Guideline til branchen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Guideline til branchen"

Transkript

1 Guideline til branchen Svenn Hansen Videncenter for klimavenlige kølemidler Temadag 29/ ved Teknologisk Institut i Tåstrup: Klimavenlige og energieffektive køle- og varmepumpeinstallationer Copyright Videncenter for klimavenlige kølemidler Fil: Temadag 2017_08_29 ver3.pptx Dato/init: /SHA

2

3 Introduktion til guidelinen Køleanlæg er underlagt strenge krav til valg af kølemiddel grundet udfasning af kølemidler med stort drivhuspotentiale. HFC kølemidler er kraftige drivhusgasser med et stort drivhuspotentiale. Der indføres løbende nye regler og krav med mange detaljer og deadlines at forholde sig til som ejer af et køleanlæg. Mange virksomheder er allerede berørt - især virksomheder med ældre køleanlæg, som ikke længere kan serviceres, fordi de indeholder et kølemiddel, som er omfattet af udfasningen. Anlægsejer må i værste fald træffe forhastede beslutninger den dag det konstateres, at anlægget ikke må serviceres eller det bryder ned. Handler om at sikre, at der er taget bestik af situationen og styr på planlægningen, INDEN det er for sent.

4

5 Introduktion til guidelinen, fortsat En række brancheforeninger og Teknologisk Institut har udarbejdet guidelinen med støtte fra Miljøstyrelsen og Forsknings- og Innovationsstyrelsen. En hjælp til anlægsejere, når de skal træffe gode beslutninger frem mod investering i et fremtidssikret, miljøvenligt køleanlæg, som ud over at levere køling også kan give en økonomisk fordel fremover. Guidelinen er relevant for utallige anvendelser i mange brancher, men det er valgt at fokusere på fødevarebranchen. Mange anlægsejere står foran nogle afgørende valg med hensyn til fremtidige investeringer i miljø- og energirigtigt udstyr.

6 Forskellige anlægstyper hvad bør man særligt være opmærksom på? I alle køleanlæg gennemgår kølemidlet en cyklisk proces med fordampning og kondensering i en lukket kredsproces, som giver køling og varme. Anlæg med direkte køling har ofte relativt stor kølemiddelfyldning. Ved indirekte køling anvendes vand eller brine til at fordele kulden til steder med kølebehov. Kølemiddelmængden er begrænset, men der kan være et merenergiforbrug. Begge typer anlæg fås i forskellige typer til forskellige anvendelser i forskellige størrelser fra få hundrede W til flere MW. Mange danske virksomheder har ældre køleanlæg med HFC-kølemidler. Det kan med fordel overvejes at udskifte anlægget fremfor at renovere. Beslutning om valg af kølemiddel til et anlæg tages i samarbejde mellem anlægsejer og installatør.

7 Køleanlæg med naturligt kølemiddel f.eks. R717 (ammoniak, NH 3 ), R600a (isobutan) eller R290 (propan) er fremtidssikret Køleanlæg med syntetisk HFC-kølemiddel f.eks. R404A, R134a, R410A eller tilsvarende er ikke fremtidssikret

8 Kølemiddelfyldningen i køleanlægget På anlæggets mærkeplade kan man se, hvilket kølemiddel der anvendes. Kølemidler angives med et R efterfulgt af et tal og evt. et bogstav. For syntetiske HFC-kølemidler gælder at nogle er blevet forbudte og andre er lovlige. De er omfattet af forskellige restriktioner i henhold til nationale og internationale love og regler. Der er krav til mindst et årligt lækagetjek af anlæg med syntetisk kølemiddel for at minimere utætheder og udsivning i atmosfæren. Intervaller mellem eftersyn afhænger af kølemiddeltype, fyldningsstørrelse samt evt. installeret detektionsudstyr. HFC kølemidler kan koste op til flere hundrede kroner pr. kg pga. afgifter. Anlæg med naturligt kølemiddel er p.t. fremtidssikrede i forhold til love og regler. Eksempler er ammoniak, CO 2 og propan, som finder øget anvendelse inden for levnedsmiddel-og fødevarevirksomheder samt supermarkeder. NB! Det er ejer, der har ansvaret for køleanlægget.

9

10 Kølemiddelfyldningen i køleanlægget, fortsat Anlæg med mindre end 10 kg syntetisk HFC-kølemiddel kan serviceres. Man må ikke installere nye anlæg med mere end 10 kg kølemiddel pr. kreds. Der må godt være mere end 10 kg HFC-kølemiddel på en samlet installation, hvis kølemidlet er fordelt på separate kredse med mindre end 10 kg i hver. Anlæg med mere end 10 kg HFC-kølemiddel i en enkelt kølekreds kan serviceres, men må ikke udvides eller ændres. Udskiftning af komponenter må ikke give anledning til øget kølemiddelfyldning. Anlæg med HCFC-kølemidlet R22 må ikke serviceres, så man skal være forberedt på at skifte kølemiddel/anlæg, hvis anlægget f.eks. er påfyldt R22 og mangler kølemiddel. Dette er kritisk, hvis produktionen er afhængig af anlægget, da man ikke vil kunne producere under udskiftningen. Ved at overveje mulighederne på forhånd, vil man ikke være tvunget til at træffe her-og-nu beslutninger, og kan i stedet kan planlægge renovering eller udskiftning i forhold til produktionen.

11 Hvornår giver det mening at udskifte et anlæg?»alder og nedslidning»regler og lovgivning»grøn vision og et grønt image»fremtidssikring og effektivisering

12 Hvornår giver det mening at udskifte et anlæg? fortsat Mange faktorer spiller ind i beslutning om at udskifte et anlæg Én klassisk årsag til udskiftning er alder og nedslidning af anlæg, som bevirker, at det bliver dyrere at vedligeholde og servicere anlægget og at driftssikkerheden påvirkes med øget risiko for dyre ned- eller sammenbrud. Én anden hovedårsag er regler og lovgivning vedrørende sikkerhed og miljø. Installationerne skal være sikre og lovlige samt overholde nationale og europæiske krav og forbud mod kølemidler med stor drivhuseffekt. En tredje - og for især mange store koncerner en særdeles vigtig årsag - er at have en grøn vision og et grønt image samt eventuelt et grønt regnskab. Hertil kommer forhold som fremtidssikring i relation til planlagte produktions- og kapacitetsændringer samt mulighed for reduktion af energiforbrug grundet nye teknologiske fremskridt og bedre styring og overvågning.

13 Kort om regler Der findes mange regler på området, som relaterer sig til både miljø, personsikkerhed og energiforbrug. Mange af reglerne er indviklede, og det kan være svært at overskue det store lovgivningskompleks, der omgiver kølesystemer. På videncenterets hjemmeside findes henvisninger til regler, som er relevante for importører og certificerede kølemontører.

14

15 Kort intro om regler som anlægsejer eller installatør skal kende Sikkerhed Køleanlæg indeholder kølemiddel under tryk, hvilket betyder, at arbejdet med køleanlæg - altså indgreb i kølesystemerne - er forbundet med fare og underlagt nogle strikse regler. Disse indgreb må derfor kun foretages af kompetent uddannet personale med de rigtige certifikater. Som anlægsejer er du forpligtet til at sikre, at dit anlæg efterses og vedligeholdes som foreskrevet i lovgivningen. Det vil sige, at der som minimum udføres et årligt eftersyn af uddannet personale (for nogle anlægstyper er der krav om kortere serviceinterval).

16 Kort om regler, fortsat Miljø Mange køleanlæg, som indeholder HFC kølemidler, er underlagt en bekendtgørelse fra Miljøstyrelsen. De danske regler suppleret af international (EU) lovgivning på området betyder, at anvendelsen af de kraftige drivhusgasser i kølesystemer reduceres i hele EU. I nær fremtid vil naturlige kølemidler såsom propan, isobutan, ammoniak, vand og CO 2 være de primære valg sammen med de nye syntetiske low GWP kølemidler de såkaldte HFO kølemidler. Som anlægsejer bør du altid bede din køleleverandør om et tilbud på et anlæg, som er fremtidssikret. Det vil sige et anlæg baseret på naturlige eller low GWP kølemidler som et alternativ til HFC kølemidler.

17 Kort om regler, fortsat Ecodesign og energimærkning Mange energirelaterede produkter er omfattet af ecodesigndirektivet og/eller energimærkningsdirektivet. Ecodesigndirektivet opstiller en række minimumskrav for anlæggenes energimæssige ydeevne, f.eks. er der krav til A/C units effektivitet og til forskellige kølesystemers minimumseffektivitet. Kravene er gældende i hele EU samt associerede medlemsstater, og reglerne betyder i praksis, at anlæg med en effektivitet mindre end minimumsgrænsen ikke må sælges i disse lande. Det er de nationale energimyndigheder (dvs. Energistyrelsen), som er myndighed på området, og som fører tilsyn med markedet. Ideen bag energimærkning er at give brugeren mulighed for at sammenligne produkters energieffektivitet. Det er leverandørens forpligtigelse, at anlæg, som forhandles i Danmark, lever op til kravene.

18 Kort om regler, fortsat CE-mærkning Alle køleanlæg skal være CE-mærkede i henhold til CE mærkningsdirektivet. Dette betyder, at produktet overholder alle relevante direktiver, og at produktet er dokumenteret i henhold til nogle fælles internationale standarder. Det er som udgangspunkt producenten, som har ansvaret for at CE-mærke anlægget. CE-mærkningen er ikke et kvalitetsstempel.

19

20

21

22 Projekt Det har vist sig, at de klimavenlige alternativer på en række områder ikke har den forventede udbredelse. Projektindhold Rådgivning og information om klimavenlig køling Opdatering af CoolPack Organisation og økonomi Teknologisk Institut, KommunikationsKompagniet A/S IPU Refrigeration and Energy Technology AKB Autoriserede Køle- og Varmepumpefirmaers Brancheforening, IDA Køle- & Varmepumpe teknologi, Dansk Køleforening, Varmepumpefabrikantforeningen Budget på kr 100% finansieret af Miljøstyrelsen Tidsplan Fra medio 2016 til??? (planlagt til afslutning 2017) Addresse Videncenter for klimavenlige kølemidler Kongsvang Alle Aarhus C Telefon Mail info@kølemidler.dk Internet

23

24

25

Køleanlæg med reduceret miljøbelastning

Køleanlæg med reduceret miljøbelastning GUIDELINE Køleanlæg med reduceret miljøbelastning - en god forretning for dig og et plus for miljøet 2 Introduktion til denne guideline Køleanlæg er i dag underlagt strenge krav til valg af kølemiddel,

Læs mere

Temadag om kølemidler Køleanlægsejernes muligheder

Temadag om kølemidler Køleanlægsejernes muligheder Temadag om kølemidler Køleanlægsejernes muligheder 24. maj 2018 Christian Heerup Center for Køle- og varmepumpeteknik 1 Køleanlægsejernes muligheder? Kend dit (køle)anlæg! F-gasdirektiv >< National lovgivning

Læs mere

Er dit kølemiddel på den sorte liste?

Er dit kølemiddel på den sorte liste? Er dit kølemiddel på den sorte liste? 8. november 2018 Christian Heerup Center for Køle- og varmepumpeteknik 1 Den sorte liste R11 forbud mod servicering R12 forbud mod servicering R502 forbud mod servicering

Læs mere

Eksempel 2 Større kølehus Tadeus Padborg

Eksempel 2 Større kølehus Tadeus Padborg Eksempel 2 Større kølehus Tadeus Padborg Tadeus i Padborg er en fiskedistributionscentral med et kølehus på 1000 m 2. De har et 18 år gammelt køleanlæg med en fyldning på 120 kg HCFC (R-22). Tadeus har

Læs mere

Bliv klar til de brandbare kølemidler!

Bliv klar til de brandbare kølemidler! Skab bæredygtighed i din forretning: Bliv klar til de brandbare kølemidler! HVORFOR SKAL DU LÆSE DENNE BROCHURE? Ganske enkelt: Fordi mange lav GWP (Global Warming Potential) kølemidler er brandbare og

Læs mere

Energimærkning af chillers - væskekølere

Energimærkning af chillers - væskekølere Energimærkning af chillers - væskekølere Per Henrik Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik Energiseminar, Plastindustrien, 4. dec. 2009 Agenda 1. Hvad er en chiller? 2. Resultater fra PSO-projekt

Læs mere

Liste over dispensationer køleanlæg 7. marts 2017

Liste over dispensationer køleanlæg 7. marts 2017 Liste over dispensationer køleanlæg 7. marts 2017 Dato Sagsnummer Kølemiddel Anlægstype/virksomhed Begrundelse Bemærkninger 2/3 2017 MST-626-00383 21/2 2017 MST-626-00394 3/2 2017 MST-626-00389 30/1 2017

Læs mere

Intelligente løsninger kræver indsigt og viden

Intelligente løsninger kræver indsigt og viden MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Intelligente løsninger kræver indsigt og viden Få det nødvendige overblik over certifikater og uddannelser ift. lovpligtigt eftersyn på varmepumper. www.varme.danfoss.dk Et

Læs mere

Kølemidler - information om de nye EU regler - introduktion af nye kølemidler Propan, CO 2 m.v.

Kølemidler - information om de nye EU regler - introduktion af nye kølemidler Propan, CO 2 m.v. Velkommen til Gårdteknisk Forum - 14. marts 2017 Kølemidler - information om de nye EU regler - introduktion af nye kølemidler Propan, CO 2 m.v. Eigil Nielsen er uddannet maskinmester på Fredericia Maskinmesterskole

Læs mere

Varmepumper med naturlige kølemidler. Hvad er status?

Varmepumper med naturlige kølemidler. Hvad er status? Varmepumper med naturlige kølemidler Hvad er status? Claus S. Poulsen Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik ? Lovgivning hvad siger reglerne? Undtaget for forbud mod kraftige drivhusgasser

Læs mere

Patentanmeldt energineutralt cirkulationssystem til CO2 køle- og klimaanlæg. Bent Johansen birton a/s

Patentanmeldt energineutralt cirkulationssystem til CO2 køle- og klimaanlæg. Bent Johansen birton a/s Patentanmeldt energineutralt cirkulationssystem til CO2 køle- og klimaanlæg. Bent Johansen birton a/s Hvorfor bruge CO2 som kølemiddel? Naturligt kølemiddel: ODP = 0 = Ingen påvirkning af ozonlaget. GWP

Læs mere

MYNDIGHEDSKRAV VED GAS, VARMEPUMPER OG KØLEMIDDEL AF BRIAN NIELSEN BOSCH TERMOTEKNIK

MYNDIGHEDSKRAV VED GAS, VARMEPUMPER OG KØLEMIDDEL AF BRIAN NIELSEN BOSCH TERMOTEKNIK MYNDIGHEDSKRAV VED GAS, VARMEPUMPER OG KØLEMIDDEL AF BRIAN NIELSEN BOSCH TERMOTEKNIK Agenda 1. Hvad er en gasdrevet varmepumpe? 2. Kort status over udviklingen af gasdrevne varmepumper 3. Myndighedskrav

Læs mere

1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring?

1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring? 1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring? Reglerne for kølemidler er ændret på flere områder. For de virksomheder der bruger kunstige kølemidler, kan det medføre problemer med at overholde

Læs mere

Hjælp til HFC-fri køling: Spørgsmål og svar i forbindelse med HFC-fri køling

Hjælp til HFC-fri køling: Spørgsmål og svar i forbindelse med HFC-fri køling Hjælp til HFC-fri køling: Spørgsmål og svar i forbindelse med HFC-fri køling Danske Køledage 2007 15. marts 2007 Odense Congress Center Svenn Hansen Copyright Videncenter for HFC-fri køling Fil: 934278_Præsentation

Læs mere

Når konvertering og energieffektivisering går hånd i hånd - værktøjer og erfaringer

Når konvertering og energieffektivisering går hånd i hånd - værktøjer og erfaringer Når konvertering og energieffektivisering går hånd i hånd - værktøjer og erfaringer 29. august 2017 Søren Draborg Center for energieffektivisering og ventilation Teknologisk institut, Energi & Klima sdg@teknologisk.dk

Læs mere

VE til proces Fjernvarme

VE til proces Fjernvarme VE til proces Fjernvarme Temadag: VE til proces Teknologisk Institut, Århus: 27/11-13, Tåstrup: 03/12-13 Bas Pijnenburg Fjernvarme til rumopvarmning og varmt brugsvand både til private forbruger og erhvervsvirksomheder

Læs mere

Køling. mange køleanlæg overholder ikke lovgivningen. Hvad betyder den danske kølelovgivning. Usikkerhed om køling

Køling. mange køleanlæg overholder ikke lovgivningen. Hvad betyder den danske kølelovgivning. Usikkerhed om køling Tema: Lovgivning og standardisering Køling mange køleanlæg overholder ikke lovgivningen Publ. 9.20, juli 2012 Usikkerhed om køling Baggrunden for denne artikel er den usikkerhed, som har præget ventilationsbranchen

Læs mere

TEMADAG KLIMAVENLIGE OG ENERGIEFFEKTIVE VARMEPUMPER

TEMADAG KLIMAVENLIGE OG ENERGIEFFEKTIVE VARMEPUMPER TEMADAG KLIMAVENLIGE OG ENERGIEFFEKTIVE VARMEPUMPER Kort om Bosch og undertegnet. Bosch Termoteknik står for Bosch-gruppens varmeog varmtvandsløsninger og er sammen med internationale datterselskaber en

Læs mere

Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler. Torben Lauridsen, Direktør

Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler. Torben Lauridsen, Direktør Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler Torben Lauridsen, Direktør Vesttherm er en dansk ejet producent af brugsvandvarmepumper. Vi har base i Esbjerg. I mere end 40 år har vi produceret

Læs mere

VEX4000 Integreret køling (IC/ICC)

VEX4000 Integreret køling (IC/ICC) Logbog VEX4000 Integreret køling (IC/ICC) Tilsynsbog for køleanlæg Udstyrsjournal Ejer: Placering: Fabrikant: Fabrikationsår: (se typeskilt) EXHAUSTO A/S Idriftsætningsdato: Trinløs frekvensstyret køleanlæg:

Læs mere

Tilsynsbog for køleanlæg

Tilsynsbog for køleanlæg Logbog Tilsynsbog for køleanlæg Udstyrsjournal Køleanlæg størrelse: CH40 CH50 CH60 CH70 CH80 Salgsordrenr.: EXHAUSTO A/S Odensevej 76 DK-5550 Langeskov Tel. +45 65 66 12 34 Fax +45 65 66 11 10 exhausto@exhausto.dk

Læs mere

Udvikling og test af energivenlig lavtemperaturfryser til laboratorieformål

Udvikling og test af energivenlig lavtemperaturfryser til laboratorieformål Udvikling og test af energivenlig lavtemperaturfryser til laboratorieformål Frigor A/S Teknologisk Institut Kontakt-information: Per Henrik Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik Teknologisk Institut

Læs mere

Praktiske konsekvenser

Praktiske konsekvenser Praktiske konsekvenser Danske Køledage 2007 v/lone Kielberg Kemikalier Miljøstyrelsen Konsekvenser af hvilke regler? Bekendtgørelse nr. 552 af 2. juli 2002 National regulering af anvendelse af HFC, PFC

Læs mere

Dansk Belysning Generalforsamling 2/3 2017

Dansk Belysning Generalforsamling 2/3 2017 Dansk Belysning Generalforsamling 2/3 2017 Side 1 Program Energistyrelsen Ecodesign og energimærkning Sekretariatet for Ecodesign og Energimærkning af Produkter Energimærkning af lamper/armaturer Udfasning

Læs mere

Energiforbrug i varmepumper og køleudstyr Danske regler, virkemidler og baggrunden for disse

Energiforbrug i varmepumper og køleudstyr Danske regler, virkemidler og baggrunden for disse Energiforbrug i varmepumper og køleudstyr Danske regler, virkemidler og baggrunden for disse Bjarke Hansen, Energistyrelsen Temadag Teknologisk Institut, 25. september 2014, Aarhus Disposition Virkemidler

Læs mere

Nye informationsregler for opvarmningsanlæg

Nye informationsregler for opvarmningsanlæg Nye informationsregler for opvarmningsanlæg til reklame, markedsføring og salg af opvarmningsanlæg til rumopvarmning og brugsvandsopvarmning det vil sige kedler, varmepumper, varmtvandsbeholdere med videre

Læs mere

Varmepumper og kølemidler. Dansk Energi. Elektrificering af opvarmning af bygninger med varmepumper. Richard Schalburg

Varmepumper og kølemidler. Dansk Energi. Elektrificering af opvarmning af bygninger med varmepumper. Richard Schalburg Varmepumper og kølemidler Dansk Energi Elektrificering af opvarmning af bygninger med varmepumper Richard Schalburg Agenda Omstilling af det danske energisystem Prisudvikling på syntetiske kølemidler Udfordringer

Læs mere

Varmepumper i ATES. Valg af varmepumpesystem

Varmepumper i ATES. Valg af varmepumpesystem Varmepumper i ATES Valg af varmepumpesystem JENRI Marts 2009 Indholdsfortegnelse 1 Varmepumpens virkemåde... 3 2 Valg af kølemiddel... 5 COP for forskellige kølemidler... 7 Kondenseringstemperatur og fremløbstemperatur

Læs mere

TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING. Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik

TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING. Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik Indlæg med fremtidsperspektiver Teknologi og anvendelse Claus S. Poulsen, Teknologisk Institut, Center for Køle

Læs mere

Optimer din løsning med 360 energieffektivitet

Optimer din løsning med 360 energieffektivitet Danfoss-løsninger til varmepumper Optimer din løsning med 360 energieffektivitet Oplev styrken ved 360 effektivitet med vores markedsførende ekspertise og brede produktportefølje til varmepumper til hjemmet

Læs mere

Ecodesign og energimærkning af køleanlæg

Ecodesign og energimærkning af køleanlæg SEER i teorien og i reguleringen Ecodesign og energimærkning af køleanlæg Per Henrik Pedersen, 12. november 2013 Disposition 1. Indledning Generelt om Energistyrelsens indsats Oversign over Ecodesign på

Læs mere

Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne

Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne Martin Brander, Head of Hardservices & Security, Danfoss A/S 1 Public Affairs & Sustainability 31. Januar 2019 Det

Læs mere

Ecodesign, energieffektivitet og varmepumper. Bjarke Hansen TI Varmepumpedag d, 12. november, 2013, Aarhus

Ecodesign, energieffektivitet og varmepumper. Bjarke Hansen TI Varmepumpedag d, 12. november, 2013, Aarhus Ecodesign, energieffektivitet og varmepumper Bjarke Hansen TI Varmepumpedag d, 12. november, 2013, Aarhus Agenda Politiske rammer og varmepumper Ecodesign og energimærkning Effekter Barrierer mod og tiltag

Læs mere

For din virksomheds skyld: Hold op med at installere

For din virksomheds skyld: Hold op med at installere For din virksomheds skyld: Hold op med at installere R-507A /R-507A! HVORFOR ER DET NØDVENDIGT AT HANDLE? Det massive HFC-nedtrapningstiltag i 2018 og en grænseværdi på 2 500 for det globale opvarmningspotentiale

Læs mere

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. 26.

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. 26. 1 Varmepumper Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik 26.September 2007 claus.s.poulsen@teknologisk.dk 2 Teknologisk Institut Privat, selvejende

Læs mere

Green & Clean. Mere mad for mindre. Generel information

Green & Clean. Mere mad for mindre. Generel information Green & Clean Mere mad for mindre Servicekoncept Generel information Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Regler for vedligehold og service af køleanlæg... 3 2.1. Årlig service... 3 2.2. Lækagetest...

Læs mere

Chillere med kulbrinter og ammoniak

Chillere med kulbrinter og ammoniak 2 3 4 August 2007 Chillere med kulbrinter og ammoniak Baggrund Diskussionen om et forbud startede i september 1996, hvor Miljøminister Svend Auken forudsagde de syntetiske kølemidlers forsvinden inden

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Sekretariat Åboulevard 7, 1. tv. 1635 København V Telefon: 3539 4344 Telefax: 3535 4344 VPF@varmepumpefabrikantene.dk www.varmepumpefabrikanterne.dk Fælles betingelser 1 for

Læs mere

BR15 og kommende krav til varmepumpe

BR15 og kommende krav til varmepumpe BR15 og kommende krav til varmepumpe Temadag om Ecodesign, BR15 og krav forkøleanlæg og varmepumper 7. oktober 2015 på Teknologisk Institut, Aarhus Oplæg v. Asser Simon Chræmmer Jørgensen PROGRAM - BAGGRUND

Læs mere

Indkøbsanbefalinger for professionelt udstyr til storkøkken v3.0

Indkøbsanbefalinger for professionelt udstyr til storkøkken v3.0 Offentlig E # # Søg $ % & Du er her: Offentlig Værktøjer Indkøbsanbefalinger Professionelt udstyr til storkøkken Indkøbsanbefalinger for professionelt udstyr til storkøkken v3.0 I mange institutioner og

Læs mere

Tilsyn i praksis. Pia Westphalen

Tilsyn i praksis. Pia Westphalen Tilsyn i praksis Pia Westphalen 11-12-2012 Sekretariat for Ecodesign og Energimærkning af Produkter Sekretariat nedsat af Energistyrelsen til at varetage opgaver vedrørende administration og koordinering

Læs mere

KØLETEKNIK BUNDGAARD. den naturlige løsning. Køl og varme med det naturlige kølemiddel propan. Klimavenlig og fremtidssikret teknologi

KØLETEKNIK BUNDGAARD. den naturlige løsning. Køl og varme med det naturlige kølemiddel propan. Klimavenlig og fremtidssikret teknologi BUNDGAARD KØLETEKNIK den naturlige løsning Køl og varme med det naturlige kølemiddel propan Klimavenlig og fremtidssikret teknologi s førende leverandør af propanløsninger BUNDGAARD / den naturlige køleløsning

Læs mere

Varmepumper til industri og fjernvarme

Varmepumper til industri og fjernvarme compheat Varmepumper til industri og fjernvarme Grøn strøm giver lavere varmepriser Generel information compheat compheat dækker over en stor platform med varmepumper til mange forskellige formål og Advansor

Læs mere

Kort status for EU-ecodesign-krav for produkter i kølebranchen. Per Henrik Pedersen NVE 14. juni 2016

Kort status for EU-ecodesign-krav for produkter i kølebranchen. Per Henrik Pedersen NVE 14. juni 2016 Kort status for EU-ecodesign-krav for produkter i kølebranchen Per Henrik Pedersen NVE 14. juni 2016 Agenda 1. Indledning 2. Husholdningskøleskabe 3. Små AC-anlæg (< 12 kw) (+ luft-luft-varmepumper) 4.

Læs mere

Krav til lyskilder - forhandlere

Krav til lyskilder - forhandlere Krav til lyskilder - forhandlere Ecodesign og Energimærkning Ecodesign Leverandørrettet - leverandørkrav Minimumskrav til energieffektivitet Mindstekrav til brugsegenskaber Mindstekrav til omfang af information

Læs mere

Ecodesign og professionelle køleskabe

Ecodesign og professionelle køleskabe Ecodesign og professionelle køleskabe Workshop på Teknologisk Institut, Aarhus den 23. maj 2011 Bjarke Hansen Disposition Baggrunden energieffektivisering Energistyrelsen og Danmarks rolle og tiltag Ecodesign-direktivet

Læs mere

TEMADAG OM NY ENERGISPAREAFTALE ENERGISPAREMÅL SET UD FRA ET EU PERSPEKTIV. Birger Lauersen Dansk Fjernvarme

TEMADAG OM NY ENERGISPAREAFTALE ENERGISPAREMÅL SET UD FRA ET EU PERSPEKTIV. Birger Lauersen Dansk Fjernvarme TEMADAG OM NY ENERGISPAREAFTALE ENERGISPAREMÅL SET UD FRA ET EU PERSPEKTIV Birger Lauersen Dansk Fjernvarme PÅ DEN HELT LANGE BANE - EU har forpligtet sig til at reducere drivhusgasemissionerne med 80-95

Læs mere

Varmepumper Teknik og muligheder. Bjarke Paaske, PlanEnergi

Varmepumper Teknik og muligheder. Bjarke Paaske, PlanEnergi Varmepumper Teknik og muligheder Bjarke Paaske, PlanEnergi Temadag om store varmepumper i fjernvarmen, Fjernvarmens hus d. 29. januar 2018 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma 30 år med VE 30 medarbejdere

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 399 Offentligt Notat til Folketinget om ecodesignkrav til professionelt køleudstyr KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) No /.. of XXX der implementerer Europa-Parlamentet

Læs mere

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energi effektivisering Den mest bæredygtige energi er

Læs mere

Varmepumper tendenser og udvikling. Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik

Varmepumper tendenser og udvikling. Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik Varmepumper tendenser og udvikling Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik Indhold Situation i EU og Danmark, politiske mål. Politiske mål EU Politiske mål Danmark og udfasning

Læs mere

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel Høj effektivitet med CO2 varmegenvinding Køleanlæg med transkritisk CO 2 har taget markedsandele de seneste år. Siden 2007 har markedet i Danmark vendt sig fra konventionelle køleanlæg med HFC eller kaskade

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

Potentiale for el-drevne varmepumper til parcelhuset

Potentiale for el-drevne varmepumper til parcelhuset Potentiale for el-drevne varmepumper til parcelhuset af: Claus S. Poulsen Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik Lidt historie Oliekrise i starten af 70 erne satte gang i udviklingen

Læs mere

Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen. Temadag på TI Varmemåling og varmeregnskaber

Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen. Temadag på TI Varmemåling og varmeregnskaber Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen Temadag på TI Varmemåling og varmeregnskaber Hvem er jeg? Jesper Nørgaard M.Sc. 2011 fra AAU (Indeklima og Energi) Videnskabelig assistent AAU 2011

Læs mere

"Udvikling og brug af simuleringsværktøjer til analyse og energioptimering af kølesystemer med CO 2 som kølemiddel" Hej Jørn,

Udvikling og brug af simuleringsværktøjer til analyse og energioptimering af kølesystemer med CO 2 som kølemiddel Hej Jørn, Instituttet for Produktudvikling ELFOR / EnergiNet Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Att.: Hr. Jørn Borup Jensen Ansøgning 339046: "Udvikling og brug af simuleringsværktøjer til analyse og energioptimering

Læs mere

Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper

Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper Pia Rasmussen Køle- og Varmepumpeteknik 3.marts 2011 copyright Danish Technological Institute Indhold Be10 beregningsmetoder Generelt Køleanlæg

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU alm. del Bilag 422 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg om Kommissionens delegerede forordning, som implementerer direktiv 2010/30/EU med hensyn til at

Læs mere

Hvordan kan man påvirke krav og regler i standarder. Mandag d. 5. november 2018

Hvordan kan man påvirke krav og regler i standarder. Mandag d. 5. november 2018 Hvordan kan man påvirke krav og regler i standarder Mandag d. 5. november 2018 Indhold Hvad er Dansk Standard Dansk standard og det internationale netværk Organisering/Niveauer for indflydelse Sammenhæng

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

Vandinstallationer med dokumenterede komponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut

Vandinstallationer med dokumenterede komponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Vandinstallationer med dokumenterede komponenter Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Oversigt over indlæg Krav til drikkevandskvalitet Byggelovgivningen i Danmark Obligatorisk godkendelse af

Læs mere

Eksplosionsfare i det lokale supermarked

Eksplosionsfare i det lokale supermarked Eksplosionsfare i det lokale supermarked FOKUS: BUTIKSKØLING På baggrund af ulykker med lækkede og sprængte køleanlæg i udlandet har vi sat os for at undersøge, om der er grund til bekymring i forhold

Læs mere

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI UDVIKLER, TÆNKER NYT OG SIKRER EN BÆREDYGTIG FREMTID Vi er aktivt med til at løse den klimamæssige udfordring I alle dele af EWII arbejder vi strategisk og

Læs mere

Cool Partners. Kompressions varmepumper. Thomas Lund M.Sc.

Cool Partners. Kompressions varmepumper. Thomas Lund M.Sc. Cool Partners Kompressions varmepumper Thomas Lund M.Sc. Hvem er vi Thomas Lund, M.Sc. 15 års erfaring fra Sabroe, YORK og DTI Teoretisk beregninger, programmer og analyse Per Skærbæk Nielsen, B.Sc. 23

Læs mere

Nye krav om energimærkning

Nye krav om energimærkning Vølund Varmeteknik Nye krav om energimærkning - bliv klogere på hvad ErP betyder... Member of the NIBE Group Hvad er ErP? ErP står for energirelaterede produkter ErP er et nyt europæisk direktiv, der er

Læs mere

VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS

VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS 1 Hvem er Dansk Varmepumpe og vores partnere DANSKVARMEPUMPE.DK er en del af den efterhånden store familie hvor også DANSKSOLVARME.DK og

Læs mere

Energibesparelser i eksisterende bygninger

Energibesparelser i eksisterende bygninger Energibesparelser i eksisterende bygninger Økonomisk støtte, mærkningsordninger mv. Chefkonsulent Peter Bach LavEByg konference den 22. april 2009 Langsigtet mål Langsigtede mål at Danmark skal være 100

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

Fremtidens remote-anlæg i supermarkeder. Kenneth B. Madsen og Svend V. Pedersen Teknologisk Institut

Fremtidens remote-anlæg i supermarkeder. Kenneth B. Madsen og Svend V. Pedersen Teknologisk Institut Fremtidens remote-anlæg i supermarkeder Kenneth B. Madsen og Svend V. Pedersen Teknologisk Institut Miljøprojekt Nr. 945 2004 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg

Læs mere

Fra ide til virkelighed

Fra ide til virkelighed Fra ide til virkelighed v/astrid Birnbaum, direktør Høje Taastrup Fjernvarme Temadag Grøn Energi 11. april 2019 Høje Taastrup Fjernvarme - det største forbrugerejede andelsselskab Vi leverer fjernvarme

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2751 Titel: Produktion af køle- og klimaanlæg Kort titel: Køleteknik Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Høring af midtvejsevaluering af EU's handlingsplan for energieffektivitet

Høring af midtvejsevaluering af EU's handlingsplan for energieffektivitet NOTAT Dok. ansvarlig: RIS Sekretær: JLO Sagsnr: 08/5 Doknr: 55 13-08-2009 Høring af midtvejsevaluering af EU's handlingsplan for energieffektivitet Generaldirektoratet for Energi og Transport har på vegne

Læs mere

Renovering. Hvad skal jeg vide, før jeg går i gang? I tvivl om energien? Hvordan kommer du videre? Her slipper varmen typisk ud.

Renovering. Hvad skal jeg vide, før jeg går i gang? I tvivl om energien? Hvordan kommer du videre? Her slipper varmen typisk ud. Hvordan kommer du videre? I tvivl om energien? 1. Kontakt en rådgiver Brug en energirådgiver, f.eks. en BedreBolig-rådgiver, til at hjælpe dig med at få overblik over, hvad der skal gøres i huset, og hvilke

Læs mere

Supermarkeder satser på bæredygtig køleteknik

Supermarkeder satser på bæredygtig køleteknik Baggrund Supermarkeder satser på bæredygtig køleteknik Fødevaredetailhandlen anvender i stigende grad naturlige kølemidler til køling Forbrugerne har længe været opmærksom på mere end bare pris og kvalitet,

Læs mere

Søfarts- og maskinmesterskolerne

Søfarts- og maskinmesterskolerne Søfarts- og maskinmesterskolerne Maskinmesterskolerne Professionsbachelor: Forskningstilknytning. - I undervisningen inddrages resultater af forsknings-, forsøgs- og udviklingsarbejder fra områder, der

Læs mere

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi.

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi. Transkritisk CO2 køling med varmegenvinding Transkritiske CO 2 -systemer har taget store markedsandele de seneste år. Baseret på synspunkter fra politikerne og den offentlige mening, er beslutningstagerne

Læs mere

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning

Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af OPVASKEMASKINER TIL HUSHOLDNINGER. Reglerne om ecodesign og energimærkning -- Vejledning om krav til energieffektivitet og energimærkning af Producerer eller importerer du husholdningsopvaskemaskiner? Så vær opmærksom: Der er krav til energieffektivitet og energimærkning. Indhold:

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Indhold Hvilke typer varmepumper findes der I hvilke situationer er

Læs mere

Energieffektiviseringsdirektivet. Flowtemadag hos Flowcenter Danmark

Energieffektiviseringsdirektivet. Flowtemadag hos Flowcenter Danmark Energieffektiviseringsdirektivet Flowtemadag hos Flowcenter Danmark Hvem er jeg? Jesper Nørgaard M.Sc. 2011 fra AAU (Indeklima og Energi) Videnskabelig assistent AAU 2011 2013 Undervisning og vejledning

Læs mere

Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre)

Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre) Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre) Manden på podiet Birger T. Christiansen VVS-konsulent Bygningsingeniør, speciale vvs Medlem af diverse udvalg og netværk, herunder hos Dansk Standard,

Læs mere

GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN

GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 210 Offentligt GRUNDNOT AT 27. februar 2009 J.nr. 2504/1224-0002 Ref. MPE/ANN Side 1/6 Grundnotat om forslag fra EU-kommissionen om forordning der implementerer

Læs mere

Kølemidler. Hvilke regler gælder og hvad er der på vej? 24. maj Mikkel Aaman Sørensen Miljøstyrelsen Kemikalier

Kølemidler. Hvilke regler gælder og hvad er der på vej? 24. maj Mikkel Aaman Sørensen Miljøstyrelsen Kemikalier Hvilke regler gælder og hvad er der på vej? 24. maj 2018 Mikkel Aaman Sørensen Miljøstyrelsen Kemikalier Udflytning af Miljøstyrelsen Hvordan går det egentlig? Regler i 3 niveauer: - Globalt - EU - Nationalt

Læs mere

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef Center for Køle- og Varmepumpeteknik. Tlf.: +45 7220 2514 E-mail: claus.s.poulsen@teknologisk.

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef Center for Køle- og Varmepumpeteknik. Tlf.: +45 7220 2514 E-mail: claus.s.poulsen@teknologisk. Varmepumper Claus S. Poulsen Centerchef Center for Køle- og Varmepumpeteknik Tlf.: +45 7220 2514 E-mail: claus.s.poulsen@teknologisk.dk Varmepumper på en tre kvarter? 1. Historie 2. Anlægstyper 3. Miljø

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk er Energistyrelsens forbrugerrettede hjemmeside, der på en enkel og overskuelig måde tilbyder målrettede og relevante digitale værktøjer,

Læs mere

NYHED / CO KONDENSERINGSENHEDER

NYHED / CO KONDENSERINGSENHEDER PANASONIC KONDENSERINGSENHED MED NATURLIGT KØLEMIDDEL. Panasonic introducerer nu de nye miljøvenlige -kondenseringsenheder til kommerciel køling. NYHED / VÆLG DEN GRØNNE LØSNING FRA PANASONIC. Hvorfor?:

Læs mere

Resultatkontrakt , december 2015 A2-1

Resultatkontrakt , december 2015 A2-1 Aktivitet Forskning og udvikling Aktivitetsplan: Aktivitetsplan nr.: Resumé A2 Der indføres i disse år på EU-plan en række såkaldte ecodesignkrav til energirelaterede produkter, både til produkter der

Læs mere

Det der virkelig betyder noget. Din guide til ErP-direktivet ECO-design

Det der virkelig betyder noget. Din guide til ErP-direktivet ECO-design Det der virkelig betyder noget Din guide til ErP-direktivet ECO-design Godt informeret og klar til handling med Wolf som din partner Eco-design direktivet (ErP) - oversigt over tekniske og mærknings forpligtigelser.

Læs mere

Elforsk programmet prioriterer at:

Elforsk programmet prioriterer at: Elforsk programmet prioriterer at: Styrke indsatsen for energieffektivisering set i lyset af den europæiske CO2 kvoteregulering Styrke integrationen af design, funktionalitet, brugervenlighed og omkostningseffektivitet

Læs mere

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år,

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år, MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spar energi og CO2 i dag Løsningerne er klar! 517millioner tons CO2 kunne spares hvert år, hvis Europa fordoblede brugen af fjernvarme til 18-20 % og samtidig øgede andelen

Læs mere

Energi og miljø i industriens uddannelser 2. november 2012 Energioptimering og vedvarende energi hvilke udfordringer står vi overfor?

Energi og miljø i industriens uddannelser 2. november 2012 Energioptimering og vedvarende energi hvilke udfordringer står vi overfor? Energi og miljø i industriens uddannelser 2. november 2012 Energioptimering og vedvarende energi hvilke udfordringer står vi overfor? v/ Vagn Holk Lauridsen, Teknologisk Institut, Energi- og Klimadivisionen

Læs mere

BORUP VARMEVÆRK STRATEGI 2012-2015 VARMEVÆRKETS STRATEGISKE UDFORDRINGER VISION HANDLINGSPLAN 2012-2015

BORUP VARMEVÆRK STRATEGI 2012-2015 VARMEVÆRKETS STRATEGISKE UDFORDRINGER VISION HANDLINGSPLAN 2012-2015 BORUP VARMEVÆRK STRATEGI 2012-2015 VARMEVÆRKETS STRATEGISKE UDFORDRINGER Borup Varmeværk har vurderet de strategiske udfordringer værket står overfor i perioden 2012-2015 og disse kan kategoriseres i følgende

Læs mere

DEL 1. Høringssvar fra interesseorganisationer, brancheorganisationer, uddannelsesinstitutioner og private virksomheder:

DEL 1. Høringssvar fra interesseorganisationer, brancheorganisationer, uddannelsesinstitutioner og private virksomheder: NOTAT Kemikalier J.nr. MST-615-00194 Ref. jukof/mas Den 10. november 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regulering af visse fluorholdige drivhusgasser (populært kaldet f-gasser)

Læs mere

Varmepumpeservice: Her ligger en gevinst for servicevirksomheden

Varmepumpeservice: Her ligger en gevinst for servicevirksomheden Varmepumpeservice: Her ligger en gevinst for servicevirksomheden Varmeservicedagen 2019 21. maj 2019, Teknologisk Institut, Taastrup 23. maj, Teknologisk Institut, Aarhus Side 1 Svenn Ole Kjøller Hansen

Læs mere

Fjernkøling: det billige, stabile og CO2-venlige valg!

Fjernkøling: det billige, stabile og CO2-venlige valg! Fjernkøling: det billige, stabile og CO2-venlige valg! Fordele ved fjernkøling Miljøfordele betydelig CO2-reduktion (op til 70 %) Lavere drifts- og vedligeholdelsesomkostninger ØKONOMIbesparelser på op

Læs mere

DIN PARTNER PÅ ENERGIEFFEKTIVISERING

DIN PARTNER PÅ ENERGIEFFEKTIVISERING DIN PARTNER PÅ ENERGIEFFEKTIVISERING Korrekt indretning og køling af serverrum Reducer energiomkostningerne Forøg effektiviteten Få sikrere drift Lad os rådgive om korrekt køling og indretning af serverrum

Læs mere

Kommende krav til vandvarmeres design og energieffektivitet. Christian.Holm.Christiansen@teknologisk.dk

Kommende krav til vandvarmeres design og energieffektivitet. Christian.Holm.Christiansen@teknologisk.dk Kommende krav til vandvarmeres design og energieffektivitet Christian.Holm.Christiansen@teknologisk.dk Indhold Eco-design-direktivet EU-Kommissions studie af vandvarmere Forventede krav til vandvarmere

Læs mere

Slutrapport. Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg

Slutrapport. Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg Slutrapport Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg Titel: Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg oncepter til overvindelse af barrierer

Læs mere

Internationalt overblik over industrielle varmepumper. Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35

Internationalt overblik over industrielle varmepumper. Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35 Internationalt overblik over industrielle varmepumper Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex 35 Indhold Projektet Application of Industrial Heat Pumps IEA Heat Pump Program Annex

Læs mere

Behagelig og billig varme. med træpiller og træflis

Behagelig og billig varme. med træpiller og træflis Behagelig og billig varme med træpiller og træflis CO 2 Neutral Varme Stigende priser på fossile brændsler, såsom olie og gas kræver alternative og bæredygtige varmeløsninger til decentrale opvarmning.

Læs mere