NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 5.800

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 5.800"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt Kære læser! Det er heltdigvis ikke hverdagskost, at medarbejdere udsættes for chefer, der bedriver Management by Fear. Men når det sker, er det en alvorlig sag, som har store omkostninger for den, det går ud over. Læs i den første artikel, hvad du skal gøre, hvis du bliver udsat for en sådan chef. Jeg vil gerne slå et slag for vores nyeste tilbud til ledere, der gerne vil ændre medarbejderuddannelse fra en omkostning til en gevinst. Inviter dig selv og dine kollegaer på et 2-timers seminar og få helt konkrete værktøjer med hjem lige til at implementere. I dette nummer byder vi velkommen til Katrine Terkelsen Roelsgaard, medstifter og partner i Frugtformidlingen Aps. Katrine svarer på 5 skarpe til en leder. Også i dette nummer kan de læse en række smægsprøverpå nogle de mange små korte indlæg, jeg poster på LinkedIn til inspiration og refleksion. Følg mig på LinkedIn, hvis du gerne vil læse med løbende. Jeg har gennem årene skrevet flere hunderede artikler. Nogle af dem kan godt tåle et gensyn. I dette nummer kan læse eller genlæse: Management og leadership. God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør INDHOLD 1. Når chefen bedriver Management by Fear 2. Lederseminar: Uddannelse af medarbejdere sådan bliver en omkostning til en gevinst! 3. Karriererådgivning - hvor skal du hen og hvordan? 4. Korte refleksioner 5. Pitstop for ledergruppen 6. 5 skarpe til en leder 7. 5 enkle spørgsmål - Afgør om I er en ledergruppe eller blot en gruppe af ledere! 8. Guld fra arkivet Management og leadership 9. De 5 mest læste artikler i marts 2017 Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Når chefen bedriver Management by Fear Af: Susanne Teglkamp, Ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. Jeg skulle have søgt væk meget hurtigt, da jeg opdagede at min nye chef bedrev Management by fear, fortalte en leder mig for nyligt. Men han reagerede som de fleste mennesker gør, han tænkte i første omgang, at det måtte være en fejl og noget han bildte sig ind. Han forsøgte at gøre sig lidt mere umage og sikre, at der ikke er noget i hans arbejde, som chefen kunne falde over. Men det var der selvfølgelig. Der er altid noget en sådan chef kan finde og falde over. Han begyndte at holde sig under radaren for at undgå at påkalde sig chefens opmærksomhed. Men selvfølgelig kan man ikke skjule sig. Den type chef kan altid spotte et svagt byttedyr og hvis han har udset sig dig i den rolle, så skal han nok spore dig. Lederen fortalte videre, at det bare blev værre og værre. Selvom han prøvede at være på forkant og regne ud, hvad der skulle til for at undgå at påkalde sig chefens utilfredshed og vrede, så fandt chefen alligevel altid noget, han ikke var tilfreds med. Chefens reaktion var uforudsigelig. Nogle gange var det ydmygelse i det offentlige rum andre gange var det totalt ignorering. Chefen undlod at informere ham, stillede uklare opgaver, traf beslutninger bag om ryggen og gjorde det på alle måder vanskeligt at udfylde lederjobbet. Lederen mistede efterhånden alt selvtillid og selvværd og kunne til sidst ikke lavet et ordentligt stykke arbejde. Nu troede han heller ikke mere selv på, at han kunne levere arbejdet. Og denne sørgelige historie endte selvfølgelig med, at chefen fyrende ham for ikke at udføre et ordentligt stykke arbejde. Men spørgsmålet er, om det havde behøvet at ende sådan? Det skal du ikke gøre Hvis du bliver udsat for en chef, der bedriver psykisk terror, er der nogle ting, du i hvert tilfælde ikke skal gøre. Du skal ikke forholde dig afventende og regne med, at det går over af sig selv. Det gør det som regel aldrig. Og begynd heller ikke på at give tilbage med samme mønt. Chefen der udsætter medarbejderne for den slags ledelse har mange års erfaring og modstand vil bare ægge ham yderligere. Skab dig rum til at tænke klart Vi reagerer vi ofte med vantro og bliver på en måde paralyseret som en hare fanget i lyskeglen fra en bil. Det bedste råd jeg kan give er at flytte dig ud af lyskeglen altså få lidt afstand til chefen, så du kan se og tænke klart. Realitetstjek hvad der sker og chefens adfærd med andre i stedet for at gå med det selv. Flyt dig Lad være med at tro, at du kan holde til det eller vente på at chefen flytter sig videre til et andet job. Der kan gå meget lang tid og risikoen for, at du stille og roligt bliver tappet for energi, kræfter og selvtillid, er meget stor. I de fleste tilfælde handler det om at flytte dig ud af lyskeglen og komme væk hurtigst muligt, inden du bliver kørt over af en sådan chef.

3 Tag ikke dine oplevelser med dig Har du været udsat for en chef, der har udsat dig for Management by fear, så lad være med at tro, at alle chefer er sådan. Det er de ikke! De kan være almindelige dårlige ledere, men det er trods alt sjældent, at vi oplever chefer, som vi i den mest renlivede form vil kalde psykopater. Susanne Teglkamp er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har suppleret med flere lederuddannelser senest Executive Board Programme på INSEAD. Susanne Teglkamp fik Ildsjælsprisen 2012 af DJØFs Brancheforening Selvstændige. Susanne Teglkamp har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent, karriererådgiver og facilitator. Susanne Teglkamp sluttede sin karriere som reserveofficer som oberstløjtnant. Susanne Teglkamp er i 2015 blevet tilknyttet Forsvarsakademiets Censorkorps som censor i faget ledelse. Derudover har Susanne Teglkamp udgivet flere bøger, hvoraf den seneste Fusioner og forandringsledelse i praksis udkom oktober Se mere på 2. Lederseminar: Uddannelse af medarbejdere sådan bliver en omkostning til en gevinst! Uddannelse er en ledelsesopgave - og ikke noget, der alene kan overlades til HR. Undersøgelser viser, at de fleste organisationer kun får ca. 20 % af investeringen i kurser og uddannelse retur. En af årsagerne er, at lederne mangler viden og værktøjer til at arbejde effektivt med at få læring omsat til praksis. Få sammen med dine lederkollegaer konkrete værktøjer lige til at gå hjem og implementere. Læs mere på: 3. Karriererådgivning - hvor skal du hen og hvordan? Er du på den rigtige hylde og hvordan ser din hylde ud? Vil du gerne blive mere klar på, hvad du vil med din karriere? Så kan det være en god idé at sparre med en person, som ikke er en del af din hverdag. Teglkamp & Co. tilbyder karriererådgivning på timebasis eller et på forhånd tilrettelagt forløb på i alt 5 timer. Læs mere her:

4 4. Korte refleksioner Af: Susanne Teglkamp, Ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. Følger du mig på LinkedIn? Hvis ikke, så er du gået glip af en række små korte inspirationsindlæg. Nedenfor får du et par smagsprøver: Om at tage mavefornemmelser alvorligt Jeg har efterhånden lært, at tage mine mavefornemmelser alvorligt, fortalte en leder mig forleden. Det giver mig anledning til en række spørgsmål: Hvor meget kan vi stole på vores mavefornemmelse? Kan den også tage fejl? Stoler vi på andres mavefornemmelser? Hvorfor/hvor ikke? Hvad er mavefornemmelse egentlig for en størrelse? Mavefornemmelse kan være svær at sætte ord på. Er det en 6. sans, instinkt, et levn fra vores fjerne fortid? Mavefornemmelsen trænger sig på, når vores analyser og rationelle tanker ikke er tilstrækkelige. De kan ikke hamle op med mere eller mindre erkendte følelser, som eksempelvis spænding, glæde, utryghed. Min erfaring er, at vi altid skal tage mavefornemmelser alvorligt som et signal om, at der er noget, vi bør undersøge nærmere. Men vi skal ikke udelukkende træffe beslutninger på mavefornemmelser. Vi skal i et ligeværdigt samarbejde inddrage både vores hoved og mavefornemmelse i vigtige beslutninger og ikke lade den ene af parterne få overtaget. Om at have for lidt at lave Det er rædselsfuldt, jeg bliver simpelthen drænet for energi. Jeg har alt for lidt at lave i mit job, fortalte en leder mig for nyligt. Nogle vil måske slå det hen som lidt af et luksusproblem i en tid, hvor mange klager over at have alt for meget at lave. Men det kan faktisk opleves ligeså stressende at have for lidt at lave. Jeg oplever, at opgaverne er ulige fordelt på mange arbejdspladser. Nogle har for meget at lave og andre alt for lidt. Når den situation opstår, handler det ofte om dårlig eller fraværende ledelse en ledelse, som ikke har nogen fornemmelse af, hvordan medarbejderne er arbejdsbelastet. Dertil kommer en dårlig kultur, hvor man ikke taler åbent om det. Om overload af materiale til ledermøderne Tænk de mødes en gang om ugen i direktionen og til hvert møde er der op til 1000 siders materiale, undrede en leder sig over forleden. Måske er det ikke helt så mange sider, men alligevel er der mange ledergrupper og bestyrelser, der skal forholde sig til en enorm mængde skriftligt materiale til hvert møde. Spørgsmålet er, om de alle får læst materialet igennem til møderne. Spørgsmålet er også, om det er rigtig brug af ledergruppens tid? Jeg tror det ikke. Det er sundt en gang imellem at stoppe op i ledergruppen og forholde sig

5 til, hvordan man kan gøre mest gavn for virksomheden og hvilken form møderne skal have som en konsekvens heraf. Følg mig på LinkedIn: Susanne Teglkamp er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har suppleret med flere lederuddannelser senest Executive Board Programme på INSEAD. Susanne Teglkamp fik Ildsjælsprisen 2012 af DJØFs Brancheforening Selvstændige. Susanne Teglkamp har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent, karriererådgiver og facilitator. Susanne Teglkamp sluttede sin karriere som reserveofficer som oberstløjtnant. Susanne Teglkamp er i 2015 blevet tilknyttet Forsvarsakademiets Censorkorps som censor i faget ledelse. Derudover har Susanne Teglkamp udgivet flere bøger, hvoraf den seneste Fusioner og forandringsledelse i praksis udkom oktober Se mere på 5. Pitstop for ledergruppen Selvom det går stærkt og tiden er knap, har ledergruppen også brug for at køre i pitstop og få en hurtig optankning. Få inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål tilbydes en række inspirerende oplæg af 1-2 timers varighed, f.eks.: Fra gruppe af leder til ledergruppe Få bedre og mere effektive møder Militær ledelse hvad kan vi lære af det? Se flere forskellige forslag til pitstopmøder her: skarpe til en leder Katrine Terkelsen Roelsgaard er medstifter og partner i Frugtformidlingen Aps. Frugtformidlingen blev stiftet i 2003, og laver formidling og events for fødevarebranchen under sloganet VIDEN OM RÅVARER GLÆDE VED BORDET. Læs mere på Katrine er PB i ernæring og sundhed og HD i Organisation og Ledelse. I dag beskæftiger virksomheden 11 årsværk, som er fordelt på 6 fuldtidsstillinger og resten er studentermedhjælpere. Dertil kommer samarbejde med en række freelancere.

6 1. Hvorfor blev du leder? Det har aldrig været et mål i sig selv for mig at blive leder. Det vigtige har været at skabe et arbejdsliv med spændende og varierede arbejdsopgaver indenfor et meningsfyldt felt og at skabe en sund og bæredygtig forretning. Og for at lykkes med alle de ting, så har det vist sig, at ledelse er helt centralt at interessere sig for måske endda det allervigtigste. Både at påtage sig lederrollen og arbejde konstant med ledelse som et begreb, som vi snakker om i virksomheden. Vores faste medarbejdere er alle ledere i en eller anden forstand, når de udfører deres arbejde. For hinanden, vores studentermedhjælpere, deltagere på vores kurser og events osv. Vi og vores medarbejdere er selv kernen i vores produkt, og vi har ikke nogen berettigelse i markedet hvis ikke vi konstant interesserer os for at have dygtige, tillidsfulde, motiverede, ansvarlige medarbejdere. 2) Hvilke er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu? Som eventbureau har vi en sæson, hvor arbejdspresset er ujævnt fordelt hen over året. Der er perioder, hvor arbejdspresset er meget stort, og perioder hvor det er mindre. Det at holde motivation og arbejdsglæde højt i de forskellige perioder, samt at fastholde dygtige freelancere er meget vigtigt for os. 3) Hvad er de største faldgruber for en leder? Noget, som jeg tror præger mange af os, som er ejerledere og er startet som iværksættere, er risikoen for at synes at det er nemmere, hvis man lige gør det hele selv. Fordi det har man jo gjort engang. Og det kan være svært at give slip og uddelegere opgaver, kundekontakter, projekter, ansvar. Hvis man ikke får givet rigtig slip, men hele tiden synes man kan løse opgaven bedst eller har en mening om hvordan det skulle være gjort, så kan det være ret svært at være medarbejder. Det er en kunst at uddelegere godt og tillidsfuldt. 4) Hvilke karakter egenskaber lægger du vægt på hos en leder? Jeg synes at åbenhed og tillid er vigtige egenskaber. Jeg lægger stor vægt på at alle i virksomheden skal vide, hvad der sker i forretningen. Ikke på den måde, at alle skal kende hver en detalje om alle projekter. Men alle bevæggrunde skal være tilgængelige, og en medarbejder skal føle, at maskinrummet er åbent og at tingene giver mening. Da vi fik ansatte i virksomheden begyndte jeg at læse HD i organisation og ledelse for at styrke mine ledelsesmæssige kompetencer, og min underviser sagde en af de første dage: Her lærer du ikke hvordan du bliver en god leder, men du lærer at der er utrolig mange perspektiver på ledelse. Så siden har jeg tænkt at det vigtigste er, at jeg er mig selv som leder, og at der ikke er en bestemt teori man kan følge, og så bliver alt godt. 5) Hvilke råd vil du give til nyudnævnte ledere, der gerne vil godt på vej? Jeg tror, at man skal prøve ikke at tage titlen og sig selv alt for alvorligt som leder, og acceptere at man lærer hele tiden, og handle ud fra de værdier, som man selv og virksomheden har.

7 Det er ok at tage fejl man kan altid indrømme og undskylde hvis der er grund til det, og det er bedre at lære noget nyt, end at være bange for at begå fejl. Søg hjælp og rådgivning hos kolleger, og tag flere perspektiver ind enkle spørgsmål Afgør om I er en ledergruppe - eller blot en gruppe af ledere! 5 enkle spørgsmål! Mere skal der ikke til for at give jer en indikation på, om I er en gruppe af ledere eller en ledergruppe. Om I er det ene eller det andet gør en verden til forskel for de resultater, I skaber for virksomheden og for samarbedet i gruppen. Med jeres svar på de 5 spørgsmål får I samtidig en klar indikation på, hvor I skal sætte ind. Nu er du måske blevet nysgerrig på, hvad det er for 5 spørgsmål? Men for en gang skyld lægger jeg ikke bare det hele ud på nettet. Til gengæld vil jeg gerne give dig de 5 spørgsmål samt en uddybning, hvis du sidder i en ledergruppe og vil tage et møde med mig. Kontakt mig på mail ste@teglkamp.dk eller på telefon Guld fra arkivet! Flere hundrede artikler er det blevet til gennem årene. Nogle artikler kan godt tåle et gensyn. Jeg har udvalgt en artikel, som jeg mener godt kan tåle et gensyn selvom du måske har læst den i sin tid. Management og leadership God ledelse indeholder efter min mening en passende balance mellem management og leadership. Går man på internettet på søgemaskinen Google og søger på henholdsvis Management og leadership, giver management lidt over 1 milliard hits og leadership "kun" 134 millioner hits. Udover at der altså på verdensplan er skrevet ufatteligt meget om de to begreber, så siger forskellen mellem antallet af hits også noget om den prioritering, de to ledelsesbegreber har. Vi bruger generelt langt mere tid på management, end vi gør på leadership. Definition af management og leadership Selvom vi ikke helt har nogle dækkende begreber på dansk for management og leadership, så er det faktisk muligt at give en ret enkel definition af de to ledelsesbegreber. Management handler om, hvad vi gør, hvordan vi gør det, hvornår vi gør det og med hvor meget vi gør det. Management handler med andre ord om at styre mod et mål.

8 Leadership handler om, hvorhen vi skal og hvorfor skal vi derhen. Leadership handler med andre om at lede mod en vision. Det ene duer ikke uden det andet God ledelse handler ikke om et enten eller. Det handler om at udøve både god management og godt leadership. Det ene duer ikke uden det andet. Forsvaret er et eksempel på god management og for lidt leadership. Forsvaret er en organisation, der i mange år har været toptunet til at forsvare Danmark mod et angreb fra Østeuropa. Men virkeligheden har efter mures fald været, at det ikke gav ret meget mening. Danmarks bedste beskyttelse har udviklet sig til at være med til at skabe/bevare fred i verdens brændpunkter. Først nu forholder man sig til, hvorfor og hvorhen det danske forsvar skal bevæge sig. Man udøver leadership. At have visioner Leadership handler om at lede mod en vision. Hvor meget det betyder at have en vision, kan man se ud af en undersøgelse fra Harvard Universitet. I 1960erne spurgte en Harvard professor ca elever, hvorfor de var på Harvard. 200 svarede, at de havde en vision, de ville realisere svarede, at de ønskede succes. 20 år senere foretog professoren en opfølgende undersøgelse. Det viste sig, at ud af de studerende, var 150 blevet mangemillionærer. 149 af dem, der var blevet millionærer tilhørte gruppen, der havde en vision. Kun én kom for den gruppe, der ønskede succes. Der er altså ingen vej uden om hvis vi vil have succes som ledere og skabe gode resultater for virksomheden. Vi må ind og arbejde med vores visioner. Det handler ikke blot om at få formuleret nogle ord på et stykke papir. Det handler om at have en livskraftig vision, som gennemsyrer alle medarbejderes handlinger i virksomheden. Good to Great Selvom den efterhånden har nogle år på bagen, kan jeg stadig anbefale bogen: Good to Great skrevet af den amerikanske forfatter Jim Collins. Det er en god bog at blive klog af, hvis man vil komme lidt nærmere på begrebet god ledelse. Jim Collins satte sig for, sammen med et forskerhold, at undersøge de virksomheder, som havde taget springet fra at være gode virksomheder og til at fremvise fantastiske resultater og opretholde disse resultater i en periode på mindst 15 år. Ud af de 500 største virksomheder i USA opfyldte kun 11 kriterierne. Nu kunne man tro, at der stod genier i spidsen for de fantastiske virksomheder. Men det viste sig ikke at være tilfældet. En fantastisk virksomhed er afhængig af en fantastisk ledergruppe. Genier bygger sjældent fantastiske ledergrupper, alene fordi ikke behøver dem. De kan selv. De skaber sig en organisation af hjælpere. Problemet opstår som regel først i den situation, hvor geniet går! Så er der ingen til at føre virksomheden videre. Lederne i de fantastiske virksomheder var først og fremmest karakteriseret ved: Ydmyghed og viljestyrke

9 Gode til at vælge efterfølgere, som kunne opretholde succesen. Lederne i de jævne virksomheder brugte ikke energi på at finde den rigtige efterfølger. Mange ledere kørte endda svagere ledere i stilling som efterfølgere for derved selv at komme til at stå i et bedre lys. En påfaldende beskedenhed. De fantastiske ledere tog aldrig selv personligt æren for succesen men tilskrev det teamet Urokkelig beslutsomhed om at gøre det, der skal gøres. Og ægte arbejdsomhed og flid. Undersøgelsen viste også, at det ikke var nogen speciel fordel at have en karismatisk leder i spidsen for virksomheden, snarere tværtimod. En karismatisk leder kan være en hæmsko for at den ubehagelige men nødvendige sandhed kommer frem i lyset. At forholde sig til god ledelse Ledelsen er meget afgørende for medarbejdernes engagement og dermed også afgørende for virksomhedens resultat. Derfor er det så vigtigt at forholde sig til hvad ledelse er og ikke mindst hvad god ledelse er. Som ledelse bør man løbende stoppe op og diskutere: Hvad er god ledelse hos os? Er vi gode nok til management, dvs. gør vi de rigtige ting, gør vi det effektivt nok og får vi de resultater vi gerne vil have? Hvor gode er vi til leadership? Ved vi hvor vi skal hen? Eller med andre ord - har vi en krystalklar vision for vores virksomhed? Er visionen lige så krystalklar for medarbejderne? Kan vi forklare helt enkelt, hvorfor målene og visionerne, ser ud som de gør? Hvis man i ledelsen arbejder med ovenstående spørgsmål, så er man godt på vej til at udøve god ledelse og dermed også opnå gode resultater. Du kan læse flere end 100 andre artikler og undersøgelser på 9. De 5 meste læste artikler i sidste måned Vi har samlet de 5 mest downloadede artikler og undersøgelser fra vores hjemmeside i løbet af marts måned 2017: 1) 5 ting du kommer til at fortryde i din karriere 2) Beslutningsdygtig leder søges! 3) Det kræver god ledelse at få et team til at fungere godt 4) Kan du lede ledere? 5) Har du overvejet et sporskifte i din karriere? Du kan læse dem og flere end 100 andre artikler og undersøgelser på

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Store organisationsændringer betyder ofte også skift på lederpladserne. Det er vigtigt hurtigt og professionelt at få udpeget

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 1. Mistrivsel på arbejdet koster på bundlinjen 2. Om at skabe følgeskab 3. Har du husket at motionere din hjerne? 4. Skal du

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 5 centrale spørgsmål til ledergruppen Internationale kompetencer kan de komme i spil? Deltag i ny undersøgelse 12-12 seminar

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 1. Hjælp, jeg vil have et nyt job Nu! 2. Bliv bedre ledere! 3. Giv plads til faglighed i forandringsprocesser 4. Skal du rykke

Læs mere

NYHEDSBREV DECEMBER 2004

NYHEDSBREV DECEMBER 2004 NYHEDSBREV DECEMBER 2004 Kære læser! Dette er så sidste nummer af nyhedsbrevet om ledelse for i år. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke for den inspiration, som jeg får til nyhedsbrevet gennem

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.800

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.800 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.800 Kære læser! Du har kun et liv og kan ikke gøre det om. Vi skylder os selv, at tage vores liv og de valg, vi rent faktisk har, alvorligt,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Selvom vi har haft krise og de fleste både offentlige og private virksomheder har været igennem afskedigelsesrunder, så er

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Sommerferien står for døren, vi har travlt og skal lige nå de sidste ting. Måske får du læst nyhedsbrevet, inden du går på

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til knapt Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost - sammen!

NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til knapt Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost - sammen! NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost sammen! 2 pladser tilbage - Skal du med i ledernetværket i 2019?

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Der kan være mange gode grunde til at give sig i kast med en lederuddannelse. I dette nyhedsbrev får du 5 gode grunde. En

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2019 16. årgang Udsendes til godt 6.000 INDHOLD Når kollegaen lyver Vil du have mere plads til at lede? Jeg har givet mig selv en udfordring Tag ledergruppens ansvar på jer!

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Et af dine vigtigste ledelsesredskaber har du lige ved hånden eller rettere lige ved munden! Selvom kommunikation er tidkrævende,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 INDHOLD 1. Når der mobbes i ledergruppen 2. Karriereworkshop + individuel sparring 3. Ledelse kan kun udøves én vej nedad! 4. Kører

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.800

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.800 NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.800 Kære læser! Indimellem render vi på mennesker, som bare ved alt og kan alt altså ifølge dem selv. De udtaler sig skråsikkert om al

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Så er vi tilbage efter sommerferien fuld af energi og med et helt frisk nyhedsbrev. Der er mange spændende indslag og muligheder

Læs mere

Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef!

Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef! Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef! Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Går du glad på arbejdet de fleste dage, så har du formentlig

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 INDHOLD 1. Når man laver en fejlansættelse 2. 15 års jubilæum 3. Kører din karriere på skinner? 4. Om at stå på sin ret og blive kørt

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Velkommen hjem fra sommerferien. Jeg håber, den har været god. Jeg håber også, at du ser frem til hverdagen igen inklusiv

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2019 16. årgang Udsendes til godt 6.000 INDHOLD Karrieresporene afsættes tidligt i livet Mere tid til ledelse! 140 kr. pr. bog uanset tidligere pris Når autopiloten styrer en

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Er din dør altid åben for dine medarbejdere? Så kan det skyldes, at du aldrig er på dit kontor. Læs hvordan du kan sætte

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Nogle kalder det et ledelsesgrundlag andre et ledelseskommissorium. Hvad man end kalder det, er formålet ofte det samme:

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR 2004

NYHEDSBREV JANUAR 2004 NYHEDSBREV JANUAR 2004 Kære læser! Nyhedsbrevet et nyt initiativ, som jeg håber kan give dig inspiration og anledning til refleksioner. Nyhedsbrevet vil indtil videre udkomme en gang om måneden. Det er

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE November årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE November årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD Ansætter du kun Rip, Rap og Rup? Skal du med i ledernetværket i 2019? Forandringsprocessens nøglepersoner: Frontløberne,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Mange store virksomheder arbejder systematisk med at udvikle deres medarbejdere. Hvis de er rigtig ambitiøse laver de store

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Hvis I står foran ar skulle lave en personalepolitik eller vil give jeres nuværende et servicetjek, så vil jeg anbefale nyhedsbrevet

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til 5.800

NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til 5.800 NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2017 14. årgang Udsendes til 5.800 INDHOLD 1. Leder du er ikke alene.! 2. Teglkamp & Cos traditionsrige julequiz 3. Undgå de største julefælder på din arbejdsplads 4. Skal

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nyhedsbrev ud med 4. artikel i artikelserien om ledergruppens 7 dødssynder. I dette nummer handler det om

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nyhedsbrev ud med 5. artikel i artikelserien om ledergruppens 7 dødssynder. I dette nummer handler det

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE November årgang Udsendes til godt 5.800

NYHEDSBREV OM LEDELSE November årgang Udsendes til godt 5.800 NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.800 Kære læser! Den første artikel handler om virksomhedskultur og er et bearbejdet uddrag fra min helt nye bog: Fusioner og forandringsledelse

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for min nye undersøgelse om ledergruppen anno 2013. Jeg håber, at du også vil bruge

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Selvom vinteren trækker ud, kan du godt gå foråret i møde. Vi har samlet en buket af artikler og gode tilbud til dig i dette

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Tillid er en vigtig ingrediens, hvis man vil være en ledergruppe og ikke bare en gruppe af ledere. Tillid er en vigtig

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Det kan være hårdt og ret ensomt at være leder. Men det hjælper gevaldigt, hvis man har gode lederkollegaer. Er du selv

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for et nyt inspirationsmøde, som jeg udbyder: Hvad kan ledere lære af militær ledelse?

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nyhedsbrev ud med 6. artikel i artikelserien om ledergruppens 7 dødssynder. I dette nummer handler

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi gør ofte ting unødigt kompliceret, derfor støver vi et gammelt men særdeles relevant princip af: KISS eller Keep It

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed

Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed Gør det komplicerede enkelt og operationelt I Modul 2 får du en grundig og praktisk indføring i systemisk ledelse. Du lærer

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.500 Kære læser! I årets sidste nummer af Nyhedsbrev om ledelse kan vi tilbyde et spændende nyt tiltag. Vi har oprettet et lederforum

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Det hænder, at der er nogle mennesker, som man oplever, at man har meget svært ved at arbejde sammen med. Ofte siger vi, at

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Ledermødet er en væsentlig aktivitet i forhold til lederarbejdet. Men langt fra alle ledermøder opleves som det dynamiske

Læs mere

NYHEDSBREV JUNI 2004

NYHEDSBREV JUNI 2004 NYHEDSBREV JUNI 2004 Kære læser! Så står sommerferien for døren. Næste nyhedsbrev udkommer derfor medio august, når de fleste af os er tilbage på arbejdet igen. Jeg håber, at I får brugt ferien på at læse

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! HR er ikke noget der er forbeholdt HR-afdelingen. HR er en management disciplin. Læs hvorfor HR er noget som enhver leder

Læs mere

Forebyggelse af stress

Forebyggelse af stress Kenneth Carstensen, kca@ida.dk Morten Esmann, mea@ida.dk Forebyggelse af stress - Eksempler fra IDAs karriererådgivning Sanne Kvinde, 34 år, kvalitetsansvarlig i medicinalvirksomhed, højtlønnet, gift,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nummer hårdt ud med en overlevelsesguide for topchefer. Selv om du ikke er topchef, så kan du nu også

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Alle har brug for feedback også ledere. Der kan imidlertid være mange grunde til, at lederen ikke får feedback. Læs hvordan

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

NYHEDSBREV MARTS 2004

NYHEDSBREV MARTS 2004 NYHEDSBREV MARTS 2004 Kære læser! Foråret ligger lige om hjørnet og det gør forhåbentligt også det meget omtalte opsving. At vi stadig ikke rigtigt kan mærke opsvinget vidner både fortsatte nedskæringer

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Så er sommerferien slut for de fleste af os. Vi er tilbage på arbejdet og hurtigt tilbage i de gamle rutiner på godt og

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Anders Thise Holm Cand.mag. i arbejdslivsstudier og psykologi Partner og konsulent i TeamKompagniet Foredragsholder i ledfrivillige.dk Aktiv frivillig HR-leder

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Sådan finder du vejen til dit nye job

Sådan finder du vejen til dit nye job Sådan finder du vejen til dit nye job Mange mennesker går på arbejde dag ud og dag ind uden at have hjertet med sig, men fordi at de siger til sig selv at de skal tjene pengene til at betale regningerne

Læs mere

Hvad er ledelse? -Hvad siger teorien? -Hvilke ændringer er der i rollen som leder? -Hvordan får jeg succes som leder? Projektleder på 6 uger!

Hvad er ledelse? -Hvad siger teorien? -Hvilke ændringer er der i rollen som leder? -Hvordan får jeg succes som leder? Projektleder på 6 uger! Hvad er ledelse? -Hvad siger teorien? -Hvilke ændringer er der i rollen som leder? -Hvordan får jeg succes som leder? 1 Projektleder på 6 uger! - Dag 7 Ledelse i et historisk perspektiv Udviklingen i den

Læs mere

Hvad er styrker? Styrkekort. Styrkekortenes udformning. Arbejdet med styrkekortene

Hvad er styrker? Styrkekort. Styrkekortenes udformning. Arbejdet med styrkekortene www.gnist.com Hvad er styrker? Uanset hvor vi står i livet, har vi brug for styrke. Styrke til at træffe gode valg, styrke til at stå fast eller styrke til at nå et mål. Styrkekortene er et redskab til

Læs mere

Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset

Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset 12 Værktøj 2 Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset Ved hjælp af værktøj 2 kan du undersøge, om der er for stort arbejdspres blandt den gruppe af medarbejdere, du har personaleansvar for. For stort arbejdspres

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! I dette nummer af nyhedsbrevet tager vi hul på en længere artikelserie nærmere bestemt 7 artikler over temaet: Ledergruppens

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Mange af jer har før sommerferien deltaget i undersøgelsen om den vanskelige samtale. Nu foreligger resultatet og det

Læs mere

Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 2007

Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 2007 Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 27 Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts og april måned 27 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi

4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi 4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi Trin 1: Genskab energibalancen Stress opstår, når vi gennem længere tid har brugt mere energi, end vi har fyldt

Læs mere

LEDERUDDANNELSE For talent- og eliteansvarlige

LEDERUDDANNELSE For talent- og eliteansvarlige For talent- og eliteansvarlige 2019-2020 2 FOR TALENT- OG ELITEANSVARLIGE På DIF s lederuddannelse for talent- og eliteansvarlige vil du blandt andet: Udvikle dit strategiske og organisatoriske ledelsesoverblik

Læs mere

Guider til afholdelse af senkarrieresamtaler. Karrieresamtaleguide til ledere og chef

Guider til afholdelse af senkarrieresamtaler. Karrieresamtaleguide til ledere og chef Guider til afholdelse af senkarrieresamtaler Karrieresamtaleguide til ledere og chef En samtaleguide, som I kan bruge, når I skal navigere igennem karrieresamtalen med den erfarne leder senkarrieresamtalen.

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Nyhedsbrev for maj 2010

Nyhedsbrev for maj 2010 Nyhedsbrev for maj 2010 Indhold i denne udgave Hvad er meningen med din virksomhed 1 Innovation er kreativitet der lykkes 2 Den hovedløse leder 2 Coaching eller mentoring 3 Når vi arbejder med forandring

Læs mere

Den svære samtale - ér svær

Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm 18. november 2017 www.diakoni.dk cohj@filadelfia.dk Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm, Filadelfia Uddannelse cohj@filadelfia.dk Den svære samtale ér svær Nogle gange er samtalen svær,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Der er mange, der stadig hænger fast i krisen. Og så er der dem, der er kommet videre. Ulrik Hartmann, direktør og ejer af

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af RETRO og Yogafaith Danmark giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Nyhedsbrev for oktober 2009

Nyhedsbrev for oktober 2009 Nyhedsbrev for oktober 2009 Indhold i denne udgave Kunsten at netværke 1 Kunsten at lede 1 Team Boyatzis 2 At lære er at gøre 3 Led ved ledelse 4 Kompetente bestyrelser 5 Kunsten at netværke På AOM konferencen

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Der er nogen ledere, der tror, at man kun har de første 100 dage i stillingen til at bevise sit værd. Sådan er det ikke!

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Hvorfor kuldsejler mange projeker eller i bedste fald bliver meget forsinkede eller har store budgetoverskridelser? Vi

Læs mere