Temahæfte om. 3Kløverens retningslinjer for magtanvendelser. - til Bekendtgørelsen om lov om voksenansvar for anbragte børn og unge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temahæfte om. 3Kløverens retningslinjer for magtanvendelser. - til Bekendtgørelsen om lov om voksenansvar for anbragte børn og unge"

Transkript

1 Temahæfte om 3Kløverens retningslinjer for magtanvendelser - til Bekendtgørelsen om lov om voksenansvar for anbragte børn og unge

2 Temahæftet er lavet på baggrund af Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge og formidler lovgivning om magtanvendelse, samt 3Kløverens retningslinjer, så alle har kendskab til og handler i overenstemmelse med dem. Temahæftet indeholder udvalgte og særligt relevante emner og overskrifter fra lovgivningen på området, formidlet med udgangspunkt i 3Kløverens tilgang til magtanvendelser. Med loven om voksenansvar tydeliggøres reglerne på området, samt adgangen til at foretage indgreb som led i den daglige omsorg. Den fulde lov udleveres til alle medarbejdere i forbindelse med ansættelse, og alle medarbejdere har skrevet under på, at de har læst og forstået den. Den findes i ansættelsesbogen.

3 3Kløverens metoder til at undgå magtanvendelser På 3Kløveren er vores vision at undgå alle former for magtanvendelser. Derfor arbejder vi med at: Være ikke-konfronterende. Arbejde med low arousal. Møde børnene udfra en neuropædagogisk tilgang. Skabe en forudsigelig hverdag ud fra en visuel struktur. Stille krav børnene kan imødekomme. Indrette miljøet med de bedste forudsætninger for barnets trivsel. Skærme barnet, når det har brug for det. Aflede barnet eller lave personaleskift. Lave handleprofiler målrettet det enkelte barn. Ovenstående gør det naturligt for 3Kløverens personale at undgå brug af magt og magtanvendelser i dagligdagen. Der findes også en bekendtgørelse om magtanvendelser overfor voksne, som gælder for de unge, der er fyldt 18 år, men i særlige tilfælde alligevel bor på 3Kløveren. Den vigtigste forskel mellem de to bekendtgørelser er, at magtanvendelser overfor voksne skal indberettes indenfor tre dage. Bekendtgørelsen for voksne kan findes i Personalehåndbogen og i Det Gule Bibliotek.

4 Magtanvendelser på 3Kløveren Udgangspunktet er, at magtanvendelse ikke er tilladt. Alle andre pædagogiske handlemuligheder skal konkret være udtømte, før en magtanvendelse foretages. Magtanvendelse på 3Kløveren... kan og må aldrig erstatte omsorg, pleje og socialpædagogisk bistand. skal altid følges op med tryghedsskabende tiltag i forhold til barnet. kan aldrig bruges for at gennemføre en fastlagt eller aftalt pædagogisk aktivitet eller støtte. må alene anvendes, når forholdene i det enkelte tilfælde gør det absolut påkrævet. kan ikke bruges for at fastholde voksenrolle overfor barnet. kan ikke anvendes for at undgå at barnet ikke overholder en aftale eller krav om kommunikation eller struktur. skal altid være tilpasset forholdene. Det er vigtigt i situationen at overveje, hvad der vil være det mindst indgribende indgreb - og ikke blot det letteste.

5 Når der er sket en magtanvendelse Magtanvendelsesskema udfyldes umiddelbart efter hændelsen og inden man går hjem fra arbejde. Skemaet findes på V:drevet. Alle punkter udfyldes og skrives så en udenforstående, der ikke har været til stede, klart kan forestille sig, hvordan episoden er foregået. Det er f.eks. ikke nok at skrive, at du fastholdt eller førte barnet. Du skal beskrive præcis, hvordan det foregik. Jo mere uddybende, jo bedre. Tag dig god tid til at udfylde skemaet. Gemmes i barnets mappe på V:drevet, årstal. måned.dato. Husk at sige gem som så skemaet ikke overskrives. 2. Faglig leder orienteres om, at der er udfyldt en magtanvendelse, ved at skemaet sendes til faglig leder på mail samme dag, magtanvendelsen er sket. 3. Kontaktperson og faglig leder vurderer, hvorvidt og hvordan barnet skal gøres bekendt med indberetningen og have lejlighed til at udtale sig. 4. Forældre kontaktes efterfølgende af kontaktpersonen eller faglig leder, der samtidig orienterer om retten til at klage. 5. Faglig leder indberetter magtanvendelsen til det sociale tilsyn (kopi), samt underretter den anbringende kommune (originalen), Den Sociale Virksomhed (kopi) og forstanderen. Endvidere behandler og vurderer faglig leder magtanvendelsen i overensstemmelse med vejledningen for magtanvendelser fra Region Hovedstaden. 6. Magtanvendelsen gennemgås på teammøde med faglig leder eller psykolog, sammen med tilbagemeldingerne fra Den Sociale Virksomhed. Der skrives et referat af denne snak, som en del af teammødereferatet.

6 Hvad er en magtanvendelse? En magtanvendelse er og kan være flere ting. Magt kan både være fysisk og psykisk. Fysisk magt overfor et barn kan f.eks. være at fastholde, føre eller tilbageholde det. Psykisk magt kan udvises ved f.eks at påpege, at man er stærkere end barnet, ved i en magtsituation at tage deres ting fra dem eller ved at true med straf og f.eks. sige: Hvis ikke du holder op med at slå, får du ikke din ipad senere. På 3Kløveren skal børnene altid have mulighed for udgang, men ikke altid adgang. Dvs. at børnene altid skal kunne komme ud af institutionen, og man må ikke låse dørene, så de ikke kan komme ud. Derimod må vi gerne nægte dem adgang til forskellige dele af institutionen. f.eks. andre grupper, depoter, kælder o.l. Det betyder også, at vi gerne må låse f.eks. skuffer og skabe, hvor barnet ikke altid skal kunne komme til. Det er en magtanvendelse at afspærre et barn vejen ud af huset, men ikke at spærre barnet vejen ud til køkkenet. Det er derimod lovligt f.eks. at forsinke et barn, ved at have en sikkerhedsslå på lågen eller lignende. Barnets reaktion og adfærd er den afgørende faktor Det er ikke en magtanvendelse, hvis et mindre barn står på køkkenbordet, og man leger barnet ned ved at tage fat under deres armhuler og sige hoplaaaa. Når barnet ikke modsætter sig, er det ikke en magtanvendelse, selvom man fysisk har forflyttet barnet. Det er en magtanvendelse, hvis barnet modsætter sig. Det er ikke en magtanvendelse alene ved, at man har flyttet barnet.

7 Ydmygende, hånende eller anden nedværdigende behandling Vi skal altid være meget opmærksomme på, hvordan vi taler til børnene og hinanden både i verbal og nonverbal kommunikation. Legemlig afstraffelse Det er strafbart efter straffeloven at slå. Fysisk vold politianmeldes. Fiksering Ved fiksering forstås anvendelse af mekanisk tvangsmiddel i form af eksempelvis bælte. Hvis barnet sættes i en tung stol ind mod f.eks. et bord, så barnet ikke har mulighed for at gøre sig fri, er det også fiksering. Det er også fiksering at spænde et barn i en jogger, hvor barnet ikke kan klikke sig ud. Undtagelsen er f.eks. når børnene kører bil. Flere af børnene har en individuel tilladelse fra sikrings- og beredskabsstyrelsen til at blive spændt fast med særlige seler eller mekanismer, der gør de ikke kan klikke sig fri. Kontrol med barnets brevveksling, telefonsamtaler og anden kommunikation På 3Kløveren betyder børnenes funktionsniveau, at vi åbner alt post fra offentlige instanser, sygehuse mv, men at post fra familie åbnes sammen med barnet. Børn, der selv kan åbne breve og pakker, gør det, og vi hjælper dem med at læse det. Når børnene facetimer eller lign. trækker vi os og lader i den udstrækning, det er muligt, barnet have et privat rum. Aflåsning af institutionen hele døgnet 3Kløveren kan være aflåst indefra om natten, og såfremt det er konkret begrundet, i kortere perioder om dagen.

8 Adgange til undtagelsesvist at bruge magt Magtanvendelse kan være tilladt, hvis barnet ellers er til fare for sig selv Fysisk kraft for at afbryde eller hindre, at barnet vil kunne skade sig selv fysisk. Fastholdelse af barnet skal ske så varsomt som muligt og må ikke udsætte barnet for skade. Fastholdes et barn mod et leje eller gulv kan tryk mod brystkassen være livstruende. På 3Kløveren søger vi i høj grad at skærme barnet i en situation, hvor der er selvskadende adfærd. F.eks. skærmer vi barnet ved at flytte de andre børn, flytte ting, der bliver kastet med, og giver f.eks. puder og bamser i stedet for hårde ting. Tænk altid på mindsteindgrebsprincippet. Hvor meget skade vil det gøre at gribe ind, kontra hvor meget skade vil det gøre ikke at gribe ind. Som udgangspunkt forsøger vi altid at aflede barnet i en sådan situation. På 3Kløveren er udgangspunktet altid at løse konflikter med low arousal og ikke-konfronterende pædagogik. Hvis et barn løber væk fra os, vurderes faren, og der arbejdes konfliktnedtrappende for at få barnet ud af affekt og tilbage frivilligt. Magtanvendelse vil kun benyttes ved overhængende fare, hvis barnet er på en vej eller lignende.

9 Magt i form af at føre barnet til et andet rum, hvis barnet udviser adfærd, der er til fare for barnet selv eller andre Til fare for er ikke det samme som generende eller uhensigtsmæssig. Føring skal være, fordi barnet ellers vil kunne udsætte sig selv eller andre for fare, chikane eller f.eks. vold. Fare kan også være, at de øvrige tilstedeværende vil blive så urolige, at der er en nærliggende risiko for, at de vil kunne skade sig selv eller andre. Fokus er på at skærme det barn, som har det svært. På 3Kløveren flytter vi oftest os selv eller de andre børn fra situationen enten går vi ud af rummet, ind på værelset eller lignende. Der kan opstå et etisk dilemma i forbindelse med børn, der sidder i kørestol, og derfor bliver kørt rundt. Disse børn bliver fysisk ført rundt i forskellige rum i huset og kan, alt efter funktionsnedsættelse, have sværere ved at sige nej eller modsætte sig at blive ført. Nogle børn kan tydeligt vise modstand ved enten at sige nej eller sætte hænderne på kørestolens hjul for at bremse. Når det drejer sig om børn med svagere signaler, må man forsøge at sætte sig i barnets sted eller være særligt opmærksom på at tolke de signaler og den kommunikation, der finder sted.

10 Ifølge straffeloven har vi alle ret til at handle i nødværge Nødværge er som udgangspunkt den mindst indgribende handling, der er nødvendig for at afværge et overhængende eller påbegyndt angreb. Man handler kun i nødværge, hvis man ingen andre handlemuligheder har, for f.eks. at træde tilbage fra konflikten eller aflede barnets opmærksomhed. Forudsætningen for lovlig nødværge er, at det skal være et fysisk angreb, der enten er påbegyndt eller overhængende. En medarbejder bliver angrebet af et barn. Børnene angriber hinanden. At vi ud fra vores kendskab til barnet ved, at visse situationer med stor sikkerhed kan ende med, at barnet reagerer voldeligt, er ikke nok til at handle i nødværge. Der kan dog være undtagelser hvor et angreb er overhængende, f.eks. at barnet griber ud efter noget at kaste med. Selvom man handler i nødværge, skal der udfyldes et magtanvendelsesskema. Det er en pædagogisk opgave at søge at fortolke, hvad det er, der protesteres imod og korrigere forholdet, så fremtidig udadreagerende adfærd undgås.

11 Der kan ikke handles i nødværge mod verbale trusler. Her har den krænkede, mulighed for at træde ud af konflikten. Det er altid i disse situationer den første mulighed, der skal overvejes. Nødværge er ikke lovlig, hvis man tager en fysisk konflikt, man kunne være trådt tilbage fra. Det vil ofte være udtryk for en fastholdelse af vores voksenrolle, hvilket er magt brugt som pædagogisk middel. Angrebet skal være uretmæssigt. Vi må ikke ved handling eller undladelse selv have været årsag til konflikten. Udadreagerende adfærd kan være udtryk for en afvisning eller protest mod noget, vi eller andre gør. Ødelæggelse af ting På 3Kløveren er rammerne indrettet således, at fastholdelse eller føring af et barn meget sjældent er nødvendigt pga ødelæggelse af ting. Det vigtigste er, at arbejde ikke-konfronterende med fokus på den socialpædagogiske bistand. På 3Kløveren foretager vi ikke magtanvendelser ved risiko for ødelæggelse af ting. Vi sætter mennesket højere end inventaret.

12 Omsorgsforpligtelse Dilemmaet mellem magtanvendelse og omsorgsforpligtelse er ikke en defineret størrelse, hvor vi kan opsætte regler. Det er situationsbestemt, og derfor taler vi med hinanden eller med en leder. Sammen tager vi en beslutning om, hvordan vi kan handle i situationen ud fra et etisk-, et praktisk- og et sundhedsmæssigt perspektiv. Omsorgen for et barn skal varetages ud fra en konkret afvejning af Barnets grundlæggende rettigheder Hensyn til barnets alder, modenhed og funktionsevne Proportionalitetsprincippet Det er altid mindsteindgrebsprincippet, der gælder. Ifølge Lov om voksenansvar overgår ansvaret for at varetage den daglige omsorg fra forældrene til personalet på 3Kløveren. Ansvaret indebærer bl.a., at personalet som led i varetagelsen af denne omsorg kan foretage nødvendige indgreb i barnets selvbestemmelsesret for at sikre barnets interesser, herunder sikre, at barnets fysiske og psykiske behov opfyldes, og at barnet opbygger kompetencer til at indgå i sociale relationer, trives og modtager læring. Hvis du er i tvivl, skal du altid involvere en kollega, inden du fortager en magtanvendelse. Hvis vi ikke handler, når barnet har brug for det, har vi forsømt vores omsorgspligt. Husregler Lov om voksenansvar tillader 3Kløveren at lave husregler som, at børnene kun ser indhold, der er tilladt for deres udviklingsalder. Det betyder, at vi for eksempel kan tage en film/ipad, der indholder materiale, der kun er tilladt for voksne over 10 år, hvis deres udviklingsalder er f.eks. 2. Alle ipads på 3Kløveren har individuelle begrænsninger, der indskrænker barnets mulighed for at se indhold, der ikke er tilladt for deres udviklingsalder.

13 Dilemmaer omkring magtanvendelse Børnene på 3Kløveren kan godt vurdere, hvad de kan lide og ikke lide, men på grund af deres kognitive niveau kan de ikke altid tage stilling til, hvad der er vigtigt/godt for dem. F.eks. kan de ikke gennemskue konsekvenserne, hvis de ikke vil tage deres medicin, spise sundt, børste tænder mv. At de ikke vil have medicin, berettiger os i nogle tilfælde til at benytte magt. Det afhænger af præparatet, om en magtanvendelse er berettiget og aftales med den praktiserende læge. Se retningslinjer i forhold til medicingivning. I den situation gælder samme retningslinjer som i andre situationer - vi prøver altid andre pædagogiske metoder, før vi anvender magt, f.eks. personaleskift eller afledning. På 3Kløveren understøtter vi pædagogisk med de ting, børnene har vanskeligheder ved. Børn lærer ikke af magtanvendelser. Børn lærer ikke at børste tænder selv, ved at blive fastholdt dagligt for at få dem børstet. Derfor laver vi ikke magtanvendelser i forbindelse med tandbørstning. Tandbørstning er vigtigt, men det kan godt vente til dagen efter, hvor en anden kollega eventuelt kan få lov at gennemføre det. MEN hvis barnet ikke får børstet tænder i meget lang tid, kan det få alvorlige konsekvenser for tandhygiejnen. Derfor dokumenterer vi f.eks. tandbørstning i Bosteds dagbog, hvis det er relevant. I disse tilfælde involveres en leder, så der kan laves en handleprofil.

14 Handleprofiler på 3Kløveren På 3Kløveren har hvert barn en grøn mappe, der indeholder beskrivelser af, hvordan vi er sammen med børnene. Mappen indeholder blandt andet en handleprofil. I handleprofilen er der beskrevet, hvordan man forebygger konflikter. Det er beskrevet, hvad man gør med og for det enkelte barn i konfliktsituationer, med forskellige handleanvisninger. På 3Kløveren arbejder vi med at lave et personaleskift i en situation eller søge hjælp hos en kollega, når et barn har det svært. Jo flere handlemuligheder man har i situationen, jo bedre. Opdager man en god måde at rumme eller skærme barnet på, så del med dine kollegaer ved at skrive det direkte ind i den grønne mappe. Handleprofilerne evalueres jævnligt af kontaktperson, på teammøder og i sparring med faglig leder eller psykolog. Handleprofil Barnets navn, måned og årstal for udfyldelse/opdatering. Hjælp til barn og medarbejder i vanskelige situationer Særlig adfærd hos barnet der kan varsle problemskabende adfærd Her beskrives den adfærd og de tegn man kan se når barnet er ved at få det svært. Det kan være at barnet begynder at snurre rundt, hæver stemmen, brummer, bliver rød, begynder at dimse med ting o.l. Forebyggende personaleadfærd der minimerer problemskabende adfærd Her beskrives hvordan man, særligt som ny, møder barnet, afstemmer krav og forventninger. Det kan også være at man skal hjælpe barnet med at overholde strukturen, holde afstand, hente hjælp hos en kollega, afskærme barnet, minimere talestrøm og toneleje. Det kan også beskrives Hvis du f.eks. møder modstand hos barnet i en kravsituation, overvej da om kravet skal gennemføres. Særlige situationer der kan udløse problemskabende adfærd Beskriv her hvis der er helt særlige situationer der udløser problemskabende adfærd. Det kan også beskrives f.eks. at der ikke er specifikke situationer, men at det afhænger af dagsform og kontekst som f.eks. nye medarbejdere, vejrskifte eller brud på rutinen. Specifikke handlemuligheder når problemskabende adfærd er udløst hos barnet Beskriv specifikt hvad der kan hjælpe/aflede barnet. Det kan f.eks. være at give barnet sin ipad, at synge en særlig sang, personaleskift, aflede med slik Beskriv specifikt hvad der kan hjælpe/aflede barnet. Det kan f.eks. være at give barnet sin ipad, at synge en særlig sang, personaleskift, aflede med slik Beskriv specifikt hvad der kan hjælpe/aflede barnet. Det kan f.eks. være at give barnet sin ipad, at synge en særlig sang, personaleskift, aflede med slik Beskriv specifikt hvad der kan hjælpe/aflede barnet. Det kan f.eks. være at give barnet sin ipad, at synge en særlig sang, personaleskift, aflede med slik Beskriv specifikt hvad der kan hjælpe/aflede barnet. Det kan f.eks. være at give barnet sin ipad, at synge en særlig sang, personaleskift, aflede med slik Beskriv specifikt hvad der kan hjælpe/aflede barnet. Det kan f.eks. være at give barnet sin ipad, at synge en særlig sang, personaleskift, aflede med slik På 3Kløveren betragtes det som en professionel handling at bede om eller tage imod et kollegaskift. 3Kløverens kerneopgave er at skabe de bedste rammer for, at børnene har en god barndom, hvor barnet får mulighed for at udvikle sit fulde potentiale for på den måde at sikre dem størst mulig indflydelse på eget liv hele livet. Side 1 af 1

15 Læs mere: Lov om voksenansvar: Udleveres ved ansættelse og kan ligeledes findes i Personalehåndbogen på virk og i Det Gule BIbliotek. 3Kløverens temahæfte om low arousal og ikke-konfronterende pædagogik 3Kløverens temahæfte om neuropædagogik og sanserne 3Kløverens temahæfte om kommunikation 3Kløverens temahæfte om faglige tilgange og metoder 3Kløverens temahæfte om struktureret pædagogik og miljøterapi Magtanvendelsesskema og vejledning: V:\3-Kløveren\3Kløveren, fælles\pædagogisk håndbog Hvis du har spørgsmål til magtanvendelser eller proceduren på 3Kløveren kan du altid kontakte afdelingens faglige leder, forstander eller psykolog.

16 3Kløverens kerneopgave er at skabe de bedste rammer for at børnene har en god barndom, hvor barnet får mulighed for at udvikle sit fulde potentiale for på den måde at sikre dem størst mulig indflydelse på eget liv - hele livet. Version 2

Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse

Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse Kompassets instruks for kvalitetsmodellens standard vedrørende magtanvendelse Dokumentoverblik Dokumenttype: Lokal instruks Instruks for: Hvordan magtanvendelser registreres og indberettes Hvordan magtanvendelsesepisoderne

Læs mere

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet.

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Gældende for Behandlingscentrets borgere under 18 år. -Der arbejdes kontinuerligt og systematisk med

Læs mere

Børn og Kultur Dagtilbud Sag 15/ Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet

Børn og Kultur Dagtilbud Sag 15/ Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet Børn og Kultur Sag 15/20159 Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet November 2015 Formål Formålet med disse retningslinjer er at sætte fokus på magtanvendelse inden for dagtilbudsområdet.

Læs mere

Magtanvendelse overfor børn og unge

Magtanvendelse overfor børn og unge Magtanvendelse overfor børn og unge Retningslinier vedrørende registrering og indberetning af magtanvendelser overfor børn og unge. Retningslinierne beskriver hvordan og hvornår magtanvendelse overfor

Læs mere

Magtanvendelse overfor børn og unge over 18 år, der er anbragt udenfor hjemmet.

Magtanvendelse overfor børn og unge over 18 år, der er anbragt udenfor hjemmet. Magtanvendelse overfor børn og unge under 18 år, der er anbragt udenfor hjemmet Pixi-manual 2012 E-mail: tilsynsenheden@herning.dk Sikker mail: opb.sec@herning.dk www.herning.dk/tilsynsenheden Magtanvendelse

Læs mere

Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner

Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner Januar 2012 Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner Et anbringelsessted kan ikke træffe beslutninger, der griber ind barnets eller den unges frihedsrettigheder og selvbestemmelsesret, medmindre

Læs mere

Forslag. Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge

Forslag. Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge 2015/1 LSV 162 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-9621 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. maj 2016 Forslag

Læs mere

Magtanvendelse retningslinjer for personalets brug af fysisk magt Indhold

Magtanvendelse retningslinjer for personalets brug af fysisk magt Indhold 1 Magtanvendelse retningslinjer for personalets brug af fysisk magt Indhold 1. Hvorfor retningslinjer om magtanvendelse?...3 2. Det grundlæggende...3 3. Hvad må du?...4 3.1 Den korte version...4 3.2 Den

Læs mere

Center for Børn og Undervisning

Center for Børn og Undervisning Center for Børn og Undervisning Forord Disse retningslinjer om magtanvendelse er godkendt af Børne- og Undervisningsudvalget d. 20. august 2012. Med retningslinjerne har vi fået et værktøj for ledere og

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Lokal retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse Lovgivning Retssikkerhed Magtanvendelse Faglighed Omsorg Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat

Læs mere

Lov om voksenansvar V/ KRISTINA VANG JENSEN 9. FEBRUAR 2017

Lov om voksenansvar V/ KRISTINA VANG JENSEN 9. FEBRUAR 2017 Lov om voksenansvar V/ KRISTINA VANG JENSEN 9. FEBRUAR 2017 Hvorfor? Politisk ønske om tydeligere rammer for indgreb i anbragte børns grundlæggende rettigheder Markering af de voksnes omsorgs- og beskyttelsespligt

Læs mere

Magtanvendelse på skoleområdet i Randers Kommune

Magtanvendelse på skoleområdet i Randers Kommune Magtanvendelse på skoleområdet i Randers Kommune Baggrund Fra skoleforvaltningens side har der været et ønske om ensartede retningslinjer for magtanvendelse på skoleområdet i Randers Kommune. Hidtil har

Læs mere

Retningslinje for magtanvendelse

Retningslinje for magtanvendelse Holmstrupgård Juli 2014 r Indholdsfortegnelse Magtanvendelse over for børn, unge, voksne og elever... 3 Definition af nødret og nødværge... 3 Tilladt magtanvendelse... 4 Procedure efter tilladte magtanvendelser...

Læs mere

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013 Dato: 5. marts 2014 Brevid: 2259136 Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud 2013 Indberetninger om magtanvendelse Administrationen i Region Sjælland har i 2013 modtaget 411 indberetninger

Læs mere

Bilag 1: Orientering om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for 2016

Bilag 1: Orientering om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for 2016 Specialsektoren Udviklingskonsulent Anne Birk Frederiksen Direkte +4520592410 anne.birk@rn.dk 25. januar 2017 NOTAT Bilag 1: Orientering om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet April 2014 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Februar 2012 Bilag 1. Retningslinier vedrørende magtanvendelser over for anbragte børn og unge

Februar 2012 Bilag 1. Retningslinier vedrørende magtanvendelser over for anbragte børn og unge Februar 2012 Bilag 1 Retningslinier vedrørende magtanvendelser over for anbragte børn og unge Lovgrundlag Tilsynsenheden, Frederikssund Kommune har til opgave at administrere bestemmelserne i Servicelovens

Læs mere

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Magtanvendelser -Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Som udgangspunkt må der ikke anvendes magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i dagtilbud, skoler, SFO og klubtilbud, ligesom

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Center for Døvblindhed og Høretabs lokale instruks for: Standard 1.5 Magtanvendelse på børneområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Center for Døvblindhed og Høretabs lokale instruks for: Standard 1.5 Magtanvendelse på børneområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Center for Døvblindhed og Høretabs lokale instruks for: Standard 1.5 Magtanvendelse på børneområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af

Læs mere

Magtanvendelse voksne med nedsat psykisk funktionsevne

Magtanvendelse voksne med nedsat psykisk funktionsevne Vejledning Magtanvendelse Dokumenttype: Regional vejledning Anvendelsesområde: Alle sociale tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri. Målgruppe: Ledelse og medarbejdere på sociale tilbud i Region Hovedstadens

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet Maj 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde

Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde Marts 2013 Bilag 1 Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde Del I Frederikssund Kommunes procedure samt overordnede principper Indholdsfortegnelse

Læs mere

En magtanvendelse. kan være et udtryk for pædagogisk deroute og afmagt.

En magtanvendelse. kan være et udtryk for pædagogisk deroute og afmagt. En magtanvendelse kan være et udtryk for pædagogisk deroute og afmagt. Men, det kan også være et udtryk for, at man klarer en vanskelig situation med en elev / bruger i affekt på en professionel og ordentlig

Læs mere

Procedure og skemaer til brug ved magtanvendelse på Folkeskoleområdet ved Brønderslev Kommune

Procedure og skemaer til brug ved magtanvendelse på Folkeskoleområdet ved Brønderslev Kommune Procedure og skemaer til brug ved magtanvendelse på Folkeskoleområdet ved Brønderslev Kommune Forord For at styrke arbejdsmiljøet er der truffet beslutning om at udarbejde en overordnet procedure og skemaer

Læs mere

Bilag 1: Afrapportering af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for 2012.

Bilag 1: Afrapportering af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for 2012. Bilag 1: Afrapportering af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten for 2012. Regelgrundlaget Serviceloven indeholder regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten.

Læs mere

Undervisernoter: Generel introduktion til voksenansvarsloven

Undervisernoter: Generel introduktion til voksenansvarsloven Undervisernoter: Generel introduktion til voksenansvarsloven Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder Døgninstitutioner Undervisernoterne består af to dele. 1. del: Baggrundsviden til

Læs mere

Notat. 1 - BSU - Orientering om magtanvendelser Hører til journalnummer: P Udskrevet den

Notat. 1 - BSU - Orientering om magtanvendelser Hører til journalnummer: P Udskrevet den Notat 1 - BSU - Orientering om magtanvendelser 215-216 Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget Orientering om magtanvendelse for Dagtilbud og Skoler & Uddannelse i skoleåret 215/16 Afdelingerne Dagtilbud

Læs mere

- At Grenen indretter isolationsrum på en måde, så risikoen for selvskadende adfærd minimeres mest muligt.

- At Grenen indretter isolationsrum på en måde, så risikoen for selvskadende adfærd minimeres mest muligt. Grenen Hemmedvej 1 8585 Glesborg Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Vedr. magtanvendelsesredegørelse for 2016

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Vedr. magtanvendelsesredegørelse for 2016 Notat Side 1 af 6 Til Til Kopi til Socialudvalget Orientering og drøftelse Vedr. magtanvendelsesredegørelse for 2016 På byrådsmødet den 10. maj 2017 blev Socialforvaltningen anmodet om at besvare en række

Læs mere

Vejledning om magtanvendelse, nødværge og nødret over for børn og unge i BUF

Vejledning om magtanvendelse, nødværge og nødret over for børn og unge i BUF KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Fagligt Center NOTAT 15-06-2017 Vejledning om magtanvendelse, nødværge og nødret over for børn og unge i BUF Intentionen med denne vejledning er, at skabe

Læs mere

Retningslinjer og Sagsgang ved magtanvendelse i Handicapafdelingens tilbud på Børne-Ungeområdet og Voksenområdet

Retningslinjer og Sagsgang ved magtanvendelse i Handicapafdelingens tilbud på Børne-Ungeområdet og Voksenområdet Retningslinjer og Sagsgang ved magtanvendelse i Handicapafdelingens tilbud på Børne-Ungeområdet og Voksenområdet Magtanvendelse Børne- Ungeområdet juni 2010 Lovgrundlag Handicapafdelingen har til opgave

Læs mere

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator August 2012 Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Retssikkerhed Tavshedspligt Tilsynet skal påse at tilbuddet 1 er bekendt

Læs mere

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud i 2014

Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud i 2014 Dato: 5. marts 2015 Brevid: 2488513 Afrapportering af magtanvendelse på de regionale sociale tilbud i 2014 Indledning Nye regler om behandling af magtanvendelse. Lov om socialtilsyn trådte i kraft 1. januar

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet Marts 2017 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Procedure og skemaer til brug ved magtanvendelse på Folkeskoleområdet ved Brønderslev Kommune

Procedure og skemaer til brug ved magtanvendelse på Folkeskoleområdet ved Brønderslev Kommune Procedure og skemaer til brug ved magtanvendelse på Folkeskoleområdet ved Brønderslev Kommune Forord For at styrke arbejdsmiljøet er der truffet beslutning om at udarbejde en overordnet procedure og skemaer

Læs mere

Typer af magtanvendelse: 125 Personlige alarm- og pejlesystemer

Typer af magtanvendelse: 125 Personlige alarm- og pejlesystemer Magtanvendelse psykiatri og handicap 2013 Dato: 26. maj 2014 1. Lovhjemmel I Serviceloven pålægges kommunerne at yde hjælp til borgere med betydelig nedsat psykisk funktionsevne, der ikke kan tage vare

Læs mere

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune BILAG 3 ( BØRN & FAMILIEUDVALGS MØDE DEN 20. DECEMBER 2012) Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune Skemaerne og teksten t tilrettes tt efterfølgende, f så de målrettes

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

I nedenstående tabel er antallet af indberetninger i de tidligere år opgjort.

I nedenstående tabel er antallet af indberetninger i de tidligere år opgjort. Dato: 19. februar 2013 Afrapportering vedrørende magtanvendelser i 2012. Indberetninger om magtanvendelse Administrationen har i 2012 modtaget 380 indberetninger om magtanvendelse. Heraf er 287 indberetninger

Læs mere

Magtanvendelse. Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet

Magtanvendelse. Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet Magtanvendelse Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning side 3 2. Hvorfor retningslinier om magtanvendelse? side 4 3. Hvad må man ikke? side

Læs mere

Varde Kommunes retningslinjer for magtanvendelse overfor voksne

Varde Kommunes retningslinjer for magtanvendelse overfor voksne Varde Kommunes retningslinjer for magtanvendelse overfor voksne Lov om social service 124-129 Juli 2014 Sagsnr. 12-7795 Dok.nr. 952226-12 1/20 Indholdsfortegnelse INDLEDNING: MAGTANVENDELSE SIDSTE LØSNING....

Læs mere

Konference om forebyggelse af magtanvendelse. FOA Torsdag d Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss

Konference om forebyggelse af magtanvendelse. FOA Torsdag d Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Konference om forebyggelse af magtanvendelse FOA Torsdag d. 05.02.2015 Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Selvbestemmelse Økonomiske forhold Personlige forhold Medmindre en lov siger noget andet Eller personen

Læs mere

Retningslinjer for magtanvendelser i dagtilbud i Herning Kommune

Retningslinjer for magtanvendelser i dagtilbud i Herning Kommune Retningslinjer for magtanvendelser i dagtilbud i Herning Kommune Lovgrundlaget for magtanvendelse Pædagoger i dagtilbud har ingen konkret lovmæssig hjemmel til magtanvendelse. Som udgangspunkt anvendes

Læs mere

Bilag 2. Antallet af indberettede magtanvendelser for 2012

Bilag 2. Antallet af indberettede magtanvendelser for 2012 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne Bilag 2. Antallet af indberettede magtanvendelser for 2012 Magtanvendelse er et komplekst område. På den ene side ønsker Socialforvaltningen

Læs mere

COK Magtanvendelse over for børn. Holbæk Kommune Den 12. august 2015

COK Magtanvendelse over for børn. Holbæk Kommune Den 12. august 2015 COK Magtanvendelse over for børn Holbæk Kommune Den 12. august 2015 Dagsorden Hvem bestemmer over barnet Barnet og barnets rettigheder Forældremyndigheden rettigheder og pligter Institutionens overtagelse

Læs mere

Retningslinjer for magtanvendelser i dagtilbud i Herning Kommune

Retningslinjer for magtanvendelser i dagtilbud i Herning Kommune Retningslinjer for magtanvendelser i dagtilbud i Herning Kommune Lovgrundlaget for magtanvendelse Pædagoger i dagtilbud har ingen konkret lovmæssig hjemmel til magtanvendelse. Som udgangspunkt anvendes

Læs mere

Forårskonference. Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg

Forårskonference. Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg Forårskonference Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg Studio III er en organisation Studio III er en engelsk forsknings- og undervisningsorganisation, hvis overordnede formål

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Instruktion om anvendelse af fysisk magt overfor voksne med handicap samt psykiatriske lidelser og udsatte voksne... 2 Administrationsgrundlag... 2 Målgruppe... 2 Bestemmelserne om magtanvendelse.... 3

Læs mere

Temaaften for plejefamilier om voksenansvar og magtanvendelser. Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Herlev, Rødovre og Gentofte kommuner Torsdag d.

Temaaften for plejefamilier om voksenansvar og magtanvendelser. Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Herlev, Rødovre og Gentofte kommuner Torsdag d. Temaaften for plejefamilier om voksenansvar og magtanvendelser. Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Herlev, Rødovre og Gentofte kommuner Torsdag d. 31/8 2017 Program Præsentation og gennemgang af program Magtanvendelser

Læs mere

RETNINGSLINJER VEDRØRENDE FYSISK MAGTANVENDELSE

RETNINGSLINJER VEDRØRENDE FYSISK MAGTANVENDELSE RETNINGSLINJER VEDRØRENDE FYSISK MAGTANVENDELSE Vedhæftet findes 3 skemaer, som anvendes, når en fysisk magtanvendelse har fundet sted: Skema 1: Skema 2: Skema 3: Registrering af indgreb med brug af fysisk

Læs mere

Registrering af magtanvendelse, jf. servicelovens 123

Registrering af magtanvendelse, jf. servicelovens 123 Registrering af magtanvendelse, jf. servicelovens 123 Skema til indberetning i henhold til Social- og Integrationsministeriets bekendtgørelse nr. 18 af 15. januar 2013 om magtanvendelse over for børn og

Læs mere

Særlige magtbeføjelser er alene tillagt politi, militær, fængsler, psykiatriske hospitaler, døgninstitutioner og opholdssteder.

Særlige magtbeføjelser er alene tillagt politi, militær, fængsler, psykiatriske hospitaler, døgninstitutioner og opholdssteder. Revideret Januar 2016 Magtanvendelser Procedurer og retningslinjer for dagtilbud og skoler mm. i Holbæk Generelt Som udgangspunkt må der ikke anvendes magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i dagtilbud,

Læs mere

magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne, herunder pædagogiske principper.

magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne, herunder pædagogiske principper. Socialafdelingens vejledning om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten Februar 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Pædagogiske principper 3 3. Udgangspunktet er omsorgspligten

Læs mere

Notat. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne. 1. Lov, bekendtgørelse og vejledning

Notat. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne. 1. Lov, bekendtgørelse og vejledning Notat 16 juni 2014 Sags id: Håntering af magt Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne. Veldfærsstaben Kontaktperson: Elsebeth Gedde E-mail: elged@assens.dk Dir. tlf.: 64747133

Læs mere

Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse.

Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Denne vejledning har virkning fra 1. januar 2012. Folketinget vedtog med virkning fra 1.1.2011 ændringer i Lov om retssikkerhed

Læs mere

Alle skoler, specialskoler, fritidshjem og klubber er underlagt samme lovgivning i forhold til anvendelse af magt nemlig Straffeloven:

Alle skoler, specialskoler, fritidshjem og klubber er underlagt samme lovgivning i forhold til anvendelse af magt nemlig Straffeloven: Magtanvendelse Hvad må man? Alle skoler, specialskoler, fritidshjem og klubber er underlagt samme lovgivning i forhold til anvendelse af magt nemlig Straffeloven: Kap. 3 Strafbarhedsbetingelser 13. Handlinger

Læs mere

Magtanvendelse. Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet

Magtanvendelse. Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet Magtanvendelse Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning side 3 2. Hvorfor retningslinier om magtanvendelse? side 4 3. Hvad må man ikke? side

Læs mere

I instruksen sætter Østerskoven derfor fokus på følgende områder, som kan medvirke til ovenstående. Det drejer sig om:

I instruksen sætter Østerskoven derfor fokus på følgende områder, som kan medvirke til ovenstående. Det drejer sig om: Behandlingscentret Østerskovens lokale instruks vedr. standarden 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet. - Der arbejdes kontinuerligt og systematisk med at undgå eller mindske anvendelse af magt. FORMÅL Formålet

Læs mere

Debriefing - når skaden er sket? v/firkløverskolen Viceskoleleder Lene Hyldborg-Thomsen og Skoleleder Wivi Hoijer

Debriefing - når skaden er sket? v/firkløverskolen Viceskoleleder Lene Hyldborg-Thomsen og Skoleleder Wivi Hoijer Debriefing - når skaden er sket? v/firkløverskolen Viceskoleleder Lene Hyldborg-Thomsen og Skoleleder Wivi Hoijer I vurderingen af de forhold, der har indvirkning på løsningen af den pædagogiske opgave,

Læs mere

Ødelæggelse af computer

Ødelæggelse af computer Ødelæggelse af computer Huseyin er en ung mand på 16 år, som er anbragt på et privat opholdssted. Huseyin har haft en barndom, der var præget af faderens alkoholmisbrug og fysisk vold fra begge forældre.

Læs mere

Fælles retningslinjer for magtanvendelser på børne- og ungeområdet

Fælles retningslinjer for magtanvendelser på børne- og ungeområdet Fælles retningslinjer for magtanvendelser på børne- og ungeområdet ------------------------------------------------------------- Fælles retningslinjer på socialområdet På det sociale område i Randers Kommune

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Instruks for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Instruks for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Instruks for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af

Læs mere

Registrering og indberetning af magtanvendelse over for børn og unge anbragt uden for hjemmet - jf. Bekendtgørelse nr af 21/09/2010.

Registrering og indberetning af magtanvendelse over for børn og unge anbragt uden for hjemmet - jf. Bekendtgørelse nr af 21/09/2010. Registrering og indberetning af magtanvendelse over for børn og unge anbragt uden for hjemmet - jf. Bekendtgørelse nr. 1093 af 21/09/2010. Registrering og indberetning af magtanvendelser til Børne- og

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.6 Faglige tilgange, metoder og resultater

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.6 Faglige tilgange, metoder og resultater Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Lokal retningslinje for Standard 1.6 Faglige tilgange, metoder og resultater Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet

Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet - Sundhed og Ældre - Handicap og psykiatri Tilsynsenheden Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Mia Mortensen Tilsynsførende Joan Dahl Nørgaard Indledning

Læs mere

Årsberetning på magtanvendelsesområdet 2016 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen

Årsberetning på magtanvendelsesområdet 2016 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Årsberetning på magtanvendelsesområdet 2016 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Indhold Lovgrundlag... 2 Ny lovgivning fra

Læs mere

Løven Novus. Rapport over tilsyn 2013. Tilsynsenheden

Løven Novus. Rapport over tilsyn 2013. Tilsynsenheden Løven Novus Rapport over tilsyn 2013 Tilsynsenheden 1 Indhold Beskrivelse af enheden: Lovgrundlag, rammer og vurdering... 2 Navn og Adresse... 2 Ledelse... 2 Dato for tilsynet... 2 Anvendte tilsynsmetoder...

Læs mere

Procedure. Emne: Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne.

Procedure. Emne: Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne. Procedure Emne: Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne. Indholdsfortegnelse: side 1. Generelle forholdsregler Serviceloven 124-129... 2 2. Alarmsystemer Serviceloven 125...

Læs mere

Magtanvendelse over for borgere med demens Kommunernes håndtering af magtanvendelsesreglerne overfor borgere med demens

Magtanvendelse over for borgere med demens Kommunernes håndtering af magtanvendelsesreglerne overfor borgere med demens Side 1 af 19 34LU-QV19-9WVJ Distributionsform E-mail Brevfletning Papir E-mail borgerservice@frederiksberg.dk Kommunenavn Frederiksberg Kommune 34LU-QV19-9WVJ Magtanvendelse over for borgere med demens

Læs mere

Dagsordenpunkt. Odense Kommune skal en gang om året udarbejde en samlet indberetning af magtanvendelsesforanstaltninger

Dagsordenpunkt. Odense Kommune skal en gang om året udarbejde en samlet indberetning af magtanvendelsesforanstaltninger Dagsordenpunkt Magtanvendelsesforanstaltninger Åbent - 2015/058131 SAGSRESUMÉ Odense Kommune skal en gang om året udarbejde en samlet indberetning af magtanvendelsesforanstaltninger i Ældre- og Handicapforvaltningen

Læs mere

I nedenstående tabel er antallet af indberetninger i de tidligere år opgjort.

I nedenstående tabel er antallet af indberetninger i de tidligere år opgjort. Dato: 21. februar 2012 Brevid: 1606269 Afrapportering vedrørende magtanvendelser i 2011. Indberetninger om magtanvendelse Socialafdelingen har i 2011 modtaget 333 indberetninger om magtanvendelse. Heraf

Læs mere

Køreplan for pædagogisk personale

Køreplan for pædagogisk personale Køreplan for pædagogisk personale 1 Formål: - At medarbejderne bliver fortrolige med fortrinsvis nye regler for magtanvendelse herunder hvornår de kan anvendes. - At medarbejderne diskuterer dilemmaer

Læs mere

Konflikthåndtering og Magtanvendelsespolitik Vedtaget i AfdelingsMED Juni 2013 Revideret april 2014

Konflikthåndtering og Magtanvendelsespolitik Vedtaget i AfdelingsMED Juni 2013 Revideret april 2014 Konflikthåndtering og Magtanvendelsespolitik Vedtaget i AfdelingsMED Juni 2013 Revideret april 2014 Indhold Indledning... 2 Bekendtgørelsen om magtanvendelser over for børn og unge, der er anbragt uden

Læs mere

Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse.

Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse. Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse. Det generelle lovgrundlag. Reglerne om magtanvendelse fremgår af Lov om Social Service kap. 24. Samt Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006.

Læs mere

Teknisk vejledning til indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i CSC Social

Teknisk vejledning til indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i CSC Social Teknisk vejledning til indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i CSC Social Indholdsfortegnelse 1. Modulet til indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten...

Læs mere

Magtanvendelse på voksenområdet

Magtanvendelse på voksenområdet Magtanvendelse på voksenområdet 2016-2018 Nærværende notat indeholder: 1. Sammenfatning 2. Regler om magtanvendelse 3. Registrering og indberetning 4. Sagsbehandling 5. Magtanvendelse 2018 6. Magtanvendelse

Læs mere

Lokal instruks for magtanvendelse på Sødisbakke

Lokal instruks for magtanvendelse på Sødisbakke 1 Lokal instruks for magtanvendelse på Sødisbakke Dokumentoverblik Dokumenttype: Lokal instruks for magtanvendelse på Sødisbakke. Instruksen er formuleret med udgangspunkt i Specialsektorens regionale

Læs mere

Bostedet Vangeleddet

Bostedet Vangeleddet Bostedet Vangeleddet Beboerne fremmer deres udvikling, selvstændighed og sundhed gennem velfærdsteknologi og socialpædagogiske tiltag. Vision: Bostedet Vangeleddet er førende i forhold til velfærdsteknologi

Læs mere

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 Den 10. oktober 2008 Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-0871-062 1/7 Den 21. april 2008 afgav jeg min opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 16.

Læs mere

Årsberetning Magtanvendelser 2014

Årsberetning Magtanvendelser 2014 Årsberetning Magtanvendelser 2014 Psykiatri og Handicap Februar 2015 Årsberetning vedr. magtanvendelser 2014 Udgivet af Vordingborg Kommune Afdeling for Psykiatri og Handicap Udarbejdet af: Dorit Trauelsen

Læs mere

Hvem er LOS? www.los.dk. - Rådgivning - Kurser - Politisk påvirkning - Bisiddere og interesse organisation

Hvem er LOS? www.los.dk. - Rådgivning - Kurser - Politisk påvirkning - Bisiddere og interesse organisation LYNKURSUS i Magtanvendelse 4 timer i mit selskab -Jeg ved at I er meget vigtige så husk at tænde telefonerne i Pauserne! -Kort præsentationsrunde -Navn, Sted, funktion og forventning til dagen. - Leder

Læs mere

Årsrapport 2017 Magtanvendelser Voksenområdet

Årsrapport 2017 Magtanvendelser Voksenområdet 11-01-2018 Årsrapport 2017 Magtanvendelser Voksenområdet - Sundhed og Ældre - Handicap og psykiatri Udarbejdet af: Joan D. Nørgaard Mia G. Mortensen Pia B. Strandbygaard Indledning Tilsynsenheden behandler,

Læs mere

Den røde mappe skal opbevares i gruppen. Vedlagte skemaer kan printes fra Intranettet: Nyt fra Sikkerhed

Den røde mappe skal opbevares i gruppen. Vedlagte skemaer kan printes fra Intranettet: Nyt fra Sikkerhed Kære kollegaer! Brøndagerskolens Arbejdsmiljøgruppe har udarbejdet denne mappe Den Røde Mappe for at sikre sig, at alle ansatte har eller får kendskab til, hvordan man handler, når man har været udsat

Læs mere

Behov for skærmning rammerne for magtanvendelse. Ankestyrelsen Specialkonsulent Birgitte Mohrsen 12. september 2019

Behov for skærmning rammerne for magtanvendelse. Ankestyrelsen Specialkonsulent Birgitte Mohrsen 12. september 2019 Behov for skærmning rammerne for magtanvendelse Ankestyrelsen Specialkonsulent Birgitte Mohrsen 12. september 2019 Brug af skærmning Der ses således på følgende: Magt contra omsorg SEL 126 SEL 127 Hvad

Læs mere

Årsredegørelse. Magtanvendelser Ældre og Social Service

Årsredegørelse. Magtanvendelser Ældre og Social Service Årsredegørelse Magtanvendelser 216 Ældre og Social Service Blank side/kolofon Foto: 2/12 Indholdsfortegnelse Magtanvendelser 216...4 Magtanvendelelser på ældreområdet...5 Magtanvendelser handicap og psykiatri...7

Læs mere

Drosthuset. Rapport over anmeldt tilsyn 2013. Tilsyn udført af Holbæk Kommune på vegne af Lejre Kommune.

Drosthuset. Rapport over anmeldt tilsyn 2013. Tilsyn udført af Holbæk Kommune på vegne af Lejre Kommune. Drosthuset Rapport over anmeldt tilsyn 2013 Tilsyn udført af Holbæk Kommune på vegne af Lejre Kommune. 1 Indhold Beskrivelse af enheden: Lovgrundlag, rammer og vurdering... 3 Navn og Adresse... 3 Ledelse...

Læs mere

Pige er til fare for sig selv

Pige er til fare for sig selv Pige er til fare for sig selv Laura er en pige på 17 år, som gennem de seneste 10 måneder har været anbragt på en døgninstitution, der også har en delvis lukket afdeling. I forlængelse heraf har kommunalbestyrelsen

Læs mere

Undervisernoter: Registrering og indberetning

Undervisernoter: Registrering og indberetning Kommunale plejefamilier Undervisernoterne består af to dele: 1. del: Baggrundsviden til underviseren 2. del: Noter til de enkelte dias til undervisningen Del 1: Baggrundsviden til underviseren Overskrift

Læs mere

Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde

Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde Del I Frederikssund Kommunes procedure samt overordnede principper Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Dagsordenpunkt. Odense Kommune skal én gang om året udarbejde en samlet indberetning af magtanvendelsesforanstaltninger

Dagsordenpunkt. Odense Kommune skal én gang om året udarbejde en samlet indberetning af magtanvendelsesforanstaltninger Dagsordenpunkt Magtanvendelsesforanstaltninger 2013 Åbent - 2014/137773 SAGSRESUMÉ Odense Kommune skal én gang om året udarbejde en samlet indberetning af magtanvendelsesforanstaltninger i Ældre- og Handicapforvaltningen

Læs mere

Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne. 29. oktober 2013

Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne. 29. oktober 2013 2013-21 Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne En far klagede på vegne af sin voksne søn, som han også var værge for, over, at et kommunalt bo-

Læs mere

Omsorgspligt og magtanvendelse. Demensrådets temadag d. 31.10. 2013. Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss

Omsorgspligt og magtanvendelse. Demensrådets temadag d. 31.10. 2013. Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Omsorgspligt og magtanvendelse Demensrådets temadag d. 31.10. 2013 Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Selvbestemmelse Økonomiske forhold Personlige forhold Medmindre en lov siger noget andet Eller personen

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet Maj 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Omsorgsplan for Børnehuset Bullerbo.

Omsorgsplan for Børnehuset Bullerbo. Omsorgsplan for Børnehuset Bullerbo. Børnehuset Bullerbo Skolegade 5 A og B 7100 Vejle Tlf: 76818500 Mail: Annje@vejle.dk www. Bullerbo.vejle.dk Indholdsfortegnelse: Mål med denne omsorgsplan side 3 Et

Læs mere

ÅRSRAPPORT MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS 124-129 VORDINGBORG KOMMUNE PLEJE OG OMSORG

ÅRSRAPPORT MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS 124-129 VORDINGBORG KOMMUNE PLEJE OG OMSORG ÅRSRAPPORT 2014 MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS 124-129 VORDINGBORG KOMMUNE PLEJE OG OMSORG 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OVERORDNET FORMÅL MED SERVICELOVENS MAGTANVENDELSESREGLER.3 2. FORMÅL MED INDBERETNINGSSYSTEMET...3

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for: Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet Boform Visborggaard Dansk kvalitetsmodel på det sociale område

Læs mere

Årsredegørelse magtanvendelser 2018

Årsredegørelse magtanvendelser 2018 Årsredegørelse magtanvendelser 218 Center for Voksenstøtte og Rehabilitering Februar 219 Foto: 2/15 Resumé Velfærdsudvalget og Sundhedsudvalget modtager årligt en redegørelse om antallet af indberettede

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om voksenansvar for anbragte børn og unge

Bekendtgørelse af lov om voksenansvar for anbragte børn og unge LBK nr 178 af 26/02/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 11. juni 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2018-4653 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1530

Læs mere

A. Beskrivelse af praktikstedet

A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere