BØRNEINDBLIK 3/15 ANALYSE: UNGES MEDIEFORBRUG OG TRIVSEL STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNEINDBLIK 3/15 ANALYSE: UNGES MEDIEFORBRUG OG TRIVSEL STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL"

Transkript

1 BØRNEINDBLIK 3/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 3/ ÅRGANG 1. JUNI 215 ANALYSE: UNGES MEDIEFORBRUG OG TRIVSEL STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL Når unge er online på alle tider af døgnet, går det ud over deres koncentrationsevne og søvn, og det påvirker deres stress-niveau. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 2. elever i 7. klasse. Unge er online som aldrig før, og størstedelen af de unge i Børnerådets undersøgelse fortæller, at de som oftest har telefonen lige ved hånden. Det gælder især pigerne, der også er dem, der føler sig mest afhængige af deres telefon. De unges behov for at være på opstår både, fordi de gerne vil være til at komme i kontakt med, men også fordi mange oplever et socialt pres i forhold til at være tilgængelig. De unge fortæller om en dobbelt stressfølelse: Det er et pres ikke at være online, og samtidig opleves forpligtigelsen til at være på som en byrde. Undersøgelsen viser ligeledes, at de unge, der bruger mest tid på medierne, også er dem, der oftest har svært ved at koncentrere sig og føler sig trætte om morgenen inden skole. Hos Børnerådets formand Per Larsen vækker tallene bekymring: Vores undersøgelse viser tydeligt, at de unges medieforbrug har direkte indflydelse på deres trivsel. Og jeg er alarmeret over, at der er en gruppe af unge med et så stort medieforbrug, at de på en række områder trives dårligt. Mange af de unge multitasker, når de bruger deres telefon, fx laver de lektier eller taler med venner samtidig med, at telefonen er fremme. 4 pct. af de unge oplever, at deres multitasking kan gå ud over koncentrationen. Vi har brug for et større fokus på, hvad det gør ved os hele tiden at være tilstede på en masse medieplatforme. For vi kan jo se, at det påvirker trivslen. Det skal vi tage alvorligt og interessere os langt mere for, siger Per Larsen. UNDERSØGELSENS HOVEDRESULTATER 41 pct. af de unge svarer, at deres telefon sjældent/aldrig er uden for rækkevidde. 4 pct. af pigerne og 22 pct. af drengene siger, at de føler sig afhængige af deres telefon. Af de unge, der sjældent eller aldrig har deres telefon uden for rækkevidde, føler 63 pct. sig afhængige. Til sammenligning føler kun 13 pct. af de unge, der altid har telefonen uden for rækkevidde, sig afhængige 73 pct. bruger deres telefon, mens de ser fjernsyn. 4 pct. har ofte/nogle gange svært ved at koncentrere sig om andre ting, hvis de er på mobilen samtidig. 17 pct. svarer på beskeder om natten et par gange om ugen eller måneden. De unge, der bruger medier mere end fire timer dagligt, har oftere svært ved at koncentrere sig og føler sig oftere morgentrætte end andre unge. De unge, som bruger meget tid på at se film/tv eller være på sociale medier, føler sig oftere stressede end unge med et lavere medieforbrug.

2 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI TELEFONEN ER SJÆLDENT UDEN FOR RÆKKEVIDDE Mange af de unge fortæller, at det er en vane, at telefonen helst skal ligge i lommen eller lige i nærheden. 41 pct. af de unge svarer, at de sjældent eller aldrig har telefonen uden for rækkevidde. Det er særligt pigerne, der har telefonen lige ved hånden. Følelsen af ikke at have telefonen tæt på er forbundet med en fornemmelse af stress hos flere af de unge. Som Lea siger: Det er ikke for at tjekke noget på den, at jeg har den liggende ved siden af mig. Det er mest, hvis folk ringer eller skriver, og det er et eller andet vigtigt. Nogle gange får jeg sådan lidt stress over, at jeg ikke har den med. Det er imidlertid ikke kun en vane, som de unge selv tillægger sig. Signe fortæller fx, at hendes far er en af grundene til, at hun har telefonen inden for rækkevidde: Jeg ved i hvert fald, at min far godt kan lide, at jeg har min telefon på mig, så han ved, at han kan kontakte mig hele tiden. En af grundene til, at de unge har deres telefon inden for rækkevidde, er altså, at de gerne vil være nemme at komme i kontakt med. Men flere unge fortæller også, at der ligger et socialt pres bag behovet for at være tilgængelig: Det kan være, den anden person bliver lidt sur, hvis der går lang tid, før man svarer, forklarer Ingeborg. De unge synes, det er svært både at være let tilgængelig og samtidig have brug for at være offline. Fx synes Ayse, at det kan være anstrengende at føle sig forpligtiget til at have telefonen ved hånden hele tiden: Jeg kan godt lide, at den nogle gange ikke er tæt på mig. Den kan føles lidt som en byrde at have med. Sådan når den er der, så kan man altid lige tabe lidt tid. Det er et pres, som mange andre unge i undersøgelsen oplever. 37 pct. synes fx, at det er stressende, hvis de har beskeder, som de ikke har svaret på. De unge er bl.a. bekymrede for, at afsenderen bliver sur, hvis der ikke kommer hurtigt svar. FIGUR 1: HVOR OFTE ER DIN TELEFON UDEN FOR RÆKKEVIDDE? 4 Drenge Samlet Piger % 25% 27% 29% 31% 3 26% 22% 2% 11% 11% 1% 5% 4% Altid Ofte Nogle gange Sjældent Aldrig Ved ikke Antal svar: 1.94 Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel, som blev gennemført i maj/juni 214, samt opfølgende gruppeinterviews med 22 børn, der går i 8. klasse. 41 pct. af de unge, der har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, var i foråret år, 56 pct. var 14 år og 3 pct. var 15 år. Undersøgelsens metoder er beskrevet bagest i notatet.

3 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI FIGUR 2: DET ER STRESSENDE, HVIS JEG HAR BESKEDER PÅ TELEFONEN, SOM JEG ENDNU IKKE HAR SVARET PÅ % 24% 21% 5 11% Meget enig Enig Hverken enig eller uenig 12% 6% Uenig Meget uenig Ved ikke Antal svar: Jeg kan godt lide, at den nogle gange ikke er tæt på mig. Den kan føles lidt som en byrde at have med. Sådan når den er der, så kan man altid lige tabe lidt tid. AYSE PIGERNE FØLER SIG SÆRLIGT AFHÆNGIGE AF TELEFONEN Vanen med at have telefonen inden for rækkevidde afspejler de unges følelse af at være afhængige af deres telefon. Når de unge skal forklare, hvordan de oplever deres afhængighed, siger de blandt andet: Du sidder og gennemtjekker alt på Facebook hele tiden, selvom der ikke rigtig er noget om dig, eller Hvis du virkelig ikke kan holde ud, at telefonen ikke er der, og du bruger den stort set hele tiden. 31 pct. af de unge svarer, at de føler sig afhængige af mobilen dog er der en markant forskel på drengene og pigernes svar: 4 pct. af pigerne føler sig afhængige af deres telefon, til sammenligning føler kun 22 pct. af drengene sig afhængige. Til spørgsmålet om, hvorfor piger føler sig mere afhængige, peger flere af de unge på, at pigerne også har et højere forbrug af sociale medier: Jeg tror, at piger bruger mere tid på de sociale medier end drenge, siger Ayse.

4 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI FIGUR 3: JEG FØLER MIG AFHÆNGIG AF MIN TELEFON % 29% 4% 41% 24% 6% 5 19% Ved ikke Uenig/meget uenig Hverken enig eller uenig Meget enig/enig 2 1 4% 31% 22% Piger Samlet Drenge Antal svar: FIGUR 4: FØLELSEN AF AFHÆNGIGHED OG TELEFONEN INDEN FOR RÆKKEVIDDE % 44% 6 32% 36% 24% 44% 2% 1 Meget enig/enig Hverken enig eller uenig Uenig/meget uenig Føler sig afhængig af sin telefon Sjældent/aldrig Nogle gange Altid/ofte Antal svar: Der er en tydelig sammenhæng mellem at føle sig afhængig og have telefonen ved hånden. Af de unge, der sjældent eller aldrig har deres telefon uden for rækkevidde, føler 63 pct. sig således afhængige, til sammenligning føler kun 13 pct. af de unge, der altid har telefonen uden for rækkevidde, sig afhængige. Afhængigheden kan være anledning til bekymring og også anledning til at tage forbruget op til overvejelse. Som Martha siger: Jeg tror, man skal være bekymret for, hvor meget man bruger sin mobil. For det kan hurtigt blive sådan, at så laver man ikke lige lektier, eller så bruger man for meget tid, og så laver man ikke det, man skulle.

5 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI Når jeg sad med fx mine bedsteforældre og snakkede, så kom jeg nogle gange til at tage min mobil frem, hvis jeg fik en sms eller noget. Sådan virkelig asocialt. LEA De unge fortæller, at deres forbrug og følelsen af afhængighed varierer i forhold til, hvordan hverdagen ser ud. Behovet og forbruget er størst, når de keder sig: Jeg tror, det er forskelligt afhængigt af, hvad man laver. Hvis man slet ikke skal lave noget som helst, så bliver man rigtig afhængig på en dag. Men andre dage, hvor man skal være sammen med venner og også skal til træning, så bruger man slet ikke mobilen lige så meget, som man gør de dage, hvor man har fri, fortæller Ingeborg. Og Sally er enig: De der dage, hvor man virkelig ikke har noget at lave, så kan man godt føle sig sådan lidt rastløs uden sin mobil. Jeg tror bare, at jeg har fået den vane, at hvis jeg ikke har noget at lave, så tager jeg min mobil eller min ipad frem. Flere af de unge mener, at deres forældre gerne må hjælpe dem med at regulere forbruget, men de peger også på, at det måske kan være svært. De unge oplever nemlig, at deres forældre selv har et stort forbrug af deres telefoner: Min far bruger også sin mobil, sådan lige når vi er færdige med at spise. Så kan han godt finde på at tage den frem, siger Lea. Cecilia fortæller også om voksne, der lader til at have svært ved at lade telefonen ligge: Min mor har fortalt, at hendes chef midt i møder, når de sidder og taler sammen, så sidder han lige pludselig bare med sin mobil. TELEFONEN BRUGES SAMTIDIG MED ALT MULIGT ANDET Langt over halvdelen af de unge bruger mobilen, mens de laver andre ting. 73 pct. bruger altid eller nogle gange telefonen, mens de ser fjernsyn, 58 pct. bruger telefonen, mens de snakker med deres venner, og 24 pct. bruger den altid eller nogle gange, mens de cykler. Selvom knap en tredjedel bruger deres telefon samtidig med, at de snakker med venner, og knap en sjettedel, mens de taler med deres forældre, er det også den form for brug, de unge forholder sig

6 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI FIGUR 5: BRUGER DU TELEFONEN, MENS DU... Altid/ofte Nogle gange Sjældent Aldrig Ved ikke...ligger i sengen og skal til at sove? 57% 16% 1% 15% 2%...ser fjernsyn? (gælder både via pc, Mac, tv og tablet) 46% 27% 12% 1 2%...er på toilettet? 39% 18% 12% 28%...laver lektier (til noget, som har med lektierne at gøre) 34% 32% 16% 15%...snakker med venner? 28% 22% 18% 2%...endnu ikke er stået op? 25% 2% 17% 3 5%...laver lektier (til noget, som ikke har med lektierne at gøre) 18% 22% 26% 29% 5%...snakker med forældre? 14% 18% 27% 38%...har undervisning i skolen? 11% 17% 27% 42%...cykler? 11% 1 2% 5...spiser? 7% 7% 18% 66% 2% % 1% 2% 4% 5% 6% 7% 8% 9% 1% Antal svar: mest kritisk til. Som Signe siger: Jeg synes, at når man har en samtale med nogen, så kan det være lidt provokerende, at man tager sin telefon frem og begynder sådan at være på den. Hun bliver bakket op af mange andre unge, bl.a. Lea, der siger: På et tidspunkt var jeg ret afhængig af min telefon. Så når jeg sad med fx mine bedsteforældre og snakkede, så kom jeg nogle gange til at tage min mobil frem, hvis jeg fik en sms eller noget. Sådan virkelig asocialt. Telefonen er også fremme, når de unge laver lektier, og det kan være forstyrrende, men også hyggeligt og motiverende. Sally bruger den fx til at komme i gang med sine lektier: Tit er det lidt en motivation for mig at komme i gang med mine lektier, når der er noget andet, der også kører. Jeg holder ikke øje med begge ting på en gang, men skifter bare sådan lidt imellem dem. Cecilia har gavn af at være online samtidig med, at hun læser lektier: Nogle gange face-timer vi om aftenen, hvis vi har rigtig mange lektier, og så hjælper vi lidt hinanden. Så sidder vi bare og laver lektier, imens vi kan kigge på hinanden. Blandt de unge, som siger, at de bruger mobilen, mens de laver andre ting, svarer en del, at de ikke har tænkt over hvorfor. 43 pct. fortæller eksempelvis, at de ikke tænker over, at de er i gang med flere ting. Og 4 pct. svarer, at de slet ikke har tænkt over, hvorfor de bruger mobilen samtidig med, at de gør andre ting. De unge giver udtryk for, at det at multitaske med mobilen både er en vane, de ikke lægger mærke til, men også en vane, som de overordnet ikke sætter

7 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI FIGUR 6: HVORFOR BRUGER DU MOBILEN, SAMTIDIG MED AT DU LAVER ANDRE TING? (SÆT GERNE FLERE KRYDS) Jeg tænker ikke over, at jeg er i gang med flere ting på én gang Det har jeg ikke tænkt over Fordi det, jeg laver, keder mig Jeg kan godt lide at lave flere ting på én gang Jeg kan ikke lade den være Så jeg kan udnytte tiden bedre Ellers kan jeg ikke nå alt det, jeg skal Ved ikke Andet 4 4% 32% 25% 22% 19% 15% 9% 7% Antal svar: (dem, der har svaret, at de er på mobilen, mens de laver andre ting) spørgsmålstegn ved. Omvendt er der også en gruppe, der mere bevist kan sige noget om, hvorfor de multitasker. Det handler blandt andet om, at de godt kan lide at lave flere ting på én gang, at de synes, de udnytter deres tid bedre, og at de ellers ikke kan nå at lave alt det, de skal. MULTITASKING KAN ØDELÆGGE KONCENTRATIONEN Størstedelen af de unge er bevidste om, at det kan være svært at koncentrere sig om andre ting, når man er på mobilen samtidig. 42 pct. synes, at de selv altid eller nogle gange kan have svært ved at koncentrere sig. FIGUR 7: HAR DU SVÆRT VED AT KONCENTRERE DIG OM ANDRE TING, NÅR DU BRUGER MOBILEN SAMTIDIG? 24% 7% 27% 2% 12% 28% Ja, altid Ja, for det meste Nogle gange Ja, men sjældent Nej, aldrig Jeg er aldrig på mobilen, mens jeg laver andre ting Antal svar: ( Ved ikke er ikke med)

8 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI Zakir har selv erfaringer med den svære disciplin multitasking: Det kan fx være, at ens hjerne er et andet sted, hvis man lige har set en, der har fødselsdag, og så skal man skrive en hilsen til dem. Det kan være svært at koncentrere sig, hvis man lige har været på de sociale medier. Fornemmelsen af, at de to verdener den digitale og analoge nogle gange forstyrrer hinanden, beskriver Ingeborg også: Tingene går rigtigt tit hurtigt på mobilen. Det kan godt være, at man vænner sig til, at det bare går tjept. Man vænner sig måske til, at det går så hurtigt på mobilen, at man bliver dårligere til at have tålmodighed og koncentrere sig i det rigtige liv. MEDIEFORBRUGET GÅR UD OVER SØVNEN Mobilbrug er for en del unges vedkommende ikke afgrænset til deres vågne tid; mange tjekker nemlig deres mobil om natten og svarer på beskeder. 17 pct. vågner et par gange om ugen eller måneden og svarer på beskeder om natten. De unge fortæller, at de blandt andet svarer på beskeder om natten, fordi de er bekymrede for at skuffe afsenderen og risikere dårlig stemning: Man er bange for at lade den anden person vente et par timer, før man svarer på beskeden, siger Signe, og Ayse supplerer, Man kan se, at du har set beskeden, men du gider ikke svare. Det er der rigtig mange, der bliver sure over. Der er dog også flere unge, som synes, de natlige beskeder forstyrrer: Hvis det er kl. 2 om natten eller sådan noget, hvor der er en person, der skriver til dig, så ødelægger det hele din nattesøvn, mener Clara. Andelen af de unge, der svarer på natlige beskeder, stiger i takt med netforbruget. 2 pct. af de unge, der er på nettet over fire timer dagligt, vågner et par gange om ugen og svarer på beskeder på deres telefon, mens det kun gælder for 6 pct. af de unge, der er på nettet op til to timer om dagen. FIGUR 8: BESKEDER BLIVER OGSÅ BESVARET OM NATTEN VÅGNER DU OM NATTEN OG SVARER PÅ BESKEDER PÅ DIN TELEFON? Ja, hver nat Ja, et par gange om ugen 8% Ja, et par gange om måneden 6% Ja, men sjældnere end hver måned 1 Nej, aldrig 67% Ved ikke Total 1% Antal svar: Det er ikke kun beskeder, der forstyrrer nattesøvnen. En tredjedel af de unge svarer, at de ofte er trætte i løbet af dagen, fordi de har været sent oppe og bruge deres telefon eller computer. Igen spejler de unge sig i deres forældres forbrug, som også på dette område kan minde om deres eget: Min mor kan ikke sove, før hun har tjekket sin telefonen om aftenen, før hun går i seng, siger Clara, og Mikkel supplerer: På en måde er det det samme som at arbejde sent. Så er voksne og børn lige gode om at være på sent. Man vænner sig måske til, at det går så hurtigt på mobilen, at man bliver dårligere til at have tålmodighed og koncentrere sig i det rigtige liv. INGEBORG

9 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI På en måde er det det samme som at arbejde sent. Så er voksne og børn lige gode om at være på sent. MIKKEL FIGUR 9: VÅGNER DU OM NATTEN OG SVARER PÅ BESKEDER PÅ DIN TELEFON? % 68% 57% Ved ikke Aldrig Mindre end et par gange om måneden Et par gange om måneden Ja, hver nat/ja, et par gange om ugen % 15% 6% 5% 6% 8% Op til 2 timer på nettet om dagen 2-4 timer på nettet om dagen 12% 8% 2% Mere end 4 timer på nettet om dagen Antal Svar: (dem, der har svaret, hvor meget de er på nettet)

10 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI FIGUR 1: JEG ER OFTE TRÆT, FORDI JEG ER LÆNGE OPPPE OG BRUGER MOBIL, COMPUTER ELLER TABLET % 22% Meget enig Enig Hverken enig eller uenig 25% 26% 14% 5% Uenig Meget uenig Ved ikke Antal svar: MEDIE-STORFORBRUGERE ER RAMT PÅ KONCENTRATION, SØVN OG STRESSNIVEAU 29 pct. af de unge fortæller, at de bruger mere end fire timer online om dagen. Denne gruppe betegnes i undersøgelsen som medie-storforbrugere. Det kan være svært at gøre op, præcist hvor lang tid om dagen man bruger på nettet. Derfor er de unge også blevet spurgt, hvor lang tid de bruger på hhv. at spille, at se film, tv og serier og på at være på de sociale medier. Her svarer 12 pct., at de spiller mere end fire timer om dagen, 5 pct. ser film, tv og serier mere end fire timer om dagen, og 1 pct. er på sociale medier mere end fire timer om dagen. Medie-storforbrugerne har sværere ved at koncentrere sig og er oftere morgentrætte, end de unge, der bruger færre timer online. Med andre ord trives denne gruppe af unge dårligere på en række områder. Der er ikke markant forskel på, om de unge bruger meget tid på hhv. spil og film/tv/serier i forhold til deres koncentration her svarer knap en fjerdedel, at de ofte eller hele tiden har svært ved at koncentrere sig. Men for de unge, der fortæller, at de er mere end fire timer om dagen på de sociale medier, er det 32 pct., der ofte eller hele tiden har svært ved at koncentrere sig. FIGUR 11: HVIS DU TÆNKER PÅ EN ALMINDELIG DAG, HVOR LANG ]D TROR DU SÅ, AT DU ER PÅ NETTET (BÅDE VIS TELEFON, COMPUTER OG TABLET)? 29% Antal Svar: % 38% 28% Lav-forbrugere: -2 timer Mediumforbrugere: 2-4 timer Storforbrugere: Mere end 4 timer Ved ikke

11 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI FIGUR 12: JEG HAR OFTE ELLER HELE TIDEN SVÆRT VED AT KONCENTRERE MIG 35 3 Mere end 4 timer dagligt 2-4 timer dagligt Op til 2 timer daglig % 2 18% 19% 1 12% 1 Spil Sociale medier Film og tv Antal svar: ( ved ikke er ikke med) Ayse er en af de unge, der selv har oplevet, at det kan være svært at koncentrere sig om mere end en ting ad gangen: Altså, jeg synes, det kommer an på, hvad man skal. Hvis man er i gang med at skrive et eller andet, og så tjekker sin mobil og begynder at læse noget, så kan jeg i hvert fald ikke finde ud af at skrive samtidig. Der er nogle ting, man skal tage en ad gangen. Mere end halvdelen af de unge, der siger, at de bruger mere end fire timer om dagen på diverse netaktiviteter, fortæller også, at de altid eller ofte føler sig trætte om morgenen. Nogle gange kan man være træt, fordi man har brugt for lang tid om aftenen på at se yndlingsserien. Det kan Cecilia tale med om: Hvis man nu er i gang med serier for eksempel på Netflix eller sådan noget, så kan man godt have det der med, at så skal man lige se det afsnit færdig, og så blev det bare til det næste og næste afsnit hele tiden. Det kender jeg i hvert fald godt. Men også brugen af mobil om aftenen inden sengetid kan være en tidsrøver og så kan den forstyrre nattesøvnen, fortæller Sally: Jeg har også læst, at hvis du kigger på din telefon, før du går i seng, så ødelægger det din søvn, fordi der er sådan en slags lys, der gør, at du vågner. Medierne kan også have indflydelse på de unges oplevelse af stress, og her er der store forskelle på de unges stressniveau og den tid, de bruger på medierne. De unge, der bruger over fire timer dagligt på henholdsvis sociale medier og på at se film og tv, føler sig markant mere stressede, end de unge, der har et lavere forbrug på disse to medietyper.

12 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI FIGUR 13: JEG FØLER MIG ALTID ELLER OFTE TRÆT OM MORGENEN INDEN SKOLE 7 6 Mere end 4 timer dagligt 2-4 timer dagligt Op til 2 timer daglig % 58% 5 56% 5 48% 5% 49% 49% 1 Spil Sociale medier Film og tv Antal svar: 1.73 ( ved ikke er ikke med) FIGUR 14: FØLER SIG OFTE ELLER HELE TIDEN STRESSET Sociale medier Film og tv Selvom det kan være hyggeligt at have kontakt til sine venner, når man læser lektier, som Sally og Cecilia tidligere pointerede, så kan det også være forstyrrende og en stressfaktor. Det kan Carl bevidne: Man kan lige komme til at tjekke Facebook i stedet for at lave lektier. Og så føler man sig bare mere stresset % 1% 15% 15% 2% 24% Op til 2 timer dagligt 2-4 timer dagligt Mere end 4 timer dagligt Antal svar: Der er ingen signifikant sammenhæng mellem stress og brugen af nettet og spil, hvorfor der kun fremgår grafer på sammenhængen mellem stress og forbruget af sociale medier og film/tv.

13 ANALYSE FRA BØRNERÅDET: STORT MEDIEFORBRUG KAN SKADE UNGES TRIVSEL BØRNEINDBLIK NR 3 JUNI METODE: HVORDAN HAR VI LAVET UNDERSØGELSEN? KVANTITATIV DEL De kvantitative data er resultatet af spørgeskemaundersøgelsen Unge og Medier i Børnerådets Børne- og Ungepanel. Her undersøger vi, hvordan unge bruger og forholder sig til medier. Panelet består af elever fra 7. klasse fra 11 klasser fra almenområdet og 11 klasser fra specialområdet 1 fordelt over hele landet unge har svaret på spørgeskemaet. Det giver en svarprocent på 72. De deltagende klasser er en del af et tilfældigt udtræk foretaget af Danmarks Pædagogiske Universitet. Der er lidt flere piger, der har svaret på spørgeskemaet (52,2 pct.), end der er piger blandt børn i 7. klasse på landsplan (49,1). Forskellen er statistisk signifikant, hvilket betyder, at man i læsningen af resultaterne bør holde sig for øje, at pigerne er en anelse overrepræsenterede. KVALITATIV DEL Vi har gennemført fire uddybende gruppeinterview med i alt 22 elever fra 8. klasse på to forskellige skoler. Interviewene varede 3-5 min. og var semistrukturerede med en interviewguide, som tog udgangspunkt i resultaterne fra den del af spørgeskemaundersøgelsen, der handlede om livet derhjemme og de voksne, som børnene bor sammen med. Interviewene handlede om at få de unges forklaringer på resultaterne samt at komme med eksempler fra deres eget liv. ANONYMITET Alle navne er ændrede i rapporten af hensyn til anonymitet. Citater kan være tilpasset af hensyn til læsbarhed. Alle sammenhænge i analysen er statistisk signifikante. De er chi-testet og har en p-værdi under,5. 1 Det er ikke alle specialskoler, der er organiseret omkring klassetrin. I de tilfælde, hvor en udvalgt skole ikke har 7. klassetrin, har lærerne på skolen udvalgt en gruppe børn, der er vurderet alderssvarende. Alle specialklasser har haft spørgeskemaet til gennemlæsning og vurderet det egnet til netop deres børn og deres særlige behov. BØRNEINDBLIK NR. 3/ ÅRGANG 1. JUNI 215 TEKST OG ANALYSE LINE EMMA JØNSON LEJ@BRD.DK T: OG ANNA EISTRUP AEI@BRD.DK T: REDAKTØR ANNA EISTRUP AEI@BRD.DK T: BØRNERÅDET VESTERBROGADE 35A 162 KØBENHAVN V BRD@BRD.DK

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET

BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 9/2014 1. ÅRGANG 18. DECEMBER 2014 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET Børn fra velstillede

Læs mere

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL BØRNEINDBLIK 8/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 8/2014 1. ÅRGANG 21. NOVEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES FRITIDSLIV ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL Børn med et aktivt fritidsliv er oftere i god

Læs mere

BØRNEINDBLIK 7/14 UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV

BØRNEINDBLIK 7/14 UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV BØRNEINDBLIK 7/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 7/2014 1. ÅRGANG 8. OKTOBER 2014 ANALYSE: 14-ÅRIGES BEHOV FOR VIDEN OM MEDIER UNGE HAR IKKE KONTROL OVER DERES ONLINE-LIV Næsten en tredjedel af alle unge

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG BØRNEINDBLIK 3/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 3/2014 1. ÅRGANG 4. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES LIV PÅ SOCIALE MEDIER JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG Næsten alle 13-årige er aktive

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

BØRNEINDBLIK 4/14 UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET

BØRNEINDBLIK 4/14 UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET BØRNEINDBLIK 4/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 4/2014 1. ÅRGANG 24. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES OPLEVELSER PÅ NETTET UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET Halvdelen af eleverne

Læs mere

BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING

BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 2/2015 2. ÅRGANG 26. MAJ 2015 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING Når unge oplever mobning på nettet, reagerer

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR

BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2015 2. ÅRGANG DECEMBER 2015 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR De fleste unge synes, det er

Læs mere

BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS

BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 4/2015 2. ÅRGANG SEPTEMBER 2015 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS FOR MANGE UNGE OPSØGER IKKE HJÆLP, NÅR DE

Læs mere

BØRNEINDBLIK 2/14 MANGE UNGE ER UTILFREDSE MED DERES KROP

BØRNEINDBLIK 2/14 MANGE UNGE ER UTILFREDSE MED DERES KROP BØRNEINDBLIK 2/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 2/2014 1. ÅRGANG 5. FEBRUAR 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES TANKER OM KROP OG VÆGT MANGE UNGE ER UTILFREDSE MED DERES KROP 13-årige børn bruger meget tid på at

Læs mere

Indeklima og medbestemmelse

Indeklima og medbestemmelse Børnepanelrapport nr. 2 / 2011 Indeklima og medbestemmelse BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser I Børnerådet har vi valgt at have ekstra fokus på skolemiljø, og her er indeklimaet en vigtig del.

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN

BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2015 2. ÅRGANG 6. APRIL 2015 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN Hvad vil

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE

BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/215 2. ÅRGANG DECEMBER 215 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE Børnerådets

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape At få arbejdsliv, fritidsliv, familieliv og kristenliv til at hænge sammen - og stadig selv hænge sammen! Et psykologisk

Læs mere

Børn og finanskrisen. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010. Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat

Børn og finanskrisen. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010. Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat Børn og finanskrisen En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010 Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat Tekst Trine Krab Nyby, Flemming Schultz, Børnerådets sekretariat

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Trivsel i folkeskolen, 2015

Trivsel i folkeskolen, 2015 Trivsel i folkeskolen, 2015 Den første nationale trivselsmåling i folkeskolen er gennemført i perioden 26. januar til 24. marts 2015. Trivselsmålingen er indført som led i folkeskolereformen og skal give

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER

BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2016 3. ÅRGANG FEBRUAR 2016 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Analyse: God stemning i klasseværelset er afgørende for børns læring

Analyse: God stemning i klasseværelset er afgørende for børns læring Analyse: God stemning i klasseværelset er afgørende for børns læring Jeg lærer mere, hvis der er en god stemning i klassen Ni ud af ti elever i folkeskolens udskoling er enige i, at de lærer mere, hvis

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 TUBA Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 Moos-Bjerre Analyse Farvergade 27A 1463 København K, tel. 29935208 moos-bjerre.dk Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

RAPPORT Undervisningsmiljøvurdering SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Mellemskolen

RAPPORT Undervisningsmiljøvurdering SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Mellemskolen RAPPORT Undervisningsmiljøvurdering SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Mellemtrin UNDERSØGELSE Mellemskolen GRUNDLAG Henriette Hørlucks Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL

Læs mere

Undersøgelse om danskernes mobilvaner

Undersøgelse om danskernes mobilvaner t Undersøgelse om danskernes mobilvaner Danmarks Radio 2. dec 2015 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Frekvenser... 3 2. Kryds med køn... 24 3. Kryds med alder...

Læs mere

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Opstart: Del 1 Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Når du skal i gang med at tabe dig, er der mange ting, du skal tænke

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Odense - Klassetrin (4,5,6) - Antal besvarelser: 3390

Sammenligningsniveau 1: Odense - Klassetrin (4,5,6) - Antal besvarelser: 3390 RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2016/2017 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Mellemtrin UNDERSØGELSE Mellemtrinnet 2017 GRUNDLAG Åløkkeskolen - Klassetrin (4,5,6) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 115 Sammenligningsniveau

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Mellemskolen

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Mellemskolen RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Mellemtrin UNDERSØGELSE Mellemskolen GRUNDLAG Tingløkkeskolen - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 33 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen

Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Data er sidst opdateret 03.02.2011 16:50:38 Antal besvarelser: 2433 af 2720 for udvalg: 2010 - T1 - Nationalt - 9.klassetrin Antal besvarelser: 71 af 71 for udvalg: 2010 - T1 - Hjemly Idrætsefterskole

Læs mere

Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse

Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse Analyse: Folkeskoleoplevelser og valg af ungdomsuddannelse Unge, der går på en erhvervsskole eller produktionsskole, er oftere blevet mobbet i folkeskolen end unge, der vælger gymnasiet. Det viser en ny

Læs mere

Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018

Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018 Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018 Årstal: 2017/2018 Område: GRUNDSKOLE Rapportniveau: Institution - Kommune Skolesundhed.dk Rapport udarbejdet for Odense Kommune Genereret d. 07-02-2018 Valg

Læs mere

Børn om opdragelse. Camilla Kann Fjeldsøe Dato Projekt: 63644

Børn om opdragelse. Camilla Kann Fjeldsøe Dato Projekt: 63644 Børn om opdragelse Camilla Kann Fjeldsøe Dato 24. 04. 2018 Projekt: 63644 Temaundersøgelse Feltperiode: Den 12. marts 20. april 2018 Målgruppe: Nationalt repræsentativt på elever i folkeskolens 4.- 9.

Læs mere

Mobbeundersøgelse. 1 of 24. 1. Er du: Response Count. Response Percent. Dreng 56.0% 1,040. Pige 44.0% 818. answered question 1,858. skipped question 0

Mobbeundersøgelse. 1 of 24. 1. Er du: Response Count. Response Percent. Dreng 56.0% 1,040. Pige 44.0% 818. answered question 1,858. skipped question 0 Mobbeundersøgelse 1. Er du: Dreng 56.0% 1,040 Pige 44.0% 818 answered question 1,858 skipped question 0 2. Hvor gammel er du? 10 år eller yngre 8.6% 159 11 13.8% 257 12 16.0% 297 13 26.1% 485 14 14.2%

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Trivsel og social baggrund

Trivsel og social baggrund Trivsel og social baggrund Den nationale trivselsmåling i grundskolen, 2015 Elevernes trivsel præsenteres i fire indikatorer - social trivsel, faglig trivsel, støtte og inspiration samt ro og orden. Eleverne

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen . Indledning. Baggrund for undersøgelsen TNS Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Gentofte Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Rapportens indhold... 2 1.3 Læsning af figurer...3

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

UMV Sjørringvold Efterskole

UMV Sjørringvold Efterskole UMV Sjørringvold Efterskole Hvilken klasse går du i? Klasse 1 9 19% Klasse 2 13 28% Klasse 3 7 15% Klasse 4 16 34% Other 2 4% Køn dreng 35 74% pige 10 21% Hvilken årgang er du? 8. klasse 5 11% 9. klasse

Læs mere

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME SUNDHEDSPROFIL 2010/11 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Sundhedsprofil Mellemtrinnet: 4. 6. klasse...4 4. klasse...6 5. klasse...15 6. klasse...24 Spørgsmål

Læs mere

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 0. til 3. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 0. til 3. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME SUNDHEDSPROFIL 2010/11 0. til 3. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Sundhedsprofil Indskolingen: 0. 3. klasse...4 0. klasse...5 1. klasse...10 2. klasse...15 3.

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet afdeling, 4.-9. klassetrin Varde Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Rapportens indhold...

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Vejen Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold... 3 1.3 Læsning

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Dygtige elever holdes nede i skolen

Dygtige elever holdes nede i skolen DI og Danske Skoleelever Maj 2014 Dygtige elever holdes nede i skolen Det er ikke let, at sidde på forreste række i den danske folkeskole. En ny undersøgelse foretaget af Danske Skoleelever og Dansk Industri

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Mariagerfjord Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold...

Læs mere

0. Konklusion. Resultaterne fra en spørgeskemaundersøgelse ved Stille Piger under Ungdomsskolen Favrskov 2011

0. Konklusion. Resultaterne fra en spørgeskemaundersøgelse ved Stille Piger under Ungdomsskolen Favrskov 2011 Modelfoto: Colourbox Denne rapport indeholder resultater af en anonym spørgeskemaundersøgelse gennemført blandt deltagerne på Ungdomsskolen Favrskovs tre Stille Piger Hold i henholdsvis Ulstrup og Hinnerup

Læs mere

Madkulturen - Madindeks 2015 69. Rammer for danskernes måltider

Madkulturen - Madindeks 2015 69. Rammer for danskernes måltider Madkulturen - Madindeks 2015 69 4. Rammer for danskernes måltider 70 Madkulturen - Madindeks 2015 4. Rammer for danskernes måltider Dette kapitel handler om rammerne for danskernes måltider hvem de spiser

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Varde Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold... 3 1.3 Læsning

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Vejen Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold... 3 1.3 Læsning

Læs mere

350 unges forhold til alkohol. - et oplæg til samtaler om unge, alkohol og forældre

350 unges forhold til alkohol. - et oplæg til samtaler om unge, alkohol og forældre 35 unges forhold til alkohol - et oplæg til samtaler om unge, alkohol og forældre Oktober 26 35 unges forhold til alkohol Børnerådet har spurgt 35 unge om deres oplevelser med og holdninger til alkohol.

Læs mere

Resultater fra den nationale trivselsmåling. Tabelrapport

Resultater fra den nationale trivselsmåling. Tabelrapport Resultater fra den nationale trivselsmåling 2018 Tabelrapport Udarbejdet af Dansk Center for Undervisningsmiljø December 2018 02 I Indholdsfortegnelse Den nationale trivselsmåling 2018 ------------------------------------------

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 93,6%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 93,6% Område Grenåvej Vest Skoler beelser: 147 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 93,6% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse

Læs mere

guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan rydder du op i dårlige aftenvaner Styrk dit liv med Chris MacDonald

guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan rydder du op i dårlige aftenvaner Styrk dit liv med Chris MacDonald guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan rydder du op i dårlige aftenvaner Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan rydder du op i PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde

Læs mere

Børne- og Ungdomsudvalget satte Københavnerbarometeret 1 (elevtrivselsmåling)

Børne- og Ungdomsudvalget satte Københavnerbarometeret 1 (elevtrivselsmåling) KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til BUU Orientering om resultater fra den nationale trivselsmåling I folkeskolereformen er der fokus på at øge trivslen blandt

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering - Januar 2014

Undervisningsmiljøvurdering - Januar 2014 Undervisningsmiljøvurdering - Januar 2014 Hvorfor skal vi lave det For at sikre et godt undervisningsmiljø, der er sundheds- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Hvad er sundheds og sikkerhedsmæssigt forsvarligt-

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Faktaark om psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2014

Faktaark om psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2014 Faktaark om psykisk og jobtilfredshed 2014 Ref. KAB/- 12.06.2015 Indhold Hovedresultater... 2 Jobtilfredshed... 3 Trivsel... 5 Psykisk... 5 Tale åbnet om psykisk... 7 Forbedring af det psykiske... 8 Dette

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Skolerapport Ærø Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Rapportens indhold... 2 1.3 Læsning

Læs mere

Trivselsmåling 2015 Mellemtrin

Trivselsmåling 2015 Mellemtrin Trivselsmåling 2015 Mellemtrin Under landsplan Svarer til landsplan Over landsplan q1. Er du glad for din skole? q2. Er du glad for din klasse? q3. Hvad synes dine lærere om dine fremskridt i skolen? q4.

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Sønderborg Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Rapportens indhold... 2 1.3 Læsning af

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2010

Trivselsundersøgelse 2010 Page 1 of 7 Trivselsundersøgelse 2010 Med dette spørgeskema ønsker skolen at undersøge, hvordan du har det på skolen. Går det godt i klassen, lærer du noget og er du glad for at gå i skole? Målgruppen

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL

SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL 22. NOVEMBER 2013 SAMFUNDS PROBLEMATIKKER HVAD ER ÆNDRET I BØRN OG UNGES LIVSSTIL, SOM KAN FØRE TIL OVERVÆGT OG FEDME? EMMA BROHOLM CHRISTENSEN OG ANNA JAKOBSEN KRAGH SKØRPING SKOLE [Firmaadresse] Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lidt om dig: Velkommen til undersøgelsen for elever i 4., 5. og 6. klasse

Lidt om dig: Velkommen til undersøgelsen for elever i 4., 5. og 6. klasse Velkommen til undersøgelsen for elever i 4., 5. og 6. klasse Tak fordi du vil besvare spørgeskemaet, som handler om sundhed og om hvordan du føler, at du har det. Sådan gør du: Brug musen til at krydse

Læs mere

Begge mine forældre Den ene af mine forældre Mine forældre på skift Den ene af mine forældre og denne kæreste/mand/kone Andre

Begge mine forældre Den ene af mine forældre Mine forældre på skift Den ene af mine forældre og denne kæreste/mand/kone Andre 1 Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om dine interesser og din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen Center for Ungdomsstudier

Læs mere

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing.

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. 5 Først må du gerne lige fortælle dig navn, din alder, hvilken klasse du går i, og hvor du bor. Ja. Jeg hedder Line, og

Læs mere

Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015. Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune

Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015. Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune Januar 2016 Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015 Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune Indhold Side Baggrund 2 Sammenfatning 3 Trivsel

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2017/2018 Fra Undervisningsministeriet Klasserapport Årre Skole, klassetrin 5 Varde Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Rapportens

Læs mere

Konklusioner. desto flere sender julehilsner og tilsvarende er det især ledere, som sender julehilsner.

Konklusioner. desto flere sender julehilsner og tilsvarende er det især ledere, som sender julehilsner. Indhold Konklusioner 3 Om modtagelse af julehilsner 5 Om at sende julehilsner 20 Det følelsesmæssige valg 30 Signalværdi 41 Om undersøgelsen 52 Kontakt 55 2012 Side 3 Konklusioner Om modtagelse af julehilsner

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Undersøgelsen har været delt op i to undersøgelser én for 4-9. klasse og én for 3. klasse.

Undersøgelsen har været delt op i to undersøgelser én for 4-9. klasse og én for 3. klasse. Resultatet af den første nationale trivselsundersøgelse for eleverne Undersøgelsen har været delt op i to undersøgelser én for 4-9. klasse og én for 3. klasse. Overordnet set går det rigtig godt på skolen.

Læs mere

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet

Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Den nationale trivselsmåling 2016/2017 Fra Undervisningsministeriet Gladsaxe Kommune Indholdsfortegnelse 1 Om rapporten...3 1.1 Indikatorer for trivsel... 3 1.2 Rapportens indhold... 3 1.3 Læsning af figurer...4

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET

MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET MEDIEBRUG PÅ INTERNETTET STREAMING, INDHOLD OG ADGANG SPØRGESKEMAER En anden væsentlig konklusion i rapporten er, at danskerne er blevet en nation af internet-mediebrugere.vi kan af undersøgelsen se, at

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere