2. HOVEDRESULTATER... 4

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. HOVEDRESULTATER... 4"

Transkript

1

2 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side i 1. INDLEDNING Undersøgelsens baggrund Undersøgelsens formål Kort om fremgangsmåden for undersøgelsen Læsevejledning HOVEDRESULTATER ANALYSE AF BEBOERNES TRIVSEL Fakta om beboerne i Højvangen Beboernes tilfredshed med boligområdet og deres ønsker om at flytte Beboernes opfattelse af områdets omdømme og image Tryghed i boligområdet Beboernes sociale relationer og daglige kontakt med hinanden Ansvar og normer i området Fælles aktiviteter Mulighederne for deltagelse og interessen for at gøre det Sammenfatning af resultater i forhold til indsatsområder Højvangen og bysamfundet Fællesskab og netværk i Højvangen METODE Undersøgelsens tilrettelæggelse Dataindsamling Dataanalyse... 26

3 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 1 1. INDLEDNING NIRAS Konsulenterne har for Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening gennemført en trivselsundersøgelse blandt beboerne i Højvangen, som består af boligafdelingerne på Poul la Coursvej og Grønnedalsparken i Skanderborg. Trivselsundersøgelsen er blevet gennemført som led i realiseringen af en boligsocial helhedsplan for området. 1.1 Undersøgelsens baggrund Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening har med støtte fra Landsbyggefonden og Skanderborg Kommune igangsat en helhedsorienteret udviklingsproces i Højvangen, hvor afdelingerne Grønnedalsparken og Poul la Coursvej er beliggende. Formålet med helhedsplanen er at skabe en positiv og varig forandring for området. Boligforeningerne har en vision om at gøre Højvangen til et trygt, attraktivt og levende boligkvarter. Et af midlerne til at opfylde denne vision er at sikre, at områdets beboere har adgang til gode kulturelle, sociale og fysiske aktiviteter og faciliteter. Det forventes, at sådanne muligheder i Højvangen vil styrke fællesskabet på tværs af boligområdets forskellige beboergrupper samt skabe et større ansvar og ejerskab for området. 1.2 Undersøgelsens formål Det overordnede formål med undersøgelsen er at dokumentere udviklingen i området set fra beboernes perspektiv. Foruden denne undersøgelse gennemføres der derfor endnu en undersøgelse i 2012, hvor denne undersøgelses resultater kommer til at udgøre sammenligningsgrundlaget. Undersøgelsen har dog også nogle sidegevinster, ud over at den på lidt længere sigt skal sikre en dokumentation af den opnåede effekt af indsatsen. For det første har den sikret en bred opmærksomhed på, at der er sat gang i realiseringen af helhedsplanen for området, og for det andet har den givet mulighed for at opsøge beboere, som ønsker mere information om udviklingsprocessen. Denne undersøgelses fokus er afledt af to af de indsatsområder, der er beskrevet i helhedsplanen for området. Det ene indsatsområde er Højvangen og bysamfun-

4 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 2 det, hvor målet bl.a. er at igangsætte flere aktiviteter, som skal gøre boligområdet mere attraktivt og i højere grad knytte det til den omgivende by. Det andet indsatsområde er Fællesskab og netværk, hvor målet bl.a. er at skabe venskab og netværk på tværs af beboergrupper samt opbygge ansvarlighed og fælles normer i boligområdet. 1.3 Kort om fremgangsmåden for undersøgelsen Trivselsmålingen er blevet gennemført som en kvantitativ telefonisk interviewundersøgelse blandt tilfældigt udvalgte beboere på 18 år eller derover i de to afdelinger. De to boligafdelinger på Poul la Coursvej og i Grønnedalsparken har sammenlagt 557 lejemål. Da en stor andel af beboerne i de to boligforeninger har en anden etnisk baggrund end dansk, havde beboerne også mulighed for at gennemføre interviewene på arabisk, somalisk, tyrkisk og engelsk. Dataindsamlingen fandt sted i tidsrummet fra den 11. februar til den 4. marts, og der blev i alt gennemført interview med beboere fra 183 husstande i området. For nærmere beskrivelse af undersøgelsens metode henvises til kapitel Læsevejledning I de følgende kapitler præsenteres trivselsundersøgelsens resultater. Kapitel 2 giver en oversigt over undersøgelsens hovedresultater, mens kapitel 3 indeholder en mere udførlig gennemgang af beboernes besvarelser på de enkelte spørgsmål. I kapitel 3 vil det også blive analyseret, om der er forskelle mellem forskellige beboergruppers trivsel på de enkelte temaer. Rapporten afsluttes i kapitel 4 med en beskrivelse af undersøgelsens metode, herunder fremgangsmåde, dataindsamling og statistisk analyse. Resultaterne for de enkelte spørgsmål præsenteres enten i tabeller med den procentuelle fordeling af besvarelserne eller i søjlediagrammer. Spørgsmålsformuleringen fremgår af tabeloverskriften. De spørgsmål, som præsenteres ved hjælp af søjlediagrammer, er alle stillet på formen: På en skala fra 1 til 5, hvor Derefter er de negative svarkategorier 1 og 2 slået sammen, 3 er fastholdt som den neutrale svarkategori, mens svarkategorierne 4 og 5 er slået sammen og udtrykker en positiv besvarelse. Denne måde at præsentere datamaterialet giver et godt overblik over beboernes holdninger og trivsel i boligområdet. Nedenfor er vist et eksempel på, hvordan et spørgsmål med fem svarkategorier er blevet til et søjlediagram med sammenlagte svarkategorier.

5 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 3 Tabel 1-1: (EKSEMPEL) Samlet set, hvor tilfreds er du så med at bo der, hvor du bor nu? Vurder på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget tilfreds, og 1 er meget utilfreds. 1 - Meget utilfreds 6 % 2 15 % 3 - Hverken utilfreds eller tilfreds 34 % 4 31 % 5 - Meget tilfreds 15 % I alt 100 % (n = 182) Det fremgår af eksemplet, at 21 % er utilfredse (6 % + 15 % i tabellen), 34 % er neutrale, og 46 % er tilfredse (31 % + 15 % i tabellen). Figur 1-1: (EKSEMPEL) Samlet set, hvor tilfreds er du så med at bo der, hvor du bor nu? 100% 21% 34% 46% 0% utilfreds 2007 neutral tilfreds Summen af procentfordelingerne kan afvige med et enkelt procentpoint fra 100 %, hvilket skyldes afrundinger. Det vil blive kommenteret, hvor der er signifikant forskel på, hvordan forskellige beboergrupper har besvaret de enkelte spørgsmål 1. 1 Der henvises til afsnit 4.3 for en beskrivelse af signifikanskriterierne.

6 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 4 2. HOVEDRESULTATER Trivselsundersøgelsen har til formål at afdække beboernes trivsel og tilfredshed i boligområdet Højvangen, herunder at give et statusbillede af, hvordan beboerne trives på de konkrete indsatsområder, der indgår i helhedsplanen for boligområdet. De vigtigste resultater af trivselsundersøgelsen er: Halvdelen af beboerne giver samlet set udtryk for, at de trives godt i boligområdet. Andelen af beboere, som er decideret utilfredse, udgør knap en femtedel. Det er i særlig grad beboere med udenlandsk oprindelse og beboere med videregående uddannelser, som er utilfredse. På trods af den generelle tilfredshed ønsker halvdelen af beboerne i området at flytte. Utryghed og hærværk i boligområdet udgør nogle af de væsentligste årsager hertil. Hovedparten af beboerne mener, at deres boligområde har et dårligt omdømme, og mange mener, det skyldes kriminaliteten i området. De fleste beboere føler sig trygge ved at færdes i området. Det er hovedsageligt børnefamilierne, som er utrygge. De sociale relationer i boligområdet er mest udtalte på et overordnet niveau, hvor man måske hilser på hinanden, men ikke har de nære venskaber på tværs af nationalitet og øvrige beboergrupper. På den ene side føler beboerne et ansvar for at gøre området til et bedre sted at bo. På den anden side oplever beboerne ikke, at der i praksis tages et sådant ansvar i boligområdet. Kun få beboere deltager i fællesaktiviteterne i området. Der er relativt mange børnefamilier, som deltager, mens især beboere med anden etnisk baggrund end dansk er underrepræsenterede. Den lave deltagelse skyldes formentlig ikke kvaliteten af fællesaktiviteterne, som beboerne vurderer til at være høj.

7 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 5 Det er i særlig grad beboere med videregående uddannelser og dansk baggrund, som går til aktiviteter uden for boligområdet. Mange beboere har tillid til, at de har mulighed for at få indflydelse i beboerdemokratiet, men kun få ønsker reelt at deltage i bestyrelsesarbejde eller frivilligt arbejde. Ønsket om deltagelse er mindst udbredt blandt beboere med anden etnisk baggrund end dansk.

8 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 6 3. ANALYSE AF BEBOERNES TRIVSEL I dette kapitel fremlægges resultaterne af trivselsundersøgelsen. Kapitlet indledes med en karakteristik af områdets beboere og af, hvordan husstandene er sammensat. Disse baggrundsspørgsmål sammenholdes senere i analysen med de spørgsmål, som konkret afdækker beboernes trivsel i og holdninger til området. På den måde kan det afdækkes, om der er væsentlige forskelle i trivsel og tilfredshed på tværs af forskellige beboergrupper. 3.1 Fakta om beboerne i Højvangen Tabel 3-1 viser, hvordan de voksne beboere i Højvangen fordeler sig på forskellige aldersintervaller. Aldersfordelingen afviger en smule fra KÅS-tallene. 2 Tabel 3-1: Beboernes alder år 10 % år 18 % år 32 % år 34 % 65+ år 7 % I alt 100 % (n =182) Kønsfordelingen blandt de voksne beboere i boligområdet er meget jævn. 51 % er kvinder, og 49 % er mænd. 28 % af beboerne har anden herkomst end dansk, hvilket vil sige, at de enten selv er født uden for Danmark, eller at mindst en af deres forældre er det. Der skelnes ikke mellem, om disse beboere kommer fra vestlige eller ikke-vestlige lande. Da tallene i trivselsundersøgelsen er statistisk korrigerede for beboernes oprindelse (jf. kapitel 4), afspejler undersøgelsens fordeling den faktiske fordeling i området. 2 Se kapitel 4 for yderligere forklaring af undersøgelsens respondentgrundlag.

9 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 7 I omkring halvdelen af boligområdets husstande bor beboeren alene uden børn, hvilket fremgår af Tabel 3-2. Omkring 30 % af beboerne bor sammen med en ægtefælle eller samlever, og heraf har cirka halvdelen børn. Andelen af beboere, som bor alene med et eller flere børn, udgør 17 %. Tabel 3-2: Hvilke personer bor der i din husstand? Jeg bor alene uden børn 51 % Jeg bor alene med et eller flere børn 17 % Jeg bor sammen med min ægtefælle/samlever uden børn 15 % Jeg bor sammen med min ægtefælle/samlever med et eller flere børn 14 % Jeg bor i delelejlighed eller bofællesskab 1 % Andet præciser venligst: 1 % Jeg bor hos mine forældre 1 % I alt 100 % (n = 182) Tabel 3-3 viser beboernes uddannelsesmæssige baggrund. Knap en tredjedel af beboerne har grundskoleforløbet (eller tilsvarende) som senest afsluttede uddannelse. En tilsvarende andel af beboerne har en erhvervsfaglig uddannelse. Andelen af beboere, som har en videregående uddannelse, udgør også en lille tredjedel, da 7 % har en kort, 12 % en mellemlang og 9 % en lang videregående uddannelse. 15 % af beboerne har senest afsluttet en gymnasial uddannelse. Tabel 3-3: Hvad er din senest afsluttede uddannelse? Folkeskole / grundskole 29 % Gymnasial uddannelse 9 % Erhvervsfaglig uddannelse 29 % Kort videregående uddannelse 7 % Mellemlang videregående uddannelse 12 % Lang videregående uddannelse 9 % Andet præciser venligst 3 % I alt 100 % (n = 180)

10 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 8 Som det fremgår af Tabel 3-4, er cirka seks ud af ti voksne beboere i Højvangen i beskæftigelse som enten lønmodtager eller selvstændig. 21 % af beboerne er uden for arbejdsmarkedet, idet de enten er pensionerede, efterlønsmodtagere eller hjemmegående, og yderligere 8 % er under uddannelse. Endelig er en tiendedel af beboerne arbejdsløse, i aktivering eller langtidssygemeldte. Tabel 3-4: Hvad er din stilling i øjeblikket? Lønmodtager eller selvstændig 59 % Arbejdsløs, i aktivering, langtidssygemeldt el. lignende 10 % Under uddannelse 8 % Uden for arbejdsmarkedet (pensionist, efterlønsmodtager, førtidspensionist, hjemmegående) 21 % Andet 2 % (n = 178) 3.2 Beboernes tilfredshed med boligområdet og deres ønsker om at flytte For at opnå et samlet billede af den sociale trivsel i Højvangen er beboerne blevet stillet et spørgsmål om deres generelle tilfredshed med at bo i området. Det fremgår af Figur 3-1, at der er nogenlunde tilfredshed med boligområdet. Næsten halvdelen af beboerne angiver, at de er tilfredse med at bo, hvor de bor nu, mens andelen, der er utilfreds, udgør en femtedel. Figur 3-1: Samlet set, hvor tilfreds er du så med at bo der, hvor du bor nu? Vurder på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget tilfreds, og 1 er meget utilfreds. 100% 21% 34% 46% 0% utilfreds 2007 neutral tilfreds

11 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 9 Det er i højere grad beboere med anden etnisk baggrund end dansk, som er utilfredse med at bo i området. Andelen af beboere med anden etnisk baggrund end dansk, som er utilfredse, er næsten lige så stor som andelen, der er tilfredse hhv. 31 % og 29 %. Blandt beboere med dansk herkomst er kun 18 % utilfredse, mens 51 % er tilfredse. Der er desuden en sammenhæng mellem tilfredsheden med boligområdet og beboernes uddannelse. De beboergrupper, som har en videregående uddannelse er nemlig i mindre grad tilfredse med at bo i deres boligområde end de beboere, som har folkeskoleuddannelsen som den sidst afsluttede. 31 % af beboerne med en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse er tilfredse, mens den tilsvarende andel for beboere med en folkeskoleuddannelse er på 57 %. Selv om kun omkring en femtedel af beboerne er decideret utilfredse med at bo i deres boligområde, viser Tabel 3-5, at cirka halvdelen af beboerne på nuværende tidspunkt ønsker at flytte. Der synes således at være en vis uoverensstemmelse mellem beboernes relativt høje tilfredshed med at bo i boligområdet og den store andel af beboere, som ønsker at flytte. Fælles for begge spørgsmål er, at beboergrupper med anden etnisk baggrund end dansk og beboere med en videregående uddannelse er overrepræsenterede blandt dem, som udtrykker en manglende trivsel. Tabel 3-5: Ønsker du på nuværende tidspunkt at flytte? Ja 48 % Nej 52 % I alt 100 % (n = 182) Vendes blikket mod de årsager, som folk har til at ville flytte, er det tydeligt, at hærværk og utryghed har en væsentlig betydning for mange af områdets beboere. Tabel 3-6 viser en rangordnet liste over de årsager, beboerne har til at ville flytte. Knap 30 % af de beboere, som ønsker at flytte, angiver hærværk som en af årsagerne, mens 16 % vil flytte, fordi de oplever en for lav grad af tryghed. Ønsket om at få en større bolig og en bedre boligkvalitet rangerer også højt blandt de angivne årsager til at ville flytte. Endelig nævnes vedligeholdelsen af boligområdet samt bebyggelsernes fysiske tilstand af hhv. 15 % og 10 % af beboerne.

12 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 10 Tabel 3-6: Hvad er årsagen til, at du ønsker at flytte? For meget hærværk 29 % Ønsker at bo i større bolig 21 % Ønsker bedre boligkvalitet 17 % For lidt tryghed generelt 16 % Dårlig renholdelse/vedligeholdelse 15 % Pga. beboersammensætningen 13 % Bebyggelsens fysiske tilstand 10 % Intern flytning i boligforeningen 7 % For megen kriminalitet (inkl. vold/trusler om vold) 7 % Ønskede at flytte til anden by (pga. arbejde, uddannelse, familie, venner mv.) 6 % Udendørsarealernes tilstand 6 % Mangel på grønne områder 6 % For stort omfang af tyveri og indbrud 6 % For meget støj 6 % Huslejens størrelse 5 % Andet 5 % Vil bo i ejerbolig 4 % Ønsker at flytte sammen med kæreste/ægtefælle 3 % Dårlig kontakt mellem beboere generelt 3 % Dårlige legemiljøer til børn 1 % Dårlig kontakt mellem beboere på tværs af etniske og kulturelle forskelle 1 % Boligområdets image/omdømme 1 % Dårlig service fra boligforeningen 1 % (n = 84) Beboerne har haft mulighed for at give flere åbne svar. Svarene er efterfølgende blevet kategoriseret.

13 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side Beboernes opfattelse af områdets omdømme og image Et af formålene med helhedsplanen Projekt Højvangen er at gøre boligområdet til et attraktivt sted at bo og dermed forbedre dets omdømme. Som Figur 3-2 viser, mener mange af beboerne, at der er plads til forbedring, hvad angår områdets omdømme i det øvrige Skanderborg. Cirka to tredjedele af beboerne vurderer, at området har et dårligt omdømme, mens kun 15 % mener, at boligområdets omdømme er godt. Figur 3-2: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget dårligt, og 5 er meget godt hvordan vil du så vurdere dit boligområdes omdømme i resten af Skanderborg? 100% 68% 17% 15% 0% dårligt 2007 neutral godt Omkring halvdelen af alle beboere mener, at en årsag til områdets dårlige omdømme kan adresseres omfanget af hærværk. Derudover mener 19 %, at det dårlige omdømme skyldes kriminalitet, og 11 %, at det skyldes omfanget af vold. Tabel 3-7 viser en rangordnet oversigt over de forhold, som beboerne mener, påvirker områdets omdømme i resten af Skanderborg. En femtedel af beboerne vurderer, at omdømmet skyldes rygter og fordomme, mens lidt flere tilkendegiver, at andelen af beboere med anden etnisk baggrund end dansk har betydning for omdømmet. Tabel 3-7: Hvad er efter din opfattelse årsagen til, at boligområdet har det omdømme, det har? Omfanget af hærværk 51 % Andelen af beboere med anden etnisk baggrund 22 % Rygter / fordomme 21 % Beboersammensætningen i øvrigt 20 % Omfanget af anden kriminalitet 19 % Det sociale ansvar / den kommunale henvisning 13 %

14 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 12 Omfanget af vold / trusler om vold 11 % Følelsen af tryghed / utryghed 11 % Ved ikke 10 % Mediernes beskrivelse af området / mediehistorier 7 % Kvaliteten af bebyggelsen generelt 5 % Renholdelse og vedligeholdelse 4 % Andelen af psykisk syge beboere 4 % Kvaliteten af boligerne 3 % Andet, notér hvad 3 % Trafikforholdene/parkeringsforholdene 3 % Kvaliteten af udendørsarealerne 2 % De grønne områder 2 % Kontakten mellem beboerne på tværs af etniske og kulturelle forskelle 1 % Kontakten mellem beboerne generelt 1 % (n = 182) Beboerne har haft mulighed for at give flere åbne svar. Svarene er efterfølgende blevet kategoriseret. 3.4 Tryghed i boligområdet Selv om mange beboere giver udtryk for, at boligområdet har et dårligt omdømme på grund af bl.a. hærværk og kriminalitet, mener 62 % af beboerne alligevel, at de er trygge, når de færdes i området om aftenen. Som det er illustreret i Figur 3-3, føler kun omkring en femtedel af beboerne sig utrygge. Det er i særlig grad beboere, der har børn, som føler sig utrygge, når de færdes i boligområdet. 32 % af de beboere, som bor alene med et eller flere børn, og 33 % af de beboere, der bor sammen med en ægtefælle/samlever og har børn, føler sig utrygge. Blandt de beboere, der bor alene uden børn, er kun 10 % utrygge ved at færdes i området om aftenen.

15 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 13 Figur 3-3: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget utryg, og 5 er meget tryg hvor tryg føler du dig så, når du færdes i dit boligområde om aftenen? 100% 62% 19% 20% 0% utryg 2007 neutral tryg På trods af, at omkring to ud af tre beboere føler sig trygge ved at færdes i boligområdet, har ca. hver tiende beboer inden for det seneste år været udsat for enten tilråb, trusler eller chikane i boligområdet, hvilket fremgår af Tabel 3-8. Der er ingen beboergrupper, som er mere udsatte for chikanerierne end andre. Tabel 3-8: Har du inden for det seneste år været udsat for tilråb, trusler eller chikane i dit boligområde? Ja 11 % Nej 89 % I alt 100 % (n = 182) Andelen af beboere, som har været udsat for enten hærværk eller kriminalitet inden for det seneste år, er endnu højere. Tabel 3-9 viser, at tre ud af ti beboere har været udsat for kriminalitet af den ene eller anden slags. Tabel 3-9: Har du inden for det seneste år været udsat for hærværk eller kriminalitet i dit boligområde? Ja 30 % Nej 70 % I alt 100 % (n =182)

16 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side Beboernes sociale relationer og daglige kontakt med hinanden I trivselsundersøgelsen er beboerne blevet stillet en række spørgsmål, der går på, hvordan de oplever fællesskabet og den daglige kontakt med områdets øvrige beboere. Spørgsmålene afdækker tilsammen forskellige aspekter af beboernes sociale relationer i boligområdet. Knap halvdelen af alle beboere er enige i, at man i boligområdet hilser på hinanden, når man mødes. Figur 3-4 illustrerer beboernes holdning til dette spørgsmål, hvor 29 % er uenige i, at man hilser på hinanden. Figur 3-4: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget uenig, og 5 er meget enig hvor enig er du så i følgende udsagn: I mit boligområdet hilser vi på hinanden, når vi mødes? 100% 47% 29% 25% 0% uenig 2007 neutral enig En anden indikator for den sociale kontakt og den personlige tillid i området er, om beboerne opsøger hinanden i det daglige, hvis de har brug for en vennetjeneste f.eks. for at låne sukker, hvis man er løbet tør. Som det ses i Figur 3-5, ville et lille flertal af beboerne benytte sig af denne mulighed, hvis det var tilfældet, mens 40 % ikke ville gøre det. Heller ikke på dette spørgsmål er der forskel mellem de forskellige beboergrupper.

17 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 15 Figur 3-5: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget uenig, og 5 er meget enig hvor enig er du så i følgende udsagn: Hvis jeg løber tør for sukker, vil jeg forsøge at låne hos en af mine naboer? 100% 40% 52% 0% 9% uenig 2007 neutral enig I boligområder som det på Poul la Coursvej og i Grønnedalsparken, hvor omkring en tredjedel af beboerne har en anden baggrund end dansk, er det et vigtigt aspekt af beboernes trivsel, om der opstår venskaber på tværs af national baggrund. Som illustreret i Figur 3-6, er det kun en tredjedel af beboerne, som giver udtryk for, at det er tilfældet. 61 % af beboerne har ikke venner eller bekendte i boligområdet, som er af en anden nationalitet end dem selv. Det samlede resultat dækker over en markant forskel mellem beboere med en dansk baggrund og beboere med en anden baggrund end dansk. 51 % af de beboere, som har anden etnisk baggrund end dansk, angiver, at de har venner eller bekendte, som er af anden nationalitet end dem selv, mens den tilsvarende andel blandt beboerne med dansk baggrund kun er på 25 %. En del af forklaringen skal formentlig findes i, at førstnævnte beboergruppe består af mange forskellige nationaliteter, hvor beboerne selv med få sociale relationer i området vil opnå bekendtskaber på tværs af nationalitet.

18 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 16 Figur 3-6: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget uenig, og 5 er meget enig hvor enig er du så i følgende udsagn: Jeg har venner eller bekendte i boligområdet, som er af anden nationalitet end jeg selv 100% 61% 32% 0% 6% uenig 2007 neutral enig 3.6 Ansvar og normer i området I den boligsociale helhedsplan for området indgår det som en af de væsentlige målsætninger, at beboerne skal motiveres til at tage et større ansvar for området. Figur 3-7 viser, at beboerne i høj grad selv føler, at de har medansvar for, at deres boligområde er et godt sted at bo. Omkring otte ud af ti beboere vedkender sig et sådant ansvar, mens kun 5 % ikke gør. Figur 3-7: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget uenig, og 5 er meget enig hvor enig er du så i følgende udsagn: Jeg har et medansvar for, at mit boligområde er et godt sted at bo 100% 82% 5% 12% 0% uenig 2007 neutral enig På trods af at langt de fleste beboere er enige om, at de selv har et medansvar for, at boligområdet er et godt sted at bo, er det kun en fjerdedel af beboerne, som mener, at områdets beboere i praksis påtager sig et sådant ansvar. Figur 3-8

19 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 17 viser, at der er 75 %, som enten er neutrale eller uenige i, at folk tager ansvar for området. Tallene kan enten dække over en erkendelse af, at man ikke selv lever op til sit ansvar, eller at man ikke mener, at de andre beboere lever op til samme standard som én selv. Beboere med en dansk baggrund er markant mere kritiske end beboere med en udenlandsk baggrund. Blandt beboere af udenlandsk herkomst mener 40 %, at folk tager et ansvar, mens den samme holdning kun gør sig gældende blandt 19 % af de beboere, som har dansk baggrund. Figur 3-8: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget uenig, og 5 er meget enig hvor enig er du så i følgende udsagn: Beboerne i mit boligområde tager ansvar for, at området er et godt sted at bo 100% 35% 40% 25% 0% uenig 2007 neutral enig 3.7 Fælles aktiviteter Mange af helhedsplanens målsætninger for området skal indfries gennem en opprioritering af de fælles aktiviteter i boligområdet. Fællesaktiviteterne forventes at fremme såvel de sociale relationer som fællesskabsfølelsen i et område.

20 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 18 Tabel 3-10 viser, at to tredjedele af beboerne ikke har deltaget i de fælles aktiviteter, der været i boligområdet inden for det seneste år. Hvor omkring halvdelen af de beboere, som har børn, har deltaget i en eller flere aktiviteter det seneste år, er det kun omkring en fjerdeldel af de beboere, som ikke har børn, der har deltaget. Derudover er der flere beboere med dansk baggrund til de fælles aktiviteter, end der er beboere med udenlandsk baggrund. Kun 25 % af beboerne af udenlandsk herkomst har deltaget, mens andelen af beboere med dansk baggrund, som har deltaget, er 36 %.

21 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 19 Tabel 3-10: Har du inden for det seneste år deltaget i en eller flere fælles aktiviteter i dit boligområde? Ja 33 % Nej 67 % I alt 100 % (n =182) Den hyppigste årsag til, at man ikke har deltaget i aktiviteter, er manglende tid. Tabel 3-11 viser dog også, at en stor andel ikke deltager, fordi aktiviteterne enten ikke passer til deres behov, eller fordi de simpelthen ikke ønsker at deltage i sådanne aktiviteter. Tabel 3-11: Hvad er årsagen til, at du ikke har deltaget i aktiviteter i dit boligområde inden for det seneste år? Jeg har generelt ikke tid 36 % Aktiviteterne passer ikke til mine ønsker / behov 28 % Jeg ønsker ikke at deltage i sådanne aktiviteter 22 % Jeg har været forhindret i at deltage 13 % Aktiviteterne har været henvendt til en anden målgruppe Der har ikke været nogle aktiviteter /jeg har ikke hørt om aktiviteter 11 % 5 % Andet, notér hvad 5 % Jeg er flyttet til for nylig 3 % På grund af kvaliteten i aktiviteterne 0 % (n =127) De beboere, som har deltaget i en eller flere af aktiviteterne inden for det seneste år, er generelt godt tilfredse med kvaliteten af disse aktiviteter, hvilket er afbilledet i

22 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 20 Figur 3-9. Således indikerer 58 % af de beboere, som har deltaget, at de er tilfredse, mens kun 15 % er utilfredse. Tilfredsheden er størst blandt de beboere, som har dansk baggrund. Hos denne gruppe er 64 % tilfredse, mens den tilsvarende andel blandt beboerne med udenlandsk herkomst kun er 40 %.

23 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 21 Figur 3-9: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget utilfreds, og 5 er meget tilfreds hvor tilfreds er du så med kvaliteten af de fælles aktiviteter i dit boligområde? 100% 58% 15% 26% 0% utilfreds 2007 neutral tilfreds Det er en ambition med iværksættelsen af helhedsplanen, at Højvangen i højere grad skal integreres med det øvrige Skanderborg. En indikator for, i hvor høj grad det er tilfældet i dag, er, om områdets beboere benytter sig af kulturelle aktiviteter eller fritidsaktiviteter uden for boligområdet. Tabel 3-12 viser, at 57 % af beboerne benytter sig af aktiviteter uden for boligområdet. Det er i særlig grad beboere med dansk baggrund, som tager ud af boligområdet for at deltage i aktiviteter. For denne gruppe er andelen af beboere, der tager ud af boligområdet for at deltage i aktiviteter, 64 %, mens det kun gælder 37 % af beboerne af udenlandsk herkomst. De beboere, som har en videregående uddannelse, er også mere tilbøjelige til at gå til aktiviteter uden for området, end de beboere, der ikke har nogen videregående uddannelse. 77 % af de beboere, der har afsluttet en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse går til aktiviteter uden for området, mens det samme kun er tilfældet for 40 % af de beboere, som ikke har anden uddannelse end folkeskolen. Tabel 3-12: Benytter du dig af fritidsaktiviteter eller kulturelle aktiviteter uden for boligområdet? Ja 57 % Nej 44 % I alt 100 % (n = 182)

24 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 22 Børnefamilierne i boligområdet er blevet spurgt, om deres børn deltager i fritidsaktiviteter både i og uden for boligområdet. Tabel 3-13 viser, at børnene i 29 % af børnefamilierne regelmæssigt eller engang imellem går til fritidsaktiviteter i boligområdet. Tabel 3-13: Deltager et eller flere af dine børn/søskende i fritidsaktiviteter i dit boligområde? Ja, regelmæssigt 14 % Ja, engang imellem 15 % Nej 71 % I alt 100 % (n = 47) Hvor Tabel 3-13 viser, at kun et fåtal af områdets børn går til aktiviteter inden for boligområdet i deres fritid, viser Tabel 3-14, at børnene i langt højere grad går til aktiviteter uden for boligområdet. I 61 % af børnefamilierne går mindst et barn til fritidsaktiviteter uden for Højvangen. Tabel 3-14: Går et eller flere af dine børn/søskende til fritidsaktiviteter uden for boligområdet? Ja 61 % Nej 39 % I alt 100 % (n = 47) I Højvangen er der etableret to fælleshuse. Tabel 3-15 viser, at områdets beboere i meget lav grad benytter sig af dette tilbud. Kun omkring en tiendedel bruger deres beboerhuse på månedlig basis eller oftere. 45 % angiver, at de aldrig benytter sig af det.

25 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 23 Tabel 3-15: Hvor ofte benytter du beboerhuset i dit boligområde? Flere gange om måneden 7 % Cirka 1 gang om måneden 3 % Få gange om året 20 % Sjældnere 26 % Aldrig 45 % Jeg vidste ikke, der var et beboerhus 2 % I alt 100 % (n = 182) 3.8 Mulighederne for deltagelse og interessen for at gøre det I trivselsundersøgelsen indgår et par spørgsmål, der går direkte på beboerdemokratiet i de to boligforeninger og beboernes ønske om at få indflydelse i boligområdet. Figur 3-10 viser, at beboerne generelt har stor tillid til deres mulighed for at få indflydelse i boligområdet, såfremt de ønsker det. 18 % mener ikke, at deres muligheder for at få indflydelse er særligt store. Figur 3-10: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget dårlig, og 5 er meget god hvordan vurderer du så din mulighed for at få indflydelse i dit boligområde? 100% 51% 18% 31% 0% dårlig 2007 neutral god På trods af, at de fleste beboere anerkender, at de har gode muligheder for at få indflydelse, så er det de færreste beboere, som har en reel interesse i at blive valgt ind deres afdelingsbestyrelse. For næsten ni ud af ti beboere har det ingen interesse at sidde i afdelingsbestyrelsen, hvilket kan aflæses i Tabel 3-16.

26 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 24 Interessen er mindst hos de beboere, der har en anden etnisk baggrund end dansk. I denne beboergruppe er der ingen, som direkte ønsker det, og kun 4 % som svarer, at de måske kunne tænke sig det. Tabel 3-16: Har du interesse i at blive valgt ind i afdelingsbestyrelsen i den afdeling, du bor i? Ja 5 % Måske 6 % Nej 89 % I alt 100 % (n = 182) Hvor interessen for at deltage i frivilligt bestyrelsesarbejde er meget lav, tilkendegiver en relativt større andel af beboerne, at de gerne vil udføre frivilligt arbejde i boligområdet. Figur 3-11 viser, at næsten en tredjedel af beboerne gerne vil deltage i en eller anden form for frivilligt arbejde. Andelen, der ikke ønsker det, er dog lidt større nemlig på 46 %. Figur 3-11: På en skala fra 1 til 5 hvor 1 er meget uenig, og 5 er meget enig hvor enig er du så i følgende udsagn: Jeg vil gerne udføre frivilligt arbejde i mit boligområde 100% 46% 25% 30% 0% uenig 2007 neutral enig 3.9 Sammenfatning af resultater i forhold til indsatsområder Som nævnt i indledningen tager trivselsundersøgelsen udgangspunkt i målene for to af de indsatsområder, som boligselskaberne i fællesskab har defineret i helhedsplanen for boligområdet, hhv. Højvangen og bysamfundet og Fællesskab og netværk i Højvangen. I det følgende sammenfattes undersøgelsens resultater derfor i forhold til de to indsatsområder.

27 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side Højvangen og bysamfundet Målene for indsatsområdet Højvangen og Bysamfundet er: At igangsætte en aktiv ekstern og intern imagepleje af Højvangen At arbejde frem mod etableringen af en større attraktiv byfunktion i boligområdet i tæt samarbejde med Skanderborg Kommune At igangsætte aktiviteter for voksne samt børn og unge, som kan medvirke til, at bydelen både fysisk, mentalt og socialt knyttes tættere til den omgivende by At der etableres et stærkt samarbejdsnetværk mellem boligområdet og den omgivende by En indikator for, hvor attraktivt et boligområde er at bo i samt områdets interne image er, i hvor høj grad områdets beboere har lyst til at blive boende. Resultatet af denne undersøgelse viser, at det kun er halvdelen af beboerne, som fortsat ønsker at blive boende i boligområdet. Hærværk og utryghed kan fremhæves, som nogle af de væsentligste forklaringer på, at beboere søger væk. Beboerne i området oplever samtidig, at deres boligområde har et dårligt omdømme i det øvrige bysamfund i Skanderborg. Selvom Højvangen ikke er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikken, så tegner undersøgelsen således et billede af, at en stor andel af beboerne oplever, at både områdets interne og eksterne image er dårligt. Der er dermed basis for at igangsætte en aktiv imagepleje af området med henblik på at hindre en øget gennemstrømning af beboere i afdelingerne Fællesskab og netværk i Højvangen Målene for indsatsområdet Fællesskab og netværk i Højvangen er: At skabe kendskab og venskab på tværs af beboergrupper At opbygge stærke lokale netværk på tværs af professionelle og frivillige i Højvangen og herigennem forankre helhedsplanens initiativer og resultater At opbygge ansvarlighed og fælles normer i boligområdet gennem udvikling og fornyelse af beboerdemokratiet At udvikle beboerinitierede aktiviteter for børn, unge og voksne

28 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 26 At gøre beboerhusene til omdrejningspunkter for en vifte af beboerinitierede aktiviteter i bydelen Mange beboerne oplever, at man i det daglige hilser på hinanden, hvilket kan indikere en form for områdeidentitet i boligområdet. Når kontakten bliver mere personlig, f.eks. i forhold til at låne sukker af naboen, står de sociale relationer mindre stærkt. Og når det handler om venskaber eller bekendtskaber på tværs af national oprindelse svækkes de sociale relationer yderligere, særligt for beboerne med dansk baggrund. Der kan derfor fremadrettet være behov for at styrke de sociale netværk og kendskabet beboerne imellem med henblik på at styrke fællesskabet. En af metoderne til at styrke netværk er som beskrevet i helhedsplanen ved at lade beboerne mødes på tværs i området og på tværs af sociale skel gennem interessefællesskaber og fælles aktiviteter. Undersøgelsen viser imidlertid, at det i 2008 er et mindretal af beboerne, som deltager i de fælles aktiviteter. Mange har slet ikke lyst, hvilket skyldes, at man oplever, at aktiviteterne ikke er tilpasset egne ønsker og behov, og at man ikke kender nogle, man kan dele sine interesser med. Det er i særlig grad beboere uden børn og med anden etnisk baggrund end dansk, som ikke deltager i de fælles aktiviteter. Indsatsen i den boligsociale helhedsplan i forhold til at skabe nye og interessebaserede fællesskaber forekommer på den baggrund at være relevant i forhold til særligt disse målgrupper. Undersøgelsen viser endvidere, at folk direkte adspurgt generelt føler, at de har et ansvar for den fælles trivsel. Omvendt oplever de imidlertid ikke, at den samlede beboergruppe i boligområdet udviser et tilstrækkeligt ansvar i praksis. En hovedudfordring for det boligsociale arbejde i Højvangen bliver derfor også at anvende og omsætte følelsen af ansvar til en fælles oplevelse af, at der bliver taget ansvar for området. Samlet set er der i forhold til de to indsatsområder i helhedsplanen relativt positive aspekter af beboernes trivsel, som realiseringen af helhedsplanen kan bygge videre på og andre aspekter, hvor der er potentiale for forbedringer. Frugten af dette arbejde og udviklingen i området - set i forhold til de forskellige indikatorer for beboertrivsel - vil blive dokumenteret i en ny trivselsundersøgelse i 2012 ved projektets afslutning.

29 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side METODE I dette kapitel beskrives undersøgelsens metode, herunder tilrettelæggelse, dataindsamling og dataanalyse. Den valgte metode er anvendt med henblik på at sikre en høj kvalitet i undersøgelsen målt på repræsentativitet, validitet og reliabilitet. I de følgende afsnit redegøres for, hvordan de tre kvalitetskriterier er forsøgt opfyldt. 4.1 Undersøgelsens tilrettelæggelse Kvantitative undersøgelser, som foretages blandt en større gruppe respondenter, gennemføres normalt på baggrund af et fast struktureret spørgeskema en interviewguide. Interviewguiden sikrer, at samtlige respondenter stilles og dermed svarer på nøjagtigt de samme spørgsmål. I forhold til den konkrete undersøgelse har den faste interviewguide endvidere den fordel, at de samme spørgsmål kan stilles til beboerne på et senere tidspunkt, hvorved man med en meget høj grad af præcision kan dokumentere udviklingen i beboertrivslen over tid. NIRAS Konsulenterne deltog forud for undersøgelsens igangsættelse i et styregruppemøde for den boligsociale indsats i Højvangen, hvor det blev diskuteret, hvilke temaer undersøgelsen skulle afdække. Formålet var at sikre, at samtlige relevante temaer og aspekter i helhedsplanen blev belyst. Det var af hensyn til ønsket om en høj svarprocent i undersøgelsen en målsætning at holde interviewguiden på en længde, som i interviewsituationen ikke ville overskride 15 minutters varighed. Af hensyn til at sikre størst mulig opbakning til undersøgelsen blandt beboerne blev det besluttet at udsende en informationspjece forud for undersøgelsens gennemførelse. Pjecen blev pga. de mange indvandrere og efterkommere blandt beboerne i området særligt fra Tyrkiet, Somalia og Mellemøsten udarbejdet på både, tyrkisk, somalisk, arabisk og dansk. Derudover blev det i pjecen annonceret, at der ville blive trukket lod om ti gavekort blandt de beboere, som valgte at deltage i undersøgelsen.

30 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side Dataindsamling Dataindsamlingen blev foretaget over en periode på tre uger fra uge 7 til uge Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening bidrog med lister over samtlige 557 lejemål i de to boligafdelinger, hvorefter disse lister blev beriget med telefonnumre fra teleselskaberne. Berigelsesprocenten var på 58 %, hvilket giver en nettoliste over telefonnumre på 323 husstande. Forud for dataindsamlingen blev der foretaget tre pilotinterviews. Pilotinterviewene havde til formål at teste beboernes forståelse af spørgsmålsformuleringerne, spørgsmålenes relevans samt interviewets flow og længde. Interviewene varede de ønskede minutter, mens der var kommentarer til tre spørgsmål i interviewguiden. Der blev på baggrund af pilottestene og efter samråd med boligselskaberne i Højvangen foretaget mindre justeringer af interviewguiden. De studentermedhjælpere, som skulle gennemføre de telefoniske interview, blev på forhånd sat grundigt ind i undersøgelsens kontekst og formål, og hvert enkelt spørgsmål blev gennemgået for at sikre en korrekt forståelse. De blev desuden orienteret om forskellige opmærksomhedspunkter, bl.a. på baggrund af erfaringerne fra pilottesten. Selve dataindsamlingen blev gennemført som telefoninterview i tidsrummet hverdage mellem kl. 16 og kl. 21 samt weekender mellem kl. 12 og kl. 17. Ved kontakt var studentermedhjælperne instrueret i at spørge efter den person i husstanden over 17 år, som senest havde haft fødselsdag. Hver husstand blev ringet op indtil tre gange, hvis ikke der blev opnået kontakt. Antallet af færdiggjorte interview i undersøgelsen er 182 og ét interview blev delvist gennemført. Det giver, som det kan ses i Tabel 4-1 en effektiv svarprocent på 57 %. Tabel 4-1: Opgørelse over svarprocent for telefonisk interviewundersøgelse Nettoliste over telefonnumre til undersøgelse 323 Antal gennemførte interview 183 Antal ej trufne efter minimum tre opkald 104 Antal nægtere 36 Svarprocent 57 % 4.3 Dataanalyse På trods af de tiltag, som er taget for at gøre trivselsundersøgelsen så repræsentativ som muligt, kan gruppen af beboere, som har deltaget i undersøgelsen, va-

31 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 29 riere i forhold til den reelle beboersammensætning. Dette kan mindske datas repræsentativitet og give et misvisende billede af den samlede beboertrivsel i området. På den baggrund er der derfor foretaget en frafaldsanalyse af data. KÅS-tallene for Poul La Coursvej og Grønnedalsparken giver mulighed for at kontrollere for de interviewede beboeres fordeling på alder, husstandstype og herkomst. Der foreligger desværre kun KÅS-tal for hhv for Poul La Coursvej og 2006 for Grønnedalsparken, men disse tal kan anvendes som en rimelig indikator på den reelle beboersammensætning. Som det fremgår af Tabel 4-2 og Tabel 4-3 nedenfor, viser det sig, at de interviewede er en smule skævt repræsenteret i forhold til beboerne som helhed. Dette gælder særligt med hensyn til beboernes etniske herkomst, som er illustreret i Tabel 4-2. Denne skævhed kan være opstået, fordi en relativ stor andel af beboere, ikke kan kontaktes via telefon, eftersom de ikke har et telefonnummer registreret. Det drejer sig om personer med hemmeligt nummer, personer, som benytter mobiltelefon med taletidskort, personer, som ikke har meldt flytning til teleselskabet, og selvfølgelig personer, som slet ikke har telefon. Vores erfaringer peger på, at disse problematikker er særligt udbredt blandt beboere med anden etnisk herkomst. Tabel 4-2: Sammenligning mellem undersøgelsens respondenter og den faktiske population i boligområdet ved Poul la Coursvej og Grønnedalsparken fordelt efter herkomst Beboere i Højvangen Beboerundersøgelse KÅS-tal for hhv og 2006 Afvigelse (%-point) Herkomst Andre lande (indvandrere og efterkommere) 17,6% 28,2% -10,6 Danmark 82,4% 71,8% 10,6 På baggrund skævheden i respondentsammensætningen på herkomst er der foretaget en statistisk korrektion af data. I den statistiske korrektion er resultaterne vægtet på en sådan måde, at beboergrupper med en anden herkomst end dansk har den indflydelse på de samlede resultater, som deres faktiske størrelse berettiger dem til. Indvandrere/efterkommere er derfor indgået med forholdsvis større vægt i analysen, mens beboere med dansk oprindelse er indgået med forholdsvis mindre vægt. I en undersøgelse som denne, hvor respondentgrundlaget ikke er større end 183 personer, er det vigtigt, at statistisk korrektion kun foretages, hvis det er nødvendigt. Risikoen er, at besvarelserne fra få respondenter i en underrepræsente-

32 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 30 ret gruppe vil vægte uforholdsmæssigt meget i det samlede resultat. Vægtningen vil derudover kun være relevant, hvis den har en direkte betydning for svarfordelingen på spørgsmålene i trivselsundersøgelsen. Tabel 4-3 viser, at andelen af de lidt ældre beboergrupper på 50 år og opefter i undersøgelsen er lidt større end i virkeligheden. Dette kan blandt andet skyldes, at en stor del af de yngre beboere stadig bor hos deres forældre, at unge mennesker i højere grad bruger mobiltelefoner (med taletidskort) frem for fastnettelefoner, og at yngre beboere er sværere at træffe hjemme. Forskellen på aldersfordelingen mellem stikprøven og den faktiske population er dog relativt begrænset, og da analyser på datasættet viser, at alder er uden betydning for beboertrivslen, indgår denne variabel ikke i vægtningen af data. Tabel 4-3: Sammenligning mellem undersøgelsens respondenter og den faktiske population i boligområdet ved Poul la Coursvej og Grønnedalsparken fordelt efter alder og husstand Beboere i Højvangen Beboerundersøgelse KÅS-tal for hhv og 2006 Afvigelse (%-point) år 9,9% 14,1% -4, år 18,7% 23,5% -4,8 Alder år 30,8% 35,8% -5, år 32,4% 20,7% 11,7 65+ år 8,2% 5,9% 2,3 Alene 51,0% 52,0% -1,0 Husstand Alene sammen med ét eller flere børn 17,0% 13,0% Gift/samboende uden børn 15,0% 12,5% Gift/samboende med ét eller flere børn 14,0% 17,6% 4,0 2,5-3,6 Øvrige 3,0% 4,9% -1,9 Samtlige resultater præsenteret i denne rapport er statistisk korrigerede efter respondenternes etniske baggrund/herkomst. I undersøgelsen indgår foruden alder, oprindelsesland og husstand en række spørgsmål om beboernes baggrund (køn, uddannelse og beskæftigelse). Disse baggrundsoplysninger er blevet brugt til at undersøge, om der er forskel på, hvordan forskellige beboergrupper trives i Højvangen. Forskellene er kun afrapporteret, hvis de er såvel statistisk signifikante som meningsfulde og interessan-

33 Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Andelsboligforening Side 31 te. Med statistisk signifikans menes sammenhænge, hvor man med stor statistisk sandsynlighed ( = 0,05) kan sige, at resultatet ikke skyldes tilfældigheder ved sammensætningen af undersøgelsens respondentgruppe.

1. INDLEDNING. AAB Vejle Side 1 Trivselsundersøgelse November 2007. fastholde denne aldersgruppe i undersøgelsen. NIRAS Konsulenterne A/S

1. INDLEDNING. AAB Vejle Side 1 Trivselsundersøgelse November 2007. fastholde denne aldersgruppe i undersøgelsen. NIRAS Konsulenterne A/S AAB Vejle Side 1 1. INDLEDNING NIRAS Konsulenterne har for Boligforeningen AAB - Vejle gennemført en trivselsundersøgelse blandt beboerne i Finlandsparken. Resultaterne af undersøgelsen præsenteres i denne

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 DRONNINGBORG BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 BJELLERUPPARKEN BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 LØVENHOLMVEJ BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 KRISTRUP BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

Københavns Kommune. Trivselsundersøgelse i boligsociale projekter i Københavns kommune

Københavns Kommune. Trivselsundersøgelse i boligsociale projekter i Københavns kommune Københavns Kommune Trivselsundersøgelse i boligsociale projekter i Københavns kommune April 2006 Københavns Kommune TRIVSELSUNDERSØGELSE IBOLIGSOCIA- LE PROJEKTER IKØBENHAVNS KOMMUNE April 2006 Åboulevarden

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 ROMALT OG HORNBÆK BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET

Læs mere

01 Indledning Læsevejledning Opsamling Beboersammensætning Generel karakteristik af beboerne 11

01 Indledning Læsevejledning Opsamling Beboersammensætning Generel karakteristik af beboerne 11 01 Indledning 4 1.1 Læsevejledning 5 02 Opsamling 7 03 Beboersammensætning 11 3.1 Generel karakteristik af beboerne 11 04 Overordnet trivsel og tilfredshed 15 4.1 Overordnet tilfredshed 15 4.2 Beboernes

Læs mere

UNDERSØGELSE AF. Naboskab og tryghed. i Vollsmose 2017

UNDERSØGELSE AF. Naboskab og tryghed. i Vollsmose 2017 UNDERSØGELSE AF Naboskab og tryghed i Vollsmose 2017 Indhold 1. Indledning...3 2. Opsummering af resultater... 7 3. Baggrundsspørgsmål...8 3.1 Aldersfordeling...8 3.2 Kønsfordeling...8 3.3 Samlivsforhold...9

Læs mere

1. INDLEDNING... 1 1.1 Rapportens kapitler... 3

1. INDLEDNING... 1 1.1 Rapportens kapitler... 3 Københavns Kommune Side i 1. INDLEDNING... 1 1.1 Rapportens kapitler... 3 2. TRIVSEL I TINGBJERG... 4 2.1 Beboernes baggrund for at flytte til området... 4 2.2 Generel trivsel i boligområdet... 5 2.3 Beboernes

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 OMRÅDET OMKRING ENERGIVEJ BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 VANGDALEN BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 190 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

Notat. Naboskabsundersøgelse for Det hvide snit. #JobInfo Criteria=KABside1# Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit

Notat. Naboskabsundersøgelse for Det hvide snit. #JobInfo Criteria=KABside1# Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit Kopi til: Københavns Kommune (Socialforvaltningen) Kontaktoplysninger Stine Kofod Konsulent T 38381853 sti@kab-bolig.dk Naboskabsundersøgelse for Det hvide

Læs mere

Spørgeskema. Voksne 19-100 år. (Dansk)

Spørgeskema. Voksne 19-100 år. (Dansk) Spørgeskema Voksne 19-100 (Dansk) Kære beboer Eksempel: 15. Hvor stor en del af et bor du i dit boligområde? Hele et Over halvdelen af et Under halvdelen af et 1 måned eller mindre www.naboskabet.dk

Læs mere

Monitorering af danskernes rygevaner. Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004

Monitorering af danskernes rygevaner. Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Monitorering af danskernes rygevaner 2003 Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Monitorering af danskernes rygevaner 2003 Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Indhold Side 1.1. Indledning... 1 1.2. Baggrund

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 SJÆLLANDSGADEKVARTERET BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 190 FÆLLESKONTORET

Læs mere

Beboerundersøgelse i Toften april - maj Beboerundersøgelse i Toften april - maj 2008

Beboerundersøgelse i Toften april - maj Beboerundersøgelse i Toften april - maj 2008 Beboerundersøgelse i Toften Udarbejdet af sbs v/benjamin Ekerot rapport, juni 2008 Indhold INDLEDNING... 2 SAMMENFATNING AF RESULTATER... 3 RESULTATER OG RESULTATBEHANDLING... 4 Stamdata og undersøgelsens

Læs mere

Fællesskab i 3B s boligafdelinger 2017

Fællesskab i 3B s boligafdelinger 2017 Fællesskab i 3B s boligafdelinger 2017 Indholdsfortegnelse Forord...3 1. Fællesskab i boligafdelingerne....4 1.1. Svarprocent og repræsentativitet...4 1.2 Analyse af boligafdelingerne på samlet niveau...6

Læs mere

UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE

UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE Grafikrapport UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE I Københavns Kommune Interviewperiode: Projektnr.: 17. - 25. november 2005 52924 Rapporteringsmåned: Supplerende rapport, februar 2006 Kunde:

Læs mere

RESULTATER FRA TRIVSELSSPØRGESKEMAUNDERSØGELSEN 2017

RESULTATER FRA TRIVSELSSPØRGESKEMAUNDERSØGELSEN 2017 RESULTATER FRA TRIVSELSSPØRGESKEMAUNDERSØGELSEN 2017 Januar 2018 INDHOLD Hæftet er bygget op efter følgende struktur: DEL I INDLEDNING OG OPSUMMERING PÅ RESULTATER DEL II RESULTATER OG UDVIKLINGER FRA

Læs mere

Hjemmearbejde. Udarbejdet december 2011 BD272

Hjemmearbejde. Udarbejdet december 2011 BD272 Hjemmearbejde Udarbejdet december 2011 BD272 Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner... 2 Indledning... 2 Metode... 3 Udbredelse og type af hjemmearbejde... 3 Brug af hjemmearbejdspladser og arbejdsopgaver...

Læs mere

Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014

Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 Brugertilfredshedsundersøgelse Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 Delrapport: Boformer UDGIVER Center for Socialfaglig Udvikling Socialforvaltningen, Aarhus Kommune Værkmestergade 15 8000 Aarhus C

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner

Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner 2005 Metodebeskrivelse Udarb. UKL/SPO Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 www.ramboll-management.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

BEBOERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2016 BOLIGFORENINGEN 10. MARTS 1943

BEBOERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2016 BOLIGFORENINGEN 10. MARTS 1943 BEBOERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2016 BOLIGFORENINGEN 10. MARTS 1943 SAMMENFATNING AF RESULTATER Overordnet tilfredshed Samlet set udtrykkes der stor tilfredshed med boligforeningen Knap halvdelen af beboerne

Læs mere

Beboerundersøgelse i boligområderne

Beboerundersøgelse i boligområderne 1 BEBOERUNDERSØGELSE 2016 Beboerundersøgelse i boligområderne Gl. Jennumparken, Vangdalen og området omkring Glarbjergvej Rapport fra Boligorganisationerne møllevænget & storgaarden - Randers Boligforening

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2016 Udredning og rehabilitering

BRUGERUNDERSØGELSE 2016 Udredning og rehabilitering BRUGERUNDERSØGELSE 2016 Udredning og rehabilitering Sundheds- og Omsorgsforvaltningen - Brugerundersøgelse 2016:Udredning- og rehabilitering 1 Brugerundersøgelse 2016 U&R Brugerundersøgelsen er udarbejdet

Læs mere

Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder

Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Beboernes selvvurderede helbred Spørgeskemaerne til voksne beboere i de seks boligområder og skoleelever fra de skoler, som især har fra de samme boligområder,

Læs mere

Imageundersøgelse for Skælskør Boligselskab/DAB

Imageundersøgelse for Skælskør Boligselskab/DAB Imageundersøgelse for Skælskør Boligselskab/DAB Undersøgelse blandt borgere i Skælskør, Korsør og Slagelse Rapport November 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 01 Indledning 4 1.1 Læsevejledning 4 02 Sammenfatning

Læs mere

Hjerteforeningen. LK frivilligundersøgelse 2012

Hjerteforeningen. LK frivilligundersøgelse 2012 Hjerteforeningen LK frivilligundersøgelse 2012 Indholdsfortegnelse Indledende kommentarer... 2 Fordeling på køn og alder... 2 Lokalkomiteernes aktiviteter... 2 Hvervning af nye medlemmer... 3 Konklusion

Læs mere

UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN

UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 5. april 2017 Indholdsfortegnelse Formål og metode 3 Hovedresultater 4 Spørgsmålsformuleringer 5 Repræsentativitet 6 Læsevejledning 7

Læs mere

KOMPARATIV RAPPORT. Er der ligheder og forskelle i beboernes opfattelse af at bo i forskellige almene boligområder.

KOMPARATIV RAPPORT. Er der ligheder og forskelle i beboernes opfattelse af at bo i forskellige almene boligområder. KOMPARATIV RAPPORT Er der ligheder og forskelle i beboernes opfattelse af at bo i forskellige almene boligområder. Baseret på to uafhængige beboerundersøgelser, foretaget i Århus og Randers. BOLIGORGANISATIONERNE

Læs mere

Aarhusmålene Aarhus Kommune

Aarhusmålene Aarhus Kommune Aarhusmålene Aarhus Kommune Måling af Aarhusmålene [Introtekst til Web-survey] Tak, fordi du vil deltage i undersøgelsen. Vi gennemfører for øjeblikket en undersøgelse på vegne af Aarhus Kommune. Vi vil

Læs mere

Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune

Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune Udarbejdet af Sekstanten 0 Januar 2015 Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner

Læs mere

Gladsaxe Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse Skole og SFO området

Gladsaxe Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse Skole og SFO området Gladsaxe Kommune Udviklingssekretariatet Januar 2007 Gladsaxe Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse Skole og SFO området Gladsaxe, januar 2007 Indholdsfortegnelse: Rapportens opbygning:... 2 1. Sammenfatning...

Læs mere

Sådan ser der ud i Vollsmose

Sådan ser der ud i Vollsmose Sådan ser der ud i Vollsmose Det er nemt at lade fordommene om Vollsmose få frit spil, når 60-80 mænd fra området udøver hærværk på et sygehus, som det skete i august 2012. Men hvad er egentlig fakta om

Læs mere

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER SLOTSHOLM A/S KØBMAGERGADE 28 1150 KØBENHAVN K WWW.SLOTSHOLM.DK UDARBEJDET FOR KL

Læs mere

Det gode liv Et uddrag af resultaterne fra borgerpanelsundersøgelsen. Analyse, Viden & Strategi Efteråret 2017

Det gode liv Et uddrag af resultaterne fra borgerpanelsundersøgelsen. Analyse, Viden & Strategi Efteråret 2017 Det gode liv Et uddrag af resultaterne fra borgerpanelsundersøgelsen Analyse, Viden & Strategi Efteråret 207 Baggrund og formål Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune vedtog i 204 politikken om det gode liv.

Læs mere

Region Sjælland. Lægevagten 2009

Region Sjælland. Lægevagten 2009 Region Sjælland Lægevagten 2009 Rapport over undersøgelse af lægevagten i Region Sjælland. Denne rapport indeholder konklusioner baseret på kvantitative data. Ziirsen Research 29. september 2009 1. Indhold

Læs mere

Borgernes tilfredshed med politiet

Borgernes tilfredshed med politiet Borgernes tilfredshed med politiet JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR SEPTEMBER 2018 ISBN 978-87-93469-16-7 SAMMENFATNING Et af initiativerne til at forbedre politiets møde med borgerne udgøres af indeværende

Læs mere

POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, 2017

POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, 2017 SYDSJÆLLAND POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, EN MÅLING AF TRYGHEDEN OG TILLIDEN TIL POLITIET I: HELE GRØNLAND NUUK BEBYGGELSE MED POLITISTATION BEBYGGELSE UDEN POLITISTATION MARTS 2018 1 INDHOLD

Læs mere

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande Kundeanalyse 2012 blandt 1000 grønlandske husstande Udarbejdet af Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Partner: Allan Falch November 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formålet

Læs mere

Tilfredshed blandt beboere i plejebolig

Tilfredshed blandt beboere i plejebolig Tilfredshed blandt beboere i plejebolig Rapport Region Lyngby-Taarbæk Hovedstaden Kommune Marts 2018 29/6/16 Kapacitetsudredning 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 2 Metode 3 2. HOVEDKONKLUSIONER 4

Læs mere

Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012

Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012 Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012 Baggrund for undersøgelsen Undersøgelsen kortlægger, hvor stor udbredelsen af mobning er i forhold til medlemmernes egne oplevelser og erfaringer

Læs mere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere 1 Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Færre med ikke-vestlige oprindelse end dansk oprindelse er medlem af en forening. Men ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Læs mere

En tilfredshedsundersøgelse blandt beboerne i fsbs boliger

En tilfredshedsundersøgelse blandt beboerne i fsbs boliger En tilfredshedsundersøgelse blandt beboerne i fsbs boliger August 2011 Finn Kenneth Hansen og Henning Hansen CASA En tilfredshedsundersøgelse blandt beboerne i fsbs boliger August 2011 Finn Kenneth Hansen

Læs mere

Politiets Tryghedsundersøgelse i Grønland i 2018

Politiets Tryghedsundersøgelse i Grønland i 2018 INDLEDNING RIGSPOLITIET Politiets Tryghedsundersøgelse i Grønland i 18 En måling af trygheden og tilliden til politiet i: Hele Grønland Nuuk Bebyggelse med politistation Bebyggelse uden politistation Marts

Læs mere

BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN

BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN Gladsaxe Kommune har som deltager i et pilotprojekt gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse blandt alle kommunens forældre til børn i skole, SFO, daginstitution

Læs mere

AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018

AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 DØGNTILBUD AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SOCIALFORVALTNINGEN FAMILIER, BØRN OG UNGE INDHOLD Introduktion Læsevejledning Side 02 Side 03 Sammenfatning Side 04

Læs mere

AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019

AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019 AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019 INDHOLD 3 BAGGRUND OG FORMÅL 4 HOVEDKONKLUSIONER 5-7 RESPONDENTERNES BAGGRUND 8-12 AARHUS EN GOD BY FOR ALLE 13-15 TRIVSEL OG ENSOMHED 16-19

Læs mere

TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE BLANDT BEBOERE I AFDELING 10 I LINDHOLM

TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE BLANDT BEBOERE I AFDELING 10 I LINDHOLM TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE BLANDT BEBOERE I AFDELING 10 I LINDHOLM Hvordan oplever du at bo i din boligafdeling? BOLIGER TIL ALLE Sundby-Hvorup Boligselskab er et af Nordjyllands største almene boligselskaber

Læs mere

Metodebilag Metodebilaget består af følgende:

Metodebilag Metodebilaget består af følgende: Metodebilag Metodebilaget består af følgende: Spørgeskema med svarfordeling Bortfaldsanalyse Faktoranalyse Klyngeanalyse Faktorscorer for de enkelte klynger Spørgeskema og svarfordeling Bilagstabel 1.

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E H o r n b æ k S k o l e R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen 2013 2017 Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen September 2017 1 Boligsociale data, september 2017 Baggrund... 3 0.

Læs mere

Ældreundersøgelsen i Greve Kommune

Ældreundersøgelsen i Greve Kommune Ældreundersøgelsen i Greve Kommune Interviewperiode: November - december 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. OPSUMMERING... 3 3. UNDERSØGELSESMETODE... 4 4. RESULTATER FOR HJEMMEPLEJEN I GREVE

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse

Brugertilfredshedsundersøgelse Brugertilfredshedsundersøgelse På området for voksne med sindslidelse og udsatte voksne - efteråret 2011 Bostøtte, bofællesskaber og boformer UDGIVER Center for Socialfaglig Udvikling Værkmestergade 15

Læs mere

Hvem er vi i KBHFF? Resultater fra den 1. Medlemsundersøgelse Evalueringskorpset

Hvem er vi i KBHFF? Resultater fra den 1. Medlemsundersøgelse Evalueringskorpset Hvem er vi i KBHFF? Resultater fra den 1. Medlemsundersøgelse Evalueringskorpset Svar indsamlet i perioden 8. til 17. januar 2014 Første resultater fremlagt på stormøde lørdag den 25. januar 2014 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Brugerundersøgelsen 2014

Brugerundersøgelsen 2014 Brugerundersøgelsen 2014 Af Jonas Markus Lindstad Direktoratet for Kriminalforsorgen Straffuldbyrdelseskontoret Februar 2015 1 Delrapport: Brugerundersøgelsen 2014 København og Nordsjælland Formålet med

Læs mere

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Oxford Research, oktober 2010 Opsummering Undersøgelsen

Læs mere

- Panelundersøgelse, Folkeskolen, februar 2013 FOLKESKOLEN. Undersøgelse om syn på kønnets betydning for fag- og uddannelsesvalg

- Panelundersøgelse, Folkeskolen, februar 2013 FOLKESKOLEN. Undersøgelse om syn på kønnets betydning for fag- og uddannelsesvalg FOLKESKOLEN Undersøgelse om syn på kønnets betydning for fag- og uddannelsesvalg 2013 Udarbejdet af Scharling Research for redaktionen af Folkeskolen, februar 2013 Formål Scharling.dk Side 1 af 14 Metode

Læs mere

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Undersøgelsens resultater. 4 3. Vurdering af den telefoniske kommunikation..5 4. Vurdering

Læs mere

Ishøj Kommune. Tryghed i Vildtbanegård og Vejleåparken Maj 2013. Ishøj Kommune TNS

Ishøj Kommune. Tryghed i Vildtbanegård og Vejleåparken Maj 2013. Ishøj Kommune TNS Tryghed i Vildtbanegård og Vejleåparken Maj 2013 Indhold 1 Indledning 3 2 Design 5 3 Baggrundsdata 7 4 Tryghedsbarometer 9 5 Konkrete tryghedsskabere 16 6 Konkrete utryghedsskabere 18 7 Trygge og utrygge

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE. R a p p o r t

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE. R a p p o r t FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E R i s m ø l l e s k o l e n R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

FællesBo. Januar 2011. IB&Co. FællesBo Januar 2011 1

FællesBo. Januar 2011. IB&Co. FællesBo Januar 2011 1 FællesBo Januar 2011 IB&Co. FællesBo Januar 2011 1 IB&Co. FællesBo Januar 2011 2 OM UNDERSØGELSEN Om undersøgelsen Metode Undersøgelsen er foretaget via telefoninterview. Univers Undersøgelsens univers

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E H a v n d a l S k o l e R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

HVAD SIGER BRUGERNE? BRUGERUNDERSØGELSE I KFF KØBENHAVNS KOMMUNE RAPPORT FOR TEAM BADE

HVAD SIGER BRUGERNE? BRUGERUNDERSØGELSE I KFF KØBENHAVNS KOMMUNE RAPPORT FOR TEAM BADE HVAD SIGER BRUGERNE? BRUGERUNDERSØGELSE I KFF KØBENHAVNS KOMMUNE 2014-2015 RAPPORT FOR TEAM BADE BRUGERUNDERSØGELSE 2014, RAPPORT FOR TEAM BADE / SIDE 2 INDHOLD LÆSEVEJLEDNING side 3 SAMLET TILFREDSHED

Læs mere

Kendskabs- og læserundersøgelse

Kendskabs- og læserundersøgelse Kendskabs- og læserundersøgelse Magasinet Sammen om Rødovre Konsulent: Connie F. Larsen Konsulent: Asger H. Nielsen Gennemført d. 16. til 21. november, 2016 1 Om undersøgelsen Undersøgelsen er gennemført

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 CENTERRAPPORT CENTER FOR AKUT- OG OPSØGENDE INDSATSER BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01 Introduktion

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning Side 05 Afsnit

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E V e s t e r b a k k e s k o l e n R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 20. august 2014 SUF 2014: Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 1 Indhold 1. Indledning og baggrund... 3 1.2. Baggrund... 3 Kort om undersøgelsens metode... 4 2. Hovedkonklusioner...

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009. Skole og SFO

Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009. Skole og SFO Lyngby-Taarbæk Kommune Brugertilfredshed 2009 Indhold 1 2 3 Introduktion 3 Læsevejledning 4 Skolen 6 4 SFO Bilag Rangering af samtlige spørgsmål 5 40 25 2 1. Introduktion Lyngby-Taarbæk Kommune har i løbet

Læs mere

TILFLYTTERANALYSEN 2016

TILFLYTTERANALYSEN 2016 Sagsnr. 00.13.02-P05-1-15 Sagsbehandler Anette Olsen TILFLYTTERANALYSEN 2016 18.07.2016 FAKTA OM TILFLYTTERNE FRA TILFLYTTERANALYSEN - 34 % af tilflytterne har tidligere boet i Hedensted Kommune. - 29

Læs mere

For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014

For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 Brugertilfredshedsundersøgelse For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 UDGIVER Socialforvaltningen Center for Socialfaglig Udvikling Værkmestergade 15 8000 Aarhus C KONTAKT Birthe

Læs mere

For Myndighedsafdelingen Voksenhandicap 2013

For Myndighedsafdelingen Voksenhandicap 2013 Brugertilfredshedsundersøgelse For Myndighedsafdelingen Voksenhandicap 2013 UDGIVER Socialforvaltningen Center for Socialfaglig Udvikling Værkmestergade 15 8000 Aarhus C KONTAKT Birthe Kabel, udviklingskonsulent

Læs mere

SFI Survey har i 2013 foretaget en tilfredshedsundersøgelse blandt beboere i 20 af fsb s boligafdelinger. Undersøgelsen er tidligere gennemført i

SFI Survey har i 2013 foretaget en tilfredshedsundersøgelse blandt beboere i 20 af fsb s boligafdelinger. Undersøgelsen er tidligere gennemført i SFI Survey har i 2013 foretaget en tilfredshedsundersøgelse blandt beboere i 20 af fsb s boligafdelinger. Undersøgelsen er tidligere gennemført i 2011 og 2012 af en anden aktør, og dette års undersøgelse

Læs mere

Analyse af tilfredsheden med hjemmesygeplejen i Gribskov Kommune

Analyse af tilfredsheden med hjemmesygeplejen i Gribskov Kommune Analyse af tilfredsheden med hjemmesygeplejen i Gribskov Kommune Resumé Gribskov Kommune har september 2017 fået gennemført en analyse af tilfredsheden med hjemmesygeplejen i kommunen. Analysen er gennemført

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E K r i s t r u p S k o l e R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E F i r k l ø v e r s k o l e n R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN

BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN Gladsaxe Kommune har som deltager i et pilotprojekt gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse blandt alle kommunens forældre til børn i skole, SFO, daginstitution

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E A s s e n t o f t s k o l e n R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

Naboskabsundersøgelse for Hvissinge 2013

Naboskabsundersøgelse for Hvissinge 2013 Naboskabsundersøgelse for Hvissinge 2013 Afsluttet oktober 2013 Søgekriterier: Valgte undersøgelser: Hvissinge 2013 Delrapport - Voksne Indhold: Denne delrapport indeholder et deludtræk af naboskabsundersøgelsen

Læs mere

Brugertilfredshed på aktivitetscentrene daghjem 2012. 1. Indledning... 2. 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3

Brugertilfredshed på aktivitetscentrene daghjem 2012. 1. Indledning... 2. 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3 1.2 Undersøgelsens fokusområder og opbygning... 3 2. Spørgeskemaundersøgelsen... 5 2.1 Hvad betyder tallene i tabellerne?...

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse blandt brugere og pårørende på døgnområdet

Tilfredshedsundersøgelse blandt brugere og pårørende på døgnområdet Tilfredshedsundersøgelse blandt brugere og pårørende på døgnområdet Familier, Børn og Unge 2015 Socialforvaltningen, Aarhus Kommune Ungdomscentret UDGIVER Ressourcestyring Socialforvaltningen, Aarhus Kommune

Læs mere

KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig i Gladsaxe Kommune

KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune Center for Personale og Udvikling Udviklingssekretariatet CSFAMR/DOBJJE Januar 2009 KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E B j e r r e g r a v S k o l e R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE. R a p p o r t

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE. R a p p o r t FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E F å r u p S k o l e & B ø r n e b y R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E Ø s t e r v a n g s s k o l e n R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE I HJEMMEPLEJEN

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE I HJEMMEPLEJEN BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE I HJEMMEPLEJEN XXXX KOMMUNE 13. marts 2017 INDHOLD 1. Indledning 2. Hovedresultater 3. Læsevejledning 4. Undersøgelsens resultater 5. Prioriteringskort 6. Baggrundsoplysninger

Læs mere

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Frederiksberg Kommune ønsker, at byen er et attraktivt sted at leve, bo og arbejde for alle borgere uanset etnisk oprindelse. Kommunen ser i udgangspunktet

Læs mere

Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup. O punktsmåling. Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst

Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup. O punktsmåling. Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup O punktsmåling Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst Udviklingsafdelingen 04-03-2013 O punksmålingen er gennemført i 2013, hvor der er omdelt spørgeskemaer

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011

Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011 Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 1.3 Metode... 4 2. Resultater... 5 2.1 Køn og alder... 6 2.2 Samlet tilfredshed,

Læs mere

For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014

For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 Brugertilfredshedsundersøgelse For Center for Myndighed, Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 UDGIVER Socialforvaltningen Center for Socialfaglig Udvikling Værkmestergade 15 8000 Aarhus C KONTAKT Birthe

Læs mere

Opfølgende undersøgelse i Korskærparken 2013

Opfølgende undersøgelse i Korskærparken 2013 Opfølgende undersøgelse i Fredericia Kommune Rapport Marts 2014 AARHUS COPENHAGEN NUUK OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA INDHOLD 1. INDLEDNING 3 1.1 Læsevejledning 4 2. HOVEDRESULTATER 6 3. DATAINDSAMLING OG

Læs mere

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE I HJEMMEPLEJEN

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE I HJEMMEPLEJEN BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE I HJEMMEPLEJEN NORDDJURS KOMMUNE 20. marts 2017 INDHOLD 1. Indledning 2. Hovedresultater 3. Læsevejledning 4. Undersøgelsens resultater 5. Prioriteringskort 6. Baggrundsoplysninger

Læs mere

KORTLÆGNINGEN AF FRIVILLIGT ARBEJDE I BO-VEST

KORTLÆGNINGEN AF FRIVILLIGT ARBEJDE I BO-VEST KORTLÆGNINGEN AF FRIVILLIGT ARBEJDE I BO-VEST Indledning BO-VEST lægger stor vægt på, at beboerne kan deltage aktivt i beboerdemokratiet og i det frivillige arbejde i afdelingerne og dermed få mulighed

Læs mere

Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik

Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik 5. november 18 Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik I foråret 18 har Epinion gennemført en undersøgelse af den danske befolknings kendskab og tillid til Danmarks Statistik ved at spørge et repræsentativt

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE R A N D E R S K O M M U N E T i r s d a l e n s S k o l e R a p p o r t 2 0 1 8 INDLEDNING Kære skoler I denne rapport fremgår jeres resultater af den forældretilfredshedsundersøgelse,

Læs mere

BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN

BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN Gladsaxe Kommune har som deltager i et pilotprojekt gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse blandt alle kommunens forældre til børn i skole, SFO, daginstitution

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I VOKSENHANDICAP INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning Side 05 Afsnit 03 Sammenfatning

Læs mere