Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT"

Transkript

1 Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 21. december 2016 QA: Emne: Stine Kjær Ottsen Måling af total olie i drikkevand Indledning Total olie i drikkevand har et krav til drikkevandskvalitet på 5 µg/l ved afgang fra vandværk og i ledningsnettet og 10 µg/l ved forbrugers taphane /1/. Disse krav blev opstillet på et tidspunkt, hvor det var muligt at bestemme olie med IR-spektrofotometri i henhold til DS/R 209:1980 /2/. Denne metode kunne, i det mindste tilnærmelsesvis, opfylde behovet for detektionsgrænse (hhv. 0,5 og 1 µg/l), der er optimalt i forhold til måling af denne parameter. Fra den 1. januar 2002 medførte Montrealprotokollens bestemmelser, at ekstraktionsmidlerne til denne analyse ikke længere måtte anvendes. DS/R 209 blev derfor revideret til ekstraktion med tetrachlorethylen /3/, men med dette ekstraktionsmiddel er detektionsgrænsen (100 µg/l) helt utilstrækkelig til drikkevandsanalyse. Nærværende notat har til formål at belyse, hvilke målemetoder der anvendes i praksis, idet total olie er en metodeafhængig parameter. Desuden søges information om, hvilken analysekvalitet der kan leveres. Fremgangsmåde Datagrundlaget er et udtræk fra Jupiter-databasen med oplysning om resultat, detektionsgrænse, metode og om muligt måleusikkerhed. Data er hentet for perioden januar 2000 til start september Total olie rapporteres i praksis med anvendelse af forskellige parameterbetegnelser. I Jupiter-databasen er derfor søgt på nedenstående parametre. Standatkode Parameterbetegnelse 2552 Olie 9489 Total kulbrinter 9508 C6-C10 kulbrintefraktion 9495 C10-C25 kulbrintefraktion 9496 C25-C35 kulbrintefraktion 9509 C6-C35 kulbrintefraktion 9513 C5-C40 total kulbrinter

2 2 Målemetode Udviklingen over tid i valg af metode er illustreret i Figur 1. Som det fremgår af nedenstående Figur 1, er de anvendte målemetoder helt overvejende IRspektrofotometri og gaschromatografi med flammeionisationsdetektor (GC, FID). De data, som ikke er rapporteret med en af de to metoder, er med få undtagelser rapporteret med metode som Anden eller Ikke oplyst. Figur 1 Fordeling af data fremkommet ved analyse med IR-spektrofotometri (DS/R 209) eller GC, FID. Resultater, hvor målemetoden er opgivet som Anden eller Ikke oplyst, er i de fleste tilfælde udført ved GC, hvilket i databasen ses af, at parameteren er angivet som en kulbrintefraktion. Ofte er det i kombination med, at der for en given prøve er rapporteret mere end én kulbrintefraktion. Den ene fraktion er i Jupiter-databasen registret med GC, FID som metode og de øvrige fraktioner med Ikke oplyst. Heraf har det kunnet udledes, at der i de senere år udelukkende er anvendt GC, FID ved analyse af olie/-faktioner i drikkevand. Baseret på informationen i Figur 1 er det valgt at samle information om analysekvalitet for IRspektrofotometri for perioden Montrealprotokollens forbud mod anvendelse af de fleste halogenerede opløsningsmidler trådte i kraft den 1. januar Det er imidlertid tydeligt fra data, at anvendelse af IR-spektrofotometri fortsatte i uændret omfang i hele 2002 og i formindsket grad ind i Årsagen er sandsynligvis, at de fleste laboratorier havde lager af nu forbudte opløsningsmidler, og derfor ophørte anvendelse af IR-spektrofotometri først, da de lokale lagre var opbrugt. I perioden bidrager 18 laboratorier med data, og fire laboratorier leverer ca. to tredjedele af alle data. Information om analysekvalitet for GC, FID er samlet for perioden Denne periode er valgt, fordi den repræsenterer de mest aktuelle data. Data for perioden leveres af i alt 14 laboratorier. Et af disse laboratorier bidrager med 85% af alle data, og yderligere tre laboratorier bidrager med tilsammen 13% af alle data. Det vil sige, at fire laboratorier leverer 98% af alle data. Valg af analyseparametre Data analyseret ved DS/R 209 (IR-spektrofotometri) er entydigt rapporteret som Olie. Ved IR-spektrofotometri medtages alle alifatiske kulbrinter, uanset kædelængde, mens aromatiske kulbrinter (f.eks. benzen, toluen) medtages ikke. Der kan ikke forventes direkte sammenlignelighed mellem resultater med IR-spektrofotometri og GC, FID, og det kan ikke siges generelt, om den ene eller anden metode giver det højeste måleresultat.

3 3 Ved analyse ved GC, FID er parametervalget varierende, idet stort set hvert laboratorium har anvendt forskellige måleparametre eller kombination af måleparametre. Parametrene udgør delfraktioner af total olie, f.eks. C6 C10, eller total kulbrinter, som kan være specificeret som C6 C35, C5 C40, eller ikke specificeret nærmere. I nedenstående oversigt, Tabel 1, er vist, hvordan laboratorierne har rapporteret resultater i perioden Rapporteringen kan for en given prøve bestå af en enkelt parameter, f.eks. C6 C10 kulbrintefraktion eller en kombination af flere parametre, f.eks. C10 C25 kulbrintefraktion og C25 C35 kulbrintefraktion. I oversigten er parametersammensætningen for de enkelte prøver vist i en gruppe afgrænset af stiplede linjer. Tabel 1 Anvendte parametersammensætninger ved analyse med GC, FID. Delfraktioner Delfraktioner og total kulbrinter Total kulbrinter Parametersammensætninger anvendt ved analyse af en given prøve. De enkelte sammensætninger er afgrænsede af stiplede linjer. C6 C10 kulbrintefraktion C10 C25 kulbrintefraktion C10 C25 kulbrintefraktion og C25 C35 kulbrintefraktion C6 C10 kulbrintefraktion og Total kulbrinter (uspecificeret) C6 C10 kulbrintefraktion og C6 C35 kulbrintefraktion C10 C25 kulbrintefraktion og C5 C40 total kulbrinter C10 C25 kulbrintefraktion, C25 C35 kulbrintefraktion og Total kulbrinter (uspecificeret) C10 C25 kulbrintefraktion, C25 C35 kulbrintefraktion og Olie (uspecificeret) C6 C10 kulbrintefraktion, C10 C25 kulbrintefraktion, C25 C35 kulbrintefraktion og C6 C35 kulbrintefraktion C6 C35 kulbrintefraktion Total kulbrinter (uspecificeret) Som det fremgår, er der mange varianter af rapportering af GC, FID analysen. Variationerne er fra laboratorium til laboratorium eller over tid på det enkelte laboratorium. De enkelte laboratorier anvender dog samme sammensætning af parametre indenfor et kortere tidsrum. De nærmere detaljer omkring analysen som f.eks. ekstraktionsmiddel, eventuel oprensning eller metode til kalibrering, er ikke oplyst. Standardiseret metode Der findes en standardiseret metode til bestemmelse af olie i vand ved GC, FID: DS/EN ISO /4/. Princippet i metoden er vist nedenfor.

4 4 Ekstraktionsmiddel Oprensning Gaschromatografisk bestemmelse Et kulbrinte-opløsningsmiddel eller en teknisk blanding af kulbrinter med kogepunkt mellem 36 C og 69 C. Polære forbindelser fjernes ved oprensning med Florisil. Kapillar GC med en upolær kolonne og kvantificering med flammeionisationsdetektor. Kvantificering Integrering af det samlede areal mellem n-dekan (C10) og n- tetracontan (C40). Ekstern standardisering overfor en blanding af lige dele af to forskellige typer mineralolie med egenskaber, der er defineret i standarden. Det kan f.eks. være en blanding af dieselolie og smøreolie, begge uden additiver. Resultat Opgives som hydrocarbon-olie-indeks, hvilket vil svare til C10 C40 kulbrintefraktion. Det skal bemærkes i rapporten, hvis der er toppe mellem solventtoppen og C10, idet det kan indikere indhold af lavtkogende forbindelser. Der er ikke oplysninger om, hvilke opløsningsmidler danske laboratorier anvender, men da de fleste data starter med C6 eller C5, er det sandsynligt, at det anvendte ekstraktionsmiddel er pentan. Pentans kogepunkt er 36 C og vil derfor være i overensstemmelse med DS/EN ISO Der er ikke information om anvendelse af oprensning på danske laboratorier. I drikkevand forventes imidlertid ikke tilstedeværelse af store mængder polære stoffer, hvorfor det næppe har betydning, om der foretages oprensning. Ligeledes er der ikke information om, hvilken kolonne der anvendes, men en upolær kapillarkolonne er overvejende sandsynlig. Der er med stor sandsynlighed overensstemmelse mellem DS/EN ISO og dansk praksis. DS/EN ISO foreskriver kvantificering mellem C10 og C40. En stor del af de danske data starter kvantificering ved C5 eller C6, og mange slutter ved C35. Desuden opdeles en stor del af data i delfraktioner, hvilket DS/EN ISO ikke gør. DS/EN ISO giver kun mulighed for kvalitativ beskrivelse af tilstedeværelse af kulbrinter med kortere kædelængde end C10, mens en stor del af de danske data giver kvantitativt resultat i dette område. Der er således ikke overensstemmende mellem DS/EN ISO og dansk praksis i forhold kvantificering af måleresultat. DS/EN ISO foreskriver standardisering i forhold til en blanding af to mineralolier. Det vides ikke, hvordan der er kvantificeret for de danske data. Samlet set er der væsentlig forskel mellem dansk praksis og definition af måleparameter i DS/EN ISO og muligvis også forskel mellem, hvilke mineralolier eller enkelt-kulbrinter der anvendes til standardisering. Detektionsgrænse opgives i DS/EN ISO til 0,1 mg/l. Analysekvalitet Detektionsgrænse De detektionsgrænser, der er rapporteret i datamaterialet, er vist i Tabel 2.

5 5 Tabel 2 Detektionsgrænser rapporteret for IR-spektrofotometri med ekstraktionsmiddel der i dag ikke er tilladt (perioden ), IR-spektrofotometri med ekstraktionsmiddel, der i dag er tilladt (perioden ) og for GC, FID (perioden ). Metode / parameter DS/R 209:1980: IR-spektrofotometri med anvendelse af ekstraktionsmiddel, der i dag ikke er tilladt iht. Montrealprotokollen DS/R 209:2006: IR-spektrofotometri med ekstrationsmiddel, der er tilladt iht. Montrealprotokollen Detektionsgrænse, µg/l Frekvens for resultat > DL % % GC, FID/C6-C10 kulbrintefraktion 1-2 4% GC, FID/C10-C25 kulbrintefraktion % GC, FID/C25-C35 kulbrintefraktion % GC, FID/C6-C35 kulbrintefraktion % GC, FID/C5-C40 total kulbrinter % : 94% : 11% GC, FID/Total kulbrinter (uspecificeret) % Behovet for detektionsgrænse ved drikkevandskontrol er 0,5 eller 1 µg/l afhængig af, om der måles ved afgang vandværk/i ledningsnettet eller ved forbrugers taphane. Som det ses er ingen detektionsgrænser tilstrækkelige til behovet. Til yderligere illustration er undersøgt, hvor ofte der for de enkelte parametre er fundet resultater højere end detektionsgrænsen. Som det ses, blev der i perioden, hvor detektionsgrænsen for DS/R 209:1980 lå mellem 1 og 2 µg/l, fundet indhold af kulbrinter i 40% af de undersøgte prøver. I en periode mellem 2006 og 2010 er IR-spektrofotometri anvendt med en detektionsgrænse på 100 µg/l pga. anvendelse af andre ekstraktionsmidler, end hvad der tidligere var muligt. Her er andelen af prøver med indhold over detektionsgrænsen 21%. Det kan ikke udelukkes, at der i perioden har været særlige forhold, der betinger den høje andel af resultater over detektionsgrænsen. Andelen af resultater større end detektionsgrænsen er væsentlig mindre ved GC, FID end ved IR-spektrofotometri. En undtagelse er C5-C40 total kulbrinter, hvor der i hele perioden er fundet resultater over detektionsgrænsen i 84% af de undersøgte prøver. En nærmere granskning af data viser, at flertallet af prøver med resultater over detektionsgrænsen er fra perioden , mens der i er fundet indhold over detektionsgrænsen på nogenlunde samme niveau som for de øvrige fraktioner og definitioner af total kulbrinter. Det tyder på, at der har været særlige forhold i perioden , og at andelen i denne periode ikke er generelt gældende. Det er ikke overraskende, at der er en mindre andel af resultater over detektionsgrænsen for de forskellige parametre ved GC, FID i betragtning af, at detektionsgrænsen for de fleste fraktioner er højere end for IR-spektrofotometri. Det bemærkes dog, at andelen af resultater over detektionsgrænsen for fraktionen C6-C10, hvor detektionsgrænsen er på samme niveau som for IR-spektrofotometri, er væsentlig mindre end ved IR-spektrofotometri. Det skyldes sandsynligvis, at indhold af olie i drikkevand kan befinde sig i andre fraktioner end C6-C10 kulbrintefraktionen. Samlet set viser data, at de detektionsgrænser, der kan opnås ved GC, FID er væsentlig mindre optimale end ved IR-spektrofotometri med anvendelse af ekstraktionsmidler, der ikke

6 6 længere er tilgængelige pga. Montrealprotokollens bestemmelser. Data viser også, at olie i drikkevand spreder sig over flere kulbrintefraktioner, hvorfor analyse af den fraktion med mest optimal detektionsgrænse ikke giver et retvisende billede af det totale indhold. Måleusikkerhed Måleusikkerhed er kun rapporteret til Jupiter-databasen for drikkevandsanalyser i perioden (se tabel 3), og der er kun information om måleusikkerhed for to af de i alt syv laboratorier, der har rapporteret måleresultater i perioden. Tabel 3 giver derfor ikke et fuldstændigt billede. Tabel 3 Måleusikkerhed rapporteret for GC, FID i perioden Metode / parameter Ekspanderet måleusikkerhed GC, FID/C6-C10 kulbrintefraktion 40% GC, FID/C10-C25 kulbrintefraktion 50% GC, FID/C25-C35 kulbrintefraktion 50% GC, FID/C6-C35 kulbrintefraktion 30% GC, FID/C5-C40 total kulbrinter ingen information GC, FID/Total kulbrinter (uspecificeret) 20% Data om måleusikkerhed er som nævnt begrænsede og den information, der kan uddrages, er derfor usikker. Måleusikkerheden ved opdeling i fraktioner er større end ved analyse som total kulbrinter (C6 C35 eller uden specifikation). Det er ikke overraskende, da der knytter sig en usikkerhed til afgrænsning af fraktioner, som undgås ved analyse som total kulbrinter. Sammenfatning Informationerne fra data for analyse af olie i drikkevand fra Jupiter-databasen er sammenfattet nedenfor. I de senere år stammer ca. 85% af alle data fra ét laboratorium, hvorfor det er tænkeligt, at data ikke giver et fuldstændigt billede vedrørende målinger udført med gaschromatografi med flammeionisationsdetektor (GC, FID). Målemetode I perioden var IR-spektrofotometri med anvendelse af ekstraktionsmiddel, der i dag ikke er tilladt iht. Montrealprotokollen, den mest anvendte metode. I perioden anvendes udelukkende GC, FID. Ved GC, FID er der store forskelle fra laboratorium til laboratorium i valg af analyseparameter, hvilket sandsynligvis har betydning for sammenlignelighed mellem måleresultater for total olie i en given prøve. Der er væsentlige forskelle mellem dansk praksis for udførelse af analyse ved GC, FID og den standardiserede metode for analyse af mineralolie i vand, DS/EN ISO De forskelle, som vurderes at være af størst betydning, er om der anvendes oprensning inden GC-analyse og valg af metode til kvantificering, herunder om letkogende kulbrinter (fraktionen under C10) medtages kvantitativt eller kun kommenteres kvalitativt.

7 7 Analysekvalitet Detektionsgrænse ved GC, FID er mindre optimal til kontrol af total olie i drikkevand end analyse ved IR-spektrofotometri med anvendelse af ekstraktionsmiddel, der i dag ikke er tilladt iht. Montrealprotokollen. Detektionsgrænsen er som oftest på samme niveau som kravet til drikkevandskvalitet. Det samme er tilfældet for andre parametre, der kontrolleres i drikkevand, f.eks. aggressiv carbondioxid og 1,2-dibromethan, og skønnes derfor ikke at udelukke metodens anvendelighed. Undtagelsen er C6-C10 kulbrintefraktion, hvor der kan opnås samme detektionsgrænse som med IR-spektrofotometri. Andelen af resultater over detektionsgrænsen er undersøgt for hver analyseparameter. Fordelingen tyder på, at olie i drikkevand spredes over flere delfraktioner og at det varierer fra prøve til prøve, hvilke(n) fraktion(er), der har indhold over detektionsgrænsen. Information om måleusikkerhed er usikker, idet der kun haves data for 2015 og 2016, og i perioden kun fra to laboratorier. Data tyder på, at den bedste måleusikkerhed opnås ved analyse af total kulbrinter (C6-C35 kulbrintefraktion eller total kulbrinter uden specifikation af kulbrinteafgrænsning). Datamaterialet giver ikke information for C5 C40 total kulbrinter. Referencer /1/ Bekendtgørelse nr. 802 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg af 01/06/2016. /2/ DS/R 209:1980 Vandundersøgelse. Olie og fedt. Infrarød spektrofotometrisk metode. /3/ DS/R 209:2006 Vandundersøgelse - Olie og fedt - Ekstraktion med tetrachlorethylen og måling ved infrarød spektrofotometri. /4/ DS/EN ISO :2001 Vandundersøgelse - Mineralolie (hydrocarbon olieindeks) - Del 2: Væskeekstraktion og gaskromatografi.

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: 1. marts QA: Emne: Naturstyrelsen om krav Returskyllevand Vandkvalitetskravv Bassinvand Turbiditet NVOC 0,2 FNU 4 mg C/L

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: 1. marts QA: Emne: Naturstyrelsen om krav Returskyllevand Vandkvalitetskravv Bassinvand Turbiditet NVOC 0,2 FNU 4 mg C/L Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Naturstyrelsen cc: Fra: Dato: Ulla Lund. marts 0 QA: Emne: Genanvendelse aff fra svømmebadee forslag til til analysekvalitet I

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Laila Schou Poulsen Dato: 7. februar 2017 QA:

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: cc: Fra: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen Ulla Lund Dato: 21. september

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 26. november 2014

Læs mere

cc: Til: Ulla Lund Fra: Dato: QA: Emne: drænvand) og bilag pladsperkolat (bilag (bilag Gran-plot. Metodekrav M037 Prøvetypee Grundvand Parameter

cc: Til: Ulla Lund Fra: Dato: QA: Emne: drænvand) og bilag pladsperkolat (bilag (bilag Gran-plot. Metodekrav M037 Prøvetypee Grundvand Parameter Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrels sens Referencelaboratorium cc: Fra: Dato: QA: Emne: Ulla Lund 23. januar 2013 Stine Kjær Ottsen

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT. Problemstilling. Baggrund. cc:

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT. Problemstilling. Baggrund. cc: Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 26. april 2017 QA:

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium. Etablering af metode til måling af olie/fedt i spildevand - Forundersøgelse. Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium. Etablering af metode til måling af olie/fedt i spildevand - Forundersøgelse. Miljøstyrelsen Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Etablering af metode til måling af olie/fedt i spildevand - Forundersøgelse Miljøstyrelsen Rapport April 2004 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Etablering af metode

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 6. juni 2016 QA: Emne: Maj-Britt

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 25. juni 2015 QA: Emne:

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 28. november 2014

Læs mere

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/1, den 11.

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/1, den 11. Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) fra pkt. 3.6 Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Karina Nissen (KN) Svend-Erik Lykke (SEL) Annika Lindholm (AL) Kirsten J. Andersen (KJA) Kirsten Harbo

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine K. Ottsen Dato: 4. maj 2015 QA: Emne:

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for By- og Landskabsstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 31. oktober 2007 Emne:

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 25. november 2014

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 9. november 2015

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Lars Møller Jensen og Stine Kjær Ottsen Dato:

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

Metoder til bestemmelse af olie/fedt og mineralsk olie af Ulla Lund

Metoder til bestemmelse af olie/fedt og mineralsk olie af Ulla Lund NYT FRA 2006/1 Metoder til bestemmelse af olie/fedt og mineralsk olie af Ulla Lund Udledningstilladelser for vegetabilsk og animalsk olie/fedt og mineralsk olie har hidtil henvist til enten DS/R 208 eller

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.8 dato den 15/1-010 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.9, Svømmebassinkontrol Endeligt forslag til bilag

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 30. oktober 2014 QA:

Læs mere

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: QA: Emne: Bilag 1.3 Grundvand Ledningsevne Ilt (O Cl ) Bilag 1.4 Drikkevand Ilt (O Bilag 1.5 vand t. drikkev.

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: QA: Emne: Bilag 1.3 Grundvand Ledningsevne Ilt (O Cl ) Bilag 1.4 Drikkevand Ilt (O Bilag 1.5 vand t. drikkev. Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrels sens Referencelaboratorium cc: Fra: Dato: QA: Emne: Ulla Lund 26. juni 2013 Stine Kjær Ottsen Opdatering

Læs mere

Til: cc: Ulla Lund. Fra: 11. juli Dato: QA: Emne: Bekendtgørelsens. Analysemetode. relse om grund. Analyse. Behov. grænse. Efter de.

Til: cc: Ulla Lund. Fra: 11. juli Dato: QA: Emne: Bekendtgørelsens. Analysemetode. relse om grund. Analyse. Behov. grænse. Efter de. Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrels sens Referencelaboratorium cc: Fra: Dato: QA: Emne: Ulla Lund 11. juli 2013 Helle Rüsz Hansenn Opdatering

Læs mere

Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium

Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium NOTAT Til: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 13. november 2002 Emne: Metodedatablade for BOD, COD og NVOC Der er udarbejdet metodedatablade for BOD og COD,

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit By- og Landskabsstyrelsen Rapport Februar 2008 Interferens fra chlorid ved bestemmelse af

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.8, Spildevand, renset og urenset Endeligt forslag til bilag 1.8 i bekendtgørelsen

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund og Stine Kjær Ottsen, Referencelaboratoriet

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.5, Fersk overfladevand til fremstilling af drikkevand Endeligt forslag til bilag

Læs mere

Ny metode til analyse af totalkulbrinter, BTEX og PAH i jord

Ny metode til analyse af totalkulbrinter, BTEX og PAH i jord NYT FRA 2006/3 ISSN: 1901-5437 Ny metode til analyse af totalkulbrinter, BTEX og PAH i jord Af Karen Halling, AnalyCen A/S Miljøstyrelsen iværksatte i 2003 et arbejde med sammenligning af eksisterende

Læs mere

Vibeke B. Jensen, DHI - Institut for Vand og Miljø. Hans Peter Dybdahl, DHI - Institut for Vand og Miljø

Vibeke B. Jensen, DHI - Institut for Vand og Miljø. Hans Peter Dybdahl, DHI - Institut for Vand og Miljø Serietitel Marts 22 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Olie+fedt i spildevand (3. udkast) Vibeke B. Jensen, DHI - Institut for Vand og Miljø Hans Peter Dybdahl, DHI - Institut for Vand og Miljø Hanne

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Generelle principper Analysekvalitetskrav for parametre, der pt. ikke er dækket af den gældende bekendtgørelse nr. 866, frembringes

Læs mere

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I PRÆSTATIONSPRØVNING - SAMMENLIGNING MELLEM BKG. 866 OG FORSLAG TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE 1 Baggrund Ved høring af revideret bekendtgørelse om analysekvalitet

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Anders Svaneborg Dato: 6. oktober 2014 QA:

Læs mere

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/1, den 24. april 2013

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/1, den 24. april 2013 Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Jette Thønnings (JTH) Kirsten J. Andersen (KJA) Pernille Weile (PW) Maj-Britt Fruekilde (MBF) Ulla Lund (UOL) Afbud

Læs mere

Afsnit Hvad RefLabs kommentar Status Generelt Mange steder er LQ mindre end 3 x Stmax??

Afsnit Hvad RefLabs kommentar Status Generelt Mange steder er LQ mindre end 3 x Stmax?? Kommentarer ved for-høring af bkg. om analysekvalitet Afsnit Hvad RefLabs kommentar Status Generelt Mange steder er LQ mindre end 3 x Stmax?? Et vejledende notat om vurdering af LD i I flere tilfælde bliver

Læs mere

Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2017/2, den 30.

Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2017/2, den 30. Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Michael Hastrup (MH) Kirsten Harbo (KiHa) Kirsten J. Andersen (KJA) Pernille Weile (PW) Annika Lindholm (AL) Sven-Erik Lykke (SEL) Simon Jensen

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Juni 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Spildevandsslam Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen ses i bilag A til

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Oktober 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af frit og total chlor Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af frit og total chlor Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af frit og total chlor Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2005 Betydning af erstatning af DS metoder

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.1, Marint sediment Endeligt forslag til bilag 1.1 i bekendtgørelsen ses i bilag

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Signe Vork Nissen og Peter Rerup Dato: 28.

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 3. november 2016 QA: Maj-Britt

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.15, Kontrol/overvågning af fersk overfladevand Endeligt forslag til bilag 1.15

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag.4, Overvågning af jordvand, drænvand m.m. Endeligt forslag til bilag.4 i bekendtgørelsen

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.13, Spildevandsslam Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre i bilag 1.13 i bekendtgørelsen

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 11. juni 2009 Emne: Metodevurdering

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.4, Drikkevandskontrol Endeligt forslag til bilag 1.4 i bekendtgørelsen ses i

Læs mere

ANALYSERAPPORT. COWI A/S Registernr.: Afdelingsnr.: 1341 Kundenr.: Odensevej 95 Ordrenr.: Odense S. Prøvenr.

ANALYSERAPPORT. COWI A/S Registernr.: Afdelingsnr.: 1341 Kundenr.: Odensevej 95 Ordrenr.: Odense S. Prøvenr. Sidenr.: 1 af 3 Chlorid 100 mg/l 0.50 SM 17 udg. 4500 5 Sulfat 57 mg/l 0.50 SM 17 udg. 4500 2 NVOC 42 mg/l 0.1 SM 17 5310C 10 Methan 43 mg/l 0.005 GC/FID 19 Cyanid, total

Læs mere

Analyserapport. Prøvemærke: DGU Lab prøvenr: Min. Max. Inddampningsrest 280 mg/l 10 DS

Analyserapport. Prøvemærke: DGU Lab prøvenr: Min. Max. Inddampningsrest 280 mg/l 10 DS 880 Tjele Prøvested: boring DGU 57.656 - V20000200 / 478900260 DGU-nr: 57.656 Råvand - Boringskontrol Prøveudtagning: kl. 09:20 Analyseperiode: - 06.04.2017 AR-17-CA-0052798-01 EUDKVE-0052798 Prøvemærke:

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 0.0a dato den /7-0 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Fersk sediment Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen

Læs mere

Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018

Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018 Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018 1 Valg af metode. Verifikation - Validering Ændringer i relation til akkreditering. Teknisk synsvinkel. Samarbejde med kunden. Juridisk

Læs mere

Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger

Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referencelaboratoriets arbejde består af en række løbende opgaver, der er beskrevet under punkt

Læs mere

Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier

Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier I miljøgodkendelsen for Faxe Miljøanlæg er der fastsat alarmgrænser for tre parametre: klorid, COD og AOX. Grænseværdierne for de tre parametre varierer fra

Læs mere

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Rapport December 2000 Miljøstyrelsen BOD 5 på lavt niveau Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Agern Allé 11 2970 Hørsholm Tel: 4516 9200 Fax: 4516 9292 E-mail:

Læs mere

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2012/4, den 27. november 2012

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2012/4, den 27. november 2012 Til stede Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Jette Thønnings (JTH) Kirsten Harbo (KiHa) Linda Bagge (LB) Stine Kjær Ottsen (SJN) Ulla Lund (UOL) Afbud Lis Morthorst Munk (LMU) Annika

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.3 dato den 15/9-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.7, Kontrol/overvågning af marint vand Endeligt forslag til kvalitetskrav

Læs mere

Drikkevand. Hasmark Vandværk

Drikkevand. Hasmark Vandværk Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel, Germany Fax: +49(43)8-498 LUFA - ITL Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel BOMOSEN 4 HASMARK 4 OTTERUP DÄNEMARK ANALYSERAPPORT Ordrenr. 939 Analyse nr. Ordre Prøvens ankomst Prøvetagning Prøvetager

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.9 dato den 18/4-011 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til bilag

Læs mere

Gravearbejder i Porthallen, prøvetagning af jord

Gravearbejder i Porthallen, prøvetagning af jord Grønlandsudvalget 2016-17 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Notat Etablissement: 9117 Station Mestersvig Dato: 11. november 2015 Gravearbejder i Porthallen, prøvetagning af jord Indledning

Læs mere

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/2, den 17. september 2013

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/2, den 17. september 2013 Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Jette Thønnings (JTH) Kirsten J. Andersen (KJA) Kirsten Harbo (KiHa) Linda Bagge (LB) Pernille Weile (PW) Maj-Britt

Læs mere

Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund

Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund NYT FRA 2007/3 ISSN: 1901-5437 Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund Kemikaliet, som anvendes til farvereaktion ved bestemmelse af chlor, har vist sig at have begrænset holdbarhed. Dette

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger FORKLÆDE

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger FORKLÆDE Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger FORKLÆDE Emne: Resultatet af referencelaboratoriets arbejde med analysemetode for olie og fedt i spildevand Nedenstående

Læs mere

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/2, den 6.

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/2, den 6. Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Linda Bagge (LB) Kirsten Harbo (KiHa) Kirsten J. Andersen (KJA) Pernille Weile (PW) Annika Lindholm (AL) Karina Nissen (KN) Helle Kølbæk Thomsen

Læs mere

Analyserapport. Prøver modtaget: 05-05-2015 Analyse påbegyndt: 05-05-2015 Rapportdato: Rapport nr.: Antal prøver: 1 Opbevaring: På køl Bilag:

Analyserapport. Prøver modtaget: 05-05-2015 Analyse påbegyndt: 05-05-2015 Rapportdato: Rapport nr.: Antal prøver: 1 Opbevaring: På køl Bilag: Analyserapport Rekvirent: Tuse Næs Vandværk A.m.b.a. Sagsnavn: Tuse Næs Vandværk, afd. Markeslev Str. Kirsebærvej 10,Hørby Begrænset kontrol + sporstofkontrol 4300 Holbæk Prøver modtaget: 05052015 Analyse

Læs mere

Yderligere Informationer til Ordernr

Yderligere Informationer til Ordernr Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel, Germany [@ANALYNR_START=] AGROLAB Umwelt Kiel Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel PROVAS Vand A/S Fjordagervej 3 6 Haderslev DÄNEMARK Dato.7.7 87364 Yderligere Informationer til Ordernr.

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til ændringer af bekendtgørelser om drikkevand og kvalitet af miljømålinger - journalnummer SVANA

Høringssvar vedrørende udkast til ændringer af bekendtgørelser om drikkevand og kvalitet af miljømålinger - journalnummer SVANA Miljøstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø mst@mst.dk 04-07-2017 EMN-2017-02715 1069362 Kurt Møller Høringssvar vedrørende udkast til ændringer af bekendtgørelser om drikkevand og kvalitet af miljømålinger

Læs mere

RIGHT SOLUTIONS RIGHT PARTNER

RIGHT SOLUTIONS RIGHT PARTNER Åbjerg Vandværk Amba Vestervej 22 3600 Frederikssund Att.: Formand Michael Tofte Version: 1 Modtaget: 01-12-2017 Påbegyndt: 01-12-2017 Ordrenr.: 413970 Sagsnavn Åbjerg vv Lokalitet: Åbjerg Vandværk Prøvested:

Læs mere

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings Referencelaboratorium cc:

Læs mere

Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/ Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord)

Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/ Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord) Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/12 2007. Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord) Bilag 1 Udtagning af prøver Prøverne skal enten udtages på opgravningsstedet

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.3, Kontrol/overvågning af grundvand Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre i bilag 1.3

Læs mere

Dansk Miljørådgivning A/S

Dansk Miljørådgivning A/S Dansk Miljørådgivning A/S Til Roskilde Kommune Sagsnr.: Dato: 2019-0049 11. juni 2019 Notat vedr. opgravning af nedgravet tank på Græsengen 1, 4000 Roskilde Omfang DMR har efter aftale med Roskilde Kommune

Læs mere

6. Spørgsmål 4 (vedr. Bilag 2, Kravspecifikation)

6. Spørgsmål 4 (vedr. Bilag 2, Kravspecifikation) Advokatpartnerselskab J.nr. 295235-MRP RETTELSESBLAD / SPØR GSMÅL-SVAR 3 6. Spørgsmål 4 (vedr. Bilag 2, Kravspecifikation) Akkreditering af udvalgte freonstoffer i luft. Af bilaget fremgår det, at der

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.4, Drikkevandskontrol Endeligt forslag til bilag 1.4 i bekendtgørelsen ses i

Læs mere

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af revision af en DS/EN ISO standard Bestemmelser af total cyanid og fri cyanid i vand med flow analyse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni

Læs mere

Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier (2017)

Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier (2017) Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier (17) I miljøgodkendelsen for Faxe Miljøanlæg er der fastsat alarmgrænser for tre parametre: klorid, COD og AOX. Grænseværdierne for de tre parametre varierer

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationen af mineralsk olie (olieaerosoler) i strømmende gas

Bestemmelse af koncentrationen af mineralsk olie (olieaerosoler) i strømmende gas Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationen af mineralsk olie (olieaerosoler) i strømmende gas Parameter Anvendelsesområde Metode Mineralsk olie (olieaerosoler) Måling af mineralsk olie (olieaerosoler)

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 28. november 2013 QA: Emne: Maj-Britt Fruekilde

Læs mere

Måleusikkerhed. Laboratoriedag 9. juni 2011

Måleusikkerhed. Laboratoriedag 9. juni 2011 Måleusikkerhed..alle usikkerhedskomponenter af betydning for den foreliggende situation tages i betragtning ved, at der foretages en passende analyse (ISO 17025, pkt 5.4.6.3) Laboratoriedag 9. juni 2011

Læs mere

Hvis der er spørgsmål eller anden information I ønsker, bedes I kontaktere vores kundeservice.

Hvis der er spørgsmål eller anden information I ønsker, bedes I kontaktere vores kundeservice. LUFA - ITL Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel GÅRSLEV VANDVÆRK Jørgen P. Jørgensen KRAGHOLMVEJ 5 GÅRSLEV 78 BØRKOP DÄNEMARK Ordrenr. Side 956 ANALYSERAPPORT Til kunden, vedlagt analyserapporten. Hvis der er spørgsmål

Læs mere

Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier (2016)

Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier (2016) Bilag 1 Grundvandsanalyser og grænseværdier (16) I miljøgodkendelsen for Faxe Miljøanlæg er der fastsat alarmgrænser for tre parametre: klorid, COD og AOX. Grænseværdierne for de tre parametre varierer

Læs mere

Tank ved Hangar, vandprøvetagning m.m., 2016

Tank ved Hangar, vandprøvetagning m.m., 2016 Grønlandsudvalget 2016-17 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Notat Etablissement: 9117 Station Mestersvig Dato: 28. november 2016 Tank ved Hangar, vandprøvetagning m.m., 2016 Indledning

Læs mere

ANALYSERAPPORT

ANALYSERAPPORT Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel, Germany [@ANALYNR_START=83] [@BARCODE= R] AGROLAB Umwelt Kiel Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel DALBY VANDVÆRK MOSEGÅRDSVEJ 38 DALBY DÄNEMARK DOC-7-74-DA-P Parametrene beskrevet i dette

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.3 dato den 18/4-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.7, Kontrol/overvågning af marint vand Endeligt forslag til kvalitetskrav

Læs mere

Analyserapport. Prøvemærke: kote 40 Lab prøvenr: Min. Max.

Analyserapport. Prøvemærke: kote 40 Lab prøvenr: Min. Max. ph 7.8 ph 7 8. 2 DS/EN ISO 1023 Inddampningsrest 360 mg/l 100 10 DS 204 12 Konduktivitet (Ledningsevne) 4 ms/m 0.1 DS/EN 27888 10 Farvetal, Pt 2.7 mg Pt/l 1 DS/EN ISO 7887, metode C 10 Turbiditet 0.10

Læs mere

ANALYSERAPPORT

ANALYSERAPPORT Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel, Germany [@ANALYNR_START=393] [@BARCODE= R] AGROLAB Umwelt Kiel Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel Nørre Søby Vandværk Vandværksvej 79 Årslev DÄNEMARK DOC-7-9879-DA-P Parametrene beskrevet

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.15, Kontrol/overvågning af fersk overfladevand Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

Undersøgelse af muligheden for blødgøring af Greve Vandværks vand med en hårdhedsgrad på ca. 20 dh ved anvendelse af AMTech 300 lydimpulsgenerator.

Undersøgelse af muligheden for blødgøring af Greve Vandværks vand med en hårdhedsgrad på ca. 20 dh ved anvendelse af AMTech 300 lydimpulsgenerator. Undersøgelse af muligheden for blødgøring af Greve Vandværks vand med en hårdhedsgrad på ca. 20 dh ved anvendelse af AMTech 300 lydimpulsgenerator. Preben Fogd Jørgensen, Greve Vandværk A.m.b.a., Håndværkerbyen

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 24. oktober 2012 QA: Emne: Stine Kjær Ottsen Opdatering

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder

Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder Farvetal Opdatering af rapport (2004) By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Betydning af

Læs mere

Udtagning af jordprøver ved tankene i bygning 210, august 2016

Udtagning af jordprøver ved tankene i bygning 210, august 2016 Grønlandsudvalget 2016-17 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Notat Etablissement: 9117 Station Mestersvig Dato: 28. november 2016 Udtagning af jordprøver ved tankene i bygning 210, august

Læs mere

Rapport nr. 62-2011. Test af lugtposer. Morten Sielemann Eurofins miljø A/S

Rapport nr. 62-2011. Test af lugtposer. Morten Sielemann Eurofins miljø A/S Rapport nr. 62-2011 Test af lugtposer Morten Sielemann Eurofins miljø A/S Rapport Referencelaboratoriet Test af lugtposer December 2011 Date: 24-02-2012 Testing Laboratory: Eurofins Product Testing A/S

Læs mere

Bilag 2: Situationsplan med prøvetagningspunkter. Feltarbejdet blev udført den 18. august 2010.

Bilag 2: Situationsplan med prøvetagningspunkter. Feltarbejdet blev udført den 18. august 2010. Notat Grontmij Carl Bro A/S Dusager 12 8200 Århus N Danmark T +45 82 10 51 00 F +45 8210 5155 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Byggemodning LP151, Hadsten Udtagning af supplerende jordprøver, den

Læs mere

ANALYSERAPPORT

ANALYSERAPPORT Ordre Analyse nr. Prøvens ankomst Prøvetagning Prøvetager Kunde-prøvebetegnelse Formål Omfang Udtagningssted. Gade Postnummer/Sted Anlægs-ID Fysisk-kemisk Parameter ph-værdi (Feltmåling) Temperatur (Feltmåling)

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2005 Betydning af erstatning af

Læs mere

ANALYSERAPPORT

ANALYSERAPPORT [@ANALYNR_START=83] [@BARCODE= R] AGROLAB Umwelt Kiel Dr.-Hell-Str. 6, 47 Kiel DALBY VANDVÆRK MOSEGÅRDSVEJ 38 DALBY DÄNEMARK DOC-7-74-DA-P ANALYSERAPPORT 83464-83 Ordre Analyse nr. Projekt Prøvens ankomst

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 82 Titel Præstationsprøvning 2016 Undertitel TVOC og specifikke VOC er i strømmende gas (FID og adsorption) Forfatter(e) Arne Oxbøl,

Læs mere