Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats"

Transkript

1 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats

2 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Dansk erhvervsliv anvender kemi på utallige måder til fremstilling af alle typer af produkter. En dansk kemiindsats skal understøtte virksomhedernes arbejde og dermed et samfund i vækst og balance. Vi ønsker, at kemiindsatsen de kommende fire år overordnet fokuserer på 6 temaer: 1 EU og international kemikalieregulering skal styrke markedet og sikkerheden 2 Forebyggelse og vejledning skal være i fokus 3 Styrket kontrol og håndhævelse skal være fokuseret på risici og markedsforhold 4 Information til forbrugere skal være nuanceret og give tryghed 5 Cirkulær økonomi skal have fokus på hele værdikæden 6 Forskning og substitution skal styrke innovation

3 2 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Indledning Kemikalieindsatsen har været et eksempel på, hvordan det i Danmark kan lade sig gøre at opnå bred politisk enighed om emner, der er af vital betydning for samfundet, og derefter effektivt gennemføre de planer, der afsættes midler til. Aftalen var ambitiøs, men har opfyldt sit formål; at sikre, at den grønne omstilling tog endnu et skridt videre med fokus på, at en høj beskyttelse af miljø og sundhed godt kan forenes med vækst og innovation. Konkret har Kemikalieindsatsen sat mange initiativer i gang, lige fra kontrol af forbrugerprodukter til børn, substitutionspartnerskabet over etableringen af Kemikalieforum til ministerens internationale kemi-konference i november Aftalen indeholdt således både jordnære tiltag og fremadskuende initiativer, der har været med til at fremhæve Danmark som et land, der tager ansvar både nationalt og internationalt. I 2017 udløber den eksisterende kemikalieindsats, og i 2018 udløber Fødevareforlig 3. Det er besluttet at samle initiativerne på kemikalie- og fødevareområdet i en ny fælles indsats. Vi skal gribe muligheden og med en ny fælles indsats bygge videre på de mange gode initiativer og resultater fra planen, så vi får skabt en kemikalieregulering med et højt beskyttelsesniveau, der samtidig styrker den danske konkurrence- og innovationsevne. Med dette indspil er det vores hensigt at drøfte udgangspunktet for nye initiativer samt at komme med konkrete forslag til nye veje til en balanceret regulering og håndhævelse, der virker. Som noget nyt skal den nye kemikalieindsats indbygge en metode så effekten af initiativerne kan blive vurderet. Erhvervslivet bidrager gerne til at belyse effekter af indsatsen. Kemi som problemløser Vores samfund kan ikke hænge sammen uden den kemi, der samtidig kan medføre en risiko for at gøre skade på mennesker og natur. Det er et paradoks, vi som erhvervsliv og samfund må forholde os til. I erhvervslivet skal vi anvende kemien, så vi får løftet det dobbelte samfundsansvar; at skabe produkter, der kan løse de opgaver, som skal til for, at et højteknologisk samfund kan fungere samtidig med, at der ikke gøres skade på mennesker og miljø. Det gælder produkter hele vejen fra den meget avancerede elektronik, vi anvender i sundhedssektoren, til det legetøj, vi giver til vores børn, og til mere jordnære ting som den mad, vi spiser, og de rengøringsmidler, vi anvender. Der er altid plads til forbedringer, og de kommer trin for trin efterhånden, som vi bliver klogere. Det bør være muligt at skabe regulering af kemikalier, der skaber et højt

4 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats beskyttelsesniveau, der samtidig styrker konkurrenceevnen og innovationen. Vi skal beskytte det marked, vi har opbygget i EU, og ikke skræmme vores egne virksomheder til lande uden for EU, hvor der er anderledes regler for miljøbeskyttelse. Det gavner hverken samfundsøkonomien og ønsket om flere arbejdspladser og mere velfærd eller miljø og sundhed. Kemi som udfordring I Danmark og en række andre medlemslande i EU er kemi desværre blevet ensbetydende med noget negativt som noget, der skal undgås. Produkter lanceres som fri for kemi eller naturlige. Nyhedsartikler, der fokuserer på skadelige effekter fra kemiske forbindelser, skaber kortvarigt masser af opmærksomhed og efterlader en tvivl hos forbrugerne om, hvorvidt de produkter der er på det danske marked er sikre at anvende. Vi har aldrig vidst så meget om kemiske stoffer og deres virkning, som vi gør i dag. I løbet af det 20. århundrede fandt man løsninger, der umiddelbart fungerede fint, men som senere viste sig at have uheldige utilsigtede virkninger. I dag har virksomhederne i Danmark og Europa en tilgang til produktion, der er båret af frivillige initiativer, miljøledelsessystemer og tilpasning til markedets forventninger baseret på ny forskningsbaseret viden, innovation og lovgivning. Virksomheder, der vil have en plads på markedet, må være ansvarlige. Hvis man vil producere eller importere produkter til Europa, er der både generelle regler og produktspecifikke krav at forholde sig til. Sådan skal det være.

5 4 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats EU og international kemikalieregulering skal styrke markedet og sikkerheden 1 Det er vigtigt, at fødevarekontaktmaterialer og kemiske stoffer og blandinger reguleres i EU, da handlen er international. National lovgivning har samlet set flere negative konsekvenser end positive for både virksomheder og forbrugere. Det er i Danmarks interesse at arbejde for fælles regler, en ensartet implementering og håndhævelse på tværs af hele EU, så vi sikrer et effektivt og sikkert indre marked. Med vedtagelsen af den fælles europæiske kemikalieregulering, REACH, skete der i 2007 et stort skifte i tilgangen til lovgivningen for produktion og anvendelse af kemikalier. I 2018 indtræffer den sidste deadline for registrering af kemiske forbindelser, som ønskes markedsført i EU. Betydningen af det kan ikke overdrives. Det er en enorm opgave, der således vil være løst af europæiske virksomheder, og det vil være første gang i verdenshistorien, at så stor en mængde sundheds- og miljødata for kemiske forbindelser vil være samlet ét sted. Danmark har kun få virksomheder, der kan defineres som kemiproducenter i klassisk forstand, men stort set alle virksomheder i Danmark vil være omfattet af REACH eller andre fælleseuropæiske sektorspecifikke lovgivninger, der regulerer anvendelsen af kemiske forbindelser. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi i Danmark sætter ressourcer af til at deltage i udformningen af de fælles EU-regler. Vi har som erhvervsliv i Danmark tillid til, at de danske myndigheder udvælger de fokusområder, det giver mest mening at bruge ressourcer på i europæisk sammenhæng. Vi har på det seneste set, at en række danske tiltag har båret frugt i europæisk sammenhæng. Vi har behov for, at den kemikalieregulering, der er nødvendig, bliver forankret i EU. Begrænsningsforslaget for de fire ftalater, som nu er meget tæt på vedtagelse i Kommissionen, er et eksempel på, at et lille medlemsland kan få stor indflydelse. Denne sag er særlig vigtig for erhvervslivet i Danmark, fordi der for nogle år siden var dansk national særlovgivning på vej, som ville have haft en negativ effekt på det danske marked. Miljø- og Fødevareministeriet skal sikres tilstrækkelige ressourcer til at påvirke og i visse tilfælde drive EUarbejdet. Der skal allokeres ressourcer til overvågning af TRIS-notifikationssystemet systematisk på miljø- og fødevareområdet og herunder til at kommentere andre medlemslandes nationale særtiltag, der i visse tilfælde har en ødelæggende effekt på det indre marked.

6 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Forbedring af REACH-virkemidler Med REACH har vi fået en meget ambitiøs og ressourcekrævende lovgivning, både for virksomheder og myndigheder. Virksomhederne bruger mange kræfter på at tilvejebringe den nødvendige dokumentation for stoffernes virkninger og formidling af information op og ned i værdikæden. For myndighederne er der behov for at lægge ressourcer i det europæiske arbejde med at implementere og evaluere samt opstille fælles vilkår og begrænsninger for de særligt problematiske stoffer. Det er en stor udfordring for europæiske virksomheder og borgere, at godkendelsesordningen kun regulerer anvendelse af kemikalier i produktion i EU. Godkendelsesordningen, hvor man som virksomhed ansøger om fortsat anvendelse af et kemikalie, der er blevet forbudt, har vist sig at være en yderst besværlig og omkostningstung opgave at løse for de virksomheder, der ikke kan finde egnede alternativer til kemikalierne. Produkter produceret i og uden for EU skal ligestilles ved at finde en løsning på det problem, at godkendelsesordningen kun gælder for kemikalier, der anvendes i en produktion i EU. Danmark skal løbende udnytte de muligheder, der er for at komme med forslag, som kan løfte opgaven. Danmark skal bidrage med viden til EU-reguleringen, så godkendelsesordningen kan forenkles og blive mere strømlinet, særligt for små og mellemstore virksomheder. Godkendelse af anvendelse af kemiske stoffer skal kunne gives for en længere periode, end det er tilfældet i dag. Det skal være muligt at opnå godkendelse i 15 år i flere tilfælde for de processer, hvor det grundet stoffets tekniske egenskaber ikke er muligt at substituere inden for en overskuelig tidsramme. De danske myndigheder skal fokusere på at stille forslag til begrænsningsbilaget, som det er sket med de fire plastblødgørere for nyligt, således at produkter produceret i og uden for EU ligestilles.

7 6 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Biocider Biocider omfatter midler til desinfektion og konservering samt midler mod skadevoldende insekter, rotter, svampe mv. Hverken virksomheder eller samfund kan undvære biocider. Biocidforordningen er omfattende og kompliceret. I takt med at flere produktområder bliver omfattede af godkendelsespligt, bliver udfordringerne med forordningen tydeligere. Godkendelsesprocessen er lang og kompliceret. Det kan tage op til to år at få et produkt godkendt og endnu længere for et aktivstof. Samtidig er omkostningerne til at tilvejebringe det nødvendige grundlag for ansøgningen og gebyrer høje. Nogle producenter og brugere er ikke opmærksomme på de krav, som forordningen stiller for de produkter, som de producerer eller aftager. Derfor er der en risiko for, at den nødvendige ansøgningsproces ikke kommer i gang tids nok til, at produkterne kan forblive på markedet. Miljøstyrelsen har proaktivt og med brancherne gennem biocidpanelet søgt at informere virksomhederne. Andre især mindre virksomheder opgiver på forhånd. Små virksomheder bliver derfor afhængige af større leverandører, der kan levere godkendte aktivstoffer og registrerede produkter. I nogle tilfælde har et biocid afgørende betydning for en nicheproduktion eller et mindre erhverv, men producenten af biocidproduktet vælger ikke at ansøge om godkendelse til denne anvendelse, fordi anvendelsen kun fylder lidt i den samlede afsætning af produktet, og biocidproducenten derfor vurderer, at det ikke er økonomisk lønsomt. Hvis paletten af mulige aktivstoffer indskrænkes, så øges risikoen for udvikling af resistens over for de tilbageværende tilladte aktivstoffer. Dertil kommer, at befolkningens eksponering overfor de (få) tilbageværende stoffer øges, idet der vil være flere produktgrupper, der anvender de samme aktivstoffer. MIT-sagen er et godt eksempel, idet antallet af mennesker, der udviklede MIT-allergi blev kraftigt øget, da stoffet gik fra at være anvendt af blandt andet malingindustrien til også at blive godkendt til brug i kosmetikindustrien. Der er en risiko for, at behovet for biocider i produkter og artikler ikke kan opfyldes efter afslutningen af EU s revurderingsprogram for aktivstoffer, samt at innovation og dermed tilgangen af nye aktivstoffer bremses grundet godkendelseskravene i biocidforordningen. I EU s revurderingsprogram for biocider genvurderes de enkelte aktivstoffer et for et, men den bedste beskyttelseseffekt opnås oftest ved en kombination af biocider. Derfor er det vigtigt ved vurderingen af aktivstoffer til den enkelte produkttype, at der tages overordnet hensyn til behovet for et tilstrækkeligt antal midler. Det skal sikres, at industrien også efter gennemførelsen af revurderings-programmet har de nødvendige biocider til rådighed og at godkendelsesordningen for aktivstoffer ikke udgør en barriere for innovation. Myndighederne skal proaktivt og i samarbejde med brancherne informere virksomhederne om kommende krav til godkendelse af biocider. Myndighederne skal aktivt medvirke til at løse problemer, der opstår for danske virksomheder, som har behov for biocider til mindre anvendelser, når biocidproducenten ikke selv ansøger om godkendelse til disse anvendelser. Danmark skal arbejde for, at EU s godkendelses- og registreringsordning tager større hensyn til de økonomiske og administrative vilkår, der kendetegner helt små virksomheder, som søger godkendelse og registrering af aktivstoffer og produkter. Det skal sikres, at processen for revurdering og godkendelse ikke får den afledte effekt, at der udvikles resistens i skadeorganismer, og at befolkningen i højere grad eksponeres for de samme stoffer, hvilket kan øge risiko for at

8 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats blive disponeret for allergi over for de pågældende stoffer. Den eksisterende tilskudsordning, der gør det nemmere for SMV er at komme ind på markedet og få godkendt produkter, der er mindre belastende for miljø og sundhed, foreslås videreført. Den bør annonceres i tide, så flere virksomheder får mulighed for at ansøge. Fødevarekontaktmaterialer (FKM) Der er behov for fælles EU-regler for alle fødevarekontaktmaterialer, herunder fluorerede forbindelser, trykfarve og mineralolie i pap og papir. Det vil være til gavn for både forbrugerne og erhvervet. I fravær af fælles EU-regler kan enkeltlande føle sig foranlediget til at udarbejde egne regler, hvilket fører til et uensartet og uigennemskueligt kontrolog beskyttelsesniveau samt øgede omkostninger for virksomhederne. Alle fødevarekontaktmaterialer skal reguleres på en tydelig og i praksis anvendelig måde, så det ikke overlades til virksomhederne selv at finde ud af, hvordan det dokumenteres, at et produkt er sikkert, dvs. lever op til artikel 3 i forordning 1935/2004, hvor det fremgår, at fødevarekontaktmaterialerne ikke må afgive bestanddele til maden, der udgør en fare for sundheden. Manglen på tydelige og fælles europæiske krav til dokumentationen gør det vanskeligt for virksomhederne at stille krav til deres leverandører. De ressourcer, der allokeres til området, skal primært bruges på at arbejde for fælles EU-regler for fødevarekontaktmaterialer i første omgang særligt for pap og papir. Støtte til regeringens indsats på EU-området skal have prioritet i ministeriets forskningsbaserede myndighedsberedskab. Danmark skal bidrage aktivt til den kommende evaluering af forordning 1935/2004, særligt med henblik på at få fastsat EU-krav til overensstemmelseserklæringer for alle materialetyper, samt at der fastlægges fælles retningslinjer for udformningen af disse. Der skal være øget fokus på vejledning og guidelines fra myndighederne som helt centrale redskaber for at sikre, at flest mulige virksomheder overholder lovgivningen, f.eks. i forhold til analysemetoder, migrationsgrænser og begrebsdefinitioner.

9 8 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Forebyggelse og vejledning skal være i fokus 2 For alle virksomheder gælder det, at det er meget mindre omkostningstungt at forebygge en potentiel klage fra en kunde, end det er at skulle rydde op og genskabe tillid, når skaden er sket. Det samme gør sig gældende i forhold til overholdelse af lovgivning på miljø- og fødevareområdet. Derfor har alle ansvarlige virksomheder stor interesse i at følge med i, hvordan lovgivningen ser ud, og hvilke tiltag det er relevant at implementere for at sikre overholdelse. Myndighederne skal fortsætte med at lave gode vejledninger, der umiddelbart kan anvendes hos virksomhederne. Myndighederne skal fastholde dialogbaseret markedskontrol som grundlæggende princip for at skabe klarhed om regler. Samarbejde med interessenter Vi er meget tilfredse med den åbne dialog, det er muligt at føre i Danmark imellem de forskellige interessenter på de områder, der relaterer sig til kemi. De dialog- og samarbejdsfora, der eksisterer i regi af Miljø- og Fødevareministeriet, er med til at sikre, at der ikke opstår misforståelser i fortolkning af lovgivning og håndhævelse. Vi er af den overbevisning, at eksempelvis uheldige nati-

10 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats onale grænseværdibestemmelser på fødevarekontaktområdet ville have været undgået, hvis vi som erhvervsliv var blevet inddraget endnu mere. Fødevarestyrelsen indførte i 2016 en vejledende grænseværdi for fluorforbindelser i fødevarekontaktmaterialer, der er så lavt sat, at ikke engang papir lavet af helt ny træmasse kan efterleve den, grundet baggrundsniveauet. Kemikalieforum, som er etableret under den eksisterende kemiindsats, består af repræsentanter fra både myndigheder, industri, arbejdstagere og grønne NGO er. Den sammensætning har givet mulighed for fælles videndeling, konstruktiv dialog og en opnåelse af konsensus imellem organisationer, der ikke altid er enige. Miljøstyrelsen har faciliteret forummet på forbilledlig vis. Under DI s formandskab fik Kemikalieforum afsendt et fælles brev til Kommissionen, hvor man adresserede en række områder, hvor der kan skabes bedre kemikalieregulering på EU-niveau. Brevet var overraskende for mange europæiske aktører, da man ikke tidligere havde set et lignende initiativ med en så bred opbakning fra forskellige aktører. Der skal fortsat sikres midler og ressourcer til afholdelse af større informationsmøder eller mindre dialogfora i forhold til de udfordringer, der opstår inden for væsentlige områder. Herunder risikobekendtgørelsen, REACH, CLP, fødevarekontaktmaterialer, kosmetik eller biocider. Kemikalieforum skal videreføres og skal fortsat have sit primære fokus på at bygge bro til fælles holdninger på kemikalieområdet. Kommissoriet kan med fordel revideres, så der bliver større fokus på at udbrede viden og kendskab til kemikalielovgivning og de muligheder, der findes omkring substitution og vejledning. Miljøstyrelsen skal bruge Kemikalieforum til at teste nye tiltag i forhold til vejledning. Vi foreslår, at Kemikalieforum diskuterer og kommer med anbefalinger til, hvordan man kan sammensætte en ordning, der gør det muligt for embedsmænd at komme i praktik hos virksomheder. Der er brug for, at embedsmænd opnår større viden omkring virksomheders rammevilkår for at fremme dialogen.

11 10 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Styrket kontrol og håndhævelse skal være fokuseret på risici og markedsforhold 3 Handel med kemikalier sker på tværs af EU s indre og ydre grænser, og det stiller store krav til tilsynssamarbejdet i EU. I dag samarbejder landene og udveksler information, blandt andet igennem RAPEX, for at opnå en fælles forståelse for udfordringerne og for at få ensartet tilgang til tilsyn. Koordineringen af medlemslandenes håndhævelsesindsatser skal forbedres. Kemikalieinspektionen i Miljøstyrelsen har i flere år deltaget aktivt i flere europæiske kemikalietilsynsnetværk for at øge fokus på kontrol og samarbejde på europæisk plan. Plymouth University analyserede i 2015 indholdet af metaller i maling på legeredskaber på 50 sydengelske legepladser, hvoraf nogle var under 10 år gamle. De fandt blykoncentrationer op til 40 gange højere end de anbefalede værdier samt koncentrationer af chrom, antimon og cadmium, der var højere end forventet 1. 1 plymouth.ac.uk/news/playground-paints-should-be-closely-monitored-to-reduce-potential-danger-to-public-health

12 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Der er behov for særlig indsats med e-handel og import herunder med produkter produceret uden for EU. Ifølge Miljøstyrelsens rapport om Kemikalier i forbrugerprodukter importeret fra lande uden for EU er langt størsteparten af de artikler, som indeholder ulovlig kemi, importeret fra lande uden for EU. I takt med at E-handel og import bliver mere og mere udbredt, komplicerer det mulighederne for at sikre, at de danske og europæiske forbrugere ikke udsættes for kemiske stoffer, som europæisk lovgivning forbyder anvendelsen af. Derudover skaber det unfair konkurrencevilkår for de europæisk producerende virksomheder, som lovgivningsmæssigt skal leve op til helt andre krav end dem, der producerer uden for EU. Konserveringsmidlet MI, som fra februar 2017 blev forbudt at anvende i leave-on produkter som f.eks. cremer, hårvoks og deodoranter, kan stadig findes i produkter, der sælges gennem både danske og udenlandske webshops. Salget af kosmetik og plejeprodukter via e-handel er stærkt stigende. E-handlen med kosmetik og personlig pleje steg 6 pct. fra 2015 til pct. af e-handlen sker i udenlandske webshops. Kontrol på kemikalieområdet skal i højere grad samtænkes med andre virkemidler for at give virksomhederne størst mulig støtte og vejledning til at overholde lovgivningen. Danmarks håndhævelsesindsatser skal styrkes med flere ressourcer, og det skal sikres, at Danmark bidrager aktivt til de fælles europæiske kontrolværktøjer, herunder det fælles system til hurtig information omkring problematiske produkter, RAPEX. Der er behov for en særlig indsats omkring artikler, der importeres fra lande uden for EU med særligt fokus på E-handel og import, som er direkte til forbrugerne. Indsatsen skal iværksættes som en fokuseret håndhævelsesindsats med prioriterede midler også på tværs af EU. Endvidere skal kommunikationen til forbrugerne tilpasses, så de opnår forståelse for udfordringerne og kan agere i den. Miljøstyrelsens tilsynskampagner skal tilrettelægges, så også produkter solgt via webshops inddrages.

13 12 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Information til forbrugere skal være nuanceret og give tryghed 4 Nuanceret forbrugerrettet information om kemi er en rettighed for befolkningen og en pligt for myndighederne. Vi anerkender, at det har været en svær opgave for både myndigheder og virksomheder at løfte. Gennem mange år har den offentlige debat om kemi mest handlet om fare for miljø og sundhed, hvilket har medvirket til voksende utryghed i befolkningen. I takt med at der via øget forskning er kommet mere viden og mere lovgivning på området, bliver der taget hånd om de uønskede stoffer. Trods større sikkerhed vokser bekymringen alligevel. Dette paradoks skal tages alvorligt og håndteres. I den nuværende Kemikaliehandlingsplan nævnes der, at man skal finde nye veje til at informere forbrugerne omkring kemikalier. Det har ført til, at man søsætter digitale løsninger som apps, der gør det muligt for forbrugere at scanne produkter efter stregkoder og ingredienslister, men på bekostning af saglig og nuanceret information om den faktiske risiko.

14 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats I den kommende kemiindsats må nuanceret og saglig information baseret på risiko og ikke fare, prioriteres, så forbrugerne kan hjælpes til trygge valg. Debatten om kemi i produkter i Danmark er præget af farekommunikation, som er let at videreformidle i pressen og på sociale medier. Det kan betyde, at forbrugerne får en meget ensidig information om kemi i produkter og styrker den frygt, som forbrugerne i forvejen har på området unødigt. En nuanceret tilgang til kemikaliedebatten er derfor en nødvendighed, hvis samfundet og forbrugerne skal blive trygge i deres hverdag. Debatten skal også vise, at virksomhederne også arbejder ansvarligt med kemikalier i de markedsførte produkter. Deres arbejde med substitution og udvikling af nye produkter med en bedre miljø- og sundhedsmæssig profil og ressourceeffektive løsninger skal fremhæves. Dette arbejde bidrager til vækst til gavn for hele samfundet.endvidere skal fokus på kemiske stoffers nytteeffekter udbredes, så viden og større forståelse bliver en del af debatten. Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen skal tage en endnu mere aktiv rolle som formidler af nuanceret og saglig viden til forbrugerne og resten af samfundet, som beror på både fare og risici, så forbrugerne kan tage et oplyst valg på et nuanceret grundlag. Danmark skal arbejde for, at de kemiske stoffer, man finder problematiske i forhold til miljø og sundhed, håndteres i EU, og at anvendelsen af nationale stoflister ophører. Industrien og myndigheder skal gå sammen og sikre, at den information, der er tilgængelig for forbrugerne, er saglig og korrekt. Der skal tages hånd om ukorrekte anprisninger. Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen skal have tilført øgede ressourcer til at tage en mere aktiv rolle i kampen mod misinformation om kemiske stoffer og de produkter de indgår i, i pressen og på nettet og prioritere hurtigt at tilbagevise åbenlyst forkerte påstande, der florerer på sociale medier. Der skal oprettes en ordning eller E-learningsplatform, hvorfra virksomheder kan opnå kompetencer til at håndtere leverandørstyring i forbindelse med import og E-handel i forhold til REACHinformationspligten.

15 14 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Cirkulær økonomi og ressourceeffektivitet skal have fokus på hele værdikæden 5 Cirkulær økonomi og genanvendelse af ressourcer er vigtige dagsordener, som har stor indflydelse på erhvervslivet og lovgivningens rammer i EU såvel som i Danmark. Fokus er særligt på genbrug og genanvendelse af eksisterende ressourcer samt på at designe fremtidens produkter til at kunne indgå i materialeflowet igen. Jo mere, der skal genanvendes, des større er behovet for viden om de kemiske stoffer i de enkelte eksisterende produkter herunder også kemiske råvarer. Det er udfordrende og ressourcetungt at identificere indholdsstofferne i mange eksisterende produkter. En kvalificeret undersøgelse af enkelte produkter vil gøre processen så dyr, at det hurtigt ikke vil kunne betale sig økonomisk at genanvende materialet. Det er teknisk muligt at indkapsle genanvendt materiale imellem nye materialer, hvis der er tvivl om indholdet af uønskede stoffer. Det betyder imidlertid, at stofferne fortsat får en levetid i et nyt produkt og ikke udfases.

16 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Dette skal håndteres, så det stadig er muligt for virksomhederne at efterleve informationsforpligtelsen i artikel 33 i REACH, og så detailhandlens krav imødekommes. Som led i pakken om cirkulær økonomi vil EU-Kommissionen i løbet af efteråret 2017 offentliggøre et katalog over mulige tiltag om samspillet mellem affald-, produkt- og kemikalielovgivningen. EU-Kommissionen har udsendt et roadmap omkring grænseflader imellem affald, kemi og produktion, hvor en række problemstillinger skal søges løst. Herunder utilstrækkelig information om uønskede stoffer i affald, det er oplagt at genanvende, og de juridiske udfordringer, der kan være, når affald ophører med at være affald og bliver til ny råvare. EU-Kommissionens arbejde vil således adressere nogle af de nævnte problemstillinger, men sideløbende skal vi i Danmark arbejde videre med både lovgivningssanering og teknologiudvikling for at understøtte EU-Kommissionens visioner. I Kommissionens roadmap for EU s plaststrategi beskrives de grundlæggende udfordringer med plast. Herunder at plastproduktion har en høj afhængighed af fossile råvarer, så EU-Kommissionen ønsker bl.a. at styrke arbejdet med bioplast, at øge plastgenanvendelsen, og at udledning af plastaffald til miljøet skal begrænses globalt. Der er behov for en forholdsvis hurtig afklaring af, hvor grænserne går i afvejningen af hensynet til kemi vs. ressourcer. Lige nu bliver genanvendelsesmarkedet sat på stand-by for visse typer af materialer, da der ikke er klare linjer på området. Det anbefales, at Danmark aktivt påvirker Kommissionens arbejde med at fastsætte klare og realistiske retningslinjer for krav til problematisk kemi i genanvendelsen. Danmark skal bidrage til udarbejdelsen af EU s plaststrategi. Rammerne skal sættes for at fremme cirkulære forretningsmodeller, hvor der skabes incitament til at indsamle det anvendte plast, så der dannes closed loops, så vil vi på længere sigt ikke have så diffus en spredning af anvendt plast.

17 16 Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles kemiindsats Forskning og substitution skal styrke innovation 6 Danske forskningsinstitutioner leverer løbende en stor mængde ny viden om kemiske stoffers påvirkning af menneskers sundhed og miljøet. Det skal de blive ved med, men det ville være gavnligt, hvis nogle af ressourcerne også blev brugt til problemløsende forskning. Forskning i nye materialer er grundlaget for den innovation, der skal til for at løse de udfordringer i forhold til kemi, der identificeres af EU s medlemslande og EU s ekspertpaneler. Dette er væsentligt for, at producenterne ønsker at samarbejde i projekter og investere i nye løsninger. I forhold til cirkulær økonomi og genanvendelse er det vigtigt, at projekterne fokuserer på en affaldstype inden for et markedsområde, hvor der er danske producenter, gerne med tradition for produktudvikling. Al kemiregulering medfører øgede krav til substitution af uønskede stoffer i artikler nu og fremadrettet. Det stiller krav til producenterne, store som små, der skal tilpasse deres produkter, uden det går ud over egenskaber og teknisk kunnen. Øget genanvendelse og cirkulær økonomi skaber også et fokus på indholdet af kemiske stoffer i de enkelte produkter, som der skal arbejdes for at tilpasse ved et samarbejde på tværs af hele leverandørkæden. Gennemførelse af substitutionsprojekter er en tung udfordring for mange virksomheder, som derfor oftest varetages af de helt store producenter. Det er derfor nødvendigt at støtte og samarbejde med virksomhederne i denne proces med viden, økonomi og rådgivning. Kemi i kredsløb har været et fornuftigt partnerskab med fokus på substitution. Partnerskabet skal videreføres, men justeres. Det er nødvendigt at få mere fokus på f.eks. cirkulær økonomi og genanvendelse af kemikalier. Det er nødvendigt, at partnerskabet bliver væsentligt mere synligt for virksomheder og samfundet. Partnerskabet skal i større grad fokusere på kommunikation end hidtil. Det er vigtigt, at denne type partnerskaber fortsætter og udvikles, hvor vidensdeling på tværs og rådgivning er i fokus. Målrettede substitutionsprojekter skal fokusere på ideer, der har potentialet til at sætte en standard. Det er vigtigt, at der er en vis volumen og markedsøkonomisk værdi i den materialetype, der arbejdes med. Der skal udvikles innovative substitutionsprojekter, som sigter på at skabe nye materialer eller produkter, der ikke hindrer affaldsgenanvendelse og samtidig styrker erhvervslivet forretningsmæssigt. Hvis det er muligt, skal repræsentanter fra hele leverandørkæden være til stede.

18

Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles Kemiindsats

Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles Kemiindsats Erhvervslivets indspil til Miljø- og Fødevareministeriets nye fælles Kemiindsats 2018-2021 Dansk erhvervsliv anvender kemi på utallige måder til fremstilling af alle typer af produkter. En dansk kemiindsats

Læs mere

Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer?

Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer? Kemiske stoffer, EU regulering og forsigtighedsprincippet er der særlige udfordringer? Bent Horn Andersen, Funktionsleder. Miljøstyrelsen Kemikalier Oversigt Risikovurdering af kemiske stoffer Forsigtighedsprincippet

Læs mere

TIL EU-KOMMISSIONEN, ECHA, MYNDIGHEDER, NGO ER OG ERHVERVSLIVET

TIL EU-KOMMISSIONEN, ECHA, MYNDIGHEDER, NGO ER OG ERHVERVSLIVET KEMIKALIEFORUM Den 14. oktober 2015 TIL EU-KOMMISSIONEN, ECHA, MYNDIGHEDER, NGO ER OG ERHVERVSLIVET STYRKET FOKUS PÅ KEMIKALIEINDSATSEN I EU Brug af kemiske stoffer er en del af alle menneskers dagligdag

Læs mere

MUDP 2018 og den nye kemiindsats

MUDP 2018 og den nye kemiindsats MUDP 2018 og den nye kemiindsats Virksomheders erfaring med substitution 11. april 2018 Henrik Søren Larsen Kontorchef, Kemikalier Hvorfor og hvornår? Forebygge skader på mennesker og miljø under brug

Læs mere

KEMI & LIFE SCIENCE POLITISK HOLDNINGSKATALOG. August 2016, version 1

KEMI & LIFE SCIENCE POLITISK HOLDNINGSKATALOG. August 2016, version 1 KEMI & LIFE SCIENCE POLITISK HOLDNINGSKATALOG August 2016, version 1 Om politisk holdningskatalog Kemi & Life Sciences Politisk Holdningskatalog beskriver foreningens indsats og holdninger til politiske

Læs mere

Dansk Erhvervs indspil til innovationstjek af Miljø- og Fødevareministeriets forsknings- og innovationsindsats

Dansk Erhvervs indspil til innovationstjek af Miljø- og Fødevareministeriets forsknings- og innovationsindsats Miljø- og Fødevareministeriet Slotsholmsgade 12 1216 København K 9. maj 2016 Dansk Erhvervs indspil til innovationstjek af Miljø- og Fødevareministeriets forsknings- og innovationsindsats Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 14 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Sagsnr.: 2015-7686 Dato: 7. oktober 2015 Talen til Samråd A [vejledende grænseværdi,

Læs mere

DANAKs strategi

DANAKs strategi DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At give virksomheder adgang til akkrediterede ydelser, som giver troværdig dokumentation for overholdelse af standarder, specifikationer og myndighedskrav. DANAKs

Læs mere

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Maj 2015 Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet Virksomheders

Læs mere

Uønsket kemi i gør-det-selv butikker. Claus Jørgensen Projektchef

Uønsket kemi i gør-det-selv butikker. Claus Jørgensen Projektchef Uønsket kemi i gør-det-selv butikker Claus Jørgensen Projektchef Forbrugerrådet Tænk Kemi Oprettet i november 2014: 15,3 mio. kr. bevilling (2014-16) Forlænget 2017-2019 (9 mio. kr.) Formål for Forbrugerrådet

Læs mere

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 90 Offentligt

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 90 Offentligt Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 90 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. dep. 001-02451 Ref. Kalvi/fje/behan/kirst Den 19. november 2010 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag

Læs mere

Meddelelse om kemi /produkt/affaldsregulering

Meddelelse om kemi /produkt/affaldsregulering NOTAT Meddelelse om kemi /produkt/affaldsregulering Kommissionens meddelelse lægger op til en kommende høring om mulige veje for at løse udfordringerne for især genanvendelsen i forhold til de forskellige

Læs mere

Biocidforordningen (EU) 528/2012. Esra Alici Pedersen, MST Pesticider & Genteknologi

Biocidforordningen (EU) 528/2012. Esra Alici Pedersen, MST Pesticider & Genteknologi Biocidforordningen (EU) 528/2012 Esra Alici Pedersen, MST Pesticider & Genteknologi Lad os få et overblik Produkter omfattet af dansk godkendelsesordning: - Træødelæggende svamp - Algevækst - Slimdannende

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

Kemi i forbrugerprodukter importeret fra lande udenfor EU

Kemi i forbrugerprodukter importeret fra lande udenfor EU Kemi i forbrugerprodukter importeret fra lande udenfor EU Debatmøde: Problematiske stoffer i importerede produkter fra ikke-eu-lande. Tirsdag d. 13. juni 2017 Henrik Søren Larsen Miljøstyrelsen Disposition

Læs mere

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018 1 Trine Ringkjær Agenda Informationspligten hvad siger reglerne? Udfordringer og manglende efterlevelse Hvad kan virksomheder gøre? Hvorfor nu? 2 Informationspligten EU s kemikalieregulering,, artikel

Læs mere

Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen

Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen låst DECEMBER 2016 Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen 2017 2021 Lægemiddelstyrelsen, 2016 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt gør opmærksom på, at teksten kommer

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 15. maj 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: DIEH Hub, Overgaden Oven Vandet 10, st. 1415 København

Læs mere

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi.

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi. Miljø- og Fødevareministeriet Att: Thomas Nicolai Pedersen (tpe@mim.dk) Klaus Retoft (kre@mim.dk) Mikkel Stenbæk (mshan@mst.dk). 10. august 2015 EU-høring af forslag til cirkulær økonomi Dansk Erhverv

Læs mere

Cirkulær Kemi selvfølgelig

Cirkulær Kemi selvfølgelig Cirkulær Kemi selvfølgelig Som verdens største distributør af kemikalier, så har vi en umiddelbar tilgang og vigtig rolle i, at være innovative og gå i dialog med vores kunder omkring muligheder for ressource

Læs mere

DANAKs strategi 2015-2020

DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At sikre troværdig dokumentation for overholdelse af kravspecifikationer gennem akkreditering. DANAKs vision At øge værdien af akkrediterede ydelser. Den Danske

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 145 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 145 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 145 Offentligt NOTAT Kemikalier J.nr. 001-13400 Den 10. september 2015 NOTAT til Folketingets Europaudvalg samt Miljø- og fødevareudvalg Kommissionens

Læs mere

Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for producenter/importører 13. marts 2013

Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for producenter/importører 13. marts 2013 Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for producenter/importører 13. marts 2013 Miljøstyrelsen inviterede den 13. marts 2013 importører, og producenter af biocidmidler til et temamøde om EU's

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med. Claus Jørgensen, CEHOS informationsdag 31. oktober 2017

Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med. Claus Jørgensen, CEHOS informationsdag 31. oktober 2017 Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med Claus Jørgensen, cj@fbr.dk CEHOS informationsdag 31. oktober 2017 Forbrugerrådet Tænk Kemi Oprettet i november 2014: 15,3 mio. kr. bevilling (2014-16)

Læs mere

REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie

REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie Som slutbruger Bruger I rengøringsmidler, smøremidler, malinger eller andre kemiske stoffer eller blandinger på virksomheden? Hvis svaret er ja, er din virksomhed

Læs mere

REACH og arbejdsmiljø

REACH og arbejdsmiljø REACH og arbejdsmiljø Henrik Søren Larsen MST Kemikalier REACH Registration, Evaluation and Auhorisation of Chemicals Beskytte mennesker og miljø Fremme konkurrenceevne og det indre marked Industrien skal

Læs mere

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på?

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk Miljøforum Fyn 23. september 2013 Indholdsfortegnelse 1.Hvad er kemikalier? 2.Lidt historie 3.Hvilken

Læs mere

Kemikalieinspektionens tilsyn og kontrol

Kemikalieinspektionens tilsyn og kontrol Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Kemikalieinspektionens tilsyn og kontrol Birte Børglum, Kemikalieinspektionen

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

Kemikalieindsats 2014-17

Kemikalieindsats 2014-17 29. november 2013 Kemikalieindsats 2014-17 - på vej til en giftfri hverdag 1 Indhold Forord International indflydelse Giftfri produkter Ressourcer i kredsløb 2 Forord Regeringen har i oktober 2013 indgået

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. 001-06878 Ref. FJE/VJO Dep-kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

GRUNDNOTAT. Forslaget vil ikke medføre væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark.

GRUNDNOTAT. Forslaget vil ikke medføre væsentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark. Notat Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. rdh/asc GRUNDNOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF for så vidt angår restriktioner for

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 380 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 380 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 380 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. rdh/asc REVIDERET GRUNDNOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Dansk Initiativ for Etisk Handel. Forretningsgrundlag

Dansk Initiativ for Etisk Handel. Forretningsgrundlag Dansk Initiativ for Etisk Handel Forretningsgrundlag Initiativets formål Forretningsgrundlag for Medlemsorganisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel Dansk Initiativ for Etisk Handel er et ressourcecenter

Læs mere

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen?

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Mette Marie Nielsen & Alan Sørensen Miljøstyrelsen De 4 tog - Input til ny affaldsplan Advisory board for CØ EU s CØpakke Evaluering af RS1

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 58 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 58 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 58 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 4. november 2016 Sagsnummer: 2016-221./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green 1 EU kemikalielovgivning 1967-2003 Problem for få data om stoffers egenskaber for lidt viden om stoffers anvendelse myndigheder

Læs mere

Fordele ved REACH. Dagens tekst. Hvad er nyt? i store træk. Hvad er nyt? Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på?

Fordele ved REACH. Dagens tekst. Hvad er nyt? i store træk. Hvad er nyt? Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på? Fordele ved REACH set fra miljøets synspunkt Torben Nørlem Miljøstyrelsen Kemikalier Dagens tekst Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på? Ikke: Radioaktive stoffer Alle stoffer

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark.

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 12 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 10. januar 2017 Samråd i ERU den 10. januar 2017 Spørgsmål A-F

Læs mere

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi.

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi. Miljø- og Fødevareministeriet Specialudvalget Att: Thomas Nicolai Pedersen (tpe@mim.dk) Klaus Retoft (kre@mim.dk) Mikkel Stenbæk (mshan@mst.dk). 11. august 2015 EU-høring af forslag til cirkulær økonomi

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi. Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen

Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi. Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen Myndighedernes håndtering af miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologi Per Nylykke, kontorchef i Miljøstyrelsen Myndighedernes håndtering af miljøog sundhedsrisici ved nanoteknologi Per Nylykke Kemikalieenheden

Læs mere

Kommentarer til Kommissionens høring vedrørende princippet om gensidig anerkendelse og revision af forordningen om gensidig anerkendelse (764/2008).

Kommentarer til Kommissionens høring vedrørende princippet om gensidig anerkendelse og revision af forordningen om gensidig anerkendelse (764/2008). Erhvervsstyrelsen, Erhvervs- og Vækstministeriet 18. august 2016 Kommentarer til Kommissionens høring vedrørende princippet om gensidig anerkendelse og revision af forordningen om gensidig anerkendelse

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.4.2018 SWD(2018) 87 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag om ændring af direktiv 2004/37/EF

Læs mere

NOTAT. J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014.

NOTAT. J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014. NOTAT Faktaark Miljøteknologi J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015 Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014 Indledning MUDP understøtter regeringens målsætninger

Læs mere

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012.

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012. Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 261 Offentligt NOTAT Kemikalier J.nr. 001-06782 Ref. MAS Dep: Kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger om samfundsansvar i globale værdikæder Introduktion Danske virksomheder møder et stigende forventningspres på området for samfundsansvar i

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 9. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 15251/15 ADD 2 JUSTCIV 290 CONSOM 220 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 10. december 2015 til:

Læs mere

Biocidmidler og behandlede artikler

Biocidmidler og behandlede artikler Biocidmidler og behandlede artikler Godkendelsesordningen for biocider Eksisterende aktivstoffer der er med i Revurderingsprogrammet Biocidmidler må ikke gøres tilgængelige på markedet eller anvendes,

Læs mere

Hvad vil der ske på kemikalieområdet

Hvad vil der ske på kemikalieområdet Hvad vil der ske på kemikalieområdet Henrik Søren Larsen Kontorchef, Miljøstyrelsen Kemikalier På den globale scene På den europæiske scene På den nationale scene Kemikalieregulering 2015 - Hvad skal vi

Læs mere

Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013

Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013 Spørgsmål og svar om biocidforordningen Temamøde for forhandlere af biocider 15. marts 2013 Miljøstyrelsen inviterede den 15. marts 2013 forhandlere af biocidmidler til et temamøde om EU's nye lovgivning;

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0606 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0606 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0606 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 23. november 2004 Til underretning for

Læs mere

KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET. Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier

KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET. Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier KURSER INTRODUKTION TIL REACH REACH er navnet på EU s kemikalielovgivningspakke, der trådte i kraft i 2007. Alle kemikalier (fx maling

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

DIEH strategi 2013-16 Danmarks nationale samlingssted for Etisk Handel

DIEH strategi 2013-16 Danmarks nationale samlingssted for Etisk Handel DIEH strategi 2013-16 Danmarks nationale samlingssted for Etisk Handel Indhold Introduktion... 3 DIEH i dag... 3 DIEH i morgen... 3 DIEHs vision og mission... 4 Strategiske fokusområder... 4 Strategisk

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet 1 Indhold 1. Hvorfor har vi en forebyggelsesstrategi? 2. Målsætninger for forebyggelse 3. Udfordringer i relation til efterlevelse 4. Hvad skal der til for at

Læs mere

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final)

Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012) 572 final) NOTAT Kemikalier J.nr. 001-08381 Ref. Vijoh Den 11. januar 2013 RAMMENOTAT til MILJØSPECIALUDVALGET Kommissionens Meddelelse af 3. oktober 2012 om anden gennemgang af lovgivningen om nanomaterialer (COM(2012)

Læs mere

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans 1. Baggrund Med vedtagelse af Parisaftalen om klimaændringer og FN s 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling i 2015 har verdens ledere

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre?

Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre? Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre? Lone Mikkelsen Kemikaliefaglig medarbejder Det Økologiske Råd Odense, 12. juni, 2014 Oversigt REACH EU s kemikalieregulering Hvad har

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. May 17 Xx/xxxx-x Meddelelse fra Kommissionen om Handlingsplan for at styrke Solvit: give

Læs mere

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland.

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland. Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Ledelses- og Styringsgrundlag Opdateret via proces i 2012-2013 hvor blandt andre koncernledelsen og MEDsystemet har været inddraget

Læs mere

Næste skridt DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1

Næste skridt DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1 Næste skridt 1 2 DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1 Fra affald til ressource Statsministeren: Vi skal i endnu højere grad tænke på affald som en ressource, der skal bruges. Ikke et problem, der skal fjernes. Miljøministeren

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Afsmitning fra fødevarekontaktmaterialer lovgivning og fokusområder

Afsmitning fra fødevarekontaktmaterialer lovgivning og fokusområder Afsmitning fra fødevarekontaktmaterialer lovgivning og fokusområder IDA Levnesmiddelselskabet 21. marts 2017 Mette Holm, Fødevarestyrelsen Indhold Hvad er FKM? Hvordan håndteres det? Hvorfor forbyder man

Læs mere

Energisparerådets anbefalinger til dansk implementering af Energieffektivitetsdirektivet (EED)

Energisparerådets anbefalinger til dansk implementering af Energieffektivitetsdirektivet (EED) Energisparerådets anbefalinger til dansk implementering af Energieffektivitetsdirektivet (EED) Den 21. februar 2019 Energisparerådet konstaterer, at EU s Energieffektiviseringsdirektiv (EED) er nu endelig

Læs mere

Systematiseret tilgang til Virksomhedskontakt - executive summary

Systematiseret tilgang til Virksomhedskontakt - executive summary Systematiseret tilgang til Virksomhedskontakt - executive summary Jobcenter Randers PricewaterhouseCoopers, CVR-nr. 16 99 42 94, Gentofte 1. Baggrund for projektet Hvert år gør Jobcenter Randers en stor

Læs mere

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu EU-lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen Vigtig europæisk lovgivning vedrørende beskyttelse

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. MST-6230-00071 Ref. doble GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lejre Kommune

Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lejre Kommune Handlingsplan for rottebekæmpelse i Lejre Kommune 2016 2018 Det har siden 1. januar 2013 været et krav, at alle kommuner skal have en handlingsplan for den kommunale rottebekæmpelse og at handlingsplanen

Læs mere

Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering

Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Sendt til governance@ftnet.dk Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering Høringssvar Resumé

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 10. MAJ 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: Rambøll, Hannemanns Allé 53, 2300 København S Tidspunkt:

Læs mere

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme og effektiv konkurrence Disruptionrådets sekretariat September 2018 De store globale onlineplatforme er uomgængelige handelspartnere for mange virksomheder verden

Læs mere

[Det er aftalt med UM, at begge ministre kort indleder med at sige tak for invitationen til at komme i udvalget.]

[Det er aftalt med UM, at begge ministre kort indleder med at sige tak for invitationen til at komme i udvalget.] Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 12. januar 2017 [Kun det talte ord gælder] Talepapir URU alm. del samrådsspørgsmål N, vedr. børnearbejde

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 13 Offentligt Notat MILJØSTYRELSEN Kemikalier J.nr. 7011/17-0040 Ref. fje/asc BIDRAG TIL SAMLENOTAT Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets

Læs mere

Del 2: Ordregivernes værktøjer i forbindelse med offentlige

Del 2: Ordregivernes værktøjer i forbindelse med offentlige 18. april, 2011 DI s høringssvar til Grønbog om modernisering af EU's politik for offentlige Mod et mere effektivt europæisk marked for offentlige (KOM(2011) 15 endelig) Evaluering gennemføres frem mod

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del Bilag 473 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del Bilag 473 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del Bilag 473 Offentligt European Commission DG Justice / D1 LX 46-1/101 'Consultation gender balance' B-1049 Brussels BELGIUM JUST-GENDERBALANCE-CONSULTATION@ec.europa.eu

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Bilag 20 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 6. oktober 2017 Sagsnummer: 2017-439./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat

Læs mere

18. jan. 16. Miljøgodkendelser nu og i fremtiden

18. jan. 16. Miljøgodkendelser nu og i fremtiden IDA Miljø Miljøgodkendelser nu og i fremtiden Fremtidens miljø- og Miljø- og ken skal understøtte, at virksomhederne kan udvikle og producere konkurrencedygtige produkter i en ressourceeffektiv økonomi

Læs mere

Titel. Målgruppe. Baggrund

Titel. Målgruppe. Baggrund Ref. Ares(2015)3176182-29/07/2015 Titel Offentlig høring om methylisothiazolinon (MI) inden for rammerne af Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1223/2009 om kosmetiske produkter Målgruppe

Læs mere

Nydanskere i bevægelse - fastholdelse, avancering og nyrekruttering

Nydanskere i bevægelse - fastholdelse, avancering og nyrekruttering Nydanskere i bevægelse - fastholdelse, avancering og nyrekruttering Erfaringsopsamling fra Virksomhedsturné til 100 virksomheder i efteråret 2008 - virksomhedernes kapacitet og behov og turnékonceptets

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt MILJØstyrelsen 9. Marts 2011 Pesticider & genteknologi JL/japed(dep) GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådsdirektiv

Læs mere

Fødevareministeriets kommunikationspolitik

Fødevareministeriets kommunikationspolitik Fødevareministeriets kommunikationspolitik 2 Fødevareministeriets kommunikationspolitik Indhold Indledning... 5 Formål... 6 Målsætninger... 7 Principper for god kommunikation... 8 Målgrupper... 9 Roller

Læs mere

EU s direktiv om markedsføring af biocidholdige produkter

EU s direktiv om markedsføring af biocidholdige produkter EU s direktiv om markedsføring af biocidholdige produkter Implementering i Danmark. Hvad sker der efter beslutning om optagelse eller ikke optagelse af aktivstoffer på bilag I. Michael Bjørnsen, Miljøstyrelsen

Læs mere