Bombeangrebet mod B&W Diesel på Christianshavn 1943

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bombeangrebet mod B&W Diesel på Christianshavn 1943"

Transkript

1 Bombeangrebet mod B&W Diesel på Christianshavn 1943 Onsdag den 27. januar 1943, klokken 17,05 gennemførte Royal Air Force et overraskelsesangreb på B&W, denne gang ikke med skibsværftet som mål men i stedet rettet mod B&W Diesel, motorfabrikken på den sydlige del af Christianshavn. B&W var et højt prioriteret bombemål En del af den britiske luftkrigsførelse var rettet mod industrivirksomheder i tyskbesatte lande for at forhindre, at disse blev udnyttet til produktion af våben til den tyske værnemagt. Allerede i 1941 var B&W skibsværft og B&W Diesel med i RAF s overvejelser, og en liste over særligt vigtige bombemål i Nordeuropa indeholder otte navne, et af dem er B&W! Et RAF kort med afstandsangivelser viser imidlertid også, at det er et af de mål, der er sværest at nå - distancen fra basen i Østengland til København og tilbage ville være på over 1700 km, en vanskelig opgave for den type bombefly, der kunne gennemføre præcisionsbombning i et tæt bebygget område. De tyske ubåde var det våben, englænderne frygtede mest, og ifølge efterretninger modtaget i London var B&W blevet pålagt produktion af u-båds dieselmotorer til den tyske Kriegsmarine. Sagen blev anset for så alvorlig, at den blev taget op i Underhuset, det engelske parlament, med ønsket om at få stoppet denne produktion om nødvendigt gennem et luftbombardement af B&W Diesel. Henstillingen fremsættes 26. januar 1943, og ønsket skulle vise sig at blive opfyldt blot dagen efter. Allerede den 11. januar 1943 havde flyvebasen Marham nemlig modtaget ordre til at gennemføre et angreb på B&W s dieselmotorfabrik og som tidsfrist var givet perioden fra 16. til 24. januar. Om de 3 dages forsinkelse skyldes ekstraordinære krav til planlægning og træning, tekniske problemer eller vejrmæssige forhold er ikke oplyst, men angrebet fandt som bekendt først sted den 27. januar. Et særligt fly til en vanskelig opgave B&W aktionen skulle være et overraskelsesangreb i dagslys, og opgaven var derfor overdraget to RAF eskadriller med denne angrebsform som speciale, 105 og 139 Squadron. Disse enheder var udstyret med de Havilland Mosquito, en tomotorers bombemaskine med tomands besætning, bygget i en let trækonstruktion og med motorkraft, der gav flyet en maksimalhastighed på ca. 600 km i timen. Ud over bomber var Mosquito model IV ubevæbnet, flyets forsvar bestod alene i den ekstreme hastighed og høje manøvredygtighed, mens man søgte beskyttelse mod antiluftskyts ved at flyve i ganske lav højde, 30 meter (100 feet) blev betragtet som højt for disse flybesætninger!

2 27. januar 1943 Der var lagt en stram plan for angrebet, - B&W Diesel skulle først angribes, efter at arbejderne havde forladt fabrikken, men ikke senere end at der stadig var dagslys nok til at identificere målet, ideelt mellem halv fem, hvor solen gik ned denne vintereftermiddag, og klokken fem, hvor tusmørket var ved at forsvinde. Klokken 14,27 engelsk tid (15,27 dansk tid) startede 9 Mosquitos fra Marham basen i Norfolk og fløj ud over Nordsøen i ganske lav højde for at undgå at blive opfanget af den tyske varslingstjeneste. Under det meste af turen over havet sneede det, og det snedækkede landskab vanskeliggjorde navigationen, da den danske kyst blev nået. Det resulterede i, at formationen startede overflyvningen af Danmark længere mod syd end tilsigtet. Angrebsstyrken blev samtidig reduceret til 8 fly, idet et fly fik tekniske problemer kort efter indflyvningen over Danmark og måtte returnere til England. På et tidspunkt opdagede formationens leder en jernbanelinie som gjorde det muligt af fastslå positionen og korrigere kursen, så formationen kunne passere Sjællands Østersøkyst ved Rødvig på Stevns og derfra sætte kursen mod nord og målet i København. Den sydlige kurs havde fået de tyske varslingsmyndigheder til at tro, at der var tale om gennemflyvning mod mål i Tyskland, så først på et sent tidspunkt opdagede man, at målet lå nordpå. Den seneste alarm kom fra varslingscentralen i Store Heddinge på Stevns, og den nåede først myndighederne i København, efter at de første bomber var faldet og først da nåede at aktivere sirenerne. Angrebet Som planlagt skete anflvvningen fra syd langs havnen, og klokken 17,05 faldt de første bomber. I løbet af få øjeblikke havde de 8 fly hver kastet 4 stk. 500 pounds (225 kg) bomber fra højder, der varierede fra 15 meter til 100 meter, for de fleste af de angribende flys vedkommende lavere end det 70 meter høje tårn på Christianskirken midt i målområdet. Piloterne skulle også undgå kollision med to høje fabriksskorstene, den ene på B&W s område, den anden på den foranliggende sukkerfabrik, samtidig med at de skulle korrigere for lufturoen efter de foran flyvende maskiner. Dette, i forbindelse med den høje flyvehastighed, gjorde angrebet til en overordentlig vanskelig opgave, og bomberne faldt da også over et større område end planlagt, ca meter i længderetningen mens spredningen i bredden var ca. 300 meter. Målet blev kun overfløjet én gang, hvorefter de 8 fly foretog et venstredrej ind over København og forsvandt i vestlig retning, stadig i ganske lav højde.

3 Ødelæggelserne Ifølge samtidige avisomtaler forvandlede bombardementet Islands Brygge og Christianshavn til en krigszone, som varede i flere dage. Et af flyene udløste sin bombelast nogle sekunder for tidligt, så de 4 bomber ramte beboelsesejendomme i Gunløgsgade og Njalsgade. Yderligere 8 bomber faldt før målet og ramte De Danske Sukkerfabrikkers produktionsanlæg mellem Langebrogade og Christianshavns Kanal og startede en brand, der lagde anlægget i ruiner. Inden for målområdet, B&W Diesel, faldt 8 bomber og yderligere 5 faldt i havnen og kanalen op til motorfabrikken, mens de resterende 7 faldt efter målet, den sidste på en byggetomt nord for rampen til Knippelsbro. Stor skade udrettede 2 bomber, der ramte Dansk Lommetørklæde Fabrik og startede en brand, der lagde fabrikken i ruiner. En beboelsesejendom i Strandgade blev beskadiget og en bombe nær Christianskirken forårsagede store beskadigelser af kirkens inventar. For alle områderne gjaldt, at der både var bomber, som eksploderede med det samme, og tidsindstillede bomber samt ueksploderede bomber, de såkaldte forsagere. Demonteringen eller bortsprængningen af disse varede 3 dage og medførte evakuering af personer på Islands Brygge og Christianshavn. Defekte bomber øgede effekten! Opgaven med at demontere eller bortsprænge de bomber, der ikke var eksploderet, blev pålagt de danske sprængningseksperter, og prioriteringen blev derfor ikke overraskende, at boligområdet på Islands Brygge skulle renses først og dernæst de bomber, der lå nærmest beboelser i Strandgade og Torvegade samt ved Knippelsbro. B&W kom sidst, hvorfor nogle tidsindstillede bomber nåede at detonere inden sprængningskommandoen fik tid. Forsagerne, de defekte bomber, skønnede eksperterne lå på steder, hvorfra de ikke kunne transporteres væk, de måtte forsynes med en ekstra sprængladning og bortsprænges på stedet. Nogen har antydet, at denne proces medførte større skader på angrebsmålet, de næsten færdigproducerede dieselmotorer og tilhørende fabriksanlæg, end der blev opnået selve eftermiddagen den 27. januar. Tyskerne fik i hvert fald fornemmelsen af, at der var noget, der var gået galt, og lederen af sprængningskommandoen blev hentet ind til forhør for at afsløre, om han i virkeligheden var gået englændernes ærinde. På trods af en række krydsforhør undgik den pågældende, en kaptajn fra Hæren, en egentlig straf men blev fjernet fra stillingen som Københavns Sprængningschef.

4 B&W angrebet blev også dyrt for Royal Air Force Alle 8 Mosquitos slap uskadte gennem angrebet og beskydningen fra det tyske antiluftskyts, som efterhånden kom i funktion på Holmen og kaserner m.v. Imidlertid led styrken det første tab kort efter, at København var forladt i spredt formation. En af maskinerne, muligvis med tekniske problemer eller skader efter antiluftskyts, kom så tæt på jorden, at det ramte et træ og dernæst nogle elektriske ledninger, hvorefter det brændende knustes mod jorden. Ulykken skete i landsbyen Tveje-Merløse ved Holbæk, iflg. lokale myndigheder klokken 17,13, og begge besætningsmedlemmer blev dræbt på stedet. Problemerne med navigationen under indflyvningen havde forlænget distancen til målet, og for alligevel at nå dette, inden dagslyset helt forsvandt, måtte flyvehastigheden sættes op, begge dele noget der tærede på benzinbeholdningen. B&W missionen var på grænsen af, hvad fly af denne type kunne præstere, og hjemkomsten blev derfor meget kaotisk. Flere af piloterne måtte finde nærmere landingssteder, kun lederen nåede hjem til basen med 20 liter benzin i tanken efter 5½ times flyvning. For én Mosquito endte landingsforsøget fatalt, kort før flyvepladsen slap benzinen op, så maskinen styrtede til jorden og endnu to besætningsmedlemmer mistede livet. Sabotageangrebet og andre rygter Bombeangrebet førte meget store skader med sig, både materielle og menneskelige. Der dræbtes 8 personer, 25 blev hårdt såret og 43 blev lettere såret, og ødelæggelserne i boligområdet på Islands Brygge og fabrikkerne på begge sider af B&W var kolossale, sammenlignet med de skader, der reelt var tilføjet produktionen af dieselmotorer. Var der i virkeligheden tale om et psykologisk bombeangreb, der skulle overbevise befolkningen om nødvendigheden af industrisabotage for at undgå de mange følgeskader ved luftangreb? Udtrykket sabotageangrebet er blevet knyttet til aktionen mod B&W den 27. januar 1943, hvilket skal vejes op mod det faktum, at B&W Diesel og især skibsværftet meget tidligt var blandt de vigtigste mål for RAF. Nogen endelig afgørelse på dette spørgsmål kommer nok aldrig. Der dukkede andre rygter op, måske som undskyldning for de skader der blev påført andre virksomheder. Sukkerfabrikken var således blevet bombet, fordi den fremstillede nitroglycerin, mens lommetørklædefabrikken blev ødelagt på grund af produktion af faldskærme til tyskerne. Intet af dette passede, men begge virksomheder følte sig nødsaget til at dementere påstandene i dagbladsannoncer.

5 Kilder: Henrik Skov Kristensen m.fl. Vestallierede Luftangreb i Danmark under 2. Verdenskrig. Søren Flensteds hjemmeside Airwar over Denmark. Jørgen Møller

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE Arkæologiske udgravninger Fund fra samlingerne Registrering af fortidsminder Fredede fortidsminder Artikler om arkæologi & historie Søg ARKÆOLOGISKE UDGRAVNINGER Fra hjemmesiden:

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Indledning Jeg har været heldig at låne at par motiver af danske fly, der hidrører fra tilsyneladende to forskellige udklipsark fra 1930 erne. De kan således

Læs mere

Royal Air Force Snaith

Royal Air Force Snaith Royal Air Force Snaith - hvor Handley Page Halifax HR940 lettede fra RAF SNAITH Halifax HR940 lettede 22:56 som et af de 791 fly på vej mod bombemålet Hamborg Dagens program 0930 Gæster og faner/flag ankommer

Læs mere

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Fredag aften kort efter aftensmaden startede vi mod Gilleleje, hvor vi skulle besøge Gilleleje Flugzeugbau I/G. Harly havde fået en aftale i stand med

Læs mere

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014.

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Af Georg Zilmer For 4. gang havde Fjordagers cykelafdeling arrangeret en tur til Tyskland, hvor vi skulle deltage i "Saar-Pfalz Ekstrem Marathon".

Læs mere

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa 1 Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa Indskrevet d. 20-07-2013. af Michael Augard. http://komtiljesus.dk/profetisk-syn-om-muslimernes-skaebne-i-danmark-og-europa Et profetisk

Læs mere

Begivenheder fra luftkrigen over Thy og Mors 1940-1945 Af PEDER HOVE, Højvej 7, Taars

Begivenheder fra luftkrigen over Thy og Mors 1940-1945 Af PEDER HOVE, Højvej 7, Taars Begivenheder fra luftkrigen over Thy og Mors 1940-1945 Af PEDER HOVE, Højvej 7, Taars Det er i år fyrre år siden, Danmark blev befriet. I den forudgående kamp spillede de allierede flyvere, hvoraf et stort

Læs mere

Faren fra luften. Luftangreb og luftværn under besættelsen. Frihedsmuseet

Faren fra luften. Luftangreb og luftværn under besættelsen. Frihedsmuseet Faren fra luften Luftangreb og luftværn under besættelsen Frihedsmuseet Luftkrigen i Europa Britisk Lancaster-bombefly under et angreb på Bremen den 21. marts 1945. I krigens sidste tid blev der nedkastet

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-202 UTC dato: 02-05-2013 UTC tid: 08:46 Begivenhed: Major incident Sted: Over Holmen, indre København Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation

Læs mere

RAF våbenflyvninger til den danske modstandsbevægelse.

RAF våbenflyvninger til den danske modstandsbevægelse. RAF våbenflyvninger til den danske modstandsbevægelse. Mange flystyrt modstandskampens store omkostninger. 1. RAF mindesmærke i Rebild bakker. Våbenflyverne. 2. Hvidstengruppens mindemonument i Hvidsten.

Læs mere

Raid on Berlin 3.-4. september 1943

Raid on Berlin 3.-4. september 1943 Raid on Berlin 3.-4. september 1943 R.A.A.F. 460 Sqdr. Lancaster EE138 Trigonometriske funktioner & Harmoniske svingninger Matematik kompetencer 1) Tankegangskompetance 5) Repræsentationskompetence 2)

Læs mere

73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00

73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00 73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00 Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland 20-04-2017 Her kom bombemaskinen fra Basen Elvington Hvor Halifax Mk V, LL235 lettede

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 fly blev lavet i 1956. I 1985 holdt man op med at lave

Læs mere

En konvojs undergang. En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig

En konvojs undergang. En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig 8 En konvojs undergang En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig En papirkopi af et billede fra en gammel glasplade, som ganske vist ikke var

Læs mere

REDEGØRELSE. Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR ( MHz)

REDEGØRELSE. Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR ( MHz) REDEGØRELSE HCLJ5102012112 Lufttrafikhændelse Dato og tid: 30.4.2012 kl. 1129 UTC Hændelsessted: Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR (114.900 MHz) Lufttrafiktjenesteluftrum: Copenhagen CTA, luftrumsklasse E

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Indstilling af efterforskningen i sagen om F-16 angrebet i Syrien den 17. september 2016.

Indstilling af efterforskningen i sagen om F-16 angrebet i Syrien den 17. september 2016. Værnsfælles Forsvarskommando Danneskiold-Samsøes Alle 1 1434 København K Att. Forsvarschefen Bilag: Ingen Sagsbeh.: FAUK-AU03 Sagsnr.: 2016/002260 28. marts 2017 Indstilling af efterforskningen i sagen

Læs mere

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS Tekst og billeder: Preben Eriksen Lidt tilfældigt kom jeg i kontakt med én i Odense. Jeg spurgte, om han havde Frihedskæmperarmbind, hvortil han svarede:

Læs mere

RFK klubmesterskab 2014. FEJL:

RFK klubmesterskab 2014. FEJL: RFK klubmesterskab 2014. Her følger flyveprogrammet for årets klubmesterskab i Radioflyveklubben, Frederikssund. Flyveprogrammet skal gennemflyves 3 gange og de 2 bedste runder tæller i slutresultatet.

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Kapitel 6. Luftangreb

Kapitel 6. Luftangreb Kapitel 6 Luftangreb De fleste oplysninger her er uddrag fra: Styrtet Ned af Dan Chr. Christensen, udgivet på Frihedsmuseets Venners Forlag. Bogen rummer et væld af oplysninger, hvorfor jeg varmt kan anbefale

Læs mere

Hanstholm 5. april 1942

Hanstholm 5. april 1942 2005 09/06/11 12:07 Side 97 Hanstholm 5. april 1942 nedskydningen af»hudson«o/407 af Jens Andersen I efteråret 2004 modtog MuseumsCenter Hanstholm en gave, som rummer en dramatisk historie. Det drejer

Læs mere

EVAKUERING AF SÅREDE

EVAKUERING AF SÅREDE ,, EVAKUERING AF SÅREDE Sygehuset skal gøres klart til at tage imod strømme af sårede. Derfor skal vi have flyttet de mindre akutte patienter til midlertidigt ophold på nødhospital på Morten Børup Skolen,

Læs mere

B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II

B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II http://www.vestmuseum.dk/museumsforening/kalundborg_arkæologiforening.aspx B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II Arkæologiforeningens vigtigste opgave er at støtte Kalundborg Museum arkæologisk, men det gør absolut

Læs mere

8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig!

8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig! 8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig! En 2 sædet advanced trainer en såkaldt AT6 styrtede under en patrulje i 1942 i Grønland. Den står nu i Balle efter en del år i Hou, og nærmer sig

Læs mere

- o - Et halehjul, en kompressor og dele af instrumentbrættet er i behold. - o - Forfatteren Carsten Petersens udførlige beretning i følgende afsnit:

- o - Et halehjul, en kompressor og dele af instrumentbrættet er i behold. - o - Forfatteren Carsten Petersens udførlige beretning i følgende afsnit: FLYSTYRT VED TÅRS I VENDSYSSEL, 16/2 1945 I februar 1945 styrtede et stort tysk bombefly af mærket Junkers 88 A-4 ned på gården Volsholt øst for Tårs. Flyets base var Tirstrup, hvortil det i januar 1945

Læs mere

Verdenskrigen kom til Ørum.

Verdenskrigen kom til Ørum. Verdenskrigen kom til Ørum. Bomberne på Hedegårdens marker faldt i dag for 75 år siden. af Torben Holmgaard Nielsen, Fredericia. Et engelsk bombefly droppede i dag for 75 år siden sin last af bomber på

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 9-3-2014 med SCHEIBE SF-25 C OY-XRI Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 7 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

tætte kampe fortsatte, men ud på eftermiddagen trak englænderne fra og i sidste ende endte det med at England vandt

tætte kampe fortsatte, men ud på eftermiddagen trak englænderne fra og i sidste ende endte det med at England vandt Kinsman Cup 2014 Gladsaxe Søborg Badmintonklub (GSB) og Carshalton Junior Badminton Club, fra Sutton, England mødtes for 31. gang til den årlige Påsketurnering Kinsman Cup. I år gik turen til Sutton, hvor

Læs mere

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev 29.09.2017 Side 1 af 5 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev HCLJ611-2017-265 Ulykke Kollision Togkørsel Dato: 18.08.2017 Tidspunkt: 14:53 Sted: Tinglev - Kliplev Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

Mikkel Gundersen Esben Milling

Mikkel Gundersen Esben Milling Mikkel Gundersen Esben Milling Grundregel nr. 1 En GPS kan og må ikke erstatte navigation med kort og kompas! Kurset Basal brug af GPS Hvad er en GPS og hvordan virker systemet Navigation og positionsformater,

Læs mere

Amerikansk Tunderbolt jagerfly på Karup Flyveplads i 1945.

Amerikansk Tunderbolt jagerfly på Karup Flyveplads i 1945. Grove jagerflyveplads, 1945. Tyske jagerfly uden propeller var opstillet i lange rækker. Senere blev de fleste maskiner systematisk ødelagt og ophugget, hvorefter metallet blev solgt som skrot til egnens

Læs mere

Besættelseskassen. Undervisningsmateriale: Aalborg i krig

Besættelseskassen. Undervisningsmateriale: Aalborg i krig AALBORG HISTORISKE MUSEUM - SKOLETJENESTEN Undervisningsmateriale: Aalborg i krig Besættelseskassen Som et supplement til udstillingen Aalborg i krig har museet en emnekasse med forskellige genstande fra

Læs mere

PIPER PA32 301XTC OY-GUN

PIPER PA32 301XTC OY-GUN 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 1-6-2014 med PIPER PA32 301XTC OY-GUN Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

Kend din flyveplan Horisontale spring fylder naturligvis mere i luftrummet end andre former for spring. Det er derfor vigtigt,

Kend din flyveplan Horisontale spring fylder naturligvis mere i luftrummet end andre former for spring. Det er derfor vigtigt, Som i så mange andre lande er tracking, tracing eller angle-flying blevet enormt populært. For mange mennesker er det at eksperimentere med ens vinkel, hastighed og kropsposition hele essensen ved at flyve.

Læs mere

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER D A N S K U L T R A L E T F L Y V E U N I O N BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER 1 1. S E P T E M B E R 2 0 1 3 RESUMÉ En række forskellige

Læs mere

Er F-35 det rigtige valg til Danmarks forsvarspolitiske behov?

Er F-35 det rigtige valg til Danmarks forsvarspolitiske behov? Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del Bilag 134 Offentligt Er F-35 det rigtige valg til Danmarks forsvarspolitiske behov? FOU-høring 25. maj 2016 Jacob Barfoed, PhD, major Forsvarsakademiet 1 Overblik Er

Læs mere

SCHLEICHER ASW19 OY-XIL

SCHLEICHER ASW19 OY-XIL REDEGØRELSE Havari 29-7-2014 med SCHLEICHER ASW19 OY-XIL Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 10 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Man hører tit at dengang jeg var barn var der altid hvid jul og masser af is at løbe på skøjter på.

Man hører tit at dengang jeg var barn var der altid hvid jul og masser af is at løbe på skøjter på. Dengang der var isvintre til.. Man hører tit at dengang jeg var barn var der altid hvid jul og masser af is at løbe på skøjter på. I vinteren 1962/1963 var der rigtig isvinter endda en af de mere længerevarende.

Læs mere

Om de nedskudte flyvere, begravelser og faldskærmsbrudekjoler

Om de nedskudte flyvere, begravelser og faldskærmsbrudekjoler Om de nedskudte flyvere, begravelser og faldskærmsbrudekjoler Dorothy 02.05.15 Under 2. verdenskrig var England ikke uvenner med Danmark, de to lande var ikke i krig med hinanden, og så skulle man ikke

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Angle-flying Sikkerhedskrav?! Hvad er flyveretningen? Hvor kraftig og hvad retning er vindene på jorden og i højden?

Angle-flying Sikkerhedskrav?! Hvad er flyveretningen? Hvor kraftig og hvad retning er vindene på jorden og i højden? Angle-flying Som i så mange andre lande er tracking eller angle-flying blevet rigtig populært, og det forstår man godt. For mange mennesker er det at eksperimentere med ens vinkel, hastighed og kropsposition

Læs mere

På sporet af Halifax-bombeflyet BB378 fra 138. Squadron, RAF Tempsford Flyet nødlandede nær Ugerløse den 11.12.1943

På sporet af Halifax-bombeflyet BB378 fra 138. Squadron, RAF Tempsford Flyet nødlandede nær Ugerløse den 11.12.1943 På sporet af Halifax-bombeflyet BB378 fra 138. Squadron, RAF Tempsford Flyet nødlandede nær Ugerløse den 11.12.1943 1 Detektorsøgning efter vragdele fra BB378 I forbindelse med en kommende udstilling på

Læs mere

Venedig, Gardasøen og Østrig.

Venedig, Gardasøen og Østrig. Venedig, Gardasøen og Østrig. Lørdag den 13. juni 2015 tog 39 personer fra Nordjylland på Agri Nord seniorklubs årlige sommer tur, der i år gik til Venedig, Gardasøen og Østrig. Vi blev samlet op i en

Læs mere

Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE.

Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE. Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE. Mindesten ved modtagepladsen for våben YVONNE på Groest Hede nord for Rørbæk Sø. Mindesten over våbenmodtagelse under besættelsen. Gamle modstandsfolk rejste stenen

Læs mere

RUBICON 2011 (1) Leder

RUBICON 2011 (1) Leder Leder Her på Rubicon håber vi, at de nye studerende fra efteråret 2010 har klaret sig vel igennem vintereksaminerne. Det er altid en prøvelse at gå til eksamen. Ikke mindst når det er ens første gang på

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

De øvrige efterladte fik først længe efter underretning om fundet af deres pårørende, og. at de var blevet begravet på Aarestrup Kirkegård.

De øvrige efterladte fik først længe efter underretning om fundet af deres pårørende, og. at de var blevet begravet på Aarestrup Kirkegård. En englænder lægger krans på sin fars grav - med 66 års forsinkelse Skrevet maj 2013 af Niels Nørgaard Nielsen, der var vært for Ann og Colin Jordan fra 8. til 11. maj 2013. Ann, født Emery, er datter

Læs mere

REDEGØRELSE. Situation kort beskrivelse af instruktioner og manøvrer etc.

REDEGØRELSE. Situation kort beskrivelse af instruktioner og manøvrer etc. REDEGØRELSE HCLJ5102012170 Lufttrafikhændelse Dato og tid: 16.11.2012 kl. 0842 UTC Hændelsessted: EKBI Lufttrafiktjenesteluftrum: Billund TMA, luftrumsklasse C Fly: A B Registrering: OYJPD Luftfartøjstyper:

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Harzen 2010 Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Vi lagde ud fredag formiddag sol og 22 grader og havde besluttet os for at starte til venstre op af bakke, men B holdet stod

Læs mere

Dødsulykker på jobbet i 2010:

Dødsulykker på jobbet i 2010: Dødsulykker på jobbet i 2010: Kunde dræber taxichauffør Randers, 31. juli: En 65-årig mandlig taxichauffør fra Randers dør på Fynsk motorvej. Det sker, da hans 26-årige passager hiver i rattet og hyrevognen

Læs mere

SATANS TIME OUT - TUSINDÅRSRIGET

SATANS TIME OUT - TUSINDÅRSRIGET Lektie 14 SATANS TIME OUT - TUSINDÅRSRIGET Kan du huske, da din mor eller far gav dig en time out *? En dag vil Gud give Satan og hans engle en time out. Gud vil til sidst gøre en ende med syndens smerte

Læs mere

SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN

SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN En dag Sarah og Hans var med bedstemor og bedstefar på cykeltur, så de noget meget mærkeligt. Hvad er det? spurgte de. Det er Bunkeren

Læs mere

RAF Gravene i Tarm. Flystyrt omkring Tarm og Skjern.

RAF Gravene i Tarm. Flystyrt omkring Tarm og Skjern. RAF Gravene i Tarm. Flystyrt omkring Tarm og Skjern. En Lancaster bombemaskine havde den 13. marts 1945 været på mineudlægningstogt over Kattegat. Da flyet var på vej tilbage mod basen i England, blev

Læs mere

Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat.

Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat. Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat. Søndag den 24. januar havde 8 Fotoakrobater (fra den lokale fotoklub) sat hinanden stævne på Rødvig havn. Vi

Læs mere

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted Anmeldelse Royal Air Force Museum, London (Hendon) Besøgt af Per Finsted Indledning I begyndelsen af december 2004 havde jeg lejlighed til at besøge Royal Air Force museet i Hendon, der ligger ca. 30 minutters

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) November 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) November 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) November 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) (beretning nr.

Læs mere

2takts bygning. Ca. 1911: L. P. Houmøller begynder at spekulere i 2takts dieselmotorer

2takts bygning. Ca. 1911: L. P. Houmøller begynder at spekulere i 2takts dieselmotorer 2takts bygning Tidslinje 1883: Produktionen af skibsmotorer i Frederikshavn starter med, at brødrene Jens og Lauritz Peter grundligger motorfabrikken Brdr. Houmøllers Jernstøberi i Søndergade. o Køber

Læs mere

Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren.

Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren. Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren. Lørdag den 26. april 2008 startede to af Hjemmeværnsdistrikt Himmerland Thy `s minibusser på en forud planlagt tur til Hjemmeværnets museum i Frøslevlejren. Turen

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

4. Søn.e.h.3.k. d Matt.8,23-27.

4. Søn.e.h.3.k. d Matt.8,23-27. 4. Søn.e.h.3.k. d.30.1.11. Matt.8,23-27. 1 Tit og ofte, når vi åbner for fjernsynet, vises der indslag fra krige, der foregår forskellige steder i verden. Indimellem er der også et indslag, der handler

Læs mere

Analyse Münster 9. juni 2018

Analyse Münster 9. juni 2018 Analyse Münster 9. juni 2018 Af Ove Fuglsang Jensen Flyvningen fra Münster forløb ikke som forventet, og duerne kom hjem med ret spredt hjemkomster. Dette faktum undrede mange, inklusive mig selv, og jeg

Læs mere

Prædiken til konfirmation 26. april kl & 11.00

Prædiken til konfirmation 26. april kl & 11.00 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Prædiken til konfirmation 26. april kl. 9.30 & 11.00

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl.

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Familierne i Randers og Århus blev gennem Røde Kors underrettet om, at deres sønner og pårørende ved blevet dødsdømt ved den tyske standret i Århus og, at de

Læs mere

SVÆVEFLYVNING I LEMVIG SVÆVEFLYVEKLUB

SVÆVEFLYVNING I LEMVIG SVÆVEFLYVEKLUB SVÆVEFLYVNING I LEMVIG SVÆVEFLYVEKLUB Er svæveflyvning i Lemvig Svæveflyveklub noget for dig? Svæveflyvning er en fantastisk sport, der både giver spændende udfordringer og store oplevelser. Svæveflyvning

Læs mere

Flystyrt den 29. april 1943 i Bjølbøl ved Ådum

Flystyrt den 29. april 1943 i Bjølbøl ved Ådum Flystyrt den 29. april 1943 i Bjølbøl ved Ådum Sgt. Ronald James Barton, RAF 218 Sqdn. (Gold Coast). P/O. Kenneth Sidney Hailey (pilot), RAF 218 Sqdn. Sgt. Arthur George Petrcival Sindrey, RAF 218 Sqdn.

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

PIPER PA SE-KNC

PIPER PA SE-KNC REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 08-07-2018 med PIPER PA28 140 SE-KNC og PIPER PA28 180 SE-GIK Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig

Læs mere

POHVKHIM. Time From To Event Action taken User

POHVKHIM. Time From To Event Action taken User POHVKHIM Time From To Event Action taken User 091608A ØVLED Alle Index Pakker sammen og kører til rengøring, aflevering, spisning og sammenfatning 091607A 60 68 DF og GF skal samles ved Motorflyvernes

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

FANGET I BJØRNENS KLØER

FANGET I BJØRNENS KLØER FANGET I BJØRNENS KLØER OG ANDRE VILDE DYREANGREB ALVILDA INDLEDNING Hajer, tigere, slanger, bjørne Vilde dyr har altid fascineret mennesker. Men lige så smukke og majestætiske dyrene er, lige så farlige

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

Vanskelig start sæson 2013

Vanskelig start sæson 2013 Vanskelig start sæson 2013 En analyse af årsagerne Af Ove Fuglsang Jensen Starten af sæson 2013 har været en broget forestilling, både i Sektionerne og i DdB. Mange har undret sig over forløbet af disse

Læs mere

Eksplosionen i Flensborg 14. juni Ødelæggelsen af de fire danske torpedobåde af Dragen- og Glenten-klassen.

Eksplosionen i Flensborg 14. juni Ødelæggelsen af de fire danske torpedobåde af Dragen- og Glenten-klassen. Eksplosionen i Flensborg 14. juni 1945 - Ødelæggelsen af de fire danske torpedobåde af Dragen- og Glenten-klassen. Marinehistorisk Tidsskrift nr, 4, november 2002, bragte en artikel af undertegnede, der

Læs mere

MEGIN BOWLEN DM i MEGIN JOLLE og 19 august

MEGIN BOWLEN DM i MEGIN JOLLE og 19 august MEGIN BOWLEN 2018 DM i MEGIN JOLLE 17-18 og 19 august Det var med store sejladsmæssige forventninger vi spændte jolle-traileren for bilen inden afgang til dette års DM i Megin Joller dette år i Fredriksværk

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

En mærkelig faldskærm hang i naboens frugttræ

En mærkelig faldskærm hang i naboens frugttræ En mærkelig faldskærm hang i naboens frugttræ om fejlnedkastning af våben og sabotagemateriale over et beboelseskvarter i Næstved Dorothy 01.05.15 9. april 1940, dagen tyskerne indtog Danmark, forløb så

Læs mere

Brevduens navigering Ove Fuglsang Jensen

Brevduens navigering Ove Fuglsang Jensen Brevduens navigering Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Brevduens historie Brevduens historie Brevduens vilde afstamning er Klippeduen der findes i Middelhavs-området, og man brugte duerne som tamme

Læs mere

Generatornedbrud. Skade på generator den 1. juli 2011 klokken 11:00

Generatornedbrud. Skade på generator den 1. juli 2011 klokken 11:00 Generatornedbrud Fredag den 1. juli 2011 klokken 11:00 skete der en kortslutningsskade i generatoren på værkets kraftvarmeanlæg. Der er alene tale om materielle skader. Generatoren er den del af kraftvarmeanlægget,

Læs mere

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Hjemmeværnet - Danmarkshistorie i Norge 1 af 6 21-08-2014 13:47 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Danmarkshistorie i Norge Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Af OK

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo 1 Caminoen Ledigos - Monte del Gozo 2 Vandring til Ledigos 382 km til Santiago de Compostela 3 4 5 Skiltningen

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

HALIFAX II DT620 DER BLEV SKUDT NED OVER ØSTERSØEN UD FOR STEVNS 14/3-1943

HALIFAX II DT620 DER BLEV SKUDT NED OVER ØSTERSØEN UD FOR STEVNS 14/3-1943 HALIFAX II DT620 DER BLEV SKUDT NED OVER ØSTERSØEN UD FOR STEVNS 14/3-1943 Flyet tilhørte Royal Air Force 138 Squadron, the Bomber Command og var kodet NF-T. Afgang 17:50 fra Tempsford med mål/opgave:

Læs mere

Beredskabsplan. Peder Oxes Alle 4

Beredskabsplan. Peder Oxes Alle 4 Beredskabsplan Peder Oxes Alle 4 INSTRUKS VED BRAND Alarmér 1. Tryk på et af de røde brandtryk på væggen. Brandtrykket er et internt varslingsanlæg og brandvæsnet alarmeres ikke direkte. 2. Ring til alarmcentralen

Læs mere

Erindringer om Flystyrt i Låstrup d.15. oktober 1944. Lancaster-bombefly. Af Henning Vindstrup Jensen

Erindringer om Flystyrt i Låstrup d.15. oktober 1944. Lancaster-bombefly. Af Henning Vindstrup Jensen Erindringer om Flystyrt i Låstrup d.15. oktober 1944 Af Henning Vindstrup Jensen Lancaster-bombefly. Det vi fysisk mærkede mest til krigen her i Låstrup var vel nok, når der kom engelske bombeflyvere om

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari med OY-TXR

REDEGØRELSE. Havari med OY-TXR REDEGØRELSE Havari 13-10-2013 med OY-TXR Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Inspiration til lange opgaver

Inspiration til lange opgaver Inspiration til lange opgaver Kort præsentation af mig selv Planlægning af lange ture Optimal vejrsituation (NV eller N!) Min erfaring med vejret ude i hjørnerne (i forhold til Hammer...) Resultat: 630

Læs mere

2007 Status fra Havarigruppen.

2007 Status fra Havarigruppen. 2007 Status fra Havarigruppen. Flyveåret 2007 kunne vejrmæssigt ikke måle sig med 2006. Foråret startede fornuftigt, men blev afløst af en våd og blæsende sommer, og det endte med dårligt sigte i store

Læs mere

2. Hvad lavede Churchill-klubben?

2. Hvad lavede Churchill-klubben? 2. Hvad lavede Churchill-klubben? Churchill-klubben gjorde hvad de kunne for at drille og genere tyskerne. De stjal tyske våben og ødelagde tyske skilte. De prøvede at ødelægge motoren på parkerede tyske

Læs mere

REDEGØRELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog den kl meddelelse om hændelsen fra Kontrolcentralen i Københavns Lufthavn.

REDEGØRELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog den kl meddelelse om hændelsen fra Kontrolcentralen i Københavns Lufthavn. REDEGØRELSE HCLJ510-2012-174 Lufttrafikhændelse Dato og tid: 30.11.2012 kl. 1240 UTC Hændelsessted: Smålandsfarvandet Lufttrafiktjenesteluftrum: København FIR, luftrumsklasse C Luftfartøj: A B Registrering:

Læs mere