Skade på forreste korsbånd. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skade på forreste korsbånd. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken"

Transkript

1 Skade på forreste korsbånd Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken

2 Information vedrørende forreste korsbåndsskade (ACL) En forreste korsbåndsskade er en meget almindelig akut idrætsskade. Årligt diagnosticeres cirka nye korsbåndsskader i Danmark, hvoraf cirka bliver opereret. Der findes to korsbånd i knæet: et forreste og et bagerste. Disse er sammen med menisker, sideledbånd og muskler med til at sikre stabiliteten i knæet. Løsheden i knæleddet kan i nogle tilfælde kompenseres ved en god eller forbedret muskelfunktion, så det ikke altid er nødvendigt at operere. Dette er meget afhængigt af ens aktivitetsniveau, job, alder, løshed og hvor store gener, man har. Hvis der er betydelig løshed i knæleddet, kan det som hovedregel bedres med en rekonstruktion af forreste korsbånd, selvom det ikke er muligt at genskabe et normalt korsbånd. En korsbåndsskade kan være ledsaget af skader på sideledbånd eller menisk, som eventuelt kan give aflåsning af knæleddet. I dette tilfælde vil man samtidig operere menisken enten ved fjernelse af skaden eller ved at sy den ødelagte menisk. Efter en rekonstruktion af korsbåndet vil der gå cirka 1 år, før man føler, at knæet fungerer optimalt. Korsbåndsrekonstruktion er ikke en smertelindrende operation, men en stabiliserende operation. Efter en korsbåndsskade er der øget risiko for at få slidgigt.

3 Forventninger Vi kan ikke gøre knæleddet normalt igen med en korsbåndsoperation. Der vil altid være lettere varige mén efter skaden. Derfor skal du altid huske at anmelde skaden til ulykkesforsikringen. Vi har erfaret, at 8 ud af 10 patienter har et ukompliceret forløb, hvor leddet bliver tilfredsstillende stabilt igen, og mange kan genoptage fysiske aktiviteter inklusiv kontaktsport som fodbold og håndbold. Nedsat bevægelighed, stramning i leddet, løshed og smerter ved gang er de hyppigste problemer, der kan være til stede efter operationen (se afsnit under risici). Andre skader i knæleddet har desuden stor betydning for, om der kommer blivende smerter. Ved udtagning af midterste tredjedel af knæskalssenen kan der i efterforløbet opstå smerter foran i knæet. Ved anvendelse af senerne fra lårets inderside mindskes bøjestyrken i knæet med cirka 5 procent. Er der større slidskader på brusken i knæleddet, frarådes kontaktsport og længere løbebelastninger i fremtiden. Styrken af det nye korsbånd falder i den første tid efter operationen. Styrken vender langsomt tilbage, og efter cirka 1 år er korsbåndet så stærkt, som det kan blive.

4 Risici Alle operationer er forbundet med forskellige risici. Det gælder også denne operation. Den alvorligste komplikation er infektion. Det sker yderst sjældent (0,2-0,4 procent). Symptomerne er stigende smerter, feber, rødme og tiltagende hævelse af leddet nogle dage efter operationen. Opstår dette, skal du straks kontakte os eller vagtlæge. En anden alvorlig komplikation er blodprop i benet (<1 procent). Symptomerne er pludseligt indsættende smerter og hævelse af underbenet nogle dage efter operationen. Kontakt snarest os eller vagtlæge. Blodprop i benet behandles oftest med blodfortyndende medicin. Endelig er der efter korsbåndsoperation risiko for nedsat evne til at strække knæleddet. Det kan enten skyldes arvævsdannelse, stramning i ledkapslen eller et for stramt nyt korsbånd procent føler efter operationen ikke, at knæet er tilstrækkeligt stabilt til at genoptage sport på samme niveau som før skaden. Næsten alle patienter får en ændret følesans i huden nedenfor arret. Efter operation med hasesenerne oplever 5-10 procent af patienterne muskelfibersprængninger på lårets inderside eller bagside. Disse gener fortager sig i løbet af et par uger. Generne er oftest af lettere karakter. Enkelte patienter oplever flere tilfælde med fibersprængninger. Dette kan hæmme optræningen, men generne forsvinder altid igen, og det har ingen indflydelse på slutresultatet.

5 Før operationen Noget medicin skal du holde pause med inden operationen - spørg lægen eller sygeplejersken i ambulatoriet. Når du bliver gjort klar til operationen, må der ikke forekomme sår på knæet, da det øger risikoen for infektion. Det anbefales, at du ikke ryger 8 uger inden operationen og 4 8 uger efter operationen. Rygning forsinker indhelingen af det nye korsbånd og øger risikoen for infektion i såret. Operationen Korsbåndsoperationen foretages som en ambulant, kikkertvejledt operation. Operationen kan foretages, når hævelsen og væskeophobningen i knæleddet er væk, og leddet bevæges normalt. Operationen foregår oftest i fuld bedøvelse og før operationen, vil der blive lagt en blokade i lysken som efterfølgende smertebehandling. Ved operationen udføres en kikkertundersøgelse af knæleddet og eventuelt menisk eller bruskskader udbedres, hvis det er muligt. En eventuel syning af menisken vil betyde nogle ændringer i optræningsprogrammet, som du i så fald vil høre nærmere om. Til erstatning for korsbåndet udtages der et senestykke fra samme ben. Der udtages et stykke af senen enten over eller under knæskallen eller to bøjesener fra bagsiden af låret. Hvilken sene, der anvendes til korsbåndet, afgør kirurgen i samråd med dig inden operationen, da det afhænger af dit erhverv, tidligere skader på knæet og din kropsbygning m.m.

6 Senen, som udgør det nye korsbånd, indsættes i knæleddet gennem borekanaler i skinnebenet og lårbenet præcist der, hvor det gamle korsbånd sad. Senestykket fastgøres i begge ender med skruer af ikke opløseligt materiale. Ved afslutning af operationen sys huden sammen, og der bliver lagt lokalbedøvelse under huden og i knæleddet. Efter operationen Oftest kan du komme hjem cirka 4 timer efter operationen, hvis der ikke er gener efter bedøvelsen, og du i øvrigt er rask. Du skal anvende den anbefalede smertestillende håndkøbsmedicin. Ved behov kan du derudover anvende den medgivne receptpligtige smertestillende medicin. Det er vigtigt, du tager den smertestillende medicin for at være smertedækket, så du kan træne. Du skal skåne/aflaste benet, så den naturlige hævelse ikke forværres. Lad derfor være med at gå eller stå for længe i starten. Hold benet i ro og over hjertehøjde de første 4-6 dage efter operationen. Lav hyppige vip med fodleddet (venepumpeøvelser) for at bedre blodomløbet og forebygge årebetændelse/ blodprop i benet. Når du hviler dig, er det mest hensigtsmæssigt, at knæet er strakt. Hvis knæet er hævet, kan du de første dage anvende et elastikbind, når du går omkring. Tag det af, når du hviler, laver øvelser og om natten.

7 Kølebandage Efter operationen vil man med fordel kunne reducere smerte/hævelse med en kølebandage. Vi anbefaler, at du har is eller kølepose klar i fryseren, til du kommer hjem. Kølebandagen kan være en pose frosne ærter, en stor, dobbelt frysepose med fast brun krystalsæbe, eller du kan købe en specifik kølebandage. Kølebandagen kan anvendes i op til 20 minutter og kan gentages ved behov dog skal der være min. 2 timers mellemrum mellem behandlingerne. Læg altid et tyndt håndklæde eller lignende mellem kølebandage og hud. Forbinding Ved afslutning af operationen bliver sårene dækket af plastre og et elastikbind. Elastikbindet skal du fjerne om aftenen. Efter det 1. døgn må du gå i brusebad. Har plastrene løsnet sig, skifter du til de medgivne plastre, inden du går i bad. Efter 3 dage fjernes plastrene, medmindre det siver fra sårene. Hvis du har sommerfugle/steristrips på såret, falder de ofte selv af, ellers kan du fjerne dem efter dage. Herefter anbefales du at påsætte micropore (englehud). Microporen skiftes én gang om ugen og bruges i tre måneder, dette for at få pænere ar. Ligeledes anbefales du at bruge en høj solfaktor på arrene det første år. Stokkegang Efter operationen vil du få udleveret stokke, som du skal forvente at bruge i cirka 2-3 uger. Som følge af den smertestillende blokade vil benet føles slapt og mangle kraft i ca. 1 døgn efter operationen. I den periode må du ikke støtte på

8 benet. Når blokadens virkning er ophørt, og benet kan kontrolleres, er det vigtigt, at du begynder at støtte på benet. Du skal fortsat aflaste med stokke, men gradvist lægge mere og mere vægt på benet efterhånden som du kan, uden det provokerer smerte eller hævelse i knæet. Forsøg at gå så naturligt som muligt ved at sætte hælen i gulvet og rulle henover foden. Ved trappegang skal stokkene altid følge det opererede ben. Når du går op ad trapper, skal du sætte det ikke-opererede ben op først. Når du går ned ad trapper, skal du sætte det opererede ben ned først. Du må undvære stokkene, når du kan gå uden smerter, hævelse eller halten. Du kan evt. starte med at undvære én stok. I så fald skal du have stokken i modsatte hånd af det opererede ben. Ambulante kontroller Du skal ses til kontrol i Idrætsklinikken efter ca. 14 dage. Her vil knæet blive vurderet, sårene tilset og trådene fjernet. Målet er, at du på dette tidspunkt kan bøje knæet til en ret vinkel (90 grader) og strække helt. Derudover skal du til kontrol 6 uger samt 1 år efter operationen. Genoptræning Målet for genoptræningen er, at du genvinder normal bevægelighed, styrke, stabilitet, balance og koordination. Der vil for de fleste gå ét år, før dette er opnået. Det vil være nødvendigt med livslang vedligeholdelsestræning.

9 Før operationen informeres du af en fysioterapeut om genoptræningsforløbet og instrueres i det øvelsesprogram, du skal lave de første 2-3 uger efter operationen. Herefter vil du blive indkaldt til genoptræning i din hjemkommune. Sygemelding Du skal regne med en sygemelding efter operationen. Sygemeldingen er dog meget afhængig af dit arbejdes fysiske krav, samt din mulighed for at komme frem og tilbage til arbejdspladsen. Personer, der har et stillesiddende job, bør regne med 6 ugers sygemelding. Ved knæbelastende arbejde bør man regne med 3 måneders sygemelding. Bilkørsel Bilkørsel må påbegyndes, når funktionen af det opererede knæ er så normal, at kørslen kan foregå på fuldt betryggende vis (jf. færdselsloven). Dette er typisk efter 2 uger for venstresidig rekonstruktion og 6 uger for højresidig.

10 Sport Det er vigtigt, at du ikke starter med sport for tidligt. Vi anbefaler, at genoptagelse af idræt sker i samråd med din fysioterapeut ud fra en vurdering af knæets formåen. Vær opmærksom på, at tidligste tidspunkt for tilladelse af en aktivitet ikke er ensbetydende med, at det forventes, at du skal kunne udføre den på pågældende tidspunkt. Tidligste tidspunkt for opstart af aktivitet 2 uger: Cykle på kondicykel med lav belastning 4 uger: Almindelig cykling og crawlsvømning 12 uger: Indendørs løb (jævnt underlag, langsomt tempo, korte ture) 12 uger: Brystsvømning 16 uger: Udendørs løb 6 mdr.: Lettere belastende sport uden drejemomenter 9 mdr.: Deltage i delelementer af træning med drejemomenter, gradvis deltage i fuld træning. Det anbefales, at der trænes 100 procent i en måned før deltagelse i kamp. Vi anbefaler, at kamp tidligst genoptages efter 1 år. Forsikring En akut korsbåndsbristning kan være en invaliderende lidelse og vil derfor ofte være dækket af din private fritids- og ulykkesforsikring. Du tilrådes derfor at anmelde skaden til dit forsikringsselskab. Søg yderligere information hos din forsikringsrådgiver eller på

11 Dansk ACL database Alle korsbåndsoperationer registreres i en landsdækkende database, og alle patienter bliver bedt om at gå ind på hjemmesiden hvor et skema skal udfyldes med oplysninger om, hvordan dit knæled fungerer før operationen. Der bliver udleveret et skema om dette ved informationsmødet. Desuden vil du blive bedt om at indtaste oplysninger 1, 5 og 10 år efter operationen. Kontakt efter operationen Opstår der problemer efter operationen, kan du i det første døgn henvende dig i Dagkirurgisk Afsnit. Herefter skal du henvende dig til din kontaktperson i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, jævnfør kontaktkort. Uden for ovennævnte afdelingers åbningstid skal du henvende dig til vagtlægen. Dagkirurgisk Afsnit: Idrætsklinikken/Ortopædkirurgisk Ambulatorium:

12 Øvelsesprogram Generelle retningslinjer Programmet er vejledende med hensyn til øvelser og antal gentagelser. Ved forværring af smerter eller hævelse under eller efter gennemgang af øvelserne, skal du reducere antallet af gentagelser eller nøjes med at lave de øvelser, der ikke provokerer symptomerne. Hvis knæet generelt irriteret eller hævet, skal du ikke gå for meget, men stadig udføre øvelser som beskrevet nedenfor. Afslut evt. træningen med at lægge noget koldt på knæet (se afsnittet Kølebandage ) Øvelse 1 startes umiddelbart efter operationen. 1. Venepumpeøvelse Lig med benet over hjertehøjde. Bevæg fødderne op og ned mange gange efter hinanden. Udføres mange gange dagligt. Øvelse 2 påbegyndes dagen efter operationen. 2. Passiv udspænding Hvil benet ca. 30 sekunder kun med støtte under hælen. Udføres flere gange dagligt.

13 Øvelse 3-5 påbegyndes ligeledes dagen efter operationen og udføres 3-5 gange om dagen cirka 10 gentagelser af hver. 3. Bevægeøvelse Sid på en stol. Bøj og stræk knæet med foden glidende langs underlaget. Brug gerne en klud eller plasticpose under foden. Du kan evt. gøre bevægelsen lettere ved at hjælpe til med hænderne. 4. Udspænding Sid på et fast underlag. Pres knæet mod underlaget med hænderne. Hold presset i cirka 3 sekunder og slap dernæst af. 5. Træning af lårmusklen Spænd lårmusklen så knæhasen presses mod underlaget. Bøj evt. foden opad samtidig. Hold spændingen i ca. 3 sekunder og slap dernæst af.

14 Cirka 1 uge efter operationen skal du supplere dit træningsprogram med følgende nye øvelser. De nye øvelser udføres cirka 3 gange om dagen cirka 10 gentagelser af hver. 6. Træning af hoftemusklen Lig på siden med træningsbenet øverst. Nederste ben er lidt bøjet. Løft øverste ben strakt opad og bagud, sænk det langsomt igen. Benets retning skal være i lige forlængelse af kroppen og storetåen skal pege fremad. 7. Vægtoverførsel Bøj lidt ned i knæene. Overfør vægten skiftevist fra det ene til det andet ben. Sørg for at knæet hele tiden peger lige frem mod tæerne. 8. Træning af lårmusklen Placer en bold bag låret. Pres bolden mod væggen, så lårmusklen spændes og knæet strækkes lidt. Overkroppen skal have kontakt til væggen under hele øvelsen.

15 2 3 uger efter operationen Du skal fortsætte med træningen som de første 2 uger. Derudover skal du supplere med følgende nye øvelser, som laves én gang dagligt. 9. Balancetræning Stå på træningsbenet. Hold balancen i ca. 30 sekunder laves 5 gange med kort pause mellem hver gang. Brug eventuelt støtte i starten, så øvelsen ikke bliver usikker. 10. Træning af balde- og hasemuskler Udføres når knæet kan bøjes 90 Løft bækkenet fra underlaget. Der laves 2 sæt á 10 gentagelser. 11. Træning af lårmusklen Stå med lige meget vægt på begge ben. Bøj lidt ned i knæ og stræk derefter igen. Sørg for at knæene hele tiden peger lige frem mod tæerne.

16 Kontakt Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Falkevej Silkeborg Tlf (Ambulatoriet) Tlf (Fysioterapien) Version: Juli 2014 Falkevej Silkeborg Tlf.:

Stabiliserende operation for knæskallen (MPFL-rekonstruktion) - information og træningsprogram

Stabiliserende operation for knæskallen (MPFL-rekonstruktion) - information og træningsprogram Stabiliserende operation for knæskallen (MPFL-rekonstruktion) - information og træningsprogram Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Stabiliserende operation for knæskallen

Læs mere

Forreste korsbåndsoperation. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg Ortopædkirurgisk afdeling Idrætsklinikken

Forreste korsbåndsoperation. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg Ortopædkirurgisk afdeling Idrætsklinikken Forreste korsbåndsoperation Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Ortopædkirurgisk afdeling Idrætsklinikken Information vedrørende forreste korsbåndsskader En forreste korsbåndsskade er en meget

Læs mere

Kikkertoperation i knæet, hvor menisken syes - information og træningsprogram

Kikkertoperation i knæet, hvor menisken syes - information og træningsprogram Kikkertoperation i knæet, hvor menisken syes - information og træningsprogram Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Operation Du har haft en skade på din menisk, som var

Læs mere

Patient information vedr. forreste korsbåndsskader

Patient information vedr. forreste korsbåndsskader Sportsmedicin Region Midt Patient information vedr. forreste korsbåndsskader En forreste korsbåndsskade er en meget almindelig idrætsskade. Årligt diagnosticeres ca. 4.500 nye korsbåndsskader i Danmark,

Læs mere

Kikkertoperation i knæet Patientinformation

Kikkertoperation i knæet Patientinformation Kikkertoperation i knæet Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium/Idrætsklinikken Du har fået tilbudt eller har fået lavet en kikkertoperation

Læs mere

ACL rekonstruktion. Patientinformation. Forreste korsbåndsskade

ACL rekonstruktion. Patientinformation. Forreste korsbåndsskade ACL rekonstruktion Patientinformation Forreste korsbåndsskade En forreste korsbåndsskade er en meget almindelig idrætsskade. Årligt diagnosticeres ca. 4.500 nye korsbåndsskader i Danmark, hvoraf ca. 3.000

Læs mere

Ankelstabiliserende operation (Brostrøm) Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken

Ankelstabiliserende operation (Brostrøm) Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Ankelstabiliserende operation (Brostrøm) Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Stabiliserende operation for anklen Ledbåndene på ydersiden af anklen kan blive beskadiget

Læs mere

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Før operationen Du må ikke være syg eller have sår, udslæt,

Læs mere

Korrektion af knæskallens mekaniske akse (Trillat-operation) - information og træningsprogram

Korrektion af knæskallens mekaniske akse (Trillat-operation) - information og træningsprogram Korrektion af knæskallens mekaniske akse (Trillat-operation) - information og træningsprogram Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Stabiliserende operation for knæskallen

Læs mere

Efter en rekonstruktion af korsbåndet vil der gå ca. 1 år, før man føler, at knæet fungerer så optimalt som muligt.

Efter en rekonstruktion af korsbåndet vil der gå ca. 1 år, før man føler, at knæet fungerer så optimalt som muligt. En forreste korsbåndsskade er en meget almindelig akut knæskade. Årligt diagnosticeres ca. 4.500 nye korsbåndsskader i Danmark, hvoraf ca. 3.000 bliver opereret. Der findes to korsbånd i knæet, et forreste

Læs mere

Stabiliserende operation af knæskallen

Stabiliserende operation af knæskallen Stabiliserende operation af knæskallen Du skal have foretaget en stabiliserende operation af knæskallen, som er gået af led. Når knæskallen går af led, sker det oftest i forbindelse med sportsaktivitet.

Læs mere

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver operation. Formålet

Læs mere

Knæprotese. Øvelsesprogram. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Knæprotese. Øvelsesprogram. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Knæprotese Øvelsesprogram Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Øvelser for patienter med knæprotese Generel information Smertestillende medicin bør tages ca. en halv time

Læs mere

Kikkertoperation i knæet

Kikkertoperation i knæet Information til patienten Kikkertoperation i knæet Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgi/Idrætsklinik Kikkertoperation i knæet Du har fået tid til kikkertoperation i dit knæ.

Læs mere

Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL)

Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL) Sådan genoptræner du efter en stabiliserende operation af knæskallen (MPFL) Du har fået foretaget en rekonstruktion af dit indvendige ledbånd i knæet, og du skal nu i gang med at genoptræne dit knæ. GODE

Læs mere

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende rekonstruktion af indvendige sideledbånd. Forundersøgelse

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende rekonstruktion af indvendige sideledbånd. Forundersøgelse Ved forvridning af knæleddet ses hyppigst beskadigelse af indvendige sideledbånd. Beskadigelsen kan være ledsaget af meniskskade eller læsion af øvrige ledbånd eller korsbånd. Skaden vil dog ofte være

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) Ophavsretten

Læs mere

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver behandling. Formålet

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Brud på anklen -operativ/konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Brud på anklen Anklen kaldes også fodleddet. Det er i

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Knæartroscopi Efter operationen

Knæartroscopi Efter operationen Patientinformation Knæartroscopi Efter operationen Ortopædkirurgisk Afdeling/ Ortopædkirurgisk Ambulatorium Grindsted Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse: Side 1 Indholdsfortegnelse Side 2 Efter kikkertundersøgelse

Læs mere

Til patienter og pårørende. Knæet. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Knæet. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Knæet Træningsprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Knæet Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 Træningen begynder med det samme, hvis ikke andet er

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSESPROGRAM EFTER REKONSTRUKTION AF DET FORRESTE KORSBÅND

INDLEDENDE ØVELSESPROGRAM EFTER REKONSTRUKTION AF DET FORRESTE KORSBÅND INDLEDENDE ØVELSESPROGRAM EFTER REKONSTRUKTION AF DET FORRESTE KORSBÅND Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Vi har 2 korsbånd i knæet, et forreste

Læs mere

Rekonstruktion af forreste korsbånd

Rekonstruktion af forreste korsbånd Bristning af forreste korsbånd kan opstå ved vrid eller overstrækning i knæleddet, ved sportsaktivitet eller ulykke. Forvridningen kan medføre, at alene forreste korsbånd brister, men ofte er overrivningen

Læs mere

Forreste korsbåndsoperation

Forreste korsbåndsoperation Patientinformation Forreste korsbåndsoperation Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Forundersøgelsen Du har nu været til forundersøgelse hos speciallægen, og det er konstateret, at dit forreste

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med total knæprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Genoptræningen

Læs mere

Hjemmeøvelser for patienter med nyt forreste korsbånd (ACL)

Hjemmeøvelser for patienter med nyt forreste korsbånd (ACL) Hjemmeøvelser for patienter med nyt forreste korsbånd (ACL) RETNINGSLINJER OG GODE RÅD Efter 4 uger må du cykle på kondicykel med lav modstand. Efter 4 uger må du gå i svømmehal, dog ikke svømme brystsvømning.

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER med rekonstruktion af knæskallens indvendige

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter HemiCAP operation

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter HemiCAP operation Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter HemiCAP operation Dette træningsprogram vejleder dig i forhold til hvad du kan gøre, når du kommer hjem og indtil du starter i et træningsforløb

Læs mere

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende bageste korsbånds-rekonstruktion

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende bageste korsbånds-rekonstruktion Ved svær forvridning af knæleddet, f.eks. opstået ved trafikulykker eller mere voldsomme sportsskader, kan knæleddets bageste korsbånd beskadiges. I nogle tilfælde ser man bristning af bageste korsbånd

Læs mere

Korsbåndsrekonstruktion Semi-T

Korsbåndsrekonstruktion Semi-T Patientinformation Korsbåndsrekonstruktion Semi-T Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Korsbånds rekonstruktion (Semi-T) Ved ankomsten til afdelingen vil en sygeplejerske byde dig velkommen.

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

Meniskoperation Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk Afdeling

Meniskoperation Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk Afdeling Meniskoperation Patientinformation Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk Afdeling Menisk Et knæled indeholder 2 menisker - en indre og ydre menisk Ydre Indre Menisken er kileformet med sin tykkeste

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Øvelser til patienter der har fået en ny hofte

Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Patientinformation Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 2 Rev. aug. 2010 Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Det er vigtigt at du medbringer

Læs mere

Overrivning af akillessenen

Overrivning af akillessenen Din akillessene er revet over, og derfor er din fod i en Walker-støvle med 3 kiler under hælen. Senen aflastes, når foden holdes helt strakt i spidsfod. Overrevet akillessene (foto: IK) Nyere undersøgelser

Læs mere

Til patienter og pårørende. Specifik knætræning. Øvelsesprogram for VMO. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Specifik knætræning. Øvelsesprogram for VMO. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Specifik knætræning Øvelsesprogram for VMO Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken VMO Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 VMO er en muskel og er en forkortelse

Læs mere

Sådan træner du dit rekonstruerede bagerste korsbånd (PCL)

Sådan træner du dit rekonstruerede bagerste korsbånd (PCL) Sådan træner du dit rekonstruerede bagerste korsbånd (PCL) Du har fået rekonstrueret dit bagerste korsbånd. Følg disse retningslinjer efter operationen. FRA OPERATIONEN OG 14 DAGE FREM Hængselbandagen

Læs mere

KORSBÅNDSREKONSTRUKTION

KORSBÅNDSREKONSTRUKTION KORSBÅNDSREKONSTRUKTION Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 39 77 70 70 Telefax: 39 77 70 71 www.cfrhospitaler.dk Vi vil gerne med denne vejledning forberede dig på den operation og efterbehandling,

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter operation for bruskskade mikrofraktur ering

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter operation for bruskskade mikrofraktur ering Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter operation for bruskskade mikrofraktur ering Dette træningsprogram vejleder dig i forhold til hvad du kan gøre, når du kommer hjem og indtil

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Træningsprogram. Dette program er fagligt redigeret af Overlæge Jens Ole Storm og fysioterapeut Mia Sleimann Bevensee d

Træningsprogram. Dette program er fagligt redigeret af Overlæge Jens Ole Storm og fysioterapeut Mia Sleimann Bevensee d Træningsprogram Programtitel: Trillat Udarbejdet af: Behandler: Regionshospitalet Horsens Sundvej 30 8700 Horsens Tlf. 79274700 Fysioterapien www.terapiafdelingen.dk Bemærkninger: Dette program er fagligt

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Øvelser efter hofteartroskopi uge 3-5 Dette program indeholder progression af de indledende øvelser, som du har udført de første uger efter operationen. I de

Læs mere

Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ

Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Patientinformation Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 2 Rev. aug. 2010 Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Det er vigtigt at du medbringer

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

Korsbåndsrekonstruktion BTB

Korsbåndsrekonstruktion BTB Patientinformation Korsbåndsrekonstruktion BTB Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Korsbånds rekonstruktion (BTB) Ved ankomsten til afdelingen vil en sygeplejerske byde dig velkommen.

Læs mere

Træningsprogram. Træningsprogram efter bruskskade i knæet 2-6 uger. www.terapiafdelingen.dk

Træningsprogram. Træningsprogram efter bruskskade i knæet 2-6 uger. www.terapiafdelingen.dk Træningsprogram Program titel: Lavet af: Træningsprogram efter bruskskade i knæet 2-6 uger Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 78427800 www.terapiafdelingen.dk

Læs mere

MPFL- rekonstruktion stabilisering af knæskallen

MPFL- rekonstruktion stabilisering af knæskallen Patientinformation medbringes ved indlæggelsen MPFL- rekonstruktion stabilisering af knæskallen Ortopædkirurgisk Afdeling Sydvestjysk Sygehus Indholdsfortegnelse Side 1: Indholdsfortegnelse Side 2: Forundersøgelse

Læs mere

Terapiafdelingen Rekonstruktion af flere ledbånd i knæet - Træningsplan

Terapiafdelingen Rekonstruktion af flere ledbånd i knæet - Træningsplan Terapiafdelingen Rekonstruktion af flere ledbånd i knæet - Træningsplan Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Generel indledning Ved forvridning af knæleddet kan det indvendige sideledbånd og det udvendige

Læs mere

Sådan træner du, når du er opereret i knæet

Sådan træner du, når du er opereret i knæet Sådan træner du, når du er opereret i knæet Du skal træne efter din knæoperation for at styrke musklerne omkring knæet. Det er nødvendigt for at du kan opnå normal bevægelighed i knæleddet, og for at du

Læs mere

Patientinformation Forreste korsbåndsrekonstruktion

Patientinformation Forreste korsbåndsrekonstruktion Patientinformation Forreste korsbåndsrekonstruktion Bristning af forreste korsbånd kan opstå ved vrid eller overstrækning i knæleddet ved sportsaktivitet eller anden ulykke. Forvridningen kan medføre,

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

Træningsprogram. Program titel: Træningsprogram MPFL-rekonstruktion 14 dage - 6 uger. Ortopædkirurgisk fysioterapi. Regionshospitalet Horsens

Træningsprogram. Program titel: Træningsprogram MPFL-rekonstruktion 14 dage - 6 uger. Ortopædkirurgisk fysioterapi. Regionshospitalet Horsens Træningsprogram Program titel: Træningsprogram MPFL-rekonstruktion 14 dage - 6 uger Lavet af: Regionshospitalet Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Regionshospitalet Horsens Fysio- og Ergoterapien Sundvej

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter kikkertoperation i knæ

Patientvejledning. Træningsprogram efter kikkertoperation i knæ Patientvejledning Træningsprogram efter kikkertoperation i knæ Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Lig med benet højt

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter Rekonstruktion af forreste korsbånd (ACL)

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter Rekonstruktion af forreste korsbånd (ACL) Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter Rekonstruktion af forreste korsbånd (ACL) Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og

Læs mere

Øvelsesprogram før og efter indsættelse af kunstigt hofteled ORTOPÆDKIRURGISK FYSIOTERAPI

Øvelsesprogram før og efter indsættelse af kunstigt hofteled ORTOPÆDKIRURGISK FYSIOTERAPI Øvelsesprogram før og efter indsættelse af kunstigt hofteled ORTOPÆDKIRURGISK FYSIOTERAPI Øvelsesprogram før og efter indsættelse af kunstigt hofteled Hensigten med denne pjece er at give information omkring

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter osteotomi operation Ibalance

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter osteotomi operation Ibalance Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter osteotomi operation Ibalance Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig.

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget INforation under KNÆskallen

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information

Læs mere

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING. PATIENTINFORMATION NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Ekstern Springhofte. Seneforlængelse med Z plastik ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE. Hoftesektoren, afsnit E9

Ekstern Springhofte. Seneforlængelse med Z plastik ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE. Hoftesektoren, afsnit E9 Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen,, 5/2008-3593 patientinformation Ekstern Springhofte Seneforlængelse med Z plastik Hoftesektoren, afsnit E9 ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE patientinformation

Læs mere

Meniskoperation Patientinformation

Meniskoperation Patientinformation Meniskoperation Patientinformation Regionshospitalet Horsens Ortopædkirurgisk afdeling Menisk Ydre Et knæled indeholder 2 menisker- en indre og ydre menisk Indre Menisken er kileformet med sin tykkeste

Læs mere

Ekstern Springhofte. Seneforlængelse med Z plastik. Hoftesektoren, afsnit 180 ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE. Hoftesektoren, afsnit 180

Ekstern Springhofte. Seneforlængelse med Z plastik. Hoftesektoren, afsnit 180 ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE. Hoftesektoren, afsnit 180 Ekstern Springhofte Seneforlængelse med Z plastik Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 6/2007-3593 patientinformation Hoftesektoren, afsnit 180 ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE patientinformation

Læs mere

Korsbåndsrekonstruktion

Korsbåndsrekonstruktion Patientinformation Korsbåndsrekonstruktion Behandling af skade på korsbåndet Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Korsbåndet Du har fået en skade i dit knæled, som har medført, at dit korsbånd

Læs mere

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse.

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse. Generel information Øvelsesprogrammet består af 3 Trin. Start med øvelserne i Trin 1 og gå først til næste Trin i øvelsesprogrammet, når du kan udføre øvelserne uden, at du oplever forværring af smerter

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER der har fået foretaget inforation i KNÆleddet

Læs mere

Til patienter og pårørende. Knæskinne. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Knæskinne. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Knæskinne Træningsprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Knæskinne Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 I denne folder kan du læse om, hvordan du forholder

Læs mere

Patientinformation vedrørende korsbåndsrekonstruktion

Patientinformation vedrørende korsbåndsrekonstruktion Patientinformation vedrørende korsbåndsrekonstruktion Korsbåndenes funktion: Man har to korsbånd et forreste og et bagerste. Korsbåndenes funktion er primært at sikre, at dit knæ er stabilt ved belastning

Læs mere

Træningsprogram. Programmet er fagligt redigeret af overlæge Otto Langhoff og specialeansvarlig fysioterapeut Kasper Spoorendonk d

Træningsprogram. Programmet er fagligt redigeret af overlæge Otto Langhoff og specialeansvarlig fysioterapeut Kasper Spoorendonk d Træningsprogram Programtitel: Achillesseneruptur Udarbejdet af: Behandler: Regionshospitalet Horsens Sundvej 30 8700 Horsens Tlf. 79274700 Fysioterapien Bemærkninger: Programmet er fagligt redigeret af

Læs mere

Træningsprogram. Træningsprogram efter bruskskade i knæet 6-16 uge

Træningsprogram. Træningsprogram efter bruskskade i knæet 6-16 uge Træningsprogram Program titel: Lavet af: Træningsprogram efter bruskskade i knæet 6-16 uge Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej 30 8700 Horsens Tlf: 78427800 www.terapiafdelingen.dk

Læs mere

Træningsprogram. Bruskskader i knæet 0-4 uger. Sundvej Horsens Tlf Fysioterapien

Træningsprogram. Bruskskader i knæet 0-4 uger. Sundvej Horsens Tlf Fysioterapien Træningsprogram Programtitel: Bruskskader i knæet 0-4 uger. Udarbejdet af: Behandler: Regionshospitalet Horsens Sundvej 30 8700 Horsens Tlf. 79274700 Fysioterapien www.terapiafdelingen.dk Terapiafdelingen

Læs mere

KORSBÅNDSREKONSTRUKTION

KORSBÅNDSREKONSTRUKTION KORSBÅNDSREKONSTRUKTION Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 Denne vejledning skal forberede dig på den operation og efterbehandling, som du skal gennemgå. Vejledningen beskriver det normale

Læs mere

Rekonstruktion af forreste korsbånd

Rekonstruktion af forreste korsbånd Bristning af forreste korsbånd kan opstå ved vrid eller overstrækning i knæleddet, ved sportsaktivitet eller ulykke. Forvridningen kan medføre, at alene forreste korsbånd brister, men ofte er overrivningen

Læs mere

KORSBÅNDSREKONSTRUKTION

KORSBÅNDSREKONSTRUKTION KORSBÅNDSREKONSTRUKTION Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 Denne vejledning skal forberede dig på den operation og efterbehandling, som du skal gennemgå. Vejledningen beskriver det normale

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. GENOPTRÆNING Genoptræning

Læs mere

Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene med operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 3 UGER Når din akillessene er syet sammen i lokalbedøvelse, får du en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling.

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-0216

Læs mere

Patientinformation. Don-joy. Træningsprogram

Patientinformation. Don-joy. Træningsprogram Patientinformation Don-joy Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Don-joy Udleveret af: Tlf.nr.: 88 83 42 31 I denne folder kan du læse om, hvordan du forholder dig til det at anvende en

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL) Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) KONTAKT FYSIOTERAPEUT: Udarbejdet af fysioterapeuterne på Århus Sygehus, 2009. Tlf. 89 49 73 50, Revideret marts 2009. Ophavsretten tilhører

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet Ortopædkirurgisk Afdeling Smerter foran i knæet En af de hyppigste årsager til knæproblemer hos unge er det, man benævner forreste knæsmerter. Dette hentyder til, at smerterne fornemmes fortil i og omkring

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

Kvit knæsmerterne ÅRSAG TIL KNÆSMERTER TILBAGEVENDEN TIL SPORT

Kvit knæsmerterne ÅRSAG TIL KNÆSMERTER TILBAGEVENDEN TIL SPORT Da du var til undersøgelse i Artroskopisk Center, fik du en forklaring på, hvorfor vi tror, at du har ondt i knæet, og du fik råd og vejledning til, hvad du skal gøre for, at det bliver bedre. Denne pjece

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i lysken Du er blevet opereret og har fået fjernet lymfeknuder i din lyske. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi)

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) 2 Indholdsfortegnelse 1. Kikkertundersøgelse af knæ...4 2. Medicin...6 3. Undersøgelsesdagen...7 3.1 Forberedelse...7 3.2 Kikkertundersøgelsen/operationen...7 4.

Læs mere

Balancetræning - brug af vippebræt. Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken

Balancetræning - brug af vippebræt. Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Balancetræning - brug af vippebræt Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Generelt om brug af vippebræt Formål Træning på vippebræt medvirker til at forbedre din balance

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion

Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Korsbåndsprogram - genoptræning efter ACL-rekonstruktion Navn Operation Operationsdato Dato efter operation Fokusområde Uge 3: Uge 5: Uge 7: Uge 11: Uge 13: Uge 16: Forventet slutdato: Roskilde kommune.

Læs mere

Dekompression i nakken. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Dekompression i nakken. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Dekompression i nakken Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Dekompression i nakken Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Løs knæskal Patella luksation MPFLrekonstruktion. Patientinformation. 27. juni 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.0

Løs knæskal Patella luksation MPFLrekonstruktion. Patientinformation. 27. juni 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.0 Løs knæskal Patella luksation MPFLrekonstruktion Patientinformation 27. juni 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.0 Løs knæskal Patella luksation MPFLrekonstruktion Patientinformation Før operation

Læs mere

Velkommen til Hoftesektoren

Velkommen til Hoftesektoren Velkommen til Hoftesektoren Ekstern Springhofte - Formålet med denne information er at besvare en række spørgsmål i forbindelse med operation for springhofte. Informationen indeholder en beskrivelse af

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik Generel information Det er vigtigt, at du hele tiden tager hensyn til smerter i forbindelse med træning og dagligdags aktiviteter. Dvs. du må gerne mærke ømhed og let smerte under træningen, men ikke opleve

Læs mere

Spinal stenose i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Spinal stenose i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Spinal stenose i lænden Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Spinal stenose i lænden Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle

Læs mere

VAS Skala. Ikke OK. Da du var til informationsmøde hos fysioterapeuten, fik du en forklaring på, hvorfor

VAS Skala. Ikke OK. Da du var til informationsmøde hos fysioterapeuten, fik du en forklaring på, hvorfor Kvit knæsmerterne Hvornår kan du roligt vende tilbage til sport Efter de første 8 uger med nedsat belastning, er det vigtigt at du starter langsomt op. Du skal følge nedenstående fremgangsmåde, og du må

Læs mere

Informationspjece til patienter med bristet akillessene.

Informationspjece til patienter med bristet akillessene. Akillessenen er den kraftigste sene i kroppen. Denne har stor betydning for stabilitet og bevægelse af foden. For at senen kan vokse sammen igen efter skaden, er det vigtigt at følge nedenstående retningslinjer.

Læs mere