Dansk dykkerulykkesstatistik for rekreativ dykning 2000

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk dykkerulykkesstatistik for rekreativ dykning 2000"

Transkript

1 Dansk dykkerulykkesstatistik for rekreativ dykning 2000 Dykkerulykkesstatistikken kortlægger de ulykker, hvor rekreative dykkere (fritidsdykkere) er blevet behandlet i trykkammer og de tæt-på hændelser, der er blevet indrapporteret af rekreative dykkere i Danmark i I 2000 modtog Søfartsstyrelsen 26 skemaer fra rekreative dykkere, der har været ude for en tætpå hændelse, eller har været til undersøgelse for eventuel behandling ved Søværnets dykkerskole eller på Rigshospitalet. Af den generelle konklusion fremgår det, som i 1998 og 1999, at planlægning af dykningen og dykkerens fysiske tilstand er vigtige elementer. Statistikken bygger på de skemaer, som det er aftalt, at sportsdykkerorganisationer og -klubber udfylder ved alle dykkerulykker og tæt-på hændelser (en hændelse, som kunne have udviklet sig til en ulykke). Søfartsstyrelsen ønsker med statistikken, at udbrede kendskabet til de dykkerulykker og tæt-på hændelser, der opstår i forbindelse med rekreativ dykning. Samtidig giver statistikken grundlag for at vurdere, hvilke forholdsregler der kan forebygge og begrænse antallet af fremtidige ulykker. Da det statistiske materiale er ret begrænset, skal de statistiske sammenhænge tages med et vist forbehold, men ved at opsummere ulykkerne år for år, vil et bedre bedømmelsesgrundlag opnås. Summen af antallet i diagrammerne stemmer ikke altid overens med det aktuelle antal. Det skyldes, at nogle punkter i skemaet enten ikke er udfyldt, at der er fejl i oplysningerne, eller at punktet ikke har været på en tidligere version af skemaet. Desuden skal det understreges, at oplysningerne baserer sig på den ulykkesramte dykkers egne svar og opfattelse af ulykkessituationen. Publikationen er opbygget på følgende måde: En kort beskrivelse af hændelsesforløbet i hver enkelt af de 26 ulykker/tæt-på hændelser og en konklusion, hvor det har været muligt at komme med en sådan. I beskrivelsen er en del af udtrykkene fra skemaet anvendt, derfor er der anvendt udtryk som dyk. En generel konklusion med anbefalinger. Diagrammer. Disse baserer sig på hvert enkelt punkt i skemaet. 1.

2 Dansk dykkerulykkesstatistik for rekreativ dykning årig mandlig dykker der er uddannet PADI Advanced med dyk. Gennemfører i udlandet 10 dyk på luft over 3 dage efter PADI Recreational Diveplaner (ikkedekompressionstabel) med max. dybder på mellem 18 og 30 meter. Udvikler ledsmerter 1 time efter sidste dyk og bliver behandlet efter 94 timer, 3 gange i lokalt trykkammer. 4,5 uge senere fås tilbagefald af symptomer under flyvetur og der gives yderligere 3 trykkammerbehandlinger på ny destination i udlandet. 14 dage senere under en flyvning til Danmark udvikles på ny lettere tilbagefald. For mange dyk på for kort tid årig mandlig dykker der er uddannet PADI Open Water Diver/Advanced med dyk. Gennemfører i udlandet 17 dyk på luft over 6 dage. Bruger Norsk standard/padi Recreational Diveplanner. Sidste dyk til max. 21 meter i 47 minutter inkl. sikkerhedsstop. 20 timer senere under en flyvning til Danmark udvikles svimmelhed, kvalme, balanceforstyrrelser og snurren i arme og ben. Bliver behandlet i trykkammer. For mange dyk på for kort tid. Flyvning kort tid efter dykning. 3. Dykkermakker til nr. 4. Er ikke selv skadelidt årig mandlig dykker der er uddannet CMAS** med dyk. Dykker indledningsvis til ca. 20 meter i 18 minutter på luft. Blev under opstigning overrasket af uventet strøm, der resulterer i øget bundtid og dybde, tab af lungeautomat samt ukontrolleret opstigning fra 29 meter ved makkers hjælp. Modtager kunstigt åndedræt i overfladen og 2.

3 efterfølgende ilt. Angiveligt ingen symptomer på trykfaldssyge eller lungesprængning efter episoden. Kraftig strøm. Manglende dyk rutine ( 1 dyk i år 2000 ) årig kvindelig dykker der er uddannet PADI Open Water Diver, med 1-5 dyk. Gennemfører 2 daglige dyk på luft over 3 dage efter PADI Recreational Diveplanner (ikke Dekompressionstabel). Er under sidste dyk afkølet og forpustet under opstigningen fra 30 meter. Udvikler besværet vejrtrækning og forsøger forgæves at ånde fra makkers octopus. Foretager ukontrolleret opstigning fra 15 meter ved makkers hjælp. 5 timer senere konstateres træthed, koncentrationsbesvær, hovedpine og svimmelhed samt prikken i arme og ben. Bliver behandlet i trykkammer. Ikke fortrolig med brug af dykkerudstyret. Kulde og angst. 6. Dykkermakker til nr. 5. Er ikke selv skadelidt årig mandlig dykkerinstruktør der er uddannet CMAS**/Nitrox Basic med 227 dyk.. Kommer ud for, at feederen til tørdragten blæser ukontrolleret i forbindelse med udstyrscheck inden dykningen, der derfor må aflyses. Fejl på udstyr årig mandlig dykkerinstruktør der er uddannet PADI Master Diver CMAS*** med over 3000 dyk. 3.

4 Udfører på 3. dykkedag 5 dyk på henholdsvis nitrox 36, 32 og luft til mellem 16 og 18 meter i minutter med overfladeintervaller på mellem 10 og 45 minutter. Dykkene gennemføres efter PADI Recreational Diveplanner og der foretages sikkerhedsstop. Er dehydreret forud for dykkene og udfører hårdt arbejde efter dykkene minutter efter det sidste dyk udvikles kløe, føleforstyrrelser og ledsmerter i armene. Bliver behandlet i trykkammer. Mindre hårdt arbejde. Dehydrering. For mange dyk på for kort tid årig mandlig dykker der er uddannet CMAS** med 1-5 dyk. Gennemfører 2 daglige dyk på luft i 2 dage. Efter Norsk standardtabel. Sidste dyk til max. 23 meter i 21 minutter inkl. sikkerhedsstop. 30 minutter senere udvikles træthed, svimmelhed og smerter i benene. Bliver behandlet i trykkammer. Dårlig fysik/kondition. Træthed årig mandlig dykker der er uddannet PADI Special Diver, CMAS**/Nitrox med over 200 dyk. Dykker til 30 meter på luft. Bruger PADI Recreational Diveplanner. På grund af kommunikationssvigt igangsættes en eftersøgning på dybden, hvilket forlænger bundtiden til udover det planlagte. Inden opstigningen påfyldes en hævesæk med for meget luft. Ankeret, der skal hæves, stiger hurtigt mod overfladen og trækker dykkeren med op. Den totale bundtid er da 38 minutter. Dykkeren har efter ankomst til overfladen ingen symptomer på trykfaldssyge eller lungesprængning, men ånder alligevel ilt i 4 timer efter hændelsen. Forceret opstigning. Planlægning af dyk årig mandlig dykker der er uddannet CMAS** med 230 dyk. 4.

5 Gennemfører 2 vragdyk på luft samme dag. Sidste dyk til 39 meter i 15 minutter med 13 minutters deko på 3 meter. 3 timer senere bemærkes skuldersmerter, der efter nærmere undersøgelse viser sig ikke at skyldes trykfaldssyge. Smerter i skulderen skyldes forkert løft årig kvinde der ingen uddannelse har og ingen forudgående dyk. Kvinden gennemfører under udlandsrejse et prøvedyk på luft til 9 meter i 25 minutter. 21 timer senere konstateres prikken i armene, der forværres i forbindelse med flyvning til Danmark. Tillige bemærkes svimmelhed og trykken for ørene. At symptomerne skyldes trykfaldssyge lyder usandsynligt. Bliver behandlet for dykkersyge. Flyvning kan være udløsende faktor årig mandlig dykker der er uddannet CMAS** med dyk. Gennemfører 2 dyk på luft samme dag til henholdsvis 24 og 22 meter i 20 minutter. Bruger norsk standardtabel. På begge dyk udføres sikkerhedsstop. Dykkeren føler kulde og under 2. dyk tillige hovedpine, hvilket kunne tyde på kuldioxid ophobning. Desuden skal det bemærkes, at dykkeren beretter om dehydrering. Efterfølgende udvikles føleforstyrrelser og nedsat muskelstyrke i den ene arm. Bliver behandlet i trykkammer. Kulde. Dehydrering. Gentagede dyk årig mandlig dykker der er uddannet CMAS** med dyk. Gennemfører dyk til 26 meter på luft. Har trykudligningsbesvær under nedstigningen og ved ankomst til bunden er vejrtrækningen besværet. På grund af vejrtrækningsbesværet skiftes først til egen og derefter til makkers octopus, dog uden bedring. Vælger derefter at påbegynde opstigning assisteret af makker. Går i panik, hvilket forværres af at blive viklet ind i ankertorvet. Dykkeren mister bevidstheden, men kommer tiloverfladen ved makkers hjælp. På 5.

6 overfladen påbegyndes kunstigt åndedræt og der gives ilt. Dykkeren kommer til bevidsthed og beretter om hovedpine, der svinder efter 5 minutters iltånding. Bliver behandlet i trykkammer. Trykudligningsproblemer. 15. Dykkermakker med nr. 14. Er ikke selv skadelidt årig mandlig dykker der er uddannet, PADI Opend Water/Advanced/Rescue Diver, med dyk. Dykkeren gennemfører 2 dyk i tørdragt til 24 meter med overfladeinterval på 1 time og 20 minutter med PADI Recreational Diveplanner. Han foretager forceret opstigning på andet dyk fra 17 meter, efterfølgende konstateres smerte og nedsat muskelkraft. Bliver behandlet i trykkammer, hvor symtomer forsvinder. Gentagede dyk årig mandlig dykker der er uddannet PADI Open Water Diver, med dyk. Gennemfører vragdyk til 7 meter i 50 minutter på luft. Bemærker en enkelt kraftig trykudligning under dykket, ellers ingen problemer. Under svømning i overfladen efter dykket registreres orienteringsbesvær, der ledsages af svimmelhed og opkast ved ankomst til land ca. 10 minutter senere. Tyder på indre øre barotraume. For kraftig trykudligning årig mandlig dykkerinstruktør der er uddannet PADI Special Diver med over 800 dyk. 6.

7 Dykker på trimix 22/23 til 55 meter i 62 minutter med deko på 27, 24, 21, 12, 9 og 6 meter. Bruger GAP tabel. 5 minutter efter dykket, udvikles hudkløe, svimmelhed, opkast og snurren i tæerne. Modtager ilt på stedet og under transport. Bliver behandlet i trykkammer. Har flere forudgående dybe dyk inden for samme uge. Vægt årig mandlig dykker der er uddannet CMAS* InstruktØr/Nitroxbasic med 150 dyk. Dykker på vrag på 18 meter. Tabel: Nitrox computer. Under dykket tabes blybæltet, idet remmen skrider i spændet. Det lykkes med makkerens hjælp at holde fast i et gelænder på vraget og få bjerget blybæltet, hvorefter der kan foretages en normal opstigning. Defekt udstyr årig mandlig dykker der er uddannet PADI Advanced med dyk. Gennemfører 1 dyk på luft til 35 meter i 81 minutter inkl. deko på 9, 6 og 3 meter i henholdsvis. 5, 5 og 20 minutter Bruger Norsk standard tabel. Udvikler efterfølgende snurren i hud på skulder og hånd. Bliver behandlet i trykkammer. Manglende erfaring i at bruge dekotov årig mandlig dykker der er uddannet PADI Rescue Diver med dyk. Gennemfører et vragdyk om aftenen på luft til 24 meter. Bruger PADI Recreational Diveplanner. På grund af forsinkelse bliver det til et natdyk. Efter ca. 20 minutter løber computeren tør for batteri, hvorfor dykket afbrydes. Med fokus rettet mod computeren, glemmes at kontrollere opstigningshastigheden, og dykkeren stiger hurtigt op til 4 meter, hvor der udføres et sikkerhedsstop. Det skal bemærkes, at dykkeren beretter om forudgående dehydrering. 7 timer senere udvikles svimmelhed, varmefornemmelse og generel ømhed. Bliver behandlet i trykkammer. 7.

8 Dehydrering. Dårlig kondition årig mandlig dykker der er uddannet PADI Advanced med dyk. Gennemfører et problemfrit dyk på luft til 17 meter i 35 minutter. 8 timer senere konstateres en sovende fornemmelse i venstre side af skridtet strålende mod knæet. Bliver behandlet i trykkammer. Evt. kulde årig kvindelig dykker der er uddannet PADI Scuba Diver med 101 dyk. Kvinden, der tidligere er behandlet i trykkammer for trykfaldssyge, gennemfører i udlandet 3 daglige 50 minutters dyk på luft i 5 dage. De fleste dyk er forbundet med meget strøm og stort luftforbrug. Max. dybden på sidste dyk er 32 meter. 8 dage senere konstateres svimmelhed og træthed. Der er ikke foretaget flyvning. Vurderet udfra den lange tidsperiode mellem sidste dyk og konstatering af symptomer, er det sandsynligvis ikke trykfaldssyge. 15 dyk inden for 5 dage til max. dybde 32 meter. Jævnfør Norsk Standard tabel 33 meter er 50 minutter et dyk alene et stjernedyk med 40 minutter deko. Stjernedyk betragtes som ekstreme og bør ikke udføres årig mandlig dykkerinstruktør der er uddannet NASE Instruktør med 400 dyk. Dagen 2. dyk gennemføres efter et overfladeinterval på 2 timer og 24 minutter på Nitrox 27 til max. 40 meter i 30 minutter med deko stop fra 21 meter. Tabel GAB-Proplaner. Efterfølgende konstateres en sovende fornemmelse i albuen, der dog senere viser sig, ikke at skyldes trykfaldssyge. For langt dyk. 8.

9 årig mandlig dykkerinstruktør der er uddannet NASE Advanced, CMAS** med over 100 dyk. Gennemfører 6 dyk over 3 dage. På anden dagen foretages en hurtig opstigning, der dog ikke giver anledning til nogle symptomer. Alligevel åndes ilt i 20 minutter. På tredie dagen gennemføres seriens sidste dyk på nitrox 40 til max. 26 meter i 33 minutter inkl. sikkerhedsstop på 6 meter. 6 timer senere mærkes en sovende fornemmelse i den ene arm. Bliver behandlet i trykkammer. Evt. for hurtig opstigning årig mandlig dykker der er uddannet CMAS Instruktør med dyk. Gennemfører 2 dyk på luft efter ikke-dekompressionstabel med et overfladeinterval på 1 time og 40 minutter. Under det 2. dyk, der går til max. 24 meter i 40 minutter, foretages en hurtig opstigning fra 17 meter pga. problemer med linen og dårlig makkerkontakt. Det skal bemærkes, at dykket er forbundet med afkøling. Efterfølgende konstateres nedsat muskelstyrke og smerter. Bliver behandlet i trykkammer. For hurtig opstigning. Kulde. Oversprungen dekotrin jævnfør NOST. 9.

10 Generel konklusion Man kan af det indkomne materiale ikke umiddelbart se, at der er nogle generelle problemer der kan tages op til diskussion i forbindelse med højnelse af dykkersikkerheden i Danmark. Der er dog nogle punkter, der giver genstand for overvejelse, herunder : Nervøsitet I år er der som tidligere flere, der angiver nervøsitet som en medvirkende faktor. Dette har stor indflydelse på, om dykningen er sikker og dermed giver en positiv oplevelse, eller om dykningen er usikker, hvilket kan medføre et stort luftforbrug pga. hyperventilering samt sandsynlighed for panik og ukontrolleret opstigning. Dehydrering Der er igen flere, der angiver dehydrering som en medvirkende faktor. Hvis man konstaterer, eller er i tvivl om, at man er dehydreret før en dykning, bør man kompensere med væske samt anvende dykkertabellen konservativt. Kulde Næsten 25 % af indberetterne har angivet, at kulde har været en medvirkende faktor. Vandtemperaturen i danske farvande er ca. 4 grader celsius ved dybder dybere end 10 meter, dette bør indgå som en vigtig del af planlægningen af et dyk. Generelt om dykket Som tidligere kan følgende nævnes som vigtige dele af planlægning af et dyk: Dykning skal gennemføres roligt og kontrolleret, hvis man føler sig utilpas, bør man gøre sin makker opmærksom på det og afbryde dykningen kontrolleret. Man skal være påpasselig med ikke at udøve stor aktivitet på stor dybde det giver større N2- optagelse og ved efterfølgende afkøling risiko for dårlig afgasning. Dyk på større dybder bør foregå under anvendelse af bundtov og dekotov, så der er mulighed for kontrolleret nedstigning, opstigning og dekompression. Man bør overholde reglen om 10 m/min. Man bør ikke foretage elevatordykning/yo yo dykning. Man bør have en alternativ plan, hvis man overskrider dybde og dykketid. Hvis man gennemfører multilevel dykning, bør man planlægge med største dybde og bundtiden som planlægningsgrundlag. Ved gentagen dykning skal det dybeste dyk være det første. Ved alder over 40 år og ved overvægt bør man ved planlægning af dekompression være konservativ og give tillæg på 10-20% i bundtiden ved udregning af dekompression. 10.

11 Fysisk form og sundhedstilstand Man skal som dykker være i god fysisk form og ikke være overvægtig. Man skal være psykisk og fysisk på toppen, inden man begynder sit dyk. Flere dykkere angiver dårlig fysisk form, og det er tydeligt, at flere er overvægtige nogle er endvidere dehydrerede eller sløje forud for et dyk. Endvidere er nogle dykkere utrygge ved dyk på større dybder og har ikke dykket i længere tid. Dette vurderes som en meget vigtig faktor, idet de har tendens til hyperventilation, klaustrofobi og dårlig reaktion på uforudsete hændelser. Dette giver specielt risiko for lungesprængninger. Materiel Det er vigtigt, at være fortrolig med det materiel man dykker med specielt når man dykker på større dybder eller ikke har dykket i lang tid. Manglende kendskab indgår som en vigtig faktor i uheld og samlede stressfaktorer for dykkeren. Efter dykket Efter dekompressionsgivende dykning bør der ikke udføres hårdt fysisk arbejde. Statistikken viser flere tilfælde af dekompressionssyge trods korrekt planlægning og gennemførelse af et dyk, hvis der efterfølgende er udført hård fysisk aktivitet. Man bør ikke flyve før tidligst 24 timer efter sidste dyk er afsluttet. 11.

Dansk dykkerulykkesstatistik. for rekreativ dykning

Dansk dykkerulykkesstatistik. for rekreativ dykning Dansk dykkerulykkesstatistik for rekreativ dykning Dansk dykkerulykkesstatistik for rekreativ dykning Dykkerulykkesstatistikken kortlægger de ulykker, hvor rekreative dykkere (fritidsdykkere) er blevet

Læs mere

Dansk Sportsdykker Forbund

Dansk Sportsdykker Forbund Dansk Sportsdykker Forbund Teknisk Udvalg Sid Dykketabellen Copyright Dansk Sportsdykker Forbund Indholdsfortegnelse: 1 FORORD... 2 2 INDLEDNING... 3 3 DEFINITION AF GRUNDBEGREBER... 4 4 FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

Rapport vedrørende ulykke, hvor en fritidsdykker den 3. juli 2000 omkom ved dykning på et vrag i Østersøen

Rapport vedrørende ulykke, hvor en fritidsdykker den 3. juli 2000 omkom ved dykning på et vrag i Østersøen SØULYKKESRAPPORT OPKLARINGSENHEDEN Vermundsgade 38 C Postboks 2589 2100 København Ø Tlf. 39 17 44 00 Fax 39 17 44 16 E-post oke@dma.dk www.sofartsstyrelsen.dk Dato: 12. december 2000 Rapport vedrørende

Læs mere

Dykkerulykke i Lillebælt den 12. oktober 2005

Dykkerulykke i Lillebælt den 12. oktober 2005 Redegørelse fra Opklaringsenheden Dykkerulykke i Lillebælt den 12. oktober 2005 Ulykken Den 12. oktober kl. 09.45 fik en erhvervsdykker dykkersyge, da han i forbindelse med fotografering af en vandledning

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for dykning på Rødkilde gymnasium

Sikkerhedsinstruks for dykning på Rødkilde gymnasium Sikkerhedsinstruks for dykning på Rødkilde gymnasium Seneste revision: 17.04.2015 Forældretilsagn For elever under 18 år indhentes forud for deltagelse i dykkeraktiviteter under Rødkilde Gymnasium et skriftligt

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for dykning på Ranum Efterskole

Sikkerhedsinstruks for dykning på Ranum Efterskole Sikkerhedsinstruks for dykning på Ranum Efterskole 1. udkast d. 26/11 2012 1. Identifikation af rederen Olav Storm Forstander Ranum efterskole Mobil: + 45 23 32 05 97 Ranum efterskole Tlf: + 45 96 66 40

Læs mere

APPARATDYKNING SIKKERHEDSREGLER FOR DSF

APPARATDYKNING SIKKERHEDSREGLER FOR DSF APPARATDYKNING A. Dykkeren A1. Planlæg dine dyk efter din uddannelse og erfaring A2. Dyk kun hvis du er fysisk og psykisk klar A3. Vedligehold og udbyg dine dykkerfærdigheder A4. Før logbog B. Udstyr B1.

Læs mere

Bindende krav til viden og færdigheder som instruktøren skal sikre sig, at eleven har før der udstedes et 2-stjernet CMAS dykkercertifikat.

Bindende krav til viden og færdigheder som instruktøren skal sikre sig, at eleven har før der udstedes et 2-stjernet CMAS dykkercertifikat. CMAS** SPORTSDYKKER BINDENDE KRAV Bindende krav til viden og færdigheder som instruktøren skal sikre sig, at eleven har før der udstedes et 2-stjernet CMAS dykkercertifikat. Dykkeren skal kunne anvende

Læs mere

Forslag til ændring af Skawdyk s supplerende sikkerhedsregler.

Forslag til ændring af Skawdyk s supplerende sikkerhedsregler. Til Skawdyk s bestyrelse. Forslag til ændring af Skawdyk s supplerende sikkerhedsregler. Ålbæk den 6/1 2014 Disse forslag er ikke for at forringe sikkerheden, men for at fjerne regler, som er overflødige,

Læs mere

Sikkerhedsregler for Dansk Sportsdykker Forbund

Sikkerhedsregler for Dansk Sportsdykker Forbund Sikkerhedsregler for Dansk Sportsdykker Forbund A. Dykkeren 1.1. Planlæg dine dyk efter din uddannelse og erfaring A.1. Dyk kun hvis du er fysisk og psykisk klar A.2. Vedligehold og udbyg dine dykkerfærdigheder

Læs mere

Værd at vide om sikkerhed for fritidsdykkere NYTTIG VIDEN OG GODE RÅD WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om sikkerhed for fritidsdykkere NYTTIG VIDEN OG GODE RÅD WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om sikkerhed for fritidsdykkere NYTTIG VIDEN OG GODE RÅD WWW.SOESPORT.DK Pjecens formål Formålet med denne pjece er at give gode råd om sikkerhed i forbindelse med fritidsdykning. Generelt

Læs mere

Episode oversigt for 2015

Episode oversigt for 2015 Episode oversigt for 2015 Nedenstående er en oversigt over de 8 episoderapporter der er indsendt til TU. TU har der ud over selv registreret 3 mere. Vi har desværre haft 2(3) episoder med fatal udgang.

Læs mere

Afdækning af symptomer og stressfaktorer øvelsen er delt i opgave A og opgave B

Afdækning af symptomer og stressfaktorer øvelsen er delt i opgave A og opgave B Afdækning af symptomer og stressfaktorer øvelsen er delt i opgave A og opgave B Opgave A: Symptomer på stress Et vigtigt skridt i forhold til at forebygge og håndtere stress er at blive opmærksom på egne

Læs mere

Tæt på hændelse ved vraget af Landgangsbåden

Tæt på hændelse ved vraget af Landgangsbåden Tæt på hændelse ved vraget af Landgangsbåden Offentliggjort december 2015 GENEREL INFO Sted: Dykningstype: Landgangsbåden Vrag NØGLEORD Fri opstigning, fastsidning, ophentning DYKKET Max dybde: Vind: Bølger:

Læs mere

Akklimatisering: Dette forebygger risikoen for overophedning og hedeslag.

Akklimatisering: Dette forebygger risikoen for overophedning og hedeslag. September 2007 Overophedning og Hedeslag Overophedning er ingen sygdom i sig selv, men et symptom på at noget er galt. Ved ophold i varmt klima er der stor risiko for overophedning og i sidste ende hedeslag.

Læs mere

Teknisk Udvalg. B. Udstyr B1. Dyk med komplet dykkerudstyr B2. Dyk med fuldt funktionsdueligt udstyr B3. Kend dit og din makkers udstyr

Teknisk Udvalg. B. Udstyr B1. Dyk med komplet dykkerudstyr B2. Dyk med fuldt funktionsdueligt udstyr B3. Kend dit og din makkers udstyr Emne: Sikkerhedsregler for apparatdykkere Formål: Sikkerhedsregler for apparatdykkere Vejledning: Gældende sikkerhedsregler, samt vejledning hertil. Sikkerhedsregler A. Dykkeren A1. Planlæg dine dyk efter

Læs mere

PPL(A) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6010 Masterset: 7109

PPL(A) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6010 Masterset: 7109 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 6010 Masterset: 7109 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 17 Hvad skal du bl.a. være opmærksom på, ved landing på en plads med en markant bredere bane, end du er vant til?

Læs mere

Sportsdykkerens februar udgave 2016.

Sportsdykkerens februar udgave 2016. TÆT PÅ episode Sportsdykkerens februar udgave 2016. Bøjeline- viklet rundt om halsen Jeg laver UV Jagt på forholdsvis lavt vand 3-4 meter, og der er moderat strøm. Svømmer med strømmen. Bøjen er forude.

Læs mere

Spørgeskema. vedrørende indeklima

Spørgeskema. vedrørende indeklima Navn eller initialer. Spørgeskema vedrørende indeklima Virksomhed Dato år Sådan udfyldes skemaet Læs venligst dette igennem før du udfylder spørgeskemaet. De fleste af spørgsmålene besvares ved at sætte

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Risskov 2011 Psykiater Lone Overby Fjorback lonefjor@rm.dk Psykiater Emma Rehfeld emmarehf@rm.dk Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital www.funktionellelidelser.dk Funktionelle

Læs mere

Sportsdykkerens oktober udgave 2014.

Sportsdykkerens oktober udgave 2014. Sportsdykkerens oktober udgave 2014. Information fra Teknisk Udvalg (TU) Tæt På konkurrencen I 2014 udlodder vi en præmie til en værdi på ca. 500 kr. blandt de indlæg der offentligøres i Sportsdykkeren.

Læs mere

Episode oversigt for 2014

Episode oversigt for 2014 Episode oversigt for 2014 Nedenstående er en oversigt over de 10 episoderapporter der er indsendt til TU. TU har der ud over selv registreret 3 mere. Vi har desværre haft 6 episoder med fatal udgang Vi,

Læs mere

GRASS. Skema 2 (6 uger) Spørgeskema om livskvalitet ved forhøjet stofskifte

GRASS. Skema 2 (6 uger) Spørgeskema om livskvalitet ved forhøjet stofskifte Løbenummer: GRASS Skema 2 (6 uger) Spørgeskema om livskvalitet ved forhøjet stofskifte Dette spørgeskema drejer sig om, hvordan det har påvirket dig at have forhøjet stofskifte. Besvar hvert spørgsmål

Læs mere

PPL(H) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6026 Masterset: 7130

PPL(H) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6026 Masterset: 7130 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 6026 Masterset: 7130 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 21 Hvor stor en del af nutidige havarier med luftfartøjer, siges at være forårsaget af menneskelige fejl? a) 75-80%

Læs mere

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 2, Udgave 2

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 2, Udgave 2 Nyhedsbrev Årgang 2, Udgave 2 Dette Nyhedsbrev er udgivet søndag d. 1. maj 2005 SUPERDIVE Hermed har SuperDive Aps. fornøjelsen af, at udgive sit tredie nyhedsbrev. Siden vi startede i april 2000 har SuperDive

Læs mere

Sportsdykkerens juni udgave 2014.

Sportsdykkerens juni udgave 2014. Sportsdykkerens juni udgave 2014. Nær ved ulykke! Involverede: Ny elev: Pige 11år. Aftenens primære instruktør: Delfin dykker Træner Aftenens sekundære instruktør: Delfin dykker Træner. 1*Snorkel dykker

Læs mere

Hudens helbred. Måneden, der følges: Oplever du nogen kløende fornemmelse på huden?

Hudens helbred. Måneden, der følges: Oplever du nogen kløende fornemmelse på huden? Primær biliær cholangitis, tidligere kendt som primær biliær cirrose (PBC), er en sjælden leversygdom, der nogle gange kan være uden symptomer. Hvis du følger dine symptomer på PBC, kan det hjælpe dig

Læs mere

Resultater fra spørgeskemaundersøgelser vedr. indeklima

Resultater fra spørgeskemaundersøgelser vedr. indeklima Resultater fra spørgeskemaundersøgelser vedr. indeklima Denne undersøgelse bygger på resultater fra spørgeskemaundersøgelser der omhandler indeklima før- og efter luftrensningsanlæg blev installeret. Tidsrummet

Læs mere

Sportsdykkerens oktober udgave 2013.

Sportsdykkerens oktober udgave 2013. Sportsdykkerens oktober udgave 2013. Dykkerlederkursus hos Vedbæk Sportsdykkerklub Som et led i TU s handlingsplan om at tilbyde kurser til afvikling lokalt i klubberne, blev der i weekenden den 24-26.

Læs mere

- 18- S-TEORIPRØVE 2 1) En af piloterne har netop været forkølet, men mener nok, at der kan flyves. Under opstigning er der lettere tryk i ørerne, men det svinder efter kort tid. Under nedstigningen kommer

Læs mere

LEKTIONER LEKTIONSPLAN FOR CMAS SNORKELDYKKER. Teknisk Udvalg December 2005 Side 1 af 21. Teorilektioner Praktiklektioner. Introduktion til kursus

LEKTIONER LEKTIONSPLAN FOR CMAS SNORKELDYKKER. Teknisk Udvalg December 2005 Side 1 af 21. Teorilektioner Praktiklektioner. Introduktion til kursus SNORKEL LEKTIONER Teorilektioner Praktiklektioner 1P1 1P2 1P3 Introduktion til kursus Neddykning og uddykning Tømning af maske og snorkel 1P4 Repetition af lektion 1-3 1P5 1P6 1P7 1P8 1P9 Udspring Bronze

Læs mere

Sikkerhedsanbefalinger

Sikkerhedsanbefalinger Sikkerhedsanbefalinger Perioden for vinterroning 1. november 1. april Vandtemperatur ved Skagen er nu Ca. 10 o Celsius 3 Farer hvis du falder i vandet Kuldechock Dykkerrefleks Underafkøling Kuldechock

Læs mere

Sportsdykkerens august udgave 2013.

Sportsdykkerens august udgave 2013. Sportsdykkerens august udgave 2013. Vi tager chancer Skal vi forbedre sikkerheden blandt dykkere, bør vi fokusere på vedligeholdelse af udstyr, manglende træning og erfaring, og chancetagning. Det viser

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapien 2015 Psykiatrisk Center Nordsjælland Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Om pjecen I denne pjece kan du læse om, hvad der sker i kroppen, når du får angst,

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst September 2012 Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapeuterne Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Denne pjece er udarbejdet af

Læs mere

S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve

S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve Funktionel Styrkeprøve (SDK 500) Formål Styrkeprøven har til formål at sikre, at aspiranten har den fornødne styrke og det generelle helbred for at påbegynde

Læs mere

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Hver morgen er der ca. 200.000 danskere, der går dagen i møde med en depression. Det påvirker

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere

Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine

Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine Meningitis En alvorlig infektion i centralnervesystemet En betændelsestilstand i hjernehinderne og i det subaraknoidale rum Fig. 10.16 1 Årsag til meningitis

Læs mere

Sportsdykkerens april udgave 2014.

Sportsdykkerens april udgave 2014. Sportsdykkerens april udgave 2014. Hændelses rapport Stedet, et gamle stenbrud i udlandet. Vejret, en fin sommerdag, næsten ingen vind, solen højt på himmelen og temperaturen godt oppe i tyverne. Vi var

Læs mere

Førstehjælp ved kulilteforgiftning

Førstehjælp ved kulilteforgiftning Førstehjælp ved kulilteforgiftning Kulilte udvikles blandt andet ved ildebrand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ. Kulilten

Læs mere

DSF retningslinjer for juniordykning - generelt

DSF retningslinjer for juniordykning - generelt DSF retningslinjer for juniordykning - generelt Juniordykning er ikke en integreret del af kurset for voksne. Fremgang og indhold er specifikt for juniorer. Træningsprogrammet til juniordykkere henvender

Læs mere

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående.

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Caspershus Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Ud over informationen i denne folder, står vi naturligvis altid til rådighed med støtte, råd og vejledning. Det er meget individuelt,

Læs mere

Intro aften for nye medlemmer. www.cmasdivers.dk. Revision: 21-08-2010

Intro aften for nye medlemmer. www.cmasdivers.dk. Revision: 21-08-2010 Intro aften for nye medlemmer 2015 www.cmasdivers.dk Revision: 21-08-2010 Bestyrelse og instruktører Formand Næstformand Kasserer Martin Hampen Christensen Tim Jakobsen Kim Winckler Pedersen Bestyrelsesmedlem

Læs mere

Sportsdykkerens oktober udgave 2016.

Sportsdykkerens oktober udgave 2016. Sportsdykkerens oktober udgave 2016. Tæt På konkurrencen I 2016 udlodder vi en præmie til en værdi af ca. 500,- kr. blandt de indlæg der offentliggøres i Sportsdykkeren. Send dem til tu-sikkerhed@sportsdykning.dk.

Læs mere

25 m bassin Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller tilladt) Instruktion

25 m bassin Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller tilladt) Instruktion Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2008/09 Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 26-10-2008 Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller

Læs mere

Vejledning til sikker dykning - Juniordykning

Vejledning til sikker dykning - Juniordykning Herlev Dykkerklub Jernlungerne Vejledning til sikker dykning - Juniordykning En anbefaling til sikker dykning Dykker-Teknisk Udvalg 14/04/2014 1 Forord For at forbedre sikkerheden omkring dykningen, har

Læs mere

UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED

UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED UNGE MÆNDS TRIVSEL OG SUNDHED En helt ny undersøgelse af 1000 unge mænd og kvinders syn på sygdomme, sundhed og brug af sundhedsvæsnet Forum for Mænds Sundhed 30. maj 2015 Undersøgelsens resultater resume:

Læs mere

Angst i kølvandet på en kræftsygdom

Angst i kølvandet på en kræftsygdom Angst i kølvandet på en kræftsygdom Foredrag i Senfølgergruppen Onsdag den 29. februar 2012 Psykolog Gitte Bowman Bak, Kræftens Bekæmpelse Kræftrådgivningen i København Hvad vil det sige at være angst?

Læs mere

Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2013-14 Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 20-10-2013. Jens og John

Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2013-14 Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 20-10-2013. Jens og John Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2013-14 Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 20-10-2013 Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) og 500 m brystsvømning/crawl basisniveau 15 m længdedyk

Læs mere

Faldforebyggelse Savner du selskab til maden, så få dig en spiseven

Faldforebyggelse Savner du selskab til maden, så få dig en spiseven Faldforebyggelse Hvad kan du selv gøre for at forebygge fald: Hjemmets indretning Undgå løse tæpper og ledninger. Sørg for god plads og gode lysforhold, både nat og dag. Skridsikkert underlag i badeværelse.

Læs mere

Træningsprogram CMAS Juniordykker Bronze vers Side 1 af 16

Træningsprogram CMAS Juniordykker Bronze vers Side 1 af 16 Indhold DSF retningslinjer for juniordykning - generelt... 2 Træningsforløbet Juniordykker Bronze... 3 Br1 Introduktion... 4 Br2 Grundlæggende færdigheder med ABC-udstyr... 5 Br3 Håndtegn... 6 Br4 Komme

Læs mere

Indhold. Lektionsoversigt CMAS Juniordykker Guld vers Side 1 af 16

Indhold. Lektionsoversigt CMAS Juniordykker Guld vers Side 1 af 16 Indhold DSF retningslinjer for juniordykning - generelt... 2 Træningsforløbet Juniordykker Guld... 3 Gu1 Genopfriskning fra Sølv... 4 Gu2 Finneteknik og trim... 5 Gu3 Makkerprincip... 6 Gu4 Entring af

Læs mere

Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi

Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Hæmatologisk Ambulatorium Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Polycytæmia betyder mange celler

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

NÅR ANGSTEN GÅR MED IND I UNDERVISNINGSLOKALET MODUL 3 UDDANNELSESFORBUNDET

NÅR ANGSTEN GÅR MED IND I UNDERVISNINGSLOKALET MODUL 3 UDDANNELSESFORBUNDET NÅR ANGSTEN GÅR MED IND I UNDERVISNINGSLOKALET MODUL 3 UDDANNELSESFORBUNDET HVAD ER ANGST? ANGST ER SYNONYM MED BEKYMRING, FRYGT, AT VÆRE MEGET NERVØS ELLER SKRÆMT,,, ANGST ER EN NATURLIG FØLELSE OVERLEVELSESFØLELSE,

Læs mere

Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2015-16. Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 25-10-2015. Jens og John

Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2015-16. Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 25-10-2015. Jens og John Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2015-16 Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 25-10-2015 Introduktion til uddannelse Svømmeprøve 1 (uden udstyr) og 500 m brystsvømning/crawl basisniveau 15 m længdedyk

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Lær om hjernen. Til patienter og pårørende på Neuroenhed Nord, Brønderslev

Lær om hjernen. Til patienter og pårørende på Neuroenhed Nord, Brønderslev Få mere viden om: Hvordan hjernen fungerer. Hvad den betyder for, hvordan vi tænker og handler. Hvad der sker, hvis hjernen bliver udsat for en skade. Lær om hjernen Til patienter og pårørende på Neuroenhed

Læs mere

Grundlæggende dykkerfysik. Luftens sammensætning Luftens egenskaber Tryk Boyles lov Trykkets betydning

Grundlæggende dykkerfysik. Luftens sammensætning Luftens egenskaber Tryk Boyles lov Trykkets betydning Grundlæggende dykkerfysik Luftens sammensætning Luftens egenskaber Tryk Boyles lov Trykkets betydning Luftens sammensætning Oxygen O2 Nitrogen N2 Øvrige Kuldioxid Hydrogen Ædelgasser Vanddampe Forurening

Læs mere

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel Løbenummer: Spørgeskema vedr. indeklima og trivsel Virksomhed XXX måned og år Sådan udfylder du skemaet. Læs venligst dette igennem før du udfylder spørgeskemaet. De fleste af spørgsmålene besvares ved

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Udgivet af Psykologcentret Trekanten 1998 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 VORES REAKTIONER EFTER EN CHOKERENDE OPLEVELSE...3...3

Læs mere

PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Tønder. Februar Velkommen. Præsentation Formål (Mere viden skaber forståelse) Program

PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Tønder. Februar Velkommen. Præsentation Formål (Mere viden skaber forståelse) Program PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Tønder Februar 2019 Velkommen Præsentation Formål (Mere viden skaber forståelse) Program 1 Angst Angst er en tilstand af frygt, rædsel, uro og anspændthed ledsaget af

Læs mere

Hvor mange timer om ugen opholder du dig indendørs på din arbejdsplads?

Hvor mange timer om ugen opholder du dig indendørs på din arbejdsplads? Hvor gammel er du? år Er du kvinde...1 mand...2 Hvad er navnet på din nuværende arbejdsplads? Hvornår blev du ansat på din nuværende arbejdsplads? Måned år Hvad er din stillingsbetegnelse? Hvor mange timer

Læs mere

Teknisk Udvalg. B. Udstyr B1. Dyk med komplet dykkerudstyr B2. Dyk med fuldt funktionsdueligt udstyr B3. Kend dit og din makkers udstyr

Teknisk Udvalg. B. Udstyr B1. Dyk med komplet dykkerudstyr B2. Dyk med fuldt funktionsdueligt udstyr B3. Kend dit og din makkers udstyr Emne: Sikkerhedsregler for snorkeldykkere Formål: Sikkerhedsregler for snorkeldykkere Vejledning: Gældende sikkerhedsregler, samt vejledning hertil. Sikkerhedsregler A. Dykkeren A1. Planlæg dine dyk efter

Læs mere

Instruktion i selvdrænage af højre arm

Instruktion i selvdrænage af højre arm Instruktion i selvdrænage af højre arm VÆR OPMÆRKSOM PÅ... Pjecen er beregnet til at understøtte en forudgående instruktion i selvdrænage og bør ikke stå alene. Den kan bruges både af kvinder, der er nervøse

Læs mere

Træningsprogram CMAS Juniordykker Sølv vers Side 1 af 16

Træningsprogram CMAS Juniordykker Sølv vers Side 1 af 16 Indhold DSF retningslinjer for juniordykning - generelt... 2 Træningsforløbet Juniordykker Sølv... 3 Sø1 Genopfriskning fra Bronze... 4 Sø2 Vurdering af færdigheder med ABC-udstyr... 5 Sø3 Håndtegn...

Læs mere

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm CMT intro 16-18 september 2016 Behandling og træning Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm Fysiske symptomer ved CMT Nedsat kraft Nedsat balance Ændret følesans Nedsat ledbevægelighed Smerter Træthed Hvorfor

Læs mere

Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid

Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid Læs denne information godt igennem, før du begynder at tage medicinen Gem denne information, du får måske brug for at læse den

Læs mere

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 12.000 10.000 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 8.000 6.000 4.000 2.000 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 Visitation og overflytning af danske patienter med kulilteog røgforgiftning 1991 1992

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato:

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato: SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Dato: Navn: Fødselsdato: Alder: Stilling: Mobil: Adresse: Postnummer og by: Email: Arbejdstider: Egen læge: Seneste kontakt: Vægt: Højde: Blodtryk: Hvilken problemstilling

Læs mere

Tjek på beboerens medicin

Tjek på beboerens medicin Dette er et redskab til at afdække mulige problemer og tegn på problemer med beboerens medicin. De mulige problemer, som er listet på de følgende sider, er udvalgt på basis af litteratur om emnet, på anerkendte

Læs mere

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter Stockflethsvej 4, 2000 Frederiksberg Telefon: 38 21 54 75 FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER Udarbejdet af

Læs mere

Skader som følge af alkoholindtag

Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alhoholindtag Når du indtager alkohol kan der ske forskellige skader i din krop. Skader som følge af alkoholindtag Tilstand Opsamling af resultater

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Amisol Travel. Grupperejser & Dykkerture. Tlf. 80 401 402 - www.amisol.dk

Amisol Travel. Grupperejser & Dykkerture. Tlf. 80 401 402 - www.amisol.dk Amisol Travel Grupperejser & Dykkerture Tlf. 80 401 402 - www.amisol.dk Velkommen til en verden med Amisol Over 20 års erfaring Mere end 300 000 gæster Amisol Travel AS er et norsk ejet rejsebureau med

Læs mere

Identifikation af højrisikosituationer

Identifikation af højrisikosituationer Recke & Hesse 2003 Kapitel 4 Identifikation af højrisikosituationer I dette kapitel skal vi beskæftige os med kortlægningen af de personlige højrisikosituationer. Som vi tidligere har beskrevet, opfatter

Læs mere

Oxabenz hører til gruppen af benzodiazepiner. Det har en angstdæmpende virkning. Du kan bruge Oxabenz mod angst og uro.

Oxabenz hører til gruppen af benzodiazepiner. Det har en angstdæmpende virkning. Du kan bruge Oxabenz mod angst og uro. Indlægsseddel: Information til brugeren Oxabenz 15 mg tabletter Oxazepam Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse den igen. Spørg

Læs mere

RAMMERNE FOR PROJEKTET...

RAMMERNE FOR PROJEKTET... Indholdsfortegnelse RAMMERNE FOR PROJEKTET... 2 KORT BESKRIVELSE AF FORLØBET... 2 PERSONER TILKNYTTET PROJEKTET... 2 FORMÅL MED AFPRØVNING AF RTL... 2 UDVÆLGELSE AF DELTAGERE DER MÅLES PÅ... 2 UDVALGTE

Læs mere

0 Har aldrig eller næsten aldrig symptomet; døjer aldrig eller næsten aldrig med dette

0 Har aldrig eller næsten aldrig symptomet; døjer aldrig eller næsten aldrig med dette Hvordan har du det? side 1 af 8 Brug dette spørgeskema til at identificere dine problemområder samt at følge hvordan de forbedres uge for uge, mens du følger et program. Start med at gøre status, inden

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Traditionel åben jolle Båden er under dimensionstal 20, medtager op til

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM ANGST ANGST 1 PROGRAM Viden om: Hvad er angst? Den sygelige angst Hvor mange har angst i Danmark? Hvorfor får man angst? Film Paulinas historie

Læs mere

PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Haderslev. Februar 2019

PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Haderslev. Februar 2019 PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Haderslev Februar 2019 Velkommen Præsentation Formål Program Angst Angst er en tilstand af frygt, rædsel, uro og anspændthed ledsaget af fysiske symptomer. Alle mennesker

Læs mere

Gode råd om medicin mod smerter, angst eller søvnbesvær. Vanedannende medicin skal tages med omtanke

Gode råd om medicin mod smerter, angst eller søvnbesvær. Vanedannende medicin skal tages med omtanke Gode råd om medicin mod smerter, angst eller søvnbesvær Vanedannende medicin skal tages med omtanke Vejledning og viden hjælper dig til gode vaner Vanedannende medicin skal tages med forsigtighed. Hvis

Læs mere

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information og træning til patienter der er opereret i lungerne Ved den operation du har fået foretaget, har man skåret i brystkassen, og det betyder,

Læs mere

DSF retningslinjer for juniordykning - generelt

DSF retningslinjer for juniordykning - generelt DSF retningslinjer for juniordykning - generelt Juniordykning er ikke en integreret del af kurset for voksne. Fremgang og indhold er specifikt for juniorer. Træningsprogrammet til juniordykkere henvender

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed.

Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. Spørgeskema for patienter der lider af svimmelhed. 1. Navn: 2. Cpr-nr. 3. Dato for besvarelse af spørgeskemaet: 4. Aktuelle Erhverv: 5. Har du været sygemeldt pga. svimmelhed? Hvis ja Hvor lang tid? Beskrivelse

Læs mere

Klubblad. Nr: 3, Årgang. Dyk sikkert Dyk organiseret. Bestyrelse: Kontaktpersoner i klubbens udvalg: HDK 2

Klubblad. Nr: 3, Årgang. Dyk sikkert Dyk organiseret. Bestyrelse: Kontaktpersoner i klubbens udvalg: HDK 2 Klubblad Nr: 3, 2009 17. Årgang Dyk sikkert Dyk organiseret Bestyrelse:...2 Kontaktpersoner i klubbens udvalg:...2 Kære Dykkere...3 CMAS ***...4 Kompressorkursus...5 Kompressorvejledning...5 CMAS* flaskekursus...6

Læs mere

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 Museskader Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Hvad kan du gøre for at undgå museskader? Museskader

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg De sidste levedøgn De sidste levedøgn Når døden nærmer sig, opstår der tit usikkerhed og spørgsmål hos de nærmeste. Hvad kan man forvente i den sidste levetid?

Læs mere

Stress. Organisationen under forandring. Stress

Stress. Organisationen under forandring. Stress Organisationen under forandring 1. Hvad er stress? 2. Symptomer på stress 3. belastninger for akademikere 4. Forebyggelse 5. Når skaden er sket Hvad er stress? Ubalance mellem oplevede krav og egen formåen

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Side 1 Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? RIB/følgebåd Båden er en Bombard Explorer CE-mærket, under dimensionstal 20

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

25 m bassin Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller tilladt) Instruktion

25 m bassin Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller tilladt) Instruktion Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2010-2011 Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 24-10-2010 Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller

Læs mere

Sportsdykkerens juni udgave 2013.

Sportsdykkerens juni udgave 2013. Orientering fra TU Instruktør seminar Sportsdykkerens juni udgave 2013. Den 16 marts 2013 afholdte vi et Instruktør seminar. Vi takker alle der har afleveret evalueringsskemaet, og en særlig tak til de

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere