Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen. 8. november 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen. 8. november 2017"

Transkript

1 Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen 8. november 2017

2 Program Baggrunden for betænkningen Betænkningens hovedkonklusioner og konkrete nedslag Det kommende lovforslag Vejledninger Spørgsmål

3 Betænkning 1565

4 Forordningen I januar 2012 fremsatte EU-Kommissionen forslag til en databeskyttelsespakke. Pakken blev endeligt vedtaget den 14. april Pakken består navnlig af den generelle forordning nr. 2016/679 om beskyttelse af personoplysninger, som skal gælde i både den private og offentlige sektor (databeskyttelsesforordningen). Forordningen anvendes fra den 25. maj Herudover består databeskyttelsespakken af et direktiv om beskyttelse af personoplysninger, som skal gælde for retshåndhævelsesområdet. Dette direktiv er gennemført i dansk ret ved lov nr. 410 af 27. april 2017 om retshåndhævende myndigheders behandling af personoplysninger (gælder for politi, anklagemyndigheden, kriminalforsorgen mv.).

5 Betænkning nr Formål: Sikre korrekt gennemførelse i dansk ret Analysere rammerne for både indførelse og opretholdelse af nationale særregler Danne grundlag for ny version af persondatalov Centralt fortolkningsbidrag til dette arbejde Det retlige grundlag for udarbejdelse af praktisk anvendelige vejledninger

6 Betænkningens opbygning Betænkningens indeholder bl.a. en nærmere analyse af den gældende retstilstand og forordningens bestemmelser, herunder forordningens rammer for nationale særregler. Første del af betænkningen er opdelt i kapitler, som svarer til kapitlerne i databeskyttelsesforordningen. Kapitlerne er endvidere opdelt i afsnit, der hovedsageligt er opdelt efter artiklerne i forordningen.

7 Betænkningens opbygning Hvert afsnit indeholder en redegørelse for gældende ret i databeskyttelsesdirektivet og persondataloven med inddragelse af relevante kilder såsom praksis fra EU- Domstolen og Datatilsynet, diverse udtalelser fra Artikel 29-gruppen samt Registerudvalgets betænkning. Herefter er der i hvert afsnit under overskriften databeskyttelsesforordningen en nærmere analyse af de pågældende bestemmelser i forordningen.

8 Betænkningens centrale pointer Analysearbejdet har vist, at forordningen i vidt omfang svarer til den gældende retstilstand efter persondataloven og databeskyttelsesdirektivet med tilhørende praksis fra bl.a. EU-Domstolen og Datatilsynet. På den baggrund vil der for myndigheder og private organisationer, der i forvejen lever op til persondataloven, ikke med forordningen være tale om omfattende ændringer. Er det tilfældet?

9 Betænkningens centrale pointer Derudover indeholder forordningen nyskabelser, eksempelvis regler om: databeskyttelsesrådgivere (DPO ere), konsekvensanalyse, fortegnelser over behandlingsaktiviteter samt en udtrykkelig bestemmelse om data protection by design. Forordningen har oplagt skabt awareness for reglerne givetvis bl.a. pga. risikoen for større bøder for overtrædelse af forordningens bestemmelser Men analysearbejdet viser tydeligt, at der med de nye regler alene er tale om en evolution ikke en revolution

10 4 vigtige trin Er vi inden for forordningens anvendelsesområde? Er der hjemmel til behandlingen? Er de grundlæggende principper overholdt? Håndtering af registreredes rettigheder Behandlingssikkerhed

11 Forordningen svarer i vidt omfang til gældende ret ingen revolution

12 Forordningens art. 5 svarer til persondatalovens 5 De grundlæggende principper for lovlig behandling i forordningens artikel 5 svarer til de gældende principper lovlighed, rimelighed og gennemsigtighed formålsbegrænsning dataminimering rigtighed opbevaringsbegrænsning integritet og fortrolighed

13 Forordningen svarer i vidt omfang til gældende ret Anvendelsesområde Definitioner Hjemmel til behandling for almindelige og følsomme personoplysninger i artikel 6 og 9 De registreredes rettigheder svarer også stort set til de gældende regler Behandlingssikkerhed Overførsel til tredjelande Erstatning

14 Forordningens nationale råderum Forordningens artikel 6, stk. 2 og 3, artikel 9, stk. 2, og særligt præambelbetragtning nr. 10 Der er et meget vidt råderum for medlemsstaterne til at opretholde + indføre nationale regler om behandling af personoplysninger F.eks. regler om indsamling, videregivelse, tavshedspligt mv. Betænkningens del II: gennemgang af de mange danske særregler om behandling, f.eks. lov om finansiel virksomhed m.fl.

15 Lovforslag

16 Men må man overhovedet have en national lov ved siden af en EU-forordning? (1) Instinktivt er svaret vel nej En forordning gælder jo umiddelbart i DK som en lov eller bekendtgørelse Men en gennemgang af databeskyttelsesforordningen afslører et helt andet billede på dette område

17 Men må man overhovedet have en national lov ved siden af en EU-forordning? (2) Fire kasser Bestemmelser, fx art. 6, stk. 2 og 3, art. 9, stk. 2-4, og art 88 og 90, der giver medlemsstaterne mulighed for at udfylde med egne behandlingsregler Bestemmelser, fx art. 8, stk. 1, og art. 37, der giver medlemsstaterne eksplicitte muligheder for at foretage nogle valg Bestemmelserne, art 23 og artikel 89, stk. 2 og 3, hvorefter medlemsstaterne kan fastsætte regler om begrænsninger og undtagelser til en række forpligtelser og rettigheder Bestemmelser, fx art 51, stk. 1 og 3, hvorefter medlemsstaterne skal gennemføres ved lov af medlemsstaterne.

18 Forordningens nationale råderum (1) Forordningens artikel 6, stk. 2 og 3, artikel 9, stk. 2, og særligt præambelbetragtning nr. 10 Denne forordning indeholder også en manøvremargen, så medlemsstaterne kan præcisere reglerne heri, herunder for behandling af særlige kategorier af personoplysninger ("følsomme oplysninger"). Denne forordning udelukker således ikke, at medlemsstaternes nationale ret fastlægger omstændighederne i forbindelse med specifikke databehandlingssituationer, herunder mere præcis fastlæggelse af de forhold, hvorunder behandling af personoplysninger er lovlig. (uddrag af præambelbetragtning 10)

19 Forordningens nationale råderum (2) Der er et meget vidt råderum for medlemsstaterne til at opretholde + indføre nationale regler om behandling af personoplysninger F.eks. regler om indsamling, videregivelse, tavshedspligt mv. Betænkningens del II: gennemgang af de mange danske særregler om behandling, f.eks. lov om finansiel virksomhed m.fl.

20 Lovforslaget til en ny databeskyttelseslov (1) Justitsministeriet har vurderet, at det er nødvendigt, at der fastsættes en generel lov, som supplerer reglerne i databeskyttelsesforordningen. Formålet er derfor at supplere reglerne i forordningen (forordningen er bilag til lovforslaget) Bl.a. nødvendigt for: A. at den gældende retstilstand så vidt muligt kan opretholdes, eksempelvis muligheden for at undtage oplysninger fra oplysningspligten og indsigtsretten (aktivering af artikel 23) B. samt muligheden for efter en række nærmere betingelser at behandle følsomme oplysninger

21 Indholdet af lovforslaget Hvornår. Loven og databeskyttelsesforordningen gælder for al behandling af personoplysninger, der helt eller delvis foretages ved hjælp af automatisk databehandling, og på anden ikke-automatisk behandling af personoplysninger, der er eller vil blive indeholdt i et register. ( 1, stk. 2) Anden lovgivning. Regler om behandling af personoplysninger i anden lovgivning, som ligger inden for databeskyttelsesforordningens rammer for særregler om behandling af personoplysninger, går forud for reglerne i denne lov ( 1, stk. 3)

22 Indholdet af lovforslaget Tv-overvågning. Loven og databeskyttelsesforordningen gælder for enhver form for behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning ( 2, stk. 4) Oplysninger om afdøde personer. Oplysninger om afdøde personer beskyttes i op til 10 år fra de pågældendes død. Kan ændres i op- eller nedadgående retning eller slet ikke ved bekendtgørelse ( 2, stk. 5-6) Krigsreglen i en ny version. Justitsministeren kan efter forhandling med vedkommende minister fastsætte regler om, at personoplysninger, der behandles i nærmere bestemte IT-systemer, og som føres af eller for den offentlige forvaltning, alene må opbevares her i landet. En begrænsning af den nugældende krigsregel og dermed en mere fleksibel retstilstand ( 3, stk. 9)

23 Indholdet af lovforslaget Geografisk område. Loven og regler udstedt i medfør af loven gælder for behandling af personoplysninger, som foretages som led i aktiviteter, der udføres for en dataansvarlig eller en databehandler, som er etableret i Danmark, uanset om behandlingen finder sted i EU. ( 4, stk. 1) Loven og regler udstedt i medfør af loven gælder for behandling af personoplysninger om registrerede, der befinder sig i Danmark, og som foretages af en dataansvarlig eller databehandler, der ikke er etableret i EU, hvis behandlingsaktiviteterne vedrører: a) udbud af varer eller tjenester til sådanne registrerede, der befinder sig i Danmark, uanset om betaling fra den registrerede er påkrævet, eller b) overvågning af sådanne registreredes adfærd, for så vidt deres adfærd finder sted i Danmark. ( 4, stk. 3)

24 Indholdet af lovforslaget Øget mulighed for genanvendelse i den offentlige digitale forvaltning. I bekendtgørelsesform kan der fastsættes nærmere regler om, at personoplysninger må viderebehandles af offentlige myndigheder til andre formål, end de oprindeligt var indsamlet til, uafhængigt af formålenes forenelighed. Hensigten hermed er at åbne op for muligheden for øget og effektiv videreanvendelse, genbrug og datadeling af personoplysninger i forbindelse med digital forvaltning. Helbredsoplysninger på sundhedsområdet ikke omfattet. ( 5, stk. 3) Samkøring i kontroløjemed. Kræver ikke længere særskilt lovhjemmel. (Forudsat i bemærkningerne)

25 Indholdet af lovforslaget Børns brug af hjemmesider, apps m.v. Der sættes en aldersgrænse for samtykke fra børn og unge til brug af informationssamfundstjenester til 13 år ( 6, stk. 2) Indskrænkning af kategorien for følsomme personoplysninger. Oplysninger om væsentlige sociale problemer og andre private forhold udgør i dag følsomme personoplysninger omfattet af persondatalovens 8. Med lovudkastet vil disse oplysningstyper ikke længere være følsomme personoplysninger

26 Indholdet af lovforslaget Videregivelse af personoplysninger på det sociale område. Den nugældende persondatalov indeholder i lovens 8, stk. 3, en særlig skærpet regel om offentlige myndigheders videregivelse af følsomme personoplysninger på det sociale område. Lovudkastet opretholder ikke en bestemmelse svarende til persondatalovens 8, stk. 3 Værktøjskasse for behandlingssikkerhed m.v. Lovudkastet indeholder en række konkrete eksempler på sikkerhedsforanstaltninger, som dataansvarlige kan bruge for at sikre overholdelse af loven og forordningen en såkaldt værktøjskasse. Inspiration i sikkerhedsbekendtgørelsen

27 Indholdet af lovforslaget CPR-nummer. De nugældende regler om behandling af CPR-nummer videreføres i alt væsentligt. Dog gives private i modsætning til i dag mulighed for at behandle personoplysninger, når betingelserne i lovudkastets 7 er opfyldt. ( 11) Der indføres en særlig hjemmel for behandling af personoplysninger i ansættelsesforhold. I dag behandles personoplysninger på det ansættelsesretlige område i medfør af de almindelige behandlingsregler i persondatalovens 6-8. I udkastet fastsættes imidlertid en særlig bestemmelse om behandling af personoplysninger i ansættelsesforhold. ( 12)

28 Indholdet af lovforslaget Videreførelse af regler om: Retsinformation ( 9) Forskning og statistik ( 10) Udvidelse i 10, stk. 5. Markedsføring ( 13) Arkiv ( 14) Kreditoplysning ( 15-21)

29 Indholdet af lovforslaget Undtagelser fra den registreredes rettigheder Lovforslagets Udmøntning af artikel 23 22, stk. 1, bestemmelserne i artikel 13, stk. 1-3, artikel 14, stk. 1-4 og artikel 15 gælder ikke, hvis den registreredes interesse i oplysningerne findes at burde vige for afgørende hensyn til private interesser, herunder hensynet til den pågældende selv

30 Indholdet af lovforslaget Undtagelser fra den registreredes rettigheder 22, stk. 2, undtagelse fra bestemmelserne i artikel kan tillige gøres, hvis den registreredes interesse i at få kendskab til oplysningerne findes at burde vige for afgørende hensyn til offentlige interesser, herunder f.eks.: Statens sikkerhed Forebyggelse, efterforskning, afsløring eller retsforfølgning af strafbare handlinger eller fuldbyrdelse af strafferetlige sanktioner mv. Forebyggelse, efterforskning, afsløring og retsforfølgning i forbindelse med brud på etiske regler for lovregulerede erhverv Kontrol, tilsyns, eller reguleringsfunktioner forbundet med offentlig myndighedsudøvelse Håndhævelse af civilretlige krav

31 Indholdet af lovforslaget Datatilsynets bødebeføjelser. Datatilsynet kan ikke selvstændigt udstede administrative bøder, som har karakter af en strafferetlig sanktion denne kompetence henhører unde de danske domstole. Datatilsynet får dog mulighed for at udstede bødeforelæg i egnede sager Bøder til offentlige myndigheder. 41, stk. 6. Fravigelse af straffelovens 27, stk. 2. Bødeloft på 2 eller 4 % af driftsbevillingen og maksimalt 8 eller 16 mio. kr. Forudsætning at forhøjelsen af bødeniveauet bliver lavere for offentlige myndigheder. Alternativ til bøder. Ikke en forudsætning, at der gives bøder. Tilsynsmyndigheden kan vælge et påbud.

32 Den videre proces

33 Fremover Lovforslag til ny databeskyttelseslov fremsat 25. oktober (L 68) 1. behandling 16. november Loven skal træde i kraft 25. maj 2018

34 Vejledninger Adfærdskodeks Betænkningen vil ikke komme til at stå alene Centralt med praktisk anvendelige vejledninger Disse vil blive udarbejdet i samarbejde mellem Justitsministeriet og Datatilsynet Fokus på eksempler

35 Vejledninger Generel informationspjece om forordningen september 2017 Databeskyttelsesrådgiver september 2017 Vejledning om overførsler af personoplysninger til 3. lande september 2017 Databehandlere og dataansvarlige oktober 2017 Samtykke oktober 2017 Fortegnelse november 2017 Adfærdskodekser og certificeringsordninger december 2017 Behandlingssikkerhed december 2017 Databeskyttelse gennem design og standardindstillinger december 2017 Konsekvensanalyse december 2017 Cloud computing december 2017 Håndtering af brud på persondatasikkerhed januar 2018 Registreredes rettigheder januar 2018 Vejledning på det ansættelsesretlige område februar 2018

36 ?

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Spørgsmål 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 68 og L 69: Vil ministeren overveje

Læs mere

Stormøde om databeskyttelsesforordningen - og betænkning nr juni 2017

Stormøde om databeskyttelsesforordningen - og betænkning nr juni 2017 Stormøde om databeskyttelsesforordningen - og betænkning nr. 1565 13. juni 2017 Dagens program 12.00-12.10: Velkomst ved afdelingschef Jens Teilberg Søndergaard (Justitsministeriet) 12.10-12.20: Digitaliseringsstyrelsens

Læs mere

Rigsarkivets konference 2. november 2016

Rigsarkivets konference 2. november 2016 Pligten til at huske retten til at blive glemt Rigsarkivets konference 2. november 2016 Birgit Kleis, kommitteret i Datatilsynet Persondatabeskyttelse: afvejning af hensyn Privatlivets fred Informations-

Læs mere

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007)

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007) Side 1 af 8 Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007) Kapitel 1 Lovens område 1. Stk. 7. Loven gælder for enhver form for behandling af personoplysninger i forbindelse

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 7, L 69 endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 7, L 69 endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 7, L 69 endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt Spørgsmål 7 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 68 og L 69: Ministeren bedes kommentere

Læs mere

Persondataforordningen - set med danske øjne

Persondataforordningen - set med danske øjne Dansk Industris konference den 15. juni 2017 Persondataforordningen - set med danske øjne v/ direktør Cristina Angela Gulisano Emner Forordningen set med danske øjne Tiden frem og efter den 25. maj 2018

Læs mere

PERSONDATAFORORDNING - at blive klar til. Kirkeministeriets syn på den nye Persondataforordning FDK temadag i Vejle - 19.

PERSONDATAFORORDNING - at blive klar til. Kirkeministeriets syn på den nye Persondataforordning FDK temadag i Vejle - 19. PERSONDATAFORORDNING - at blive klar til Kirkeministeriets syn på den nye Persondataforordning FDK temadag i Vejle - 19. april 2018 FOLKEKIRKENS IT hvad jeg vil sige noget om 1. Hvad er det der sker den

Læs mere

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning?

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning? Her finder I 12 spørgsmål, som I, der er dataansvarlige, med fordel kan forholde jer til allerede nu for at forberede jer på den nye databeskyttelsesforordning, som finder anvendelse fra den 25. maj 2018.

Læs mere

Introduktion til persondataforordning

Introduktion til persondataforordning Introduktion til persondataforordning Lektor Dorte Høilund Anvendelse fra 25. maj 2018 Direktiv contra forordning Mange muligheder for nationale særregler Opbygning og struktur Forslag til Databeskyttelseslov

Læs mere

Databeskyttelsesforordningen og dansk forskning. v/ chefkonsulent Kim Taasby & jurist Anahita Khatam-Lashgari 24. maj 2018

Databeskyttelsesforordningen og dansk forskning. v/ chefkonsulent Kim Taasby & jurist Anahita Khatam-Lashgari 24. maj 2018 Databeskyttelsesforordningen og dansk forskning v/ chefkonsulent Kim Taasby & jurist Anahita Khatam-Lashgari 24. maj 2018 Databeskyttelsesforordningen og dansk forskning Intro: Grundtræk af Databeskyttelsesforordningen

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark databeskyttelse@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E A N P E @ H U M A N R I

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Retsudvalget 2018-19 REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 414 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 26. marts 2019 Kontor: Databeskyttelseskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Orientering om databeskyttelsesforordningen. Sundhedsstrategisk Forum Onsdag den 21. marts 2018

Orientering om databeskyttelsesforordningen. Sundhedsstrategisk Forum Onsdag den 21. marts 2018 Orientering om databeskyttelsesforordningen Sundhedsstrategisk Forum Onsdag den 21. marts 2018 Kort om mig Marie Brodde, Databeskyttelsesrådgiver i Esbjerg Kommune Digitalisering & It, Stab Kultursociolog

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 6, L 69 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 6, L 69 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 6, L 69 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg Slot 1 1218 København K Dato: 8. december 2017

Læs mere

BEK nr 529 af 02/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 529 af 02/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 529 af 02/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for It og Læring, j.nr. 18/13045 Senere ændringer til

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Uddannelses- og Forskningsudvalget og Retsudvalget EU-konsulenterne EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer

Læs mere

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2011 efter vedtagelse af L 145)

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2011 efter vedtagelse af L 145) Side 1 af 7 Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2011 efter vedtagelse af L 145) Kapitel 1 Lovens område 1. Stk. 7. Loven gælder for enhver form for behandling af

Læs mere

Uddrag af lov om behandling af personoplysninger

Uddrag af lov om behandling af personoplysninger Myndighed: Justitsministeriet Udskriftsdato: 7. oktober 2016 (Gældende) Uddrag af lov om behandling af personoplysninger 1-4. (Udelades) Afsnit II Behandlingsregler Kapitel 4 Behandling af oplysninger

Læs mere

Persondataforordningen

Persondataforordningen Klik for at tilføje en undertiteltitel Persondataforordningen Ved adv.fm. Kasper Hendrup Andersen Persondataretten: Før og nu Data Protection Directive General Data Protection Regulation (GDPR) Lighed

Læs mere

GML-HR A/S CVR-nr.:

GML-HR A/S CVR-nr.: Erklæring fra uafhængig revisor Erklæringsafgivelse i forbindelse med overholdelse af persondataforordningen (GDPR) pr. 25-05-2018 ISAE 3000-I CVR-nr.: 33 07 66 49 Maj 2018 REVI-IT A/S statsautoriseret

Læs mere

Persondataforordningen. Hvad kan vi bruge KITOS til?

Persondataforordningen. Hvad kan vi bruge KITOS til? Persondataforordningen Hvad kan vi bruge KITOS til? Kort om persondataforordningen Persondataforordningen blev vedtaget den 14. april 2016 og træder i anvendelse den 25. maj 2018 Et af de overordnede formål

Læs mere

En introduktion til de kommende, nye regler om beskyttelse af personoplysninger

En introduktion til de kommende, nye regler om beskyttelse af personoplysninger En introduktion til de kommende, nye regler om beskyttelse af personoplysninger 1/20 Oktober 2017 Indhold 1.0 Forord 3 2.0 Hvornår gælder forordningen? 5 3.0 Hvad er en personoplysning? 7 3.1 Følsomme

Læs mere

GDPR og arkivloven. Poul Olsen, DPO, Rigsarkivet

GDPR og arkivloven. Poul Olsen, DPO, Rigsarkivet GDPR og arkivloven Poul Olsen, DPO, Rigsarkivet Arkivformål i samfundets interesse Præambelbetragtning nr. 50: Behandling af personoplysninger til andre formål end de formål, som personoplysningerne oprindelig

Læs mere

EN DAG OM PERSONDATAFORORDNINGEN. STU Foreningen. 7. december 2017

EN DAG OM PERSONDATAFORORDNINGEN. STU Foreningen. 7. december 2017 EN DAG OM PERSONDATAFORORDNINGEN STU Foreningen 7. december 2017 Oplæg v/ Peter Sindal Lundsberg Advokat, underviser, fast værge Hovedvagtsgade 6, 4. sal 1103 København K T: 3311 3636 M: 5373 2100 E: psl@petersindal.dk

Læs mere

1. udkast. Betænkning

1. udkast. Betænkning Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 Bilag 17, L 69 Bilag 17 Offentligt Til lovforslag nr. L 68 og L 69 Folketinget 2017-18 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 00. januar 2018 1. udkast til Betænkning

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 Bilag 20, L 69 Bilag 20 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 Bilag 20, L 69 Bilag 20 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 Bilag 20, L 69 Bilag 20 Offentligt Dato: 9. februar 2018 Kontor: Databeskyttelseskontoret Sagsbeh: Anders Lotterup Sagsnr.: 2017-0037-0005 Dok.: 646053 Ændringsforslag

Læs mere

[Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.]

[Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.] !"#!"$! % &&&$!"$! [Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.] Du har fra Rigspolitiet modtaget en blank børneattest, dvs. en attest, hvoraf det fremgår, at den person, oplysningerne

Læs mere

Persondataforordningen den 20. februar 2018

Persondataforordningen den 20. februar 2018 Persondataforordningen den 20. februar 2018 Hvorfor går så mange nu op i persondata? Under den nye Databeskyttelsesforordning er man pligtig til at kunne påvise, at man overholder reglerne Under forordningen

Læs mere

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring 1. Indledning 1.1. Denne cirkulæreskrivelse er udarbejdet af Styrelsen

Læs mere

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar vedrørende Moderniseringsstyrelsens fællesoffentlige systemer

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar vedrørende Moderniseringsstyrelsens fællesoffentlige systemer CIS nr 9223 af 23/03/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 14. maj 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Moderniseringsstyrelsen Senere ændringer til forskriften Ingen Cirkulæreskrivelse

Læs mere

Aftale om fælles dataansvar for Dansk Boldspil-Union s fælles ITsystemer, der udbydes i Dansk Boldspil-Union s regi

Aftale om fælles dataansvar for Dansk Boldspil-Union s fælles ITsystemer, der udbydes i Dansk Boldspil-Union s regi Aftale om fælles dataansvar for Dansk Boldspil-Union s fælles ITsystemer, der udbydes i Dansk Boldspil-Union s regi Indledning Denne aftale er udarbejdet af Dansk Boldspil-Union under henvisning til databeskyttelsesforordningen

Læs mere

Vejledning om informationssikkerhed

Vejledning om informationssikkerhed Vejledning om informationssikkerhed Birgitte Drewes, afdelingschef, Sundhedsdatastyrelsen Marchen Lyngby, fuldmægtig, Sundhedsdatastyrelsen Vejledningen kan downloades her: http://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/rammer-og-retningslinjer/om-informationssikkerhed

Læs mere

DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening. Godthåbsvej Skanderborg. og

DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening. Godthåbsvej Skanderborg. og DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening Godthåbsvej 83 8660 Skanderborg Sendt til: Cc: danva@danva.dk lgc@danva.dk og sv@danva.dk 21. december 2018 DANVAs henvendelse til Datatilsynet om behandling af

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 16, L 69 endeligt svar på spørgsmål 16 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 12. december 2017 Kontor:

Læs mere

Lector ApS CVR-nr.:

Lector ApS CVR-nr.: Erklæring fra uafhængig revisor Erklæringsafgivelse i forbindelse med overholdelse af databeskyttelsesloven (GDPR) pr. 06-07-2018 ISAE 3000-I Lector ApS CVR-nr.: 10 02 16 18 Juli 2018 REVI-IT A/S statsautoriseret

Læs mere

Komiteen for Sundhedsoplysning CVR-nr.:

Komiteen for Sundhedsoplysning CVR-nr.: Erklæring fra uafhængig revisor Erklæringsafgivelse i forbindelse med overholdelse af databeskyttelsesforordningen (GDPR) pr. 20-12-2018 ISAE 3000 Komiteen for Sundhedsoplysning CVR-nr.: 14 03 53 38 December

Læs mere

SENESTE NYT OM PERSONDATA. Birthe Boisen, juridisk konsulent

SENESTE NYT OM PERSONDATA. Birthe Boisen, juridisk konsulent SENESTE NYT OM PERSONDATA Birthe Boisen, juridisk konsulent Hvorfor? Hvor er Dansk Fjernvarme?? EU S PERSONDATAFORORDNING 25. maj 2018 EU s persondataforordning træder i kraft Databeskyttelsesloven træder

Læs mere

POLITIK FOR DATABESKYTTELSE

POLITIK FOR DATABESKYTTELSE POLITIK FOR DATABESKYTTELSE 1 Formål... 2 2 Anvendelsesområde... 2 3 Referencer... 2 4 Definitioner... 2 5 Vision og mål for beskyttelse af personoplysninger... 3 6 Roller og ansvar... 3 7 Databehandlingsprincipper...

Læs mere

PERSONDATA - HVAD ER DET FOR NOGET OG HVORDAN BRUGES DET?

PERSONDATA - HVAD ER DET FOR NOGET OG HVORDAN BRUGES DET? PERSONDATA - HVAD ER DET FOR NOGET OG HVORDAN BRUGES DET? Jimmy Povlsen og Toke Arndal Aabenraa, den 19. januar 2018 Baggrunden for persondataloven Hvorfor en persondatalov? Persondataloven af 1. juli

Læs mere

OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I LIONS MD 106.

OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I LIONS MD 106. OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I LIONS MD 106. INDHOLDSFO RTEGNELSE: 1. Generelt 3 2. Om nærværende Persondatapolitik 3 3. Definitioner 4 4. Persondataprincipper

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 96, L 69 endeligt svar på spørgsmål 96 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 96, L 69 endeligt svar på spørgsmål 96 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 96, L 69 endeligt svar på spørgsmål 96 Offentligt Dato: 27. marts 2018 Kontor: Databeskyttelseskontoret Sagsbeh: Nanna Due Binø Sagsnr.:

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

CIR1H nr 9352 af 23/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. maj Senere ændringer til forskriften Ingen. Journalnummer: Kirkemin., j.nr.

CIR1H nr 9352 af 23/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. maj Senere ændringer til forskriften Ingen. Journalnummer: Kirkemin., j.nr. CIR1H nr 9352 af 23/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. maj 2018 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. 7520 Senere ændringer til forskriften Ingen Cirkulære om fælles dataansvar

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 1 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Overførsel af personoplysninger til tredjeland) 1 I lov om arbejdsskadesikring i Grønland, jf. lovbekendtgørelse nr. 75 af 16. januar

Læs mere

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Gældende regler i persondataloven I dag er det den danske persondatalov, der beskriver reglerne for, hvordan personoplysninger må indsamles, opbevares

Læs mere

PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN?

PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN? PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN? Jacob Bjørnsholm Madsen, BL, Juridisk Konsulent 3. Maj Hotel Nyborg Strand, EBF Seminar Hvorfor en persondatalov? Persondataloven af 1. juli

Læs mere

Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup

Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup 14. maj 2012 Orientering om nye regler om private dataansvarliges anmeldelsespligt Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29

Læs mere

EU Persondataforordning GDPR

EU Persondataforordning GDPR EU Persondataforordning GDPR 14. juni 2018 Agenda Persondataforordningen - GDPR Hvad går forordningen grundlæggende ud på og hvorfor? Hvad stiller forordningen af krav til nødvendig indsats? Hvordan sikrer

Læs mere

Introduktion til persondataforordningen PSF temadag d , lektor Dorthe Høilund, Metropol

Introduktion til persondataforordningen PSF temadag d , lektor Dorthe Høilund, Metropol Introduktion til persondataforordningen PSF temadag d. 24.1.2018, lektor Dorthe Høilund, Metropol FORMÅLET: At beskytte personoplysninger og samtidig give offentlige institutioner og andre et effektivt

Læs mere

Persondatapolitikken er godkendt på Nykøbing Katedralskoles bestyrelsesmøde den [bliver taget op på bestyrelsesmøde i september 2018].

Persondatapolitikken er godkendt på Nykøbing Katedralskoles bestyrelsesmøde den [bliver taget op på bestyrelsesmøde i september 2018]. Baggrund for persondatapolitikken Nykøbing Katedralskoles persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse

Læs mere

OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I. INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Generelt... 2

OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I. INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Generelt... 2 OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I DANSK FORENING FOR OSTEOGENEIS IMPERFECTA (DFOI) INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Generelt... 2 2. Om nærværende persondatapolitik...

Læs mere

Relationen dataansvarlig/ databehandler. v/rami Chr. Sørensen

Relationen dataansvarlig/ databehandler. v/rami Chr. Sørensen Relationen dataansvarlig/ databehandler v/rami Chr. Sørensen 1 Dataansvarlig/databehandler Se den vejledning, som Datatilsynet og Justitsministeriet har udgivet den 15. november 2017: 2 Dataansvarlig/databehandler

Læs mere

Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig )

Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) og Steuermann ApS Flæsketorvet 68 1711 København V CVR. nr. 35809422 (i det følgende betegnet Databehandler ) (herefter samlet

Læs mere

Plan og Handling CVR-nr.:

Plan og Handling CVR-nr.: Erklæring fra uafhængig revisor Erklæringsafgivelse i forbindelse med overholdelse af databeskyttelsesforordningen (GDPR) og tilhørende databeskyttelseslov pr. 29-01-2019 ISAE 3000 CVR-nr.: 18 13 74 37

Læs mere

Formålet med persondatapolitikken er at fastlægge rammerne for behandling af personoplysninger på Ribe Katedralskole.

Formålet med persondatapolitikken er at fastlægge rammerne for behandling af personoplysninger på Ribe Katedralskole. Baggrund for persondatapolitikken Ribe Katedralskoles persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse

Læs mere

Persondatapolitik. for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Persondatapolitik. for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Persondatapolitik for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Indhold Baggrund for persondatapolitikken... 2 Formål... 2 Definitioner... 2 Ansvarsfordeling... 3 Øverste ledelse (bestyrelsen)... 3 Daglig ledelse

Læs mere

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Bilag 8 Databehandleraftale [Vejledning til Tilbudsgiverne: Bilaget skal ikke udfyldes af Tilbudsgiver i forbindelse med afgivelse af tilbud. Bilag udfyldes i fællesskab med FMI, hvis det er nødvendigt.

Læs mere

Persondatapolitik for Aabenraa Statsskole

Persondatapolitik for Aabenraa Statsskole Persondatapolitik for Aabenraa Statsskole Baggrund for persondatapolitikken s persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af

Læs mere

Persondatapolitikken er godkendt på Horsens HF & VUCs bestyrelsesmøde den 14. juni 2018.

Persondatapolitikken er godkendt på Horsens HF & VUCs bestyrelsesmøde den 14. juni 2018. Persondatapolitik for Horsens HF & VUC Baggrund for persondatapolitikken Horsens HF & VUCs persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Persondatapolitik. Formålet med persondatapolitikken er at fastlægge rammerne for behandling af personoplysninger på Kolding Gymnasium.

Persondatapolitik. Formålet med persondatapolitikken er at fastlægge rammerne for behandling af personoplysninger på Kolding Gymnasium. Baggrund for persondatapolitikken Kolding Gymnasiums persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse

Læs mere

CC GROUP DENMARK Databehandleraftale Kunde Version: (herefter samlet benævnt "Parterne" og hver for sig "Part")

CC GROUP DENMARK Databehandleraftale Kunde Version: (herefter samlet benævnt Parterne og hver for sig Part) DATABEHANDLERAFTALE Aftalen foreligger mellem Adresse Post nr. og By CVR. nr. xx xx xx xx (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) og CC GROUP DENMARK Møllebugtvej 5 7000 Fredericia Att: CVR. nr. 27415032

Læs mere

Persondatapolitik for Tørring Gymnasium 2018

Persondatapolitik for Tørring Gymnasium 2018 Persondatapolitik for Tørring Gymnasium 2018 Baggrund for persondatapolitikken Tørring Gymnasiums persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Persondatapolitikken er godkendt på Horsens Statsskoles bestyrelsesmøde den XX.

Persondatapolitikken er godkendt på Horsens Statsskoles bestyrelsesmøde den XX. Persondatapolitik for Horsens Statsskole Baggrund for persondatapolitikken Horsens Statsskoles persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse EU s persondataforordning Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse Disposition Kort om forordningen Implementering - Processen i Justitsministeriet og UVM i forhold

Læs mere

Retsudvalget L 68 Bilag 4 Offentligt

Retsudvalget L 68 Bilag 4 Offentligt Retsudvalget 2017-18 L 68 Bilag 4 Offentligt Erhvervsudvalget, Retsudvalget og Europaudvalget EU-konsulenterne EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 8. november 2017 Kontaktperson: Julia Ballaschk (3655)

Læs mere

Fysiske personer. Vi ved jo alle, hvad en person er. Det er sådan en som os selv (Peter Blume: Databeskyttelsesret, 4. udg., 2013, s. 30f.

Fysiske personer. Vi ved jo alle, hvad en person er. Det er sådan en som os selv (Peter Blume: Databeskyttelsesret, 4. udg., 2013, s. 30f. GDPR and all that Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne

Læs mere

Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen

Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen www.pwc.dk Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen Juni 2017 Indhold Indledning 03 Overblik over regulering 04 Justitsministeriets betænkning

Læs mere

Persondatapolitik Vordingborg Gymnasium & HF

Persondatapolitik Vordingborg Gymnasium & HF Persondatapolitik Vordingborg Gymnasium & HF Indholdsfortegnelse Indhold Baggrund for persondatapolitikken... 3 Formål... 3 Definitioner... 3 Ansvarsfordeling... 4 Ansvarlighed... 4 Lovlighed, rimelighed

Læs mere

Bekendtgørelse om opgaver og ansvar for behandlingen af personoplysninger i det fælles datagrundlag for unges uddannelse og beskæftigelse

Bekendtgørelse om opgaver og ansvar for behandlingen af personoplysninger i det fælles datagrundlag for unges uddannelse og beskæftigelse Bekendtgørelse om opgaver og ansvar for behandlingen af personoplysninger i det fælles datagrundlag for unges uddannelse og beskæftigelse I medfør af 15 e, stk. 4, i bekendtgørelse af lov om kommunal indsats

Læs mere

Persondatapolitik på Gentofte Studenterkursus

Persondatapolitik på Gentofte Studenterkursus Persondatapolitik på Gentofte Studenterkursus Baggrund for persondatapolitikken Gentofte Studenterkursus persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets

Læs mere

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Persondatareguleringen Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Hvorfor? I er så meget i et brændpunkt for persondataretten, at vi er nødt til at stige op i helikopteren. Hvad tænker EU? Hvad tænker

Læs mere

Databeskyttelsesdagen

Databeskyttelsesdagen www.pwc.dk Databeskyttelsesdagen GDPR: Ping-pong mellem teori og praksis! Revision. Skat. Rådgivning. Præsentation Claus Bartholin Senior Manager, IT Risk Assurance E: cbt@pwc.dk T: +45 3945 3973 M: +45

Læs mere

Persondata politik for GHP Gildhøj Privathospital

Persondata politik for GHP Gildhøj Privathospital Persondata politik for GHP Gildhøj Privathospital Baggrund for persondatapolitikken Denne persondatapolitik er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Bilag A Databehandleraftale pr

Bilag A Databehandleraftale pr 1. BAGGRUND, FORMÅL OG OMFANG 1.1 Som led i den Dataansvarliges (Beierholms kunde) indgåelse af aftale om levering af finansielle ydelser, som beskrevet i samarbejdsaftale, foretager Databehandleren (Beierholm)

Læs mere

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning Danske Vandværker Praktiske spørgsmål vi modtog Hvem har ansvaret for beskyttelse af forbrugernes persondata? Er medlemslister i ringbindsmapper

Læs mere

BAGGRUND FOR PERSONDATAPOLITIKKEN... 2 FORMÅL... 2 DEFINITIONER... 2 ANSVARSFORDELING... 3 ANSVARLIGHED...4

BAGGRUND FOR PERSONDATAPOLITIKKEN... 2 FORMÅL... 2 DEFINITIONER... 2 ANSVARSFORDELING... 3 ANSVARLIGHED...4 Persondatapolitik Skanderborg Gymnasium Indholdsfortegnelse BAGGRUND FOR PERSONDATAPOLITIKKEN... 2 FORMÅL... 2 DEFINITIONER... 2 ANSVARSFORDELING... 3 ANSVARLIGHED...4 LOVLIGHED, RIMELIGHED OG GENNEMSIGTIGHED...4

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 13, L 69 endeligt svar på spørgsmål 13 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 13, L 69 endeligt svar på spørgsmål 13 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 13, L 69 endeligt svar på spørgsmål 13 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 12. december 2017 Kontor:

Læs mere

1. Oplysningspligt overfor den registrerede hvor oplysningerne indsamles hos den registrerede

1. Oplysningspligt overfor den registrerede hvor oplysningerne indsamles hos den registrerede RETNIGSLINJER OM SIKRING AF REGISTREREDES RETTIGHEDER IHT. DATABESKYTTELSESFORORDNINGEN Vinde Helsinge Friskole, Vestsjællands Idrætsefterskole Vinde Helsingevej 41, 4281 Gørlev CVR-nummer: 57 24 02 10

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata Januar 2018 Version 1.1

DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata Januar 2018 Version 1.1 DATABEHANDLERAFTALE Aftale omkring behandling af persondata Januar 2018 Version 1.1 Udarbejdet af: Jansson Gruppen A/S på vegne af: Jansson EL A/S, CVR nr.: 73 28 93 19 Jansson Alarm A/S, CVR nr.: 74 78

Læs mere

Bilag 3 Personoplysninger Den registrerede Behandling af personoplysninger Dataansvarlig Databehandler Brud på persondatasikkerheden

Bilag 3 Personoplysninger Den registrerede Behandling af personoplysninger Dataansvarlig Databehandler Brud på persondatasikkerheden Bilag 3 Anvendelsesområde Retningslinje om overførsel til tredjelande er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse

Læs mere

Jeres virksomhed ( Kunden ); og Digital-servicebook.com, Vordingborgvej 79, 4700 Næstved DK ( Leverandøren )

Jeres virksomhed ( Kunden ); og Digital-servicebook.com, Vordingborgvej 79, 4700 Næstved DK ( Leverandøren ) DATABEHANDLERAFTALEN Databehandleraftale ( Aftalen ) mellem: Jeres virksomhed ( Kunden ); og Digital-servicebook.com, Vordingborgvej 79, 4700 Næstved DK-36726350 ( Leverandøren ) A: OMFANG A.1 Databehandleraftale

Læs mere

Aftale vedrørende fælles dataansvar

Aftale vedrørende fælles dataansvar Aftale vedrørende fælles dataansvar Mellem Dataansvarlig 1 og Dataansvarlig 2 Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund CVR 28536364 Fælledvej 16 7200 Grindsted 1. Fælles dataansvar 1.1. Denne aftale fastsætter

Læs mere

Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Spørgsmål 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag L 68 til lov om supplerende bestemmelser til forordning om beskyttelse af fysiske

Læs mere

Hvad betyder den nye persondataforordning for udvikling og brug af digitale sundhedsløsninger, og hvem har ansvaret for overholdelse?

Hvad betyder den nye persondataforordning for udvikling og brug af digitale sundhedsløsninger, og hvem har ansvaret for overholdelse? Hvad betyder den nye persondataforordning for udvikling og brug af digitale sundhedsløsninger, og hvem har ansvaret for overholdelse? 1 KORT PRÆSENTATION 2 Svenn Bekmose, CISA Tem Schnell Christiansen,

Læs mere

Vilkår for behandling af personoplysninger

Vilkår for behandling af personoplysninger Vilkår for behandling af personoplysninger Indsamling og behandling af personoplysninger AL Finans (ALF) indhenter oplysninger til brug for tilbud af finansielle ydelser af enhver art, herunder betalinger,

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Silkeborg Kommune Søvej Silkeborg CVR. nr.: (herefter Kommunen )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Silkeborg Kommune Søvej Silkeborg CVR. nr.: (herefter Kommunen ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem Silkeborg Kommune Søvej 1 8600 Silkeborg CVR. nr.: 29 18 96 41 (herefter Kommunen ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren

Læs mere

Procedure for håndtering af personoplysninger - GDPR Denne udgave: /TW

Procedure for håndtering af personoplysninger - GDPR Denne udgave: /TW Procedure for håndtering af personoplysninger - GDPR Denne udgave: 23.08.2018/TW DolphinEyes ApS (i det følgende virksomheden) beskriver med denne procedure, hvordan vi opfylder persondataloven. Proceduren

Læs mere

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale Kontraktbilag 3 Databehandleraftale 1. DATABEHANDLERAFTALENS OMFANG OG FORMÅL Formålet med behandlingen af personoplysninger er overordnet set at drive en iværksætterpilotordning som nærmere fastlagt i

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

N. Zahles Skole Persondatapolitik

N. Zahles Skole Persondatapolitik N. Zahles Skole Persondatapolitik Indholdsfortegnelse Side 1. Baggrund for persondatapolitikken 3 2. Formål med persondatapolitikken 3 3. Definitioner 3 4. Ansvarsfordeling 4 5. Ansvarlighed 5 6. Lovlighed,

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks tilslutning på mellemstatsligt grundlag til EU s direktiv om databeskyttelse på retshåndhævelsesområdet

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks tilslutning på mellemstatsligt grundlag til EU s direktiv om databeskyttelse på retshåndhævelsesområdet Beslutningsforslag nr. B 3 Folketinget 2016-17 Fremsat den 5. oktober 2016 af justitsministeren (Søren Pind) Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks tilslutning på mellemstatsligt grundlag til EU

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord 19 ALMINDELIG DEL 21

Indholdsfortegnelse. Forord 19 ALMINDELIG DEL 21 Indholdsfortegnelse Forord 19 ALMINDELIG DEL 21 1. Forordningen 23 1.1. Tilblivelse, ikrafttrædelse og retsvirkninger 23 1.1.1. Chartret om grundlæggende rettigheder 23 1.1.2. Tilblivelsen 23 1.1.3. Forordningens

Læs mere

HÅNDTERING AF HENVENDELSER VEDRØRENDE REGISTREREDES RETTIGHEDER

HÅNDTERING AF HENVENDELSER VEDRØRENDE REGISTREREDES RETTIGHEDER HÅNDTERING AF HENVENDELSER VEDRØRENDE REGISTREREDES RETTIGHEDER Birthe Boisen bfb@danskfjernvarme.dk Daniel Hartfield-Traun dht@legaltechdenmark.com DEN REGISTREREDES RETTIGHEDER Pligt for den dataansvarlige

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 68 Folketinget Fremsat den 25. oktober 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 68 Folketinget Fremsat den 25. oktober 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) til Lovforslag nr. L 68 Folketinget 2017-18 Fremsat den 25. oktober 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om supplerende bestemmelser til forordning om beskyttelse af fysiske personer

Læs mere

Høring over udkast til forslag til databeskyttelsesloven

Høring over udkast til forslag til databeskyttelsesloven Høring over udkast til forslag til databeskyttelsesloven LO, FTF og Akademikerne har fra Justitsministeriet modtaget høring over udkast til forslag til databeskyttelsesloven (sagsnr. 2016-7910- 0021) og

Læs mere

Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen

Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen Hvem er jeg, og hvor kommer jeg fra? Erika Wolf, jurist i

Læs mere

Bilag B Databehandleraftale pr

Bilag B Databehandleraftale pr 1. BAGGRUND, FORMÅL OG OMFANG 1.1 Som led i den Dataansvarliges (s kunde) indgåelse af aftale om levering af ydelser, som beskrevet i Aftalen, foretager Databehandleren () behandling af personoplysninger,

Læs mere

Databehandleraftale. Mellem. Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: Databehandleren. Virksomhed: OnlineFox CVR:

Databehandleraftale. Mellem. Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: Databehandleren. Virksomhed: OnlineFox CVR: Databehandleraftale Mellem Den dataansvarlige: Virksomhed: CVR: Adresse: Postnummer & By: Land: og Databehandleren Virksomhed: OnlineFox CVR: 38687794 Adresse: Pilagervej 32 Postnummer & By: 4200 Slagelse

Læs mere

Der er desuden i forhold til bekendtgørelsesudkastet foretaget enkelte ændringer af redaktionel karakter.

Der er desuden i forhold til bekendtgørelsesudkastet foretaget enkelte ændringer af redaktionel karakter. Høringsnotat 1. Indledning Styrelsen for It og Læring (STIL) har i perioden 7. februar 2019 til 7. marts 2019 sendt et udkast til bekendtgørelsen i høring hos 12 myndigheder og organisationer. Udkastet

Læs mere

Standardvilkår. Databehandleraftale

Standardvilkår. Databehandleraftale Standardvilkår Databehandleraftale 1 Indhold 2 Vilkårenes status... 2 3 Baggrund for databehandleraftalen... 2 4 Formål med databehandlingen... 2 5 Personoplysninger omfattet af databehandleraftalen...

Læs mere