Kompost er havens guld

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kompost er havens guld"

Transkript

1 Kompost er havens guld - Vejledning i opstart og pasning af kompost i lukket kompostbeholder Ca. 1/3 af det affald vi producerer er grønt affald, der kan komposteres. 100 kg grønt affald giver kg kompost. Det behøver ikke at være svært og indviklet at kompostere sit grønne affald. Følg anvisningerne i denne vejledning, og efter nogle måneder vil I være godt i gang med at kompostere. Affaldet omsættes alt efter indhold og temperatur i løbet af ca ½-1 år, hvor der vil være færdig kompost klar til brug. Den friske næringsrige kompost er den fineste gødning til til potteplanter og bede. Som ekstra bonus er komposten en guldgrube af muligheder for læring om bl.a. naturens kredsløb, miljø, bæredygtighed, energi, næring, materialer og ikke mindst insekter der lever i komposten. Opstart af kompost Det skal I bruge: Lukket kompostbeholder En beluftningsstok, havegreb eller skovl Evt. kompostorm og et par håndfulde færdig kompost til at starte op med (lidt ligesom man bruger surdej) Placering: Et skyggefuldt sted, helst med jord under. Placer beholderen så I nemt kan komme til den og fylde i. Sørg for at der er plads rundt om til at skovle indholdet ud og så nysgerrige børn kan følge med. Placer lidt væk fra hvor I opholder jer meget så evt lugt ikke generer. Hvad kan komposteres: Grønt affald (blødt og vådt): Alle former for frugt og grøntsager der ikke er tilberedt. Sorter både i køkkenet og på stuerne. Fx: grøntsagstoppe og -skræller, bananskræller, æbleskrog, rester af krydderurter også rodklump med jord, en muggen appelsin og en gammel agurk, kaffegrums og theblade, planterester fra haven mm. Strukturmateriale (tørt og hårdt): alt organisk affald fra haven, fx tørre blade, græs, ukrudt uden frø, findelt hækafklip, visne blomster, hø, halm, køkkenrulle, iturevet pap fra æggebakker og jordbærbakker, kaffe- og thefiltre mm. Lidt smågrene, kviste, sand og jord fra legepladsen er også fint (fx efter fejning mm). Tommelfingerreglen er, at materialetyperne skal blandes. Det friske grønne bløde affald som indeholder en del væske og er kvælstofholdigt blandes med med det tørre og hårdere strukturmateriale som har større kulstofindhold.

2 Fyld i : Start med at fylde haveaffald fx blade, græs, småkviste mm eller andet strukturmateriale fx hø, halm, pap/papir i beholderen så det dækker bunden. Smid herefter grønt affald i efterhånden som I har noget klar. Når der er et godt lag grønt affald kan evt kompostorm og lidt halvt eller helt omsat kompost fyldes i. Ca et par håndfulde af hver. Fortsæt med at fylde i efterhånden som I har grønt affald og strukturmateriale klar. Bland indholdet med en havegreb eller andet redskab. Ved opstart af komposten er det en god ide at tilsætte en lille portion jord fra et bed eller endnu bedre: en lille spandfuld halvt omsat kompost fra nogen der allerede er i gang, så podes komposten med de mikroorganismer orm osv der skal i gang med at omsætte affaldet. De vil formere sig lynhurtigt. Ormekompost: Det er en god ide at skaffe kompostorme til komposten. Med kompostorm vil nedbrydningen ske hurtigt og samtidig er ormene med til at lufte og dræne komposten, så der ikke er brug for helt så meget strukturmateriale. Kompostorm kan fås på flere genbrugsstationer eller de kan købes på nettet, men hvis I kender nogen der komposterer i forvejen, vil de sikkert gerne forære jer en lille portion. Kompostorm kan ikke tåle hård frost og går i dvale ved temperaturer under 5 grader. Dvs omsætningen i komposten går langsommere i vintermånederne. Hvad må ikke komposteres: Tilberedt mad må ikke komme i beholderen fordi det tiltrækker rotter (det kan sagtens komposteres men under andre forhold). Det gælder: kød, fisk, brød, korn, tilberedte grøntsager mm. Sprøjtet frugt, blomster og andet grønt må ikke komme i fordi sprøjtemidlerne hæmmer eller ødelægger de orme, bakterier, mikroorganismer mm. der skal omsætte affaldet. Pasning Blanding, beluftning og balance: Blanding og beluftning er vigtigt for at komposteringsprocessen fungerer som den skal. Luft indholdet i komposten jævnligt med en greb eller beluftningspind som stikkes langt ned i komposten så indholdet bliver luftet. Bland indholdet i de øverste lag, fx hver gang I kommer nyt grønt affald i. I behøver ikke blande og belufte hver dag. Børnene kan være med på en skammel med en greb/skovl/pind i børnestørrelse. Sørg for god balance mellem vådt og tørt materiale, koldt og varmt, blødt og hårdt samt luftighed men alligevel kontakt imellem materialerne i komposten. Det er godt med så mange forskellige materialer som muligt i så små bidder som muligt. Findel store stykker grøntsager, frugt eller grene. Er stykkerne for store er de meget lang tid om at kompostere. Der skal helst være en fordeling så der er lidt mere grønt affald end strukturmateriale.

3 Bland indholdet: De forskellige typer affald skal blandes, så tørt og vådt blandes og blødt blandes med hårdt. Det klares ved at smide indhold i beholderen lagvis i portioner. Har I fx en stor mængde blade, så smid dem i lidt ad gangen med affald fra køkkenet imellem. Fx over et par dage. Ikke for varmt og ikke for koldt: Både hård kulde og stærk varme får komposteringen til at gå i stå. Omsætningen i kompostbeholderen går i dvale om vinteren. Når foråret kommer skal indholdet blandes og vendes grundigt for at sætte den igang igen. Bananfluer og lugt: Der kan godt komme bananfluer i komposten. Især når det er varmt. Det betyder ikke noget men kan være lidt generende. I varme perioder kan der også komme dårlig lugt fra komposten. Det kan skyldes at der udvikles svovldampe pga. for lidt ilt. Begge dele kan minimeres ved at blande indholdet grundigt så komposteringen rigtig kommer i gang samt tilsætte lidt mere strukturmateriale fx æggebakker eller lignende i småstykker for at suge væske og små kviste for at give lufthuller og dermed ilt til komposten. Hvornår er komposten klar: Normalt vil det nederste lag i beholderen være færdig før det øverste. Tag evt hele overdelen af beholderen så indholdet er blotlagt. I vil kunne se tydelig forskel på den nederste del der er helt omsat, den midterste der er halvt omsat og det øverste lag af mere eller mindre frisk materiale, som man stadig kan genkende farver og former fra frugt og grønt i. Skrab øverste og midterste del af og brug den nederste omsatte kompost, eller gem den til senere brug. De to øverste lag kommes tilbage i beholderen og komposterer videre. Bruger I kompostorm kan I kende den færdige kompost ved at der næsten ikke er orm i, fordi deres mad er omsat. Når komposten er færdig, ligner den løs mørk jord. I den færdige kompost vil der evt være rester af æggeskaller, avokadosten, pinde og andre materialer der er længere tid om at kompostere. Lad evt børnene sortere dem fra og smid tilbage i beholderen til videre kompostering. Når I skal bruge den færdige kompost: Når beholderen er helt fyldt og indholdet godt blandet og vendt rundt (iltet) kan I lade den stå og kompostere færdig. Kig stadig til den ind i mellem, måske er der behov for lidt beluftning undervejs. Når komposten er færdig, kan I tage den ud og bruge den. Kompost lavet med grønt affald fra køkkenet er meget næringsrig og skal blandes med almindelig jord før den bruges til planterne. Er der færdig kompost i bunden af beholderen og stadig uomsat materiale øverst, kan I også tage den færdige kompost ud nedefra gennem lugen og lade det uomsatte blive og kompostere færdig. Brug komposten: Hvis I har køkkenhavebede I allerede har dyrket i en sæson, kan I blande den brugte jord med lige dele kompost for at forny og forbedre jorden med næring til næste sæsons planter. Det kan gøres efter høst om efteråret eller om foråret nogle uger før I skal til at så.

4 Komposten kan bruges som jorddække, der hvor der ikke gror planter i vintersæsonen det beskytter jorden og sørger for ny næring til jorden. Er komposten klar i løbet af planternes vækstsæson, kan I også strø et tyndt lag ud under de planter der har behov for det. Har I overskud af kompost, så fyld det i små poser som børnene kan tage med sig hjem til potteplanter, altan eller have. En meget fornem gave at give videre. Rottesikring: Mange er urolige for rotter i forbindelse med kompost. De kompostbeholdere vi anbefaler og uddeler til institutionerne er godkendte af kommunen og rottesikre. I byen kan åbne kompostbeholdere til haveaffald i sjældne tilfælde give problemer, fordi de kan være et godt sted at bo for rotter. Men en lukket beholder der er sikret mod rotter bliver ikke et problem, hvis man samtidig sørger for at være meget omhyggelig med hvad der smides i komposten, så man undgår tilberedt mad og korn. Hvis I har eller oplever problemer med rotter så vær særligt omhyggelig med at indsamle tabt mad på legepladsen og hvis I fodrer fugle sørg for at det er et sted godt oppe i højden og fjern de frø der evt drysser ned. Lad være med at fodre fugle med tilberedt mad og kød hvis I oplever rotter på legepladsen.

5 Forslag til aktiviteter med kompost 1. Undersøg materialerne og livet i komposten Tag lidt kompost ud en gang imellem og lad børnene undersøge det. Evt med forstørrelsesglas. Dyrelivet: Hvilke dyr lever i komposten? Hvad spiser de? Hvor i komposten lever de? I kan finde mange forskellige smådyr, fx.: kompostorm, bænkebidere, snegle, skolopendere. Materialer: Er der uomsatte stumper så man kan genkende de grøntsager og andet grønt affald vi har kommet i? Hvilke ting kan vi stadig se i komposten og hvilke ting er helt forsvundet? Hvor lang tid tager det for de enkelte materialer at nedbrydes? Sammenlign omsat med uomsat: Sammenlign kompost fra den øverste del af komposten med den mellemste og nederste. Det øverste lag vil være frisk og genkendeligt, det mellemste er halvomsat og man kan kun se stumper og nogle uomsatte ting og den nederste er næsten helt som jord med kun få genkendelige stumper i. Hvordan dufter den færdige kompost? 2. Hvad kan komposten bruges til? Når vi dyrker og høster grøntsager i jorden tager vi noget fra jorden. Den næring og det materiale som grønsagerne vi har høstet indeholder, kommer jorden til at mangle. Hvis vi

6 gerne vil dyrke nye grøntsager er vi derfor nødt til at give noget tilbage til jorden. Det kan komposten bruges til, for den indeholder jo alle de næringsstoffer som planteresterne vi smed i den havde i sig. Når komposten er klar i det nederste lag kan I tage noget ud og bruge det i haven: Jordforbedring: I kan bruge komposten som jordforbedring før I skal så og plante i jeres bede. Læge et lag på jorden og riv det lidt ned i overfladen så det blander sig med jorden. Komposten tilfører næring og struktur til jorden så den bliver bedre for planterne at gro i. Jordække: Senere når planterne er kommet op samt i efteråret og efter I har høstet, kan I strø et tyndt lag kompost ud under og mellem planterne som jorddække. Jorddækket hjælper jorden med at holde på næring og fugtighed og beskytter jorden og planterne. Nogle planter bliver også ekstra flotte hvis de får et tyndt lag kompost på jorden når de er i gang med at vokse. 3. Undersøg kompostorm Kompostorm eller brandorm som de også kaldes (pga den røde farve), er røde orm der ligner meget, men er lidt tyndere, end en regnorm. Kompostorm er rigtig gode til at omsætte alt det grønne affald I smider i kompostbeholderen. Ormene kravler derhen i komposten hvor de har det bedst og det er i det næstøverste lag, der hvor der er mad, mørkt og fugtigt og lunt. I den nederste del hvor indholdet efter et stykke tid er godt omsat, er der ikke mange orme, for der er der jo ikke noget mad. Har I kompostorm i jeres kompost kan I tage en lille kopfuld orm (med kompost) ud og fylde i en plasticbeholder med låg og sæt beholderen inde på stuen, eller hvis vejret er lunt i et hjørne på legepladsen. Lad børnene løbende fylde lidt findelt grønt affald og fx tørre blade i og følg med i hvordan ormene omsætter affaldet til fin kompost. Pas på at ormene ikke har det for varmt eller koldt og at der kommer lidt luft ind til dem.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

Gode råd og vejledning om kompost.

Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ

Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Hjemmekompostering TEKNIK OG MILJØ Tøm ofte spanden med det grønne køkken affald, så undgår du lugt i køkkenet. Kompostering er nemt! Genbrug det grønne køkken affald Hjemmekompostering giver mere plads

Læs mere

Kompost Gode råd og vejledning om kompost.

Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Kompost Gode råd og vejledning om kompost. Hvad er kompost? Kompostering er en helt naturlig proces, der sker i naturen hele tiden. Alt organisk materiale bliver efterhånden omdannet til muld. Organisk

Læs mere

Kompost i børnehaven. Natur- og haveoplevelser året rundt i børnehaven

Kompost i børnehaven. Natur- og haveoplevelser året rundt i børnehaven Kompost i børnehaven Natur- og haveoplevelser året rundt i børnehaven 1 Kom i gang med kompost Dette materiale er blevet til som inspiration og praktisk hjælp til institutioner, der gerne vil i gang med

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6

Indholdsfortegnelse. Hvor skal beholderen stå? side 3. Sådan holder du komposteringen ved lige side 5. Sådan holder du komposteringen ved lige side 6 Indholdsfortegnelse Hjemmekompostering - praktisk, billigt og nemt! side 1 Hvad er kompostering? side 2 Hvor skal beholderen stå? side 3 Sådan kommer du i gang side 4 Sådan holder du komposteringen ved

Læs mere

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning.

Hvad er kompost? Men samtidig er der andre fordele: Du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen. Du sparer penge til gødning. Kompost Du kan nemt lave dit haveaffald og grønne køkkenaffald om til færdig kompost på 1-2 år. Komposten kan bruges som jordforbedring og til at gøde planterne i haven. FAKTA Ajourført: torsdag d. 9.

Læs mere

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER

LIDT OM UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER LIDT OM KOMPOST OG REGLER FOR BRUG AF SKOVMOSENS FÆLLESKOMPOST. UDARBEJDET AF TORBEN K. STOKHOLM OG ERIK RYTTER Dit grønne haveaffald er guld værd. Din havejord er træt efter mange års intensiv dyrkning.

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING k o m p o s t NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og

Læs mere

Så enkelt er det 6 Sorteringen i køkkenet 8 Placeringen af beholderen 10 Hold gang i processen 12 Kompostering med varme 14 Kompostering med orme 16

Så enkelt er det 6 Sorteringen i køkkenet 8 Placeringen af beholderen 10 Hold gang i processen 12 Kompostering med varme 14 Kompostering med orme 16 Kompost Håndbog Det er enkelt at lave kompost ud af det grønne affald fra køkken og have. Når affaldet bliver til kompost, gør det gavn hjemme i haven i stedet for at belaste miljøet. Brug denne håndbog

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt

Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt 1 Indhold Side Hvorfor hjemmekompostere? Kære borger Hvorfor hjemmekompostere?..................... 3 Hurtig vejledning...............................

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Eventyret om Mille, Malle og kompost. zuzu

Eventyret om Mille, Malle og kompost. zuzu Eventyret om Mille, Malle og kompost zuzu zu 2. udgave maj 2014 Copyright Teknik og Miljø Horsens Kommune Tekst: Annemette Hunger Tegning: Anne Dorthe Christensen Layout: UK, Hvidovre Kommune Børnene på

Læs mere

Bykompostspanden. terrasse.

Bykompostspanden. terrasse. Bykompostspanden Vil du gerne genbruge dit madaffald og lave din egen kompost på en nem og enkel måde? Så er Bykompostspanden løsningen! Uanset om du bor i hus, lejlighed, sommerhus eller kolonihave, og

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Håndbog om. Kompost. Håndbog om

Håndbog om. Kompost. Håndbog om Håndbog om Kompost Håndbog om Indhold Håndbog om Kompost 4 Kompostering af køkkenaffald 6 Så enkelt er det 6 Sorteringen i køkkenet 8 Placeringen af beholderen 10 Hold gang i processen 12 Kompostering

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

kompost Din håndbog om

kompost Din håndbog om Din håndbog om kompost Det er enkelt at lave kompost ud af det grønne affald fra køkken og have. Når affaldet bliver til kompost, gør det gavn hjemme i haven i stedet for at belaste miljøet. Brug denne

Læs mere

Fælleskompostering i etageejendomme

Fælleskompostering i etageejendomme Fælleskompostering i etageejendomme Denne pjece er produceret af Københavns Kommune og er redigeret af R98 s kommunikationsafdeling på baggrund af materiale fra Københavns Miljø- og Energikontor, KMEK.

Læs mere

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE BIO MAD OG GRØNT HAVE FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE FORSØG I 2016 DET KAN DU LÆSE I GUIDEN BIO Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Forsøg med bioaffald Tidsplan for forsøget Køkkenspand og bioposer

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt

Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt Hjemmekompostering - når det er for grønt til at være skidt 1 Indhold Side Hvorfor hjemmekompostere?..................... 3 Hurtig vejledning............................... 4 Hvad du kan kompostere?........................

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning Installationsadresse: Dato: Det beplantede filter er dimensioneret for personer og opfylder SO krav. Det beplantede filter med aktiv beluftning (Forced Bed Aeration, FBA ): Bundfældningstank pumpebrønd

Læs mere

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Formål: At undersøge om det er muligt at opsamle og genbruge halm i forbindelse med halmdækning af

Læs mere

Bedre vandmiljø i Knolden's sø

Bedre vandmiljø i Knolden's sø Bedre vandmiljø i Knolden's sø Søens tilstand Søen er 15 x 25 meter. Dybeste sted er måske 1½-2 meter. Søer er vokset til med vandplanten hornblad. Der er også et 20-40 centimeter tykt lag næringsrigt

Læs mere

er i dag ressourcer 81 kg bioaffald pr. husstand i Slagelse Kommune bliver hvert år brændt af. Det er meget bedre for miljøet at genbruge det.

er i dag ressourcer 81 kg bioaffald pr. husstand i Slagelse Kommune bliver hvert år brændt af. Det er meget bedre for miljøet at genbruge det. Alt affald er i dag ressourcer 81 kg bioaffald pr. husstand i Slagelse Kommune bliver hvert år brændt af. Det er meget bedre for miljøet at genbruge det. 2 ENDNU MERE GENBRUG I dag afleverer vi i Slagelse

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt

Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt KOMPOST OG GRØNGØDNING Grønsagerne i køkkenhaven har brug for næring for at kunne vokse. I den traditionelle have tilfører

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Dit haveaffald sådan gør du!

Dit haveaffald sådan gør du! Dit haveaffald sådan gør du! Din have og dit affald Som haveejer er du selv ansvarlig for at komme af med dit haveaffald. I denne folder kan du se, hvordan du kan komme af med det. Du kan også læse om,

Læs mere

Pasningsvejledning til marsvin

Pasningsvejledning til marsvin Pasningsvejledning til marsvin Fakta om marsvin: Alder og størrelse: Marsvin bliver omkring 4-5 år, enkelte helt op til 10 år. Et fuldvoksent marsvin vejer omkring 900-1200 g. Enkelte racer bliver lidt

Læs mere

KOMPOST - FRA JORD TIL BORD

KOMPOST - FRA JORD TIL BORD KOMPOST - FRA JORD TIL BORD vitavini.com marts 2015 JORDENS MIKROLIV HVAD ER KOMPOST? Planter kan kun optage de næringsstoffer, der er opløste i jordvæsken. Vandet hjælper til at transporten næringsstofferne

Læs mere

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene

Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Øvelser om affald: Kompostering undersøgelse af nedbryderdyrene Biologi, 9. klasse til 1.g Forfattere: Janus Hendrichsen, Flemming Nielsen, Jens Prom Illustrationer: Bryan d Emil Redaktion: Line Anne Roien

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

De fornuftige valg De fornuftige valg, du som haveejer kan tage, handler bl.a. om ting du gør eller undlader at gøre:

De fornuftige valg De fornuftige valg, du som haveejer kan tage, handler bl.a. om ting du gør eller undlader at gøre: Plantefrø.dk Mere om Økologi Plant-Routes Baggrunds artikler (1) C. Meier ; (cm@plant-route.dk) Introduktion At dyrke grøntsager og blomster i haven er en både sjov og sund hobby. Der er i de sidste 20

Læs mere

Opbevaring og holdbarhed

Opbevaring og holdbarhed Opbevaring og holdbarhed Forskellige madvarer skal opbevares forskelligt. Maden kan holde sig længere og smager meget bedre hvis du opbevarer den rigtigt. Det står ofte på emballagen, hvor længe maden

Læs mere

ssækken højst 25 kg affald i d

ssækken højst 25 kg affald i d ssækken affald højst 25 kg affald i r Læs he får u d n a, hvord ald f f a e r mind FÅ mindre affald KVIT OVERFLØDIG INDPAKNING UNDGÅ MADSPILD Vælg produkter, der ikke er pakket ind Køb kun det mad, som

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 5. TEMA: Naturen og naturfænomener. Bandholm Børnehus 2011 Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter?

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Træstykker Et rum i dit insekthotel fyldt med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være perfekt for både bier og hvepse.

Læs mere

7 trin til den perfekte græsplæne

7 trin til den perfekte græsplæne 7 trin til den perfekte græsplæne Børnene spiller fodbold med bare tæer. Hyggelig picnic på den tætte græsplæne. Hunden løber glad og frisk. En flot grøn og mosfri græsplæne er meget værd. Ved at følge

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kompost i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kompost i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Kompost i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI KOMPOST I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Kompost i skolehaven

Læs mere

DYNAMISK KOMPOSTTROMLE. Samlevejledning Detaljeret produktbeskrivelse Komposteringsvejledning

DYNAMISK KOMPOSTTROMLE. Samlevejledning Detaljeret produktbeskrivelse Komposteringsvejledning DYNAMISK KOMPOSTTROMLE Samlevejledning Detaljeret produktbeskrivelse Komposteringsvejledning Indholdsfortegnelse Generelle anvisninger 2 Samlevejledning 3 Komposttromlens egenskaber 21 Komposteringsbeskrivelse

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

KRIBLE KRABLE. på bondegården

KRIBLE KRABLE. på bondegården KRIBLE KRABLE på bondegården Solen skinner, og Anna og Ludvig er sammen med deres far og mor cyklet til Høstmarked på en økologisk gård, ikke så langt fra hvor de bor. Her kan man se, hvor dyrene bor og

Læs mere

Lav Bokashi med Bykompostspanden INSPIRATIONSHÆFTE

Lav Bokashi med Bykompostspanden INSPIRATIONSHÆFTE INSPIRATIONSHÆFTE Lav Bokashi med Bykompostspanden Vil du gerne genbruge dit madaffald og lave din egen kompost på en nem og enkel måde? Så er Bykompostspanden løsningen! Uanset om du bor i hus, lejlighed,

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Sådan håndterer du haveaffaldet bedst

Sådan håndterer du haveaffaldet bedst Sådan håndterer du haveaffaldet bedst Affald. Havesæsonens overskud af græs, hæk og ukrudt havner jævnligt i naturen frem for at blive kørt til losseplads eller ende som kompost. På den måde spreder fremmede

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø)

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Krav til affaldet Hvilke typer affald kan anlægget håndtere? Har affaldets beskaffenhed nogen betydning (f.eks. tørt, vådt, urenheder, sammenblanding,

Læs mere

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Nye danske kartofler Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide HØJBED

februar 2017 PasningsGuide HØJBED februar 2017 PasningsGuide HØJBED INDHOLD FORKÆL DINE PLANER MED E HØJBED 4 Klikbed i lærketræ 4 Højed i cortenstål 4 HØJBEDES OPBYGNING 5 Klikbed 5 Cortenbed 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4 uger

Læs mere

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER TRÆSTYKKER MED HULLER Et insekthotel med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være godt for både bier og hvepse. Huller af forskellig

Læs mere

Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering.

Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering. Et langtidsholdbart anlæg til varmkompostering. Resume. Denne rapport beskriver udviklingen af et langtidsholdbart komposteringsanlæg, der kan anvendes til varmkompostering i almindelige parcelhushaver

Læs mere

Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D

Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D TIL SAMTLIGE HUSSTANDE I LEJRE KOMMUNE Affaldshæfte 2015 I N F O R M AT I O N O M A F F A L D Bedre sortering giver mere genbrug I de kommende år skal vi sortere og genbruge endnu mere af vores husholdningsaffald

Læs mere

Fra bord til jord. Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost

Fra bord til jord. Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost Fra bord til jord Vi omdanner madaffald til gas, el, varme og kompost Vi genbruger organisk affald Kartoffelskræller og madrester er fulde af energi og næringsstoffer. Fordi det organiske affald indeholder

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Bio-guide_ELEVBOG. Bio-guide ELEVBOG

Bio-guide_ELEVBOG. Bio-guide ELEVBOG Bio-guide ELEVBOG BIO-GUIDE TIL DIN FAMILIE Hver dag laver vi masser af affald! Affaldet smider vi ofte i en skraldespand, hvor alle mulige typer affald er blandet. Men faktisk kan man genanvende affaldet

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Skovens fødekæder Middel (4. - 6. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth

Læs mere

Skoven falmer. Læringsmål. Se på læringsmålene. Hvad kan du lige nu, og hvad vil du gerne kunne efter forløbet?

Skoven falmer. Læringsmål. Se på læringsmålene. Hvad kan du lige nu, og hvad vil du gerne kunne efter forløbet? Skoven falmer Falmer betyder egentlig, at noget mister sin farve, men skoven får jo endnu flere farver om efteråret. I solskin kan skoven med sine gule og røde farver næsten ligne ild. Så hvorfor hedder

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 21 Af: Marianne Bachmann Andersen Blomster til sommeren Billede: Sommerblomster.jpg Så blev det endelig varmt med shorts, solbriller og solcreme på menuen. Haven er nu blevet

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune E/F FRØBELS ALLE B & T ADMINISTRATIONSAPS. H.C. Andersens Boulevard 51 1553 København V Din ejendom får en affaldsbeholder til madaffald 23. februar 2018 I får leveret en eller flere

Læs mere

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE Dyrs levesteder i byen Byen SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Middel (4. - 6. klasse) I Danmarkshallens afsnit De ferske vande Henrik Sell og Karen Howalt, Naturhistorisk

Læs mere

Ny affaldsordning: Sådan sorterer du

Ny affaldsordning: Sådan sorterer du Ny affaldsordning: Sådan sorterer du Giv dit affald nyt liv Dit affald får værdi, når du sorterer Sorø Kommunes nye affaldsordning betyder, at du fremover får hentet mere affald derhjemme. Affaldet genbruges

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer og opfylder SO-krav. : Bundfældningstank pumpebrønd beplantet filter afløb Husets spildevand ledes til en bundfældningstank, hvor der foregår en

Læs mere

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have?

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016 Er der andre grøntsager der skal plantes, sås eller liggers? Ærter Bladdelleri Jordbær Rabarber Kamille Squash

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE MOBILT HØJBED

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE MOBILT HØJBED februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE MOBIL HØJBED INDHOLD SKAB NYE RUM MED MOBILE HØJBED 4 HØJBEDES OPBYGNING 5 Lav model 5 Høj model 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4 uger 6 Høj model 6 Lav model

Læs mere

Kom godt i gang med. kompost

Kom godt i gang med. kompost Kom godt i gang med kompost 1 Forord Denne pjece giver svar på de hyppigst stillede spørgsmål omkring fælleskompostering i boligområder. Hensigten er, at undgå de problemer som kan opstå når man kaster

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI DET DU GØR MED AFFALDET - HAR BETYDNING FOR ANDRE I løbet af 2018 kommer der nye skilte på dine affaldsbeholdere. Det skal gøre det nemmere

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Din indsats. Projekt S.A.G.A. Sortering Af Genanvendeligt Affald. for vores fremtid. gør en forskel

Din indsats. Projekt S.A.G.A. Sortering Af Genanvendeligt Affald. for vores fremtid. gør en forskel Projekt S.A.G.A. Sortering Af Genanvendeligt Affald Din indsats gør en forskel for vores fremtid Kære Borger Som tidligere informeret per brev deltager din adresse i et forsøgsprojekt SAGA. Med baggrund

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM

Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM Velkommen til møde om den nye affaldsløsning SKRALDETANTERNE KOMMER TAG PÆNT I MOD DEM Velkommen til møde for grundejerforeninger om den nye affaldsløsning Velkomst og indledning v. Miljøchef Kathleen

Læs mere

DE SULTNE SØLØVER. GØR DEN MERE ENKEL Vælg kun en søløve Nedsæt tempo og vildskab ved at lade børnene gå hurtigt rundt

DE SULTNE SØLØVER. GØR DEN MERE ENKEL Vælg kun en søløve Nedsæt tempo og vildskab ved at lade børnene gå hurtigt rundt DE SULTNE SØLØVER Hoppeline er faldet i havet på sin fisketur. Har I lyst til at hjælpe hende? I skal være en stor stime af sild, der beskytter hende, så hun ikke bliver taget af de sultne søløver. Vælg

Læs mere

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus.

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Man kan have en hund eller en kat, men man kan også have en gna-ver, som mar-svin, ham-stre eller ka-ni-ner. Et kæledyr er et dyr, som man holder af. Man

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

Smag for naturvidenskab

Smag for naturvidenskab Smag for naturvidenskab Når grønt bliver brunt Silje Sofie Sloth Langhave, Estrid Rose Schou Haugen og Cathrine Harbo Christiansen 4. klasse Sct. Mariæ Skole Vinteren 2015 1 Æbler bliver brune Hvorfor?

Læs mere

Dias 1 Økologisk Havekursus 2015. Dias 2 Økologi. Dias 3. Dias 4. Økologisk netværk

Dias 1 Økologisk Havekursus 2015. Dias 2 Økologi. Dias 3. Dias 4. Økologisk netværk Udedanmark.dk Dias 1 Økologisk Havekursus 2015 Karin Gutfelt Jensen www.overgaardgutfelt.dk karin@overgaardgutfelt.dk Dias 2 Økologi Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem

Læs mere

VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK

VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK Affald El Varme Vand Natur VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK - IDÉKATALOG TIL MILJØARBEJDE I DAGINSTITUTIONER Få et grønt Idekatalog håndtryk INDHOLD Side 2 Få et grønt håndtryk Side 3 Miljøbevidsthed

Læs mere

Affald fra institutioner

Affald fra institutioner Page 1 of 5 Affald fra institutioner 1. Institutioner og Regler og betaling Institutioner skal følge Regulativ for fra erhverv i Herning Kommune. Hjemmesidens oplysninger om fra erhverv er derfor også

Læs mere

1 af :41

1 af :41 1 af 7 17-06-19 08:41 Skovmyggen er den myg, de fleste bliver plaget af om sommeren. En myg kan godt stikke flere gange lige efter hinanden. 1. Myg flyver ikke hverken hurtigt eller højt. En myte siger,

Læs mere