Business Region Aarhus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Business Region Aarhus"

Transkript

1 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 1 Business Region Aarhus Handlingsplan ENDELIGT UDKAST Erhvervssamarbejde mellem Favrskov, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs og Aarhus kommuner Version: 2.1. Dato:

2 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 2 Indhold 1 Indledning Interaktion i Business Region Aarhus Handlingsplan for Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Velfærdsinnovation Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Cleantech og energi Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Produktionsarbejdspladser Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Kultur og erhverv Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Flexpulje Forbedring af rammebetingelser: Byudvikling og infrastruktur Forbedring af rammebetingelser: Menneskelige ressourcer Markedsføring Organisering Økonomi...27

3 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 3 1 Indledning Business Region Aarhus har udarbejdet en strategi for perioden Visionen i strategien er, at Business Region Aarhus videreudvikler det sammenhængende by-, erhvervs- og arbejdskraftområde fra Randers kommune i nord til Odder kommune i syd (eller endnu sydligere) og fra Samsø kommune i øst til Silkeborg kommune i vest. Det sker med fokus på at skabe synergi og merværdi i det erhvervsudviklingsmæssige samarbejde og med fokus på udvalgte styrkepositioner samt aktuelle og kommende udfordringer. Business Region Aarhus udvikler sig samtidig til en kendt og respekteret aktør i det regionale og nationale landskab. En aktør, der er i stand til at udvikle og deltage i projekter, som har et erhvervsmæssigt vækstpotentiale, bl.a. med det formål at tiltrække ekstern finansiering. Endelig kan Business Region Aarhus-fællesskabet bidrage til større kritisk masse i internationale sammenhænge. Strategien har udpeget en række indsatsområder, som tager udgangspunkt i Business Region Aarhus styrkepositioner og udfordringer, og som med fordel kan adresseres i regi af Business Region Aarhus-regi: Virksomhedsrettede aktiviteter: o Velfærdsinnovation (udfordring og styrkeposition) o Cleantech og energi (styrkeposition) o Fødevarer (styrkeposition) o IT (styrkeposition) o Tværgående indsatser (udfordringer og styrkepositioner) Rammebetingelser o Byudvikling og infrastruktur (udfordring) o Menneskelige ressourcer (styrkeposition og udfordring) Markedsføring Denne to-årige handlingsplan, som gælder for , skal ses i sammenhæng med strategien. Handlingsplanen er således et centralt værktøj til at indfri strategiens vision og målsætning ved at beskrive konkrete initiativer, som iværksættes i perioden For at sikre en fokuseret indsats inden for de økonomiske rammer af Business Region Aarhus, er der i Handlingsplanen for udvalgt nogle af indsatsområderne fra strategien, mens kommende handlingsplaner vil skulle tage stilling til, hvordan strategiens øvrige indsatsområder skal adresseres.

4 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 4 Inden for de virksomhedsrettede aktiviteter, vil Handlingsplanen for derfor koncentrere sig om Velfærdsinnnovation og Cleantech samt tværgående indsatser til fremme af produktionsarbejdspladser og samarbejde mellem kultur og erhverv. Det sker for at sikre en målrettet indsats og under hensyntagen til Business Region Aarhus økonomiske rammer, mens kommende handlingsplaner vil fokusere på de øvrige virksomhedsrettede aktiviteter beskrevet i strategien. Herudover beskriver Handlingsplanen for aktiviteter til fremme af rammebetingelserne Byudvikling & Infrastruktur samt Menneskelige Ressourcer. Ligesom handlingsplanen beskriver tiltag, der kan medvirke til at professionalisere Business Region Aarhus markedsføring.

5 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 5 2 Interaktion i Business Region Aarhus Der findes flere indikatorer for, hvorledes et geografisk område hænger sammen erhvervs- og indbyggermæssigt. Interaktion og pendling er centrale faktorer i den sammenhæng. Nedenstående figur viser, at Business Region Aarhus samarbejdet dækker en væsentlig del af det område, man kan nå inden for normal pendlingsafstand fra Aarhus centrum (ca. 1 times kørsel). Figuren indikerer dog samtidigt, at den funktionelle byregion kan defineres bredere end de nuværende ni kommuner, idet man inden for en times kørsel kan nå et område med en samlet befolkning på ca. 1,2 mio. indbyggere. Pendlingsafstande Business Region Aarhus Den faktiske pendlingsadfærd i området fremgår af nedenstående tabel, som viser, hvor mange borgere, der pendler ud og ind til den enkelte kommune, på tværs af kommunegrænser, dvs. hvor arbejdskommunen ikke er identisk med bopælskommunen. Af tabellen fremgår det, at de nuværende Business Region Aarhus kommuner er tæt forbundne pendlingsmæssigt. Det er således generelt en meget høj andel af den samlede ind- og udpendling, som foregår mellem disse kommuner.

6 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 6 Tabellen viser også, at Horsens har en høj pendlingsmæssig forbindelse til Business Region Aarhus. Hedensted, Mariagerfjord og Viborg kommune har til gengæld en lidt lavere forbundethed. Pendlingsoversigt Kommune Bus iness Region A arhus kommuner: I alt I ndpendling U dpendling N etto A ndel fra BRA A ndel fra A arhus I alt A ndel til BRA A ndel til A arhus pendling til BRA Favrs kov % 34% % 57% N orddjurs % 19% % 30% O dder % 51% % 59% Sams ø % 22% % 35% 7 Skanderborg % 39% % 63% Ø vrige: Syddjurs % 34% % 60% A arhus % % Randers % 22% % 35% Silkeborg % 18% % 23% H ors ens % 15% % 25% H edens ted % 5 % % 6 % Mariagerfjord % 4 % % 8% -60 V iborg % 9% % 10% Noter: BRA = De nuværende 9 kommuner i Business Region Aarhus. Pendling inden for kommunegrænser er ikke medregnet. Kilde: Danmarks Statistik (2011).

7 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 7 3 Handlingsplan for Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Velfærdsinnovation Velfærdsinnovation inden for sundheds- og ældreområdet er et område i voldsom vækst i disse år, hvor pressede budgetter og den demografiske udvikling stiller krav til den kommunale pleje- og ældresektor om nye arbejdsprocesser og nye teknologiske løsninger. Velfærdsinnovation er samtidig et område med et stort erhvervsudviklingspotentiale - og Business Region Aarhus har en stærk base af erhverv, forskning og uddannelse rettet mod det velfærdsteknologiske felt. Business Region Aarhus har mulighed for at spille en rolle primært som driver for innovations- og udviklingsproces i virksomhederne gennem offentlig- privat innovationssamarbejde (OPI). Samtidig kan et styrket samarbejde inden for velfærdsområdet medvirke til at imødegå presset på de tunge driftsområder i den kommunale service. Erfaringer fra tidligere pilotprojekter viser bl.a., at kommunale deltagere såvel som virksomheder efterspørger en klar og samordnet strategi for velfærdsinnovation i kommunerne samt en bedre koordinering og samkøring af aktiviteter inden for det velfærdsteknologiske område. På den baggrund igangsætter Business Region Aarhus en proces med henblik på at styrke det tværkommunale samarbejde inden for sundheds- og ældreområdet, og derved medvirke til at forbedre rammebetingelserne for virksomhedsudvikling inden for området. Initiativet Det forventes, at initiativet vil have følgende hovedspor: 1. Styrket samarbejde mellem kommunerne som middel til at effektivisere, modernisere og forbedre kernedriften på sundheds-, ældre- og omsorgsområdet herunder: Den korte bane: åbne bøgerne for hinanden - dele viden og erfaring om de gode løsninger med sigte på at få implementeret disse løsninger i de kommuner som endnu ikke har gjort dette Den lange bane: Etablering af fælles innovationsplatform fx i form af en fælles fond, der vil kunne sikre et markant løft hvad angår: i. Kommunerne som kompetent innovationspartner for erhvervslivet: Styrkelse af samspillet med virksomhederne omkring udvikling, test og demonstration af nye produkter og serviceydelser løsninger, med et stort (globalt) forretningspotentiale og som derfor i sidste ende fastholder og skaber jobs.

8 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 8 ii. Kommunerne som intelligent indkøber: Styrkelse af kommunernes udbuds- og indkøbspraksis. En praksis, der mere aggressivt kan medvirke til at drive markedet for (danske) velfærdsteknologiske løsninger, herunder søge at sikre nyetablering af virksomheder og vækst i eksisterende virksomheder. 2. Udvikling af øvrige rammebetingelser i Business Region Aarhus for virksomheder inden for det velfærdsteknologiske område jfr. Figur 1. Hovedaktiviteter Endelig handlingsplan for aktivitetsområdet Velfærdsinnovation fast lægges ultimo 2012

9 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 9 Målsætning Et styrket samarbejde på sundheds- og ældreområdet skal bane vejen for en øget erhvervsudvikling, bl.a. som følge af en øget kommunal efterspørgsel og en styrket virksomhedsdialog. Målsætningen er bl.a. at sigte højt hvad angår: Erhvervsmæssig udvikling: o Vækst i antallet af arbejdspladser i eksisterende og nye virksomheder (start-ups og tilflytning) i Business Region Aarhus o Erhvervslivets (inden for dette felt) tilfredshed med rammebetingelserne i Business Region Aarhus, herunder kommunerne som attraktive samarbejdspartnere ift. udvikling, test og indkøb/implementering af nye løsninger o Synlighed og kendskabsgrad af Business Region Aarhus styrkeposition på dette område blandt de forskellige interessentgrupper inden for og uden for Business Region Aarhus virksomheder, forskning & uddannelse, politikere/centraladministration, medier, mv. Et styrket samarbejde for at fremme velfærdsinnovation har desuden den væsentlige sidegevinst, at kommunerne opnår bidrag til driftsoptimeringer og målopfyldelse på de tunge driftsområder på velfærdsområdet. Roller og ansvar Skanderborg Kommune og Aarhus Kommune har i fællesskab initiativpligten på indsatsen. Økonomi Den endelige økonomiske ramme inkl. forslag til finansiering for indsatsen i vil blive fastlagt som led i udarbejdelse af forslag til strategi og handlingsplan for området, som udarbejdes inden udgangen af Der er afsat en ramme på kr. i 2013 og kr. i 2014 i budgettet for Business Region Aarhus. Tidsplan og evaluering Tids- og aktivitetsplan for fastlægges endeligt inden udgangen af 2012 inkl. plan for evaluering af indsatsen. Effektmål Jf. afsnit om mål

10 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Cleantech og energi En tredjedel af Danmarks cleantech industri er placeret i Business Region Aarhus, som er hjemsted for en række markedsledende virksomheder inden for cleantech-området. Mange af Business Region Aarhus forsknings- og uddannelsesinstitutioner har linjer, forløb og kurser med særligt fokus på energi og energiteknologi. Derudover findes der i Business Region Aarhus en række vigtige videnmiljøer på vandområdet som fx Danva, Havets Hus og Ferskvandscentret. Den stigende globale efterspørgsel efter avanceret miljøteknologi rummer meget store muligheder for yderligere vækst i Business Region Aarhus. Der er imidlertid behov for en mere samlet og strategisk indsats på tværs af kommunerne, således at udnyttelsen af det erhvervsmæssige potentiale inden for cleantech sikres bedst muligt. Cleantechvirksomheders produkt-, teknologi- og vidensniveau skal fremmes med henblik på at skabe en platform for nye forretningsmuligheder på det voksende marked. Mange lokalt orienterede virksomheder i Business Region Aarhus har potentiale til at indgå i mere globalt orienterede værdikæder, og hvis dette understøttes, vil det kunne have en positiv effekt på både den lokale og den regionale erhvervsudvikling og vækst. En satsning på cleantech vil samtidig profilere Business Region Aarhus som foregangsregion på miljøområdet. Business Region Aarhus vil i have fokus på følgende områder: Vand Øvrige cleantech områder, herunder Vedvarende Energi og Energieffektivitet, Affald og Genbrug samt Reduktion af CO 2 Vand Globale udfordringer med havvandsstigninger, grundvandsstigninger, mangel på rent drikkevand og adgang til vand betyder en stigende efterspørgsel efter intelligente løsninger, bl.a. efter konceptualiserede og integrerede løsninger. Det kan være løsninger, der håndterer både spildevandsrensning og vandbehandling og samtidig er energiproducerende. Løsninger, der leveres af et miks af produktions- og rådgivningsvirksomheder med supplerende viden og teknologier. Yderligere er der afsætningspotentiale også for virksomheder uden for selve vandsektoren. Initiativet Vækstforum i Region Midtjylland har i 2012 valgt Ferskvandscenteret i Silkeborg som operatør til at gennemføre initiativet VAND: Fra global udfordring til regional vækst. Initiativet løber over en treårig periode fra , hvor der etableres en global- og en regionalt rettet konceptplatform. Det overordnede formål med initiativet er at få

11 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 11 forløst innovationspotentialet i den danske vandsektor, styrket virksomhedernes forretning og bragt dem til nye markeder. Ferskvandscenteret har til opgave at rekruttere kommuner og forsyningsselskaber i Region Midtjylland til at deltage i projektet. Særligt kommunernes planlægningsafdelinger og forsyningsselskaber bliver vigtige faglige sparringspartnere og nationale efterspørgere i den regionalrettede platform. Da en meget stor del af vandindustrien i Region Midtjylland er placeret i de ni kommuner, har Business Region Aarhus støttet Ferskvandscentrets operatøransøgning. Herudover arbejder Business Region Aarhus på at samle områdets kompetencer inden for vandområdet i en slagkraftig østjysk aktørkreds med henblik på at kandidere til hele eller dele af det kommende udbud af det nationale vandcenter (testfaciliteter og demonstrationsanlæg). Målsætning Det overordnede formål med initiativet er at få forløst innovationspotentialet i den danske vandsektor, styrket virksomhedernes forretning og bragt dem til nye markeder. Hovedaktiviteter og milepæle i Business Region Aarhus indgår i samarbejde med Ferskvandscentret, når det er relevant, og når en business case indikerer, at det vil være formålstjenligt Fortsat lobbyvirksomhed med henblik på at tiltrække vandcentret (testfaciliteter og demonstrationsanlæg) til Business Region Aarhus Roller og ansvar Silkeborg Kommune har initiativpligten i forhold til projektet som ledes af Ferskvandscentret. Økonomi Der er afsat en ramme på kr. årligt i 2013 og 2014 i budgettet for Business Region Aarhus. Tidsplan og evaluering Delvist uafklaret. Afhængigt af det kommende udbud for vandt estcenter. Effektmål Øget samarbejde mellem aktørerne på vandområdet i Business Region Aarhus. Placering af vandtestcenter i Business Region Aarhus.

12 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 12 Øvrige cleantechområder Som supplement til fokus på vandområdet kan der igangsættes initiativer på andre cleantechområder i regi af Business Region Aarhus, hvis/når en business case viser, at det er hensigtsmæssigt. Det kan eksempelvis være i relation til andre vedvarende energiformer, energieffektivitet, affald og genbrug samt reduktion af CO2. Disse områder overvåges løbende, og der igangsættes evt. konkrete indsatser.

13 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Produktionsarbejdspladser På trods af, at Danmark har oplevet et fald i arbejdspladser inden for produktions-og fremstillingserhverv, hvilket også har ramt Business Region Aarhus, er der en tro på at den udvikling kan vendes. Det er muligt at fastholde og udbygge industriarbejdspladser i et højtlønsområde. Initiativet I samarbejde med DI Østjylland blev der i 2011 igangsat et projekt Industri- og fremstillingsvirksomheder som vækstmotorer i Østjylland om at fastholde og udvikle konkurrencedygtige arbejdspladser i produktions- og fremstillingsvirksomheder. Der blev nedsat fire arbejdsgrupper, som har arbejdet med konkrete initiativer i følgende spor: 1. Uddannelse og Rekruttering 2. Finansiering 3. Udveksle viden, tilbud og best practice om produktion (mellem virksomheder) 4. Offentlig Privat Samarbejde, Innovation og Indkøb Business Region Aarhus vil i understøtte og aktivt deltage i det videre arbejde og implementeringen af de konkrete tiltag i disse spor. I Randers arbejdes der samtidigt med et projekt, Industry Smart Center Randers (ISCR), hvor fremstillingsvirksomheder i Østjylland deltager i konkrete, målrettede aktiviteter mod at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne. Dette initiativ skal bruges som inspiration til en videreudvikling af samarbejdsprojektet i Business Region Aarhus, ligesom de konkrete aktiviteter i ISCR-regi kan udbredes mere intensivt i Business Region Aarhus. Hovedaktiviteter Business Region Aarhus vil i understøtte og aktivt deltage i det videre arbejde i Industri- og fremstillingsvirksomheder som vækstmotorer i Østjylland, hvor de 10 konkrete initiativer skal implementeres. Desuden vil Business Region Aarhus arbejde for at udbrede relevante erfaringer fra Industry Smart Center Randers (ISCR) til de øvrige dele af Business Region Aarhus. Derudover har Region Midtjylland sat produktion på dagsordenen og etableret en arbejdsgruppe, som i løbet af 2012 skal komme med konkrete forslag til initiativer, som kan supportere ovennævnte og supplere i forhold til at fastholde og udvikle konkurrencedygtige arbejdspladser i produktions- og fremstillingsvirksomheder i Østjylland. Erfaringerne herfra vil ligeledes indgå i det samlede arbejde for at fremme antallet af industriarbejdspladser i Business Region Aarhus.

14 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 14 Målsætning At fastholde og udvikle konkurrencedygtige arbejdspladser i produktions-og fremstillingsvirksomheder Som minimum at fastholde niveauet af antal arbejdspladser i industrien på (2011-tal fra Danmarks Statistik) At udvikle og synliggøre de lokale rammebetingelser og muligheder for de forskellige former for produktions-og fremstillingsvirksomheders i Business Region Aarhus Roller og ansvar Aarhus Kommune og Randers Kommune har i fællesskab initiativpligten i forhold til denne indsats. Aarhus Kommune samarbejder i den forbindelse med DI Østjylland, mens Randers Kommune arbejder i regi af Industry Smart Center. Økonomi Der er afsat en ramme på kr. årligt til igangsætning af konkrete indsatser i hhv og Midlerne fordeler sig på kr. pr. år til fokuseret erhvervsservice, som Randers er tovholder på, og kr. pr. år til yderligere aktiviteter. Derudover kan det blive aktuelt at allokere flexpuljemidler (jf. nedenfor) til området. Tidsplan og evaluering De fire arbejdsgrupper har i april 2012 præsenteret anbefalinger til konkrete initiativer, som med udgangspunkt i arbejdsgrupperne implementeres i løbet af de kommende år med inddragelse af relevante aktører. I april/maj 2013 præsenteres fremdriften i implementeringen ved DI s Erhvervstræf Effektmål Se målsætninger

15 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Kultur og erhverv Kreative erhverv og kulturlivet spiller en stor rolle som katalysator for regional og national udvikling. Der er et uudnyttet potentiale i samspillet mellem det traditionelle erhvervsliv, de kreative erhverv og kulturlivet. I forbindelse med valget af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 har dette potentiale i årene op til og efterfølgende fået en yderligere udviklingsplatform for hele Business Region Aarhus. Region Midtjylland har i 2011 igangsat forprojektet Kreative Partnerskaber, hvor indsatsen har til formål at sikre en stærkere kobling mellem regionens kulturpolitik og erhvervsudviklingsstrategi for derigennem at styrke samspillet mellem kulturlivet og de kreative erhverv. Forprojektet blev afsluttet med en indstilling af initiativforslag til Vækstforum, som blev tiltrådt i august Der er efterfølgende igangsat en ansøgningsprocedure med henblik på at udvælge en operatør for indsatsen. Endelig udvælgelse af operatør forventes at ske på møde i Vækstforum den 10. december Hovedaktiviteter og milepæle i 2013 Afklaring af Business Region Aarhus deltagelse i projektet Kreative Partnerskaber. Roller og ansvar Aarhus Kommune har initiativpligten på indsatsen. Tidsplan og evaluering Afventer endelig afklaring, da det endnu er uklart, hvilke konkrete muligheder Region Midtjyllands projekt giver anledning til. Økonomi Der er afsat en ramme på kr. årligt i 2013 og 2014 i Business Region Aarhus budget. Derudover kan det blive aktuelt at allokere flexpuljemidler (jf. nedenfor) til området

16 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side Virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter: Flexpulje Business Region Aarhus anvender forskellige typer af indsatser som bidrag til udviklingen af områdets virksomheder. Med gode resultater har man i en årrække støttet konkrete vækst- og innovationsgruppeforløb for virksomheder i området og igangsat og drevet netværks- og erfagrupper for en bred vifte af faggrupper. Business Region Aarhus gennemfører ligeledes arrangementer, dels som roadshows i de enkelte kommuner, dels som større fællesarrangementer. Disse aktiviteter skal have som mål at skabe vækst i de deltagende virksomheder og bidrager til at knytte området tættere sammen ved at skabe rammerne for vidensudveksling på tværs af kommunegrænser. Initiativet For 2013 og 2014 videreføres Flexpuljen til virksomhedsrettede udviklingsaktiviteter, hvor blandt andet vækst-, innovations- og netværksgrupper samt arrangementer kan indgå i en værktøjskasse, som kan aktiveres, når behovet opstår og muligheder byder sig. Værktøjskassen skal fungere som et strategisk aktiv for konkrete fælles udfordringer og indsatsområder i Business Region Aarhus. Målsætning Vækstskabelse via konkrete udviklingsaktiviteter samt vidensopbygning og deling. Hovedaktiviteter og milepæle i / afvikles et stort Business Region Aarhus-arrangement i Silkeborg med et erhvervspolitisk sigte, hvor der forventes ca. 400 deltagere fra virksomheder i Business Region Aarhus Business Region Aarhus er sponsor og aktiv partner i lokal udgave af Iværk&Vækst Danmarks største inspirationsevent for iværksætteri og forretningsudvikling i foråret 2013 i Aarhus. Iværksætterkonkurrence vil være en integreret del heraf. Videreudvikling af samarbejdet omkring fælles digital velkomstinformation til gæster Dialog med Væksthuset/Region Midtjylland og andre om erfaringer, ideer og eventuelle fælles projekter Understøttelse af relevante vækst og innovationsgruppeforløb samt netværk Roller og ansvar Alle kommuner i samarbejdet har initiativpligt i forhold til at identificere og foreslå aktiviteter inden for rammerne af flexpuljen. Ved igangsætning af vækst- og innovationsgruppeforløb samt netværk foretages rekruttering som del af konsulentydelsen eller af erhvervsserviceaktørerne. Disse involveres i planlægning, rekruttering og afvikling af grupperne.

17 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 17 Økonomi Der er afsat en ramme på kr. årligt i hhv og 2014 fra Business Region Aarhus budget. Ved igangsætning af virksomhedsrettede aktiviteter yder Business Region Aarhus tilskud. Der søges så vidt muligt om medfinansiering fra øvrige aktører, eksempelvis Region Midtjylland og Væksthus Midtjylland. Ved større opgaver kan der ydes kompensation, såfremt en samarbejdspartner eller erhvervsserviceaktør påtager sig en større, central rolle. Tidsplan og evaluering Der gennemføres altid afsluttende evaluering på gennemførte indsatser med henblik på afdækning af effekter og indhentning af erfaringer til brug for efterfølgende indsatser Effektmål At deltagende virksomheder igangsætter konkrete initiativer og opnår en vækst og udvikling, som de ellers ikke ville have opnået At der sikres en bred repræsentation fra hele Business Region Aarhus i de forskellige aktiviteter At der etableres vidensnetværk på tværs af Business Region Aarhus, såfremt en business case taler for det

18 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side Forbedring af rammebetingelser: Byudvikling og infrastruktur Business Region Aarhus er et område i markant vækst. Det gælder inden for erhvervsudvikling, og det gælder ikke mindst som bolig- og arbejdssted. I løbet af de næste 20 år forudsiges således en tilvækst af borgere i Business Region Aarhus, der svarer til mere end en by af Randers størrelse. Det er en fælles opgave at sikre fremkommelighed og kvalitet i dette fremtidens Business Region Aarhus. Visionen er, at Business Region Aarhus skal være en funktionel byregion, der fra Randers kommune i nord til Odder kommune i syd og fra Samsø kommune i øst til Silkeborg kommune i vest, er kendetegnet ved strategisk planlægning og effektive transportsystemer, der styrker sammenhængen i området og effektiv adgang til og fra området. Initiativet Business Region Aarhus vil arbejde for optimal infrastruktur, da det er en væsentlig forudsætning for, at vækst og udvikling kan finde sted. Det gælder såvel infrastruktur til og fra området som infrastruktur internt i området. Business Region Aarhus vil også arbejde for en større sammenhæng mellem den overordnede planlægning af byudviklingen og infrastrukturplanlægningen. Hovedaktivitet Business Region Aarhus bakker op om den prioritering af infrastrukturprojekter, som Region Midtjylland og de 19 kommuner vedtog i Det gode og konkrete samarbejde og udviklingen heraf skal fortsætte selvom Business Region Aarhus som et geografisk område også har særlige interesser i at styrke sammenhængskraften infrastrukturelt i Business Region Aarhus. Pendlingsstatistikken viser med al tydelighed, at indbyggerne i Business Region Aarhus i høj grad krydser kommunegrænser for at komme på arbejde i andre dele af Business Region Aarhus. Det forudsætter en infrastruktur, der på hurtig og effektiv måde kobler byerne i Business Region Aarhus sammen. Mulighederne for at udvikle et grundlag for byudvikling (planlægning) og infrastruktur i Business Region Aarhus skal derfor undersøges med udgangspunkt i at understøtte allerede eksisterende tiltag på området. Roller og ansvar Aarhus Kommune har initiativpligten i forhold til denne indsats i samarbejde med relevante aktører. Økonomi Der er afsat en ramme på kr. årligt i 2013 og 2014 i Business Region Aarhus budget.

19 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 19 Tidsplan og evaluering Indsatsen sker løbende blandt andet i relation til kommende infrastrukturudspil på regionalt og nationalt plan. Indsatsen evalueres i slutningen af 2014 med henblik på at træffe beslutning om fortsættelse og/eller justering af koordineringen. Effektmål Større fremkommelighed i Business Region Aarhus. Større grad af koordinering

20 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side Forbedring af rammebetingelser: Menneskelige ressourcer Business Region Aarhus skal som ét samlet arbejdsmarked sikre virksomhederne adgang til den efterspurgte arbejdskraft ved at fokusere på: Uddannelse af arbejdskraften Tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft, herunder også international arbejdskraft Uddannelse af arbejdskraften Business Region Aarhus skal være et attraktivt arbejdsmarked, hvor virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft kan imødekommes på alle niveauer. For at sikre dette, skal Business Region Aarhus fremstå som et attraktivt område at uddanne sig i, med et varieret udbud af uddannelsesmuligheder. Aarhus er med sin store koncentration af uddannelsesinstitutioner og studerende et uddannelsescenter i Business Region Aarhus. Men også andre byer i Business Region Aarhus har stærke og velfungerende uddannelsesmiljøer på udvalgte områder. Business Region Aarhus skal løbende arbejde for at udvikle og koordinere uddannelsestilbuddene i regionen, så regionens virksomheder hele tiden har adgang til den efterspurgte veluddannede arbejdskraft. Indsatsen kan dog kun opnå sit fulde potentiale, hvis der samtidig etableres et frugtbart samarbejde mellem - så vidt muligt - alle Business Region Aarhus uddannelsesinstitutioner lige fra ungdomsuddannelserne over de videregående uddannelser til efter- og videreuddannelse. Det er en forudsætning for at kunne skabe sammenhængskraft, så uddannelsesinstitutionerne fungerer som hinandens fødekilder og supplerer hinanden. Tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft, herunder international arbejdskraft I Danmark generelt og ikke mindst i Business Region Aarhus forventes behovet for international arbejdskraft at stige i de kommende år. Det er vigtigt, at Business Region Aarhus fremstår som et attraktivt arbejdsmarked og derfor skal rammebetingelserne udvikles, så det er attraktivt at bosætte sig og tage på arbejde i regionen, både for dansk og international arbejdskraft. Rammebetingelser skal være med til at sikre, at andelen af højtuddannede i Business Region Aarhus vokser, ligesom andelen af international arbejdskraft og antallet af nyuddannede som fastholdes i Business Region Aarhus stiger. Gennem International Community har Business Region Aarhus en samarbejdspartner til at bistå virksomheder og uddannelsesinstitutioner med at rekruttere, modtage og fastholde internationale medarbejdere og studerende blandt andet via International Citizen Service. Borgerserviceenhederne i Business Region Aarhus har udviklet en velkomstmappe, hjemmeside og et magasin til virksomheder og medarbejdere med relevant information på engelsk om regionen og de enkelte kommuner.

21 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 21 Udfordringerne fremadrettet er bl.a. at få videreudviklet den offentlige service til internationale medarbejdere og studerende og at bistå virksomheder, foreninger og International Community med integration af internationale medarbejdere og deres familier i lokalsamfundene. Initiativet I regi af produktionsinitiativet har Business Region Aarhus i samarbejde med DI Østjylland igangsat en række initiativer på uddannelsesområdet som blandt andet skal bidrage til at skabe behovsdrevne uddannelser samt koble viden og produktion. Derudover er opgaven for Business Region Aarhus, i tæt samarbejde med International Community, at have fokus på tiltag som kan lette virksomhederne i modtagelsen og fastholdelsen af international arbejdskraft. Det drejer sig om at sikre nem adgang til offentlig information på bl.a. engelsk, om at lette administrativt arbejde for medarbejdere og arbejdsgivere, og om at igangsætte sociale tiltag, så de internationale medarbejdere og deres familier oplever det som positivt at bo og leve i Business Region Aarhus. Gennem den fælles indsats skal Business Region Aarhus øge andelen af internationale medarbejdere og studerende, ligesom en større andel af danske og internationale studerende, som uddanner sig i Business Region Aarhus, skal bosætte sig og arbejde i området efter endt studium. Roller og ansvar Aarhus Kommune har initiativpligten i forhold til både uddannelsesinitiativet og International Community. Uddannelsesinitiativets projektpartnere er relevante aktører blandt uddannelsesinstitutionerne, erhvervslivet og kommunerne i Business Region Aarhus. I forhold til tiltrækning og fastholdelse af international arbejdskraft består projektets partnere af International Community som tovholder i tæt samspil med Business Region Aarhus respektive erhvervsserviceoperatører og borgerserviceenheder. Økonomi Business Region Aarhus bidrager med kr i 2013 til udviklingsaktiviteter. Tidsplan og evaluering Initiativet evalueres i 2013 herunder tages stilling til eventuel forlængelse af Business Region Aarhus tilskud til udviklingsaktiviteter i International Community. Der er reserveret kr. til evt. fortsættelse i 2014.

22 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 22 Effektmål Gennem en fælles indsats i Business Region Aarhus skabes forudsætninger for at synliggøre området udadtil og profilere det som et fyrtårn med tyngde og potentiale for international arbejdskraft. Visionen er at fortælle de gode historier om en international region og skabe ambassadører, der markedsfører Business Region Aarhus internationalt.

23 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side Markedsføring En vigtig opgave for Business Region Aarhus er at synliggøre, markedsføre og profilere hele området og indholdet i samarbejdet. Kendskabet til Business Region Aarhus er generelt lavt, og der er behov for en styrket og målrettet markedsføringsindsats. Der skal kommunikeres et overordnet budskab om, at Business Region Aarhus er en funktionel byregion, som tager ansvar for at sikre rammerne for vækst. Målsætningen er at øge kendskabet til Business Region Aarhus samarbejdet samt områdets styrkepositioner. Initiativet Business Region Aarhus kommunikation skal styrkes og professionaliseres. De konkrete markedsføringsindsatser består i af følgende elementer: 1. Målrettet markedsføring/interessevaretagelse i forhold eksterne nøgleinteressenter: Organisationer, Væksforum, udvalgte ministerier, erhvervspolitiske kerneaktører, Invest in Denmark m.v. 2. Intern markedsføring i de enkelte ni kommuner 3. Markedsføring gennem fælles projekter 4. Videreudvikling af hjemmeside og koordinering i forhold til samarbejdspartnere Målrettet markedsføring/interessevaretagelse i forhold eksterne nøgleinteressenter For at styrke udviklingen af den funktionelle byregion er der behov for en større synlighed blandt en række eksterne aktører, blandt andet med henblik på at tiltrække investeringer og finansiering til projekter i regi af Business Region Aarhus. Til understøttelse af dette udarbejdes der et fælles markedsføringsmateriale, som beskriver Business Region Aarhus samarbejdet og byregionens styrkepositioner. Intern markedsføring i de enkelte ni kommuner Kendskabet til Business Region Aarhus er ikke kun lavt blandt eksterne nøgleinteressenter også internt i de ni kommuner er der behov for at øge kendskabsgraden til samarbejdet og dets muligheder. Der skal udarbejdes fælles kommunikationsmateriale, som kan understøtte arbejdet med at udbrede kendskabet til Business Region Aarhus i egne kommuner. Markedsføring gennem fælles projekter Når de enkelte initiativer og indsatser gennemføres, skal det altid fremgå tydeligt, at det er Business Region Aarhus, som står bag. Eksempelvis er erhvervskonferencen i Silkeborg i januar 2013 en oplagt anledning til at markedsføre Business Region Aarhus.

24 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 24 Videreudvikling af hjemmeside og koordinering i forhold til samarbejdspartnere Hjemmesiden for Business Region Aarhus skal videreudvikles og afspejle samarbejdets strategi, indsatser og områdets styrkepositioner. Kommunerne i Business Region Aarhus skal løbende koordinere med hinanden og eventuelle eksterne samarbejdspartnere med henblik på input til siden, samtidig med at alle henviser til siden og dens konkrete indhold. For at løfte ovenstående indsatser er der behov for at få udarbejdet en profilbeskrivelse af Business Region Aarhus med fakta (statistik) omkring erhvervsforhold, uddannelse, bosætning m.v. Roller og ansvar Aarhus Kommune/Sekretariatsfunktionen har initiativpligten og trækker på interne ressourcer i alle Business Region Aarhus-kommuner. Det er vigtigt, at alle kommuner anvender Business Region Aarhus-logo, hvor det er hensigtsmæssigt. Økonomi Der er afsat en ramme på kr. årligt i 2013 og 2014 i Business Region Aarhus budget. Tidsplan og evaluering Indsatsen sker løbende. Effektmål Øget kendskabsgrad både internt i Business Region Aarhus og eksternt på regionalt og nationalt plan.

25 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 25 4 Organisering Business Region Aarhus ledes af en politisk styregruppe, som består af borgmestrene for de deltagende kommuner, og en administrativ styregruppe, som består af kommunaldirektørerne. De to styregrupper mødes efter behov, og deres opgave er: at sætte retninger og rammer for samarbejdet at godkende handlingsplaner og budgetter at følge op på aktiviteterne i samarbejdet Et sekretariat bestående af medarbejdere fra hver af de deltagende kommuner varetager drift og udvikling af samarbejdet. Aarhus Kommune leder sekretariatet. Sekretariatet igangsætter konkrete indsatser og projekter inden for rammerne af samarbejdets vision og mission samt de retninger, som er lagt via handlingsplanen og budgettet. Projekterne kan afhængigt af størrelse og kompleksitet drives af projektgrupper, som kan bestå af både kommunale medarbejdere (både fra sekretariatet og andre), repræsentanter fra erhvervsråd og serviceenheder, virksomhedsrepræsentanter, turismeaktører, eksterne GTS, konsulenthuse, Region Midtjylland, Væksthus Midtjylland og andre. Kommunernes erhvervsserviceaktører inddrages i videst muligt omfang i tilrettelæggelse og gennemførelse af aktiviteter og projekter. Styrket central funktion Gennem de seneste år er Business Region Aarhus samarbejdet udviklet og vokset i indhold og omfang, således at der nu er behov for at styrke den centrale funktion, som driver sekretariatsarbejdet. Den centrale sekretariatsbetjeningsfunktions opgaver er: Sikring af fremdrift i igangsatte aktiviteter Udarbejdelse af projektansøgninger m.v. i samarbejde med kommunerne i Business Region Aarhus Planlægning, forberedelse og afholdelse af møder i sekretariat og styregrupper og øvrige relevante fora. Opdatering og videreudvikling af strategi- og handlingsplan Økonomistyring (budget, fakturering, opfølgning m.v.) Markedsføring (udarbejdelse af præsentationsmateriale, udvikling og drift af hjemmeside m.v.)

26 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 26 Afsøgning og identificering af relevant finansiering for aktiviteter og projekter i samarbejde med kommunerne i Business Region Aarhus Div. ad hoc opgaver (analyser, pressekontakt m.v.) Den centrale sekretariatsfunktion tilføres fremover årligt kr. til at udføre disse opgaver og for yderligere at styrke den fremadrettede sekretariatsbetjening. Således vil Business Region Aarhus med en styrket central funktion blive bedre i stand til at byde kvalificeret ind, og efterfølgende vinde og realisere projekter fra Vækstforum, Vækstfond, ministerier m.m., som understøtter Business Region Aarhus samarbejdets overordnede strategi. Styrkelsen af sekretariatsfunktionen består af forøgede ressourcer til den centrale sekretariatsledelse. Hver enkelt kommune anvender herudover yderligere ressourcer for at fremme egne styrkepositioner og fokusområder, som ligeledes kan støtte op om Business Region Aarhus vision og konkrete indsatser I 2013 skal det ligeledes undersøges, hvorvidt det vil være hensigtsmæssigt at etablere en selvstændig juridisk enhed for Business Region Aarhus af hensyn til EU finansiering m.m. Ultimo 2014 foretages en evaluering af Business Region Aarhus organisering med henblik på at vurdere, hvorvidt der er behov for en yderligere styrkelse af sekretariatsfunktionen, eller om der er behov for en anden form for organisering for at nå den ønskede videreudvikling af Business Region Aarhus.

27 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 27 5 Økonomi Business Region Aarhus aktiviteter finansieres via medlemsbidrag, ekstern finansiering og evt. supplerende kommunal finansiering: Medlemsbidrag: Hver kommune bidrager til samarbejdspuljen i regi af Business Region Aarhus med 3 kr. pr. indbygger i 2013 og Herefter evalueres betalingsnøglen. Det aftalte bidrag indbetales én gang årligt til Aarhus Kommune, som administrerer puljemidlerne. Myndighed i forhold til udbetaling fra puljen er sekretariatet. Én gang årligt udarbejder sekretariatet en status og et regnskab for puljen samt budget for det efterfølgende år, som forelægges styregruppen. Midler fra samarbejdspuljen vil primært blive allokeret til projekter beskrevet i de til enhver tid gældende handlingsplaner, og til oprettelse af en flexpulje til projekter og fokusområder, som måtte opstå undervejs, og hvis effekt kan dokumenteres via en business case. Ekstern finansiering: Der tilvejebringes desuden ekstern finansiering gennem ansøgninger, blandt andet via Vækstforum. Supplerende kommunal finansiering: Der er herudover løbende mulighed for projekt(med)finansiering fra den enkelte kommune.

28 Bus iness Region A arhus H andlingsplan N ovember Side 28 Budget for 2013 og Velfærdsinnovation (1) Cleantech & energi Produktionsarbejdspladser (2) Flexpulje (NY) Kultur & erhverv Turisme (Business R) (3) Iværksætteri Større erhvervsarrangement (4) Vækstgruppe Markedsføring Menneskelige ressourcer Infrastruktur Dataudtræk og KONTUR Medlemskab af RegLab Sekretariat Administration og studietur I alt Ramme Overførsler Samlet til disposition Disponeret/forbrugt Ikke disponeret (5) Noter: (1) Aktuelt estimat fra arbejdsgruppen (2) Fokuseret erhvervsservice for nye produktionsvirksomheder ( kr.) som Randers er tovholder på med henblik på udbredelse til hele Business Region Aarhus. Herudover yderligere initiativer ( kr.) (3) Infostandere mhp. markedsføring (4) I januar 2013 afholdes erhvervsevent i Silkeborg (5) Der er tale om en bevidst opsparinsstrategi i 2011 og 2012 mhp. at have frie midler i 2013 og frem til større satsninger. Opsparingen er bl.a. muliggjort af, at Business Region Aarhus ikke længere har lønudgift til hhv. IT-agent og Kontaktmægler, som er projekter, der var initieret af Region Midtjylland.

Business Region Aarhus

Business Region Aarhus Business Region Aarhus Strategi 2013-2017 November 2012 Side 1 Business Region Aarhus Strategi 2013-2017 ENDELIGT UDKAST Erhvervssamarbejde mellem Favrskov, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg,

Læs mere

Business Region Aarhus

Business Region Aarhus Business Region Aarhus Samarbejdsaftale 2014-2017 Aftale om erhvervssamarbejde mellem Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Samsø, Randers, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs og Aarhus Kommuner

Læs mere

Funktionelle erhvervsregioner

Funktionelle erhvervsregioner Funktionelle erhvervsregioner Når kommuner arbejder på tværs af grænser: International frem for sognebaseret vækstkultur KL s Erhvervstemadag 13. september 2013 v/ Gregers André Pilgaard og Jan Beyer Schmidt-Sørensen,

Læs mere

Baggrundsnotat. Politisk og administrativ styregruppe for erhvervssamarbejdet Business Region Aarhus Sekretariatet for Business Region Aarhus

Baggrundsnotat. Politisk og administrativ styregruppe for erhvervssamarbejdet Business Region Aarhus Sekretariatet for Business Region Aarhus Baggrundsnotat Til: Kopi: til: Politisk og administrativ styregruppe for erhvervssamarbejdet Business Region Aarhus Sekretariatet for Business Region Aarhus Aarhus Kommune Den 19. august 2011 Borgmesterens

Læs mere

Indstilling. Syvkommune-samarbejdet: fortsættelse af aftalen i perioden. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 22.

Indstilling. Syvkommune-samarbejdet: fortsættelse af aftalen i perioden. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 22. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 22. oktober 2007 Syvkommune-samarbejdet: fortsættelse af aftalen i perioden 2008-2010 Århus Kommune Erhvervsafdelingen Borgmesterens

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

uden at miste jordforbindelsen?

uden at miste jordforbindelsen? 1 of 20 Business Region Aarhus: Hvor højt skal barren sættes uden at miste jordforbindelsen? Politisk styregruppe 2. maj 2014 v/ Jan Beyer Schmidt-Sørensen, Business Region Aarhus og Aarhus Kommune 2 of

Læs mere

Business Region Aarhus

Business Region Aarhus Business Region Aarhus Strategi 2013-2017 August 2012 Side 1 Business Region Aarhus Strategi 2013-2017 og handlingsplan 2013-2014 Erhvervssamarbejde mellem Favrskov, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg,

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 1. udkast, marts 2016 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014 Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling December 2014 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt samarbejde i Nordjylland om vækst og udvikling Etableres af de 11 nordjyske kommuner

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet i Syddjurs

Læs mere

Business Region Aarhus

Business Region Aarhus Business Region Aarhus - Strategi- og handlingsplan 2011-2012 Marts 2012 Side 1 Business Region Aarhus Strategi og handlingsplan for 2012-2013 Erhvervssamarbejde mellem Favrskov, Norddjurs, Odder, Randers,

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013.

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. september 2013 Ny erhvervsplan for Aarhus 2014-2017 Et enigt Erhvervskontaktudvalg for Aarhus Kommune (EKU) har den 2. september 2013

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Hovedaktivitet 1. Virksomheds udvikling Et helt centralt element i at skabe bedre betingelser for udvikling handler om at skabe overblik

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Business Region Aarhus

Business Region Aarhus Business Region Aarhus Samarbejdsaftale 2012-2013 Aftale om erhvervssamarbejde mellem Favrskov, Norddjurs, Odder, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs og Aarhus Kommuner Version: 2.0 Dato: 03.01.2012

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet

BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet Anbefalinger til realisering af Strategi -2018, jf. strategiske spor Den politiske styregruppe nedsatte i oktober 2015 tre arbejdsgrupper, der skulle komme med anbefalinger til realiseringen af Business

Læs mere

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017 Erhvervsfremmestrategi 2014-2018 Revideret udgave juni 2017 Indledning I foråret 2013 udpegede byrådet Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter (SET) som tovholdere på udarbejdelsen af en ny erhvervsfremmestrategi.

Læs mere

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 1. Lovgrundlag Lov nr. 602 af 24. juni 2005 om erhvervsfremme. Formålet med loven er at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv gennem

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling Præsentation Thy Erhvervsforum Marts 2015 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt strategisk partnerskab i Nordjylland om vækst og udvikling:

Læs mere

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret Strategi 2015-18 1. Indledning... 3 2. Indsatsområder og mål... 4 3. Aktivitetsområder... 4 4. Organisering... 5 Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio.

Læs mere

Udkast til: Miniudbud - analyse af det erhvervsmæssige vækstpotentiale i yderkommunerne i Region Midtjylland. 1. Baggrund

Udkast til: Miniudbud - analyse af det erhvervsmæssige vækstpotentiale i yderkommunerne i Region Midtjylland. 1. Baggrund Regionshuset Viborg Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Udkast til: Miniudbud - analyse af det erhvervsmæssige vækstpotentiale

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Den internationale handlingsplan (forside)

Den internationale handlingsplan (forside) Den internationale handlingsplan 2012-2013 (forside) 1 Indholdsfortegnelse Indledning s. 3 Temaer 1. Kompetence og uddannelse - Slip internationaliseringen løs s. 4 2. Grøn satsning s. 4 3. Sundhed s.

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet

BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet Diskussionsoplæg til møde i den politiske styregruppe for Business Region Aarhus den 24. september 2014 Side 1 af 6 På mødet i den administrative styregruppe for Business Region Aarhus den 23. maj 2014

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Opsummering af kommunernes input til vækstdrøftelsen i KKR Midtjylland den 12. september 2014

Opsummering af kommunernes input til vækstdrøftelsen i KKR Midtjylland den 12. september 2014 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Opsummering af kommunernes input til vækstdrøftelsen i KKR Midtjylland den 12. september 2014 18 af 19 kommuner har svaret på KKRs henvendelse efter mødet den 12. juni 2014. Spørgsmålene

Læs mere

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // --

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // -- BYREGIONER I DANMARK Jyllandskorridoren TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // -- INDHOLD Et blik på helheden Sammenhæng og afhængighed... 3 Overblik... 4 Den eksterne pendling... 7 Perspektiv

Læs mere

Fælles markedsføringsindsats i Business Region Aarhus på turismeområdet. Beslutningsoplæg. BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet. 1.

Fælles markedsføringsindsats i Business Region Aarhus på turismeområdet. Beslutningsoplæg. BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet. 1. Fælles markedsføringsindsats i Business Region Aarhus på turismeområdet Side 1 af 6 Beslutningsoplæg 1. Indledning Principperne i nærværende udkast er drøftet i den administrative styregruppe den 12. maj.

Læs mere

Erhvervs- og landdistriktsudvalget

Erhvervs- og landdistriktsudvalget 161 Erhvervs- og landdistriktsudvalget Bevillingsområde: Erhvervsservice og iværksætteri 162 163 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI 2014 2020 FORORD 3 VISION FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014-2020 4 MÅL FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014 2020 4 PULS ÅRET RUNDT UDFORDRINGER

Læs mere

Strategiske muligheder og anbefalinger

Strategiske muligheder og anbefalinger Strategiske muligheder og anbefalinger Bilag 3, til Region Nordjyllands Regionale Vækst og Udviklingsstrategi (REVUS) - 2015 til 2018. Indledning I dette bilag gives anvisninger til erhvervspolitiske handlinger

Læs mere

Uddannelsesråd Lolland-Falster

Uddannelsesråd Lolland-Falster STRATEGI Uddannelsesråd Lolland-Falster UDDANNELSESRÅD LOLLAND-FALSTER 2016 INDLEDNING Uddannelse og uddannelsesinstitutioner har afgørende betydning for landsdelen; De understøtter erhvervslivets adgang

Læs mere

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 14. marts 2018 Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 2018-2021 Med HORSENS ALLIANCEN blev der i 2013 skabt en helt ny samarbejdsplatform i Horsens kommune en platform, hvor erhvervslivet, de faglige organisationer

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2014 Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat 1. Resumé Det velfærdsteknologiske udviklingssekretariat skal udmønte byrådets

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2014-2015

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2014-2015 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2014-2015 Aftalens parter Vordingborg Kommune Vordingborg Erhverv A/S Valdemarsgade 43 Marienbergvej 132, st. 4760 Vordingborg 4760

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

GudenåSamarbejdernes fremtidige indhold og struktur

GudenåSamarbejdernes fremtidige indhold og struktur Punkt 6 fra Gudenåkomitéens møde 6. marts 2015: GudenåSamarbejdernes fremtidige indhold og struktur Baggrund Det blev på sidste mødet i Gudenå komiteen den 5. december 2014 konstateret, at der var opbakning

Læs mere

Fælles markedsføringsindsats i Business Region Aarhus på turismeområdet. Beslutningsoplæg. BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet. 1 of 5. 1.

Fælles markedsføringsindsats i Business Region Aarhus på turismeområdet. Beslutningsoplæg. BUSINESS REGION AARHUS Sekretariatet. 1 of 5. 1. 1 of 5 Fælles markedsføringsindsats i Business Region Aarhus på turismeområdet Side 1 af 1 Beslutningsoplæg 1. Indledning Principperne i nærværende udkast er drøftet i den administrative styregruppe den

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012 INTERNATIONAL POLITIK for Kolding Kommune 2012 1. Forord Vi lever i globaliseringens tidsalder. Verden er åben og tilgængelig som aldrig før; folk i alle aldre rejser til og kommunikerer ubesværet med

Læs mere

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Opsamling på LBR-seminar den 6. september 2010 mploy a/s www.mploy.dk Gothersgade 103, 3. sal 1123 København K Tlf: 32979787 Email: mploy@mploy.dk

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Erhvervshandlingsplan. For Syddjurs Kommune

Erhvervshandlingsplan. For Syddjurs Kommune Erhvervshandlingsplan For Syddjurs Kommune 2016-17 Syddjurs Kommunes erhvervspolitik Sammen skaber vi vækst og velfærd. Denne vision for Syddjurs Kommune vedtog Byrådet i 2014. Visionen forudsætter et

Læs mere

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011 Disposition for Vækstforums Handlingsplan 2012-13 Bilag 3b Juni 2011 Medlemmerne af Syddansk Vækstforum Forord Omstillingsdagsorden (produktivitet) Handlingsplanen som udmøntning af erhvervsudviklingsstrategien

Læs mere

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2012-2020 Bilag 3a Maj/juni 2011 Forord Forord af formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst Vision 2020 Forretningsområder De strategiske mål Syddanmarks

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang!

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang! ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE 2017-2020 ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI 2017-2020 Mere i gang flere i gang! Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Mål for B Drift og Service (Rengøringsenheden) Fokusområde. Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen

Mål for B Drift og Service (Rengøringsenheden) Fokusområde. Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen for B2019 Serviceområde 08 Drift og Service (Rengøringsenheden) Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen Håndtering af personer på kanten af arbejdsmarkedet som en del af kernedriften i Drift og Service. Dette

Læs mere

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014 Eventsekretariatet AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Uddannelse i Region Midtjylland

Uddannelse i Region Midtjylland Uddannelse i Region Midtjylland - uddannelsespolitik som led i vækst og udvikling Pia Fabrin, 12. august 2015 www.regionmidtjylland.dk Uddannelse i Region Midtjylland Uddannelsessystemet i Region Midtjylland

Læs mere

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Oplæg ved Jens Chr. Sørensen Møde i Vækstforum for Region Hovedstaden 8. september 2006 Oversigt over oplæg Hvad skal erhvervsudviklingsstrategien?

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

PROCESNOTAT. Aftalegrundlag vedr. offentlig erhvervsservice fra 1. januar 2011

PROCESNOTAT. Aftalegrundlag vedr. offentlig erhvervsservice fra 1. januar 2011 1 PROCESNOTAT Aftalegrundlag vedr. offentlig erhvervsservice fra 1. januar 2011 Indledning Økonomi- og Erhvervsministeriet har indgået aftale med Kommunernes Landsforening om, at kommunerne overtager hele

Læs mere

Skanderborg Kommune Dato: 21. Februar 2014 Rettet af: Vibeke Breuerbach Version:2. 14/ Projektindstilling

Skanderborg Kommune Dato: 21. Februar 2014 Rettet af: Vibeke Breuerbach Version:2. 14/ Projektindstilling 14/12619 -Projektindstilling Skanderborg Kommune Projekt: Indførsel af velfærdsteknologi i Ældre og handicap Ansvarlige for projektet Projektejer Jan Møller Iversen Projektleder Projektidé Baggrund Udpeges

Læs mere

Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale

Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale 1 Skitse til samarbejdsaftale mellem: Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Østjylland og Centerrådet for VEU center MidtØst Centerrådet for VEU center Østjylland

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

Erhvervsudvalget. Erhvervsservice og iværksætteri. Bevillingsområde. Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal

Erhvervsudvalget. Erhvervsservice og iværksætteri. Bevillingsområde. Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal 161 Erhvervsudvalget Bevillingsområde Erhvervsservice og iværksætteri Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal 162 163 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet

Læs mere

LOGBOG over initiativer/projekter i Business Region Aarhus 18. januar 2015

LOGBOG over initiativer/projekter i Business Region Aarhus 18. januar 2015 LOGBOG over initiativer/projekter i Business Region Aarhus 18. januar 2015 Initiativ/Projekt Beskrivelse Tovholder Fælles interessevaretagelse Infrastruktur - Konsulentbistand Mobilitetskommission Folkemøde

Læs mere

Erhvervsservicedøgnet den 7. april Den kommunale indsats Herning Kommune. Udviklingschef Mette Højborg

Erhvervsservicedøgnet den 7. april Den kommunale indsats Herning Kommune. Udviklingschef Mette Højborg Erhvervsservicedøgnet den 7. april Den kommunale indsats Herning Kommune Udviklingschef Mette Højborg Erhvervspolitikken Et velfungerende og konkurrencedygtigt erhvervsliv er en forudsætning for vores

Læs mere

Med strategien ønsker Syddjurs Kommune at prioritere fem strategiske indsatsområder med hver sine mål:

Med strategien ønsker Syddjurs Kommune at prioritere fem strategiske indsatsområder med hver sine mål: International strategi for Syddjurs Kommune Med denne internationale strategi ønsker Syddjurs Kommune at spille en aktiv rolle i internationaliseringen af området og dermed understøtte kommunens image

Læs mere

Udkast til erhvervspolitik pr. 1. februar Vision

Udkast til erhvervspolitik pr. 1. februar Vision Udkast til erhvervspolitik pr. 1. februar 2016 Vision Skanderborg Kommune ligger i hjertet af østjyske vækstcentrum og er én af Danmarks mest attraktive erhvervskommuner. Vi har unikke rammevilkår for

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere

Vækstforums indsatsområde Landdistrikter -Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter. Baggrund

Vækstforums indsatsområde Landdistrikter -Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter. Baggrund Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Vækstforums indsatsområde Landdistrikter -Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter Baggrund En af forudsætningerne

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD AFTALENS PARTER... 2 PRÆAMBEL... 2 AFTALENS INDHOLD... 3 Fremtidens turisme... 3 Innovation, vækst og ny teknologi... 3 Landbrug

Læs mere

Bevilling til Internet Week Denmark 2015, 2016 og 2017

Bevilling til Internet Week Denmark 2015, 2016 og 2017 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 6. august 2014 2015, 2016 og 2017 1. Resume Internet Week Denmark er en festival for hele Danmark med centrum i Aarhus og den

Læs mere

Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum

Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum - en del af den Regionale Udviklingsaftale 2016-19 mellem Region Syddanmark, Trekantområdet Danmark og kommunerne Billund, Fredericia,

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Markedsføring af Århusregionens it-kompetencer i regi af IT-rådet 2006 2008 med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2013-2015 Godkendt af Byrådet den 20. marts 2013 Direktionens strategiplan 2013-2015 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategi

Læs mere

Vækstforums iværksætterpolitik 9. oktober 2008 v/ Lars Hansson

Vækstforums iværksætterpolitik 9. oktober 2008 v/ Lars Hansson s iværksætterpolitik 9. oktober 2008 v/ Lars Hansson Erhvervsudviklingsstrategi 2007-2009 Iværksætteri Styrke den regionale iværksætterkultur Sikre stærke iværksætterkompetencer Styrke et attraktivt kapitaludbud

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19.

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19. Region Midtjylland Regional Udvikling 19. maj 2017 /JETSAL Referat til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat 1 2 Indstillinger

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 7. Udvalget for Turisme, Erhverv, Klima og Energi.

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 7. Udvalget for Turisme, Erhverv, Klima og Energi. 7. Udvalget for Turisme, Erhverv, Klima og Energi. 71 72 7. Udvalget for Turisme, Erhverv, Klima og Energi Budget 2014 på politikområder, Drift: Politikområder U/ Budget 2014 Erhverv og Turisme U 6.642.300

Læs mere

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Udarbejdet pba af Forretningsudvalgets anbefaling til Regionsrådets møde 28/4-15 En ny regional vækst- og udviklingsstrategi

Læs mere

Fremtidens industri i Danmark

Fremtidens industri i Danmark Fremtidens industri i Danmark En sammenhængende indsats overfor industrivirksomheder - Set fra det lokale perspektiv Kim Kofod Hansen, Randers Kommune Aarhus den 18. september 2012 1 Industry Smart Center

Læs mere

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 %

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 % Notat Vedrørende: Aftale om erhvervsfremme - konsekvenser for Randers Kommune Sagsnavn: Budget 2019-22 Sagsnummer: 00.01.00-A00-41-17 Skrevet af: Vibeke Nørrevang Løland, Dennis Jensen E-mail: vibeke.norrevang.loland@randers.dk

Læs mere