Autisme og sensoriske forstyrrelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Autisme og sensoriske forstyrrelser"

Transkript

1 Autisme og sensoriske forstyrrelser Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 1 (47)

2 Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 2 (47)

3 Forord... 4 Projektets ide... 6 Hvorfor projektet... 6 Begrundelse for vores projekt... 6 Projektets formål og overordnet arbejdstitel... 8 Vores forståelsesramme... 9 Opfattelse af Autisme... 9 Autisme spektrums forstyrrelse... 9 Triade af forstyrrelser... 9 Diskussion om diagnosen... 9 Infantil Autisme - Autisme Spektrums Forstyrrelse - historisk set En bredere definition af autisme Tilgrænsende problemfelter og deres betydning Pædagogisk udgangspunkt Struktureret, visualiseret pædagogik Udgangspunkt i den enkelte Sensoriske problemer/autisme Selvbiografier Forskning og dokumentation Gennemgående træk Sammenhæng, årsagsforklaringer, hønen eller ægget? Sansning - en neurologisk funktion Erfaringer...22 Tværfaglig indsats...24 Metodeudvikling...25 Informationer...25 Oplysninger fra journaler...25 The Sensory Profile...27 Baggrund...27 Teoretisk grundlag...28 Opbygning...29 Scoring...29 Tolkning...29 Vurdering...30 "Røde lamper" Vurdering af mulig indsats...35 Alarmknapper...35 Røde Lamper - model...36 Målrettet Indsats...42 Forudsætninger...42 Konklusion...45 Hvor er vi nu...45 Fremadrettet...45 Litteratur...47 Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 3 (47)

4 Forord Denne projektrapport " Autisme og sensoriske forstyrrelser" er fremkommet som en foreløbig konklusion på et mangeårigt, tværfagligt samarbejde. Københavns Amts Kulturelle forvaltning har bevilget projektet således, at vores erfaringer, lyst til at udvikle nye ideer og metoder samt at formidle disse nu er blevet en realitet. Vi opfatter denne projektrapport som en status over, hvor vi er i en igangværende proces. Samtidig ved vi, at vi er nået et godt stykke ad vejen i forhold til de mål, som oprindelig var projektets. Men - når mål nås, opstår der altid nye vinkler og nye veje der kan indtages. Således også i forbindelse med dette arbejde. Derfor er vores intention da også, at denne rapport i høj grad også skal kunne betragtes som et diskussionsoplæg - forhåbentlig til inspiration både for professionelle og forældre. Interessen for at belyse de sensoriske forhold hos personer med Autisme Spektrums Forstyrrelse har været undervejs i mange år. At der ofte ses meget voldsomme sensoriske forstyrrelser hos de børn og unge, der gennem årene har været vores primære målgruppe (se senere) kan næppe overraske særlig mange med kendskab til området. På baggrund af vores erfaring med at opbygge strukturerede, systematiserede og gennemvisualiserede pædagogiske forløb har vi i årevis vidst, at der lå et stort stykke udrednings arbejde i forhold til at forstå og få omgivelserne til at forstå betydningen af sensoriske reaktioner. Vores første projekt for Københavns Amt, "Jeg kan selv" (1996 ) - et tværfagligt udviklingsarbejde med fokus på motoriske aktiviteter og selvstændighed, åbnede for alvor vores øjne for nødvendigheden af at få aspektet - sensoriske forhold - helt frem i rampelyset. Vi har igennem årene lavet mange oplæg om motorik og Autisme Spektrums Forstyrrelser. De senere år er vores oplæg i højere og højere grad kommet til at dreje sig om de sensoriske forhold, der gør sig gældende hos en hel del mennesker med Autisme Spektrums Forstyrrelser. Disse oplæg har vi holdt såvel i små som store fora, til enkelt institutioner og i forbindelse med konferencer i både Danmark og Sverige. Den respons vi har fået i dialog med kursus - og konference deltagere har i høj grad bekræftet vores antagelse om, at der er et stort behov for mere viden om sensoriske problemstillinger og autisme samt ideer til et udvidet repertoire af handlemuligheder. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 4 (47)

5 Kollegaerne på Brøndagerskolen og i Fysio - og Ergoterapifunktionen har ikke mindst givet god respons, været kritiske på en konstruktiv måde, og har inspireret og været medvirkende til udvikling af nye indfaldsvinkler. Forældrene til de elever, som vi i perioder har haft særlig fokus på, skal også have en stor tak for velvilje og samarbejde. At børnene som oftest har nydt og brugt de tiltag, som er blevet mere og mere gængse de senere år, har kun bekræftet os i, at dette område er et nødvendigt område at grave dybere i. Vi har i arbejdet involveret en masse mennesker uden for vores arbejdspladser. Blandt dem har Videnscenter for Autisme været behjælpelig med starten af vores litteratursøgning, Dorthe Bredesen Skøt fra Københavns Amts Psykolog Funktion har assisteret med oplysninger om forskellige psykologiske tests, og fysioterapeut Rie Wium med gennemgang af sensoriske tests og undersøgelser. Torben Heinrich og Hans Mortensen har hjulpet ved fremstilling af figurer og materiale i elektronisk form. Vi har brugt mange kilder ( bøger, artikler, internet sider, oplæg fra konferencer ) i forbindelse med vidensindsamling, afdækning af problemstillinger, inspiration og systematisering til dette projekt. I denne rapport vil vi ikke direkte lave kildehenvisninger, men vil henlede opmærksomheden på litteraturlisten, som findes bagerst i rapporten. Vi håber, at de næste sider vil bidrage til den helt nødvendig debat om emnet sensoriske forhold og problemstillinger ved Autisme Spektrums Forstyrrelser. Gennem projektet vil betegnelsen autisme være identisk med Autisme Spektrums Forstyrrelse. Forkortelsen ASF vil også ses brugt. Sansemæssige forstyrrelser, sensoriske problemer med videre. dækker ligeledes over samme begreb. Januar 2004 Mette Buur, Fysioterapeut Mette Deibjerg, Afdelingsleder og Pædagogisk vejleder Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 5 (47)

6 Projektets ide Hvorfor projektet Sensoriske problemer perceptuelle vanskeligheder sanseforstyrrelser ualmindelig sansebearbejdning anderledes sansereaktion hypersensitivitet hyposensitivitet optagethed af bestemte sanserpåvirkninger enestående sansemæssige evner. At mennesker med autisme ofte har sensoriske reaktioner, der får et ganske anderledes udtryk end det, vi ser hos andre mennesker, har været kendt og beskrevet i mange år. Således er der også blandt forfattere og forskere, hvis teorier vi i dag baserer en stor del af vores praksis på ( Wing, Frith, Gillberg, Mesibov; Peeters, Atwood, Jodan, Cumine-Leach-Stevenson, Rogers, m.f) r enighed om, at sansebearbejdningen er kvalitativt anderledes. I de selvbiografiske værker beskrives perioder af tilværelsen, hvor alt har været domineret af sensoriske vanskeligheder. (Se senere). Det har imidlertid været vanskeligt at finde en systematisk tilgang til emnet i de mange beskrivelser, der er om autisme spektrums forstyrrelse. Begrundelse for vores projekt. På baggrund af de sensoriske reaktionsmønstre, som vi dagligt ser hos de børn og unge vi arbejder med, oplever vi at der er et stort behov for at få nuanceret og tilgodeset nogle af de reaktionsmønstre hos børnene, som vi har svært ved at forstå og tage hånd om. Der skal helt anderledes fokus på: En præcis måde at registrere det vi ser på. En måde at kunne beskrive og systematisere mulige sammenhænge mellem forskellige reaktionsmønstre. At kunne målrette de konsekvenser den sensoriske indfaldsvinkel får for det pædagogiske tilbud. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 6 (47)

7 I denne projektbeskrivelse vil vores indfaldsvinkel primært være den, hvor vi kombinerer forståelsen af de sensoriske problemstillinger med de autismespecifikke symptomer. Symptomer, der almindeligvis fremhæves, når den karakteristiske adfærd for mennesker med autisme spektrums forstyrrelser beskrives. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 7 (47)

8 Projektets formål og overordnet arbejdstitel Sammenfattet har vores projekt haft som overordnede formål : At kvalificere praksis i forhold til at forstå og imødekomme de sensoriske vanskeligheder og behov hos mennesker med Autisme Spektrums Forstyrrelser. Vi mener at de veje, der er at gå for at opnå dette er : At arbejde for at forståelsen for de sensoriske problemstillinger bliver en integreret del af udredningen. At lave en model - og afprøve eksisterende hvis der findes nogen - der er så enkel og systematisk, at den vil være et godt værktøj i den daglige praksis. At hverdagens aktiviteter og miljø indrettes på en måde, så der tages højde for de sensoriske forhold også. I det efterfølgende afsnit vil vi kort præsentere vores overordnede forståelsesramme. Vi vil præsentere hvordan synet på autisme har ændret sig, og hvordan det det nu. Vi giver en visuel præsentation af, hvordan tilgrænsende problemstillinger er vigtige at kende til. Det pædagogiske fundament præsenteres meget overordnet. Forståelsen af det centrale ved det sensoriske område samt ved sanseintegration gennemgås. For yderligere uddybning af disse områder, henviser vi til titler i litteratur listen. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 8 (47)

9 Vores forståelsesramme Opfattelse af Autisme Autisme spektrums forstyrrelse Når Autisme Spektrums Forstyrrelser defineres beror det dybest set på en række observationer af adfærd. Da Autisme Spektrums Forstyrrelser er karakteriseret tillige som en Gennemgribende Udviklingsforstyrrelse, bliver en afgrænsning og præcisering vanskelig, idet symptombilledet ændrer sig alt efter, hvor personen er i sin øvrige udvikling. Alle områder hos personen vil være præget af forstyrrelsen. Fransca Happè, som forsker i Autismen Spektrums Forstyrrelse og som er meget optaget af at uddybe bagvedliggende årsager, har fremhævet at udfordringen ved at afgrænse og præcisere det unikke ved Autisme Spektrums Forstyrrelse er: ikke at komme til at beskrive for meget og ikke at beskrive for lidt. Dette er i al sin enkelthed utrolig vigtigt og utrolig svært at holde fast i. Således er en lang række af de symptomer og adfærdsmønstre vi ser hos personer med Autisme Spektrums Forstyrrelser, symptomer, som vi også ser hos andre mennesker. Intensiteten i eller fraværet af forskellige reaktionsmønstre er det, der angiver autismens særlige karakteristika. Triade af forstyrrelser Udgangspunktet i triaden af forstyrrelser forstyrrelser i forhold til kommunikation, social interaktion samt forestillings evne og fleksibilitet er den måde, autisme karakteriseres på. I ICD-10( WHO s diagnosticeringssystem), F84, beskrives dels de generelle symptomer ved Gennemgribende Udviklingsforstyrrelser, dels de specielle forhold, der gør sig gældende ved de specifikke forstyrrelser under denne overskrift. Det er beskrivelserne i dette diagnosticeringssystem, som er udgangspunkt for diagnosticering af danske børn. Diskussion om diagnosen En mere præcis og afgrænset beskrivelse af Autisme Spektrums Forstyrrelse diskuteres for tiden meget blandt forskellige forskere og andre eksperter. Større indsigt i de forhold i hjernen, som kunne være væsentlige komponenter i en forståelse af autisme, sætter naturligt mange teoridannelser i gang. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 9 (47)

10 Et eksempel på dette er Uta Frith, der på en forskerkonference afholdt i Danmark i august 2003 sammenfattede, at det hun så som det essentielle for videre forskning i ASF specielt måtte centrere sig om 3 områder. Områder, som har stor betydning for hele mentaliseringsprocessen og som samtidig anses for svækkede hos personer med ASF. Hun fremhævede: 1. Eksekutiv funktioner, 2. Central coherence, 3. Social kognition. Det er vigtigt at holde sig ajour med disse og andre aktuelle teorier om bagvedliggende årsager til autisme. Uden en grundig forståelse af handicappet, vil det være meget vanskeligt at kvalificere det pædagogiske og behandlingsmæssige tilbud. Infantil Autisme - Autisme Spektrums Forstyrrelse - historisk set. Leo Kanner, som betegnes som Autismens fader, præsenterede i 1943 en række studier af et ikke stort antal børn. Disse adfærdsstudier, samt beskrivelser og systematiseringer brugte han til at afgrænse en gruppe på 11 børn, som han kaldte børn med autisme. Det er stort set stadig Kanners definition, som bruges til at afgrænse den forholdsvis lille gruppe af personer med diagnosen Infantil Autisme. I London i 1979 brugte Lorna Wing og Judith Gould Kanners definition af autisme til at undersøge et stort antal børn med forskellige former for indlærings vanskeligheder. De fandt at Kanners definition stadig kunne beskrive et lille antal af de børn, de undersøgte. Men ved at udvide definitionen var det muligt at identificere en langt større gruppe børn. Disse børn havde vanskeligheder, der mere lignede Kanners gruppe end de grupper, børnene tidligere blev sammenholdt med. Ved klart at definere forstyrrelser i forhold til Kommunikation, Social interaktion og ved evnen til at kunne danne sig forestillinger og være fleksibel, kunne nogle børn med for eksempel mental retardering matche dette område. En bredere definition af autisme. Den bredere definition af autisme, har været af stor betydning for den mere målrettede specialpædagogiske indsats. Der blev fra mange sider arbejdet på, at de tilbud, som skulle etableres, tog højde for den specielle indlæringsstil og de problemstillinger, som blev beskrevet ved autisme. Den sidst definerede gruppe i forhold til Autisme Spektrums Forstyrrelse er gruppen med Aspergers syndrom. Denne gruppe er i sig selv meget bred. Projektets primære referencegruppe. De børn og unge mennesker, vi refererer til i vores rapport, vil være repræsentanter for hele Autisme spektret. Den primære referencegruppe er Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 10 (47)

11 defineret som børn og unge med forstyrrelser i forhold til ICD 10, F84. Det vil sige børn og unge med en stor bredde m.h.t. graden af triade - forstyrrelser. De fleste elever tillige med mentalt retardering i forskellige sværhedsgrad. Gruppen med Aspergers syndrom er underrepræsenteret i dette projekt i forhold til, hvor stor en andel gruppen udgøre i forhold til hele spektret. Hos en hel del børn og unge fra vores referencegruppe ses tillige tillægshandicaps. Disse vil i perioder præge en stor del af det enkelte barns udvikling. Tilgrænsende problemfelter og deres betydning. I en intensiv proces med at udrede komplicerede børneprofiler og adfærdsmønstre er det nødvendigt at samle alle de oplysninger, der er om børnene. Selvom en hel del af børnene har diagnosticerede tillægshandicap eller andre specifikke problemer, er der en stor tilbøjelighed til at overse disse og kun fokusere på det autisme specifikke. Det er forståeligt så langt som det er det autismespecifikke, der afgør, om det skal være det ene eller andet pædagogiske tilbud, et barn får. Da hele vores virksomhed skal være koncentreret om at give et barn de bedste muligheder for at udvikle sig, vil dette i perioder kun være muligt, hvis der tillige kommer fokus på, om der er andre problemstillinger hos barnet. Det kan være vanskeligt at holde de forskellige oplysninger mange forskellige steder fra op mod hinanden, finde vægtning, koncentrere sig om det væsentlige og holde fast i et billede af barnet, som vel at mærke er et øjebliksbillede. Model til forståelse af hele billedet. For os har det været nødvendigt at finde frem til en måde hvorpå vi visuelt kunne holde de oplysninger, vi har fået om et barn op mod hinanden. Oplysningerne vil vi typisk få gennem forældresamtaler, journaler, egentlige diagnoser, beskrivelser fra pædagogisk personale eller ved observationer. Nedenfor giver vi derfor eksempler på, hvordan vi skaber os et bedre overblik over muligheder og problemstillinger, som det netop da vil være hensigtsmæssigt at fokusere på. Det er vigtigt for os at understrege, at de 5 eksempler kun er eksempler. Der opstilles naturligvis de forhold, som beskrives hos det enkelte barn. Det er ikke hensigten at give en opskrift på tillægsproblemer, men derimod at give en ide om, hvor komplicerede sammenhænge, vi må se børnenes forudsætninger i. Det er så op til den enkelte professionelle at lave sin egen model. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 11 (47)

12 Profil 1 Her ses en person, som udover autisme har sensoriske forstyrrelser, mental retardering, epilepsi og cerebral parese. Det interessante er nu, hvor i hele dette komplicerede billede personen lige nu skal placeres. Hvilken del har størst indflydelse på personens mulighed for at kunne udvikle sig. Den mentale retardering har naturligvis stor indflydelse på indlæringshastighed og potentiale. Cerebral Paresen skal der tages højde for ved tilrettelæggelse af aktiviteter og specielt i krav om selvstændighed. CP'en er dog ikke det mest afgørende her. Epilepsien kan være et af de områder, hvor der må større fokus i forhold til personen. Er der styr på epilepsimedicin, anfald, holdninger, m.v. De sensoriske forstyrrelser er ikke p.t. voldsomme, og der er gode tiltag i forhold til disse i miljøet. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 12 (47)

13 Profil 2. Profil 2 har samme sammensætning af problemstillinger som profil 1, men her har de forskellige elementer en anden indflydelse på, hvordan personen kan fungere. Cerebral paresen er stort set uden betydning. Der skal tages højde for vanskeligheder ved finmotoriske aktiviteter. Den mentale retardering skal der selvfølgelig tages højde for, men det er ikke den, der er den mest afgørende for personen lige nu. Derimod er de sensoriske forstyrrelser markante, og der må laves grundige afdækninger indenfor dette område, således at der i den daglige praksis kan tages hensyn til disse. Epilepsien fylder meget, og der må eventuelt indhentes specialviden om medicin o.a. Profil 3 Ved denne profil er der to tillægsproblemstillinger, der ofte kan ses kædet sammen med Asperger - diagnosen. Dog vil der som regel stå damp-lignende. Den opmærksomhedsforstyrrelse der ses hos personen, er udover den, der almindeligvis forekommer ved Autisme Spektrums Forstyrrelsen. Der findes ligeledes motoriske vanskeligheder samt koordinering problemer. Derfor fylder dette meget. At der er tale om Tourette er for denne person vigtigt at holde fast Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 13 (47)

14 i, da der sker en masse bebrejdelser fra omgivelserne på grund af upassende sproglig adfærd. Kun ved at se denne adfærd i den rette sammenhæng, kan en passende støtte gives til personen. Profil 4 Selv om der er tale om en person som er blind, vil det fremgå af profilen, at personen faktisk har lært at kompensere en hel del for sin blindhed. Faktisk er det de andre forhold incl. autisme, der fylder mest for personen lige, da vi fryser billedet. Epilepsi og sensoriske forstyrrelser er de to forhold som der nødvendigvis må holdes særlig øje med. Når der specifikt er tale om blindhed er det andre - og måske afledte sensoriske forhold der skal hånd om. Måske har fokus været så meget på blindheden, at alle reaktioner er blevet henregnet til blindisme. Epilepsimedicin er ikke reguleret godt nok, så personen har mange faldkramper, som begrænser dennes tilbud væsentligt. Profil 5 Der er her tale om et menneske med Downs syndrom, autisme og sensoriske forstyrrelser i omtrent lige store portioner. Det er vigtigt at holde fast i, at Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 14 (47)

15 modellen repræsenterer det billede, som er lige nu i forhold til personen. Samtidig er det en fastholdelse af hvilke komponenter der er til det samlede billede. De karakteristika, der er ved Downs syndrom er der naturligvis uanset hvad. Men det er langt fra alle, der også får diagnosen autisme. Er det typiske reaktioner i forhold til autisme, er det på baggrund af sensoriske påvirkninger eller er adfærden udtryk for den adfærd, der er karakteristisk ved Downs syndrom. Alle former for reaktion må tages med i en planlægning af det pædagogiske tilbud. Og uanset overvejelser skal praksis afspejle hele billedet. Pædagogisk udgangspunkt Der sker hele tiden ændringer - også i holdninger til en effektiv pædagogisk indsats for personer med Autisme Spektrums Forstyrrelser. I takt med at forskning, teoridannelser og metodeforslag nuanceres og verificeres, underbygges og udbygges den viden, der allerede er. Struktureret, visualiseret pædagogik Der er gjort rigtig mange gode pædagogiske erfaringer og tiltag i forhold til at samarbejde med mennesker med Autisme Spektrums Forstyrrelser i de sidste år. Den visuelt støttede, strukturerede pædagogik, som vi op gennem i 90'erne fik præsenteret fra Division TEACCH og Theo Peeters med samt mange flere, har betydet utrolig meget for udviklingen af de pædagogiske tilbud. Arbejdet i forhold til den indlæring, vi kan se ske hos mennesker med Autisme Spektrums Forstyrrelser, har kunnet målrettes væsentligt i forhold til tidligere. Dette er sket i takt med, at forståelsen for de særlige kognitive og perceptuelle forhold hos mennesker med autisme hele tiden har udviklet sig. Det er fra disse teoridannelser, at vores største inspiration kommer. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 15 (47)

16 Udgangspunkt i den enkelte Udgangspunktet må altid tages i det enkelte barns udviklingspotentiale på alle områder. Vi vil således naturligt bygge på : Assessments og observationer. Visuel støtte i miljø og ved aktiviteter. Strukturering og organisering af barnets dagligdag. Entydighed og gennemskuelighed i formidling af krav og mål. Udviklingsmuligheder i boglige, motoriske, intellektuelle og selvhjælpsfærdigheder. Den enkeltes udviklingsmuligheder i forhold til kommunikation og sociale færdigheder. Støtte til udvikling af størst mulig selvstændighed. At de specielle sensoriske forhold hos mennesker med Autisme Spektrums Forstyrrelser skal ses i sammenhæng med det, vi allerede i øvrigt ved om en målrettet pædagogisk indsats, er vigtigt endnu engang at understrege. Derfor tager vi i vores metodeudvikling udgangspunkt i det miljø, som allerede er tilpasset denne børnegruppe. Sensoriske problemer/autisme Selvbiografier De senere års mange selvbiografiske beretninger samt foredragsvirksomhed af højtfungerende mennesker med autisme (Gunilla Gerland, Temple Grandin, Donna Williams, Roz Blackburn ) har gjort et stort indtryk og fastslået, at problemer med at modtage og bearbejde sanseindtryk ofte er medvirkende til voldsomme og for omgivelserne helt uforståelige adfærdsproblemer. Temple Grandins problemer med at vænne sig til søndagstøjet afstedkom i mange år stor pine for hende selv og en for forældrene helt uforståelig opførsel. Et problem, der ifølge Temple Grandin kunne være løst ved nogle enkle ændringer i påklædningen. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 16 (47)

17 På Sikon konferencen for et par år siden fortalte Roz Blackburn om sit liv som såkaldt højtfungerende autist. Hun refererede en meget ubehagelig oplevelse, som udsprang af en særlig sansefacination hun har med at berøre murværk. Hun ved/har lært, at denne adfærd ikke er socialt acceptabel, og hun havde derfor valgt et tidspunkt, hvor hun formodede at være alene men hun havde desværre forregnet sig. Nogen havde set hende og tilkaldt politiet. Roz har også lært ikke at opgive sit navn til fremmede, hvilket politiet dog ikke havde forståelse for, - og situationen udviklede sig til en konflikt. I denne kaotiske, forvirrede og angstfyldte situation tog sansesystemet fuldstændig over, og Roz var ikke i stand til at tænke sig til en fornuftig løsning. Hun sansede betjentene alt for tæt på, deres hjerteslag buldrede, deres stemmer skar, deres lugt og sved..og det værste, der kunne ske i denne situation var, at de tog fat i hende, rørte ved hende - hvilket de naturligvis gjorde! Forskning og dokumentation At området er temmelig uudforsket og trænger til uddybning og dokumentation påpeges af såvel mennesker med autisme, forældre, professionelle og forskere indenfor autismeområdet. Alle nikker genkendende til rækken af symptomer, som ofte manifesterer sig i aparte og problematisk adfærd, mens der fortsat gættes på de underliggende årsager og sammenhængen med autisme. Dette bekræftes i et litteraturstudie af Grace T. Baranek, som er baseret på de sidste 30 års engelsksprogede litteratur og offentliggjort i Journal of Autism and Developmental Disorders, vol.32, No.5, October Heri opsummeres de sensoriske og motoriske vanskeligheder hos børn med autisme, den videnskabelige basis for forskellige interventioner evalueres, og anbefalinger for fremtidig undervisning og forskning beskrives. Blandt konklusionerne er : Sansemæssige problemer er overrepræsenterede hos børn med autisme Der er ringe og mangelfuld dokumentation for effekten af forskellige, specifikke behandlingsformer Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 17 (47)

18 Sensoriske tiltag skal indarbejdes i børnenes dagligdag i en kontekst af funktionelle udviklingsmål Herunder, Vægtning af tværfagligt samarbejde - med brug af andre faggrupper som konsulenter for lærere, pædagoger og forældre Specifikke modifikationer af opgaver og omgivelser Hvis der vælges specifik behandling, bør den foregå som supplement til den bredere, individuelle undervisning Der er stadig et stort behov for forskning og dokumentation af årsager, sammenhæng og tiltag. Gennemgående træk På baggrund af autismespecifik faglitteratur, selvbiografier, artikler og foredrag har vi fået bekræftet vores opfattelse af, at anderledes sansereaktionsmønstre hos børn med autisme afslører sig i en mere eller mindre problematisk og aparte adfærd, men også kan medvirke til betydelig glæde og beskæftigelse hos det enkelte barn. Variationen er stor fra individ til individ afhængig af sanseproblemets karakter. Gennemgående tales der om: Usikker/ujævn forarbejdning af sanseindtryk Sansesystemet dominerer vedblivende afhængighed af det umiddelbart sansede Hypo - og eller hypersensitivitet indenfor en eller flere sansemodaliteter Én kanal af gangen Synet den mest funktionelle sans Sammenhæng, årsagsforklaringer, hønen eller ægget? At der er en overrepræsentation af sensoriske symptomer hos børn med autisme er ikke ensbetydende med, at problemet er autismespecifikt. Sanseforstyrrelser ses ved andre udviklingsforstyrrelser og neurologiske tilstande, og optræder også hos almindelige mennesker fra tid til anden i pressede situationer, ved træthed stres eller angst. Mange lever fint med milde sanseforstyrrelser og lærer at kompensere, ændre på omgivelserne eller om nødvendigt helt at undgå ubehagelige sanseindtryk. Men at de sensoriske symptomer forekommer i en større mængde, hyppigere og mere alvorlige sammenlignet med andre kliniske grupper påviser Sally Rogers med flere i en undersøgelse af en gruppe yngre børn i Journal of Autism and Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 18 (47)

19 Developmental Disorders, vol 33, No 6, December Undersøgelsen er baseret på forældrerapporter (Short sensory profile) sammenholdt med kliniske observationer udført af professionelle og viser, at sensoriske symptomer er til stede tidligt og adskiller børn med autisme fra andre kliniske grupper ved 2½ - års alderen. Endvidere at en høj sensorisk score i højere grad er associeret med klinisk diagnose ( autisme og fragilt x syndrom ) end med lav IQ og udviklingsalder. I undersøgelsen sammenholdes den sensoriske score også med social kommunikative scores uden at der påvises sammenhæng. Rogers foreslår på denne baggrund, at den sansemæssige forstyrrelse ses som en primær tillægs problematik. Som vi læser det, altså ikke sekundær til eller afledt af den kognitive forstyrrelse hvilket ellers ofte fremføres i debatten. At de sensoriske symptomer opfattes som primære forstår vi i retning af, at de ligesom autisme - skyldes en bagvedliggende hjerneskade og deraf følgende ændret hjernefunktion. Så hvad kom først? - Hønen eller ægget? Diskussionen er langt fra færdig, og endnu engang konkluderes det, at en dybtgående forståelse af disse symptomer og sammenhængen med autisme vil kræve en fortsat indsats fra mange forskellige forskningsområder. Når sanseforstyrrelser hos nogle børn med autisme i perioder af deres opvækst fylder så meget i dagligdagen, at det rent faktisk vanskeliggør undervisning og udvikling samt forringer livskvaliteten, hænger det efter vores opfattelse sammen med : at sanseforstyrrelsen ofte er alvorlig og kompleks at de sensoriske symptomer forstærkes/fastholdes af de autismespecifikke kognitive vanskeligheder, og at barnets evne til at kompensere er begrænset mangelfuld viden gør, at forældre, behandlere, lærere og pædagoger står uforstående overfor den adfærd, som knytter sig til problemet. Sansning - en neurologisk funktion Sansning resultatet af en række neurologiske processer Viden om sansning som en kompliceret og endnu ikke fuldt afdækket neurobiologisk funktion kan man læse sig til i biologibøger. Påvirkninger udefra eller indefra omdannes til nerveimpulser, som via specifikke nervebaner bringes videre til centralnervesystemet i form af information, som herefter behandles på forskellige hjerneniveauer og munder ud i en forståelse af det sansede perception. Noget så tilsyneladende enkelt, som at jeg ser en rund genstand i røde farver på et bord og straks erkender den som et æble, er resultatet af en række neurologiske Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 19 (47)

20 processer. Ikke blot opnår jeg et visuelt billede af æblet, dets farver og afstanden hen til det, - jeg er også i stand - til uden at røre det - at danne mig et billede af dets vægt og dets tekstur. Jeg ved, hvordan det vil føles i hånden og i munden, jeg kan på afstand nærmest både lugte og smage det. Om og i givent fald hvordan jeg reagerer på dette synsindtryk er ikke umiddelbart forudsigeligt. Min reaktion, som kan være såvel følelsesmæssig som udtrykke sig i en aktiv handling, afhænger ikke alene af arten af stimuli og min sansebearbejdningskapasitet - altså af det rent sansemæssige - men også af en kognitiv vurdering, hvor sansningen er i en dynamisk interaktion med de fysiske og sociale omgivelser. Måske oplever jeg glæde ved synet af æblet det er et ualmindelig smukt æble lige i de farver jeg godt kan lide, og meget smukkere end de kedelige grønne! Jeg får lyst til at tage det i hånden, mærke det, lugte til det og måske spise det. - Dette gør jeg dog ikke uden at vurdere situationen. Det har betydning, om jeg er hjemme eller ude om jeg er alene eller sammen med andre om æblet tilhører mig om jeg er sulten om jeg måske hellere vil gemme det til senere og så videre, og så videre. Det lyder vældig omstændeligt og man kan blive helt træt ved tanken, men i praksis foregår disse processer og interaktioner lynhurtigt og uden større anstrengelse. Naturligvis under forudsætning af, at de nævnte processer er intakte Sansningens betydning for barnets udvikling Resultatet af disse basale neurologiske processer har stor betydning for børns erkendelse af omverdenen og dem selv. På denne baggrund interesserer psykologer sig for sansning som grundlag for udvikling af samspil og kognitive kompetencer, mens pædagoger samt ergo og fysioterapeuter beskæftiger sig med stimulering og træning af sansesystemet som basis for leg og læring samt udvikling af motoriske og praktiske færdigheder. Forståelsen af sansning, af hvordan sanserne udvikler sig, hvad der sker, hvis noget går galt og betydningen heraf for barnets generelle udvikling er således et videnskabsfelt, som baserer sig på flere forskellige faglige indfaldsvinkler, og hvor teoretiske og praktiske erfaringer må supplere hinanden. Sanseintegration Sanseintegrationskonceptet Sanseintegrationskonceptet er en af flere faglige referencerammer for ergo og fysioterapeuter, der arbejder med børn, men også mange pædagoger har taget dele af behandlingstilgangen til sig. De erfaringer vi har med at forstå og imødekomme elevernes sensoriske behov bygger i høj grad på denne teori og praksis. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 20 (47)

21 Konceptet blev udviklet af den amerikanske ergoterapeut og psykolog Jean Ayres tilbage i 60 erne, - oprindelig til børn med specifikke indlæringsvanskeligheder men det har siden fundet anvendelse hos en langt bredere målgruppe. Konceptet er løbende blevet videreudviklet og efterprøvet af forskere, teoretikere og praktikere, og en del studier omhandlende sanseintegration og autisme er gennem de seneste 30 år offentliggjort i American Journal of Occopational Therapy og i lærebøger. Sanseintegrationsteorien beskrives i dag som en dynamisk neurologisk interaktionsproces. Sanseintegration som term - Beskriver og forstår basale neurobiologiske funktioner (sanseintegration) som barnets grundlag for at kunne interagere effektivt med omgivelserne, (fysisk, socialt og følelsesmæssigt) Vurderer barnets evne til at bearbejde og organisere sanseinformation udfra dets adfærd, ved hjælp af standardiserede test og observationsmetoder Benytter specifikke behandlingstilgange baseret på barnets styrker og behov. Dels med henblik på at træne og forbedre sansebearbejdningen, dels med henblik på at kompensere for de sensoriske vanskeligheder o Sanseintegrationsbehandling foregår 1:1 - barn og terapeut. Ofte i dertil indrettede lokaler og med brug af særlige redskaber. Med det mål at forbedre barnets sansebearbejdning og dermed dets muligheder for at respondere hensigtsmæssigt på omgivelsernes krav o Træning eller stimulering i barnets naturlige omgivelser hjem, børnehave, skole fritid. I samarbejde med forældre, pædagoger, lærere planlægges aktiviteter, som forbedrer barnets præstationsformåen. o Tilpasning af aktiviteter og omgivelser Tilpassede sensoriske aktiviteter, som barnet udfører dagen igennem og som medvirker til at regulere dets tolerancetærskel, vågenhed og evne til at tage imod. Ofte med udgangspunkt i proprioceptiv (led muskel) sansning, som har vist sig som en nøglesans i forhold til at ændre arousal (vågenhed) og evne til selvregulering. Så kaldt tungt arbejde som at trække, skubbe eller gå med trillebør, hænge og klatre, løbe, cykle, hoppe i trampolin, børste trykmassage, huler at gemme sig i, naturlige skift mellem ro og aktivitet Tilpasning eller forandring af omgivelserne med det formål at få barnet til at yde, hvad det faktisk kan når Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 21 (47)

22 betingelserne er i orden. Barnet kan eksempelvis have behov for et roligt hjørne når der skal spises, at læreren undlader at bruge parfume eller at generende ventilatorlyd på badeværelset fjernes. Undervisning information. Det vigtigste bidrag vil ofte være at vejlede om barnets vanskeligheder og styrkeområder. Behandlingstilgangen har ændret sig mere og mere fra egentlig 1:1 behandling i særligt indrettede lokaler i retning af at skabe strukturerede, sensoriske omgivelser, som befordrer barnets eget drive, selvregulering og aktive deltagelse. Erfaringer En af de første erfaringer med sanseintegration fik jeg kort tid efter jeg var begyndt at arbejde med børn med autisme. Jeg blev bedt om at deltage i gymnastik sammen med en klasse, hvor en af eleverne ofte havde store problemer. Det var en yngre, meget svagt kommunikerende, tilbagetrukket og ængstelig dreng. I gymnastiktimerne var han som oftest meget urolig nervøst grinende og af og til med høje skrige lyde. Andre gange trak han sig tilbage i et hjørne på bænken. Når det lykkedes at lokke ham til at deltage blev han hurtigt bleg og kvalm at se på. Han var ekstremt følsom overfor bevægelse, og vi besluttede at forsøge traditionel sanseintegrationsbehandling. Ved at gå forsigtigt frem og give ham masser af led muskel stimulering med tryk og træk under alle aktiviteter, blev han ret hurtigt glad for at gynge i hængekøje, køre på rullebræt og ikke mindst blive rullet stramt ind i en gymnastikmåtte og blive klappet og trykket på kroppen. Han begyndte også spontant at kommunikere med mig når vi mødtes - ved at stille sig foran mig og klappe sig på brystet. ( Klappemassage var blevet en yndlingsaktivitet) Det var den samme dreng, som i en periode, hvor jeg tog med klassen til svømning, altid sørgede for at anbringe sin hånd, så jeg satte mig på den, når vi fulgtes i bussen. Det skulle faktisk gentage sig en del gange før jeg fattede, at han Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 22 (47)

23 udelukkende gjorde det for at opnå trykfornemmelsen. I svømmehallens omklædningsrum gik det ofte galt. Her måtte vi tit hjælpe ham ned fra knagerne, som han trods højdeskræk var klatret op i og klamrede sig til. Omklædningsrum og badeværelser kan i det hele taget være en meget heftig oplevelse for børn med sensoriske problemer, og det er vigtigt at huske på, at når vi vælger at tage så sarte elever med til svømning, er det ikke nok at planlægge og gennemtænke svømmeundervisningen. Omklædningen kan være afgørende for elevens oplevelse og lyst til at tage med næste gang. Mulige sensoriske tilpasninger kunne i den forbindelse være om muligt lade eleven gå, løbe eller cykle til svømmehallen lade eleven sidde i et hjørne, frem for midt på bænken undgå at eleven kommer til at fryse bruge øreplugs lade eleven være sammen med den voksne, han er mest tryg ved benytte kabine, hvis det findes - om nødvendigt droppe krav om selvstændighed i forhold til omklædning (selvstændig omklædning er ofte et mål i forbindelse med svømmeundervisningen) Udviklingen af forskellige tiltag, som på denne måde afspejler en forståelse af elevernes sensoriske behov, ses i stigende grad på Brøndagerskolen i dag. Således er det integreret i undervisningstilbudet, at for eksempel fysiske aktiviteter vægtes højt - ikke alene på grund af den sundhedsmæssige effekt, men i lige så høj grad fordi der er en erkendelse af, at de fysiske aktiviteter hjælper til at regulere sansesystemet. Klasseværelsernes indretning afslører også denne forståelse. Her vil det som regel være muligt for eleverne at opsøge forskellige sensoriske miljøer i deres pauser at kunne trække sig tilbage til et roligt område, at lytte til musik, at spille computerspil, at gynge, hoppe i trampolin eller beskæftige sig med særligt tiltrækkende materialer. Også forskellige hjælpemidler er tilgængelige, så det for eksempel er muligt at afprøve brug af vægtmanchetter, der gør det nemmere for nogle at falde til ro, benytte en kuglepude eller terapibold at sidde på, hvis der er behov for bevægelsesstimulation for at holde opmærksomheden, eller anvende høreværn til de særligt lydfølsomme. Der tænkes også mere og mere i variation i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdsopgaver. Nogle elever med et lavt vågenhedsniveau kan have brug for at arbejde i stående stilling, eller at en del af arbejdsopgaven Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 23 (47)

24 indebærer at man skal bevæge sig opgaven skal måske hentes på nederste hylde og afleveres på den øverste, eller et helt andet sted. Men eftersom ikke to elever er ens og at det, der fungerer for den ene ikke nødvendigvis fungerer for den anden, kommer vi jævnligt i situationer, hvor vi ikke forstår elevernes reaktioner: Vi kender ikke barnets sensoriske profil og behov godt nok Individuelle tilpasninger til en gruppe elever kan modarbejde hinanden, på grund af behovenes forskelligartethed. Hypersensitiv og sansesøgende adfærd skal tilgodeses på samme tid. Vi er generelt bedst til at forholde os til den hypersensitive adfærd, og tilpasninger hertil passer godt i en pædagogisk ramme, som blandt andet bygger på forudsigelighed og rutiner Sansesøgende adfærd opfattes ofte som drilleri og forstås ikke som barnets måde at lade op på. Tværfaglig indsats Det er nødvendigt at kunne trække på mange forskellige former for erfaring og ekspertise, når der arbejdes med så komplekse problemstillinger, som en kompliceret udviklingsforstyrrelse er. Således vil fokusområder nødvendigvis have forskellig vægt alt efter hvor den person, som indsatsen retter sig imod, er i sin udvikling. Det er derfor en logisk konsekvens at arbejdet foregår tværfagligt, således at så mange indfaldsvinkler kan belyse barnets potentialer og problemstillinger som muligt. Om der opnås succes eller ej i forhold til en bestemt problemstilling kan være afhængig af, at der arbejdes udfra forskellige faglige synsvinkler og med forskellige tiltag på samme tid. Dette projekt er da også blevet til udfra et tværfaglig samarbejde. Hvis ikke de aktiviteter der sættes i gang - også på det sensoriske område er en integreret del af barnets øvrige tilbud, vil udbyttet af anstrengelserne ofte være for ringe. Det er vores håb at dette projekt vil være med til at give inspiration til udvikling og inddragelse af nye aspekter ved arbejdet med mennesker med Autisme spektrums Forstyrrelse for forskellige faggrupper, forældre og øvrige interesserede. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 24 (47)

25 Metodeudvikling. Informationer Oplysninger fra journaler Når vi møder de børn, som vi primært arbejder med, vil det for de flestes tilfælde være ved skolestart. Der er som regel allerede lavet mange beskrivelser af børnene - for eksempel fra sundhedsplejerske, psykiater, børnelæge, børnehave pædagoger, talepædagog, fysioterapeut med videre. De fleste af de børn vi modtager ved skolestart vil oftest have en diagnose. Diagnosen kan eksempelvis hedde: Atypisk autisme og mental retardering. I de journalpapirer der medfølger vil det for eksempel fremgå, at det samtidig er et meget uroligt barn, der reagerer voldsomt ved høje lyde, som sover meget dårligt, er kræsen, - alt sammen noget der kunne være beskrivelser af et voldsomt reagerende sensorisk system. Da den beskrevne adfærd fylder vældig meget i forhold til alle aktiviteter og øvrige samvær med barnet, er der som oftest en hel række gode råd og beskrivelser af, hvordan den voldsomme adfærd kan imødegås i forskellige situationer. Ofte vil indsatsen i forhold til barnets adfærd forekomme en smule tilfældig - navigerende fra situation til situation, og alt efter hvem der reagerer. Der ses sjældent samlede konklusioner i forhold til en sensorisk status, og der ses aldrig en konklusion, der systematiserer de sensoriske symptomer til en form for sensorisk profil. De ord der bruges til at beskrive bestemte reaktioner vil endvidere ofte blive tolket meget forskelligt. Eksempler på forskellige tolkningsmuligheder (eksempler fra journaler samt mundtlige udsagn ) Han nægter at holde i hånd. 1. Han skal ikke bestemme. 2.Han har brug for lidt afstand 3.Han er taktilt sky og kan ikke klare den form for berøring 4.Han vil ikke i social kontakt med andre. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 25 (47)

26 Skriger højt hver gang han høre musik. 1. Kan ikke fordrage musik 2. Elsker musik, men overbegejstres og kan ikke modulere sine lyde. 3. Vil have fuld opmærksomhed 4. Bliver bange og udtrykker angst. Putter alt i munden. 1. Er langt nede udviklingsmæssigt 2. Er altid sulten 3. Er ved at få tænder 4. Har brug for at blive taktilt stimuleret. I alle tre eksempler fortælles en masse om en vidt forskellig holdning til barnet og opfattelse af barnets handicap. De praktiske konsekvenser, der tages, vil i høj grad afhænge af modtageren og dennes tilgang til mulig problemløsning. Således opfattes barnet i èt miljø som meget selvstyrende og en der vælger til og fra som det passer ham, i et andet som ekstrem sensitiv og sart og i et tredje som et barn uden forståelse for, hvad han skal. Det har været et problem for os at finde kernen i de forhold, der er blevet beskrevet i journalerne. Da vores fokus i projektfasen har været på de sensoriske forhold, har vi prøvet at finde hjælp i en del af de standardiserede test og observationsredskaber, som vi almindeligvis har som test-batteri i forhold til nystartede elever. Hvad viste gængse testmaterialer. Vi har set på de autisme specifikke tests - PEP-R og ADOS. Vi har været omkring sansemotoriske og motoriske undersøgelser, observationer i forhold til sanseintegration samt den række af psykologiske tests, som almindeligvis anvendes til afdækning af udviklingspotentiale. Vi har fået assistance af fysioterapeut Rie Wium og psykolog Dorthe Bredesen Skøt til dette arbejde. De enkelte tests vil ikke i denne forbindelse blive gennemgået nøjere, men blot konkluderes udfra det, vi ledte efter. PEP -R testen / PsychoEducational Profile Revised. Et testmateriale der oprindelig blev designet til småbørn med autisme. Testen er bygget op med fokus på visuelt instruktivt materiale. Den har en udviklingsscore (nærmeste udviklingstrin) og en adfærdsscore. En del af adfærdsscoren er sensoriske reaktioner. Den registrerer den del af de sensoriske reaktioner, der Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 26 (47)

27 drejer sig om hypersensitivitet i forhold til specielt lyd, et par itims om det taktile og et enkelt på smag og lugt. ADOS - som er en diagnosticerende test konkluderer ikke på det sensoriske særskilt. De sansemotoriske og motoriske tests og formaliserede sansemotoriske observationer bygger i høj grad på sproglige instruktioner og /eller en god evne til at lave motorisk imitation. Derfor er disse tests ofte vanskelige at benytte i forhold til børn med autisme. En systematisk observation af de sensoriske reaktioner findes heller ikke i forbindelse med disse motoriske og sansemotoriske afprøvninger. Vi har i projektforløbet afprøvet et amerikansk materiale The Sensory Profile - se senere. I forhold til de psykologiske test må vi konstatere, at det primært er i forhold til perceptionen, disse tests giver en afdækning. Konkluderende opsummering af de sensoriske områder er ikke tilstede. Vores egne observationer. Når børnene starter på Brøndagerskolen afholder vejlederne en test - og observationsuge. Her sættes der fokus på de potentialer eleverne har. I forbindelse med de observationer, der foretages, er der gennem årene udviklet en observationsmetoder i forhold til en sensorisk beskrivelse af eleverne. Disse metoder er ikke systematiserede i en grad, så de nødvendige nuancer kommer frem i forhold til det enkelte barn. Som udgangspunkt for vores metodeudvikling har vi måttet konkludere, at den systematik, som vi ledte efter, ikke umiddelbart er tilstede i det materiale, vi almindeligvis bruger til vurdering af vores skolebegyndere. The Sensory Profile Baggrund The Sensory Profile er en standardiseret metode til at måle børns sansebearbejdning sammenholdt med evnen til at klare dagliglivets udfordringer Målingen baserer sig på forældres eller faste lærere og pædagogers nøje kendskab til barnet. Observationsmaterialet er udviklet af Dr. Winnie Dunn over en årrække og udkom i Winnie Dunn har en lang række titler og grader indenfor ergoterapi, Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 27 (47)

28 specialundervisning og neurovidenskab bag sig. Hun er både forsker, underviser og forfatter til en betydelig produktion af bøger og videnskabelige artikler, - og hun har stor praktisk erfaring som behandler og vejleder indenfor specialundervisningen i Amerika. Vi fik kendskab til materialet på Skivekonferencen i november 2001, hvor den amerikanske ergoterapeut Linda King Thomas holdt foredrag om sanseintegrationsproblemer hos personer med autisme. Vi kiggede materialet, som består af manual, spørgeskema og scoreark igennem, og i samarbejde med nogle forældre afprøvede vi det på et par elever. Vi oplevede at få et mere nuanceret billede af elevernes sanseprofil og besluttede derfor at vurdere dets anvendelighed i forbindelse med dette sanseprojekt. Materialet findes ikke i en autoriseret dansk oversættelse, men ved en tilfældighed fik vi tilsendt en hjemmelavet oversættelse, som vi har tilladt os at benytte. Materialet foreligger i en Short Form, som er beregnet til screening og forskning, og det er interessant, at vi indenfor det sidste år er stødt på materialet i forbindelse med videnskabelige studier omhandlende forekomsten af sensoriske forstyrrelser hos børn med autisme og sammenhængen autisme/ sensoriske forstyrrelser. (Rogers, O Hare ) Teoretisk grundlag The Sensory Profile bygger blandt andet på den teori, at man reagerer adfærdsmæssigt på baggrund af ens neurologiske tærskler. En høj tærskel indikerer, at der skal megen stimulation til at sætte sanseprocessen i gang, mens en lav tærskel omvendt indikerer, at der skal meget lidt stimulation til. Det at kunne reagere passende i en situation forudsætter, at der sker en fremning af visse impulser og en hæmning af andre (modulering), at man reagerer på nogle stimuli mens man ignorerer andre. Man kan også tale om, at der skal være en balance mellem tilvænning og følsomhed. For at kunne fokusere på det nødvendige, er det vigtigt at kunne genkende og vænne sig til stimuli og derved nedsætte opmærksomheden herpå - og i stedet fokusere på det vigtige. Taler man for eksempel i telefon i et støjende lokale, må man kunne vænne sig til baggrundsstøjen for at høre, hvad der bliver sagt i telefonen. Følsomhed er forudsætning for at kunne opfange stimuli, som kræver en umiddelbar reaktion og en hurtig og kraftig respons. Lugten af røg, hvor diskret den end måtte være, skal således helst få os op af lænestolen i en vis fart. Følsomhed skærper opmærksomheden på stimuli og er vigtig for evnen til at være på. Denne balance udvikles gennem barneårene, og kan have en stor spændvidde afhængig af situationen og individuelle tendenser. Mette Buur, Fysio- og Ergoterapifunktionen og Mette Deibjerg, Brøndagerskolen Side 28 (47)

Tværfaglige udviklingsmodeller i komplekse opgaver

Tværfaglige udviklingsmodeller i komplekse opgaver Tværfaglige udviklingsmodeller i komplekse opgaver - Dialogredskaber til forståelse af komplekse børn og unge - Ved Neel Svane Kruse & Christine Winckler pæd.vejledere på Brøndagerskolen Udfordringer omkring

Læs mere

Det skal vi vide på erhvervsskolerne om elever med diagnoser

Det skal vi vide på erhvervsskolerne om elever med diagnoser Det skal vi vide på erhvervsskolerne om elever med diagnoser Det skal vi vide på erhvervsskolerne om elever med diagnoser Undersøgelser viser, at der er en kønsfordeling på 60 % drenge og 40 % piger, der

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Pædagogisk diplomuddannelse SPECIALPÆDAGOGIK Mål for læringsudbytte skal kunne håndtere specialpædagogiske problemstillinger i sit professionelle virke inden for almenpædagogiske praksisfelter, såvel som

Læs mere

MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET.

MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET. MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET. Bo Hejlskov Elven Ovenstående citat kan godt være svært at forholde sig til og endda virke provokerende, især hvis man står i adfærdsproblemer til halsen.

Læs mere

Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social

Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Velkommen til Forældrekursus i Autismespektrumforstyrrelse (ASF) Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Psykiatri og Social Formål At give forældre til børn/unge som har en Autismespektrumforstyrrelse (ASF)

Læs mere

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9.

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9. Ergo- og Fysioterapien Børn og Unge, Sydfyn Adresse: Ørbækvej 49, 5700 Svendborg Kontakt oplysninger Leder Margit Lunde. Tlf.: 30 17 47 81 E-mail: margit.lunde@svendborg.dk Kliniske undervisere: Camilla

Læs mere

LANDSFORENINGEN AUTISME KREDS STORSTRØM D. 27. SEPTEMBER 2018 V/ PSYKOLOG METTE ALBREKTSEN, AUTISMECENTER STORSTRØM

LANDSFORENINGEN AUTISME KREDS STORSTRØM D. 27. SEPTEMBER 2018 V/ PSYKOLOG METTE ALBREKTSEN, AUTISMECENTER STORSTRØM LANDSFORENINGEN AUTISME KREDS STORSTRØM D. 27. SEPTEMBER 2018 V/ PSYKOLOG METTE ALBREKTSEN, AUTISMECENTER STORSTRØM UNG MED AUTISME DET KAN VÆRE SVÆRT! MAIL: HVORDAN REAGERER MAN, HVIS MAN GERNE SER DEN

Læs mere

Autismespektret. PsykInfo v. Maria Kirk Østergaard, psykolog BUC Risskov

Autismespektret. PsykInfo v. Maria Kirk Østergaard, psykolog BUC Risskov Autismespektret PsykInfo 24.04.12 v. Maria Kirk Østergaard, psykolog BUC Risskov Program Hvad er autisme? Hvad er symptomerne på autisme? Adfærd Behandling Spørgsmål Dias kan findes på www.psykinfo.dk

Læs mere

Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke.

Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke. Sanse-stimulering i passende mængde Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke. Nogle børn har det sværere end andre. De er klodsede, usikre og tør ikke være

Læs mere

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune 2013-03-25 Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse 1. Præsentation og grundlag 2. Erfaringer og kompetencer 3. Mål med eksterne ydelser 4. Det kan

Læs mere

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Socialtilsyn Årsmøde 2015 Dorte From, Kontor for kognitive handicap og hjerneskade Metodemylder i botilbud for mennesker med udviklingshæmning Rapporten

Læs mere

De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser.

De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser. De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser. Teorien kan bruges som et redskab for alle faggrupper der arbejder

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen:

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: at eleverne undervises i folkeskolens fagrække og at de, i den udstrækningen de har forudsætningerne, kan gå til Folkeskolens

Læs mere

Idræt flytter grænser - for børn fra 6-12 år med autisme og ADHD

Idræt flytter grænser - for børn fra 6-12 år med autisme og ADHD Idræt flytter grænser - for børn fra 6-12 år med autisme og ADHD Børkop, d.6. november 2013 NUBU konference v/idrætslærer og fysioterapeut Anette Bentholm Oplægsholder Bogen bygger på Erfaringer: forælder

Læs mere

Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser)

Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser) Børne- og ungdomspsykiatrien Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser) Definition Aldersgruppe: Fra 4 år til 19+ år o Autismespektrum-forstyrrelser består af forstyrrelser indenfor

Læs mere

Samtaler med unge. Merete Kirkfeldt og Ida Knakkergaard Psykologer

Samtaler med unge. Merete Kirkfeldt og Ida Knakkergaard Psykologer Samtaler med unge Merete Kirkfeldt og Ida Knakkergaard Psykologer Indledende overvejelser Hvem efterspørger interventionen? (motivation) Hvad er terapi og hvad er psykoedukation hvad efterspørges psykologfaglige

Læs mere

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet.

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Børneneuropsykolog Pia Stendevad 1 Alle er forskellige Sorter i det, I hører

Læs mere

Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza

Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza Hvorfor forudsigelighed, genkendelighed og overskuelighed i dagligdagen? 10. september 2014 Crown Plaza De grundlæggende kognitive dysfunktioner Empati: Empati er driften til at identificere andres menneskers

Læs mere

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT Læs en børnepsykiaters vurdering af forskellige børn hvor vi umiddelbart tror, det er ADHD, men hvor der er noget andet på spil og læs hvad disse børn har brug for i en inklusion. Af Gitte Retbøll, læge

Læs mere

INTRODUKTION TIL AUTISME

INTRODUKTION TIL AUTISME INTRODUKTION TIL AUTISME d. 18 maj, kl. 19-21 V. Psykolog Lise S. Westermann PROGRAM Program Hvad er autismespektrumforstyrrelser Diagnoser Komorbiditet Diagnosesystemer Hvilke udfordringer og styrker

Læs mere

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber! Kursusaften for plejeforældre d. 16. november 2016 for plejefamilier ansat i Lollands kommune, om: Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Læs mere

Lige lidt historie. Hvorfor gives diagnosen? Go between. Fokus i mit oplæg

Lige lidt historie. Hvorfor gives diagnosen? Go between. Fokus i mit oplæg Go between Speciale i ASF og ADHD Rådgivning, vejledning og kurser Mentorordninger Supervision Huskurser og undervisning Viso leverandør mail: dh@dorthehoelck.dk mobil: 24657309 Fokus i mit oplæg Oplæg

Læs mere

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Resume Fysioterapeuter har en lang tradition for at beskæftige sig

Læs mere

Sansepåvirkning, der kan stresse

Sansepåvirkning, der kan stresse Sansepåvirkning, der kan stresse Autismeforeningen, Region Østjylland Onsdag d. 18. september 2013 Kirsten Bundgaard og Inge Moody Frier Opfattelse af verden Når hjernen skal skabe en relevant virkelighedsopfattelse,

Læs mere

AUTISME & ADHD. Uddannelsesforbundet. Oktober Modul 1

AUTISME & ADHD. Uddannelsesforbundet. Oktober Modul 1 AUTISME & ADHD Uddannelsesforbundet Oktober 2017 Modul 1 2017 1 WHO - Samfundskompetencer Selvbevidsthed Evne til kritisk refleksion Evne til at tage beslutninger Samarbejdsevne Evne til at håndtere følelser

Læs mere

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år SKOVBRYNET - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år 1 OM SPECIALDAGTILBUD SKOVBRYNET Specialdagtilbud Skovbrynet er et særligt tilbud i Aarhus Kommune for børn i alderen 0-6 år. Dagtilbuddet

Læs mere

Tema aften for den Nord jyske kredsforening. Fagcenter for Autisme og ADHD Socialpædagog Maria Hansen

Tema aften for den Nord jyske kredsforening. Fagcenter for Autisme og ADHD Socialpædagog Maria Hansen Tema aften for den Nord jyske kredsforening Fagcenter for Autisme og ADHD Socialpædagog Maria Hansen Hvad er Autisme og ADHD - En neuro biologisk udfordring det sker i hjernen, vi ser det på adfærden -

Læs mere

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup Pædagogisk idræt Leg Bevægelse Idræt Idræt: En aktivitet, spil/øvelse. Bevæger kroppen efter bestemte regler, alene eller sammen med andre, i konkurrence. Kroppen

Læs mere

Intervention i forhold til psykologiske og udviklingsmæssige karakteristika hos børn og unge med Usher syndrom.

Intervention i forhold til psykologiske og udviklingsmæssige karakteristika hos børn og unge med Usher syndrom. Intervention i forhold til psykologiske og udviklingsmæssige karakteristika hos børn og unge med Usher syndrom. Fagkonference om Usher Syndrom Udarbejdet af Bente Ramsing Eikholt Drammen, November 2013

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Inklusion og børn med ADHD Et neuropsykologisk perspektiv

Inklusion og børn med ADHD Et neuropsykologisk perspektiv Inklusion og børn med ADHD Et neuropsykologisk perspektiv DORTE DAMM SPECIALPSYKOLOG I BØRNE- OG UNGDOMSPSYKIATRI ADHD KONFERENCE N 2014 Danske institutioner og skoler Krav til fleksibilitet: skift af

Læs mere

UDDANNELSESFORBUNDET MODUL 1 ADHD OG ASF - KERNESYMPTOMER LISELOTTE RASK

UDDANNELSESFORBUNDET MODUL 1 ADHD OG ASF - KERNESYMPTOMER LISELOTTE RASK UDDANNELSESFORBUNDET MODUL 1 ADHD OG ASF - KERNESYMPTOMER LISELOTTE RASK AUTISME GENNEMGRIBENDE UDVIKLINGSFORSTYRRELSE MEDFØDT GENETISK BETINGET FORSTYRRELSE I CENTRALNERVESYSTEMET GRUNDET IKKE AFKLAREDE

Læs mere

Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning

Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning Connie Nissen, børneergoterapeut aut. Præsentation

Læs mere

Udviklingshæmning og Autismespektrumforstyrrelser

Udviklingshæmning og Autismespektrumforstyrrelser Udviklingshæmning og Autismespektrumforstyrrelser Fagkonference, 9. maj Marie Louise Stochholm, Cand.scient.soc i psykologi og socialvidenskab VISO-specialist 1 Oplæggets opbygning Udviklingsforstyrrelser

Læs mere

AUTISME SILKEBORG BIBLIOTEK 21. MARTS 2018

AUTISME SILKEBORG BIBLIOTEK 21. MARTS 2018 AUTISME SILKEBORG BIBLIOTEK 21. MARTS 2018 Præsentation Helle Fiirgaard Andersen, autisme pædagog og autisme konsulent i Silkeborg Kommune. Erik, tilknyttet Aktivitetshuset. Mette, samarbejder med Erik

Læs mere

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik - viden i fællesskab Efteruddannelse nr.: 19-01-S Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik På denne efteruddannelse får du en grundlæggende viden om nervesystemets opbygning og funktion samt en indføring

Læs mere

Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser

Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser Journal nr.: 12/13856 Dato: 28. juni 2012 Børne- og ungdomspsykiatrien Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser Definition Undersøgelser og procedure indeholdt i forløbet Aldersgruppe:

Læs mere

DET GODE MØDE MED BORGERE MED AUTISME

DET GODE MØDE MED BORGERE MED AUTISME PROGRAMMET VAR DET GODE MØDE MED BORGERE MED AUTISME Slides/plancher fra det Spændende arrangement med autismeekspert Dorthe Hölck Torsdag den 24. august 2017 kl. 15-17 Indblik i autisme og interaktion

Læs mere

SKOVMOSESKOLEN. Hvad kan vi FYSIOTERAPEUTER ERGOTERAPEUTER

SKOVMOSESKOLEN. Hvad kan vi FYSIOTERAPEUTER ERGOTERAPEUTER SKOVMOSESKOLEN Hvad kan vi? FYSIOTERAPEUTER OG ERGOTERAPEUTER FYSIOTERAPI Som fysioterapeuter på Skovmoseskolen vurderer vi elevens bevægelser og motoriske funktionsevne. Børn lærer vigtige færdigheder

Læs mere

Sanserne og autisme Torsdag d. 18.september 2014. Sanserne og autisme. Aspergers personaletræf. Kirsten Bundgaard

Sanserne og autisme Torsdag d. 18.september 2014. Sanserne og autisme. Aspergers personaletræf. Kirsten Bundgaard Sanserne og autisme Aspergers personaletræf Specialistgodkendt i pædiatrisk fysioterapi Pædagogisk konsulent Certificeret Studio III og ATLASS træner Master i læreprocesser Sanseperception sanseforståelse

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Psykosociale konsekvenser for børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Psykosociale konsekvenser for børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Psykosociale konsekvenser for børn med epilepsi - 1 Plan Introduktion Hjernen set fra psykologens stol Vanskeligheder med indlæring, opmærksomhed, social kognition Psykosociale

Læs mere

ADHD. Overordnet orientering Tina Gents 1

ADHD. Overordnet orientering Tina Gents 1 ADHD Overordnet orientering 1 AD/HD AD - Attention deficit HD - Hyperactivity disorder Problemer med: Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet 2 3 typer ADHD A D D H D + I A = opmærksomhed H = hyperaktivitet

Læs mere

Hvorfor gives diagnosen? Hvad er autisme? Go between

Hvorfor gives diagnosen? Hvad er autisme? Go between Hvad er autisme? Jeg indleder med en introduktion til autismen. Jeg komme med eksempler på, hvordan I som familiemedlemmer kan forstå jeres familiemedlem med autisme. Kaffepause Det sidste fra mig / Spørgsmål

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-03-2012 02-10-2012 157-12 4300006-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-03-2012 02-10-2012 157-12 4300006-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-03-2012 02-10-2012 157-12 4300006-12 Status: Gældende Principafgørelse nævnets kompetence - faktisk forvaltningsvirksomhed

Læs mere

Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund

Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund Neuropædagogisk efterudddannelse,, Landsbyen Sølund Begrebet neuropædagogik er en konstruktion af begreberne neuro, som henviser til nerve og pædagogik, der henviser til opdragelseskunst. Neuropædagogik

Læs mere

Social Stories. Instruktionsskrift til Sociale historier Børn/unge/ Specialpædagogisk konsulent Susan Gulstad

Social Stories. Instruktionsskrift til Sociale historier Børn/unge/ Specialpædagogisk konsulent Susan Gulstad Social Stories. Social stories eller sociale historier er en metode, der kan benyttes til at hjælpe børn med socialkognitive vanskeligheder i sociale sammenhænge. En social historie er en historie, der

Læs mere

Vejledningen indeholder først en oversigt over de 10 takstgruppers niveaudeling i venstre kolonne støtteniveauet og i højre kolonne typen af ydelse

Vejledningen indeholder først en oversigt over de 10 takstgruppers niveaudeling i venstre kolonne støtteniveauet og i højre kolonne typen af ydelse Vejledning til Ydelsesbeskrivelser Indhold Vejledningen indeholder først en oversigt over de 10 takstgruppers niveaudeling i venstre kolonne støtteniveauet og i højre kolonne typen af ydelse Herefter følger

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Børn med social-kognitive vanskeligheder

Børn med social-kognitive vanskeligheder Børn med social-kognitive vanskeligheder Hvordan håndterer vi dette i spejderarbejdet? 01-03-2013 LIMBIS / Mikala Lousdal Liemann 1 Model for diagnoserne ADHD 3-12 af 100 Aggressiv adfærd ASF 3-15 af 1000

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

Visuelle Støttesystemer. Robust

Visuelle Støttesystemer. Robust Visuelle Støttesystemer Robust 1 Kinesisk Historie Robust 2 Hvem er vi? Robust 3 Agenda Generelle betragtninger Accept Læring og udfordring Fokus En gave Early Bird Konceptet Modellen Teacch Isbjerget

Læs mere

HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge)

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Projektet af finansieret af Socialstyrelsen. Alle resultater og materialer kan downloades på www.boerneogungediplom.dk

Læs mere

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas!

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Af Lajla Kristiansen og Hanne Fosgerau, pædagoger og uddannede

Læs mere

Didaktik i børnehaven

Didaktik i børnehaven Didaktik i børnehaven Planer, principper og praksis Stig Broström og Hans Vejleskov Indhold Forord...................................................................... 5 Kapitel 1 Børnehaven i historisk

Læs mere

Specialkonsulenterne VISO

Specialkonsulenterne VISO Specialkonsulenterne På Egebakken er det eleven, der er i centrum, derfor arbejdes der meget koncentreret og målrettet med at afdække den enkelte elevs kompetencer og udviklingspotentialer. Løbende udarbejdes

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3.

KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3. KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3. DECEMBER 2013 OPLÆGGETS OVERSKRIFTER Baggrund og formål med evalueringen Evalueringens

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Rævestuens målsætning og profil

Rævestuens målsætning og profil Rævestuens målsætning og profil Med denne side vil vi gerne fortælle dig mere om Rævestuen, - hvem vi er, vores faglige grundlag, målsætninger og vores tilbud til dig og dit barn. Vi mener, at kunne gøre

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning Autisme og sanser der kan føre til nedsmeltning Kreds Limfjorden 20. januar 2017 Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme

Læs mere

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Spil Løs! Af Natasha, Lukas, Shafee & Mads. Del 1. Vores målgruppe er 0-3 klasse med og uden diagnoser. Brainstorm: - Praksis/teoretisk brætspil. - Kortspil med skole-relaterede spørgsmål. - Idræts brætspil.

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Cerebral Parese. William Little 1860 (Little s Diease) Prænatalt motoriske vanskeligheder, epilepsi, mental retardation, visuelle vanskeligheder

Cerebral Parese. William Little 1860 (Little s Diease) Prænatalt motoriske vanskeligheder, epilepsi, mental retardation, visuelle vanskeligheder Historisk Cerebral Parese William Little 1860 (Little s Diease) Iltmangel under fødslen motoriske vanskeligheder Sigmund Freud 1897 Prænatalt motoriske vanskeligheder, epilepsi, mental retardation, visuelle

Læs mere

Metoder anvendt i Magnoliahuset, Skolen på Nordens Plads og Christianskolen

Metoder anvendt i Magnoliahuset, Skolen på Nordens Plads og Christianskolen Metoder anvendt i Magnoliahuset, Skolen på Nordens Plads og Christianskolen Psykologfaglige metoder I Magnoliahuset og på Nordens Plads og Christianskolen anvendes metoder, der har baggrund i udviklingspsykopatologi,

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens Særligt Sensitive Børn ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens For følsom Ængstelig Sart Sårbar Bekymre sig Genert Tilbageholdende Indadvendt Frygtsom Hæmmet Neurotisk

Læs mere

Skivekonferencen 2018.

Skivekonferencen 2018. Skivekonferencen 2018. Legetræningen PLAY-Project. Himmelev Behandlingstilbud, Hvalsø ved Helle June Nielsen; Psykolog på Himmelev Behandlingstilbud. Specialcenter Roskilde SCR Fjordskolen Hedevang ved

Læs mere

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til.

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Autisme eller HSP-adfærd kan ikke ses, og derfor kan omverdenen

Læs mere

Dagene vil veksle mellem faglige oplæg og gruppedrøftelser hvori der indgår case-arbejde.

Dagene vil veksle mellem faglige oplæg og gruppedrøftelser hvori der indgår case-arbejde. Planlægning af målrettede indsatser, der peger hen imod Fælles mål Forudsætninger for udvikling af kommunikation og tale/symbolsprog Tilgange: software, papware, strategier og metoder... Dagene vil veksle

Læs mere

Agernhuset. Beskrivelse af Agernhuset. Beskrivelse af elevgruppen

Agernhuset. Beskrivelse af Agernhuset. Beskrivelse af elevgruppen Agernhuset Beskrivelse af Agernhuset Agernhuset er beliggende i Sulsted, en lille landsby ca. 20 km nord for Aalborg. Agernhuset er en tidligere hovedbygning fra en nu nedlagt gård på ca. 400 kvm, med

Læs mere

Autisme og sanserne. Line Gebauer Psykolog, Langagerskolen Lektor, ph.d., Aarhus Universitet

Autisme og sanserne. Line Gebauer Psykolog, Langagerskolen Lektor, ph.d., Aarhus Universitet Autisme og sanserne Line Gebauer Psykolog, Langagerskolen Lektor, ph.d., Aarhus Universitet Hvad er i nysgerrige efter at vide om sanserne og anderledes sansning i autisme? - Overvej det for dig selv

Læs mere

Medarbejderens pædagogiske opgave

Medarbejderens pædagogiske opgave Smartguiden for afdækning og handlemuligheder er udarbejdet med det formål at guide dig gennem situationer, hvor du som medarbejder oplever eller bliver vidne til forhold med unge under 18 år, der kræver

Læs mere

Ergo- og Fysioterapien Børn og Unge, Sydfyn Ørbækvej 49, 5700 Svendborg

Ergo- og Fysioterapien Børn og Unge, Sydfyn Ørbækvej 49, 5700 Svendborg Ergo- og Fysioterapien Børn og Unge, Sydfyn Ørbækvej 49, 5700 Svendborg Kontakt oplysninger. Leder Margit Lunde. Tlf.: 30 17 4781 E-mail: margit.lunde@svendborg.dk Kliniske undervisere: Katja Werenskiold

Læs mere

Autismespektrumforstyrrelse. Go between. Fokus i mit oplæg

Autismespektrumforstyrrelse. Go between. Fokus i mit oplæg Autismespektrumforstyrrelse Go between Speciale i ASF og ADHD Rådgivning, vejledning og kurser Mentorordninger Supervision Huskurser og undervisning Viso leverandør mail: dh@dorthehoelck.dk mobil: 24657309

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn. Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud:

Kvalitetsstandard. Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn. Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud: Kvalitetsstandard Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud: Kvalitetsstandard Område Ydelsens lovgrundlag Målgruppe

Læs mere

Rumforståelse som basis for ruteindlæring

Rumforståelse som basis for ruteindlæring Rumforståelse som basis for ruteindlæring Mobilityinstruktør Anne Nordskov Mobility Målrettet aktivitet mod objekter i rum Objekter: Genstande og personer Definition på mobilityrute: 1. Den vej, eleven

Læs mere

Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016

Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016 Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016 Piger med autisme: Der er i de senere år kommet øget fokus på piger og kvinder med autismer. Piger og kvinder med autisme fremtræder ofte anderledes

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2018-2019 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD Servicestyrelsen, fungerende chef i Handicapenheden Bente Meunier ADHD

Læs mere

Forord... 11. Indledning... 13 Bogens begrænsninger... 14

Forord... 11. Indledning... 13 Bogens begrænsninger... 14 Indholsfortegnelse Forord.......................................................... 11 Indledning...................................................... 13 Bogens begrænsninger..............................................

Læs mere

1. En generel sundhedsfremmende og forebyggende konsultativ indsats for børn og unge op til 18 år.

1. En generel sundhedsfremmende og forebyggende konsultativ indsats for børn og unge op til 18 år. S. 1 Kvalitetsstandard for Ergoterapi og Fysioterapi med Speciale i børn Område Lovgrundlag Målgruppe Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn Sundhedsloven Forebyggende sundhedsydelser

Læs mere

Metoder til refleksion:

Metoder til refleksion: Metoder til refleksion: 1. Dagbogsskrivning En metode til at opøve fortrolighed med at skrive om sygepleje, hvor den kliniske vejleder ikke giver skriftlig feedback Dagbogsskrivning er en metode, hvor

Læs mere

Diagnosticerede unge

Diagnosticerede unge Diagnosticerede unge fakta, perspektiver og redskaber til undervisningen Konference Odense Congress Center, 07.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Diagnosticerede unge fakta, perspektiver

Læs mere

1. Beskrivelse af det terapeutiske formål samt vejledning i udførelse af metoden.

1. Beskrivelse af det terapeutiske formål samt vejledning i udførelse af metoden. Introduktion 1 Navn Til forældre og pædagogisk personale. Dette udleverede kompendium med Wilbarger Metoden, som du nu skal i gang med og er blevet instrueret i, er udarbejdet personligt til *, og må derfor

Læs mere

LIVSBLADET. TEMA: Udvikling på sigt. Nr. 1, 18. årgang, maj 2018

LIVSBLADET. TEMA: Udvikling på sigt. Nr. 1, 18. årgang, maj 2018 LIVSBLADET TEMA: Udvikling på sigt Nr. 1, 18. årgang, maj 2018 SKOLESTART OG SANSNING Af: Helle Hedegaard, privatpraktiserende ergoterapeut Det er en stor ting for børn og forældre når børnene skal starte

Læs mere

Ny kramme-vest hjælper børn og unge med ADHD og Autisme

Ny kramme-vest hjælper børn og unge med ADHD og Autisme Pressemeddelelse Ny kramme-vest hjælper børn og unge med ADHD og Autisme - Et nyt hjælpemiddel kan forbedre tilværelsen for børn og voksne med sanseforstyrrelser og samtidig understøtte kommunernes og

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Overskrift. Indsæt billeder som fylder hele dias. Højreklik herefter på det, vælg Rækkefølge -> Placer bagerst. Tematimer Livsmod 1.

Overskrift. Indsæt billeder som fylder hele dias. Højreklik herefter på det, vælg Rækkefølge -> Placer bagerst. Tematimer Livsmod 1. Indsæt billeder som fylder hele dias. Tematimer Livsmod 1. december 2017 Kursus I Fælles Forældreansvar (KIFF) Overskrift Højreklik herefter på det, vælg Rækkefølge -> Placer bagerst. Evt. sted/arrangement,

Læs mere

ADHD Konferencen 2016

ADHD Konferencen 2016 ADHD Konferencen 2016 Temaspor 4: Voksne med ADHD at håndtere livet med diagnosen. Autoriseret psykolog Tina Gents, Ekkenberg & Larsen Netværk København, Ekkenberg Netværk Slagelse Neuro biologisk / psykologisk

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere