Projektbeskrivelse: Fagdidaktik på baggrund af elektronisk visitering af faglige forudsætninger og læringsstile

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektbeskrivelse: Fagdidaktik på baggrund af elektronisk visitering af faglige forudsætninger og læringsstile"

Transkript

1 Side 1 af 7 Projektbeskrivelse: Fagdidaktik på baggrund af elektronisk visitering af faglige forudsætninger og læringsstile Indhold: 1 Formål Indhold Motivering Projektplan Målgruppe Resultat Organisation Økonomi Evalueringskrav Dokumentation og videndeling Formål Projektet formål er at påvise, at en præcis faglig profil kombineret med en læringsstilsprofil kan sikre, at både svagere og stærkere elever i grundforløbet fastholdes og gennemfører uddannelsen. Projektets mål er: at udvikle en model der viser, hvordan man ved hjælp af elektroniske adaptive test kan finde det præcise faglige niveau for den enkelte elev, og hermed kan individualisere og målrette undervisningen i forhold til de forudsætninger eleven møder med. at udarbejde vejledning til brug for lærere og elever i, hvordan elever gennem en elektronisk læringsstilstest og brug af læringsstile kan opleve større motivation og bedre fastholdelse i undervisningen. at udvikle eksemplariske adaptive test til fagene dansk, engelsk og matematik. 2 Indhold Det er projektets mål med udgangspunkt i fagene dansk, matematik og engelsk at udvikle adaptive test, der viser den enkelte elevs præcise faglige niveau. Det, at testen er adaptiv, sikrer, at både stærke og svage elever visiteres til præcis det niveau, de ligger på. De adaptive test tager udgangspunkt i et fagligt mellemniveau, hvorefter det er testtagers præstation, der er bestemmende for, om opgaverne skal være sværere eller lettere. Den adaptive test tilpasser sig således i niveau efter, hvad eleven svarer. Svarer eleven rigtigt på flere spørgsmål efter hinanden, får eleven automatisk spørgsmål på et sværere niveau. Svares der omvendt forkert, får eleven lettere spørgsmål. Hermed sikres udfordringer til elever på alle niveauer, og resultatet er, at testtager ender med at besvare opgaver på præcis sit eget niveau, hvorved elevens niveau kan udledes. Målet er yderligere at opstille forslag til, hvordan lærerne kan differentiere i forhold til elevernes forskellige behov. Hver enkelt elevs læringsstilsprofil bestemmes, og det er målet, at hver enkelt elev ved hjælp af enkle og så vidt muligt visuelle og virtuelle anbefalinger bliver gjort opmærksom på, hvordan han/hun bør tilgå og arbejde med materiale til fagene dansk, matematik og engelsk.

2 Side 2 af 7 Såvel den faglige test om læringsstilstesten vil resultere i vejledninger for lærer og elever, der omfatter områder som: planlægning af differentierede forløb, f.eks. o forskellige veje frem til fælles mål, o kompleksitet i opgaver o brugen af forskellige materialer (e-læringsmaterialer, bøger, visuelle materialer) o hvem kan arbejde selv? Hvem kan arbejde selv med nogen vejledning?, og hvem skal vejledes gennem hele forløbet? differentiering som træning af det netop lærte mhb. på rodfæstning differentiering som evaluering af det lærte afdækning af elevernes ressourcer og svagheder 3 Motivering Når målgruppen for erhvervsuddannelserne udvides i takt med, at en større andel skal tage en ungdomsuddannelse, skal der, ved tilrettelæggelse af undervisning, tages højde for større forskel i den faglige forudsætninger hos deltagerne. Og hvis undervisningskvaliteten skal bibeholdes med de samme rammer som nu, skal der i højere grad tages udgangspunkt i deltagernes egne ressourcer i undervisningen. På ungdomsuddannelserne ses fortsat et stort frafald, manglende motivation hos eleverne, samt for stor spændvidde mellem målgruppe og udbudte forløb. Det er ønsket med dette projekt at imødegå disse problemstillinger og med afsæt i den praksis, som allerede er naturlig for mange undervisere, at tage større hensyn til elevernes blandede forudsætninger og dermed forskellige krav og behov. Ud over at udvikle konkrete adaptive test vil der blive udarbejdet vejledninger, som tager udgangspunkt i nedenstående praksis, som ses hos mange undervisere 1 : Mange bruger test som kontrol i den daglige undervisning - Få bruger resultatet til at ændre undervisningspraksis Mange bruger test som inden nye forløb igangsættes - Få bruger resultatet til differentierede forløb Mange bruger test til at afdække elevernes forkundskaber - Få bruger resultatet til at planlægge individuelle forløb Mange spørger til elevernes interesser og tidligere virkeområder - Få inddrager eleverne i planlægning af indhold og forløb 4 Projektplan Projektet strækker sig fra 1. januar december 2009 efter følgende plan: Aktivitet\Periode i Testudvikling i 3 fag 2. Afprøvning 3. Rasch-analyse 4. Rapportværktøj adaptive test 5. Vejledning i test og fagdidaktik Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec 1 Se bl.a. Kortlægning af it-integration på erhvervsrettede videregående uddannelser, dec

3 Side 3 af 7 6. Tilpasning af læringsstilstest 7. Rapportværktøj læringsstil 8. Afprøvning læringsstiltest 9. Vejledning til eleven: læringsstile 10. Vejledning til læreren: læringsprofiler 11. Vejledning: test og differentiering 12. Pilotforsøg med individuelle forløb 13. Løbende vejledning 14. Effektmåling 15. Projektledelse og afrapportering 16. Evaluering Beskrivelse af aktiviteterne: Aktivitet Beskrivelse 1. Testudvikling i 3 fag. En test bør erfaringsmæssigt bestå af så mange opgaver, at de kan afdække elevernes færdighedsniveau med en rimelig sikkerhed 2. De principper for testkonstruktion, anvender, giver mulighed for at bestemme elevernes færdighedsniveau efter at eleven har løst ca. 15 opgaver. Da eleverne skal visiteres i forhold til 6 niveauer (A, B, C, D, E og F) bør der være mindst 90 opgaver til rådighed i en test. Testopgaverne skal kvalitetssikres efter en såkaldt Rasch-model 3, hvilket normalt medfører, at op mod halvdelen af de udviklede opgaver bliver forkastet. Derfor skal der i alt udvikles 180 opgaver til hvert af de 3 fag: Dansk, engelsk og matematik. 2. Afprøvning af de 3 test på 40 skoler. For at fastlægge opgavernes sværhedsgrad så de passer til en Raschmodel, skal de afprøves på mindst 250 testpersoner. Da der kan ske et vist frafald (sygdom, fravær mv.) afprøves opgaverne på 300 testpersoner. Afprøvningen organiseres, så hver elev afprøver 54 opgaver (18 opgaver i hvert fag) af de i alt 540 opgaver. Dette indebærer, at der i alt skal være elever til afprøvningen. Med et gennemsnitligt antal elever i målgruppen på 75 pr. skole skal afprøvningen ske på 40 skoler. Erhvervsskolernes forlag stiller testene til rådighed gratis for alle erhvervsskoler, og det forventes, at det nødvendige antal på mindst 40 skoler vil tage imod tilbudet. 3. Rasch-analyse En Rasch-analyse består i en speciel statistisk analyse, der afdækker, hvordan besvarelsen af de omfattede testopgaver passer statistisk til testpersonernes færdighedsniveau. Rasch-analysens resultat er et antal opgaver med bestemte sværhedsgrader, der kan anvendes i en adaptiv test til at bestemme elevernes niveau. 4. Rapportværktøj til adaptive som er det testværktøj, der anvendes til afvikling af test, skal have udviklet et rapporteringsværktøj, der kan vise resultater for dels den enkelte elev og dels for et hel holds præstation på det 2 Testen skal være valid og reliabel 3 Rasch-modellen er en statistisk metode til at bestemme testopgavers sværhed og testpersoners færdighedsniveau.

4 Side 4 af 7 5. Udarbejdelse af Vejledning i test og fagdidaktik 6. Tilpasning af Læringsstiltest 7. Udvikling af rapportværktøj til læringsstilstest. 8. Afprøvning af læringsstilstest 9. Udarbejdelse af Vejledning til eleven: læringsstile 10. Udarbejdelse af Vejledning til læreren: læringsprofiler 11. Udarbejdelse af Vejledning: test og differentiering 12. Pilotforsøg med individuelle forløb enkelte fagområde. Vejledning i test og fagdidaktik anviser en metode, som lærerne kan anvende, når de skal tolke testresultaterne og på det grundlag tilrettelægge har udviklet en elektronisk baseret læringsstiltest 4, der videreudvikles til projektets målgrupper. Læringsstiltesten værktøjet udvides med et lærerrapporteringsværktøj. Test af, om rapporteringsværktøjet virker efter hensigten. Læringsstilstesten afprøves på de 3 deltagende skoler. Der udarbejdes en vejledning til eleven i, hvordan han/hun kan arbejde med læringsmaterialer ud fra den individuelle læringsstilsprofil. Der udarbejdes en vejledning til lærerne i, hvordan der undervises optimalt/bedst til de forskellige læringsstilsprofiler Der udvikles vejledningsmateriale til underviserne i, hvordan de udvikler individuelle og differentierede e-læringsforløb med udgangspunkt i elevernes faglige og læringsstilsmæssige profil. Der gennemføres et mindre pilotforsøg med henblik på at identificere effekten af projektets metoder og værktøjer. Pilotforsøget gennemføres i 6 klasser, hvor underviserne anvender projektets metoder og værktøjer i forløb for 3 klasser samtidig med, at 3 klasser gennemfører traditionel undervisning. 12. Løbende vejledning. Løbende vejledning til projektdeltagerne konsulenter. 13. Effektmåling Effekten af de tiltag, der afprøves af pilotskolerne, måles på pilotforsøget ved en diagnostisk og summativ test af elevernes resultater i den adaptive test. 14. Projektledelse og Projektledelse og afrapportering af projektet.? afrapportering 15. Evaluering Evaluering af projekter i forhold til projektets succeskriterier. 5 Målgruppe Målgruppen er elever og lærere i dansk, engelsk og matematik på EUD. Målgruppen for projektets resultater er desuden ledere i erhvervsuddannelsessektoren. 6 Resultat Der udvikles adaptive testopgaver der (så vidt muligt) dækker dansk, matematik og engelsk fra niveau F til A. Desuden udvikles standardrapporter til elever og lærere, der viser hvilket niveau eleven ligger på. Opgaverne valideres gennem Raschanalyser En statistisk analyse, der kan påvise om en test er valid og reliabel. Rasch-analysen bestemmer samtidig testopgavernes sværhedsniveau i forhold til elevgruppen.

5 Side 5 af 7 Der udvikles eksemplarisk vejledning i, hvordan forløb kan tilpasses forskellige faglige niveauer. Der udvikles en elektronisk læringsstilstest, hvor profilen gemmes og sendes til eleven. Der udvikles materiale, der vejleder eleven i hvordan, der arbejdes med læringsmaterialer ud fra den pågældende profil. Der udarbejdes vejledning til lærerne i, hvordan de forskellige læringsstilsprofiler undervises optimalt/bedst. Der udvikles vejledningsmateriale til underviserne i, hvordan de udvikler individuelle e- læringsforløb med udgangspunkt i både det faglige og læringsstilsmæssige perspektiv. I forløbene kan inddrages gratis e-læringsmaterialer fra Erhvervsskolernes forlag i de 3 fag. Forløbet afprøves, og der måles, om den dobbelte visitering har den ønskede effekt. Projektet bygger videre på resultaterne fra følgende tidligere FoU-projekter: FoU-nummer: /107664: Simulering med it som redskab til praksisnær læring samt måling af realkompetencer og progression i kompetenceudvikling FoU-projekt nr a: Realkompetencevurdering - og dynamisk fleksibel undervisning ved hjælp af elektroniske test og læringsobjekter Fra disse projekter anvendes bl.a. det testsystem og det testpædagogiske grundlag, der udvikledes heri. Testsystemet er videreudviklet og anvendes i dag som grundlag for De Nationale test i Folkeskolen. Testsystemet stilles til rådighed for skolerne gennem et samarbejde mellem Erhvervsskolernes forlag Derved er skolernes eneste omkostning ved deltagelse i afprøvningen i august 2009 den arbejdstid, der er knyttet til at organisere og gennemføre visiteringen af de nye elever. Disse time-ressourcer egenfinansierer de 40 skoler, der forventes at anvende systemet til visitering. 7 Organisation Projektansvarlig: Michael Lund-Larsen Centerchef evidencenter, Det Nationale Videncenter for Kompetencecenter for e-læring Århus Købmandsskole Sønderhøj Viby J Tlf.: Web: Web: Der indgår følgende primære parter i projektet: Århus Købmandsskole, EUD IBC-Fredericia, EUD

6 Side 6 af 7 Erhvervsskolernes Kompetence- og Videncenter for e-læring ved Århus Købmandsskole Erhvervsskolernes Forlag indgår, idet de har indgået en samarbejdsaftale med Danske erhvervsskoler (Erhvervsskolernes lederforening) om at overtage ERFA s aktiviteter. ERFA var indtil fusionen mellem HFI og FS et udviklingsnetværk for bl.a. e-læring for handelsskolerne. ERFA udviklede og stillede e-læringsmaterialer til rådighed for handelsskolerne mod et årligt kontingent. Erhvervsskolernes Forlag repræsenterer således i projektet denne del af Danske erhvervsskolers er Århus Købmandsskoles udviklingsafdeling på området. Desuden indgår 40 erhvervsskoler til selve afprøvningen. Projektet organiseres med en styregruppe og en projektgruppe. Styregruppen består af en repræsentant fra Erhvervsskolernes Forlag samt Projektgruppen består af 1en repræsentant fra hver af de 4 primære parter. 8 Økonomi Aktivitet Timer Beløb Testudvikling i 3 fag Afprøvning Rasch-analyse Rapportværktøj adaptive test Vejledning i test og fagdidaktik Tilpasning af læringsstilstest Rapportværktøj læringsstil Afprøvning læringsstiltest Vejledning til eleven i, hvordan der kan arbejdes på baggrund af læringsstil Vejledning i hvordan der kan undervises til forskellige læringsprofiler Vejledning i planlægning af differentierede forløb på baggrund af test Pilotforsøg med individuelle forløb kombineret med e-læring Løbende vejledning Effektmåling Projektledelse og afrapportering Evaluering Administration Rejser og ophold I alt Medfinansiering deltagende skoler Medfinansiering Erhvervsskolernes forlag Medfinansiering i alt Ansøgt beløb Der opereres med en timesats på kr. 345.

7 Side 7 af 7 9 Evalueringskrav Projektet evalueres løbende med henblik på opnåelse af de succeskriterier, der opstilles af styregruppen ved projektets start. Desuden evalueres projektets resultater dels ved en tilfredshedsmåling blandt de 40 afprøvende skoler og dels ved en effektmåling på de 6 deltagende klasser i pilotforsøget 10 Dokumentation og videndeling Projektets vejledninger og afrapportering stilles til rådighed via EMU en samt videndelingsnetværk evidennet, der omfatter omkring e-læringsinteresserede undervisere, ledere og andre interesserede. Desuden stilles materialerne til rådighed via Erhvervsskolernes Forlags hjemmeside.

Fagdidaktik, test og læringsstile

Fagdidaktik, test og læringsstile Fagdidaktik, test og læringsstile @ventures Kompetencecenter for e-læring Sønderhøj 30 8260 Viby J Tlf: 89 36 33 33 Fax: 89 36 35 36 E-mail: info@ventures.dk Web: www.ventures.dk FoU-projektnr. 122032

Læs mere

Den e-lærende Digitale Skole - frem mod digital dannelse

Den e-lærende Digitale Skole - frem mod digital dannelse Den e-lærende Digitale Skole - frem mod digital dannelse Michael Lund-Larsen, Centerchef mll@ventures.dk Århus Købmandsskole Erhvervsuddannelser i handel og administration, Handelsgymnasium, Kurser for

Læs mere

Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads

Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads 1. Baggrund Delprojektet Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads udspringer af det oprindelige projekt 11 om attraktive arbejdspladser.

Læs mere

It-understøttelse af den kliniske undervisning

It-understøttelse af den kliniske undervisning Undervisningsmiddelprisen 2009 It-understøttelse af den kliniske undervisning Lise Marie Steinmüller, afdelingsleder list@aabc.dk Partnere i Det Nationale Videncenter for e-læring: VIA University College

Læs mere

Den e-lærende Digitale Skole - frem mod digital dannelse

Den e-lærende Digitale Skole - frem mod digital dannelse Den e-lærende Digitale Skole - frem mod digital dannelse Michael Lund-Larsen, Centerchef mll@ventures.dk Århus Købmandsskole Erhvervsuddannelser i handel og administration, Handelsgymnasium, Kurser for

Læs mere

Forside. Nationale test. information til forældre. Januar Titel 1

Forside. Nationale test. information til forældre. Januar Titel 1 Forside Nationale test information til forældre Januar 2017 Titel 1 Nationale test information til forældre Tekst: Fokus Kommunikation og Undervisningsministeriet Produktion: Fokus Kommunikation Grafisk

Læs mere

Projektrapport. Januar 2008

Projektrapport. Januar 2008 Januar 2008 Projektrapport Projektnummer: 110860 Projekttitel: Screening af elevernes grundlæggende, alment faglige kompetencer forud for tilrettelæggelse af grundforløbet Formål Integration og frafald

Læs mere

Sæt skub i egu! 1. Baggrund. 2. Projektets formål

Sæt skub i egu! 1. Baggrund. 2. Projektets formål PROJEKTBESKRIVELSE Sæt skub i egu! Dette projekt afvikles under FoU-programmet 2007. Projektet vedrører erhvervsgrunduddannelsen (egu). Projektet er et samarbejde mellem Undervisningsministeriet og KL.

Læs mere

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier

Selvevaluering 2018 VID Gymnasier Selvevaluering 2018 VID Gymnasier VID Gymnasiers undervisningsfaglige grundlag (se næste side) ligger til grund for udvælgelse af nedenstående 3 konkrete indsatser, som VID Gymnasier vil arbejde med i

Læs mere

Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne

Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne Projektbeskrivelse Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne Undervisningsministeriet har bedt Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

Innovativ undervisning i åbent værksted

Innovativ undervisning i åbent værksted Revideret den 18. februar Innovativ undervisning i åbent værksted Analysens formål Træets Efteruddannelsesudvalg ønsker med denne analyse at skabe større viden om, hvordan arbejdsmarkedsuddannelser, der

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Nationale test. v. Marie Teglhus Møller. Slides er desværre uden eksempelopgaver, da disse ikke må udleveres. marie@eystein.dk

Nationale test. v. Marie Teglhus Møller. Slides er desværre uden eksempelopgaver, da disse ikke må udleveres. marie@eystein.dk Nationale test v. Marie Teglhus Møller Slides er desværre uden eksempelopgaver, da disse ikke må udleveres. marie@eystein.dk Oplæg for dagen Hvad er en pædagogisk test? Hvilke krav stilles der til opgaverne

Læs mere

Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet

Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet Introduktion Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet Gitte Stoltenberg (KL) 7/10 2015 Park-Inn, København Eksterne digitale læremidler Introduktion Fællesoffentlig samarbejdsplatform med UNI-Login (bla.

Læs mere

FOU-ANSØGNING 2011. Ansøger: Aalborg Handelsskole. Projektansøgningen er udviklet i samarbejde mellem: Tietgenskolen, Odense. Århus Købmandsskole

FOU-ANSØGNING 2011. Ansøger: Aalborg Handelsskole. Projektansøgningen er udviklet i samarbejde mellem: Tietgenskolen, Odense. Århus Købmandsskole FOU-ANSØGNING 2011 Titel: Sikring af kvalitet i Skolepraktik gennem udvikling af et værktøj til at fastholde og formidle god praksis på skolerne og blandt skolepraktikoplæringsansvarlige på den enkelte

Læs mere

Mannaz Projektlederuddannelse

Mannaz Projektlederuddannelse Mannaz Projektlederuddannelse - en praksisorienteret og virkelighedsnær uddannelse Værktøjer til at planlægge, lede og styre dine projekter Mannaz Projektlederuddannelse er Danmarks førende projektlederuddannelse.

Læs mere

Mannaz Projektlederuddannelse

Mannaz Projektlederuddannelse Mannaz Projektlederuddannelse - en praksisorienteret og virkelighedsnær uddannelse. 58.500 kr Varighed: 3 dage Næste ledige afholdelse: 16. - 18. jan. 2019 Mannaz - Hørsholm Værktøjer til at planlægge,

Læs mere

VEJLEDNING TIL EFFEKTKÆDE

VEJLEDNING TIL EFFEKTKÆDE VEJLEDNING TIL EFFEKTKÆDE Indledning Formålet med effektkæden er at have et værktøj til at planlægge og styre vores indsatser efter, hvad der giver effekt for borgerne. Samtidig kan effektkæden bruges

Læs mere

Uddannelsesafklarende samtaler. Mogens Bak Hansen, Arbejdsmarkedschef Fredericia Kommune Anders Ladegaard, Centerleder UU-Lillebælt

Uddannelsesafklarende samtaler. Mogens Bak Hansen, Arbejdsmarkedschef Fredericia Kommune Anders Ladegaard, Centerleder UU-Lillebælt Uddannelsesafklarende samtaler Mogens Bak Hansen, Arbejdsmarkedschef Fredericia Kommune Anders Ladegaard, Centerleder UU-Lillebælt Viden og hypoteser om unge i jobcentret Starter du et liv på kontanthjælp

Læs mere

Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole)

Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole) Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole) 1. Kommunens navn Horsens Kommune 2. Folkeskole omfattet af

Læs mere

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Forløb om undervisnings- differentiering Introduktion . Introduktion Dette undervisningsforløb er udarbejdet til Programmet

Læs mere

Kan vi give eleverne et større udbytte læringsmæssigt og menneskeligt ved at bruge andre former for læring?

Kan vi give eleverne et større udbytte læringsmæssigt og menneskeligt ved at bruge andre former for læring? Kan vi give eleverne et større udbytte læringsmæssigt og menneskeligt ved at bruge andre former for læring? Michael Lund-Larsen Centerchef mll@aabc.dk Differentiering og effektivisering It som læringsredskab

Læs mere

Pædagogisk differentiering flere veje til samme mål

Pædagogisk differentiering flere veje til samme mål Pædagogisk differentiering flere veje til samme mål Den Flerfaglige Professionshøjskole i Region Hovedstaden v/ DEL ansøger i samarbejde med Gråsten Landbrugsskole, Silkeborg Handelsskole, Horsens Handelsskole

Læs mere

MÅL OG RESULTATER i DIREKTØR OLE SVITS KONTRAKT For perioden den 1. januar 2017 til den 31. december 2017

MÅL OG RESULTATER i DIREKTØR OLE SVITS KONTRAKT For perioden den 1. januar 2017 til den 31. december 2017 MÅL OG RESULTATER i DIREKTØR OLE SVITS KONTRAKT For perioden den 1. januar 2017 til den 31. december 2017 Side 1 Bestyrelsens vurdering af målopfyldelse af de enkelte mål. Basisramme 2017: 1. Flere elever

Læs mere

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec.

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. Faxe, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 SSJÆ, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Danmark, indbrud 7 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Faxe, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 SSJÆ, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 Danmark, vold 1 9 8

Læs mere

Vejledning i hvordan en digital test formidles til eleverne som en opgave i ElevPlan

Vejledning i hvordan en digital test formidles til eleverne som en opgave i ElevPlan Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning i hvordan en digital test formidles til eleverne som en opgave i ElevPlan Fra Elevplan kan der indsættes en digital test

Læs mere

Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne

Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat med beskrivelse af Region Midtjylland digitalisringsindsats på ungdomsuddannelserne

Læs mere

KLAR-PARAT-STUDIERETNING

KLAR-PARAT-STUDIERETNING KLAR-PARAT-STUDIERETNING På Odder Gymnasium udvikler vi stærke studieretninger via delt lederskab og målrettet fokus på den enkelte elev hele skolen er med Udvikling af stærke studieretninger kræver både

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

Torsdag d. 7. november 2013

Torsdag d. 7. november 2013 Torsdag d. 7. november 2013 Nyt fra ministeriet klaus.fink@uvm.dk Side 1 Hvad viser dette? 1 2 3 klaus.fink@uvm.dk Side 2 Den mundtlige gruppeprøve Beskikkede censorer: Det er gået godt Men der er stadig

Læs mere

At træde i de bedste fodspor fra produktionsskole til erhvervsuddannelse.

At træde i de bedste fodspor fra produktionsskole til erhvervsuddannelse. Projektplan 1. Projektets titel At træde i de bedste fodspor fra produktionsskole til erhvervsuddannelse. 2. Formål og mål Projektet vil skabe en bedre overgang fra produktionsskole til erhvervsuddannelse

Læs mere

Testplan Nordbyskolen 2014-2015. Testplan. 2015-2016 Matematik

Testplan Nordbyskolen 2014-2015. Testplan. 2015-2016 Matematik Testplan 2015-2016 Matematik 1 Testplan matematik: Handleplan Forord Matematik er lige så vigtigt som læsning 1 - På erhvervsskolerne fortæller elever, at de bliver hæmmet lige så meget af ikke at kunne

Læs mere

Ledelsesrapport 2009-10

Ledelsesrapport 2009-10 Århus Statsgymnasium Ledelsesrapport 2009-10 Keld Larsen 2!! " $% & ' ' ''() * + % ', & -). ' / *. +01+ ' ')' *. 2 3 4% 5, ) *5 3 2% 66 430 62 " 21 10 + ' 3 " 7 5 8 09 : 4 ; 2 Frafald på Århus Statsgymnasium

Læs mere

KLAR-PARAT-STUDIERETNING

KLAR-PARAT-STUDIERETNING KLAR-PARAT-STUDIERETNING På Odder Gymnasium udvikler vi stærke studieretninger via delt lederskab og målrettet fokus på den enkelte elev hele skolen er med Udvikling af stærke studieretninger kræver både

Læs mere

Udnyt dit fulde lederpotentiale som projektleder

Udnyt dit fulde lederpotentiale som projektleder Projektledelse 4 Udnyt dit fulde lederpotentiale som projektleder Når alt kommer til alt, er der én, der skal gå forrest. Projektledelse 4 stiller skarpt på din ledelsesadfærd som projektleder og afdækker

Læs mere

Opgaveaflevering og evaluering med Historiebyggeren

Opgaveaflevering og evaluering med Historiebyggeren Opgaveaflevering og evaluering med Historiebyggeren evidencenter Det Nationale Videncenter for e-læring Sønderhøj 30 8260 Viby J Tlf: 89 36 33 33 Fax: 89 36 35 36 E-mail:info@evidencenter.dk Web:www.evidencenter.dk

Læs mere

Helhedsorienteret undervisning.

Helhedsorienteret undervisning. Helhedsorienteret Undervisning Indledning Helhedsorienteret undervisning er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce

Læs mere

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode:

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode: Projektbeskrivelse Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2017 De nedenfor angivne antal max tegn er inkl. mellemrum. Institutionens navn: Vejle Bibliotekerne Projekttitel:(Max.

Læs mere

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR

Læs mere

30. mar 31 1. apr 2 3 4 5. 08:00 Boldopsamling 16:00 Junior 17:30 Fri Elite

30. mar 31 1. apr 2 3 4 5. 08:00 Boldopsamling 16:00 Junior 17:30 Fri Elite april 2015 april 2015 14 1 2 3 4 5 15 6 7 8 9 10 11 12 16 13 14 15 16 17 18 19 17 20 21 22 23 24 25 26 18 27 28 29 30 maj 2015 18 1 2 3 19 4 5 6 7 8 9 10 20 11 12 13 14 15 16 17 21 18 19 20 21 22 23 24

Læs mere

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Indstilling: Indstilles til tilskud X Indstilles med forbehold Indstilles til afslag Projektdata: Ansøgers navn Selandia, Center for Erhvervsrettet uddannelse

Læs mere

Implementering af dele af Uddannelsesstrategien fokusområdet Forankring, konceptudvikling og udbredelse af effektfulde tidligere indsatser

Implementering af dele af Uddannelsesstrategien fokusområdet Forankring, konceptudvikling og udbredelse af effektfulde tidligere indsatser Bilag 1 Implementering af dele af Uddannelsesstrategien 2012 - fokusområdet Forankring, konceptudvikling og udbredelse af effektfulde tidligere indsatser I Uddannelsesstrategien 2012-2013 blev der peget

Læs mere

Indledningsvist vil vi redegøre for baggrunden for projektet, hvorefter selve projektet præsenteres efter en forandringsteori.

Indledningsvist vil vi redegøre for baggrunden for projektet, hvorefter selve projektet præsenteres efter en forandringsteori. Projektbeskrivelse for Aarhus Handelsgymnasium, Vejlby Centervej: Projektet omhandler Socioøkonomiske faktorer og skolernes løfteevne. Projektet gennemføres på begge Handelsgymnasier. Denne beskrivelse

Læs mere

Christoph Schepers Borgergade 12, 1300 Kbh K Kr.

Christoph Schepers Borgergade 12, 1300 Kbh K Kr. ANSØGNINGSSKEMA TIL UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Projekttitel Foreningens navn Foreningsnummer 66040 Projektansvarlig Adresse Sprogcoaching som den moderne aftenskoles bidrag til dannelse

Læs mere

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce

Læs mere

Kvartalsrapport 2. kvartal 2016

Kvartalsrapport 2. kvartal 2016 Kvartalsrapport 2. kvartal 2016 1 Indhold Indledning... 3 Flere skal vælge en erhvervsuddannelse... 4 Flere elever skal fuldføre en erhvervsuddannelse... 5 Afsluttede Grundforløb fra 01.01-16 30.06.16...

Læs mere

LÆRINGSSTILSTEST TEST TESTVÆRKTØJ TIL VEJLEDERE / Et screeningsværktøj så du sikrer en god læring hos dine elever og mindsker frafald.

LÆRINGSSTILSTEST TEST TESTVÆRKTØJ TIL VEJLEDERE / Et screeningsværktøj så du sikrer en god læring hos dine elever og mindsker frafald. TEST TESTVÆRKTØJ TIL VEJLEDERE / LÆRINGSSTILSTEST Et screeningsværktøj så du sikrer en god læring hos dine elever og mindsker frafald. 1 LÆRINGSSTILSTEST / Når du kender dine elevers måde at lære på, kan

Læs mere

12.10-12.55 Partnerskaber for fremtiden ved UU-Herning Lars Larsen og pædagogisk konsulent Anne Helen Hvelplund

12.10-12.55 Partnerskaber for fremtiden ved UU-Herning Lars Larsen og pædagogisk konsulent Anne Helen Hvelplund 12.00-12,10 Velkomst 12.10-12.55 Partnerskaber for fremtiden ved UU-Herning Lars Larsen og pædagogisk konsulent Anne Helen Hvelplund 12.55-13.05 Pause 13.10-13.25 Inspiration til udvikling af UEA - forløb

Læs mere

- At integrere realkompetencemåling i (skolens, vejlederens, kontaktlærerens og underviserens) vejledningen, for at sikre kvaliteten af elevens uddann

- At integrere realkompetencemåling i (skolens, vejlederens, kontaktlærerens og underviserens) vejledningen, for at sikre kvaliteten af elevens uddann Bornholms Erhvervsskole Projekt & Udvikling C e n t r a l a d m i n i s t r a t i o n e n Vo r e s r e f. : Da t o : PH/Projektbeskrivelse - Realkom 1. september 2003 An g åe n d e : Pædagogiske værktøjer

Læs mere

Ramme for faglig undervisning og prøver på Trombakken

Ramme for faglig undervisning og prøver på Trombakken Ramme for faglig undervisning og prøver på Trombakken Program forældremøde: Præsentation af rammer for undervisning. V. Birthe H. og Hans M. Lars Hamer UU. Tiden efter Trombakken Vejledning, udd. planer

Læs mere

Den fastlagte evaluering - dansk Klasse Staveprøve Læseprøve Ansvarlig Klasselæsekonference. VM Forår: Ordkendskabsprøve 0.- LH 1.kl.

Den fastlagte evaluering - dansk Klasse Staveprøve Læseprøve Ansvarlig Klasselæsekonference. VM Forår: Ordkendskabsprøve 0.- LH 1.kl. Kapitel 2: af elevernes udbytte af undervisningen På Forberedelsesskolen er evaluering en naturlig del af undervisningen. Den foregår dels løbende og i forskellig form - dels på fastlagte tidspunkter i

Læs mere

Indstilling. Ny vision for 10. klasse og aftale om erhvervsrettet linje (eud10)

Indstilling. Ny vision for 10. klasse og aftale om erhvervsrettet linje (eud10) Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 11. november 205 Ny vision for 10. klasse og aftale om erhvervsrettet linje (eud10) Byrådet skal træffe beslutning om driften af det erhvervsrettede

Læs mere

Tilbud på. Ny obligatorisk Vejledende Matematiktest for Voksne. Udviklingsafdelingen Aarhus Business College Sønderhøj Viby J

Tilbud på. Ny obligatorisk Vejledende Matematiktest for Voksne. Udviklingsafdelingen Aarhus Business College Sønderhøj Viby J Tilbud på @ventures Udviklingsafdelingen Aarhus Business College Sønderhøj 9 8260 Viby J Tlf: 89 36 33 33 E-mail: info@ventures.dk Web: www.ventures.dk Ny obligatorisk Vejledende Matematiktest for Voksne

Læs mere

1 Kalenderen. 1.1 Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre

1 Kalenderen. 1.1 Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre Kalenderen Vejledning til denne kalender findes i Slægtsforskning fra A til Z af Ulrich Alster Klug.. Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre * markerer skudår. 0 02 0 0 * 0 0 0 0 * 0 2 * *

Læs mere

Helhedsorienteret undervisning er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen.

Helhedsorienteret undervisning er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. Helhedsorienteret undervisning er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce samarbejde med mindst 40 erhvervsskoler

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010 Sag nr. 5 Emne: Uddannelsesprojekter 4 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til: Telefon 4820 5000 Direkte 4820

Læs mere

Folkehøjskolernes forening & Foreningen af Husholdnings- og Håndarbejdsskoler okt 2006

Folkehøjskolernes forening & Foreningen af Husholdnings- og Håndarbejdsskoler okt 2006 Projekttitel Dato:26-01-2007 Samarbejdsprojekt mellem Gerlev Idrætshøjskole og CVU Sjælland om udvikling af en model for uddannelsessamarbejde mellem højskoler og CVU er. Pulje 1 / pulje 2 Pulje 1 Ansøgende

Læs mere

Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015. Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring

Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015. Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015 Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring Uddannelsesprofil for arbejdsstyrken i Grønland 2013 (seneste tal) Antal Procent af arbejdsstyrke

Læs mere

Midlertidige overgangsboliger i Herning Kommune for unge hjemløse

Midlertidige overgangsboliger i Herning Kommune for unge hjemløse Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Midlertidige overgangsboliger i Herning Kommune for unge hjemløse Kommune Vælg venligst fra listen. Herning Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Ejnar Tang

Læs mere

Mannaz Projektlederuddannelse

Mannaz Projektlederuddannelse Mannaz Projektlederuddannelse Værktøjer til at planlægge, lede og styre dine projekter På Mannaz Projektlederuddannelse bliver du klædt på med en helhedsforståelse for projektstyring og projektledelse.

Læs mere

VID Erhvervsuddannelser

VID Erhvervsuddannelser VID Erhvervsuddannelser Reformimplementering og obligatoriske indsatsområder Hvert forår udarbejder Viden Djurs en handlingsplan, der fastlægger de udviklings- og forandringsbehov, som uddannelserne under

Læs mere

Model for samarbejdsstruktur mellem skole og virksomhed Organisering og undervisningsstruktur

Model for samarbejdsstruktur mellem skole og virksomhed Organisering og undervisningsstruktur Model for samarbejdsstruktur mellem skole og virksomhed Organisering og undervisningsstruktur Sammenhængende trin 1 uddannelse udvidet samarbejde mellem skole og virksomhed Indledning Projekt Sammenhængende

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse

Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse Større fleksibilitet og kvalitet via digital læring i AMU, projektnummer 138861 TUP 2014 Dette projekt består af 6 indbyrdes

Læs mere

Projektbeskrivelse, Passagerpuljen RejseGuiden

Projektbeskrivelse, Passagerpuljen RejseGuiden Projektbeskrivelse, Passagerpuljen RejseGuiden 1. Projekttitel RejseGuiden 2. Resumé Projektet RejseGuiden fokuserer på at teste de nyeste teknologiske muligheder for at give målrettet information til

Læs mere

Teknologiforståelse og VEU: digital-didaktisk dømmekraft. Bent B. Andresen DPU, Aarhus Universitet,

Teknologiforståelse og VEU: digital-didaktisk dømmekraft. Bent B. Andresen DPU, Aarhus Universitet, Teknologiforståelse og VEU: digital-didaktisk dømmekraft Bent B. Andresen DPU, Aarhus Universitet, bba@edu.au.dk Indhold Hvad er forståelse af teknologi? FVU-digital, digital-didaktisk dømmekraft Hvad

Læs mere

Projektets plan for rekruttering af målgruppen

Projektets plan for rekruttering af målgruppen Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Kommune Vælg venligst fra listen. Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer Her anføres den ansøgende organisations

Læs mere

Mål, undervisningsdifferentiering og evaluering

Mål, undervisningsdifferentiering og evaluering Mål, undervisningsdifferentiering og evaluering Artikel af pædagogisk konsulent Lise Steinmüller Denne artikel beskriver sammenhænge mellem faglige mål, individuelle mål og evaluering, herunder evalueringens

Læs mere

7 Linkssamling. (www.emu.dk) er Danmarks officielle undervisningsportal. http://www.emu.dk/erhverv/grundfag/inf/konferencer/index.

7 Linkssamling. (www.emu.dk) er Danmarks officielle undervisningsportal. http://www.emu.dk/erhverv/grundfag/inf/konferencer/index. 7 Linkssamling EMU (www.emu.dk) er Danmarks officielle undervisningsportal En samlet oversigt over oplægsholderne ved de tre seminarer med adgang til deres præsentationer findes på EMU-siden: Bent B. Andresen:

Læs mere

Visitering til dansk, engelsk og talbehandling

Visitering til dansk, engelsk og talbehandling ilag 2 til afrapportering af ou-projekt 1220322: agdidaktik, test og læringsstile Visitering til dansk, engelsk og talbehandling Susanne jeldsted @ventures Kompetencecenter for e-læring Sønderhøj 30 8260

Læs mere

Step Up. Et samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne i Sønderborg:

Step Up. Et samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne i Sønderborg: Step Up Et samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne i Sønderborg: STATSSKOLE SØNDERBORG StepUp StepUp Udkast til studieordning og årshjul Dette er et udkast til en studieordning samt et årshjul

Læs mere

Evaluering af 10. klasse efter sammenlægningen af Ungdomsskolen og 10. klasse

Evaluering af 10. klasse efter sammenlægningen af Ungdomsskolen og 10. klasse Evaluering af 10. klasse efter sammenlægningen af Ungdomsskolen og 10. klasse Evalueringens struktur Evalueringen har fulgt to spor, nemlig 1) selvevaluering i medarbejderteamet og bestyrelsen, samt spørgeskema

Læs mere

Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Demens. - fra ambitioner på papir til handling i praksis

Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Demens. - fra ambitioner på papir til handling i praksis Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Demens - fra ambitioner på papir til handling i praksis 31.Oktober 2016 Baggrund Demensområdet er for alvor kommet øverst på den politiske dagsorden. Regeringen fremlagde

Læs mere

Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport. - i Mariagerfjord kommune

Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport. - i Mariagerfjord kommune Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport - i Mariagerfjord kommune Organisation vedr. udarbejdelse af kvalitetsrapporten kommunalbestyrelsen Skolechef og skole-fagenheden kvalitetsgruppen Organisationen

Læs mere

Om opbygningen af de nationale læsetest. Hvordan og hvorfor?

Om opbygningen af de nationale læsetest. Hvordan og hvorfor? Test og prøver i folkeskolens læseundervisning Om opbygningen af de nationale læsetest. Hvordan og hvorfor? Formålet med denne artikel er at belyse ligheder og forskelle mellem de mest anvendte prøver

Læs mere

Diagrammer, der kan kommunikere resultater af test af talforståelse

Diagrammer, der kan kommunikere resultater af test af talforståelse Diagrammer, der kan kommunikere resultater af test af talforståelse evidencenter Det Nationale Videncenter for e-læring Viborgvej 159A Hasle 8210 Århus V Tlf: 89 36 33 33 E-mail: info@evidencenter.dk Web:

Læs mere

Teambaseret kompetenceudvikling i praksis

Teambaseret kompetenceudvikling i praksis Teambaseret kompetenceudvikling i praksis Marianne Georgsen, VIA Marianne Georgsen, VIA Projektleder for demonstrationsskoleprojektet ITfagdidaktik og lærerkompetencer i organisatorisk perspektiv Mv. Hvad

Læs mere

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring Uddannelsesbeskrivelse Indhold INTRODUKTION TIL UDDANNELSEN... 2 OPBYGNING AF UDDANNELSEN... 2 MÅL FOR UDDANNELSEN... 2 INDHOLDET AF UDDANNELSEN... 2 FØRSTE DEL: DET ADGANGSGIVENDE KURSUSFORLØB...3 ANDEN

Læs mere

L2 | Odder - Mårslet - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Lystrup | Gyldig 12~August~2019 | Aarhus Letbane

L2 | Odder - Mårslet - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Lystrup | Gyldig 12~August~2019 | Aarhus Letbane - - Aarhus - Universitetshospitalet - Lisbjerg - Hverdage, ikke 24/12, 31/12 og 5/6 4.33 4.35 4.36 4.38 4.40 4.41 4.42 4.44 4.46 4.47 4.50 4.52 4.53 4.54 4.56 4.57 4.59 5.01 5.04 4.49 4.51 4.52 4.54 4.56

Læs mere

Forberedende grunduddannelse. Oplæg ved Ordblinde og it-konference

Forberedende grunduddannelse. Oplæg ved Ordblinde og it-konference Forberedende grunduddannelse Oplæg ved Ordblinde og it-konference 10.04.2018 Bag om FGU-aftalen Regeringsgrundlaget for LLR II juni 2015 Kommissorium og udpegning af ekspertgruppen januar 2016 Afrapportering

Læs mere

Projektansøgning til udviklingsprojekt vedr.: Fastholdelse af unge, der har fået uddannelsespålæg

Projektansøgning til udviklingsprojekt vedr.: Fastholdelse af unge, der har fået uddannelsespålæg Projektansøgning til udviklingsprojekt vedr.: Fastholdelse af unge, der har fået uddannelsespålæg Ansøgningen sendes til: Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland brhs@ams.dk Mrk: Unge med uddannelsespålæg

Læs mere

Mannaz Projektlederuddannelse

Mannaz Projektlederuddannelse Mannaz Projektlederuddannelse Værktøjer til at planlægge, lede og styre dine projekter På Mannaz Projektlederuddannelse bliver du klædt på med en helhedsforståelse for projektstyring og projektledelse.

Læs mere

Kvalitetssikringssystem. Kvalitetssikringssystem. Sønderborg Statsskole. Aug. 2013

Kvalitetssikringssystem. Kvalitetssikringssystem. Sønderborg Statsskole. Aug. 2013 Kvalitetssikringssystem Sønderborg Statsskole Aug. 2013 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sønderborg Statsskole - profil... 3 2.1 Organisering af skolen...4 3. Skoleevaluering...5 3.1. Gennemgående

Læs mere

KIE-modellen Kreativitet, Innovation og Entrepreneurship

KIE-modellen Kreativitet, Innovation og Entrepreneurship KIE-modellen Kreativitet, Innovation og Entrepreneurship og ID-modellen Innovationsagenter der rykker! 1. kursusdag den 15. april 2013 Lizzie Mærsk Nielsen KIE-modellen Et pædagogisk-didaktisk værktøj

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job

Aftale om bedre veje til uddannelse og job Aftale om bedre veje til uddannelse og job Samarbejdsmøde om FGU og ungeindsatsen for de 17 kommuner, KKR Sjælland D. 15. december 2017 kl. 9-11, Næstved Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk

Læs mere

Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor)

Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor) Skole- og familiechef Bente Schoubye, Gladsaxe Kommune Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor) Tak for ansøgningerne vedrørende Ungesporet

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre

Læs mere

Måling af elevtrivsel i erhvervsuddannelserne

Måling af elevtrivsel i erhvervsuddannelserne 15. september 2010 Måling af elevtrivsel i erhvervsuddannelserne Med henblik på ressourceregnskabet for 2010 skal skolerne gennemføre elevtrivselsmålinger på erhvervsuddannelserne i uge 41-44. Undervisningsministeriet,

Læs mere

Systematisk evaluering af Dansk, Matematik og Elevtrivsel i Struer Kommune.

Systematisk evaluering af Dansk, Matematik og Elevtrivsel i Struer Kommune. Systematisk evaluering af Dansk, Matematik og Elevtrivsel i Struer Kommune. Styregruppen består af: Pia Weedfald Hansen (deltager i første møde) Bente Larsson, viceskoleleder Østre Skole René Stefansen,

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre 29 Skole - med rapport

Læs mere

De nationale test har følgende grundlæggende karakteristika:

De nationale test har følgende grundlæggende karakteristika: 2018-19 S 744 endeligt svar Offentligt Opgavebeskrivelse for evaluering af de nationale test Baggrund Folketinget vedtog i marts 2006 indførelsen af de nationale test. Den første obligatoriske testrunde

Læs mere

Læsning og skrivning på Produktionsskolen veje til styrkelse af faglærerens didaktiske kompetencer

Læsning og skrivning på Produktionsskolen veje til styrkelse af faglærerens didaktiske kompetencer 1 1. Projektets titel Læsning og skrivning på Produktionsskolen veje til styrkelse af faglærerens didaktiske kompetencer 2. Formål og mål Projektet Læsning og skrivning på Produktionsskolen veje til styrkelse

Læs mere

EVALUERINGS- OG TESTMATERIALER TIL MATEMATIK

EVALUERINGS- OG TESTMATERIALER TIL MATEMATIK En oversigt over EVALUERINGS- OG TESTMATERIALER TIL MATEMATIK Center for Undervisningsmidler Læreruddannelsen i Odense Denne lille folder giver en oversigt over de fleste test- og evalueringsmaterialer

Læs mere

Videndeling 1-11-2013

Videndeling 1-11-2013 Videndeling 1-11-2013 Prestudy med fleksibel elevvejledning. Større elevdeltagelse og højere kvalitet i læringen. Projektnummer: 706001-17 Indhold Indledende beskrivelse af forløbet...3 Skema 1.1 Beskrivelse

Læs mere

Øvrige tilskud til projektet fra Socialstyrelsen

Øvrige tilskud til projektet fra Socialstyrelsen Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Skriv titel på projektet. Kommune I hvilken kommune har projektet postadresse? Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer

Læs mere

Skolemål og praktikmål. Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT GRUNDFORLØB

Skolemål og praktikmål. Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT GRUNDFORLØB Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT Plakat og signaturprojekt i tema 2 i Evaluering af projekter i puljen til vidensunderstøttelse af implementering af

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse og job Politisk aftale oktober 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende Grunduddannelse

Læs mere

Projektlederuddannelse. Den Grundlæggende Projektlederuddannelse

Projektlederuddannelse. Den Grundlæggende Projektlederuddannelse Projektlederuddannelse Den Grundlæggende Projektlederuddannelse Projektlederuddannelsen Projektledelse er spændende og udfordrende, hvis det bliver gjort rigtig. Kom godt forberedt ind i projektlederrollen

Læs mere

Lærerne har udviklet og anvender læringsmål,

Lærerne har udviklet og anvender læringsmål, Forsat udvikle en systematisk evalueringskultur og en systematisk strategi for progression for alle elever på alle niveauer i forhold til at kunne gennemføre en Fortsat kvalificering af samarbejdet på

Læs mere

Vejledning til EUD-visitering

Vejledning til EUD-visitering Bilag 1 til afrapportering af FoU-projekt 1220322: Fagdidaktik, test og læringsstile Vejledning til EUD-visitering Booking Afvikling af Test Rapporter Version 4 (august 2009) Vejledning EUD-visitering

Læs mere

Kvartalsrapport 3. kvartal 2015

Kvartalsrapport 3. kvartal 2015 Kvartalsrapport 3. kvartal 2015 1 Indhold Indledning... 3 Flere skal vælge en erhvervsuddannelse... 4 Flere elever skal fuldføre en erhvervsuddannelse... 5 Afsluttede Grundforløb fra 01.01-15 30.09.15...

Læs mere