OM KAPITLET ELEVFORUDSÆTNINGER LÆS OG SKRIV MATEMATIK. 6. Det vil derfor være relativt nyt for de fleste elever, at

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OM KAPITLET ELEVFORUDSÆTNINGER LÆS OG SKRIV MATEMATIK. 6. Det vil derfor være relativt nyt for de fleste elever, at"

Transkript

1 OM KAPITLET I dette kapitel om tal i mængder skal eleverne arbejde med de naturlige tal N, de hele tal Z og de rationale tal Q. Eleverne skal ligeledes erfare, at der er brug for endnu flere tal end de rationale tal, hvorfor de irrationale tal og talmængden de reelle tal R bliver introduceret. Formålet med kapitlet er, at eleverne gennem arbejdet med opgaver, undersøgelser og aktiviteter skal få større viden om, hvordan vores talsystem er opbygget og et overblik over tallene og deres forskellige egenskaber. Eleverne skal ligeledes have en forståelse for, at de forskellige typer af tal, de har arbejdet med og gennemgået i kapitlet, kan ordnes i en række mængder, hvor hver mængde er en delmængde af den næste mængde. I den efterfølgende del skal eleverne arbejde med de rationale tal Q, hvor de bl.a. præsenteres for de endelige og uendelige decimaltal, og de skal undersøge delelighedsregler og rester ved division. Eleverne skal desuden arbejde med omskrivning af meget store og meget små tal til eksponentiel notation og tegne en model af vores solsystem. I den sidste del af kapitlet introduceres de irrationale tal og dermed mængden R af reelle tal. Eleverne arbejder med irrationale tal, herunder tallet π. I kapitlets tema: `Arkitekt i Centicube City skal eleverne konstruere ungdomsboliger ud fra nogle givne regler. Modellen af de forskellige ungdomsboliger bygges i centicubes, som eleverne efterfølgende skal inddele i forskellige grupper ud fra fælles matematiske karakteristika, fx ud fra totabellen (to-talssystemet), primtal m.m. ELEVFORUDSÆTNINGER Eleverne har i MULTI 4, MULTI 5 og MULTI 6 arbejdet med tallene og deres egenskaber indenfor talmængderne N, Z og Q. I MULTI 4 mødte eleverne begrebet talmængder, og det blev forklaret, at alle tal tilhører en talmængde. Der arbejdes ikke formaliseret med talmængder i MULTI 5 og MULTI 6. Det vil derfor være relativt nyt for de fleste elever, at man kan inddele tallene i mængder efter, hvilken type tal de er. I den første del af kapitlet arbejder eleverne med de naturlige tal N. De naturlige tal kaldes også tælletallene. Eleverne arbejder med forskellige egenskaber ved de naturlige tal, fx lige tal og ulige tal samt primtal og sammensatte tal. I den forbindelse møder eleverne de to historiske matematikere - Gauss og Eratosthenes. Herefter arbejder eleverne med de hele tal Z, hvor de bl.a. skal undersøge de negative tal og regningsarterne. Eleverne har på mellemtrinnet arbejdet med tallet π i forbindelse med beregning af omkreds og areal i en cirkel, men de har ikke tidligere mødt eller arbejdet med andre irrationale tal, og de kender ikke begreberne irrationale tal eller reelle tal. De har Eleverne har i MULTI på mellemtrinnet arbejdet med: at kunne inddele tallene i talmængderne N, Z og Q at regne med negative tal at opløse tal i primfaktorer at omskrive og regne med kvadratrod (dog ikke irrationale tal) at finde en cirkels omkreds og areal ved brug af tallet π.

2 ELEVMÅL FOR KAPITLET HUSKELISTE Målet er, at eleverne: kan forstå sammenhænge og ligheder mellem talmængderne N, Z, Q og R, kan anvende de naturlige tal, hele tal, rationale tal og reelle tal i forskellige sammenhænge, kender til og kan undersøge og udforske primtallene og deres egenskaber, kan skrive meget små og meget store tal ved hjælp af eksponentiel notation, kan beskrive og forklare sammenhænge ved hjælp af matematik. PRINTARK U1 Tal- og symbolkort U2 Primtal E1 Begreber og fagord Tal i mængder MATERIALER A3-papir Centicubes DIGITALE VÆRKTØJER Regneark FAGLIGE BEGREBER FÆLLES MÅL I kapitlet arbejdes med følgende centrale fagord og begreber: På MULTIs hjemmeside er der en oversigt over, hvilke Fælles Mål der er sat op for arbejdet med kapitlet. Mængden af naturlige tal N Mængden af hele tal Z Mængden af rationale tal Q Mængden af reelle tal R Differenskæder Sammensatte tal Primfaktoropløsning Eksponentiel notation Eksponent og rod.

3 FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING OPGAVE 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. A Q B R (sidelængden er 5, som er irrational). C Q MÅL OG FAGLIGT INDHOLD På de to sider bliver eleverne introduceret for kapitlets elevmål, fagord og begreber. I de efterfølgende opgaver og undersøgelsen er formålet at aktivere elevernes forhåndsviden om emnet. Eleverne bliver indledningsvis introduceret til emnet Tal i mængder. I introteksten gives en kort beskrivelse af, hvad emnet handler om. Eleverne har i MULTI 4 mødt begrebet talmængder, men det vil for de fleste elever være nødvendigt at repetere, hvad en talmængde - eller en mængde - er. En mængde er en afgrænset samling af elementer - i dette tilfælde er det en samling tal med samme egenskaber. Tegn fx de fire forskellige talmængder på tavlen, og forklar, hvordan hver mængde er en delmængde af den næste mængde. Fx er de naturlige tal N en ægte delmængde af de hele tal Z, da alle tal i talmængden N er en del af talmængden Z. En ægte delmængde vil i dette tilfælde sige, at de to talmængder N og Z ikke er samme mængde. Herefter præsenteres eleverne for kapitlets fem elevmål samt fagord og begreber. I arbejdet med forskellige opgaver og en undersøgelse får eleverne aktiveret deres forhåndsviden om emnet. PRINTARK U1 Tal- og symbolkort. Hvis det indledningsvist er repeteret, hvad en talmængde er, så kan eleverne bruge deres viden herfra. OPGAVE 2 A 19 = = = = = = = 3 37 B 2 er faktor i et tal, hvis tallet er lige, dvs. hvis tallets sidste ciffer er 0, 2, 4, 6 eller 8. Tal evt. med eleverne om, hvad begrebet faktor betyder. Faktor er et tal, som indgår i en multiplikation. UNDERSØGELSE: 1, 2, 3, 4 OG 5 DEL 1 A = 145 (Ingen andre måder). B Formålet med opgaver af denne art er at udvikle systematik som eleverne er nødt til at benytte for at sikre sig, at alle resultater er med. Herunder er ikke medtaget de summer, der kommer af andre ved brug af den kommutative lov, for addition, dvs. når fx er nævnt, vil ikke blive nævnt. De forskellige summer er da: = = = = = = = = = = = = 73 C Den størst mulige sum er = = 433. D Den mindst mulige sum er = 10. E Foruden de nævnte mangler der de tal, der er summer af et 3-cifret og et 1-cifret tal. Der er i alt 24 forskellige summer af denne slags, der dog to og to giver samme resultat: = = = = = = = = 235

4 = = = = = = = = = = = = = = = = 433 DEL 2 A Alle summer bliver større. Nogle bliver 1 større (hvis 4-tallet står på enernes plads), nogle bliver 10 større (4-tallet på tiernes plads), og nogle bliver 100 større (4-tallet på hundredernes plads). B Eleverne overvejer, hvordan resultaterne påvirkes, hvis der skrives et andet ciffer end 5 på de pladser, hvor der står 5 i punkt A. OPGAVE 3 A Eleverne kan sortere tallene på mange forskellige måder ud fra forskellige kriterier, fx Lige og ulige tal Talmængderne N, Z, Q og R Brøker og decimaltal B - C Elevernes egne svar. Eleverne kan fx lave kort med de forskellige tal på, som de kan placere i bunker ud fra de kriterier, som de sorterer tallene i. Det kan være mere overskueligt, da det hjælper til at fokusere på et enkelt tal ad gangen. Eleverne kan ligeledes opfordres til at have en bunke med tal, som de kan have svært ved at placere ud fra deres valgte kriterier. I arbejdet med punkt C kan de tale med et andet makkerpar om, hvorfor de har svært ved at placere nogle af tallene. Måske de ved fælles hjælp kan placere tallene i de rigtige bunker, eller måske kan de slet ikke placeres inden for de givne kriterier. Hvis eleverne er i tvivl, kan de tale med læreren.

5 FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TEORI: DE NATURLIGE TAL N De naturlige tal kaldes også tælletallene, da det er de tal, vi får, når vi tæller 1, 2, 3, 4 Som det er beskrevet i teoriboksen, så kan de naturlige tal opdeles på forskellige måder og her er vist lige tal og ulige tal. Tal med eleverne om, på hvilke andre måder tallene kan opdeles i, fx primtal og tabeller. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD Eleverne skal arbejde med mængden af naturlige tal N. De bliver præsenteret for en formel, der beskriver et lige tal og en formel, der beskriver et ulige tal. Eleverne skal efterfølgende undersøge differensrækker og summer ved hjælp af Gauss metode. Det er nyt for eleverne, at beskrive et vilkårligt tal i talmængden N med den variable n. Lad eleverne parvis tale om den måde de lige tal og ulige tal er beskrevet på. De kan efterfølgende selv beskrive andre naturlige tal med den variable n, fx 3-tabellen (nn 3) eller kvadrattallene (nn 2 ). OPGAVE 4 A - B Elevernes egne svar. Eleverne kan fx tage tid på, hvor lang tid det tager at tælle til eksempelvis 100 og derefter gange tiden med Det tager dog længere tid at tælle, jo større tallene bliver. Derfor kan en mulighed også være at tælle fra til og gange tiden med , da det kan give et bedre billede af den tid det tager at tælle til OPGAVE 5 A Elevernes egne svar, men fx alder, antal jordbær i en bakke, skostørrelse, antal elever i klassen. OPGAVE 6 A Summen af to lige tal er lige. B Produktet af to lige tal er lige. C Summen af et lige og et ulige tal er ulige. D Produktet af et lige og et ulige tal er lige. E De regler, der ikke er behandlet under A D er: Summen af to ulige tal er lige. Produktet af to ulige tal er ulige. F Sum af tre ulige tal: ulige + ulige + ulige = (ulige + ulige) + ulige = lige + ulige (iflg. E) = ulige (iflg. C) G Produkt af tre ulige tal: ulige ulige ulige = (ulige ulige) ulige = ulige ulige (iflg. E) = ulige (igen iflg. E)

6 Når et tal (lige eller ulige) multipliceres med 2, bliver produktet lige, og 2 er en faktor i dette tal. Derfor bliver produktet lige. UNDERSØGELSE: DIFFERENSKÆDER OG SUMMER DEL 1 A Differensen mellem hvert led og det foregående er den samme (4) rækken igennem. Derfor er rækken en differensrække. B S = 136 C S 25 = 325 D S 100 = 5050 E Ved at bruges Gauss metode får man: 2S = (n + 1) + (n + 1) + + (n + 1) med i alt n addender, dvs.: 2S = n (n + 1) og ved division med 2 fås: n ( n+ 1) S = S15 = = 15 8 = 120 F G S 50 = = = DEL 2 A S 20 = 420 B Ved at bruge Gauss metode får man for summen S n af de første n lige tal: S n = n (n + 1) C S 250 = DEL 3 S A Gauss metode giver: n n (3 + 3 n) = 2 B Summen af de første 10 tal i tre-tabellen er S 10 = 165. Undersøgelsen vil for nogle elever forekomme meget teoretisk, hvorfor de kan have behov for en del støtte. I de punkter, hvor eleverne skal selv skal opstille en formel, kan der fx differentieres ved at give eleverne formlen og lade dem prøve at forklare, hvorfor formlen ser ud, som den gør. En udvidelse af undersøgelsen kan være at lade eleverne selv lave andre formler der beskriver summen af forskellige differensrækker.

7 FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TEORI: PRIMTAL OG SAMMENSATTE TAL Da indholdet i teoriboksen ikke er nyt for eleverne, kan eleverne fx læse og gennemgå indholdet parvis eller i mindre grupper. Inden eleverne arbejder videre med opgaverne og undersøgelsen på opslaget, kan der tages en klassesamtale om teoriboksens indhold, og eksemplet der er beskrevet under Mål og fagligt indhold. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD Eleverne skal undersøge forskellige forhold vedrørende primtal og sammensatte tal. I arbejdet med primtallene bliver eleverne præsenteret for en metode til at fastlægge primtallene - metoden kaldes Eratosthenes si. Eleverne har på mellemtrinnet i MULTI 5 arbejdet med primtal, sammensatte tal og med at opløse tal i primfaktorer, så den del er ikke ny for eleverne, men her i MULTI 7 arbejdes mere undersøgende med primtallene, hvilket er nyt for eleverne. OPGAVE 7 A Primtallene mellem 2 og 50 (begge inkl.) er: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43 og 47. B Tallet 49. C Tallet 7. D Sammenhængen er, at 7 2 = 49 (eller, at 49 = 7). E Oscars påstand er sand. Primtal nr. 4 er 7, og 7 er det største primtal, der er mindre end 70. F Hvis det sidste tal, der skal undersøges kaldes n, så vil det sidste tal, der skal overstreges, være større end eller lig med n 2 og mindre end (n + 1) 2. G Der skal undersøges 5 primtal (2, 3, 5, 7 og 11). Målet er, at eleverne forstår, at ethvert naturligt tal større end 1 enten er et primtal eller, at det på en entydig måde kan skrives som et produkt af primtal. Faktorernes rækkefølge er dog ikke entydig, da både den kommutative og den associative lov for multiplikation af reelle tal gælder. Eleverne kan arbejde parvis med opgaven, så de kan diskutere metoden med Eratosthenes si og deres resultater. Som en hjælp til arbejdet med opgaven kan eleverne få udleveret printarket U2 Primtal, som de skal bruge til undersøgelsen Fordeling af primtal. Fx = = Gennem arbejdet med de efterfølgende opgaver og undersøgelse får eleverne et større kendskab til primtallene. PRINTARK U2 Primtal OPGAVE 8 A 100 = = 2 5 B Ikke af 37, da det er et primtal. OPGAVE 9 A = 108 B 6 er ikke et primtal. Primtalsopløsningen af 108 er C Divisorerne i 108 er 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 27, 36, 54 og 108. OPGAVE 10 A Det største af tallene er B Antallet af divisorer i tallene 32, 42, 46 og 49 er hhv. 6, 8, 4 og 3, så tallet 42 har flest divisorer.

8 OPGAVE 11 A De mulige svar er: 1 36, 2 18, 3 12, 4 9 og 6 6. B 36 = C 36 = D Divisorerne i 36 er 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18 og 36. OPGAVE 12 A Den fælles divisor for de fire tal er 7. OPGAVE 13 A Tallet 24 har 8 divisorer, tallet 49 har 3 divisorer, tallet 84 har 16 divisorer og tallet 94 har 4 divisorer. Det er således tallet 84, der har flest divisorer. UNDERSØGELSE: FORDELING AF PRIMTAL DEL 1 A Eleverne sætter ring om primtallene på printarket U2 Primtal. B Elevernes beskrivelse af mønsteret for primtallenes fordeling. C Alle tal i de pågældende kolonner er lige tal og derfor (når tallene er større end 2) sammensatte tal. DEL 2 A Eleverne kan på baggrund af printarket U2 Primtal kun udtale sig om de primtal, der er mindre end 100. Påstand 1: Påstanden er ikke sand. For eksempel er 7 et primtal, der ikke er på formen 6n 1. Det er imidlertid generelt sandt, at ethvert primtal større end 3 enten er på formen 6n 1 eller på formen 6n + 1. Påstand 2: I første oplag af MULTI 7 er der en trykfejl. Tallet 4 n 1 skal være tallet 4 n 1. Så er påstanden sand og den gælder også generelt.

9 FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TEORI: DE HELE TAL Z De naturlige tal N udvides til de hele tal Z, så talmængden nu også indeholder 0 og de negativ hele tal. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD Eleverne skal arbejde med mængden af hele tal Z. De skal undersøge og formulere regler for, hvordan fortegnene ændrer sig, når hele tal subtraheres, multipliceres og divideres. Eleverne har på mellemtrinnet arbejdet med negative tal og regning med negative tal, hvor de på lommeregneren har undersøgt de forskellige regler for regning med negative tal. I MULTI 7 bliver denne del mere formaliseret, og eleverne skal undersøge og selv formulere regler for, hvordan fortegnene ændrer sig ved regning med negative tal. MATERIALER Evt. digitalt værktøj, fx regneark. Lad eleverne læse teoriboksen igennem, og tal om, at minustegnet både kan være et regnetegn og et fortegn. I den sammenhæng kan det være relevant at nævne, at når fortegnet står ved siden af et regnetegn, sætter man en parentes om det negative tal, fx 6 + ( 3) eller 6 ( 3). Man skriver således aldrig et regnetegn og et fortegn lige efter hinanden. Lad eleverne undersøge, hvordan de bruger deres lommeregner til at regne med negative tal. Det er nødvendigt at huske fortegnet, når man skal skrive negative tal på lommeregneren. Knappen kan fx se sådan ud ( ) eller +/. OPGAVE 14 De ønskede tal er skrevet med rødt. A 26 + ( 24) = 2 B 75 ( 80) = 5 C 25 + ( 13) = 12 D 5 17 = 12 OPGAVE 15 A Elevernes egne svar, men fx gæld og temperatur. OPGAVE 16 A B 15 ( 8) eller 8 ( 15). Det første minus er fortegn, det næste er regnetegn, og det sidste er fortegn. OPGAVE 17 A Mathias fører. B Pointforskellen mellem Mathias og Søren er 165. C Søren mangler 80 point i at nå Line. I opgave er der fokus på, hvordan negative tal bruges i hverdagen, og eleverne arbejder med addition og subtraktion af negative tal.

10 UNDERSØGELSE: NEGATIVE TAL OG REGNINGSAR- TERNE DEL 1 SUBTRAKTION A Tabel for subtraktion B Elevens beskrivelse. C En subtraktion a b er negativ, hvis og kun hvis a er mindre end b. DEL 2 MULTIPLIKATION A Tabel for multiplikation Samlet kan man sige om fortegn for produkter: To ens fortegn giver plus, to forskellige fortegn giver minus. DEL 3 DIVISION A Tabel for division. : , , , ,67 1 0,33 0, ,5 0, ,33 0, ,5 0,33 2 0, , , ,5 1 B Elevens beskrivelse. Når to negative tal divideres, bliver resultatet positivt. C Elevens forklaring. Nul som divisor: Division er den modsatte regningsart til multiplikation. Hvis man undersøger følgende 6 : 0 og betegner resultatet ved x, så betyder det, at: 6 0 = xx, hvis og kun hvis 0 xx = 6. Da nul multipliceret med et hvilket som helst tal er nul, så vil 0 xx aldrig give 6. Altså kan det ikke lade sig gøre at dividere med 0. Nul som dividend: På samme måde som ovenfor kan vi undersøge 0 6 = xx. I dette tilfælde gælder det, at 0 6 = xx, hvis og kun hvis 6 xx = 0. Da nul multipliceret med 6 (og et hvilket som helst andet tal) er nul, så vil resultatet af en division med dividenden nul altid være nul. D Elevens formulering af regler. Fortegnsregler for division er som for multiplikation. B C Elevens beskrivelse. Når to negative tal multipliceres, bliver produktet positivt. Elevens formulering af regel for multiplikation af et positivt tal med et negativt tal. DEL 4 RESULTATER I Z A Når de tal, der regnes på, tilhører Z, vil addition, subtraktion og multiplikation give hele tal som resultat. Det vil sige, at division er den eneste regningsart, hvor resultatet ikke altid ligger i talmængden Z.

11 FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TEORI: DE RATIONALE TAL Q I teoriboksen præsenteres og beskrives mængden af rationale tal Q, der kan beskrives som alle de hele tal og de tal, der kan skrives som brøker. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD Eleverne skal arbejde med mængden af rationale tal Q. De skal bl.a. arbejde med opgaver, der handler om at skrive tal ved hjælp af brøker. Der er fokus på at forstå brøker som et tal og som en division, der endnu ikke er udført. Derefter undersøger eleverne forskellige delelighedsregler. Eleverne har på mellemtrinnet arbejdet med brøker og sammenhængen mellem brøker og decimaltal, men de er ikke siden MULTI 4 blevet præsenteret for mængden af rationale tal, og de har ikke siden arbejdet formaliseret med talmængden Q. I dette kapitel fokuseres der alene på at forstå definitionen af talmængden Q, og først i kapitlet Brøk, decimaltal og procent præsenteres eleverne for regneregler m.m. De rationale tal kan også beskrives som de decimaltal, der enten er endelige eller periodiske, hvilket er nye begreber for eleverne. Det kan derfor være en god ide at tage en klassesamtale om sammenhængen mellem brøker og decimaltal, og at et brøktal og et decimaltal med samme værdi blot er to forskellige måder at angive samme tal på. Figuren nederst i teoriboksen kan være udgangspunkt for en klassesamtale om de forskellige talmængder, og hvordan de hænger sammen. Tallet 3 hører fx både til talmængden N, Z og Q, mens tallene 2 og 3,96 kun 7 hører til mængden med rationale tal. Gennemgangen af teoriboksen kan afsluttes med, at eleverne skal komme med eksempler på tal og placere dem i den rigtige talmængde. Der kan også være krav til om tallet skal være et endeligt eller periodisk decimaltal. OPGAVE 18 A Elevernes egne svar, men fx bageopskrifter, priser, rumfang af juicekartoner, forskellige længder. OPGAVE 19 A Elevernes egne svar. Det naturlige tal 8 kan skrives en uægte brøk, hvor resultatet er 8. Fx 8, 16, 24 Der vil altså være uendelig mange måder, hvorpå det naturlige tal 8 kan beskrives som en brøk. B Elevbesvarelse. C Elevbesvarelse. D Fordi ethvert naturligt tal også er et helt tal. OPGAVE 20 A De rationale tal, der kan skrives med netop ét 2-tal og netop ét 8-tal er: ±28; ±82; ± 2 ; 8 ±8; ±2,8; ±8,2; 2 ±82 ; ±2 8 Tillader man regnetegn, vil også tallene: ±2 8, ±(2 + 8) og ±(2 8) kunne bruges. B Alle tal fra A tilhører Q. Kun tallene ± 2 ; ±2,8 og ±8,2 tilhører ikke Z. 8

12 C Tallene 2, 2,8 og 8,2 er alle ikke-hele tal, der er større 8 end 1 5. I første oplag af MULTI 7 står der Nævn otte ikke-hele tal. Det er en fejl. Der skulle blot stå Nævn de ikke-hele tal fra opgave A, der er større end LÆS OG SKRIV MATEMATIK DEL 4 A Tallet er 16 (2 4 ). B Elevernes egne talgåder. D Elevens egen opgave og opgavebytning. OPGAVE 21 A Ja, det gælder altid: (a : k) (b k) = aa (bb kk) = kk aa bb kk = aa bb (forkortning med k). kk UNDERSØGELSE: DELELIGHEDSREGLER DEL 1 A Hvis både 5 og 2 skal gå op i et tal, skal tallet ende på 0. DEL 2 A Elevernes egne udregninger. B Elevernes egne udregninger. C Der er 45 tocifrede tal, hvor tværsummen ikke kan reduceres yderligere. D Det tocifrede tal, der har den højeste tværsum er 99 (tværsum 18). Denne tværsum skal kun reduceres én gang for at blive étcifret. E Fx 111, 123, 135, 504. F Højst én gang. Det firecifrede tal, der har den højeste tværsum er 9999 (tværsum 36). Denne tværsum skal kun reduceres én gang for at blive étcifret (9). DEL 3 A 7 går op i 322, 693, 672 og 441. B Flere løsninger fx = 210, = 420 og = 840. C Elevaktivitet. D Ja, det passer. Hvis 2 og 3 går op i et tal, kan tallet skrives 2 3 n. (n N), dvs. 6 n altså går 6 også op i tallet. E Ja, det passer. F 8 går op i et tal, hvis det går op i tallets sidste 3 cifre (eksempel: 8 går op i , da 8 går op i 448). Man kan også sige fx 8 går op i et tal, hvis 4 går op i halvdelen af tallet (eller hvis 2 går op i en fjerdedel af tallet, eller hvis 2 går op i tallet 3 gange, eller ) 9 går op i et tal, hvis 9 går op i tallets tværsum. 10 går op i et tal, hvis tallet ender på 0 (nul).

13 FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TEORI: STORE TAL OG SMÅ TAL MED EKSPONENTIEL NOTATION I teoriboksen er beskrevet, hvordan man kan omskrive meget store og meget små tal til eksponentiel notation. Dvs. at tallene bliver omskrevet vha. potenser af 10. Vær fx opmærksom på, at der både er tale om positive og negative eksponenter. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD Eleverne skal på disse sider arbejde med at skrive meget små og meget store tal ved hjælp af eksponentiel notation. I den sammenhæng præsenteres de for begreberne eksponent og rod. Eleverne har ikke tidligere arbejdet med eksponentiel notation, hvorfor der i de efterfølgende opgaver og aktiviteten er fokus på, at eleverne omskriver meget store og meget små tal til eksponentiel notation, så de oplever, at tallene bliver mere overskuelige. MATERIALER A3-papir Digitalt værktøj, regneark Da det er ny viden for eleverne, kan det være en god idé, at lade eleverne parvis gennemgå indholdet i teorirammen først, og derefter samle op fælles i klassen. Opgave 22 kan fx indgå som en del af den fælles gennemgang. Det kan nævnes for eleverne, at denne skrivemåde med eksponentiel notation nogle gange optræder under betegnelsen videnskabelig skrivemåde (efter engelsk: Scientific notation). Lad eleverne undersøge, hvordan de skriver med potenser på lommeregneren. Det er forskelligt, hvordan potens-tasten ser ud, men på de fleste lommeregnere vil der på tasten enten være tegnet y x eller ^. OPGAVE 22 A Tallene skrevet med eksponentiel notation er: 9, , , , , OPGAVE 23 B 3, km/s C 1, km/min. D 1, km OPGAVE 24 A km OPGAVE 25 A 1, g B 0, g

14 OPGAVE 26 A km B km C km = 7, km. AKTIVITET: MODEL AF SOLSYSTEMET DEL 1 A Hvis modellen skal tegnes på et A3-papir, så kan den største længde ikke være mere end 42 cm, da det er længden på A3-papir. Modellen kan fx tegnes i længdeforholdet 1 : 1000 milliarder. Dvs. 1 cm på modellen svarer til cm = km i universet. I det længdeforhold vil Merkur ligge cirka 0, 4 cm fra Solen, og Neptun vil være placeret ca. 30 cm fra Solen. B Eleverne udarbejder regneark. C Elevernes egen tegning af model af solsystemet. D Hvis 7. x skal lave en model af solsystemet i skolegården, så skal de først finde ud af i hvilket længdeforhold, de vil lave modellen. De kan fx lave modellen i længdeforholdet 1 : Det betyder, at 1 cm i modellen svarer til km i universet. I det længdeforhold vil Merkur, der er tættest på Solen, være placeret cirka 2,9 m fra Solen, og Neptun, der er længst væk, være placeret ca. 225 m fra Solen. Det vil sige, at eleverne i dette længdeforhold skal bruge et område, der er min. 225 m langt. Hvis det ikke er muligt, så må længdeforholdet ændres til fx 1 : I dette længdeforhold vil Solens diameter være ca. 7 cm, Merkurs 0,02 cm og Neptuns ca. 0,24 cm. En udfordring til eleverne kan være, at lade dem finde et område på/nær skolen, og derefter finde et længdeforhold, i hvilket det vil være muligt at lave en stor model af solsystemet.

15 FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TEORI: DIVISION MED REST Som nævnt kender eleverne til begrebet rest, hvorfor det nye for eleverne er den notationsform, hvormed en division med rest kan beskrives. Lad fx eleverne arbejde parvis med indholdet i teoriboksen. De kan fx lave små opgaver til et andet makkerpar, hvor de i opgaverne bruger begreberne rest og restklasse og tilhørende notationsform. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD Eleverne fortsætter på den første side med at undersøge tallene og deres egenskaber indenfor mængden af hele tal Z, hvor de undersøger division med rest. Derefter bliver de irrationale tal og mængden af reelle tal præsenteret, og eleverne arbejder i de efterfølgende opgaver med bl.a. tallet π. Eleverne har på mellemtrinnet arbejdet med division med rest, hvorfor begrebet rest ikke er nyt for dem, men de har ikke tidligere arbejdet systematisk og undersøgende med rester. Det er første gang, eleverne møder begreberne irrationale tal og reelle tal. De kender π fra mellemtrinnet, hvor de har arbejdet med π i forbindelse med beregning af areal og omkreds i cirklen. Set i relation til talmængderne skal eleverne erfare, at der igen er brug for flere tal end de rationale tal, og det er nødvendigt at udvide talmængderne til de reelle tal. MATERIALER Digitalt værktøj, regneark OPGAVE 27 A Ved division med 6 kan man (hvis divisionen ikke går op) få de principale rester 1, 2, 3, 4 og 5. B Alle ulige tal giver resten 1 ved division med 2. OPGAVE 28 A De giver alle resten 11 ved division med 12. OPGAVE 29 A Restklassen (0) 2 B Alle tallene tilhører restklassen (5) 7 C Også 12 og 19 tilhører restklasen (5) 7 D Tallene 5, 14, 23 og 32 tilhører (5) 9 Når vi kun regner med principale rester (rester som er mindre end divisor) vil resten 5 ved division med 4 bevirke, at 4 går op en ekstra gang i dividenden, og derved giver den principale rest 1. I denne sammenhæng giver (5) 4 derfor ingen mening. I videregående matematik er (5) 4 derimod veldefineret det er den samme restklasse som (1) 4. Med andre ord: De tal, der kan give resten 5 ved division med 4, er nøjagtig de samme tal, som de tal, der giver den principale rest 1 ved division med 4. UNDERSØGELSE: RESTER OG REGNEARK DEL 1 A Elevens eget regneark. B Hvis der havde været rest 2 eller højere, så ville det betyde, at 2 ville gå mindst én gang mere op i tallet, og dermed ville det være rest 0 eller 1. C Elevundersøgelse. Mulige principale rester ved division med: 2: 0 og 1 3: 0, 1 og 2 4: 0, 1, 2 og 3 5: 0, 1, 2, 3 og 4 6: 0, 1, 2, 3, 4 og 5 7: 0, 1, 2, 3, 4, 5 og 6

16 D Det er kun muligt at får resterne 1-7 ved division med 8, da rester lig med eller større end 8 betyder, at 8 vil gå mindst en gang mere i tallet, og resten vil være 0-7. E Mulige principale rester ved division med n: 0, 1, 2, 3,, n 1. F Elevkontrol af regel. Eleverne kan diskutere deres resultater parvis eller i mindre grupper, og de kan ligeledes tale om, hvordan (eller om) de har brugt regnearket i arbejdet med undersøgelsen. Der vil sikkert være nogle elever, der ikke har brug for et regneark til at løse de enkelte opgaver, men det kan alligevel være relevant at udarbejde det, da det dels udvider deres kendskab til forskellige funktioner i regnearket, og dels styrker deres hjælpemiddelkompetence. OPGAVE 31 A π-tilnærmelsen 3,14 giver A = 9, π-tilnærmelsen 22 giver A = 9, π-tilnærmelsen (3 + 1 ) giver A = 9, B π-tasten på lommeregneren giver A = 9, C π-tasten giver det mest præcise tal. OPGAVE 32 A Den anvendte π-værdi er , B Jordens omkreds er selvfølgelig den samme, uanset hvilke π-tilnærmelse, man anvender, men beregningsresultaterne varierer. Ved brug af babyloniernes tilnærmelsesværdi fås omkredsen til ,5 km. C Lommeregneren π-tast giver O = ,15589 km, dvs. forskellen er 211,65589 km. TEORI: DE REELLE TAL R I teoriboksen præsenteres og beskrives mængden af reelle tal R, der kan beskrives som alle rationale tal og alle irrationale tal. Et irrationalt tal er et tal, der ikke er rationalt. Dvs. et tal, der ikke kan skrives som en brøk eller et helt tal. Et irrationalt tal kan altså ikke omskrives til hverken et endeligt decimaltal eller et periodisk decimaltal. Eleverne kender allerede det irrationale tal π, og i teoriboksen er 2, 5, 11 og 17 andre eksempler på irrationale tal. OPGAVE 30 A Tallene 4 og 25 er rationale, fordi 4 og 25 er kvadrattal. B Elevens lommeregnerundersøgelse. Der kan være elever, der oplever, at deres lommeregner bibeholder kvadratroden som resultat, fx 6 = 6, og ikke skriver resultatet med et decimaltal. Det kan ændres. På nogle lommeregnere gøres det ved at trykke mode og vælge classic i stedet for mathprint. Men lad eleverne undersøge, hvordan de ændrer det på deres lommeregner, så de er bekendt med funktionen.

17 FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TEMA: ARKITEKT I CENTICUBE CITY DEL 1 A Der skal bruges 120 centicubes. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD På dette opslag skal eleverne på den første side arbejde med temaet: Arkitekt i Centicube City, og på den anden side skal de arbejde med evaluering af kapitlet. MATERIALER Centicubes PRINTARK E1 Begreber og fagord Tal i mængder DEL 2 B Elevernes modeller over de første 15 huse. Dimensionerne er angivet herunder ud fra dette system: l x b x h. Fx hus nummer 6 med dimensionerne 1 x 2 x 3: Husnummer Dimensioner 1 1 x 1 x x 1 x x 1 x x 2 x x 1 x x 2 x x 1 x x 2 x x 3 x x 2 x x 1 x x 3 x x 1 x x 2 x x 3 x 5 DEL 3 C Elevernes inddeling af husene i undergrupper. Mange inddelinger er formentlig mulige, men den, der i en vis forstand ligger lige for, er inddelingen i huse hvis dimension er 1 1 n, hvor n er husets nummer (dvs. primtallene samt hus nr. 1) i den ene gruppe og resten (de sammensatte tal) i den anden gruppe. De første er så karakteriseret ved at have (mindst) to 1-taller i dimensionen, de andre ved at have højst ét 1-tal i dimensionen. Resten af opgaven er her besvaret ud fra denne inddeling. D Huse med primtalsnummer p har dimensionen 1 1 p. Huse med sammensatte tal som nummer har mindst to dimensioner større end 1. E Der er tale om husene med lige numre. Da alle husene er lige høje, og da den eneste sikre fælles divisor i husnummeret er 2, må husene være 2 høje. Husene er arrangeret som hus nummer 2, 4, 6, 8,

18 10, 12 og 14 i spørgsmål A med 2 som højden af huset. F Andre tabeller kan også bruges. Huse arrangeret efter 3-tabellen vil 3 som husets højde. G Elevundersøgelse. DEL 4 A Bygninger med et sammensat tal som husnummer har højst én dimension (længde, bredde, højde) der har målet 1. DEL 5 A Nu er eleverne sporet ind på primtal og sammensatte tal, så man kan undersøge, om ikke symbolerne kan repræsentere tallenes primtalsopløsning. Det ville passe godt med symbolet for nr. 16 med fire cirkelskiver, hvis cirkelskiven står for 2, idet 16 = = 2 4. Tallene fra 1 til 15 indeholder 6 primtal samt 1-tallet. Der skal derfor være 7 symboler, der optræder alene. Det er der også: Hjerte, kvadrat, cirkelskive, dråbe, cirkelperiferi, stjerne og trekant. Da hjertet, dråben og cirkelperiferien kun optræder én gang, må disse symbolisere 1 eller primtal, der kun optræder ét sted i primtalsopløsningen af tallene fra 1 til 15 (nemlig 11 og 13). Der er i denne sammenhæng frit valg, så her er valgt cirkelperiferien som 1, hjertet som 11 og dråben som 13. Ved at se på primtalsopløsningen af tallene 4, 6, 8, 9, og 14 og sammenligne med symbolerne får man følgende fordeling af symboler på husene: 9 = = = = = 3 5 B Da 17 er et primtal, skal der opfindes et nyt symbol for 17. Her er frit valg på alle hylder, blot man holder sig fra de allerede brugte symboler. Da primtalsopløsningen af 18 er 2 3 2, skal skiltet på hus nr. 18 bestå af en cirkelskive og to trekanter. Der mange delundersøgelser og opgaver i temaet, og det kan være en god idé, at samle fælles op i klassen undervejs, fx efter del 2 og 4. I flere af opgaverne er det nødvendigt, at eleverne har forstået og besvaret de tidligere opgaver korrekt. Alternativ kan der dannes mindre grupper med 2-3 makkerpar, som løbende taler sammen om deres besvarelser. Husnummer 1 Symbol EVALUERING Eleverne skal på denne side evaluere de mål, fagord og begreber, de har arbejdet med gennem kapitlet = DEL 1 A E Elevaktivitet. Eleverne forklarer betydningen af de begreber, de har lært om. DEL 2 A B Elevaktivitet. Eleverne viser eksempler på og skriver deres egen forståelse af de begreber, de har lært om. 6 = = 2 3 DEL 3 Eleverne skal (ved hjælp af 5 taleksempler) undersøge om nogle påstande er sande eller falske. Dette skal forstås således: Hvis en påstand er sand, er 5 tilfælde, hvor den passer, selvfølgelig ikke et bevis. Man kan altså ikke vide, om påstanden er sand, selv om den passer på 5 eksempler

19 men man har på den anden side heller ikke vist, at den ikke er sand. Hvis en påstand er falsk, er et enkelt modeksempel nok. Finder man et sådant, er det unødvendigt at prøve med flere taleksempler også selv om, man endnu ikke har prøvet 5. A De fem taleksempler kunne være: 4 = 2 + 2, 6 = 3 + 3, 8 = 3 + 5, 10 = og 12 = Det garanterer ikke selvfølgelig ikke påstandens sandhed. Påstanden kaldes Goldbachs formodning (efter Christian Goldbach; preussisk matematiker; ). De fleste (formentlig alle) tror, den er sand, men den er stadig ikke bevist (men gælder for alle lige tal mindre end efterprøvet pr. computer). Der venter den, der beviser (eller modbeviser) påstanden evig berømmelse i matematikerkredse. B Eksempler (vi prøver fra en ende af): 5 = = = ? UPS! Der knækker filmen! 11 kan ikke skrives som sum af to primtal, så påstanden er falsk. C Eksempler (igen fra en ende af): 7 = = = = = Men heller ikke her garanterer de fem eksempler, at påstanden er sand. Påstanden kaldes Goldbachs svage formodning, og er heller ikke bevist. Det forlyder på, at man er tæt på et bevis. Bemærk i øvrigt, at da ethvert ulige tal større end 3 kan skrives som 3 + et lige tal, vil Goldbachs svage formodning (C) være sand, hvis Goldbachs formodning (A) er det. DEL 6 A Mie har som den eneste skrevet tallet korrekt i eksponentiel notation. B Axel: Tallet før tier-potensen skal ligge mellem 1 og 10. Jens: Tallet før tier-potensen ligger ikke mellem 1 og 10, og tier-eksponenten er forkert. Anna: Tier-eksponenten er forkert. DEL 7 A Næste led fås ved at addere 5. B Næste led fås ved at addere 1. 3 C Næste led fås ved at addere 2,5. D Dette er rækken af kvadrattal. Tal nr. n er altså n 2. Man kan også sige, at tal nr. n kommer af tal nr. n 1 ved at addere 2n 1. DEL 4 A D Elevernes egne forklaringer. DEL 5 A Hvad er den mindste talmængde, som resultaterne tilhører (de er jo alle reelle tal). 19 (Z) 56 (Z) 39 (Z) 17 (Z) 48 (Z) 77 (N) 1 (Q) 1 (Q) 4 3

20 OPGAVE 6 A 12 B 12 C 3 D 3 OPGAVE 7 A Tallene 49 og 84 har divisorerne 1 og 7 til fælles. B Tallene 90 og 84 har primfaktorerne 2 og 3 til fælles. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD På dette opslag skal eleverne arbejde med færdighedsopgaver på to niveauer, der handler om kapitlets emne. FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TRÆN 1 FÆRDIGHEDER OPGAVE 1 A Tallene 3, 3,5 og 84 er ikke hele tal. 8 OPGAVE 2 I første oplag af MULTI 7 er punkt B: Hvilke tre tal tilhører alle fire talmængder?. Der er imidlertid kun to tal, der tilhører alle fire talmængder. A N: 4 (= 1) og 8 4 Z: 6 og 0 R: 5 og 5 B C Q: og 8. 5 og 5 OPGAVE 3 A Primtal fra 1 til 15: 2, 3, 5, 7, 11 og 13. B Kvadrattal fra 1 til 15: 1, 4 og 9. C Tallene 2, 4, 6, 8, 10, 12 og 14 har 2 i deres primtalsopløsning. OPGAVE 4 A Rækkefølgen er: 1,5 3 (3,375), (18), 19, 52 8 (44) OPGAVE 5 A Divisorerne i 18 er: 1, 2, 3, 6, 9 og 18. B Divisorerne i 24 er: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 og 24. C Divisorerne i 144 er: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 16, 18, 24, 36, 48, 72 og 144. OPGAVE 8 A Disse tal har den reducerede tværsum 8: 260, 989, og 602. OPGAVE 9 A x = 10 B x = 10,5 C x = 2 D x = 0,8 E Den mindste talmængde, resultaterne tilhører er: N: C Z: A Q: B og D Alle resultaterne tilhører Q og R. OPGAVE 10 De mindste talmængder, løsningerne hører til i, er: A N (x = 2) B Q (x = 4 ) 3 C N (x = 3) D Z (x = 2) E R (x = ± 2) OPGAVE 11 A Tallene 22, 73 og 120 tilhører restklassen (1) 7 Tallene 53, 128 og 494 tilhører restklassen (4) 7 Tallene 13, 125 og 356 tilhører restklassen (6) 7 OPGAVE 12 A 3, , , , , , OPGAVE 13 A Næste tal er 16. B Tal nr. 10 er 28. Systemet er, at der skiftevis lægges 7 til og trækkes 2 fra.

21 TRÆN 2 FÆRDIGHEDER OPGAVE 1 A Primtallene mellem 43 og 59 er 47 og 53. B Kvadrattallet mellem 43 og 59 er 49 (7 2 ). C Tallene 45, 48, 50, 51, 54, 55 og 57 har enten 3 eller 5 (eller begge) i deres primfaktoropløsning. OPGAVE 2 A Nej, 343 er ikke et primtal. B 343 = 7 3. OPGAVE 9 A Næste tal er 125. B Tal nr. 10 er Rækken består af kubiktallene 1 3, 2 3, 3 3, OPGAVE 10 A 0,0104 g B 4, g C 40 µg OPGAVE 3 A Hverken 2 eller 5 går op, da hverken 2 eller 5 går op i sidste ciffer. B Der kan stå et af cifrene 0, 3, 6 eller 9. C Find tallets tværsum, og se, om 3 går op i tværsummen. OPGAVE 11 A Ca. 1, elektroner. B 2, g. C Ca elektroner. OPGAVE 4 A 660 B 992 C 16 D 14 E 6 1 (6,25) 4 F ( 14,8) OPGAVE 5 A 0,3 3 ; 0 ; 0,01 4 ; 17 1 ; 0,3 2 ; OPGAVE 6 A De fælles divisorer for 138 og 184 er 1, 2 og 23. B De fælles primfaktorer for 116 og 174 er 2 og 29. OPGAVE 7 A x = 4 1 ( 4,14285 ) 7 B x = -28 C x = 4 3 (4,75) 4 D x = 8 ( 0,32) 25 OPGAVE 8 A Næste tal er 63. B Tal nr. 10 er 165. Rækken er en slags Fibonacci-tal, der starter med to 3-taller, og hvor hvert tal derefter er summen af de to foregående.

22 OPGAVE 5 A Elevens egen illustration. B Fordi formlen giver summen af de første n naturlige tal. Hvis n sættes lig med 24 giver det antallet af slikkepinde, som Oscar får inden jul. C I alt 496 slikkepinde. MÅL OG FAGLIGT INDHOLD På dette opslag skal eleverne arbejde problemløsningsopgaver på to niveauer, der handler om kapitlets emne. FACITLISTE OG UDDYBENDE VEJLEDNING TRÆN 1 PROBLEMLØSNING OPGAVE 1 A Tallet er 66. B Det vil være tilstrækkeligt at vide, at tallet har to ens cifre. tallet indeholder et sekstal. tallet er større end 15. tallet er mindre end 77. OPGAVE 6 Elevens arbejde med eget regneark. A Den eksponent, der giver anledning til eksponentiel notation afhænger af rodens størrelse. Sædvanligvis vil det dog være lommeregneren, der først går over til eksponentiel notation. B Når 987 opløftes til 4. potens angives resultatet med eksponentiel notation. Bemærk, at i teksten hævdes det implicit, at ikke skrives med eksponentiel notation. I det afbildede regneark skrives dog med eksponentiel notation. Det skyldes imidlertid, at kolonne B ikke er bred nok til at indeholde med alle cifre i sædvanlig notation (123 5 = ). C Svarene følger af dette regneark, hvor det mindste og det største 4-cifrede tal er opløftet til potenser osv. Oplysningen tallet er større end 15 vil også være overflødig, hvis vi implicit går ud fra, at der er tale om et positivt tal. OPGAVE 2 A Tallene 43, 89 og 71 er alle primtal. B 24 = så 24 har andre divisorer end 1 og 24, og er derfor et sammensat tal. OPGAVE 3 A C OPGAVE 4 A Solens diameter d skrevet med eksponentiel notation: d = 1, km. Solens diameter d skrevet uden eksponentiel notation: d = km.

23 TRÆN 2 PROBLEMLØSNING OPGAVE 1 A De trecifrede kvadrattal, der har den reducerede tværsum 7, er 169, 196, 324, 484, 529 og 961. B For eksempel: Tallet er mindre end 180 (eller større end 600, eller ligger mellem 200 og 400, eller ) OPGAVE 2 A Da tallet har tværsummen 4 (Bemærk: Ikke den reducerede tværsum 4) og er mindre end 300, kan der kun være tale om tallene 4, 13, 22, 31, 40, 121, 130 og 220. De eneste kvadrattal blandt disse tal er 4 (2 2 ) og 121 (11 2 ). B At fjerne oplysningen om antallet af faktorer i primfaktoropløsningen giver ikke ekstra kandidater. Oplysningen er overflødig, da de eneste kandidater er kvadrater på primtal, og sådanne kvadrater vil altid have netop to primfaktorer. C Eleverne egne opgaver. OPGAVE 4 A 28 kr. B 496 kr. Der er 31 dage i januar. I punkt C og D går vi ud fra, at det år, der er tale om, har 365 dage, og altså ikke er et skudår. C kr. D Hvis om dagen betyder pr. dag i året får man selvfølgelig et andet resultat, end hvis om dagen betyder pr. arbejdsdag. Her er resultatet for begge tolkninger: Pr. dag i året: 125 kr. og 35 øre. Pr. arbejdsdag: 151 kr. og 50 øre. OPGAVE 5 A 8,31 minutter (8 minutter og 19 sekunder) B Solens omkreds er 1, km. C Solens rumfang er V = 1, km 3. D Solens masse er m = 1, kg. OPGAVE 3 A Elevernes egen forklaring. I punkt B-E forventes eleven ikke at gøre overvejelser som beskrevet herunder. En rimelig arbejdsmetode vil være at efterprøve udsagnene med en masse a-værdier og efterhånden komme til en overbevisning om kravet til a. B Tallet a skal være ulige. Derved bliver S en sum af to ulige og et lige tal altså lige, dvs. 2 (første primtal) går op. Hvis a er lige, får vi en sum af to lige og et ulige tal, dvs. summen bliver ulige, og 2 går derfor ikke op. C Andet primtal går altid om i S. Andet primtal er 3. Vi kan omskrive tallet S således: S = a + (a + 1) + (a + 2) = a + a a + 2 = 3a + 3 = 3 (a + 1) Heraf ses, at 3 går op i S uanset værdien af a. D Sidste ciffer i tallet a skal være 4 eller 9. Tredje primtal er 5. Det går op i et tal, hvis tallet ender på 0 eller 5. Hvis 3a + 3 skal ende på 0 eller 5, skal 3a ende på 7 eller 2. Der er uendelig mange muligheder: 3a ender på 7, hvis: a = 9, 19, 29, 39, 3a ender på 2, hvis: a = 4, 14, 24, 34, E Ja, hvis sidste ciffer i a er 9 ender 3a + 3 på 0, og både 2 og 5 går op. Tallet 3 går altid op uanset a-værdien.

TAL I MÆNGDER ELEVMÅL FOR KAPITLET HUSKELISTE OM KAPITLET FAGLIGE BEGREBER FÆLLES MÅL ELEVFORUDSÆTNINGER

TAL I MÆNGDER ELEVMÅL FOR KAPITLET HUSKELISTE OM KAPITLET FAGLIGE BEGREBER FÆLLES MÅL ELEVFORUDSÆTNINGER TAL I MÆNGDER I den efterfølgende del skal eleverne arbejde med de rationale tal Q, hvor de bla præsenteres for de endelige OM KAPITLET I dette kapitel om tal i mængder skal eleverne arbejde med de naturlige

Læs mere

TAL I MÆNGDER OM KAPITLET

TAL I MÆNGDER OM KAPITLET TAL I MÆNGDER OM KAPITLET I dette kapitel om tal i mængder skal eleverne arbejde med talmængderne N, Z, Q og R og tallenes forskellige egenskaber. 14 ELEVMÅL FOR KAPITLET HUSKELISTE Målet er, at eleverne:

Læs mere

Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører.

Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. Opgave 1 Alle tallene er reelle tal, så opgaven er at finde den mindste talmængde, som resultaterne tilhører. A. Q B. R (sidelængden er 5, som er irrational) C. Q Opgave 2 A. 19 = 1 19 24 = 2 3 3 36 =

Læs mere

ELEVMÅL FOR KAPITLET HUSKELISTE FÆLLES MÅL FAGLIGE BEGREBER. Målet er, at eleverne: kan forstå sammenhænge og ligheder mellem talmængderne

ELEVMÅL FOR KAPITLET HUSKELISTE FÆLLES MÅL FAGLIGE BEGREBER. Målet er, at eleverne: kan forstå sammenhænge og ligheder mellem talmængderne ELEVMÅL FOR KAPITLET HUSKELISTE Målet er, at eleverne: kan forstå sammenhænge og ligheder mellem talmængderne N, Z, Q og R. kan anvende de naturlige tal, hele tal, rationale tal og reelle tal i forskellige

Læs mere

dynamisk geometriprogram regneark Fælles mål På MULTIs hjemmeside er der en oversigt over, hvilke Fælles Mål der er sat op for arbejdet med kapitlet.

dynamisk geometriprogram regneark Fælles mål På MULTIs hjemmeside er der en oversigt over, hvilke Fælles Mål der er sat op for arbejdet med kapitlet. Algebra og ligninger - Facitliste Om kapitlet I dette kapitel om algebra og ligninger skal eleverne lære at regne med variable, få erfaringer med at benytte variable Elevmål for kapitlet Målet er, at eleverne:

Læs mere

Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler.

Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler. Det første kapitel i grundbogen til Kolorit i 8. klasse handler om tal og regning. Kapitlet indledes med, at vores titalssystem som positionssystem sættes i en historisk sammenhæng. Gennem arbejdet med

Læs mere

ELEVFORUDSÆTNINGER OM KAPITLET ALGEBRA OG LIGNINGER

ELEVFORUDSÆTNINGER OM KAPITLET ALGEBRA OG LIGNINGER OM KAPITLET ELEVFORUDSÆTNINGER I dette kapitel om algebra og ligninger skal eleverne lære at regne med variable og få erfaringer med at benytte variable til at løse hverdagsproblemer. Eleverne skal arbejde

Læs mere

Algebra - Teori og problemløsning

Algebra - Teori og problemløsning Algebra - Teori og problemløsning, januar 05, Kirsten Rosenkilde. Algebra - Teori og problemløsning Kapitel -3 giver en grundlæggende introduktion til at omskrive udtryk, faktorisere og løse ligningssystemer.

Læs mere

Matematiske metoder - Opgavesæt

Matematiske metoder - Opgavesæt Matematiske metoder - Opgavesæt Anders Friis, Anne Ryelund, Mads Friis, Signe Baggesen 24. maj 208 Beskrivelse af opgavesættet I dette opgavesæt vil du støde på opgaver, der er markeret med enten 0, eller

Læs mere

og til summer af stambrøker. Bemærk: De enkelte brøker kan opskrives på flere måder som summer af stambrøker.

og til summer af stambrøker. Bemærk: De enkelte brøker kan opskrives på flere måder som summer af stambrøker. Hvad er en brøk? Når vi taler om brøker i dette projekt, mener vi tal på formen a, hvor a og b er hele tal (og b b 0 ), fx 2,, 3 og 3 7 13 1. Øvelse 1 Hvordan vil du forklare, hvad 7 er? Brøker har været

Læs mere

Projekt 7.4. Rationale tal brøker og decimaltal

Projekt 7.4. Rationale tal brøker og decimaltal ISBN 98806689 Projekter: Kapitel. Projekt.4. Rationale tal brøker decimaltal Projekt.4. Rationale tal brøker decimaltal Hvad er en brøk? Når vi taler om brøker i dette projekt, mener vi tal på formen,,

Læs mere

Elementær Matematik. Tal og Algebra

Elementær Matematik. Tal og Algebra Elementær Matematik Tal og Algebra Ole Witt-Hansen 0 Indhold Indhold.... De naturlige tal.... Regneregler for naturlige tal.... Kvadratsætningerne..... Regningsarternes hierarki...4. Primtal...4 4. Nul

Læs mere

3 Algebra. Faglige mål. Variable og brøker. Den distributive lov. Potenser og rødder

3 Algebra. Faglige mål. Variable og brøker. Den distributive lov. Potenser og rødder 3 Algebra Faglige mål Kapitlet Algebra tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Variable og brøker: kende enkle algebraiske udtryk med brøker og kunne behandle disse ved at finde fællesnævner. Den distributive

Læs mere

OM KAPITLET TAL OG REGNING. Elevernes egne svar eller Elevernes egne forklaringer. I

OM KAPITLET TAL OG REGNING. Elevernes egne svar eller Elevernes egne forklaringer. I TL OG REGNING OM KPITLET I dette kapitel om tal og regning skal eleverne arbejde med tallene og deres egenskaber indenfor de fire talmængder N, Z, Q og R. Eleverne skal arbejde med tallene i forskellige

Læs mere

Forslag til løsning af Opgaver til afsnittet om de naturlige tal (side 80)

Forslag til løsning af Opgaver til afsnittet om de naturlige tal (side 80) Forslag til løsning af Opgaver til afsnittet om de naturlige tal (side 80) Opgave 1 Vi skal tegne alle de linjestykker, der forbinder vilkårligt valgte punkter blandt de 4 punkter. Gennem forsøg finder

Læs mere

MULTI 7 A1 LÆS MATEMATIK FØR UNDER EFTER

MULTI 7 A1 LÆS MATEMATIK FØR UNDER EFTER LÆS OG SKRIV MATEMATIK A1 LÆS MATEMATIK Brug de tre rammer i modellen, når du skal løse en matematikopgave. Det er ikke sikkert, du skal bruge alle punkter i hver ramme til alle opgaver. Find ud af, hvilke

Læs mere

Oprids over grundforløbet i matematik

Oprids over grundforløbet i matematik Oprids over grundforløbet i matematik Dette oprids er tænkt som en meget kort gennemgang af de vigtigste hovedpointer vi har gennemgået i grundforløbet i matematik. Det er en kombination af at repetere

Læs mere

Matematik YY Foråret Kapitel 1. Grupper og restklasseringe.

Matematik YY Foråret Kapitel 1. Grupper og restklasseringe. Matematik YY Foråret 2004 Elementær talteori Søren Jøndrup og Jørn Olsson Kapitel 1. Grupper og restklasseringe. Vi vil i første omgang betragte forskellige typer ligninger og søge efter heltalsløsninger

Læs mere

Side til side-vejledning. 1 Tal. Faglige mål. Division. Potenser. Talfølger

Side til side-vejledning. 1 Tal. Faglige mål. Division. Potenser. Talfølger Side til side-vejledning 1 Tal Faglige mål Kapitlet Tal tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Division: kunne regne division med decimaltal og negative tal samt kende til anvendelsen af division i

Læs mere

Regning. Mike Vandal Auerbach ( 7) 4x 2 y 2xy 5. 2x + 4 = 3. (x + 3)(2x 1) = 0. (a + b)(a b) a 2 + b 2 2ab.

Regning. Mike Vandal Auerbach ( 7) 4x 2 y 2xy 5. 2x + 4 = 3. (x + 3)(2x 1) = 0. (a + b)(a b) a 2 + b 2 2ab. Mike Vandal Auerbach Regning + 6 ( 7) (x + )(x 1) = 0 x + = 7 + x y xy 5 7 + 5 (a + (a a + b ab www.mathematicus.dk Regning 1. udgave, 018 Disse noter er en opsamling på generelle regne- og algebraiske

Læs mere

OM KAPITLET ELEVFORUDSÆTNINGER LÆS OG SKRIV MATEMATIK. MULTI 7 er opbygget, og hvilke elementer kapitlerne indeholder.

OM KAPITLET ELEVFORUDSÆTNINGER LÆS OG SKRIV MATEMATIK. MULTI 7 er opbygget, og hvilke elementer kapitlerne indeholder. OM KAPITLET Eleverne bliver i dette kapitel introduceret til, hvordan MULTI 7 er opbygget, og hvilke elementer kapitlerne indeholder. Eleverne kan efterfølgende i arbejdet med bogen genkende de forskellige

Læs mere

MATEMATIK. Basismål i matematik på 1. klassetrin:

MATEMATIK. Basismål i matematik på 1. klassetrin: MATEMATIK Basismål i matematik på 1. klassetrin: at kunne indgå i samtale om spørgsmål og svar, som er karakteristiske i arbejdet med matematik at kunne afkode og anvende tal og regnetegn og forbinde dem

Læs mere

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler.

Reelle tal. Symbolbehandlingskompetencen er central gennem arbejdet med hele kapitlet i elevernes arbejde med tal og regneregler. Det første kapitel i grundbogen til Kolorit i 9. klasse handler om de reelle tal. Første halvdel af kapitlet har karakter af at være opsamlende i forhold til, hvad eleverne har arbejdet med på tidligere

Læs mere

Årsplan for Matematik 3. klasse Skoleåret 2018/2019

Årsplan for Matematik 3. klasse Skoleåret 2018/2019 Uger Emne Materialer Evaluering 33 Kom godt i gang Hæfter fra matematikfessor.dk Repetition fra 2. klasse Eleverne arbejder med genopfriskning af matematik fra 2. klasse gennem blandede opgaver. 34 TAL

Læs mere

Kapitel 2 Tal og variable

Kapitel 2 Tal og variable Tal og variable Uden tal ingen matematik - matematik handler om tal og anvendelse af tal. Matematik beskæftiger sig ikke udelukkende med konkrete problemer fra andre fag, og de konkrete tal fra andre fagområder

Læs mere

Grundlæggende Matematik

Grundlæggende Matematik Grundlæggende Matematik Hayati Balo, AAMS August 2012 1. Matematiske symboler For at udtrykke de verbale udsagn matematisk korrekt, så det bliver lettere og hurtigere at skrive, indføres en række matematiske

Læs mere

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne Umulige figurer Periode Mål Eleverne skal: At opdage muligheden for og blive fascineret af gengivelse af det umulige. At få øvelse

Læs mere

Asbjørn Madsen Årsplan for 8. klasse Matematik Jakobskolen

Asbjørn Madsen Årsplan for 8. klasse Matematik Jakobskolen Årsplan for matematik i 8. klasse Årsplanen er opbygget ud fra kapitlerne i kernebogen Kontext+ 8. De forskellige kapitler tager udgangspunkt i matematikholdige kontekster, som eleverne på den ene eller

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel lov retning højre nedad finde rundt rod orden nøjagtig præcis cirka

Læs mere

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering (Der evalueres løbende på følgende hovedpunkter) 33-36 Regneregler Vedligeholde og udbygge forståelse og færdigheder inden for de fire regningsarter Blive fortrolig

Læs mere

ELEVFORUDSÆTNINGER OM KAPITLET PLANGEOMETRI

ELEVFORUDSÆTNINGER OM KAPITLET PLANGEOMETRI OM KAPITLET I dette kapitel om plangeometri arbejder eleverne med forskellige egenskaber ved plane figurer. I den første del af kapitlet arbejder eleverne med at finde areal af rektangler, parallelogrammer,

Læs mere

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Matematiske kompetencer handle hensigtsmæssigt i situationer med handle med overblik i sammensatte situationer med handle med dømmekraft

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Modellering MULTI 7 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Læs og skriv matematik Eleven kan kommunikere mundtligt og skriftligt med og om matematik

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen - Talteori, Kirsten Rosenkilde. Opgave 1. Hvor mange af følgende fem tal er delelige med 9?

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen - Talteori, Kirsten Rosenkilde. Opgave 1. Hvor mange af følgende fem tal er delelige med 9? Tip til 1. runde af Talteori Talteori handler om de hele tal, og særligt om hvornår et helt tal er deleligt med et andet. Derfor spiller primtallene en helt central rolle i talteori, hvilket vi skal se

Læs mere

Årsplan Matematrix 3. kl. Kapitel 1: Jubii

Årsplan Matematrix 3. kl. Kapitel 1: Jubii Årsplan Matematrix. kl. A Første halvår Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Dette er samtidig et redskab for

Læs mere

Omskrivningsregler. Frank Nasser. 10. december 2011

Omskrivningsregler. Frank Nasser. 10. december 2011 Omskrivningsregler Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Grundlæggende Matematik

Grundlæggende Matematik Grundlæggende Matematik Hayati Balo, AAMS Juli 2013 1. Matematiske symboler For at udtrykke de verbale udsagn matematisk korrekt, så det bliver lettere og hurtigere at skrive, indføres en række matematiske

Læs mere

Fortløbende summer NMCC Danmark Muldbjergskolen 8.P

Fortløbende summer NMCC Danmark Muldbjergskolen 8.P Fortløbende summer NMCC 2018 Danmark Muldbjergskolen 8.P 1 Indholdsfortegnelse: S. 3 Vores første observationer S. 4 Ulige antal af fortløbende tal S. 6 Lige antal af fortløbende tal S. 8 Udvikling af

Læs mere

brikkerne til regning & matematik tal og algebra preben bernitt

brikkerne til regning & matematik tal og algebra preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og algebra 2+ preben bernitt brikkerne. Tal og algebra 2+ 1. udgave som E-bog ISBN: 978-87-92488-35-0 2008 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt

Læs mere

OM KAPITLET ELEVFORUDSÆTNINGER MATEMATISKE UNDERSØGELSER

OM KAPITLET ELEVFORUDSÆTNINGER MATEMATISKE UNDERSØGELSER OM KAPITLET I dette kapitel om matematiske undersøgelser skal eleverne løse og undersøge problemer ved hjælp af matematik. Eleverne skal både undersøge rene matematiske problemer og hverdagsrelaterede

Læs mere

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii

Årsplan 2018/19 Matematik 3. årgang. Kapitel 1: Jubii Årsplan 08/9 Matematik. årgang TriX A Kapitel : Jubii I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i. klasse. Kapitlet har især fokus på kerneområderne

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang Årsplan matematik 5. klasse Kapitel : Godt i gang I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i 4. klasse. Kapitlet er udformet som en storyline

Læs mere

Årsplan i matematik for 1. klasse

Årsplan i matematik for 1. klasse Årsplan i matematik for 1. klasse Der arbejdes med bogsystemet Multi 1A og 1B Periode Emne/ Målet for forløbet er, at eleverne: Handleplan Evaluering fokuspunkt Uge 33-36 Tal bliver fortrolige med matematikbogens

Læs mere

i tredje brøkstreg efter lukket tiendedele primtal time

i tredje brøkstreg efter lukket tiendedele primtal time ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender lagt sammen resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn efter bagved foran placering kvart fjerdedel lagkage rationale

Læs mere

Tal. Vi mener, vi kender og kan bruge følgende talmængder: N : de positive hele tal, Z : de hele tal, Q: de rationale tal.

Tal. Vi mener, vi kender og kan bruge følgende talmængder: N : de positive hele tal, Z : de hele tal, Q: de rationale tal. 1 Tal Tal kan forekomme os nærmest at være selvfølgelige, umiddelbare og naturgivne. Men det er kun, fordi vi har vænnet os til dem. Som det vil fremgå af vores timer, har de mange overraskende egenskaber

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 3B Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Andre tal Eleven kan anvende konkrete, visuelle og enkle symbolske repræsentationer (fase

Læs mere

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORMELSAMLING TIL FORMLER OG LIGNINGER... 2 Tal, regneoperationer og ligninger... 2 Isolere en ubekendt... 3 Hvis x står i første brilleglas...

Læs mere

t a l e n t c a m p d k Matematik Intro Mads Friis, stud.scient 7. november 2015 Slide 1/25

t a l e n t c a m p d k Matematik Intro Mads Friis, stud.scient 7. november 2015 Slide 1/25 Slide 1/25 Indhold 1 2 3 4 5 6 7 8 Slide 2/25 Om undervisningen Hvorfor er vi her? Slide 3/25 Om undervisningen Hvorfor er vi her? Hvad kommer der til at ske? 1) Teoretisk gennemgang ved tavlen. 2) Instruktion

Læs mere

Årsplan matematik 8. klasse

Årsplan matematik 8. klasse Årsplan matematik 8. klasse 2019-2020 Eleverne arbejder med grundbogen Matematrix 8. I undervisningen inddrages digitale undervisningsredskaber såsom Geogebra, Wordmat, MatematikFessor, emat, excel og

Læs mere

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 3.A Lærer:LBJ Fagområde/ emne At regne i hovedet penge Periode Mål Eleverne skal: Lære at anvende simpel hovedregning gennem leg og praktiske anvende addition og

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

3. klasse 6. klasse 9. klasse

3. klasse 6. klasse 9. klasse Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan 3. klasse 6. klasse 9. klasse Matematiske kompetencer Status tal og algebra sikker i, er usikker i de naturlige tals opbygning

Læs mere

Indhold. Indledning 7 Læsevejledning 9

Indhold. Indledning 7 Læsevejledning 9 Indhold Indledning 7 Læsevejledning 9 1 Hvad er åbne opgaver? 13 2 Hvorfor arbejde med åbne opgaver? 17 3 Udfordringer i arbejdet med åbne opgaver 19 4 En ny didaktisk kontrakt 21 5 Et par eksempler 23

Læs mere

Format 2 - Mål og årsplaner

Format 2 - Mål og årsplaner Format 2 - Mål og årsplaner Fælles Mål: Der angives 5-10 Fælles Mål per kapitel med angivelse af faser. Antallet inkluderer både færdigheds- og vidensmål samt kompetencer. Læringsmål: Der opstilles ét

Læs mere

brikkerne til regning & matematik tal og algebra F+E+D preben bernitt

brikkerne til regning & matematik tal og algebra F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og algebra F+E+D preben bernitt 1 brikkerne. Tal og algebra E+D 2. udgave som E-bog ISBN: 978-87-92488-35-0 2010 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er

Læs mere

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang. Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på det matematiske stof, som eleverne har lært i. klasse. Jubii giver dermed læreren mulighed for at screene, hvor klassen

Læs mere

Årsplan 2017/2018 Matematik 8. kl. Kapitel 1: Regnehierarkiet

Årsplan 2017/2018 Matematik 8. kl. Kapitel 1: Regnehierarkiet Årsplan 07/08 Matematik 8. kl. I grundbogen Matematrix 8 arbejder elevern med bogens emner og opgaver (næsten) udelukkende på computer i word, excel og geogebra. Eleverne skal udover det daglige arbejde

Læs mere

Evaluering af matematik undervisning

Evaluering af matematik undervisning Evaluering af matematik undervisning Udarbejdet af Khaled Zaher, matematiklærer 6-9 klasse og Boushra Chami, matematiklærer 2-5 klasse Matematiske kompetencer. Fællesmål efter 3.klasse indgå i dialog om

Læs mere

FAGLIG REGNING Pharmakon, farmakonomuddannelsen september 2007

FAGLIG REGNING Pharmakon, farmakonomuddannelsen september 2007 FAGLIG REGNING Pharmakon, farmakonomuddannelsen september 2007 Indholdsfortegnelse Side De fire regningsarter... 3 Flerleddede størrelser... 5 Talbehandling... 8 Forholdsregning... 10 Procentregning...

Læs mere

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet

Årsplan for 2. årgang Kapitel 1: Jubii. Kapitel 2: Mere om positionssystemet Årsplan for. årgang 08-9 Materialer: Trix A, Trix B samt tilhørende kopiark. Trix træningshæfte. Øvehæfte og 4. Andet relevant materiale. Trix A Kapitel : Jubii Det første kapitel i. klasse samler op på

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen. Talteori. Georg Mohr-Konkurrencen

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen. Talteori. Georg Mohr-Konkurrencen Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Talteori Talteori handler om de hele tal, og særligt om hvornår et helt tal går op i et andet helt tal. Derfor spiller primtallene en helt central rolle i talteori,

Læs mere

Matematik samlet evaluering for Ahi Internationale Skole

Matematik samlet evaluering for Ahi Internationale Skole efter 3.klasse. e efter 6.klasse. e Skole efter 9.klasse. e indgå i dialog om spørgsmål og svar, som er karakteristiske i arbejdet med matematik (tankegangskompetence formulere sig skriftligt og mundtligt

Læs mere

Matematik. 1 Matematiske symboler. Hayati Balo,AAMS. August, 2014

Matematik. 1 Matematiske symboler. Hayati Balo,AAMS. August, 2014 Matematik Hayati Balo,AAMS August, 2014 1 Matematiske symboler For at udtrykke de verbale udsagn matematisk korrekt, så det bliver lettere og hurtigere at skrive, indføres en række matematiske symboler.

Læs mere

t a l e n t c a m p d k Matematik Intro Mads Friis, stud.scient 27. oktober 2014 Slide 1/25

t a l e n t c a m p d k Matematik Intro Mads Friis, stud.scient 27. oktober 2014 Slide 1/25 Slide 1/25 Indhold 1 2 3 4 5 6 7 8 Slide 2/25 Om undervisningen Hvorfor er vi her? Hvad kommer der til at ske? 1) Teoretisk gennemgang ved tavlen. 2) Instruktion i eksempler. 3) Opgaveregning. 4) Opsamling.

Læs mere

Tal og regning FORHÅNDSVIDEN

Tal og regning FORHÅNDSVIDEN Tal og regning I dette kapitel skal du arbejde med tal og regning inden for tal mængderne de naturlige tal, de hele tal, de rationale tal og de reelle tal. Tal bruges i mange forskellige situationer i

Læs mere

Version Kapitel 1, Tal i det uendelige

Version Kapitel 1, Tal i det uendelige 1 KonteXt +8, Lærervejledning/Web version 2 040816 2016 Version 1-040816 Facit til KonteXt +8, Kernebog Kapitel 1, Tal i det uendelige Facitlisten er en del af KonteXt +8; Lærervejledning/Web KonteXt +8,

Læs mere

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5 Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: 33 Addition og subtraktion Anvendelse af regningsarter 34 Multiplikation og division Anvendelse af regningsarter 35 Multiplikation med decimaltal Anvendelse af

Læs mere

TALTEORI Følger og den kinesiske restklassesætning.

TALTEORI Følger og den kinesiske restklassesætning. Følger og den kinesiske restklassesætning, december 2006, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Følger og den kinesiske restklassesætning Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man

Læs mere

Årsplan for matematik 8. klasse 18/19

Årsplan for matematik 8. klasse 18/19 Årsplan for matematik 8. klasse 18/19 Emne Mål Handleplan Sæt i Repetition af grundlæggende 32,33 matematikfærdi matematik flere gheder Arbejde med færdighedsregning matematikfærdighedssæt 34,35,36,37,38

Læs mere

5 ( 3 4 ) = = = = = = 2 + 2

5 ( 3 4 ) = = = = = = 2 + 2 Tal og regning MÅL, FAGORD OG BEGREBER Målet er, at du: kan forstå opbygningen af titalssystemet samt andre talsystemer kan forstå og anvende regningsarternes hierarki kan argumentere for sammenhængen

Læs mere

MULTI 6 Forenklede Fælles Mål

MULTI 6 Forenklede Fælles Mål MULTI 6 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklende Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning og skrivning Eleverne kan anvende forskellige strategier til matematisk

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 4 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning undersøgende arbejde Eleven kan læse og skrive enkle tekster med og om matematik

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Mars 6./7. Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 6. og 7. klasse. Da der er et stort spring i emnerne i mellem disse trin er årsplanen udformet ud fra Format 7, hvortil

Læs mere

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse)

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse) Matematik Trinmål 2 Nordvestskolen 2006 Forord Forord For at sikre kvaliteten og fagligheden i folkeskolen har Undervisningsministeriet udarbejdet faghæfter til samtlige fag i folkeskolen med bindende

Læs mere

Matematik Delmål og slutmål

Matematik Delmål og slutmål Matematik Delmål og slutmål Ferritslev friskole 2006 SLUTMÅL efter 9. Klasse: Regning med de rationale tal, såvel som de reelle tal skal beherskes. Der skal kunne benyttes og beherskes formler i forbindelse

Læs mere

Elementær Matematik. Mængder og udsagn

Elementær Matematik. Mængder og udsagn Elementær Matematik Mængder og udsagn Ole Witt-Hansen 2011 Indhold 1. Mængder...1 1.1 Intervaller...4 2. Matematisk Logik. Udsagnslogik...5 3. Åbne udsagn...9 Mængder og Udsagn 1 1. Mængder En mængde er

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål Klasse: Jorden mat Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 4. og 5. klasse. Bøgerne er bygget op, så emnerne følger hinanden hele vejen, hvorfor årsplanen er opbygget efter disse.

Læs mere

De 4 regnearter. (aritmetik) Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 42 Ekstra: 5 Point:

De 4 regnearter. (aritmetik) Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 42 Ekstra: 5 Point: Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium De 4 regnearter (aritmetik) Aritmetik: kommer af græsk: arithmetike = regnekunst arithmos = tal Aritmetik er læren om tal og operationer på tal som de 4 regnearter.

Læs mere

Projekt 7.9 Euklids algoritme, primtal og primiske tal

Projekt 7.9 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Projekter: Kapitel 7 Projekt 79 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Projekt 79 Euklids algoritme, primtal og primiske tal Projektet giver et kig ind i metodee i modee talteori Det kan udbygges med

Læs mere

Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm

Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm Klassetrin: 4. 10. 1 lektion. Kontekst: Ren matematik. Indgangstærskel: Lav. Hjælpemiddel: 1 cm 1 cm ternet papir. GeoGebra. Pr par: Et stykke karton på 1 cm gange

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 3A Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Decimaltal og store tal Eleven kan anvende flercifrede naturlige tal til at beskrive antal

Læs mere

ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018 Der tages udgangspunkt i forenklede fællesmål fra UVM for matematik på 7-9. Klasse. Ved denne plan skal der tages højde for, at ændringer kan forekomme i løbet

Læs mere

tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik By Knowmio

tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik By Knowmio tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik Velkommen til tjek.me forårskatalog for matematik 1. til 9. klasse tjek.me er et online, spilbaseret evalueringsværktøj, som giver indsigt i elevernes progression.

Læs mere

potenstal og rodtal trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

potenstal og rodtal trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik potenstal og rodtal, trin 2 ISBN: 978-87-92488-06-0 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 5 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning Opmærksomhedspunkt Eleven kan anvende ræsonnementer i undersøgende arbejde

Læs mere

De rigtige reelle tal

De rigtige reelle tal De rigtige reelle tal Frank Villa 17. januar 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Elevbog s. 14-25 Vi opsummerer hvad vi ved i. kendskab til geometriske begreber og figurer.

Elevbog s. 14-25 Vi opsummerer hvad vi ved i. kendskab til geometriske begreber og figurer. Årsplan 5. LH. Matematik Lærer Pernille Holst Overgaard (PHO) Lærebogsmateriale. Format 5 Tid og fagligt Aktivitet område Uge 33-37 Tal Uge 38-41 (efterårsferie uge 42) Figurer Elevbog s. 1-13 Vi opsummerer

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Årsplan for Matematik Lillemellem Skoleåret 2017/2018. Emne Materialer Evaluering

Årsplan for Matematik Lillemellem Skoleåret 2017/2018. Emne Materialer Evaluering Uger Emne Materialer Evaluering 32-35 Addition og Subtraktion Eleven kan udvikle metoder til addition og subtraktion med naturlige tal Eleverne kan addere 4-cifrede tal med 4-cifrede tal Eleverne kan addere

Læs mere

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 Mål for undervisningen i Matematik på NIF Følgende er baseret på de grønlandske læringsmål, tilføjelser fra de danske læringsmål står med rød skrift. Læringsmål Yngstetrin

Læs mere

Matematiske metoder - Opgaver

Matematiske metoder - Opgaver Matematiske metoder - Opgaver Anders Friis, Anne Ryelund 25. oktober 2014 Logik Opgave 1 Find selv på tre udtalelser (gerne sproglige). To af dem skal være udsagn, mens det tredje ikke må være et udsagn.

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender hældnings a hældningskoefficient lineær funktion lagt n resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn formel andengradsligning

Læs mere

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20

Årsplan for matematik 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

tal og algebra F+E+D brikkerne til regning & matematik preben bernitt

tal og algebra F+E+D brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og algebra F+E+D preben bernitt brikkerne til regning & matematik tal og algebra E+D ISBN: 978-87-92488-35-0 2. udgave som E-bog 2012 by bernitt-matematik.dk Denne

Læs mere

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning.

TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning, oktober 2008, Kirsten Rosenkilde 1 TALTEORI Wilsons sætning og Euler-Fermats sætning. Disse noter forudsætter et grundlæggende kendskab til talteori som man kan

Læs mere

7KL - Årsplan med SuperTræneren og GeometriFessor

7KL - Årsplan med SuperTræneren og GeometriFessor 7KL - Årsplan med SuperTræneren og GeometriFessor Starttidspunkt: uge 33, år 2017. Samlet varighed: 44 uger og 2 dage. Kom godt i gang Uge 33 Supplerende ressourcer 2 dage Start skoleåret med en masse

Læs mere

Matematik 3. klasse v. JEM

Matematik 3. klasse v. JEM Matematik 3. klasse 2017-2018 v. JEM Læringsmål er fortrinsvis taget fra: Undervisningsministeriets Fælles Mål Matematik 2014. Trinmål for faget matematik efter 3. klassetrin. Undervisningen vil indeholde

Læs mere

2 Brøker, decimaltal og procent

2 Brøker, decimaltal og procent 2 Brøker, decimaltal og procent Faglige mål Kapitlet Brøker, decimaltal og procent tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Brøker: kunne opstille brøker efter størrelse samt finde det antal af en helhed,

Læs mere

Mat C HF basisforløb-intro side 1. Kapitel 1. Fortegnsregler og udregningsrækkefølger

Mat C HF basisforløb-intro side 1. Kapitel 1. Fortegnsregler og udregningsrækkefølger Mat C HF basisforløb-intro side 1 Kapitel 1 Fortegnsregler og udregningsrækkefølger Mat C HF basisforløb-intro side 2 1. Fortegn. 1.Fortegnsregler og udregningsrækkefølger - En introduktion med opgaver

Læs mere