NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kampen i skolehaven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kampen i skolehaven"

Transkript

1 SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Kampen i skolehaven

2 SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN

3 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Kampen i skolehaven INTRODUKTION I skolehaven udkæmpes der dagligt kampe mellem flere forskellige parter. Der er kamp i form af konkurrence mellem de enkelte planter om lys, vand og næringssalte. Der er også kamp i form af konkurrence mellem forskellige dyr om føde og overlevelse, samt mellem planter og planteædende dyr. Når skolehaven dyrkes, er det væsentligt at gøre sit bedste for, at konkurrencen mellem de forskellige arter bliver til fordel for de afgrøder, man ønsker at høste. Det vil sige, at ukrudtet skal undertrykkes, fordi det konkurrerer med de dyrkede planter. Ligeledes prøver man at styrke bestanden af de dyr, der gør nytte for de dyrkede planters vækst, og modsat hæmme de dyr, der optræder som skadedyr for afgrøderne. Formål Formålet med forløbet er, at eleverne lærer om nytte- og skadedyr i skolehaven. De skal lære, hvordan man kategoriserer insekter som værende til enten nytte eller skade set i forhold til kulturplanter. Eleverne skal arbejde med at skabe vilkår i skolehaven, der forebygger problemer med dyrkning eller udbytte. Desuden skal eleverne få en begyndende indsigt i skolehaven som et økosystem. Klassetrin klasse TID PÅ ÅRET Juni I dette forløb lærer eleverne om, hvad de forskellige dyr lever af, og hvem der er deres naturlige fjender, ud fra et fokus på insekterne.

4 SIDE 4 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN FÆLLES MÅL KOMPETENCEOMRÅDE KOMPETENCEMÅL Færdigheds- og vidensmål UNDERSØGELSE Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger. Naturfaglige undersøgelser Eleven kan undersøge dyr og planters tilpasninger til naturen. Eleven har viden om dyr og planters levesteder og livsbetingelser. Organismer Eleven kan indsamle og bestemme dyr, planter og svampe herunder med digitale databaser. Eleven har viden om navne og enkel klassifikation af dyr, planter og svampe. Kommunikation Eleven kan beskrive enkle naturfaglige og teknologiske problemstillinger. Ordkendskab Eleven kan mundtligt og skriftligt anvende centrale fagord og begreber. Eleven har viden om fagord og begreber.

5 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 5 EksemplER på læringsmål Eleverne kan indsamle og bestemme nyttedyr og skadedyr i skolehaven. Eleverne kan undersøge og mundtligt angive, hvordan skolehavens nytte- og skadedyr har tilpasset sig naturen. Eleverne kan opstille initiativer som forbedrer nyttedyrs livsbetingelser. Eleverne kan undersøge og mundtligt formidle med brug af fagbegreber, hvordan man kan forebygge problemer med og bekæmpe skadedyr. Faglige begreber - Planteædere - Rovdyr - Nyttedyr - Skadedyr - Livsbetingelser

6 SIDE 6 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN BESKRIVELSE AF UNDERVISNINGSAKTIVITETEN omfang og forløb LEKTION 1-2 Juni LEKTION 3-6 Juni LEKTION 7-8 Juni Introduktion til skadeog nyttedyr Hvem er i kamp? Præsentation og opsamling I KLASSEN I SKOLEHAVEN I KLASSEN Planlægning Forløbet afvikles i juni måned og kan strække sig fra 2 dage til 4 uger. Arbejdsform I forløbet arbejdes der undersøgende med, hvordan det er muligt at forbygge skadedyr og tiltrække nyttedyr. Du kan starte og afslutte forløbet i klasseværelset eller natur/tekniklokalet. Resten af forløbet vil foregå i skolehaven. Materialevalg I forløbet skal eleverne finde og observere insekter i skolehaven. Der er brug for enten smartphones, tablets eller digitalkamera til at tage billeder med. Der findes flere gode bøger, hvor eleverne kan læse om små dyr i haven. Blandt andet på side 54 i Geografforlagets Natur Teknik GRØN, på side 116 i Natek 6 og i Gyldendals Biologi omkring skolen, hvor der også indgår mange gode, praktiske aktiviteter.

7 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 7 GennemførSEL af undervisningsforløb LEKTION 1-2. INTRODUKTION TIL SKADE- OG NYTTEDYR Intro I disse lektioner skal eleverne formulere deres forforståelse og introduceres til, at der findes såvel skade- som nyttedyr i skolehaven. Ligesom eleverne skal lære dyrearters plads og funktion i naturens kredsløb at kende. Læringsmål på elevniveau - Du kan finde viden om nogle af de almindelige rov- og planteædende dyr i skolehaven og forklare andre om deres udseende, levested, fødevalg og fjender. - Du kan kategorisere henholdsvis skadedyr og nyttedyr og beskrive deres kendetegn. Materialer Computere eller tablets Bøger om dyr og insekter i den danske natur Papir og skriveredskaber Gennemførsel Indled forløbet med at stille eleverne spørgsmål om smådyr i skolehaven for at sætte gang i deres egne overvejelser. I det nedenstående gives en række forslag til, hvordan du kan introducere dine elever til dette. Begynd f.eks. med følgende spørgsmål: - Kender I nogle dyr, der lever i skolehaven? I jorden? På planterne? - Hvilke dyr lever af at spise planter (planteædende dyr), og hvilke dyr lever af at spise andre dyr (rovdyr)? - Hvilke dyr er uønskede i skolehaven? - Hvilke slags dyr gavner skolehaven? Lad, ud fra denne samtale, eleverne lave en skitse af en plante i skolehaven med nogle dyr på, som æder den. Sæt nogle flere dyr ind på skitsen, så der også kommer rovdyr med på skitsen. Se på tegningerne parvis, og kom med ideer til, hvad der kan gøres for at planterne i skolehaven har de bedste vilkår. Man bruger udtrykket skadedyr og nyttedyr. Hvilke dyr på skitserne vil få hvilke betegnelser?

8 SIDE 8 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN Vælg hver især ét dyr ud, og søg viden om på dets måde at leve på. Anvend bøger og andre kilder. Fordel nu klassens elever i to lange rækker over for hinanden: Den ene række har valgt et nyttedyr, den anden et skadedyr. Herefter kan hver elev meget kort præsentere sit valgte dyr, og hvad det lever af, og hvordan den gør henholdsvis skade eller nytte. Lav to nye rækker af elever, hvor en række er planteædende dyr, og den anden er rovdyr. Fælles drøftelse af, hvilke dyr vi helst vil give gode livsbetingelser i skolehaven. Lad eleverne parvis tale om dyr, de kender fra skolehaven: - Hvor lever dyrene, og hvilken føde lever de af? - Er dyrene skadedyr eller nyttedyr? - Hvordan skal forholdene være, for at dyrene har de bedste livsbetingelser? - Hvordan kan man skaffe sig af med skadedyr i skolehaven? - Hvordan sørger man for, at der er nyttedyr i skolehaven? - Saml fælles op på, hvad eleverne har talt om. Eleverne går igen sammen to og to for at nedskrive deres definition af et nyttedyr og et skadedyr. Giv dem følgende liste over dyr. De skal vurdere, hvilke der er skade- og nyttedyr, hvis de var i skolehaven: minérlarver, kålorme, snudebille, rådyr, harer, fasaner, jordlopper, gulerodsflue, bladlus, mariehøns, uldlus, rødt spind, skjoldlus, myrer, hvepse, regnorme, tusindben, skolopender, muldvarpe, mus, fugle. Lad eleverne diskutere, hvilke af dyrene der både kan være nytte- og skadedyr. Hvornår er de det ene, og hvornår er de det andet? (Fugle, hvepse, myrer). Brug resten af tiden til at læse om insekter og dyr på nettet og i bøger med henblik på at kunne kende de nytte- og skadedyr, der skal ses efter i skolehaven næste gang, den skal besøges. Rund af med at drage paralleller mellem deres associationer til begrebet kamp og det, eleverne i dag har arbejdet med om skade- og nyttedyr. Du kan lade eleverne tegne kamptegninger af dyrene, der kæmper mod hinanden i skolehaven. Hæng tegningerne op i klassen.

9 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 9 LEKTION 3-6. HVEM ER I KAMP? Intro I disse lektioner skal eleverne undersøge dyrene i skolehaven med lup, insektsuger og kamera. De skal finde smådyr og vurdere, om de er skade- eller nyttedyr, og hvordan de indgår i økosystemet i skolehaven. Du kan i fællesskab med eleverne lægge en plan for, hvad der kan gøres for at bekæmpe og forebygge skadedyr, og hvad der kan gøres for at tiltrække nyttedyr og udføre så meget af planen, som kan nås. Læringsmål på elevniveau - Du kan finde insekters og andre smådyrs levesteder og deres spor i skolehaven, og lave forbedringer til fordel for nyttedyrenes levesteder. - Du kan beskrive, hvordan et nyttedyr og en plante er tilpasset hinanden. - Du kan udpege skadedyr og forklare, hvilken skade dyrene gør for skolehavens vækst, trivsel og udbytte. Materialer Lup Insektsuger Papir Blyant Kamera Bøger om dyr og insekter i den danske natur Finmasket net, eventuelt fiberdug Sæbevand til behandling af bladlus Materialer til insekthotel (se link side14). Gennemførsel Begynd lektionerne med at tale med eleverne om betegnelserne nyttedyr/skadedyr. Forklar, at kategoriseringen er defineret ud fra menneskers perspektiv. Forklar eleverne om balancen mellem nytte- og skadedyr. Nyttedyr lever blandt andet af skolehavens skadedyr. Når nyttedyrene er effektive, vil skadedyrene svinde i antal, og nyttedyrene bliver her nødt til at søge andre jagtmarker og vil derfor forlade skolehaven. Dette giver så skadedyrene mulighed for igen at blive mange, og behovet for nyttedyr i skolehaven er igen aktuelt. Du kan forklare eleverne, at den bedste måde at sikre, at der er nyttedyr i skolehaven, er ved at anlægge steder, hvor dyrene kan skjule sig og finde føde.

10 SIDE 10 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN Inddel eleverne i grupper, og fordel opgaverne. De opgaver, du vælger, dine elever skal løse vil afhænge af, hvordan jeres have er anlagt. Vejret har også ofte betydning for, hvor længe og hvorledes der kan arbejdes den pågældende dag. Første halvdel af tiden: - Giv hver gruppe et område af skolehaven, de skal søge efter nytte- og skadedyr i. - Hver gruppe skal notere og dokumentere, hvilke dyr de har fundet. Enten ved at tegne eller tage et billede af dyret. De skader, eventuelle skadedyr forvolder, skal ligeledes dokumenteres ved tegning eller foto. Eleverne kan bruge en lup eller insektsuger til at se meget små dyr og til at observere detaljer på større dyr. - Grupperne finder dyrene i de medbragte bøger og skriver ned, hvad dyret hedder, hvad det lever af, hvem dyrets fjender er og eventuelt også, hvilken skade dyret forvolder. - Eleverne skal ligeledes vurdere, om der i skolehaven er trusler mod de dyrkede planter. - Er der skadedyr, der truer skolehavens planter? Anden halvdel af tiden: - Du kan samle eleverne og med udgangspunkt i de dyr, der er fundet i skolehaven, spørge, om de har forslag til, hvordan man kommer skadedyrene til livs. Hvis skadedyrene er ved at vinde konkurrencen, kan I tale om, at man kan fjerne skadedyrene manuelt (for eksempel hvis det er dræbersnegle eller kållarver, der er på spil). Du kan også fortælle om, at man kan skærme planter med net eller fiberdug. Men dette er kun aktuelt, hvis man er så tidligt ude, at planterne ikke er blevet angrebet endnu. Er det mindre skadedyr, kan du fortælle om nyttedyr, som æder skadedyr. Fortæl for eksempel om, hvordan mariehønen lever af bladlus. Grupperne skal nu lave en plan for at bekæmpe dem i det område, de har fået tildelt. Eksempler på bekæmpelse af skadedyr: - Eleverne kan lave små bunker af kviste, som pindsvin og smådyr kan skjule sig i, og sprede let jorddække til eksempelvis løbebiller, så de kan skjule sig om dagen. - Bygge insekthoteller, (se link side 14). - Lave små bunker af kviste og blade til insekter og pindsvin. - Være med til at afskærme brændenælder i et hjørne af haven til mariehøns og sommerfugle. - Samle dræbersnegle og/eller kållarver. - Lave fælder til dræbersnegle. Dræbersnegle elsker øl (mørk hvidtøl). Eleverne kan grave glas med øl ned i skolehaven. Det er vigtigt, at glassene stikker et par cm. over jorden. Ellers bliver fælden ikke kun for dræbersnegle, men også for nyttedyr som løbebiller. - Hvis det er muligt, så tag billeder af gruppernes arbejde i skolehaven, så I kan bruge billederne som udgangspunkt for opsamling næste gang.

11 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 11 LEKTION 7-8. PRÆSENTATION OG OPSAMLING Intro I disse lektioner skal eleverne på baggrund af deres erfaringer og med udgangspunkt i de fotos, de tog under skadedyrsjagten i skolehaven, lave en fremlæggelse om skade-, og nyttedyr og skolehavens økosystem. Læringsmål på elevniveau - Du kan beskrive udvalgte smådyrs tilpasningsstrategier i skolehaven og definere, hvad der kendetegner et skade- og nyttedyr. - Du kan lave en plan for, hvordan man næste år kan forebygge problemer med skade dyr og sikre, at skolehaven er et sted, hvor nyttedyr vil søge hen. Gennemførsel Du skal lade eleverne i grupperne fra sidst bruge ca. 60 minutter på at forberede en præsentation og ca. 4-5 minutter pr. gruppe til fremlæggelse. Lad eleverne tage udgangspunkt i det, der optog grupperne i skolehaven. Forslag til indhold: - Fortæl om de dyr, I fandt i skolehaven. - Vis tegninger eller billeder af dyrene. - Angiv, hvilke dyr der er nyttedyr, og hvilken nytte de gør? - Fortæl, hvilke dyr der er skadedyr hvor deres levesteder er og hvilken skade, de kan forvolde på grøntsagerne? - Redegør for kategorier af dyr, som både kan være skade- og nyttedyr. - Fortæl om, hvordan vi kan forebygge problemer med skadedyr i skolehaven. - Fortæl, hvilke tiltag de gjorde for at forbedre nyttedyrenes levevilkår i skolehaven. - Fortæl om skolehaven som et økosystem. - Fortæl om, hvordan det er menneskers beslutninger, der gør, at man kan tale om nyttedyr og skadedyr. Efter hver gruppes fremlæggelse giver eleverne respons til hinanden du giver som lærer også respons. Afrund forløbet med at tale med eleverne om, hvad de synes, det er vigtigt at gøre i skolehaven, så nyttedyrene får de bedste livsbetingelser og får overtaget over for skadedyrene.

12 SIDE 12 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN Forslag til EVALUERING Du skal ved forløbets start i klassesamtalen afdække elevernes forforståelse i forhold til planteædende dyr og rovdyr samt i forhold til nytte- og skadedyr i skolehaven. Imens eleverne arbejder med at kategorisere dyrene, kan du holde øje med de tegn på læring, som eleverne udviser. Når eleverne fremlægger deres arbejde om skadedyr og nyttedyr i skolehaven, kan du ligeledes observere, hvordan eleverne har arbejdet, og om de har nået de mål, der er for forløbet. Når du skal vurdere, om eleverne har nået målene for dette forløb, kan du vælge at gøre det bagudrettet eller fremadrettet eller bedst begge dele. Dette enkelte undervisningsforløb bør jo altid vurderes som led i en fortsat læringsproces. Så alle de tegn, du får på elevernes succesfulde læring bør følges op af, at du i fremtiden er opmærksom på at gøre brug af deres nye viden, så den udvikles og bliver mere integreret i deres samlede forståelse af ikke blot skolehaven, men i høj grad af naturens økologi. Desuden vil der altid være stofområder og kompetencer, som kun er udviklet overfladisk eller med misforståelser. Jo bedre du kan bidrage til, at sådanne bliver drøftet og opklaret undervejs, jo bedre nytte vil eleverne få af de nye ting. Tegn på læring Du kan løbende vurdere elevernes arbejde i skolehaven samt deres fremlæggelse. I den forbindelse kan du se efter følgende tegn på læring: Eleverne har kendskab til 4-6 nyttedyr og skadedyr fra skolehaven/ danske haver. Eleverne kan opstille en definition på henholdsvis nytte- og skadedyr. Eleverne kan finde dyr og insekter i skolehaven og relatere dette til dyrenes levesteder. Elevene komme med eksempler på, hvilken nytte et nyttedyr gør. Eleverne kan komme med eksempler på, hvilken skade et skadedyr forvolder. Eleverne kan give forslag til, hvordan man næste år kan sikre, at skolehaven er et dårligt sted for skadedyr og et godt sted for nyttedyr.

13 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 13 Forslag til udfordringsopgaver Undersøg hvor meget forskel det gør, om man bekæmper skadedyr eller ej ved at udtænke og udføre forsøg med og uden skadedyrsbekæmpelse. Hvordan fungerer bier som nyttedyr for planterne og hvordan generer de nogle gange mennesker? Undersøg andre og større kamppladser mellem insekter for eksempel i landbruget. Er der fællestræk med skolehaven? Hvilke? Hvad er forskellen på konventionelt og økologisk landbrug i forhold til skadedyrsbekæmpelse? (se link 14). Se på hvordan man historisk set har bekæmpet skadedyr. Byg fuglekasser og hæng dem op måske I har bygget dem på skolen, så kan de blot hænges op nu. Lave supplerende spændende undersøgelser af dyrene omkring skolen mere generelt, f.eks. om den såkaldte dræbersnegl (Iberisk skovsnegl). Se Gyldendals Biologi omkring skolen med tilhørende lærervejledning.

14 SIDE 14 NATUR /TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN LINKS OG LITTERATUR LINKS Læs om skadedyr og nyttedyr Læs om at bygge insekthoteller Læs om sædskifte LITTERATUR Grundbegreber om naturens økologi (elevtekst) Af Breiting og Ruge Sig natur 3, Overlevelse blandt fjender Af Lise Fabricius Wadkjær, Ida Guldager, Peter Jepsen og Ida Toldnod, Alinea Natek 3, Hvilke dyr fandt I: side Malling Beck Natur Teknik Grøn, Små dyr i haven side 54 Geografforlaget Natur Teknik Grøn, Små dyr i haven side Geografforlaget Biologi omkring skolen, med tilhørende lærerens bog Af Søren Breiting, Gyldendal Klik på link i PDF og gå direkte til materialet!

15 EGNE NOTER NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 15

16

NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Ukrudt i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Ukrudt i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Ukrudt i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Ukrudt i skolehaven

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Høstdag i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Høstdag i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Høstdag i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Høstdag i skolehaven

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med før, Dette forløb

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb lægges vægt på, at eleverne udvikler et nuanceret fagsprog, hvor de bruger ord og begreber

Læs mere

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven SIDE 1 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK Fagbogen i skolehaven SIDE 2 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 3 DANSK FAGBOGEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Arbejdet med fagbøger og produktion

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Spirer i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Spirer i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Spirer i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Spirer i skolehaven

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR INDSKOLING SPECIALKLASSER

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR INDSKOLING SPECIALKLASSER Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR INDSKOLING SPECIALKLASSER LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med

Læs mere

SØEN LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST. 6. klasse. kommer med forslag til, hvad man kan arbejde klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for

SØEN LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST. 6. klasse. kommer med forslag til, hvad man kan arbejde klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for SØEN FAG: LÆRINGSARENA SØEN ESRUM SØ MINES LYST 6. klasse LÆRINGSFORLØB OM DE FERSKE VANDE - SØEN Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi Dette forløb tager udgangspunkt i fællesmål for 6. kommer

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

Årsplan for skoleåret 2018/19

Årsplan for skoleåret 2018/19 Årsplan for skoleåret 2018/19 Natur og Teknologi i 4. 5. 6. klasse Lærer: Anna Jensen Denne årsplan er sidst revideret d. 12/8 Generelt Timerne fordeler således; 2 * 45 min om torsdagen Undervisningen

Læs mere

Beton, et stærkt materiale

Beton, et stærkt materiale Beton, et stærkt materiale Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Natur/teknologi Forløbet kan udvikles ved at kombineres med Håndværk og Design 6. klasse Undersøgelse, kommunikation

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kompost i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kompost i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Kompost i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Kompost i skolehaven

Læs mere

SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Vækst i skolehaven

SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Vækst i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI VÆKST i skolenhaven NATUR/TEKNOLOGI Vækst i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI VÆKST i skolenhaven NATUR/TEKNOLOGI VÆKST i skolenhaven SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Vækst i skolehaven INTRODUKTION

Læs mere

En ordentlig mundfuld

En ordentlig mundfuld En ordentlig mundfuld Her har du undervisning du selv udfører med dine elever i vores udstilling på Den Blå Planet, hvor fokus er på bestemte morfologiske træk. Du får eleverne til at observere fiskene

Læs mere

Danmark broer? Hvor bliver. Hvordan lever man sundt? Hvorfor har. affaldet af?

Danmark broer? Hvor bliver. Hvordan lever man sundt? Hvorfor har. affaldet af? Færdigheds- og vidensmål (efter 4. klasse) Hvad kan sten fortælle? Hvorfor har Danmark broer? Hvor bliver affaldet af? Hvordan lever man sundt? Hvad var der før mobilen? Hvor lever isbjørnen? Kender du

Læs mere

Giftfri skadedyrsbekæmpelse

Giftfri skadedyrsbekæmpelse Giftfri skadedyrsbekæmpelse TEKNIK OG MILJØ Mange forskellige slags grønsager og blomster på et lille areal forvirrer insekterne og reducerer dermed deres angreb på grønsagerne. Lykken er en giftfri have

Læs mere

Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet

Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet Fælles Mål for N/T Efter 4.klassetrin Eleven kan relatere natur og teknologi til andre kontekster Eleven kan beskrive enkle naturfaglige og teknologiske

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Undervisningsplan 0-2. klasse Natur/teknologi

Undervisningsplan 0-2. klasse Natur/teknologi Undervisningsplan 0-2. klasse Natur/teknologi Fagets centrale kompetenceområder Faget natur og teknologi er opbygget omkring fire kompetenceområder (gældende for 1.- 2.klasse) Eleven kan udføre enkle undersøgelser

Læs mere

Eleven sorterer smådyrene efter visuelle karakteristika som farve eller størrelse. Eleven sorterer smådyrene efter antal ben og levested.

Eleven sorterer smådyrene efter visuelle karakteristika som farve eller størrelse. Eleven sorterer smådyrene efter antal ben og levested. Vandhullet med Den Talende Bog Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Naturfaglige undersøgelser Eleven kan sortere og klassificere om naturfaglige

Læs mere

Spil fødekæde-stratego

Spil fødekæde-stratego Side 1/5 Fag/klassetrin: Natur/teknologi 3.-4. klasse. Omfang: 2-4 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Med denne opgave får eleverne en forståelse af, at jordens organismer

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klassetrin, 2 lektioner (svarende til 90 min. Ellers længere tid, hvis man arbejder tværfagligt med materialet til dansk og samfundsfag) Materialer:

Læs mere

HAVET. LÆRINGSARENA HAVET Øresundsakvariet. 7. klasse. Øresund og saltvand LÆRINGSFORLØB OM DET KYSTNÆRE HAV

HAVET. LÆRINGSARENA HAVET Øresundsakvariet. 7. klasse. Øresund og saltvand LÆRINGSFORLØB OM DET KYSTNÆRE HAV HAVET FAG: LÆRINGSARENA HAVET Øresundsakvariet 7. klasse. Øresund og saltvand Ss LÆRINGSFORLØB OM DET KYSTNÆRE HAV Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Svampe i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Svampe i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Svampe i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI SVAMPE I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Svampe i skolehaven

Læs mere

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi

Læs mere

insekter NATUREN PÅ KROGERUP

insekter NATUREN PÅ KROGERUP insekter NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

LÆRINGSARENA SØEN - ESRUM SØ MINES LYST

LÆRINGSARENA SØEN - ESRUM SØ MINES LYST LÆRINGSFORLØB OM DE FERSKE VANDE Dette forløb tager udgangspunkt i fællesmål for 9. klasse. Forløbet er en del af NATURKANON for Fredensborg kommune. Forløbet er beskrevet med udgangspunkt i forenklede

Læs mere

NATUR OG TEKNOLOGI 1. KLASSE

NATUR OG TEKNOLOGI 1. KLASSE 2017-18 Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til faget i klassen Formål: Formålet med faget Natur/Teknik er at eleverne stifter bekendtskab med vigtige fænomener. Undervisningen skal, især i starten, bygge på

Læs mere

Sankning: Hvad er det?

Sankning: Hvad er det? Side: 1/12 Sankning: Hvad er det? Forfattere: Julia Sick Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Vilde planter Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Undersøgelse, Perspektivering Introduktion: Inden

Læs mere

Fysikrapport om vægtfylde med Den Talende Bog

Fysikrapport om vægtfylde med Den Talende Bog Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Undersøgelser i naturfag Eleven kan formulere og undersøge en afgrænset problemstilling med naturfagligt

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har

Læs mere

Kristendomskundskab og dansk Indskolingen, 2. klasse

Kristendomskundskab og dansk Indskolingen, 2. klasse Hellige steder Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Eleven kan læse enkle faglige tekster og udtrykke sig sprogligt enkelt om deres indhold Eleven kan udtrykke sig om enkelte begivenheder

Læs mere

Alle tiders gode mad.

Alle tiders gode mad. Alle tiders gode mad. Et tværfagligt undervisningsmateriale til Naturfag, Historie og Madkundskab med udgangspunkt i en skolehave Claus Rastzar, Jelling Friskole og Henrik Ottosen Historielab 1 Indhold

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Årsplan for 5.K N/T skoleåret 2016/17

Årsplan for 5.K N/T skoleåret 2016/17 Årsplan for 5.K N/T skoleåret 2016/17 Overordnede mål for faget http://www.emu.dk/omraade/gsk-lærer/ffm/naturteknologi Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

Lærervejledning til naturfagligt projektforløb Bæredygtig udvikling

Lærervejledning til naturfagligt projektforløb Bæredygtig udvikling Lærervejledning til naturfagligt projektforløb Bæredygtig udvikling Indholdsfortegnelse Organisering og klassetrin Projektets problemstilling Formulering af læringsmål for projektforløbet Eksempler på

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Årsplan for natur og teknik

Årsplan for natur og teknik Årsplan for natur og teknik Målgruppe: 03A Periode: Oprettet af: BK Mål for undervisningen: Årsplan i natur/teknik i 3. klasse. Fagformål for faget natur/teknologi Eleverne skal i faget natur/teknologi

Læs mere

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven SIDE 1 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK Udstykning af skolehaven SIDE 2 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN 3 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN INTRODUKTION

Læs mere

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER

NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER NATURAKADEMIKANON FOR FREDENSBORG KOMMUNES SKOLER LÆRINGSARENA/TEMA HVAD SKAL VI? PERIODE FÆLLESMÅL 0. KLASSE SPIRING På jeres egen skole Eleverne oplever hvad biodiversitet er på 2 områder nær ved klasselokalet.

Læs mere

Årsplan i Natur og teknik 1 klasse 2018/2019 Rima Soutari

Årsplan i Natur og teknik 1 klasse 2018/2019 Rima Soutari Årsplan i Natur og teknik 1 klasse 2018/2019 Rima Soutari Eleverne arbejder med 6 hovedemner: 1) Vand skifter form 2) Sanserne 3) Nedbør 4) Din krop 5) Træer og skov 6) Lad det spire og gro Uger Læringsmål

Læs mere

Fra saltvand til ferskvand

Fra saltvand til ferskvand Månestenen #07 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 4 lektioner Fra saltvand til ferskvand I denne opgave skal I tale om vandets betydning for livet på Jorden. Eleverne bliver introduceret til

Læs mere

Natur/teknologi. Kompetencemål. Kompetenceområde Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin

Natur/teknologi. Kompetencemål. Kompetenceområde Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Kompetencemål Natur/teknologi Kompetenceområde Undersøgelse gennemføre enkle på baggrund af egne forventninger designe på baggrund af begyndende hypotesedannelse Modellering anvende med stigende abstraktionsgrad

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Historie 7.-9. klasse) Historie, 7.-9. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Fælles mål - Historie Kompetenceområde(r) Historiebrug

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI 3. KLASSE!

NATUR/TEKNOLOGI 3. KLASSE! 2018-2019 NATUR/TEKNOLOGI 3. KLASSE Lærer: Jakob Lassen (JL) Forord til natur og teknologi i 3. Klasse I natur og teknologi skal eleverne udvikle naturfaglige kompetencer, som skal være med til at øge

Læs mere

I Kolding Ådals geomorfologiske fodspor. Lærervejledning

I Kolding Ådals geomorfologiske fodspor. Lærervejledning dlaboratoriumforsammenhængendeu I Kolding Ådals geomorfologiske fodspor Lærervejledning ring dannelseoglæ Vejledning Lærervejledning I dette undervisningsforløb arbejdes der med landskabsdannelsen ved

Læs mere

Årsplan for fag: Natur & Teknik 6.a 2015/2016

Årsplan for fag: Natur & Teknik 6.a 2015/2016 Årsplan for fag: Natur & Teknik 6.a 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Beskrive og Planlægge, Uge 33 40 sammenligne nogle og evaluere enkle smådyrs tilpasninger til rindende

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI 4. KLASSE

NATUR/TEKNOLOGI 4. KLASSE 2018-2019 Lærer: Ivan Gaseb (IG) Forord til faget I natur og teknologi skal eleverne udvikle naturfaglige kompetencer, som skal være med til at øge deres forståelse for den verden de lever i. De skal tilegne

Læs mere

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om Viden om Byens træer og buske er levested for masser af dyr. Bare fordi vi ikke kan se dem, kan de sagtens være der alligevel. Insekter og andet kryb og kravl sidder fast på undersiden af blade og grene

Læs mere

Vonsild Skole. Hvor mange elever 100 Hvilke fag blev involveret i projektet? Geografi, Biologi, (Fy/KE) og Natur/ Teknologi

Vonsild Skole. Hvor mange elever 100 Hvilke fag blev involveret i projektet? Geografi, Biologi, (Fy/KE) og Natur/ Teknologi Vonsild Skole Hvilke årgange deltog? 5. og 8. årgang Hvor mange elever 100 Hvilke fag blev involveret i projektet? Geografi, Biologi, (Fy/KE) og Natur/ Teknologi Projektet Hvorfor er Lillebælt udnævnt

Læs mere

Årsplan for Natur/teknik 6. klasse 2018/2019. Formål:

Årsplan for Natur/teknik 6. klasse 2018/2019. Formål: Årsplan for Natur/teknik 6. klasse 2018/2019 Formål: Undervisningen i Natur/teknik er bygget op omkring 4 kompetencer: - Undersøgelse designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse -

Læs mere

Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi

Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi Fagets centrale kompetenceområder Guldminen 2019/2020 Faget natur og teknologi er opbygget omkring fire kompetenceområder (gældende for 3.- 4.klasse) Eleven

Læs mere

Mål fra Forenklede Fælles Mål - Natur/teknologi efter 6. kl.

Mål fra Forenklede Fælles Mål - Natur/teknologi efter 6. kl. Mål fra Forenklede Fælles Mål - Natur/teknologi efter 6. kl. Forløb: Undersøg vandløbet Kompetence Undersøgelse designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse gennemføre enkle systematiske

Læs mere

Biologi Fælles Mål 2019

Biologi Fælles Mål 2019 Biologi Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 9. klassetrin 5 FÆLLES MÅL Biologi 2 1 Fagets formål Eleverne skal i faget biologi udvikle

Læs mere

Natur/teknologi 2. klasse årsplan 2018/2019

Natur/teknologi 2. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 Flyvende insekter 6 Undersøgelse Formidling (fase 1) Læringsmål Jeg kan beskrive flyvende insekters opbygning.

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Derfor inviterer vi jer til at indgå i undervisningsforløbet ultra:bit Åben Skole og inviterer jer inden for hos en række virksomheder.

Derfor inviterer vi jer til at indgå i undervisningsforløbet ultra:bit Åben Skole og inviterer jer inden for hos en række virksomheder. Til underviseren Velkommen til ultra:bit Åben Skole Din klasse indgår allerede i det stort anlagte DR projekt ultra:bit og er forhåbentlig kommet godt i gang med at bruge jeres micro:bit. I vil forhåbentlig

Læs mere

MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Såning i skolehaven

MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Såning i skolehaven SIDE 1 MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN MATEMATIK Såning i skolehaven SIDE 2 MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 3 MATEMATIK Såning i skolehaven INTRODUKTION I dette forløb skal

Læs mere

MIN BY MIN LETBANE LÆRERVEJLEDNING KLASSE

MIN BY MIN LETBANE LÆRERVEJLEDNING KLASSE MIN BY MIN LETBANE Kære lærer Formålet med dette materialet om Odense Letbane er at oplyse byens grundskole-elever på 5. 9. klassetrin om byens kommende letbane, beslutningsgrundlaget for den samt borgernes

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

Fuld fart frem. besøg på egen hånd klassetrin 3.-6. klasse varighed: 1 t 30 min

Fuld fart frem. besøg på egen hånd klassetrin 3.-6. klasse varighed: 1 t 30 min Fuld fart frem besøg på egen hånd Her har du undervisning du selv udfører med dine elever i vores udstilling på Den Blå Planet, hvor fokus er på bestemte morfologiske træk. Du får eleverne til at observere

Læs mere

GRØN BY Lærervejledning

GRØN BY Lærervejledning GRØN BY Lærervejledning Forløbet GRØN BY sætter fokus på bæredygtig byplanlægning i lyset af de klimatiske udfordringer verden står overfor i dag. Via autentiske eksempler fra hele verden opnår eleverne

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

Natur/Teknologi Kompetencemål

Natur/Teknologi Kompetencemål Natur/Teknologi Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Undersøgelse udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål gennemføre enkle

Læs mere

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Pædagogisk ide I denne øvelse arbejdes der videre med stoffet fra den lærerstyrede undervisning i klassen. Men her er der fokus på nye vinkler

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter VANDETS VEJ GENNEM TIDEN INTRODUKTION Vandets vej gennem tiden er

Læs mere

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Natur/teknologi

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Natur/teknologi Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for kompetenceområderne: Undersøgelse, Modellering og Kommunikation.

I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for kompetenceområderne: Undersøgelse, Modellering og Kommunikation. 1 Lærervejledning I denne lærervejledning får du inspiration til, hvordan applikationen PlanteGuide hjælper dig med at opfylde nogle af de Fælles Mål for natur/teknologi i 5. og 6. klasse. App en er gratis

Læs mere

Dyrebiografi om tigeren

Dyrebiografi om tigeren Trækfuglen Opgaveark Fag: Natur/Teknologi og Dansk, 3.-5. klasse, evt. 1.-2. klasse Omfang: 2-4 lektioner Dyrebiografi om tigeren I denne opgave skal eleverne lære, at pattedyr har særlige kendetegn, der

Læs mere

Sommeruni 2015 dag 2 Den åbne skole varieret undervisning gennem tværfagligt samarbejde med Arbejdermuseet og Statens Naturhistoriske Museum

Sommeruni 2015 dag 2 Den åbne skole varieret undervisning gennem tværfagligt samarbejde med Arbejdermuseet og Statens Naturhistoriske Museum Sommeruni 2015 dag 2 Den åbne skole varieret undervisning gennem tværfagligt samarbejde med Arbejdermuseet og Statens Naturhistoriske Museum Ane Riis Svendsen, Sara Tougaard, Susanne Arne-Hansen Mål for

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klasse 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har været

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Rigkilde-LIFE: Besøg et Rigkær

Rigkilde-LIFE: Besøg et Rigkær RigKilde life Rigkilde-LIFE: Besøg et Rigkær Lærervejledning til undersøgelser på eng og i rigkær. Klasse: 3. 4. klasse Fag: Natur og teknologi, billedkunst, dansk Varighed: 3-4 lektioner Introduktion

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

BIOLOGI. Mad nok til alle. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Evolution

BIOLOGI. Mad nok til alle. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Evolution BIOLOGI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Evolution Eleven kan undersøge og forklare organismers tilpasning til levesteder Eleven kan forklare organismers tilpasning som reaktion

Læs mere

Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18

Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18 Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18 Formålet med faget: Eleverne skal i faget biologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan biologi og biologisk forskning i samspil med de

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Dansk 10. klasse) Dansk, 10. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har været børneslaver

Læs mere

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation 5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation Introduktion og mål (Samfundsfag 8.-9. klasse) Samfundsfag, 8.-9. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: computer, A3-papir,

Læs mere

Undervisningsforløb/aktivitet

Undervisningsforløb/aktivitet Undervisningsforløb/aktivitet I denne undervisningsaktivitet sættes der fokus på, om Danmark skal sige officielt undskyld for den tidligere rolle som slavenation. Aktiviteten tager udgangspunkt i samme

Læs mere

Kuglebanen - et hav af varer - lærervejledning

Kuglebanen - et hav af varer - lærervejledning Kuglebanen - et hav af varer - lærervejledning Indholdsfortegnelse Table of Contents Kuglebanen - et hav af varer - lærervejledning... 1 Indledning... 1 Læringsmål:... 2 Forenklede Fælles Mål for Natur/Teknologi

Læs mere

Vejnoveller fra Sophienborgsskolen

Vejnoveller fra Sophienborgsskolen Vejnoveller fra Sophienborgsskolen Angiv fag, klassetrin, kompetenceområde og færdigheds- og vidensmålpar for forløbet. Der må gerne være mere end et færdigheds- og vidensmålpar per forløb, men antallet

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

Den nye fællesfaglige naturfagsprøve

Den nye fællesfaglige naturfagsprøve Gør tanke til handling VIA University College Den nye fællesfaglige naturfagsprøve Martin Sillasen msil@via.dk 7. august 2016 1 Mål Indblik i forskellige typer af problemstillinger, som eleverne vil kunne

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation 5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation Introduktion og mål (Dansk 10. klasse) Dansk, 10. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, A3-papir, tusher eller farver

Læs mere

Landmandsvejledning. En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab

Landmandsvejledning. En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab Landmandsvejledning En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab & Dorte Ruge Af Søren Breiting & Dorte Ruge Vejledning til landmand Forord Denne

Læs mere

Workshop: Læringsmålstyret undervisning i dansk som andetsprog. Multikulturelle skoler 2014 - Mette Ginman - mmg@ucc.dk

Workshop: Læringsmålstyret undervisning i dansk som andetsprog. Multikulturelle skoler 2014 - Mette Ginman - mmg@ucc.dk Workshop: Læringsmålstyret undervisning i dansk som andetsprog Multikulturelle skoler 2014 - Mette Ginman - mmg@ucc.dk Velkommen til workshoppen! Læringsmålet for i dag er at vi alle (fordi det er en workshop

Læs mere

Geografi 7. klasse årsplan 2018/2019

Geografi 7. klasse årsplan 2018/2019 Årsplan 2018/2019 for geografi i 7. klasserne på Iqra Privatskole Fagformål for faget geografi (Fra Fælles Mål) Eleverne skal i faget geografi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i,

Læs mere

Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl

Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl. 14.40-15.20 Dansk som andetsprog som dimension i fagene samt faglig læsning og skrivning er under overskriften Sproglig udvikling skrevet ind som tværgående

Læs mere

Biologi 9. klasse årsplan 2018/2019

Biologi 9. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdighedsog vidensområder August 32 Forurening 3 33 r i naturfag (fase 2) r i naturfag 34 Krop og sundhed i naturfag (fase 1) Læringsmål Jeg kan undersøge

Læs mere

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI Forberedelsesmateriale til skolelærer LÆRERVEJLEDNING BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI TVÆRFAGLIGT PROJEKT FOR 4. -7. KLASSETRIN Byggeboxen lær om byggeri er et undervisningsforløb, der sætter fokus på byggeriets

Læs mere

Dyrs tilpasning. Hej med dig!

Dyrs tilpasning. Hej med dig! Dyrs tilpasning Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk jeg elsker teknik og natur. Jeg skal lære dig en masse om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere