Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBST) har den 29. juni 2017 sendt udkast til. - BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBST) har den 29. juni 2017 sendt udkast til. - BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation,"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Notat Høringsnotat BL-ændringer om lufttrafikregler og procedurer for tale-radiokommunikation 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBST) har den 29. juni 2017 sendt udkast til - BL 7-1, Bestemmelser om lufttrafikregler, 16. udgave - BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, 10. udgave, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave. i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastene til BL er har også været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 15. august Følgende har meddelt, at de ikke har bemærkninger: Dansk Erhverv, Erhvervsflyvningens Sammenslutning (ES), Erhvervsstyrelsen og Færøernes Landsstyre. TBST har herudover modtaget høringssvar fra KZ & Veteranfly Klubben, Naviair, Copenhagen Airtaxi, AOPA, DMU, Dansk Gyrokopter Union og KDA. I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. TBSTs kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Side 1 (24)

2 2. Generelt AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopterunion og KDA) finder, at høringen rummer flere aspekter som er stærkt problematiske og som generelt trækker i den forkerte retning, nemlig: - flere nationale særregler uden en dokumenteret safety case; - regler der strider med gældende EU regulering; og - forringede vilkår for almenflyvningen generelt og de erhvervsvirksomheder, der anvender luftfart til at understøtte deres virksomhed i særdeleshed. Detaljerne fremgår nedenfor under de specifikke punkter. TBSTs kommentarer fremgår nedenfor under de specifikke punkter, men styrelsen ønsker indledningsvis at henlede opmærksomheden på følgende forhold. Grundlaget for det europæiske luftfartssikkerhedsagentur, EASAs virke er fastlagt i forordning 216/2008 med senere ændringer (EASArammeforordningen). Heraf følger, at EASA siden 2009 har haft mandat til at regulere på områderne lufttrafikstyring/luftfartstjenester (ATM/ANS) og flyvepladser (ADR). Gennemførelsen af den internationale luftfartsorganisation, ICAO s bestemmelser om lufttrafikregler og lufttrafiktjeneste er endnu ikke fuldt ud gennemført i EU-retten. Således vil dele af Annex 11 til Chicagokonventionen og størsteparten af Doc 4444 blive gennemført som Part ATS i en EU-forordning, som først får virkning fra januar Om end EU således har haft mandat til at regulere på området ATM/ANS siden 2009, er der fortsat et efterslæb, som Danmark, jf. vores forpligtelse iht. Chicago-konventionen, skal udfylde indtil gennemførelsen er sket fuldt ud. Derudover er det væsentligt at gøre opmærksom på at der fortsat er områder inden for det samlede luftfartsområde, som EU fortsat ikke har mandat til at regulere, hvilket igen medfører at Danmark er forpligtet til at fylde disse huller ud med national lovgivning. 3. BL 7-1, Bestemmelser om lufttrafikregler Generelt om BL 7-1 AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopterunion og KDA) finder, at BL-en refererer til en række danske BL-er som høringsparterne anser for ikke længere at være aktuelle eftersom der er tale om områder Side 2 (24)

3 der siden april 2016 er fuldstændig reguleret af EU's regler om flyveoperationer (EU-OPS reglerne). Ovennævnte høringsparter finder endvidere, at BL en indeholder en række bestemmelser, der gælder i Danmark, jf. Pkt , litra b og pkt , selv om BL 7-1 efter indførelse af SERA-forordningen stort set kun gælder for Færøerne og Grønland. Efter høringsparternes erfaring er stort set ingen piloter opmærksomme på dette og med Part-SERA og BL er regelkomplekset svært at overskue ligesom det er en udfordring at forstå, hvordan Danmark kan håndhæve nationale bestemmelser, der omhandler forhold, som for samtliges vedkommende er beskrevet i SERA-forordningen, som har forrang. Høringsparterne kommer nærmere ind herpå under de specifikke punkter. TBSTs specifikke kommentarer fremgår nedenfor under de specifikke punkter, idet styrelsen dog har følgende generelle kommentarer. TBST bemærker, at de såkaldte bilag II luftfartøjer (indeholdt i EASArammeforordningens bilag II), som bl.a. omfatter historiske luftfartøjer, luftfartøjer opereret på national flyvetilladelse og visse mindre private luftfartøjer som alle andre luftfartøjer, der flyver inden for EU, er omfattet af SERA-forordningens lufttrafikregler. Disse bilag II luftfartøjer er dog ikke omfattet af EU-reguleringen vedrørende flyveoperationer og luftdygtighed mm. På disse områder er bilag II luftfartøjerne reguleret nationalt, i Danmark af luftfartsloven og BL er. Luftfart i Grønland og på Færøerne er i øvrigt også reguleret af nationale regler (luftfartsloven og BL er). Referencen til danske BL er i BL 7-1, herunder for nogle af de bestemmelser der også gælder for Danmark (bilag II luftfartøjer), er derfor stadig relevant i nogle tilfælde. TBST anerkender, at regelkomplekset på lufttrafikregelområdet kan være svært at overskue. Årsagen hertil er bl.a., at SERA-forordningen på nogle områder overlader til medlemsstaterne at fastsætte visse regler samt tillader medlemsstaterne at opretholde visse nationale supplerende regler, hvorved en ICAO-standard kompletteres. Det har derfor for Danmarks vedkommende ført til udstedelsen af BL og bevarelsen af visse regler i BL 7-1. TBST bemærker desuden, at i tilfælde af konflikt mellem danske regler og EU-regler gælder princippet om EU-rettens forrang, som dels følger af EU-retten og luftfartsloven. Side 3 (24)

4 Naviair påpeger, at det af høringsbrevet fremgår, at der er ændringer i Pkt , litra a og pkt Det er formodentlig Pkt , litra b og pkt Det er korrekt. Der var tale om en fejl i høringsbrevet. Naviair bemærker, at da BL en kun gælder delvis for Danmark, ville det højne brugervenligheden hvis det ud for hvert punkt/paragraf i BL en blev markeret, om punktet gælder DK eller ej. Dette kan gøres helt simpelt og diskret eks. med en lille stjerne ud for de punkter, der også gælder DK. TBST følger så vidt muligt Justitsministeriets vejledning for udarbejdelse af administrative forskrifter. På den baggrund benyttes henvisninger i BL erne og ikke markeringer. Der kan i øvrigt i de enkelte BL være forskellige slags henvisninger, f.eks. om anvendelsesområdet og om ansvar mm. og hvis markeringer også skulle anvendes, skulle der anvendes flere forskellige symboler, hvilket efter TBSTs vurdering ville gå ud over brugervenligheden. Naviair bemærker at Søndrestrøm FIR ændrer navn i 2018 til Nuuk FIR måske BL erne kan fremtidssikres ift. dette. TBST bekræfter fastlæggelse af navneændringen og har i forbindelse med de relevante bestemmelser, jf. Pkt og i BL 7-1 og pkt og bilag 1, pkt. om suffikser for tjenesteenheder, i BL 7-14 indsat anmærkning om navneændringen, der gælder pr. 1. marts Naviair bemærker, at vendingen I forbindelse med flyvning på Færøerne og i Grønland bruges flere steder i BL en (eks ), men disse punkter gælder jo netop kun for Færøerne og Grønland, ref. pkt , hvorfor denne vending vel kan udelades? Specielt hvis alle punkter gældende for Danmark evt. markeres med stjerne. TBST har ændret de relevante bestemmelser, jf. pkt , , herom. Pkt Indtagelse af spiritus, opstemmende eller bedøvende midler Side 4 (24)

5 Naviair bemærker, at når der i pkt. 3.4 nævnes 35, bør 74 også medtages i dette punkt, så det er tydeligt, at 50 også gælder flyveledere m.fl. AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) bemærker at reglen også gælder for Danmark og spørger om der er behov for at supplere med særlige danske bestemmelser i forhold til bestemmelsen i SERA-forordningen, SERA.2020 om problematisk brug af psykoaktive stoffer. Det foreslås at anføre disse som en AltMoC, sådan at de lettest muligt kan sammenholdes med den relevante bestemmelse i SERA. Med bestemmelsen i pkt. 3.4 er hjemmelen i luftfartslovens 51 udnyttet til i en bekendtgørelse (BL) at bestemme, at reglen i luftfartslovens 50 om forbud mod indtagelse af spiritus i et vist omfang mm. for certificeret tjenestegørende personale ombord på luftfartøj også finder anvendelse på udenlandsk luftfartøj inden for dansk område. Anmærkningen til pkt. 3.4 citerer i den forbindelse af vejledende hensyn indholdet af luftfartslovens 50, som kun henviser til 35 (certificereret tjenestegørende personale på luftfartøj) og ikke 74 om flyveledere og flyvemekanikere, da disse jo ikke gør tjeneste på luftfartøj. At indholdet af luftfartslovens 50 altså forbuddet mod indtagelse af spiritus mm. også gælder for flyveledere følger direkte af luftfartslovens 74 og kræver ikke en bestemmelse i BL en herom. Luftfartslovens 50 indeholder i forhold til bestemmelsen i SERA.2020 en specifik promillegrænse og regler om medansvar for arbejdsgivere og om pligter for værtshusværter, der serverer alkohol, for personer, der skal gøre tjeneste på et luftfartøj samt om udåndings, blod- og urinprøver mm. På dette grundlag opretholdes bestemmelsen i BL 7-1, der gør luftfartslovens 50 gældende ikke kun for danske luftfartøjer, men også udenlandske luftfartøjer i Danmark. Henvisningen til bestemmelsen i anvendelsesområdet for Danmark, jf. pkt , litra b og pkt opretholdes. Pkt Nedkastning og udspredning AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) bemærker, at reglen også gælder for Danmark og henviser til SERA-forordningens pkt. SERA.3115 om samme emne og spørger om der er behov for at supplere med særlige danske bestemmelser ved dette punkt? Det foreslås at anføre disse som en AltMoC, sådan at de lettest muligt kan sammenholdes med den relevante Part-SERA bestemmelse. Side 5 (24)

6 Ifølge SERA-forordningens pkt. SERA.3115 skal nedkastning og udspredning fra et luftfartøj under flyvning ske i overensstemmelse med EU-lovgivning eller, hvor det er relevant, national lovgivning vedrørende de former for luftfartøjers operationer, som reguleres af medlemsstaterne. National lovgivning om nedkastning og udspredning findes i Danmark, udover den omhandlede lufttrafikregel i pkt i BL 7-1, også i BL 5-8 om erhvervsmæssig målflyvning, målbugsering, reklameflyvning og reklamenedkastning, der indeholder operationelle bestemmelser herom. TBST er enig i, at bestemmelsen i pkt i BL 7-1 ikke er nødvendig at opretholde som gældende for Danmark med SERA.3115 og henvisningen til bestemmelsen i anvendelsesområdet for Danmark, jf. pkt , litra b og pkt fjernes. I hvilket omfang bestemmelserne i BL 5-8 kan opretholdes for Danmark i forhold til EU s regler om flyveoperationer, vil blive overvejet i forbindelse med fremtidig regelsanering af denne BL. Først når regelsanering af BL 5-8 er gennemført, kan behovet for en AltMoC (Alternative Means of Compliance) reelt vurderes. Pkt Slæbeflyvning AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union) bemærker at reglen også gælder for Danmark og henviser til SERA-forordningens pkt. SERA.3120 om samme emne. Endvidere anser høringsparterne referencen til BL 5-8 om erhvervsmæssig målflyvning, mål-bugsering, reklameflyvning og reklamenedkastning for at være erstattet af OPS-forordningens Part-SPO, hvorfor referencen bør opdateres. Ifølge SERA-forordningens pkt. SERA.3120 skal et luftfartøjs bugsering ske i overensstemmelse med EU-lovgivning eller, hvor det er relevant, national lovgivning vedrørende de former for luftfartøjers operationer, som reguleres af medlemsstaterne. National lovgivning om bugsering (slæbeflyvning) findes i Danmark, udover den omhandlede lufttrafikregel i pkt i BL 7-1, også i BL 5-8 om erhvervsmæssig målflyvning, målbugsering, reklameflyvning og reklamenedkastning, der indeholder operationelle bestemmelser herom. TBST er enig i, at bestemmelsen i pkt i BL 7-1 ikke er nødvendig at opretholde som gældende for Danmark med SERA.3120 og henvisningen til bestemmelsen i anvendelsesområdet for Danmark, jf. jf. pkt , litra b og pkt fjernes. Side 6 (24)

7 Da bestemmelsen herefter ikke længere gælder for Danmark ændres der ikke i referencen om BL 5-8, idet EU s regler om flyveoperationer i OPS-forordningen (965/2012 med senere ændringer), Part-SPO, ikke gælder for Færøerne og Grønland og operationer med bilag II luftfartøjer. I hvilket omfang bestemmelserne i BL 5-8, kan opretholdes for Danmark i forhold til EU s OPS-forordning, vil blive overvejet i forbindelse med fremtidig regelsanering af denne BL. Først når regelsanering af BL 5-8 er gennemført, kan behovet for en AltMoC reelt vurderes. Pkt Faldskærmsspring AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) bemærker at reglen også gælder for Danmark og henviser til SERA-forordningens pkt. SERA.3125 om samme emne. Endvidere finder de, at den i referencen nævnte BL 9-1 om faldskærmsspring, gælder for non-kommercielle operationer, som er erstattet af de generelle bestemmelser i OPS-forordningens NCO.SPEC, samt specifikt NCO.SPEC.PAR samt for kommercielle operationer med Part-SPO herunder SPO.SPEC.PAR. Referencen til BL 9-1 bør derfor fjernes og formuleringen i punkt bør referere til Part-NCO i stedet for til bestemmelser der er fastsat af TBST. Ifølge SERA-forordningens pkt. SERA.3125 skal faldskærmsspring ske i overensstemmelse med EU-lovgivning eller, hvor det er relevant, national lovgivning vedrørende de former for luftfartøjers operationer, som reguleres af medlemsstaterne. Det bemærkes, at SERA-forordningen i den nævnte bestemmelse kun regulerer selve faldskærmsspringet, men ikke det bærende luftfartøjs operationer i forbindelse hermed. Luftfartøjets operationer er reguleret i EU s OPS-forordning, dog for bilag II luftfartøjer og for Færøerne og Grønland i national lovgivning. National lovgivning om faldskærmsaktiviteter findes i Danmark, udover den omhandlede lufttrafikregel i pkt i BL 7-1, også i BL 9-1 om faldskærmsspring. TBST er enig i, at bestemmelsen i pkt i BL 7-1 ikke er nødvendig at opretholde som gældende for Danmark med SERA.3125 og henvisningen til bestemmelsen i anvendelsesområdet for Danmark, jf. jf. pkt , litra b og pkt fjernes. Da bestemmelsen herefter ikke længere gælder for Danmark ændres der ikke i referencen om BL 9-1, idet OPS-forordningen, Part-NCO ikke gælder for Færøerne og Grønland og operationer med bilag II luftfartøjer. Side 7 (24)

8 I hvilket omfang bestemmelserne i BL 9-1 skal justeres vil blive overvejet i forbindelse med fremtidig ændring af denne Kunstflyvning AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) bemærker at reglen også gælder for Danmark og henviser til SERA-forordningens pkt. SERA.3130 om samme emne og spørger om der er behov for at supplere med særlige danske bestemmelser ved dette punkt? Det foreslås at anføre disse som en AltMoC, sådan at de lettest muligt kan sammenholdes med den relevante Part-SERA bestemmelse. Ifølge SERA-forordningens pkt. SERA.3130 skal kunstflyvning ske i overensstemmelse med EU-lovgivning eller, hvor det er relevant, national lovgivning vedrørende de former for luftfartøjers operationer, som reguleres af medlemsstaterne. Kunstflyvning er reguleret i EU-forordningen om flyveoperationer (965/2012), dog for så vidt angår bilag II luftfartøjer og for Grønland og Færøerne, i national lovgivning. National lovgivning om kunstflyvning findes i Danmark, udover den omhandlede lufttrafikregel i pkt i BL 7-1, også i BL 5-3 om civile flyveopvisninger. Bestemmelsen i pkt i BL 7-1 indeholder i forhold til bestemmelsen i SERA.3130 krav til minimumsflyvehøjder og forbud mod flyvning over tæt bebyggede områder og under instrumentvejrforhold, som ved SERA-forordningens ikrafttræden i 2014 og i overensstemmelse med forordningen, blev opretholdt for Danmark, som en supplerende regel, der kompletterer en ICAO-standard. Denne bestemmelse ønskes opretholdt for Danmark af flyvesikkerhedsmæssige hensyn. Henvisningen til bestemmelsen i anvendelsesområdet for Danmark, jf. jf. pkt , litra b og pkt fjernes ikke. Pkt Formationsflyvning AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) bemærker at reglen også gælder for Danmark og henviser til SERA-forordningens pkt. SERA.3135 om samme emne. TBST bemærker, at pkt om formationsflyvning ikke gælder og ikke er foreslået gjort gældende for Danmark, jf. anvendelsesområdet for Danmark, i pkt , litra b og pkt Side 8 (24)

9 Pkt om luftfartøj under kørsel på manøvreområdet ved ventepositioner Naviair bemærker, at teksten nævner specifikt tilladelse fra et kontroltårn, men at der også er manøvreområde og ventepositioner på AFIS pladserne, men ikke noget kontroltårn, så hvordan skal en pilot på en ukontrolleret plads forholde sig? Bestemmelsen om krav om tilladelse forudsætter, at der er tale om en kontrolleret flyveplads. På en AFIS plads er der følgelig ikke krav om en tilladelse for at kunne fortsætte forbi markerede ventepositioner. Dog vil piloten i stedet få trafikinformation hos AFIS inden denne fortsætter og skal i øvrigt ifm. manøvrering til/fra manøvreområdet følge gældende lufttrafikregler, herunder vigepligtsregler. Pkt og Bestemmelser til brug ved tvivl om luftfartøjets position på manøvreområdet AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) bemærker at reglen også gælder for Danmark og at hvis disse særlige danske bestemmelse ønskes opretholdt, og der er hjemmel til det i EU-bestemmelserne, foreslås det at udforme det som en AltMoC til SERA.3225 Operation on and in the vicinity of an aerodrome TBST har noteret sig AOPA/DMU s bemærkninger og forslag, og har følgende bemærkninger hertil. Bestemmelserne i pkt og stammer fra ICAO PANS-ATM (Doc 4444), hhv. pkt og , og er, qua deres udformning, rettet mod luftfartøjschefer. Af høringsnotat ifm. ændringen af BL 7-1 i december 2014, som konsekvens af gennemførelsen af SERA-forordningen, fremgår fsva. de to bestemmelser følgende: Bestemmelserne i pkt og stammer fra ICAO PANS-ATM og blev i 2009 indført i ATS-instrukser, rettet mod lufttrafiktjenestepersonale samt BL 7-1, således at kravet blev rettet mod piloter. Der blev ikke i forbindelse med BL-høringen fremsat bemærkninger hertil. Trafikstyrelsen er bekendt med at EASA har nedsat en rule making gruppe som har til opgave at fastsætte bestemmelser på baggrund af ICAO PANS-ATM. Trafikstyrelsen forudser derfor at de pågældende bestemmelser fra PANS-ATM indarbejdes i den kommende Part ATS (forventes udgivet 2016/2017), som vil supplere SERA-forordningen og at dette vil medføre en konsekvensrettelse til SERA-forordningen for derigennem at sikre at kravet tillige rettes mod piloten. På ovenstående baggrund fastholder Trafikstyrelsen forslaget. Side 9 (24)

10 EASA har senest, ifm. materialet til brug for forslag til forordning (NPA ) om krav til lufttrafiktjenester, oplyst at de overvejer at gøre de to pågældende ICAO regler gældende over for piloter via SERA-forordningen. EASA planlægger at offentliggøre sin Opinion ifm. NPA i 4. kvartal af 2017, hvor TBST forventer at blive gjort bekendt med EASA s planer for de to bestemmelser ift. EU-regelværket. Indtil de to pågældende bestemmelser gøres gældende gennem EUregelværket, opretholder TBST bestemmelserne i de danske lufttrafikregler (BL 7-1), gældende for Rigsfællesskabet som helhed og uden yderligere overvejelser om udformning som en AltMoC. Pkt om flyveplaner afgivet under flyvning Naviair bemærker, at det ville være fint til punktet (eller tilhørende punkter) at tilføje at forkortede flyveplaner ikke kan benyttes om natten (undtagen i flyvepladsens umiddelbare nærhed). TBST mener, at dette er dækket af pkt , der henviser til AIP, hvoraf det kommer til at fremgå, jf. AIP/VFG ENR 1.10, at forkortet flyveplan ikke kan afgives for flyvninger der er planlagt til at foregå om natten. Undtagelsen om flyvepladsens umiddelbare nærhed følger af SERA-reglerne. Pkt. 4.6 Flyvekontroltjeneste Naviair bemærker, at overskriften til dette punkt kan overvejes, da punktet ikke kun omhandler flyvekontroltjeneste. Overskriften og kapitlet er i overensstemmelse med Annex 2, kapitel 3.6 til Chicago-konventionen og overskriften vurderes dækkende. Pkt. 4.9 Begrænsninger i forhold til starter og landinger AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) finder, at Konsekvensen af at indføre punkt 4.9 i Danmark vil begrænse muligheden for at anvende fly over 5700 kg på f.eks. private pladser. I modsætning til tidligere er operationer med fly over 5700 kg i dag reguleret efter EU-OPS-forordningens Part-NCC, der stiller langt større krav til operatøren end hvad der gjaldt efter danske bestemmelser da punkt 4.9 tidligere var gældende dansk lov. Part NCC stiller således krav til at operatøren har procedurer for at vurdere om en flyveplads er egnet til den påtænkte operation. Behovet for at regulere selvsamme igennem en BL er derfor ikke det samme. Side 10 (24)

11 Den foreslåede begrænsning går under alle omstændigheder langt videre end Part-NCC, der i NCC.OP.100 Use of aerodrome and operating sites angiver: The operator shall only use aerodromes and operating sites that are adequate for the type of aircraft and operation concerned. Jævnfør desuden AMC1 NCC.OP.100 der bl.a. kræver et presurvey med beskrivelse af site suitability with reference to available aircraft performance. De sikkerhedsmæssige aspekter af operationer med fly over 5700kg er således dækket af Part-NCC og indførelsen af nationale særregler i punkt 4.9 vil stride mod Part-NCC samt pålægge unødige restriktioner, der ikke er sikkerhedsmæssigt begrundet. TBST er enig i betragtningen om at reglerne i OPS-forordningen, jf. NCC.OP.100 og tilhørende AMC1 er tilstrækkelige fsva. spørgsmålet om anvende fly over 5700 kg. på private pladser og at pkt derfor ikke behøver at gælde for Danmark. Umiddelbart vurderes også pkt og med henvisning til førnævnte EU-regler ikke at være nødvendige for Danmark. Henvisningen til pkt. 4.9 i anvendelsesområdet for Danmark, jf. pkt , litra b og pkt , vil derfor ikke blive indsat alligevel. TBST vil løbende vurdere, om den nugældende retstilstand er tilstrækkelig til at sikre, at start og landing på godkendte flyvepladser sker flyvesikkerhedsmæssigt forsvarligt og uden ulempe for andre og evt. overveje andre tiltag for at sikre at dette sker, så vidt som dette kan ske i overensstemmelse med gældende EU-lovgivning på området. Pkt. 5.5, litra a, om flyvning over tæt bebyggede områder KZ & Veteranfly klubben bemærker, at pkt. 5.5.a af klubben blev gjort til genstand for et forslag, i forbindelse med TBST projekt Meld en sær regel i 2014, jf. styrelsens skema af d. 28/5 2015, jf. pkt. 18. Det fremgår heraf, at TBST har imødekommet klubbens forslag om at pkt. 5.5.a: Flyvning i lavere højde er dog tilladt i forbindelse med start fra eller landing på en godkendt flyveplads rettes til: Flyvning i lavere højde er dog tilladt i forbindelse med start eller landing. Styrelsen har imødekommet forslaget i forbindelse med implementeringen af SERA-forordningen, hvor der ikke er krav om, at start- og landing skal ske fra en godkendt flyveplads. AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) anser denne bestemmelse som stærkt problematisk af en række årsager: Side 11 (24)

12 1. Den regulerer et område (minimumsflyvehøjde) der er dækket af Part-SERA (SERA-forordningen og hvor der derfor ikke er lovlig hjemmel til at indføre national sær-regulering 2. Part-SERA dækker allerede de relevante sikkerhedsmæssige aspekter for de pågældende operationer 3. Den vil påføre dele af dansk luftfart helt unødige begrænsninger herunder f.eks. hindre danske virksomheder beliggende på kanten af et industriområde i at benytte en helikopter som transportmiddel også selvom ind- og udflyvning kan foretages fuldstændig sikkert over åbne og ubebyggede områder. 4. Hvordan formuleringen skal forstås er uklar og den fremtidige retsstatus vil være tvivlsom på grund af uoverensstemmelsen med Part- SERA. 5. Det er uklart hvad TBST forstår ved en godkendt flyveplads Ad 1) Bestemmelser for minimumsflyvehøjder er klart defineret i Part-SERA, SERA.3105 Minimumsflyvehøjder og SERA.5005 (f). Det fremgår klart deraf, at Part-SERA regulerer minimumsflyvehøjder i forbindelse med start eller landing. Formuleringen eller efter tilladelse fra den kompetente myndighed i både SERA.3105 samt SERA.5005 giver myndigheden en mulighed for at udvidde (bemærk ordvalget eller ) muligheden for at operere i lavere højder end angivet i SERA. Der er ingen mulighed for at myndigheden generelt kan pålægge skærpede krav til minimumsflyvehøjde i forbindelse med start og landing som det vil være tilfældet hvis punkt 5.5 litra a gøres gældende i Danmark. Høringsparterne har forelagt spørgsmålet om minimumshøjde ved start og landing på ikke godkendte flyvepladser i bymæssigt bebyggelse samt den konkret foreslåede formulering i punkt 5.5. litra a for EU Kommissionens ansvarlige for Part-SERA. Han svarer ifølge høringsparterne klart at en national myndighed ikke kan forbyde at der descendes under 1000 for at lande da dette udtrykkeligt er nævnt i Part-SERA: Den foreslåede genindførsel af punkt 5.5 litra a vil således helt klart stride mod Part-SERA og derfor ikke være lovlig. Ad 2) SERA.3105 kræver at flyvning generelt sker i en højde, som tillader, at landing i tilfælde af en nødsituation kan ske uden fare for personer eller ejendom på jorden. Side 12 (24)

13 De relevante sikkerhedsmæssige aspekter er derfor dækket ind af Part-SERA og yderligere dansk lovgivning kan ikke med rimelighed begrundes i eller retfærdiggøres udfra sikkerhedsmæssige overvejelser. Hvis flyvning til og fra f.eks. et matrikel på kanten af et by- eller industriområde kan foretages over åbne marker med mulighed for nødlanding uden fare for personer eller ejendom så er der absolut intet sikkerhedsmæssigt belæg for at ulovliggøre denne flyvning. Er der tale om andet en lejlighedsvis anvendelse af pågældende landingssted vil dette under alle omstændigheder kræve en anmeldse til TBST samt relevante miljø- og støjgodkendelser. Disse hensyn kan derfor heller ikke retfærdiggøre forbuddet. Ad 3) Inførelsen af punkt 5.5 litra a gøres særligt problematisk og byrdefuld på grund af AIC B 23/13 der udvider begrebet tættere bebygget område til også at omfatte: sommerhusområder, beboede campingpladser, bebyggede industri- og havneområder. Herudover betragtes parker, strande eller andre rekreative områder, der ligger indenfor, integreret med eller i umiddelbar tilknytning til et tæt bebygget område også som tæt bebygget område. Denne meget brede definition af tættere bebygget område gør indførelsen den danske særbestemmelse meget vidtgående. F.eks. vil en virksomhed, der ligger i et industriområde på en matrikel, der grænser op til åbne marker f.eks. ikke længere kunne anvende en helikopter til selv helt lejlighedsvise operationer selvom ind- og udflyvning kan ske fuldstændig sikkert og uden fare for personer eller ejendom. En helikopters berettigelse er netop at kunne operere udenfor godkendte flyvepladser og det forekommer helt uproportionalt at fratage virksomheder muligheden for at anvende et i øvrigt fuldt lovligt transportmiddel, hvor der ikke er en sikkerhedsmæssig begrundelse. Virksomheder der i de senere år har investeret i en helikopter som produktivitetsfremmende transportmiddel i tiltro til gældende SERA regler får i praksis eksproprieret gældende rettigheder. Ad 4) Selve formuleringen af punkt 5.5 litra a giver anledning til en vis uklarhed om hvordan bestemmelsen skal forstås. Det er således uklart om et luftfartøj under slutanflyvning til en ikke-godkendt flyveplads som kommer tættere end 600m på byen, men ikke direkte overflyver byen, skal leve op til kravet om at holde 1000 fod over højeste hindring indenfor 600m. Da kravet er formuleret så det gælder over tættere bebyggede områder bør det i en snæver juridisk fortolkning kun gælde når flyet helt Side 13 (24)

14 konkret overflyver byen og ikke hvis det flyver tæt forbi byen (nærmere end 600 meter). AOPA har ved telefonisk henvendelse til TBST fået bekræftet denne fortolkning af TBSTs medarbejder. For god ordens skyld skal vi dog bede TBST skriftligt bekræfte dette meget vigtige aspekt uanset om Styrelsen, som vi opfordrer til, skulle vælge at frafalde indførelsen af punkt 5.5 litra a. Spørgsmålet har nemlig relevans i forhold til forståelsen af SERA.5005 litra f generelt. Skulle Styrelsen modsat den telefoniske udmelding ved nærmere overvejelse komme frem til den konklusion, at et fly der starter eller lander på en ikke-godkendt flyveplads ikke må komme nærmere end 600 meter på bymæssig bebyggelse i en højde under 1000 fod så vil dette have ekstremt vidtgående konsekvenser for hovedparten af landets private GA flyvepladser. Veletablerede pladser som Endelave, Holbæk, Haderslev, Rårup og mange flere vil ikke kunne anvendes under denne fortolkning. Det vil have en ekstrem voldsom og negativ effekt på GA i Danmark. Ad 5) Det er uklart hvad TBST forstår ved en godkendt flyveplads og hvordan en pilot skal konstatere om en flyveplads er godkendt eller ej. Er det f.eks. en flyveplads der er medtaget i VFGens liste over private pladser eller det pladser der er anmeldt efter BL 3-7? Pågældende BL taler om registrering og anmeldelse men bruger ikke begrebet godkendelse. I VFGen er er under punkt 4.1 angivet at: "...flyvepladser kan optages i efterfølgende liste [..] under forudsætning af [..] at flyvepladsen er godkendt af Trafikstyrelsen". Men så står som næste punkt: "Det vil fremgå af bemærkningen om den pågældende flyveplads af godkendt af Trafikstyrelsen". De to udsagn forekommer selvmodsigende. Især da det er meget få steder i listen hvor det er angivet at pladsen er godkendt. Umiddelbart ses kun sådan en bemærkning ud for Holsted. Ifølge VFGen er det et krav for optagelse på listen at banen er over 500m og skal have mindst 100 operationer i den travleste måned. Da mange private baner ikke lever op til dette vil de ikke kunne optages og listen kan derfor heller ikke bruges som rettesnor når en pilot skal vurdere om en plads er godkendt. Det er derfor uklart hvordan en pilot skal afgøre om en plads er godkendt. TBST er er klar over at minimumsflyvehøjder er reguleret i SERA-forordningens lufttrafikregler, som har forrang for nationale lufttrafikregler, men at nationale supplerende regler, hvorved en ICAO-standard Side 14 (24)

15 kompletteres, dog ifølge SERA-forordningen i et vist omfang kan opretholdes. TBST erkender, at en genindførelse af kravet i bestemmelserne om minimumsflyvehøjder i BL 7-1 om, at start og landing skal ske fra en godkendt flyveplads for Danmark, vil være en tilbagetrækning af imødekommelsen af KZ og veteranklubbens forslag. Ligeledes erkender styrelsen, at der også over for andre interessenter, herunder AOPA, DMU, Dansk Gyrokopter Union og KDA, er skabt en forventning om, at retstilstanden i Danmark vedrørende minimumsflyvehøjder følger SERA-forordningen uden supplerende danske lufttrafikregler herom. På dette grundlag har TBST valgt alligevel ikke at genindføre bestemmelsen i lufttrafikreglerne i BL 7-1 og henvisningen til pkt. 5.5, litra a vil derfor ikke blive indsat i anvendelsesområdet for Danmark, jf. pkt , litra b og pkt TBST bemærker i den forbindelse, at selv om det således som udgangspunkt fortsat vil være tilladt for helikoptere også ved privatflyvning at lande i tæt bebyggede områder, er der stadig regler, der skal overholdes for at dette kan ske sikkert, bl.a. reglen i SERA-forordningen om at der skal være egnet nødlandingsplads. TBST har p.t. et øget fokus på privat helikopterflyvning, herunder særligt helikopterlandinger i tæt bebyggede områder og de regler der skal iagttages i forbindelse hermed. TBST vil fortsat nøje følge området og løbende vurdere, om den nugældende retstilstand er tilstrækkelig til at sikre flyvesikkerheden og evt. overveje øvrige tiltag uden for lufttrafikregelsættet mhp. at hindre uforsvarlige helikopterlandinger i tæt bebyggede områder. Særligt fsva. spørgsmålet om forståelsen af BL 7-1 litra 5.5.a samt SERA-forordningens pkt. SERA.5005, litra f om minimumsflyvehøjden i relation til afstandsangivelsen på 600 m fra den højeste hindring, kan Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen bekræfte, at den angivne minimumsflyvehøjde kun gælder i forbindelse med selve overflyvningen af det tæt bebyggede område. TBST er ikke bekendt med, at formuleringen på noget tidspunkt har givet anledning til misforståelser. Den kan som AOPA selv er inde på ikke fortolkes på anden måde, idet den udtrykkeligt refererer til minimumsflyvehøjden i forbindelse med flyvning over tæt bebyggede by- eller boligområder eller over udendørs forsamlinger af personer (SERA.5005) og over tæt bebyggede områder, herunder sommerhusområder, beboede campingpladser samt områder, hvor et større antal mennesker er samlet i fri luft (BL 7-1). De af AOPA oplistede konsekvenser for en række private flyvepladser må derfor betragtes som rent hypotetiske. Side 15 (24)

16 Særligt fsva. spørgsmålet om hvad der skal forstås som godkendt flyveplads, bemærker TBST, at dette er defineret i bl.a. BL 3-7. Her defineres en godkendt flyveplads, (Aerodrome, approved), som en flyveplads, der af Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen er godkendt til en særlig aktivitet. Det er korrekt, at BL 3-7 som udgangspunkt alene kræver, at en privat flyveplads, der benyttes mere end lejlighedsvis, skal anmeldes og registreres. Hvis den skal benyttes til erhvervsmæssig lufttransport, skal den dog også være teknisk godkendt hertil og bliver dermed en godkendt flyveplads. Alle de flyvepladser der fremgår af AIP Danmark og VFR Flight Guide Danmark som Public Aerodromes er teknisk godkendte, og TBST fører tilsyn med disse pladser. De pladser der fremgår under Private Aerodromes er som udgangspunkt ikke teknisk godkendte, og TBST fører ikke tilsyn med dem. En pilot burde dog aldrig være i en situation hvor han bliver i tvivl, da private pladser alene må beflyves med ejerens tilladelse. Hvis piloten ønsker at få oplyst om en privat plads er godkendt, kan denne spørge flyvepladsejeren. På VFR-kortet fremgår de offentligt godkendte pladser med en informationsboks, mens de private pladser alene fremgår med navn. Da det fremgår under Legend på VFR-kortet, at det tomme cirkelsymbol angiver private pladser, burde en pilot aldrig være i tvivl om, at det er en privat plads, der som udgangspunkt ikke kan beflyves. Uagtet af ovenstående, så anerkender TBST, at definitionen i VFR Flight Guide Danmark, AD 4.1, ikke er specielt forklarende og at den kan give anledning til forvirring. TBST vil tage det med i overvejelserne, når VFR Flight Guiden skal revideres. 3. BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation: Pkt , litra a om udtale af flyveniveauer mm. Naviair bemærker, at flyveniveauer i hele hundreder skal udtales i hele hundreder og spørger om man så fremover ikke kan vælge at udtale hvert tal for sig ved hele hundreder? Naviair bemærker endvidere, at headings (kurser) er det eneste, der ikke må udtales som hele hundreder. For at skabe ensartethed, kunne headings i hele hundreder, så ikke udtales som andre tal? Bestemmelserne om udtalelse af flyveniveauer og kurser følger af internationale regler på området. Flyveniveauer i hele hundreder skal udtales i hele hundreder og man kan ikke udtale hvert tal for sig. Kurser skal udtales med hvert tal for sig. Side 16 (24)

17 4. BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen: Generelt Naviair bemærker, at overskriften i denne BL og i ATS instruks 0, s. 3, bør være ens. I BL er overskriften Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen. I ATS 0 er overskriften Bestemmelser, der supplerer EU-forordning 923/2012 (SERA) mm. Overskriften i ATS-instruksen og i BL vil så vidt mulig blive ens. Pkt. 4.3 om VMC-minima for sigtbarhed og afstand fra skyer Copenhagen Airtaxi undrer sig over at pkt er et afsnit for sig selv, idet det herved kan opfattes som det gælder for alle luftrum (A- G), men det gælder kun for luftrum F og G. Copenhagen Airtaxi foreslår derfor at skrive det på samme måde som der er gjort i AIC B 12/15. Copenhagen Airtaxi anfører at det samme gælder for pkt og TBST finder, at en sammenskrivning af punkterne i et pkt. vil tydeliggøre bestemmelsen og denne er således ændret i overensstemmelse hermed og tilnærmet formuleringen i AIC B 12/15. Pkt om VMC minima, VFR nat, VFR nær hindringer og SVFR i CTR Naviair finder, at det ville være naturligt at have VFR dag i luftrumsklasse C og D, samt SVFR dag stående i forbindelse med disse punkter. Men det er ikke beskrevet her. BL indeholder jo alene bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, hvor SERA-forordningen giver mulighed for dette. De forhold som Naviair nævner er reguleret i SERA-forordningen og skal ikke suppleres med nationale regler. Pkt om specielle VFR-flyvninger i kontrolzoner AOPA og DMU (med støtte fra Dansk Gyrokopter Union og KDA) finder, at den foreslåede anmærkning til reglerne for special-vfr i en kontrolzone fremstår uklar, men TBST har i anden anledning indikeret at det er Styrelsens opfattelse at det ikke vil være tilladt for en pilot Side 17 (24)

18 at lande noget sted i kontrolzonen selvom han helt lovligt kan få lov at krydse igennem. Høringsparterne mener ikke at et sådan forbud kan begrundes i Part- SERA og samtidigt vil det medføre en flyvesikkerhedsmæssig helt aparte situation, nemlig: - den primære tårnbetjente flyveplads i en kontrolzone rapporterer sigt og skyhøjde under special-vfr - en pilot rapporterer god sigt og skyhøjde i et hjørne af kontrolzonen og får lov at krydse ind i den del af kontrolzonen hvor vejret er godt (alle inkl. TBST er enige om at dette er lovligt) - piloten passerer nu forbi en egnet landingplads (uden tårnkontrol eller vejrrapport), - piloten konstaterer at vejret her er helt perfekt med god sigt og skyhøjde, - piloten må nu ifølge TBSTs forslag IKKE lande på den pågældende plads, - piloten skal i stedet fortsætte videre væk fra pladsen med det gode vejr og ud af kontrolzonen igen Det burde være oplagt at et sådan flyveforløb ikke giver nogen sikkerhedsmæssig mening. Hvis det er tilladt at krydse gennem en kontrolzone og det i den forbindelse konstateres at vejret er godt i et område af kontrolzonen, hvor piloten ønsker at lande så giver det kun mening at piloten også må lande der. Det giver absolut ikke nogen flyvesikkerhedsmæssig mening, at piloten skal flyve væk fra en plads hvor han netop ved selvsyn har konstateret at vejret er godt. Tværtimod risikerer det et fremkalde en farlig situation, hvis piloten i en sådan situation tvinges til at fortsætte ud af kontrolzonen på en dag hvor tåge driver ind over området eller er ved at sænke sig. Det afgørende er at Part-SERA IKKE indeholder en bestemmelse, der ville gøre det ulovligt for en pilot at lande i eksemplet ovenfor. Det afgørende er at ATC hverken må eller kan udstede en klarering til at lande på f.eks. en privat flyveplads, privat mark eller andet landingsområde indenfor kontrolzonen. ATC kan kun udstede en klarering til at lande på pladsen med tårnkontroltjeneste. Piloten skal med andre ord ikke have en landingsklarering, men blot en tilladelse til at krydse hen til det ønskede landingsområde (der ikke behøver at være en flyveplads men kan være en privat mark, selvvalgt helikopter landingsplads etc). Side 18 (24)

19 Den bestemmelse i SERA.5010 litra c, som der henvises til i anmærkningen til pkt , indeholder ifølge høringsparterne ét eneste forbud: Den forbyder ATC i at udstede en klarering til at lande eller flyve ind i en landingsrunde på en flyveplads hvis DEN flyveplads rapporterer under de fastsatte værdier. Formuleringen indeholder ingen andre forbud i forhold til hvad ATC må eller hvad piloten må. Den forbyder ikke ATC at udstede en Special VFR klarering til at krydse ind i kontrolzonen eller hen til en anden plads eller egnet landingsområde i kontrolzonen. Den forbyder heller ikke en pilot i at lande, hvis det kan ske under de vilkår der er beskrevet i litra b, hvor piloten vurderer sigtbarhed og skydækkehøjde. Ovenstående vurdering er bakket op af EU Kommissionens ansatte, der d. 22/12/2016 har meddelt følgende til AOPA: We changed the text in order to allow flight in a part of CTR that was above minima even if the tower was below minima, but no-one thought of mentioning specifically a situation where one tower would channel traffic to two airfields. Yes, the idea is to allow flight if the aircraft is further away from the tower and pilot says weather is OK. Whilst landings were not specifically mentioned in GM, it is actually logical to allow flight with the purpose of landing. Either the second airfield is in CTR and controlled in which case it can become "that airfield" (one with remote tower, in which weather is above minima) or it is uncontrolled in which case landings there are not controlled and ATC issues crossing clearances to fly there. Høringsparterne opfordrer TBST til at bruge almindelig sund fornuft og anlægge en pragmatisk fortolkning af Part-SERA; en fortolkning der oven i købet bakkes op af EU Kommissionens ekspert på området. Det kunne ske ved en ændring af anmærkningen til at tydeliggøre at special-vfr operationer til og fra en sekundær plads indenfor en kontrolzone, hvor der ikke er tårnkontroltjeneste eller vejrobservation, og hvor der derfor ikke skal udstedes start og landingsklarering, er tilladt under forudsætning af at piloten kan fastslå at de i SERA.5010 litra b krævede forhold er opfyldt i den del af kontrolzonen hvor der opereres. Samtidigt opfordrer høringsparterne til at TBST arbejder på at få præciseret Part-SERA, så der tages mere direkte højde for situationen, hvor der opereres til en sekundær flyveplads indenfor en kontrolzone, altså en flyveplads uden tårnkontrol eller vejrobservation. Den i høringsforslaget anførte anmærkning er under alle omstændigheder uklar, da den forholder sig til en klarering til at starte eller lande som ikke er relevant for flyvningen til en sekundær plads uden tårnkontrol. Side 19 (24)

20 TBST skal indledningsvis henvise til AIC B 03/2017, Krav til flyvesigtbarhed for Speciel VFR-flyvning ved krydsning af en kontrolzone, samt bemærke, at styrelsen antager, at høringspartens opfattelse af uklarhed i anmærkningen til punkt 4.6.2, har baggrund i det forhold at sammenhængene mellem bestemmelserne om lufttrafikregler og lufttrafiktjenester ikke fuldt ud er taget i betragtning. ICAO s bestemmelser om sigtbarhed ved jorden og procedurer for at tillade speciel VFR-flyvning (SVFR) i kontrolzoner er således indeholdt i Doc 4444, der danner baggrund for TBST s instrukser for lufttrafiktjenester. Som nævnt under afsnit 2, generelt, i dette høringsnotat, er netop Doc 4444 i sin helhed endnu ikke gennemført i EU-retten. I modsætning til ICAO s bestemmelser i Doc 4444, så fremgår det ikke klart af SERA.5010 (c) i SERA-forordningen, at en flyvekontrolenhed kan give tilladelse til, at en SVFR-flyvning kan krydse en kontrolzone. TBST og andre har ved flere lejligheder påpeget dette over for EU-kommissionen og EASA, der derfor valgte at udgive en vejledning til bestemmelsen, GM1SERA.5010(c) Special VFR in control zones. Ifølge vejledningen kan en flyvekontrolenhed give tilladelse til at en SVFR-flyvning krydser en kontrolzone, baseret på piloteres rapportering af flyvesigtbarheden, såfremt flyvningen ikke skal starte fra eller lande på en flyveplads inden for en kontrolzone, herunder at den ikke flyver ind i trafikrunden ved en flyveplads hvor den rapporterede sigtbarhed ved jorden er mindre end 1500 meter. Det er denne vejledning, der er lagt til grund for bestemmelsen rettet mod flyvekontrolenheder i BL 7-100, pkt , og den tilhørende anmærkning. Bestemmelsen gør det således muligt for en flyvekontrolenhed at tillade, at en SVFR-flyvning kan krydse en kontrolzone, som det hidtil har været praktiseret, dog med den mulighed at klareringen er baseret på piloters rapportering af flyvesigtbarheden. Hensigten med anmærkningen er at gøre piloter opmærksom på begrænsningerne i forbindelse hermed. TBST vil desuden bemærke at det iht. SERA5010 (c) er muligt at foretage en Speciel VFR-flyvning (SVFR) i en kontrolzone, hvis der er givet tilladelse fra en flyvekontrolenhed til at flyve under vejrforhold, hvor sigtbarheden ved jorden er mindre end de normalt krævede 5 km, men ikke mindre end 1500 meter. En sådan tilladelse kan dog kun baseres på rapporterede vejrforhold, hvor sigtbarheden ved jorden er angivet af en godkendt vejrobservatør eller automatiske systemer, jf. SERA-forordningens Artikel 2, definition 82 sigtbarhed ved jorden. En flyvekontrolenhed kan således godt give tilladelse til start eller landing på en flyveplads inden for en kontrolzone, selv om den rapporte- Side 20 (24)

21 rede sigtbarhed ved jorden generelt for kontrolzonen ikke er tilstrækkelig, hvis blot den rapporterede sigtbarhed ved jorden for den pågældende flyveplads er tilstrækkelig. I en konkret sag, hvor en godkendt ukontrolleret flyveplads er beliggende inden for en kontrolzone, vil koncessionshaveren etablere observationstjeneste, som udføres af godkendte observatører, der rapporterer informationerne til kontroltårnet tilknyttet den kontrollerede flyveplads inden for kontrolzonen. Dermed vil kravene til observation og formidling af vejrinformationer, herunder sigtbarhed ved jorden, være opfyldt og kontroltårnet kan basere sin tilladelse til SVFR-flyvning i forbindelse med start og/eller landing på pågældende ukontrollerede flyveplads, på de krav om sigtbarhed ved jorden der skal følges, jf. SERA.5010 (c). Som nævnt ovenfor kan en flyvekontrolenhed godt give tilladelse til start eller landing på en flyveplads inden for en kontrolzone, selv om den rapporterede sigtbarhed ved jorden generelt for kontrolzonen ikke er tilstrækkelig, hvis blot den rapporterede sigtbarhed ved jorden for den pågældende flyveplads er tilstrækkelig. Det afgørende for om en flyvekontrolenhed kan klarere en SVFR-flyvning til at flyve i en kontrolzone for at starte eller lande, er således at en tilstrækkelig sigtbarhed ved jorden er angivet af en godkendt observatør eller af automatiske systemer. Som for flyvepladser kan starter og landinger med SVFR-flyvninger foregå på operationslokaliteter inden for en kontrolzone såfremt der af en godkendt observatør eller automatiske systemer, er observeret en tilstrækkelig sigtbarhed ved jorden, som skal være rapporteret til den flyvekontrolenhed der er ansvarlig for lufttrafiktjenesten inden for pågældende kontrolzone). TBST har noteret sig -korrespondancen mellem AOPA Danmark og EU-Kommissionens sagsbehandler om bl.a. SERA-forordningen. Det er styrelsens opfattelse at EU-Kommissionens sagsbehandler giver udtryk for en fortolkning af SERA-forordningen, der rækker ud over forordningens ordlyd. Styrelsen har også noteret sig høringsparternes opfordring til at bruge sund fornuft og at anlægge en pragmatisk fortolkning af SERA-forordningen. Som indledningsvis nævnt forventer TBST at størsteparten/de væsentligste elementer af Doc 4444 gennemføres i EU-retten ifm. forordning 2017/373 s ikrafttrædelse den 2. januar TBST vil arbejde for at EU/EASA gennemfører en tilstrækkelig konsekvensanalyse ifm. gennemførelsen af Doc 4444 i EU-retten. Side 21 (24)

22 Det forhold at Doc 4444 s bestemmelse om at krydse en kontrolzone SVFR nu foreligger i en vejledning til bestemmelsen i SERA.5010(c), hvor ICAO s bestemmelse i Doc 4444, pkt nu såvel som tidligere er publiceret i TBST s instrukser for lufttrafiktjenester, sammenholdt med EU-sagsbehandlerens fortolkning, indikerer for TBST at der savnes en tilstrækkelig konsekvensanalyse af de relevante ICAO-bestemmelser. TBST fastholder bestemmelsen rettet mod flyvekontrolenheder i pkt , samt anmærkningen til dette punkt, der primært er rettet mod luftrumsbrugere for at informere om begrænsningerne i forbindelse med krydsning af en kontrolzone baseret på piloters rapporterede flyvesigtbarhed. AIC B 03/17 vil blive annulleret. Pkt. 4.9 om anvendt fraseologi i luft til jord-kommunikation Copenhagen Airtaxi bemærker, at i den engelske sprogudgave af forordning 2016/1185, jf. SERA anvendes formuleringen..at aerodromes.. og I den danske anvendes formuleringen..ved flyvepladser.. Copenhagen Airtaxi spørger i den forbindelse hvad formuleringen omfatter. Gælder det også flyvning i kontrolzonen og flyvning i TMA'et og dermed også for alle svæveflyvere som ønsker at komme op i TMA'et? Burde formuleringen på dansk ikke være "på" flyvepladsen. Copenhagen Airtaxi anfører videre, at bestemmelsen lægger op til, at kommunikation på en flyveplads f.eks. for at undgå runway incursions foregår på engelsk på de nævnte flyvepladser af sikkerhedshensyn og for at undgå luftfartøjers indtrængen på en optaget bane eller andre flyvesikkerhedsrisici. I den forbindelse ønskes oplyst, om dette gælder både for VFR og IFR flyvning? Betyder det, at en VFR flyvning med nationalt begrænset radio bevis ikke kan krydse Kastrup CTR? Europa Kommissionen (DG MOVE) har over for TBST oplyst, at hensynet, der ligger til grund for bestemmelsen, er at sikre piloters situationsfornemmelse (situational awareness) i luften, ifm. indflyvning til/udflyvning fra, samt ved kørsel på manøvreområdet, på de berørte lufthavne. I Danmark er kun Københavns Lufthavn, Kastrup (EKCH) berørt af kravet i BL 7-100, pkt Europa Kommissionens oversættelsestjeneste har pba. tidligere henvendelse fra TBST igangsat en berigtigelse, hvorved den danske sprogversion af SERA.14015, efter ikrafttrædelse, vil lyde: på flyvepladser i stedet for ved flyvepladser. Essensen heraf er at Side 22 (24)

23 bestemmelsen omfatter flyvninger til/fra EKCH, hvorimod andre flyvninger, eksempelvis flyvninger der krydser Kastrup Kontrolzone eller på anden måde berører kontrolzonen og ikke lander i EKCH, og hvor kommunikationen udføres på dansk, jf. rettighederne i BL 6-08, kap. 9 (N-BEG), ikke berøres af kravet i BL 7-100, pkt Håndhævelsen af BL 7-100, pkt. 4.9, jf. SERA vil fremadrettet ske i overensstemmelse hermed. Omfanget af bestemmelsen vil ved førstkommende lejlighed blive indarbejdet i AIP Denmark, AD-2-afsnittet for EKCH. Til Copenhagen Airtaxis andet spørgsmål, bekræfter TBST at bestemmelsen er gældende for både VFR- og IFR-flyvninger, dog, jf. oven for, alene for flyvninger til og fra EKCH. Som konsekvens af ovenstående, formuleres pkt. 4.9 som følger: Engelsk sprog skal anvendes til kommunikation mellem ATS-enheden og luftfartøjer på flyvepladser med flere end internationale IFR-flybevægelser om året. Pkt om Radiotelefoniske procedurer, etablering af radiokommunikation I forbindelse med en høring over de ATS-instrukser, der skal revideres samtidig med BL erne på dette område, har TBST modtaget ønske fra Værnsfælles Forsvarskommando og Naviair om, at det bliver muligt at ATS-enhedens kaldesignal, ved udveksling af kommunikation inden for samme ATS-enhed, kan udelades, således som SERA.14055, litra b) 2), åbner mulighed for ved myndighedens godkendelse. TBST har imødekommet ønsket og indsat bestemmelse herom i BL 7-100, jf. pkt Øvrige ændringer TBST har ud over ovennævnte ændringer foretaget enkelte præciserende ændringer i BL erne i forhold til de udkast, der har været i høring. Side 23 (24)

Special VFR. - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone

Special VFR. - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone Special VFR - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone SERA.5005 Visual flight rules (a) Except when operating as a special VFR flight, VFR flights shall be

Læs mere

Høringen rummer flere aspekter som AOPA og DMU finder stærkt problematiske og som generelt trækker i den forkerte retning, nemlig:

Høringen rummer flere aspekter som AOPA og DMU finder stærkt problematiske og som generelt trækker i den forkerte retning, nemlig: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Sendt til: info@tbst.dk Motorflyvningens Fællessekretariat Søparken 2 DK-9440 Aabybro Tel +45 78 78 21 90 www.motorflyvning.dk

Læs mere

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave.

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til BL-ændringer om lufttrafikregler og procedurer for tale-radiokommunikation

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

I medfør af 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr af 28. august 2013, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 152, stk.

I medfør af 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr af 28. august 2013, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 152, stk. Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 UDKAST Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen Udgave 2, I medfør af 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013, fastsættes efter

Læs mere

I medfør af 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr af 28. august 2013, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 152, stk.

I medfør af 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr af 28. august 2013, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 152, stk. Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser der supplerer SERA-forordningen 1) Udgave 2, 27. september 2017 I medfør af 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013,

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser, der supplerer EU-forordning nr. 923/2012 (SERAforordningen) mm. I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december 2015 ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Version: 13.11.2015 Bestemmelse Høringssvar Trafik- og Byggestyrelsens bemærkninger

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Forslag til Bruxelles, C KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / af [ ] om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer vedrørende ikkeerhvervsmæssige

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015 Version: 08.06.2015 ATS-instruks 0, 12 og 20 Bestemmelse: Høringssvar Trafikstyrelsens bemærkninger Generelt ATS-instruks

Læs mere

PPL(H) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 4991 Masterset: 6151

PPL(H) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 4991 Masterset: 6151 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 4991 Masterset: 6151 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 70 Angiv minimumsflyvehøjden over et område, hvor et større antal mennesker er samlet i fri luft. a) b) c) d) Mindst

Læs mere

Luftrums-klasser. Over Nordsøen er det luftrums-klasse G op til FL 195.

Luftrums-klasser. Over Nordsøen er det luftrums-klasse G op til FL 195. VFR-PILOT INFO VFR-pilot info Denne information er udarbejdet af Naviair for at sætte fokus på flyvesik kerheden og belyse områder, der er vigtige at være opmærksom på som VFR pilot for at undgå uautoriseret

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1

Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-50 Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1 Udgave 5, 6. juni 2014 I medfør

Læs mere

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder

Høringsnotat. BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.tbst.dk Notat Høringsnotat Dato 16. november 2015 BL om forbud mod eller indskrænkning af luftfart inden for visse områder Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Bestemmelser om drift af lufttrafiktjenesteenheder på Færøerne

Bestemmelser om drift af lufttrafiktjenesteenheder på Færøerne Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-8 Bestemmelser om drift af lufttrafiktjenesteenheder på Færøerne og i Grønland Udgave 6, 27. oktober 2016 I medfør af 54 og 149, stk. 10, i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

1 Indledning Ordliste Regelgrundlag 5. 2 Opgavens omfang Beskrivelse af opgaven 6

1 Indledning Ordliste Regelgrundlag 5. 2 Opgavens omfang Beskrivelse af opgaven 6 Opgavebeskrivelse Konsulentbistand til sanering af lovgivning på lufttrafikstyrings- og luftfartstjenesteområdet (Air Traffic Management/Air Navigation Services) Juli 2016 2 Opgavebeskrivelse Indhold

Læs mere

Luftrums-klasse G Generelt er luftrummet i Danmark, uden for kontrolzoner og TMA er, luftrums-klasse G fra jorden (GND) op til 3500 fod.

Luftrums-klasse G Generelt er luftrummet i Danmark, uden for kontrolzoner og TMA er, luftrums-klasse G fra jorden (GND) op til 3500 fod. VFR-pilot info VFR-pilot info Denne information er udarbejdet af Naviair for at sætte fokus på flyvesikkerheden og belyse områder, der er vigtige at være opmærksom på som VFR pilot for at undgå uautoriseret

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet)

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Udkast til BL (titel): BL 7-15, Bestemmelser om særligt støjfølsomme naturområder i Danmark Bestemmelse: Høringssvar:

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat BL om drift af lufttrafiktjenesteenheder på Færøerne og i Grønland og

Læs mere

af 7. december 2009 'Begrænsede typecertifikater og begrænsede luftdygtighedsbeviser'

af 7. december 2009 'Begrænsede typecertifikater og begrænsede luftdygtighedsbeviser' Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur 7. december 2009 UDTALELSE NR. 03/2009 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR af 7. december 2009 om Kommissionens forordning om ændring af Kommissionens

Læs mere

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning med droner Trafik-, Bygge-

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland)

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland) Til: - Færøernes Landsstyre - Grønlands Selvstyre Cc: - Rigsombudsmanden for Færøerne - Rigsombudsmanden for Grønland Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr.../

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr.../ KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Udkast til Bruxelles, den, C KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr..../ af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. / om fastsættelse af tekniske krav

Læs mere

Regler for etablering og drift af private flyvepladser

Regler for etablering og drift af private flyvepladser Regler for etablering og drift af private flyvepladser Møde i Boulstrup Forsamlingshus 28. Januar 2016 Eva Nielsen Anders Madsen Center for luftfart Trafik og Byggestyrelsens Center for luftfart varetager

Læs mere

EUROPA KOMMISSIONEN. BILAG TIL EASA's UDTALELSE 06/2012. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / af XXX

EUROPA KOMMISSIONEN. BILAG TIL EASA's UDTALELSE 06/2012. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / af XXX EUROPA KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2012) XXX udkast BILAG TIL EASA's UDTALELSE 06/2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / af XXX om ændring af forordning (EU) nr. / om fastsættelse af tekniske

Læs mere

ATS-instruks 9 Alarmeringstjeneste

ATS-instruks 9 Alarmeringstjeneste ATS-instruks 9 Alarmeringstjeneste Indholdsfortegnelse 1. Anvendelse 2. Anmeldelse til redningscentralen 3. Oplysninger til redningscentralen 4. Operation normal-melding 5. Koordination ved udøvelse af

Læs mere

Dom 2/12 Overtrædelse af luftfartslovens 149, stk. 8, jf. bl.a. Bestemmelser

Dom 2/12 Overtrædelse af luftfartslovens 149, stk. 8, jf. bl.a. Bestemmelser Ved Bestemmelser for Civil Luftfart, BL 8-10 om obligatorisk indberetning, er der udarbejdet et katalog over, hvilke typer flyvesikkerhedsmæssige begivenheder der er straffrie ved indberetning. Der er

Læs mere

Elev, mandag den 13. august 2007. Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder.

Elev, mandag den 13. august 2007. Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder. Statens Luftfartsvæsen Ellebjergvej 50 2450 København SV Elev, mandag den 13. august 2007 Høringssvar til BL 7-16, udgave 3 Bestemmelser om særligt følsomme naturområder. Dansk Motorflyver (DMU) har følgende

Læs mere

L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende

L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende 23.3.2006 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 473/2006 af 22. marts 2006 om gennemførelsesbestemmelser til den fællesskabsliste over luftfartsselskaber med driftsforbud

Læs mere

BILAG. til forslag til. Rådets afgørelse

BILAG. til forslag til. Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.9.2016 COM(2016) 621 final ANNEX 1 BILAG til forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages i Det Fælles EU-ICAO-Udvalg om vedtagelsen af et bilag

Læs mere

UDTALELSE nr. 1/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR

UDTALELSE nr. 1/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR UDTALELSE nr. 1/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR om forslag til Kommissionens forordning om ændring af Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1592/2002 om fælles regler for

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-2 Bestemmelser om etablering af offentlige IMC-flyvepladser Udgave 2, 10. marts 1993 I medfør af 52, 148 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Indledning

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0579 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0579 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0579 Bilag 2 Offentligt Notat Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed 13. december 2005 222-54 ANC, lokaltlf. 2 43 87 3. Kontor Grundnotat om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave.

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave. Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-9 Bestemmelser om ubemandede friballoner Udgave 3, 3. oktober 2014 I medfør af luftfartslovens 82 og 151, stk. 1, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013,

Læs mere

Motorflyvningens Fællessekretariat

Motorflyvningens Fællessekretariat Motorflyvningens Fællessekretariat Uddybet høringssvar om ny praksis for godkendelse af GPS-baserede procedurer (bilag til høringssvar) Opgaven er ikke løst TBST motiverer sin høring med følgende: På baggrund

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse Dato 1. november 2016 Side 1/5 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver Høringen Et udkast til bekendtgørelse om parkeringsskiver har i perioden fra den 26. juli til 23. august

Læs mere

UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR

UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR om muligheden for at ændre forordning (EF) nr. 1702/2003, for så vidt angår gennemførselsbestemmelserne for miljøcertificering af luftfartøjer

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

BILAG TIL EASA'S UDTALELSE 07/2013. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /.. af XXX

BILAG TIL EASA'S UDTALELSE 07/2013. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /.. af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [...](2013) XXX udkast BILAG TIL EASA'S UDTALELSE 07/2013 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /.. af XXX om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 748/2012 af

Læs mere

UDTALELSE nr. 02/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR

UDTALELSE nr. 02/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR UDTALELSE nr. 02/2006 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR om muligheden for at ændre artikel 7, stk. 3, litra c), i Kommissionens forordning (EF) nr. 2042/2003 om vedvarende luftdygtighed af

Læs mere

af 18. oktober 2010 om Kommissionens forordning (EU) nr. XX/2010

af 18. oktober 2010 om Kommissionens forordning (EU) nr. XX/2010 Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur 18. oktober 2010 UDTALELSE NR. 05/2010 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR af 18. oktober 2010 om Kommissionens forordning (EU) nr. XX/2010 om fastlæggelse

Læs mere

ATS-instruks 8 ATIS. Indholdsfortegnelse

ATS-instruks 8 ATIS. Indholdsfortegnelse ATS-instruks 8 ATIS Indholdsfortegnelse 1. Generelt 2. Krav vedrørende ydelse af Tale-ATIS 3. Krav vedrørende ydelse af D- ATIS 4. Fælleskrav vedrørende ydelse af Tale-ATIS og D-ATIS 5. Indhold og format

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0390 Bilag 3 Offentligt Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark 22. september 2008 Supplerende grundnotat vedrørende forslag (KOM(2008) 390) fra Kommissionen

Læs mere

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 5994 Masterset: 7075

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 5994 Masterset: 7075 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 5994 Masterset: 7075 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 81 Det aktuelle vejr i EKAH lufthavn angiver en meteorologisk sigtbarhed på mere end 10 kilometer og overskyet i 2100

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bestemmelser om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-42 Bestemmelser om generelle krav til støjemission ved start og landing med subsoniske jetflyvemaskiner Udgave 3, 15. februar 1999 I medfør af

Læs mere

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den C Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-202 UTC dato: 02-05-2013 UTC tid: 08:46 Begivenhed: Major incident Sted: Over Holmen, indre København Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 315 Offentligt

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 315 Offentligt Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 315 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon TSEksternTlf Fax 7221 8888 TSEksternEmail www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS3000710-00023

Læs mere

Orientering om status for implementering af EU certificering af flypersonale (Del-FCL)

Orientering om status for implementering af EU certificering af flypersonale (Del-FCL) Orientering om status for implementering af EU certificering af flypersonale (Del-FCL) December 2011 Udgivet af Trafikstyrelses Center for personcertificering København 2011. Del FCL 06DEC2011 Side 2 af

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

EUROPA- KOMMISSIONEN. BILAG TIL EASA s UDTALELSE 06/2013. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr.../.. af XXX

EUROPA- KOMMISSIONEN. BILAG TIL EASA s UDTALELSE 06/2013. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr.../.. af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, XXX [...](2013) XXX udkast BILAG TIL EASA s UDTALELSE 06/2013 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr..../.. af XXX om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2042/2003 om

Læs mere

Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /..

Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /.. Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /.. af [ ] om Kommissionens forordning om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1702/2003 om gennemførelsesbestemmelser for luftdygtigheds- og miljøcertificering

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Bestemmelser om erhvervsmæssig målflyvning, målbugsering,

Bestemmelser om erhvervsmæssig målflyvning, målbugsering, Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-8 Bestemmelser om erhvervsmæssig målflyvning, målbugsering, reklameflyvning og reklamenedkastning* Udgave 3, 16. december 2009 I medfør af 32,

Læs mere

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter / / ~ Trafilestyrelsen Oonish Tronsport Authority PPL(A) Love og bestemmelser 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: Masterset: 6390 7567 ~Transportministeriet Spørgsmål l point: l ID: 69 Angiv kravene med

Læs mere

UDTALELSE nr. 02/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR

UDTALELSE nr. 02/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR UDTALELSE nr. 02/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR om forslag til Kommissionens forordning om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1702/2003 om gennemførelsesbestemmelser for luftdygtigheds-

Læs mere

I medfør af 51 og 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 152, stk.

I medfør af 51 og 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 152, stk. Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-1 Bestemmelser om lufttrafikregler 1 Udgave 15, 3. oktober 2014 I medfør af 51 og 82 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013, fastsættes

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0182 (NLE) 11946/17 UD 195 CID 2 TRANS 349 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget:

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget: Transportudvalget 2011-12 L 39 Bilag 1 Offentligt Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat Vedrørende forslag til lov om

Læs mere

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den C Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. xxxx/2012 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer

Læs mere

Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig

Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig Dato

Læs mere

REDEGØRELSE. Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR ( MHz)

REDEGØRELSE. Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR ( MHz) REDEGØRELSE HCLJ5102012112 Lufttrafikhændelse Dato og tid: 30.4.2012 kl. 1129 UTC Hændelsessted: Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR (114.900 MHz) Lufttrafiktjenesteluftrum: Copenhagen CTA, luftrumsklasse E

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet)

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Udkast til BL (titel): BL 3-13 Bestemmelse: Høringssvar (afsender og indhold): Bemærkninger (enhed og indhold):

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 27. november 2009 Dok.id J. nr. 120-29 Internationalt Kontor Grundnotat Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET ARBEJDSDOKUMENT. Transport- og Turismeudvalget

EUROPA-PARLAMENTET ARBEJDSDOKUMENT. Transport- og Turismeudvalget EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««Transport- og Turismeudvalget 2009 26.5.2005 ARBEJDSDOKUMENT om lufttransport: information til flypassagerer om, hvilket luftfartsselskab der udfører en given flyvning,

Læs mere

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. HØRINGSNOTAT Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk I. Høringen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 18. juni 2018 sendt

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog d kl. 20:00 UTC meddelelse om hændelsen fra piloten i OY-JED.

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog d kl. 20:00 UTC meddelelse om hændelsen fra piloten i OY-JED. LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-195 UTC dato: 04-04-2013 UTC tid: 13:37 Begivenhed: Major incident Sted: EKRK Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation Luftfartsenheden

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 30.1.2015 L 24/5 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/140 af 29. januar 2015 om ændring af forordning (EU) nr. 965/2012 for så vidt angår sterilt cockpit og om forordningens berigtigelse EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet:

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fastsættelse af Københavns Havns søområde 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-55 Bestemmelser om flyvning i MNPS- og RVSM luftrum Udgave 1, 19. december 2000 I medfør af 34, 82 og 149, stk. 8, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Fordelen ved den nye ordning er, at den samlet set styrker dansk luftfarts rammebetingelser:

Fordelen ved den nye ordning er, at den samlet set styrker dansk luftfarts rammebetingelser: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 afo@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Safety-bidrag Notat 1. Indledning Luftfartsudvalget anbefaler i sin rapport at ændre de

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) Oktober 2016 Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven har i perioden 11. 26. oktober

Læs mere

Bestemmelser om lufttrafikregler 1)

Bestemmelser om lufttrafikregler 1) BEK nr 9799 af 03/10/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 25. oktober 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Trafikstyrelsen, j.nr. TS30302-00037 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-31 Selvvalg af helikopterflyvepladser Udgave 1, 1. juli 1987 I medfør af 82 og 149, stk. 8, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 408

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af love om ændring af lov om luftfart

Forslag. Lov om ændring af love om ændring af lov om luftfart 2007/2 LSF 94 (Gældende) Udskriftsdato: 2. marts 2017 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Fremsat den 12. marts 2008 af transport og energiministeren (Carina Christensen) Forslag til Lov om

Læs mere

Kritiske vedligeholdelsesopgaver VEDRØRER NPA/CRD RMT.0222 (MDM.020) 10/06/2013

Kritiske vedligeholdelsesopgaver VEDRØRER NPA/CRD RMT.0222 (MDM.020) 10/06/2013 Kritiske vedligeholdelsesopgaver VEDRØRER NPA/CRD 2012-04 RMT.0222 (MDM.020) 10/06/2013 Sammendrag Denne udtalelse omhandler et sikkerhedsproblem, som knytter sig til risikoen for fejl, der begås under

Læs mere

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1

Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 Bekendtgørelse om flyvning med droner uden for bymæssigt område 1 1 I bekendtgørelsen er der medtaget visse bestemmelser fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 785/2004 af den 21. april

Læs mere

ATS-instruks 2 Lufttrafiktjeneste generelt

ATS-instruks 2 Lufttrafiktjeneste generelt ATS-instruks 2 Lufttrafiktjeneste generelt Indholdsfortegnelse 1. Lufttrafiktjenestens formål 2. Opdeling af lufttrafiktjenesten 3. Luftrumsklassifikation 4. Flyvekontroltjeneste 4.1 Anvendelse 4.2 Udøvelse

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1008/2008 om fælles regler for

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik UDKAST TIL UDTALELSE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik 29. januar 2002 FORELØBIG 2001/0282(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og

Læs mere