslov 2016 er det forventningen, at regeringen pr. 1. oktober 2016 indfører nye patientrettigheder, der skal sikre patienterne rettidig

Læs mere

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr.

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. REGION HOVEDSTADEN Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011 Sag nr. 4 Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. Bilag 1 Til: Psykiatri og handicapudvalget Koncern Plan og Udvikling Enhed

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling August 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om voksnes adgang til psykiatrisk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling Oktober 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Vidste du, at. Fakta om psykiatrien. I denne pjece kan du finde fakta om. psykiatrien

Vidste du, at. Fakta om psykiatrien. I denne pjece kan du finde fakta om. psykiatrien Vidste du, at Fakta om psykiatrien I denne pjece kan du finde fakta om psykiatrien Sygdomsgrupper i psykiatrien Vidste du, at følgende sygdomsgrupper behandles i børne- og ungdomspsykiatrien? 3% 4% 20%

Læs mere

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning Psykiatri og Social Administrationen Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social Økonomiafdelingen Tingvej 15 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 PsykiatriSocial@rm.dk www.rm.dk Opfølgning budgetforlig

Læs mere

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Fremtidens Psykiatri en helhedsorienteret plan EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Psykisk trivsel er vigtigt for den enkelte og de pårørende, men også for sammenhængskraften i samfundet.

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 22. februar 2008. Aftale om satspuljen på på sundhedsområdet 2008-2011

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 22. februar 2008. Aftale om satspuljen på på sundhedsområdet 2008-2011 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 22. februar 2008 Aftale om satspuljen på på sundhedsområdet 2008-2011 Partierne bag aftalen ønsker med udmøntningen at styrke indsatsen på sundhedsområdet overfor

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. April 2010

Beretning til Statsrevisorerne om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. April 2010 Beretning til Statsrevisorerne om voksnes adgang til psykiatrisk behandling April 2010 BERETNING OM VOKSNES ADGANG TIL PSYKIATRISK BEHANDLING Indholdsfortegnelse I. Introduktion og resultater... 1 II.

Læs mere

Mental sundhed i Danmark: Forekomst og omkostninger

Mental sundhed i Danmark: Forekomst og omkostninger Mental sundhed i Danmark: og omkostninger Resumé Angst og depression koster årligt samfundet 13,9 mia. kr. Angst er med årlige omkostninger på 9,6 mia. kr. den dyreste enkeltstående lidelse/sygdom i Danmark

Læs mere

Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010

Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010 REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010 Sag nr. 2 Emne: Udmøntning af 77 mio. kr. til udvidelse og nye opgaver i psykiatrien 1 bilag Koncern Plan og Udvikling Enhed

Læs mere

Regionsoverblik. pr. 30. juni Udvalgte kvalitetsmål. Region Midtjylland

Regionsoverblik. pr. 30. juni Udvalgte kvalitetsmål. Region Midtjylland Regionsoverblik pr. 30. juni 2014 Udvalgte kvalitetsmål Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1. Afrapportering på udvalgte kvalitetsmål...3 1.1 Genindlæggelse efter operation...3 1.2 Psykiatriens venteliste

Læs mere

Bilag 1: Resume af behovsanalyse. Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020

Bilag 1: Resume af behovsanalyse. Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020 Bilag 1: Resume af behovsanalyse Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020 Resume af behovsanalysen I budgetaftale 2015 der det besluttet, at Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen

Læs mere

Udvikling i behandlingsindsatsen for patienter med skizofreni

Udvikling i behandlingsindsatsen for patienter med skizofreni Udvikling i behandlingsindsatsen for patienter med skizofreni Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at afdække ændringer behandlingsindsatsen for patienter med skizofreni

Læs mere

Psykiatri- og Socialudvalget

Psykiatri- og Socialudvalget Psykiatri- og Socialudvalget 20. NOVEMBER 2018: Oplæg ved Charlotte R. Josefsen og Torben Kyed Larsen Regeringens psykiatriplan det aktuelle politiske og faglige grundlag for psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Godkendelse af Benyttelsesaftaler for Region Nordjylland/Region Midtjylland - Region Syddanmark/Region Midtjylland

Bilag. Region Midtjylland. Godkendelse af Benyttelsesaftaler for Region Nordjylland/Region Midtjylland - Region Syddanmark/Region Midtjylland Region Midtjylland Godkendelse af Benyttelsesaftaler for 2007 - Region Nordjylland/Region Midtjylland - Region Syddanmark/Region Midtjylland Bilag til Regionsrådets møde den 20. juni 2007 Punkt nr. 23

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober Aftale om satspuljen på sundhedsområdet psykiatridelen

Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober Aftale om satspuljen på sundhedsområdet psykiatridelen Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet 2007-2010 - psykiatridelen Der har i en årrække været enighed om den grundlæggende tilrettelæggelse af det psykiatriske

Læs mere

Budget 2014 beregning af udgifter til Psykiatriudvalgets prioriteringer

Budget 2014 beregning af udgifter til Psykiatriudvalgets prioriteringer KONCERN PLAN, UDVIKLING OG KVALITET Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 5000 Direkte 3866 6015 Web www.regionh.dk Journal nr.: 12004541

Læs mere

Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love

Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love sum@sum.dk 13-12-2018 EMN-2018-02870 1248601 Katrine Stokholm Høringssvar vedr. lov om ændring af anvendelse af tvang i psykiatrien mv., sundhedsloven og forskellige andre love Danske Regioner har haft

Læs mere

Psykiatriens satspuljeprojekter

Psykiatriens satspuljeprojekter Journal nr.: 07/660 Dato: 8. december 2010/rev. marts 2011 Udarbejdet af: Jane V. Møller E mail: Jane.Moeller@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 76646073 Overbliksnotat Psykiatriens satspuljeprojekter 2007

Læs mere

Introduktion til Psykiatri og Social

Introduktion til Psykiatri og Social Introduktion til Psykiatri og Social Ved koncerndirektør Anne Jastrup Psykiatri og Social Disposition Organisering Rammebetingelser Psykiatrien Nøgletal, vision, målgrupper og udfordringer Socialområdet

Læs mere

Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien

Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien Udviklingstendenser og udfordringer i psykiatrien Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg Den 2. juni 2016 1 Hvad der siges i offentligheden, giver det et retfærdigt billede af psykiatrien i Danmark

Læs mere

UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL

UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL BESLUTNING REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. PSYKIATRI OG SOCIAL Onsdag den 13. september 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, Mødelokale H 4 Møde nr. 5 Mødet afsluttedes kl.

Læs mere

Satspuljeaftalen 2012 på sundhedsområdet og satspuljeaftalen 2012 på det sociale område. 1. Satspuljeaftale på sundhedsområdet

Satspuljeaftalen 2012 på sundhedsområdet og satspuljeaftalen 2012 på det sociale område. 1. Satspuljeaftale på sundhedsområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Satspuljeaftalen 2012 på sundhedsområdet og satspuljeaftalen 2012 på det sociale område Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk

Læs mere

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 20. november 2018 Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 0. Indledning I forliget om budget 2019 gav forligspartierne et betydeligt løft af psykiatrien på

Læs mere

Satspuljeprojekter aktuel status

Satspuljeprojekter aktuel status Satspuljeprojekter aktuel status Melhe/14. november 2014 Psykiatrien Vest Etablering af akut modtagelse i Slagelse (Projekt nr. 61602 / 2010-2013). Projektet er i sommeren 2013 besluttet videreført til

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

Høringssvar vedr. lovudkast om ret til hurtig udredning og behandling i psykiatrien

Høringssvar vedr. lovudkast om ret til hurtig udredning og behandling i psykiatrien Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att: Susanne Beck Petersen Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar vedr. lovudkast om ret til hurtig udredning og behandling i psykiatrien 23-10-2013 Sag nr.

Læs mere

Analyser af psykiatrien

Analyser af psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Analyser af psykiatrien I henhold til konstitueringsaftalen for regionsrådet i Region Midtjylland for

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Den 26. maj 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 18. og 24. februar 2004 af Sct. Hans Hospital. I rapporten

Læs mere

Redegørelse for behandlingstilbud til traumatiserede flygtninge og torturofre

Redegørelse for behandlingstilbud til traumatiserede flygtninge og torturofre Område: Psykiatri Administrationen Udarbejdet af: Berit Matzen Afdeling: Økonomi og Planlægningsafdelingen E-mail: Berit.Matzen@psyk.regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/5305 Telefon: 7664 6000 Dato: 17.

Læs mere

Konference d. 8. maj 2019

Konference d. 8. maj 2019 Konference d. 8. maj 2019 Kapacitet og organisering Oplæg ved Administrerende sygehusdirektør Charlotte Rosenkrantz Josefsen Kapacitet og organisering 2019 2007 Retspsykiatri Sammen sætter vi borgeren

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriets psykiatriaftalepulje Ansøgningsskema til pulje 1

Indenrigs- og Sundhedsministeriets psykiatriaftalepulje Ansøgningsskema til pulje 1 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K. Telefon: 72 26 90 00 Telefax: 72 26 90 01 Indenrigs- og Sundhedsministeriets psykiatriaftalepulje 2007-2010 Ansøgningsskema til

Læs mere

Opgaveudvikling på psykiatriområdet

Opgaveudvikling på psykiatriområdet Sammenfatning af publikation fra : Opgaveudvikling på psykiatriområdet Opgaver og udfordringer i kommunerne i relation til borgere med psykiske problemstillinger Marie Henriette Madsen Anne Hvenegaard

Læs mere

Notat om debatoplæg fra Danske Regioner - status for Region Sjælland

Notat om debatoplæg fra Danske Regioner - status for Region Sjælland Notat om debatoplæg fra - status for Region Sjælland Baggrund Bestyrelsen i har anmodet landets regioner om at drøfte pejlemærker for de kommende års udvikling på psykiatriområdet. Regionsrådenes bidrag

Læs mere

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag.

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk sbpe@sum.dk 1. november 2013 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klageog erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan NOTAT s rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan j.nr. 7-203-05-87/1/DOB Med brev af 7. februar 2007 har Region Hovedstaden fremsendt udkast af 20. januar 2007 til forslag til

Læs mere

Klinik for selvmordsforebyggelse

Klinik for selvmordsforebyggelse Klinik for selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere Regionspskyiatrien Vest Klinik for Selvmordsforebyggelse Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker

Læs mere

Benchmarking af psykiatrien

Benchmarking af psykiatrien Benchmarking af psykiatrien Benchmarking af psykiatrien Dette er en opgørelse over relevante nøgletal for psykiatriområdet. Opgørelsen indeholder tal opdelt på bopælsregion for: 1. Organisering og kapacitet

Læs mere

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiske sygdomme er blandt de allermest udbredte. Alligevel får psykiatriske patienter ikke samme tilbud som andre patienter. Lægeforeningen

Læs mere

Spørgsmål: Jeg ønsker en status på Region Hovedstadens brug af regeringens satspulje på 2.2 mia. til psykiatrien i perioden

Spørgsmål: Jeg ønsker en status på Region Hovedstadens brug af regeringens satspulje på 2.2 mia. til psykiatrien i perioden Center for Økonomi Budget og Byggestyring Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Spørgsmål nr.: 046 Dato: 9. marts 2016 Stillet af: Charlotte Fischer (B) Besvarelse udsendt den: 28. april 2016

Læs mere

Forretningsudvalgets ekstraordinært møde den 17. august Emne: Beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling

Forretningsudvalgets ekstraordinært møde den 17. august Emne: Beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets ekstraordinært møde den 17. august 2010 Sag nr. 1 Emne: Beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling 1 bilag Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til samarbejdspartnere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til samarbejdspartnere Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere 2 Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker kan komme i krise og det er forskelligt, hvordan vi reagerer,

Læs mere

Vejen mod en bedre psykiatri

Vejen mod en bedre psykiatri Vejen mod en bedre psykiatri Mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2011-2014

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2011-2014 Regeringen 15. oktober 2010 Socialdemokraterne Dansk Folkeparti Socialistisk Folkeparti Det Radikale Venstre Liberal Alliance Kristendemokraterne Delaftalen på sundhedsområdet, som er indgået i dag, er

Læs mere

FREMTIDENS AMBULANTE PSYKIATRI

FREMTIDENS AMBULANTE PSYKIATRI FREMTIDENS AMBULANTE PSYKIATRI Kapitel 1 - Indledning 3 1.1 Hele psykiatrien 4 1.2 Om rapporten 4 Kapitel 2 Resumé 5 2.1 Vision og mål 5 2.3 Målgrupper og behandling 6 2.4 Organisering 6 2.5 Samarbejde

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 27. oktober 2008. Aftale om satspuljen på sundhedsområdet 2009-2012

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 27. oktober 2008. Aftale om satspuljen på sundhedsområdet 2009-2012 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 27. oktober 2008 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet 2009-2012 1. Indsats overfor mennesker med sindslidelser 1.1 Udvidet behandlingsret i voksenpsykiatrien

Læs mere

Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning.

Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. N O T A T 31-08-2010 Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. Siden 2004 er antallet af retspsykiatriske

Læs mere

DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN. EKSTRAORDINÆRT MØDE REGIONSRÅDET Fredag den 27. august 2010 Kl Regionsgården i Hillerød, regionsrådssalen

DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN. EKSTRAORDINÆRT MØDE REGIONSRÅDET Fredag den 27. august 2010 Kl Regionsgården i Hillerød, regionsrådssalen DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN EKSTRAORDINÆRT MØDE REGIONSRÅDET Fredag den 27. august 2010 Kl. 8.30 Regionsgården i Hillerød, regionsrådssalen Møde nr. 10 Medlemmer: Vibeke Storm Rasmussen Hans Toft Henrik

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt marts Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt marts Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne Nedenstående er en oversigt over de initiativer på Finanslovsaftalen for 2008, der direkte påvirker regionerne. Der er en række yderligere

Læs mere

Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning.

Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. N O T A T 31-08-2010 Fakta om retspsykiatri Regionerne varetager den psykiatriske behandling af de kriminelle, der af domstolene er idømt en psykiatrisk særforanstaltning. Siden 2004 er antallet af retspsykiatriske

Læs mere

Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen. National handlingsplan for psykiatrien. Juni 2009

Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen. National handlingsplan for psykiatrien. Juni 2009 Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen National handlingsplan for psykiatrien Juni 2009 Resumé: Psykisk sygdom skal ligestilles med fysiske sygdomme. Der skal iværksættes en national handlingsplan

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Nødebogård, Kildeportvej 20, 3480 Fredensborg

Kl. 16.00 til 19.00 på Nødebogård, Kildeportvej 20, 3480 Fredensborg D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Mandag den 12. december 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Nødebogård, Kildeportvej 20, 3480 Fredensborg Møde nr. 8 Medlemmer: Arly Eskildsen (F),

Læs mere

Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år.

Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år. U D K A ST Forord September 2009 Der har i den seneste tid været stort politisk fokus på behandlingspsykiatrien, og hvor den skal bevæge sig hen i de kommende år. Danske Regioner har i foråret 2009 offentliggjort

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Midtvejsevaluering for projektet vedr. etablering af et regionsdækkende. (projektnr ).

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Midtvejsevaluering for projektet vedr. etablering af et regionsdækkende. (projektnr ). Regionshuset Viborg Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Psykiatri og Social Planlægningsafdelingen Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Midtvejsevaluering

Læs mere

Forslag. lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. lov om ændring af sundhedsloven (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0900253 Fremsat den 26. marts 2009 af ministeren for sundhed og forebyggelse

Læs mere

Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression

Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression Fra 1. juli bliver det muligt for langt flere at få en henvisning til psykologbehandling

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen

Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen Oversigt vedr. forslag til ansøgninger fra satspuljen 2014-2017 Pulje Samlet pulje RN s andel pr. år (forventet) Forslag til projekt Forsøg med ambulante akutteams i den regionale psykiatri OBS! Kræver

Læs mere

Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske

Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske N O T A T Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske patienter 28-02-2007 Sag nr. 05/5144 Dokumentnr. 73005/06 Sagsbehandler Jeppe Lynggaard Thøgersen Tel. 35 29 82

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade København K Psykiatri og Social Administrationen Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade 6 1057 København K Planlægning Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Samarbejdet. Retspsykiatri Kriminalforsorg Danske Regioner. (.. og, øh, kommunerne) mellem. Dansk Kriminalist forening temadag

Samarbejdet. Retspsykiatri Kriminalforsorg Danske Regioner. (.. og, øh, kommunerne) mellem. Dansk Kriminalist forening temadag Dansk Kriminalist forening temadag Systemer og mennesker i grænselandet Samarbejdet mellem Retspsykiatri Kriminalforsorg Danske Regioner (.. og, øh, kommunerne) Temamøde 28 oktober 2014 - mette.brandtchristensen@regionh.dk

Læs mere

Psykiatri. VELKOMMEN til OPUS - et behandlingstilbud for unge med psykose

Psykiatri. VELKOMMEN til OPUS - et behandlingstilbud for unge med psykose Psykiatri VELKOMMEN til OPUS - et behandlingstilbud for unge med psykose 2Billederne i pjecen viser patienter og medarbejdere i situationer fra hverdagen i Region Hovedstadens Psykiatri. Navn: Kontaktlæge:

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: 10. februar 2010, kl , lokale 1-117

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: 10. februar 2010, kl , lokale 1-117 Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Svar på Spørgsmål 646 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Folketingets Restudvalg Samrådsspørgsmål Z, Æ og Ø Ca. 12 min. Tid og

Læs mere

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatriplan 2015-2020 Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatrien i dag 1 Udvikling i antal henvisninger (indextal 2008=100) 225 200 175 150 125 100 143 134 107 I alt Voksenpsyk i alt B&U

Læs mere

1 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) blandt psykiatriske patienter 2015

1 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) blandt psykiatriske patienter 2015 Februar 2016 1 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) blandt psykiatriske 2015 Dette notat opsummerer centrale tendenser fra LUP Psykiatri 2015. Resultaterne offentliggøres i uge 11,

Læs mere

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 ORGANISERING Jobcentre Behandling Psykiatri sygehusene Lokal psykiatrien Region Syddanmark Sygehusene Skoler og daginstitutioner Socialpædagogisk indsats

Læs mere

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Dato 24-02-2017 Sagsnr. 4-1613-205/1 bpse bpse@sst.dk Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Hermed inviteres regioner til at søge om midler

Læs mere

1 Indledning. 2 Shared care

1 Indledning. 2 Shared care 1 Indledning Anvendelsen af ny teknologi og samarbejde med praksissektoren er højt prioriterede udviklingsområder i Region Midtjyllands psykiatriplan. Regionsrådet nedsatte på den baggrund i februar 2008

Læs mere

Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov.

Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov. Risskov, d. 18 maj, 2010. Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov. LMU har på sit møde d. 11-5, 2010, drøftet forslag

Læs mere

vejen mod en Bedre psykiatri

vejen mod en Bedre psykiatri vejen mod en Bedre psykiatri mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle s rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan Med brev af 6. november 2007 har Region Syddanmark fremsendt forslag til psykiatriplan Fremtidens

Læs mere

Revideret ansøgning til Mobilteam Odense

Revideret ansøgning til Mobilteam Odense Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/3158 Dato: 13. august 2012 Udarbejdet af: John Verver og Anne Vagner Moesgaard E-mail: Anne.vagner.moesgaard@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 2031 0230 Styrkelse

Læs mere

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Katrine Schepelern Johansen, Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnose, Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnoseområdet før og nu For 10

Læs mere

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen.

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Til Socialudvalget Orientering om ansvarsfordeling for psykiatri, alkohol- og misbrugsbehandling mellem kommuner og regioner På socialudvalgsmødet d. 18. maj 2016 blev Socialforvaltningen

Læs mere

Region Hovedstaden. Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI

Region Hovedstaden. Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI Region Hovedstaden Visioner for FREMTIDENS PSYKIATRI FORORD Region Hovedstaden har ansvaret for at diagnosticere, behandle og rehabilitere mennesker med psykisk sygdom. Det er et meget kompliceret sundhedsvidenskabeligt

Læs mere

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan 2020-2022

Læs mere

MENTAL SUNDHED SVÆR PSYKISK SYGDOM / 1

MENTAL SUNDHED SVÆR PSYKISK SYGDOM / 1 MENTAL SUNDHED SVÆR PSYKISK SYGDOM / 1 BEDRE BEHANDLING TIL MENNESKER MED SVÆR PSYKISK SYGDOM Mental Sundhed Bedre behandling til mennesker med svær psykisk sygdom Danske Regioner 2018 Layout: UHI, Danske

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere Koncern Plan og Udvikling Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ref.: WB Dato: 08.04.2013 2012 Ansøgningsskema

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Januar 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Januar 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling Januar 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om voksnes adgang til psykiatrisk behandling (beretning

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6015 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 15015013 Sagsbeh..: HASURA Spørgsmål

Læs mere

Styrket indsats for sindslidende

Styrket indsats for sindslidende Styrket indsats for sindslidende Handlingsplan for psykiatri November 2009 Regeringen 1 2 Styrket indsats for sindslidende Handlingsplan for psykiatri Regeringen og satspuljepartierne har med satspuljeaftalen

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 634 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 30. april 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Stephan Andreas

Læs mere

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Proces: Opdateret august 2014 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Mennesker med sindslidelse Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

Bilag 1. Delaftale om finansloven (sundhed) og satspuljeaftalen 2012-2015 på sundhedsområdet

Bilag 1. Delaftale om finansloven (sundhed) og satspuljeaftalen 2012-2015 på sundhedsområdet N O T A T Bilag 1. Delaftale om finansloven (sundhed) og satspuljeaftalen 2012-2015 på sundhedsområdet Regeringen og Enhedslisten har den 15. november indgået delaftale til finansloven om sundhedsområdet.

Læs mere

Psykiatrien under pres

Psykiatrien under pres Psykiatrien under pres Antallet af retspsykiatriske patienter er steget markant i de seneste årtier. Det peger på en række problemer i det psykiatriske system. Men samtidig er der sket store fremskridt

Læs mere

Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering)

Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering) Økonomi Økonomisk Sekretariat Chefkonsulent Hans Henrik Assmann Direkte +4597648488 hhka@rn.dk 9. august 2016 NOTAT Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering)

Læs mere

Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien

Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien Juni 2008 Et styrket og udbygget akutberedskab i børne- og ungdomspsykiatrien Regionerne er for øjeblikket i gang med at udvikle viften

Læs mere

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN EKSTRAORDINÆRT MØDE REGIONSRÅDET Fredag den 27. august 2010 Kl. 8.30 Regionsgården i Hillerød, regionsrådssalen Møde nr. 10 Medlemmer: Vibeke Storm Rasmussen Hans Toft Henrik

Læs mere

Regionernes økonomi og aktiviteter på psykiatriområdet i 2007

Regionernes økonomi og aktiviteter på psykiatriområdet i 2007 8 4 1 2 9 2 7 4 ernes økonomi og aktiviteter på psykiatriområdet i ernes økonomi og aktiviteter på psykiatriområdet i Danske er, juni 28 Tryk: Danske er Oplag: 6 ISBN tryk 978-87-7723-568-9 ISBN elektr.

Læs mere

Dagbehandling i Børne og Ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark

Dagbehandling i Børne og Ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Administrationen/ psykiatri og socialstaben. Journal nr.: 13/2296 Dato: 26. marts 2013 Udarbejdet af: Berit Matzen/Anette Bækgaard E mail: berit.matzen@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 3055

Læs mere

På vej mod ny psykiatriplan. 28. Januar 2019 v. Jane Kraglund og Charlotte Rosenkrantz Josefsen

På vej mod ny psykiatriplan. 28. Januar 2019 v. Jane Kraglund og Charlotte Rosenkrantz Josefsen På vej mod ny psykiatriplan 28. Januar 2019 v. Jane Kraglund og Charlotte Rosenkrantz Josefsen Baggrund Budgetforlig for 2019: Igangsættes et arbejde om udvikling af ny psykiatriplan.. herunder fokus på:

Læs mere

Aftale om satspuljen for perioden 2015-2018 til psykiatrien

Aftale om satspuljen for perioden 2015-2018 til psykiatrien Regeringen 20. juni 2014 Venstre Dansk Folkeparti Socialistisk Folkeparti Liberal Alliance Det Konservative Folkeparti Aftale om satspuljen for perioden 2015-2018 til psykiatrien 1. Et betydeligt løft

Læs mere

Emne: Notat om opfølgning på udmøntning på 77 mio. kr. - november 2011

Emne: Notat om opfølgning på udmøntning på 77 mio. kr. - november 2011 REGION HOVEDSTADEN Psykiatri og handicapudvalgets møde den 12. december 2011 Sag nr. 2 Emne: Notat om opfølgning på udmøntning på 77 mio. kr. - november 2011 Bilag 1 Til: Psykiatri og Handicapudvalget

Læs mere

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. 3864 0000 38640078 3864 0007 psykiatri@regionh.dk www.psykiatri-regionh.dk Dato: 11. november 2015 Shared Care i Region Hovedstadens

Læs mere