DSM - IV 1. KRITERIER FOR DIAGNOSTICERING AF VOKSNE MED ADHD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DSM - IV 1. KRITERIER FOR DIAGNOSTICERING AF VOKSNE MED ADHD"

Transkript

1 DSM - IV 1. KRITERIER FOR DIAGNOSTICERING AF VOKSNE MED ADHD Vejledning, bearbejdelse og oversættelse ved Mogens Brødsgaard, speciallæge i psykiatri, Århus. Det er kriterier, som bliver anvendt internationalt i forbindelse med forskning omkring ADHD hos voksne. Når man undersøger en voksen person, skal man sikre sig følgende: skal symptomerne være til stede før 7-års alderen, og de skal være til stede uafbrudt til voksenalderen. Symptomerne skal være til stede både i hjemmet, i skolen og ved diverse fritidsaktiviteter, og det skal på en eller anden måde have givet problemer for personen. Det skal således være værre end for de fleste andre på tilsvarende alder. Det påvirker altid personens selvopfattelse, selvtillid og selvværdsfølelse både som barn og voksen. Konklusionen kan blive: 1. Overvejende uopmærksomhedstypen. 2. Overvejende hyperaktivitets-/impulsivitetstypen. 3. Kombineret type. Der gives efterfølgende et forslag til udgangspunkt for et interview til afklaring, om den pågældende person lider af ADHD: Jeg vil nu spørge dig om nogle forskellige typer adfærd, som du kan have oplevet som voksen og barn. Det er meget vigtigt at huske, at de fleste oplever disse adfærdstyper til daglig. Jeg prøver at fastslå, om disse adfærdstyper forekommer eller forekom oftere for dig end for andre jævnaldrende, og/eller om du føler, at disse adfærdstyper har været mere problematiske for dig end for andre jævnaldrende.

2 ADHD UOPMÆRKSOMHEDSSYMPTOMER 2. Voksen Barn 1. Skødesløse fejl. 2. Svært ved at holde opmærksomheden. 3. Lytter ikke. 4. Følger ikke instruktioner. 5. Svært ved at organisere. 6. Undgår opgaver der kræver stor mental indsats. 7. Mister ofte ting. 8. Bliver ofte nemt distraheret. 9. Er ofte glemsom. BEGGE: MINDST 6 UD AF 9.

3 ADHD HYPERAKTIVITETS / IMPULSIVITETS SYMPTOMER 3. Voksen Barn 1. Sidder meget uroligt. 2. Svært ved at sidde stille i længere tid. 3. Føler sig rastløs. 4. Svært ved at være lige så stille som andre. 5. Er altid i "sving". 6. Taler umådeholdent. 7. Besvarer spørgsmål førend de er stillet færdigt. 8. Svært ved at vente på sin tur. 9. Afbryder ofte andre. BEGGE: MINDST 6 UD AF 9.

4 UOPMÆRKSOMHEDSSYMPTOMER: SKØDESLØSE FEJL (SJUSKEFEJL). Springer du ofte over detaljerne, eller laver du ofte sjuskefejl? Sjuskefejl. Nøjagtighed tilsidesættes til fordel for hurtighed. Arbejdet kontrolleres ikke. Læser ikke instruktionerne, før du starter. Ikke god til omstændeligt arbejde. Ikke en detaljeorienteret person - checkhæftet afstemmes ikke regelmæssigt. Hvis svaret på spørgsmål 1 var "ja": Tror du, at du er værre til at springe over detaljerne eller lave flere sjuskefejl end de fleste andre på din alder? Sprang du ofte over detaljerne som barn, eller lavede du ofte sjuskefejl? Sjuskefejl i lektierne. Sprang over ting/problemer, du godt vidste, hvordan du skulle løse. Gennemgik ikke lektierne for at kontrollere svarene. Skyndte dig at blive færdig med arbejdet uden at tænke tingene igennem. Hvis svaret på spørgsmål 1 var "ja": Tror du, at du som barn var værre til at springe over detaljerne eller lave flere sjuskefejl end de fleste andre børn på din alder? 2. SVÆRT VED AT HOLDE OPMÆRKSOMHEDEN. Kan du ikke koncentrere dig i ret lang tid ad gangen? Har du ofte svært ved at bevare koncentrationen? Kan ikke koncentrere dig i ret lang tid ad gangen. Kan ikke koncentrere dig om en enkelt aktivitet i længere tid (se film, læse, forelæsninger). Svært ved at koncentrere dig om at læse eller arbejdsrelaterede aktiviteter. Lange samtaler med venner er svære at følge. Sjove aktiviteter som f.eks. at se sport eller spille kort er vanskelige at følge med i. Hvis svaret på spørgsmål 2 var "ja": Tror du, at du har sværere ved at koncentrere dig end de fleste andre på din alder? Kunne du som barn ikke koncentrere dig i ret lang tid ad gangen? Havde du ofte svært ved at bevare koncentrationen? Kunne ikke koncentrere dig i ret lang tid ad gangen. Krævede opsyn for at fortsætte med en opgave. Svært ved at koncentrere dig (undtagen computerspil eller aktiviteter, der i sig selv er med til at fremme

5 koncentrationen). 5. Hvis svaret på spørgsmål 2 var "ja": Tror du, at du som barn havde sværere ved at koncentrere dig end de fleste andre børn på din alder? 3. LYTTER IKKE. Siger andre, at du ikke er ret god til at lytte, eller at du ikke virker til at høre efter, selv om du gør det? Andre klager over, at dine tanker er andre steder, når de taler til dig. Folk siger, at du "er fraværende", eller at du "ikke er til stede" i samtaler. Folk siger dit navn en gang til eller siger, "hørte du, hvad jeg sagde?" Hvis svaret på spørgsmål 3 var "Ja": Tror du, at du har sværere ved at lytte, når folk taler direkte til dig, end de fleste andre på din alder? Sagde andre, at du som barn ikke var ret god til at lytte, eller at du ikke virkede til at høre efter, selv om du gjorde det? Øjenkontakt var nødvendig for at høre efter. Forældre/lærere var nødt til at gentage instruktionerne eller hæve stemmen for at få dig til at høre efter. Hvis svaret på spørgsmål 3 var "ja": Tror du, at du som barn havde sværere ved at lytte, når folk talte direkte til dig, end de fleste andre børn på din alder? 4. FØLGER IKKE INSTRUKTIONER. Finder du det svært at følge instrukser, og starter du ofte på projekter, som du ikke får gennemført? Afslutter ikke tingene. Har brug for deadlines for at få tingene gjort. Springer fra opgave til opgave - afslutter dem enten ikke eller er lang tid om det.. Kan ikke afslutte arbejde ifølge instruks. Kunne ikke følge flere instrukser, som blev givet samtidig.. Hvis svaret på spørgsmål 4 var "ja": Tror du, at du hår sværere ved at følge instrukser end de fleste andre på din alder? Fandt du det svært at følge instrukser som barn, og startede du ofte på projekter, som du ikke gennemførte? Kunne ikke følge lærers/forældres instruktioner. Fik ikke fuldført tingene. Kunne ikke fuldføre instrukser, der omfattede flere trin. Hvis svaret på spørgsmål 4 var "ja": Tror du, at du som barn havde sværere ved at følge instrukser end de fleste andre børn på din alder?

6 5. SVÆRT VED AT ORGANISERE. 6. Er du ofte uorganiseret? Planlægger ikke i forvejen.. Stoler på, at andre sørger for orden. Dårlig tidsfornemmelse. Planlægger for mange ting. Hjemmet/arbejdspladsen er rodet. Sjusker på arbejde. Kommer ofte for sent til aftaler. Laver mange lister, der ikke anvendes. Ineffektiv. Hvis svaret på spørgsmål 5 var "ja": Tror du, at du er mere uorganiseret end de fleste andre på din alder? Var du ofte uorganiseret som barn? Utrolig rodet hjemme og i skolen. Svært ved at planlægge langsigtede opgaver/hjemmeopgaver. Svært ved at planlægge lektier. Hvis svaret på spørgsmål 5 var "ja": Tror du, at du som barn var mere uorganiseret end de fleste andre børn på din alder? 6. UNDGÅR OPGAVER, DER KRÆVER STOR MENTAL INDSATS. Undgår du ofte opgaver, der kræver en stor mental indsats? Trækker tingene i langdrag. Det føles som en plage at læse. Udsætter krævende opgaver på arbejde til fordel for nemmere opgaver. Udskyder omstændeligt arbejde som f.eks. udfyldelse af selvangivelse. Hvis svaret på spørgsmål 6 var "ja": Tror du, at du oftere undgår opgaver, der kræver en stor mental indsats, end de fleste andre på din alder? Undgik du ofte opgaver som barn, der krævede en stor mental indsats? Undgik skole/lektier. Undgik at læse bøger, lægge puslespil osv. (opgaver, der krævede koncentration). Hvis svaret på spørgsmål 6 var "ja": Tror du, at du som barn oftere undgik opgaver, der krævede en stor mental indsats, end de fleste andre børn på din alder?

7 7. MISTER OFTE TING. 7. Mister du ofte ting? Distræt. Mister nøgler, pung, kalender, papirer. Forlægger ting på arbejde. Mister lister, telefonnumre og noter. Hvis svaret på spørgsmål 7 var "ja": Tror du, at du oftere mister ting end de fleste andre på din alder? Mistede du ofte ting som barn? Mistede blyanter, bøger, kladdehæfter. Mistede legetøj eller tøj. Mistede hjemmeopgaver. Hvis svaret på spørgsmål 7 var "ja": Tror du, at du som barn oftere mistede ting end de fleste andre børn på din alder? 8. BLIVER OFTE NEMT DISTRAHERET. Distraheres du nemt af ting rundt omkring dig? Kan ikke filtrere ting fra. Lader dig gå på af udefrakommende påvirkninger. Svært ved at koncentrere dig igen, når du afbrydes. Dagdrømmer. Er nødt til at se på folk for at forstå, hvad de siger. Hvis svaret på spørgsmål 8 var "ja": Tror du, at du nemmere distraheres af ting rundt omkring dig end de fleste andre på din alder? Blev du ofte distraheret af ting rundt omkring dig, da du var barn? Lod tankerne flyve. Blev kaldt en dagdrømmer, som "befandt sig i en anden verden", når du kiggede ud af vinduerne i skolen. Når du blev distraheret, havde du svært ved at komme tilbage til opgaverne. Hvis svaret på spørgsmål 8 var "ja": Tror du, at du som barn nemmere blev distraheret af ting rundt omkring dig end de fleste andre børn på din alder?

8 9. ER OFTE GLEMSOM. 8. Er du ofte glemsom? Glemmer planer/tiden. Glemmer, hvor du har lagt dine papirer. Glemmer at bruge en kalender. Går hjem for at hente glemte ting. Får andre til at hjælpe med at huske tingene. Hvis svaret på spørgsmål 9 var "ja": Tror du, at du er mere glemsom end de fleste andre på din alder? Var du ofte glemsom som barn? Svært ved at huske at udføre dine pligter. Glemte, hvad du egentlig skulle gøre, før opgaven var fuldført. Glemte bøger i skolen eller hjemme. Hvis svaret på spørgsmål 9 var "ja": Tror du, at du som barn var mere glemsom end de fleste andre børn på din alder? HYPERAKTIVITETS - OG IMPULSIVITETSSYMPTOMER: 1. SIDDER MEGET UROLIGT. Sidder du meget uroligt? Kan ikke sidde stille. Tapper med fødder/fingre/hænder. Bider negle/snor håret. Drejer konstant rundt i stolen. Hvis svaret på spørgsmål 1 var "ja": Tror du, at du sidder mere uroligt end de fleste andre på din alder? Sad du meget uroligt som barn? Sprælsk. Kan ikke sidde ordentligt i stolen. Hvis svaret på spørgsmål 1 var "ja": Tror du, at du sad mere uroligt end de fleste andre børn på din alder?

9 2. SVÆRT VED AT SIDDE STILLE I LÆNGERE TID. 9. Har du ofte svært ved at sidde stille i længere tid? Svært ved at blive siddende samme sted i længere tid. Svært ved at blive siddende i forbindelse med fjemsynsudsendelse eller forelæsning. Foretrækker at gå omkring/være i bevægelse frem for at sidde stille. Kan lide at være aktiv. Vælger aktiviteter, der foregår i et hurtigt tempo. Hvis svaret på spørgsmål 2 var "ja": Tror du, at du har sværere ved at sidde stille i længere tid end de fleste andre på din alder? Havde du som barn ofte svært ved at sidde stille i længere tid? Svært ved at sidde stille, når det var nødvendigt (f.eks. skole, måltider, lektier, kirke). Skulle konstant mindes om at sætte sig ned. Løb rundt i klasseværelset uden tilladelse. Hvis svaret på spørgsmål 2 var "ja": Tror du, at du havde sværere ved at sidde stille end de fleste andre børn på din alder? 3. FØLER SIG RASTLØS. Føler du dig ofte rastløs? Føler en indre uro. Hvis svaret på spørgsmål 3 var "ja": Tror du, at du er mere rastløs end de fleste andre på din alder? Følte du dig ofte rastløs som barn? Klatrede rundt i møblerne. Klatrede i træer. Løb altid omkring. Hvis svaret på spørgsmål 3 var "ja": Tror du, at du var mere rastløs end de fleste andre børn på din alder? 4. SVÆRT VED AT VÆRE LIGE SÅ STILLE SOM ANDRE. Har du ofte svært ved at være lige så stille som andre omkring dig? Taler i biografen. Taler under forelæsninger. Svært ved at tale i normalt leje. Taler højt i situationer, hvor det ikke er ønsket eller passende.

10 Taler højere end andre på restauranter. 10. Hvis svaret på spørgsmål 4 var "ja": Tror du, at du har sværere ved at være lige så stille som andre omkring dig i forhold til de fleste andre på din alder? Havde du som barn ofte svært ved at være lige så stille som andre omkring dig? Var højrøstet, når du legede. Lærerne var nødt til at bede dig om at være stille. Kunne ikke sidde stille og se fjernsyn eller film. Hvis svaret på spørgsmål 4 var "ja": Tror du, at du som barn havde sværere ved at være lige så stille som andre omkring dig i forhold til de fleste andre børn på din alder? 5. ER ALTID I "SVING". Er du altid "i sving"? Føler du, at du ofte har mere energi end andre? Sidder aldrig stille. Er altid i bevægelse. Kan ikke slappe af. Hvis svaret på spørgsmål 5 var "ja": Tror du, at du er mere "i sving" end de fleste andre på din alder? Var du altid "i sving" som barn? Følte du, at du ofte havde mere energi end andre? Usædvanligt aktiv i skolen/hjemme. Endeløs energi. Konstant i bevægelse. Hvis svaret på spørgsmål 5 var "ja": Tror du, at du som barn var mere "i sving" end de fleste andre børn på din alder? 6. TALER UMÅDEHOLDENT. Siger andre, at du ofte taler for meget? Taler hele tiden. Er lang tid om at komme til sagen. Folk klager over, at du taler for meget, eller at de "ikke kan få et ord indført". Hvis svaret på spørgsmål 6 var "ja": Tror du, at du taler mere end de fleste andre på din alder? Sagde andre, at du ofte talte for meget, da du var barn?

11 11. Blev kaldt "sludrechatol" eller "snakkehoved". Lærer/forældre skulle konstant bede dig om at tie stille. Forældre/lærere/venner klagede over, at du talte konstant. Hvis svaret på spørgsmål 6 var "ja": Tror du, at du som barn talte mere end de fleste andre børn på din alder? 7. BESVARER SPØRGSMÅL FØREND DE ER STILLET FÆRDIGT Siger andre, at du ofte svarer på deres spørgsmål, før de er færdig med at stille dem? Siger ting uden at tænke. Hører sjældent slutningen af folks sætninger. Dummer dig ofte. Afslutter andres sætninger. Hvis svaret på spørgsmål 7 var "ja": Tror du, at du oftere svarer på spørgsmål, før folk er færdig med at stille dem, i forhold til de fleste andre på din alder? Sagde andre, at du som barn ofte svarede på deres spørgsmål, før de var færdig med at stille dem? Var altid den første til at svare på spørgsmål. Lærerne klagede over, at du ikke ventede på at høre hele spørgsmålet, før du svarede. Kom med et svar, der lige faldt dig ind, også selv om det var forkert. Hvis svaret på spørgsmål 7 var "ja": Tror du, at du som barn oftere svarede på spørgsmål, før folk var færdig med at stille dem, l forhold til de fleste andre børn på din alder? 8. SVÆRT VED AT VENTE PÅ SIN TUR. Har du ofte svært ved at vente på, at det bliver din tur? Utålmodig, når du står i kø. Frustreret i trafikken. Hvis svaret på spørgsmål 8 var "ja": Tror du, at du har sværere ved at vente på, at det bliver din tur, end de fleste andre på din alder? Havde du som barn ofte svært ved at vente på, at det blev din tur? Svært ved at vente, til det blev din tur i forbindelse med sport/spil. Svært ved at skiftes til at spille i forbindelse med videospil. Skulle altid være den første i køen. Hvis svaret på spørgsmål 8 var "ja": Tror du, at du som barn havde sværere ved at vente på, at det blev din tur, end de fleste andre børn på din alder?

12 9. AFBRYDER OFTE ANDRE. 12. Siger andre, at du ofte afbryder dem? "Træder folk over tæerne". Kaldes påtrængende. Overskrider andres rum/grænser. Blander dig i andres ting, når du ikke burde gøre det. Afbryder andres samtaler. Hvis svaret på spørgsmål 9 var "ja": Tror du, at du er værre til at afbryde andre eller virke påtrængende end de fleste andre på din alder? Sagde andre, at du ofte afbrød dem, da du var barn? Afbrød andres samtaler eller telefonsamtaler. Brød ind i andre børns lege. Hvis svaret på spørgsmål 9 var "ja": Tror du, at du som barn var værre til at afbryde andre eller virke påtrængende end de fleste andre børn på din alder? OBSERVATION UNDER SAMTALEN: Sidder meget uroligt. Distræt. Uhæmmet og impulsiv. Afbryder og er frembrusende. Påtrængende. Uorganiseret i besvarelse af "åbne" spørgsmål. Højrøstet. Genstridig og vanskelig at bearbejde. Vejledning, bearbejdelse og oversættelse ved Mogens Brødsgaard, speciallæge i psykiatri, Århus.

13

ADHD NÅR HVERDAGEN ER KAOTISK

ADHD NÅR HVERDAGEN ER KAOTISK ADHD NÅR HVERDAGEN ER KAOTISK Der er ikke noget usædvanligt i, at små børn har svært ved at sidde stille, koncentrere sig og kontrollere deres impulser. Men for børn, der lider af ADHD (Attention Deficit

Læs mere

ADHD. Overordnet orientering Tina Gents 1

ADHD. Overordnet orientering Tina Gents 1 ADHD Overordnet orientering 1 AD/HD AD - Attention deficit HD - Hyperactivity disorder Problemer med: Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet 2 3 typer ADHD A D D H D + I A = opmærksomhed H = hyperaktivitet

Læs mere

AT GENKENDE ADHD SYMPTOMER

AT GENKENDE ADHD SYMPTOMER AT GENKENDE ADHD SYMPTOMER Følgende viser, hvilken adfærd, man kan møde hos børn. Der er tale om ADHD og også om et antal relaterede tilstande. Hvorfor er det vigtigt at kende symptomerne på ADHD? ADHD

Læs mere

AMU-uddannelser. Augustseminar 2017 Tema om ADHD v. Louise Hübertz Poulsen Pæd.psyk. Konsulent i ADHD-foreningen

AMU-uddannelser. Augustseminar 2017 Tema om ADHD v. Louise Hübertz Poulsen Pæd.psyk. Konsulent i ADHD-foreningen AMU-uddannelser Augustseminar 2017 Tema om ADHD v. Louise Hübertz Poulsen Pæd.psyk. Konsulent i ADHD-foreningen Program 13.30-13.45 Lidt om ADHD-foreningen og dagen i dag 13.45-14.30 Om børn med ADHD Bag

Læs mere

ADHD. ADHD går ikke væk af skæld ud Workshop ved Anne Dehn, Randers HF & VUC

ADHD. ADHD går ikke væk af skæld ud Workshop ved Anne Dehn, Randers HF & VUC ADHD ADHD går ikke væk af skæld ud Workshop ved Anne Dehn, Randers HF & VUC Faglighed, Rummelighed, Mangfoldighed Hf2-konference onsdag d. 6. november 2013 FYNs HF-kursus ADHD ADHD: Alle Drenge Har Det?

Læs mere

Autisme. Socialt samspil og forståelse. Beskriv jeres elev ud fra følgende kernesymptomer: NB: I dette skema referer man til eleven

Autisme. Socialt samspil og forståelse. Beskriv jeres elev ud fra følgende kernesymptomer: NB: I dette skema referer man til eleven NB: I dette skema referer man til eleven Autisme. Beskriv jeres elev ud fra følgende kernesymptomer: Socialt samspil og forståelse Gennemgående problemer i forhold til: At kunne sætte pris på at være sammen

Læs mere

Diagnosers indvirkning på oplevet identitet

Diagnosers indvirkning på oplevet identitet Diagnosers indvirkning på oplevet identitet Sheila Jones Fordele og udfordringer ved diagnosticering af psykiske lidelser, eksemplificeret gennem ADHD diagnosen og hvad det betyder for selvforståelsen

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

VIDEN OM ADHD EN PJECE TIL FORÆLDRE

VIDEN OM ADHD EN PJECE TIL FORÆLDRE VIDEN OM ADHD EN PJECE TIL FORÆLDRE URO I KROPPEN Et barn med ADHD kan virke rastløst og have svært ved at koncentrere sig om en aktivitet i længere tid. Barnet kan miste opmærksomheden og sidde stille

Læs mere

VUM & Kognitive vanskeligheder

VUM & Kognitive vanskeligheder Tiden går med.. Præsentation ADHD og kognitive vanskeligheder Kender du nogen, hvor du ikke så det? (gruppedialog) Cases 20 spørgsmål til professoren Barbara Kender du nogen, hvor du virkelig fik fat?

Læs mere

Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, barn

Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, barn Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, barn Dato: Interviewer: Barnets navn: Cpr.nr.: Alder: Hvor går du i skole hvilken klasse? Hvad kan du lide at lave, når du ikke er i skole? Aktiviteter,

Læs mere

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview World Health Organization 2010 All rights reserved. Based on the Composite International

Læs mere

Første del af aftenens oplæg

Første del af aftenens oplæg ADHD hos voksne Forløbsundersøgelser af børn, der har fået diagnosen ADHD viser at: 30-40% vil ikke have væsentlige symptomer, når de når voksenalderen. 50-60% vil fortsat have symptomer af vekslende sværhedsgrad.

Læs mere

ADHD et liv i kaos. Kort fakta Årsagsforhold Symptomer vanskeligheder Samarbejdet med en borger med ADHD Behandling/vores tilbud

ADHD et liv i kaos. Kort fakta Årsagsforhold Symptomer vanskeligheder Samarbejdet med en borger med ADHD Behandling/vores tilbud ADHD et liv i kaos Kort fakta Årsagsforhold Symptomer vanskeligheder Samarbejdet med en borger med ADHD Behandling/vores tilbud v. Psykolog Anette Ulrik og Dorthe Wulff Kelstrup www.socialmedicin.rm.dk

Læs mere

HVAD ER ADHD? Erhvervscenter Espelunden 31. maj 2010. Lene Buchvardt ADHD-foreningen

HVAD ER ADHD? Erhvervscenter Espelunden 31. maj 2010. Lene Buchvardt ADHD-foreningen HVAD ER ADHD? Erhvervscenter Espelunden 31. maj 2010 Lene Buchvardt ADHD-foreningen HVAD ER ADHD? Attention Deficit Hyperactivity Disorder = opmærksomhed = mangel eller underskud = hyperaktivitet = forstyrrelse

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Del 02. Del 01. Forord. Tips og gode råd fra andre søskende. Indledning. Søskende fortæller om at have en bror eller søster med

Del 02. Del 01. Forord. Tips og gode råd fra andre søskende. Indledning. Søskende fortæller om at have en bror eller søster med ADHD og søskende Forord 02 Indledning 05 Del 01 Godt at vide for forældre og andre voksne 06 Del 02 Godt at vide for dig, der har en bror eller søster med ADHD 14 Søskende fortæller om at have en bror

Læs mere

ADHD hos voksne. Udarbejdet af professor Per Hove Thomsen, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital, Risskov

ADHD hos voksne. Udarbejdet af professor Per Hove Thomsen, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital, Risskov ADHD hos voksne Udarbejdet af professor Per Hove Thomsen, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital, Risskov Indhold Hvad er ADHD? 3 Voksne med ADHD kan med den rette forståelse og behandling i langt de fleste

Læs mere

Del 01. Forord. Indledning. Godt at vide for forældre og andre voksne 07

Del 01. Forord. Indledning. Godt at vide for forældre og andre voksne 07 ADHD og søskende Forord 04 Indledning 06 Del 01 Godt at vide for forældre og andre voksne 07 Del 02 Godt at vide for dig, der har en bror eller søster med ADHD Søskende fortæller om at have en bror eller

Læs mere

Gitte Christensen 31 år Fik min første depression da jeg var 17 år Fik diagnosen ADHD da jeg var 25 år Blev førtidspensionist da jeg var 28 år Har

Gitte Christensen 31 år Fik min første depression da jeg var 17 år Fik diagnosen ADHD da jeg var 25 år Blev førtidspensionist da jeg var 28 år Har Gitte Christensen 31 år Fik min første depression da jeg var 17 år Fik diagnosen ADHD da jeg var 25 år Blev førtidspensionist da jeg var 28 år Har lært at leve med ADHD uden medicin Det hele var for meget

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Spil Løs! Af Natasha, Lukas, Shafee & Mads. Del 1. Vores målgruppe er 0-3 klasse med og uden diagnoser. Brainstorm: - Praksis/teoretisk brætspil. - Kortspil med skole-relaterede spørgsmål. - Idræts brætspil.

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

På kant med loven - med ADHD. Gode råd om håndtering af mennesker med ADHD i forbindelse med arrestation og/eller afhøring

På kant med loven - med ADHD. Gode råd om håndtering af mennesker med ADHD i forbindelse med arrestation og/eller afhøring På kant med loven - med ADHD Gode råd om håndtering af mennesker med ADHD i forbindelse med arrestation og/eller afhøring ADHD ADHD er en medfødt udviklingsforstyrrelse, hvor visse kognitive funktioner

Læs mere

ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES

ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES mit ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES En pjece til forældre uro i kroppen Virker dit barn ofte rastløst, og har han svært ved at koncentrere sig om en aktivitet i længere tid? Måske mister

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview World Health Organization 2010 All rights reserved. Based on the Composite International

Læs mere

Interviewspørgsmål til de enkelte facetter

Interviewspørgsmål til de enkelte facetter Reflector Big Five Personality 2.1 Interviewspørgsmål til de enkelte facetter N1 Følsomhed -Hvilke situationer får dig til at føle dig bekymret eller urolig? -Hvordan ved du, at du er bekymret? Hvilke

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Information. og Concerta

Information. og Concerta Information om ADHD og Concerta Hvad er ADHD? ADHD betyder Attention Deficit Hyperactivity Disorder, eller på dansk: forstyrrelse af opmærksomhed og aktivitet. ADHD forekommer hos 2-5 % af alle danske

Læs mere

INFORMATION OM ADHD OG CONCERTA

INFORMATION OM ADHD OG CONCERTA DOSERING 18, 36 eller 54 mg tablet tages som engangsdosis om morgenen. INFORMATION OM ADHD OG CONCERTA Det anbefales at tage en startdosis på 18 mg, der efter behov kan øges trinvist med 18 mg ad gangen,

Læs mere

ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES

ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES mit ADHD? BARN HAR VANSKeLIGHEDER KAN DET SKYLDES En pjece til forældre uro i kroppen Virker dit barn ofte rastløst, og har han svært ved at koncentrere sig om en aktivitet i længere tid? Måske mister

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til.

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Autisme eller HSP-adfærd kan ikke ses, og derfor kan omverdenen

Læs mere

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved.

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. 1 Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. Vedholdenhed og opmærksomhed. En del børn, der har svært ved den vedholdende opmærksomhed, er også tit motorisk urolige.

Læs mere

Hvem er vi? Anne og Charlotte fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Kliniks ADHD-tema i Næstved. Et tværfagligt team bestående af ca.

Hvem er vi? Anne og Charlotte fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Kliniks ADHD-tema i Næstved. Et tværfagligt team bestående af ca. Hvem er vi? Anne og Charlotte fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Kliniks ADHD-tema i Næstved Et tværfagligt team bestående af ca. 40 medarbejdere Program Hvad er ADHD? Gennemgang af to cases Hvordan kan

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1

Indholdsfortegnelse 1 Indhold Indholdsfortegnelse 1 1 Forældreskema år 2014 10 1.1 2014 - FQ001: Er [Barnets navn] en dreng eller en pige?........................... 11 1.2 2014 - FQ002: Hvad er din relation til [Barnets navn]?............................

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne:

Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne: Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne: Fokuspunkter Elevcentrering Informanternes svar -Føler du dig aktiv eller passiv i opgaverne - hvorfor? -Føler du mere eller mindre ejerskab over

Læs mere

Min vurdering af mine kognitive vanskeligheder. Forskellige personer, der starter kognitiv træning, oplever ikke de samme kognitive vanskeligheder.

Min vurdering af mine kognitive vanskeligheder. Forskellige personer, der starter kognitiv træning, oplever ikke de samme kognitive vanskeligheder. Min vurdering af mine kognitive vanskeligheder Forskellige personer, der starter kognitiv træning, oplever ikke de samme kognitive vanskeligheder. Giv dig venligst god tid til at læse de følgende udsagn.

Læs mere

TEST - VAK læringsstil

TEST - VAK læringsstil TEST - VAK læringsstil Marker det svar, som repræsenterer hvordan du generelt opfører dig. 1. Når jeg skal arbejde med nyt udstyr plejer jeg generelt at: a) læse instruktionerne først b) lytte til en forklaring

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

INKLUSIONSPANELET MASTERSKEMA ELEV 5. NEDSLAG

INKLUSIONSPANELET MASTERSKEMA ELEV 5. NEDSLAG Velkommen til undersøgelsen. Du skal bruge dit Uni Login til at komme ind på undersøgelsen. Indtast din adgangskode og klik på > for at gå videre. Klik Næste for at gå til næste spørgsmål. Din lærer har

Læs mere

SSQ-B version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder:

SSQ-B version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn: Dato: Alder: SSQ-B version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. Du svarede på de samme spørgsmål tidligere,

Læs mere

Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den

Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den 25. 26.02.2015 Antal tilbagemeldinger: 131 ud af 138 mulige. 1: Har du fået den fornødne

Læs mere

Diagnostiske kriterier for ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder)

Diagnostiske kriterier for ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) Diagnostiske kriterier for ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) jf. DSM-5 (Udkommet 2013): 1 A. Et vedvarende mønster af uopmærksomhed og/eller hyperaktivitet-impulsivitet som forstyrrer funktion

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen

Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Unge og ADHD Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening, UUVF - D. 13. november 2012 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Program Hvad er ADHD? ADHD og hjernen ADHD og kernesymptomer Pædagogiske virkemidler

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Er det ADHD? - og hvad så?

Er det ADHD? - og hvad så? Er det ADHD? - og hvad så? Hvem er vi? Distriktssygeplejerske Anne Haahr Petersen Distriktssygeplejerske Charlotte K. Eliassen Tilknyttet ADHD-klinikken i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Klinik i Næstved,

Læs mere

Tilsynsrapport for Furesø Privatskole. Skoleåret 2011/2012

Tilsynsrapport for Furesø Privatskole. Skoleåret 2011/2012 Tilsynserklæring 21. Tilsynserklæringen, der skal være skrevet på dansk, skal mindst indeholde følgende oplysninger: 1) Skolens navn og skolekode. 2) Navn på den eller de tilsynsførende. 3) Dato for tilsynsbesøg

Læs mere

Jens Jensen Læringsprofil d.xx.0x.09 samlet

Jens Jensen Læringsprofil d.xx.0x.09 samlet Jens Jensen Læringsprofil d.xx.0x.09 samlet Jens Jensen er hørebarn og detalje orienteret. Eller med andre ord, Auditiv / Analytisk Det betyder: Når Jens Jensen skal lære noget nyt og svært, er det vigtigt

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Kærlighed er ikke nok. Sofie Münster

Kærlighed er ikke nok. Sofie Münster Kærlighed er ikke nok Sofie Münster At være der for dem uden at gøre det for dem Et guidende princip Det starter med os selv Vi har for meget fokus på resultater frem for på processen Vi roser børn,

Læs mere

Afd. 3 uvm-undersøgelse

Afd. 3 uvm-undersøgelse Indhold Indhold... 1 Information... 3 Besvarelser medtaget i denne rapport... 3 Fysiske: Inventar... 4 Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig?... 4 Får du ondt i ryggen, når du sidder

Læs mere

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse Kejserdal Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse CareGroup 20-01-2011 1. Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 2. Indhold og metoder... 3 3. Samlet vurdering og anbefaling... 3 3.1. vurdering... 3 4. De unges

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

SPQ. Schizotypal Personality Questionnaire. Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland

SPQ. Schizotypal Personality Questionnaire. Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Schizotypal Personality Questionnaire Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Schizotypal Personality Questionnaire Adrian Raine Med forfatteren

Læs mere

SSQ version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn : Dato : Alder :

SSQ version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn : Dato : Alder : SSQ version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. For hvert spørgsmål skal du angive dit

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

ADHD UNGE PÅ KANTEN ANNE LINDHARDT FORMAND PSYKIATRIFONDEN

ADHD UNGE PÅ KANTEN ANNE LINDHARDT FORMAND PSYKIATRIFONDEN ADHD UNGE PÅ KANTEN ANNE LINDHARDT FORMAND PSYKIATRIFONDEN HVAD ER ADHD? En klinisk diagnose. (amerikansk ) En betegnelse for en tilstand som har været kendt til alle tider i alle kulturer og som kendetegner

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved Introduktion Fra oplæsning til dialogisk læsning Oplæsning: Opæs tidlige geundersøgelser desøgese har vist, s,at traditionel opæs oplæsning ger godt fordi der er samvær med voksne det skaber fælles opmærksomhed

Læs mere

Samtaleguiden TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

Samtaleguiden TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot bruge

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE

med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE med ADHD på arbejde INFORMATION TIL MEDARBEJDERE I JOBCENTRE VÆRD AT VIDE OM ADHD OG ARBEJDE Med ADHD på arbejde Mange unge og voksne med ADHD har svært ved at leve op til de krav og forventninger, der

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

MDvuns-portalen Statistik brugertilfredshedsmålinger Marts 2017

MDvuns-portalen Statistik brugertilfredshedsmålinger Marts 2017 Svarværdi Tekst 1 I meget høj grad 2 I høj grad 3 I nogen grad 4 I ringe grad 5 I meget ringe grad Spørgsmål 222 undersøgelser 47 besvarelser/1 afslået Besvarelsesprocent 21,2 1,87 1,98 2,13 1,94 Der er

Læs mere

Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde.

Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde. September 2010 Kære forældre Med denne folder vil vi først og fremmest gerne byde jer og jeres børn velkommen på Vadum Skole. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde. Det er noget stort at

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Svært ved at holde fokus?

Svært ved at holde fokus? Svært ved at holde fokus? - om stress og kognitive vanskeligheder Arbejdsmedicin Herning Hospitalsenheden Vest Introduktion Ved længerevarende stress oplever mange koncentrationsbesvær, svigtende hukommelse

Læs mere

Projekt: Mænd med ADHD

Projekt: Mænd med ADHD Projekt: Mænd med ADHD Handicapidrættens Videnscenter www.handivid.dk Inge Sørensen Anne-Merete Kissow Projektets idé At udvikle et kursusforløb, hvor voksne mænd med ADHD (30+ år) får mulighed for at

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Navn: Du skal rette ved at strege det forkerte ord ud og skrive det rigtige oven over

Navn: Du skal rette ved at strege det forkerte ord ud og skrive det rigtige oven over Prøve i dansk sprog Navn: Du skal rette ved at strege det forkerte ord ud og skrive det rigtige oven over Ret denne tekst 1 stavefejl og tegn Martin vil gerne være mure, eftersom forskellige typer murer

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

INKLUSIONSPANELET MASTERSKEMA ELEV 4. NEDSLAG

INKLUSIONSPANELET MASTERSKEMA ELEV 4. NEDSLAG Velkommen til undersøgelsen. Du skal bruge dit Uni Login til at komme ind på undersøgelsen. Indtast din adgangskode og klik på > for at gå videre. Klik Næste for at gå til næste spørgsmål. Din lærer har

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin. Dato Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de kan bruge både

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere