Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK. Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning. indvandrere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK. Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning. indvandrere"

Transkript

1 Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning for indvandrere 2017

2 Forord Vi har alle behov for at kunne kommunikere med de mennesker, vi møder i hverdagen. Så når du lever i Danmark, er det godt at forstå og tale dansk, hvis du skal trives og fungere på arbejdspladsen og i samfundet. Derfor har vi lavet denne pjece til vores medlemmer i 3F med anden etnisk baggrund end dansk. Den giver et overblik over de muligheder, der er for danskundervisning for indvandrere i Danmark. Jeg håber, du kan få inspiration og finde det tilbud, der passer til dig. For som et af vores medlemmer engang sagde, min største udfordring er det danske sprog, men den eneste løsning er at lære det. Sproget er nøglen til kontakt med andre mennesker. Søren Heisel Forbundssekretær i 3F med ansvar for Arbejdsmarked, Uddannelse og Integration

3 Pjecen her beskriver mulighederne for beskæftigede. Ledige skal tale med jobcentret og a-kassen om deres mulighed for at deltage i de forskellige danskkurser. Hvor finder du det kursus i dansk, der passer til dit behov? Der er flere skoler, som har kurser i dansk for indvandrere. Deres undervisning henvender sig til lidt forskellige målgrupper. Derfor er der forskel på, hvilket niveau danskundervisningen foregår på. Hvor meget dansk kan du lige nu? Inden du begynder på et kursus i dansk, er det vigtigt, at du får lavet en lille test af, hvor meget dansk du allerede kan. Det kan hedde en test, en screening eller en individuel kompetencevurdering, men formålet er det samme: At sikre at du kommer på et danskkursus, der passer til dig og dine forudsætninger. Oversigt over de forskellige skolers kurser i dansk for indvandrere Sprogcentrenes danskuddannelse i kommunerne, herunder Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (introdansk) Forberedende voksenundervisning, FVU. Her er det typisk VUC, der står for undervisningen, og der er flere trin. Den findes som FVU-start og FVU læsning for tosprogede. AMU-kurser i dansk som andet sprog på erhvervsskolerne. Her finder du både kurser med ren danskundervisning, og kurser der er en blanding af danskundervisning og faglige AMU-kurser. Almen voksenuddannelse, AVU. Her er det typisk VUC, der står for undervisningen. AVU har flere trin i danskundervisning. Men fælles for dem er, at de er på et højere niveau. Økonomi Der er forskel på, hvordan økonomien er, når man deltager på de forskellige kurser. På nogle kurser er der en deltagerbetaling og andre er gratis. På de fleste kurser kan man få godtgørelse. Her kan du finde mere information Du kan altid søge hjælp i din lokale 3F afdeling, som kan guide dig i den rigtige retning.

4 Arbejdsmarkedsrettet dansk undervisning (introdansk) Målgruppen for arbejdsmarkedsrettet danskundervisning: Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning er for: Dig, der lige er kommet til Danmark og har arbejde i Danmark Dig, der er medfølgende ægtefælle Dig, der er EU-grænsependler. Det er kommunen, der har ansvaret for at udbyde undervisningen. Kurset indeholder alment dansk sprog, virksomhedsrettet og arbejdsrelevant sprog og har fokus på arbejdskultur, arbejdsmiljø og sikkerhed. Kurset består af 250 timers danskundervisning fordelt på fem moduler på hver 50 timer. De skal være gennemført inden for halvandet år. Når du har gennemført de 250 timers undervisning indenfor halvandet år, kan du tage en modultest. Hvor foregår kurset i Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning? Kurset foregår typisk på et sprogcenter. Men undervisningen kan også foregå andre steder, som for eksempel på din arbejdsplads eller i din lokale 3F afdeling. Økonomi Undervisningen er gratis, og du kan få Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU), hvis du lever op til betingelserne. SVU skal søges inden kursusstart.

5 Efter mit danskkursus forstår jeg det danske system meget bedre. Nu fortæller jeg mine kollegaer på dansk om vores rettigheder på arbejdsmarkedet. Det er de rigtig glade for. Firuta Larsen, født i Rumænien og serviceassistent på Rigshospitalet

6 Danskuddannelserne Målgruppen for danskuddannelserne: Dig, der er nytilkommet flygtning Dig, der er familiesammenført Dig, der har gennemført Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning. Det er kommunen, der udbyder danskuddannelserne. På danskuddannelserne lærer du at forstå, tale, læse og skrive dansk. Viden om kultur og samfundsforhold i Danmark står centralt i uddannelserne, herunder grundlæggende introduktion til det danske arbejdsmarked, uddannelsestilbud og demokrati. Der er tre danskuddannelser, som er på forskellige niveauer. Efter et kompetence-tjek bliver du placeret på den danskuddannelse og det modul, som matcher dig. Når du har gennemført en danskuddannelse, har du mulighed for at tage den næste. Du har ret til at tage danskuddannelserne inden for de første fem år, efter du er kommet til Danmark. Det betyder også, at du har mulighed for at holde pauser imellem. Dig, der har deltaget i og afsluttet den arbejdsmarkedsrettede danskundervisning (introdansk) har ret til 3 års danskuddannelse. Hvor foregår danskuddannelserne? Kurset foregår typisk på et sprogcenter. Men undervisningen kan også foregå andre steder, som for eksempel i din lokale 3F afdeling. Økonomi Undervisningen er gratis for dig, og du kan få Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU), hvis du lever op til betingelserne. SVU skal søges inden kursusstart.

7 Danskuddannelse 1 er for dig, der ikke kan læse og skrive på dit modersmål. Målet for undervisningen er grundlæggende færdigheder i mundtlig dansk, læse og skrivefærdigheder. Danskuddannelse 1 er opdelt i 6 moduler. Danskuddannelse 2 er for dig, som har en kort skole- og uddannelsesbaggrund fra dit hjemland. Målet for undervisningen er at forstå, tale og læse dansk. Danskuddannelse 2 er opdelt i 6 moduler. Danskuddannelse 3 er for dig, der har en mellemlang eller lang skole- og uddannelsesbaggrund. Det kan være erhvervsuddannelse, gymnasieuddannelse eller videregående uddannelse. Danskuddannelse 3 er opdelt i 6 moduler.

8 Forberedende voksenundervisning - FVU FVU og danskundervisning for indvandrere FVU har to tilbud om danskundervisning for indvandrere. FVU start og FVU læsning for tosprogede. FVU start Faget henvender sig til voksne indvandrere, der har behov for at styrke deres mundtlige færdigheder i at kommunikere på dansk, herunder deres ordkendskab. FVU dansk har et omfang på mindst 30 og højst 60 timer af 60 minutter. FVU læsning for tosprogede FVU-læsning trin 1, 2 og, 3 og 4 tilbydes blandt andet som særligt tilrettelagte forløb for tosprogede. Et FVU-kursus i læsning for tosprogede har et omfang på mindst 60 og højst 80 lektioner af 45 minutter. Hvor foregår FVU? Undervisningen foregår typisk på VUC, voksenuddannelsescentret. Men undervisningen kan også foregå andre steder, som for eksempel i din lokale 3F afdeling Økonomi Undervisningen er gratis for dig, og du kan få Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU), hvis du lever op til betingelserne. SVU skal søges inden kursusstart.

9 Ikke nok med at jeg blev bedre til at læse og skrive dansk efter mit danskkursus, nu kan jeg også bedre kommunikere med mine kollegaer og ledere. Det gør det sjovere at gå på arbejde. Bernadeta Thrysøe, født i Polen og rengøringstekniker i Aalborg Kommune

10 Arbejdsmarkeds - uddannelserne - AMU AMU s tilbud i danskundervisning hedder Dansk som andet sprog for flygtninge og indvandrere. Der er 3 niveauer, og hvert niveau kan vare op til 40 dage. Der er specifikke sproglige mål, og undervisningen tones fagligt i forhold til den branche, du arbejder i. AMU s danskkurser kan gennemføres både som selvstændige danskkurser og som danskundervisning sammen med de faglige AMU-kurser. Kurserne kan tilrettelægges fleksibelt, blandt andet også som deltidsundervisning over en længere periode. Hvor foregår AMU s kurser i dansk? Kurset foregår typisk på Erhvervsskolen. Men undervisningen kan også foregå andre steder, som for eksempel i din lokale 3F afdeling. Økonomi Du kan få VEU-godtgørelse efter gældende regler. VEU-godtgørelse søges efter kursets afslutning. Deltagerbetalingen i 2016 er kr. 256 om dagen/kr om ugen.

11 De tre AMU-niveauer Basis niveau Forudsætter danskkundskaber, der mindst svarer til sprogcentrenes prøve i Dansk 1 Alment niveau Forudsætter danskkundskaber, der svarer til det meste af sprogcentrenes prøve i Dansk 2 Udvidet niveau Forudsætter danskkundskaber, der mindst svarer til sprogcentrenes prøve i Dansk 2

12 Almen voksenuddannelse - AVU AVU s tilbud i danskundervisning for indvandrere hedder Dansk som andetsprog, og der undervises på flere niveauer. Først i rækken ligger AVU-kurset Dansk som andetsprog basis. Det har til formål at give dig forudsætninger for at deltage i Dansk som andetsprog på det efterfølgende niveau, niveau G. Kurset henvender sig til dig, der har et danskfagligt niveau, der ligger under det afsluttende niveau på sprogskolernes dansk, trin 3, men som forventes at kunne nå dette niveau i løbet kursets varighed på 140 timer. Hvor foregår AVU? Undervisningen foregår typisk på VUC, voksenuddannelsescentret. Men undervisningen kan også foregå andre steder, som for eksempel i din lokale 3F afdeling. Økonomi Du kan som deltager få Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU), hvis du lever op til betingelserne. SVU skal søges inden kursets start. Deltagerbetalingen på AVU s danskkurser er i 2016 på kr. 120 pr. kursus.

13 De efterfølgende niveauer for AVU s danskkurser for indvandrere er: Niveau G, som svarer til folkeskolens 9. klasse i dansk Niveau F, som svarer til erhvervsuddannelsernes dansk, grundfag F Niveau E, som svarer til folkeskolens 10. klasse i dansk Niveau D, som svarer til erhvervsuddannelsernes dansk, grundfag D, og som er det højeste niveau inden dansk på gymnasieniveau eller HF-niveau.

14 INTRO DANSK FVU Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (Introdansk) Danskuddannelserne FVU-start Målgruppe For dig, der er: Nyankommet udenlandsk voksen arbejdstager, ægtefælle EU-pendler Du ret til at deltage i arbejdsmarkedsrettet danskundervisning i op til halvandet år. For dig, der er: Nyankommet flygtning familiesammenført med opholdstilladelse og cpr-nr. Du har ret til danskundervisning i op til 5 år. For dig, der har: boet og arbejdet i Danmark i nogle år, og som har brug for at styrke sit dansk, inden du deltager på FVU læsning for tosprogede Adgangskrav Ingen færdighed i dansk påkrævet, når du begynder. Ingen færdighed i dansk påkrævet, når du begynder. Nogen færdighed i dansk påkrævet, når du begynder. Tilrettelæggelse Undervisningen tilrettelægges som fem forløb a 50 lektioner. Undervisningen foregår typisk på et sprogcenter om dagen, aftenen eller i weekenden. Men undervisningen kan også foregå på arbejdspladsen eller i den lokale 3F-afdeling. Undervisningen afsluttes med en test. Der undervises mellem 6 og 15 lektioner om ugen. Undervisningen foregår typisk på et sprogcenter om dagen, aftenen eller i weekenden. Det er muligt at aflægge en prøve og efterfølgende få et eksamensbevis. Kurset varer mellem 30 og 60 lektioner af 60 minutter. Undervisningen foregår typisk på et voksenuddannelsescenter (VUC). Det er muligt at afslutte forløbet med en FVUprøve og få et prøvebevis. Bestået prøve giver adgang til at fortsætte på FVU-læsning for tosprogede trin 1. Økonomi Jobcenteret i din bopælskommune eller den kommune, som din arbejdsplads ligger i, betaler for undervisningen. Du kan søge om SVU efter gældende regler. Jobcenteret i din bopælskommune eller den kommune, som din arbejdsplads ligger i, betaler for din undervisning. Du kan søge om SVU efter gældende regler. Undervisningen er gratis. Du kan søge om SVU efter gældende regler.

15 FVU AMU AVU FVU-læsning for tosprogede For dig, der har: boet og arbejdet i Danmark i nogle år, men uden at lære dansk nok til at kunne afslutte danskuddannelsernes trin 1. AMU Dansk som andet sprog for flygtninge og indvandrere For dig, der er: faglært eller ufaglært, og som allerede kan klare dig på et elementært dansk. AVU Dansk som andetsprog For dig, der har: gennemført Danskuddannelse 2 eller har lignende kendskab til dansk. Nogen færdighed i dansk, dog ikke helt på niveau med danskuddannelsernes trin 1. Færdighed i dansk svarende mindst til danskuddannelsernes trin 1. Færdighed i dansk svarende mindst til danskuddannelsernes trin 2. Kurset varer mellem 60 og 80 lektioner af 45 minutter. Undervisningen foregår typisk på et voksenuddannelsescenter (VUC). Det er muligt at afslutte forløbet med en FVU-prøve og få et prøvebevis. Kurset udbydes på tre niveauer, som henholdsvis basis, alment og udvidet niveau. Undervisningen foregår på AMU-centeret eller på din arbejdsplads om dagen, aftenen eller i weekenden minimum 3 uger. Kurset kan gennemføres som selvstændigt danskkursus eller som danskundervisning sammen med de faglige AMU-kurser. Undervisningen foregår på VUC. Det er muligt at afslutte med en prøve, der svarer til folkeskolens afgangsprøve i dansk, og herefter tage de efterfølgende niveauer på AVU. Der er en deltagerbetaling på 256 kr. om dagen/1280 kr. om ugen i Du kan søge VEU-godtgørelse efter gældende regler. Der er en deltagerbetaling på 120 kr. pr. kursus i Du kan søge om SVU efter gældende regler.

16 Redigeret af: Christine Albæk Hansen, Mette Lundager and Susanne Wind, 3F Layout: Flemming Gaarn Nielsen, 3F Hvis du vil vide mere kontakt: Anthony Sylvester på eller Susanne Wind på Udgivet af 3F AUI - Arbejdsmarked, Uddannelse og Integration Kampmannsgade 4, 1790 København V Januar 2017 Varenr.: 6104

De almene kompetencer

De almene kompetencer De almene kompetencer Kurser for voksne, der ønsker at blive bedre til at læse, skrive eller regne. Også mulighed for at lære engelsk eller blive bedre til at bruge it. www.aof.dk AOF tilbyder kurser,

Læs mere

RENGØRING OG UDDANNELSE. Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond

RENGØRING OG UDDANNELSE. Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond RENGØRING OG UDDANNELSE Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond n S E R V I C E B R A N C H E N S U D V I K L I N G S F O N D Fondens formål er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet i servicebranchen

Læs mere

Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond

Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond RENGØRING OG UDDANNELSE Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond n S E R V I C E B R A N C H E N S U D V I K L I N G S F O N D Udviklingsfondens formål er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet

Læs mere

FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE

FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE 2 0 1 6 FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE n D A N S K E S E R V I C E S U D V I K L I N G S F O N D Formålet for Danske Services Udviklingsfond, DSU, er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet i servicebranchen

Læs mere

Mulighed for danskundervisning

Mulighed for danskundervisning Mulighed for danskundervisning Virksomheder, der ønsker at tilbyde danskundervisning til medarbejdere, kan vælge selv at betale for undervisningen eller søge kommunen (eller AF) om økonomisk støtte. Der

Læs mere

Et godt tilbud til sektorens medlemmer

Et godt tilbud til sektorens medlemmer Kost- og Servicesektoren marts 2012 F O A F A G O G A R B E J D E Uddannelsespjece Et godt tilbud til sektorens medlemmer muligheder for grund- og efteruddannelse Indhold Forord 3 Erhvervsuddannelsen som

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2019 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2018 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

Faktaark om Danskuddannelse

Faktaark om Danskuddannelse Faktaark om Danskuddannelse 1. Baggrund og formål Den grundlæggende danskundervisning for nyankomne udlændinge sker efter lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. Formålet med uddannelse i dansk

Læs mere

Efteruddannelse og kompetenceudvikling

Efteruddannelse og kompetenceudvikling Efteruddannelse og kompetenceudvikling Mette Marcussen - SUS Lersø Parkallé 21 2100 København Ø Tlf. 32 54 50 55 Mail. mm@sus-udd.dk www.susudd.dk AMU Arbejdsmarkedsuddannelser AMU er korterevarende uddannelser

Læs mere

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE - NÅR DU ER I ARBEJDE - NÅR DU ER FYRET, MEN IKKE FRATRÅDT ENDNU STATENS VOKSENUDDANNELSES-STØTTE (SVU) ELLER GODTGØRELSE TIL VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE (VEU) LÆS HER HVORDAN

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2018 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

Sådan får du råd til uddannelse

Sådan får du råd til uddannelse Sådan får du råd til uddannelse - når du er i arbejde - når du er fyret, men ikke fratrådt endnu Statens voksenuddannelses-støtte (SVU) eller Godtgørelse til voksen- og efteruddannelse (VEU) Læs her hvordan

Læs mere

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE - NÅR DU ER I ARBEJDE - NÅR DU ER FYRET, MEN IKKE FRATRÅDT ENDNU STATENS VOKSENUDDANNELSES-STØTTE (SVU) ELLER GODTGØRELSE TIL VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE (VEU) LÆS HER HVORDAN

Læs mere

Sprogcenter Viborg Vævervej 10, 8800 Viborg

Sprogcenter Viborg Vævervej 10, 8800 Viborg Bilag 1 Side 1-8 Sprogcenter Viborg Vævervej 10, 8800 Viborg Tlf.: 87 87 46 87 E-mail: sprogcenterviborg@viborg.dk www.viborg.dk/sprogcenter Undervisning på Sprogcenter Viborg Sprogcenter Viborg er en

Læs mere

Hvordan servicerer VEU-center Østjylland?

Hvordan servicerer VEU-center Østjylland? Hvordan servicerer VEU-center Østjylland? Dorthe Jensen, VEU-center Østjylland 14. september 2017 Indhold i indlæg VEU-center Østjyllands tilbud til virksomheder med IGU-elever Undervisningsindhold i Integrationsgrunduddannelsen

Læs mere

AMUbranchepakker. En vej til job for flygtninge og indvandrere. AMU-branchepakker kan kombinere faglig opkvalificering med danskundervisning.

AMUbranchepakker. En vej til job for flygtninge og indvandrere. AMU-branchepakker kan kombinere faglig opkvalificering med danskundervisning. AMUbranchepakker En vej til job for flygtninge og indvandrere AMU-branchepakker kan kombinere faglig opkvalificering med danskundervisning. Erfaringer viser, at AMU branchepakker giver nye muligheder for

Læs mere

Dine efteruddannelsesmuligheder

Dine efteruddannelsesmuligheder Ansatte i regionerne Dine efteruddannelsesmuligheder Forord 3F vil med denne pjece sætte fokus på efteruddannelse og kompetenceudvikling for ansatte i Regionerne. En af grundene er bl.a. den teknologiske

Læs mere

Det danske uddannelsessystem

Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem består af både et ordinært uddannelsessystem og et parallelt uddannelsessystem for voksen- og efteruddannelse. Pjecen beskriver uddannelsessystemet

Læs mere

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk AK-Samvirke Version 10 jan.2013 Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk Reglerne gælder kun personer i beskæftigelse og selvstændig erhvervsdrivende

Læs mere

Integration af medarbejdere

Integration af medarbejdere Opdateret september 2019 Integration af medarbejdere Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Efteruddannelse og opkvalificering

Efteruddannelse og opkvalificering Efteruddannelse og opkvalificering Hvem er VEU-Center Nordsjælland? VEU-sekretariatet Hvad laver vi? 700-800 virksomhedsbesøg årligt virksomheder, der selv henvender sig nye virksomheder Virksomheder,

Læs mere

Branchepakker: Rengøring

Branchepakker: Rengøring Branchepakker: Rengøring gruppe Trainee i service og rengøring 1 (udviklet til IGU) gruppen er ikke-beskæftigede flygtninge - der er tale om et introducerende niveau. Udbydes med tolk Deltageren opnår

Læs mere

Almen undervisning - Til din virksomhed

Almen undervisning - Til din virksomhed Almen undervisning - Til din virksomhed Opdateret december 2017 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik over

Læs mere

AVU Almen Voksenuddannelse

AVU Almen Voksenuddannelse AVU Almen Voksenuddannelse campusvejle AVU er et tilbud til voksne over 18 år, som ønsker at forbedre deres kundskaber i et eller flere fag Fag på : Dansk Samfundsfag Dansk som andetsprog Tysk Engelsk

Læs mere

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER Holstebro-Lemvig-Struer KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER VALDEMAR POULSENS VEJ 8 7500 HOLSTEBRO T 96 27 58 00 VUC@HOLSTEBRO-VUC.DK WWW.HOLSTEBRO-VUC.DK VUC HOLSTEBRO-LEMVIG STRUER HVAD ER VUC?

Læs mere

Integration af udlændinge

Integration af udlændinge Opdateret september 2018 Integration af udlændinge Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Integration af udlændinge

Integration af udlændinge Opdateret september 2018 Integration af udlændinge Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Møde i uddannelsesudvalget på TH. LANGS HF & VUC tirsdag den 25. august 2016

Møde i uddannelsesudvalget på TH. LANGS HF & VUC tirsdag den 25. august 2016 Møde i uddannelsesudvalget på TH. LANGS HF & VUC tirsdag den 25. august 2016 Tidspunkt: Torsdag den 25. august 2016 Kl. 14.00-15.30 Lokale: Mødelokale F4 Dagsorden 1. Godkendelse af referat fra den 19.

Læs mere

Integration af udlændinge

Integration af udlændinge Opdateret december 2017 Integration af udlændinge Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk AK-Samvirke Version 8 januar.2012 Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk Reglerne gælder kun personer i beskæftigelse og selvstændig erhvervsdrivende

Læs mere

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau SVU-administrator (1) SVU-administrator Skive-Viborg HF & VUC Ansøger (2) For- og mellemnavn(e) Viktoria

Læs mere

Hvordan kan efteruddannelse være et redskab til fastholdelse? Lisbeth Jakobsen www.vuskonsulenterne.dk 17. januar 2012, Middelfart

Hvordan kan efteruddannelse være et redskab til fastholdelse? Lisbeth Jakobsen www.vuskonsulenterne.dk 17. januar 2012, Middelfart Hvordan kan efteruddannelse være et redskab til fastholdelse? Lisbeth Jakobsen www.vuskonsulenterne.dk 17. januar 2012, Middelfart VUS Konsulenterne Vejledning / coaching om erhverv og uddannelse Uddannelsesplanlægning

Læs mere

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning AVU FVU OBU Almen voksenuddannelse Forberedende Ordblindeundervisning voksenundervisning I dette program kan du læse om: AVU - Almen Voksenuddannelse Svarer i niveau til 9. og 10. klasse Læs mere på side

Læs mere

Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november

Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november Kompetencevurdering og opkvalificering af flygtninge. Opfølgning pa dialogmøde d. 10. november Danske Erhvervsskoler Lederne og Foreningen af Forstandere og Direktører ved AMU- centrene fremsender hermed

Læs mere

Orientering: Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2014

Orientering: Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2014 Punkt 4. Orientering: Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2014 2015-016886 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets orientering Sprogcenter Aalborgs Årsrapport 2014. kl.

Læs mere

Faktaark om Danskuddannelse

Faktaark om Danskuddannelse Faktaark om Danskuddannelse 1. Baggrund og formål Den grundlæggende danskundervisning for nyankomne udlændinge sker efter lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. Formålet med uddannelse i dansk

Læs mere

Tema 1: Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning

Tema 1: Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning KL seminar om danskundervisningen for voksne udlændinge Vejle den 22. september 2014 Tema 1: Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning Peter Villads Vedel Center for Kvalitetsudvikling og Tilsyn Indsæt note

Læs mere

Integrationsgrunduddannelsen (IGU)

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Erhvervsrettet uddannelse og integration Temakonference om trepartsaftalens initiativer til arbejdsmarkedsintegration Tirsdag den 20. september 2016 v. Kåre Vind Jensen

Læs mere

Sprogundervisning. Baggrund. Årskursister

Sprogundervisning. Baggrund. Årskursister Sprogundervisning Baggrund Siden 2005, hvor Regionskommunen indgik en driftsoverenskomst med daværende Bornholms Erhvervsskolen om Danskuddannelserne har Danskuddannelserne udviklet sig markant i størrelse.

Læs mere

Velkommen til. Basismodul

Velkommen til. Basismodul Velkommen til Basismodul DAGENS PROGRAM HVEM ER VI SAMLET DEFINITIONEN PÅ EN ORGANISATION: En organisation består af to eller flere mennesker, der arbejder sammen på en struktureret måde for at nå et specifikt

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014

VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014 VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014 Virksomhedsbeskrivelse Navn: Adresse: Tlf. nr.: 48 22 78 80 Sprogcenter Nordsjælland Milnersvej 41C, 3400 Hillerød Sprogcenter Nordsjælland er en uddannelsesinstitution for

Læs mere

Dine efteruddannelsesmuligheder

Dine efteruddannelsesmuligheder Ansatte i regionerne Dine efteruddannelsesmuligheder Forord 3F vil med denne pjece sætte fokus på efteruddannelse og kompetenceudvikling for ansatte i Regionerne. En af grundene er bl.a. den teknologiske

Læs mere

SVU I JOB TIL DIG, DER ER. Statens Voksenuddannelsesstøtte

SVU I JOB TIL DIG, DER ER. Statens Voksenuddannelsesstøtte SVU Statens Voksenuddannelsesstøtte TIL DIG, DER ER I JOB SVU - STATENS VOKSENUDDANNELSESSTØTTE Mulighed for uddannelse med økonomisk støtte SVU erstatter tabt arbejdsfortjeneste og gør det muligt for

Læs mere

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau SVU-administrator (1) SVU-administrator Skive-Viborg HF & VUC Ansøger (2) For- og mellemnavn(e) Viktoria

Læs mere

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse?

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Reformen af erhvervsuddannelserne er et paradigmeskift, som lægger op til en ny kvalitetsdagsorden med fokus på folkeskolens uddannelsesparate elever,

Læs mere

Uddannelse og oplysning. for hele Danmark.

Uddannelse og oplysning. for hele Danmark. Uddannelse og oplysning for hele Danmark www.aof.dk Om AOF AOF er en folkeoplysende forening og sammenslutning af knap 100 afdelinger, der gennemfører kurser og uddannelsesaktiviteter i hele landet. AOF

Læs mere

Flere tosprogede i AMU FOKUS PÅ DANSK OG FAGLIGHED - EN PJECE FOR VIRKSOMHEDER OG KONSULENTER -

Flere tosprogede i AMU FOKUS PÅ DANSK OG FAGLIGHED - EN PJECE FOR VIRKSOMHEDER OG KONSULENTER - Flere tosprogede i AMU FOKUS PÅ DANSK OG FAGLIGHED - EN PJECE FOR VIRKSOMHEDER OG KONSULENTER - Forord Meget få tosprogede medarbejdere deltager i efteruddannelse, sammenlignet med deres etnisk danske

Læs mere

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau SVU-administrator (1) SVU-administrator Campus Vejle Ansøger (2) For- og mellemnavn(e) Viktoria de

Læs mere

Integration af udlændinge

Integration af udlændinge Opdateret september 2018 Integration af udlændinge Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Jobrotationsordninger. Danish Crown 19. April 2012

Jobrotationsordninger. Danish Crown 19. April 2012 Jobrotationsordninger Danish Crown 19. April 2012 Bjarke Thomsen Ansat i Danmarks største rekrutterings- og outplacement virksomhed afdelinger i alle kommuner Hovedopgaven er at gøre vores lagerbeholdning

Læs mere

Branchepakker: Social- og Sundhedsområdet

Branchepakker: Social- og Sundhedsområdet Branchepakker: Social- og Sundhedsområdet gruppe Bliv klar til en dansk sundhedsuddannelse SOSU forløb for to-kulturelle Kurset henvender sig til personer med anden kulturel baggrund end dansk, der på

Læs mere

Danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.

Danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. Danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. information til vejledere og integrationsmedarbejdere Uddannelse for voksne R. U. E Indhold information til vejledere og integrationsmedarbejdere Ophavsret:

Læs mere

Velkommen. En rundtur i det danske uddannelsessystem. Erhvervsskolen Nordsjælland Tina Steinbrenner Vicedirektør

Velkommen. En rundtur i det danske uddannelsessystem. Erhvervsskolen Nordsjælland Tina Steinbrenner Vicedirektør Velkommen En rundtur i det danske uddannelsessystem Erhvervsskolen Nordsjælland Tina Steinbrenner Vicedirektør Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej 48 3400 Hillerød telefon 4829 0000 info@esnord.dk www.esnord.dk

Læs mere

Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 1. kvartal 2014)

Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 1. kvartal 2014) Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 1. kvartal 2014) 1 Generel introduktion til danskuddannelserne og de afsluttende prøver på danskuddannelserne Danskuddannelserne er opdelt i tre uddannelser:

Læs mere

Baggrund. Fokus på flygtningegruppen som fremtidig arbejdskraftressource indenfor brancher, hvor der allerede er, eller vil opstå mangel.

Baggrund. Fokus på flygtningegruppen som fremtidig arbejdskraftressource indenfor brancher, hvor der allerede er, eller vil opstå mangel. FORMÅL, SAMARBEJDSPARTNERE, ORGANISERING, AKTIVITETER Baggrund Frem mod 2025 vil der være et stigende behov for faglært arbejdskraft i regionen, som ikke kan dækkes af nyuddannede med det nuværende optag

Læs mere

Fvu Matematik Uddannelse

Fvu Matematik Uddannelse Fvu Matematik Uddannelse 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Fvu Matematik Uddannelse FVU-matematiklærer, Ordblindelærer, FVU-læselærer og Læsevejleder for ungdomsuddannelserne er fire særligt sammensatte uddannelser, som

Læs mere

Resultatcenter Sprogcenter Aalborg

Resultatcenter Sprogcenter Aalborg Resultatcenter Sprogcenter Aalborg Vores mission er: At undervise voksne i dansk sprog, kultur og samfundsforhold At skabe et motiverende og engagerende læringsmiljø At understøtte kursisternes deltagelse

Læs mere

Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning

Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning 1 Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning - vejledning om organiseringen af den arbejdsmarkedsrettede begynderundervisning Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Undervisningsministeriet Juni 2014 2 Indhold Indledning

Læs mere

Opkvalificering af medarbejdere

Opkvalificering af medarbejdere Opkvalificering af medarbejdere I denne pjece kan du få et overblik over en række af de muligheder, du har for at opkvalificere dine nuværende eller kommende medarbejdere. Det er ikke en fyldestgørende

Læs mere

God start til udenlandske medarbejdere og deres familier

God start til udenlandske medarbejdere og deres familier Lærdansk Erhverv God start til udenlandske medarbejdere og deres familier Danskundervisning, modtageprogrammer, undervisning i dansk kultur og samfundsforståelse 2 Gode tilbud til erhvervslivet Har jeres

Læs mere

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning AVU FVU OBU Almen voksenuddannelse Forberedende Ordblindeundervisning voksenundervisning 2016-2017 VoksenUddannelsescenter Frederiksberg byder velkommen til undervisningsåret 2016-2017 I dette program

Læs mere

AMU-KURSER UDVALGTE KURSER FRA NEXTKBH.DK - 1. SEPTEMBER 2017

AMU-KURSER UDVALGTE KURSER FRA NEXTKBH.DK - 1. SEPTEMBER 2017 HAR DU BRUG FOR HJÆLP? RING 33 88 09 00 AMU-KURSER Tjek nextkbh.dk om der er nye kurser, nye kursusdatoer eller om kurser er booket/aflyst. INDHOLDSFORTEGNELSE 01 02 03 04 06 AMU-kurser For ansatte og

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning NOTAT Dato: 2008-10-31 Kontor: Integration J.nr.: 2007/5147-35 Sagsbeh.: PVV Fil-navn: projektbeskrivelse Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel

Læs mere

Projekt Styrket Indsats

Projekt Styrket Indsats Projekt Styrket Indsats Det almene kompetenceløft En landsdækkende indsats målrettet ledige og beskæftigede www.psi.aof.dk Projekt Styrket Indsats (PSI) er et tilbud til virksomheder, fagforeninger, tillidsrepræsentanter,

Læs mere

Bekendtgørelse om 6 ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige

Bekendtgørelse om 6 ugers selvvalgt uddannelse til forsikrede ledige BEK nr 631 af 26/06/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2008-0002486 Senere ændringer til

Læs mere

Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 3. kvartal 2012)

Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 3. kvartal 2012) Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 3. kvartal 2012) 1 Generel introduktion til danskuddannelserne og de afsluttende prøver på danskuddannelserne Danskuddannelserne er opdelt i tre uddannelser:

Læs mere

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau SVU-administrator (1) SVU-administrator HF-Centret Efterslægten København Ansøger (2) For- og mellemnavn(e)

Læs mere

HVORFOR ER FVU EN SUCCES FOR TOSPROGEDE? Gurli Rydén Klercke, underviser og koordinator på Sprogcenter Vejle

HVORFOR ER FVU EN SUCCES FOR TOSPROGEDE? Gurli Rydén Klercke, underviser og koordinator på Sprogcenter Vejle HVORFOR ER FVU EN SUCCES FOR TOSPROGEDE? Gurli Rydén Klercke, underviser og koordinator på Sprogcenter Vejle HVAD ER FVU OG HVORFOR HAR VI FVU? Forberedende VoksenUndervisning Loven stammer fra 2001 FVU

Læs mere

Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 3. kvartal 2014)

Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 3. kvartal 2014) Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 3. kvartal 2014) 1 Generel introduktion til danskuddannelserne og de afsluttende prøver på danskuddannelserne Danskuddannelserne er opdelt i tre uddannelser:

Læs mere

Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 1. kvartal 2013)

Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 1. kvartal 2013) Tal på danskuddannelsesområdet (til og med 1. kvartal 2013) 1 Generel introduktion til danskuddannelserne og de afsluttende prøver på danskuddannelserne Danskuddannelserne er opdelt i tre uddannelser:

Læs mere

Dine muligheder som ledig

Dine muligheder som ledig Dine muligheder som ledig Mulighederne er mange, når man er ledig... VEU-center Østjylland hjælper dig med at se seks af dem. 1 Bliv Voksenlærling En voksenlærling er en person over 25 år, der gennemfører

Læs mere

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Erhvervsuddannet serviceassistent. Inspiration. til efteruddannelse

Erhvervsuddannet serviceassistent. Inspiration. til efteruddannelse Erhvervsuddannet serviceassistent Inspiration til efteruddannelse Hvilke muligheder for efteruddannelse har du? Efteruddannelse og kompetenceudvikling af alle medarbejdere er en afgørende faktor for en

Læs mere

Så kører Netværkslokomotivet

Så kører Netværkslokomotivet Så kører Netværkslokomotivet Skal du med? Vejle 2012 Nye muligheder i hverdagen Kurser og efteruddannelse er vejen frem, når virksomhederne vil holde på arbejdskraften og når medarbejderne vil blive på

Læs mere

VUC ROSKILDE UDDANNELSER, FACTS OG TAL

VUC ROSKILDE UDDANNELSER, FACTS OG TAL VUC ROSKILDE UDDANNELSER, FACTS OG TAL FAKTA OM VUC ROSKILDE Center for voksen- og efteruddannelse 3 adresser: Roskilde, Greve og Køge 4 uddannelser: HF, AVU, FVU, OBU 1250 årskursister (3800 sjæle) 185

Læs mere

AMU-branchepakker i trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration

AMU-branchepakker i trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration AMU-branchepakker i trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration Ved specialkonsulent Anna Raundahl Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling DEG-L s konference

Læs mere

Det danske uddannelsessystem

Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem Det ordinære uddannelsessystem består af folkeskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser. Uddannelsessystemet for voksen- og efteruddannelse er et parallelt

Læs mere

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau SVU-administrator (1) SVU-administrator VUC/hf Nordjylland Ansøger (2) For- og mellemnavn(e) Viktoria

Læs mere

Hvordan kan flere ufaglærte blive faglærte? LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference, Aalborg den 17.

Hvordan kan flere ufaglærte blive faglærte? LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference, Aalborg den 17. www.eva.dk Hvordan kan flere ufaglærte blive faglærte? LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference, Aalborg den 17. september 2015 Oplæg ved chefkonsulent Michael Andersen, Danmarks

Læs mere

FVU OG ORDBLINDEUNDERVISNING 2019/2020

FVU OG ORDBLINDEUNDERVISNING 2019/2020 FVU OG ORDBLINDEUNDERVISNING 2019/2020 Version: 17. juni 2019 FVU - et tilbud til alle Er dit arbejde og din hverdag besværlig, fordi du ikke læser, staver, skriver eller regner godt nok? Så er du ikke

Læs mere

Hvorfor kompetenceafklaring er vigtig

Hvorfor kompetenceafklaring er vigtig Hvorfor kompetenceafklaring er vigtig Kompetenceafklaring er en fordel for både ledige og virksomheder. Kompetenceafklaring kan være med til at gøre det lettere for virksomheden at få overblik over især

Læs mere

Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder

Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder 1 Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder VUC Erhverv - orientering om og tilrettelæggelse af undervisning på virksomheder, institutioner, jobcentre og andet ud af huset. Læse- og matematikscreeninger.

Læs mere

Kursister på forberedende voksenundervisning (FVU)

Kursister på forberedende voksenundervisning (FVU) på forberedende voksenundervisning (FVU) Undervisningsene 2004/05-2006/07 Af Jens Andersen og Asger Hyldebrandt Pedersen Et stigende antal voksne (over 18 ) deltager i forberedende voksenundervisning (FVU).

Læs mere

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau

Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til beskæftigedes uddannelse på folkeskole- og gymnasialt niveau Du skal aflevere ansøgningen til et voksenuddannelsescenter (VUC) 1. Husk at læse vejledningen til

Læs mere

Hvordan kan flere ufaglærte blive faglærte? Opstartskonference om beskæftigelsesreformen 3. marts 2015

Hvordan kan flere ufaglærte blive faglærte? Opstartskonference om beskæftigelsesreformen 3. marts 2015 www.eva.dk Hvordan kan flere ufaglærte blive faglærte? Opstartskonference om beskæftigelsesreformen 3. marts 2015 Områdechef Jakob Rathlev, Danmarks Evalueringsinstitut Udfordringen Prognoser viser at

Læs mere

AVU-FVU-OBU Almen voksenuddannelse Forberedende voksenundervisning Ordblindeundervisning 2015-2016

AVU-FVU-OBU Almen voksenuddannelse Forberedende voksenundervisning Ordblindeundervisning 2015-2016 AVU-FVU-OBU Almen voksenuddannelse Forberedende voksenundervisning Ordblindeundervisning 2015-2016 VoksenUddannelsescenter Frederiksberg byder velkommen til undervisningsåret 2015-2016 I dette program

Læs mere

Så kører Netværkslokomotivet

Så kører Netværkslokomotivet Så kører Netværkslokomotivet Skal du med? Fredericia 2012 Nye muligheder i hverdagen Kurser og efteruddannelse er vejen frem, når virksomhederne vil holde på arbejdskraften og når medarbejderne vil blive

Læs mere

VEU Center Fyn. Din guide til voksen- og efteruddannelse

VEU Center Fyn. Din guide til voksen- og efteruddannelse VEU Center Fyn Din guide til voksen- og efteruddannelse VEU Center Fyn Har til formål at vejlede og rådgive personer og virksomheder i forbindelse med voksen- og efteruddannelse Dækker følgende kommuner:

Læs mere

Gode råd om ansættelse

Gode råd om ansættelse RÅDGIVNING Gode råd om ansættelse om støtteordninger elever af og tilskud Indhold Tilskud til voksenlærlinge 3 VEU-godtgørelse og befordringstilskud 4 Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) 4 Løntilskud

Læs mere

Beskæftigelsesrettet integration - IGU og danskuddannelse

Beskæftigelsesrettet integration - IGU og danskuddannelse Beskæftigelsesrettet integration - IGU og danskuddannelse Uddannelsesindsatser for voksne flygtninge, d. 8. december 2016, Scandic Copenhagen v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Flygtningesituationen

Læs mere

Tosprogede inden for almen og grundlæggende VEU

Tosprogede inden for almen og grundlæggende VEU Tosprogede inden for almen og grundlæggende VEU Viden om og erfaringer med uddannelse og undervisning af tosprogede inden for FVU, avu og AMU VEU-konferencen d. 12. december 2013 Knud Dal, Centerchef AMU

Læs mere

Dagpengesats, skattetræk og kontonr.

Dagpengesats, skattetræk og kontonr. AFSKEDIGET HVA SÅ? Denne pjece er til dig, som er blevet opsagt, og som skal have dagpenge fra a-kassen. I pjecen står nogle af de informationer, du allerede har fået på mødet i virksomheden eller i din

Læs mere

Center for Dansk og Integration / FAB. Virksomhedsplan 2014

Center for Dansk og Integration / FAB. Virksomhedsplan 2014 Center for Dansk og Integration / FAB Virksomhedsplan Center for Dansk og Integration / FAB Virksomhedsplan INDHOLD Forord 3 Virksomhedens rammer 4 Opgaver 4 Organisation 4 Personale 5 Sygefravær 5 Økonomi

Læs mere

Temadrøftelse om INTEGRATION. Arbejdsmarkedsudvalget den 26. november BOLIGPLACERING. Mål /lovgivningsmæssig ramme:

Temadrøftelse om INTEGRATION. Arbejdsmarkedsudvalget den 26. november BOLIGPLACERING. Mål /lovgivningsmæssig ramme: Temadrøftelse om INTEGRATION. Arbejdsmarkedsudvalget den 26. november 2014 1. BOLIGPLACERING Flygtninge der opnår opholdstilladelse fordeles jævnt ud i kommunerne (kvote) af Udlændingestyrelsen. Ofte ankommer

Læs mere

CAMPUS VEJLE. FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning)

CAMPUS VEJLE. FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning) CAMPUS VEJLE FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning) FVU Forberedende voksenundervisning ASFALDT ELLER ASFALT? FVU-dansk......hvis du vil være bedre til at følge med i aviser,

Læs mere

Praktikant. Sprogpraktik med mentorstøtte

Praktikant. Sprogpraktik med mentorstøtte Praktikant Sprogpraktik med mentorstøtte praktikant 2 Kan du dansk nok til at klare et arbejde? n Er du usikker på, om du kan nok dansk til at klare et arbejde? n Har du lyst til at opleve en dansk arbejdsplads?

Læs mere

HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond

HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond 3. Udg. - December 2015 1 Forord Er du ansat et rederi der er medlem af Danmarks Rederiforening, Bilfærgernes Rederiforening eller Rederiforeningen

Læs mere