personligt beskyttelsesudstyr til brug ved brand

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "personligt beskyttelsesudstyr til brug ved brand"

Transkript

1 branchevejledning 2012 personligt beskyttelsesudstyr til brug ved brand og redningsindsatser Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

2 Indhold Introduktion... 1 Hjelme... 2 Brandindsatsdragt... 5 Mellem- og underbeklædning... 9 Køleveste... 9 Røgdykkerhætte Åndedrætsbeskyttelse Handsker Værnefodtøj Brandstøvler Høreværn Øjenværn Skærebukser Henvisninger Adresser... 21

3 1 Introduktion Redningsberedskabets personale må ofte løse opgaver i miljøer, der kræver, at man beskytter sig med personlige værnemidler for at kunne udføre opgaverne sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Ved personlige værnemidler forstås ethvert udstyr, beklædning og lignende, der er bestemt til at bæres eller holdes af brugeren til beskyttelse mod en eller flere risici, der kan true brugerens sikkerhed og sundhed. Arbejdstilsynets bekendtgørelse om brug af personlige værnemidler nr af 15. december 2010 med senere ændringer fastlægger de overordnede krav, men derudover skal der foretages en konkret risikovurdering for at afgøre præcis, hvilke personlige værnemidler, der er nødvendige for at kunne løse en given opgave sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det er vigtigt at inddrage arbejdsmiljøorganisationen i planlægningsfasen i forbindelse med valg af og brug af personlige værnemidler. Herunder at inddrage arbejdspladsvurderingen i den proces. (Se under referencer). Indsatser mod farlige stoffer kræver særligt beskyttelsesudstyr. Dette beskrives i branchevejledningen om Personligt beskyttelsesudstyr for brand- og redningsfolk til brug ved uheld med farlige stoffer. Ved indsatser, som omfatter brug af faldsikringsudstyr og højderedningsudstyr, henvises til Branchevejledningen for brug af faldsikringsudstyr og højderedningsudstyr ved brand og redningsarbejde. Alle personlige værnemidler, der markedsføres og anvendes i de europæiske fællesskabers indre marked, skal være CE mærket i henhold til direktiv 89/686/EØF. Hvert enkelt værnemiddel skal være tydeligt mærket i forhold til den CEN/ISO standard, det er godkendt efter. Hvis en fabrikant vælger ikke at følge en standard, skal der foreligge en erklæring, som dokumenterer, at produktet opfylder de væsentlige krav i direktivet. Arbejdstilsynet har haft branchevejledningen til gennemsyn og finder, at indholdet i den er i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningen. Arbejdstilsynet har alene vurderet branchevejledningen, som den foreligger og har ikke taget stilling til, om den dækker samtlige relevante emner indenfor det pågældende område.

4 2 Hjelme Der skal i arbejdspladsvurderingen og i arbejdets planlægning tages højde for under hvilke forhold hjelmen skal anvendes, og der bør i situationen være mulighed for at vælge den optimale hjelm. Skemaet her under giver et fingerpeg om, i hvilke situationer de tre typer hjelme kan anvendes. Type / forhold Brand Højdearbejde, Slag fra siden Redningsindsats ukendt område Størst fare fra oven, lavt til loftet Undervisning, standardruin, kendte forhold Bemærkninger Brandhjelm Er tungere og vælges kun, hvis APV kræver det. Vælges altid til arbejde med ild. Redningshjelm Trepunkts fastgørelse af hagerem sikrer hjelmen ved slag fra alle vinkler. Industri- Meget let, ørerne er ikke sikkerhedshjelm dækket. God hvor kommunikation er væsentlig. Husk elastisk rem. Brandhjelme Brandhjelmens formål er at beskytte brugerens hoved mod de skader der kan opstå under indsats. Det kan f.eks. være faldende genstande, slag, varme og flammer, vand og andre væsker samt elektrisk strøm. Brandhjelme skal være testet og mærket i henhold til DS/EN 443. Hjelme, som er fremstillet og sælges efter den nye DS/EN 443: 2008 Brandhjelme til brandbekæmpelse i bygninger og andre bebyggelsesanlæg, skal opfylde en række udvidede sikkerhedskrav vedrørende varme/ flamme og slagtest.

5 3 Det er vigtigt, at hjelmen har så lav en vægt som muligt, og at den er ergonomisk hensigtsmæssig udformet, samt at udsyn og hørelse ikke hæmmes. Den maksimale levetid (forsvarlig brugstid) for en hjelm skal fremgå af leverandørens brugsanvisning. Produktionstidspunktet skal fremgå af et mærke indstøbt i hjelmskallen. Bliver hjelmen udsat for slag eller anden kraftig påvirkning inden udløb af den korrekte levetid (forsvarlig brugstid), som angivet i leverandørens brugsanvisning, skal den kasseres.

6 4 Nakkebeskyttelsen (nakkeslaget) på hjelmen skal beskytte nakken mod flammer, nedfaldende gløder, slukningsvand og regn mv. Eventuelt tilbehør til sammenkobling med røgdykkermaske o.l. skal også være testet så det opfylder de samme krav, som stilles til hjelmen. Hjelmvisir er ikke beregnet til beskyttelse mod varme, det skal beskytte ansigt og øjne mod partikler o.l., og det skal være testet efter DS/ EN Redningshjelme er godkendt efter DS/ EN 397 standarden og eventuelt efter DS/EN 12492, når det gælder hjelme til bjergbestigere. Ved indsatser, hvor der ikke er risiko for brand og varme, kan der anvendes en almindelig godkendt industrihjelm efter DS/EN 397. Ved arbejde med motorsave skal hjelmen desuden være påmonteret netvisir og høreværn. Industrisikkerhedshjelme er beregnet til at beskytte bæreren mod faldende genstande, men ikke mod sideslags påvirkninger. Alle industrisikkerhedshjelme skal have flammehæmmende egenskaber. Derudover kan de have stødabsorberende egenskaber ved meget lave eller høje temperaturer, have elektrisk isolerende egenskaber, have sidestivheds deformations egenskaber og yde beskyttelse mod stænk af flydende metal. Disse ekstra egenskaber vil i givet fald fremgå af brugsanvisningen. Der findes også en nyere standard Industrisikkerhedshjelme med høj ydeevne DS/EN 14052:2006. Den bør vælges, hvis der er behov for større beskyttelse mod faldende genstande, mod sideslagspåvirkninger og større beskyttelse mod indtrængning.

7 5 Brandindsatsdragt Indsatsdragter fremstilles som heldragter eller todelte (bukser og jakke). Nyere dragter er som hovedregel opbygget i tre lag. Yderstoffet er brandhæmmende, derefter et varmeisolerende for og inderst en linning. Tilsammen giver det hele den påkrævede varmebeskyttelse. Imellem yderstof og for kan der være monteret en membran, der skal forhindre gennemtrængning af regn og slukningsvand/-damp udefra. Indsatsdragten skal leve op til kravene i DS/EN 469. Der er ændret mange krav siden første udgave fra Ved den seneste revision af branddragtstandarden: DS/EN 469 blev varmebeskyttelsen opdelt i to niveauer. Det samme gælder vandtæthedsniveauet. Den ansvarlige for indkøb af nye dragter skal derfor specificere, hvilke niveauer der er behov for overfor leverandøren. Arbejdsmiljøorganisationen bør inddrages i beslutningen i planlægningsfasen, ligesom den skal indgå i virksomhedens APV. Branddragter med det lave varmebeskyttelsesniveau (Xr 1) egner sig ikke til røgdykning. Der bør være en synlig udvendig forskel, hvis branddragter med begge niveauer anvendes ved indsats. Det er vigtigt at vide, at selv med den branddragt med det højeste varmebeskyttelsesniveau (Xr 2), har man kun ca. 10 sekunder fra man føler smerte på huden til, at det medfører 2. grads forbrændinger det kaldes også for tilbagetrækningstiden.

8 6 Xf Xr Y Z Branddragter skal være forsynet med et pictogram, og ved siden af pictogrammet skal de forskellige beskyttelsesniveauer være angivet: Xf = Beskyttelsesniveau mod flammer Xr = Beskyttelsesniveau mod strålevarme Y = Vandtæthed Z = Åndbarhed Kort forklaring på Xf, Xr, Y og Z Xf2 (niveau 2) anbefales, hvis risikoen for at blive udsat for direkte flammer er stor. Xf1 (niveau 1) anbefales, hvis risikoen for at blive udsat for direkte flammer er lille. Xr = termisk beskyttelse mod strålevarme (varmebeskyttelsesniveau). Y1 = normalt en dragt uden vandtæt membran, eller en dragt der ikke har membran under hele overfladen. Y2 = er normalt en dragt med membran. Z1 = Åndbarhed: Niveau 1 > 30 m2 Pa/W. Z2 = Åndbarhed: Niveau 2 30 m2 Pa/W. Det er vigtigt for at undgå varmestress, at vælge dragter med så lave værdier som muligt. Dragter med værdier under 20 Pa/W er at foretrække og over 30Pa/W må direkte frarådes i forbindelse med indsats. Se Bilaget til beskrivelse af branddragters beskyttelsesniveauer sidst i denne vejledning. Der findes i dag elektroniske sensorer, der advarer røgdykkeren om temperaturen i omgivelserne og under dragten, eller lignende. Det er vigtigt, at røgdykkeren stadig er særdeles bevidst om sine egne sanseindtryk og ikke forlader sig på elektronikken alene.

9 7 Nogle redningsberedskaber vælger desuden at indkøbe dragter med en membran, der beskytter mod vand udefra. Det kan have sine fordele, da man undgår at blive våd af slukningsvand eller regn, men selv om membranen er åndbar, øger det risikoen for varmekollaps. I stedet for membran kan man vælge at imprægnere dragten med et kemisk produkt, men effekten forsvinder som regel efter et mindre antal vaske. Erfarne brandfolk bør have mulighed for at vælge, mellem dragter med- eller uden membran. Når brandfolk udfører hårdt fysisk arbejde i forbindelse med brand- og redningsindsatser, er de iklædt tung tætsluttende indsatsdragt. Det betyder, at kroppen kun er i stand til at afgive varme og sved til det lille rum, der er inde i dragten. Derved ophobes der varme i kroppen, hvilket medfører, at man sveder endnu mere. Herved opstår et væsketab, som kan medføre dehydrering af kroppen. Dette kan føre til varmekollaps, der er en livstruende tilstand, som skal behandles med det samme eventuelt ved hospitalsindlæggelse.

10 8 Det er vigtigt at vide, at en gennemvåd dragt giver dårligere varmebeskyttelse og risiko for skoldningsskader. En snavset dragt er også med til at forringe varmebeskyttelsen, derfor bør indsatsdragten vaskes efter hver tilsmudsende indsats. Desuden kan sod/kulstof og de mange andre sundhedsskadelige stoffer, der er almindeligt forekommende i brandrøg, sidde i indsatsdragtens stof og være sundhedsskadelige. Derfor bør indsatsbeklædningen aftages inden hjemkørsel fra brandstedet og anbringes i et rum uden for mandskabskabinen eller i tætsluttende plastposer. Branddragten skal overholde kravene til synlighed ifølge DS/ EN 469 Annex B Det betyder, at refleksmaterialerne skal opfylde DS/EN471, og de skal placeres og være af en mængde som angivet i DS/EN 469, og skal i øvrigt opfylde de samme krav som til materialerne i dragten. Mængde og placering af refleksmaterialerne må ikke forringe varmebeskyttelsen. Ifølge Arbejdstilsynets krav skal brand- og redningsfolk, der arbejder på gader og veje, være iført tydelig synlig advarselsbeklædning. Der skal foretages en konkret vurdering for at bestemme, hvilken klasse advarselsklæder, der skal bruges i en given situation. Er man i tvivl bør, der vælges klasse 3. Hvor arbejdsstedet ikke er helt afskærmet fra trafik, skal beklædningen overholde ISO DS/EN 471 klasse 3.

11 9 Mellem- og underbeklædning Mellembeklædningens formål er at absorbere sved og varme og transportere fugten videre ud til yderdragten. Samtidig er den med til at skabe afstand mellem yderdragt og underbeklædning. Det er i den forbindelse vigtigt at være opmærksom på ikke at overbeskytte sig med for meget og for tyk mellembeklædning, da dette øger risikoen for varmestress. Såfremt det vurderes, at der er stor sandsynlighed for flammepåvirkning, bør man vælge en flammehæmmende kvalitet, der overholder ISO/EN Vær opmærksom på, at bukser med almindelige reflekser kan være farlige at bære under branddragten specielt under røgdykning ved høje temperaturer, da det kan give skoldninger på huden under reflekserne, hvor sveden ikke kan slippe væk. Underbeklædningens formål er at transportere varme og sved væk fra kroppen, så huden holdes tør og nedsætter risikoen for skoldningsskader. Der findes i dag produkter med disse egenskaber, specielt til brand- og redningsfolk. Såfremt det vurderes, at der er stor sandsynlighed for flammepåvirkning, bør man vælge en flammehæmmende kvalitet, der overholder ISO/EN Det er vigtigt at vaske underbeklædningen hver gang, man har svedt i den, da de saltkrystaller, der efterlades i stoffet, når underbeklædningen tørrer, forringer den svedtransporterende effekt næste gang, den er i brug. Køleveste Der er udviklet flere typer køleveste, som skal være med til at holde kropstemperaturen nede, men de bør kun anvendes af meget erfarne røgdykkere, idet afkølingen af huden forsinker opfattelsen af kroppens faresignaler. I stedet bør man give personellet pauser til at restituere sig og genoprette væskebalancen. Se også branchevejledningerne om Røgdykning og om Personsikkerhed ved anvendelse af brandøvelsesobjekter, samt Beredskabsstyrelsens lærebog i brandtjeneste.

12 10 Røgdykkerhætte Røgdykkerhætten skal fremstilles i et materiale, der kan klare samme varmepåvirkninger som det øvrige udstyr. Der er udarbejdet en standard DS/EN Et af kravene i den er, at de stoffer, som røgdykkerhætten er fremstillet af, skal kunne klare C uden at smelte eller brænde. Ud over varme kan hætten også begrænse ansigtshudens udsættelse for sod og skadelige partikler. Det er vigtigt at huske, at når man anvender en røgdykkerhætte, får man ikke den tidlige advarsel om, at man skal gøre klar til at trække sig tilbage, fordi der er ved at blive for varmt. Åndedrætsbeskyttelse Som åndedrætsværn under indsats ved brandog redningsopgaver anvendes som åndedrætsværn trykflaskeapparat med helmaske der opfylder DS/EN 137:2006.

13 11 Standarden specificerer minimumskravene til trykflaskeapparater og helmasker til brug ved brand- og redningsindsatser. Trykluftflaskerne kan enten være af stål, letmetal eller det lette kompositmateriale, som reducerer vægten af apparatet med op til 10 kg. Af hensyn til den fysiske belastning skal det tilstræbes at anvende udstyr, der er så let som muligt og ergonomisk hensigtsmæssigt udformet. Handsker Brandhandsker kan enten være fremstillet af læder eller af andre materialer, f.eks. de samme som branddragter er lavet af. Fælles for dem er, at de som minimum skal opfylde kravene i DS/EN 659. I den seneste revision er kravene til varmebeskyttelsen hævet til 40 KW (ca C i 10 sek. hvilket svarer til det en branddragt testes ved). Det er vigtigt, at handsken er vandafvisende. Nogle læderhandsker har en membran under det yderste lag læder, som beskytter mod vandindtrængning. En gennemvåd handske giver ringere varmebeskyttelse og risiko for skoldning. Beskyttelseshandsker til andre formål end brandslukning/røgdykning skal opfylde de gældende standarder inden for de opgaver, de skal bruges til. Handsker til brug ved arbejde med håndbårne motorkædesave skal opfylde DS/EN

14 12 Handsker til beskyttelse mod mekaniske risici skal opfylde DS/EN 388. Generelle krav til beskyttelseshandsker fremgår af DS/EN 420. I forbindelse med håndtering af spildevand, der kan være blandet med kloakvand, skal man sikres mod indtrængning af mikroorganismer igennem huden, slimhinder og ved indtagelse. Som minimum skal man anvende handsker, der holder mikroorganismerne væk fra hænderne. Samtidig er det vigtigt at have en god hygiejne. Der skal skiftes handsker og vaskes hænder i forbindelse med toiletbesøg og før indtagelse af mad og drikkevarer. Se Beredskabsstyrelsens vejledning Indsats i forbindelse med forurenet spildevand.

15 13 Værnefodtøj Valg af værnefodtøj skal tage udgangspunkt i en analyse af de risici, der er i forbindelse med arbejdet. Arbejdsgiveren skal sikre, at værnefodtøjet har de rette værneegenskaber, og at det passer til den enkelte bruger og dennes behov, samt de påvirkninger det skal beskytte imod. Af værneegenskaber kan f.eks. nævnes antistatiske egenskaber, stødabsorption, varme/ kuldeisolation, varmebestandighed af sålen, vandafvisende egenskaber samt beskyttelse mod gennemsavning, hvor dette kan forekomme. Det er vigtigt, at der er mulighed for at afprøve værnefodtøjets pasform, inden det tages i brug for at undgå, at det giver gener under brug på længere sigt. Der skal følge en brugsanvisning på dansk med ved leveringen. Brugsanvisningen skal bl.a. indeholde oplysninger om de beskyttende egenskaber og desuden beskrive tilpasning, anvendelse, vedligeholdelse, rengøring og opbevaring af fodtøjet. Brugsanvisningen bør læses grundigt igennem og opbevares til eventuel senere brug.

16 14 Brandstøvler Brandstøvler er som hovedregel fremstillet af læder eller gummiblandinger. De skal være ergonomisk hensigtsmæssigt udformet, og så skal de som minimum opfylde kravene i DS/EN /ISO 15090: type F1PA. Sålen skal være olieresistent, antistatisk og skridsikker. Desuden skal sålen være testet ved 250 o C i 40 min. Hele støvlen skal desuden være vandtæt, og såfremt det er en læderstøvle, kan det være i form af en vandtæt, åndbar membran. Sikkerhedsstøvlerne skal beskytte anklen mod slag og vrid, når man bevæger sig rundt i ujævnt terræn og ruindele. De bør derfor kunne snøres, så de sidder tæt ind til foden, hvis arbejdspladsvurderingen viser, at det er en stor del af arbejdsforholdene. Skaftet skal dække anklen og bør ikke være højere end forholdene kræver. Såfremt støvlen skal anvendes i forbindelse med arbejde med håndbårne motorkædesave, skal støvlen som minimum opfylde DS/EN Redningsstøvler/sikkerhedsstøvler skal opfylde: DS/EN/ISO 20345: S3CI WR SRB. Til opgaver, der ikke kræver beskyttelse mod brand og høj temperatur, kan anvendes andre støvler, der beskytter brugeren imod gennemtrængning af spidse genstande fra undersiden samt beskyttelse af forfoden ved hjælp af tåværn.

17 15 Høreværn Høreværn skal være til rådighed, når støjniveauet er over 80 db(a) og skal anvendes ved 85 db(a). Det er vigtigt, at vælge et høreværn, der ikke afskærer brugeren fra at opfange advarselssignaler eller anden nødvendig kommunikation. Almindelige ørepropper giver ikke altid den fornødne beskyttelse. Til motorpassere kan vælges hørekopper med indbygget kommunikationssystem. Ved arbejde med håndbårne motorkædesave vil en industrisikkerhedshjelm, der opfylder DS/ EN397 med påmonterede hørekopper, være den sikreste løsning.

18 16 Øjenværn Sikkerhedsbriller eller hjelmvisir skal anvendes, hvor der er risiko at få noget i øjnene eller ansigtet. Det kan eksempelvis være i forbindelse med frigørelsesopgaver, hvor man klipper eller skærer i metal, glas eller beton. Samt altid ved brug af hydraulisk frigørelsesudstyr. Der er udarbejdet standarder for beskyttelsesbriller og visirer som minimum DS/EN 166 F, som beskytter både mod væskestænk og mekaniske påvirkninger. Skærebukser Ved planlagt arbejde med håndbårne motorkædesave skal man anvende særlige skærebukser, dvs. bukser med et skærefast indlæg, som får kæden til at stoppe. Bukserne skal være mærket med DS/EN 381-5: Krav til benbeskyttere. Se også branchevejledningen om Brug af skæremaskiner og hydraulisk redningsmateriel inden for brand- og redningsarbejde fra BAR transport og engros.

19 17 Henvisninger og referencer Lovbekendtgørelse nr af 7. september 2010 af lov om arbejdsmiljø med senere ændringer Bekendtgørelse nr. 559 af 17. juni 2004 om arbejdets udførelse Bekendtgørelse nr. 612 af 25. juni 2008 om indretning af tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse nr af 15. december 1992 om anvendelse af tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse nr af 18. december 1996 om sikkerhedskrav til personlige værnemidler Bekendtgørelse nr af 15. december 2010 om brug af personlige værnemidler med senere ændringer Se i øvrigt Arbejdstilsynets hjemmeside om ændrede bekendtgørelser mv. Oplysninger om gældende ISO/EN standarder kan søges hos Dansk Standard på Denne vejledning er udarbejdet for Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros af Brancheudvalget for brand og redning, som består af repræsentanter for: FKB Foreningen af kommunale beredskabschefer, Falck Danmark A/S, FOA Fag og Arbejde samt 3F Fagligt Fælles Forbund.

20 18 Branddragter i henhold til DS/EN469:2006 Beskrivelse af de forskellige beskyttelsesniveauer Xf Xr Y Z Branddragter skal være forsynet med et pictogram, og ved siden af pictogrammet skal de forskellige beskyttelsesniveauer være angivet: Xf = Beskyttelsesniveau mod flammer Xr = Beskyttelsesniveau mod strålevarme Y = Vandtæthed Z = Åndbarhed Niveau 1 Xf1 Niveau 2 Xf2 Beskyttelsesniveauet mod flammer (Xf) Beskyttelsesniveauet mod flammer defineres ved at eksponere dragten med direkte flammer og måle tidsrummet for temperaturen at stige henholdsvis 12 o og 24 C. Disse to målinger defineres som henholdsvis HTI24 og HTI12. HTI12: Denne måling repræsenterer teoretisk niveauet, hvor brugeren vil føle smerte. HTI24: Denne måling repræsenterer teoretisk niveauet for opståen af 2. gradsforbrændinger på brugeren. HTI24-HTI12: Differencen mellem de to målinger repræsenterer den tid, brugeren har fra der føles smerte, indtil der opstår 2. gradsforbrændinger - ofte omtalt som tilbagetrækningstiden. Højere værdier medfører højere beskyttelsesniveau, men samtidig tilstræbes at få så stor afstand mellem HTI24 og HTI12. Niveau 1 anbefales, hvor risikoen for eksponering for direkte flammer, er relativ usandsynlig. HTI24 9 HTI24 HTI12 3 Niveau 2 anbefales, hvor risikoen for eksponering for direkte flammer, er sandsynlig. HTI24 13 HTI24 HTI12 4 Niveau 1 Xr1 Niveau 2 Xr2 Beskyttelsesniveauet mod strålevarme (Xr) Beskyttelsesniveauet mod strålevarme defineres ved, at eksponere dragten med strålevarme på 40 kw/m 2 og måle tidsrummet for temperaturen at stige henholdsvis 12 o og 24 C. Disse to målinger defineres som henholdsvis RHTI24 og RHTI12. RHTI12: Denne måling repræsenterer teoretisk niveauet, hvor brugeren vil føle smerte. RHTI24: Denne måling repræsenterer teoretisk niveauet for opståen af 2. gradsforbrændinger på brugeren. RHTI24-RHTI12: Differencen mellem de to målinger repræsenterer den tid brugeren har, fra der føles smerte, indtil der opstår 2. gradsforbrændinger - ofte omtalt som tilbagetrækningtiden.

21 19 Højere værdi medfører højere beskyttelsesniveau, men samtidig tilstræbes at få så stor afstand mellem HTI24 og HTI12. Niveau 1 anbefales, hvor risikoen for længerevarende varmepåvirkning på over 100 C er usandsynlig. RHTI24 10 HTI24 HTI12 3 Niveau 2 anbefales, hvor risikoen for længerevarende varmepåvirkning på over 100 C er sandsynlig. HTI24 18 HTI24 HTI12 4 Niveau 1 Niveau 2 Y1 Y2 Beskyttelsesniveau mod vandgennemtrængning (Y) Denne niveauopdeling udtrykker, om dragten er 100 % vandtæt mod kraftig vandpåvirkning i form af enten regn- eller slukningsvand. Niveau 1 dragterne er normalt uden vandtæt membran Niveau 2 dragterne er normalt med vandtæt membran. Der er argumenter både for og imod membran i branddragter, men kortfattet gælder følgende forhold: Branddragter uden membran leder hurtigere kropsvarmen væk, og reducerer dermed risikoen for varmestress, men øger samtidig risikoen for forbrændinger og skoldninger som følge af gennemblødte dragter. Denne risiko kan dog reduceres væsentligt, såfremt dragterne imprægneres regelmæssigt. Branddragter med membran sikrer mod vandindtrængning til mellemlagene og underbeklædning og reducerer dermed risikoen for forbrændinger og skoldninger. Luftgennemstrømningen reduceres og øger dermed faren for overophedning af kroppen. Det skal fremhæves, at der er stor forskel på åndbarheden på forskellige typer membraner. Niveau 1 Niveau 2 Z1 Z2 Åndbarhed For at reducere faren for, at kroppen overophedes og dermed kan føre til varmestress, er det vigtigt, at kropsvarmen kan ledes væk fra kroppen. Dette testes ved at måle modstanden i dragtens materialeopbygning, mod at lade vanddamp passere. Dette måles i m 2 Pa/W, og lavere værdier udtrykker større åndbarhed. Det skal derfor tilstræbes at opnå så lave værdier som muligt. Dragter med værdier under 20 er at foretrække og over 30 må direkte frarådes i forbindelse med indsats. Niveau 1 > 30 m 2 Pa/W Niveau 2 30 m 2 Pa/W.

22 20

23 Arbejdsmiljøhåndbogen kan bestilles af organisationernes medlemmer gennem egen organisation eller downloades fra Fællessekretariatet Hannemanns Allé København S Tlf.: Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade København V Tlf.: Arbejdsgiversekretariatet Hannemanns Allé København S Tlf.: Arbejdsledersekretariatet Vermlandsgade København S Tlf.: Arbejdstilsynet Postboks København C Tlf.: Arbejdsmiljøhåndbogen kan købes gennem Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lersø Parkallé København Ø Tlf.: Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Layout: Søren Sørensens Tegnestue Tryk: PrintDivision Revideret udgave, 1. oplag, 2012 ISBN nr Vare nr

24

BRANCHEVEJLEDNING INDSATS- BEKLÆDNING TIL AMBULANCE- TJENESTE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING INDSATS- BEKLÆDNING TIL AMBULANCE- TJENESTE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING AMBULANCE- INDSATS- BEKLÆDNING TIL TJENESTE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM INDSATSBEKLÆDNING TIL AMBULANCETJENESTE 1 Definition Ved indsatsbeklædning

Læs mere

Personligt beskyttelsesudstyr til brand- og redningsfolk

Personligt beskyttelsesudstyr til brand- og redningsfolk Personligt beskyttelsesudstyr til brand- og redningsfolk BRANCHEVEJLEDNING Indledning Denne vejledning omfatter de vigtigste krav til det personlige beskyttelsesudstyr, som indsatspersonale skal anvende

Læs mere

FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning 2012 FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Indledning Asbest blev anvendt i en række bygningsmaterialer

Læs mere

PERSONLIGT BESKYTTELSESUDSTYR FOR BRAND- OG REDNINGSMANDSKAB TIL BRUG VED UHELD MED FARLIGE STOFFER BRANCHEVEJLEDNING

PERSONLIGT BESKYTTELSESUDSTYR FOR BRAND- OG REDNINGSMANDSKAB TIL BRUG VED UHELD MED FARLIGE STOFFER BRANCHEVEJLEDNING BRANCHEVEJLEDNING PERSONLIGT BESKYTTELSESUDSTYR FOR BRAND- OG REDNINGSMANDSKAB TIL BRUG VED UHELD MED FARLIGE STOFFER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Kemikaliedykkeres beskyttelsesudstyr

Læs mere

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Til nyansatte indenfor brand- og redningsområdet Som nyansat i brand- og redningsbranchen er det vigtigt,

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Branchevejledning. sikkerhed. og arbejdsmiljø i sygetransportvogne. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. sikkerhed. og arbejdsmiljø i sygetransportvogne. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning sikkerhed og arbejdsmiljø i sygetransportvogne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet for Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING NÅR HANDSKER ER ET PERSONLIGT VÆRNEMIDDEL EN 388 EN 511. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING NÅR HANDSKER ER ET PERSONLIGT VÆRNEMIDDEL EN 388 EN 511. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING NÅR HANDSKER ER ET PERSONLIGT VÆRNEMIDDEL EN 388 EN 511 Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING Indledning På dit arbejde kan dine hænder blive udsat for forskellige

Læs mere

Brug af personlige værnemidler

Brug af personlige værnemidler Brug af personlige værnemidler Hvem har ansvaret, og hvor skal de personlige værnemidler benyttes? Industriens Branchearbejdsmiljøråd Publikationen er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd,

Læs mere

pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Pengehåndtering i bus og taxi Indhold: Penge en del af dit arbejde Tal ikke om pengene... 1 I løbet af arbejdsdagen... 1 Når

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

vejledning om person sikkerhed ved anvendelse af brandøvelsesobjekter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

vejledning om person sikkerhed ved anvendelse af brandøvelsesobjekter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vejledning om person sikkerhed ved anvendelse af brandøvelsesobjekter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indledning Denne branchevejledning er en revideret udgave af branchevejledningen Sikkerhed

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING NY UDGAVE 2018 SIKKERHED OG SUNDHED VED RØGDYKNING. Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING NY UDGAVE 2018 SIKKERHED OG SUNDHED VED RØGDYKNING. Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING NY UDGAVE 2018 SIKKERHED OG SUNDHED VED RØGDYKNING Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros SIKKERHED OG SUNDHED VED RØGDYKNING Formålet med denne branchevejledning er at forebygge

Læs mere

RØGDYKNING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 2002 BRANCHEVEJLEDNING

RØGDYKNING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 2002 BRANCHEVEJLEDNING RØGDYKNING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 2002 BRANCHEVEJLEDNING Målet er at forebygge ulykker og sygdom i forbindelse med røgdykning Definitioner: Røgdykkere er brandfolk, der i kraft

Læs mere

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning FORFLYTNINGSTEKNIK i ambulance og sygetransport Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af brancheudvalget for brand- og redning under BAR

Læs mere

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Anne Kjerulf overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut Smittekæden En arbejdsmodel til forebyggelse Smitteveje:

Læs mere

Øjenværn. Øjenværn skal anvendes, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås.

Øjenværn. Øjenværn skal anvendes, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås. Øjenværn At-vejledning D.5.8 April 2007 I denne vejledning informeres om egenskaberne ved forskellige typer øjenværn, og der redegøres for en række ofte forekommende problemstillinger i forbindelse med

Læs mere

FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER Faldsikring ved anhugning af container-

Læs mere

RISIKO VURDERING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

RISIKO VURDERING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros RISIKO VURDERING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvad er risikovurdering? Fald og snublen, tunge løft, risiko for vold fra en passager eller risikoen for at blive påkørt af en truck.

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord ADRESSER OG TELEFONNUMRE Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V www.bfa5.dk Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade 4 1790 København

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af varer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af varer Indhold Indledning... 1 Transport- og adgangsveje.... 2 Parkering...

Læs mere

Branchevejledning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. grenreol. lager

Branchevejledning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. grenreol. lager Branchevejledning grenreol lager Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om grenreollager Forord Denne vejledning er udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Læs mere

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har

Læs mere

vejledning om arbejde i frysehuse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

vejledning om arbejde i frysehuse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vejledning om arbejde i frysehuse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indhold Forord... 1 Varme og komfort... 2 Arbejde i forrum... 3 Personlige værnemidler og særligt arbejdstøj. 3 Opvarmede

Læs mere

PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvad har jeg egentlig pligt til? Hvis skyld er det, hvis noget går galt på virksomheden? Og hvem har ansvaret

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Indledning Trucks, el-heste og andre løftevogne bruges i stort omfang på lagre. Arbejdstilsynets

Læs mere

MODTAGER KULTUR. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

MODTAGER KULTUR. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros MODTAGER KULTUR Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvordan tager vi godt imod? Hvor gode er vi egentlig til at få nye kolleger til at føle sig velkomne i vores afdeling eller på virksomheden?

Læs mere

ammunition, sprængstoffer og gasser

ammunition, sprængstoffer og gasser ISBN nr.: 87-91106-26-5 Vare nr.:16 20 34 2. udgave 2. oplag, 2006 Tryk: PrintDivision Layout: Søren Sørensen s Tegnestue Branchevejledning i sikker håndtering af ammunition, sprængstoffer og gasser 1

Læs mere

Program. Lovgivning. Gennemgang af værnemidler

Program. Lovgivning. Gennemgang af værnemidler Program Lovgivning Gennemgang af værnemidler Lovgivning Der skal anvendes personlige værnemidler, når arbejdet ikke på anden måde kan udføres forsvarligt Det er arbejdsgiverens ansvar, at de relevante

Læs mere

Miniguide til medarbejderen. Sundhedsrisici. ved arbejde med spildevand

Miniguide til medarbejderen. Sundhedsrisici. ved arbejde med spildevand Miniguide til medarbejderen Sundhedsrisici ved arbejde med spildevand Forord Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser har i samarbejde med branchens parter udarbejdet Branchevejledningen

Læs mere

HØRESKADER. Branchevejledning om forebyggelse af. Forsvar og politi. 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr.

HØRESKADER. Branchevejledning om forebyggelse af. Forsvar og politi. 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr. Branchevejledning om forebyggelse af HØRESKADER Forsvar og politi 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr. 162033 Layout: www.zenario.com Tryk: PrintDivision Vejledningen henvender sig til

Læs mere

Branchevejledning om de foranstaltninger der skal eller bør træffes ved arbejde med pesticidbehandlede potteplanter.

Branchevejledning om de foranstaltninger der skal eller bør træffes ved arbejde med pesticidbehandlede potteplanter. Branchevejledning om de foranstaltninger der skal eller bør træffes ved arbejde med pesticidbehandlede potteplanter. Forord Branchesikkerhedsrådet for Jordbruget har udgivet denne branchevejledning for

Læs mere

RISIKO VURDERING. Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt?

RISIKO VURDERING. Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt? RISIKO VURDERING Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt? Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros Hvad er risikovurdering? Fald og snublen,

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros VEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER INDHOLD FORORD................................................

Læs mere

kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Samarbejde mellem Check-in og bagagehåndtering Ud fra de to film skal I diskutere, hvordan korrekt

Læs mere

Repetitionsspørgsmål inden start på Holdlederuddannelsen:

Repetitionsspørgsmål inden start på Holdlederuddannelsen: Repetitionsspørgsmål inden start på Holdlederuddannelsen: Nedenstående spørgsmål er udarbejdet med henblik på at kommende deltagere på Holdlederuddannelsen har mulighed for at teste viden og fagligt niveau

Læs mere

OG HYDRAULISK REDNINGSMATERIEL

OG HYDRAULISK REDNINGSMATERIEL BRANCHEVEJLEDNING BRUGEN AF SKÆREMASKINER OG HYDRAULISK REDNINGSMATERIEL INDENFOR BRAND- OG REDNINGSARBEJDE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning om brug af skæremaskiner og

Læs mere

TRANEMO SKINSAFE. Lag på lag beskyttelses-system, der er større end summen af hver enkelt del.

TRANEMO SKINSAFE. Lag på lag beskyttelses-system, der er større end summen af hver enkelt del. TRANEMO SKINSAFE Lag på lag beskyttelses-system, der er større end summen af hver enkelt del. SIKKERHED STARTER MED DIG Som en af verdens førende leverandører af inherent brandhæmmende arbejdstøj, forstår

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK

BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK Du skal give dig tid til at motionere, ellers skal du give dig tid til sygdom på et senere tidspunkt Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Faldsikring - At-vejledning D Arbejdstilsynet

Faldsikring - At-vejledning D Arbejdstilsynet Faldsikring Vejledning handler om, hvornår man skal bruge faldsikringsudstyr, hvordan det skal bruges og de krav, der stilles til mærkning mv. At-vejledning D.5.5-2 Juli 2007 - Opdateret oktober 2014 Erstatter

Læs mere

Bekendtgørelse om personligt sikkerhedsudstyr, der anvendes på færdselslovens område (cykelhjelme, personreflekser m.m.) 1

Bekendtgørelse om personligt sikkerhedsudstyr, der anvendes på færdselslovens område (cykelhjelme, personreflekser m.m.) 1 Bekendtgørelse om personligt sikkerhedsudstyr, der anvendes på færdselslovens område (cykelhjelme, personreflekser m.m.) 1 I medfør af 68, stk. 1 og stk. 2, 81 a og 118, stk. 8, i færdselsloven jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Branchevejledning. udendørs. lager. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. udendørs. lager. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning udendørs lager Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om udendørs lager Forord Denne vejledning er udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET

BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET Tekniske hjælpemidler i brolæggerfaget Brolæggerhåndværket er et herligt fag med en stor grad af frihed for den enkelte til at forme sin egen

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2 Høreværn Vejledning om brug af høreværn Juni 2009 Erstatter marts 2001 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Helt i orden Kan forbedres Bør ændres. Side 1

1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Helt i orden Kan forbedres Bør ændres. Side 1 Side 1 APV-spørgeskema Vand, kloak og affald Virksomhed: Afdeling: Dato: 18-01-2010 17:30 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03. Luftkvalitet

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring

Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Sikkerhed ved daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig

Læs mere

Branchevejledning. helkrops. vibrationer i. helikoptere. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart

Branchevejledning. helkrops. vibrationer i. helikoptere. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchevejledning helkrops vibrationer i helikoptere Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer i helikoptere Forord I 2006 trådte

Læs mere

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN TRIN 1 Er du klar til at stige op? Det handler om ikke at falde ned. Det første trin er derfor at sikre, at din stige er i orden, inden du kravler op. Er stigen

Læs mere

Arbejde med nanomaterialer

Arbejde med nanomaterialer Arbejde med nanomaterialer De vigtigste regler om forebyggelse af sundhedsfarlige påvirkninger ved arbejde med fremstillede nanomaterialer. Vejledningen handler om en række af de krav, der stilles til

Læs mere

Valg af personligt beskyttelsesudstyr

Valg af personligt beskyttelsesudstyr Valg af personligt beskyttelsesudstyr Afgrænsning Generelt Dette kapitel om personlig beskyttelse skal læses som en vejledning til brug for redningsberedskabets valg af personligt beskyttelsesudstyr ved

Læs mere

Mobile arbejdspladser

Mobile arbejdspladser Mobile arbejdspladser ISO-standard skibscontainere ved midlertidigt arbejde af kort varighed Arbejdsmiljø i Jern- og metalindustrien Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postbox 7777 1790 København V Telefon:

Læs mere

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vandforsyning Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:39 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

Adresser. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Børsen, 1217 København K. www.bartransport.dk

Adresser. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Børsen, 1217 København K. www.bartransport.dk Adresser Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Børsen, 1217 København K. www.bartransport.dk Branchearbejdsmiljørådets Arbejdstagersekretariat, SiD Kampmannsgade 4, 1790 København V. Branchearbejdsmiljørådets

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af Planudvalget for brand og redning for at sikre, at

Læs mere

Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø

Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø Spørgsmål på niveau 2 og 3 er svarafhængige dvs. at de kun folder sig ud og skal besvares, hvis de er relevante. Der spørges ind til alt det, der kræves

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

arbejde over skulderhøjde

arbejde over skulderhøjde Branchearbejdsmiljørådet (BAR) for transport og engros medvirker ved løsning af sikkerheds- og sundhedsspørgsmål inden for transport og engroshandel og understøtter arbejdsmiljøindsatsen på branche- og

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1)

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1) BEK nr 1390 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

ARBEJDSTØJ TIL BØRNEHAVEN

ARBEJDSTØJ TIL BØRNEHAVEN ARBEJDSTØJ TIL BØRNEHAVEN KLAR TIL BØRNEHAVEN Tøjet skal passe til årstiden og det skiftende vejr Et barn i børne have kommer til at lege rigtig meget ude uanset vejret, så det kræver det rette arbejdstøj

Læs mere

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 13:18 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for arbejdsledere

Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for arbejdsledere Reparation af maskiner til plastforarbejdning vejledning for arbejdsledere Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk Medarbejdersekretariatet: Vester Søgade 12

Læs mere

Hejseredskaber og spil - Hovedeftersyn

Hejseredskaber og spil - Hovedeftersyn Hejseredskaber og spil - Hoved Minimum hver 12. måned Hejseredskaber og spil Hoved min. hver 12. måned: Eftersyn og kontrol skal foretages af fabrikanten eller en anden sagkyndig minimum hver 12. måned.

Læs mere

jeg kører slamsuger Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

jeg kører slamsuger Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros jeg kører slamsuger Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros INDHOLD s1: Forord s2: Generelle regler s3: Arbejdshygiejne s4: Arbejde med og i brønde og kloakker s6: Arbejde med kloakspuling s8:

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

God forebyggelsesadfærd november 2013. Undgå kræft i arbejdet som brandmand

God forebyggelsesadfærd november 2013. Undgå kræft i arbejdet som brandmand God forebyggelsesadfærd november 2013 Undgå kræft i arbejdet som brandmand Udgivet af: Københavns Brandvæsen, Beredskabscenter Aalborg, Odense Brandvæsen, Aarhus Brandvæsen, Falck Danmark, Foreningen af

Læs mere

At-VEJLEDNING. Faldsikring

At-VEJLEDNING. Faldsikring At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.5 Faldsikring Juli 2007 - Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.2 af oktober 1985 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Vejledning. Indsats i forbindelse med spildevand

Vejledning. Indsats i forbindelse med spildevand Vejledning Indsats i forbindelse med spildevand 2014 Beredskabsstyrelsen 2014 2 Vejledning om indsats i forbindelse med spildevand Indhold Side Baggrund 4 Farer ved spildevandet 4 Smittefare og mikroorganismer

Læs mere

Arbejde i højden fra reb

Arbejde i højden fra reb Arbejde i højden fra reb De vigtigste regler om, hvornår arbejdsgiveren må lade arbejde i højden udføre fra reb (rope access) samt om, hvordan arbejde fra reb skal tilrettelægges og udføres sikkerheds-

Læs mere

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning)

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdelsesdato: 26-09-2008 Ide-Ren. ApS Revision: 23-06-2010

Læs mere

Ergonomi, sikkerhed og komfort

Ergonomi, sikkerhed og komfort Ergonomi, sikkerhed og komfort Fødderne skal holde til rigtig meget livet igennem. Derfor er det simpelthen en menneskeret, at gå i bekvemt, ergonomisk rigtigt fodtøj - ikke mindst på jobbet, hvor du faktisk

Læs mere

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Tandteknikere Virksomhed: Afdeling: Dato: 14-08-2014 15:43 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen

GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED. Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen GODE RÅD OM MASKIN- SIKKERHED Novellefilm og diskussionsoplæg om forebyggelse af mobning på arbejdspladsen Indhold Ansvar for maskinsikkerhed 3 Tag ansvar for maskinsikkerheden Risikovurdering og APV 4

Læs mere

2014 Køkken og kantine. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Køkken og kantine. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Køkken og kantine Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 11:34 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Branchevejledning om. unge under 18 år. i hotel- og restaurationsbranchen

Branchevejledning om. unge under 18 år. i hotel- og restaurationsbranchen Branchevejledning om unge under 18 år i hotel- og restaurationsbranchen 1 Indledning Hotel- og restaurationsbranchen er en af de brancher, hvor mange unge under 18 år har fritidsjob. Når der er unge ansatte,

Læs mere

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Producenter af Komprimerede Gasser Alle tekniske publikationer fra PCG eller under PCG s navn, inklusive kutymeregler, sikkerhedsprocedurer

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EG

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EG 1. Identifikation af produktet og virksomheden HANDELSNAVN: ROST STOP 400ml aerosol vare nr. 35032 Anvendelse: Aerosol rustbeskyttelse Leverandør: METALINAS A/S, Sintrupvej 11 B, 8220 Brabrand, tlf. 8624

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD MÆLKESYRE 80% E 270

SIKKERHEDSDATABLAD MÆLKESYRE 80% E 270 da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: Aps Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Få god og sikker hverdag

Få god og sikker hverdag Få god og sikker hverdag Arbejdsmiljø/formål med workshop Fokus på det nære arbejdsmiljø Hvem påvirker Hvad kan du selv gøre Fokus på arbejdsmiljø mindst hver 3.de år ved APV Påvirker arbejdsmiljø: Lovgivning

Læs mere

2014 Sceneteknikere. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Sceneteknikere. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Sceneteknikere Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 12:17 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bek. nr. 395 af 15. maj 2008 med senere ændringer ikke autoriseret sammenskrivning.

Læs mere

Sikkerhed Daglig erhvervsrengøring

Sikkerhed Daglig erhvervsrengøring Daglig erhvervsrengøring Undervisningshæftet handler om sikkerhed i rengøringsbranchen. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Lone Thingholm Lauridsen, AMU Fyn Rinna Mølgaard, AMU Fyn Januar 2014

Læs mere

ARBEJDSPLADS VURDERINGER

ARBEJDSPLADS VURDERINGER BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER VEJLEDNING OM ARBEJDSPLADSVURDERINGER ER UDGIVET MED STØTTE FRA ARBEJDSMILJØRÅDETS SERVICE

Læs mere

Ejendomsservice. APV-spørgeskema

Ejendomsservice. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 12-05-2011 14:08 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperaturer (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

Når lyd bliver til støj. En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ

Når lyd bliver til støj. En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5 Forskellige typer støj 6 Det kan du selv gøre som underviser

Læs mere

Forsvar og politi. Branchevejledning Forebyg høreskader

Forsvar og politi. Branchevejledning Forebyg høreskader Forsvar og politi Branchevejledning Forebyg høreskader Bevar din hørelse! Denne branchevejledning handler om forebyggelse af høreskader i forsvar og politi. Den er rettet mod alle, der er udsat for støjbelastninger

Læs mere

Graviditetspolitik i laboratoriet. Fasthold den glade. begivenhed. Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik

Graviditetspolitik i laboratoriet. Fasthold den glade. begivenhed. Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik Fasthold den glade begivenhed Tillæg til branchevejledning om graviditetspolitik Indhold Hvorfor denne vejledning...3 Kemikalier...4 Arbejde med radioaktive stoffer...5 Arbejde med forsøgsdyr...6 Arbejde

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Cloos pistololie Robolin - A Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden

Sikkerhedsdatablad. Cloos pistololie Robolin - A Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 16112007 Revision: 16112007 / HBN Erstatter den: 28032007

Læs mere

Fysisk APV 2018 Side 1 af 7

Fysisk APV 2018 Side 1 af 7 FYSISK APV 2018 Totalrapport Svarprocent: 87% Antal besvarelser: 3.022 INDLEDNING Kære MED-udvalg I september måned gennemførte alle arbejdspladser i Varde Kommune APV- og Trivselsundersøgelsen 2018. Denne

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 22-03-2006 Revision: 14-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

2014 Catering. APV-spørgeskema

2014 Catering. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Catering Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 11:09 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

2014 Bedemænd og ansatte i krematorier. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Bedemænd og ansatte i krematorier. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Bedemænd og ansatte i krematorier Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 12:09 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald

Læs mere

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet,

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, 1 Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, tobaksrøg) Støj: Oplever du problemer med støj (støjniveau,

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Indsats Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne

Læs mere