ANKENÆVNETS AFGØRELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANKENÆVNETS AFGØRELSE"

Transkript

1 ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: Sagsbehandler: / SUSJ [TFL] Forbruger: Klaus Nordgren Højstedgårdsvej Stenløse Varmeforsyningsselskabet: Klageemne: E.ON Varme Danmark ApS CVR (tidl. Nørrelundvej 10, 2730 Herlev) Dirch Passers Allé Frederiksberg Udtrædelsesgodtgørelse Hjemmel Økonomisk enhed Beregning af udtrædelsesgodtgørelse, herunder hvilke poster, der indgår i beregningen. Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 2500 Valby Tlf Fax CVR post@energianke.dk Ankenævnets sammensætning: FORMAND Poul Gorm Nielsen UDPEGET AF FORBRUGERRÅDET Svend Erik Jensen Regitze Buchwaldt UDPEGET AF DANSK FJERNVARME Carl Hellmers (12. april og 7. juni 2013) Mogens Christensen (mødet 12. april 2013) Morten Skov (mødet 7. juni 2013)

2 Side 2 Varmeforsyningsselskabet E.ON Varme Danmark ApS kan i forbindelse med Klaus Nordgrens udtræden som kunde hos varmeforsyningsselskabet i egentlig udtrædelsesgodtgørelse kræve betaling af ,74 kr. Beløbet er momsfrit. Fra dette beløb skal fratrækkes forbrugerens allerede indbetalte afdrag på anlægsgælden (andelen af den faste afgift i opsigelsesperioden). Forbrugeren skal ikke betale morarenter mv. af det beløb, som varmeforsyningsselskabet tidligere har opgjort i sagen. E.ON Varme Danmark ApS skal i sagsomkostninger til ankenævnet betale kr. inkl. moms, der betales senest 30 dage efter den dato, hvor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på ankenævnets vegne udsender faktura på opkrævning af beløbet. NÆVNETS BEGRUNDELSE FOR AFGØRELSEN Kort sagsresumé Sagen drejer sig om, hvorvidt varmeforsyningsselskabet er berettiget til at opkræve udtrædelsesgodtgørelse i anledning af forbrugerens opsigelse af forsyningsforholdet, og om i givet fald hvilket beløb, forbrugeren skal betale. Forbrugeren underskrev den 11. april 1996 en tilslutningsaftale med NESA Varme, der på daværende tidspunkt ejede og drev varmeforsyningen i Stenløse (Slagslunde fjernvarmeforsyningsområde). Forsyningsadressen udgør et beboet areal på 170 m 2, og ejendommen er ikke underlagt nogen varmeforsyningsplan med tilhørende tilslutningsog/eller forblivelsespligt. Den 1. oktober 2005 frasolgte NESA Varme i forbindelse med NESA s fusion med DONG Energy varmeforsyningen i Slagslunde til E.ON Varme Danmark ApS. Den 28. november 2006 opsagde forbrugeren sin varmeleveringsaftale med varmeforsyningsselskabet til ophør den 1. maj Varmeforsyningsselskabet svarede, at forbrugeren kunne udtræde med 18 måneders varsel med virkning fra 30. april 2008 og mod betaling af udtrædelsesgodtgørelse på anslået kr.

3 Side 3 Den 3. januar 2008 gjorde forbrugeren indsigelse herimod og gjorde gældende, at opsigelse kunne ske uden betaling af udtrædelsesgodtgørelse, hvilket varmeforsyningsselskabet bestred. Varmeforsyningsselskabet opgjorde den 28. maj 2010 sit krav mod forbrugeren til kr. Parterne kunne ikke nå til enighed om vilkårene for forbrugerens udtræden og ophør med modtagelse af varmt vand til opvarmning. Sagen blev indbragt for ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET. NÆVNETS VURDERING Ved nævnets vurdering af sagen har nævnsmedlemmerne været bekendt med samtlige breve og bilag, som parterne har indsendt i sagen. Udtrædelsesgodtgørelse Frem til november 2004 behandlede Energitilsynet (afløseren for Gas- og Varmeprisudvalget) og Energiklagenævnet som ankeinstans forbrugersager om vilkår for opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse og beregningsgrundlaget efter reglerne i varmeforsyningsloven. I denne administrative praksis er der udviklet tre betingelser for, at et varmeforsyningsselskab kan opkræve betaling af en udtrædelsesgodtgørelse. Synspunktet har været, at den forbruger, der ønskede at ophøre med at aftage varme fra et varmeværk/varmeforsyningsselskab og dermed udtræde af fællesskabet, skulle betale sin forholdsmæssige andel af varmeforsyningsselskabets gæld på udtrædelsestidspunktet. Den økonomiske begrundelse for at tillade opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse er at sikre, at de øvrige varmeforbrugere, der fortsat aftager varme fra forsyningsselskabet, ikke bliver påført en økonomisk byrde ved at en forbruger træder ud. Dette hensyn betegnes i andelsretten som princippet om at rydde økonomisk op efter sig. Ved en reform af klageadgange på energiområdet blev det i el-, naturgas og varmeforsyningslovene fastsat, at Energitilsynet (og dermed også Energiklagenævnet som ankeinstans) fra 1. november 2004 ikke længere skal behandle forbrugernes civilretlige klager. Disse klager skal i stedet behandles af det private, godkendte ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET, der blev oprettet per samme dato. Det er både af ankenævnet og Energiklagenævnet afgjort, at sager om hjemmel til og beregning af størrelsen af udtrædelsesgodtgørelse er en civilretlig tvist, der således kan behandles af ankenævnet og/eller domstolene. Af Energitilsynets og Energiklagenævnets praksis fremgik, at de udviklede betingelser samtidigt skal være opfyldt, før der kan opkræves udtrædelsesgodtgørelse. ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET har i sin praksis lagt den udviklede praksis til grund for sine afgørelser.

4 Side 4 De tre betingelser for opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse er herefter: 1. Hjemmel i en aftale, fx i gyldige og bindende vedtægter for andelsselskaber, hvor forbrugeren er andeshaver og/eller i gyldige leveringsbestemmelser, som er anmeldt til Energitilsynets offentlige varmeregister. 2. Varmeværket/varmeforsyningsselskabet må ikke på opsigelsestidspunktet være økonomisk veldrevet (økonomi). 3. Den ledigblevne kapacitet, der opstår ved forbrugerens udtræden, må ikke kunne afsættes til anden side i det eksisterende forsyningsnet (udbygning). Hvilken enhed angår kundeforholdet Det indklagede varmeforsyningsselskab ejer og driver flere fremføringsanlæg (distributionsanlæg) til fremføring af opvarmet vand, herunder Slagslunde-anlægget. Distributionsanlæggene køber varme fra et tilkoblet produktionsanlæg, som er ejet og drevet af E.ON Produktion Danmark A/S. Opdelingen af produktions- og distributionsaktiviteter skyldes varmeforsyningslovens 23 g, stk. 1, 1. pkt., som har følgende ordlyd: Driften af anlæg til fremføring af opvarmet vand eller damp skal udøves i et selvstændigt selskab, såfremt anlægget ikke ejes af en eller flere kommuner, af de forbrugere, hvis ejendomme er tilsluttet det pågældende anlæg, eller af kommuner og forbrugere i forening. Varmeforsyningsselskabet har ikke efter det oplyste harmoniseret priserne for sine anlæg, og hvert anlæg anmelder derfor selvstændige budgetter og regnskaber til Energitilsynet i henhold til varmeforsyningslovens 23, stk. 1. Budgetter og regnskaber fra distributionsanlægget i Slagslunde er derfor helt uafhængige af omkostninger og indtægter herunder anlægsgæld i de øvrige distributionsanlæg, der er ejet af E.ON Varme Danmark ApS. Det er på den baggrund nævnets holdning, at kun den varmeprismæssige økonomi i Slagslunde-anlægget har betydning for både forbrugeren i nærværende sag og de øvrige forbrugere, der er tilsluttet Slagslunde-anlægget. Tilsvarende vil også gælde for andre varmeforbrugere, der er tilsluttet de andre distributionsanlæg, som E.ON Varme Danmark ApS ejer. Nævnet træffer derfor afgørelse om, at alene Slagslunde-anlæggets forhold skal lægges til grund for vurderingen af, om betingelserne om udbygning og økonomi er opfyldt i denne sag. Nævnet finder således, at Energitilsynets tilkendegivelse fra 31. maj 2010 ikke kan anvendes i denne civilretlige sag, idet grundlaget for vurderingen så i stedet ville have været de samlede økonomiske forhold hos E.ON Varme Danmark ApS, og ikke hos distributionsanlægget (Slagslunde-anlægget).

5 Side 5 Vedrørende kravet om hjemmel (aftaleretligt grundlag for opkrævningen) Nævnet har i relation til spørgsmålet om varmeforsyningsselskabets hjemmel til opkrævningen af udtrædelsesgodtgørelse lagt vægt på, at en anmeldelse til Energitilsynet af leveringsbestemmelser efter varmeforsyningslovens 21, stk. 3, alene er en offentligretlig gyldighedsbetingelse. Om anmeldte leveringsbetingelser er forpligtende over for forbrugerne og dermed udgør tilstrækkelig hjemmel, må vurderes efter de aftaleretlige regler, herunder om fx byrdefulde vilkår er forudgående varslet ved individuel kommunikation med rimelige varsler, jf. de almindelige forbrugerretlige principper, som også er kommet til udtryk i henholdsvis 5, stk. 1, og 4, stk. 1, i bekendtgørelserne om forbrugerbeskyttelse på el- og naturgasforsyningsområdet samt 15 i markedsføringsloven. Forbrugeren underskrev i 1996 en aftale om tilslutning til fjernvarmenettet i Slagslunde med indgåelse af aftale om levering af fjernvarme fra fjernvarmeforsyningen i Slagslunde, der var ejet af NESA. I tilslutningsaftalen er der som med de øvrige varmeforbrugere i området - aftalt en uopsigelig bindingsperiode for forbrugeren på 20 år fra idriftsættelsestidspunktet af Slagslunde-anlægget. Aftaleforholdet mellem forbrugeren og varmeforsyningsselskabet (dengang NESA) var derfor reguleret af den individuelle tilslutningsaftale og Almindelige bestemmelser for fjernvarmelevering fra NESA s kraftvarmeværk i Slagslunde, revideret den 7. november 1995 (herefter 1995-betingelserne). E.ON Varme Danmark ApS har ikke - trods opfordringer hertil - dokumenteret, at forbrugeren på noget tidspunkt er blevet varslet eller orienteret om ændringer i leveringsbestemmelser, hverken af det daværende NESA Varme eller E.ON Varme Danmark ApS. For at afklare de aftaleretlige forhold mellem forbrugeren og E.ON Varme Danmark ApS i denne sag, tager nævnet udgangspunkt i den domspraksis, der for tiden foreligger på området. Østre Landsret har i 3 domme fra 28. februar 2013 (sagerne B , B og B ) betonet, at forudsætningen for leveringsbetingelsers forpligtende virkning ud over den offentligretlige anmeldelse til Energitilsynet, er, at den forpligtede var orienteret om ændringer i leveringsbetingelserne. På den baggrund og i mangel af dokumentation for gyldig varsling af andre leveringsbetingelser afgør nævnet derfor, at det er 1995-betingelserne, der sammen med tilslutningsaftalen fra 1996 regulerede forbrugerens opsigelse på opsigelsestidspunktet.

6 Side 6 Dette aftalegrundlag forudsætter imidlertid en gensidig uopsigelighed i 20 år fra anlæggets idriftsættelse, og indeholder derfor ikke regulering af opsigelse af leveringsforholdet. En uopsigelig aftale om levering af fjernvarme kan dog tilsidesættes, jf. Højesterets dom, gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 1987, side 422 ff. Højesteret fandt til trods for den 20 årige gensidige uopsigelighed ikke anledning til at tilsidesætte Monopolankenævnets og Gas- og Varmeprisudvalgets beslutning om, at udtræden kunne ske, men at betaling af en godtgørelse i denne sammenhæng var rimeligt. I denne sag er forbrugeren derfor berettiget til at opsige forsyningsforholdet mod betaling af de direkte, faktiske omkostninger til afbrydelse af forbrugerens tilslutning til nettet samt en godtgørelse til det varmeforsyningsselskab som kunden aftaleretligt er forpligtet overfor. Retten til at kræve betaling af godtgørelse er dog betinget af, at de tidligere omtalte to øvrige betingelser er opfyldt. Vedrørende opsigelsesvarsel Under henvisning til at forbrugeren på opsigelsestidspunktet havde aftaget fjernvarme i ca. 10 år, har varmeforsyningsselskabet krav på et passende opsigelsesvarsel, jf. også nyligt afsagte domme fra Vestre landsret. Nævnet finder herefter ikke anledning til at tilsidesætte det af varmeforsyningsselskabet fastsatte varsel på 18 måneder til udløbet af et varmeår. Varslets længde er sædvanlig i fjernvarmebranchen og er heller ikke blevet anset for at være urimeligt langt af Vestre Landsret i de nyligt afsagte domme. Vedrørende økonomi og udbygning Af oplysninger fra tidligere sager ved Energitilsynet og Energiklagenævnet blev det konstateret, at distributionsanlægget i Slagslunde oplevede en større tilslutning af kunder og forsynede kvadratmetre i perioden op til forbrugerens opsigelse. På dette tidspunkt oplevede varmeforsyningsselskabet dog samtidig en stigning i antallet af forespørgsler vedrørende udtræden, ligesom 3 forbrugere opsagde forsyningsforholdet. Hertil kommer, at anlæggets priser ifølge de offentliggjorte oversigter over fjernvarmepriser i Danmark på Energitilsynets hjemmeside stedse har været høje og samlet set stigende. På denne baggrund vurderer nævnet, at Slagslunde-anlægget ikke kan anses for at være under løbende udbygning. Tilsvarende er udsigten til, at den tiloversblevne kapacitet, der bliver ledig ved forbrugerens udtræden, kan afsættes til anden side meget ringe. Det er derfor nævnets vurdering, at Slagslunde-anlægget på tidspunktet for forbrugerens opsigelse ikke var økonomisk veldrevet.

7 Side 7 Konklusion vedrørende adgangen til at opkræve udtrædelsesgodtgørelse Samtlige kumulative betingelser for at opkræve godtgørelse er derfor opfyldt efter nævnet vurdering. Nævnet kan derfor ikke give forbrugeren medhold i kravet om fritagelse for at betale den egentlige udtrædelsesgodtgørelse. Vedrørende beregning af godtgørelsen Varmeforsyningsselskabet anvender overordnet set en model for beregning af udtrædelsesgodtgørelse som andre varmeværker/varmeforsyningsselskaber, hvorefter den udtrædende forbruger betaler sin forholdsmæssige andel af anlægsgælden i det varmeforsyningsanlæg, hvor forbrugeren er tilsluttet. Nævnet konstaterer imidlertid, at varmeforsyningsselskabet ved beregningen af den i sagen omhandlede godtgørelse, ukorrekt har anvendt regnskabsmateriale fra 2007/2008, og i beregningsgrundlaget har inddraget poster benævnt Beregning for Produktion og Dokumenteret driftsunderskud jf. seneste årsregnskab 2007/2008. Hvilket varmeregnskabsår I praksis fra Energiklagenævnet, Energitilsynet og Ankenævnet på Energiområdet er det fastslået, at økonomien på opsigelsestidspunktet skal være udgangspunktet for beregningen af en udtrædelsesgodtgørelse og ikke forholdene ved den faktiske udtræden efter opsigelsesperiodens udløb. Forbrugeren opsagde forsyningsforholdet i mail af 28. november 2006, og varmeforsyningsselskabet har i overensstemmelse hermed gjort gældende, at beregningen af godtgørelsen skal tage udgangspunkt i regnskabsmateriale fra perioden 2006/2007. Det må derfor bero på en fejltagelse, at selskabets konkrete beregning af godtgørelsen udarbejdet den 28. maj 2010 ukorrekt er baseret på regnskaber fra perioden 2007/2008. Varmeforsyningsselskabet skal derfor anvende varmeåret 2006/2007 som udgangspunkt for beregningen af forbrugerens godtgørelse. Vedrørende posten: Beregning for Produktion Posten Beregning for Produktion består af to punkter benævnt henholdsvis Anlæggets nedskrevne værdi, jf. Varmeregnskab 2007, og Dokumenteret driftsunderskud jf. seneste årsregnskab Posten udgør i alt kr. eller ca. 30 % af det samlede beregningsgrundlag. Tallene i posten stammer fra det juridiske selvstændige selskab E.ON Produktion Danmark. Vedrørende dommen fra Retten i Glostrup Retten i Glostrup har den 11. juni 2013 afsagt dom i en sag vedrørende berettigelsen af, at E.ON Varme Danmark ApS i beregningsgrundlaget for be-

8 Side 8 regning af udtrædelsesgodtgørelse inddrager anlægsgæld fra selskabet E.ON Produktion Danmark. Dommens præmis vedrørende produktionsomkostninger er sålydende: For så vidt angår sagsøgernes påstand 3, finder retten ikke grundlag for at tilsidesætte principperne for den måde, udtrædelsesgodtgørelsen er beregnet på, det vil sige som en forholdsmæssig andel af anlægssaldoen på udtrædelsestidspunktet. Retten har i den forbindelse lagt vægt på det, der er anført ovenfor om hensynet til de tilbageværende varmeforbrugere og den forsyningspligt, varmeforsyningsselskabet har. Det bemærkes, at retten i den forbindelse finder det uden betydning, hvordan E.ON Varme Danmark er organiseret. Da der heller ikke i øvrigt er grundlag for at tilsidesætte sagsøgtes beregning af udtrædelsesgodtgørelsen for den enkelte sagsøger, frifinder retten derfor også E.ON Varme Danmark i forhold til sagsøgernes påstand Ad anlægssaldo E.ON Produktion Danmark ejer det produktionsanlæg, der sælger varme til E.ON Varme Danmark ApS s distributionsanlæg i Slagslunde. Adskillelsen af produktions- og distributionsaktiviteterne i Slagslunde er sket ved lov. Selskaberne er selvstændige juridiske personer i henhold til bl.a. selskabs-, årsregnskabs- og varmeforsyningsloven. Ved opsplitningen af produktions- og distributionsaktiviteterne blev anlægssaldoen i Slagslunde-anlægget ligeledes delt mellem de to selskaber. Herefter bestod der to selvstændige selskaber med selvstændige anlægssaldi knyttet til hvert af de respektive selskabers tekniske anlæg henholdsvis produktionsanlægget og fremførings-/distributionsanlægget. I den for nævnet verserende sag skete opsigelsen af forsyningsforholdet derfor ikke på et tidspunkt, hvor der kun eksisterede én anlægssaldo, men derimod to selvstændige anlægssaldi, hidrørende fra to selvstændige juridiske enheder. Af dommen fra Retten i Glostrup fremgår det ikke, hvilken anlægssaldo det er, som varmeforsyningsselskabet E.ON Varme Danmark ApS var berettiget til at basere beregningen på, ligesom det heller ikke fremgår, at varmeforsyningsselskabet var berettiget til at disponere over andre selskabers anlægssaldi. I denne sag kan nævnet konstatere, at varmeforsyningsselskabet bl.a. baserer beregningen af godtgørelse på summen af to sammenlagte anlægssaldi med fradrag for afskrivninger i selskabet E.ON Produktion Danmark. Det fremstår derfor ikke klart, hvorfor anlægssaldoen for et produktionsanlæg, der er helejet af den selvstændige juridiske enhed E.ON Produktion Danmark, skulle have relevans ved beregningen af forbrugerens udtræ-

9 Side 9 delsesgodtgørelse ved opsigelse af forsyningsaftalen med E.ON Varme Danmark ApS, jf. varmeforsyningslovens 23 g, stk. 1, 1. pkt. Vedrørende aftaleforholdet I de seneste, adskillige domme om udtrædelsesgodtgørelse fra henholdsvis Østre Landsret (sagerne 12. afd. B ; B og B fra 28. februar 2013) og Vestre Landsret (sagerne V.L. B fra 10. juni 2011 og V.L. B fra 11. september 2012) fremgår det tydeligt, at aftaleretten har afgørende betydning for vurderingen af, om der eksisterer en forpligtelse til at betale udtrædelsesgodtgørelse. I dommen fra Retten i Glostrup fremgår det ikke, om der var nogen aftaleretlige relationer mellem forbrugerne og E.ON Produktion Danmark, eller om det i øvrigt var aftalt mellem parterne, at en anlægssaldo, der henhørte under et andet, selvstændigt juridisk produktionsaktieselskab, skulle medregnes, når E.ON Varme Danmark ApS beregnede udtrædelsesgodtgørelsen over for de kunder, som opsagde kundeforholdet. I denne sag konstaterer nævnet, at der ved den lovpligtige adskillelse af produktion- og distributionsaktiviteterne i Slagslunde-anlægget tillige skete en fordeling af anlægssaldoen i anlægget mellem to selvstændige juridiske enheder. I overensstemmelse med landsretternes seneste praksis tillægger også ankenævnet de aftaleretlige relationer afgørende betydning i vurderingen af, om der eksisterer en forpligtelse til at betale udtrædelsesgodtgørelse. En sådan aftaleretlig forpligtende relation er ikke af E.ON Varme Danmark ApS dokumenteret at skulle eksistere mellem forbrugeren og E.ON Produktion Danmark på opsigelsestidspunktet. På den baggrund og da der ikke i øvrigt ses at være grundlag for at inddrage produktionsselskabets anlægsgæld i beregningsgrundlaget, afgør nævnet, at spørgsmålet om størrelsen af udtrædelsesgodtgørelsen i denne sag alene skal relateres til de økonomiske forhold, der gjaldt for forbrugerens direkte økonomiske og juridiske aftalepart i sagen, dvs. E.ON Varme Danmark ApS. Nævnet finder afslutningsvis anledning til at fremhæve, at det af E.ON Varme Danmark ApS s nugældende og anmeldte leveringsbestemmelser fremgår, at det udelukkende er varmeforsyningsselskabets forhold, der skal lægges til grund for beregningen af udtrædelsesgodtgørelse, jf. leveringsbestemmelsernes pkt. 2.17, litra e, jf. pkt Vedrørende dokumenteret driftsunderskud og fast afgift For så vidt angår posten dokumenteret driftsunderskud kan nævnet konstatere, at der er tale om varmeforsyningsselskabets underdækning i det foregående varmeår, dvs. varmeregnskabsåret 2005/2006. Dokumenteret driftsunderskud er sædvanligvis indregnet i varmepriserne for de efterfølgende varmeregnskabsår, og varmeforsyningsselskabet kan

10 Side 10 derfor ikke opkræve dette beløb fra forbrugeren, idet E.ON Varme Danmark ApS herved vil opnå dobbeltbetaling fra forbrugeren. Forbrugeren har i øvrigt betalt den faste afgift i hele opsigelsesperioden. Dermed har forbrugeren i perioden afdraget på varmeforsyningsselskabets anlægsgæld vedrørende Slagslunde-anlægget efter det tidspunkt, hvor beregningsgrundlaget for udtrædelsesgodtgørelsen er blevet opgjort. Forbrugerens afdrag på anlægsgælden skal E.ON Varme Danmark ApS derfor beregne for denne periode og kreditere den samlede opgørelse. Konklusion vedrørende beregning af udtrædelsesgodtgørelse På baggrund af ankenævnets ovennævnte afgørelser, kan E.ON Varme Danmark ApS s udtrædelsesgodtgørelse på opsigelsestidspunktet opgøres til ,74 kr. Beløbet er beregnet ved at dividere distributionsanlæggets anlægsgæld ( kr.), jf. note 2 i det anmeldte varmeregnskab for 2006/2007, med antallet af tilsluttede kvadratmetre ( m 2 ) for samme år. Det giver en m 2 -pris på 286,34 kr. per m 2. Enhedsprisen ganges herefter med forbrugerenens tilsluttede areal (170 m 2 ). Herved fremkommer et beløb på ,74 kr.. Fra dette beløb skal fratrækkes forbrugerens allerede indbetalte afdrag på anlægsgælden i opsigelsesperioden, som E.ON Varme Danmark ApS skal beregne. Momstilsvar I forbindelse med ankenævnets behandling af en tidligere forbrugersager om udtrædelsesgodtgørelse er sekretariatet blevet bekendt med en meddelelse af fra ToldSkat Nordjylland, Region Frederikshavn (nu Skattecenter Hjørring) vedrørende momspligt. Det fremgår heraf, at der ikke skal betales moms af den opkrævede andel af gæld og renoveringsudgifter, da andele ikke anses som levering mod vederlag og derfor ikke er omfattet af momslovens bestemmelser. Forbrugeren skal derfor ikke betale det beregnede momstilsvar af selve udtrædelsesgodtgørelsen. Renter og gebyrer Efter rentelovens 3, stk. 1, skal der betales rente fra forfaldsdagen, hvis denne er fastsat i forvejen. Efter samme paragrafs stk. 3 skal skyldneren dog tidligst betales rente, når der er gået 30 dage efter den dag, hvor skyldneren var i stand til at indhente de oplysninger, som må anses for nødvendige for, at skyldneren har kunnet bedømme kravets berettigelse og størrelse. Herudover kan domstolene - og sidestillet hermed også et ankenævn - efter paragraffens stk. 5 i særlige tilfælde bestemme, at skyldneren først skal betale rente fra et tidligere eller senere tidspunkt, som retten eller ankenævnet fastsætter. Efter nævnets opfattelse har forbrugeren på grund af varmeforsyningsselskabets forhold først i forbindelse med den afsluttende ankenævnsbehand-

11 ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅOET Side 11 ling modtaget de nødvendige oplysninger, der sætter forbrugeren i stand til at bedømme kravets berettigelse og størrelse. Varmeforsyningsselskabets betalings krav er således først endeligt blevet fastslået i forbindelse med nævnets nu foreliggende afgørelse i sagen. Efter princippet i rentelovens 3, stk. S, har betalingskravet derfor tidligst forfaldsdato 30 dage efter, at varmeforsyningsselskabets fremsender en ny betalingsanmodning i form af en faktura eller lignende, der er opgjort i overensstemmelse med resultatet af denne afgørelse. Sagsomkostninger og klagegebyr Da forbrugeren får medhold i et krav om betydelig reduktion af den opkrævede udtrædelsesgodtgørelse, beslutter nævnet, at varmeforsyningsselskabet i denne sag skal betale sagsomkostninger på kr. til ankenævnet, jf. 26, stk. 1, nr. 1, i ankenævnets vedtægter og bilagets punkt la. Klagegebyret på 160 kr. tilbagebetales, jf. vedtægtens 25, stk. 2, via bankoverførsel til den bankkonto, som forbrugeren anviser. ANKENÆVN ET PÅ ENERGIOMRÅDET, DEN O 1. SEP. 2 O' 3 / På de efterfølgende sider gengives resume af parternes krav og begrundelser samt sagens behandling ved ankenævnet.

12 Side 12 SAGSDATA Påklaget beløb: kr. Klagen indbragt for fjernvarmeselskabet den: 3. januar Fjernvarmeselskabet truffet afgørelse i sagen den: 25. januar Klageformular modtaget i ankenævnet: 2. juni Klagegebyr modtaget i ankenævnet: 19. juni Sagen behandlet på ankenævnets møder den: 12. april og 7. juni PARTERNES KRAV OG BEGRUNDELSER FORBRUGERENS KRAV: Fritagelse for betaling af udtrædelsesgodtgørelse. FORBRUGERENS OPLYSNINGER OG BEGRUNDELSE: Til støtte for påstanden gør forbrugeren overordnet gældende, at betingelserne for at opkræve udtrædelsesgodtgørelse ikke er til stede. Konkret blev der i 2004 og 2005 opført og tilsluttet omtrent 40 huse til varmeforsyningsselskabet. Varmeforsyningsselskabet er derfor at betragte som værende under løbende udbygning med tilslutning af nye forbrugere, hvorfor den ledige kapacitet efter forbrugerens udtræden er blevet overtaget af nye forbrugere. Endvidere har der ikke siden 4. januar 2006 været en negativ udvikling i det pågældende anlægs økonomi. Til støtte for påstanden henvises endvidere til Energiklagenævnets afgørelser af 10. september 2007, hvorved nævnet tiltrådte Energitilsynets afgørelse af 4. januar I afgørelsen blev det tiltrådt, at 3 forbrugere tilsluttet varmeforsyningsselskabets anlæg i Slagslunde (samme som forbrugeren), var berettiget til at udtræde uden betaling af udtrædelsesgodtgørelse.

13 Side 13 VARMEFORSYNINGSSELSKABETS STANDPUNKT TIL FORBRUGERENS KRAV: Fastholder krav om betaling. VARMEFORSYNINGSSELSKABETS OPLYSNINGER OG BEGRUNDELSE: Indledningsvis har varmeforsyningsselskabet gjort gældende, at klagen definerer og afgrænser de spørgsmål, som nævnet kan tage stilling til. Til støtte for påstanden har varmeforsyningsselskabet principalt gjort gældende, at retten til at kræve udtrædelsesgodtgørelse følger af hvile-i-sigselv princippet, som på en række punkter fraviger de almindelige obligationsretlige regler. Da hvile-i-sig-selv-princippet regulerer udtrædelsesgodtgørelse kan der ikke stilles krav om et skriftligt hjemmelsgrundlag som betingelse for opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse. Synspunktet finder støtte i Højesteret i Ugeskrift for Retsvæsen (UfR) 1987 side 422 H (H=Højesteret), og Østre Landsret (Ø) i UfR Ø, hvor udtrædelsesgodtgørelse blev tilkendt, selvom der ikke forelå et skriftligt grundlag for opkrævningen. Det gøres i den forbindelse gældende, at retspraksis, som er baseret på en andelsretlig tanke ikke er relevant for sagen. Subsidiært gør varmeforsyningsselskabet gældende, at der er anmeldt leveringsbestemmelser til Energitilsynet i henhold til varmeforsyningslovens 21, som indeholder bestemmelser om udtrædelsesgodtgørelse. For så vidt angår leveringsbestemmelserne gør varmeforsyningsselskabet principalt gældende, at leveringsbestemmelserne fra 1995 og 2005 supplerer hinanden. Subsidiært gør varmeforsyningsselskabet gældende, at 2005 betingelserne, som de senest anmeldte betingelser, finder anvendelse. Det er varmeforsyningsselskabets holdning, at anmeldelse til Energitilsynet træder i stedet for individuel varsling, og at dette finder støtte i administrativ- og retspraksis. Da sagens faktiske forhold har udspillet sig for nogen tid siden, finder nyere administrativ praksis angående varsling ikke anvendelse. Fravigelse af udgangspunktet om udtrædelsesgodtgørelse Varmeforsyningsselskabet gør opmærksom på, at det er udgangspunktet, at forbrugeren som led i sin udmeldelse skal betale udtrædelsesgodtgørelse, for derved at rydde op efter sig selv økonomisk.

14 Side 14 Det gøres gældende, at vurderingen om hvorvidt betingelserne for at fravige udgangspunktet om betaling af udtrædelsesgodtgørelse skal foretages på grundlag af Slagslunde-anlægget og ikke varmeforsyningsselskabet. Den ledigblevne kapacitet, som forbrugeren har efterladt, er ikke overdraget til nye kunder, og anlægget er ikke økonomisk veldrevet. Der skal således være forbindelse mellem en opsigende forbrugers udtræden og en indtrædende forbruger, jf. utrykt Vestre Landsretsdom af 30. maj 2002 (B ) og utrykt Østre Landsretsdom af 21. februar 2007 (B og B ). I nærværende sag er der ikke forbindelse mellem forbrugeren udtræden og eventuelt indtrædende forbrugere. Endvidere er anlægsøkonomien ikke sund fordi varmeprisen er 23 % over det niveau, som Ankenævnet på Energiområdet tidligere har vurderet som ikke veldrevet i Lønstrup sagen, og 84 % over niveauet i Sydlangelandsagen, som også fandtes ikke veldrevet. Afgørende er dog om værket utvivlsomt vil være umærket af eventuelle udmeldelser, jf. Energiklagenævnets afgørelse i sagen af 12. december Slagslunde-anlægget vil ikke være upåvirket af udmeldelser, og der er derfor ikke grundlag for at fravige udgangspunktet om betaling af udtrædelsesgodtgørelse. Forbrugeren skal derfor betale udtrædelsesgodtgørelse i overensstemmelse med det af varmeforsyningsselskabet fremsatte krav. Opgørelse af kravet Varmeforsyningsselskabet gør gældende, at det i forarbejderne til den lovgivning, der medførte kravet om opsplitning af varmeforsyningen i Slagslunde fremgår, at der med opsplitningen ikke var tilsigtet nogen virkning i forhold til 3. mand. Endvidere ville en manglende mulighed for E.ON Produktion A/S til at indregne sine omkostninger i udtrædelsesgodtgørelse medføre, at der blev skabt et hul i økonomien, som de resterende forbrugere skulle dække. Derfor er E.ON Produktion A/S berettiget til at medregne sine omkostninger i kravet mod forbrugeren som sket. SEKRETARIATETS BEHANDLING Sagen har været udsat grundet nærmere afklaring af forholdene omkring udtrædelsesgodtgørelse.

15 Side 15 Metode til beregning af udtrædelsesgodtgørelse Den 26. marts 2009 blev nærværende sag sat i bero på Energitilsynets afgørelse om prisfastsættelsen i anlæg under varmeforsyningsselskabet, da afgørelsen kunne have betydning for sagen. Energitilsynets afgørelse forelå den 22. juni Tilsynet tilkendegav, at et selskab som varmeforsyningsselskabet ikke kunne beregne udtrædelsesgodtgørelse efter samme metode som et andelsselskab. Den 20. august 2009 pålagde Energitilsynet derfor varmeforsyningsselskabet, at ændre sine leveringsbetingelser for så vidt angår udtrædelsesgodtgørelse. Varmeforsyningsselskabet indbragte tilsynets afgørelse for Energiklagenævnet, og opfordrede den 21. august 2009 til at sagen blev sat i bero på Energiklagenævnets afgørelse, hvilket skete. Energiklagenævnet ophævede den 11. februar 2010 Energitilsynets afgørelse. Hvilken økonomisk enhed? Den 15. februar 2010 anmodede Ankenævnet på Energiområdets sekretariat (ANE-sekretariatet) om Energitilsynets tilkendegivelse af, hvilken økonomisk enhed der skal lægges til grund, ved bedømmelsen af om betingelserne for at opkræve udtrædelsesgodtgørelse er opfyldt. Den 31. maj 2010 tilkendegav Energitilsynet (j.nr. 4/ ): At hvis en varmeforsyningsvirksomhed driver flere tekniske anlæg, er det den samlede virksomheds økonomi, der skal lægges til grund ved vurderingen af, om virksomheden er økonomisk velrevet og dermed ved vurderingen af, om betingelserne for at opkræve udtrædelsesgodtgørelse er opfyldt. At i tilfælde hvor en varmeforsyningsvirksomhed, der ejer flere tekniske anlæg på sagligt grundlag har prisdifferentieret overfor forbrugerne under de enkelte tekniske anlæg, må det betragtes som urimeligt i henhold til varmeforsyningslovens 21, stk. 4, hvis den prisdifferentierede pris ikke lægges til grund ved beregningen af den konkrete udtrædelsesgodtgørelses størrelse [ ]. Sagen blev den 6. juli 2010 genoptaget, og varmeforsyningsselskabet blev anmodet om at fremlægge en række oplysninger. 26. august 2010 anmodede varmeforsyningsselskabet om en udsættelse, idet der pågik forhandlinger om salg af det omtvistede varmeanlæg, hvilket kunne få betydning for sagen. ANE-Sekretariatet fandt efterfølgende, at det var nødvendigt med en uddybende vurdering af tilsynets tilkendegivelse, og Energitilsynets sekretariat blev den 24. maj 2011 bedt om dette.

16 Side 16 Energitilsynets sekretariat svarede den 8. december 2011, således (j.nr. 4/ ): Energitilsynets tilkendegivelse kan uddybes således: I sager om udtrædelsesgodtgørelse skal det først vurderes, om den virksomhed, der kræver udtrædelsesgodtgørelse opfylder følgende krav: 1. Ikke at være økonomisk veldrevet og 2. ikke umiddelbart får erstattet den ledigblevne kapacitet. Det er denne vurdering, som 1. punkt i tilkendegivelsen vedrører. Det er derfor den samlede virksomhed (E.ON Varme ApS), der er grundlag for denne vurdering. Det har ingen betydning for vurderingen, om et selskab har organiseret sig på den af Ankenævnet på Energiområdet beskrevne måde. Er ovenstående krav opfyldt er andet punkt i udtrædelsesgodtgørelsessagen at beregne størrelsen på den godtgørelse, der kan opkræves i den konkrete sag mellem varmevirksomheden og varmeaftagerne. Det er dette spørgsmål, det andet punkt i tilkendegivelsen vedrører. Udtrædelsesgodtgørelse beregnes som hovedregel på baggrund af den tilbageværende anlægssum. Det er derfor denne anlægssum, der hidtil er indgået i beregningen af aftagerens varmepris, der nu også skal indgå ved beregningen af udtrædelsesgodtgørelse. Har aftagerens varmepris hidtil været beregnet på baggrund af en differentieret opgørelse af omkostninger, skal samme differentiering anvendes ved beregningen af udtrædelsesgodtgørelse. Sekretariatet for Energitilsynet finder, at Energitilsynets tilkendegivelse vedrørende grundlaget for beregning af udtrædelsesgodtgørelse er så klart formuleret og så velbegrundet, at der ikke er anledning til at forelægge spørgsmålet om en fortolkning af tilkendegivelsen for Energitilsynet. E.ON Varme har over for Sekretariatet for Energitilsynet fremsat ønske om få partstatus ved spørgsmålet om fortolknings forelæggelse for Energitilsynet. Da Sekretariatet for Energitilsynet, som anført, ikke finder anledning til at forelægge spørgsmålet for Energitilsynet, er der derfor ikke anledning til at tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt E.ON vil kunne betragtes som part i en eventuel forelæggelse af fortolkningsspørgsmålet for Energitilsynet. Varmeforsyningsselskabet indbragte den 13. december 2011 svaret for Energiklagenævnet Energiklagenævnet afviste den 19. marts 2012 (j.nr ), at behandle varmeforsyningsselskabets klage over Energitilsynet. Sideløbende foregik i perioden 6. februar til 20. marts 2012 en skriftlig korrespondance mellem ANE-sekretariatet og varmeforsyningsselskabet angå-

17 Side 17 ende ANE-sekretariatets ønske om, at varmeforsyningsselskabet fremlagde en række oplysninger. Varmeforsyningsselskabet søgte derpå, at formå Energitilsynet til at træffe afgørelse angående spørgsmålet om udtrædelsesgodtgørelse og anmodede i den forbindelse om at sagen blev sat i bero, hvilket skete. Energitilsynet afviste den 30. marts 2012 (J.nr. 4/ ) varmeforsyningsselskabets anmodning. Varmeforsyningsselskabet indbragte tilsynets afvisning for Energiklagenævnet, og anmodede den 16. april 2012 om at sagen blev sat i bero på Energiklagenævnets afgørelse, hvilket blev afvist. Den 18. maj 2012 anmodede varmeforsyningsselskabet om udsættelse på Østre Landsrets afgørelse om prisaftaler (17. afd. nr. B ), hvilken dom faldt den 29. juni Energiklagenævnet afviste den 6. juli 2012, at behandle varmeforsyningsselskabets klage (j.nr ). Den 9. juli 2012 modtog ANE-sekretariatet varmeforsyningsselskabets redegørelse. Sagen blev herefter genoptaget. Efterfølgende opfordrede varmeforsyningsselskabet til, at sagen blev udsat på Østre Landsrets afgørelse i 3 appelsager angående udtrædelsesgodtgørelse. Sekretariatet vurderede, at de for Landsretten indbragte spørgsmål kunne have betydning for nærværende sag, hvorfor sagen blev udsat på Landsrettens afgørelse. Østre Landsret afsagde dom den 28. februar 2013, hvorpå sagen blev genoptaget. Sagen blev behandlet på nævnets møde den 12. april. Sagen blev imidlertid udsat på indhentning af yderligere økonomiske oplysninger. Supplerende oplysninger Sekretariatet har til brug for sagen indhentet oplysninger om varmeforsyningsselskabets økonomi, tilslutninger og udvikling i antal tilsluttede m 2.

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: Energiselskab: Præstbro Kraftvarmeværk A.m.b.a. CVR 1807 3498 Fjembhedevej 25 Præstbro 9330 Dronninglund v/ Frederikshavn Forsyning CVR 2559

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- J. nr. 4/1920/0101/0330 Forbruger: Sagsbehandler: /SUSJ 8300 Odder Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Energiselskab: Hundslund-Oldrup Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sagsnr.: 12/05206 Sagsbehandler: /SUSJ

ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sagsnr.: 12/05206 Sagsbehandler: /SUSJ ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sagsnr.: Sagsbehandler: /SUSJ Klager: PBA 6880 Tarm Indklaget energiselskab: Klageemne: Ankenævnets sammensætning: Ådum Kraftvarmeværk A.M.B.A. CVR 1851 5830 Skodsbølvej 6, Ådum 6880

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Klager: Karen Wengel Sankt Jørgens Vej 76 5700 Svendborg Indklaget energiselskab: Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. CVR 2211 3410 Bagergade 40 A 5700 Svendborg

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sagsnr. 12/04802 / TFL Klager: Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: Klageemne: Thorshøj Kraftvarme A.m.b.a. CVR 1947 0695 Kobbervænget 4 Thorshøj

Læs mere

CVR Strandvejen 89, 2. sal. Lønstrup 9800 Hjørring. Tilbagebetaling af fast afgift Udtrædelsesgodtgørelse. Krav om tilbagebetaling.

CVR Strandvejen 89, 2. sal. Lønstrup 9800 Hjørring. Tilbagebetaling af fast afgift Udtrædelsesgodtgørelse. Krav om tilbagebetaling. 12/04900 / TFL MRO Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: Lønstrup Varmeforsyning A.m.b.A. CVR 1990 8070 Strandvejen 89, 2. sal. Lønstrup 9800 Hjørring Tilbagebetaling af fast afgift Udtrædelsesgodtgørelse

Læs mere

9560 Hadsund CVR Snedkervej Hadsund

9560 Hadsund CVR Snedkervej Hadsund Sagsnr. 12/07895 / TFL Klager: 9560 Hadsund Indklaget energiselskab: Klageemne: Øster Hurup Kraftvarmeværk A.m.b.a. CVR 1949 3288 Snedkervej 6 9560 Hadsund Kontrakt Udtrædelsesgodtgørelse Klage over opkrævning

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax E.ON Varme Danmark ApS Att.: Thomas Andersen Thrane Nørrelundvej 10 2730 Herlev Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0033 /MEL Klager: Indklaget energiselskab: NN Slagslunde 3660 Stenløse E.ON Varme Danmark A/S Nørrelundvej 10 2730 Herlev CVR 2562 5625 Nyropsgade 30 1780 København V

Læs mere

26. november 2014. Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet

26. november 2014. Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet 26. november 2014 Ankenævnet på Energiområdet Nyt fra nævnet 1 Emner 1. Lidt om nævnet/sekretariatet 2. Nye afgørelser fra nævnet a. Udtrædelsesgodtgørelse Betingelser for opkrævning b. Anmeldelse af priser

Læs mere

CVR Bækgårdsvej Borup. Mangelsindsigelse Utilstrækkelig fremløbstemperatur Krav om forholdsmæssigt afslag i prisen.

CVR Bækgårdsvej Borup. Mangelsindsigelse Utilstrækkelig fremløbstemperatur Krav om forholdsmæssigt afslag i prisen. / SUSJ Klager: Bjørn Sune Bruun Andersen Neergaardparken 15 4140 Borup Indklaget energiselskab: Borup Varmeværk A.m.b.a. CVR 1489 8018 Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Klageemne: Bækgårdsvej

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920 0301 0269 /SUSJ Klager: JH 9530 Støvring Sekretariat: KONKURRENCE OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: Klageemne: Ravnkilde Kraftvarmeværk A.m.b.a. CVR 1782 8843

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 360 : 12/05221 ScanJour: 4/1920-0301-0315 / TFL Klager: 4060 Kirke Såby Indklaget energiselskab: Svogerslev Fjernvarmecentral CVR 5018 7128 Stamvejen 11 Svogerslev 4000 Roskilde Sekretariat:

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/ /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/ /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0202 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: HEH 5750 Ringe Ringe Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Postboks 140 CVR 3247 6813 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00 Fax

Læs mere

7. og 8. oktober Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet

7. og 8. oktober Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet 7. og 8. oktober 2015 Ankenævnet på Energiområdet Nyt fra nævnet 1 Emner 1. Lidt om nævnet/sekretariatet 2. Nye afgørelser fra nævnet a. Udtrædelsesgodtgørelse Betingelser for opkrævning b. Anmeldelse

Læs mere

Energitilsynets afgørelse stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse stadfæstes. (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] af 26. april 2005 over Energitilsynet af 14. april 2005 Opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse i forbindelse med udtræden af Hirtshals

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920 0301 0269 /SUSJ Klager: 9530 Støvring Sekretariat: KONKURRENCE OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: Klageemne: Ravnkilde Kraftvarmeværk A.m.b.a. CVR 1782 8843 Skalborgvej

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 7620 Lemvig Lemvig Varmeværk A.m.b.A. CVR 3689 2412 & Lemvig Kraftvarme A/S CVR 1510 2004 Industrivej 10 7620 Lemvig Nyropsgade 30 1780 København

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-13/14042 Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: 6973 Ørnhøj Energiselskab: Ørnhøj-Grønbjerg Kraftvarmeværk A.m.b.a CVR 1532 0796 Kjærs Vej 13 6973 Ørnhøj Sekretariat: KONKURRENCE-

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0208 /SEN Klager: Indklaget energiselskab: JSP 3600 Frederikssund E.ON Varme Danmark ApS CVR 2562 5625 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00 Fax 33 18 14 29

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/ /

ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/ / ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/06301 4/1920-0201-0078 Klager: Sagsbehandler: /SUSJ 2900 Hellerup Indklaget energiselskab: HMN Naturgas I /S CVR 3250 5821 & HMN Gassalg CVR 2691 8480 v / HMN Naturgas

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: / JHE Forbruger: 5642 Millinge Naturgasselskab: NGF Nature Energy Distribution CVR 2921 4824 & NGF Nature Energy Forsyning CVR 1012 6916 v/ NGF Nature Energy

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /TFL Klager: 4930 Maribo Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 Amagerfælledvej

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: FBI-12/04950 Sagsbehandler: /MRO Klager: 2930 Klampenborg Indklaget energiselskab: Hornbæk Fjernvarme A.m.b.a. CVR 6423 5818 Lille Ewaldsvej 5 3100

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-16/04117 Klager: Sagsbehandler: /JHE 2880 Bagsværd Energiselskab: FRI Energy CVR 3692 7208 Gamle Havnekaj 25 5000 Odense C Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /BA Klager: Indklaget energiselskab: SRH Vesterbrogade 8000 Århus C Energi Danmark Grenåvej 55 8200 Århus N v /NRGI Forsyningspligt A/S CVR 2539 5131 Nyropsgade 30 1780 København

Læs mere

7000 Fredericia. TREFOR Varme CVR Regningsklage Højt registreret forbrug Huset har været under renovation Målerundersøgelse

7000 Fredericia. TREFOR Varme CVR Regningsklage Højt registreret forbrug Huset har været under renovation Målerundersøgelse AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /KAO 7000 Fredericia Energiselskab: TREFOR Varme CVR 1701 0131 Kokbjerg 30 6000 Kolding Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Forbrugeren: Opr. sag: Sagsbehandler: TFL MRO 2930 Klampenborg Indklaget energiselskab: Hornbæk Fjernvarme A.m.b.a. CVR 6423 5818 Lille Ewaldsvej 5 3100 Hornbæk Sekretariat:

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0128 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0128 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN Svinningevej 6 4572 Nørre Asmindrup SEAS-NVE KV-Net A/S CVR 2578 4510 Hovedgaden 36 4520 Svinninge Opsigelse af aftaler - Bristede

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920 0301 0298 /SUSJ Klager: 7120 Vejle Øst Sekretariat: KONKURRENCE OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: Gauerslund Fjernvarme A.m.b.a. CVR 1815 0913 Industrivej 2 C

Læs mere

Modstrøm Danmark CVR Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S

Modstrøm Danmark CVR Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: Forbruger: /SKA 2750 Ballerup Energiselskab: Modstrøm Danmark CVR 3388 4788 Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920 0301 0278 /TFL Klager: BW 8600 Silkeborg Sekretariat: KONKURRENCE OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: Klageemne: Silkeborg Forsyning A/S CVR 3193 5520 Tietgensvej

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/09731 Sagsbehandler: /MRO/SUSJ Forbruger: John Johannesen Dagmarsgade 36 2200 København Elhandelsselskab: Klageemne: Energiselskabet Natur-Energi CVR 3091 3728 Svanevej

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 3/1922-0101-0026 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 3/1922-0101-0026 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: KIH A/S Nyborgvej 22 5550 Langeskov CVR 2425 7894 Odense Kommunale Fjernvarmeforsyning Klosterbakken 12 5100 Odense C CVR-nr. 7674 0259 Nyropsgade

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning)

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 25. juli 2001 J.nr. 97-2311-0014 HJD A F G Ø R E

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0053 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0053 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 3390 Hundested Hundested Varmeværk A.m.b.a. Håndværkervej 14 3390 Hundested CVR 3272 0315 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00

Læs mere

Den sendte indklagede en oversigt over manglende betalinger med et indbetalingskort på 8.522,53 kr. (bilag 2).

Den sendte indklagede en oversigt over manglende betalinger med et indbetalingskort på 8.522,53 kr. (bilag 2). 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 27.12.2004-19.05.2006. Påklaget beløb: 8.522,53 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 23. maj 2006. Energiselskabet truffet afgørelse i

Læs mere

Påklaget beløb: 8.643,27 kr. (50 % af ,54 kr.) samt 2.263,75 kr. for fast afgift 1. januar til 31. maj 2010.

Påklaget beløb: 8.643,27 kr. (50 % af ,54 kr.) samt 2.263,75 kr. for fast afgift 1. januar til 31. maj 2010. Side 2 4/1920-0301-0228 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 17. maj 2005 til 30. april 2006. Påklaget beløb: 8.643,27 kr. (50 % af 17.286,54 kr.) samt 2.263,75 kr. for fast afgift 1. januar til

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: 4000 Roskilde Energiselskab: Thy-Mors Energi Elnet A/S CVR 2108 5200 & Scanenergi Elsalg CVR 2511 3284 & Sinus Energi A/S (binavn til Scanenergi

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: 4700 Næstved Energiselskab: SEAS- NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 & SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 v/seas-nve Strømmen

Læs mere

Stadfæstelse af Energitilsynets afgørelse

Stadfæstelse af Energitilsynets afgørelse (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Hirtshals Fjernvarme over Energitilsynet af 7. juni 2004 Udtrædelsesgodtgørelse fra Hirtshals Fjernvarme Nævnsformand, professor, cand.jur.

Læs mere

2300 København S. Modstrøm Danmark A/S CVR Islands Brygge 43, 1. sal København S

2300 København S. Modstrøm Danmark A/S CVR Islands Brygge 43, 1. sal København S AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /BBR 2300 København S Energiselskab: Klageemne: Modstrøm Danmark A/S CVR 3388 4788 Islands Brygge 43, 1. sal. 2300 København S Regningsklage Klage over store

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0014 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0014 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0014 /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 9310 Vodskov Forsyningsvirksomhederne Aalborg Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby v / Aalborg Kommune CVR 1613

Læs mere

AFGØRELSE (varmeforsyning)

AFGØRELSE (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Den 4. maj 2001 J.nr. 97-2311-0020 JDA AFGØRELSE (varmeforsyning) Klage fra Læsø Kommune, Fjernvarmeforsyningen

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/ /MEL

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/ /MEL ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0071 /MEL Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN 7900 Nykøbing M Thy-Mors Energi A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing M CVR 2631 4119 Kundeforhold Indsigelse mod betaling

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: G 6740 Bramming Sydvest Energi Net A/S Ravnevej 12 6705 Esbjerg CVR-nr. 2515 4150 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00 Fax 33 18 14

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /JHE Forbruger: 4900 Nakskov Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 & SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 v/seas-nve Strømmen

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /EMBMA Forbruger: 2820 Gentofte Energiselskab: Klageemne: NGF Nature Energy Forsyning CVR 2711 6469 v/ NGF Nature Energy CVR 1012 3526 Ørbækvej 260 5220 Odense

Læs mere

Ørsted Salg & Service A/S CVR Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia. FORMAND Poul Gorm Nielsen

Ørsted Salg & Service A/S CVR Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia. FORMAND Poul Gorm Nielsen AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: Forbruger: /SUSJ 2600 Glostrup Energiselskab: Klageemne: Ørsted Salg & Service A/S CVR 2721 0538 Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia Regningsklage Aflæsning af

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/ /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/ /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN Rebild 9520 Skørping Rebild Varmeværk A.m.b.a. CVR 1849 6607 Rebild Kirkevej 1 Rebild 9520 Skørping Kontrakt Særaftale om fritagelse

Læs mere

Blue Energy Havnegade 31, st København K CVR:

Blue Energy Havnegade 31, st København K CVR: AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /JHE 5750 Ringe Energiselskab: Blue Energy Havnegade 31, st. 1058 København K CVR: 3460 8784 Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens

Læs mere

Indklagedes standpunkt til klagers krav: Indklagede fastholder kravet om depositum på kr.

Indklagedes standpunkt til klagers krav: Indklagede fastholder kravet om depositum på kr. Side 2 SAGSFREMSTILLING Sagen angår indklagedes krav af 9. december 2009 om sikkerhed for betaling af fremtidige el-regninger på 4.000 kr. (bilag 1). Kravet om depositum er rejst på grund af ubetalt slutopgørelse

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0048 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0048 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 9800 Hjørring Lønstrup Varmeforsyning A.m.b.A. Strandvejen 89, 2 Lønstrup 9800 Hjørring CVR-nr. 1990 8070 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf.

Læs mere

I august 2004 ændredes installationen og måleren blev skiftet og flyttet til hovedtrappen.

I august 2004 ændredes installationen og måleren blev skiftet og flyttet til hovedtrappen. 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 1. januar 2004 til 31. marts 2005. Påklaget beløb: 21,780 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 11. maj 2005 og den 9. juni 2005. Energiselskabet

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0687 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: CP 4930 Maribo SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26

Læs mere

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Marc Bank Havnealle 23, 2 8700 Horsens Sagsbehandler: /KSV Energiselskab: Gul Strøm CVR 3603 9485 Tagensvej 87, 1. 2200 København N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /JHE Forbruger: 3760 Gudhjem Energiselskab: Modstrøm Danmark Jagtvej 169 B, 2. sal 2100 København Ø CVR 3388 4788 Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Den 1. februar 2013 fraflyttede den tidligere lejer installationsadressen. Herefter blev udlejeren indsat som kunde.

Den 1. februar 2013 fraflyttede den tidligere lejer installationsadressen. Herefter blev udlejeren indsat som kunde. 2 5 AFGØRELSE Energiselskaberne HEF NET og Energi Nord skal inden 30 dage fra dato tilbagebetale 5.639,75 kr. til forbrugeren med tillæg af renter svarende til 8 % over Nationalbankens udlånsrente fra

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 3/1922-0101-0022 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 3/1922-0101-0022 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: HM 4930 Maribo Maribo Varmeværk a.m.b.a. C. E. Christiansensvej 40 4930 Maribo Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00 Fax 33 18 14 29

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0457 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0457 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0457 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: LP vej 4900 Nakskov Nakskov Elnet A/S CVR 2960 3081 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 v / SEAS-NVE A.m.b.a. CVR 6851 5211

Læs mere

Den anden halvdel af huset er nr. 11, som ejes af to private personer.

Den anden halvdel af huset er nr. 11, som ejes af to private personer. 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: Ikke muligt at angive. Påklaget beløb: 42.155 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 10. august 2005. Energiselskabet truffet afgørelse

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /TFL Klager: CØV 7800 Skive Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: I/S Skive Fjernvarme CVR 6832 6214 Marius Jensens Vej 3 7800 Skive Amagerfælledvej

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/05685 Sagsbehandler: /MRO Forbruger: 9210 Aalborg SØ Indklaget elhandelsselskab: Netselskab: Energileverandør: 1) Energiselskabet Natur-Energi CVR 3091 3728 Svanevej 12

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Forbruger: 4520 Svinninge Energiselskab: SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 på vegne af SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 Hovedgaden 36 4520 Svinninge Sekretariat:

Læs mere

12. og 13. oktober Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet

12. og 13. oktober Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet 12. og 13. oktober 2016 Ankenævnet på Energiområdet Nyt fra nævnet 1 Emner 1. Lidt om nævnet/sekretariatet 2. MinSag 3. Nye afgørelser fra nævnet a. Defekt ventil på intern varmeinstallation refusion?

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0018 /MEL

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0018 /MEL ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0018 /MEL Klager: Indklaget energiselskab: NN 8900 Randers Energi Randers Varme A/S CVR 2548 2026 Agerskellet 7 8900 Randers Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Regitze Buchwaldt Martin Salamon. Carl Helmers. Klager: C VR 5776 2918. Durupvej 22 Glyngøre 7870 Rosle v. Klageemne:

Regitze Buchwaldt Martin Salamon. Carl Helmers. Klager: C VR 5776 2918. Durupvej 22 Glyngøre 7870 Rosle v. Klageemne: T 5BANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: PH 7870 Roslev Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: Glyngøre Fjernvarme A.m.b.a. C VR 5776 2918 Durupvej 22 Glyngøre 7870 Rosle

Læs mere

Radius Elnet CVR Teknikerbyen Virum. Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia]

Radius Elnet CVR Teknikerbyen Virum. Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia] AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /KAO 3450 Allerød Energiselskab: Klageemne: Radius Elnet CVR 2991 5458 Teknikerbyen 25 2830 Virum [CVR-adresse: DONG Energy Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /JHE Forbruger: 4291 Ruds Vedby Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 v/ SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 Hovedgaden 36

Læs mere

TREFOR El-Net CVR & EWII Energi CVR Kokbjerg Kolding

TREFOR El-Net CVR & EWII Energi CVR Kokbjerg Kolding AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /SUSJ 6000 Kolding Energiselskab: Klageemne: TREFOR El-Net CVR 2080 6397 & EWII Energi CVR 2081 0440 v/ EWII CVR 2829 7947 Kokbjerg 30 6000 Kolding Flytteopgørelse

Læs mere

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 1. juli juni Påklaget beløb: kr.

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 1. juli juni Påklaget beløb: kr. 2 4/1920-0301-0047 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 1. juli 2004-30. juni 2007. Påklaget beløb: 2.880 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: Telefonisk 29. september 2006.

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/ /BA

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/ /BA ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0147 /BA Klager: Indklaget energiselskab: NN 4736 Karrebæksminde SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 & SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 Hovedgaden 36 4520 Svinninge Nyropsgade

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0369 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0369 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0369 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: NN 7250 Hejnsvig SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 v / SEAS-NVE Holding A/S Hovedgaden 36

Læs mere

11. og 12. oktober Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet

11. og 12. oktober Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet 11. og 12. oktober 2017 Ankenævnet på Energiområdet Nyt fra nævnet 1 Emner 1. Lidt om nævnet/sekretariatet 2. Nye afgørelser fra nævnet a. Ændring af kundeforhold samt tilslutnings- og forblivelsespligt

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 2. februar 2001 J.nr. 97-2311-0003 JDA. AFGØRELSE (varmeforsyning)

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 2. februar 2001 J.nr. 97-2311-0003 JDA. AFGØRELSE (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Den 2. februar 2001 J.nr. 97-2311-0003 JDA AFGØRELSE

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0607 /SEN Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: TC 3400 Hillerød Energi Fyn Net A/S CVR-nr. 2558 7987 & Energi Fyn Handel A/S CVR-nr. 2566 4132 v / Administrationsservice

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: FC 4622 Havdrup Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 v/ SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 Hovedgaden

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 4. marts 2002 klaget til Energiklagenævnet

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-15/06981 Sagsbehandler: /EMBMA Forbruger: 5220 Odense SØ Energiselskab: Gul Strøm CVR 3502 4409 Tagensvej 85 2200 København N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

E.ON Varme A/S over Energitilsynet af 18. januar 2006 opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse for [...] udtræden af Slagslunde Kraftvarmeværk

E.ON Varme A/S over Energitilsynet af 18. januar 2006 opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse for [...] udtræden af Slagslunde Kraftvarmeværk (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form E.ON Varme A/S over Energitilsynet af 18. januar 2006 opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse for [...] udtræden af Slagslunde Kraftvarmeværk

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0044 /MEL Klager: Indklaget energiselskab: NN 2900 Hellerup KE Varme A/S CVR 2608 9263 v / KE Marked A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S CVR 2550 1861 Nyropsgade

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA Sagsbehandler: /JHE Forbruger: Energiselskab: DONG Energy Eldistribution CVR 2991 5458 & DONG Energy Salg & Service CVR 2721 0538 v/ DONG Energy Salg & Service, Virum Teknikerbyen

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN 2690 Karlslunde HNG Hovedstadsregionens Naturgas I/S Gladsaxe Ringvej 11 Postboks 83 2860 Søborg CVR 8856 8818 Kontrakt Klage over

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0221 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: LTL 5200 Odense V Fjernvarme Fyn A/s CVR 3017 4968 Klosterbakken 12 5000 Odense C Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Forbruger: 4671 Strøby Energiselskab: SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 på vegne af SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 v/ SEAS- NVE Holding Hovedgaden 36 4520 Svinninge

Læs mere

Boligforeningen sendte 9. april 2008 en meddelelse herom til indklagede

Boligforeningen sendte 9. april 2008 en meddelelse herom til indklagede 3 4/1920-0101-0607 Boligforeningen sendte 9. april 2008 en meddelelse herom til indklagede (bilag 4).. Den 15. april 2009 sendte indklagede et Velkomstbrev til klager på installationsadresse (bilag 5).

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0428 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0428 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0428 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: NN 2605 Brøndby DONG Energy Sales & Distribution A/S CVR 2021 4414 [Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia] Nesa Allé 1

Læs mere

I perioden fra 11. juni 2002 og frem til februar 2003 har indklagede fremsendt a conto regninger og opgørelser for elforbruget.

I perioden fra 11. juni 2002 og frem til februar 2003 har indklagede fremsendt a conto regninger og opgørelser for elforbruget. 2 4/1920-0101-0002 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 7. juni 2002 6. juni 2003. Påklaget beløb: 45.853,16 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 26. juni 2003. Energiselskabet

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: Energiselskab: 4200 Slagelse NRGi Elsalg CVR 3228 5759 v/ NRGi Netservice CVR 2654 8950 Dusager 22 8200 Aarhus N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 5. december 2002 klaget til

Læs mere