Oplæg temadag vedr. beredskab og handlevejledning. (skoleområdet) august 2013 FAMILIERÅDGIVNINGEN ESBJERG KOMMUNE. Forvisitationen rolle og ansvar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplæg temadag vedr. beredskab og handlevejledning. (skoleområdet) august 2013 FAMILIERÅDGIVNINGEN ESBJERG KOMMUNE. Forvisitationen rolle og ansvar"

Transkript

1 Oplæg temadag vedr. beredskab og handlevejledning (skoleområdet) august 2013 FAMILIERÅDGIVNINGEN ESBJERG KOMMUNE Forvisitationen rolle og ansvar Underretninger lovgivning, procedurer, den gode underretning

2 Forvisitationen oprettet juni 2010 Formål med Forvisitationen: -én indgang til Familierådgivningen/myndighedsområdet for samarbejdspartnere, børn, unge og familier (modtageenhed) -ensartet sagsbehandling på familieområdet i EK (Syd, Nord, Midt) -styrkelse af lokale indsatser (forebyggelse men også sektoransvarlighed) I Forvisitationen tages stilling til, om der skal oprettes en sag på et barn/en ung i Familierådgivningen eller om vanskeligheder skal løses andetsteds. Pr. maj 2013 er ansat 9 socialrådgivere, en fagkoordinator samt administrativ bistand. Pr. 1. oktober 2013 forventes opnormering på rådgiver og adm. del.

3 Opgaver i Forvisitationen Nye henvendelser vedr. børn og unge skal rettes til Forvisitationen. Underretninger indgår i Forvisitationen. Akutte situationer behandles i Forvisitationen, hvis rådgiver i bagland ikke har mulighed for at agere. Alle glatte sager fx aktindsigt, ansøgning om pædagogisk friplads, ansøgning om tilskud til efterskole. Forebyggende indsatser via rådgivning og vejledning. Tværs samarbejde Tværs Institution efter behov. Lokal SSP samarbejde osv. Pr vurdering af alle underretninger herunder second opinion i eksisterende sager Jeres indgang til at få startet samarbejde op med Familierådgivningen er via henvendelse eller underretning til Forvisitationen.

4 Ydelse: Vagttelefon Vagttelefonen er bemandet med en socialrådgiver i kommunens åbningstid. Der ydes rådgivning og vejledning til børn, unge og deres familier samt faglig sparring til samarbejdspartnere; professionelle, frivillige, borgere i det hele taget. Som professionel kan man hente råd og vejledning, faglig sparring, et godt råd til hvordan man selv kan arbejde videre. Der kan ligeledes aftales samarbejde i konkrete sager eller konsulentfunktion uden oprettelse af sag på konkret barn. Forvisitationen kan altid kontaktes via vagttelefonen, når der er behov for kontakt til Familierådgivningen i akutte situationer.

5 Notatpligt oprettelse af sag kontakt til forældre Når Forvisitationen bliver kontaktet omkring et barn eller en ung, bliver der oprettet en sag på barnet/den unge. Der kobles med det samme en rådgiver på. Rådgiver er forpligtet til at skrive journalnotater i fht. de ting, der foretages i fht. sagen fx samtaler med barn, ung, forælder, henvendelser fra professionelle, borgere, anonyme henvendelser, underretninger osv. Når der oprettes en sag på baggrund af en underretning eller henvendelse fra andre end forældrene, vil socialrådgiveren hurtigst muligt tage kontakt til familien mhp at opstarte et samarbejde. I udgangspunktet altid samtykke fra forældrene. Kun i ganske få situationer vil det ikke være tilfældet fx i sager omkring vold og overgreb, hvor forældrene er under mistanke. Her involveres forældrene ikke i første omgang.

6 Målgrupper, indsatser og samarbejdsflader Familierådgivningen arbejder ud fra Servicelovens bestemmelser i kap. 11, der handler om særlig støtte til børn og unge. Det vil sige, at det kun er børn, der har behov for særlig støtte via Servicelovens paragraffer, der er omfattet af indsats fra Familierådgivningen. Forvisitationen tager stilling til, om det enkelte barn er omfattet af Servicelovens bestemmelser. Rådgiverne skal være skarpe på lovgivningen og kunne afklare hvor et barns/en ungs vanskeligheder kan søges afklaret. Forvisitationens indsats i fht. det enkelte barn/ung afhænger også af, hvilken målgruppe barnet/den unge hører til, jf. Servicekataloget udarbejdet af Familie & Forebyggelse.

7 Målgruppe 1 risikobørn Børn og unge, der på grund af særlige forhold relateret til dem selv, eller deres nærmeste familie, vurderes at være i risiko for at komme i en situation, der ikke kan klares uden hjælp fra anden side. Der defineres 2 undergrupperinger af risikobørn: a. Børn og unge med varig nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne b. Børn og unge, som ved en indsats fra det generelt forebyggende område, kan klare sig uden hjælp efter Serviceloven

8 Målgruppe 2 sårbare børn og unge Børn og unge, der er sårbare, fordi de belastes af alvorlige, men ofte forbigående problemer i deres familie og nære miljø. Det kan være børn og unge udsat for alvorlige hændelser fx vidne til vold, sygdom i familien, men også mindre alvorlige hændelser, hvor barnets eller den unges modstandskraft fordrer en hurtig indsats mhp at barnet bliver i stand til fremadrettet at mestre lignende situationer.

9 Målgruppe 3 truede børn Børn og unge, der er truede fordi de vedvarende er belastet af utilstrækkelig og mangelfuld omsorg i deres familie og nære miljø. Der defineres 2 undergrupperinger af risikobørn: a. Børn og unge, som er truede på grund af alvorlige psykiske, følelsesmæssige, sociale eller kognitive vanskeligheder. b. Børn og unge med tilsvarende vanskeligheder som gruppe 3 a og/eller som vedvarende belastes af forældrenes utilstrækkelige omsorg.

10 Målgruppe 4 børn og unge med svære problemer Børn og unge, der har svære problemer, fx fordi de i deres opvækst har været belastet af deres forældres grundlæggende mangel på tilstrækkelig omsorgsevne. Der defineres 2 undergrupperinger af børn og unge med svære problemer: a. Børn og unge, som har svære problemer på grund af alvorlige psykiske, følelsesmæssige, sociale eller kognitive vanskeligheder b. Børn og unge med tilsvarende problemer som gruppe 4 a og/eller som vedvarende har været belastet af forældrenes grundlæggende mangel på tilstrækkelig omsorgsevne.

11 Almensystem, Forvisitation, Bagland Målgruppe 1: Risikobørn her henvises primært til almensystemet bemærk dog Specialrådgivningsområdet. Målgruppe 2: Sårbare børn og unge også i høj grad i normalsystemet; skoler, klubber, daginstitutioner, men også åben rådgivning i Forvisitationen, Familieværkstederne, Sundhedsplejen m.v. Målgruppe 1 og 2 henvises desuden ofte til frivillige organisationer. Børn og unge, der kategoriseres som målgruppe 1 eller 2 hører under Forvisitationens arbejdsområde. Der kan her gives tilbud om korte forløb efter 11, stk. 3 (konsulentbistand samt rådgivning om familieplanlægning) Nyt: Forvisitationen træffer afgørelse om børnefaglig undersøgelse. Når det må antages at et barn eller en ung trænger til særlig støtte, skal der træffes afgørelse om børnefaglig undersøgelse, og sagen sendes videre til en rådgiver i vores bagland.

12 Samarbejde herunder statusudtalelser og underretninger Familierådgivningen er helt afhængig af godt samarbejde med almen området i fht. arbejdet med børn og unge med behov for støtte. Mange problematikker kan afhjælpes ved et godt tværfagligt samarbejde, hvor gode løsninger for barnet eller den unge kommer på bordet. Tværs struktur i gang med implementering. Det er jer som fagpersoner, der ser barnet i dagligdagen og har mulighed for at opdage, hvis et barn har vanskeligheder. I er eksperter på jeres område og der er behov for jeres faglighed! Når der startes en sag op i Familierådgivningen, vil I blive anmodet om at udarbejde en statusudtalelse omkring det enkelte barn ICS blanket. Kurser herom på UC Syd pt. Statusudtalelser er et værdifuldt redskab for rådgiveren til afklaring af om det må antages at et barn har behov for støtte og dermed er omfattet af vores målgruppe, men også i fht. udarbejdelse af de børnefaglige undersøgelser. I andre situationer er det jer, der skal underrette omkring en bekymring for et barn.

13 Underretningspligt lovgivning pt. Skærpet underretningspligt for personer, der udøver offentlig tjeneste eller offentligt hverv, jf. Servicelovens 153, hvis de under tjenesten eller hvervet får kendskab til eller grund til at antage, 1) at et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte efter kapitel 11, 2) at et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte efter kapitel 11 pga de vordende forældres forhold, eller 3) at et barn eller en ung under 18 år har været udsat for vold eller andre overgreb

14 Overgrebspakken pr Hovedelementer: 1. Børn skal altid høres og beskyttes, når der er mistanke om overgreb 2. Underretninger skal vurderes inden for 24 timer og opfølgning på underretninger styrkes 3. Mistrivsel og overgreb skal opdages og håndteres tidligt (beredskab) 4. Fokus på den forebyggende og tværfaglige indsats (udveksling af oplysninger) 5. Støtte til plejefamilier, der ønsker at adoptere 6. Underretningspligt mellem DK og Færøerne (pr )

15 Skærpet underretningspligt lovgivning pr Skærpet underretningspligt for personer, der udøver offentlig tjeneste eller offentligt hverv, jf. Servicelovens 153, hvis de under udøvelsen af tjenesten eller hvervet får kendskab til eller grund til at antage, 1) at et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte 2) at et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte pga de vordende forældres forhold, 3) at et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte på grund af barnets eller den unges ulovlige skolefravær eller undladelse af at opfylde undervisningspligten, eller 4) at et barn eller en ung under 18 år har været udsat for overgreb OBS skoleforsømmere procedure i fht. samarbejde ml. skole og PPR.

16 Skærpet underretningspligt fortsat Den skærpede/særlige underretningspligt indtræder - Når det må antages, at den ansatte ikke gennem sit arbejde har rimelig mulighed for i tide at afhjælpe vanskelighederne (pædagoger, lærere, psykologer) - Når barnet eller den unge har vanskeligheder i fht sine daglige omgivelser, skolen eller samfundet - Når barnet eller den unge i øvrigt lever under utilfredsstillende forhold Det betyder, at man selv kan forsøge udvidet forældresamarbejde, inddragelse af PPR, drøftelse på Tværs Institution o.lign., men der skal fortsat underrettes til Familierådgivningen, hvis der er tale om situationer som beskrevet. Underretningspligten er personlig vi anbefaler, at man drøfter evt. underretning med sin leder, så man ikke står alene med bekymringen, men det er et personligt ansvar at underrette.

17 Håndtering af underretninger samt genvurdering pr Kommunen skal sikre rettidig og systematisk vurdering af alle underretninger mhp at afklare om barn/ung har behov for særlig støtte. Kommunen skal senest 24 timer efter modtagelsen af en underretning vurdere, om barnets sundhed eller udvikling er i fare, og om der derfor er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger for barnet/den unge. Når kommunen modtager en underretning på et barn, hvor der i forvejen er iværksat foranstaltninger, skal kommunen genvurdere sagen (second opinion). I den forbindelse kan der finde en samtale sted med barn/ung uden samtykke fra forældre og uden deres tilstedeværelse. Ved underretning om overgreb mod barn/ung skal der finde en samtale sted med barn/ung. Hvis underretningen peger på, at overgreb foretages af forældre skal samtalen finde sted uden forældres samtykke og uden deres tilstedeværelse. Opgave for Forvisitationen fremadrettet.

18 Anonymitet mv. Som ansat i Esbjerg kommune kan man ikke være anonym, når man underretter omkring børn/unge, som man arbejder med. Er du som medarbejder i tvivl om, hvorvidt der skal laves en underretning, skal du i første omgang drøfte med din leder eller evt. en kollega. I kan til enhver tid kontakte Familierådgivningens Forvisitation og drøfte problemstillingen uden at nævne navne/cpr.nr. Her kan I få råd og vejledning i fht. det videre forløb. Henvendelsen kan fx munde ud i; -at I selv arbejder videre med problemstillingen og søger at løse problemet -at der aftales et samarbejde med en socialrådgiver -at I skal lave en underretning til Familierådgivningen Obs. Hvis der ved henvendelsen nævnes navn/cpr.nr. på de involverede, har socialrådgiveren notatpligt og der oprettes en sag på barnet/den unge.

19 Underretningspligt gælder for alle! Servicelovens 154: Den, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 pr fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare har pligt til at underrette kommunen.

20 Før underretning Når du som professionel er bekymret for et barn, har du pligt til at handle på din bekymring. Du kan ikke gå ud fra, at andre har underrettet eller at der er en rådgiver på i fht. barnet. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe din bekymring an, kan du til enhver tid kontakte Forvisitationen mhp sparring. Vi vil i mange situationer anbefale: -del din bekymring med kolleger eller leder faglig drøftelse i fht. konkret barn, hvad ser de andre professionelle omkring barnet -skriv løbende ned hvad du lægger mærke til i fht. barnet eller forældrene hvad er grundlag for din bekymring? -evt. drøftelse i Tværs Institutionsregi eller Tværs Myndighed - 49 a efter aftale med myndighed -underretning

21 49 a og 49 b udveksling af oplysninger Pt. 49a mulighed for at udveksle oplysninger om rent private forhold vedr. et barns/ungs personlige og familiemæssige omstændigheder, hvis udvekslingen må anses for nødvendig som led i det tidlige eller forebyggende samarbejde om udsatte børn og unge. (én gang ved et møde særlige tilfælde et opfølgende møde) Pr desuden 49b, hvorefter kommunale myndigheder, der løser opgaver inden for området for udsatte børn og unge, og politiet og anklagemyndigheden kan indbyrdes udveksle oplysninger om rent private forhold vedr. et barns eller en ungs personlige og familiemæssige omstændigheder, hvis udvekslingen må anses for nødvendig som led i forebyggelsen af overgreb mod børn og unge.

22 Yderligere forberedelse Søg evt. yderligere information/viden på Esbjerg kommunes hjemmeside: -barn.aspx Her ligger blandt andet handleguides for professionelle på forskellige områder.

23 Den gode underretning En god underretning skal indeholde begrundelse for underretning. Der skal være en konkret beskrivelse af, hvad man som medarbejder har set, hørt, oplevet i fht. barnet og/eller forældre. Det skal desuden fremgå, hvorvidt man har talt med forældrene og barnet/den unge om underretningen. Det bør også fremgå, hvad man som professionel selv har foretaget i eget system i fht. de konkrete problemstillinger. Har man fx inddraget PPR? Har man haft flere samtaler med forældrene er det også vigtigt at angive dette inc. hvordan forældrene forholder sig til bekymringen. En underretning skal indeholde jeres faglige vurdering i fht. barnet hvorfor er I bekymrede? En underretning skal ikke indeholde forslag til løsning af problematikker i form af foranstaltningsforslag. Det er rådgivers opgave at tage stilling til.

24 Underretninger i fht. vold og overgreb I bør som udgangspunkt altid tale med forældrene, inden en underretning indsendes til Familierådgivningen. Dette gælder dog ikke, hvis der er tale om underretning om overgreb, vold eller seksuelle overgreb, idet der her vil være tale om en politisag med efterfølgende politimæssig efterforskning. I disse tilfælde må I ikke tale med forældrene. Her skal I i stedet: Tale med din leder og nedskriv tegn, signaler og hændelser der ligger til grund for mistanken undlad at fortolke. Hold fokus på barnet og tal med det. Kontakt Forvisitationen straks mhp underretning. Vi vil altid anmode om at få underretningen på skrift mhp dokumentation, men kontakt os straks pr. telefon ved sådanne mistanker, så vi kan agere med det samme.

25 Håndtering af underretninger EK Når der indgår en underretning skal den vurderes samme dag i fht. alvorlighed og handling. Hvis der er tale om underretning vedr. vold eller overgreb eller hvor et barn er i fare, skal der i udgangspunktet handles samme dag. Når I har lavet en underretning, skal I i princippet ikke foretage jer yderligere medmindre andet aftales med Familierådgivningen. Underretninger omkring vold/overgreb drøftes straks med en fagkoordinator eller en distriktsleder mhp vurdering samt beslutning om politianmeldelse og/eller akutte foranstaltninger i fht. barnet. I nogle situationer kan der være tale om, at der ikke handles akut i fht. familien, men at der planlægges en handling over flere dage i samarbejde med fx politiet. Dette afhænger af indholdet i underretningen og af en vurdering af barnets behov for sikring/støtte. Som regel udpeges 2 rådgiver fra Forvisitationen til at køre en sag af den karakter sammen i den akutte fase og med løbende sparring fra ledelse, samarbejde med politi og evt. inddragelse af SISO.

26 Underretninger roller/ansvar Det er jeres ansvar at lave underretninger. Det er Familierådgivningens ansvar at vurdere og agere på underretninger. I sager med vold eller overgreb er det Familierådgivningen, der beslutter hvornår forældre skal inddrages. Det er ikke jeres opgave at tale med forældrene i disse situationer. Det vil kunne forplumre både Familierådgivningens arbejde og politiets efterforskning. I skal tale med barnet, men ikke påvirke barnet. Tal med barnet om dét, der er vigtigt for barnet lyt og giv udtryk for, at du kan tåle at høre det barnet fortæller. Hvis der er behov for andet, vil I blive kontaktet af Familierådgivningen.

27 Kvittering Familierådgivningen sender jer en kvittering for modtagelse af underretningen inden for 6 hverdage. Pt. får I oplyst hvem der bliver rådgiver. I kan ved henvendelse få oplyst, om underretningen betyder, at der skal foretages børnefaglig undersøgelse eller iværksættes foranstaltninger. Ændring pr : ved underretning, jf. 153 skal kommunen orientere underretter om hvorvidt der er iværksat undersøgelse eller foranstaltninger i fht. det barn/ung som underretningen vedrører. Der kan orienteres om hvilken type af foranstaltning, der er iværksat og planlagt varighed heraf, hvis oplysningen herom vil kunne have væsentlig betydning for den støtte som underretter under udøvelse af hvervet eller tjeneste kan yde barnet/den unge.

28 Hvordan Der er ikke formkrav til en underretning lovgivningsmæssigt, men ansatte i Esbjerg kommune skal underrette på en bestemt blanket som findes på EK Net under blanketter. (BU875 Underretning) Underretningen skal sendes til Familierådgivningens fælles mailbox: familieraadgivning@esbjergkommune.dk Alternativt kan underrettes via Esbjerg kommunes hjemmeside. Der skal ikke sendes underretninger til en enkelt rådgivers mailadresse, da det gør det vanskeligt at følge op fx ved fravær.

29 Tilbud om foranstaltninger mv. Afhængigt af den konkrete sag, tages der stilling til, hvad barnet og forældrene kan tilbydes fra Familierådgivningen. Fx: Psykologsamtaler via Psykologisk Center for Børn og Unge Samtaler ved rådgiver eller Familieværksted Kontaktperson evt. SSP v. lidt større børn Anbringelse Familierådgivningen har et tæt samarbejde med Syd og Sønderjyllands Politi. Der laves politianmeldelse og koordineres løbende i konkrete sager. Børnehus - lovkrav (ikke endeligt afklaret hvordan/hvornår i EK) OBS! Barn/ung har ret til bisidder under sagens behandling.

30 Kontaktoplysninger Forvisitationens vagt træffes i kommunens åbningstid på telefonnr Uden for åbningstid kan man i akutte situationer kontakte Familierådgivningens Rådighedsvagt via henvendelse til Esbjerg Politi. Underretninger indsendes til: familieraadgivning@esbjergkommune.dk Flere oplysninger på hjemmesiden: -barn.aspx

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. marts 2014 Acadre 13/7590 Indledning Denne kvalitetsstandard

Læs mere

Vejledning vedrørende underretning om børn og unge

Vejledning vedrørende underretning om børn og unge Til fagprofessionelle Vejledning vedrørende underretning om børn og unge Hvad siger loven? Alle offentligt ansatte har skærpet underretningspligt (servicelovens 153). Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

U N D E R R ET NINGER

U N D E R R ET NINGER U N D E R R ET NINGER Louise Jensen Skolesocialrådgiver Supervisor Lars Jonasson Kriminolog Psykoterapeut Glostrup Kommune HVAD SKAL VI TALE OM I DAG: Præsentation af os og programmet Stoledans Tip en

Læs mere

Familier, som er fraflyttet anden kommune (herunder såkaldte nomadefamilier):

Familier, som er fraflyttet anden kommune (herunder såkaldte nomadefamilier): Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for socialområdet Dato 25. marts 2015 Sagsnr. 15/5446 Løbenr. 55154/15 Sagsbehandler René Hansen Direkte telefon 79 79 29 04 E-mail reha@kolding.dk

Læs mere

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGSPLIGT I dette kapitel beskriver vi indledningsvist reglerne for underretningspligt. Efterfølgende kan du læse mere om, hvordan du og din leder i praksis

Læs mere

HANDLEGUIDE. om underretninger

HANDLEGUIDE. om underretninger HANDLEGUIDE om underretninger 1 INDHOLD Indledning... 3 Underretningspligten... 4 Øjeblikkelig underretningspligt... 4 Handleveje ved overvejelse om underretning... 5 Hvad skal en underretning indeholde?...

Læs mere

Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune. Sådan handler Familierådgivningen

Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune. Sådan handler Familierådgivningen Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune Sådan handler Familierådgivningen Procedurer og retningslinjer for Familierådgivningens håndtering af sager med mistanke eller viden om seksuelle

Læs mere

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge bekymring mistanke - viden

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge bekymring mistanke - viden Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge bekymring mistanke - viden Beredskab og retningslinjer Kultur og Familieforvaltningen www.skive.dk Indholdsfortegnelse: Indledning... s. 2 Bekymring, mistanke

Læs mere

Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung.

Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung. LOVREGLER MED MENING Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung. Bekendtgørelse om underretningspligt over for kommunen

Læs mere

SISO 2011. v. Anne Melchior Hansen, faglig leder SISO ame@servicestyrelsen.dk tlf. 51378304

SISO 2011. v. Anne Melchior Hansen, faglig leder SISO ame@servicestyrelsen.dk tlf. 51378304 Kommunernes rolle i det koordinerende myndighedsarbejde. Barnets reform og kommunernes beredskabsarbejde vedr. koordineret håndtering af sager, hvor børn udsættes for vold og seksuelle overgreb. SISO 2011

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. bekymring mistanke - viden. Indledning... s. 2

Indholdsfortegnelse: Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. bekymring mistanke - viden. Indledning... s. 2 Indholdsfortegnelse: Indledning... s. 2 Bekymring, mistanke eller konkret viden.. s. 3 Baggrundsteamet... s. 4 Handleguide... s. 5 bekymring mistanke - viden Pjecen er udgivet af Skive Kommune Torvegade

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 11. oktober 2012 Acadre dok.: 141148-12 INDHOLD INDLEDNING 3 SERVICELOVENS

Læs mere

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger PÆDAGOGISK Værd at vide Om underretninger Indhold Hvorfor denne guide? 3 7 gode råd 4 Du har skærpet underretningspligt 6 Det siger loven 7 Opfølgning på underretningen 8 Direkte underretning til Ankestyrelsen

Læs mere

HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB

HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB til pædagogisk personale på døgn- og dagbehandlingsinstitutioner i BCH ved mistanke eller viden om overgreb af seksuel eller voldelig karakter fra andre unge/forældre/

Læs mere

HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING

HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING DRAGØR KOMMUNE Juni 2018 1 Indhold Indledning... 3 Læsevejledning... 4 Om overgreb... 4 Forebyggende indsatser... 5 Første skridt Vær opmærksom og ansvarsbevidst...

Læs mere

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 150 Offentligt Sagsnr. 2018-453 Doknr. 540018 Dato 31-01-2018 Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Dette notat viser centrale

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt Familierådgivningen Kolding Kommune Emne: Procedure for daglig visitation Visitationsenheden og den daglige visitation skal udover

Læs mere

Familieafdelingen hvem er vi?

Familieafdelingen hvem er vi? SSP Seminar 2017 Familieafdelingen hvem er vi? Organiseret under Børne- og kulturforvaltningen I Familie og Rådgivning sammen med PPR og udførerne. 30 socialrådgivere i psykosocial gruppe 7 socialrådgivere

Læs mere

HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB (- en del af SOF s Beredskabsplan)

HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB (- en del af SOF s Beredskabsplan) HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB (- en del af SOF s Beredskabsplan) til pædagogisk personale på døgn- og dagbehandlingsinstitutioner i BBU ved mistanke eller viden om overgreb af seksuel eller

Læs mere

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge Beredskabet i Bornholms Regionskommune Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge 8.30-8.45 Kaffe/ brød og velkomst og præsentation af formålet med dagen V/Vibeke Juel Blem 8.45-9.15 Hvad er

Læs mere

Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel. trin for trin. Pjecen er revideret med telefonnumre og links, december 2011 Dok nr.

Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel. trin for trin. Pjecen er revideret med telefonnumre og links, december 2011 Dok nr. Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel trin for trin. 1 Indhold NÅR ET BARN MISTRIVES...3 REGLER FOR UNDERRETNINGSPLIGT...4 HVAD GØR JEG VED MISTANKE OM MISTRIVSEL?...5 TRIN 1: KONTAKT TIL LEDER

Læs mere

Vejledning til Dialogmøde.

Vejledning til Dialogmøde. Vejledning til Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger 1 indhold Indledning... 3 Underretningspligten... 4 Øjeblikkelig underretningspligt... 4 Handleveje ved overvejelse om underretning... 5 Hvad skal en underretning indeholde?...

Læs mere

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an.

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. Allerød kommune Familieafdelingen 2011 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for Familieafdelingens vejledning om underretningspligt S..3.

Læs mere

Oplæg 7. april 2011. Lars Traugott-Olsen. 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen

Oplæg 7. april 2011. Lars Traugott-Olsen. 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen Oplæg 7. april 2011 Lars Traugott-Olsen Hvad gennemgår vi? Den skærpede underretningspligt i SEL 153 SSD-samarbejdet i SEL 49a Hvis vi når det et par udvalgte ændringer fra Barnets Reform Hovedtræk af

Læs mere

Den professionelle underretning som løftestang for et bedre børneliv. V/Usma Qureshi og Christina Avnsted

Den professionelle underretning som løftestang for et bedre børneliv. V/Usma Qureshi og Christina Avnsted Den professionelle underretning som løftestang for et bedre børneliv V/Usma Qureshi og Christina Avnsted Ankestyrelsens vigtigste arbejdsopgaver på børneområdet: Vi træffer afgørelse i klagesager fra landets

Læs mere

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Beredskab og Handlevejledning Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Forord Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere

Læs mere

Tak til Socialstyrelsen for gennemlæsning og kommentering af underretningsguiden

Tak til Socialstyrelsen for gennemlæsning og kommentering af underretningsguiden Underretningsguide Hvad skal du gøre, når du får kendskab til eller grund til at antage, at et barn eller en ung udsættes for fysisk, psykisk eller seksuelt overgreb eller af andre grunde har behov for

Læs mere

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Sagsnummer 15/25331 11111111111515 Vi Vigtige telefonnummer: Familierådgivningen: 74 34 10 54 - Bed om akutvagten Uden for arbejdstid kontaktes politiet

Læs mere

Almen indsats. Almen forebyggende indsats

Almen indsats. Almen forebyggende indsats SAMARBEJDE En struktur for samarbejdet omkring børn og unge, der mistrives og har behov for er fra forskellige faggrupper i Børn & Kultur 1 Formål Almen Almen Indsatsniveauer Særlig Indsats fra almensystemet

Læs mere

Læreruddannelsen den 26. marts 2012 Lektor, cand.jur., Pernille Lykke Dalmar REGLER OM BØRN OG UNGE

Læreruddannelsen den 26. marts 2012 Lektor, cand.jur., Pernille Lykke Dalmar REGLER OM BØRN OG UNGE Læreruddannelsen den 26. marts 2012 Lektor, cand.jur., Pernille Lykke Dalmar REGLER OM BØRN OG UNGE ER REGLER KEDELIGE? NEJ! men de kan være svære at læse! Hvis du har interesse for samfundet, og indretningen

Læs mere

Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp

Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp Århus Kommune For yderligere information: Socialforvaltningen Sekretariatet Jægergården Værkmestergade 00 Århus C E-post: socialforvaltningen@aarhus.dk

Læs mere

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes.

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes. Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen af andre faggrupper,

Læs mere

Underretningsguide. for institutioner, skoler og andre fagfolk

Underretningsguide. for institutioner, skoler og andre fagfolk Underretningsguide for institutioner, skoler og andre fagfolk Hvad skal du gøre før du underretter Børn og unge kan reagere forskelligt, når de har vanskeligheder. De samme trivsels- eller udviklingsproblemer

Læs mere

Handleguide ved overgreb

Handleguide ved overgreb Handleguide ved overgreb Ishøj Kommune Handleguide ved overgreb 1 Denne pjece indeholder en handleguide til ansatte i Ishøj Kommunes skoler, dagtilbud og foreninger om hvordan overgreb mod børn og unge

Læs mere

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Vi Vigtige telefonnummer: Familierådgivningen: 74 34 10 54 - Bed om akutvagten Uden for arbejdstid kontaktes politiet på 114. Politiet vil tilkalde

Læs mere

Adresse: Henrik Pontoppidans Vej 8, 2200 Københavns N/Milnersvej 35b, 3400 Hillerød Telefon: 33 17 30 30 Mail: boernehushovedstaden@sof.kk.

Adresse: Henrik Pontoppidans Vej 8, 2200 Københavns N/Milnersvej 35b, 3400 Hillerød Telefon: 33 17 30 30 Mail: boernehushovedstaden@sof.kk. Adresse: Henrik Pontoppidans Vej 8, 2200 Københavns N/Milnersvej 35b, 3400 Hillerød Telefon: 33 17 30 30 Mail: boernehushovedstaden@sof.kk.dk Hjemmeside: www.boernehuse.dk/hovedstaden Leder Pernille P.

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikre, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger,

Læs mere

Handlevejledning. for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune

Handlevejledning. for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune Handlevejledning for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune Vedrører samarbejde med Frontteam og Socialrådgiverteam, I Familieafdelingen og Ungekontakten 2 Vejen Kommune Rådhuspassagen

Læs mere

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år.

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Indledning: Kerteminde kommune har udviklet et beredskab, som dels består af et specialistteam

Læs mere

Notat om underretninger i børnesager

Notat om underretninger i børnesager Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen 8. maj 2012 Margit Tang Møller Notat om underretninger i børnesager På landsplan er der en stor stigning i antal underretninger. Dette vurderes af eksperter i familiesager

Læs mere

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1 GLADSAXE KOMMUNE Skole og Familie Bilag 1: Notat vedrørende KL's 12 opmærksomhedspunkter NOTAT Dato: 2. august 2012 Af: Rikke Schønning KL s 12 opmærksomhedspunkter 1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt

Læs mere

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune Til: Fra: Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Dato: 12. oktober 2012 Overgrebspakken Socialministeriet

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 FORORD 3 Beredskabsteamets medlemmer 3 FOREBYGGELSE 4 Hvad siger loven? 4 BEKYMRING - MISTANKE - KONKRET VIDEN 5 En bekymring 5 En mistanke 5 En konkret

Læs mere

Beredskab Vedrørende vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. Vejledning til alle medarbejdere og ledere, der arbejder med børn og unge i

Beredskab Vedrørende vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. Vejledning til alle medarbejdere og ledere, der arbejder med børn og unge i Beredskab Vedrørende vold og seksuelle overgreb mod børn og unge Vejledning til alle medarbejdere og ledere, der arbejder med børn og unge i Indhold Indledning...3 Forebyggelse...4 Hvad er omsorgssvigt

Læs mere

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Indholdsfortegnelse 1. OM UNDERRETNINGSGUIDEN Indholdsfortegnelse... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.2 Indledning... 3 Underretningsguidens

Læs mere

Mistanke om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge under 18 år - Beredskab og retningslinjer

Mistanke om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge under 18 år - Beredskab og retningslinjer Mistanke om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge under 18 år - Beredskab og retningslinjer Indholdsfortegnelse: Hvis mistanken retter sig mod en ansat... 5 Hvis mistanken retter sig mod en forælder/anden

Læs mere

UNDERRETNING UNDERRETNING

UNDERRETNING UNDERRETNING UNDERRETNING UNDERRETNING Vejledning til underretning Beskriv bekymringen Nogle tror, at det er et omfattende arbejde at skrive en underretning, men der er ingen krav til længde og ordvalg. Det vigtigste

Læs mere

Børne- og Ungeforvaltningen. Køge Rådhus Torvet Køge

Børne- og Ungeforvaltningen. Køge Rådhus Torvet Køge Underretningsguide Hvad skal du gøre, når du får kendskab til eller grund til at antage, at et barn eller en ung udsættes for overgreb eller af andre grunde har behov for særlig støtte Oktober 2013 1 Børne-

Læs mere

- beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune

- beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune Denne pjece henvender sig til alle fagpersoner, der er i direkte kontakt med børn under 18 år. - beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune Hvad er overgreb? Overgreb defineres i dette

Læs mere

Beredskab vedrørende overgreb mod børn og unge

Beredskab vedrørende overgreb mod børn og unge Beredskab vedrørende overgreb mod børn og unge Indholdsfortegnelse Målgruppe... 3 Formål... 3 Hvad er overgreb?... 3 Når børn begår overgreb mod andre børn... 4 Indholdet... 4 Loven... 5 Hvordan skal jeg

Læs mere

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING kolding kommune 2014 OV1_Kvadrat_RØD Kort udgave af BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke og viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge 1 Forebyggelse

Læs mere

Viden eller mistanke om. overgreb mod et barn

Viden eller mistanke om. overgreb mod et barn Viden eller mistanke om overgreb mod et barn Beredskab og handlevejledning til ansatte i Viborg Kommune, der er i direkte kontakt med børn under 18 år Børn & Unge 2018 Indhold Sådan underretter du.........................................................4

Læs mere

Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning

Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning Beredskabsplan for Ballerup Kommune når der er mistanke om vold eller seksuelt overgreb på børn eller unge. Udarbejdet 1.11.2013 Redigeret ultimo 2015

Læs mere

Underretningsguide. For fagpersoner. Center for Børn og Voksne

Underretningsguide. For fagpersoner. Center for Børn og Voksne Underretningsguide For fagpersoner Center for Børn og Voksne November 2018 1 Denne underretningsguide henvender sig til dig, der arbejder med børn og unge i Hørsholm Kommune. I Underretningsguiden kan

Læs mere

Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder

Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder Videregivelse af oplysninger mellem myndigheder Forvaltningslovens 27 og 32 Retsplejelovens 115 Persondatalovens 6, 7 og 8 Ny databeskyttelsesforordning 25/5-18 Retshåndhævelseslov (i kraft 30/4-17) 1,

Læs mere

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Ballerupmodellen Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Indhold Ballerupmodellen 03 Risikobørn/unge hvem er de? 04 Ballerupmodellens proces 06 Systematiseret observation 07 De tværfaglige

Læs mere

EN LANDSDÆKKENDE INDSATS. Anette Hammershøi, specialkonsulent Socialstyrelsen aham@socialstyrelsen.dk Tlf: +45 51 37 83 11

EN LANDSDÆKKENDE INDSATS. Anette Hammershøi, specialkonsulent Socialstyrelsen aham@socialstyrelsen.dk Tlf: +45 51 37 83 11 BØRNEHUSE I DANMARK EN LANDSDÆKKENDE INDSATS Anette Hammershøi, specialkonsulent Socialstyrelsen aham@socialstyrelsen.dk Tlf: +45 51 37 83 11 PRÆSENTATION Den danske børnehusmodel Baggrund, lovgivning

Læs mere

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP Borgercenter Børn og Unge har modtaget en henvendelse om bekymring for dit barn. HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP? INFORMATION TIL FORÆLDREMYNDIGHEDSINDEHAVERE 1 Du er kommet i kontakt med Borgercenter Børn

Læs mere

RÅDGIVNING af børn og unge

RÅDGIVNING af børn og unge Af Jannie Dyring og Ida Koch RET & PLIGT AF JANNIE DYRING OG IDA KOCH Hvad må og skal man, når man som psykolog yder åben, anonym rådgivning til børn og unge? Og hvordan er sammenhængen mellem notatpligt

Læs mere

Håndtering af sager med mistanke eller viden. om vold eller seksuelle krænkelser af børn og

Håndtering af sager med mistanke eller viden. om vold eller seksuelle krænkelser af børn og Håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge. Handlevejledning for medarbejdere i Ballerup Kommune Indhold Indledning... 3 Hvad er seksuelle overgreb

Læs mere

Beredskabsplan og handlevejledning Marts Kort udgave

Beredskabsplan og handlevejledning Marts Kort udgave Beredskabsplan og handlevejledning Til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge Marts 2019 - Kort udgave Kolding Kommune Dette er

Læs mere

Tavshedspligt/ Underretningspligt Videregivelse af oplysninger. Barnets Reform Primærsektorens opgaver ift. udsatte børn

Tavshedspligt/ Underretningspligt Videregivelse af oplysninger. Barnets Reform Primærsektorens opgaver ift. udsatte børn Tavshedspligt/ Underretningspligt Videregivelse af oplysninger Barnets Reform Primærsektorens opgaver ift. udsatte børn REFORMERNE Tryghed i opvækst Tidlig indsats Kvalitet i sagsbehandling og indsatsen

Læs mere

UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE

UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE Til brug for offentligt ansatte og andre med særlige ansvar over for børn og unge. Når du under dit arbejde får kendskab til forhold, der giver formodning om, at

Læs mere

Handleguides til fagpersoner. - ved mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb mod børn

Handleguides til fagpersoner. - ved mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb mod børn Handleguides til fagpersoner - ved mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb mod børn Oktober 2013 Indhold Indledning... 3 Bekymring, mistanke og viden om overgreb... 4 Gode råd til samtalen

Læs mere

MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER

MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER Når familier med udsatte børn og unge flytter mellem kommuner Udgivet af: Socialministeriet Juni 2011 KOLOFON Af Socialministeriet Juni, 2011 Pjecen er alene udgivet elektronisk

Læs mere

Hørsholm Kommune. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn

Hørsholm Kommune. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn Hørsholm Kommune Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn 2013 1 Indholdsfortegnelse: Indledning.............................3 Forebyggelse...........................3 Bekymring mistanke

Læs mere

Tavshedspligt og samarbejde

Tavshedspligt og samarbejde 10-09-2013 side 1 Tavshedspligt og samarbejde Anders Larsen Socialrådgiveruddannelsen University College Lillebælt 10-09-2013 side 2 Organisatorisk og juridisk ramme for arbejdet viden om hvilke juridiske

Læs mere

Børne- og skoleudvalget

Børne- og skoleudvalget Børne- og skoleudvalget Mandag den 12. januar 2015 CBUs Administration CBU CBU s Administration: FrontTeamet Sagsbehandlere 8 heraf 2 i vagt i Rådmandshaven Forebyggende rådgivere 2 på skolerne Teamchef

Læs mere

Jordemoder - hvad er din rolle i arbejdet med den sårbare gravide? Grit Niklasson - Jordemoderforeningens medlemsmøde 2013 1

Jordemoder - hvad er din rolle i arbejdet med den sårbare gravide? Grit Niklasson - Jordemoderforeningens medlemsmøde 2013 1 Jordemoder - hvad er din rolle i arbejdet med den sårbare gravide? Grit Niklasson - Jordemoderforeningens medlemsmøde 2013 1 Workshoppens program Hvordan identificerer man som jordemoder den socialt sårbare

Læs mere

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Vejledning i at holde netværksmøder - Til medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Høje-Taastrup Kommune Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Netværksmødet Denne vejledning er

Læs mere

Beredskabsplan Handleguide om hjælp til børn og unge, der er udsat for overgreb

Beredskabsplan Handleguide om hjælp til børn og unge, der er udsat for overgreb Beredskabsplan Handleguide om hjælp til børn og unge, der er udsat for overgreb 1 Indhold Formål Beredskabsplanen skal sikre forebyggelse, tidlig opsporing og behandling af sager om overgreb mod børn og

Læs mere

Barnet i fokus. Underretningspligten. Afd.læge Ann-Britt K. Kirkedal. DEMC8 Oktober 2018

Barnet i fokus. Underretningspligten. Afd.læge Ann-Britt K. Kirkedal. DEMC8 Oktober 2018 Barnet i fokus Underretningspligten Afd.læge Ann-Britt K. Kirkedal Hvad skal underrettes? Hvem underretter man til? Mundtlig eller skriftelig? Hvem skal informeres? Samtykke Samtykke Der skal opnås informeret

Læs mere

ved mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb mod børn

ved mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb mod børn ved mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb mod børn LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE FEBRUAR OKTOBER 2013 2014 Handleguides til fagpersoner ved mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb

Læs mere

Håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge

Håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge Håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge HANDLEVEJLEDNING FOR MEDARBEJDERE I BALLERUP KOMMUNE Indhold Indledning... 3 Hvad er seksuelle overgreb og

Læs mere

Center for Familie - kompetenceplan jf. Serviceloven

Center for Familie - kompetenceplan jf. Serviceloven Center for Familie - kompetenceplan jf. Serviceloven : evilling/beslutning : Distrikt Øst, Vest, Nord, Syd, Specialteamet : ndstilling evillingsmødets deltagere: Familiechef, distriktsledere, afdelingsleder,

Læs mere

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt Bedre Tværfaglig Indsats -kort fortalt Om pjecen Denne pjece giver en kort introduktion til den samarbejdsmodel kaldet Bedre Tværfaglig Indsats, som skal styrke en helhedsorienteret og tidlig indsats overfor

Læs mere

Beredskab Handlemuligheder ved omsorgssvigt, fysiske og seksuelle overgreb

Beredskab Handlemuligheder ved omsorgssvigt, fysiske og seksuelle overgreb Beredskab Handlemuligheder ved omsorgssvigt, fysiske og seksuelle overgreb Vejledning til lærere, pædagoger og andre, der arbejder med børn og unge i Indhold Indledning... 3 Forebyggelse... 4 Hvad er omsorgssvigt

Læs mere

Underretningsguide. December 2015 (Redaktionelle ændringer november 2018)

Underretningsguide. December 2015 (Redaktionelle ændringer november 2018) Underretningsguide Hvad skal du gøre når du får kendskab til eller grund til at antage at et barn eller en ung udsættes for overgreb eller af andre grunde har behov for særlig støtte December 2015 (Redaktionelle

Læs mere

Målsætning Børn og unge i Køge Kommune skal opleve en tryg barn- og ungdom uden vold og seksuelle overgreb

Målsætning Børn og unge i Køge Kommune skal opleve en tryg barn- og ungdom uden vold og seksuelle overgreb Beredskab til forebyggelse af vold og seksuelle overgreb mod børn og unge Målsætning Børn og unge i Køge Kommune skal opleve en tryg barn- og ungdom uden vold og seksuelle overgreb Børneudvalget og Skoleudvalget

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

HANDLEGUIDE VED OVERGREB

HANDLEGUIDE VED OVERGREB HANDLEGUIDE VED OVERGREB Ishøj Kommune Handleguide ved overgreb 1 Indhold Indledning... 2 Definition på overgreb... 3 Er du i tvivl?... 4 Tavshedspligt... 4 Overgreb begået af forældrene... 5 Overgreb

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning

Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning Lovgrundlag Servicelovens 11, stk. 1 og 2 Mål med indsats Målet er at yde gratis råd og vejledning, herunder lave

Læs mere

12 opmærksomhedspunkter for kommunernes håndtering af underretninger på børne- og ungeområdet

12 opmærksomhedspunkter for kommunernes håndtering af underretninger på børne- og ungeområdet København den 15. maj 2012 12 opmærksomhedspunkter for kommunernes håndtering af underretninger på børne- og ungeområdet I det følgende beskrives 12 opmærksomhedspunkter som kommunalbestyrelsen skal være

Læs mere

SSP. samarbejdet og videregivelse af personlige oplysninger

SSP. samarbejdet og videregivelse af personlige oplysninger SSP samarbejdet og videregivelse af personlige oplysninger SSP-teamet Vejle, 2012 Indholdsfortegnelse Indledning................................................................. 5 SSP-Lokaludvalgenes opgaver.......................................

Læs mere

Handlevejledning ved bekymring for et barn eller en ung

Handlevejledning ved bekymring for et barn eller en ung 2019 Handlevejledning ved bekymring for et barn eller en ung - For medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune BØRN OG UNGEENHEDEN Indhold Indledning...............................................................................3

Læs mere

Børn og unges rettigheder i sundhedsregi

Børn og unges rettigheder i sundhedsregi Børn og unges rettigheder i sundhedsregi På det uformelle plan Set, hørt og forstået På det formelle plan Danmark tilsluttede sig FN s Børnekonvention i 1991 Hav øje for mangfoldigheden i familiemønstre

Læs mere

Den professionelle bekymring på Lyne Friskole

Den professionelle bekymring på Lyne Friskole 1 Den professionelle bekymring på Lyne Friskole November 2015 Lovgrundlag Dette er lovgrundlaget, der skal sikre, at der tages hånd om børn og unge, der har behov for særlig støtte Underretningspligt Underretningspligt

Læs mere

Bedre Tværfaglig Indsats. kort fortalt

Bedre Tværfaglig Indsats. kort fortalt Bedre Tværfaglig Indsats kort fortalt Om pjecen Denne pjece giver en kort introduktion til samarbejdsmodellen Bedre Tværfaglig Indsats, som skal styrke en helhedsorienteret og tidlig indsats overfor udsatte

Læs mere

Beredskabsplan ved overgreb mod børn og unge

Beredskabsplan ved overgreb mod børn og unge Beredskabsplan ved overgreb mod børn og unge Indhold Indhold...2 1. Indledning...3 2. Definitioner på seksuelle overgreb, fysisk og psykisk vold...4 3. Tidlig forebyggelse og opsporing...5 4. Bekymring...7

Læs mere

HANDLEGUIDE VED OVERGREB

HANDLEGUIDE VED OVERGREB HANDLEGUIDE VED OVERGREB Ishøj Kommune Handleguide ved overgreb 1 Indhold Indledning... 2 Definition på overgreb... 3 Er du i tvivl?... 4 Tavshedspligt... 4 Overgreb begået af forældrene... 5 Overgreb

Læs mere

Børne- og Ungeområdets Beredskabsplan ved overgreb mod Børn og Unge

Børne- og Ungeområdets Beredskabsplan ved overgreb mod Børn og Unge Børne- og Ungeområdets Beredskabsplan ved overgreb mod Børn og Unge December 2014 Indhold 1. Indledning...3 2. Definitioner på seksuelle overgreb, fysisk og psykisk vold...4 2.1. Definition af seksuelle

Læs mere

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning

Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning Juridisk afdækning vedr. udmøntning af åben og anonym rådgivning I det følgende opridses, hvad de forskellige lovgivninger på børne-, unge- og familieområdet siger om åben anonym rådgivning, og hvad lovgivningen

Læs mere

Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge

Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge Aabenraa Kommunes beredskabsplan vedrørende håndtering af vold og seksuelle overgreb over for børn og unge Aabenraa kommunes koordinationsforum vedr. forebyggelse af og håndtering af vold og seksuelle

Læs mere

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal.

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Bremdal Dagtilbud, SFO og Skole. Indledning Dette beredskabs- skriv retter sig mod alle medarbejdere og ledere ansat på Bremdal

Læs mere

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte Overordnet målsætning Alle medarbejdere i Furesø Kommune er forpligtet til at gøre en indsats overfor børn og unge, der viser tegn på behov for særlig støtte. Det forebyggende arbejde og en tidlig identificering

Læs mere

Underretning jvf Lov om Social Service 153 og 154 PLIGT OG DILEMMA?

Underretning jvf Lov om Social Service 153 og 154 PLIGT OG DILEMMA? Underretning jvf Lov om Social Service 153 og 154 PLIGT OG DILEMMA? Lov om Social Service (LLS) 153 153. Personer, der udøver offentlig tjeneste eller offentligt hverv, skal underrette kommunalbestyrelsen,

Læs mere