ATAD II DIREKTIVET OM VÆRN MOD HYBRIDE MISMATCHES I EN DANSK KONTEKST. Niclas Holst Sonne, Partner og leder af skatteafdelingen 18.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ATAD II DIREKTIVET OM VÆRN MOD HYBRIDE MISMATCHES I EN DANSK KONTEKST. Niclas Holst Sonne, Partner og leder af skatteafdelingen 18."

Transkript

1 DIREKTIVET OM VÆRN MOD HYBRIDE MISMATCHES I EN DANSK KONTEKST Niclas Holst Sonne, Partner og leder af skatteafdelingen 18. Maj 2017

2 BAGGRUND OG STATUS PÅ side 2 BAGGRUND Politisk agenda BEPS (Action 2) Anti Tax Avoidance Package (anti-skatteunddragelsespakke vedtaget i juni 2016) STATUS Direktiv 2016/1164 om regler til bekæmpelse af metoder til skatteundgåelse, der direkte indvirker på det indre markeds funktion (ATAD) blev vedtaget af Rådet 12. juli 2016 som en del af AntiTax Avoidance Package Ændringsforslag blev fremsat af Europa-Kommissionen 25. oktober 2016: COM(2016) 687 final, Forslag til Rådets Direktiv om ændring af direktiv (EU) 2016/1164 for så vidt angår hybride mismatch med tredjelande () Forslaget blev godkendt af Europa-Parlamentet 27. april 2017 Ændringsforslaget mangler at blive vedtaget af Rådet Forudsat frist for implementering 31. december 2019 (dog 31. december 2021 fsva. artikel 9a vedrørende omvendte hybride mismatches)

3 GENEREL BESKRIVELSE AF side 3 Formål: Ophæve virkningen af hybride mismatch. Metode: Reglerne opstiller krav til de(n) involverede medlemsstat(er)s ageren. De nuværende regler i ATAD omfatter hybride mismatch, hvor begge de involverede parter er skattepligtige i medlemsstaterne. Ændringsforslaget tager sigte på fremover at omfatte alle hybride mismatch, hvor mindst én af de involverede parter er et skattepligtigt selskab i en medlemsstat. Tager sigte på misforhold, som skyldes uoverensstemmelser i kvalifikationen af en enhed/betaling i skattereglerne i to eller flere jurisdiktioner. Skal ikke bekæmpe situationer, hvor en lav skattesats eller lignende medfører, at der kun betales meget lidt eller slet ingen skat. Minimumsdirektiv Ingen mulighed for lempeligere regler. Mulighed for at indføre eller bibeholde strengere regler.

4 GENEREL BESKRIVELSE AF side 4 Hybride mismatch kan føre til: Dobbelt fradrag eller uden medregning eller Dobbelt ikkebeskatning ATADIIbyggerviderepåartikel9iATAD,derblevvedtagetvedDirektiv2016/1164. Artikel 9 i ATAD fastslår, fsva. hybride mismatch mellem to(eller flere) medlemsstater, at hvor et hybridt mismatch fører til dobbelt fradrag, gives fradraget kun i den medlemsstat, hvor betalingen stammer fra, eller hvor et hybridt mismatch fører til et fradrag uden medregning, nægter betalerens medlemsstat fradrag af en sådan betaling.

5 GENEREL BESKRIVELSE AF side 5 Forslaget til den nye artikel 9 om hybride mismatches fastslår, at Stk. 1 Stk. 2 Stk. 3 hvor et hybridt mismatch fører til dobbelt fradrag, nægter betalingsmodtagerens medlemsstat fradrag, eller hvor et hybridt mismatch fører til dobbelt fradrag og betalingsmodtagerens jurisdiktion ikke nægter fradrag, nægter betalerens medlemsstat fradrag. hvor et hybridt mismatch fører til et fradrag uden medregning, nægter betalerens medlemsstat fradragaf en sådan betaling, eller hvor et hybridt mismatch fører til et fradrag uden medregningog betalerens jurisdiktion ikke nægter fradrag, skal betalingsmodtagerens medlemsstat kræve medregningaf et tilsvarende beløb i indkomsten. hvor et hybridt mismatch involverer indkomst fra et tilsidesat fast driftssted, som ikke er skattepligtigt i den medlemsstat, hvor skattesubjektet er skattemæssigt hjemmehørende, skal skattesubjektets medlemsstat kræve at skattesubjektet medregner den indkomst der ellers ville være henført til det tilsidesatte faste driftssted i sin skattepligtige indkomst.

6 GENEREL BESKRIVELSE AF (Fortsættelse) Forslaget til den nye artikel 9 om hybride mismatches fastslår, at Stk. 3a medlemsstaterne skal nægte fradragfor betalinger fra et skattesubjekt, når betalingen direkte eller indirekte finansierer fradragsberettigede udgifter, der giver anledning til et hybridt mismatch gennem en transaktion eller en række transaktioner. Stk. 4 hvor et skattesubjekts betaling til en enhed i et tredjeland modregnes direkte eller indirekte i en betaling mv., som på grund af et hybridt mismatch er fradragsberettiget i to forskellige jurisdiktioner uden for EU, skal skattesubjektets medlemsstat nægte fradrag for skattesubjektets betaling i et tredjeland i skattegrundlaget, medmindre der allerede er nægtet fradrag i en af de to jurisdiktioner uden for EU. Stk. 5 hvor den tilsvarende medregning af en fradragsberettiget betaling fra et skattesubjekt i et tredjeland modregnes direkte eller indirekte i en betaling, der som følge af et hybridt mismatch ikke medregnes i betalerens skattegrundlag, nægter skattesubjektets medlemsstat fradrag for skattesubjektets betaling i et tredjeland i skattegrundlaget, medmindre et af de involverede tredjelande allerede har nægtet fradrag af den ikke medregnede betaling. Stk. 6 side 6 hvor et hybridt mismatch fører til et nedslag for indeholdt skat på en betaling, som er afledt af et overført finansielt instrument til mere end én af de involverede parter, skal skattesubjektets medlemsstat begrænse omfangetaf dette nedslag, så den ikke samlet set overstiger den skattepligtige (netto)indkomst relateret til denne betaling.

7 GENEREL BESKRIVELSE AF side 7 Forslaget til den nye artikel 9a om omvendte hybride mismatches fastslår, at hvor en eller flere tilknyttede ikkehjemmehørende enheder, som ejer retten til en andel af overskuddet i en hybrid enhed, som er registreret eller etableret i en medlemsstat, som er beliggende i (en) jurisdiktion(er), der behandler den hybride enhed som en skattepligtig person, da skal den hybride enhed anses som hjemmehørende i medlemsstatenog beskattes af sin indkomsti det omfang, indkomsten ikke på anden vis beskattes i henhold til lovgivningen i medlemsstaten eller en anden jurisdiktion. når et skattesubjekt, der er skattemæssigt hjemmehørende i både en medlemsstat og i et tredjeland har betalinger, udgifter eller tab, der i overensstemmelse med lovgivningen i den pågældende medlemsstat og dette tredjeland er fradragsberettiget i skattegrundlaget i begge jurisdiktioner og betalingen mv. i medlemsstaten kan modregnes i skattepligtig indkomst, der ikke medregnes i tredjelandet, skal medlemsstaten nægte fradragfor betalingen mv., medmindre tredjelandet allerede har gjort det. Afskæring af fradrag skal også ske i situationer, hvor skattesubjektet er skattemæssigt statsløs.

8 OVERSIGT OVER HYBRIDE INSTRUMENTER OMFATTET AF side 8 Mismatch i forbindelse med hybride enheder Enhver juridisk organisation Mismatch opstår, hvor enheden behandles som transparent i skattemæssig henseende i én jurisdiktion og som ikke-transparent i en anden jurisdiktion Mismatch i forbindelse med hybride finansielle instrumenter Mismatch opstår, hvor det finansielle instrument behandles forskelligt i to forskellige jurisdiktioner Hybride overførsler En overførsel af et finansielt instrument(fx aktielån) Mismatch opstår, når jurisdiktionerne ser forskelligt på, om det er den enhed, der overfører instrumentet, eller den enhed instrumentet overføres til, der har ejendomsretten til betalingerne vedrørende det underliggende aktiv

9 OVERSIGT OVER HYBRIDE INSTRUMENTER OMFATTET AF (FORTSAT) side 9 Mismatch i forbindelse med hybride faste driftssteder Mismatch opstår, når forretningsaktiviteterne i en jurisdiktion anses af den ene jurisdiktion for at udøves gennem et fast driftssted, mens den anden jurisdiktion ikke anser disse aktiviteter for at udøves gennem et fast driftssted Importerede mismatch Arrangementer, der involverer koncernmedlemmer eller fra strukturerede arrangementer generelt, som forskyder virkningerne af et hybridt mismatch mellem parter i tredjelande til en medlemsstats jurisdiktion ved hjælp af et ikke-hybridt instrument Mismatch i forbindelse med skattesubjekter med to hjemsteder Mismatch opstår, hvor skattesubjektet kan fradrage den samme udgift to gange, fordi skattesubjektet er hjemmehørende to steder.

10 MISMATCH I FORBINDELSE MED HYBRIDE ENHEDER, DER MEDFØRER DOBBELT FRADRAG side 10 B er ikke-transparent i stat II, men transparent i stat I. B betaler renter til tredjemand. Rentebetalingen fradrages af både selskab A og B. A Stat I B s rentebetaling modregnes i selskabs C s indkomst pga. koncernbeskatningsordning i stat II. Stat I som medlemsstat: Stat I skal nægte selskab A fradrag. Stat II som medlemsstat: Stat II skal nægte selskab B fradrag. Stat II Både Stat I og II som medlemsstater: Stat II skal give fradrag, fordi B, som betaler renterne, er beliggende i Stat II. Derfor skal Stat I nægte selskab A fradrag. Der forekommer kun dobbelt fradrag i det omfang, betalingen overstiger indkomsten fra samme kilde. B Rentebetaling DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat II: (i) SEL 2 A (anti-ctb). Indebærer at selskab B skatteretligt omkvalificeres til en skattetransparent enhed. Forudsætter, at A er et koncernforbundet kontrollerende selskab, jf. SKL 3 B, som er hjemmehørende indenfor EØS eller i et DBO-land. (ii) SEL 31, stk. 2, 2. pkt (værn mod double dip og DK filialer) som en afledt konsekvens af SEL 2 A, jf. SKM LSR, hvor SEL 31, stk. 2, 2. pkt., fandt anvendelse (men ikke LL 5 G). Modregning C Danmark som Stat I: LL 5 G (værn mod double-dip). Indebærer, at A ikke kan opnå fradrag for udgifter i B, hvis selv samme udgifter kan fradrages i Stat II af indkomst oppebåret af B eller C, og denne indkomst oppebåret af B eller C ikke kan beskattes i Danmark (jf. bl.a. SKM ØL om tyske datterselskaber).

11 MISMATCH I FORBINDELSE MED HYBRIDE ENHEDER, DER MEDFØRER FRADRAG UDEN MEDREGNING side 11 Ingen beskatning A B er ikke-transparent i stat II, men transparent i stat I. Betaling af royalties fra B til A fradrages af B, men medregnes ikke af A. B s betaling modregnes i selskab C s indkomst pga. koncernbeskatningsordning i stat II. Stat I Stat II Stat I som medlemsstat: Stat I bør kræve, at A medregner royaltybetalingen. Stat II som medlemsstat: Stat II bør nægte selskab B fradrag for royaltybetalingen. Både Stat I og II som medlemsstater: Stat II skal nægte selskab B fradrag for royaltybetalingen. Ovenstående gælder kun i det omfang, der ikke er dobbelt medregning af indkomst. B Royaltybetaling DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat II: (i) SEL 2 A (anti-ctb). Indebærer, at selskab B skatteretligt omkvalificeres til en skattetransparent enhed. Forudsætter, at A er et koncernforbundet kontrollerende selskab, jf. SKL 3 B, som er hjemmehørende indenfor EØS eller i et DBO-land. (ii) SEL 31, stk. 2, 2. pkt (værn mod double dip og DK filialer) (og evt. LL 5 G, jf. SKM LR), som en afledt konsekvens af SEL 2 A, jf. SKM LSR, hvor SEL 31, stk. 2, 2. pkt., fandt anvendelse (men ikke LL 5 G). Modregning C Danmark som Stat I: De nugældende værnsregler giver ikke Danmark mulighed for at beskatte rentebetalingen fra B til A som følge af den manglende beskatning i Stat II.

12 MISMATCH I FORBINDELSE MED OMVENDTE HYBRIDE ENHEDER, DER MEDFØRER FRADRAG UDEN MEDREGNING side 12 Ikke beskatning A B er transparent i stat II, men ikke transparent for stat I (omvendt hybrid). Rentebetaling fra selskab C til B fradrages af selskab C, men medregnes hverken af B eller af A. Stat I Stat I som medlemsstat: Stat I bør kræve, at A medregner rentebetalingen. Stat II som medlemsstat: Stat II bør nægte selskab C fradrag. Stat II BådeStat I og II som medlemsstater: Stat II bør nægte selskab C fradrag. Ikke beskatning B C Rentebetaling DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat II: (i) SEL 2 C (værn mod omvendte hybrider). Indebærer, at B (som efter DK skatteregler er enten en transparent enhed eller en filial af A skatteretligt omkvalificeres til et S.m.b.a (omfattet af SEL 1, stk. 1, nr. 2). Forudsætter, at A ejer mere end 50 % af kapitalen i B eller besidder mere end 50 % af stemmerettighederne i B. Danmark som Stat I: De nugældende værnsregler giver ikke Danmark mulighed for at beskatte rentebetalingen fra C til B som følge af den manglende beskatning i Stat II.

13 MISMATCH I FORBINDELSE MED OMVENDTE HYBRIDE ENHEDER, DER MEDFØRER FRADRAG UDEN MEDREGNING side 13 Ikke beskatning A B er transparent i stat II og stat III, men ikke-transparent for stat I (omvendt hybrid). Rentebetaling fra C til B fradrages af C, men medregnes hverken af B eller A. Stat I Stat I som medlemsstat: Stat I bør kræve, at A medregner rentebetalingen. Stat III som medlemsstat: Stat III bør nægte selskab C fradrag. Stat II (ikke MS) Både Stat I og III som medlemsstater: Stat III bør nægte selskab C fradrag. Ikke beskatning B C Stat III DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat III: De nugældende værnsregler giver så vidt ses ikke Danmark mulighed for at nægte fradrag for rentebetalingen til B som følge af den manglende beskatning i både Stat I og Stat II. SEL 2 B (værn mod hybride instrumenter) kan formentlig ikke udstrækkes til denne situation, da der er tale om forskellig subjektkvalifikation og ikke, at A eller B anser gælden for at udgøre egenkapital. LL 3 (GAAR) kan eventuelt anvendes til at nægte DBO-fordele og pålægge DK kildeskat af renterne (22% DK kildeskat). Danmark som Stat I: De nugældende værnsregler giver ikke Danmark mulighed for at beskatte rentebetalingen fra C til B som følge af den manglende beskatning i Stat II. Rentebetaling

14 MISMATCH I FORBINDELSE MED HYBRIDE FINANSIELLE INSTRUMENTER, DER MEDFØRER FRADRAG UDEN MEDREGNING side 14 Ikke beskatning A Kapital Stat I Scenariet: Eksempelvis, hvis en jurisdiktion anser det som kapital, mens den anden jurisdiktion anser det som et gældsbrev. Stat I som medlemsstat: Stat I bør kræve, at betalingen medregnes i skattegrundlaget. Stat II som medlemsstat: Stat II bør nægte fradrag. BådeStat I og II som medlemsstater: Stat II bør nægte fradrag. B Gæld Stat II Hybriden = betalingen DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat II: SEL 2 B (værn mod hybride instrumenter). Indebærer, at fordringen skattemæssigt omkvalificeres til egenkapital og Danmark derfor anser rentebetalinger og kurstab som udbytte. Forudsætter, at A har bestemmende indflydelse, jf. LL 2. Danmark som Stat I:De nugældende værnsregler giver ikke Danmark mulighed for at beskatte rentebetalingen fra B til A som følge af fradraget taget i Stat II.

15 HYBRIDE OVERFØRSLER, DER FØRER TIL FRADRAG UDEN MEDREGNING side 15 (2) Udbytteindbetaling til A (som registreret ejer af aktierne) Scenariet: Overførsel af et finansielt instrument, hvor de to jurisdiktioner ser forskelligt på, om det er den enhed, der overfører instrumentet, eller den enhed instrumentet overføres til, der har ejendomsretten til betalingerne vedrørende det underliggende aktiv. (3) A viderebetaler udbytte til B A Stat I En jurisdiktion behandler en betaling i forbindelse med det underliggende afkast af det overførte instrument som en fradragsberettiget udgift. Den anden jurisdiktion behandler samme beløb som et skattefritaget afkast af det underliggende aktiv. B Stat II (1) Aktieudlån fra B til A DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat II: Danmark anser B for at være ejer ( beneficial owner ) af de udlånte aktier. Udbytte anses derfor for oppebåret af B direkte, mens B ikke skal beskattes af udbyttekompensation fra A. Danmark har ikke regler, der skal imødegå den situation, hvor Stat I giver A fradrag for udbyttekompensationen til B. Danmark som Stat I:Danmark anser B for at være ejer ( beneficial owner ) af de udlånte aktier. Udbytte anses derfor for oppebåret af A på vegne af B. A er derfor ikke skattepligtig af udbytteudlodningen, og har ikke fradrag for udbyttekompensationen direkte, mens B ikke skal beskattes af udbyttekompensation fra A. Danmark har ikke regler der skal imødegå den situation, hvor Stat II ikke beskatter B af udbyttet fra aktierne.

16 MISMATCH I FORBINDELSE MED HYBRIDE FASTE DRIFTSSTEDER, DER MEDFØRER IKKE-BESKATNING UDEN MEDREGNING side 16 Ikke medregning A Den jurisdiktion, hvor A er hjemmehørende er af den opfattelse, at B s aktiviteter i stat II udøves gennem et fast driftssted. Stat II anser ikke aktiviteterne for at blive udøvet gennem et fast driftssted. MS Stat II Der sker dermed ingen beskatning i stat II, mens overskud, der henføres til B, fritages for skat i MS. Medlemsstatenskal beskatte overskud, der henføres til B (uanset om stat II er en medlemsstat eller tredjeland). Ikke-beskatning B DANSKE SKATTEREGLER Danmark som MS: SEL 8, stk. 2, 3. pkt (undtagelse til territorialprincippet, hvor Danmark efter en DBO har fået tildelt beskatningsretten), vil typisk ikke kunne imødegå dobbelt ikkebeskatningen, idet Stat II (hvis der i øvrigt er en DBO) typisk vil have fået tillagt beskatningsretten til indkomst udøvet gennem et fast driftssted i Stat II i medfør af artikel 7, jf. SKM SR (fast ejendom i Frankrig). Er der ingen DBO, følger resultatet direkte af SKM SR. Der kan endvidere ske beskatning i Danmark, hvis det faste driftssted havde været omfattet af CFC-beskatning, jf. SEL 32, og havde det været et selskab. Danmark som Stat II: De nugældende værnsregler giver ikke Danmark mulighed for at beskatte indkomst fra aktivitet, der efter interne danske regler ikke udgør et fast driftssted, og som der i øvrigt ikke er dansk kildeskat på efter SEL 2, som følge af ikke-beskatning i MS.

17 MISMATCH I FORBINDELSE MED HYBRIDE FASTE DRIFTSSTEDER, DER MEDFØRER DOBBELT FRADRAG side 17 A Stat I Scenariet: Når en betaling, udgift eller tab kan fradrages i skattegrundlaget både i den jurisdiktion, hvor skattesubjektet er hjemmehørende, og i den jurisdiktion, hvor det faste driftssted er beliggende. Medlemsstatenbør nægte fradrag for betalingen, udgiften eller tabet, uanset om betalingen hidrører fra medlemsstaten eller tredjelandet. Stat II DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat II: (i) SEL 31, stk. 2, 2. pkt (værn mod double dip og DK filialer) som indebærer, at underskud i B ikke kan modregnes i C s indkomst. B Danmark som Stat I: LL 5 G (værn mod double-dip). Indebærer at A ikke kan opnå fradrag for udgifter i B, hvis selv samme udgifter kan fradrages i Stat II i indkomst oppebåret af B eller C, og denne indkomst oppebåret af B eller C ikke kan beskattes i Danmark (jf. bl.a. SKM ØL om tyske datterselskaber). C

18 MISMATCH I FORBINDELSE MED HYBRIDE FASTE DRIFTSSTEDER, DER MEDFØRER FRADRAG UDEN MEDREGNING side 18 Ikke-beskatning A Scenariet: Når en betaling fra det faste driftssted til hovedkontoret fradrages i skattegrundlaget i den jurisdiktion, hvor det hybride faste driftssted er beliggende, men ikke medregnes i den jurisdiktion, hvor skattesubjektet er hjemmehørende, fordi det ikke anerkendes som et fast driftssted i denne jurisdiktion. Stat I Stat I som medlemsstat: Stat I bør kræve, at A medregner betalingen. Stat II som medlandsstat: Stat II bør nægte det faste driftssted B fradrag. Stat II BådeStat I og II som medlemsstat: Stat II bør nægte det faste driftssted B fradrag. B Betaling DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat II: Situationen vil ikke være praktisk relevant, idet der efter danske regler ikke vil være fradrag for en intern betaling inden for selv samme juridiske enhed uanset om aktiviteterne i B efter danske regler kan henføres til et fast driftssted. Danmark som Stat I: De nugældende værnsregler giver ikke Danmark mulighed for at beskatte betalingen fra B som følge af at Stat II giver B fradragsret for betalingen.

19 IMPORTEREDE MISMATCH, DER INDEBÆRER (IMPORT) AF DOBBELT FRADRAG side 19 Scenariet: Virkningerne af et hybridt mismatch mellem parter i tredjelande forskydes til en medlemsstats jurisdiktion ved hjælp af et ikke-hybridt instrument (en betaling fra medlemsstaten). Reglerne herom skal sikre, at de øvrige regler ikke omgås. A D (i en medlemsstat) har fradrag for rentebetaling 1 til C. Tredjeland I C beskattes af rentebetaling 1, men har under en lokal sambeskatning i Tredjeland II fradrag for rentebetaling 2, der foretages af den hybride enhed B grundet koncernbeskatningsordning. Tredjeland II Rentebetaling 2 kan endvidere fradrages af selskab A i Tredjeland I, der behandler B som en transparent enhed. B Rentebetaling 2 Medlemsstaten bør nægte fradrag for rentebetalingen. D Medregning C DANSKE SKATTEREGLER Danmark som MS: De nugældende værnsregler giver ikke Danmark mulighed for at nægte fradrag for rentebetalingen til C som konsekvens af, at der tages fradrag for renteindtægten oppebåret af C i både A og B. MS Rentebetaling 1

20 IMPORTEREDE MISMATCH, DER MEDFØRER FRADRAG UDEN MEDREGNING side 20 Ikke-beskatning A Tredjeland II Scenariet: Virkningerne af et hybridt mismatch mellem parter i tredjelande forskydes til en medlemsstats jurisdiktion ved hjælp af et ikke-hybridt instrument (en betaling fra medlemsstaten). Reglerne herom skal sikre, at de øvrige regler ikke omgås. C (i en medlemsstat) har fradrag for rentebetaling 1 til B. B beskattes af rentebetaling 1, men har et tilsvarende fradrag for rentebetaling 2 til selskab A, der vedrører et overskudsafhængigt lån. Rentebetaling II Tredjeland I Betalingen fra B behandles som et skattefritaget udbytte hos A, dvs. der er tale om et hybridt finansielt instrument. Medregning B Medlemsstatenbør nægte fradrag for rentebetalingen, i det omfang disse ikke er medregnet som indkomst. Rentebetaling I C MS DANSKE SKATTEREGLER Danmark som MS: SEL 2 B (værn mod hybride instrumenter). Indebærer, at fordringen skattemæssigt omkvalificeres til egenkapital og Danmark derfor anser rentebetalinger og kurstab fra C til B som udbytte. Forudsætter, at B har bestemmende indflydelse, jf. LL 2. Der henvises til SEL 2, stk. 4, som også omfatter situationen med hybrid gæld længere oppe i strukturen (idet B ikke er omfattet af direktiv 2003/49/EF).

21 MISMATCH I FORBINDELSE MED SKATTESUBJEKTER MED TO HJEMSTEDER, DER FØRER TIL DOBBELT FRADRAG side 21 Scenariet: i to forskellige jurisdiktioner på grund af dobbelt hjemsted og henførsel af selv samme betaling til begge disse jurisdiktioner. A Stat I Selskab B har hjemsted både i stat I og stat II. C er transparent i stat II, men ikke transparent for stat I (omvendt hybrid). I Stat I fradrages B s rentebetaling i selskab A s indkomst under en lokal sambeskatning. Selskab B s rentebetaling modsvares af C s indkomst i stat II. Konsekvens: Rentebetalingen fradrages både i stat I (A s indkomst) og stat II (C s indkomst). Medlemsstaten bør nægte fradrag for et beløb svarende til omfanget af mismatchet. B Rentebetaling DANSKE SKATTEREGLER Danmark som Stat I: LL 5 G (værn mod double-dip). Indebærer, at B ikke kan opnå fradrag i Danmark for udgifter, hvis selv samme udgifter kan fradrages i Stat II i indkomst oppebåret af B eller C, og denne indkomst oppebåret af B eller C ikke kan beskattes i Danmark (NB: Hvis Stat II er en DBO stat bør problemet kunne løses ved at identificere hvor B s ledelse har sit sæde) C Stat II Danmark som Stat II: LL 5 G (værn mod double-dip). Indebærer, at B ikke kan opnå fradrag i Danmark for udgifter, hvis selv samme udgifter kan fradrages i Stat I i indkomst oppebåret af A eller B, og denne indkomst oppebåret af B eller C ikke kan beskattes i Danmark (jf. bl.a. SKM LR) (NB: Hvis Stat I er en DBO stat, bør problemet kunne løses ved at identificere, hvor B s ledelse har sit sæde).

22 PERSPEKTIVERING side 22 Vidtgående værnsregler, der også finder anvendelse i ikke-kontrollerede transaktioner (et tidligere indsat kontrolkrav er udgået). Anvendelsesområdet for de eksisterende danske værnsregler, som alene omfatter kontrollerede transaktioner (SEL 2 A, 2 B og 2 C), vil derfor skulle udvides. Værnsreglerne forudsætter en række handlepligter for medlemsstaterne, herunder afskæring af fradrag for udgifter, der efter nationale regler er fradrag for, samt beskatning af indkomst, som ikke skal beskattes efter de nationale regler. Kræver indførelse af en række nye danske regler. Konsekvensen vil være en forøgelse af skattetrykket, hvor den enhed, der enten (i) skal beskatte en ellers ikke skattepligtig indkomst, eller (ii) skal nægte et ellers accepteret fradrag, beskattes højere end de(n) enhed(er,) som udgør de andre parter i et mismatch arrangement. Implementeringen af reglerne i de enkelte medlemslande bør give anledning til overvejelser vedrørende bevisbyrderegler og dokumentationskrav. Særligt i relation til ikke-kontrollere transaktioner, hvor det ikke er praktisk muligt at kontrollere andre parters skattemæssige stilling. Det må forventes, at i væsentligt omgang vil fjerne incitamentet til at anvende mismatch arrangementer, og i stedet vil flytte fokus for international skatteplanlægning over mod strukturer, der sikrer allokering af indkomst fra medlemslande med højt beskatningsniveau til medlemslande med lavt beskatningsniveau (da ikke berører medlemsstaternes mulighed for at fastsætte beskatningsniveauet).

23 SPØRGSMÅL side 23

24 side 24 Horten Advokatpartnerselskab Philip Heymans Allé 7 DK-2900 Hellerup, Copenhagen Tel Fax info@horten.dk horten.dk

25 Horten Advokatpartnerselskab Philip Heymans Allé 7 DK-2900 Hellerup, Copenhagen Tel Fax info@horten.dk horten.dk

A8-0134/ Forslag til direktiv (COM(2016)0687 C8-0464/ /0339(CNS))

A8-0134/ Forslag til direktiv (COM(2016)0687 C8-0464/ /0339(CNS)) 20.4.2017 A8-0134/ 001-042 ÆNDRINGSFORSLAG 001-042 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Olle Ludvigsson Hybride mismatch med tredjelande A8-0134/2017 (COM(2016)0687 C8-0464/2016 2016/0339(CNS)) 1 Betragtning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0339 (CNS) 6661/17 FISC 56 ECOFIN 151 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne formandskabets kompromistekst vedrørende ovennævnte kommissionsforslag.

Vedlagt følger til delegationerne formandskabets kompromistekst vedrørende ovennævnte kommissionsforslag. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. december 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0339 (CNS) 15066/16 FISC 215 ECOFIN 1141 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Rådet Tidl. dok.

Læs mere

6333/17 la/la/bh 1 DG G 2B

6333/17 la/la/bh 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. februar 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0339 (CNS) 6333/17 FISC 46 ECOFIN 95 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Rådet Tidl. dok.

Læs mere

Høringsforslag om nye regler til at imødegå hybride mismatch

Høringsforslag om nye regler til at imødegå hybride mismatch www.pwc.dk Høringsforslag om nye regler til at imødegå hybride mismatch Skatteministeriet har nu offentliggjort et lovudkast, der fastsætter, hvordan EU s såkaldte skatteundgåelsesdirektiver (2016/1164/EU

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 113 Offentligt Notat 2. februar 2017 J.nr. 16-0107998 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Selskab, Aktionær og Erhverv JWS, JLV EU-Kommissionens

Læs mere

Direktiv om bekæmpelse af skatteundgåelse. Præsentation ved Jesper Leth Vestergaard

Direktiv om bekæmpelse af skatteundgåelse. Præsentation ved Jesper Leth Vestergaard Direktiv om bekæmpelse af skatteundgåelse Præsentation ved Jesper Leth Vestergaard Kompromisforslag Formandsskabets generelle indstilling: Formandsskabets kompromisforslag i forbindelse med ECOFIN, 25.

Læs mere

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1346 af 9/

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1346 af 9/ REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1346 af 9/10 2018 Lovforslag om implementering af skatteundgåelsesdirektivet mv. Skatteministeren har fremsat et lovforslag, der skal implementere EU-direktiverne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. november 2012 Sag 157/2012 (1. afdeling) PanEuropean (Colmar) ApS (advokat Jakob Krogsøe) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen)

Læs mere

L 144 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. Lovgivningsmæssige retsakter. Ikke-lovgivningsmæssige retsakter. 60. årgang. 7.

L 144 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. Lovgivningsmæssige retsakter. Ikke-lovgivningsmæssige retsakter. 60. årgang. 7. Den Europæiske Unions L 144 Tidende Dansk udgave Retsforskrifter 60. årgang 7. juni 2017 Indhold I Lovgivningsmæssige retsakter DIREKTIVER Rådets direktiv (EU) 2017/952 af 29. maj 2017 om ændring af direktiv

Læs mere

Danske skatterådgivere fejrer implementeringen af ATAD direktiverne. PwC

Danske skatterådgivere fejrer implementeringen af ATAD direktiverne. PwC Danske skatterådgivere fejrer implementeringen af ATAD direktiverne Skatteministeriets embedsværk fejrer implementeringen af ATAD direktiverne 3 ATAD I - juli 2016 ATAD II - maj 2017 1. EBITDA 30% 2. CFC

Læs mere

Grænseoverskridende fusioner

Grænseoverskridende fusioner Dansk Skattevidenskabelig Forening Grænseoverskridende fusioner v/senior Manager Vicki From Jørgensen 21. november 2011 Præsentation 1. Indledning 2. Den historiske udvikling 3. Skattepligtige og skattefrie

Læs mere

CFC-beskatning af selskaber

CFC-beskatning af selskaber CFC-beskatning af selskaber Fokus: Aktuelle problemstillinger Peter Koerver Schmidt Tax Manager, Deloitte Ph.d.-student, CBS, CORIT Marts 2010 Baggrund Værnsregel: Skal forhindre at finansielle (mobile)

Læs mere

International beskatning 2013

International beskatning 2013 International beskatning 2013 Nettoprincippets betydning ved lempelsesberegningen Kvalifikation af udenlandske enheder Nettoprincippets betydning ved lempelsesberegningen Nettoprincippet LL 33 F: Ved beregning

Læs mere

Rentefradragsbegrænsninger, ACE og EU-retten 2018 CORIT

Rentefradragsbegrænsninger, ACE og EU-retten 2018 CORIT Rentefradragsbegrænsninger, ACE og EU-retten Overblik Neutralitet i selskabsfinansieringen Egenkapital - ACE Gældsfinansiering - OECD BEPS Action 4 - ATAD art. 4 Rentebegrænsningsregler Særlige nedslag

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 186 Offentligt 1. februar 2016 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 12. februar 2016 1) Tiltag mod skatteundgåelse på selskabsskatteområdet

Læs mere

Teknisk gennemgang af Europa-Kommissionens forslag til en fælles konsolideret selskabsskattebase Den 11. november 2016

Teknisk gennemgang af Europa-Kommissionens forslag til en fælles konsolideret selskabsskattebase Den 11. november 2016 Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del Bilag 150 Offentligt Teknisk gennemgang af Europa-Kommissionens forslag til en fælles konsolideret selskabsskattebase Den 11. november 2016 Common Consolidated Corporate

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 28 Bilag 13 Offentligt 10. december 2018 J.nr. 2017-1461 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 28 - Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven, lov om ophævelse af

Læs mere

IMPLEMENTERING AF EUs ANTI-TAX- AVOIDANCE DIREKTIVE(R) 2019 CORIT

IMPLEMENTERING AF EUs ANTI-TAX- AVOIDANCE DIREKTIVE(R) 2019 CORIT IMPLEMENTERING AF EUs ANTI-TAX- AVOIDANCE DIREKTIVE(R) Agenda Generelt om ATA-direktiverne De enkelte værnsregler Rentebegrænsning Hybride mismatches Exitbeskatning CFC-beskatning Afsluttende bemærkninger

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast

Skatteministeriet J.nr Udkast Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 210 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2017-1461 Udkast Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven, ligningsloven og skattekontrolloven

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0189/101. Ændringsforslag. Pervenche Berès, Hugues Bayet for S&D-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0189/101. Ændringsforslag. Pervenche Berès, Hugues Bayet for S&D-Gruppen 1.6.2016 A8-0189/101 101 Betragtning 7 a (ny) (7a) Skatteordninger forbundet med intellektuel ejendomsret, patenter og forskning og udvikling anvendes i vidt omfang i hele Unionen. Indtil flere undersøgelser

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2018-19 L 28, L 28 A, L 28 B Offentligt 12. december 2018 J.nr. 2017-1461 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 28 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven,

Læs mere

Skatteministeriet har den 3. februar 2016 fremsendt ovennævnte forslag til direktiv til FSR- danske revisorer med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har den 3. februar 2016 fremsendt ovennævnte forslag til direktiv til FSR- danske revisorer med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 7. marts 2016 Høring om forslag til Rådets direktiv om regler til bekæmpelse af metoder til skatteundgåelse, der direkte påvirker det indre markeds

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 0337/2011 2016/2010(CNS) 12.4.2017 UDKAST TIL UDTALELSE fra Retsudvalget til Økonomi- og Valutaudvalget om forslaget til Rådets direktiv om et fælles selskabsskattegrundlag

Læs mere

Teknisk gennemgang af L 123

Teknisk gennemgang af L 123 Skatteudvalget 2015-16 L 123 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Teknisk gennemgang af L 123 Folketingets Skatteudvalg, den 12. maj 2016 2.1. Opfølgning på en dom fra EU-Domstolen om genbeskatning

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 28 A Folketinget Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 18. december 2018.

Forslag. Til lovforslag nr. L 28 A Folketinget Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 18. december 2018. Til lovforslag nr. L 28 A Folketinget 2018-19 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 18. december 2018 Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, lov om ophævelse af dobbeltbeskatning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. januar 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. januar 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. januar 2016 (OR. en) 5640/16 FISC 11 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 28. januar 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 6.6.2018 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra det maltesiske parlament om forslag til Rådets direktiv

Læs mere

En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB

En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 198 Offentligt En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB (Common Consolidated Corporate Tax Base) 27. april 2011 Hovedelementerne i forslaget Fælles: Et fælles regelsæt(skattebase)

Læs mere

LOV nr 1726 af 27/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juni 2019

LOV nr 1726 af 27/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juni 2019 LOV nr 1726 af 27/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2017-1461 Senere ændringer til forskriften LBK nr 66 af 22/01/2019 Lov om

Læs mere

FINANSIELLE INSTRUMENTER OG HYBRIDER INTERNATIONALE ASPEKTER 2012 CORIT

FINANSIELLE INSTRUMENTER OG HYBRIDER INTERNATIONALE ASPEKTER 2012 CORIT FINANSIELLE INSTRUMENTER OG HYBRIDER INTERNATIONALE ASPEKTER AGENDA Generelt om skattearbitrage, neutralitet og mismatch Internationale aspekter - kvalifikation Kildeskat DBO er Direktiver Kvalifikation

Læs mere

16. august 2007 EM 2007/33. Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx. xxxx 2007 om ændring af landstingslov om indkomstskat

16. august 2007 EM 2007/33. Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx. xxxx 2007 om ændring af landstingslov om indkomstskat 16. august 2007 EM 2007/33 Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx. xxxx 2007 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Ophævelse af sambeskatning for samlevende ægtefæller, samt indførelse af regler

Læs mere

Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen

Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen www.pwc.dk Justering af erhvervsbeskatning og tilpasning i forhold til EUretten m.v. Lovforslag (høringsudkast af 5. oktober 2015) Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen ID: 10827557 Revision. Skat. Rådgivning.

Læs mere

Europaudvalget 2004 2628 - økofin Offentligt

Europaudvalget 2004 2628 - økofin Offentligt Europaudvalget 2004 2628 - økofin Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 14. januar 2005 Under henvisning til Europaudvalgets

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER 19.7.2016 L 193/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2016/1164 af 12. juli 2016 om regler til bekæmpelse af metoder til skatteundgåelse, der direkte indvirker på det indre

Læs mere

Rentekildeskat - SKM HR, jf. tidligere SKM ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Rentekildeskat - SKM HR, jf. tidligere SKM ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. - 1 Rentekildeskat - SKM2013.4.HR, jf. tidligere SKM2012.469.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret tiltrådte ved en dom ref. i SKM2013.4.HR, men med ændrede præmisser, at et dansk

Læs mere

Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber

Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber Spar Nord Formueinvest A/S - Nye regler for investeringsselskaber 7. januar 2010 Dette notat beskriver de skattemæssige konsekvenser for aktionærerne i Spar Nord Formueinvest A/S som følge af Folketingets

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 27. juni 2014 (OR. en) 10996/14 Interinstitutionel sag: 2013/0400 (CNS) FISC 99 ECOFIN 679

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 27. juni 2014 (OR. en) 10996/14 Interinstitutionel sag: 2013/0400 (CNS) FISC 99 ECOFIN 679 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 27. juni 2014 (OR. en) 10996/14 Interinstitutionel sag: 2013/0400 (CNS) FISC 99 ECOFIN 679 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

1. Den 25. oktober 2016 vedtog Kommissionen reformpakken for selskabsskat.

1. Den 25. oktober 2016 vedtog Kommissionen reformpakken for selskabsskat. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. december 2016 (OR. en) 14752/1/16 REV 1 FISC 204 ECOFIN 1094 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 87 Offentligt Notat J.nr. 2011-241-0029 12. december 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Udbyttestrømme i koncernstrukturer med hybride selskaber

Udbyttestrømme i koncernstrukturer med hybride selskaber 676 313 Udbyttestrømme i koncernstrukturer med hybride selskaber Af lektor, ph.d. CBS og partner, Jakob Bundgaard, Deloitte og senior konsulent Morten Reinholdt Nielsen, Deloitte Med udgangspunkt i et

Læs mere

De nye holdingregler

De nye holdingregler www.pwc.dk De nye holdingregler Dansk Skattevidenskabelig Forening Susanne Nørgaard og Steff Fløe Pedersen Revision. Skat. Rådgivning. Agenda 1 Værn mod omgåelse af udbyttebeskatning 1 2 Nye værn indført

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Økonomi- og Valutaudvalget 2016/0011(CNS) 1.3.2016 * UDKAST TIL BETÆNKNING om udkast til Rådets direktiv om regler til bekæmpelse af metoder til skatteundgåelse, der direkte

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. juni 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. juni 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0138 (CNS) 10582/17 ADD 1 FISC 149 ECOFIN 572 IA 115 FORSLAG fra: modtaget: 22. juni 2017 til: Jordi AYET

Læs mere

Skatteudvalget 2012-13 L 10 Bilag 25 Offentligt

Skatteudvalget 2012-13 L 10 Bilag 25 Offentligt Skatteudvalget 2012-13 L 10 Bilag 25 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København K 10. december 2012 Vedrørende L 10 - Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og selskabsskatteloven

Læs mere

* BETÆNKNING. DA Forenet i mangfoldighed DA. Europa-Parlamentet A8-0134/

* BETÆNKNING. DA Forenet i mangfoldighed DA. Europa-Parlamentet A8-0134/ Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument A8-0134/2017 31.3.2017 * BETÆNKNING om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv (EU) 2016/1164 for så vidt angår hybride mismatch med tredjelande (COM(2016)0687

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt J.nr. 2009-511-0038 Dato: 25. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskellige andre

Læs mere

Justering af reglerne om fast driftssted m.v.

Justering af reglerne om fast driftssted m.v. Nyt fra Beierholm med værdifuld viden til vores kunder Justering af reglerne om fast driftssted m.v. Der er den 23. februar 2018 fremsendt et lovforslag i høring, der justerer en lang række regler, primært

Læs mere

Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM ØLR

Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM ØLR - 1 Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM2012.469.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Et flertal i Østre Landsret

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juni 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0065 (CNS) 8214/2/15 REV 2 FISC 34 ECOFIN 259 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 17.4.2019 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra det maltesiske Repræsentanternes Hus om forslag til Rådets

Læs mere

Slide 1. Danske skatteadvokater. 27. januar 2011. Jakob Bundgaard

Slide 1. Danske skatteadvokater. 27. januar 2011. Jakob Bundgaard Slide 1 Danske skatteadvokater 27. januar 2011 Jakob Bundgaard Agenda Slide 2 1. Generelt om L 84 2. Opfølgning på skattereform (L 202) 3. Fusionsreglerne og værn mod skattefri udbytter til skattely 4.

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2017-18 L 237 A endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt 27. august 2018 J.nr. 2018-1675 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 237 A - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven

Læs mere

DFEU. 10. april EU-Domstolens dom af 21/ i sag C-593/14 (Masco Denmark/Damixa)

DFEU. 10. april EU-Domstolens dom af 21/ i sag C-593/14 (Masco Denmark/Damixa) DFEU 10. april 2018 EU-Domstolens dom af 21/12 2016 i sag C-593/14 (Masco Denmark/Damixa) Sagens faktum Damixa Damixa Armaturen GmbH var længe stærkt underskudsgivende og den betydeligt negative egenkapital

Læs mere

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 5. februar 2016 F5 Jeg vil først orientere udvalget om de centrale skattesager

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juni 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juni 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juni 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0011 (CNS) 10039/16 FISC 100 ECOFIN 585 NOTE fra: til: formandskabet delegationerne Tidl. dok. nr.: 9520/16

Læs mere

Vejledende løsning til sommereksamen 2012 International skatteret

Vejledende løsning til sommereksamen 2012 International skatteret Aage Michelsen Professor Juridisk Institut Aarhus Universitet 18. juni 2013 Vejledende løsning til sommereksamen 2012 International skatteret 1. spørgsmål Hvilke indkomstskatteretlige konsekvenser er der

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - C(2018) 1650 final.

Hermed følger til delegationerne dokument - C(2018) 1650 final. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. marts 2018 (OR. en) 7421/18 FISC 152 ECOFIN 278 DIGIT 49 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 22. marts 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2018-19 L 28, L 28 A, L 28 B Offentligt 12. december 2018 J.nr. 2017-1461 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 28 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven,

Læs mere

Fremsat den 3. oktober 2018 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag. til

Fremsat den 3. oktober 2018 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag. til Lovforslag nr. L 28 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, lov om ophævelse af dobbeltbeskatning i forbindelse

Læs mere

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af 6.12.2012. om aggressiv skatteplanlægning

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af 6.12.2012. om aggressiv skatteplanlægning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.12.2012 C(2012) 8806 final KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6.12.2012 om aggressiv skatteplanlægning DA DA KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6.12.2012 om aggressiv skatteplanlægning

Læs mere

ANVENDELSEN AF INTERNATIONALE LØSNINGER MOD HYBRIDE MISMATCHES

ANVENDELSEN AF INTERNATIONALE LØSNINGER MOD HYBRIDE MISMATCHES ANVENDELSEN AF INTERNATIONALE LØSNINGER MOD HYBRIDE MISMATCHES - I ET DANSK PERSPEKTIV AF JOHAN BJØRK HANSEN KANDIDATSPECIALE CAND. MERC. JUR Aalborg Universitet, Skolen for Jura Marts 2019 Titelblad Uddannelse:

Læs mere

OECD og EU tvistløsning mv CORIT

OECD og EU tvistløsning mv CORIT OECD og EU tvistløsning mv. Agenda - OECD multilateralt instrument - BEPS - opfølgning - Offentliggjort den 24. november 2016 - EU direktivforslag om bindende voldgift - Offentliggjort den 25. oktober

Læs mere

Stabile selskabsskatteindtægter i Danmark til trods for lavere sats

Stabile selskabsskatteindtægter i Danmark til trods for lavere sats Stabile selskabsskatteindtægter i Danmark til trods for lavere sats Selskabsskatten i Danmark indbringer i dag stort set samme provenu (målt i procent af BNP) som for år siden til trods for betydelige

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 34 Offentligt. Ændringsforslag uden for betænkningen til 2. behandlingen af

Skatteudvalget L Bilag 34 Offentligt. Ændringsforslag uden for betænkningen til 2. behandlingen af Skatteudvalget L 213 - Bilag 34 Offentligt Ændringsforslag uden for betænkningen til 2. behandlingen af Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre skatteloven (CFC-beskatning

Læs mere

MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER. v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015

MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER. v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015 MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015 BAGGRUND OG INDLEDNING side 2 Momsfritagelsen i Artikel 13, punkt B, litra d),

Læs mere

Skattepligt selvstændigt skattesubjekt transparens skattefrit udbytte

Skattepligt selvstændigt skattesubjekt transparens skattefrit udbytte AFG nr 9233 af 12/06/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., SKAT, j.nr. 08-078364 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Skattepligt selvstændigt

Læs mere

Bekæmpelse af skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning

Bekæmpelse af skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning Mandag d. 30. maj 2016 Bekæmpelse af skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning Forslag til Rådets Direktiv 2016/0011 (CNS) Advokat Søren Lehmann Nielsen 1 Baggrund og formål med direktivet Baggrund

Læs mere

Folketingets Skatteudvalg

Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget L 78 - Bilag 13 Offentligt J.nr. 2005-511-0048 Dato: Til Folketingets Skatteudvalg L 78 Forslag til Lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven).

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 26-60

ÆNDRINGSFORSLAG 26-60 Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 2016/0337(CNS) 15.5.2017 ÆNDRINGSFORSLAG 26-60 Udkast til udtalelse Evelyn Regner (PE602.948v01-00) Fælles selskabsskattegrundlag (COM(2016)0685 C8-0472/2016 2016/0337(CNS))

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget (2. samling) L 121 - Svar på Spørgsmål 128 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 84 Bilag 31 Offentligt J.nr. 2010-511-0045 Dato: 11. marts 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget L 84 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, selskabsskatteloven

Læs mere

"BILAG IV KENDETEGN Der må kun tages hensyn til de generelle kendetegn i kategori A og de særlige kendetegn i kategori B og stk. 1, litra b), nr. i),

BILAG IV KENDETEGN Der må kun tages hensyn til de generelle kendetegn i kategori A og de særlige kendetegn i kategori B og stk. 1, litra b), nr. i), "BILAG IV KENDETEGN Der må kun tages hensyn til de generelle kendetegn i kategori A og de særlige kendetegn i kategori B og stk. 1, litra b), nr. i), [...] samt litra c) og d), i kategori C, hvis "kriteriet

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 181 Offentligt Notat Klik og vælg dato J.nr. 16-0107998 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Selskab, Aktionær og Erhverv JLV Europa-Kommissionens

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 16-45

ÆNDRINGSFORSLAG 16-45 Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 2016/0336(CNS) 15.5.2017 ÆNDRINGSFORSLAG 16-45 Udkast til udtalelse Evelyn Regner (PE1124085v02-00) Fælles konsolideret selskabsskattegrundlag (FKSSG) (COM(2016)0683

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1) BEK nr 1027 af 02/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0037 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2012-13 L 10 Bilag 27 Offentligt J.nr. 11-0296888 Dato: 13-12-2012 Til Folketinget - Skatteudvalget L 10 - Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og selskabsskatteloven (Omgåelse

Læs mere

Deloitte. 10. maj 2010

Deloitte. 10. maj 2010 Deloitte 10. maj 2010 Agenda 1. Begrænset skattepligt af renter Jens Wittendorff 2. Tynd kapitalisering: sikkerhedsstillelse og konsolidering Jens Wittendorff 3. Fast driftssted efter agentreglen: Zimmer-dom

Læs mere

Beneficial Owner. Peter Koerver Schmidt Tax Manager, Deloitte Ph.d.-studerende, CBS, CORIT

Beneficial Owner. Peter Koerver Schmidt Tax Manager, Deloitte Ph.d.-studerende, CBS, CORIT Beneficial Owner Peter Koerver Schmidt Tax Manager, Deloitte Ph.d.-studerende, CBS, CORIT Marts 2010 Problemstillingen Fritagelse for kildeskat på udbytte forudsætter bl.a.: beskatning skal frafaldes eller

Læs mere

Bilag til indlæg 30. oktober 2014 for Foreningen af Danske Insolvensadvokater

Bilag til indlæg 30. oktober 2014 for Foreningen af Danske Insolvensadvokater Dato 29. oktober 2014 J.nr. 6020324-248228 Bilag til indlæg 30. oktober 2014 for Foreningen af Danske Insolvensadvokater UDVALGTE SKATTEREGLER Selskabsskatteloven 12 A Selskabsskatteloven 31 Personskatteloven

Læs mere

Udvalgte skattemæssige overvejelser ved M&A

Udvalgte skattemæssige overvejelser ved M&A Slide 1 Udvalgte skattemæssige overvejelser ved M&A 1. November 2011 Introduktion Slide 2 Take away: Skat er vigtigt i enhver transaktion. Inddragelse af skattechef tidligst muligt. Kan spare tid og penge.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. juli 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. juli 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. juli 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0011 (CNS) 10539/16 FISC 110 ECOFIN 648 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0026 Bilag 1 Offentligt Notat Klik og vælg dato J.nr. 16-0107998 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Selskab, Aktionær og Erhverv JLV Europa-Kommissionens

Læs mere

Øvrige værnsreglers betydning ved dansk CFC-beskatning

Øvrige værnsreglers betydning ved dansk CFC-beskatning Øvrige værnsreglers betydning ved dansk CFC-beskatning Af ph.d. Peter Koerver Schmidt, adjunkt, Copenhagen Business School, Technical Advisor, CORIT Advisory P/S I artiklen analyseres spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Skattenyheder fra Danmark

Skattenyheder fra Danmark Skattenyheder fra Danmark Dansk-svensk skattenetværk Seminar den 18. 19. august 2010 Peter Koerver Schmidt, Cand.merc.(jur.) Ph.d.-stipendiat, CBS Tax manager, Deloitte Overblik Folketingsåret 2009/2010

Læs mere

Bekendtgørelse om land for land-rapportering 1)

Bekendtgørelse om land for land-rapportering 1) Skatteministeriet J.nr. 2018-1803 Bekendtgørelse om land for land-rapportering 1) I medfør af 523 B, stk. 16, i skattekontrolloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 15351264 af 19. december 2017 af 31. oktober

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april /Ivar Nordland

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april /Ivar Nordland Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 213 Offentligt J.nr. 2008-418-0046 Dato: 30. april 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april

Læs mere

Kapitel 1 Generelle bestemmelser

Kapitel 1 Generelle bestemmelser Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1 I medfør af 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 18. februar

Læs mere

Renteloftet og faste driftssteder i udlandet i lyset af Argenta, C-350/11

Renteloftet og faste driftssteder i udlandet i lyset af Argenta, C-350/11 1 af 5 10-02-2014 09:49 Renteloftet og faste driftssteder i udlandet i lyset af Argenta, C-350/11 af Michael Tell, ph.d., adjunkt ved Juridisk Institut, CBS, og Senior Associate hos CORIT Advisory P/S

Læs mere

Selskabet Y oppebar i indkomståret 2010 renter af et lån, som Y havde lånt A.

Selskabet Y oppebar i indkomståret 2010 renter af et lån, som Y havde lånt A. Handelshøjskolen, Aarhus Universitet Aarhus School of Business, Aarhus University CAND. MERC. STUDIET Sommereksamen 2011 Ordinær eksamen Skriftlig prøve: 19859 International Skatteret Varighed: 3 timer

Læs mere

Bekendtgørelse om land for land-rapportering 1)

Bekendtgørelse om land for land-rapportering 1) BEK nr 1304 af 14/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. august 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2018-1803 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om land

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 58 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 58 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 58 Offentligt J.nr. 2009-511-0038 Dato: 25. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskellig andre

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 27 Bilag 2 Offentligt 12. november 2018 J.nr. 2018-2528. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2017-18 L 237, L 237 A, L 237 B Offentligt 22. maj 2018 J.nr. 2017-1675 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 237 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven

Læs mere

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1342 af 4/

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1342 af 4/ REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1342 af 4/10 2018 Lovforslag om skatteregler for trusts Skatteministeren har fremsat lovforslag om Mere robuste skatteregler for trusts som en opfølgning

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg. afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-342/10. Kommissionen mod Finland

Notat til Folketingets Europaudvalg. afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-342/10. Kommissionen mod Finland Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 134 Offentligt Notat J.nr. 2011-620-0024 17. februar 2011 Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-342/10 Kommissionen

Læs mere

Nye CFC-regler. Peter Koerver Schmidt, ph.d. Professor med særlige opgaver i skatteret, MPP / CBS LAW Academic Advisor, CORIT Advisory

Nye CFC-regler. Peter Koerver Schmidt, ph.d. Professor med særlige opgaver i skatteret, MPP / CBS LAW Academic Advisor, CORIT Advisory Dansk forening for EU-skatteret 9. oktober 2019 Nye CFC-regler Peter Koerver Schmidt, ph.d. Professor med særlige opgaver i skatteret, MPP / CBS LAW Academic Advisor, CORIT Advisory Et broget forløb Lovforslag

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE SAMMENFATNING AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE SAMMENFATNING AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.11.2011 SEK(2011) 1333 endelig ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE SAMMENFATNING AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Rådets direktiv

Læs mere

FAGLIGT NETVÆRK CORIT

FAGLIGT NETVÆRK CORIT FAGLIGT NETVÆRK 12.09.2018 AGENDA Nyheder: ATAD I & II lovforslag sendt i høring OECD BEPS Action 8-10: Financial transactions public discussion draft Seneste afgørelser Fast driftssted Renteswaps erhvervsmæssig

Læs mere

Høringssvar vedrørende styresignal om ændring af praksis vedrørende den skattemæssige behandling af værdipapirfonde

Høringssvar vedrørende styresignal om ændring af praksis vedrørende den skattemæssige behandling af værdipapirfonde H Ø R I N G Høringssvar vedrørende styresignal om ændring af praksis vedrørende den skattemæssige behandling af værdipapirfonde Finansrådet har følgende bemærkninger til SKATs udkast til styresignal om

Læs mere