SAMARBEJDE OM BEDRE INTEGRATION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SAMARBEJDE OM BEDRE INTEGRATION"

Transkript

1

2 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 REGERINGEN SAMARBEJDE OM BEDRE INTEGRATION Historisk mange mennesker søger mod Europa. Nogle er på flugt fra krig og forfølgelse. Andre søger væk fra fattigdom. Migrations- og flygtningekrisen er den måske største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede. Det endelige svar på krisen skal findes internationalt. Danmark er blandt de lande, der flittigst stiller op, når der kaldes på internationale styrker til verdens brændpunkter. Vi er et af de få lande i verden, der efterlever FN's målsætning om udviklingsbistand. Vi er i top fem over donorer til ofrene for Syrien-krisen, for vi hjælper flest og bedst ved at hjælpe i nærområderne. Danmark yder vores bidrag i verden. Vi modtager også mange flygtninge. Men vi kan ikke åbne døren for alle. Lige så lidt som vi kan vende ryggen til, når verden står i brand, og tro, at det går uden om os. Regeringens politik er udtryk for en balance. For det første skal vi have antallet af asylansøgere ned. Derfor fører vi en konsekvent udlændingepolitik. For det andet skal vi undgå, at de flygtninge, der kommer til Danmark, ender på langvarig offentlig forsørgelse. De skal arbejde, tjene penge og være en del af fællesskabet. Det er vigtigt af hensyn til de mennesker, der får asyl hos os. Det er på en arbejdsplads, man kan lære dansk kultur og omgangsform, træne sit danske sprog, i sidste ende forsørge sig selv og få et godt liv som aktiv samfundsborger. Men vi skal også hjælpe flygtningene for at hjælpe os selv. En vellykket integration er afgørende for Danmark. Når vi skal bruge mange ekstra milliarder på flygtninge, så presser det vores økonomi. Så trues det råderum, som vi har kæmpet hårdt for at tilvejebringe. Så begrænses vores muligheder for at investere i sundhed og uddannelse og for at lette skatten på arbejde. Og når der kommer mange mennesker hertil fra helt andre kulturer, så udfordrer det vores værdier og vores sammenhængskraft. Vi risikerer, at flere ender i parallelsamfund her i landet. Derfor skal vi integrere de nye flygtninge bedre, end det er sket hidtil. Regeringens udgangspunkt er, at alle, der kan, skal forsørge sig selv. Derfor er det ikke godt

3 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 nok, når det i dag kun er hver anden ikke-vestlige indvandrer, der er i job. Mange af dem har været i Danmark i 10 eller 20 år eller endnu længere. Og det er slet ikke godt nok, at kun 3 ud af 10 flygtninge er i arbejde. Vi må stræbe efter, at mange flere nye flygtninge får et job. Det er regeringens sigtelinje, at hver anden flygtning kommer i arbejde. Det er en ambitiøs sigtelinje. Når vi skal gøre den til virkelighed, forudsætter det en helt anden jobfokuseret indsats end hidtil. Og det kræver et godt samarbejde mellem virksomheder, kommuner, lønmodtagere og alle andre involverede. Hvis det lykkes at få hver anden flygtning i arbejde, vil de offentlige finanser blive forbedret med 2,5 mia. kr. i Regeringen har indført en integrationsydelse. Den giver en stærkere tilskyndelse til at arbejde, end kontanthjælpen tidligere gjorde. Men den virker bedst, hvis vi også bliver bedre til at få flygtninge ud på en virksomhed selvom de ikke har lært dansk endnu eller ikke har kompetencer, der passer præcis til det danske arbejdsmarked. I dag bliver kun tre ud af 100 flygtninge på kontanthjælp, der er omfattet af integrationsprogrammet, erklæret jobparate blandt andet fordi der stilles store sproglige krav. Det kan være en hindring for, at de tilbydes en virksomhedsrettet indsats, ligesom de ikke aktivt skal søge job. Det skal vi ændre. Man kan godt arbejde og klare sig selv i Danmark uden at kunne sproget. Og man kan lære sproget gennem arbejdet. Når vi vil have helt anderledes resultater, så kræver det en helt anderledes tilgang. Vi står i en ekstraordinær situation, der kræver ekstraordinære løsninger. Og ikke mindst handling her og nu. Regeringen har inviteret til trepartsforhandlinger med lønmodtagerne og arbejdsgiverne og til drøftelser med kommunerne. I Danmark har vi haft en tradition for, at lønmodtagerne, arbejdsgiverne og politikerne sammen indgår trepartsaftaler om væsentlige samfundsspørgsmål. Det er en god tradition. Den vil regeringen genskabe. Det er netop i en situation, som den vi står i nu, at trepartssamarbejdet må vise sit værd. Vi skal finde løsninger, så også flygtninge med få kompetencer kan komme i job med det samme. Det forudsætter en vilje til at tænke utraditionelt og tage et ansvar for at få flygtninge i arbejde. Det kræver, at der er virksomheder, som vil åbne dørene for flygtningene, og medarbejdere, der vil tage godt imod dem. Samtidig vil regeringen aftale konkrete tiltag med kommunerne, så de meget store opgaver, de står med, kan løses billigere og mere effektivt. Det gælder både modtagelsen af et større antal flygtninge og familiesammenførte end nogensinde før, hvor der skal findes boliger, arrangeres danskundervisning, og børnene skal i skole. Og det gælder opgaven med en mere jobrettet integrationsindsats. Vi har et fælles ansvar for at løse problemerne og passe på Danmark.

4 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Udfordring 1: Historisk mange søger til Danmark I 2015 fik omkring flygtninge asyl i Danmark og blev familiesammenført. Det er næsten dobbelt så mange som i 2001, hvor Danmark modtog mange asylansøgere fra krigen i Afghanistan. De mennesker, der får asyl i Danmark, bliver fordelt til kommunerne. I 2015 modtog kommunerne næsten flygtninge. Hertil kommer familiesammenførte. I 2016 forventes kommunerne at skulle modtage omkring flygtninge. En del af dem vil også få familie hertil, som skal integreres. Samlet står kommunerne over for en meget stor opgave med at modtage og integrere de nye flygtninge og deres familier.

5 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Udfordring 2: Kun tre ud af ti i arbejde efter tre år Det er en særlig udfordring at integrere flygtninge i et land som Danmark, hvor kravene på arbejdsmarkedet er høje. Og det er særligt dyrt for et velfærdssamfund, når flygtninge ikke kommer i arbejde. For alle borgere, også de nye flygtninge og deres familier, har en række goder og rettigheder. Og det er samfundets opgave at forsørge dem, der ikke kan forsørge sig selv. Desværre har integrationsindsatsen hidtil vist skuffende resultater. Omtrent halvdelen af indvandrerne fra ikke-vestlige lande er i beskæftigelse. Af de flygtninge, der er kommet til Danmark, er kun tre ud af ti i arbejde efter tre år. Det er bekymrende få. Det skyldes blandt andet, at mange flygtninge ikke har haft den uddannelsesbaggrund og de kompetencer, som efterspørges på det danske arbejdsmarked. En anden del af forklaringen kan være, at samfundet har haft for lave forventninger. Kun 3 pct. af de flygtninge og familiesammenførte på kontanthjælp, der er omfattet af integrationsprogrammet, er erklæret jobparate, mod 32 pct. af kontanthjælpsmodtagere med dansk oprindelse. Og kun godt hver tredje i integrationsprogrammet bliver tilbudt praktikplads eller løntilskud på en virksomhed. Selvom erfaringerne viser, at et tilbud på en virksomhed kan være vejen til et rigtigt job.

6 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Udfordring 3: De nye flygtninge har typisk kort eller ingen uddannelse Mange af de nye flygtninge vil formentlig få tilsvarende problemer med at finde job. Af dem, der aktuelt kommer til Danmark, tyder det på, at lidt over halvdelen kun har gået kort tid i skole. Næsten en tredjedel har ingen eller ringe skolebaggrund. Og en del af dem kan hverken læse eller skrive på deres modersmål. Kun omkring hver tiende har en mellemlang eller lang uddannelse fra fx et universitet. Men også for dem gælder, at deres kvalifikationer kan være svære at bruge direkte i et dansk job.

7 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Udfordring 4: Store udgifter til integration De mange flygtninge lægger et pres på de offentlige finanser. På finansloven for 2016 er der budgetteret med 6,5 mia. kr. i udgifter til integration. Det er mere end tre gange så meget som i 2013, hvor udgiften var på 2,0 mia. kr. Det er udgifter til især integrationsydelse og integrationsprogram, som betales af staten. I tallet er ikke medtaget øgede udgifter til offentlig service som børnehaver, skoler og sundhed. I 2020 skønnes udgiften at være steget til 10,4 mia. kr. Hvis regeringen ikke havde indført en integrationsydelse, ville regningen i 2020 blive 2 mia. kr. højere.

8 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Regeringens sigtelinje: Hver anden flygtning i arbejde Flygtninge skal i højere grad end i dag kunne forsørge sig selv og blive en del af samfundet. Udgangspunktet er selvfølgelig, at alle, der kan, skal arbejde. Derfor er det ikke godt nok, når det i dag kun er hver anden ikke-vestlige indvandrer, der er i job. Mange af dem har været i Danmark i 10 eller 20 år eller endnu længere. Og det er slet ikke godt nok, at kun 3 ud af 10 flygtninge er i arbejde. Vi må stræbe efter, at mange flere nye flygtninge får et job. Det er regeringens sigtelinje, at hver anden flygtning kommer i arbejde. Når fem flygtninge rykkes fra passiv forsørgelse over i beskæftigelse, sparer samfundet omtrent 1 mio. kr. på grund af mindre udgifter til overførsler og ekstra skatteindtægter. Hvis det lykkes at få hver anden flygtning i arbejde, vil de offentlige finanser blive forbedret med 2,5 mia. kr. i 2020 og 5 mia. kr. i Det er penge, som kan bruges til at forbedre vores samfund.

9 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Et fælles ansvar at få flere flygtninge ud på virksomhederne Regeringens ambitiøse sigtelinje om at få hver anden flygtning i arbejde kan ikke nås alene ved lovgivning fra Christiansborg. Når vi skal gøre ambitionen til virkelighed, forudsætter det en helt andet jobfokuseret indsats end hidtil. Og det kræver et godt samarbejde mellem virksomheder, kommuner, lønmodtagere og alle andre involverede. Regeringen har inviteret kommunerne til en dialog om, hvordan vi i fællesskab letter den store opgave, de står med. Kommunerne skal modtage flere flygtninge og familiesammenførte end i mange år. Derfor er der behov for, at det bliver enklere og billigere for kommunerne at modtage og integrere den enkelte flygtning. Lønmodtagere og arbejdsgivere har klart sagt, at de deler regeringens ambition om, at vi skal blive markant bedre til at få flygtninge med i arbejdsfællesskabet. Nu skal vi sætte handling bag ordene. Regeringen har inviteret til trepartsdrøftelser, hvor integration bliver det første tema. Regeringen vil efterfølgende fortsætte trepartsdrøftelserne om væsentlige udfordringer for arbejdsmarkedsintegrationen af andre grupper, herunder temaer som fx tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser til unge.

10 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Drøftelse med kommunerne om bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge Bedre og mere fleksible rammer for kommunernes modtagelse af flygtninge Regeringen er meget opmærksom på, at kommunerne har store udfordringer med modtagelsen af de mange nye flygtninge. De nye borgere skal have et sted at bo, børnene skal i børnehave eller skole, familier skal til lægen osv. Regeringen og KL vil sammen se på, hvordan unødvendige krav til integrationsindsatsen kan fjernes, så indsatsen kan tilrettelægges mere fleksibelt efter lokale forhold. Hvordan udgifterne til integration kan bringes ned. Og om der er regler og proceskrav, som i dag gør kommunernes arbejde unødigt bureaukratisk. KL er kommet med forslag til konkrete lettelser af den kommunale opgave. Fx at hæve klasseloftet i modtageklasser, så der kan være flere børn i en klasse. Eller justere kravet til, hvor mange klassetrin en modtageklasse kan spænde over. Det kan også være muligheden for at målrette tilbuddet om helbredsvurderinger og forenkle reglerne om integrationsplanen og integrationskontrakten i integrationsloven. Regeringen og KL skal også drøfte, hvordan man kan lette kommunernes opgave med at finde boliger til flygtninge. Det kan både være lempelser indenfor de nuværende rammer, men også nye tiltag, som skal hjælpe kommunerne med at finde et tilstrækkeligt antal ekstra boliger. Kommunerne skal have et godt grundlag for en tidlig og effektiv integrationsindsats. Derfor skal ventetiden i overgangsfasen på asylcentrene udnyttes bedre til at lære mere dansk. Informationsudvekslingen mellem asyloperatøren og kommunen skal forbedres og visiteringen af flygtninge til kommunerne styrkes. Derudover skal der ses på, om civilsamfundet kan bidrage til at hjælpe flygtninge i overgangen til kommunerne.

11 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Et nyt integrationsprogram med et klart jobfokus Kommunen har ansvaret for at tilbyde et integrationsprogram til den enkelte flygtning og for at vurdere, hvad der får den enkelte hurtigst i job. Regeringen vil derfor også drøfte et oplæg til et nyt integrationsprogram med kommunerne. Regeringen ønsker, at den virksomhedsrettede indsats skal være omdrejningspunkt i integrationsprogrammet. Det nuværende 3-årige integrationsprogram har ikke nok fokus på den virksomhedsrettede indsats. Derfor kommer alt for få i job under programmet. Et nyt integrationsprogram skal fra start have det mål, at nye borgere hurtigst muligt kommer i arbejde. Fremover skal flygtninge tilbydes et 1-årigt intensivt integrationsprogram, som har entydigt fokus på at få flygtninge i job indenfor det første år. Det skal ske ved at intensivere den virksomhedsrettede indsats, så alle får kontakt til en rigtig arbejdsplads. Flygtninge, som ikke er i job efter 1 år, får en ny og særligt tilrettelagt indsats. Den særlige indsats skal kun fortsætte, indtil den pågældende er kommet i job, dog maksimalt i 4 år. Regeringen foreslår at afskaffe det nuværende krav om 37 timers aktivering om ugen, da det i for mange tilfælde har ført til virkningsløse kurser og tilbud alene med det formål at opfylde timekravet. Flygtninge skal i stedet ud på en virksomhed senest efter to uger og i mindst 15 timer om ugen. Den virksomhedsrettede indsats kan blandt andet bestå af virksomhedspraktik og løntilskud. Og som noget nyt ønsker regeringen at give mulighed for, at flygtninge kan tilbydes nyttejob som et virksomhedsrettet tilbud, hvis de ikke er kommet i arbejde efter det første år i Danmark. Kommunen kan forberede indsatsen allerede, når den får besked om, at en asylansøger får asyl. Det sker omkring halvanden måned, før flygtningen flytter til kommunen. Når kommunen modtager oplysninger om kvalifikationer og erfaring, kan det tilstræbes at finde plads til flygtningen indenfor den branche, hvor han eller hun har arbejdet før. Manglende danskkundskaber skal ikke være en hindring for at komme ud på en virksomhed. Regeringen ønsker, at danskundervisning i højere grad skal være en integreret del af de virksomhedsrettede tilbud, så undervisningen i højere grad kan blive anvendt i praksis. Danskundervisning skal også i højere grad foregå på virksomheden. Pengene til danskundervisning skal kunne følge den enkelte flygtning. Det vil give virksomheder, der har flygtninge ansat, mulighed for selv at organisere danskundervisningen. Samtidig skal der sikres større progression og mindre fravær på danskuddannelsen, og undervisningens indhold skal være mere arbejdsmarkedsrelateret. Undervisningen kan fx i højere grad målrettes beskæftigelse indenfor udvalgte brancher. Endelig vil regeringen

12 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 sammen med KL se på, om reglerne for danskundervisning kan forenkles, og hvordan kommunernes aflønning af sprogcentrene i højere grad kan baseres på resultater. Det skal være så enkelt som muligt for virksomhederne at ansætte flygtninge. Det skal drøftes, hvordan de nuværende regler for støttet beskæftigelse kan blive mere smidige. Og om samarbejdet på tværs af kommuner kan styrkes bl.a. for at undgå, at virksomheder må henvende sig til flere forskellige kommuner, hvis de vil ansætte flygtninge eller selv stå for danskundervisningen. Et bredere samarbejde på tværs vil også kunne bidrage til at virksomhederne nemmere kan få medarbejdere med særlige kompetencer. Stor økonomisk gevinst for den enkelte kommune Kommunerne står overfor en stor udfordring med de mange flygtninge, som skal integreres. Regeringen foreslår derfor en midlertidig forhøjelse på 50 pct. af grundtilskuddet for flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. Det vil understøtte økonomien for de kommuner, som modtager mange flygtninge. En god håndtering af integrationsopgaven er afgørende for, at kommunerne har midler til at udvikle velfærden. En del af den økonomiske gevinst ved at få flygtninge i arbejde tilfalder allerede i dag kommunen. Hvis en kommune i landsudligningen får én flygtning i ordinær, ustøttet beskæftigelse, vil det betyde godt kr. ekstra i kommunekassen, som kan bruges til andre formål. Men regeringen ønsker at give den enkelte kommune en ekstra tilskyndelse til at få flygtninge i job. Regeringen vil derfor forhøje det resultattilskud, som udløses, når en kommune får en flygtning i job eller uddannelse, med ca kr. de første 3 år. Og perioden med resultattilskuddet skal forlænges fra 3 til 5 år. Det betyder, at kommunen vil have en gevinst på kr. hver gang, den får en flygtning i arbejde.

13 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Endelig vil regeringen give en kontant belønning til de kommuner, der får flygtninge i arbejde. Når en kommune flytter en flygtning fra offentlig forsørgelse til job, skal det udløse en præmie på kr. til kommunen. De penge kan kommunen bruge på serviceudgifter. Ordningen skal gælde i 2016 og i 2017, og udbetales i 2017 og Den vil øge kommunernes samlede økonomiske råderum. Se også kommissoriet for regeringens drøftelser med kommunerne.

14 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Trepartsdrøftelser om bedre integration Det skal være mere attraktivt for virksomhederne at tage flygtninge ind. Vi må forholde os til det dilemma, at de fleste mennesker kommer til Danmark med den intention, at de vil forsørge sig selv. Men at vi har en arbejdsmarkedsmodel, hvor kvalifikationskrav og lønninger er så høje, at det er umuligt at leve op til for mange af de nye borgere. Det ulykkelige resultat er, at mennesker, som ønsker at være aktive, bliver gjort til passive klienter i det danske velfærdssystem. Det dilemma skal vi løse. Integrationsydelsen er et første skridt for at lykkes. Men de næste skridt kan kun tages i et tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter. For hverken regeringen eller kommunerne kan ansætte flygtninge på de private virksomheder. Det kræver, at virksomhederne og medarbejderne selv er klar til at give plads til flygtninge. Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Regeringen vil søge opbakning fra arbejdsmarkedets parter til en øget brug af virksomhedsrettede indsatser for flygtninge og familiesammenførte. Regeringen lægger op til, at parterne skal have mulighed for at komme med forslag og input til regeringens oplæg til et nyt integrationsprogram. Bedre rammer for virksomheder til at ansætte flygtninge indenfor den danske model Der skal være de rigtige rammer for virksomhederne til at tilbyde de nye flygtninge job, herunder i kombination med relevant basal opkvalificering til det danske arbejdsmarked. Det skal drøftes, hvordan flygtninges kompetencer kan bruges i brancher, hvor der er et lokalt behov. Der kan være brug for at justere i visiteringsreglerne, så flygtninge, der tilbydes et konkret job, i højere grad har mulighed for at tage bopæl i den kommune, hvor jobbet er. Mange flygtninge har ikke tilstrækkelige kvalifikationer og produktivitet til, at de umiddelbart kan indtræde på de gældende løn- og ansættelsesvilkår på det overenskomstdækkede arbejdsmarked. Regeringen vil drøfte, hvordan man indenfor rammerne af den danske model kan give flygtninge, hvis kvalifikationer og produktivitet endnu ikke har et niveau, der modsvarer kravene på det danske arbejdsmarked, mulighed for ansættelse med tidsbegrænset oplæring. Formålet er, at flygtninge kommer ud på arbejdsmarkedet og oplæres til at varetage et job på almindelige vilkår. Oplæringen skal ske i kombination med de eksisterende muligheder for danskundervisning mv. Og der skal ske en bedre afklaring af kompetencer og målrettede forløb, der anviser konkrete veje ind på arbejdsmarkedet. Det skal derfor drøftes, hvordan kendskabet til branchespecifikke jobmuligheder for flygtninge kan styrkes.

15 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Regeringen vil også indføre en integrationsbonus til private virksomheder, der ansætter en flygtning eller en familiesammenført til en flygtning. Ansættelser i det første år efter opholdstilladelse udløser en bonus på kr. efter henholdsvis 6 og 12 måneders ustøttet beskæftigelse. Ansættelser, der starter i det andet år efter opholdstilladelsen, udløser kr. efter henholdsvis 6 og 12 måneders ustøttet beskæftigelse. Enklere og mere fleksibel virksomhedsrettet indsats Der er i dag flere ordninger med løntilskud til flygtninge. Men de er for administrativt tunge. Det skal være så enkelt som muligt for virksomhederne at ansætte flygtninge og bidrage med træningsforløb til flygtninge ude på arbejdspladserne, fx i virksomhedspraktik og løntilskudsansættelser. Konkret vil regeringen søge parternes tilslutning til at lempe på nogle af de krav, der er i forhold til virksomhedspraktik og løntilskud. I dag afhænger det maksimale antal af virksomhedspraktikker, som der må være på en virksomhed, fx ikke af, hvor mange timer den enkelte kan arbejde, men kun af antal ansatte. Det skal også drøftes, hvordan de nuværende regler for støttet beskæftigelse kan blive mere smidige. Og hvordan den service, som jobcentrene yder til virksomhederne, kan styrkes og effektiviseres, blandt andet så virksomheder ikke skal henvende sig til flere forskellige kommuner, hvis de vil ansætte flygtninge. Trepartsdrøftelserne er mere detaljeret beskrevet i kommissoriet for arbejdet.

16 STATSMINISTERIET / STM.DK / FEBRUAR /15 Regeringens ambition er fælles løsninger, som kan gennemføres i dette folketingsår Bedre integration er den nok vigtigste samfundsopgave lige nu. Hvor godt vi lykkes med at håndtere den komplicerede udfordring, vil påvirke vores øvrige muligheder og vores fremtid som land. Integrationen er et fælles ansvar, som skal løftes bredt i det danske samfund. Der findes ikke én enkel løsning, men kun et langt sejt træk, hvor vi anerkender behovet for at tænke nyt og se fordomsfrit på løsningerne. Det er ambitionen, at regeringens drøftelser med kommunerne, arbejdsgiverne og fagforeningerne skal føre til konkrete initiativer, der styrker beskæftigelsen blandt flygtninge. Det er hensigten at indgå aftalerne med henblik på, at der kan gennemføres lovgivning inden sommerferien.

En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL

En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL Danmark modtager i disse år historisk mange flygtninge. Kommunerne forventes alene i år at modtage op mod 17.000 flygtninge, ligesom der også

Læs mere

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Integration på arbejdsmarkedet er en helt central del af integrationen i det danske samfund. En forstærket indsats for flygtninge og familiesammenførte

Læs mere

Flere flygtninge i job Nye rammer og metoder i integrationsindsatsen. Montra Hotel, Sabro Kro, d. 23. november 2016, v. Direktør Kasper Højvang Kyed

Flere flygtninge i job Nye rammer og metoder i integrationsindsatsen. Montra Hotel, Sabro Kro, d. 23. november 2016, v. Direktør Kasper Højvang Kyed Flere flygtninge i job Nye rammer og metoder i integrationsindsatsen Montra Hotel, Sabro Kro, d. 23. november 2016, v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Flygtningesituationen sætter

Læs mere

DA s høringssvar om lovforslag om bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge, styrket virksomhedsrettet

DA s høringssvar om lovforslag om bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge, styrket virksomhedsrettet Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet (sab@uibm.dk og sox@uibm.dk) DA s høringssvar om lovforslag om bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge, styrket virksomhedsrettet integrationsprogram

Læs mere

Integrationsgrunduddannelsen (IGU)

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Erhvervsrettet uddannelse og integration Temakonference om trepartsaftalens initiativer til arbejdsmarkedsintegration Tirsdag den 20. september 2016 v. Kåre Vind Jensen

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast)

Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast) Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast) November 2016 Indhold 1. Indledning...3 2. Rammerne for beskæftigelsesindsatsen i Struer...4 3. Resultater af beskæftigelsesindsatsen i Struer...5 4. Virksomhederne

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 2. kvartal 20 Allerød Kommunes strategi for modtagelse og integration af flygtninge er under implementering og

Læs mere

TOPARTS OG TREPARTSAFTALER

TOPARTS OG TREPARTSAFTALER TOPARTS OG TREPARTSAFTALER - FOKUS PÅ JOB OG DANSKUDDANNELSE Uddannelsesforbundets høring på Christiansborg den 21. april 2016 Oplæg ved chefkonsulent Birger Mortensen, KL Markant stigning i antal flygtninge

Læs mere

DEN SOCIALRETLIGE KONFERENCE

DEN SOCIALRETLIGE KONFERENCE DEN SOCIALRETLIGE KONFERENCE Hotel Nyborg Strand den 27. september 2016 Specialkonsulent Sara Glahder Lindberg, KL Temaer jeg vil komme ind på Aktuelle tal på flygtningeområdet Politiske aftaler og ny

Læs mere

Virksomhedspartnerskabet Sammen om integration

Virksomhedspartnerskabet Sammen om integration Virksomhedspartnerskabet Sammen om integration Nina Svanborg, Styrelsen for International Rekruttering, Integrationsministeriet og Helle Aaen, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. For integrationsborgere i Svendborg Kommune

PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. For integrationsborgere i Svendborg Kommune PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN For integrationsborgere i Svendborg Kommune Målgruppe: Borgere på integrationsydelse, der er i gang med Integrationsprogrammet og er visiteret som jobparate eller

Læs mere

Nationalt fokus på lokal integration

Nationalt fokus på lokal integration Nationalt fokus på lokal integration -Strategi og retning for den nationale integrationsindsats Karin Ingemann, Integration og Medborgerskab En dansk motorvej i september 2015 Udfordringen: Den nationale

Læs mere

Udfordringer, indsatser og resultater IGU mv

Udfordringer, indsatser og resultater IGU mv Udfordringer, indsatser og resultater IGU mv Beskæftigelsespolitisk konference i Aalborg, RAR Nordjylland den 9. marts 2017 v. kontorchef Nanna Larsen Integrationsudfordringen Flygtningesituationen sætter

Læs mere

POLITISK OPLÆG NY INTEGRATION DECEMBER 2014 FLERE KRAV HURTIGERE INTEGRATION

POLITISK OPLÆG NY INTEGRATION DECEMBER 2014 FLERE KRAV HURTIGERE INTEGRATION POLITISK OPLÆG NY INTEGRATION DECEMBER 2014 FLERE KRAV HURTIGERE INTEGRATION INDHOLDSFORTEGNELSE Integrationen er gået i stå 3 Styrket integrationsprogram 5 Ydelsen skal følge integrationen 8 INTEGRATIONEN

Læs mere

Flygtninge i Gladsaxe Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Katrine Birk og Birgitte Vallø

Flygtninge i Gladsaxe Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Katrine Birk og Birgitte Vallø Flygtninge i Gladsaxe 2016 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 08.03 2016 Katrine Birk og Birgitte Vallø Dagsorden Baggrund Flygtningegrupper og familiesammenføring Modtagelse Indkvartering og boligplacering

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 3. kvartal 2017 Allerød Kommunes strategi for modtagelse og integration af flygtninge er under implementering og

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 4. kvartal 2017 Allerød Kommunes strategi for modtagelse og integration af flygtninge er under implementering og

Læs mere

Beskæftigelsesplan tillæg til Beskæftigelsesplan

Beskæftigelsesplan tillæg til Beskæftigelsesplan Beskæftigelsesplan 2017 - tillæg til Beskæftigelsesplan 2016-2019 Indledning Kommunerne skal hvert år udarbejde en beskæftigelsesplan, der beskriver strategi og målsætning for beskæftigelsesindsatsen i

Læs mere

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Igennem de sidste fire år har Socialdemokraterne sikret en fornuftig balance i udlændingepolitikken. På den ene side påtager

Læs mere

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen Forord I 2002 tog regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter en række initiativer, der skal styrke integrationen af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. 4-partsaftalen om en bedre integration

Læs mere

Beskæftigelsesrettet integration - IGU og danskuddannelse

Beskæftigelsesrettet integration - IGU og danskuddannelse Beskæftigelsesrettet integration - IGU og danskuddannelse Uddannelsesindsatser for voksne flygtninge, d. 8. december 2016, Scandic Copenhagen v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Flygtningesituationen

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration

Strategi for modtagelse og integration Strategi for modtagelse og integration - Opfølgningsnotat september 2016 Dette notat er et oplæg til form og indhold i den planlagde kvartalsvise opfølgning på implementeringen af Strategi for modtagelsen

Læs mere

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats 22. marts 2017 De kommunale netværk om integration, Aarhus v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Antallet

Læs mere

Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF /16

Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF /16 Oversigt over ændringer i den beskæftigelsesrettede indsats som følge af LF 189 15/16 Med ikrafttrædelse 1.7.2016 Ændring i reglerne vedr. helbredsmæssig vurdering Ændringen indebærer, at kommunalbestyrelsen

Læs mere

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Brønderslev, d. 26. oktober 2016, v. Peter Svane

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Brønderslev, d. 26. oktober 2016, v. Peter Svane Integrationsgrunduddannelsen (IGU) Brønderslev, d. 26. oktober, v. Peter Svane Integrationsudfordringen Flygtningesituationen sætter den kommunale integrationsopgave under pres Ca. 11.000 flygtninge fik

Læs mere

Bedre integration via arbejdsmarked ved Viggo Thinggaard, formand for LO Silkeborg - Favrskov

Bedre integration via arbejdsmarked ved Viggo Thinggaard, formand for LO Silkeborg - Favrskov Bedre integration via arbejdsmarked ved Viggo Thinggaard, formand for LO Silkeborg - Favrskov LO s holdning / den politiske målsætning Hvor stor er udfordringen Hvad skal der til / værktøjer i beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Trepartsaftale om arbejdsmarkedsintegration

Trepartsaftale om arbejdsmarkedsintegration Trepartsforhandlinger 2016 Trepartsaftale om arbejdsmarkedsintegration Integration på arbejdsmarkedet er en helt central del af integrationen i det danske samfund. En forstærket indsats for flygtninge

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017 Nyborg Kommune

Beskæftigelsesplan 2017 Nyborg Kommune Beskæftigelsesplan Kommune Oktober 2016, Version 2 Indledning Kommune udarbejder hvert år en beskæftigelsesplan. Beskæftigelsesplanen tager udgangspunkt i Kommunes politikker, herunder sundhedspolitikken

Læs mere

Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019

Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 Skitse for: BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 JOB OG UDDANNELSE EN FÆLLES OPGAVE Den overordnede og langsigtede målsætning i Halsnæs Kommune er, at flere borgere kommer i job eller uddannelse. Kommunens udgifter

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 1. kvartal 2017 Allerød Kommunes strategi for modtagelse og integration af flygtninge er under implementering og

Læs mere

BI_3b2: F1a - Flygtninge 2018: Job, uddannelse og integration

BI_3b2: F1a - Flygtninge 2018: Job, uddannelse og integration Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BI_3b2: F1a - Flygtninge 2018: Job, uddannelse og integration i samfundet BUDGETNOTAT Baggrund Med refusionsreformen

Læs mere

Hvilken rolle spiller integrationskontrakten i forhold til integrationsprogrammet?

Hvilken rolle spiller integrationskontrakten i forhold til integrationsprogrammet? Om integrationsprogrammet Dette notat er en gennemgang, af de væsentligste elementer i integrationsprogrammet. Notatet er rettet mod medarbejdere i Integrationsnet, og har primært til formål at tilbyde

Læs mere

Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune

Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune Aktiveringsstrategi for job- og uddannelsesparate ledige i Rudersdal Kommune April 2016 Indhold Indledning... 3 Målgrupper... 3 Principper... 4 Fokus på den individuelle indsats... 4 Hurtig indsats og

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

6 tegn på at integrationsindsatsen er styrket

6 tegn på at integrationsindsatsen er styrket Fakta om økonomi Februar 217 6 tegn på at integrationsindsatsen er styrket I perioden 214-216 var der en markant stigning i flygtningetilstrømningen, hvilket har lagt et stort pres på integrationsindsatsen

Læs mere

Beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet. Aalborg Kommune

Beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet. Aalborg Kommune Beskæftigelsesindsatsen på integrationsområdet Aalborg Kommune Status januar 2018 Sagsbeskrivelse Enslydende indstillingen sendes til orientering i Beskæftigelsesudvalget d. 13. februar 2018. Status antal

Læs mere

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft fra den 1. januar 2013. Reformen har som overordnet mål, at flest muligt skal i arbejde og forsørge

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN 2019

BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 JOB OG UDDANNELSE EN FÆLLES OPGAVE Den overordnede og langsigtede målsætning i Halsnæs Kommune er, at flere borgere kommer i job eller uddannelse. Kommunens udgifter til forsørgelse

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget L 189 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget L 189 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt BILAG ad spm. nr. 24 (L 189) Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, j.nr. 2016/2333 Ændringsforslag

Læs mere

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Ungepakke August 2012 Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Siden sommeren 2008 har Danmark været ramt af en omfattende økonomisk krise. Mange unge har mistet deres job under krisen.

Læs mere

Kære borgmestre, beskæftigelsesudvalgsformænd og jobcenterchefer

Kære borgmestre, beskæftigelsesudvalgsformænd og jobcenterchefer Beskæftigelsesministeren Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20 50 00 E bm@bm.dk www.bm.dk CVR 10172748 Udmelding af beskæftigelsespolitiske mål for 2019 Kære borgmestre, beskæftigelsesudvalgsformænd

Læs mere

AMK-Syd. Status på reformer og indsats RAR Sydjylland

AMK-Syd. Status på reformer og indsats RAR Sydjylland AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Sydjylland Juni 2018 Resume Det regionale samarbejde er afgørende for en virkningsfuld beskæftigelsesindsats til gavn for både borgere og virksomheder. Dette notat

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune

Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune November 2017 Indledning Nyborg Kommune udarbejder hvert år en beskæftigelsesplan, der tager udgangspunkt i, hvad der er særligt fokus på i Nyborg Kommunes beskæftigelsesrettede

Læs mere

Ledelsesinformation: Flygtningestatus

Ledelsesinformation: Flygtningestatus Ledelsesinformation: Flygtningestatus Indhold Indledning... 1 Flygtninge ankommet (tilgang, population)... 2 Karakteristik voksne (nationalitet, køn, alder, civilstand)... 4 Aktivering og beskæftigelse

Læs mere

Rammer og muligheder for at rekruttere og integrere flygtninge i virksomheder

Rammer og muligheder for at rekruttere og integrere flygtninge i virksomheder Rammer og muligheder for at rekruttere og integrere flygtninge i virksomheder Jobcenter Holbæk og Jobservice Danmark Program- og afdelingsleder Jette Ammar Kristoffersen Integrationskoordinator Anette

Læs mere

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune

Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune Strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Allerød Kommune - Opfølgningsnotat 2. kvartal 20 Allerød Kommune har siden efteråret 2016 arbejdet med den vedtagne strategi for modtagelse og integration

Læs mere

Orientering om toparts- og trepartsforhandlinger på integrationsområdet 2016

Orientering om toparts- og trepartsforhandlinger på integrationsområdet 2016 Punkt 8. Orientering om toparts- og trepartsforhandlinger på integrationsområdet 2016 2016-016937 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets orientering om toparts-

Læs mere

Den aktuelle flygtningesituation - udfordringer og muligheder

Den aktuelle flygtningesituation - udfordringer og muligheder Den aktuelle flygtningesituation - udfordringer og muligheder Årsmøde i socialrådgivernes integrationsfaggruppe 12. marts 2015 Chefkonsulent Birger Mortensen, KL bir@kl.dk 27-04-2015 1 Optakt: 2. halvdel

Læs mere

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kon takt Sagsansvarlig: Jannie Buch Kalundborg Telefon, direkte: 59 53 41 21 Kalundborg Kommune Torvet 3 4400 Kalundborg 1/7 Indledning Kalundborg Kommunes politik

Læs mere

DA's forslag til en ny integrationsindsats 3. december 2015 BTF

DA's forslag til en ny integrationsindsats 3. december 2015 BTF Integration af flygtninge DA's forslag til en ny integrationsindsats 3. december 2015 BTF Dok ID: 71561 Kort fortalt DA har 67 markante anbefalinger til ændring af integrationsindsatsen, som regeringen

Læs mere

pågældende personer står til rådighed for arbejdsmarkedet og dermed har ret til kontanthjælp?

pågældende personer står til rådighed for arbejdsmarkedet og dermed har ret til kontanthjælp? Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 354 Offentligt Talepapir Arrangement: Ministerens tale til samråd om beskæftigelse Hvornår: den 27. april 2016 DET TALTE ORD GÆLDER

Læs mere

Udkast til. Forslag. til

Udkast til. Forslag. til Udkast 5. april 2016 Udkast til Forslag til Lov om ændring af integrationsloven, danskuddannelsesloven, lov om almene boliger m.v. og forskellige andre love (Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge,

Læs mere

Ledelsesinformation: Flygtningestatus

Ledelsesinformation: Flygtningestatus Ledelsesinformation: Flygtningestatus Indledning Nedenstående statusorientering inkluderer udlændinge (flygtninge og familiesammenførte personer), der er omfattet af integrationsprogrammet. Som led i udmøntningen

Læs mere

Borgerens rettigheder og pligter jf. Integrationsloven. Nogle karakteristika for særlig effektfulde kommuner

Borgerens rettigheder og pligter jf. Integrationsloven. Nogle karakteristika for særlig effektfulde kommuner Indhold: Borgerens rettigheder og pligter jf. Integrationsloven Integrationsøkonomi Danskuddannelse Nogle karakteristika for særlig effektfulde kommuner Status på Vejen Kommunes integrationsindsats.. Indgåelse

Læs mere

Kort om trepartsaftalen virksomhedernes rolle og erfaringer med integrationsindsatsen

Kort om trepartsaftalen virksomhedernes rolle og erfaringer med integrationsindsatsen INTEGRATION 28. okt. 16 Kort om trepartsaftalen virksomhedernes rolle og erfaringer med integrationsindsatsen Chefkonsulent Marie-Louise Lindeløv Baggrunden for en ny integrationsindsats 2 Firedobling

Læs mere

AMK-Syd. Status på resultater og indsats RAR Fyn

AMK-Syd. Status på resultater og indsats RAR Fyn AMK-Syd Status på resultater og indsats RAR Fyn September 2018 Resume Det regionale samarbejde er afgørende for en virkningsfuld beskæftigelsesindsats til gavn for både borgere og virksomheder. Dette notat

Læs mere

Oplæg til 3-partsforhandlinger

Oplæg til 3-partsforhandlinger Oplæg til 3-partsforhandlinger 11. februar 2016 Arbejdsmarkedets opbygning og indretning er afgørende for både samfundsudviklingen og den enkeltes hverdag. Alternativet ser derfor frem til de kommende

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 EN STATUS ALLE KAN BIDRAGE

BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 EN STATUS ALLE KAN BIDRAGE BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 EN STATUS To mål for 2019 Der skal være 400 fuldtidspersoner færre på overførselsindkomst AKBI løfter de 330 og UAUN de 70 Ved udgangen af 2019 har 250 flere fuldtidspersoner været

Læs mere

FAKTA OM ORDNINGER FOR AT ANSÆTTE ELLER INDSLUSE FLYGTNINGE PÅ VIRKSOMHEDER

FAKTA OM ORDNINGER FOR AT ANSÆTTE ELLER INDSLUSE FLYGTNINGE PÅ VIRKSOMHEDER FAKTA OM ORDNINGER FOR AT ANSÆTTE ELLER INDSLUSE FLYGTNINGE PÅ VIRKSOMHEDER KORT FORTALT Denne folder beskriver de forskellige ordninger, der kan hjælpe nytilkomne flygtninge og familiesammenførte ind

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 EN STATUS ALLE KAN BIDRAGE

BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 EN STATUS ALLE KAN BIDRAGE BESKÆFTIGELSESPLAN 2019 EN STATUS To mål for 2019 Der skal være 400 fuldtidspersoner færre på overførselsindkomst AKBI løfter de 330 og UAUN de 70 Ved udgangen af 2019 har 250 flere fuldtidspersoner været

Læs mere

TAL, INDSATS OG IGU KONFERENCE OG GENERALFORSAMLING I INTEGRATIONSFAGGRUPPEN DANSK SOCIALRÅDGIVERFORENING MIDDELFART TORSDAG DEN 16.

TAL, INDSATS OG IGU KONFERENCE OG GENERALFORSAMLING I INTEGRATIONSFAGGRUPPEN DANSK SOCIALRÅDGIVERFORENING MIDDELFART TORSDAG DEN 16. TAL, INDSATS OG IGU KONFERENCE OG GENERALFORSAMLING I INTEGRATIONSFAGGRUPPEN DANSK SOCIALRÅDGIVERFORENING MIDDELFART TORSDAG DEN 16. MARTS 2017 V. RIE MARTENS, KL Flygtningesituationen i tal Flygtninge

Læs mere

Flygtninge i Danmark ind på arbejdsmarkedet

Flygtninge i Danmark ind på arbejdsmarkedet Flygtninge i Danmark ind på arbejdsmarkedet Direktør Kasper Højvang Kyed Styrelsen for International Rekruttering og Integration KL s JobCAMP 6. november 2015 Introduktion Hvad er udfordringen? Hvor er

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

KOMMENDE KL-UDSPIL OM INTEGRATION. Drøftelse i KKR, marts 2018

KOMMENDE KL-UDSPIL OM INTEGRATION. Drøftelse i KKR, marts 2018 KOMMENDE KL-UDSPIL OM INTEGRATION Drøftelse i KKR, marts 2018 Hvorfor et integrationsudspil i 2018? Faldende asyltal men historisk mange i integrationsprogram Status efter 2 år med to- og trepartsaftalerne

Læs mere

Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge

Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge Regeringen KL Dato 18/3 2016 Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge Nyt kapitel Danmark står i disse år over for en stor udfordring med at modtage og integrere et ekstraordinært højt antal

Læs mere

Byggesten til en inkluderende arbejdsplads

Byggesten til en inkluderende arbejdsplads Byggesten til en inkluderende arbejdsplads Efter trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration pr. april 2016 Den Offentlige Gruppe Indledning Ved udgangen af 2014 var der, ifølge FN s flygtningeorganisation,

Læs mere

Indsatsstrategi og status på projekter på integrationsområdet

Indsatsstrategi og status på projekter på integrationsområdet Sekretariatet Jobcentret Sagsbehandler: Malene Nordestgaard Laursen Sagsnr. 15.40.00-P20-1-15 Dato:24.2.2016 Indsatsstrategi og status på projekter på integrationsområdet Antallet af borgere omfattet af

Læs mere

Integrationsindsatsen - Pejlemærker, strategi og prioriteringer indenfor udvalgte temaområder. Beskæftigelsesudvalgsmødet Den 20.

Integrationsindsatsen - Pejlemærker, strategi og prioriteringer indenfor udvalgte temaområder. Beskæftigelsesudvalgsmødet Den 20. Integrationsindsatsen - Pejlemærker, strategi og prioriteringer indenfor udvalgte temaområder Beskæftigelsesudvalgsmødet Den 20. Januar 2016 Flygtninge i Herning Kommune Disposition: 1. Status og viden

Læs mere

N O TAT. KL s forslag til en bred integrationsreform

N O TAT. KL s forslag til en bred integrationsreform N O TAT KL s forslag til en bred integrationsreform I 2011 fik næsten 60.000 udlændinge nye udlændinge ophold i Danmark. Langt de fleste var EU-borgere, internationale studerende eller højtuddannet arbejdskraft

Læs mere

Integrationsindsatsen - Pejlemærker, strategi og prioriteringer indenfor udvalgte temaområder. Beskæftigelsesudvalgsmødet Den 28.

Integrationsindsatsen - Pejlemærker, strategi og prioriteringer indenfor udvalgte temaområder. Beskæftigelsesudvalgsmødet Den 28. Integrationsindsatsen - Pejlemærker, strategi og prioriteringer indenfor udvalgte temaområder Beskæftigelsesudvalgsmødet Den 28. Oktober 2015 Flygtninge i Herning Kommune Disposition: 1. Status og viden

Læs mere

Notat. Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens

Notat. Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens Notat Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens Status på integrationsindsatsen i Assens kommune I indeværende notat gives en status på integrationsindsatsen i Assens kommune

Læs mere

Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse

Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse 1/11 Politisk såvel som i den integrationsfaglige indsats er der stort fokus på at sikre job og selvforsørgelse for flygtninge.

Læs mere

Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 20.02

Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 20.02 Bevillingsområde 20.02 Beskæftigelsesfremmende foranstaltninger 1. Beskrivelse af opgaver Beskæftigelsesområdet har til opgave at motivere og kvalificere ledige til hurtigst muligt at kunne få job eller

Læs mere

Afrapportering på integrationsområ det

Afrapportering på integrationsområ det Afrapportering på integrationsområ det Pr. 31. maj 2018 Indhold 1. Baggrund og opsamling... 2. Udvikling i antal flygtninge og familiesammenførte til flygtninge... 3. Samlet økonomi vedr. flygtninge og

Læs mere

NOTAT. Strategi for for den beskæftigelsesrettede integrationsindsats Tillæg til. Jobvækst Thy

NOTAT. Strategi for for den beskæftigelsesrettede integrationsindsats Tillæg til. Jobvækst Thy NOTAT Strategi for for den beskæftigelsesrettede integrationsindsats 2016-2019 Tillæg til Jobvækst Thy 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Den nuværende beskæftigelsesrettede integrationsindsats...

Læs mere

Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune. Alle skal bidrage

Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune. Alle skal bidrage Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune Alle skal bidrage Alle flygtninge og familiesammenførte, der ankommer til Fredericia, udgør en ressource både som almindelige

Læs mere

Udmøntning af integrationsudspillet "Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse"

Udmøntning af integrationsudspillet Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 116 Offentligt N O T A T Udmøntning af integrationsudspillet "Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse" 19. marts 2015 J.nr.

Læs mere

Varde Kommunes aktiveringsstrategi.

Varde Kommunes aktiveringsstrategi. Varde Kommunes aktiveringsstrategi. Baggrund og formål. Den nye refusionsreform som træder i kraft 1. januar 2016, samt det fælles fokus på varighed, der har været gennem de seneste 4 reformer på diverse

Læs mere

Politik for integration og international arbejdskraft. - arbejdsliv, der integrerer mennesker i Kolding

Politik for integration og international arbejdskraft. - arbejdsliv, der integrerer mennesker i Kolding Politik for integration og international arbejdskraft - arbejdsliv, der integrerer mennesker i Kolding Politik vision og retning I Kolding Kommune vil vi: have at flygtninge kommer i arbejde. Flygtninge

Læs mere

Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Arbejdsmarkedsudvalget...3 AMU 1 Jobcentret har en tættere kontakt og en styrket dialog med virksomhederne...3

Læs mere

Afrapportering på integrationsområdet

Afrapportering på integrationsområdet Afrapportering på integrationsområdet Pr. 31. august 2018 Indhold 1. Baggrund og opsamling...1 2. Udvikling i antal flygtninge og familiesammenførte til flygtninge...2 3. Samlet økonomi vedr. flygtninge

Læs mere

DANSK OG JOB EN FÆLLES OPGAVE FOR KOMMUNER OG SPROGCENTRE SIRI S LÆRERKONFERENCE NOVEMBER 2018 OPLÆG VED SPECIALKONSULENT ANNA BALLAN, KL

DANSK OG JOB EN FÆLLES OPGAVE FOR KOMMUNER OG SPROGCENTRE SIRI S LÆRERKONFERENCE NOVEMBER 2018 OPLÆG VED SPECIALKONSULENT ANNA BALLAN, KL DANSK OG JOB EN FÆLLES OPGAVE FOR KOMMUNER OG SPROGCENTRE SIRI S LÆRERKONFERENCE - 30. NOVEMBER 2018 OPLÆG VED SPECIALKONSULENT ANNA BALLAN, KL PRÆSENTATION - SPROG - FRA BARRIERE TIL VILKÅR - VEJE TIL

Læs mere

AMK-Syd. Status på reformer og indsats RAR Sydjylland

AMK-Syd. Status på reformer og indsats RAR Sydjylland AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Sydjylland Marts 2018 Resume Det regionale samarbejde er afgørende for en virkningsfuld beskæftigelsesindsats til gavn for både borgere og virksomheder. Dette

Læs mere

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats 2018 LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats ET ARBEJDSMARKED I VÆKST Arbejdsmarkedet i Danmark har i en årrække været i fremgang. Fra efteråret 2013 er beskæftigelsen steget med ca.

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN 2018

BESKÆFTIGELSESPLAN 2018 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses alt for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere

Læs mere

Dobbelt så mange indvandrere kommer i job

Dobbelt så mange indvandrere kommer i job Dobbelt så mange indvandrere kommer i job Af seniorøkonom Jens Hjarsbech Det går dobbelt så godt med at få flygtninge og indvandrere i job som for et år siden. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN 2017

BESKÆFTIGELSESPLAN 2017 BESKÆFTIGELSESPLAN 2017 Beskæftigelsesindsatsen i Haderslev Kommune skal sikre, at kommunens borgere har mulighed for at deltage aktivt på arbejdsmarkedet, og at jobparate borgere hjælpes hurtigst muligt

Læs mere

Inden en måned efter, at kommunen har overtaget ansvaret for en udlænding, tilbydes et integrationsprogram og udarbejdes en integrationskontrakt

Inden en måned efter, at kommunen har overtaget ansvaret for en udlænding, tilbydes et integrationsprogram og udarbejdes en integrationskontrakt Integrationsprogramg p g Integrationskontrakt Inden en måned efter, at kommunen har overtaget ansvaret for en udlænding, tilbydes et integrationsprogram og udarbejdes en integrationskontrakt Mål: sikre

Læs mere

Hver fjerde flygtning er i job efter 10 år

Hver fjerde flygtning er i job efter 10 år 7. marts 2015 ARTIKEL Af Louise Jaaks Sletting Hver fjerde flygtning er i job efter 10 år Efter 10 års ophold som flygtning i Danmark er det hver fjerde, der er i beskæftigelse. Det kræver økonomiske incitamenter,

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 20.02 Beskæftigelsesfremmende foranstaltninger mv. Ansvarligt udvalg Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Beskrivelse af opgaver Beskæftigelsesområdet har til opgave at motivere og kvalificere

Læs mere

INTEGRATIONSHANDLEPLAN

INTEGRATIONSHANDLEPLAN INTEGRATIONSHANDLEPLAN 2017-18 TEMADRØFTELSE DEN 7. NOVEMBER 2016 BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSUDVALGET V. Direktør Michael Baunsgaard Schreiber INDHOLD 1. Rammen om forhandlingerne 2. Vi er på rette

Læs mere

Politik for integration og international arbejdskraft. - arbejdsliv, der integrerer mennesker i Kolding

Politik for integration og international arbejdskraft. - arbejdsliv, der integrerer mennesker i Kolding Politik for integration og international arbejdskraft - arbejdsliv, der integrerer mennesker i Kolding Politik vision og retning I Kolding Kommune vil vi: have at flygtninge kommer i arbejde. Flygtninge

Læs mere

Nøgletal for beskæftigelsesindsatsen i Egedal

Nøgletal for beskæftigelsesindsatsen i Egedal Nøgletal for beskæftigelsesindsatsen i Egedal Januar 2016 Indhold Denne rapport er udarbejdet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og indeholder en status på de beskæftigelsespolitiske

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017 Samsø Kommune

Beskæftigelsesplan 2017 Samsø Kommune Beskæftigelsesplan 2017 Samsø Kommune Beskæftigelseplan 2017 - AL/EF 1 Indhold Forord... 3 De særlige rammevilkår på Samsø, i forhold til økonomien i beskæftigelsesindsatsen... 4 Beskæftigelsesministeren

Læs mere

Analyse. Flygtninges gevinst ved beskæftigelse. 28. juni Af Isabelle Mairey

Analyse. Flygtninges gevinst ved beskæftigelse. 28. juni Af Isabelle Mairey Analyse 28. juni 2016 Flygtninges gevinst ved beskæftigelse Af Isabelle Mairey Den økonomiske tilskyndelse til at overgå fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse for nytilkomne på integrationsprogrammet,

Læs mere

Beskæftigelsesudvalgsmøde d. 19. oktober 2015

Beskæftigelsesudvalgsmøde d. 19. oktober 2015 Beskæftigelsesudvalgsmøde d. 19. oktober 2015 Proces vedr. resultatmål, beskæftigelsesplan og implementeringsplan I dag: Opfølgning på resultatmål for 2015 Beskæftigelsesplan for 2016 m. oplæg til 2016-mål

Læs mere

Analyse. Hvor mange virksomhedspladser skal vi skabe til flygtninge? 4. april 2016. Af Kristine Vasiljeva

Analyse. Hvor mange virksomhedspladser skal vi skabe til flygtninge? 4. april 2016. Af Kristine Vasiljeva Analyse 4. april 2016 Hvor mange virksomhedspladser skal vi skabe til flygtninge? Af Kristine Vasiljeva Den 17. marts indgik regeringen og arbejdsmarkedsparter en trepartsaftale. Målet med aftalen er at

Læs mere