DANSK ØKONOMI. Økonomiske analyser 14.December Hvor er vi på vej hen? Tema: Samhandel vigtigt for dansk økonomi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANSK ØKONOMI. Økonomiske analyser 14.December 2006. Hvor er vi på vej hen? Tema: Samhandel vigtigt for dansk økonomi"

Transkript

1 DANSK ØKONOMI Økonomiske analyser.december Hvor er vi på vej hen? Tema: Samhandel vigtigt for dansk økonomi

2 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank Hvor er vi på vej hen? Udgiver: Jyske Bank Økonomiske Analyser Vestergade 8 - DK - 8 Silkeborg Seniorøkonom: Peter Skøttegaard Øemig Tlf: Mail: ps@jyskebank.dk Læs flere økonomiske analyser på makro Sådan får du dansk økonomi: Du kan tegne et gratis abonnement i alle Jyske Banks Afdelinger eller via mail-adressen makroanalyse@jyskebank.dk. Du kan også tilmelde dig vores mailservice på makro Fraskrivelse af ansvar: Analysen er baseret på informationer, som Jyske Bank finder pålidelige, men Jyske Bank påtager sig ikke ansvar for materialets rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af analysens informationer eller vurderinger. Analysens vurderinger og anbefalinger kan ændres uden varsel. Analysen er til personlig brug for Jyske Banks kunder og må ikke kopieres. Vi er på vej mod lavere vækst end vi har set de seneste par år. Farten i økonomien er langsomt ved at aftage, og stimulanserne til økonomien er ved at være udtømte. Dog ikke mere end at væksten i 7 fortsat vil være robust. I 8 er det et spørgsmål om, hvor lav væksten bliver. Og vi er i en situation, hvor risikoen stort set kun er på nedsiden. I forventer vi, at væksten lander på,. Det er den højeste vækst i år. Også i 7 ser væksten også ud til at blive solid på,. Men så er de forrygende tider også slut. Vi venter kun en vækst på,8 i 8. Det særlige ved 8 er, at vi reelt kun kan tale om en risiko på nedsiden for væksten. Selv under de bedste forudsætninger bliver det svært at løfte væksten over. Det skyldes, at vi er løbet tør for ledige arbejdskraftressourcer. Væksten i de kommende år vil i høj grad afhænge af, hvor meget ledigheden yderligere kan nedbringes, og hvor meget arbejdsstyrken kan udvides. Herunder om vi kan tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Det vil reelt sige, hvor meget kan beskæftigelsen vokse. Vi forventer ikke, at beskæftigelsen vokser yderligere i 8, da arbejdsmarkedet bliver totalt drænet i løbet af 7. Vi forventer, at ledigheden bunder ud i løbet 7 på ca.., og at lønningerne så begynder at tiltage. Det kommer til at koste på konkurrenceevnen, eksporten og væksten, og ledigheden vil begynde at stige. Vi venter, at ledigheden bliver knap. højere i 8 end i 7. Når arbejdsmarkedet bliver tømt for ledige ressourcer, er det eneste til at holde skruen i vandet væksten i produktiviteten. Og skal udviklingen de seneste år tages til troende for den fremtidige udvikling, så vokser produktiviteten kun med,. Det bliver reelt økonomiens maksimale ydeevne i 8, hvis ikke der tilføres ekstra arbejdskraft. Vi er dog overbevidste om, at de meget markante investeringer, der gennemføres i disse år, vil være med til at løfte produktiviteten. Til gengæld må vi også erkende, at den demografiske udvikling trækker godt 7. personer ud af arbejdsstyrken i både 7 og 8, og det reducerer vækstpotentialet.

3 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank Vi må se i øjnene, at selv med den bedste vilje og optimisme, bliver det vanskeligt, at sikre end vækst over i 8. Det vil kræve en historisk høj produktivitetsfremgang, eller en politisk kovending, når det gælder viljen til at gennemføre strukturelle reformer, der kan være med til at udvide arbejdsstyrken. Forbrugsvækst ned i mere roligt tempo Væksten i privatforbruget er på vej mod et mere normalt niveau. Vi forventer væksten langsomt aftager mod, i 8. Men overordnet set synes forbrugerne ikke til at kyse, og optimismen er fortsat i top. En vis usikkerhed præger fremtiden Ikke nok med, at vi selv er ved at løbe tør for krudt, idet arbejdsmarkedet er ved at være tømt for ledige ressourcer, men andre risici lurer forude. Presset på arbejdsmarkedet vil tiltage yderligere, og det kan resultere i den helt store lønfest og tab af konkurrenceevne. Der er heller ikke en ubetydelig risiko for, at tempoet i den amerikanske økonomi bliver lavere, end vi forventer, og så er det danske boligmarked ved at blive udfordret. Ikke mindst de stigende renter er begyndt at sætte sine spor, og så er udbudet af boliger til salg øget med godt siden årsskiftet. Vi står derfor overfor en ikke ubetydelig risiko for, at vi får et mere afdæmpet vækstbillede end vi forventer. Bliver tempoet i det globale vækstlokomotiv USA lavere, end vi forventer, begynder huspriserne herhjemme at falde, og stiger lønningerne lidt kraftigere, end vi forventer, vil væksten blive afdæmpet betydeligt. Vi risikerer at ende med en vækst på kun, i 7 og,7 i 8 samt en ledighed, der vil være godt. personer højere. Prognose og lavvækstscenario (pct.),,, 7 8 BNP BNP - lavvækst Kilde: IMF, Nationalbanken og egne beregninger. Anm.: Lønstigningerne er -point højere end i prognosen, boligpriserne falder med i 7 og 8 og væksten i USA reduceres med -point i begge år i forhold til vores prognose. Forbrugertillid Det er også vanskeligt at være andet, når huspriserne fortsat går i vejret, ledigheden når nye bundniveauer, beskæftigelsen vokser kraftigt, og trods moderate lønstigninger, opleves en pæn reallønsfremgang. Og med udsigt til fortsat lav inflation og tiltagende lønstigninger vil privatforbruget fortsat være godt understøttet. En inflation på kun godt de kommende år, og lønstigninger på knap, giver en robust reallønsfremgang. Det skal nok hjælpe til med at holde privatforbruget oppe i omdrejninger. Også selvom privatforbruget ikke længere får stimulanser fra fremgang i beskæftigelsen og kraftigt stigende boligformuer. For boligejere skal til at vænne sig til lavere stigningstakter. Det voksende udbud af boliger og de stigende renter samt de seneste års kraftige nybyggeri tager tempoet ud af bolig-

4 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank markedet. Vi forventer, at boligpriserne vokser med i 7 og, i 8. Boligejere med rentetilpasningslån skal til dykke noget dybere i lommerne efter årsskiftet, når realkreditlånene skal refinansieres til en højere rente. Det vil dog for de flestes vedkommende være overkommeligt. Fortsat høj investeringsaktivitet Stigende kapacitetsudnyttelse, fald i antallet af ledige kontorlokaler og en fortsat høj udlånsvækst til erhverv peger i retning af en fortsat høj investeringsaktivitet. Udlånsvækst til erhverv Det kan dog ramme familier, der sidder med store afdragsfrie lån ganske hårdt. For en gennemsnitlig LO/funktionær- familie med lån til mio. kr. vil den højere nettoydelse være godt dobbelt så stor, som det den gennemsnitlige indkomst er steget med i. Effekt på nettoydelse af stigende renter Kr. 7 8 Alm. rentetilpasningslån Rentetilpasninslån med afdragsfrihed mio. kr mio. kr. mio. kr. Anm.: Stigning i nettoydelsen efter skat i kroner på -årige rentetilpasningslån, der refinansieres. jan 7 og i procent af gns. disp. indkomstfremgang for LO- og funktionærfamilie. For hele privatforbruget taler vi om, at rentestigningen vil skære godt mia. kr. af husholdningernes købekraft. Isoleret kan det betyde en reduktion i privatforbruget på knap,-point. Lægges hertil den øgede usikkerhed, der let kan snige sig ind, når der nu skal refinansieres til en højere rente, kan der let opstå frygt for endnu højere renter. Det kan få forbrugerne til at trække endnu hårdere i forbrugsbremsen. Og det med reel frygt, da der udsigt til yderligere pengepolitiske stramninger i løbet af 7 og 8. Fra 8 kan husholdningernes økonomi yderligere stramme til, hvis SP-bidraget bliver genindført efter de seneste års suspendering. Det vil trække godt mia. kr. ud af forbrugernes forbrugsmuligheder, eller godt. kr. for en typisk LO-familie. Samlet anslås det at reducere væksten i privatforbruget med ca.,, da næppe hele bidraget er gået til forbrug. Kilde: Ecowin og Nationalbanken Til gengæld viser importen af maskiner og halvfabrikata samt de seneste nationalregnskabstal tegn på opbremsning. Det kan pege i retning af, at investeringsvæksten har toppet. Vi venter også en lavere vækst i erhvervsinvesteringer i 7 og 8, om end væksten fortsat ventes solid på,8 og,. Kapacitetsudnyttelse og import Kilde: Ecowin Eksportvæksten har været stærk de seneste år, men lavere global vækst og knaphed på egen produktionskapacitet vil lægge en bremse på væksten. Vi ser derfor, at eksportvæksten aftager til,9 i 7 og yderligere til, i 8. Her bliver den forværrede konkurrenceevne som følge af tiltagende lønstigninger også en afdæmpende faktor for eksporten.

5 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank Eksport i pct. af BNP () USA Japan Australien Tema: Samhandel vigtigt for dansk økonomi Dansk økonomi er en af de mest åbne økonomier i verden. Det er ikke usædvanligt for en lille økonomi. Men det betyder også, at vi ikke kan se os selv isoleret fra den økonomiske udvikling i resten af verden. Vi gør status over dansk økonomis åbenhed og vores vigtigste samhandelslande med et særligt fokus på tjenesteeksporten. Herunder også hvor sårbare vi er overfor ændringer i væksten på vores eksportmarkeder, men også betydningen af egen konkurrenceevne. Status som åben økonomi Dansk økonomi kan roligt betegnes som en af de mest åbne industrialiserede økonomier målt på eksportens andel BNP. Det betyder også, at dansk økonomi er afhængig af udviklingen i verdensøkonomien. Også selv om vi de seneste år i høj grad selv har trukket væksten via et stærkt privatforbrug og en høj investeringsaktivitet. Tages de allerseneste tal til indtægt udgør eksporten nu mere end af BNP, og beskæftigelsen i eksporterhvervene kan med en vis usikkerhed anslås til at udgøre knap 7. personer. Det gør, at eksporten har umanerlig stor betydning for den danske økonomi. Grækenland Spanien Storbritannien Frankrig Italien Tyrkiet New Zealand Portugal Polen Finland Tyskland Sydkorea Norge Schweiz Danmark Sverige Østrig Ungarn Holland Tjekkiet Slovakiet Belgien Irland 8 Kilde: OECD, Ecowin og egne beregninger Få store samhandelslande Selv om vi betegner dansk økonomi som åben og afhængig af væksten i omverden, så er det reelt ganske få lande, som aftager langt størsteparten af vores samlede eksport. De vigtigste samhandelslande aftager knap 7 af vores eksport, mens de fem største eksportmarkeder alene aftager knap af eksporten. største eksportlandes andel Antal lande Kilde: Danmark Statistik og egne beregninger 9 8 7

6 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank Det gør, at vi er sårbare og bliver hårdt ramt, hvis væksten forsvinder på selv ganske få markeder. Samme problematik gælder reelt for lønningerne. Stiger lønningerne relativt kraftigt overfor få af vores store eksportlande, mistes konkurrenceevne overfor en stor andel af eksportmarkedet. Generelt er søtransporten mere globalt fordelt end vareeksporten. Hvor af vareeksporten afsættes til EU- er det kun af søtransporten. Det stiller søtransportbranchen stærkere overfor regionale konjunkturtilbageslag. Tjenesteeksport Hvem handler vi med? De helt store eksportlande er fortsat Tyskland og Sverige, der alene aftager godt 8 af eksporten. I den sammenhæng er det værd at bemærke, at Sverige er ved at indhente Tyskland som vores vigtigste eksportmarked. I år vil der formentlig kun være - mia. kr., der adskiller de to markeder fra hinanden mod godt 7 mia. kr. i. Og med forskellige vækstudsigter for Tyskland og Sverige i de kommende år, er der udsigt til, at de to markeder allerede kan bytte plads som Danmarks vigtigste eksportmarked i 9. Regionsfordelt eksport Mia. kr. Varer Søtransport Tjenesteeksport eks. søtransport mia. kr Tyskland Storbritannien Norge Sverige Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger Den øvrige del af tjenesteeksporten er ikke bredere fordelt end vareeksporten. Fratrækkes søtransporten fra tjenesteeksporten, hvoraf den udgør ca., fås et spejlbillede af vareeksporten. Her udgør eksporten til EU- som før nævnt knap. USA EU- Kilde: Danmarks Statistik Ikke EU- USA og Storbritannien følger efter som henholdsvis. og. største eksportmarked. Det særlige ved USA er, at landet er vores største aftager af tjenesteydelser. Ikke mindre end af tjenesteeksporten går til USA, mens det kun er godt 7 af vareeksporten. Dermed er tjenesteeksporten til USA målt i kroner større end vareeksporten. Det er søtransporten, der er den altdominerende eksportydelse til USA. Den udgør ikke mindre end 7 af tjenesteeksporten til USA, og af den samlede søtransport afsætter vi til USA. Af særlige indtægtsposter på tjenestebalancen er turist- og rejseindtægter, hvor 7 af de knap mia. kr., der hentes i indtægter, kommer fra tre lande; Tyskland, Sverige og Norge. Det gør, at den udenlandsk orienterede del af turistbranchen er sårbar overfor konjunkturtilbageslag på disse tre markeder. De fem største eksportmarkeder (USA, Sverige, Tyskland, Storbritannien og Norge) aftager knap af tjenesteeksporten ekskl. søtransport. Det betyder også, at den danske eksportvækst i høj grad står og falder med udviklingen i ganske få lande. Det skal dog bemærkes, at deres andel er faldende.

7 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank Det er vigtigt, at den danske eksport bliver spredt ud på flere og andre lande, bl.a. for at imødegå regionale stød, men også fordi de nyudviklede økonomier har et langt højere vækstpotentiale end de gamle traditionelle eksportmarkeder. Eksportens afsmitning på dansk økonomi Enhedslønomkostninger En åben økonomi som den danske er følsom overfor vækstudsving på vores eksportmarkeder. Lavere vækst på vores eksportmarkeder sætter sig hurtigt i eksporten, væksten og arbejdsmarkedet. Falder væksten på vores eksportmarkeder med -point to år i træk, reduceres væksten herhjemme med godt, - point i begge år, mens ledigheden vokser med knap.. Lavere vækst på vores eksportmarkeder. år. år BNP -, - point -, -point Ledighed Kilde: IMF, OECD, Nationalbanken og egne beregninger. Men også udviklingen i vores egen konkurrenceevne spiller en central rolle for eksporten. De seneste par år har eksporten været forrygende og en væsentlig bidragsyder til den nuværende højkonjunktur. Vi har tilmed formået at vinde markedsandele de seneste år, hvilket er lidt usædvanligt for dansk økonomi. Normalt taber vi markedsandele i opgangsperioder, men vinder markedsandele, når konjunkturerne svækkes. Det skyldes i høj grad, at en væsentlig del af den danske eksport består af mindre konjunkturfølsomme varer, som landbrug, medicin, vindmøller mv. De seneste års kraftige vækst kommer oven på et par år (-), hvor eksportvæksten var lav og vi tabte store markedsandele. I disse år var vi klemt som en lus imellem to negle, idet produktivitetsudviklingen var relativ svag, samtidig med at lønningerne steg relativt kraftigt. Det kunne aflæses i vores enhedslønomkostninger, der i en årrække var steget kraftigere end flere af vores traditionelle samhandelslande og konkurrenter. Kilde: OECD Dertil kom, at den effektive kronekurs steg henover perioden til. Samlet kostede det på markedsvæksten, hvor vi langt fra fik det optimale ud af vækstfremgangen hos vores samhandelslande. Havde vi formået at fastholde vores markedsandele på vores eksportmarkeder i disse år, havde eksportvæksten været mere end - point højere. Det ville have rykket vækstbilledet i dansk økonomi markant, og ville have givet anledning til en vækst på til -point højere. Men for høje lønstigninger, for svag produktivitetsfremgang og en styrket valuta, var for meget af det gode, og det kostede på eksporten, væksten og ledigheden. Dansk eksport præstation Kilde: OECD Anm.: Eksportvækst i forhold til markedsvækst. Historien viser med al tydelighed, hvor vigtigt konkurrenceevnen er for eksporten, herunder betydningen af udviklingen i lønomkostningerne, produktiviteten og valutakursen. Det er også en advarsel om, at det kommer til at koste på væksten, hvis lønningerne får lov til at vokse for kraftigt i de kommende år. 7

8 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank Dansk økonomi -8 Realvækst i Mia. kr. * 7* 8* Privatforbrug 7,,,,,7, Offentligt forbrug,,,,8,, Faste bruttoinvesteringer,, 9,,,, - Erhvervsinvesteringer,, 8,,9,8, - Boliginvesteringer 8,8,, 9,9,,7 Indenlandsk efterspørgsel ekskl. lagre 8,,,,,,9 Lagerinvesteringer**,, -,, -,, Indenlandsk efterspørgsel 8,,,,,8,9 Eksport af varer og tjenester 7,,7 8,,,9, Import af varer og tjenester 8,,,9,8,,9 Nettoeksportens bidrag til BNP 7, -, -, -, -, -, Bruttonationalprodukt (BNP),,9,,,,8 Betalingsbalance - Mia. kr. - Pct. af BNP Løbende offentlig saldo - Mia. kr. - Pct. af BNP Arbejdsløshed - Antal (tusinde) - Pct. af arbejdsstyrken Forbrugerpriser (årsgennemsnit),,8,9,, Timeløn (LO/DA),,7,,, Ejendomspriser (nom. priser på énfam. huse) 8,9 7,,9,, Centalbankrenter, ultimo året,,,7,, * Jyske Banks prognose ** Vækstbidrag i pct. af foregående års BNP,7, 7,9,9 7,,,, 7,8, 7,,7,,,9,9,,,, 7,,,,8 8,, 8,,,9, 8

9 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank BNP-vækst Vækstbidrag I af BNP Privatforbrug Faste bruttoinvesteringer 7 Offentligt forbrug Nettoeksport 8-8 Privatforbrug Faste priser (å/å) 8 Offentligt forbrug Faste priser (å/å) Faste bruttoinvesteringer Faste priser (å/å) Eksport Faste priser (å/å) Faste bruttoinvesteringer Erhvervsinvesteringer Boliginvesteringer

10 DANSK ØKONOMI. KVT. Økonomiske Analyser.. Jyske Bank Import Faste priser (å/å) Ledighed. personer Betalingsbalance 8 Løbende off. budgetsaldo I af BNP Mia. kr. Mia. kr Mia. kr. Pct. af BNP (højre akse) Mia. kr. Pct. af BNP (højre akse). Lønstigninger og inflation (å/å). Pris på enfamiliehuse Gns. kvm. priser for hele landet Indeks = Lønudvikling Forbrugerpriser (højre akse) Årlig prisstigning Indeks for prisudvikling (højre akse).

11

Økonomisk Redegørelse Maj 2012

Økonomisk Redegørelse Maj 2012 Økonomisk Redegørelse Maj 1 Hovedbudskaber: Udsigt til svag genopretning i Danmark som i seneste ØR Lille bedring af internationale konjunkturer siden årsskiftet Store usikkerheder om udviklingen risiko

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Økonomikongres for landmænd. Nationalbankdirektør Nils Bernstein

Økonomikongres for landmænd. Nationalbankdirektør Nils Bernstein Økonomikongres for landmænd Nationalbankdirektør Nils Bernstein Global konjunktur 4. kvt. 2007 = 100 2007 = 100 140 140 130 130 120 120 110 110 100 100 90 2007 2008 2009 2010 2011 Euroområdet USA Japan

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Jyske Bank 19. december 2013. Dansk økonomi. fortsat lovende takter

Jyske Bank 19. december 2013. Dansk økonomi. fortsat lovende takter Jyske Bank 9. december Dansk økonomi fortsat lovende takter Fortsat lovende takter Fremgangen er vendt tilbage til l dansk økonomi i løbet af. Målt på BNP-væksten er. og. kvartal det bedste halve år siden.

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 DECEMBER 2017 Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Væksten i verdensøkonomien er tiltagende, og opsvinget har nu fået fat i alle regioner i verden.

Læs mere

Begejstring skaber forandring

Begejstring skaber forandring DI og Industriens hus 04. jun. 13 Begejstring skaber forandring Lars DI Konkurrenceevne dagens debat Konkurrenceevne: Lønomkostninger, Produktivitet, Kursforhold 2000: 100 2008: 75 2013: 85 Overskud på

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 For spørgsmål eller kommentarer kontakt: Kim Fæster 89 89 71 67/60 75 62 90 kf@jyskebank.dk

Læs mere

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Sverige er et marked i vækst med gode muligheder

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Lars Goldschmidt. Konkurrenceevne DK. 30. okt. 12. Konkurrenceevne DK

Lars Goldschmidt. Konkurrenceevne DK. 30. okt. 12. Konkurrenceevne DK Konkurrenceevne DK 30. okt. 12 Konkurrenceevne DK Lars Disposition Hvad skal vi leve af Danmark er udfordret Rammebetingelser er afgørende Hvad kan vi selv gøre DI s indsats 2 Hvad skal Danmark leve af

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur 9-- Forberedelse af lønforhandlingen Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur Overblik Fra august til september var bruttoledigheden næsten uændret, dog med en lille stigning på. Dermed lå bruttoledigheden

Læs mere

INDHOLD. Resume 3. Beskeden fremgang i 2004 4. Usikkerheden på retur i den globale økonomi 4. Fremgangen i dansk økonomi kommer ikke udefra 5

INDHOLD. Resume 3. Beskeden fremgang i 2004 4. Usikkerheden på retur i den globale økonomi 4. Fremgangen i dansk økonomi kommer ikke udefra 5 Dansk økonomi Danmark taber markedsandele Låneomlægninger giver plads til forbrug Beskæftigelsesfaldet fortsætter ind i 2004 Boligbyggeriet vinder frem Regeringens udmeldinger mangler konsistens 10. december

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

USA: BNP for 1. kvt. 2014

USA: BNP for 1. kvt. 2014 USA: BNP for 1. kvt. 2014 Langsommere end snegletempo Kim Fæster Seniorøkonom Jyske Markets kf@jyskebank.dk +45 8989 7167 Side 1/15 USA: USA: Langsommere end snegletempo Konklusion: Væksten var ganske

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Kommissionens vurdering

Læs mere

Hvordan får vi Danmark op i gear?

Hvordan får vi Danmark op i gear? MainTech 2013 15. maj 13 Hvordan får vi Danmark op i gear? Kent Damsgaard Underdirektør, DI Kan du få 500 kr. ud af en femmer? 2 Danske virksomheder har globale styrker Blandt de bedste til at levere i

Læs mere

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN FINANSKRISER Gearing og nedgearing af økonomien BRIK landene (ex. Rusland) gik uden om Finanskrisen mens Vesten er i gang med en kraftig nedgearing ovenpå historisk

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen Pejlemærker for dansk økonomi, december 2016 - Positive takter, og på vej ud af krisen Det ventes, at verdensøkonomien og dansk økonomi vil fortsætte de positive takter i de kommende år og, at vi nu er

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for væksten i dansk økonomi i 2. kvartal. Det er særlig

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Euroland: Risiko for vækstskuffelse i Q2

Euroland: Risiko for vækstskuffelse i Q2 Euroland: Risiko for vækstskuffelse i Q2 13. august 2014 Tina Winther Frandsen Seniorøkonom Jyske Markets twf@jyskebank.dk +45 8989 7170 Side 1/12 Euroland: Risiko for vækstskuffelse i Q2 Vækstnøgletallene

Læs mere

Mød virksomhederne med et håndtryk

Mød virksomhederne med et håndtryk Mød virksomhederne med et håndtryk Lars Disposition Danmark kan lade sig gøre men er udfordret Kommunernes virke er vigtige rammebetingelser Hvordan gå fra fremragende eksempler til generelt højt niveau?

Læs mere

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003 Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 23 Der er 3 store spørgsmål for udvikling de kommende år Er det igangværende opsvinget holdbart?

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2016

Status på udvalgte nøgletal marts 2016 Status på udvalgte nøgletal marts 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat ind i 216 med endnu et fald i ledigheden,

Læs mere

Amerikansk økonomi på vej frem igen

Amerikansk økonomi på vej frem igen Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit jabc@di.dk SEPTEMBER 2016 Amerikansk økonomi på vej frem igen Væksten i amerikansk økonomi er på vej op igen efter

Læs mere

Pæn start på 2019 for vareeksporten

Pæn start på 2019 for vareeksporten 2018M02 2018M06 2018M08 2018M12 2019M02 NØGLETAL UGE 15 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Pæn start på 2019 for vareeksporten Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi og Kristian

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Industrieksport og lønkonkurrenceevne

Industrieksport og lønkonkurrenceevne 43 Industrieksport og lønkonkurrenceevne Kamilla Kristensen, Johanne Dinesen Riishøj og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark er en meget åben økonomi, hvor omtrent hvert

Læs mere

Økonomisk vejr- og boligudsigt

Økonomisk vejr- og boligudsigt Økonomisk vejr- og boligudsigt Scandic Odense den 25. januar 2017 Troels Theill Eriksen, Dansk Ejendomsmæglerforening Dagsorden Stor usikkerhed med Trump, Brexit og Kina Dansk økonomi væksten der kom tilbage

Læs mere

Ti års vækstkrise. Ti år med vækstkrise uden udsigt til snarlig bedring DANSK ERHVERVS PERSPEKTIV 2016 # 5 AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND.

Ti års vækstkrise. Ti år med vækstkrise uden udsigt til snarlig bedring DANSK ERHVERVS PERSPEKTIV 2016 # 5 AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND. 1967 1969 1971 1973 1975 1977 1979 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 Ti års vækstkrise AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND. POLIT RESUMÉ Dansk

Læs mere

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD s lange BNP-fremskrivninger har enorm vægt i den danske økonomiske debat. Den nyeste fremskrivning afslører, at OECD ikke har styr på de danske

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Erhvervsøkonomisk status

Erhvervsøkonomisk status 9. jun 1 chef Den erhvervsøkonomiske vejrudsigt De grundlæggende udfordringer for danske virksomheder i en stærk global verden. og mulighederne for at finde nye veje til vækst 2 1 Danmark et lille land

Læs mere

USA: Hvad bremser opsvinget?

USA: Hvad bremser opsvinget? USA: Hvad bremser opsvinget? Opdatering efter BNP for 2. kvartal 2013 Side 1/10 USA: Hvad bremser opsvinget? Her 5 år inde i opsvinget kigger vi på, hvad der har bremset opsvinget Opsving har været ganske

Læs mere

Dansk økonomi: robust opsving

Dansk økonomi: robust opsving Dansk økonomi: robust opsving Opsvinget herhjemme er nu på sit sjette år, og vi ser gode muligheder for, at væksten kan fortsætte i et moderat tempo både i år og næste år. Det har indtil videre været et

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 - Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2018-14513 bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu

Læs mere

Danmark i dyb jobkrise

Danmark i dyb jobkrise 6. november 2013 ANALYSE Af Lotte Katrine Ravn & Lone Hougaard Danmark i dyb jobkrise Hvis Danmarks beskæftigelse siden 1996 var vokset i samme tempo som Sveriges, ville der i dag være 330.000 flere i

Læs mere

Usikkerheden stiger og væksten aftager

Usikkerheden stiger og væksten aftager 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk,

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har der været størst fokus på de hjemlige nøgletal. Danmarks Statistik

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud 2013K1 2013K3 2014K1 2014K3 2015K1 2015K3 2016K1 2016K3 2017K1 2017K3 2018K1 NØGLETAL UGE 27 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangne

Læs mere

Dansk økonomi og boligmarkedet

Dansk økonomi og boligmarkedet Dansk økonomi og boligmarkedet Cheføkonom Tore Stramer, tors@nykredit.dk 02.11.2018 2018 har givet opsvinget små buler i lakken Meget støj i BNP-tallene % 2,5 2,0 1,5 BNP BNP uden patent BNP uden patent

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen NØGLETAL UGE 25 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge fik vi tal, der bekræftede, at udviklingen i den danske

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Vækst i en turbulent verdensøkonomi

Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 1 Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 2 Den globale økonomi Markant forværrede vækstudsigter Europæisk gældskrise afgørende for udsigterne men også gældskrise i USA Dyb global recession kan

Læs mere

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år NØGLETAL UGE 6 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 218: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, seniorøkonom og Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge bød i tråd med de foregående

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Dagens makronyt Midtvejsvalg, vækstprognose og ISM

Dagens makronyt Midtvejsvalg, vækstprognose og ISM Dagens makronyt Midtvejsvalg, vækstprognose og ISM Dagen byder ikke på de store nøgletal, men EU-Kommissionen kommer med en ny vækstprognose, og så er der jo Midtvejsvalg i USA. Vi venter dog ingen større

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein VL døgn 1 Nationalbankdirektør Nils Bernstein 1. Aktuel krise. Lav vækst i produktiviteten 3. Uholdbare offentlige finanser V E L S T A N D 1 Velstand, Danmark og udlandet BNP pr. indbygger, købekraftskorrigeret

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2013

Status på udvalgte nøgletal maj 2013 Status på udvalgte nøgletal maj 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Så kom foråret i meteorologisk forstand, men det længe ventede økonomiske forår har vi stadig ikke set meget

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Flere års tab af eksportperformance er bremset op

Flere års tab af eksportperformance er bremset op ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Februar 2016 Flere års tab af eksportperformance er bremset op Danmarks samlede vareeksport performer ikke lige så godt som i 2000, når den sammenlignes med eksporten fra vores

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

Ti år efter krisen: job mangler fortsat

Ti år efter krisen: job mangler fortsat Ti år efter krisen: 24. job mangler fortsat De sidste par år har væksten i dansk økonomi kun været omkring 1 pct. Normalt ville en så lav vækst i bedste fald kunne holde beskæftigelsen uændret, men på

Læs mere

Rusland: Fortsat svage vækstsignaler

Rusland: Fortsat svage vækstsignaler Rusland: Fortsat svage vækstsignaler Russisk økonomi viser tegn på stagnation med de seneste nøgletal, der peger på fortsat svag vækst og en relativ høj inflation. Med den svage udgang på 01 og indledning

Læs mere

11. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2009

11. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2009 11. december 9 Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt, december 9 Verdensøkonomien ser ud til at være vendt BNP-niveau, indeks Verdenshandel Indeks =1 Indeks =1 1 1 1 1 11 11 1 1 9 9 1 6 7 8 9 Indeks

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september 20 nov. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

aug. 15 Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet

aug. 15 Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex. persontransport)

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Mindre optimistiske forbrugere

Mindre optimistiske forbrugere NØGLETAL UGE 51 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mindre optimistiske forbrugere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge er der kommet nye tal, der er med til at tegne det aktuelle

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Marts 2017 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

Konkurrencekraften svækket hos danske fødevarevirksomheder

Konkurrencekraften svækket hos danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet Maj 2010 Konkurrencekraften svækket hos danske fødevarevirksomheder AF KONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Konkurrencekraften for fødevarevirksomheder i er svækket.

Læs mere

Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten

Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten Organisation for erhvervslivet 24. februar 2009 Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Hele 730.000 danske job afhænger af vores eksport. Men eksportudsigterne

Læs mere

Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig

Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig Fremgangen i dansk økonomi har taget en pause i tredje kvartal. De seneste indikatorer for privatforbruget peger på en opbremsning i forbruget i tredje

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid Af: Kristian Skriver, økonom & Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge har der været meget stille med nøgletal på udviklingen

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj jan-16 mar-16 maj-16 jul-16 sep-16 nov-16 jan-17 mar-17 maj-17 jul-17 sep-17 nov-17 jan-18 mar-18 maj-18 NØGLETAL UGE 23 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj Af: Kristian Skriver, økonom

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jan. 16 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi tal for udviklingen i eksporten i juli herhjemme. Vareeksporten

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Rentenedsættelse og stærk eksport

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Rentenedsættelse og stærk eksport NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Rentenedsættelse og stærk eksport Af: Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge Det har været en begivenhedsrig uge, hvor fokus særligt har været på de pengepolitiske

Læs mere

Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport

Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 FEBRUAR 2018 Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport Verdensøkonomien er inde i et globalt opsving. Optimismen bobler, vækstudsigterne er

Læs mere

Byggeriet fortsætter fremgangen

Byggeriet fortsætter fremgangen Thorbjørn Baum, økonomisk konsulent thob@di.dk,,3377 4616 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 SEPTEMBER 18 Byggeriet fortsætter fremgangen Investeringerne i byggeri og anlæg stiger

Læs mere

Global handel og eksportmarkedsvækst

Global handel og eksportmarkedsvækst Global handel og eksportmarkedsvækst Nyt kapitel Der har siden tilbageslaget i 8 været en forholdsvis træg vækst i verdenshandlen sammenlignet med væksten i den globale produktion. Den svækkede sammenhæng

Læs mere

Realkompetence og arbejdsmarkedet

Realkompetence og arbejdsmarkedet Realkompetence og arbejdsmarkedet Realkompetence som en del af den brede VEU- VEU-dagsorden Hvad kendetegner det danske arbejdsmarked Perspektiver ved øget anerkendelse af realkompetence Udfordringer Grundlæggende

Læs mere